Page 1

passion #3 2018

e t t

m a g a s i n

o m

m a t , h ä l s a

o c h

l i v s s t i l

f r å n

I C A

Kv a n t u m

i

Va r b e rg

DITT MAGASIN OM LIVETS GODA MED VARBERG I FOKUS

FILMOCH BOKTIPS VI BESÖKER

paret som älskar svensk historia och brittisk elegans

SÅ GÅR DU FRÅN KAOS TILL ORDNING I VARDAGEN

en italiensk familjemiddag t s e f r e t Vin Det personliga köket r e t f e h c o SÅ LAGAR DU

MODE

t e t f i k s s r å Före

passion

1 


KRALL ENTERTAINMENT & SANGRÉ EVENT PROUDLY PRESENT

N EW SHOW!

Tickets on sale now.

ARENA VARBERG I 2 MARS KL. 19.30 2 

passion

BILJETTER: LABERO.COM, 077-170 70 70


annons DI N B U T IK

Med PASSION före och efter årsskiftet

Så klart vi njuter av vintern i Varberg.

D

etta tredje nummer av Passion är uppdelat i två sektioner. Den första delen handlar om att ge dig inspiration inför jul och nyår. Den andra om att inspirera i vardagen på det nya året. För även om vinterkänslan har greppet om oss de närmaste månaderna skiftar stämningen markant precis efter nyår. Traditioner och myset runt julen övergår i en nyvaknad fräschhet med nystart i sinnet. Stämningar som båda är lika viktiga att njuta av och inspireras kring. Ett av mina starkare minnen från min barndoms jular var när Varbergs Lucia kom på besök i butiken. Folk hade samlats i en stämningsfull tystnad och jag minns den förväntan som låg i luften när Luciasångerna kom allt närmare. Jag stod där fylld av den fina upplevelsen men också med mycket pirr i kroppen. Det var ju jag som efter framträdandet skulle hjälpa till att dela ut Kvantums julgåvor till de medverkande. Det gör jag fortfarande. Med stolthet och tacksamhet över att vi får behålla denna fina tradition i butiken. En annan och betydligt nyare tradition för Kvantum, där Hajen också medverkar, är den julgåva på 100 000 kronor som skänks till behövande främst genom lokala organisationer. Tanken är enkel; när de flesta äter som mest och tillsammans med andra är det självklart att stötta den som inte har det så. Alla är värda att fira jul med god mat. För oss på Kvantum är julen en hektiskt rolig period. Självklart – jul- och nyårsfirandet är ju

den längsta högtiden vi har. Sällan har traditioner större betydelse i matsammanhang än just då. Sortimentet julbreddas på alla avdelningar. Men vi förstärker också den mat vi lagar själva i butikens olika kök med julsmaker. Jag tänker exempelvis på bageriets saffransbiscotti, varmkökets julmat med småvarmt och kallskänkens jultallrik. Bland annat. Det som händer efter nyår i butiken är precis det som händer hemma. Några dagar in på det nya året skiftar stämningen i butiken markant och vi fokuserar istället på en bra start på det nya året. Med hälsotema som lyfter butikens rika utbud av hälsoprodukter på olika sätt. Butikens skiften är en utmaning för oss som jobbar, men de är också en drivkraft som gör butiksarbetet så roligt. Målet är alltid att den service vi ger och butikens utbud ska synka med det du som kund efterfrågar. I hemmalivet gäller egentligen samma sak: Skiftena i årstidernas växlingar är utmanande. Kanske särskilt i en stad som Varberg som skiftar stämning så tydligt i årstiderna och där risken är uppenbar för att vintern mest blir en period av känslan ”i väntan på”. Men också privat kan årstiders förändringar vara en drivkraft. Hemma är du ju din egen kund som du ska ge dig möjlighet att synka med. Vintern är här! Låt oss njuta av den. Jag önskar dig en riktigt god vinterfeeling!

Victor Andersson Stf ICA-handlare

passion

3 


Djurrikets kungar och drottningar behöver hjälp. Trots att de är både starka och listiga har de ingen chans emot ett skarpladdat gevär. I femtio år har vi arbetat med att förhindra dödandet i skyddade områden runt om i världen. För att sätta stopp för den avancerade tjuvjakten arbetar vi med myndigheter för att både skärpa lagarna och få dem att tillämpas. Vi jobbar också för att efterfrågan på olagliga produkter ska minska.

Stöd vårt arbete, bli WWF-fadder idag! wwf.se/fadder 4 

passion

Black Rhinoceros, Swaziland. © NaturePL.com / Andy Rouse / WWF

Hjälp oss rädda de starkaste


innehåll #3 november 2018 - mars 2019

27 Utgivare

FÖ R E

jk@kundmagasinet.se

13

Redaktör Marie Pallhed pallhed.media@telia.com Övriga skribenter och fotografer i detta nr. Josefine Bergqvist Maria Eberfors Lotta Silfverbrand Jonathan Fernström Lotta andersson Ulf C nilsson

MAT & DRYCK

Juliga kakor med vintriga smaker med recept av Cecilia Vikbladh.

71

20

HEMMA HOS

Inspireras av familjen Thörns ombonade julfirande.

Annonsbokning & info Johnnie karlsson jk@kundmagasinet.se 0708-860870

26

MODE & SKÖNHET

Säljare Johnnie karlsson jk@kundmagasinet.se 0708-860870

Njut av festliga nyheter för henne och honom.

Grafisk form och produktion Lotta Silfverbrand, formulera.com Upplaga 10 000 exemplar Distribution ICA Kvantum Varberg Butiker i Varberg Tryck BILLES

11

14 68

Kundmagasinet A4.indd 1

2018-05-31 14:07

passion #3 2018

m a t , h ä l s a

o c h

l i v s s t i l

f r å n

I C A

Kv a n t u m

i

Va r b e rg

DITT MAGASIN OM LIVETS GODA MED VARBERG I FOKUS

FILMOCH BOKTIPS VI BESÖKER

paret som älskar svensk historia och brittisk elegans

SÅ GÅR DU FRÅN KAOS TILL ORDNING I VARDAGEN

en italiensk familjemiddag Vinterfest Det personliga köket och efter SÅ LAGAR DU

MODE

årsskiftet

N YÅ R

Gör som krögaren Robert Maglia: Njut av mat och umgänge över generationsgränserna på italienskt vis.

75

DIN BUTIK

Börja nya året med att få mer flyt i vardagen med hjälp av Lean-experten Anna Rinneby.

79

HÄLSA

Före

passion

Duka till adventsfest med det du redan har i skåpen hemma.

MÖTEN

Tipsa redaktionen: pallhed.media@telia.com

o m

FIXA HEMMA

46

Nästa nummer Mars

m a g a s i n

39

EF T E R

Kundmagasinet AB org.nr 559155-6120 Kobbegårdsvägen 7, 436 34 Askim info@kundmagasinet.se

e t t

N YÅ R

1

Omslagsbilden på Åsa Bengtsson och Peter Börjesson är tagen av fotograf Josefine Bergqvist.

Livet är en ständigt pågående renovering. Så här använder du de små stegens magi när du börjar träna.

passion

5 


Tjat. Kanske julens finaste gåva. Att tjata är supertråkigt. Säkert väldigt opedagogiskt. Men också något av det mest omtänksamma du kan göra, eftersom det betyder att du finns där och bryr dig, varje dag. Men 1 av 10 barn i världen riskerar idag att växa upp ensamt, utan en förälders omsorg. Det kan du göra något åt. Ge bort lite tjat i vår julshop så får fler utsatta barn en trygg uppväxt, med en vuxen som tjatar, kramar och alltid finns där. Ge bort lite tjat på sos-barnbyar.se Som tack får du ett fint gåvobevis att ge bort i julklapp.

6 

passion


t a x i M Stående pappersstjärna med gulddekor/Watt&Veke.

Liten och snygg

DIGITALT. Du kan se mer av den här inredningen på swedishdesignmuseum.com.

Levande ljus är främsta brandorsaken under december månad. Resten av året är det spisen som är farligast, enligt Brandskyddsföreningen. Det saknats en brandsläckare som är designad för att stå framme så att den är nära till hands om olyckan är framme. Det som också saknats är en släckare som man kan öva med innan branden blir verklighet. Detta fick innovatören Andreas Westberg att börja fundera på ett komplement till de brandsläckare som finns på marknaden. Nyligen tog han emot Stockholms Accelerationsstipendium för sin innovation Firemill, och får nu möjlighet att skala upp sin verksamhet.

FOTO FASTIGHETSBYRÅN

Sverige som designdestination Visit Sweden ska sprida svensk design och arkitektur utomlands och locka fler besökare till Sverige. I deras senaste kampanj visas utvalda svenska hem upp i Swedish Design Museum, Sveriges första digitala museum för design. Bostäder med spännande arkitektur och inredning kan ses antingen digitalt eller på plats på de öppna bostadsvisningarna. Svenska hem har ofta en genomtänkt design, och bostadsvisningar öppna för allmänheten är relativt ovanligt utanför Sverige. Den brittiska bloggaren Niki Brantmark, specialiserad på svensk design, väljer ut objekt som visar olika inrednings- och arkitekturstilar i Sverige. Bland de bostäder som finns med finns ett Per Albin-radhus i Bromma, en färgglad sekelskifteslägenhet i Södertälje och ett träfritidshus i Kristianstad.

Apelviken

Det är Midbec som lanserar en tapetkollektion med Hanna Wendelbo – Apelviken. En plats där tankar får ro. Och där hemtrevligheten och det inbjudande hemmet skapas med färgmättade mönster från växtriket. – Att få skapa intrikata och slingrande organiska mönster har alltid fascinerat mig. Mönster där man inte ser var de slutar eller börjar. Mönster som man kan förlora sig i och förälska sig i. Eller att faktiskt hitta hem i, säger Hanna Wendelbo. Färgskalan har hämtat sin inspiration från folkkonst och dräkter från Dalarna och Skåne med must och värme i färgskalan. Inbjudande och ombonat. FOTO MIDBEC

Favorit i repris

Inredningsföretaget Elfa firar 70 år i år, och som en symbol för företagets långa historia har de åter börjat tillverka en av sina mest klassiska trådprodukter: Skohyllan.

Kudde/Indiska.

Ljuslykta i glas./Åhléns.

passion

7 


a i c Lu annons DIN BUTIK

t t a r ö f l l i t är

sprida ljus Text Kundmagasinet Content

LUCIA. ”Vitklädd med ljus i hår” – har drygt 200 år på nacken och det äldsta belägget man har för en sådan lucia är från 1820-talet.

Omkring 70 framträdanden genomför Varbergs Luciatåg från slutet av november fram till Luciadagen. – Det skönsjungande tåget för traditionsrikt med sig ljus och glädje och brukar vara mycket uppskattat, berättar Louise Runevad på Varbergs 4H.

TÅGET. Här är de sju harmoniska stämmorna som i Varberg sprider glädje genom ljus och sång under dryga 3 veckor i adventstider. FOTO FRIDA HANSSON EXPO STUDIO STYLING CELINA HANSSON

LUSSETÅG. Förutom att ICA Kvantum får besök av Varbergs traditionella Luciatåg brukar också Kvantums eget synas i butiken den 13 december.

8 

passion

H

allands4H har arrangerat Varbergs Lucia sedan 1982. Men traditionen Varbergs Lucia-tåg har pågått betydligt längre än så. Under 1940-talet var Luciafirandet en jättestor angelägenhet för Varbergs invånare. – Alla traditioner förändras ju över tid, fortsätter Louise. För vår del har vi velat att Luciatåget ska bestå av ungdomar som gillar att sjunga. En viktig del i valet av Varbergs Lucia är därför de ljudslingor som går att lyssna till på Varbergs Lucias facebooksida där varje enskild Luciakandidat sjunger Luciasången solo. Framförallt besöker Luciatåget äldreboenden, och olika företagsevent. Men de uppträder också på marknader och i butiker. Bland annat på ICA Kvantum. – Det har blivit en tradition att besöka butiken. Kvantum är en av våra sponsorer och helt klart är att vi inte skulle klara oss utan företag som stöttar oss på olika sätt. Det finns ju en hel del nödvändiga saker vi behöver. För självklart behöver tåget få i sig lite ät-

bart mellan framträdandena och bilen de färdas i måste ju regelbundet tankas. Men den största posten som sponsorbidragen används till är i samband med kröningen i Varbergs kyrka och den fina kortegen genom staden. – Kortegen går från Arena Varberg till Varbergs kyrka och Luciatåget åker häst och vagn hela vägen till kyrkan. Bakom tågar trumslagare och det fina fackeltåget med människor som vill följa kröningen i kyrkan. Luciakortegen är en gammal tradition som har gått olika vägar genom staden, men traditionen att ha kröningen inomhus i kyrkan är relativt ny. – Det brukar vara mycket stämningsfullt och vi slipper dessutom vädrets eventuella nycker, säger Louise. 4H är en ideell ungdomsorganisation där de 4 H:na står för Huvud, Hjärta, Hand och Hälsa. – Vi har bland annat 13 klubbar i Varberg samt olika verksamhetsgrupper där vi träffas och har kul tillsammans, säger Louise Runevad. I 4 Hs vision är det en självklarhet att varje individ oavsett kön, social eller kulturell bakgrund respekteras.


ALEXANDRA PASCALIDOU journalist & författare

Dags att bidra! MER FORSKNING RÄDDAR FLER LIV

VIKTIGT MEDDELANDE TILL ALLMÄNHETEN Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom. 27 män om dagen får prostatacancer. 100 000 har sjukdomen och 5% av alla MÄN DÖR i den. Samtidigt så har prostatacancervården längst väntetider av alla cancersjukdomar. Bara mer forskning och information leder till tidigare upptäckt och mer effektiva behandlingsmetoder. MUSTASCHKAMPEN TAR DÄRFÖR TACKSAMT EMOT DITT BIDRAG REDAN IDAG SWISHA 90 01 017 ELLER STARTA EN INSAMLING PÅ MUSTASCHKAMPEN.SE

passion

9 


Boka biljetter till Göteborgs bästa krogshow på: parklaneshow.se 031-20 60 58 ticketmaster.se

10  passion


FOTO: VIKTOR FLUMÉ

t a x i M

Titiyo

till Göteborg

Titiyo är på gång. Nyligen släppte hon singeln ”Som ingenting”, och i vår ska hon ut på Sverigeturné. Hon utlovar en varm och personlig spelning den 29 mars då intar scenen på Stora Teatern i Göteborg.

Nostalgi i nyproduktion Den 7 december är det säljstart för ett antal av IKEAs klassiker från 1900- och 2000-talen. Ljusa träslag och naturmaterial som björk och rotting möter stålrör och färgstarka utropstecken i rött, svart och vitt. Några av produkterna från 90/00-talen är hämtade från den första IKEA PS-kollektionen som lanserades i Milano 1995. Kollektionen blev ett designstatement och ett sätt att markera att form- och funktionsriktiga möbler av hög kvalitet inte behöver kosta en förmögenhet. Kollektionen är tillfällig och finns endast i begränsad upplaga.

Fräcka fiskskor

Visst kan man göra skor i fiskskinn. De här är designade av modeskaparen och konstnären Sara von Ehrenheim.

365 hållbara vardagstips Klimatångesten sprider sig. Frågan om jordens framtid kan kännas överväldigande stor och obehaglig. Finns det egentligen något man kan göra som enskild individ? Svaret är JA, massor! Det får vi lära oss i Naturskyddsföreningens nya bok Ett hållbart liv. I boken finner du 365 handfasta tips på allt ifrån hur du blir en matlådemästare och inrättar en kapselgarderob till hur du anlägger en bokashi-kompost och bygger ett Svanenmärkt hus. Boken är skriven av miljöjournalisten Johanna Stål i samarbete med Naturskyddsföreningen.

Vad sägs om en röd väska?

Eller kanske ett par röda skor? Från Karl Lagerfeldt.

passion

11 


GE EN KLAPP SOM SYNS! - vi ökar värdet på ditt presentkort med 25% Erbjudandet kan ej kombineras med andra erbjudanden. Gäller ett maxbelopp på 3000:-.

0340-140 80 I varbergsoptik.se

12  passion


MAT & DRYCK

Njut av julkakor med vintriga smaker Text Marie Pallhed

Lusten att baka julkakor kommer smygande i takt med att adventsfeelingen smyger sig på. Här är recepten på några godingar med lite ny touch ur Cecilia Vikbladhs nya bok Sju sorters julkakor.

