Louis Ryan Portfolio

Page 1

LOUIS RYAN PORTFOLIO Bachelor of Architecture 3rd year undergraduate student Swinburne University of Technology


Louis Ryan

Email: louis.ryan1999@icloud.com

EDUCATION

Expected November 2022 November 2021 November 2021 December 2019 December 2019 December 2018

Bachelor of Architecture Swinburne University of Technology

Certificate IV Building and Construction (Building) Trade Institute of Victoria

Certificate IV Building and Construction (Estimating) Trade Institute of Victoria Winter School for Sustainable Architecture Indian Institute of Technology Madras

Compressed Stabilised Earth Blocks (CSEB) Production and Masonry Auroville Earth Institute Diploma of Design Swinburne University of Technology

ADDITIONAL EXPERIENCE

•Swinburne Architecture Student Association (2021): Academic Affairs Representative •Swinburne University (2019 Open Day): engaged in community interaction and open day logistics •Sunshine Print Art Space (2019 Fundraiser): coordination of the presentation of artworks for auction, valued up to $10,000 •Walk in the Park (2019 Parkinson’s Fundraiser): managed event day photography •Australian Electoral Commission (2019 Federal Election): maintained correct polling procedures, calculated polling results

TECHNICAL PROGRAM EXPERIENCE RHINO: Advanced REVIT: Basic GRASSHOPPER: Intermediate PHYSICAL MODEL MAKING: Intermediate AUTOCAD: Intermediate


4

GLENFERRIE MEWS INCUBATOR SPACE

Incubator Space May 2021

01 Spiral Play Space

C

E

D

12

Macaulay Station November 2020

01 Spiral Play Space has been designed specifically designed for Monash child care center Caufield. The spiral center of the design has been inspired from Aboriginal art and symbols, spiraling patterns are often a reoccurring theme across Indigenous paintings.

30

Colour of Chennai December 2019

G

F

H

1

38

20

Maggie’s Leeds Centre (Documentation) October 2020

42

Braeside Law Firm November 2019

Botanical Pavilion November 2019

48

50

1 OF 1

1.80

SECTION B-B

2

ISO VIEW 3

1.60

1.06+ DRAFT (0.5 )

3.08 + DRAFT (0.5 )

0.60

Louis Ryan - 102168502

4 + DRAFT (0.5 )

2 WALL THICKNESS

4

DETAIL C SCALE 10 : 1

C MATERIAL

DRAWN BY

COLOUR

DATE

FINISH

DRAWING NO.

ABS

L.RYAN

23.05.2019

BLACK C

POLISHED

D

LR_DID10003_RC01 E

46

GENERAL TOLERANCES 0.000 0.05 0.1 0.00 0.2 0.0 0.5 0 ANGLE 0.5

2:1

A3

5

DO NOT SCALE DRAWING

F

Speaker Manufacturing Specification June 2019 Site Plan 1:200 0

C 2019 LOUIS RYAN

ALL DIMS. IN MM

2000mm

6000mm

6 G

H

Spiral Play Space September 2018

ACCA Branding Design September 2018


4

INCUBATOR SPACE - GLENFERRIE MEWS, VICTORIA


The Glennferrie Mews Incubator Space, looked at converting a car park into a small business incubator space and outdoor community centre. The focus was to incorporate place making into the design by responding to existing site context and referencing historically successful urban spaces such as the Italian Piazza. Another focus was the building system and materials, the materials and construction aim to be economic and socially responsible while maintaining an elegance in the design.

My focus on this project was the building system and the facade, drawing inspiration from Kengo Kuma, a timber grid building system was used. The facade looks into re-imagining a membrane sail to both shelter the building and create a secondary transitional space between the building and facade.

5


37°49’12.9”S 145°02’12.1”E

6

GLENFERRIE MEWS INCUBATOR SPACE


7


West Elevation

North - West Elevation

South - West Elevation

8


SUNLIGHT ANALYSIS: 01 JAN - 30 JUN

Facade Sunlight Analysis

Without membrane shading. WITHOUT MEMBRANE SHADING

With membrane shading. MEMBRANE SHADING

With membrane shading rotated. MEMBRANE SHADING ROTATED

9


10

Facade Model Digital Fabrication


11


12

MACAULAY STATION - KENSINGTON, VICTORIA


The purpose of this project was analyse the current conditions of Macaulay Station to identify the various environmental, cultural, and social issues within the existing site and its surrounding urban environment; to make design interventions to the site to elevate the existing issues. These design-based interventions were informed by the design theory of Crime Prevention Through Environmental Design (CPTED).

