Page 1


M.A.A. [ cand. arch. architect louise bjork] SELECTED WORK entre deux in GRAND paris [ france ]

l

2010

page 06

lustenau in vorarlberg

[ austria ]

l

2009

page 14

plaza building in lyon

[ france ]

l

2008

page 18

l

2010

page 20

l

2009

page 24

l

2008

page 28

l

2009

page 30

novo nordisk

[ denmark ]

cityhall in rotterdam oslo airport

[ the netherlands ]

[ norway ]

private house in skaarup

[ denmark ]


CURRICULUM VITAE - LOUISE BJORK 1980

Louise Bjork, born in Aarhus, Denmark, 19/10/1980 korte geuzenstraat 107, 1056 KS AMSTERDAM m. [NL] +31 [0] 681 44 12 61 e. louise_bjork@hotmail.com

profile

Studied at Aarhus school of architecture. During my studies I did an exchange at TU Delft The Faculty of Architecture in the Netherlands. I have worked in well known architectural firms both in Denmark and the Netherlands. My study and work experiences gives me a good knowledge of urbanism, architectural value and research methods.

work experiences 2010 2009 2009-2007 2006 2005 2003-2008

Freelance, Aalborg l DK: project architect SeARCH, Amsterdam l NL: internship / architect assistant SHL - Schmidt Hammer Lassen, Aarhus l DK: architect assistant Luplau & Poulsen, Aarhus l DK: constructing architect Arkitema, Aarhus l DK: constructing architect Bjork & Maigaard, Aalborg l DK: freelance architect assistant

education 2008-2010 2009 2005-2008 2004 2003-2005 2001-2003

CAND. ARCH. - MA master of Arts in Architecture [final grade 12/12], Aarhus School of Architecture, Aarhus, Denmark exchange - socrates-erasmus scholarship, the Faculty of Architecture of TU Delft, Delft, The Netherlands BA bachelor of City and landscape, Aarhus School of Architecture, Aarhus, Denmark exchange - socrates-erasmus scholarship, Oxford Brookes University, Oxford, England constructing architect at NOEA, Aalborg, Denmark building technician at NOEA, Aalborg, Denmark

2001 1998-2000

krabbesholm, folk high school, Skive, Denmark gymnasium, Norresundby, Denmark

prizes & publications 2010 1st prize invited competition: novo nordisk 2010 “kanidatkontakten� scholarship for my graduation project 2010 danish architect magazine: a interview about my graduation project [published september 2010] 2010 exhibition of my graduation project: Aarhus School of Architecture [june - august 2010] 2009 semester project F09 [Lustenau in Vorarlberg] selected to be presented for VAI [Vorarlberg Architecture Institute] 2008 1st prize student competition: bachelor project 2007 2nd prize student competition: 3th semester project languages danish, english: written + spoken [fluently] norwegian, swedish, german: written [basic level] dutch: written + spoken [beginner] computer skills photoshop, illustrator, indesign: excellent knowledge autodesk autocad: excellent knowledge rhino 3d, archicad: good knowledge vray, cinema4d, vectorworks, sketch up: basic knowledge office package: excellent knowledge interests culture travel, graphic design, fitness - bodycombat [former competition swimmer]


6


/ FACTS location

l france - grand paris

programme

l strategic focus / urban plan [zoom out] / hybrid building [zoom in]:

site

l 105km2 / 92 ha / 39.000m2

year

l 2010

type

l graduation project, aarhus school of architecture [aarch]

/ DESCRIPTION The project is a respone to President Sarkozy’s 2009 urban planning consultation of a Greater Paris area. Infrastruture is on one hand essential for our cities - being connected. At the same time infrastructure forces a hard border that threaten the urban morphology. In Paris boulevard Peripherique surrounds the heart of Paris. That have created an urban vacuum along the areas it crosses. Therefore we chose to exploit a redefinition of Paris within its boundaries. To become a Greater Paris, for this city, means to become more dense. Rather then a masterplan the project propose acupuncture methods to re-think/transform relationsships and connections between the city and its periphery.

7


“Rather then a masterplan the project propose acupuncture methods to re-think/transform relationsships and connections between the city and its periphery.�

8


9


centre

10

project

boulevard Peripherique

periphery


“To become a Greater Paris, for this city, means to become more dense�

11


“architecture is the physical form which envelops human lives in all the complexity of their relations with their environment� 12

- jean renaudie


13


“...consolidating the urban tissue in order to create more defined public spaces�

14


/ FACTS location

l austria, vorarlberg - lustenau

programme

l urban plan / workbuilding

site

l 40.000m2 / 3500m2

year

l 2009

type

l tudelft, bouwkunde interiors - prof. tony fretton exchange semester: F09

/ DESCRIPTION Vorarlberg architecture institute invited tu delft to explore new architectural settings within an existing train line. We chose to place three public programs. They are on one hand taking into account the relative autonomy of the free standing buildings in the sprawled setting but on the other hand consolidating the urban tissue in order to create more defined public spaces. The train line forces a hard border in this otherwise highly permeable urban morphology. Therefore we choose to exploit the already existing tunnel/bridge, proposing additional stairs and a pedestrian path. The work building integrate the sloping terrain in its sculptural form and open up towards the surrounding - as a dynamic spiral.

