Page 1

LO U I S P O U L S E N L I G H T I N G B E LY S N I N G S - O G A R K I T E K T U R M AG A S I N 20 0 8

587

Ă€ la carte

med louis poulsen

Belysning i restauranter

1


Mad skal opleves Det er alment kendt, at i det øjeblik man går ind i teatret eller biografen, har sat sig i stolen og lyset dæmpes, så er man klar til at tage del i en anden verden. Glemme tid og sted for en stund. Lade sig forføre. Mig og Meg Ryan. Jeg vil røres, forundres og frem for alt underholdes.

Sådan er det også i en restaurant. I det øjeblik du har bestilt bord, har du fået en billet til aftenens forestilling med sig selv i hovedrollen og den verdenskendte franske kok som medspiller. Scenografien skal passe til stykket. Lyset skal sættes. Rekvisitterne skal skabe stemning, og menukortet er aftenens

program. Hver restaurant sit program, sit koncept. Jo mere bevidst en restaurant er om sit koncept, jo mere helstøbt bliver oplevelsen. Tjeklisten er de fem sanser. Alt skal i spil – alt er i spil, om vi vil det eller ej, det er totalteater når det er

Foto: Venligst udlånt af Formel B

Nykogt dansk hummer med Calvisius caviar, luftig kartoffelcreme & karse. En ret hvor de fantastiske råvarer præsenteres simpelt men smagfuldt. Hummeren er nænsomt kogt, Lammefjords kartoflerne er der akkurat stadig bid i & den store mængde caviar giver retten saltbalance. Karsen giver til sidst lidt bitterhed.

Scenografien skal passe til stykket Lyset skal sættes. Rekvisitterne skal skabe stemning og menukortet er aftenens program. Hver restaurant sit program, sit koncept. Jo mere bevidst en restaurant er om dens koncept, jo mere helstøbt bliver oplevelsen.

2


Foto: Anders Sune Berg

bedst: Smage, føle, høre, lugte og se. For os har lyset været en vigtig spiller til at skabe den rigtige stemning i restauranten. Skabe spotsteder til kunst. Blændfri allround belysning, der giver tjenerne et funktionelt arbejdslys, som ikke bemærkes af gæsterne. En lysoplevelse skal spille på lys og skygge. Der skal være underholdning selv i lyset. Øjet skal have noget, det kan dvæle ved. Eller lyset bliver brugt til at vise, at der er noget på den anden side af vinduet, så gæsten får en skueplads udad. Samme gæst må heller ikke føle at han eller hun sidder i spot og bliver beskuet. Mad er en intim oplevelse, man ikke ønsker at dele med alle og enhver. Kun dem, der sidde i det samme skær som en selv. Lyset bør have en varmere glød i gæsteområdet. Gæster skal føle sig smukke og ikke som ligblege vinterdanskere. Belysningen i køkkenet bør være neutralt, men med fuld farvegengivelse. At lave mad er et håndværk, der skal udføres med en præcision, som var det en operation. Hvis vinkælderen kan ses fra restauranten, skal den have et køligere lys, så man ikke er i tvivl om, at vinen er er på køl i det tempererede rum. Et par stearinlys har tabt kampen på forhånd, hvis der brager et lysstofrør i loftet. Det giver maden dødsstødet og får den til at ligne noget, der har overskredet sidste salgsdato med flere uger. Der er ingen liv i farverne. Så kan råvarerne være nok så gode, øjet har dømt det kedeligt. Maden bliver ikke bedre end de råvarer, man bruger. Lyset bliver ikke bedre end de lyskilder, man bruger. Vi kræver det bedste af det bedste. Til gengæld er det fantastisk, når råvarerne, stemningen, materialerne og håndværket går op i en højere enhed. Vi prøver hver gang at forfine oplevelsen, så forestillingen bliver bedre og bedre. En dag håber vi på stående ovation.... Nyd dette særnummer af NYT med billeder fra nogle af de bedste forestillinger fra hele verden.

Louis Poulsen har leveret belysning til restauranter over hele verden siden 1920’erne. Poul Henningsen skabte PH Kogle specielt til restaurant Langelinjepavillonen i Københavns Havn i 1958.

Velbekomme! Rune Jochumsen, kok Kristian Møller, kok Søren Vester, designer Formel B, København

3


Lave pullerter leder gæsten mod indgangen til Formel B, der er flankeret af oplyste og klippede fyrretræer. Det varme lys fra Louise Campbells armaturer strømmer imødekommende ud gennem vinduerne.

Foto: Anders Sune Berg

FORMEL B Due Imperial med sort vinter trøffel stegt foie gras, små ræddiker & selleri – En klassisk ret fra det franske køkken, hvor vinterens fineste råvare trøffel høvles ud over retten i tynde skiver & serveres som sauce. gåse foie gras steges og serveres med smør glasereret baby selleri.

KØBE NHAVN

Midt på den travle Vesterbrogade – bag en urban skov af oplyste og klippede fyrretræer – finder man indgangen til Formel B. Man er ikke i tvivl; man er på vej til en forestilling. Betonløberen er rullet ud og rampelyset tændt. Gæsten er i centrum. I baren mødes man af Louise Campbells unika armaturer – designstudier til Campbell pendlen. Collage pendler er monteret som almen belysning i loftet. Armaturets skærme af røgfarvet, blank akryl spiller smukt op til de rå, indfarvede og pudsede vægge. Lyset er dæmpet, som filtreres det gennem trækroner, og efter flere timer i restauranten kan man stadig finde nye formationer i ornamentikken i den stramme form. Formel B er indrettet af designer Søren Vester i samarbejde med restaurantens kokke og ejere, Kristian Møller og Rune Jochumsen. »Vi ønskede et rent og ærligt look, hvor intet er pakket ind, og vi har udelukkende valgt naturlige materialer i restauranten. Den elfenbensfarvede travertin på gulvet og de mørke lysestager i råt jern er begge elementer, som underspiller elegance i en maskulin form,« fortæller Søren Vester. Andre elementer med betydning for atmosfæren er de akustiske rumdelere, de fuldpolstrede læderstole, og Laguiole kniven, der hviler i kulstykket. Midt i restauranten findes skattekammeret, sommelier Martin Beks hjerteblod, i form af en 16 m2 glasboks, der forbinder restaurantens to niveauer. En PH 3/2 placeret bagest i vinkælderen bevidner med sin indirekte lysudsendelse med optimal farvegengivelse, at her har vi at gøre med et studerekammer – ikke et oplyst showroom.

