Page 1

Skoletjenesten

Re:formation

Hvad var det der skete for 500 år siden - og hvad betyder det i dag?

Paradis

Kim Fupz Aakesons bog som rørende dukketeater

Er Gud hjemme?

Nærværende og professionel opera om at finde sit sted i livet

Bortebyen

Filosofisk og litterært projekt om længsel og minder

Lysengle

Et poetisk projekt med lys og en morgenstund med salmer og musik

Dødssynder

Frådser du? Og er det en synd?

Undervisningstilbud 2017 - 2018


KK44 Skoletjenesten Rådhusgade 2B 8600 Silkeborg www.KK44.dk www.facebook.com/kk44skoletjenesten/ Cand. pæd. Preben Medom Hansen pmh@kk44.dk 31 51 08 27 Cand. theol. Louise Højlund lh@kk44.dk 60 87 83 08 Cand. phil. Ingrid Mejer Jensen koordinator for KK44 festival koordinator@kk44.dk 21 44 12 68

Trykt i 1200 eksemplarer Layout: Louise Højlund Tryk: Skabertrang 2017

KK44 FESTIVAL 2017

TRO OM IGEN REFORMATION

Magasin til alle KK44 festival udgiver i oktober 2017 et husstandsomdelt katalog med program og tanker om reformationen. Festivalen åbner den 28. oktober. Alle er velkomne. www.kk44festival.dk

2

KK44


FORORD

Fra reformation til universet Det er Luther-år. For 500 år siden tog Luther livtag med en tradition og en institution, der var kommet på afveje. Vi bruger jubilæet til at spørge: Hvad skete der dengang? Og hvad betyder det i dag? Spørgsmålene kan man tage livtag med i flere af årets tilbud. I Tvilum er der i flere år blevet arbejdet frem mod at genskabe reformationen i et særligt kirkespil. Du kan tage din klasse med ud til en uforglemmelig og lærerig oplevelse i Tvilum. Som optakt eller som selvstændigt materiale kan udskolingsklasser tage med Luther på anklagebænken. Hvad var anklagen? Og hvordan gik det? Årets must for mellemtrinnet er det store reformationsprojekt udarbejdet af Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester. Endelig kan man også holde udkig efter årets KK44 festival katalog, der husstandsomdeles i Silkeborg Kommune i oktober. Magasinet indeholder historiske fortællinger og moderne refleksioner om reformationen og dens aftryk. Når I er færdige med Luther, kan I tage hul på nogle af vore andre projekter; I kan tage til en professionel operaopsætning i en af vore større kirker. I kan tage på Aqua og møde Darwin og Noa. I kan tage debatten om religionsfriheden og dens udfordringer. I kan også beskæftige jer med døden - hvorved man samtidig kommer til at beskæftige sig med livet: For de små er der dukketeaterforestillingen Paradis. For mellemtrinnet filmen Helium. Og for udskolingen er der et særligt besøg i Borteby-

en: Kom på en lokal kirkegårdsvandring med inspiration fra sensorisk teater og giv dine elever et elevhæfte med masser af skønlitteratur og filosofi! Og så er der al bibelfortællingen - vi sender vores fortælletelt rundt i kommunen igen, og I kan også få Bibelen fortalt fra A til Å ved at besøge Esbjergevangeliet. Måske kan I bruge et par timer på at tænke: Hvordan er det lige med universet? Findes der dødssynder? Og synger moderne sangskrivere sange med mening? Eller I kan begynde morgenen med sang og lys! Og endelig - kig nu godt efter! - er der en række kursustilbud. Et kursus i filosofi med børn. Et om reformationen, et om Døden og litteraturen. Og et kreativt kursus, hvor du bliver klædt på til at lave lysvæsener! Vi glæder os til at modtage jeres tilmeldinger via hjemmesiden KK44.dk og til at møde jer rundt omkring i kommunen. God fornøjelse!

Venlig hilsen Preben Medom Hansen & Louise Højlund

KK44

3


KK44 17/18

INDHOLD Fortælling - musik - historie - filosofi - litteratur teater - videnskab - dans - kurser - festival

O3 O6

Paradis

Kim Fupz Aakesons fortælling om en bedemand som dukkertetater

O7

En smuk, sjov og bevægende fortælling om paradis. Ikke mindst her på jorden. Teater DE RØDE HESTE spiller fore-stillinger i Jysk Musikteater. Undervisningsmateriale om livet og døden.

Få bogen VED ARKEN KLOKKEN OTTE, som er en moderne gendigtning af den bibelske fortælling om syndfloden. Og nyd den filosofiske samtale med eleverne.

Filosofi Gode samtaler med eleverne er afgørende! De udvikler formuleringsevne, kritisk tænkning, fantasi, lærer at lytte og også at skifte mening når det bedre argument kommer. Men hvordan fremmer du samtalen? Hvordan sætter du rammerne for den gode, givende samtale? Kursus i filosofi med børn. Se side 27

O8 09

Ved arken klokken otte

Syndfloden kommer. Der er to billetter til arken og tre pingviner...

Darwin på Noas ark

Mød Darwin og Noa på Aqua!

Fortælleteltet

Hør bibelfortælling i fortælleteltet, som vi sætter op rundt om i kommunen.

Fortælleteltet vil i 2018 tage fat på de nytestamentlige fortællinger. Stadig med brug af sensoriske greb og båret af kærligheden til den levende fortælling.

1O 11

KK44

Hvad skal vi lave i år? Kort præsentation af projekter og kurser

Paradis

Se mere side 6

4

Forord

Esbjergevangeliet

Erik Hagens’ enorme og moderne bibelfortælling i billeder. Tilhørende ny hjemmeside

Helium

Oscarvindende kortfilm med mulighed for FABLAB.


12 13 14 15 16

Re:formation

Det store landsdækkende projekt om reformationen

Lysengle

Skab en lysengel og begynd dagen med lys og musik i kirken

Den glemte viden

Skattejagt i den lokale kirke

Er Gud hjemme?

Operaen i midten kommer til Silkeborg med sit nye stykke om religion

Reformationen i Tvilum

En teaterforestilling og et materiale om de syv dødssynder

Classic

En del af vores gamle projekter er stadig tilgængelige. Lad dig inspirere!

Kurser

Få inspiration og faglig viden og bliv godt sat ind i projekterne

Kurser er stedet hvor du som lærer får fyldt på. I år er der blandt andet et kursus i filosofi med børn. Praksisnært og med et væld af gode ideer til at tage ud og bruge i dine samtaler med eleverne.

Oplevelsesdag ved det gamle kloster

I Tvilum har de i flere år arbejdet frem mod reformationsjubilæet. Der er blevet anlagt bro, der er skrevet kirkespil, der er blevet tænk, læst og planlagt for at give alle besøgende en oplevelse af, hvordan det var, da reformationen kom til Tvilum.

