Page 1

Icon koko kaupunki uudessa valossa

Muotoilu: Mads Odg책rd


Icon – kun valo on tärkeä Selkeä muotoilu ja kestävä rakenne ovat tehneet Icon-katuvalaisimista olennaisen osan useiden kaupunkien katukuvaa. Icon on erittäin joustava ratkaisu, sillä vaihtoehtoisia optiikoita ja valonlähteitä on paljon. Monipuolisuutensa ansiosta Icon täyttää tiukimmatkin kaupunkivalaistusta koskevat energiatehokkuusvaatimukset. Icon-valaisimet sulautuvat ainutlaatuisella tavalla ympäristöön. Suunnittelija Mads Odgård haki inspiraatiota muotoiluun kulkemalla kaupungin kaduilla yöllä. Innoituksen lähde löytyikin yötaivaalta, kuun kauniin pyöreästä muodosta. Puolipallon muotoisen Iconin valoa hohtava pinta on sekä kaunis että käytännöllinen ratkaisu täydentämään kaupungin tunnelmallista katukuvaa.

2

3


Liitäntäjohto

54W

44W Liitäntäjohto

Liitäntälaite

Innovatiivista muotoilua Katuvalaistuksessa on kyse paljon muustakin kuin valaistustehosta ja energiankulutuksesta. On yhä tär-

Lämpöputki

keämpää, että valaisin istuu ympäristöönsä ja on muotoilultaan esteettinen. Värintoisto-ominaisuudet ja

Liitäntälaite Jäähdytysyksikkö

valon miellyttävyys ovat nousseet olennaisiksi tekijöiksi kaupunkialueiden valaistusta suunniteltaessa.

Sähköyksikkö

Uusi Icon LED -valaisin on suunniteltu tuottamaan joko häikäisemätöntä yleisvaloa tai optisesti tarkkaan Pistoke liitäntäjohdolle

Heijastin

Pistoke LEDiä varten

suunnattua katuvaloa. Kummassakin tapauksessa vältytään epämiellyttävältä kiusahäikäisyltä. Valo heijastuu joko yhdestä LED-valonlähteestä himmeän häikäisysuojan läpi heijastimeen tai epäsuorasti kahdesta LED-valonlähteestä heijastimeen. Valon epäsuora ohjaaminen heijastimen kautta tekee valaistuksesta miellyttävän ja ehkäisee suoran valon aiheuttamaa häikäisyä. Valo on miellyttävää ja tehokasta sekä jalankulkijoiden että autoilijoiden kannalta.

LED

Heijastin

Häikäisysuoja

LED

Icon-valaisimesta on saatavana kaksi mallia, Opal ja Basic. Mallien ainoa ero on se, että Opal-mallissa 1 % tuotetusta valosta hyödynnetään opaloidun, puolipallon muotoisen kuvun valaisuun. Näin saadaan

Tärkeimmät ominaisuudet:

miellyttävä ja kaunis valaistusratkaisu esim. asuinalueille, puistoihin tai kaupunkien keskustoihin. Basicmalli ohjaa kaiken valon alaspäin eikä valaise yli 90 asteen kulmassa sivulle tai ylöspäin.

Kestävä • säädettävä heijastin • vaihdettava LED • ei häikäisyä • hyvä värintoisto • himmennettävä • ihanteellinen valaistuksen säätö • tunnelmaltaan erittäin miellyttävä • epäsuora valo • suuri tehokkuus • yksinkertainen muotoilu • laaja arkkitehtoninen muunneltavuus

4

5


54W

44W

Kestävyys

Jäähdytysyksikön yläpinta on kiinnitetty suoraan valaisinosaan ja toimii jäähdytys­ pintana ympäristöön. Pinta on työstetty hyvin tasaiseksi optimaalisen kontaktin ja alhaisen termisen vastuksen varmistamiseksi

Ohutseinäinen kupariputki

Sisäpuolella pinnoite, jossa kapillaari-ilmiö Vesi kondensoituu putken kylmässä päässä ja lämpö haihtuu ympäristöön. Vesi vetäytyy takaisin putken sisäpintaa pitkin

Putken lämpimässä päässä vesi höyrystyy ja poistaa lämpöä ympäröivältä alueelta. Vesihöyry siirtyy paine-eron vaikutuksesta kylmempää päätä kohti