En række designstudier gik forud for Campbell pendel, som Louis Poulsen lancerede i 2004 Louise Campbell eksperimenterede med at indstøbe blandt andet krystalglas, opvaskebørster og ståluld i klokkeformen. Seks af modellerne kan ses i Formel B.

4


5


6


FORMEL B

Foto: Anders Sune Berg

Formel B er indrettet med elfenbensfarvet travertin på gulvet og polstrede læderstole i sepia. De rå, indfarvede og pudsede vægge matcher Collage pendlens skærme af røgfarvet, blank akryl. Lysudsendelsen fra armaturerne er dæmpet, som filtreres lyset gennem trækroner.

7


R E S TAU R A N T D U T H

8


ÉÂTRE

Z ÜR IC H

Et besøg i Operaen i Zürich er oplagt at kombinere med et besøg i den nærliggende restaurant Du Théâtre, der er indrettet af arkitekt Claudio Stefano. Foto: Anders Sune Berg

Det hvidmalede rum, som udgør Du Theatre er meget smukt dimensioneret og enkelt indrettet. De dekorative elementer er begrænset til spejle på væggene og udstillede glas. Det stilrene interiør udgør en ideel baggrund for de skulpturelle PH Kogler. De 12 blade i kobber dirigerer lyset, så det oplyser selve armaturet, samtidigt med at lyssudsendelsen er 100 % blændfri.

Restaurant Du Theatre ligger meget tæt på operaen i Zürichs smukke bydel Seefeldquartier. Som navnet antyder, er det oplagt at kombinere et besøg i restauranten med et besøg i teatret. Det elegante interiør stammer fra 2005, hvor Marcos Stefano tiltrådte som restaurantchef og sammen med arkitekten Claudio Monteverde gennemførte en total renovering af det gamle ”Du Théâtre Les Vins”. Det mørke interiør og den melankolske atmosfære blev erstattet med et elegant, let design med et strejf af Middelhavet. Det mest iøjnefaldende ved restaurantens indre er kontrasterne. Et traditionelt stukloft og støbejernssøjler kombineres med en kæmpestor, gennemsigtig glashylde og moderne læderbænke. Solen reflekteres af store spej-

le på væggene, der får rummet til at fremstå luftigt og lyst. Om aftenen udsender de mange PH Kogler et varmt, behageligt lys og fungerer som et samlende led mellem de traditionelle elementer og den moderne arkitektur. Maden i Du Theatre har sine rødder i det italienske køkken, og menuen indeholder diverse retter med pasta, fisk og kød, alle med råvarer hentet direkte fra markedet. For Marco Stefano er det omfattende og udsøgte kort med vine fra hele Europa tillige et særdeles vigtigt element. Med »Du Theatre« har han skabt en restaurant, der appellerer til alle, der gerne vil glemme dagligdagen og nyde et pusterum med afslapning og la dolce vita.

9


I Nedalny Vostok er der bevidst arbejdet med lysets refleksion i restaurantens overflader af glas, metal og is. Derudover sørger et 100-trins lysdæmpersystem for, at kunstlyset kan styres efter dagslysets intensitet.

Tre LP Charisma King pendler, der i udgangspunktet er designet til højloftede rum, er i Nedalny Vostok placeret lavt og anvendes til at markere disken med udstillede fisk og skaldyr. Foto: Anders Sune Berg

MO SKVA

Nedalny Vostok, der kan oversættes til noget i retning af »ikke så langt østpå«, er den første restaurant i Moskva, der er designet af Norihiko Shinia og Riochi Nivata, to japanske designere fra firmaet SuperPotato. Restauranten ligger på Tverskoy Boulevard og åbnede i 1995. Køkkenet er asiatisk fusion, hvor Kamchatka-krabber spiller hovedrollen i mange forskellige retter – fra salater til kolde og varme forretter, og menuen rummer også specialiteten pelmeny. Da Nedalny Vostok skulle indrettes, valgte designerne udelukkende at anvende naturmaterialer for at give stedet en særlig identitet. Det store rektangulære køkken i rustfrit stål og glas ligger midt i restauranten, så alle gæsterne kan se kokkene i aktivitet. Glasvæggene er medaf kanelstænger, pastasløjfer, tørrede chilipebre og laurbærblade. Den japansk-singaporeanske virksomhed, Lighting Technology, har stået for restaurantens belysning, der fik en meget høj prioritet. Overordnet ønskede man, at kunstlyset skulle kunne styres efter dagslysets intensitet, og derfor installerede man et 100-trins lysdæmpersystem i restauranten, som afstemmer belysningen afhængigt af vejr og tidspunkt på dagen. LP Charisma King pendlen, der er specielt designet til højloftede rum, er i Nedalny Vostok anvendt på en original måde, De slanke, dråbeformede pendler er placeret i kort afstand fra disken med udstillede fisk og skaldyr på is. Lyset fra pendlerne skaber et funklende spil i den knuste is og sætter dermed fokus på maden – restaurantens væsentligste element!

10


NEDALNY VOS TOK

11


12


HONEY RYDER COCK TAIL LOUNGE Foto: Clearlight

Refleksionerne i de guldindrammede spejle leder tankerne hen på et kubistisk maleri.

3950 Restaurant er én ud af 20 restauranter i Las Vegas hotellet Mandalay). Restauranten blev indrettet af Klai Juba Architects med Jack Bartley som belysningsdesigner. (Interiøret er i dag ændret). Med sin i øjnefaldende og sikre stil, sit internationale køkken og omfattende vinkort, appellerede 3950 til den forvænte gæst. Indgangen til restaurant-

en var en sofistikeret videreudvikling af skiltningen til et Las Vegas Casino: et dristigt 3950-skilt i neon – kasinoets adresse – over dørene, indrammet af bagbelyste, krakelerede glaspaneler. Indenfor mødte man læderbetrukne vægge i rødt og sort, et hvidlakeret træmøblement, et kunstigt zebratæppe og lysende blå vinreoler i glas. Refleksionerne fra de røde og sorte stole,

bordopsatserne og tæpperne i de guldindrammede spejle ledte tankerne hen på et kubistisk maleri. For at bløde geometrien op og sikre en tilpas intim belysning valgte Jack Bartley den tidløse PH 3/2 glaspendel som belysning over bænkene, og hvide PH Kogler som generel belysning i det store rum.

