Page 1

LOUIS HUNG ARCHITECTURE PORTFOLIO

2012-2016

BA(AS) CLASS OF 2016 THE UNIVERSITY OF HONG KONG email: hwylouis@hotmail.com


CONNECTIVITY

BRIDGING THE CITY

ADAPTABILITY

INHABITATION COMPLEX

16-23

COURTYARDING

PATWON KI HAVELI

24-27

MANIPULATION

THE HOUSE OF LIGHT

28-33

DIFFERENCIATION

URBAN INTERVENTION

34-37

HOUSE OF FRAGMENTATION

38-41

PROJECT 1

PROJECT 2

PROJECT 3

PROJECT 5

PROJECT 4

SEPERATION PROJECT 6

residential projects

4-15


project 1 Bridging the city PROJECT TYPE: LOCATION: STUDIO INSTRUCTOR:

residential hong kong, china holger kehne

ORGANISED ON A MODULAR, THE TRI-CENTRIC SYSTEM ADAPTS FLEXIBLY WITH REGARDS TO SPACIAL CONDITIONS AND ASSOCIATIONS. EXPLORATION IN THE RELATIONSHIPS BETWEEN URBAN AND NATURE CAN BE INVESTIGATED IN A SERIES OF FORMAL OPERATION WITH CONSIDERATIOSN TO SCALE, GEOMETRY LOGICAL TRANSFORMATION AND CIRCULATION.

The Bridge

The U section

The Squeeze


bridging the city


bridging the city PUBLIC PODIUM AND STRUCTURAL GRID THE SITE ANALYSIS OF THE GREEN, PROGRAMS, AND POPULATION YIELDED THE START TO WHICH FURTHER SITE INVESTIGATION CAN BE PUSHED AND ULTILISED FOR DESIGN. BY COMPARING DATA AND CALCULATIONS, THE LOAD IN WHICH THE DESIGN HAS TO SUPPORT CAN BE ESTIMATED. THE CROSS SECTION CAN ILLUSTRATE THE WAY IN WHICH PROGRAMS INSIDE THE PLATFORM FIT AROUND AND INTO THE STRUCTURAL GRID, AND CREATING GAPS FOR WALKWAY AND CIRCULATION IN SUCH A WAY THAT WOULD NOT ONLY LINK THE THREE LEVELS BUT ALSO ACCENTUATE BOTH THE LONGITUDINAL DIRECTION TOWARDS THE MOUNTAIN AS WELL AS EACH PROGRAM BY THE USE OF PUBLIC SPACES.

Carpark plan

typical plan


bridging the city Mapping ofMapping shortestof shortest circulationcirculation path path between green space between residential and bus stops

the grasshopper generated site analysis provided reliable data to start generating a design strategy. The need to regulate the occupancy of the site throughout the day seems prominent due to the huge imbalance which causes inefficieny; therefore in addition to connecting the city with the green, the design should also act as an urban regulator. The challange is to utilise the view, the circulation and also the green, which is blocked by the highway The resulting solution is then a self-sustaining, brutalistic machine that uses the residential blocks as a buffer to allow the public podium to preform without outside interference, and spatially interlink with a double aspect design that allows the apartments to have different and personisable interesting qualities.

buildings and public amenities

top-down view analysis

bottom-up view analysis

Circulation analysis

Green path analysis


bridging the city

As a new way of introducing housing in a saturated urban site. The design creates a new site attractor in the form of a simple rectangular bar, that bridges the existing urban into the much unexplored and unused green that was inaccessible. ideas of continuous movement in a network causes the formal transition of residential facade to designed landscape. The emphasis on connection and interactions between floors, programs and the hierachal organisation of space leads to a non-linear design approach. organised on a modular grid.