17 18 19

22 24 26

7even

Luther på anklagebænken Hvordan gik retssagen for sig, og hvad brændte Luther for?

Tid til tanke

Ny KK44-serie sætter tankerne i gang

28

KK44 festival 2017

KK44 festival for kultur og kristendom har i år temaet: TRO OM IGEN

KK44 festival har siden år 2000 arrangeret festivaler med eksistentielt fokus. Hvert år under et nyt tema og med mange samarbejdspartnere. I år udkommer kataloget husstandsomdelt. Temaet er TRO OM IGEN.

30

Om KK44

Info om KK44 skoletjenesten og de ansatte

Bortebyen

En anderledes kirkegårdsvandring med poesi og filosofi

Elevhæfter til alle. Bortebyen består udover kirkegårdsbesøget også af et elevhæfte med litterære og filosofiske tekster om håb, død, minder, savn, krop og ånd.

20 21

Musik med mening

I 2017 uddeles for første gang Folkekirkens Musikpris. KK44 har lavet materiale til sangene

Religionsfrihed

Hvordan kan vi leve sammen på trods af forskelligheder?

Demokrati - stat - individ. Ud fra en række cases og mediemateriale arbejdes der med begreberne frihed, sekularisering, tolerance i uv-materialet Religionsfrihed.

KK44

5


PARADIS PARADIS hedder fortællingen. Den kunne også hedde DEN DAG EN BEDEMAND KØBTE EN BLOMST. Den handler om en bedemand, der lever et trist liv. Han går på arbejde, ordner de døde, går hjem. Det samme næste dag. Han ordner de døde uden at have lyst til at leve livet. Men så sker der noget. Han taler nemlig med de døde, når han er ved at putte dem i kisten. Og så får han øjnene op for, at der faktisk findes et liv før døden. Paradis er ikke kun er noget, der findes efter døden. Det findes også her på jorden. Mellem os mennesker. Når vi køber en blomst eller noget... Stykket er bygget over Kim Fupz Aakesons rørende, fine og kloge bog PARADIS.

2. – 3. klassetrin Kristendomskundskab og dansk 23. og 24. januar 2018 i Jysk MusikTeater Forestillingen tager 45 minutter. Efterbearbejdningsmateriale 2 timer Tilmelding på KK44.dk inden 1. september.

Stykket er skabt over Kim Fupz Aakesons bog, der handler om en bedemand, men mest af alt om meningen med livet. Intet mindre.

6

KK44


VED ARKEN KLOKKEN OTTE MODERNE, HUMORISTISK SYNDFLODSHISTORIE

Et sted i verden, hvor der kun er sne og is og is og sne, står tre pingviner og skændes om, hvem Gud er. Han er stor og mægtig, men desværre usynlig, siger to af pingvinerne. Den tredje pingvin er uenig: Hvis han er usynlig, kan man overhovedet ikke vide om han findes! Så begynder det at regne kraftig, og en stresset due lander uelegant med billetter til Noas Ark. Men der er bare ét problem: Der er kun to billetter… Ulrich Hubs børnebog Ved Arken klokken otte er en herlig og underfundig fortælling om Syndfloden fra en ny og overraskende vinkel. Det handler om venskab og katastrofer, om at være slem eller god, og hvad Gud egentlig har med det hele at gøre. Eleverne læser først den ”rigtige” fortælling om Syndfloden. Derefter hører de Ved arken klokken otte. Der arbejdes med den filosofiske samtale. Afslutningsvis øves og opføres et læseteater med udvalgte passager fra bogen.

To billetter til arken. Tre pingviner. Hvad gør vi? Og hvem er Gud egentlig? •

Et eksemplar af bogen ”Ved arken klokken otte” til oplæsning i klassen

Undervisningsvejledning

Klassesæt af elevhæfter med opgaver og læseteater.

1. - 3. klassetrin (læseteater 2.-3. klassetrin)

Dansk og kristendomskundskab Fra oktober 2017 5 – 7 lektioner Tilmelding på KK44.dk inden 1. september.

KK44

7


Hvorfor stikker myggen? Hvorfor har bæveren flad hale? Hvad vidste Noa om dyr?

DARWIN PÅ NOAS ARK

Noa og Darwin mødes med jer i Aquaparken, og her fortæller de om dyrene. F.eks. fortæller Noa om bøvlet ved at have en træædende gnaver om bord på en båd bygget af træ; mens Darwin ved, hvorfor bæverne udviklede gule tænder og flad hale.

I dette forløb mødes naturvidenskab og bibelfortælling - ikke som modstandere, men i levende samtale med et fælles fokus på det ansvar, som vi mennesker har for naturen. Naturvejlederen fra AQUA (Darwin) øser af sin viden om, hvorfor dyrene ser ud, som de gør, og om hvordan de har udviklet sig. Og KK44 rundviseren (Noa) supplerer med fortællinger og spørgsmål om menneskets ansvar for naturen. De diskuterer blandt andet, hvorfor myggen overhovedet er til, om der findes gode dyr og onde dyr, og om hvorfor den nuttede vaskebjørn er fredløs i Danmark. Selvom Noa og Darwin har for vane at mundhugges og smådrille hinanden, så er de enige om én ting: Vi skal passe godt på dyrene og naturen. AQUA parken med de spændende dyr er en herlig ramme for samtalen om dette vigtige tema. Efter rundvisningen i parken samles klassen indendørs, hvor vi laver dyrepar i modellervoks, der til sidst sættes på Noas ark og fotograferes. I får dyrene med hjem.

1. - 3. klassetrin Natur/teknik. kristendomskundskab 2 lektioner pr. fag + besøg i Aqua 2 timer Besøg i uge 8 og 9 2018 Tilmelding på KK44.dk inden 1. september. 8

KK44

Besøget i AQUA parken er gratis og varer 2 timer. Der er et begrænset antal pladser.


FORTÆLLE TELT Når mørket er faldet på, har man gennem menneskehedens historie samlet sig, fordøjet dagens indtryk, fået varmen fra bål og fællesskab. Menneskene har fortalt de samme historier, som de selv har hørt. Og nye, som de lige har fundet på. Disse stunder og fortællinger binder os sammen. Vi får bevæget vores følelser og fantasi, og vi får blik for verden og dens mangfoldighed og skæbner.

Derfor har KK44 et fortælletelt. Et telt, der kan fyldes med fortællinger rundt om i kommunen. I år kan I høre fortællinger fra Det Nye Testamente. Fortælleteltet er inspireret af sensorisk teater og inddrager eleverne, deres sanser og erindringer og aktiverer deres fantasi. Der medfølger et undervisningsmateriale, hvor der både er en forberedelse og en efterbehandling. Men kernen er besøget i teltet, hvor en fortæller står klar til at fortælle for øjne, ører, næse, mund, hånd og hjerte. Vi sætter teltet op hos jer eller i nærheden af jer, og vi står for hele seancen. I møder op med en velforberedt klasse.