Frisk apelsinkaka 8 – 10 BITAR GLASERADE APELSINKLYFTOR: 3 apelsiner 100 g strörörsocker KAKA: 200 g osaltat smör 4 dl strösocker 5 ägg 2 tsk malen kardemumma 2 msk svarta vallmofrön 5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver ½ tsk salt 2 dl gräddfil 2 msk koncentrerad apelsinjuice saft och rivet skal av 1 apelsin smör och ströbröd till formen GLASYR: 100 g florsocker 1 msk apelsinsaft

VINTERKAKA. Kardemumma och apelsindoft sprider sig i köket när man bakar denna vintervackra kaka.

Skär 2 skalade apelsiner i skivor. Smält sockret. Häll i saften ur halva 3:e apelsinen. Koka upp. Tillsätt skivorna, låt svalna 10 min. Lägg på bakplåtspapper. Ugn 175 grader. Rör smör och socker poröst. Tillsätt 1 ägg i taget. Blanda torra ingredienser. Rör ner. Häll i gräddfil, juice, apelsinskal/-saft. Blanda. Smöra och bröa en form, 1½–2 liter. Grädda 1 tim. Blanda florsocker och resterande apelsinsaft till glasyr. Lägg på kakan. Dekorera med skivorna.

passion

>>

13 


MAT & DRYCK SPÄNNANDE. Goda kakor som de är men du måste testa att doppa i lingonkrämen. Helt oslagbart. Kakorna går snabbt att baka men degen bör vila över natten.

Knäckkaka med lingondipp CA 70 KAKOR 300 g rumstempererat smör 5 dl strösocker 2 dl ljus sirap 2 ägg 250 g russin 100 g hasselnötter grovt hackade 150 g mörk (70 %) choklad grovt hackad 12 dl vetemjöl 1 ½ msk bikarbonat LINGONDIPP: 200 g färskost 200 g frysta eller färska lingon ½ dl flytande honung 1 msk punsch 2 dl crème fraiche

FOTO MIKAEL JAKOBSSON

Cecilia Vikbladh och hennes nya bok ”Sju sorters julkakor”.

Vispa smör + socker. Rör i sirap, ägg, russin, nötter, choklad. Blanda samman mjöl + bikarbonat, rör ner. Låt degen vila i kylen över natten. Ugn 175 grader. Dela degen i 8 bitar. Rulla till en längd, 3 cm i diameter. Lägg 2 och 2 på plåt, platta till. Baka 12–15 min. Skär sneda kakor. Låt svalna. Blanda färskost, lingon, honung i mixern. Rör ihop punsch + crème fraiche. Blanda med lingonosten.

Spröda saffransskorpor CA 80 SKORPOR 4 msk vatten 1 g saffran 200 g rumstempererat smör 2 dl rårörsocker 4 ägg 1 tsk salt 10 dl vetemjöl 1 ägg till pensling

SPRÖDA. Härligt möra och gyllene skorpor som smälter i munnen. Mums.

14  passion

Lös saffran i kokande vatten. Rör smör + socker fluffigt. Tillsätt vattnet. Rör i 1 ägg i taget. Tillsätt salt + mjöl. Låt vila kallt 1 tim. Ugn 200 grader. Forma degen till 4 längder, 1 cm höga. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg. Grädda i 10–12 minuter. Skär i sneda skivor, 1 cm breda. Höj värmen till 250 grader. Lägg skorporna på sidan på plåten. Rosta i 5 minuter utan att bränna. Sänk till 50 grader, låt torka 2 tim med 3 cm öppen ugn.


Vi Vill tacka alla som Stöttat oss under året och önSkar er alla en riktigt god jul!

Stötta vår sjukhusturné Under 2017 skänkte vi paket till barn och deras syskon under vår sjukhusturné för mer än 300 000 kr. Tack vare er har vi hittills nåt över 500 000 kr under årets turné. Vill ni också vara med swisha 123 165 91 92.

passion

15 


LÅT BARN VARA BARN

DÄR BARN FINNS, FINNS FÖRÖVARE Vår vision är att finnas där barn finns med brottsförebyggande och utbildande åtgärder för att de tre barn i varje klass (lågt räknat) ska bli noll. Stötta oss i kampen och läs mer på www.treskablinoll.nu Swish-nummer: 1230092510

16  passion


GÅ. Det är aldrig ditt fel att förövaren misshandlar dig. Det är förövaren som gör fel.

Det finns en oro i magen. Ska nu julhelgen bli som den brukar? Men han har ju lovat att aldrig mer släcka julglädjen i barnens ögon. Den här gången blir det en fin jul. Den här gången blir det nog bra.

”Vi behöver inte förstå, vi behöver bara gå” *

D

et blev det inte. På natten mellan julafton och juldagen bröt helvetet loss. Barnen låtsades sova i sina rum medan misshandeln pågick. På juldagen hörde kvinnan av sig till Kvinnojouren Frideborg. Och fick hjälp. – Det är vanligt att det är ganska lugnt i misshandelsrelationen den första tiden i december, berättar Anita Andersson verksamhetschef på Frideborg. Man förbereder med julklappar, julmat och planerar släktträffar. Men sen börjar det. Först brukar den psykiska misshandeln ta vid. Som att kvinnan köpt fel mat, att jul-

* UNNI DROUGGE

klapparna hon införskaffat är för dyra, eller att skinkan inte smakar tillräckligt bra. – Förövaren gör allt för att nedvärdera kvinnan. Rent trakassera medan kvinnan tassar runt, servar och känner i maggropen vad som är på gång. Det gör barnen också. Tro inte annat. Även om deras dörr är stängd när det pågår. – Det ser vi tydligt när barnen kommer hit och befrias från upplevelsen av hot och våld mot kvinnan. Barn reagerar helt olika när de bevittnar våld eller när de känner våldet närma sig. – Några blir riktigt stökiga för att fånga förövarens irritation så att kvinnan ska slippa bli utsatt. Mindre barn börjar fara

runt och dra ner grejer eller blir sittande med tom blick i ett hörn. Medan ett tredje gör allt för att vara snäll och till lags. Men alla sätten syftar till samma sak: Det är barnens strategi för att behålla sitt eget lugn. Gemensamt för förövare är att de har en strategi att flytta skulden för att de misshandlar från sig själva och till offret. – ”Om du bara inte hade gjort så här så hade jag inte behövt bli arg” är en fras kvinnan ofta får höra av förövaren, berättar Anita. Och den är oerhört svår att värja sig mot när man lever i en misshandelsrelation. Kvinnans självförtroende är helt nedbrutet. Så långt att hon tror på det förövaren påstår. Att det är hennes

passion

>>

17 


>>

LÄGG SKULDEN RÄTT.Jag vill att man slutar ställa frågan ”Varför går hon inte”. Och istället frågar ”Varför går hon”, säger Anita Andersson verksamhetschef på Kvinnojouren Frideborg i Varberg.

FÖRBERED FLYTT FRÅN FÖRÖVAREN Packa:

>> Pass >> Bankkort >> Saker med särskilt

värde för dig. Ordna:

>> Se till att ordna för husdjur innan du flyttar. Fota:

>> Bevisläget i misshandelsfall är svårt om inga vittnen finns. Fota därför de skador du fått på kroppen som inte registrerats av sjukvården. Prata:

>> Våga berätta för någon: ” Det känns inte bra”.

” K

Tack och lov att ni trodde på mig.

eget fel att hon blir misshandlad. Och här är Anita glasklar: – Det är aldrig kvinnans fel. Det är förövaren som gör fel. Att bryta ner ett självförtroende tar tid och sker raffinerat. – Förövare kan vara mycket charmiga i början av relationen. Omhändertagande män, charmiga och verbala som är mycket lätta att bli förälskade i, säger Anita. Men långsamt förändras deras attityd. De börjar kontrollera kvinnan, ger nedsättande kommentarer och de beskär kvinnans eget umgänge. Och så är den psykiska misshandeln ett faktum. Vilken ofta också är förknippad med ekonomisk misshandel. – Det kan handla om lån som kvinnan tvingas skriva på, om bankkort som förövaren lägger beslag på. Liksom pass och identitetshandlingar Som fysisk misshandel räknas allt från knuffar, dra i håret, örfilar och slag såväl med öppen som knuten hand, till misshandel med eller utan tillhygge som ger fullt synliga skador. – Vi får ibland höra av kvinnor som utsatts att ”det var väl inte misshandel, han slog ju inte med knuten näve”. Jo, det är också misshandel. Är man utsatt för att krav på sexuella handlingar som man själv inte vill vara med om handlar det om sexuell misshandel. – Ingen ska få kräva sex av dig på ett sätt som du själv känner obehag av, säger Anita.

KVINNOJOUREN FRIDEBORG I VARBERG

>> Drivs ideellt för kvinnor bosatta i Varbergs kommun. >> Får bidrag av Varbergs kommun till 1,5 tjänst. >> Har flera sponsorer bland annat ICA Kvantum i Varberg. >> Hjälper den utsatta med boende, ansökan om försörjningsstöd, skolgång för barnen, besök på arbetsförmedling, samtal, kontakter med rättsväsende och andra vardagliga saker. >> Chatta med dem på: www.varbergskvinnojour.se >> Ring på: Mån-fre kl. 9-16: 0340-105 11, Kvällar: 070-251 74 40. >> Finns på Folkets hus i Varberg.

18  passion

UPPMÄRKSAMMA. Barnen vet. Tro inget annat.

vinnomisshandel finns och är lika vanlig i alla socialgrupper. Och gemensamt är ofta att förövaren utåt sett är mycket trevlig. – Så många gånger vi på kvinnojouren får höra av den utsatta kvinnan som försökt berätta för utomstående: ” Nej, men han som är så trevlig”. Det går att komma ur en misshandelsrelation. Definitivt. Anita vittnar om många som genom att gå får ett nytt liv. – Det är alla solskenshistorier som gör att man orkar fortsätta, säger Anita. Ett samtal till oss på Frideborg betyder att vi hjälper dig om du vill. Och vill du bara prata så är det också helt okej. I Kvinnojouren arbetar i dagsläget 15 kvinnor ideellt. Alla med utbildning på området och många med egna erfarenheter av att ha blivit misshandlade. – Vi vet att många upplever det skamfyllt att inte själva ha kraften att lämna relationen och förövaren. Man känner sig så hjälplös. Men vi vet hur mycket kraft det kräver. Och gör allt för att stötta på det vis kvinnan själv vill. Och det finns ingen risk att den kvinna som lämnat tvingas tillbaka till förövaren. – Vi ser till att du och barnen får någonstans att bo direkt och vi är med dig i alla steg du måste ta för att få ett bättre liv, säger Anita på Kvinnojouren Frideborg. För det finns ett bättre liv för dig!


ge riktigt viktiga

julklappar foto: magnus aronson/ikon

foto: eva pérez järnil/ikon

Allt du köper i Svenska kyrkans gåvoshop förändrar människors liv. Välj mellan flera riktigt viktiga gåvor att ge bort. Här finns något för alla och du får fina gåvobevis att ge bort.

Preven tivmed els­ rådgiv ning 2 00

hygienp aket

75 kr

Fritids a

ktivite

255 kr

t

foto: simon stanford/ikon

foto: simon stanford/ikon

kr

Barnhä l

sa

390 kr

Gör så här: • Gå in på svenskakyrkan.se/gavoshop • Klicka i vad du vill ge och antal gåvor • Gå till kassan – välj dina gåvobevis • Betala med betalkort eller internetbank. Församlingar och företag kan välja faktura. passion

19 


HEMMA HOS

Marocko influerar när Thörns firar jul text

Lotta Andersson

foto

Maria Eberfors

Hemma hos familjen Thörn är pysslandet i full gång. Med brasan tänd, varm glögg och ljuvliga borddukningar välkomnar man juletiden som är familjens favorithögtid.

KONCEPT. Susanne lever sin dröm och äntligen får hennes mormorsporslinssamling komma till användning genom dukningskonceptet hon jobbar med. Julbordsdukningen med juteväv är ett strålande exempel.

20 passion


>>

passion

21 


HEMMA HOS

>>

Jag lyssnar på julmusik från 1:a advent.

BAKA. Fixandet i advent hör ihop med familjens favorithögtid julen. Melwin och mamma pysslar och gör julgodis, men pepparkakorna bakas förstås när storasyster från storstaden är hemma och hjälper till.

FAMILJESOFFAN. Vardagsrummet är hemmets knutpunkt och här hänger hela familjen. – Barnen har lekt här sedan de var små och vi älskar det här rummet. Träfönstret är en teaterkuliss, fyndat på loppis.

FAMIJEN THÖRN Familjen: Susann & Michael, barnen Johannes, Melwin och utflugna Olivia. Hunden Cesar. Arbete: Försäkringsmäklare S&P, Egenföretagare till Mormor Märthas Porslin, mmporslin.se/Instagram mormormarthasporslin Hemmet: Myresjöhus från 2001, 200 kvm med tillbyggnad. Inredning: En fusion mellan lantligt svenskt och marockanskt i varma brända färger. Juldrömmar: Glöggmys i det nybyggda växthuset, med glöggen uppvärmd i retrokannan på den nya vedspisen.

22  passion

J

Jag älskar julen och adventstiden och börjar gärna tidigt att pyssla här hemma och lite bakning och julgodis brukar också hinnas med. Vi är en jättestor släkt och delar av den är ofta hemma hos oss och vi tycker det är så mysigt att ha gäster. Första advent går vi alltid traditionsenligt i kyrkan. –Och så fikar vi massor under adventstider, inflikar Olivia. Hemmet är en fusion av lantlig svensk

design och marockanskt i varma toner och patinerade träslag. I hjärtat av huset står en murad eldstad som syns både från köket och vardagsrummet och det ger en hög mysfaktor. –Eldstaden är det bästa val vi gjort. I början var vi inte helt nöjda med att teglet kändes lite för perfekt och stiff men efter några omgångar av murbruk har vi stylat till den lite. Susann är den som har mest koll på inredningen medan Micke står för mycket


NATUREN. – Ta in naturen till julen, är mitt tips. Grenar, kvistar och kottar skapar en ombonad atmosfär. Tillsammans med julblommor, dekorationer och patinaporslin får julbordet en härlig inramning.

MORMORSPORSLIN. Gammalt porslin i olika färger och mönster är en passion.

SÅNGFÅGEL. Olivia som släppt flera låtar, sjunger stämningsfulla julsånger med mamma vid pianot. Kandelaber från Nacka byggnadsvård.

JULSTÄMNING. I vardagsrummet är det mysigt uppdukat med glögg framför brasan där fåtöljerna från House Doctor försetts med gosiga fårskinn. Skinnpuffar, kuddar, lyktor och matta inköpta i Marocko.

HOBBYKOCK. ”Vi gillar att ha matgäster och jag är väl den som kockar mest”.

att kockandet hemma. Intresset för mat är något de delar. –Vi reser en hel del och gillar att gå ut och äta. Och den inspirationen försöker vi sedan ta med hem när vi bjuder gäster på mat och då är vi ganska orädda av oss och prövar gärna på nytt. Ibland blir det superlyckat ibland mindre, men det är liksom tjusningen, säger Micke. Susanns säkra öga för form och förmåga att inreda är påtaglig i det julpyntade hemmet.

–Vi försökte en gång att bli modernt minimalistiska men det varade inte särskilt länge. Susann har länge samlat på gammalt mormorsporslin och till slut när alla lådor höll på att ta över huset, insåg hon att något behövde göras. –Jag travade upp porslinet i vardagsrummet och när jag såg hur fint allting var kände jag bara: det här måste jag göra någonting av. Och så beslutade jag mig för att förverkliga en dröm och startade Mormor Märthas Porslin och jag tycker det är så roligt att skapa olika dukningskoncept.

passion

23 


- DIY Fina presenter med enkla medel Visst känns det extra bra i magen att ge bort en julklapp eller present där du har lagt manken till? Det behöver inte vara så krångligt, det gäller bara att vara lite kreativ och ofta kan du gå efter devisen ”du tager vad du haver”. Återbruk är ett ledord, det ska inte kosta skjortan att ge bort ett fint paket, men det får gärna se så ut. Här ger vi några enkla och bra tips! Använd idéerna rakt av eller inspireras till andra varianter. Fyll gärna paketet med ett presentkort laddat med hotellupplevelser som dessutom kan användas på alla våra tre hotell!