 

         

       


bridging the city


project 2 Adaptive housing PROJECT TYPE: LOCATION: STUDIO INSTRUCTOR:

residential beijing, china dr. jia bei si

The adaptive housing creates an architecture that is directly site responsive to provide different unprejudiced qualities through the building for but not limited to 7 specific occupants. By ultilising the ground level for public programs the upper levels is used for residential units in such a way that minimises hierarchy and therefore allows an allocation of optimal location of each client. This is controlled by a 6m structural grid in which the occupation of the units must be restricted to. The use of a double facade not only compliments this adaptability by allowing openings to be created to suit each lifestyle, but also a 1 metre span for expansion that is covered by the 6 metre grid.


adaptive housing

back facade diagram front facade design sketch rendering of back stair facade Site Plan


adaptive housing


adaptive housing

FOSTER FAMILY UNIT HIPPIE UNIT

The development of Hippies living space could utilise the split level as well as light. The free flowing space means that the ground level can be occupied much more and the complete flow of light from curtain walls. Foster families mean that there would be a split between the parents and the children and an established seperate space would be needed for the adults. Therefore the convience that two stories units provide is especially useful in programming. The ground floor would be for communal space as well as the parents area, which would also mainly be occupied by them. The upper level being for the children would mean the foster kids would have the choice for privacy.

plan drawings of foster home Internalrendering simulating atmosphere

Sectional perspective of hippie occupancy Internalrendering simulating atmosphere


project 3 Patwon ki haveli PROJECT TYPE: LOCATION: STUDIO INSTRUCTOR:

residential beijing, china dr. jia bei si

The adaptive housing creates an architecture that is directly site responsive to provide different unprejudiced qualities through the building for but not limited to 7 specific occupants. By ultilising the ground level for public programs the upper levels is used for residential units in such a way that minimises hierarchy and therefore allows an allocation of optimal location of each client. This is controlled by a 6m structural grid in which the occupation of the units must be restricted to. The use of a double facade not only compliments this adaptability by allowing openings to be created to suit each lifestyle, but also a 1 metre span for expansion that is covered by the 6 metre grid.


The front of the ground floor is called moda and its back the pathiya. These, at the lowest level, are well lit and ventilated by holes poierced in the from of taraphul-star shaped holes. The chambers at the ground level were designed to store merchandise, etc. in large quantities.

patwon ki haveli

Those of the first floor and above were meant for residential purposes of the family member. The mol is generally ground decorated at its best, and its back portion on this floor is called medi. Inside, the halls and rooms have bilati (cornice), panihara (niche), bel (projected slab just above the arched openings) where objects of interes were placed as decorative pieces.

The first floor is changed, after the adaptation from a one family home to a 5 family house, to bedrooms. The decorated columns allowed for the later insertion of the wooden panels for partitioning. The rooms were sectioned in order, starting from the areas near the front facade, following to the back. Outside the bedrooms established a secondary private living room area that allowed the adapted circulation to work

The third storey is primarily occupied by the men and the upper level by the women. The decoration of these area is very distinct and different by floor as can be seen in the sections. The section also elaborate the use of the atriums and voids to allow ventilation and light in such a deep and (comparitive to other haveli's) tall house.


project 4 experience and atmosphere PROJECT TYPE: LOCATION: STUDIO INSTRUCTOR:

urban planning shanghai, china miho hirabayshi

LOGICAL ARRANGEMENT OF PROGRAMMES LEAD THE BUILDING TO ITS FORM. TO DISTRIBUTE THE VOID WITH RESPECT TO HOW THE SPACE IN BETWEEN WOULD BE SHARED AND COMBINED TO FORM NEW SECTIONS OF THE HOUSE. THE CONSISTANCY WHICH THIS KIND OF SPACE OCCURS WITHIN THE HOUSE FORMS WHAT WILL LATER BECOME THE VOID. BECAUSE OF THE LOGICAL OVERLAPPING OF VOIDS, THE FLUIDITY AND INFLUENCE OF LIGHT IN THE LATER DESIGN WILL CONVEY THROUGH THE HOUSE.