3. og 4. klassetrin Kristendomskundskab 4 timer + besøg i teltet i uge 22 & 23, 2018

Tilmelding på KK44.dk inden 1. september.

På grund af arbejdet med at sætte telt op ser vi gerne, at en skole har så mange klasser tilmeldt som muligt.

KK44

9


ESBJERGEVANGELIET Kunst og moderne bibelfortælling Så er EsbjergEvangeliet tilbage i Silkeborg Kommune! Det 30 meter lange og 2 1/2 meter høje billedtæppe vil være at finde på Buskelundskolen i uge 38 og 39 og i uge 40 på biblioteket i Kjellerup. Her får du muligheden for at give dine elever et sammenhængende overblik over Biblens fortællinger i et moderne billedsprog med humor og alvor. Og for at gå i dybden med udvalgte historier og afsnit i det 30 meter lange billede.

Tæppet er en gengivelse af et vægmaleri, som kunstneren Erik Hagens har malet på en væg i Esbjerg. Det er en moderne fortolkning af Biblens fortællinger fra begyndelsen til enden. Fra A til Å. Fra Det Gamle Testamente til Det Nye. Det er humoristisk og alvorligt. Her er uudtømmelige muligheder for at gå på opdagelse i de mange bibelske fortællinger. Med nye vinkler og indsigter. Mere end 200 skriftsteder er markeret på billedet. Vi tilbyder jer at blive vist rundt i udstillingen. I kan også vælge selv at gå på opdagelse. UV-materialet giver masser af muligheder

for at eleverne selv kan komme på sporet af fortællingen. I får også adgang til en hjemmeside med en højopløselig digital udgave af billedtæppet. Her kan eleverne forsætte udforskningen og zoome ind på alle detaljer. Hjemmesiden har desuden fordybelsesopgaver til udvalgte motiver.

1. – 10. klassetrin Kristendomskundskab, dansk 4- 7 lektioner + besøg

Tilmelding på KK44.dk inden 1. september

10

KK44


Mulighed for FABLAB

HELIUM Er himlen kedelig? Hvad betyder håb? Er en rød ballonhund vigtig? Hvordan ser dit paradis ud?

DANSK OSCARVINDENDE KORTFILM RØRENDE FORTÆLLING OM HÅBET Drengen Alfred skal dø. På hospitalet, hvor han ligger, arbejder Enzo som portør. Enzo har mistet sin lillebror, måske da denne var på alder med Alfred, og de to indleder en samtale. Alfred ved, at han skal dø, men er bange for at komme i himlen, som han synes lyder som et meget kedeligt sted. Han har et luftskib hængende og Enzo griber den og spørger: “Kender du Helium? Det er et land bag skyerne.” I den næste tid vokser håbet i takt med at historien om Helium fortælles. Alt imens nærmer Alfred sig døden. Filmens enkle og rørende historie stiller relevante spørgsmål om sygdom, relationer, død, fantasi og om fortællingens og håbets kraft.

PARADIS Materialet indeholder ideer til analyse og bearbejdning og behandler og udforsker paradisforestillinger i menneskers liv og i religioner. FABLAB Vi lægger op til, at hver elev forestiller sig ”noget”, som de mener bør være i Paradis, hvis det skal være et godt sted. Dette ”noget” skal designes til en fysisk genstand. Til sidst laver klassen deres egen udgave af Helium/Paradis med elevernes kreationer. Denne del af projektet er udarbejdet efter FABLABkonceptet. De forskellige paradiselementer samles til et paradis. Der kan også arbejde i ”analoge” materialer som modellervoks, træ m.m. Man kan altså sagtens arbejde med denne kreative del af projektet, uden af have adgang til et FABLAB værksted. 5. – 7. klassetrin

Dansk, kristendomskundskab 4 lektioner til filmarbejde + evt. 4-6 lek. til FABLAB forløb Fra februar 2018 Tilmelding på KK44.dk inden 1. september KK44

11


RE:FORMATION Teser, tro og tvivl

Re:formation Sæt dine elever på sporet af reformationen! Lær om historien, se tegnefilm, arbejd med Per Vers’ reformationsrap, undersøg hvordan det gik for sig i Danmark, led efter spor af reformationen i dag, prøv fortællespillet og meget, meget mere i det landsdækkende undervisningsprojekt i anledning af 500-året for reformationens begyndelse.

LÆR OM Verden i 1500-tallet Martin Luther og Bibelen Bogtrykkerkunsten Reformationen i Danmark Fællessang

• • • • • • •

Tilbud om lærerkursus med skuespiller Jesper La Cour Andersen og ph.d., højskolelærer Christian Hjortkjær, se side 27 Trykt lærervejledning Klassesæt med elevhæftet Re:minder med opgaver og fakta om reformationen 5 plakater med myldrebilleder om de 5 temaer Adgang til hjemmeside med projektmateriale bl.a. 5 tegnefilm om projektets 5 temaer. Rap af Per Vers med en nyfortolkning af Luthersalmer Manus til fortællespil i din lokale kirke

Re:formation er udarbejdet af Landsnetværket af Folkekirkelige skoletjenester

KURSUS Tirsdag den 12.9 2017 kl. 13-16 Aarhus (tilmelding til VIA-CFU) kursusnummer CFU17227 Onsdag den 13.9 2017 kl. 13-16 Aalborg (tilmelding til UNC-CFU) kursusnummer 17357

5. - 6. klasse Kristendomskundskab, dansk, historie 10 til 25 lektioner fordelt mellem de 3 fag Fra september

Tilmelding inden 12. august 2017 Tilmelding på KK44.dk inden 1. september. 12

KK44


LYSENGLE Hvad lyser verden op? I verden er der både lys og mørke. Og indeni mennesker er der både lys og mørke. Og uden lys intet liv. Lyset hænger sammen med livet. I lys ser vi alt, og uden lys ser vi intet. Lys bruges også som metafor, en metafor, der er meget tæt knyttet til vores erfaringsverden. I Bibelen knyttes lyset til det gode. Kampen, vi kæmper, er mod mørket, mod det onde. Bibelens engle er både sendebude, vagtposter og frontkæmpere mod ondskaben – og så er de ofte beskrevet som lysende og strålende. Engle er lysbringere og mørkebekæmpere.

Projektet består af • Lærerkurset med kunstnerduoen URO • 2 englefortællinger fra Bibelen • 2 Ingemannsalmer: Lysets engel går med glans og Gud ske tak og lov • Lys og mørke som metaforer • Workshop med design og fremstilling af en englefigur, der oplyses indefra af en led-lygte • Afslutning med levende musik og iscenesættelse i kirken

Afslutningen på forløbet er et besøg i den lokale kirke en morgenstund i uge 48 eller 49, hvor eleverne synger, hører levende musik og en god fortælling. De medbragte lys-engle inddrages desuden i et dramatisk mørke-til-lys optrin. Varighed ca. 50 minutter.