15


16


“The work building integrate the sloping terrain in its sculptural form and open up towards the surrounding - as a dynamic spiral� 17


/ FACTS location

l france-lyon

programme

l urban space - public space [ flexible ]/ cinema / thermal bath

site

l 24 ha / 2500m2 / 3000m2

year

l 2008

type

l aarhus school of architecture semester F08: agile architecture

/ DESCRIPTION

18

This project was to redesign and strengthened an existing masterplan for a new urban area in Lyon - La Confluence. An area that traditionel has been the backyard of the city. The area’s location gives the potential to finally link Lyon with its river banks. An urban scheme that instead of a replacement choose to exploit a revitalization of the existing wholesale market, that today is vacated. We propose a strategy that creates an artificial landscape based on the historical layers. By a redefinition of existing terrain/section though an artificial landscape, it creates a field for communication/relation between: water and building structure, inside and outside, landscape and movement, old and new, the public realm and building mass.


19


/ FACTS location

l denmark - hjorring

programme

l office / internal corridor

site

l 2090m2 / 150m2

year

l 2010

type

l invited competition, 1st prize

work

l design concept / panels / booklet / architectural drawings and design layout

/ DESCRIPTION

20

The design for novo nordisk office building, a world leader in diabetes care is conceived as a square crossed by two routes. A concave glass corridor following the sloping terrain and a visitor/worker entrance. Inside an atrium floods the buil-ding with natural light and providing visual connections between the levels. Its dynamic contour gives the building a clear circulation. The entrance level houses a reception area. From here an open stair leads up to the atrium where meeting rooms, break out and touch down areas are organizated around. The plan layout creates a lively working environment where the walkway transforms into a “street� with niches, openings and different environments designed for a modern workplace.


21


22


“The plan layout creates a lively working environment where the walkway transforms into a “street” with niches, openings and different environments ...”

23


24

“the “green heart” of the city”


/ FACTS location

l the netherlands-rotterdam

programme

l city hall / office / housing

area

l 22500m2 / 16500m2 / 11000m2

year

l 2009

type

l invited competition - SeARCH

work

l architectural drawings and design layout /model making/ programme studies

/ DESCRIPTION The design presents a fully energy neutral City Hall for Rotterdam. By an architectonic homage to the round shape gives a maximum shelter with a minimum of material usage, is efficient and beautiful. One windmill on the Maasvlakte provides the last bit of electricity necessary for this “green heart� of the city. The project has renewed the historical, denser structure. The Halvemaanstraat and Trouw-steeg will be re-introduced to create the inner street between the Stadstimmerhuis and the City office. An area is thus created in which not only routes from A to B are made but also connections that make you want to stay, walk around, lounge and stimulate alternative routes. [ Copyright is held by SeARCH ]

25


26


“By an architectonic homage to the round shape gives a maximum shelter with a minimum of material usage, is efficient and beautiful�

27


NEW TERMINAL - OSLO AIRPORT

28


/ FACTS location

l norway - oslo

programme area

l new terminal 2 for oslo airport

year

l 2008

l 120.000 m2

type

l invited international competition

work

l architectural drawings and design layout

/ DESCRIPTION Terminal 2 is an independent and original architectural work which connects seamlessly and harmoniously with the existing Terminal 1. But unlike the existing terminal, which is inspired by aerodynamic forms, Terminal 2 takes its inspiration in flow and movement. Movements of sweeping curves embrace the passengers and guide them swiftly and safely through the airport. The outline of Terminal 2 is clear and simple, following logical and well thought out construction principles. The dynamic forms are created with frames of timber that extend through the whole building supported by intermediate concrete beams. The roof is covered by Norwegian slate, referring to Norwegian nature. [ Copyright is held by SHL ]

29


PRIVATE

HOUSE IN SKAARUP “A clean-cut sculptural volume provides a dynamic contrast to the site’ flat landscape”

/ FACTS location

l denmark - skarup

programme

l house / green house

area

l 194m2 / 35m2

year

l 2009

type

l private commission building startup aug. 2010

work

l from intial concept to realisation

/ DESCRIPTION

30

A clean-cut sculptural volume provides a dynamic contrast to the site’ flat landscape. By a L- shaped organization the project meets the client’ wish to have full view to the street and also contain a private outdoor atmosphere. Inside a spatial wall gives the habitat a different experience. The long wall element provide entrance for the rooms of the house as it orient towards the main living space. A glazing facade along the wall element ensures an immediate relationship with the outdoor terrace. On the interior, all surfaces of the wall element are of plywood, marking a soft contrast to the white external facades/roof. The green house defines the transition between inside and outside and function in close relation to the kitchen.


“...the most wonderful in a room, is the light that comes through the window of the room. The sun never knew how great it was before a room was built...� - louis kahn

31


portfolio  

portfolio architecture 2010