- Asiatisk touch Vilket papper som helst blir ännu finare med hjälp av origami som betyder vika papper på japanska. Slå runt en gördel av tapet i annan färg och det ser ut som en japansk badrock – Yukata. Att göra ett eget kort är pricken över i. Fler tips och mer utförliga instruktioner hittar du på: varbergsstadshotell.com/fina-paket

.

..

.

- Pynt fran tradgarden Ett enkelt paket i brunt papper är en riktig klassiker. Piffa till det med det du har i trädgården. Ett svart jutesnöre, doppa en kotte till hälften i vit färg och bind ihop med en grankvist. Du kommer få en guldstjärna i paketinslagning kan vi lova! Fler tips och mer utförliga instruktioner hittar du på: arkenhotel.com/fina-paket

- Paket med historia Använd något annat än ett vanligt presentpapper. Tapet, tyg eller en tidningssida ger en annan känsla och är ofta något som finns hemma. Sätt ett elegant sidenband runt med en vacker rosett och saken är klar! Fler tips och mer utförliga instruktioner hittar du på: hoteleggers.se/fina-paket

.

Ett presentkort - Tre hotell - Manga upplevelser 24  passion

Spa • Hotell • Konferens • Restaurang • 0340-69 01 00 • @varbergsstadshotell • varbergsstadshotell.com/presentkort


passion

25 


MODE/SKÖNHET Av Lotta Silfverbrand

Hett samarbete

Acne Studios och Fjällräven står för ett av säsongens hetaste samarbeten med en kollektion där Acne satt sin prägel på några av Fjällrävens mest klassiska produkter, som Expedition Down Jacket, Keb Gaiter-byxan och ryggsäcken Kånken.

Fräck krage med vidhängande julslips från Arken Zoo. Finns i två storlekar och kostar 99 kr.

3

Återvunnen elegans Varumärket Baumgarten Di Marco har haft en framgångsrik resa sedan starten 2015 . Särskilt uppmärksammade har de blivit för sin produktionsteknik där de tar tillvara den rådiamant som blir över vid diamantslipning. Av spillet passar de samman nya, intressanta smycken. Jenny Kask och Lisa von Baumgarten, som ligger bakom varumärket, utsågs till Årets accessoardesigner under ELLE-galan i januari.

Handgjorda statementörhängen i 18 karats guldplätterad mässing och flisor av rådiamanter.

ekologiska nyheter

Marina Miracle Sweet & Creamy Oil Cleanser är en oljebaserad ansiktsrengöring som återställer PH-värdet och rengör på djupet. Innehåller olja från solros, ringblomman, kokos och nypon. Produkten har vunnit Janey Loves 2018 Platinum Award för bästa ansiktsrengöring. 50 ml/229 kr. Rahua Finishing Treatment är en hårvårdande leave-in- och stylingkräm som passar alla hårtyper. Den fungerar som anti-friss-behandling, skyddar håret mot värme och stylingverktyg, ger fukt och näring. Innehåller rahuaolja som är rik på fettsyran Omega-9, quinoa och antioxidanter från grönt te. 60 ml/499 kr. C/O Gerd Cloudberry Body Oil är en näringsrik kroppsolja som innehåller vårdande och näringsrika vegetabiliska oljor, bland annat hjortronfröolja, som är rik på vitamin C. Produkten rekommenderas till både kvinnor och män. 100 ml/199 kr.

26 passion

Mönstermixat Just nu är det trendigt att kombinera olika mönster med varandra.. För att lyckas bör du utgå från en sober färgskala. Som den klassiska kombinationen marinblått, vitt och ljusgrått till exempel Det ger dig utrymme att laborera med spännande mönster som tillsammans sätter stilen. Outfiten kommer från Stenströms.


MODE/SKÖNHET

Kjol/Ellos/399 kr. Stövletter/ H&M Conscious Exclusive collection/899 kr. Kavaj/Cultur/1 299 kr. Klänning/Gestuz/2 799 kr. Skor/H&M/699 kr.

Festligt

Är du redo för vinterns sammankomster. Klä upp dig i klassiskt svart och matcha med trendigt guld, eller vise versa. Supersnyggt vid festliga tillfällen. Av Lotta Silfverbrand Klänning/River Island/699 kr.

Kostym NLY Trend Kavaj 599, byxor 499 kr.

Läppstift Tom Ford 479 kr.

Örhängen Caroline Svedbom 1 195 kr.

Pumps/Apair/3 199 kr.

Väska/Lindex Winter Party Collection/249 kr.

Jumpsuit/Michael Kors/2 695 kr.

Top/Vero Moda/375 kr. Byxor/Lindex Winter Party Collection/399 kr.

passion

27 


Nya A-Klass med

Hej Mercedes! Var finns närmaste restaurang? Ju mer du och nya A-Klass lär känna varandra, desto mer kan bilen göra för dig. Kom in och upplev den första A-Klassen med MBUX och artificiell intelligens! mercedes-benz.se/a-klass

A 180 d aut. Pris från:

275.900 kr.

Bränsledeklaration blandad körning enligt EU-norm: A-Klass A 180 d aut 4,14,5 l/100 km, CO2-utsläpp 108-118g/km. Bilen på bilden är extrautrustad. Bränsleförbrukning avser grundutrustat fordon. Större hjuldimensioner samt val av däck med nödhjulsegenskaper kan påverka bränsleförbrukning och CO2-utsläpp. Kan ej kombineras med Ramavtal eller andra kampanjer/ erbjudanden. Med reservation för prisförändring och tryckfel.

28 passion

VARBERG, Kardanvägen 6A. Tel: 0340-62 83 80. Mån-fre 09-18. Lör 10-14. hedinbil.se


MODE / SKÖNHET

Klocka/By Billgren/1 799 kr. Klackring/By Billgren/349 kr. Armband By Billgren/349 kr. Halssmycke/Calvin Klein/890 kr.

Detaljerna sätter stilen

Lyft din finkostym till högre höjder med hjälp av stilrena accossearer. Precis som Steve Jobs sa: ”Details matter - It's worth getting it right”. Av Lotta Silfverbrand Nyckelring och plånbok Acne Studios

Kam/B

almain/

599 kr.

Bälten/Tiger of Sweden

Silkesnäsduk/MQ/199 kr. Shopperväska/Oscar Jacobson/2 999 kr.

passion

29 

FOTO BY BILLGREN

Lackskor/Nilson Shoes/1 599 kr.


annons DIN BUTIK

Tillsammans hüller de historien levande 30 passion


annons DIN BUTIK

De träffades på gatan. Åsa hade precis kommit hem från en 17 år lång vistelse i England och stötte på Peter som trots att ha bott runt hörnan från Åsa under 1990-talet aldrig tidigare tilltalat henne med mer än på sin höjd ”Hej”. Men nu utvecklade han sitt resonemang och sa: ”Hej, och välkommen hem förstår jag.” Och sen var det kört. Text Kundmagasinet Content Foto Josefine Bergqvist

Å

sa Bengtsson skrattar åt minnet. – Det var faktiskt precis så det gick till, säger hon. Jag hade just flyttat hem från England och eftersom jag var tjänstledig från min projektledarroll i England tänkte jag att jag kanske skulle kunna hjälpa till med en internationell aspekt på Peters stadsvandringar i Varberg. Så efter mötet med Peter på gatan messade jag honom. Det blev en träff på café med kaffe och våfflor. Och pirr. – Absolut, säger Peter Börjesson, men det blev faktiskt också ett samarbete yrkesmässigt. Idag bor paret i centrala Varberg i ett hus från 1864. Det är Åsas föräldrahem som av släkten inköptes så långt tillbaka som på hennes farfars fars tid. – När jag var liten bodde vi på nedre plan och farmor i lägenheten på det övre, berättar Åsa. Då sa pappa att han aldrig skulle flytta upp. Men faktum var att han faktiskt hade helt fel. Idag bor Åsas föräldrar på övervåningen medan Peter och Åsa bor i den 120 kvm stora lägenheten i markplan. – Vi trivs otroligt bra, säger Peter. Det känns som att jag som historienörd sitter som en smäck i dessa gamla gedigna väggar från mitten av 1800-talet. Att Peter är en vän av Varbergshistoria är underdrift. Han älskar stan förr och nu. Redan som 24-åring genomförde han sin första guidning inspirerad och likaledes handledd av Carl Anders Lundgren, som med sin smittande passion ledde Peter in på den väg som skulle bli hans. – Carl Anders var en mycket kär vän trots den stora åldersskillnaden. Dessutom lärde jag mig enormt mycket av honom om gamla Varberg och livet förr. Idag – ett kvarts sekel senare – är Peter fortfarande Guiden i Varbergs olika miljöer. – Jag vågar knapp tänka tanken att det gått så många år, säger han. Men Varbergs historia är så intressant att varje guidning blir unik. För turisterna skummar jag historiebeskriv-

ningen lite mer på ytan, medan privatpersoner och företag som vill lära känna sin egen och Varbergs allmänna historia gör att jag då och då måste fördjupa mig och gräva i arkiven efter ytterligare info. Min drivkraft är att alltid vilja lära mig mer. När Åsa och Peter flyttade in i huset bytte de plats på kök och sovrum så att sovrummet hamnade inåt gården. – Det har kommit till nya ljud utanför fönstret som inte fanns när jag bodde här som barn, säger Åsa. Ljud som är tydliga tecken på Varbergs fantastiska utveckling. Hon syftar på rasslet av resväskornas hjul mot kullersten. Ljud som rör sig nerför Kungsgatan på fredagseftermiddagarna för att sedan rassla tillbaka till parkeringsplatsen igen efter söndagsbrunchen. – Det märks att Varberg verkligen är en weekendstad med många besökare på hotellen i stan, säger Åsa. Jag blev förvånad efter mina år utomlands när jag upptäckte hur livfull staden blivit också vintertid.

MATINTRESSERAD. - En drömlördag får jag laga mat riktigt länge, säger Åsa. Gärna något engelskt.

passion

>>

31 


VI BEMANNAR MED SVERIGES MEST ERFARNA PERSONAL. - Våra veteraner rycker snabbt in, när det behövs extra resurser på företaget. Vi bemannar med Sveriges mest erfarna personal inom exempelvis administration, lager, fastighetskötsel, industri, handel, kundtjänst och IT. Hyr in en veteran på heltid, deltid eller någon timme. Oftast kan vi hjälpa till med kort varsel. Ingen startavgift eller bindningstid.

a Kontaktg! oss ida

varberg@veteranpoolen.se • tel 0340-806 07

Nytt år, nytt hem Nya tag efter jul Varberg & Falkenbergs Fastighetsbyrå erbjuder moderna mäklartjänster i en trakt som vi älskar. Vårt mål är inte att bli störst. Vi ska helt enkelt vara bäst och ditt förstahandsval när det är dags för en av ditt livs viktigaste affärer. Lokalkännedom och ingående kunskap om den halländska fastighetsmarknaden är fundamentet för byrån, samtidigt som våra tjänster alltid ska utmärkas av kvalitet, kompetens, respekt och engagemang – och det faktum att vi aldrig lovar mer än vi kan stå för.

Anders Carlsson Fastighetsmäklare 070-568 42 00 anders@vffab.se

32  passion

Charlotte Hallberg Fastighetsmäklare 070-568 42 86 charlotte@vffab.se

Anna Carlsson Fastighetsmäklare 070-550 74 56 anna@vffab.se

Samuel Olsson Fastighetsmäklare 070-221 40 07 samuel@vffab.se


annons DIN BUTIK

>> I MATSALEN. Festfin dukning med antikt porslin, silverbestick och vackra kristallglas från förr. - Saker ska brukas för att sedan föras vidare till nästa generation där de också ska användas.

Vi flaggar engelskt när Queen Elisabeth II fyller år.

BOKÄLSKARE. Gärna biografier, memoarer och facklitteratur inom konst och musik för Peters del. Medan Åsa läser allt. Utom skräck.

Hon syftar bland annat på det rika utbudet av kulturliv med konstutställningar i Komedianten, Varbergs Teaters fina föreställningar, konserter och föreläsningar. Men också på det livfulla studentikosa inslaget som Campus studenter tillför staden. Varberg är numera en stad som är lika fantastisk vintertid som sommartid, menar Åsa. – Fast en liten chock var det ändå att flytta hem, berättar hon. Min syster fick förklara det mest basala grejorna för mig. Sådant som aktualiserats i svenska samhället under mina år utomlands. Som A-kassa exempelvis. Eller hur skatteverket fungerar med alla blanketter, liksom hur man gör för att deklarera. Det förvånade mig att det var så komplicerade handlingar som skulle fyllas i. Idag använder Åsa sin kunskap från England i sitt företag. Hon jobbar som översättare, språkcoach och är också litterär agent åt ett antal författare.

– Jag översätter en hel del böcker från svenska till engelska, men väljer att variera mig med andra uppgifter med lite kortare arbetscykler. Därför jobbar jag också med webbsidor. Trivs också i rollen som litterär agent och att exempelvis få promota svensk litteratur på internationella mässor. Återvänder gärna till England flera gånger per år. Peter hänger gärna på. Anglofil som han är och faktiskt var redan innan han träffade Åsa. – Jag uppskattar engelsmännens artighet, kultur och livsstil. Vi besöker gärna de stora auktionshusen när vi är i London, även om alstren där inte riktigt är i vår prisklass. Intresset för antikviteter märks i huset på Kungsgatan. Inredningen är en mix av antikviteter, IKEA, Josef Frank och fina ting med patina, både ärvda och köpta. – Vi använder våra antikviteter, säger Peter. Saker ska brukas för att sedan föras vidare till nästa generation där de också ska användas. Därför dukas bordet i matsalen helst med gamla kristallglas, silverbestick och ett vackert porslin från 1700-talet. Åtminstone till helgen, men oavsett om middagen avnjuts enbart av dessa två eller om umgänget är större. – Jag älskar att stå i köket, säger Åsa. Lagar gärna mat och bakar. En drömlördag börjar med färskt bröd från en deg som jag satt dagen innan och avnjuts under en lååång frukost med både BBC News, Melodikrysset och en intressant dagstidning. Sen behövs ingen lunch utan jag riktar istället in mig på middagens innehåll. Åsa lagar gärna engelsk mat, som t.ex. shepherds pie eller Beef Wellington. Fast hon gillar också att testa nya recept och bjuda på goda rätter utan engelsk anknytning, som boeuf bourguignon. – Vi har alltmer fått fokus på råvarorna när vi handlar mat, säger Peter. Vi handlar gärna svenskt kött och lokalproducerade mejerivaror. Därför passar de oss perfekt att handla på Kvantum. De har ett fantastiskt sortiment och det är ju rätt ovanligt att en sådan fin utbudsrik butik ligger mitt i centrum. Och jag har fak-

passion

>>

33 


annons DIN BUTIK

>>

tiskt jobbat där. Bland annat i fiskdisken. På 80-talet. Åsa fyller i. – I England är man genomgående otroligt bra på service. Men frågan är om inte Kvantums personal toppar det. Jag får hjälp direkt när jag frågar och är det något särskilt jag inte hittar så leder de mig nästan vid handen för att jag ska hitta rätt ingredienser. Åsa ansvarar för en stor del av parets matlagning. Hon im-

proviserar en hel del vilket också visat sig vara en bra talang efter Peters hjärtinfarkt i våras då paret beslutade att tänka till lite extra på vad de äter. – Jag hade nog lite slarvat med maten, säger Peter. Det är viktigt att äta på bestämda tider och särskilt nu efter det att jag insjuknade. Åsa – min Florence Nightingale - håller koll på mig när jag inte själv gör det och hon har också delvis skiftat ingredienser i maten hon lagar. Peter mår bra nu, men det var en omtumlande tid efter hjärtinfarkten. – Jag är friskförklarad och jag mår bra. Men det är viktigt att inse att också folk i 40-årsåldern kan drabbas av hjärtinfarkt. Det gäller att inte stressa för mycket och att lära känna när kroppen lite tyst protesterar och faktiskt vill att du ska säga nej. Även när det du behöver säga nej till är något roligt och något du brinner för. I somras fick dock Peter tyvärr avstå från havsbad vid Goda hopp, något han annars uppskattar och ser fram mot att kunna börja med igen. Hängiven nakenbadare som han är. – Varberg är en stad att må gott i året runt. Den spa-kultur som utvecklats under sekler uttrycker så klart havets betydelse för välmående såväl mitt i vintern som sommartid. Det visste man redan under 1800-talet då Kallbadhuset byggdes och det är en tradition som Varberg fortsätter att förvalta med stolthet.

