Page 1

PORTRETTEN EN PATRONEN


INLEIDING Het was een lange zoektocht naar portretten en patronen maar wel een hele leuke. Ik ben een heleboel prachtig werk tegengekomen wat ik helaas niet allemaal heb kunnen gebruiken. Maar wel alles wat ik gebruikt heb in dit werkstuk vind mooi en/of bijzonder. Ik heb mijn werk geselecteerd op bepaalde thema’s die mij interesseren. En ik heb alleen maar werk gebruikt wat ik zelf ook echt mooi vindt. Ik heb geprobeerd in zoveel mogelijk boeken te zoeken naar geschikte portretten of patronen, en ik ben er tijdens mijn zoektocht wel achtergekomen dat ik heel erg houdt van fotografisch werk. Dat wist ik eigenlijk al wel maar deze selectie maakt het voor mij wel weer erg duidelijk, ik heb wel geprobeerd om zoveel mogelijk verschillende technieken te laten zien binnen de gekozen werken. En ik heb bewust ook gezocht op het internet omdat ik denk dat de huidige ontwerpers veel van zichzelf laten zien op het internet. Vaak ben ik via boeken en namen achter links op internet gekomen die ik gebruikt heb. Ik dacht dat ik het zoeken van portretten makkelijker zou vinden dan patronen, maar ik ben er wel acher gekomen dat er binnen patronen meer eigen invulling zit en dat je dus makkelijker kan bepalen wat voor jou een patroon is. Ik heb dus zeker in dit werkstuk geprobeerd om zo divers mogelijk te zijn en voor mezelf ook zoveel mogelijk te ontdekken.


Ida Kar self-portrait by Ida Kar late 1950s NPG x134503

Tom Phillips contĂŠ, 1986 54 1/2 in. x 40 in. (1384 mm x 1016 mm)

Suzi Malin tempera on gold leaf, 1978 16 in. x 13 3/4 in. (406 mm x 349 mm)


MENSEN MET MACHT Het vastleggen van leiders word als sinds heugenis gedaan. Dit kan op verschillende manieren, fotografisch of geschilderd. Ik vind portretten van mensen met macht en/of leiders fascinerend, vanwege de trots, de kleding en de sieraden/attributen. Dat is iets wat ik in al deze vier portretten zie. Het potret van Maxima door Erwin Olaf vind ik het mooist. Waarschijnlijk omdat het zo modern en tegelijk ook zo klassiek is. De andere drie potretten die allemaal wat ouder zijn vind ik heel bijzonder omdat ze een inkijkje geven in een andere wereld.


Erwin Olaf Prinses Maxima, Nederland, 2011 Persfotos Afmeting verschilt per publicatie www.erwinolaf.com

Joseph F. Rock Choni Prince, China, 1928 Vintage gelatin zilver, geprint1928 6 3/4 x 4 5/8 inches Gezichten van de wereld door National Geographic Steven Kash Gallery

Hyacinthe Rigaud Lodewijk de 16de, 1701 Olieverf op doek 277 Ă— 194 cm www.louisxiv-versailles.fr

John Williams Jr. Te Po, hoofdman uit Rarotonga, ca. 1837 Afmeting onbekend how art made the world door Nigel Spivey


MUZEN In mijn zoektocht naar verschillende potretten ben ik heel veel mysterieuze en tedere vrouwen tegengekomen. Het is is een veelgebruikt onderwerp van een heleboel portretten. Om bij de Mona Lisa te beginnen, een van de meest bekende schilderijen allertijden. De Mona Lisa wordt vaak omschreven als mysterieus vanwege de blik in haar ogen. Bertha van Antwerpen en Mademoiselle Caroline Riviere zijn ook mysterieus afgebeeld, ik vraag me af wie ze zijn en waarom ze geschilderd zijn. De foto van Max Sauco is minder mysterieus maar werkt wel een hoop vragen op vanwege de omgeving waarin het model zich bevind en haar lichtelijk vreemde blik. En bij al deze portretten meen ik te zeggen dat de schilder of fotograaf de vrouw zo goed mogelijk heeft proberen weer te geven zoals zij is. En de vrouw vragen heeft laten oproepen bij de toeschouwer. En dat is naar mijn weten de functie van de muze.