13


14

Existing site and conditions.


Upgraded traffic flow plan for surrounding urban area.

15


16


01. Timber step seating running parallel to the platform, aims to encourage people to stop and observe the creek and wharf. This activity support simultaneously provides increased surveillance to the wharf, bridge and platform as well. The site features trees with tall thin trunks to maintain the level of visibility across the site.

02. Surveillance through the site has been considered through the use of materials for the coworking activity support space, the structures consist of a timber frame with floor to ceiling glass to maintain visibility across the site. The co-working space features an elevated second story, providing optimal site surveillance from above, and improving the sense of safety for people using the wharf space, platform and bridge. The coworking space also eliminates two major blind spots of the columns of concrete city-link freeway. 17


18


Upgraded platform. Addition of co-working spaces.

Addition of wharf space. Rerouting of bridge traffic.

19


20


21


22

MAGGIE’S LEEDS CENTRE - HEATHERWICK STUDIO ( TECHNICAL DOCUMENTATION )


The Maggie’s Leeds Centre (Harehills, UK.) is a healthcare support center designed by British design and architecture studio - Heatherwick Studio. The concept of the design is ”- a group of three large-scale planters, built on a sloped site, that each encloses a counselling room. These surround the ‘heart’ of the center - the kitchen - as well as more social spaces for group activities including a library and exercise room.” - Heatherwick Studio. For me this project was about experimenting with different technical techniques and styles to digitally document the existing building; including creating a 3D model based off of existing design drawings, and using this model to extract new 2D drawings that expresses both the essence and character of the design.

23


24


25


LFR DESIGN NORTH MELBOURNE VICTORIA SWINBURNE UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

30491

COURSE UNIT: INTERIOR ARCHITECTURE DIGITAL DOCUMENTATION: 1

PROJECT TITLE: MAGGIE'S LEEDS CENTRE ARCHITECT: HEATHERWICK STUDIO

DRAWING TITLE: GROUND FLOOR PLAN DRAWN BY: LOUIS RYAN DATE: 27/09/2020

SCALE: 1:200

E1 A201 P1 A101

GROUND FLOOR PLAN SCALE: 1:200

S1 A301

NOTES:

PAGE NO.

A-101

LFR DESIGN CL: MAX HEIGHT

NORTH MELBOURNE VICTORIA

2648

SWINBURNE UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FL: MEZZANINE

COURSE UNIT: INTERIOR ARCHITECTURE DIGITAL DOCUMENTATION: 1

3408

PROJECT TITLE: MAGGIE'S LEEDS CENTRE ARCHITECT: HEATHERWICK STUDIO

1785

1557

FL: UPPER GROUND LEVEL DRAWING TITLE: SECTION 1 . 1 FL: GROUND LEVEL DRAWN BY: LOUIS RYAN FL: LOWER LEVEL

DATE: 27/09/2020

SCALE: 1:100 NOTES:

26

S1

SECTION 1 . 1

A301

SCALE: 1:100

PAGE NO.

A-301


27


28


29


30

THE COLOUR OF CHENNAI - CHENNAI, TAMIL NADU, INDIA


As a part of a travelling study tour to the South Indian state Tamil Nadu; my peers and myself visited and studied areas of the capital (Chennai) which were undergoing “slum re-development”. This involved of the clearing of “slum” areas and the re-location of the residents to new social housing complexes; our group visited both the current slum areas as well as the under construction social housing complexes. We worked on ideas for a design proposal that looked at improving the current re-development while avoiding to over disrupt the current construction and economic restraints. The key outcomes of our design proposal “The Colour of Chennai” are to increase a sense of community through available public space, improve natural lighting and ventilation of the building, create an interior that is more accommodating for the incoming residents, and a facade that reflects the local culture. My group was tasked with the development of the sites public space, we were looking at how we could improve space in a way that meets social and cultural context of the residents, through activity, materials, and connecting the surrounding urban environment.

31


32


Site plan and context

33


34


Current LUX Levels

Proposed LUX Levels 35


36


Proposed apartment design

37


38

BRAESIDE LAW FIRM - BRAESIDE, VICTORIA


The idea behind this design proposal was to fit out an existing warehouse space for office use, when informing my design decisions, I looked at the needs of the workplace through interviewing people within the field to better understand the demands and culture of the workplace and its environment. “WELL” Building Standards have also been considered throughout the interior design the standards look at creating spaces that don’t just meet the social, emotional and physical health needs of the staff, but look to improve their overall well-being.