AFTERNOON TEA. I sann engelska anda med goda tilltugg som Åsa skapat. Serverat på antikt porslin.

34 passion


THORSKOGS SLOTT -30 minuter norr om Göteborg-

Thorskogs Slott är beläget i en underbar engelsk park. Med tinnar och torn, vackra personligt inredda rum och salonger, värdskap i världsklass, utsökt mat, trolska omgivningar och guldkant på tillvaron väntar en upplevelse utöver det vanliga. Sommarnatt på slott med kaffe och hembakat, trerätters middag, logi samt frukost från 1595 kr per person. Sommarnatt på slott med picknick att avnjuta i slottsparken eller en badsjö intill, trerätters middag, logi samt slottsfrukost från 1745 kr per person. Varmt välkomna till en annan värld och ett värdskap i världsklass! www.thorskogsslott.se 0520-661000 info@thorskogsslott.se

passion

35 


36 passion


annons DIN BUTIK

T R O K T N E S E R P S A N

KRÖGAR

M U T N A V K S O H U D ER

KÖP

Mat- och nöjeslivet i Varberg avstannar inte bara för att det är vinter. Det ändrar bara skepnad från mycket utomhus till bara inne, menar Magnus Palmqvist, ordförande i Varbergs Krögarförening. – Hos medlemmarna i föreningen är det är full fart de flesta av veckans dagar. Med folk som hänger, mår gott och har kul ihop.

E

n bra nöjesmix i en stad är när det finns en variation av pubar, barer, nattklubbar och restauranger. Som skiljer sig åt i upplägg men bara så mycket att det fortfarande är enkelt för människor att få variation och förflytta sig mellan dem. Precis så som det numera är i Varberg konstaterar Magnus. – Det är så personligt vad man gillar för upplägg. Och vi har ett fantastiskt utbud i Varberg med fatöl, Guiness och lokala ölsorter på pubarna, häng med musik på cocktailbarer och nattklubbar med mycket folk och kända DJs. Lägg därtill restauranglivets breda utbud med mat från Grekland, Italien, Frankrike och Asiatiska länder men också med smaker a la steakhouse, hamburgers, finlir och pubmat. Här finns upplevelser av mat att välja på. Många. – Idag är vi 35 medlemmar i Varbergs Krögarförening. Vårt gemensamma mål är att se till att Varbergs nöjesliv blir varierat och bra för våra gäster. För det som blir bra för en krog blir oftast bra också för övriga. Det handlar alltså om att varje enskild krögare också ser nöjeslivet i Varberg i ett bredare perspektiv. – Ett gemensamt fokus gynnar våra gäster, säger Magnus. Se bara på succén med Varbergs Krögarförenings presentkort. Det är en perfekt present där mottagaren själv styr vilken upplevelse av smak, mat och nöjen som känns bäst. Krögarnas presentkort säljs numera av ICA Kvantum i Varberg. – Vem förmedlar bättre krögarnas presentkort än ytterligare en matälskare i stan? frågar Magnus. Vi blev jätteglada när Kvantum

Folk idag vill ha en upplevelse.

SMAK PÅ UTELIVET. Pubar, barer, nattklubbar. Puls och härliga möten. Häng, dans, god mat. Och många skratt. Det är det mycket livfulla utelivet i Varberg. Året runt. Alla säsonger.

svarade ja på vår förfrågan. Deras öppettider gör att kortet är maximalt tillgängligt. Kvantum är också en av samarbetarna som gjort det möjligt för Varbergskrögarna att årligen ta fram den populära krogguiden i broschyrform. – Det behövdes en guide som samlat visade Varbergs hela utbud av bra restauranger. Folk som kommer till stan brukar vilja pröva lite olika ställen under sin vistelse här och guiden är ett sätt för dem att snabbt få en överblick av utbudet. Krögarföreningens mål framöver är att fortsätta jobba för ytterligare marknadsföring av Varberg. – Vi kan inte göra detta själva, men vi kan vara en del i att Varberg fortsätter utvecklas som mat- och nöjesstad, avslutar Magnus Palmqvist ordförande i Varbergs Krögarförening.

2018

PERFEKT PRESENT. – Presentkortet från Varbergs Krögare är en supersuccé, säger Magnus Palmqvist, ordförande i Varbergs Krögarförening. Kortet köper du på ICA Kvantum.

t r o k t n Prese yck mat&

dr

passion

37 


2för1 från

795kr

2för1 från 795 kr

Enkelslipade glas ingår alltid

Vi bjuder på andra paret

Varberg Torggatan 5, 0340-128 00. Boka din synundersökning på specsavers.se När du köper 2för1 från 795 kr får du det billigaste paret gratis, oavsett val av glas och tillval (enligt ordinarie prislista). 2för1 är personligt och kan inte delas med någon annan. Enkelslipade standardglas (index 1,5) ingår i priset. Eventuell synundersökning ingår inte. Kan inte kombineras med andra erbjudanden. ©2018 Specsavers

RUT & R OT

VI INFRIAR DINA NYÅRSLÖFTEN - Låt oss ta hand om ditt hem, när du tar hand om dig själv, spenderar tid med familjen eller infriar dina nyårslöften på andra sätt. Sveriges mest erfarna hantverkare och städare är redo att hjälpa dig. Erbjudande just nu! Vi bjuder på en timmes rådgivning inför ditt hemmaprojekt.

Kontakta oss idag!

varberg@veteranpoolen.se • tel 0340-806 07

38 passion


FIXA HEMMA

Individualisera julpyntet och dekorera utifrån Cajsa Wargs ”Man tager vad man haver”. Med kattsand, uttjänta bakformar, tomma läskflaskor, konservburkar och wellpapp skapar du det finaste budgetpyntet.

Recycla julen Text Marie Pallhed Foto Maria Eberfors

VINTERFEELING. Finaste pyntet står redan i dina skåp. Med enkla medel skapar du ny juloch vinterfeeling med det du redan har.

passion

39  >>


B I T Z

Leif Mannerström

INREDNINGSHJÄLP

• 100% kundanpassning • Professionell inredningshjälp • Vi skapar ett unikt hem åt dig

800 M2 MITT

Vå r a i n r e d a r e h a r l å n g e r f a r e n t h e t a v a t t skapa personliga och trivsama hem efter specifika önskemål. Vi erbjuder därför en helhetslösning för ditt hem.

I CENTRUM MED ÖVER 300 VARUMÄRKEN

Borgmästaregatan 12 • 0340-87070

CONTRACT

VILL DU FÅ MAGASINET PASSION HEMSKICKAT? Lämna ett meddelande med namn och postadress till info@kundmagasinet.se Magasinet är gratis när du hämtar det i din ICA Kvantum-butik. Vid hemleverans debiteras porto och administrationsavgift (för närvarande 49 kronor). Foto: Maja Brand

passion

för Vi kallas oss ofta

#1 2018

i n m a g a s

e t t

o m

l s a m a t , h ä

o c h

l l i v s s t i

f r å n

I C A

m K v a n t u

i

DITT MAGASIN OM LIVETS GODA MED VARBERG I FOKUS

grillar eller andra med hoppborgar, faktiskt blir kul Vi gör roliga event så personalfesten stora skärmar på aktiviteter. Vi ordnar skönt och titta på transoch att folk kan sitta Vi hjälper till med profilkläder med VM-festen på hamnpaviljongen. Vi plockar fram finfina sköter trädgårporter och inköp. Vi schyssta priser. krubra kvalitet till riktigt planterar jättefina och häckar och företag som har dar, klipper gräs växter. Och för de kor med kanonfina det något vi glömt? vi lagerlokaler. Är till. ont om plats har Vi hjälper gärna och kolla först. Säkert. Ring oss

t

På mode

HÄNG PÅ DEN GULA TRENDEN FILMOCH BOKNYHETER

ÄT DIG SNYGG PÅ JAPANSK BEAUTYFOOD

trädgårdsterapi

zi dra Zaz xan>> med Ale

passion

1

FÄRDIGGRILLAD. Genompassion stek2ankköttet genom att slå in det i aluminiumfolie och lägg på en sval del av grillen.

Så här ser den ut Alexandra Zazzis bok, Taco, salsa & tequila.

GRILLAD ANKFILÉ

GRILLAD PUMPA

6 PERSONER

350–400 g butternut- eller muscatpumpa chiliflakes efter smak salt och peppar

600 g ankbröst med skinn (ca 2 stycken) 2 tsk honung 1–2 tsk oregano 1 msk salt 1 tsk svartpeppar salt och peppar

Gör ett rutmönster i skinnet på ankan. Pensla med honung och strö över oregano, salt och peppar. Krydda även köttsidan. Hetta upp grillen eller en stekpanna och grilla eller stek i torr panna, börja steka med skinnsidan nedåt. Låt skinnet få ordentligt med färg och vänd sedan. Sätt ugnen på 50–55 grader och stek ankan i minst 30 minuter. Låt vila några minuter innan du skär upp. Skiva tunt och servera. Tänk på att ankan släpper mycket fett. Grilla inte direkt över glöden, då kan det börja brinna. TACOSÅS. Den släta såsen är mångas favorit på tacon. Den balanserar hettan och krämigheten fint.

>>

passion

KLASSISK TACOSÅS 4–6 PERSONER

2 sivripaprikor eller 1 grön paprika 2 msk matolja 1 rödlök 1 klyfta vitlök 1 msk lönnsirap 1 msk rökt paprikapulver 1 tsk spiskummin 1 tsk oregano 1 burk hela plommontomater av bra kvalité cayennepeppar efter smak salt

Skölj, kärna ur och finhacka paprikan. Lägg i kastrull tillsammans med oljan. Låt svettas någon minut på hög värme. Skala och finhacka lök och vitlök. Sänk värmen. Lägg i lökhacket, låt allt svettas i ytterligare 5–6 minuter under omrörning. Lägg i övriga ingredienser utom cayennepeppar. Låt sjuda på medelvärme i 25–30 minuter. Rör om då och då så att det inte fastnar i botten. Smaka av med cayennepeppar och salt.

Foto Peter Jademyr

Första gången hon åt mexikanskt föll hon pladask. – Jag la mig platt på rygg, tittade upp mot himlen och njöt så att det pirrade ända ned i tårna, säger Alexandra Zazzi, kock och författare till boken Taco, salsa & tequila.

13

14

Skala och kärna ur pumpan. Skär i ca 1 cm tjocka klyftor. Pensla med grillolja, grilla tills den fått fin färg runt om men fortfarande är lite rå i mitten. Strö över chiliflakes. Salta och peppra. Ät som den är eller skär i bitar till en enkel sallad. För ”Chunky” sallad skär i bitar. Vänd ner chiliflakes, salt och peppar. Ringla över några droppar lime och olivolja.

GRILLAD ZUCCHINI 1 zucchini salt och peppar

samlas Sommartidmaten. man runt

4 PERSONER 2–4 spetspaprikor grillolja

Skölj paprikorna. Pensla dem med grillolja. Lägg dem hela på grillen. De är klara efter ca 8–10 minuter, vänd dem flera gånger under tiden.

GRILLOLJA 1 tsk tabasco 2 msk japansk soja saften av 1–2 limefrukter ½ tsk nymalen svartpeppar 1 ½ dl matolja 1 tsk honung

tong.

tar plats Ung svensk form i på RIAN designmuseum Falkenberg.

och skönUtvalda modehonom hetsnyheter för och henne.

o m

l s a m a t , h ä

o c h

l l i v s s t i

f r å n

I C A

m K v a n t u

i

med Alexandra

4

passion

Annons_Passion_juni2018.indd

milVarje år bidrar flera jarder plasttandborstar på till miljöförstöring Du land och till havs. vet väl att det finns miljövänliga alternativ. i De här är tillverkade bambu och kommer från Humble Brush.

Zazzi

passion

Svenssons Etikhus AB | Birger

1

Omslagsbilden på är Alexandra Zazzi Peter tagen av fotograf Jademyr.

3

KLIMATSMART

skönDet går att skapa Ta del hetsmagi med mat. idéer av Maria Ahlgrens om japansk beautyfood.

FILMOCH BOKNYHETER

tacos

är Fina sittplatser utomhus Isa och magiska. Gör som att sitta bjud in dig själv ner i din egen trädgård.

HÄLSA

HÄNG PÅ DEN GULA TRENDEN

trädgårdsterapi

46 TRÄDGÅRD

79

r g V a r b e

DITT MAGASIN OM LIVETS GODA MED VARBERG I FOKUS

På modet

ÄT DIG SNYGG PÅ JAPANSK BEAUTYFOOD

en gång valts till borgmästare, att läsa. Eller Visste du att en katt lärt biblioteksbesökare från galna eller att katter har som räddade Sverige att det var en katt är en hyllning till de Historiska katter och smått. ko-sjukan. Boken världshistorien i stort katter som påverkat Fichtelius. journalisten Erik Den är skriven av

egen Så skapar du din kreativa plats hemma.

KvanVi hälsar på en av Köttprotums leverantörer: säteri. ducenten Ölanda

passion

#1 2018

i n m a g a s

39 FIXA HEMMA

75 DIN BUTIK

Nästa nummer September Tipsa redaktionen: pallhed.media@telia.com

e t t

KATTER

& SKÖNHET

30

34

passion

5

6

Varberg väg 14 | 432 40

| Tel: 0340-67 70

70 | info@etikhus.se

DESIGN / I NREDNI NG

Fåtöljen Mammut är både en möbel och en skulptur. Stommen som är tillverkad i trä står i skarp kontrast till stoppningen i skummaterial. Den är klädd i ulltyg och kronhjortsmocka. Mammut är skapad i samarbete mellan en tapetserarstudent och en designstudent på Carl Malmsten Furniture Studies.

Vas från Ittala. 3 999 kr.

Global Nomad

Dubbelsidiga bordstabletter i ekologisk bommulsväv från Gyllstad. 2-pack/450 kr.

Design: Amanda Borgfors Mészàros

text KUndMAGASinet Content foto Peter JAdeMYr

Viljan att förändra och förbättra sättet vi konsumerar kläder på växer sig starkare för varje dag som går. Amanda Borgfors Mészàros vill att betraktaren ser möjligheten med att skapa och interagera med plagg av material som anses förbrukade, och som genom olika tillskärnings- och draperingstekniker kan få dynamiska och spännande uttryck. Hennes kollektion är helt och hållet skapad i återvunnet material.

Det är fräscht i kostallet på Högareds Gård i Ljungby socken. Dörrarna ut mot ängen står öppna och kossorna går självmant in och ut i stallet. Några för att bli mjölkade. Andra för lite svalka eller en bit foder. – Här inne rör sig kossorna fritt alla årstider, berättar Nisse Karlsson som driver gården.

Lampa i återvunnet glas från ILVA. 749 kr.

D

Kudde från Studio Lisa Bengtsson. 510 kr.

Design: Hemmo Honkonen

Trådlös högtalare från Vifa. 999 kr.

Bjud in sommaren

Möbler som låter är en kollektion möbler som producerar ljud när de används. De är tillverkade i ek, gran, kartong och läder. Hemmo Honkonen vill att hans möbler kan väcka känslor, som till exempel sympati och glädje. Han anser att design inte alltid behöver vara så allvarligt, utan att det gärna får finnas en gnutta humor inblandat.

Sommaren 2018 bjuder på grönt i alla tänkbara nyanser. Skapa kontraster genom att blanda mörka och ljusa toner, hårda och mjuka material, mönstrat och enfärgat. För en ombonad känsla, inred med mycket textilier i form av mattor, kuddar, plädar och gröna växter, gärna i mängder.

Earth’s Crust – Material rules

Färg, illusion och komposition

Design: Matilda Norberg

Design: Emma Brålander

Den här maskinstickade klänningen i polyamid och polypropylene har smälts för stabilitet och volym. Den ingår i Matilda Norbergs kollektion Earth’s Crust – Material rules, i vilken hon utforskar stickning som teknik. Utgångspunkten är jordskorpan: dess form, föränderlighet, processer, material och förhållanden dem emellan.

Med målet att skapa nyfikenhet hos betraktaren förvränger Emma Brålander rummet genom att skapa en illusion. Med hjälp av färg och komposition gör hon platta ytor tredimensionella, och vise versa.

Gränslös folkdräkt Design: Mariana Silva Varela

Nyfiken på kulturell identitet och tillhörighet och i motsats till den nutida föreställningen om folkdräktens statiska karaktär har Mariana Silva Varela skapat en dräkt influerad av flera olika kulturer och traditioner. Den är vävd och broderad i silke, ull och bomull.

passion

Soffa från ILVA. 4 999 kr.