Projektet er lavet i samarbejde med kunstnerduoen URO, der før har arrangeret ENGLESTUE med egnsteatret Carte Blanche i Viborg

OBLIGATORISK LÆRERKURSUS MED KUNSTNERDUOEN URO Specialdesignet lærerkursus med inpiration og hands on Se mere på side 26

3. - 4. klasse På dette praktisk-kreative kursus bliver du klædt på til at lave lysengle-workshop med dine elever. Mejse Damsø Jeppesen og Ditte Lundsgaard Nielsen fra kunstnerduoen URO har sammen med KK44 udviklet de lysengle-væsener, som eleverne skal lave i forløbet og medbringe til morgenbesøget i kirken. Mejse og Ditte underviser på kurset, hvor I selv skal lave jeres egen lysengel. URO arbejder meget med rammesætning og stemning som udgangspunkt for den kreative proces. Så kurset demonstrerer også, hvordan man kan indrette arbejdslokalet med lyssætning, inspirationsgenstande og musik.

Kristendomskundskab, billedkunst Projektet kører op til uge 48/49 Afsluttende kirkebesøg i uge 48 el. 49 4 lek. + 4 lek. workshop + morgenbesøg i kirken

OBLIGATORISK LÆRERKURSUS Tirsdag d. 5 september kl. 13 – 16 Se side 26

Tilmelding på KK44.dk inden 1. september. KK44

13


Hvad er det for nogle underlige tårne? Hvem er vogteren? Hvordan knækker vi koden?

DEN GLEMTE VIDEN

Året er 2106, og efter et digitalt nedbrud er al viden om fortiden forsvundet. Ingen husker heller hvad de karakteristiske hvide bygninger med indbygget klokketårn engang blev brugt til. Disse bygninger er nu kun kendt som ”klokkehusene”. Klassen inviteres hen i det lokale klokkehus til et løb med koder, opgaver og udfordringer. Missionen er at hjælpe med at genopdage, hvad klokkehuset er for et sted. Men da al elektronik er ubrugelig, er det fortidens teknologier som lysbilleder, sten, blyant og papir, der må i spil.

Besøg jeres lokale kirke og lad eleverne løse græske koder, undersøge indholdet i den lukkede sorte boks, løse billedgåder med gammeldags lysbilleder og meget andet. Besøget er opbygget som en slags løb eller skattejagt. Fagligt handler det om centrale kristne ritualer og traditioner som nadveren, dåben og om lyset som symbol. Eleverne skal besøge 5 stationer og hvert sted løse en opgave og finde en bestemt genstand. Genstanden bringes tilbage til den ”klokkevogter” (præsten), der bor i klokkehuset – men som ikke rigtig kan huske, hvad det nu var, der engang foregik i bygningen. Kun at det var noget vigtigt! Men hver genstand bringer lidt af hukommelsen tilbage. Der medfølger et materiale med ideer til, hvordan de kristendomsfaglige temaer og begreber fra besøget kan efterbearbejdes og forankres hos eleverne.

4.-6. klasse Besøg + 4 lektioner kristendomskundskab Besøg efter aftale fra februar 2018 Tilmelding på KK44.dk inden 1. september. 14

KK44

Kom på en sjov og lærerig skattejagt i din lokale kirke!


ER GUD HJEMME? Mariehøj Kirke Tvilum Kirke

14. marts Tvilum Kirke 15. marts Mariehøj Kirke Operaen er instrueret af Pia Rosenbaum. http://operamidt.com/

Hvis kirken lukker, hvor går Gud så hen? Hvad er det, man kan inde i en kirke, og hvor kan man finde det, hvis man ikke kan komme i en kirke? Det er spørgsmålene, der har sat gang i denne forestilling. Kirketjeneren Lucy er en falden engel. Hun ønsker sig brændende at få vingerne igen og finder ud af, at en uselvisk handling er vejen frem. Den kirke, hun er ansat i, er lukningstruet, og hun sætter sig for at redde den. Tre mænd dukker op i kirken. Den ene er arkitekten Per Kash, der vil lave bygningen om til en verdensbasar. Den anden er gospelsangeren Baldo Zarr, som vil skabe et gospeltabernakel i huset. Den sidste er sushikokken Mel Chi Horr, der vil skabe en fin restaurant. Lucy får de tre til at indse, at de kan bruge deres evner sammen og gå ud i verden og gøre godt. Med den åbenbaring får Lucy også opfyldt sit mål, og hun får sine vinger. Her er muligheden for at lade dine elever opleve professionelt opera på en lettilgængelig måde med både humor og alvor. Stykket appellerer bredt både i tekst, musik og scenografi.

Alt i alt en enestående oplevelse at give dine elever. Der er masser af læring og dannelse i det at se en opera. Det er inspirerende at høre de dygtige operasangere, der kan noget helt anderledes med deres krop og stemme. Og samtidig er det rigtigt teater. Og en god historie. Der er et lille undervisningsark med et par ideer til kort forberedelse og efterfølgende samtale. Men det primære er oplevelsen i kirken.

4.-6. klasse 14. og 15. marts 2018 Musik, dansk, kristendomskundskab

Tilmelding på KK44.dk inden 1. september.

ER GUD HJEMME? Hvorfor bygges der kirker og andre troshuse? Kan opera være sjovt? Hvordan bruger man bedst sine evner?

KK44

15


DA REFORMATIONEN KOM TIL TVILUM 14. - 15. SEPTEMBER TVILUM KIRKE REFORMATIONSSPIL

GENOPLEV REFORMATIONEN! OPLEVELSESDAG VED TVILUM KIRKE

Dagen begynder ved kirkens nye anløbsbro, hvor naturvejleder Lars Nygård fortæller historien om Gudenåen som transportvej.

7. – 10. klassetrin

Teater 14. & 15. september Kristendomskundskab, historie en formiddag + 4-6 lek. forberedelse

Inden besøget i Tvilum skal klassen have arbejdet med reformationen. F.eks. gennem rollespillet LUTHER PÅ ANKLAGEBÆNKEN.

OBS! Tilmelding på KK44.dk inden 1. juli 16

KK44

Herefter kommer en flok munke sejlende og lægger til. De beslutter at grundlægge Tvilum Kloster. Eleverne følger munkene til klosterområdet, hvor de starter byggearbejdet. Dagen kulminerer med en forestilling. Et skuespil i kirken, hvor Tvilum Klosters sidste tid og reformationen opleves gennem munken Villum Pedersen.

KK44 giver tilskud til bussen til og fra Tvilum!