PH 4 ½-4 Glas pendel har skærme af mundblæst trelags opalglas, som er blankt på ydersiden og sandblæst på indersiden. Pendlen, der udsender et blødt og diffust lys, markerer sig som lysende satellitter på baggrund af de dybrøde vægge.

13


Restaurant 3950 var en ud af 20 restauranter i Las Vegas hotellet Mandalay Bay. Der er adgang til restauranten via en hotellobby.

I 3950 var vægge og stole betrukket med rødt læder, gulvet var belagt med et kunstigt, zebrastribet tæppe, og vinen placeret i blå, lysende reoler.

I den højloftede restaurant valgte belysningsdesigner Jack Bartley PH Kogle i hvid som almen belysning i rummet suppleret med downlights.

14


15


Foto: Anders Sune Berg

Geranium ligger i en af Københavns smukkeste parker, Kongens Have, der omgiver Rosenborg Slot. Geranium er indrettet i et gammelt lysthus i parken, et levn fra Kong Christian den IV. Pavillonens lette arkitektur medvirker til restaurantens poetiske stemning.

GERANIUM Kompromisløs kærlighed til gode, rene og lokale råvarer er dét, der driver superkokkene Rasmus Kofoed og Søren Ledet i Geranium. Biodynamik, økologi og dyrevelfærd er derfor et grundlæggende livssyn, som hver dag omsættes til gastronomisk praksis i den smukke restaurant. Indsatsen giver international genlyd. I 2008 blev Geraniums sæsonbestemte, danske køkken honoreret med en stjerne i Michelin-guiden., og i 2007 fik Rasmus Kofoed sølv ved Bocuse D’Or - det uofficielle VM i kokkekunst. Geranium ligger i en af Københavns smukkeste parker, Kongens Have – der omgiver Rosenborg Slot. Restauranten er indrettet i et gammelt lysthus, et levn efter slottets bygherre, Kong Christian den fjerde. Lysthuset er et af de ældste serveringslokaler i brug i København. Rasmus Kofoed og Søren Ledet har selv stået for Geraniums indretning, som matcher maden i ægthed, raffinement og personlighed. De to ønskede at trække haven ind i den lette pavillon, og det er lykkedes på smukkeste vis. De lavt placerede, store vinduespartier sørger for masser af dagslys og udsigt til træer og plæne. Rummet belyses af otte Collage pendler designet af Louise Campbell, som med denne lampe netop ønskede at simulere oplevelsen af at gå i en skov og opleve sollysets spil i de lysende trækroner. Collage leveres ikke længere som standardvare i farven Spring Green

16

KØBE NHAV N


17


18


Rasmus Kofoed og Søren Ledet ønskede at trække den grønne park ind i restauranten, De otte pendler, der opleves som grønne trækroner, er ideelle til formålet. Louise Campbell blev inspireret til Collage ved at betragte solens stråler, der finder vej gennem træernes løv og efterlader sig et flimrende spor af lys og skygge.

19


Foto: Anders Sune Berg

Arkitekt Max Dudler fra Schweiz indrettede Sale e Tabacchi med farver, der spænder fra terracotta og vinrød til mørkebrun.

20


RIS TORANTE SALE E TABACCHI BE RLI N

Om dagen bringer de store vinduer rigeligt dagslys ind i restauranten, som om aftenen oplyses af AJ Eklipta, der udsender et blødt og diffust lys.

Midt mellem kontorer og forlag i området omkring Checkpoint Charlie finder man Sale e Tabacchi, en lille stykke middelhavsidyl, som bringer duften af Firenze og Rom til Berlin. Gæsterne drikker kaffe, læser avis eller sætter sig til bords i restauranten for at nyde en kulinarisk rejse gennem Italien, der rummer alle tænkelige former for grøntsager og ost, lækre variationer over pasta, fisk eller kød og slutter med søde italienske overraskelser som tiramisu eller panna cotta. Sale e Tabacchi ligger i stueetagen i det berømte Rudi-Dutschke-Haus i Kochstrasse, som desuden huser avisen »Die Zeitung« - i daglig tale taz”. Arkitekt Max Dudler fra Schweiz indrettede Sale e Tabacchi i 1995 med farver, der spænder fra terracotta og vinrød til mørkebrun. Om dagen bringer de store vinduer rigeligt dagslys ind i restauranten, som om aftenen oplyses af AJ Discus, der udsender et blødt og diffust lys. Borde, stole og bardisk er udført i mørkt træ som kontrast til de marmorerede gulve. Samtlige elementer medvirker til at skabe en smuk restaurant med en uhøjtidelig og behagelig atmosfære.

I Sale E Tabachi er AJ Eklipta anvendt som både væg- og loftlampe. Armaturets opalskærm sender lys direkte ud i rummet, men en stor del af lyset rettes samtidigt ind mod væggen. Vægges og lofters karakter og stoflighed bidrager derfor til belysningens kvalitet.

21


THE BENNELON

Operaen i Sydney er konstrueret som enorme parabolske betonskaller, der illuderer mægtige sejl. The Bennelong restaurant er placeret i en selvstændig bygning bestående af to mindre skaller.