Kuddar från Villagatan 1. 650 resp 395 kr.

Vas från Målerås. 2 000 kr.

passion

27

28 passion

29

30 passion

Vå r a i n r e d i n g s a r k i t e k t e r s k a p a r genomtänkta och unika inredningar som för stärker ert varumärke. Vi har skapat i n r e d i n g a r t i l l s å v ä l b u t i k e r, h o t e l l r e s t a u r a n g e r o c h k o n t o r. >>

passion

13

en ligger fi nt Högareds mjölkgård. Omgiven av grönska i det halländska jordbrukslandskapet. Nisse driver föräldragården vidare tillsammans med sin bror Hans. – År 2000 tog vi över och idag arbetar vi med mjölkproduktion

och växtodling. Bland annat. För på gården fi nns också verkstad och maskinstation. Men tillbaka till kossorna. 1565 Rita står kärvänligt och buffar på Nisse. – Hon följer efter en när man jobbar, säger Nisse. Buffar lite och är sällskaplig. Andra här inne är lite mer lynniga. Några av dem blev riktigt stolliga under kosläppet och det utbröt en liten maktkamp mellan vissa. Som det alltid gör. Men nu har de vant sig och ordningen är återställd. Bredvid kostallet ligger det lilla men toppmoderna mejeriet. Där tillverkas gårdens mjölk. Guldet för den som uppskattar närproducerad riktigt gammeldags mjölk. – Högareds Gårdsmjölk är pastöriserad men inte homogeneriserad, fortsätter Nisse. Det betyder att grädden flyter ovanpå mjölken och är separerad. I homogeniserad mjölk har grädden fördelats. Men här på Högared gör vi mjölk på gammaldags vis. Det betyder att exempelvis husmanskost kan bli ännu godare när den tillagas av gårdsmjölk. – Pannkakorna blir väldigt goda, men också glass får en fyllig, rundare smak. Fast jag tycker också att gårdsmjölken är väldigt god att dricka bara som den är. Den smakar som mjölk gjorde förr. Mejeriet kom till i samband med den omfattande modernisering som Nisse och Hans beslutade sig för

Kudde från Aralia Design/ Åhléns. 199 kr.

Matta i miljövänlig plastfolie från Tina Nordström. 1 659 kr.

Av LottA SiLfverbrAnd

annons DI N BUT I K

MJÖLK SOM SMAKAR SOM FÖRR

Servis från Bordallo Pinheiro.

Möbler som låter

26 passion

hon pladask. åt mexikanskt föll njöt mot himlen och Första gången hon på rygg, tittade upp Zazzi, – Jag la mig platt säger Alexandra ända ned i tårna, & tequila. så att det pirrade till boken Taco, salsa kock och författare

annons DIN BUTIK

Tapet från Mimou. 995 kr.

Av LottA SiLfverbrAnd

Häll alla ingredienser i en flaska och skaka väl. Förvara i kylskåp upp till 3 veckor.

Foto Peter Jademyr

11

2018-05-31 14:08

De trettio unga formgivare som i år mottagit utmärkelsen Ung Svensk Form 2018 visar unika verk i en rad olika discipliner, från mode och produktdesign till konsthantverk och arkitektur. Vandringsutställningen med samma namn visas på RIAN designmuseum i Falkenberg fram till 26 augusti. Här är ett urval av verken.

Ung Svensk Form 2018 är en samproduktion mellan Föreningen Svensk Form, ArkDes, IKEA och Malmö stad.

passion

1

DESIGN

Många av tidigare års deltagande formgivare är numera väl etablerade inom sina respektive områden.

som är döpta och Greta. Modellerna i samarbete fräckaste bågar, Sigrid Garbo är framtagna Säg hej till sommarens Hjertén och Greta stjärnorna Sigrid färgkombinationer. efter de svenska De finns i flera olika Dagmar och Vui. mellan House of

| etikhus.se

Design: Rebecca Petrini och Joel Fjällström

Ung Svensk Form är en årlig jurybedömd utmärkelse och vandringsutställning som ökar och breddar kunskapen om ung nyskapande svensk formgivning. Utställningen turnerar både i Sverige och internationellt.

Sigrid & Greta

En doft av Sicilien

betala 4 995 kroÄr du beredd att I så fall nor för en vattenkokare? skapelsen kan den här fantastiska i en småelskolbli din. Den ingår mellan lektion skapad i samarbete Smeg och Dolce&Gabbana.

passion

Mammut

UNG SVENSK FORM

SMAKRIKA SOMMARTACOS PÅ GRILLEN

VASSA

34 MODE

26

Tryck BILLES

passion

UNG SVENSK FORM PÅ TURNÉ

26 DESIGN

28

Miss Li.

scenen vid Lars Winnerbäck intar an i VarSödra Fästningshörn 13 juli. Med berg klockan 19 den han ingen sig som gästartist har mindre än den skönsjungande Li. glädjespridaren Miss

familjen Vi hälsar på hos byggt Englund som har besitt drömhus i svart

Upplaga 10 000 exemplar

D

Skölj zucchinin och skär den i ca ½ cm tjocka skivor. Pensla med grillolja. Grilla någon minut på varje sida. Salta och peppra.

SPETSPAPRIKA PÅ GRILLEN

20 HEMMA HOS

Distribution ICA Kvantum Varberg Butiker i Varberg

FOTO: CEEN WAHREN

SMAKRIKA SOMMARTACOS PÅ GRILLEN

bjuder på Alexandra Zazzi sommartacos. Tillagning sker på grillen.

mia@kundmagasinet.se Grafisk form och produktion Lotta Silfverbrand, formulera.com

Ä

Lars Winnerbäck och

JA,WINNERBÄCK KOMMER I SOMMAR

NATURAL STRAW BEACH BAG. DEN KOSTAR 359 KRONOR OCH KOMMER FRÅN CEANNIS.

& DRYCK

Säljare Johnnie karlsson jk@kundmagasinet.se 0708-860870 Martin Pilberger mp@kundmagasinet.se 0735-006688 Michael Jidhed

Mat är jag uppväxt med. Passionen för mat härligt naturlig samlingssom ju är en sådan På sommaren punkt. I alla gemenskaper.a om att träffas med oft handlar mitt umgänge färdigköpt på stranden. Med en enkel picknick som det bageribröd. Likväl sallad och nybakat över grilmed goda vänner kan vara att umgås extra krut på kockandet. len och lägga lite med passionen för mat Jag vet att jag delar var sju år. passionen för Varberg många. Jag delar också na stad som har så med. Jag sa: Vår fi surfa. med väldigt många. kanske – Jag vill lära mig gjort alla årstider. Och som hon alltid har mycket att erbjuda – Okej, svarade hon Här fi nns fantastiska nya grejor. lite särskilt på sommaren. företag som samnär vi barn velat pröva och på Surfers tillverkades människor, föreningar vara en del Med hjälp av Markus för mig stolt över att för en sjuåring. Och verkar. Jag känner en bräda lagom stor SPRANG Både som privatperson inget farligt hände i denna community. att säkerställa att SamICA-handlare. i vattnet bredvid mig. och som blivande surfcoachen Jens Tills nya i mig i ett fast grepp. u håller just nu i Kvantumsvill tidigt som han höll fortfarande Med det Och det bar. Kan magasin Passion. han släppte taget. sprida vi på Kvantum förstås känna känslan. vill också matglädje. Men vi kring bjuda på inspiration Det som annat utöver maten. på sätter lite guldskimmer har setrivsel. Vare sig du skapar och tillvaron sammanfattar Välkommen till Kvantums Surfi nglivet vid Apelvikeni stan för mig. Att mester eller jobbar. här i hamycket av sommarlivet nya magasin Passion! med andra. Vid och Victor Andersson hänga i gemenskapen mat. Det är gärna över en bit Stf ICA-handlare åt att vet, utomhus och faktiskt ägna dagen inte så dumt att ibland Har du testat? vågorna. eller vinden vänta på

SOMMARENS FRÄCKASTE VÄSKA HETER

13 MAT

mj@kundmagasinet.se 0702-415758 Mia Björk 0709-201500

2018

Johan Pettersson Inga-Lill Zakariasen Annelie Nyström Lotta Silfverbrand Peter Jademyr Ulf C Nilsson Jenny Nilsson & info Annonsbokning Johnnie karlsson jk@kundmagasinet.se 0708-860870

900 22 96 Swisha 100 kr till en trygg uppväxt. och ge fler barn

sommar ntligen sommar! Och det något i Varberg. För fi nns nöjeslivet, bättre? Folklivet, alla nya maten, havet och Det är möten med människor. sommarkänsla. när jag Tänker tillbaka på och mamma var Cyklade längs havet

Martin Larsson 0708-850599 info@mlcevent.se

tacos

En mamma som hade en mamma. Tänk om alla barn som hjälper till att svårt. En mamma om natten. tröstar när livet är och jagar bort spöken läsa läxor efter skolan gör det möjligt. oss är du med och Genom att stödja

”JAG ÄR PASSIONERAT FÖRÄLSKAD I VARBERG”

”problemlösare”

egentligen Men vi heter ju

r g V a r b e

FOTO: LOTTA SILFVERBRAND.

#1 juni–augusti

13

Redaktör Marie Pallhed pallhed.media@telia.com och Övriga skribenter nr. fotografer i detta Maria Eberfors

En mamma till alla.

at Mix

innehåll

Ansvarig utgivare Johnnie Karlsson jk@kundmagasinet.se 0708-860870

IK annons DI N B U T

• Unika miljöer till ditt företag • Fö r s t ä r k e r d i t t v a r u m ä r k e • En komplett inredningslösning

HÖGAREDS MJÖLKGÅRD. Här står produktion, djurhälsa och fruktsamhet i fokus i djurhanteringen.

att genomföra några år efter övertagandet av föräldragården. – Vi bestämde oss för att modernisera rejält och 2012 stod den supermoderna mjölkanläggningen med fokus på både djurs välmående och bra mjölk färdig. Och något år senare sjönk mjölkpriserna. Så klart åren som följde blev kämpiga. Samtidigt som det ur svårigheterna också växte nya idéer. – Vi började producera och leverera vår egen gårds-

mjölk istället för att sända iväg allt till ett centralt mejeri. Vi tänkte att det kunde väl vara kul att erbjuda våra kunder närproducerad mjölk. Och så fick det bli. Det lilla röda huset intill ett av kostallen byggdes om till Högareds Gårdmejeri. Mejeriet inreddes med tekniskt avancerad utrustning i rostfritt samt en panna för pastörisering av mjölken. – Här värms mjölken upp för att lågpastöriseras, säger Nisse och pekar på pannan. Vi pastöriserar på

låg värme eftersom det gör att mjölkens ursprungliga smak bibehålls. Anordningen från kostallet till mejeriet är smart och hygieniskt ordnad. Via ett rör under marken går mjölken direkt från mjölkningsstationens tank in till pannan där den pastöriseras och hälls upp på flaskor. – 400 liter mjölk lämnar mejeriet var tredje dag med gårdens egen kylbil. Bland annat till ICA Kvantum i Varberg.

>>

passion

31

passion

info@kundmagasinet.se Johnnie Karlsson Affärsutvecklare & Marknadsansvarig

40 passion

Kundmagasinet AB Kobbegårdsvägen 7, 436 34 Askim 0708-860 870 jk@kundmagasinet.se

w w w. s t u d i o p o m p o n e . c o m

Nätvägen 9


FIXA HEMMA

>>

DET HÄR BEHÖVER DU

>> Wellpapp >> Vitt papper på rulle >> Vita pappersservetter >> Bakform – gärna second-

handfyndad

D

et är så lätt att allt går till överdrift i jultid. Men en balans mellan inköp och återanvändning mår vi nog alla bra av, säger Eva Sape, inredningsarkitekt på evasape.se. Det personliga är lustfyllt och själva skapandet är otroligt viktigt, inte minst för själen. Mycket av det vi samlar på oss går att återan-

vända i ny skepnad. För hur många av oss har inte mormors gamla glas i skåpet eller en knölig bakform som inte längre funkar. – Det ligger ett stort värde på flera plan i att tänka hållbart, menar Eva. Att använda det som redan finns på nya sätt. Plus att använda det naturen har att erbjuda. Det är härligt att återerövra vår egen kreativitet.

Krispigt ihop med rustikt. Silvrigt med wellpapp. Och vintageglas med kattsand.

Eva Sape, inredningsarkitekt på evasape.se SKÅPFINT. Finaste adventsljusstaken består av recyclad kakform fylld med kattsand och fyra fina kronljus.

EVAS EXKLUSIVA TIPS

>> Stilla omgivningen genom att neutralisera färger och/eller ta bort onödiga saker >> Blanda krispigt och rustikt

>> Addera glas och silvrigt >> Fokusera på ljus och ljuskällor

FYNDIGT. Konservburkar är riktigt silvriga fynd. Av med papperet, fyll med kattsand och sätt i egenplockat blåbärsris som du sprutmålat med vit färg.

>> Välj en sober färgskala

ELEGANT. Wellpapp som tablett och servettring. Enkla vita pappersservetter och secondhandfyndad glastallrik. Pricken över i – vinglas med kristallkänsla.

och håll dig till den

passion

41 


annons DIN BUTIK

M LC E V E N T & D E S I G N , WA R BE R G I BF O C H T UVAS DAG P R E S E N T E R A R S T O L T

• Hoppborgar • Hinderbana • Goodiebags • Ansiktsmålning • Superhjältar

Vi har det mesta för ert arrangemang • Oktoberfestbord

• TV upp till 75”

• Kylar

• Ljud

• Hoppborgar

• Ljus

• Popcornmaskin

• Grillar

• Tältyta upp till 84 meter

• med mera ...

Sparbanken Wictory Center Onsdagen den 2 januari, 10:00–13:00 och 14:00–17:00 Torsdagen den 3 januari, 10:00–13:00 och 14:00–17:00 Fredagen den 4 januari, 9:00–12:00 och 13:00–16:00 Inträde 150:- per pass. Målsman ansvarar för sina barn. Biljetter säljes hos Varberg för livs butik och Warberg Proshop i SWC.

Martin Larsson 0708-85 05 99 info@mlcevent.se 42  passion


annons DIN BUTIK

s m u t n a v Bjud påtteKrs på Nyår 3-rä Tex t

Kundmagasinet Con

tent

Foto Josefine Bergq

vist

Ta genvägen genom Kvantums kökschef Peter Johansson inför nyårsfirandet. Antingen beställer du maten färdiglagad från köket på Kvantum, bara att värma på hemma. Eller också lagar du själv till Nyårsmenyn från de recept Peter så välvilligt delar med sig till Passions läsare. Smaklig spis! Peter Johansson är köksmästare i Kvantumköket och har så varit i 18 år. – Jag är uppväxt med butik. Pappa hade en livsmedelsbutik och jag trivs i butiksmiljö samtidigt som jag får jobba som kock. För redan som 7-åring visste han att det var kock han skulle bli. – Jag stod med morsan vid spisen och var helt klar över mitt yrkesval. Det har jag aldrig ångrat. Särskilt gillar han utmaningen att skapa god mat för många. Gärna för 1000 personer. – Jag älskar att få logistiken att funka så att alla parametrar faller på plats. I Kvantumköket tillagas mycket husmanskost, men också mat med asiatisk touch och veganska rätter. Dessutom erbjuder Kvantumköket catering. – Hos oss kan du beställa färsk färdigmat, sallader, baguetter, smörgåstårtor, plankor, snittar och tapasfat. Inför nyår har Peter skapat en läcker, festlig 3-rättersmeny. Som levereras smart förpackad och bara att värma. – Färdiglagat gör det fullt möjligt för dig som värd eller värdinna att aktivt delta vid middagen, säger Peter. Det är trevligt. Instruktioner hur du värmer rätterna på bästa sätt följer med beställningen. Och om man hellre vill laga nyårsmenyn själv? – Varsågod här är recepten, avslutar Peter Johansson kökschef på Kvantum. FÄRSKT FÄRDIGLAGAT. – I Kvantumkökets receptbank finns recept på över 300 rätter, berättar Peter Johansson, kökschef på Kvantum.

passion

43 


annons DIN BUTIK

Laxmousse med knaperstekt kavringssmul och forellrom 4 PERSONER 300 g varmrökt/kokt lax 2 dl vispgrädde 3 st gelantinblad 1 msk citronjuice salt och vitpeppar 1 msk dillfrö 1 msk fänkålsfrö 3 skivor kavring alt grovt rågbröd 2 msk smör 2 msk forellrom 1 knippe dill 2 msk rapsolja av god kvalitet Mixa brödet grovt i matberedare, stek smulorna i smör, gärna så det blir lite knaprigt. Lägg det på hushållspapper så överflödigt fett går bort. Rosta fänkål och dillfrö i en torr het panna och stöt sedan det i en mortel. Lägg gelantinblad i kallt vatten. Vispa grädden löst. Mixa laxen i matberedare. Smält gelatinet i citronjuicen, blanda ner det i 1/3 av grädden, tillsätt sedan resten av grädden, de stötta rostade fröerna samt laxen. Lägg moussen i lämplig form och låt stelna i kylen. Mixa dillen med rapsolja, ju längre du mixar den ju grönare blir oljan. Allt detta går utmärkt att göra dagen innan. Serveringsdag Ta en skål med hett vatten och lägg i 2 st matskedar i vattnet så skedarna blir varma. Skeda upp moussen i fina skålar eller vida glas t ex martiniglas. Värmen från skedarna gör att moussen blir lätt att forma till fina ägg. Strö över brödsmulor, häll lite dillolja på sidorna och skeda upp forellrom på toppen.