“The WELL Building Standard is a vehicle for buildings and organizations to deliver more thoughtful and intentional spaces that enhance human health and well-being. Backed by the latest scientific research, WELL includes strategies that aim to advance health by setting performance standards for design interventions, operational protocols and policies and a commitment to fostering a culture of health and wellness.” - International WELL Building Institute

39


PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

1.2

1.1

1.3

2M PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

1.2

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

1.3

2M

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

40


2M

1.2

2M

1.1

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

41 PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION


42

BOTANICAL PAVILION


Looking at a site selected within the Royal Melbourne Botanic Garden, the project was to create a conceptual pavilion that played with light and shadow. Concept models were used to explore geometry and it’s interaction with light and shadow play. The forms were inspired by modernist artist Theo Van Doesburg and Donald Judd.

43


Above are conceptual models inspired the by work of modernist artists Theo Van Doesburg and Donald Judd. These conceptual models informed the final design proposal for the Botanic Garden Pavilion.

44


45


C

B

E

D

A

C

B

G

F

H

E

D

G

F

4

4 1

1

3

3

2

5

2

5

1

1 3

3

2 ISO VIEW

ISO VIEW

PART NUMBER ITEM NO. LR_DID10003_MP08

5

DESCRIPTION PART NUMBER

1 LR_DID10003_MP07 2 LR_DID10003_MP09

DESCRIPTION

1

0003_MP804

1

1

LR_DID10003_MP07

2

1

6

SPEAKER HOUSING REV. 1 SHEET 1 OF 1 LR_DID10003_MP804 A

46

C

2 DRAWN BY

12

COLOUR FINISH

COLOUR DRAWING NO.

B

27.05.2019

1

SHEET

D 1 OF 1

FINISH

C

GENERAL TOLERANCES DRAWN BY 0.05 0.000 0.1 0.00 L.RYAN 0.2 0.0 DATE 0.5 0

1:1.5

L.RYAN

MATERIAL DATE

REV.

5

2

MATERIAL

PART/ASSY. NUMBER B

QTY.

LR_DID10003_MP08

TITLE

EXPLODED VIEW

QTY.

LR_DID10003_MP09 3 LR_DID10003_MP10 2 LR_DID10003_MP10 4 C SCREW, PAN HEAD, HEX RECESS 12 3mm PLASTIC SCREW, PAN HEAD, HEX RECESS 5

OUSING

4

EXPLODED VIEW

4

2

LR_DID10003_MP804 E

D

A3 ALL DIMS. IN MM

27.05.2019

ANGLE 0.5 DRAWING NO.

F LR_DID10003_MP804 E

DO NOT SCALE GENERAL DRAWING TOLERANCES 0.05 0.000 0.1 0.00 0.2 0.0 0.5 0

C 2019 LOUIS RYAN 1:1.5 A3

ANGLE G0.5

PRODUCT DESIGN SPEAKER DOCUMENTATION

ALL DIMS. IN MM

F

DO NOT SCALE DRAWING

6 H G

C 2019 LO


A

C

E

D

G

F

H

6.27

B

1

1

24.96

2 WALL THICKNESS

60.87

ISO VIEW

1.80

3

1.60

45.95 30

3

2

0.60

1.06+ DRAFT (0.5 )

B

4 + DRAFT (0.5 )

10

3.08 + DRAFT (0.5 )

2

SECTION B-B

4

5

4

DETAIL C SCALE 10 : 1

C

5

B TITLE

RC HOUSING UPPER PART/ASSY. NUMBER

LR_DID10003_RC01

REV.

A

B

A

B

1

SHEET

1 OF 1

FINISH

DRAWING NO.

5.80 + DRAFT (0.5 )

9.50

H

L.RYAN

23.05.2019

BLACK C

POLISHED

LR_DID10003_RC01

GENERAL TOLERANCES 0.05 0.000 0.1 0.00 0.2 0.0 0.5 0 ANGLE 0.5

E

D

E

D

2:1

A3

DO NOT SCALE DRAWING

C 2019 LOUIS RYAN

ALL DIMS. IN MM

6

F

G

H

F

G

H

1

2

1.04

37 TYP 4

2

DATE

C

1

37 TYP 4 27 TYP 2

DRAWN BY

COLOUR

ABS

2.60 + DRAFT (0.5 )

6

MATERIAL

3

152.60

12

3

SECTION H-H

TITLE

HOUSING, SPEAKER, FRONT H PART/ASSY. NUMBER

LR_DID10003_MP07 A

5

I

59.46

6

4

DETAIL I SCALE 10 : 1

2 WALL THICKNESS

39 5

ISO VIEW

0.80

0.96

4

REV.