Foto: Anders Sune Berg

Få bygninger i verden har samme status som operaen i Sydney. Huset er på én gang en arkitektonisk genistreg og et monumentalt vartegn for Sydney. Operaen, der blev indviet i 1973, blev som bekendt ikke100% færdiggjort af Jørn Utzon, som blev tvunget til at forlade projektet i 1966. Forud for De

22

Olympiske Lege i Sydney i 2000 blev det imidlertid besluttet at renovere områder af bygningen i overensstemmelse med de originale ideer. Arkitekt Leigh Prentice fik opgaven at nyindrette The Bennelong Restaurant, der er placeret i en selvstændig bygning bestående af to mindre skaller, der stræk-

ker sig over tre niveauer af det granitpodium, som hele anlægget hviler på. Prentice tog udgangspunkt i Jørn Utzons skitser med faste båse, anbragt på en måde, der gav alle gæster i restauranten fuld udsigt til havnen, byen og til det unikke rum. Indretningen blev konsekvent minimalistisk gen-


G R E S TAU R A N T SYD NEY

nemført: Farveholdningen var nedtonet i sort og grå, vægge var uden kunst og blomsterarrangementer bandlyste. Eneste dekorative element var fire PH Kogler, der opfyldte flere funktioner. Armaturerne var placeret på hovedet, hvilket forstærkede deres scenografiske virkning. De supplerede spotbelys-

ningen i rummet og bidrog til at dramatisere den grafiske virkning af betonskallernes vifteformede betonribber. Sidst men ikke mindst blev PH Koglerne den fællesnævner, der sammenbandt restaurantens tre niveauer. Interiøret i The Bennelong er senere blevet ændret og PH Koglerne fjernet.

The Bennelong var indrettet med dansk design: stole tegnet af Arne Jaconsen og Alfred Homann, produceret af Fritz Hansen. PH Kogle var anbragt på hovedet som et dekorativt element, som samtidigt supplerer spotbelysningen.

23


NOMA

NOMA KØBE NHAVN

AF IDA PRÆSTEGAARD

Noma er smukt placeret i et nyrenoveret pakhus ud til vandet på Christianshavn. Med sin aluminiumsfarvede, strukturerede overflade og nedadrettede lys passer Toldbod ideelt til pakhusmiljøet. Armaturet er anvendt både som lygte og som vægbelysning.

Foto: Anders Sune Berg

24


Glaseret fåremælksmousse med havesyregranité

Pakhusets fredede rum besidder både råhed og poesi: Trægulve, synlige bærende konstruktioner og dybe vinduesnicher. I inventaret har arkitekt Signe Bindslev brugt gedigne materialer som røget egetræ, sten og læder – suppleret med glas, vand og lys.

I Noma møder man ingen olivenolie, foie gras, soltørrede tomater eller sorte oliven. I stedet serveres blandt andet jomfruhummere fra Færøerne, skyr fra Island og moskusokse fra Grønland. Med andre ord tilbyder Noma et personligt, nordisk gourmetkøkken, hvor typiske tilberedningsmetoder og nordiske råvarer udsættes for en innovativ gastronomisk tankegang. »Vi vil med-

virke til at genrejse det nordiske køkken, så det med sin velsmag og regionale egenart lyser op i verden« fortæller chefkokken Rene Redzepi. Og verden har vist sig modtagelig. I 2006 modtog restauranten sin første Michelin-stjerne, og året efter fik den to. I 2008 kårede det ansete Restaurant Magazine Noma som verdens 10. bedste restaurant på verdensplan. Noma er formidabelt placeret i et ny-

renoveret pakhus på Christianshavn – helt ud til vandet. Visionen med restaurantens indretning er – i lighed med gastronomien – at formidle mødet mellem det oprindelige og det moderne. Arkitekt Signe Bindslev Henriksen har skabt det enkle interiør, som afspejler den nordiske tanke og atmosfære.

25


D.O.C.

H AMBU RG

Foto: Anders Sune Berg

Øverst: D.O.C. er indrettet i en glasbygning, tegnet af André Poitier, der ligger ud til Innenalster i Hamburg. D.O.C. er designet af indretningsarkitekt Michaela Hannesson, som har holdt restauranten i lyse farver: Borde og lædermøbler i offwhite og gulv i antracit.

26


Foranderligheden og vekselvirkningen mellem lys og skygge, som er indfanget i Collage pendlerne matcher silketrykket på restaurantens glasfacade.

D.O.C. ligger i Hamborg lige ud til anløbsbroen ved Binnenalster tæt ved den berømte Jungfernstieg-promenade. Om sommeren kan man nyde den fine udsigt til søen Binnenalster fra restaurantens terrasse. Arkitekten André Poitier gennemførte projektet i 2005, og D.O.C. åbnede det følgende år. I kraft af sin form og glasfacade fremstår bygningen som en stor isterning. Indenfor mødes gæsterne af et ele-

gant interiør, skabt af indretningsarkitekt Michaela Hannesson; læderstole og borde i off-white, et gulv i antracit og hvide Collage pendler, hvis varme lys og design matcher silketrykket på bygningens glasfacade. Maden er ligeså indbydende som bygningen. I D.O.C, møder man ingen standardpizzaer, men derimod menuer med exceptionelle smagsoplevelser for gourmeter. Tjenerne er altid klar

med en matchende vin fra det omfattende vinkort. Ejeren Franco Schiavone og hans partnere Giordano Ardizzoni og Claudio Spinsanti valgte navnet D.O.C., som er en anerkendelse, der gives til udsøgte vine. I løbet af få år er det desuden blevet synonymt med et italiensk og internationalt køkken af høj kvalitet i smukke omgivelser med en uovertruffen udsigt.

27


AF IDA PRÆSTEGAARD

Fra Müzedechangas terrasse er der en smuk udsigt over Bosphorus Strædet, der skiller Asien og Europa.

¨ ZEDECHANGA MU ISTANBU L

Restauranten Müzedechanga (Müzede betyder museum på tyrkisk og Changa betyder mix på swahili) er en del af Sakip Sabanci-museet i Istanbul. Museet, der huser skiftende udstillinger, er smukt placeret i en frodig have med en stor terrasse som har en vidunderlig udsigt over Bosphorus Strædet. Restauranten er indrettet i en nyere glasbygning, der danner en stærk kontrast til den historiske Atlikosk bygning, der også er en del af museet.