>>

44 passion

Helstekt kalvryggbiff med Pommes Anna och rödvinssås samt syltade rotsaker 4 PERSONER Helstekt kalvryggbiff Beräkna ca 180 till 200 gram kött, rå vikt per person. Torka av köttet, salta och peppra. Bryn köttet i smör tills det fått fin färg runt om. Stek i 130 grader varm ugn tills köttet uppnått 55 grader(rött) alt 58 grader (rosa), låt köttet vila ca 15 min innan ni skär upp det. Använd alltid termometer. Vill ni förbereda köttet dagen innan och värma upp vid serveringstillfället så sänk respektive temp med ca 5 grader, alltså 50 grader för rött kött och 53 grader för rosa. Pommes Anna

1 msk tomatpuré 2 msk smör 3 dl vatten 3 msk kalvbuljong 1 tsk maizenamjöl utrört i vatten Fräs grönsakerna i smör tills de blir mjuka. Lägg i tomatpuré och låt fräsa en liten stund till. Tillsätt rödvinet och låt det koka ner tills knappt hälften återstår. Lägg i vatten och kalvbuljong och låt allt småkoka i ca 1 timme. Sila såsen och red av den med maizena. Klicka gärna i 2 tsk kallt smör det allra sista när såsen serveras, det gör en extra rund och fin smak. Syltade rotsaker

4 PERSONER 3 dl vispgrädde 1 gelatinblad ½ citron Lägg gelatinet i kallt vatten, koka upp grädden, riv skalet av en den halva citronen och pressa även juicen. Krama ur gelatinbladet och lägg ner det i den koka grädden tillsammans med citronraspet och juicen. Portionera i formar. Tänk på att det ska få plats med körsbär i formen också. 2 dl frusna körsbär

1 dl ättiksprit

½ vaniljstång

1 dl socker

1 dl strösocker

3 dl vatten 5 kryddpepparkorn 5 st hela nejlikor

1 kg potatis (fast)

Citronpannacotta med vaniljkokta körsbär och rostad vit choklad

Koka upp körsbären tillsammans med socker och vaniljstång. Låt koka 10 min och kyl sedan ner det.

250 gram smör

Koka upp allt och låt koka 10 min innan grönsakerna läggs i.

salt och vitpeppar

3 st gulbetor

100 gram vit choklad

Skala och skiva potatis tunt. Skölj potatisen i kallt vatten och torka den sen i en handduk. Smält smöret. Pensla en springform med smör och bred ut ett lager potatis, pensla med smör igen och upprepa detta tills potatis tar slut. Pensla översta lagret med smör. Täck med bakplåtspapper som ni har skurit till så det passar i formen. Grädda ca 50 min eller tills potatisen känns mjuk, låt kallna och sätt in i kylen, gärna med något som pressar ner potatisen.

3 st morötter

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt och riv chokladen grovt på rivjärnet. Rosta i ugnen mellan 5 och 10 minuter. Låt kallna och smula det lite när det kallnat om det behövs.

Rödvinssås 5 dl rödvin 1 dl hackad gul lök 1 st hackad morot 1 dl tärnad rotselleri

3 st palsternacka Skala och tärna rotsakerna i halv centimeter stora tärningar. Koka i ättikslagen ca 15 min. Låt kallna i lagen. Det här går att göra veckan innan servering. Syltade rotsaker går att förvara i kylen i flera veckor.

Rostad vit choklad

Vid servering! Fördela körsbären ovanpå citronpannacottan och strö sedan över den rostade chokladen.

L AGAD på IG D R Ä F N Y N E SM tning BESTÄLL NYÅRt senast den 28 december föchr avförheänm2-rätters-

o Kvantumköke tterna är 359:-/person Beställ hos rä /person. 3 :9 lla 2 a 2 r : Priset fö varmrätt rt a b n E . n nyårsafton. o ers meny 269:-/p -66 67 13

Ring 0340


finebrands.se

EN ANNORLUNDA RHÔNE-UPPLEVELSE SOM BLIVIT HYLLAD RUNT OM I VÄRLDEN I de höga bergen mellan Provence och Chateauneuf-du-Pape skapas Grand Marrenon, ett annorlunda och generöst Rhônevin, som hyllats av vinexperter runt om i världen. Vinet har kraften från norra Rhône genom att druvblandningen domineras av Syrah och samtidigt den tilltalande solmognaden från södra Rhône med 320 soldagar i snitt. Allt balanserat av en behaglig svalka från Mistralvindarna. Grand Marrenon är ett single vineyard vin och finns i begränsad upplaga. Samtliga druvor kommer från samma vinegendom som med en kalkrik jordmån

92

Pts. JAMES SUCKLING

90

Pts. WINE ENTHUSIAST

och minst 30 år gamla vinrankor, skapar ett djupt och komplext vin. Något som sedan förstärks genom 12 månaders lagring på franska ekfat där en tredjedel är nya fat och resterande ett år gamla. Resultatet är ett smakrikt vin med stor doft, driven av mörk mogen frukt med inslag av fat och ljus tobak, samtidigt som det redan nu har ett mjukt anslag och en stor fyllig kropp med väl integrerade tanniner. Nu har Sverige fått ökad tilldelning av detta hyllade Rhônevin från Luberon. Grand Marrenon är färdigt att drickas nu, men kan lagras i upp till 10 år.

NYHET I BESTÄLLNINGSORTIMENTET |

GRAND MARRENON 750 ML

| 14,5 % | ART. NR 77690 | PRIS 159 KR

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor. passion

45 


INGA MOBILER VID MIDDAGEN IDAG Text Marie Pallhed Foto Jonatan Fernström

På en av Robert Maglias italienska restauranger i Göteborg står det en skylt med texten: ”Härinne umgås vi. Därför lägger vi ner alla mobiler”. – Samtalet är en viktig ingrediens i den italienska måltiden och den vill vi uppmärksamma, säger Robert.

M

an behöver inte gå längre än till sig själv och sin egen familj. Eller till grannens. Det är ingen tvekan om att skärmarna tar fokus från samtal människor emellan. Också inom familjen. – När jag besöker min släktingar i Italien

46 passion

ser jag en skillnad, fortsätter Robert. Där är måltiden i fokus för hela familjen. Inklusive den äldre generationen. Alla är engagerade och maten lagas tillsammans, ofta hela dagen när det är helg. Men också själva middagen får ta tid. – Man sitter länge, diskuterar och utbyter erfarenheter och tankar. Traditionen kring samtalet vid maten är djupt rotad i den italienska kulturen. Den

som inte är särskilt meddelsam kallas i folkmun ibland ”un pazzo” – en galning. – Min pappa är en mästare på att få igång en diskussion. Ofta högljudd där han provocerande uttrycker en ståndpunkt som han sedan ändrar under måltidens gång varpå samtalet stormar ännu mer. För att sedan landa i skratt tillsammans. Och där någonstans i samtal och skratt fördjupas relationerna. Pratet för folk närmare varandra, bort från skärmar och egofixering. Och mot något som handlar om engagemang i varandra. Om närhet bortom skärmarnas distans. – Snabbmatens sätt att äta har självklart inte undgått den italienska matkulturen heller, fortsätter Robert. Samtidigt har man


MÖTEN

Matlagning är kärnan i den italienska familjen.

ROBERT MAGLIA Familj: Sambo och 5 barn.

AVSTRESSANDE. Familjemiddag på typiskt italienskt vis hemma hos krögaren Robert Maglia. – Man preppar middagen tillsammans hela-halva dagen. Sen äter man gemensamt länge. Och samtalar.

kämpat med näbbar och klor för att bromsa utvecklingen och behålla familjemåltiden som kitt. Så särskilt konstigt är det inte att Slow food som matkultur föddes i Piemonte. Som en motreaktion på snabbmat. – Italiensk mat handlar mycket om att laga mat i säsong och låta matlagningen ta gemensam tid. På de matlagningskurser vi ordnar är det just känslan av att laga mat tillsammans utan särskild tidspress som folk längtar efter. Det blir ett andningshål i tillvaron. Och egentligen är det inte särskilt svårt att också komma igång och kocka ihop lördags- eller söndagsmiddagen med familjen hemma.

– Bestäm vad som ska tillagas, bjud hem nära och kära och fördela uppgifterna. Låt både unga och äldre vara med. Och ställ fram lite plockmat, bröd och dryck i ett rum intill köket som mingel-aperitivo under tiden man lagar mat i köket. Italienska middagar har inte riktigt samma upplägg som det svenska köket. Pasta eller risotto är mycket sällan huvudrätten. – Man börjar äta kolhydraterna. Som pasta eller ris som tillagas tillsammans med säsongens grönsaker vilka är måltidens bas. I nästa rätt är det dags för proteinet – fisk eller kött, ganska plain, som serveras med ytterligare grönsaker. Och till slut en söt avslutning som avrundar och piggar upp.

Jobb: Kock sedan 37 år. Matintresset vaknade tidigt i vardagens dofter från pappas ragu. Driver tre restauranger och en vinbar i Göteborg. Bland annat Enoteca Maglia med hög mysoch matfaktor i Majorna och Trattotoria Maglia i Gamlestan med fokus på äkta napolitanska pizzor. På G: Sneglar lite på innerstaden i Göteborg. Vore trevligt att samla ihop mina 37 års kunskaper av mat från världens olika hörn i en enkel ”hål i väggen-krog”. Och kanske en ny kokbok också. Så småningom.

Robert Maglia har skrivit två böcker om italiensk mat tillsammans med Bo Hagström: Italienska klassiker och Italienska desserter.

passion

47 


finebrands.se

90

POÄNG LIVETS GODA

ÅRGÅNG

GENUIN BORDEAUX

2014

F R Å N V I N M A K A R N A PÅ H AU T-B R I O N. L A G R AT I S L O T T ET S K Ä L L A R E . FÄ R D I G AT T D R I C K A S N U !

ATT HITTA ETT BORDE AUX VIN, I DENNA PRISKL A SS SOM BESITTER DENNA ELEG ANS OCH KOMPLE XITET – JA , DET TILLHÖR INTE VINVARDAGEN DIREKT 91 POÄNG / LIVE TS GODA, JANUARI 2017

MOGEN BORDE AUX ÄR LIKA EFTERL ÄNGTAD SOM EN SKATTESÄNKNING – OCH T Y VÄRR LIKA SÄLLSYNT – ETT F YND FÖR FINSMAKAREN! BENGT-GÖRAN KRONSTAM / SVD, 2017

CLARENDELLE 2014

| 750 ML | 13,5 % | ART. NR 3147 | PRIS 159 KR

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor. 48 passion


MÖTEN/RECEPT

Så här lagar du

Roberts Italienska familjemiddag >> Småplock: Affettati misti (för mingel under tiden maten lagas.) >> Primi: Risotto di spinaci >> Primi: Caprese >> Secondi: Costolette d´agnello a scottadito >> Dolci: Sorbetto de limone e latte

En tallrik med charkuterier är i Italien en resa till den lokala matkulturen. Det finns 309 olika charkuterier registrerade som lokala specialiteter, men i verkligheten är variationerna i utbudet mycket större än så. Varje byslaktare sätter sin egen prägel på sina korvar och skinkor.

Affettati misti/ Blandat kallskuret 4-6 PORTIONER 100 g finocchiona (fänkålssalami) 100 g prosciutto 100 g soppressato 100 g pancetta 150 g pecorino 1 knippe rucolasallat 3 msk extra jungfruolja 10 skivor vitt bröd Så här gör du Skiva alla charkprodukter i tunna skivor och lägg upp runt kanten på ett stort fat. Dela osten i mindre bitar och lägg i mitten. Sprid ut sallaten på fatet och droppa olivolja över. Servera med brödet.

Risotto di spinaci/Spenatrisotto 4-6 PORTIONER 100 g pancetta skuren i stavar 3 msk extra jungfruolivolja 2 finskurna schalottenlökar 3 dl carnaroliris (italienskt rundkornigt ris) eller arborioris 1 dl vitt vin 7-10 dl god buljong, kyckling eller ljus kalvbuljong 80 g färska späda spenatblad 75 g rumstempererat osaltat smör 1½ dl riven Parmigiano Reggiano salt och peppar Så här gör du Stek pancettastavarna i 2 msk olja tills de blir fint bruna och krispiga. Lägg dem att rinna av på hushållspapper. Hetta upp resten av olivoljan i en sauteuse. Stek löken

utan att den tar färg, tillsätt riset och rör om. Häll i vinet och låt det koka in i riset. Häll sedan på varm buljong så att riset täcks helt. Koka på medelvärme. Rör om med jämna mellanrum så att riset inte fastnar i botten av kastrullen. Fyll på med varm buljong då och då under kokningen. Koka riset 17-19 minuter tills det är al dente. Lägg i den sköljda spenaten samt pancettastavarna och rör om. Spara några blad och stavar till garnering. Ta kastrullen från värmekällan och tillsätt smöret under kraftig vispning. Rör till sist ner Parmigiano Reggiano. Smaka av med salt och peppar. Garnera med resten av spenatbladen och pancettastavarna. Servera risotton med Parmigiano Reggiano.

passion

49 


MÖTEN/RECEPT

Caprese Tomat och mozzarella 4 PORTIONER 8 san marzano-tomater 4 bollar färsk mozzarella, gärna bufala 1 dl extra jungfruolja salt och peppar 1 näve färsk basilika Så här gör du Skiva tomat och mozzarella i lika tjocka skivor, cirka 2 centimeter, och varva dem på ett fat. Häll olivolja över, dra ett par varv med pepparkvarnen och krydda med en nypa salt. Garnera med nyklippt basilika.

Costolette d´agnello a scottadito/Stekta lammkotletter 4 PORTIONER 2 lammkotlettrader (8 ben) salt och peppar extra jungfruolja 1 vitlöksklyfta 1 rosmarinkvist

5 RIKTIGT BRA VINER FRÅN ITALIEN

>> Al Cantàra, Occhi di Ciumi, 2017, nr 73556, Sicilien, Etna, 750 ml, 185:>> Pergolaia, Caiarossa, 2011, nr 76751, Toscana, 750 ml, 243:>> Ca’ di Pian, Barbera d’Asti, La Spinetta 2014, nr 99068, Piemonte, Barbera d’Asti, 750 ml, 259:>> Do 12 Uve 2011, nr 73737, Toscana, Maremma Toscana, 750 ml, 265:>> Paolo Scavino,

Barolo, 2014, nr 95769, Piemonte Barolo, 750 ml, 359:-

Så här gör du Sätt ugnen på 200 grader. Stycka kotlettraderna i 4 delar med 2 ben i varje. Salta och peppra. Stek kotletterna i olivolja med vitlök och rosmarin tills de fått fin färg. Ställ stekpannan i ugnen (ej pannor med trä- eller plasthandtag) och fortsätt steka tills innertemperaturen nått 55 grader. Ös köttet med spadet under stekningen. Ta ut stekpannan och låt köttet vila 5 minuter före servering. Servera gärna med tunt skivad potatis som blandats med olivolja, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 finskuren rosmarinkvist och saften från ½ citron. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Potatisen ugnsbakas i 25 minuter under tiden lammet bereds.