B

1

SHEET

1 OF 1

C

MATERIAL

DRAWN BY

COLOUR

DATE

FINISH

DRAWING NO.

L.RYAN

21.05.2019 D

LR_DID10003_MP07 E

GENERAL TOLERANCES 0.05 0.000 0.1 0.00 0.2 0.0 0.5 0 ANGLE 0.5

1:1

A3

DO NOT SCALE DRAWING

C 2019 LOUIS RYAN

ALL DIMS. IN MM

F

6 G

H

This project entailed drafting and modeling to specify the manufacture and assembly of a home audio set-up. The project was an exercise of applying the principles of product engineering drawing convention, in accordance with AS1100 standards.

47


01 Spiral Play Space

Site Overview

Louis Ryan - 102168502

Site Overview

Site Analysis 1:100 0

Trees

Building Area

Site Area

Park Area

Winter Sunpath Average Sunpath

Summer Sunpath

Seating - Crafted in timber complimenting the spiral design.

48

Wind Paths

6000mm

N

Swing Set - Curved form fluid with the spiral.

Elevation 1:200

2000mm

N

Platform - Shaped to the spiral features seating and firemans pole exit, along with 9 individual poles that act as a climbing base for vines.

Slide - Features climbing net and platform, slide breaks through centre of the spiral.

Spiral - Crafted from hard wood planks, the spiral form inspired by Aboriginal symbolism and artwork. The spiral design also works to provide shelter from the wind and rain.

SPIRAL PLAY SPACE - CAULFIELD


01Spiral SpiralPlay PlaySpace Space 01 01 Spiral Play Space Louis Ryan - 102168502

Site Overview

01 Spiral Play Space has been designed specifically designed 01 Play Space beenCaufield. designed specifically designed for Spiral Monash child carehas center The spiral center of the for Monash child care center Caufield. The spiral center of the design has been inspired from Aboriginal art and symbols, design has been inspired from Aboriginal art and symbols, spiraling patterns are often a reoccurring theme across spiraling patterns are often a reoccurring theme across Indigenous paintings. Indigenous paintings.

Site Overview

Site Analysis 1:100 0

2000mm

Wind Paths

6000mm

N

N

Trees

Building Area

Site Area

Park Area

Winter Sunpath Average Sunpath

Summer Sunpath

Louis Ryan - 102168502 Louis Ryan - 102168502 Swing Set - Curved form fluid with the spiral. Site Plan 1:200 0

2000mm

6000mm

0

2000mm

6000mm

Site Plan 1:200

Elevation 1:200

Seating - Crafted in timber complimenting the spiral design. Elevation 1:200 0

2000mm

6000mm

0

2000mm

6000mm

Elevation 1:200

Platform - Shaped to the spiral features seating and firemans pole exit, along with 9 individual poles that act as a climbing base for vines.

Slide - Features climbing net and platform, slide breaks through centre of the spiral.

Spiral - Crafted from hard wood planks, the spiral form inspired by Aboriginal symbolism and artwork. The spiral design also works to provide shelter from the wind and rain.

Elevation 1:200

Elevation 1:200

Elevation 1:200

Elevation 1:200

The “spiral play space” was designed for the Monash Childcare Centre in Caulfield, Melbourne. The inspiration for the spiral pattern of the design was the Indigenous symbol for meeting space.

49


PRIMARY LOGO DESIGN

SECONDARY LOGO DESIGN

50

ACCA BRAND BOOK AND DESIGN


Untitled-5 1

10/9/18 11:02 am

EVENT POSTER MOCK-UP

VEHICLE MOCK-UP

STATIONARY MOCK-UP

WEBSITE MOCK-UP

BRAND BOOK MOCK-UP

In this brand and identity project we took the Australian Contemporary Arts Centre and analysed the existing brand and audience to inform a new logo and overall branding of the gallery.

51


louis.ryan1999@icloud.com

0490 151 954

LOUIS RYAN PORTFOLIO