Page 1

Leesverslag Havo 4 −

Lotte Nieuwenhuis, H4a, 2011-2012

Martin Bril, Vader en dochters, avonturen aan het thuisfront , Amsterdam, Prometheus, 2009 achtste druk (1e druk 2008)

Het is een bundel van korte columns die Martin Bril eerder voor de volkskrant schreef

Ik heb voor dit boek gekozen, omdat ik op www.lezenvoordelijst.nl dit boek zag staan en ik wist dat wij dit boek in huis hadden. Ook hoorde ik van mijn ouders dat ze het een erg leuk boek vonden.

Samenvatting Het boek is een column bundel, dus een samenvatting schrijven is niet echt mogelijk. Wat de bundels samen brengt is in ieder geval het thema, het gaat over twee dochters en alles wat zij meemaken in hun leeftijd tussen 7 en 15 jaar.

Open plekken Dit boek heeft geen open plekken, omdat het geen samenhangend verhaal is. En er is dus ook geen spanningsopbouw nodig.

Personages Vader : Martin, Er wordt niet echt duidelijk hoe de personageseruit zien. Eigenschappen van de vader zijn bezorgd, omdat hij zich veel zorgen maakt over zijn dochters. Betrokken, omdat hij erg veel schrijft over zijn dochters en positief, omdat hij nooit slechte dingen over zijn dochters schrijft. Jongste dochter : Teuntje, Martin beschrijft zijn beide dochters als prachtig puberende meisjes. Eigenschappen van de jongste dochter zijn goed gehumeurd, omdat ze nooit boos over komt in het boek, grappig, omdat ze vaak erg grappige uitspraken heeft en ontdekkend, omdat ze echt je wereld aan het verkennen is. Oudste dochter : Lena, Martin beschrijft zijn beide dochters als prachtig puberende meisjes. Eigenschappen van de oudste dochter zijn behulpzaam, omdat ze haar jongere zusje vaak helpt. Rustig, omdat ze zich vaak koel houd in benauwde situaties en betrouwbaar, omdat de jongste dochter veel met haar oudere zus deelt. moeder : heeft in dit boek een bijrol


Tijd en structuur Dit verhaal is zeker geen fabel. Het is een erg realistisch verhaal. De verhalen staan in een logisch sujet, het speelt zich gewoon in de chronologische tijd af. Wel wordt er af en toe terug gekeken naar wat er vroeger is gebeurd om een bepaalde uitspraak te verduidelijken. ook zit er eigenlijk geen verhaallijn in het boek, omdat het allemaal kleine verhaaltjes zijn.

Perspectief Jeziet het verhaal door de ogen van Martin Bril, de vader. Dit is zeker betrouwbaar, omdat hij zo precies mogelijk probeert te beschrijven hoe een meisje van die leeftijd denkt en doet.

Thematiek De hoofdgedachte van het boek is: ‘Hoe doen en denken meisjes in de puberteit?’ Thema: meisjes in de puberteit De titel van het boek is ‘vader en dochters’ omdat het gaat over de vader die zijn dochters ziet veranderen in de puberteit. Het motto van het boek is dus: Weesals vader niet bang voor het veranderen van je dochter, want het komt allemaal goed.

Recensies Als je Vaders en dochters leest word je er vrolijk van. Het is een wereld van herkenning,  tenminste, mijn vader zal zich zo ook regelmatig gevoeld hebben, wat ik toen niet wist  natuurlijk. Hoewel mijn kinderen nog maar 2 en 1 jaar zijn is het een lust om te lezen. Mijn pa  krijgt het boek van me cadeau, hij zelf ook twee puberdochters. Ook geeft het mij leuke 'tips'  hoe ik straks met mijn eigen kinderen kan omgaan als zij in de puberteit zitten. Ik moet om het  boek lachen en dat ontspant, gewoon geweldig.

Als ik wakker word, is het eerste wat ik roep: 'Waar is mijn Bril', terwijl ik er geen draag... Ik  doel dan ook op mijn dagelijkse portie vermaak in de vorm van Bril zijn columns in de  Volkskrant. Dit boek is net zo. In korte, meestal humoristische verhalen, geeft Bril je een kijkje  in het leven van een vader met twee dochters. De zorgen, het lachen en muur die de  communicatie tussen twee verschillende generaties soms lastig kan maken. Een echte  aanrader, ook al ben je er snel doorheen. Ik heb hem niet meer weggelegd in ieder geval...


−

Bronnen http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/vaderen-

dochters/1001004004813055/index.html#product_judgement http://uitgeverijprometheus.nl/index.php? option=com_pac&view=boek_detail&isbn=9789044610048&Itemid=6 http://nl.wikipedia.org/wiki/Martin_Bril

keulen  

reis naar keulen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you