Sorbetto de limone e latte/Sorbet på citron och mjölk 6-8 PORTIONER 2½ dl vatten ½ vaniljstång delad på längden 2½ dl socker 1 uppblött gelatinblad rivet skal av två citroner 2½ dl färskpressad citronsaft 2½ dl mjölk

50 passion

Så här gör du Koka upp vatten, vaniljstång och socker i en kastrull. Koka tills temperaturen bli 105 grader. Lägg i det uppblötta gelatinbladet. Sila och låt svalna. Rör i citronskalet, citronsaften och mjölken. Låt stå i kyl i 2 timmar. Sila och kör i glassmaskin.


w w w.finebrands.se

Classico Superiore Classico för att vinet kommer från hjärtat av Valpolicella, Superiore för de högsta tillverkningskraven. Med dessa fantastiska förutsättningar har vinmakaren Alberto Zenato skapat detta hyllade vin i en mjuk, fyllig, och äkta ursprungstypisk stil. ”Fin doft av körsbär, med mjuka, saftiga drag i en sirlig elegant tappning” 5/5 F Y R A R , G Ö T E B O RG S - P O S T E N 2 017

”Sirligt, slank och elegant med skön körsbärston och charm” 5/5 S T J Ä R N O R , A L LT O M M AT 2 017

ZENATO VALPOLICELLA 2015 | ART. NR 12385 | 13,5 % | 138 KR

2017

ÅRETS LYXVIN ALLT OM MAT

ZENATO MERLOT ART. NR 32224 13,5 % | 148 KR 2017

NO1

100-200 KR VIVINO

ZENATO RIPASSA ART. NR 12324 14 % | 199 KR

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor. passion

51 


KRALL ENTERTAINMENT & SANGRÉ EVENT PRE SENTERAR

magnus carlsson, Elisa Lindström, Sofia källgren & Tommy NilSson

Arena Varberg I 21 dec kl. 19.30 BOKA & LÄS MER: CHRISTMASNIGHT.SE, 077-170 70 70

K R ALL EN T ERTAIN M EN T I SAMARBE TE ME D SANGRÉ E VE NT PRESE NTE RAR

ARENA VARBERG 31 MARS KL. 19.30

52 passion BILJETTER: KRALL.SE ALT 0771-47 70 70


Böcker

DAGS ATT FYLLA PÅ I BOKHYLLAN? DET FORMLIGEN DRÄLLER AV NYHETER, INTE MINST AV KVINNLIGA FÖRFATTARE.

”Var fjärde svensk är ett psyko”

MIN HISTORIA av Michelle Obama

Michelle Obama är en av vår tids mest ikoniska och beundrade kvinnor. Som den första afroamerikanska presidentfrun skapade hon det mest öppna och inkluderande presidentskapet i USA:s historia. I boken Min historia berättar hon om de erfarenheter som format henne som person. Hon beskriver sina med- och motgångar, i det privata och det offentliga, och berättar om sitt liv såsom hon har levt det, med sina egna ord och på sina egna villkor. DECKARE

BRODER JAKOB av Emelie Schepp

”Innan jag blev ett psyko trodde jag att man bara behövde ringa doktorn så skulle en hel stab rycka ut. Kanske inte med tvångströja och lugnande, men någon hade gärna fått tala om vad som hänt, varför och hur jag borde gå till väga för att komma på fötter igen.”

Så inleder journalisten Tove Lundin sin bok Handbok för psykon. Med humor och stort hjärta ger hon information, tips och råd till drabbade, anhöriga och de som arbetar med psykisk ohälsa. Tove, som själv har två diagnoser, tre barn och en sambo, tar också upp föräldraskapet och visar på både svårigheter och möjligheter med att ha familj. – Psykisk ohälsa är det vanligaste hälsoproblemet i Sverige. Ungefär var fjärde svensk är ett psyko, även om jag är beredd att argumentera för att detta gäller mer eller mindre alla. Trots det är det något vi sällan pratar om, vilket gör det svårt att få tag på information, tips och råd. Därför har jag skrivit den här boken, säger Tove Lundin som själv fått diagnoserna adhd och bipolär sjukdom. Boken beskriver lagar och rättigheter som är bra att känna till, tips på hur man tar sig ut på arbetsmarknaden, organiserar sitt liv, är förälder och accepterar sin situation. Den innehåller också listor på kända psykon som har gjort skillnad, bra mat och hur

BIOGRAFI

En kvinna hittas brutalt mördad i Norrköping. Det andra offret på kort tid. Åklagare Jana Berzelius som leder förundersökningen börjar snart hitta kopplingar till fallet Simon Norell, en ung man som mördat sin familj och sedan dess suttit inspärrad på rättspsyk i Vadstena. Emelie Schepp tilldelades Läsarnas pris som Årets deckarförfattare 2016, 2017 och 2018. Broder Jacob kommer ut i mars. DYSTOPISK ROMAN

Författaren Tove Lundin pryder själv omslaget till sin bok Handbok för psykon.

man kan ändra sitt beteende. – Oavsett om du redan är ett världsvant psyko eller om du nyss fått en diagnos, är anhörig eller jobbar med människor som inte mår bra kan du ha nytta av tipsen och råden i min bok, säger författaren. Tove Lundin är journalist, författare och föreläsare. Hon arbetar också med patientinflytande inom psykiatrin, bloggar på Mind. se och är ambassadör för Hjärnkoll. Boken har varit utgiven tidigare. Det här är en reviderad, uppdaterad och utökad upplaga som bland annat innehåller ett nytt kapitel om barn och föräldraskap.

Nadjas kamp mot Islamiska staten Som barn drömmer Nadia Murad om att bli historielärare eller öppna sin egen skönhetssalong. Livet i byn Kocho i norra Irak är lugnt och stilla. I augusti 2014 förändras allt. Nadia, som nyss fyllt 21, kidnappas och säljs som sexslav till Islamiska statens soldater. Hennes mamma och sex av hennes bröder mördas brutalt. Under tre månader utsätts hon för upprepande misshandel och våldtäkt innan hon till slut lyckas fly. Den sista flickan är Nadia Murads berättelse om sin tid i fångenskap och om sin livsviktiga kamp mot Islamiska staten. Idag är hon bosatt i Tyskland och är människorättsaktivist och goodwill-ambassadör för FN. Nadia Murad tilldelades Nobels fredspris 2018.

NORD

av Merethe Lindström Ett krig går mot sitt slut, människor är på vandring, utdrivna ur sina hus, fördrivna från byar och läger. En ung pojke går sin egen väg och följer kompassen mot norr. Han är utsvulten och förnedrad. Han vandrar genom ett landskap lika ödelagt som vackert och slår följe med en annan som också bär på en hemlighet. Nord är en mörk roman med spår från de berättelser som ligger djupt ned i vårt kollektiva medvetande. DECKARE

ÄRR

av Auður Ava Ólafsdóttir Jónas är 49 år, islänning, frånskild, besatt av att reparera saker, och det är länge sedan han kände en kvinnas kropp nära sin egen. Han har tappat lusten att leva, frågan är bara hur han ska göra. För att hans dotter Gudrun inte ska behöva ta hand om hans döda kropp reser han utomlands, till ett land utan namn, och tar in på Hotel Silence. Han ger sig själv sju dagar att lyckas, skapelsen baklänges liksom. Auður Ava Ólafsdóttir tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2018 för Ärr. Boken kom ut på svenska hösten 2017 och nu finns den även som pocket.

passion

53 


INREDNING

De nya kökstrenderna kommer att hålla länge Det är det personliga uttrycket i köket som är den stora kökstrenden framöver. Med detaljer för attityd och funktion. Plus en stor hänsyn till miljön och det hållbara. Av Marie Pallhed

HÅLLER ÖVER TID. Shakerköket är ett tidlöst kök där funktion och material ligger i fokus. En kombination av tåliga material och nya smarta funktioner. FOTO MARBODAL

54 passion


INREDNING

FOTO BALLINGSLÖV

Naturmaterial av olika slag är en röd tråd för säsongens kökstrender”

I

Norden finns det en stark tradition att använda trä i heminredningen. Nu har traditionen fått ny näring på olika sätt hemma. Också i köken. Efter ett antal år med vita och minimalistiska kök. Trätrenden ger också utrymme för andra material. Som en målad skåpvägg kombinerad med träfronter i köksinredningen. – Trä är det unika, naturliga och bärkraftiga material som kan ge trivsel och personlighet åt köket. Bakom lådorna och luckorna i trä finns hantverket, och det är den känslan som vi tycker så mycket om. Den signalerar kvalitet och omsorg, säger Mette Sillesen, framtidsforskare. Vidare menar Mette att kökets slitstyrka blir alltmer väsentligt för många konsumenter. Ett kök ska hålla länge och vara miljömässigt bra. Ett tecken på det är säsongens stora trätrend. Ett annat är att det nu också lanserats naturmaterialet linoleum på köksfronterna.

– Med linoleum uppfylls kraven på både slitstyrka och hållbarhet, säger Helle Fyllgraf, marknadschef på JKE Design i Danmark som utvecklat tre köksinredningar i materialet. Förutom träkänsla och slitstyrka har några köksvarumärken uppmärksammat trenden hållbarhet. Vedum, Marbodal och Sentens kök är exempel på sådana som alla tre har svanenmärkta fronter och stommar i sitt sortiment. Annars handlar årets stora kökstrend framförallt om det personliga uttrycket. Och här återfinns många olika stilar som industri, klassisk, lantlig, minimalistisk, bistro och nyaste shaker. – Shakerstilen har kommit för att stanna, säger Catarina Thollström, konceptutvecklare på Marbodal. Shakerköken har en platsbyggd känsla och fokuserar på funktion och enkelhet i sitt uttryck. Ofta med ramluckor, utanpåliggande socklar, pärlspont och öppna hyllor som komplement.

SLITSTARKT. Trenden trä i fronter håller i sig. Gärna i en mix med målade skåpsdörrar där ek möter grått. Öppen kökslösning med personliga detaljer. FOTO BALLINGSLÖV

passion

>>

55 


Namn; Oliwer Wronski Bor; Radhus i Träslöv Har ritat kök sedan; 2008 Styrka; Att göra det enkelt för kunden att få med helheten, från minsta bestickfack till snickerierna och vitvaror. Favoritdetalj i köket; Smart inredning, det där lilla extra för att köket ska bli perfekt. Intressen; Familjen, innebandy och träning.

Välkommen in med din ritning, så hjälper jag dig hela vägen till ert nya kök!

VARBERG Värnamovägen 10 Tel: 0340-850 00 varberg@electroluxhome.com Mån–fre 10.00–18.00, lördag 10.00–14.00, söndag Stängt www.electroluxhome.se Vi reserverar oss för eventuella tryckfel.

Namn; Lisa Johnsson Bor; Radhus på Lugnet Har ritat kök sedan; 2012 (har jobbat med vitvaror sedan 2005). Styrka; Full av idéer, känsla för färg och form. Favoritdetalj i köket; Bänkskivor, helst i sten eller kompositsten. Intressen; Umgås med familj och vänner, träna och innebandy.

Välkommen in med din ritning, så hjälper jag dig hela vägen till ert nya kök! VARBERG Värnamovägen 10 Tel: 0340-850 00 varberg@electroluxhome.com Mån–fre 10.00–18.00, lördag 10.00–14.00, söndag Stängt www.electroluxhome.se Vi reserverar oss för eventuella tryckfel.

56 passion


INREDNING

>>

>>

PERSONLIGT. Inredningsdetaljer sätter en personlig prägel på köket. FOTO IKEA

passion

57 


INREDNING

>>

TENDENS. Naturmaterial får en allt större roll. Linoleum bestående av linolja, harts, kalk, kork, trä- och stenmjöl finns numera i lådor och luckor. FOTO JKE DESIGN

KÖKSACCENT. Mässing är en värmande detalj till alla färger och stilar. FOTO BESLAGDESIGN

MED FUNKTION. Klassiskt kök med vitrinutförande, porslinsho, blandare i gammal stil och häll med inbyggd fläkt som ger köket ett öppet utseende. FOTO VEDUM

58 passion


IBLAND KRÄVER LIVET EN FIN FÅNGST

DESIGN NYHET

Det krävs mod för att ge sig ut på nya äventyr. Att tänka i nya banor och sätta nya standarder. Som HTH:s stilbildande nyhet MIDNATTSBLÅ. En elegant designförnyelse till köket som är både modern och tidlös på samma gång. En innerlig, vacker blå färg inspirerad av den djupa nordiska natten. Kan naturligtvis kombineras med andra färger för att skapa ditt drömkök. Här får du plats för att ta hand om fisken.

¬ VH-7 FOCUS/MIDNATTSBLÅ Upplev MIDNATTSBLÅ i din lokala HTH-butik, där du alltid kan diskutera din köksdröm med våra köksexperter. Du kan också se mer på hth.se

HTH VARBERG Biger Svenssons Väg 11 • hth.se • Tel.: 0340 641490

passion

59 


STÖRS

VARBERGS STÖRSTA SÄNGBUTIK

25%tt *

raba

25%

*

rabatt *Erbjudanden gäller tom 28/2.

Em home BEDS

Lassabacka. Tel: 0340-163 55

Julgranar och julblommor av högsta kvalitet www.traslovstradgard.se instagram: larsjohantraslovstradgard 0340-154 44

TRÄSLÖVS TRÄDGÅRD PRÄSTAKULLEN VARBERG

Öppetider: Vardagar 10-18. Lörd-sönd 10-15. Vinterstängt mellan 24/12-5/3 2019

Låt personlig träning bli årets julklapp! Just nu får du 2 timmar för 1199:Gäller t.o.m 23/12 2018. Actic Hajen Actic Friskvågen Actic Håsten

60 passion

0340-54 10 50 0340-64 11 64 0340-64 11 69


annons DIN BUTIK MOTMEDEL. – För att hålla uppe träningsmotivationen behöver du hitta det sätt som bäst motiverar dig, säger Paul Hedberg PT på Actic. Det kan handla om utmaningar, nya mål eller att belöna dig själv med något du gillar.

Var med och må bra – Vi på ICA Kvantum vill hjälpa dig att må ännu lite bättre, på ditt alldeles egna sätt säger Victor Andersson på ICA Kvantum. Vi vill ge dig en lätt knuff i ryggen och hjälpa dig till nya vanor när det gäller mat och motion. Satsningen kallar vi och ICA ”Var med och må bra.”

Se upp för 6-veckorsdippen Text Kundmagasinet Content Foto Josefine Bergqvist

Det går ganska snabbt att få både bättre kondition och styrka när du börjar träna. Det är till och med riktigt kul de där första veckorna när du märker att du orkar bära matkassar uppför trapporna. Men se upp – för efter första förälskelsen vill hjärnan lura dig tillbaka i dina gamla ovanor.

D

et här är ett ganska vanligt scenario, säger Paul Hedberg, PT på Actic Friskvågen i Varberg. Känslan av muskelstyrka blir klart märkbar på bara några veckor när du från otränad börjar komma igång. Samma sak gäller konditionen. Den brukar också avsevärt förbättras på ett antal veckor. – Jag brukar rekommendera att man tar det lite lugnt med kardioträning i början. Dels behövs muskelstyrka för att konditionsträningen inte ska ge onödigt slitage på senor och ligament. Dels är det få nybörjare som blir taggade på träning om den är alltför jobbig. En stegrande konditionsträning där

man startar lugnt är allra bäst. Det svåraste brukar dock inte vara att komma igång. Betydligt tuffare är det att hålla i sin träning. – Det gäller att vara uppmärksam på när bullen till eftermiddagsfikat som man avstått från varje dag i 6 veckor helt plötsligt börjar fungera som belöning igen. Eller när motståndet bara blir för stort en dag och man blir kvar i hemmasoffan. Då behövs det motåtgärder. Och vilka dessa är skiftar mycket från person till person. – Det gäller att hitta sin grej. För vissa fungerar uppsatta mål som motivation. Som att genomföra Vasaloppet eller Göteborgsvarvet. För andra har stora mål ingen effekt alls, säger Paul och fortsätter: – Många vill inte ha några mål alls utan mår

På ICA Kvantum blir du guidad till hälsosamma val, både genom personal och märkning i varuhyllan. Och håll utkik efter ICA Gott liv, en serie produkter som innehåller sådant som man bör äta mer av. – Men testa gärna också vårt egenproducerade sortiment från våra kök. Där är vi också mycket uppmärksamma på bra mat som är tillagad från grunden. Hälsa innebär olika saker för olika människor. – När det gäller maten, som är märkt med ”Var med och må bra” utgår vi på ICA Kvantum från de Nordiska näringsrekommendationerna, precis som Livsmedelsverket gör. Oavsett vad hälsa är för dig – vi hoppas att du vill vara med oss på Kvantum och må bra!