6

Putkessa on pieni määrä vettä, joka alhaisen paineen vaikutuksesta höyrystyy alhaisessa lämpötilassa Jäähdytysyksikön alle on asennettu High Power LED. Pinta on työstetty hyvin tasaiseksi optimaalisen kontaktin ja alhaisen termisen vastuksen varmistamiseksi

LED-valonlähteen polttoikä jää optimaalista lyhyemmäksi, jos sitä ei asianmukaisesti jäähdytetä. Louis Poulsen käyttää edistyksellistä jäähdytysjärjestelmää, jolla lämpöenergia joh­detaan pois valon­lähteestä. Tuloksena on valaisimen huomattavan pitkä käyttöikä.

Jäähdytysyksikön lamellit laajentavat pintaa ja lisäävät siten lämmön haihtumista ympäröivään ilmaan

7


Hyödyksi ympäristölle – monellakin tavalla

8

9


Valaistustekniikka

LED, bi-symmetrinen valonjako Tätä mallia käytetään pääasiassa vaijeriripustuksissa ajoradan yläpuolella, jolloin valonjako suuntautuu ajoradan mukaisesti.

10

LED, epäsymmetrinen valonjako Kuten Icon-valaisimen perinteisessä versiossa, tässäkin mallissa valonjakoa voidaan muuttaa ja optimoida olosuhteiden mukaisiksi. Valonjakoa voidaan säätää vähemmän epäsymmetrisestä erittäin epäsymmetriseen. Tämä malli soveltuu erityisen hyvin perinteiseen pylväsvalaistukseen kadun reunasta.

LED, pyörähdyssymmetrinen valonjako Tämä malli on suunniteltu erityisesti puistojen, pihakatujen ja aukioiden valaisuun. Miellyttävä ja häikäisemätön valo yhdistettynä valaisimen pelkistettyyn muotoiluun luovat levollisen ja turvallisen kaupunkitunnelman. Valonjako on optimoitu pyörähdyssymmetriseksi eikä sitä siksi voi säätää.

Icon LED toimitetaan optimaalisilla valonjaoilla, jotka nyt ja tulevaisuudessa täyttävät vaatimukset tehokkaasta ja miellyttävästä valaistuksesta sekä ihmisen että ympäristön kannalta. Icon LED toimitetaan kolmella eri valonjakotyypillä jotta jokaiselle kohteelle löytyisi paras mahdollinen valaistusratkaisu.

11


Valonjaon muuttaminen

Tulevaisuuden kannalta kestävä ratkaisu Jotta valaisinratkaisu olisi mahdollisimman pitkäikäinen, LED-yksiköt ovat vaihdettavissa. Valonlähteeseen on helppo päästä käsiksi, eikä työkaluja tarvita. Pikakiinnitys helpottaa valonlähteen käsittelyä ilman työkaluja, ja koska valaisimen suojalasi on kiinnitetty valaisinrunkoon vaijerilla, molemmat kädet vapautuvat asennustyöhön.

Liitäntälaitteen ja LED-yksikön vaihtaminen

12

Vaikka valonlähteet ovat pitkäikäisiä, muita teknisiä osia saattaa ajoittain olla tarpeen vaihtaa tai korjata. Tämä on otettu suunnittelussa huomioon, sillä kaikki osat voidaan korjata alhaaltapäin ja niihin pääsee helposti käsiksi.

13


Kaikkiin ympäristÜihin sopiva muotoilu

14

15


Sivulta asennettava

3 valaisinrunkoa

Päältä asennettava pylvääseen

Sivulta asennettava

Päältä asennettava pylvääseen

3 valaisinrunkoa Päältä asennettava vaijeriin

Päältä asennettava vaijeriin

Monipuolisuus

Monipuolisuus Opal

Opal

Basic

Basic

2 kupua

2 kupua

Monipuolisuus on ollut avainsana lukemattomissa valaistusprojekteissa eri puolilla maailmaa. Icon ei ole poikkeus! Uusi Icon LED –valikoima on suunniteltu vastaamaan useimpiin ulkovalaistukseen kohdistuviin haasteisiin.