LUTHER PÅ ANKLAGEBÆNKEN “MEDMINDRE JEG BLIVER OVERBEVIST AF SKRIFTEN ELLER SIMPEL FORNUFT, SÅ ACCEPTERER JEG IKKE AUTORITETEN HOS PAVEN OG KIRKEMØDERNE, FOR DE HAR SÅ TIT MODSAGT HINANDEN. MIN SAMVITTIGHED ER OVERFOR GUDS ORD. JEG KAN IKKE – OG JEG VIL IKKE – TILBAGEKALDE NOGET SOM HELST. FOR AT GÅ IMOD SIN SAMVITTIGHED ER HVERKEN RIGTIGT ELLER SIKKERT. GUD HJÆLPE MIG. AMEN.” Nogenlunde sådan lød Luthers afsluttende tale ved Rigs-dagen i Worms, hvor han stod skoleret overfor Pavens folk. Luther på anklagebænken handler om reformationen. Formålet med forløbet er, at eleverne - på en engagerende måde - tilegner sig grundlæggende viden om Martin Luthers oprør. Et oprør, der førte til reformationen, og som derfor fik afgørende betydning for kristendommen i Danmark. Dette sker ved, at alle elever i klassen deltager i et retssalsrollespil, hvor den historiske ramme er, at Luther indkaldes til forhør hos Rigsdagen i Worms. Hans kritiske taler og skrifter havde tirret den mægtige katolske kirke – så nu skulle han stå til ansvar overfor de magtfulde, pavelige udsendinge.

7. – 10. klassetrin Kristendomskundskab, historie 4-6 lektioner

Inden rollespillet arbejdes der med en PowerPoint, hvor de væsentligste pointer i reformationen gennemgås. Hvordan var kirken bygget op? Hvad var synd, skærsild og afladshandel? Og hvad var Luthers vigtigske kritikpunkter. Herefter fordeles rollerne: Nogle elever kommer på anklagerens hold, og andre bliver en del af forsvaret. Nogle bliver vidner, der indkaldes og afhøres. Og andre igen er notarer, karikaturtegnere eller ”pøbel”. I alt er der udarbejdet rollebeskrivelser til 26 elever. Rollebeskrivelserne er overskuelige, og det fremgår tydeligt, hvad man skal gøre – samtidig med at der er mulighed for at improvisere og give karakter til rollen. Læreren fungerer som overdommer og leder slagets gang. Rollespillet er konstrueret således, at de væsentligste pointer omkring reformationer bliver trukket frem. Luther på anklagebænken fungerer som forberedelse for de klasser, der skal opleve Da reformationen kom til Tvilum. Men I kan også arbejde med forløbet uden oplevelsedagen.

Løbende tilmelding på KK44.dk KK44

17


TID TIL TANKE Klassens tænkepause Artikler, viden, filosofi

NY SERIE fra De Folkekirkelige Skoletjenester i Aarhus

Stift.

Tid til tanke er en artikelserie, der løbende udvikles og indeholder følgende dele: • • • •

Altid kristendomsfagligt indhold. Evt. tværfagligt Web-artikler, der benytter de multimodale muligheder – lyd, billeder, grafik, video. Forholdsvis korte artikler. Lægger op til UV-forløb på 3-4 lektioner. Artiklerne indeholder både konkret faglig viden og åbne filosofiske spørgsmål.

God fornøjelse med TID TIL TANKE, klassens tænkepauser! De første to i serien er Universet og Hvad er tro?

Universet Den overordnede fortælling i artiklen handler om kampen – og den senere fredsslutning og arbejds- deling - mellem religion og naturvidenskab. Artiklen beskriver de skiftende teorier om universets opbygning op gennem historien. Fra den bibelske ”osteklokkemodel” til naturvidenskabelige teorier som relativitetsteori, kvantemekanik og teorierne om mørkt stof og mørk energi. Artiklen tydeliggør, hvordan både religion og naturvidenskab løbende udvikler sig, og må tilpasse sig nye erkendelser. Tværfagligt for fysik og kristendomskundskab

Hvad er tro? Artiklen undersøger de forskellige aspekter ved fænomenet tro. Både den daglige tro på vores medmennesker og omgivelser, der gør livet muligt - og den religiøse tro. Der skelnes herefter mellem forskellige former for religiøs tro. Begrebet fundamentalisme forklares og nuanceres. Artiklen lægger i høj grad op til at eleverne selv reflekterer og spiller ind med holdninger og forklaringer.

7. - 10. klasse Kristendomskundskab og fysik

Fra august 2017 3-6 lektioner pr. artikel Løbende tilmelding på KK44.dk

18

KK44


BORTEBYEN Minder & litteratur MED SENSORISK / FILOSOFISK VANDRING Tekster af filosoffer, forfattere og teologer

Hvad gør vi, når nogen dør? Hvad er død? Skal den døde have et sted? Kan man besøge en, der er død? Er de der? Og hvis de ikke er der, er kirkegården så en borteby? Og hvorfor går vi så derhen? Døden rejser mange spørgsmål. Unge som gamle spørger. Alle er uvidende, så hvem skal svare? Vi kan ikke svare, men vi kan undersøge. Vi kan undersøge døden, tabet, håbet. Undersøge hvilke historier, vi fortæller. Observere sprog og mangel på sprog. Bortebyen er et undersøgende materiale om død, håb, sorg, erindring. Materialet bruger ny og gammel litteratur om sorg og indeholder et anderledes kirkebesøg med brug af elementer fra sensorisk teater og plads til at eleverne kan undersøge og lege med forestillinger, sprog og tanker om døden.

Projektet består af • • • •

Et magasin til eleverne med tekster om død/sorg/erindring/minder Et danskfagligt materiale Et besøg i Bortebyen / på kirkegården Et kursus for præster/lærere

KURSUS FOR PRÆSTER & LÆRERE Den danske digter Søren Ulrik Thomsen skriver om gravstedet, at det er det sted, hvor den døde ikke er. En slags IKKE-STED. En BORTEBY. Hvad det vil sige, hvad denne borteby er, og hvad den har med minder, sprog, længsel, håb og sorg at gøre, kan du blive lidt klogere på på dette kursus. Hvad siger filosofien og teologien om døden? Det giver teologerne Louise Højlund og Peter Ulvsgaard deres bud på. Og hvilket sprog kan vi bruge når vi egentlig står uden ord? Det svarer en forfatter på. Alle kursister kommer også på besøg i BORTEBYEN - samme besøg som eleverne senere skal på. Måske BORTEBYEN kan aktivere særlige tanker og give nye overraskende vinkler på minder, sprog, død, håb! 1. februar 2018 kl. 14 - 17, Sct. Pauls Kirke, Hadsten. Kurset arrangeres og afvikles i samarbejde med skoletjenesten FUSR og henvender sig til lærere og præster fra Silkeborg, Favrskov, Randers og Hobro-Mariager.