Playing with the arrangement of the void allows difference spacial qualities to emerge in the design. Rather than simply carving out spaces without reason, the connection between the spaces become important from the programmatic reasoning. The alignment of central light channel generates the verticality and the complexity, shown in the exploded axonometric of the house. With what seem to be a core, but offset to such a point that it is actually more like a channel to give fluidity to the void.

the house of light


the house of light


project 5 urban intervention PROJECT TYPE: LOCATION: STUDIO INSTRUCTOR:

urban planning shanghai, china anderson lee

the original housing provides a one entrance and one exit gated community which also serves as an essential circulation for the tourists that visits the li-long housing area. the intervention proposes a shift in the datum by seperating the public circulation and the private areas. As the residents will reside in a private area, the expansion of occupancy into the courtyards complements the lifestyle of these residents. The public is redirected above the community to circulation through. The redistribution also accomodates for potential interaction of the locals and the travellers through a controlled central town hall.


urban intervention


project 6 house of fragmentation PROJECT TYPE: LOCATION: STUDIO INSTRUCTOR:

residential conghua, china debra cheung

The design concept is for the space to reflect and help manipulate the relationship of the occupants. Seperation linked with circulation surrounding a centralised communal space. Retaining the same perimetre and form, define different spaces without partitions. Each block of space would be for a different purpose, but these would overlap. The external geometry reflected in the internal circulation. The idea of the missing generation causing Fragmentation in the family. The house fragments with it and all exploded out from the central room. A symmetry different in complexity. The large opening on the children and elderly side of the house lets a full view and more interaction into the courtyard. The teenager's room is designed to allow better access to the mountan view.


Relationships AND fragmentation PROJECT TYPE: residential STUDIO 1: Debra Cheung OCCUPANTS: grandparents and child

The fragmentation would be reflected and interpreted with the form. This would also allow a stronger connection of space that is not simply bridged. The direction of this almost give a forced perspective from the centre of the house and further encourage interaction. Natural Light can also be used to enhance the condition by the shifting of masses to create openings.

Elderly x1

Childern x2

Distance from end: 4.8m

Teen x1

94.8 m

Mountain View 2 large courtyards Middle of Public Area Restrictions - Neighbours Joined houses to one side Small corridor

Total Length: 20.7m

Distance from end: 8.9m

Alley Width: 1.6m Neighbouring houses Width: 6.6m

Distance from end: 9.3m

Distance from end: 10.1m

11.38 m

house of fragmentation

32.34 m


DEPLOYABILITY PROJECT 1

ADAPTABILITY PROJECT 2

COURTYARDING PROJECT 3

DRAWING

PROJECT 4

STEPHENSONS PROJECT 5

EDITECTURE PROJECT 6

selected projects

RESEARCH MODULES

44-45

INHABITATION COMPLEX

46-47

THE N APARTMENT

48-49

RESEARCH COMPLEX

50-51

DESIGN AND DRAWING

52-53

INTERIOR WORK

54-55


project 1 Deployable architecture PROJECT TYPE: LOCATION: DESIGN TUTOR:

research facility geneva kien hoang

The design brief was to: -deployability and transportability as the main design focus, addressing the constant changes in a remote site location, sampling and assembly with low skilled labour -provide a scientific research base for a total of 8 scientists in geneva with a minimum research span for 1 month -provide basic programmatic needs including active sampling, field and laboratory work, accomodation and educational facilities therefore the design revolved around the mechanism required for an easily assembled, deployable structure that can change; two unique structures were devised to accomodate the maneuverability and transport of the building.

step by step process of expansion


project 2 sub-divided apartment renovation PROJECT TYPE: LOCATION: design tutor:

2.45 metre3

bunk-bed design hong kong, china du juan

The renovation of a sub-divided apartment gave a very unique challenge of improving the living conditions for a family of 3 within a 9 metre squared living space, of course with a limited budget for construction. The design was a mechanical triple bunk bed that could provide privacy for each of the family members, but changed into a sofa with ease. efficiency and mobility is one of the main concerns since the movement had to happen daily. The mechanism involved is a counter-weight system that allowed the movement of the bunk to be literally weightless, and had to support the span of a standard 910x1900.