Leonardo da Vinci Mona Lisa, 1505 Olieverf op doek 77 x 53 cm Museum het Louvre Schilderkunst van A tot Z

Pijke Koch Bertha van Antwerpen, 1931 Olieverf op doek 95 x 80 cm Schilderkunst van A to Z

Jean Auguste Dominique Ingres Mademoiselle Caroline Riviere, 1805 Olieverf op doek 100 x 70 cm Museum het Louvre Schilderkunst van A tot Z

Max Sauco Magnolia, 2007 Bewerkte fotografie Afmeting verschilt per publicatie www.sauco.ru


GEZICHTSLOOS Portretten zonder gezicht zijn niet zo voor de hand liggend. Wel erg mooi. En een fenomeen wat wel meer van tegenwoordig is dan van vroeger. Rene Margritte is erg bedreven in het maken van gezichtsloze portretten, en ik vond degene op de pagina hiernaast de meest bijzondere. Een gezichtsloos portret is wel erg vreemd, het lijkt wel of de geportretteerde iets te verbergen heeft, of er iets mis mee is. Het portret van Erwin Olaf lijkt nog wel het meeste een gezicht te hebben, maar toch vind ik gezicht heel erg ontbreken op deze foto. Het portret van Clint Eastwood door Inez van Lamsweerde en Vinoohd Matadin vind ik het mooiste uit deze serie, het gezicht is zo verdwenen in de rook dat het niet te zien is maar het is wel erg aanwezig.


Rene Margritte La reproduction interdite, 1937 Olieverf op doek 81 x 65 cm Museum Boijmans van Beuningen Magritte door Galerie Nationale du Jeu de Paume

Petrina Hicks Marie Antionette, 2008 Fotografie Afmeting verschilt per publicatie Snoecks 2010

Erwin Olaf Paradise Portrets, Roy Fotografie Afmeting verschilt per publicatie www.erwinolaf.com

Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin Clint Eastwood Foto Afmeting verschilt per publicatie www.inezandvinoodh.com


AZIË Azie is booming! Het is zwaar in opkomst en het gaat steeds meer de Westerse kant op. Toch blijven werken van Aziatische hand ontzettend precies en fijnzinnig en ik vind het prachtig. Aziaten hebben ook een wel een lichtelijk vreemde tik als het gaat om seksualiteit wat je vaak terug vind in het werk. Op de bladzijde hiernaast heb ik expres geen manga en andere overdreven sexueel getinte werken gezet. Maar ook daarin blijf ik vinden dat je er een soort fijnzinnigheid inzit die buiten Azie niet te vinden is. Van de bladzijde hiernaast vind ik de foto van het meisje op het station het mooist. Zo’n fragiel klein meisje maar toch zo zelfverzekerd op het drukke station. Prachtig en past ook mooi bij het beeld van Azie vind ik.


Suzuki Harunobu Huis van plezier bij Edo: Courtisane Houtsnede 203 x103 cm MusĂŠe Guimet Schilderkunst van A tot Z

Wang Zhije Titel onbekend verf op doek afmetingen onbekend. Privebezit Snoecks 2009

Kouji Tomihasa Grade Schooler Foto Afmeting verschilt per publicatie www.1x.com

Liu Zheng A taoist priest Foto Afmeting verschilt per publicatie Snoecks 2008 http://www.adhikara.com/liu-zheng/ art_arte_kunst_9.htm


METRO Plattegronden van de metro zijn systemen om het overzichtelijk te maken hoe en waar je met de metro moet gaan en waar je uit en over moet stappen. Maar tegelijkertijd zijn het prachtige patronen van de stad, kleurrijk en gestileerd. En het patroon voor elke stad is anders, hoe groter de stad hoe ingewikkelder het patroon. Maar toch lijken ze op elkaar en kan je in een blik herkennen dat het een metroplattegrond is. Bij praktisch elke plattegrond is er een start ( bijvoorbeeld vanaf het centrale treinstation ) waar een heleboel lijne paralel lopen. En die lijnen lopen uiteindelijk helemaal uit elkaar naar allerlei delen van de stad. En al deze lijnen hebben prachtige kleuren en mooie krommingen. De metrolijnen hiernaast zijn uit grote steden, en zoals je kan zien is Rotterdam de kleinste stad vind al deze steden.


Metrostelsel Londen

Metrostel Newyork

Metrostelsel Berlijn

Metrostelsel Rotterdam


M.C. ESCHER Maurits Cornelis Escher was een Nederlands kunstenaar, hij maakte heel veel verschillende soorten werken maar bijna allemaal altijd met een wiskundig principe. Hij maakte ook een heleboel regelmatige vlakverdelingen, en veel van zijn tekening bevatten dieren. Platwormen, vogels, vissen en fantasiefiguren. De patronen van Escher zijn altijd erg kleurrijk en kloppen altijd precies. Persoonlijk vind ik ze altijd erg betoverend vanwege het feit dat ze zo goed kloppen dat je jezelf echt kan verliezen in zo’n plaatje.