7. – 10. klassetrin

Se mere om kurset side 26

Kristendomskundskab, dansk 4- 7 lektioner + kirkegårdsvandring Fra marts 2018 Besøg efter aftale Tilmelding på KK44.dk KK44

19


MUSIK MED MENING

FOLKEKIRKENS MUSIKPRIS I år er Folkekirkens Musikpris uddelt for første gang. Det er en pris, der anerkender de sangskatte, som de samtidige kunstnere giver os. De (i skrivende stund endnu ikke) prisbelønnede sange sætter fokus på eksistentielle emner i et nutidigt sprog og et genkendeligt musikalsk univers. KK44 udarbejder et kort materiale, der er nemt at gå til med mulighed for arbejde i både musik, dansk og kristendomskundskab. Nummeret spilles i musik, analyse og tematisk arbejde i dansk, og i kristendomskundskab perspektiveres det med problematikker og beskrivelser fra Bibelen.

Jeg er ved at revne når jeg står i mit fyrtårn Og ser ud over jorden og tænker på dem jeg har kendt Og solen stikker lyssværd gennem revnerne i skyerne Og jeg råber så højt jeg kan, “jeg kommer aldrig ned igen” 7. - 10. klassetrin Kristendomskundskab, dansk, musik

Alle de revner de driver mig til vanvid Jeg kæmper og kæmper for at gå i nul Alle de revner de driver mig til vanvid Ja, hva’ nu hvis himlen pludselig lå på mit gulv

3 lektioner Fra Simon Kvam: REVNER Tilmelding på KK44.dk 20

KK44


I dette projekt skal eleverne arbejde med de dilemmaer som religionsfriheden afføder i et flerkulturelt samfund. Hvad er religionsfrihed? Hvad vil det sige, at et samfund er sekulært? Hvilke love og konventioner gælder for religionsfriheden? Hvordan kan religiøse og ikke-religiøse leve i et fælles samfund, og hvilke love er styrende for denne sameksistens?

RELIGIONSFRIHED Indhold: lærervejledning klassesæt med elevhæfter Begrebskort og case-kort til bordrollespil Adgang til hjemmeside

Eleverne arbejder case-baseret med, hvad religionsfrihed er. Materialet indeholder både fiktive cases, som tager udgangspunkt i elevernes skolehverdag, samt virkelige cases fra medierne, hvor dilemmaer vedrørende religion, konflikter og sameksistens er omdrejningspunktet. Gennem arbejdet med en række begrebskort, skal eleverne selv anvende centrale begreber som menneskerettigheder, religionsfrihed, demokrati, sekularisering og forholdet mellem stat og individ. 7.-10. klasse

Samfundsfag, Historie og kristendomskundskab 5 lektioner Fra oktober Tilmelding på KK44.dk inden 1. september.

Desuden hører der til materialet en oversigt over verdens væsentligste religioner, deres udbredelse, skrifter, grunddogmer og fraktioner. Ud over formidlingen af faglig viden og forståelse, såvel historie- og samfundsfagligt som religionsfagligt, er det projektets formål at bidrage til at opfylde et af folkeskolelovens dannelsesmæssige formål, at ”forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre … præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati.”

RELIGIONS FRIHED RELIGIONSFRIHED – RUM TIL AT TÆNKE OG TRO?

KK44

21


7EVEN Det er da synd!

De 7 dødssynder stammer fra den tidlige middelalder; men alligevel dukker de ofte op i nutidens kunst og populærkultur. Mange lærere har desuden erfaret, at dødssynderne er et godt undervisningstema, der både fanger eleverne og lægger op til spændende diskussioner og undersøgelser. Der er åbenbart noget ved de 7 klassiske menneskelige svagheder/ tilbøjeligheder, der stadig fascinerer og udfordrer os. Kristendomsfagligt handler det om kirkehistorie, etik og gudsforestillinger. D. 8 september kl. 10 viser Black Box Dance Company danseforestilling 7Even i JYSK musikteaters store sal. 7Even er en både flot og fængende forestilling. Brugen af masker skaber et stærk udtryk og gør det let at orientere sig i fortællingen, fordi hver dødssynd har sin særlige maske. Forestillingen er

inspireret af eventyr og tegnefilm. Denne udgave tager 45 minutter og er særligt målrettet unge. Pladserne til den gratis danseforestilling bliver fordelt efter først til mølle princippet I modtager inden forestillingen et undervisningsmateriale, der ser på dødssynderne med både et historisk og et nutidigt blik. F.eks. kan man spørge, om de gamle synder i dag snarere bliver opfattet som noget positivt? Som vrede, der ikke må undertrykkes - og kravet om konstant økonomisk vækst, der vel har grådighed som drivkraft? Så smid hæmningerne, og gå om bord i dødssynderne med din klasse.

7

FRÅDSERI STOLTHED BEGÆR DOVENSKAB MISUNDELSE VREDE GRÅDIGHED

22

KK44


DE SYV DØDSSYNDER

7. – 10. klassetrin

Forestilling d. 8 sep. kl. 10 Kristendomskundskab 5 – 7 lektioner + forestilling

Tilmelding på KK44.dk inden 16. august.

KK44

23


KK44 CLASSIC Gennem årene har vi produceret en del materialer. Mange af dem kan I stadig bestille. Se mere og bestil materialerne på vores hjemmeside!

UV-materiale til fimen En som Hodder.

Lån klassesæt af bøgerne Amled og Holger. LÆS-LET-bøger om Hamlet og Holger Danske. Og få tilsendt medfølgende UV-materiale.

24

Baggrundsmateriale om Astrid Lindgren. Og KK44 video som intro til dit Astrid Lindgren-forløb. UV-materiale om Katrine Marie Guldagers noveller med fokus på ensomhed blandt unge. 2 kr. og 25 øre. UV-materiale til den populære roman med både dansk- og kristendomsfaglig del.

To verdener. Et filmmateriale om to unge menneskers vanskelige kærlighed.

Oh my God! Et materiale om forholdet mellem kunst og kristendom, Behandler og benytter ung eksperimenterende kunst.

KK44

PAPIR OG SKRIFT

BROR, MIN BROR

Lad dine elever lære papirets historie at kende. Og lad dem prøve kræfter med håndskrift. Besøg Silkeborg Papirmuseum og arbejd i kristendomskundskab med klostertiden. Godt læseteater og moderne kalligrafiøvelser.

Oscarnomineret sjov og underfundig kortfilm med kærlighedstema - søskendekærlighed, næstekærlighed og forelskelse. Materialet bruger cooperative learning-strukturer. 4. - 6. klasse

4. - 6. klasse

SNEDRONNINGEN

BAWKE

Indbegrebet af H. C. Andersen. Alvor, kærlighed og poesi. Vi har skrevet historien ned til overskuelig længde. Alle elever modtager læsehæfter. Og kan efterfølgende arbejde med at skabe tredimensionelle rum fra fortællingen i billedkunst.

Norsk novellefilm om en far og en søn på flugt. Hvordan er det at være flygtning og hvordan modtager vi flygtninge?

4. - 5. klasse

5. - 7. klasse


LYDSPOR

SUPER HELTE

Lad eleverne lave deres eget soundtrack til Bibelens fortællinger på en app udviklet af Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester. Masser af ideer til at arbejde med fortællingerne og med en stærk og sjov musikfaglig del.