LK I

LK II

2 sähköyksikköä

LK I

LK II

1 heijastin

2 heijastinta

Bi-symmetrinen/himmeä 3000K

16

2 sähköyksikköä

Monipuolisuutensa ansiosta Iconkatuvalaisimet voidaan mukauttaa minkä tahansa alueen valaistustar­peisiin. Tuloksena on edullinen ja ympäristöystävällinen valaistusratkaisu, joka on sekä tur­val­lisuuden että taloudellisuuden kannalta toimiva ja kestävä.

Epäsymmetrinen/himmeä/kirkas 4000K

2 värilämpötilaa

3000K

4000K

2 värilämpötilaa

17


Hyvä värintoisto luo tunnelmaa Värintoistoindeksi ja värilämpötila. Olemme valinneet LED-valonlähteen, jonka värintoistoindeksi on korkea (Ra 80+). Indeksi on korkea katuvalaisimelle ja edesauttaa miellyttävän tunnelman luomista valaistavalle alueelle. Valaistus on ihmisiä varten.

Asennus

Päivänvalo

3000K

4,5m

6m

7m

LED 44W

8m

Icon-valikoima on tunnettu monipuolisista asennusvaihtoehdoistaan: valaisin voidaan asentaa joko päältä tai sivulta erilaisiin pylväsvarsiin, seinävarteen tai vaijeriripustukseen ajoradan päälle. Monipuolisten asennustapojen ansiosta Icon-valikoiman avulla on helppo luoda optimaalinen ratkaisu sekä valaistuksellisesti että arkkitehtonisesti.

LED 54W

1800K 18

4000K

5500K

8000K

12000K

16000K

4000K 19


Näe kaupunki uudessa valossa

20

Satama

Rautatieasema

Laiturialue

Liikenneympyrä

Pysäköintialue

Kaupungin keskusta

Hotelli

Liikenneväylä

Asutus

Asuinalue

Icon-katuvalaisimien kauniin pelkistetty muotoilu ja tehokkuus tekevät niistä erinomaisen valinnan kaupunkivalaistukseen. Suurissa toistuvissa asennuksissa Icon-valaisimet ovat myös edullinen investointi esimerkiksi ryhmähuoltojen kannalta.

21


22

23


LP Icon Mini Basic Pylväs Muotoilu: Mads Odgård

422

Konsepti: Valaisin valaisee 100% suoraan alaspäin. Basic-version varjostin on läpinäkymätön. Valonjako vaihtelee heijastinmallista riippuen. Eri heijastinvaihtoehdot mahdollistavat sekä symmetrisen että epäsymmetrisen valonjaon. Pinta: Alumiiniväri strukturoidulla pinnalla, pulverimaalattu. Materiaali: Valaisinrunko: Valettu alumiini. Varjostin: Harmaa, painevalettu ASA-muovi. Heijastin: Metalloitu, painevalettu polykarbonaatti. Häikäisysuoja: Karkaistu kirkas lasi.

Paino: Enintään 9,5 kg.

4500

Ø 476

4200

Asennus: LED: kiinnitysholkin mitat: Ø 48 mm, pituus väh. 100 mm tai vaijeriripustus. Asennusjohto: Sivulta tai päältä asennettavat versiot: 9 m, 5 x 1,5 mm2 (eristysluokka I) tai 9 m, 4 x 1,5 mm2 (eristysluokka II). Päältä asennettava versio: 3/4” putkikierre, pituus väh. 34 mm. Vaijeriasennus päältä: Ei asennusjohtoa, mutta hyväksytty sarjakytkentään, enintään 3 x 1,5 mm2 IP68-liittimen kautta. Liitäntälaitteen sijainti: Valaisinosassa.

Luokka: Kotelointiluokka IP66. Eristysluokka I, II. IK07.

Tuotekoodi

Valonlähde

Valonjako Väri/pinta

ICO-MI-BA-LY

44W LED 3000K 44W LED 4000K 54W LED 3000K

PYÖR.SYMM. ALUMIINIVÄRI STRUKTUROITU I HIMMEÄ BI-SYMM. II KIILTÄVÄ EPÄSYMM.

Huomautus: LP Icon Mini -valaisinta on saatavana myös TC-TEL- ja HIT-valonlähteille. Ks. www.louispoulsen.com

24

Luokka Heijastin

Asennus

Valonohjaus

AS. PÄÄLTÄ AS. SIVULTA VAIJERIAS.