28

Müzedechangas idémænd og indehavere ønskede en atmosfære i restauranten, som skulle give erindringer om deres forældres hjem i 60’ernes og 70’ernes Ankara. Skandinavisk design fra det 20 århundrede imødekom ønsket. Stole og borde er fremstillet af eg, som indgår i et fint samspil med de messing- og kobbertonede spejle. Til at belyse rummet valgte man PH Kuglelamel, tegnet i 1958 af Poul Henningsen. Der giver en fin udlysning af rummet og med sit uprætentiøse


Foto: Anders Sune Berg

Alt inventar inklusive møbler i Müzedechanga er tegnet af Autoban. Bar, borde og skabe er udført i eg, stole i eg med ryg og sæde betrukket med brunt læder.

29


Ejerne bag Müzedechanga ønskede at skabe en atmosfære i restauranten, som gav erindringer om deres forældres hjem i 60’ernes og 70’ernes Ankara. Autoban udførte opgaven og skabte en meget smuk restaurant med en gennemført, stilsikker indretning.

30


¨ ZEDECHANGA MU

Autoban har anvendt belysning fra Noguchi og Louis Poulsen i Müzedechanga. PH Kuglelamel, der er tegnet af Poul Henningsen i 1958, er brugt som gennemgående pendel. Armaturet er udført med otte højglansforkromede aluminiumsskærme og udsender et diffust og blændfrit lys. Enkelte PH 80 Bordlampe er opstillet langs vægge.

design matcher den retrospektive atmosfære. Enkelte PH 80-armaturer supplerer almenbelysningen fra pendlerne. Müzedechanga er designet af designbureauet Autoban, der blev etableret af Seyhan Özdemir og Sefer Caglar i 2003. De to unge og innovative designere har modtaget et væld af internationale designpriser. Blandt andet modtog Müzede-

changa i 2006 Wallpaper Magazine prisen for bedste nye restaurant. Om dagen serverer restauranten let mad for museets gæster. Om aften transformeres Müzedechanga til en middagsrestaurant, hvor der serveres udsøgte retter fra det tyrkiske køkken med inspiration fra middelhavslandene.

31


BACAR

S A N F R A N C I S CO

Rød mur og kirsebærtræ er gennemgående materialer i Bacar i San Francisco. Jim Zack og David Malman fra Architectural Lighting ønskede en klassisk belysning, som passer til enkle, rustikke, og de valgte PH pendler i opalglas i to størrelser.

Foto: Anders Sune Berg

Bacar ligger i det trendy område ved South of Market Street-området i San Francisco. Med sin placering i en renoveret, treetages lagerbygning og design af Jim Zack fra Zack/De Vito Architecture, danner den elegante men uprætentiøse indretning en smuk ramme om Bacars berømte nordcaliforniske køkken: En opdateret version af de traditionelle franske og italienske landkøkkener med fokus på sæsonens friske råvarer. Ved indgangen mødes gæsterne af en glasbeklædt vinreol, der rummer Bacars i alt 1500 forskellige vine fra alle de førende vindistrikter i verden. Den dæmpede og intime belysning giver gæsterne mulighed for at koncentrere sig om maden og vinen. Belysningskonceptet er skabt i et samarbejde mellem Jim Zack og David Malman fra Architectural Lighting Design. Over baren i kirsebærtræ hænger der PH 2/1-pendler i opalglas, som fungerer særdeles fint sammen med den rustikke murstensarkitektur.

32


33


❄ ❄❄

❄❄

Verdens første permanente Absolute Icebar åbnede i Nordic Sea Hotel i Stockholm i 2002.

AF IDA PRÆSTEGAARD

Da verdens første permanente Absolut Icebar åbnede i Nordic Sea Hotel i Stockholm i 2002, var det designerne Arne Bergh og Åke Larrson, som stod for alle detaljerne. Blå lyskilder skabte en atmosfære af kulde, og i baren kunne man nyde synet af en PH Kogle udført i is. I dag findes der også Isbarer i London, Tokyo og København, og de er alle udløbere af det verdensberømte Ishotel, som blev skabt for første gang i 1994. Ishotellet ligger i byen Jukkasjärvi 200 km nord for polarcirklen i Sverige. Det, der startede som en iglo, har udviklet sig til et unikt hotel med besøgende fra hele verden. Grundlaget for hotellet er floden Torne i svensk Lapland. Floden løber gennem den uspolerede vilde natur og dækkes af et metertykt lag is om vinteren. Flodens rene vand og rolige løb giver optimale betingelser for klar is. Floden er ikke blot kilde til hotellets arkitektur, kunst og design, men leverer også byggestenene til Isbarerne rundt om i verden. Det er ikke kun blokkene til væggene, som består af glinsende is, men også bardisken, stolene, bordene, skulpturerne, lamperne og sågar drikkeglassene. To gange årligt inviterer Icehotel kunstnere til hotellet for at skabe indretning og skulpturer af flodens krystalklare is. Adskillige Louis Poulsen armaturer er gennem årene opstået i klar is. Når sommeren kommer, bliver alle kreationerne igen del af de frådende vandfald.

34

I Icebar kunne man nyde synet af PH Kogle skabt i is. Fra baren var der indkik til originalen i kobber, som hang i hotellets lobby.

❄ ❄❄


ABSOLUT ICEBAR STOCKHOLM

Foto: Anders Sune Berg

35


Stellings Hus, tegnet af Arne Jacobsen for Stelling Farvehandel, var en avanceret bygning, da den stod fĂŚrdig i 1938. Arne Jacobsen tegnede alt inventar til forrretningen inklusive pendlerne i opalglas, som ďŹ k navn efter huset.

36


Foto: Anders Sune Berg

CAFÉ STELLING KØBE NHAVN

Både i formsprog og materialevalg var Stellings Hus et avanceret syn, da bygningen stod færdig i 1938. Huset er tegnet af Arne Jacobsen og opført som butik og kontorer for A. Stellings Far vehandel. Med sin spinkle jernbetonkonstruktion beklædt med malede stålplader i underetagen og glaserede, keramiske fliser på den øvrige facade fremstår huset som et af Københavns fineste eksempler på modernisme. Arne Jacobsen tegnede også butikkens indretning og

Café Stelling åbnede i 2005 med en indretning som i form, disposition og materialevalg gav mindelser om den originale indretning fra 1938.

interiør, herunder Stelling pendlen, som Louis Poulsen producerede i en årrække. Det fine interiør blev desværre senere fjernet, og husets nederste etage har i en årrække ført en omskiftelig tilværelse.