Gummi Tarzan, Antboy og Josef er helte. Superhelte, måske. Men hvad er en helt? Kan man være det på forskellige måder? Og hvilken rolle har helte i en fortælling - og i livet? Analytisk og filosofisk materiale om fantasi, tro, drømme og superkræfter.

1. - 6. klassetrin

4. - 6. klassetrin

Den første klassikerlæsning KK44 har lavet er om Blichers novelle HOSEKRÆMMEREN. Teksten er let redigeret og der er ordforklaringer og baggrund. Der er lagt op til et selvstændigt online læsearbejde med analyse, perspektiveringer og skriveopgave.

KORTFILM & KIERKEGAARD

HARRY POTTER

Den er frit tilgængelig på https://readymag.com/ u39608012/546640/

Tre kortfilm; Ernst og lyset, Café Hector og Valgaften. Gode muligheder for at arbejde komparativt og analytisk med kortfilm.Søren Kierkegaards tænkning inddrages - filosoffens tanker er evigt aktuelle og gode til at sætte moderne eksistentielle spørgsmål i perspektiv.

Og Halvblodsprinsen. Skal dine elever læse Harry Potter, eller se filmen, så har vi materialet til at efterbearbejde. Danskfagligt og kristendomsfagligt materiale om ondskab, død og håb.

KLASSIKERLÆSNING Hårdt og godt!

Den næste klassikerlæsning er Smeden og bageren af Johan Herman Wessel. Følg med på hjemmesiden eller facebook.

7. - 10. klasse

7. - 10. klasse

DORÉS BILLEDER Dorés udødelige tegninger, der fortæller bibelhistorie som få andre. Få plakater og undervisningsmateriale om fem bibelske fortællinger og lad eleverne prøve kræfter med skraveringsteknikker og udtryk. 5. - 7. klasse

KK44

25


KK44

KURSER HVORFOR? KK44 vil gerne tilbyde gode, relevante kurser som inspirerer jer i jeres arbejde generelt og som i mange tilfælde også fungerer som forberedelse til de projekter I er tilmeldt. VI HÅBER, at I prioriterer at deltage i kurserne, og at I, af hensyn til planlægning og afholdelse, melder et eventuelt afbud i god tid.

BORTEBYEN KURSUS Filosofi, sensorisk vandring, poesi

LYSENGLE KREATIVT KURSUS

Den danske digter Søren Ulrik Thomsen skriver om gravstedet, at det er det sted, hvor den døde ikke er. En slags IKKE-STED. En BORTEBY. Hvad det vil sige, hvad denne borteby er, og hvad den har med minder, sprog, længsel, håb og sorg at gøre, kan du blive lidt klogere på på dette kursus. Hvad siger filosofien og teologien om døden? Det giver teologerne Louise Højlund og Peter Ulvsgaard deres bud på. Og hvilket sprog kan vi bruge når vi egentlig står uden ord? Det svarer en forfatter på. Alle kursister kommer også på besøg i BORTEBYEN - samme besøg som eleverne senere skal på. Måske BORTEBYEN kan aktivere særlige tanker og give nye overraskende vinkler på minder, sprog, død, håb! Kurset inspirerer også til at brug af det fine elevhæfte, hvori der findes et helt alfabet af aspekter ved sorgen, døden, minderne. Sted Sct. Pauls kirke, Kirkevej 5 - 7, Hadsten Tid Torsdag d. 1. feb 2018 kl. 14.00-17.00 Tilmelding på www.kk44.dk

Prøv den kreative proces, bliv godt klædt på til forløbet!

LYSENGLE. På dette praktisk-kreative kursus bliver du klædt på til at lave lysengle workshop med dine elever. Kurset er knyttet undervisningsforløbet om Lysengle (se side 13 ) Mejse Damsø Jeppesen og Ditte Lundsgaard Nielsen fra kunstnerduoen URO har sammen med KK44 udviklet de lysengle som eleverne skal lave i forløbet og medbringe til morgenbesøget i kirken. Mejse og Ditte underviser på kurset, hvor I selv skal lave jeres egen lysengel. URO arbejder meget med rammesætning og stemning som udgangspunkt for den kreative proces. Så kurset demonstrerer også, hvordan man kan indrette arbejdslokalet med lyssætning, inspirationsgenstande og musik. Desuden vil Louise og Preben fra KK44 kort gennemgå undervisningsmaterialet til forløbet. Tid

Tirsdag d. 5. september kl. 13 – 16

Sted

Silkeborg - oplyses ved tilmelding

Tilmeld på KK44.dk inden 1. september 26

KK44


RUM FOR UNDREN FILOSOFI MED BØRN Rammer og ideer til den givende samtale

Filosofi med børn er en særlig samtaleform, hvor målet er at aktivere børnenes undren og nysgerrighed omkring et vigtigt spørgsmål - og at inddrage alle i samtalen. KK44 indbyder her til en inspirationsdag, hvor I får redskaber og ideer til gode filosofiske samtaler. Kurset afholdes af Louise Nabe-Nielsen og Lho Højris, der tilsammen udgør ”Rum for undren”. Med base i Århus har de gennem en årrække arbejdet med filosofi med børn på forskellige Århusskoler. Louise og Lho har udarbejdet øvelser, lege og inspirationsmaterialer, der kan hjælpe med at sætte samtalen i gang. se www.rumforundren.dk

Deltagerne får en håndfuld lige-til-at bruge-øvelser og samtaleoplæg med fra kurset. Kurset er målrettet lærere der underviser i indskoling eller mellemtrin.

Tid: 11. oktober kl. 9-13 Sted: Oplyses senere Tilmelding på www.kk44.dk

REFORMATION I ANLEDNING AF REFORMATIONSJUBILÆET I 2017 – 500 året for Luthers opslag af de 95 berømte teser - udbyder Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester i efteråret 2017 et undervisningsprojekt til 5. og 6. klassetrin med titlen Re:formation – teser, tro og tvivl - se side 12. Formålet med projektet er, at eleverne skal lære om og reflektere over, hvorfor reformationen opstod, hvordan den foregik, og hvilken betydning reformationen har haft for kirke, kultur og samfund i Danmark.

ende læseteater”, der afslutter ovennævnte undervisningsforløb. Eleverne vil her få manuskript til en enkel form for reformationsspil i en lokal kirke. Afslutningsvis præsenterer en medarbejder fra de folkekirkelige skoletjenester det samlede undervisningsmateriale med nedslag i de temaer, som eleverne skal arbejde med. Kurset er gratis Tilmelding inden 12. august 2017

Som introduktion til projektet tilbydes primo september 2017 lærerkurser af tre timers varighed med følgende indhold: Hvad betyder reformationen for os i dag? Hvad betyder det, at ethvert individ er ene-stående? Oplæg ved ph.d., højskolelærer Christian Hjortkjær, Silkeborg Højskole.