1.84 metre 3

2.28 metre 3


project 3 apartment design PROJECT TYPE: LOCATION: DURATION:

residential hong kong, china 3 days

The design brief was to design an apartment suitable for myself, unconstrained from the usual regulations and pragmatics. With a 100 metre squared maximum usable floor space, the apartment must be rectangular with only two sides facing the outside and two sides as solid blank walls. There must be conceptual idea to this as well as being spatially well planned.

the intersection of the "vertical" line and the "diagonal" line provides occstionally triangular spaces and 2. sometimes W interections such as in the second floor. this leas onto an important feature of the N shape which is the crntre. the centre has the most possibilities in terms of circulation, view and flow. having the neutral split in circulation gives perspectives in balance with function 3. , which would otherwise not be possible. however, this division of the original encaged box means it is easy to fall into a cluttered arrangement that is ourely functional and has to be resolved through refinement and placement of furnitures.

HTGGHNQQTRNCPCPF\QPGFKXKUKQP HTGGHNQQTRNCPCPF\QPGFKXKUKQP HTGGHNQQTRNCPCPF\QPGFKXKUKQP

KPVGTCEVKQPQHURCEGDGVYGGP\QPGU KPVGTCEVKQPQHURCEGDGVYGGP\QPGU KPVGTCEVKQPQHURCEGDGVYGGP\QPGU

The letter N provides a very unique and particular geometry that maximises the potential of an aprtment within the compounds of the brief. In a restricted rectangular space where only 2 walls are allowed to be punctured. the introduction of a second "diagonal" line of geometry means that two corner conditions is created which not only encouragesmoevem ts and visual connections but allows more effiecient and more interesting spaces to exist within a rectilinear boundary.

the entrance is placed strategically 1. in the corner so both the perpendicular lines of projection as well as the diagonal frame of view to be ultilised.


project 4 technical drawing PROJECT TYPE: technical drawing BUILDING: parc de recera biomedica ARCHITECT: brullet-de luna

The Biomedical Research Park is located on the Barcelona seafront, next to the Hospital del Mar. The placing of a building raised in the form of a trunk with an elliptical cone, cut diagonally, has enabled us to organise the setting and relate calmly with the nearby volumes. The elliptical shape arises from the need to adapt a very large building (some 35,000 m2 above ground level) on a very tight-fitting site, irregular in shape and with different surrounding volumes. The construction was planned necessarily compact in order to adapt to the site, but scales down towards the sea, softening the seafront and adapting to the buildings of the promenade, which in this part are low in height


PROJECT 1

intern WORK STEPHENSONS STUDIO residential beijing, china dr. jia bei si

PROJECT 2

PROJECT TYPE: LOCATION: STUDIO INSTRUCTOR:

PROJECT 1: RIBA STAGE 2 CONCEPT DESIGN REPORT FOR REFURBISHMENT TO DANTZIC BUILDING, MANCHESTER

PROJECT 2:

PROJECT 3: 3D MODEL AND RENDERING, AND ELEVATIONAL DRAWINGS FOR HAMBURG SCHOOL COMPETITION

PROJECT 3

INTERIOR RENDERINGS AND DRAWINGS FOR RENOVATIONS OF THE CHETHAMS SCHOOL OF MUSIC CONCERT HALL


PROJECT 1

intern WORK EDITECTURE PROJECT TYPE: LOCATION: STUDIO INSTRUCTOR:

residential beijing, china dr. jia bei si

PROJECT 1: GREEN COMMON RESTAURANT STORE, CENTRAL, HONG KONG

AND

PROJECT 2: CAFE GREEN-PRINT, QUARRY BAY, HONG KONG -MENU DESIGN AND PRODUCTION FOR SOFT OPENING -SOFT OPENING BUSINESS CARDS -INTERIOR DESIGN OF STORE -STORE BRANDING

PROJECT 2

-PHOTOSHOP CGI SIMULATIONS OF RESTAURANT AND STORE INTERIOR -ZONING DRAWINGS FOR STORE DESIGN -HOARDING DESIGN AND TESTS FOR STOREFRONT


LOUIS HUNG hwylouis@hotmail.com +852 53737978

Louis Hung Portfolio of Selected Works  

The University of Hong Kong BA(Architectural Studies) Class of 2016

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you