Cirkellimiet III in vijf kleuren, 1959 Houtsnede Gedrukt van vijf blokken, diameter 415 mm M.C. Escher agenda

Regelmatige vlakverdeling Houtsnede

Diepte, 1959 Houtgravure en houtsnede Gedrukt van drie blokken, 320 x 320 mm M.C. Escher agenda

Band van MĂ–bius I, 1961 Houtgravure en houtsnede Gedrukt van vier blokken 238 x 259 M.C. Escher agendaz-


WILD Dieren zijn prachtig en een inspiratie voor vele ontwerpers. Ieder dier heeft zijn eigen patroon, en binnen alle soorten dieren heeft ook ieder dier zijn eigen unieke patroon. Slangen hebben prachtige schubben en hun huid word soms gebruikt voor schoenen en tassen, ook heeft het Guido Mocafico geinspireerd tot deze prachtige serie met foto’s van slangen. Ook bont wordt tot razernij van de dierenbescherming nog vaak gebruikt voor jassen en andere kledingstukken vanwege de structuur en de prachtige patronen. Vlinders en zebra’s hebben ook prachtige unieke patronen en zijn vaak een inspiratiebron voor schilders, ontwerpers, illustratoren en fotografen.


Guido Mocafico Project Serpens Dendroaspis viridis Foto Afmeting verschilt per foto Snoecks 2009

Dsquared Herfst winter 2011 Jas www.atouchofluxe.com

Monarchvlinder Foto

Zebra Foto


FLORAAL Het florale patroon is een veelgebruikt patroon, het patroon is ook een patroon wat heel vaak gebruikt wordt. Van liefelijke jurkjes tot stoere laarzen. Ook zijn er veel schilders die alleen bloemen als een patroon op hun doek geschilderd hebben. Bloemen zijn natuurlijk ook uitermate geschikt voor patronen. Mooie organische vormen en allerlei kleuren van fel tot heel zacht. En ook de vormen lopen sterk uiteen van grootst en hoekig en soms zelfs stoer tot klein en lief. En op zo’n stoere laars als de Dr Martins laars lijkt zo’n bloem heel misplaatst maar toch geeft het deze een gekke en leuke twist. En ook op de Japanse kimono’s word er erg veel gedaan met bloemen, vooral veel bloesem want dat komt erg veel voor in Japan.


Dolce & Gabbana Zomer 2011 Textiel Milaan www.elle.nl

Dr Martins Verschillende materialen 1460 Floral Wildpoppy www.drmartins.com

Claude Monet De waterlelies, 1910 olieverf op doek 202 x 429 cm Zurich prive verzameling Schilderkunst van A tot Z

Kimono Textiel Japanse klederdracht


DE MOOISTEN Hiernaast heb ik twee van de mooiste portretten neergezet die ik gevonden heb de afgelopen tijd tijdens mijn zoektoch naar portretten. Het portret van Elisabeth van Oostenrijk vind ik zondermeer prachtig, ik vind het heel moeilijk uitleggen maar toen ik dit portret voor het eerst zag kreeg ik er een heel warm en zacht gevoel van. Ik vind de vorm van haar hoofd heel erg mooi getekend en vooral ook de kleuren in dit portret. Heel grappig want ik ken dit portret al heel lang ( ik heb er op de middelbare school een schilderwerk op geinspireerd ) maar het blijft er een waar ik het warm van krijg. Het portret van Colin Firth vind ik ook echt geweldig. Het is zo mooi sarcastisch en vervreemdend dat ik er naar kan blijven kijken. Ik vind het ook een portret waar je automatisch een glimlach van krijgt. Zeker omdat Colin Firth zo’n ontzettend serieus uiterlijk heeft een vaak hele serieuze en romantische rollen speelt. En dat heeft hij ineens een portret met zo’n Kiss-achtige ster. Heel leuk en heel fascinerend. En als mooiste van de patronen heb ik een ontwerp van Erdem uitgekozen voor dit zomerseizoen. Dit is namelijk een leuke bloemenoutfit met mooie zachte pastelkleuren. En wat ik hier zo mooi aan vind is dat het combineren van bloemprint met een andere bloemprint zo mooi kan. Dat staat heel vrolijk en maakt van je outfit een echt bloemenveld.


FranÇois Clouet Portret van Elisabeth van Oostenrijk, 1570 Olie op doek Afmeting onbekend Schilderkunst van A tot Z

Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin Colin Firth Fotografie Afmeting verschilt per publicatie www.inezandvinoodh.com

Erdem Zomer 2011 www.asos.com


NAWOORD Dit onderzoek naar verschillend patronen en portretten heeft mij veel geleerd. Vooral dat er zoveel te vinden is en dat het toch wel heel lastig is om bepaalde dingen te categoriseren. Ik hoop wel dat het gelukt is en dat u veel plezier heeft gehad aan het lezen hiervan.


Keith Haring Untiteled, 1982 Vinyl op canvas 84 x 84 inches www.haring.com

Charles Breaubrun Maria Theresia Fleur de lys Afmeting onbekend www.wikipedia.nl

Hawaiaanse Tattoo Foto www.cokostattoo.com


Lotte Biesheuvel 0839921 2DA

Theorie  

werkstuk over patronen en portretten

Theorie  

werkstuk over patronen en portretten

Advertisement