Tirsdag den 12.9 2017 kl. 13-16 Aarhus (tilmelding til VIA-CFU) kursusnummer CFU17227 Onsdag den 13.9 2017 kl. 13-16 Aalborg (tilmelding til UNC-CFU) kursusnummer 17357

Efterfølgende vil skuespiller Jesper la Cour Andersen fra Det fortællende Teater introducere et såkaldt ”legKK44

27


KK44 FESTIVAL 2017

TRO OM IGEN 28

KK44


RETHINK dine forestillinger - og hvad vi ellers går og tager for givet ”Hvis du tror, du lever længere med alle de kosttilskud, så kan du godt tro om igen!” ”Hvis du tror, det ikke har nogen betydning om du stemmer til næste valg, så må du tro om igen!” ”Hvis du tror, at det du laver på nettet er privat, så tro lige om igen.” ”Hvis du tror, du er den eneste i verden, der kan føle dig ensom, så må du tro om igen!” De fleste kender til, at deres tro forandrer sig, som tiden går. Vi må gang på gang tro om igen. Det gælder eksistentiel og religiøs tro, det gælder politiske overbevisninger og standpunkter, og det gælder også sandheder om helt livsnære ting som for eksempel, hvad der er sundt at spise, og hvordan vi skal opdrage vores børn. Fra vi er ganske små, gør vi os forestillinger om verdens indretning og de sande værdier, og gang på gang må vi se os fanget i illusioner, idealer og forestillinger, som ikke holder. Nye erfaringer, større viden, og overraskende møder med andre mennesker kan ændre vores syn på ting. Sådan er det for det enkelte menneske, men også hele samfund og kulturer rokkes i deres tro og fælles tradition og forståelse. Det kan for eksempel være, når ny viden og teknologi skaber nye muligheder, eller skelsættende begivenheder vender op og ned på vores verdensbillede. I 2017 er Aarhus kulturby under mottoet RETHINK, og reformationen har 500 års jubilæum. 500 år er der gået, siden reformatoren Martin Luther slog sine 95 teser op på porten i Wittenberg. Luther ville råbe sin kirke op. Den katolske kirke var gledet ud i magtsyge og et moralsk forfald, der

var så dybt, at den økonomisk udnyttede menneskers angst for synd og død og for Guds straf.

Luther selv havde i sine ungdomsår ført en indre kamp med djævle, der bebrejdede ham alt mellem himmel

TEMA 2017 TRO OM IGEN og jord, og gjorde det meget svært at være menneske med lidenskaber, lyst og glæde. Han gik i de år til kilderne, og det var Bibelen, og hans grundige læsning af den førte ham ind til det centrale i kristendommen: Guds kærlighed er uendelig stor og rammer dig helt ufortjent. Ikke fordi du lever efter loven og gør dit og dat. Men bare fordi Gud vil det sådan. Heraf udsprang de mange forandringer i kirke og samfund, der fulgte i kølvandet på hans kritik. Med så kortfattet en formulering ydes hverken Luther eller reformationen retfærdighed, men alle kan benytte jubilæet til at fordybe sig i, hvad det var, der skete med reformationen og ikke mindst, hvilke spor af den, vi lever med i dag, på godt og på ondt. Samtidig er Aarhus kulturby og hele Region Midtjylland engageret i at

skabe kulturelle initiativer under mottoet RETHINK! Det vil vi også gøre her i Silkeborg, og KK44 vil give sit bidrag under temaet TRO OM IGEN. Vi håber, at mange mennesker i Silkeborg Kommune sammen vil gentænke både det ene og det andet. Måske finder vi kim til en reformation af de former og forestillinger, vi tager for givet eller ligefrem er stivnet i? Eller måske en glæde over friheder med rødder i reformationstiden?

KK44 FESTIVAL

KK44 festival er en festival for Kristendom og Kultur, der finder sted hvert år i Silkeborg kommune i uge 44. KK44s formål er at skabe forbindelser mellem kristendom og kulturliv og skabe arrangementer, der holder den eksistentielle samtale i liv. KK44 består af foredrag, fortællinger, musik, kunst, debat, events, vandringer med mere. KK44 festival finder sted i hele kommunen. Med mange samarbejdspartnere. Alle må være med. KK44 festival udsender et husstandsomdelt katalog i begyndelsen af oktober. Kataloget indeholder program og magasin om reformationen.

KK44

29


SKOLETJENESTEN

KK44 SKOLETJENESTEN er den folkekirkelige skoletjeneste i Silkeborg Kommune og Provsti. Vi udarbejder og tilbyder gratis undervisningsprojekter til skolens undervisning i bl.a. kristendomskundskab. Og arbejder for at styrke samarbejdet mellem skole-, kirke- og kulturliv i Silkeborg Kommune. Vores undervisningstilbud er tilpasset skolens mål og formål. Vi er en del af Silkeborg Provsti og samarbejder med Silkeborg Kommune og en række kulturinstitutioner i Silkeborg. Det er gratis at deltage i vores projekter.

Tilmelding til alle projekter på www.KK44.dk Man kan følge med i lidt af vores gøren og laden på www.facebook.com/kk44skoletjenesten/

30

KK44


KK44 ANSATTE PREBEN MEDOM HANSEN er KK44 Skoletjenestens pædagogiske medarbejder. Han brænder særligt for historie, musik, natur, didaktik, kristendomskundskab, dannelsesspørgsmål og etiske dilemmaer. I er altid meget velkomne til at ringe og få en snak om ideer til kristendomsundervisningen. Ring også til Preben for at blive en af vores særlige PILOTKLASSER, der får tilbud om at afprøve vores projekter og dermed er med til at præge vores arbejde. Tlf: 31 51 08 27

LOUISE HØJLUND er KK44 Skoletjenestens teologiske medarbejder. Hun elsker især fortælling, poesi, salmer, filosofi, litteratur, sprog, teologiske nørderier. Ring gerne med ønsker til fortællinger, gode ideer til forløb, eller hvis I har brug for, at jeres elever skal tale med en teolog i forbindelse med et skoleprojekt. Tlf: 608 78 308

SKOLEUDVALG KK44 har også et skoleudvalg bestående af lærere og præster, der er med til at udvikle ideer og sikre et bredt sammensat program, der er tilpasset skolens mål.

INGRID MEJER JENSEN har været med fra begyndelsen. Hun er læreruddannet og cand. phil., og forfatter. Med mere! Ingrid er koordinator for festivalen. Ring hvis I har ideer eller spørgsmål til et arrangement i KK44 festival. Tlf: 21 44 12 68 KK44

31


UNDERVISNINGSPROJEKTER // LÆRERKURSER // KK44FESTIVAL

KK44 Skoletjenesten / Katalog 17/18  

Den folkekirkelige skoletjeneste i Silkeborg, KK44 Skoletjenestens tilbud til grundskoler i Silkeborg Kommune. Tilmeld på kk44.dk