I 2005 åbnede Café Stelling med et interiør, som igen bragte sammenhæng mellem bygningens ydre og indre. Café Stelling var indrettet med enkle linjer og ægte materialer. Væggene var beklædt med teaktræ og rummet var igen belyst med Stelling pendler, som Louis Poulsen relancerede i 2002 og markedsførte i tre måneder som en hyldest i anledning af Arne Jacobsens 100 års fødselsdag. Den smukke Café Stelling lukkede i 2007 og er i dag erstattet af Cafe Oonaco.

Louis Poulsen producerede Stelling pendlen i en lang årrække efter lanceringen sidst i 30’erne, men produktionen blev senere indstillet. I 2002 blev pendlen relanceret og markedsført i tre måneder som en hyldest i anledning af Arne Jacobsens 100 års fødselsdag.

37


GOLDEN CUT H A M B U RG

Golden Cut, som ligger med en smuk udsigt til Aussenalster i Hamborg, er på kort tid blevet et særdeles populært gå-ud-sted. Gastronomerne Manuel Bereuthers og Dirk Schmitz var idémænd bag stedet, som forener en kreativ restaurant med natklub og lounge. Og det var da netop en stor udfordring, at få de tre elementer til at fungere i rumlig sammenhæng og samtidig beholde selvstændig identitet. Opgaven blev løst af Hamborg-bureauet noumenon gmbh med direktør Heike Schaffernicht som ansvarlig designer.

Restaurant Golden Cut ved Aussenalster i Hamburg indrettet af designbureauet noumenon gmbh.

Varme farver og gedigne materialer skaber den atmosfære, som man ønsker i restauranten. Indhyllet i et gyldent og blændfrit lys fra Poul Henningsens PH Kogler kan gæsterne nyde den gode californiske sushi og de euroasiatiske retter. Udformningen af den centrale bardisk giver associationer til 60erne, og tidsbilledet fuldendes af teaktræsstole og overdimensionerede stofstykker, der skaber en behagelig akustik. Det åbne køkken giver indbliki køkkenaktiviteterne, uden at de bliver påtrængende.

38


Foto: Anders Sune Berg

Indretningen i Golden Cut er inspireret af 60’erne og enkelt indrettet med sorte borde og stole i teak med sæder betrukket med grønt læder. Med sit festlige, varme lys danner PH Kogle en fin kontrast til den neddæmpede farveholdning i restauranten.

39


VINBRASSERIE BIS TROEN KBH

KØBE NHAVN

Midt i det pulserende København, tæt på Tivoli og Rådhuspladsen, ligger Vinbrasserie Bistroen KBH, som fra første færd ønskede at være et mødested i lokalmiljøet. Det var tillige et mål, at den gode mad – inspireret af lige dele Middelhavslande og Skandinavien – ikke sprænger husholdningsbudgettet. Vinbrasserie Bistroen KBH er en del af Hotel Alexandra, og hotellets direktør Jeppe Mühlhausen indrettede restauranten (som i oprindeligt hed Brasserie Mühlhausen) sammen med arkitekt Morten Hedegaard og bestyrelsesformand Kirsten Leth. De tre ønskede at skabe en rød tråd til Hotel Alexandras store samling af dansk møbelkunst og indrettede restauranten med tilsvarende gode møbler. Vinbrasserie Bistroen KBH er belyst med PH 3/2 Akademikrone, hvis bløde, diffuse lys medvirker til den fine stemning i den stilrene restaurant. Gæsterne sidder i Kaare Klints Kirkestole, og da det ikke lykkedes at finde et bord, der passede til det øvrige inventar, bad Jeppe Mühlhausen den danske designer Kaspar Salto om at tegne et bord specielt til restauranten

Foto: Anders Sune Berg

Vinbrasserie Bistroen KBH er indrettet med gode danske klassikere inden for dansk møbelkunst. Gæsterne sidder i Kaare Klints kirkestol. Bordet er af nyere dato og tegnet specielt til resstauranten af designer Kasper Salto.

Højre: Akademikrone, som udgør den almene belysning i restauranten, er i dag en klassiker indenfor belysning. Da Louis Poulsen introducerede Poul Henningsens armaturer gennem 20’erne og 30’erne var det i første omgang erhvervslivet og det offentlige, der havde øje for lamperne. Den fremmedartede form og belysningsprincipperne var for fremmedartede i hjem, hvor lysekronen med silkeskærme stadigvæk blev foretrukket over spisebordet.

40


41


I Kulturkajen modtages gæsterne i en stor bar, hvor Collage i farven Orange giver et varmt lys til omgivelserne.

Kulturkajen Docken i Københavns Havn er indrettet i en hal på 2300 kvadratmeter, der tidligere fungerede som et lager for vejsalt.

I følge Rasmus Pors, som indrettede stedet, kræver den store hal markante designelementer som kontrast til den i øvrigt rå indretning. Enigma pendlen, der måler 825 mm i diameter og 1500 mm i højden, oplyser rummet og fungerer desuden som fællesnævner for stedets mange aktiviteter.