1-10V/PWM 1-10V

Lisätiedot: 44W LED: Pyörähdyssymmetrinen versio: Himmennettävä 1-10V/PWM. PWM tarkoittaa pulssinleveysmodulaatiota (Pulse Width Modulation). 54W LED: Bi-symmetrinen ja epäsymmetrinen versio: Himmennettävä 1–10V. Valaisin voidaan toimittaa kirkkaalla, himmeällä tai silkkipainatuksella varustetulla suojalasilla. Kaikkia versioita on saatavana myös Ø 60 mm kiinnitysholkilla. Pylväs, pylväsvarsi ja vaijeriripustus tilattava erikseen.

25


LP Icon Mini Opal Pylväs Muotoilu: Mads Odgård

422

Konsepti: Valaisin valaisee pääosin suoraan alaspäin. Opal-versiossa varjostin valaistuu sisältäpäin, mikä luo pehmeää ylöspäin suuntautuvaa hajavaloa. Valonjako vaihtelee heijastinmallista riippuen. Eri heijastinvaihtoehdot mahdollistavat sekä symmetrisen että epäsymmetrisen valonjaon. Pinta: Alumiiniväri strukturoidulla pinnalla, pulverimaalattu. Materiaali: Valaisinrunko: Valettu alumiini. Varjostin: Painevalettu opaaliakryyli. Heijastin: Metalloitu, painevalettu polykarbonaatti. Häikäisysuoja: Karkaistu kirkas suojalasi.

Paino: Enintään 9,5 kg.

4500

Ø 476

4200

Asennus: LED: Kiinnitysholkin mitat: Ø 48 mm, pituus väh. 100 mm tai vaijeriripustus. Asennusjohto: Sivulta tai päältä asennettavat versiot: 9 m, 5 x 1,5 mm2 (eristysluokka I) tai 9 m, 4 x 1,5 mm2 (eristysluokka II). Päältä asennettava versio: 3/4” putkikierre, pituus väh. 34 mm. Vaijeriasennus päältä: Ei asennusjohtoa, mutta hyväksytty sarjakytkentään, enintään 3 x 1,5 mm2 IP68-liittimen kautta. Liitäntälaitteen sijainti: Valaisinosassa.

Luokka: Kotelointiluokka IP66. Eristysluokka I, II. IK07.

Tuotekoodi

Valonlähde

ICO-MI-OP-LY

44W LED 3000K PYÖR.SYMM. ALUMIINIVÄRI STRUKTUROITU I HIMMEÄ AS. PÄÄLTÄ 44W LED 4000K BI-SYMM. II KIILTÄVÄ AS. SIVULTA 54W LED 3000K EPÄSYMM. VAIJERIAS. 54W LED 4000K

Valonjako Väri/pinta

Huomautus: LP Icon Mini -valaisinta on saatavana myös TC-TEL- ja HIT-valonlähteille. Ks. www.louispoulsen.com

26

Luokka Heijastin

Asennus

Valonohjaus 1-10V/PWM 1-10V

Lisätiedot: 44W LED: Pyörähdyssymmetrinen versio: Himmennettävä 1-10V/PWM. PWM tarkoittaa pulssinleveysmodulaatiota (Pulse Width Modulation). 54W LED: Bi-symmetrinen ja epäsymmetrinen versio: Himmennettävä 1–10V. Valaisin voidaan toimittaa kirkkaalla, himmeällä tai silkkipainatuksella varustetulla suojalasilla. Kaikkia versioita on saatavana myös Ø 60 mm kiinnitysholkilla. Pylväs, pylväsvarsi ja vaijeriripustus tilattava erikseen.


www.louispoulsen.com

ŠLouis Poulsen Lighting A/S. Concept/production: IMD. 2013.05. Photo: Kaslov Studio, Kira Brandt, Jacob Termansen, Volker Droste, Anders Sune Berg, Saari & Firrai Photography, Peter Grant, Hükansson & Mani. Repro: Garn grafisk ApS. Print: Rosendahls Bogtrykkeri. Reservations are made to print errors and changes occasioned by technical development or official regulations. Item-no. 5701028726

Icon - koko kaupunki uudessa valossa  
Icon - koko kaupunki uudessa valossa  
Advertisement