42


K U LT U R K A J E N D O C K E N KØBE NH AV N

Foto: Anders Sune Berg

En 2.300 kvadratmeter stor hal i Københavns Havn – et tidligere lager for vejsalt – er den storslåede ramme om en af Københavns helt originale restauranter. Rasmus Pors overtog den rå stålkonstruktion i foråret 2006, og efter en intensiv ombygningsperiode blev dørene slået op for Docken med plads til 1.000 siddende, spisende gæster. Stedet var råt ved overtagelsen og er med fuldt overlæg forblevet råt. De

originale facader af blikplader er nu isoleret, men betongulvet er ubehandlet. Mod vandet er hele facaden fjernet, og fem store vinduespartier på i alt 5x50 meter åbner op for den formidable udsigt til hele Københavns Havn og Øresund. Om sommeren er restauranten åben dagligt for spisende gæster, men Docken huser derudover året rundt vidt forskellige events, eksempelvis virksomhedskonferencer, teater og koncerter. I

følge Rasmus Pors krævede den gigantiske hal markante designelementer: »Det var oplagt at anvende belysningen som en fællesnævner for de meget forskellige aktiviteter i bygningen. Belysning er en effektiv dekorationsform, og vi valgte at placere 12 Enigma pendler i den store hal. Pendlerne lyser op og fungerer samtidigt som et skulpturelt instrument i rummet. De har en kraftig udstråling af kvalitet og et skarpt design, som virker helt rigtigt på baggrund af det rå interiør.«

43


R E S TAU R A N T E M B E R H OT EL 1929, SING A PORE

Foto: Anders Sune Berg

Restaurant Ember er indrettet i stueetagen af Hotel 1929 – et smukt og berømmet boutiquehotel i Singapore, ejet og skabt af Peng Loh i samarbejde med arkitekt Simon Chua. Hotel 1929, hvis navn indikerer opførelsesåret for bygningen, ligger i Keong Saik Street i det tidligere red-light district i hjertet af Chinatown. Den lyse, fint ornamenterede facade med balkoner og store glasarealer i stueetagen er hotellets imødekommende ansigt mod gaden. Ude og inde afspejler Hotel 1929 Peng Lohs store interesse for historie, arkitektur og design, som i høj grad kommer hotellet og restaurantens gæster til gode. Peng Lohs store samling af design-ikoner inden for belysning og møbelkunst spiller en markant rolle i indretningen. Embers vinduer er oplyst af Satellit pendler, tegnet af den danske arkitekt og professor Vilhelm Wohlert. Restau-

44


Restaurant Ember i Hotel 1929 er indrettet med design-ikoner inden for møbelkunst og belysning. Restauranten oplyses af Radiohuspendel skabt sidst i 30’erne til Radiohuset i København af Vilhelm Lauritzen. Armaturet leveres i dag udelukkende som specialvare.

Et af klenodierne i Hotel 1929 er samlingen af mere end 100 vintage stole, bæandt andet Paul Volthers Corona.

Rækken af vinduer i Restaurant Ember mod Keong Sail Street er oplyst af Satellit pendel, tegnet af den danske arkitekt og professor Vilhelm Wohlert.

ranten oplyses af Radiohuspendel skabt sidst i 30erne til Radiohuset – et af Københavns fineste eksempler på nordisk funktionalisme. Både hus og lampe er tegnet af arkitekt Vilhelm Lauritzen. Et andet klenodie i Hotel 1929 er samlingen af mere end 100 vintage-stole, der inkluderer Eames lounge-stol, Arne Jacobsens Ægget, Paul Volthers Coona og Verner Pantons Conestol.

45


CAFÉ PINOT

LOS ANG E LE S

Cafe Pinot henvender sig til Los Angeles’ businesssegment. Med sin placering i hjertet af Los Angeles ligger restauranten en kort spadseretur fra de fleste kontorbygninger, og dens fredfyldte placering giver et effektivt pusterum fra en krævende arbejdsdag. Som nabo til Los Angeles’ historiske Central Library og Maguire Gardens ligger Cafe Pinot som en pavillon i parken. Gæsterne har udsigt til den overdådigt anlagte terrasse, men har

46


også et flot udsyn til byen. Cafe Pinot har store glaspartier, betongulve med skiferstruktur, stole i smedejern og kurveflet samt vægge i Anigrefiner. Med sit skulpturelle formsprog udgør PH 6 1/2 6 et markant designelement i rummet om dagen og skaber en kontrast til indretningens enkelthed. Om aftenen skaber armaturerne et ensartet og behageligt lys i rummet. De fleksible, tætopsatte borde afspejler den hurtige omsætning, der forbindes med frokostkunder. Køkkenet er let og sundt – en fusion af det californiske og asiatiske køkken. Man kommer på Cafe Pinot for at få en hurtig forretningsfrokost eller for at slappe af efter arbejde. I begge tilfælde foretrækkes bordene på terrassen, hvor man kan nyde Los Angeles’ pragtfulde klima.

Foto: Anders Sune Berg

Café Pinot ligger i hjertet af Los Angeles i Maquire Gardens. Bygningen er udført som en pavillon, og de store vinduespartier giver smukt udsyn til de grønne omgivelser.

Med sit skulpturelle formsprog spiller pendlen 6 ½-6 på smukkeste vis sammen med den enkle og luftige indretning. Poul Henningsen udviklede 6 ½-6 allerede i 30’erne, og armaturet blev videreudviklet til en udstilligsbygning i København i 1980. Armaturet kaster et indirekte lys på både vandrette og lodrette overflader i rummet.

47


Porcão NYC, der åbnede i 2005, ligger på Park Avenue South på Manhattan syd for Met LIfebygningen fra 1963, der engang hed Pan Am og er tegnet af Emery Roth & Sons med Walter Gropius som designkonsulent.

˜O PORCA NE W YORK

Elegance og traditioner smelter sammen i Porcão, der siden åbningen på Manhattan i 2005, har budt på menuer baseret på den meget populære brasilianske grillmetode, kaldet Rodízio. Restaurantens gode mad og service tiltrækker i lige så høj grad forretningskunder som private gæster. Når man træder ind i restauranten på Park Avenue South føler man sig hensat til Copacabana-strandens sensuelt bugtende forløb og til solnedgangen over Pão de Açúcar. Indretningen er

Porcão NYC, designet af James L. Cohen fra firmaet SBLM Architect, er en stor restaurant, selv efter amerikanske forhold. Restauranten er på 1100 kvadratmeter og kan rumme 300 spisende gæster.

48


Foto: Anders Sune Berg

49


Belysningen i Porcao er varetaget af belysningsdesigner James Underwood fra U-Lighting, der valgte LP Charisma på grund af armaturets enkle og moderne stil samt funktionaliteten.

designet af James L. Cohen fra firmaet SBLM Architects, som på cirka 1100 højloftede kvadratmeter har skabt moderne, enkle og alligevel sofistikerede omgivelser med plads til 300 siddende gæster. Porcao rummer også en elegant bar og et VIP-rum. Effektfulde designelementer i restauranten er stykker af ældgammel rødeg på væggene, sorte granitpaneler og bugtede terazzogulve. Belysningen i Porcao er varetaget af belysningsdesigner James Underwood fra U-Lighting, der beskriver konceptet således: »Vi valgte LP-belysning på grund af den enkle, moderne stil og funktionalitet. De specialfremstillede lysende flader, der svæver i rummet, trækker visuelt de høje lofter nedad, og bringer hyggen ind i det enorme rum. Pendlen LP Charisma, der er specielt designet til belysning af store rum, giver en ekstra dimension til restaurantens indretning. Ved baren fremhæver LED-lyspaneler de afrundede barskabe, og ved at indbygge lys overalt har vi søgt at illudere det begyndende brasilianske tusmørke.«

50


De specialfremstillede lysende flader, der svæver i rummet, trækker visuelt de høje lofter nedad og bringer intimitet ind i det store rum. Når man træder ind i Porcao mødes man af en elegant bar, der er udformet efter de bugtende linjer, der er restauranten stilistiske tema. Keglen i LP Charisma omslutter en reflektor samt to små skærme, og kombinationen af den klare polycarbonat og de visuelt tungere komponenter skaber på én gang kontrast og helhed. LP Charisma udsender en jævn belysning, og kegleformen bevirker, at rummet hvor armaturerne hænger ikke bliver skåret over i to lysrum henholdsvis over og under armaturet.

51


B

Louis Poulsen Lighting A/S Gammel Strand 28 DK-1202 København K Tlf.: +45 70 33 14 14 E-mail: lpnyt@lpmail.com · www.louispoulsen.com

PP Porto betalt Denmark

Ansv. red.: Hans Lindeberg Redaktion: Ida Præstegaard Layout: Mette Andreasen Repro og tryk: GARN Grafisk ApS og Zeuner Grafisk A/S Hel eller delvis gengivelse af de i NYT offentliggjorte artikler må kun finde sted med forudgående skriftligt samtykke fra Louis Poulsen Lighting A/S. Elnummer: 5701026074 ISSN 0907-7227

Retu r neres ved var ig ad resseænd r ing

Norge Targetti Poulsen AS Tel.: +47 22 50 20 20, Fax: +47 22 52 47 05 E-mail: louis-poulsen-no@lpmail.com

LAGKAGEHUSET

Sverige Targetti Poulsen AB Tel.: +46 8 446 48 00, Fax: +46 8 446 48 28 E-mail: louis.poulsen.se@lpmail.com

KØBE NHAVN

Finland Targetti Poulsen Oy Tel.: +358 9 6226 760, Fax: +358 9 6226 7650 E-mail: info.fi@louispoulsen.fi Danmark Louis Poulsen Lighting A/S Tel.: +45 70 33 14 14, Fax: +45 33 29 86 79 E-mail: info@lpmail.com Salgschef, Henrik Meisler Tel.: +45 33 29 86 66 Mobil: +45 20 60 80 42, E-mail: hme@lpmail.com Projektchef, øst for Storebælt, Søren Frederiksen Tel.: +45 33 29 86 84 Mobil: +45 40 60 40 08, E-mail: sfe@lpmail.com København Syd, Frank Schlott Ohlrich Tel.: +45 51 54 61 52 Mobil: +45 20 60 80 06, E-mail: fso@lpmail.com

Foto: Kaslov Studio

Sønderjylland, Flemming Wolf Tel.: +45 75 43 15 91, Fax: +45 75 43 20 13 Mobil: +45 40 38 48 03, E-mail: fwo@lpmail.com Projektchef, vest for Storebælt, Bjarno Rask Tel.: +45 86 20 56 81, Fax: +45 70 26 26 53 Mobil: +45 40 60 40 96, E-mail: bra@lpmail.com Nordjylland, Færøerne & Grønland, Marie Frier Tel.: +45 51 54 61 51, E-mail: jes@lpmail.com Detail Danmark, Johnny Klausen Mobil: +45 40 60 40 73, E-mail: jok@lpmail.com Detail København & øerne, Helen Berg Tel.: +45 33 29 86 73 Mobil: +45 22 69 87 25, E-mail: hlb@lpmail.com

Moser pendlen, der er inspireret af en vanddråbe, er udført i mundblæst, opalt glas og udsender et ensartet, diffust lys.

Indretning København, Tomas Kongsvig Fax: +45 33 29 86 69 Mobil: +45 20 67 69 61, E-mail: tko@lpmail.com Outdoor, øst for Storebælt, Claus Jensen Tel.: +45 38 10 28 69, Fax: +45 38 19 28 69 Mobil: +45 22 61 74 19, E-mail: clj@lpmail.com

Lagkagehuset, som man finder i et funkishus fra 1930 med samme navn, har kultstatus i København. Brødet og kagerne, der ikke er tilsat konserverings- eller tilsætningsstoffer, bages flere gange dagligt. Med placeringen midt på Christianshavn, er bageren et yndet mål for både københavnere og turister. Kager, sandwich og kaffe kan nydes ved den minimalistiske, lange bar, som er belyst af Moser pendler, designet af den svenske designer Anu Moser. Lampen, der er inspireret af en vanddråbe og udført i mat, hvidt opalglas, giver et ensartet, diffust lys til glæde for kunderne i butikken og forbipasserende fodgængere – samt passagerer på kanalrundfarten i Christianshavns Kanal.

52

Outdoor vest for Storebælt, Ole Bjerggaard Tel.: +45 87 46 48 02, Fax: +45 86 81 45 09 Mobil: +45 40 60 40 97, E-mail: olj@lpmail.com København & omegn, Camilla Juul Petersen Tel.: +45 51 16 73 12, E-mail: cjp@lpmail.com København & omegn, Marianne Nimb Slot Tel.: +45 51 16 73 11, E-mail: mns@lpmail.com


LO U I S P O U L S E N L I G H T I N G B E LY S N I N G S - O G A R K I T E K T U R M AG A S I N 20 0 8

587

Ă€ la carte

med louis poulsen

Belysning i restauranter

53

nyt 587  
nyt 587  

Belysning på restauranter

Advertisement