MÅ BRA. – På Kvantum är det lätt att hitta till hälsosamma val av produkter, säger Victor Andersson.

passion

>>

61 


annons DIN BUTIK

Må bra på jobbet På ICA Kvantum satsas det på personalhälsa. – Vi har alltid jobbat med vår arbetsmiljö och förstärkt satsningen allteftersom. För tre år sedan tog vi ännu ett steg och la ytterligare mer fokus på medarbetarnas personliga hälsa, berättar Filip Andersson.

BRA START. Filip Andersson vid den hälsosamma frukostbuffén som personalen på Kvantum erbjuds varje dag. Filip Andersson är ansvarig för ICA Kvantums hälsosatsning. Han är utbildad PT och kostrådgivare och vet hur bra man mår med rätt hälsotänk. – Det var i samband med ICAs stora Var med och må-bra-satsning för några år sedan som vår interna hälsosatsning ytterligare utvecklades. En del i detta var att den frukostbuffé som serverats sedan många år gjordes om för att bli ännu nyttigare. – Vi vet att frukost är en bra start på dagen. Därför ska det vara enkelt för alla medarbetare få i sig en bra frukost med låg fetthalt och lite socker, säger Filip. Innehållet i buffén förändrades och vi började servera mer hälsosamma produkter. Samtliga medarbetare erbjöds också en webbaserad hälsoutbildning och ett individuellt hälsosamtal med Filip där han utifrån sin kompetens som PT och kostrådgivare gav individuella träningstips och kostråd. - Fem anställda fick också under den här tiden utbildning i massage för att kunna ge detta till kollegor på arbetstid. Massage är avstressande och att vi har utbildade medarbetare på företaget känns extra bra. Hälsotänk internt är dock inget nytt för Kvantum. Sedan många år har Kvantums medarbetare tillgång till bland annat subventionerade träningskort, möjlighet till massage och blodtrycksprov. - Att mäta sitt blodtryck kan vara en bra hälsoindikator och tillsammans med en sjuksköterska har man möjlighet att föra en dialog om resultatet utan inblandning av arbetsgivaren, säger Filip och fortsätter: - I vårt arbete har vi arbetsmiljöfrågor i fokus. Vi anstränger oss för att förebygga ohälsa eller olycksfall. Självklart gör en frisk och välmående medarbetare bra ifrån sig på jobbet under arbetstid. Men lika viktigt är det att våra medarbetare mår bra också på sin fritid tillsammans med familj och vänner. Detta skapar en positiv spiral som är bra för alla.

62 passion

>>

alldeles utmärkt av att träna 3 gånger i veckan och stannar vid det utan motivationsdippar. För andra sjunker motivationen ibland och då behövs nya incitament. Ett sådant kan vara att träna med en kompis. – De flesta behöver träningspepp, vilket är en viktig del i mitt jobb. Men pepp från vänner funkar också för det är bra att ha någon som drar när den egna drivkraften spjärnar emot. Andra sätt att peppa sig själv är att någon gång per vecka delta i en gruppträning om man inte vanligen gör det. – I gruppassen finns en härlig energi som smittar och ger träningsglädje. Och som kan fungera på dopaminhalten i kroppen. Hormonet som ger belöningskänsla i kroppen.

Det tar cirka 12 veckor att utveckla en ny vana.

För belöningar är något man inte ska underskatta. Tvärtom, känslan är värd att ta tillvara och framkalla på det sätt som fungerar bäst. Och det är olika från person till person. – För någon funkar det att sätta nya mål när dippsignalerna kommer. Med utmaningar man erövrar och som kan handla om att lägga till en träningsform, utföra nya komplicerade lyft eller höja träningsnivån i roddmaskinen. Paul fortsätter: – För andra kan det istället handla om att träna sig på att skjuta upp belöningen i tanken. Och istället för kanelbullen belöna sig med en upplevelse till helgen. När tanken fokuseras på något attraktivt längre fram i tiden stillas behovet av omedelbar tillfredsställelse efter en stund och man övervinner belöningssuget. För den som tränat länge behövs ofta variation och ett sätt att behålla motivationen är periodisering av träningen. Då har man ett träningsskifte att se fram mot när motståndet sätter in. – Upplägget innebär att man tränar i 4 veckors pass. De första veckorna kör man medeltungt. Nästkommande 4 veckorsperiod tung träning för att under sista perioden gå in i en lätt träningsfas, avslutar Paul Hedberg på Actic i Varberg.

BRA START. Filip Andersson vid den hälsosamma frukostbuffén som personalen på Kvantum bjuds på varje dag.

BRA KÄNSLA. - Underskatta inte belöning som motiverare. Men hitta belöningar som du mår fortsatt bra av, säger Paul.


VAD GÖR NI I HELGEN? FLYG, VOLTA, TRIXA I VÄSTSVERIGES STÖRSTA TRAMPOLIN- OCH AKTIONPARK!

BOKA IDAG PÅ BOUNCEINC.SE

TRAMPOLINER, FREERUN & X-PARK. BILLDALSVÄGEN 2, NYA HOVÅS passion 63 


Film & serier

ÅR 2019 INLEDS MED EN LÅNG RAD FILM- OCH SERIENYHETER ATT GROTTA NER SIG I. HÄR ÄR REDAKTIONENS URVAL.

PÅ BIO FEELGOOD-DRAMA

Pernilla August spelar huvudrollen i filmen Britt-Marie var här.

BRITT-MARIE VAR HÄR När Britt-Marie (Pernilla August) lämnar sitt liv som hemmafru efter 40 års äktenskap tvingas hon göra upp med sig själv och möta omvärlden. Hon hamnar i Borg, en liten håla där allt är nedlagt utom den ölstinkande pizzerian och det lokala fotbollslaget. Hon tar över som tränare för byns ungdomslag, trots att hon avskyr fotboll. Men snart väcks hennes drömmar och med dem en framtidstro. I övriga roller ser vi bland annat Peter Haber, Anders Mossling och Olle Sarri. Regi: Tuva Novotny. PREMIÄR: 25 JANUARI

STREAMA

Ett hett tips till dig som gillar spänning på hög nivå är den brittiska konspirationsthrillern BodyRichard guard som nu Madden streamar i sex avsnitt på Netflix. Vi får vi följa krigsveteranen David Budd som får i uppdrag att bli livvakt åt inrikesministern Julia Montague (Keeley Hawes), vars övertyglelser står i kontrast med hans egna. David Budd spelas av Richard Madden, mest känd från ”Game of thrones”. Den 14 januari är det premiär för den tredje säsongen av True Detective på HBO Nordic. Handlingen kretsar kring ett makabert brott, ett mysterium som tätnar över flera årtionden. MISSA INTE Alla tider kvinnor, en underhållande drama-komedi som utspelar sig på 70-talet. Anette Bening gör en lysande tolkning av Dorothea, en ensamstående mamma i 50-årsåldern, som väljer att uppfostra sin son Jamie kollektivt. Hon tar hjälp av två yngre kvinnor som lär honom allt de kan om livet, kvinnor, kärlek, sex och frihet. På Netflix.

SCIENCE FICTION

DRAMA

Aniara är ett av flera rymdskepp som ska flyga jordens emigrerande befolkning till den nya hemplaneten Mars. Men just när farkosten lyfter kolliderar den med rymdskrot och hamnar ur kurs. Passagerarna inser att de aldrig kommer att nå sitt mål. På den ödesdigra resan mot katastrofen blir varningen alltmer tydlig. Det finns endast en jord och vi måste alla ta ansvar för att bevara den. Manus och regi: Pella Kågerman och Hugo Lilja. Filmen är baserad på Nobelpristagaren Harry Martinsons rymdepos med samma namn från 1956.

Dramatisering av katastrofen som drabbade ubåten K-141 Kursk år 2000 och den statliga försumlighet som följde. Medan besättningen kämpade för sin överlevnad, kämpade deras familjer mot politiska hinder och omöjliga odds för att rädda sina älskade. I rollerna ser vi bland annat Colin Firth, Max von Sydow, Pernilla August och Gustaf Hammarsten. Regi: Thomas Vinterberg.

ANIARA

KURSK

PREMIÄR: 8 MARS

Säsong 6 av kriminaldramat The Blacklist med James Spader i huvudrollen har premiär på Viaplay den 1 januari.

DRAMA

AMUNDSEN

PERMIÄR: 31 MARS

DRAMA

HOLY LANDS

För musikälskare: Missade du musikalen Mamma Mia - Here we go again och den gripande dokumentären Whitney, om Whitney Hustons liv, så kan du streama dem för 49 kronor stycket via iTunes. Båda är mycket sevärda.

Harry Rosenmerck, en medelålders man i New York flyttar till Nazareth för att starta en grisfarm. Möten med lokalbefolkningen sker, konflikter uppstår och Harry blir tvungen att omvärdera relationer i hans egen familj. I rollerna ser vi bland annat Rosanna Arquette, Jonathan Rhys Meyers och James Caan. Regi: Amanda Sthers. PREMIÄR: 28 FEBRUARI.

64 passion

Väntan är snart över för alla hängivna Game of Thrones-fans. Åttonde och ”sista” säsongen (sex avsnitt) har premiär på HBO Nordic i april. Har du missat Springfloden så kan du streama båda säsongerna, totalt 20 avsnitt, på SVTplay.

PREMIÄR: 1 FEBRUARI

Norskt episkt drama om hur upptäcksresande Roald Amundsen blir den första personen på Sydpolen. Av Espen Sandberg som bland annat gjort Kon-Tiki och senaste Pirates of the Caribbean.

Anette Bening och Lucas Jade Zumann i Alla tiders kvinnor.

Whitney Huston


Kraftfull elegans Zenato Amarone, Sveriges mest sålda vin över 300 kronor på Systembolaget. Zenato Valpolicella Superiore hyllad av Allt om Mat med fem stjärnor och klassad som Fynd. Samma betyg ger Göteborgs-Posten Zenato Merlot med beskrivningen ”Kan man dricka sammet? Ja, ibland känns det så”. Även den får högsta betyg av G-P. Dessa hyllade viner skapar vinmakaren Alberto Zenato med druvor från sin berömda egendom Monte Costalunga i hjärtat av Valpolicella. Där skapas även deras prestigevin Zenato Ripassa, där man strävar efter att göra ett extra kraftfullt vin, varför man t.ex. använder inte mindre än 85 % av ”Amaronedruvan” Corvina. Så tänk dig ett vin mer kraftfullt än många Amaroneviner, men med en frisk syra, mjukt anslag, och en lägre sötma. Ett passande vin till smakrikt grillat, osten, eller kallskuret. Den nuvarande årgången belönades dessutom med 94 Poäng av James Suckling, samt är konsumenternas favoritvin på Vivino (100–200 kr )

2018

NO1

100–200 KR VIVINO

A L B E RTO Z E NATO

ZENATO RIPASSA Alc 14 % | 750 ml www.finebrands.se

Art nr. 12324 | 199 kr

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor. passion

65 


66 passion


Håll dig varm i vinter

Av Lotta Silfverbrand MODE

Håll dig varm, öka komforten och prestationsförmågan genom att klä dig rätt när du vintersportar. Enligt lager-på-lagerprincipen rekommenderas följande: Lager 1: Det understa lagrets uppgift är att värma samtidigt som det ska transportera fukten bort från kroppen. Undvik bomull närmast kroppen eftersom det binder väta och torkar långsamt. Välj istället underkläder i ull eller syntet som dels torkar snabbt, dels tillåter fukten att transporteras från kroppen vidare till nästa lager. Lager 2 ska både isolera och ventilera kroppen. Det ska driva fukten vidare utåt, samtidigt ska det hålla värmen kvar mellan lagren. Bra alternativ är ull, fleece och andra syntet- och ullblandningar. Dessa plagg bör ha dragkedjor så att man vid behov kan ventilera ut överskottsvärme.

Lager 3 är det skikt som ska vara vind- och vattenavvisande. Det bör samtidigt vara i material som andas och har förmågan att släppa ut fukt inifrån, som tex Gore Tex och Hyratic. Fuktutsläppet kan även här ske genom ventilationsöppningar som dragkedjor. Plagg i bomulls- och syntetblandning

Skidset/ J Lindeberg/ Jacka 4 500 kr/ Byxor 3 500 kr.

Underställ i merinoull/ Kari Traa/799 resp. 799 kr. Stickad tröja i ull och polyamid/ Fjällräven/1 799 kr.

Dubbelstickad ullmössa/ Fjällräven/399 kr.

Skidhandskar/ Hestra/650 kr.

Tjocka funktionsstrumpor i ull, polyamid och elastan/Everest/199 kr.

passion

67 


3

SKÖNHET Av Lotta Silfverbrand

hårtrender

70’s Bruched, eller 70-talsborstat, kallas looken som kombinerar elegans, nostagi och trend. STYLING OCH FOTO: SCHWARTSCOPF.

MODE

l a naturale

Gillar du den naturliga looken men känner att du behöver sminka dig för att se pigg och fräsch ut. Här är guiden till hur du döljer skavanker och framhäver dina ansiktsdrag med ett naturligt och till synes osminkat resultat.

Hårband är hett. Hårbandet på bilden är elastiskt, brett på mitten och avsmalnande ut mot ändarna för att det ska kunna flätas in i håret. Det finns i flera färgkombinationer, kostar 80 kronor och kommer från Glitter.

Vi fortsätter att fejka oss till drömhåret. Här ser vi en clip-on ponytail. Den är 40 centimeter lång, finns i flera nyanser och kostar 599 kr. Från Rapunzel of Sweden.

68 passion

För en naturligt transparent look bör du skippa heltäckande underlag. Satsa istället på en färgad dagcréme eller en transparent foundation, helst i ton med din egen hy. Applicera med en stor make-up-pensel eller fuktad svamp över hela ansiktet. Arbeta in basen ordentligt så den blir jämn, transparent och hållbar. För bästa resultat bör du förstås utgå från en rengjord och väl återfuktad hud. Trollar bort mörka ringar, röda partier och blämmor gör du bäst med en concealer som är något ljusare än din egen hudton. För bästa resultat, arbeta in concealern ordentligt med en make-up-pensel. Lägg på sparsamt med puder föra att fixera underlaget. Välj rouge i en nyans som ger naturlig rosighet. Applicera sparsamt med cirkulerande rörelser på och direkt under kindbenen. En stor borste ger jämnast resultat. Har du jämna ögonbryn så räcker det oftast att förstärka dem något med en brun eller svart ögonskugga på pensel. Har du tunna eller ojämna bryn så kan du skulptera dem till önskad form med en ögonbrynspenna. Ett bra trick för att öppna upp ögonen är att försiktigt böja ögonfransarna lite med en franstång. Applicera därefter en tunt lager lätt mascara i en färg som går ton i ton med dina fransar. Är du ljus så använd hellre en brun än en svart. Torka av borsten något innan du applicerar så att fransarna inte klibbar ihop. Skippa färgat läppstift. Satsa istället på ett bra läppglans som inte är för glossigt. Alternativt kan du använda läppbalsam eller vanligt lypsyl som mjukar upp och ger naturlig glans.


Skincare for your hair KEVIN.MURPHYs produkter är inspirerade av hudvård och eftersträvar samma hållbarhet, resultat och vård för hår som återfinns inom hudvårdsbranschen.

På KEVIN.MURPHY bryr vi oss om miljön och gör vårt yttersta för att göra vår del i miljöarbetet, bland annat genom att använda förpackningar som är återvinningsbara eller biologiskt nedbrytbara. Alla våra produkter är gjorda av naturliga ingredienser och utformade för att viktlöst ge prestanda, styrka och styling som håller – utan att slita på håret. Med produkter från KEVIN.MURPHY ger du ditt hår ny styrka, volym och kraft samtidigt som det hela tiden återfuktas.

Alla produkter från KEVIN.MURPHY är fria från sulfat och paraben och är certifierade Cruelty Free av PETA, världens största djurrättsorganisation.

Hitta din KEVIN.MURPHY-salong på www.session.nu

passion

69 


MALLORCA Med år av erfarenhet och ett genuint intresse för fastighetsmarknaden, service och inredning kan du känna dig trygg med att vi guidar dig genom din viktiga bostadsaffär på vackra Mallorca.

ILLETAS Passeig Illetes 2, Centre Comercial Illetes, Phone:+34 971 100 240 SANTA CATALINA Carrer Soler 21c, Phone: +34 971 100 408 invest@reiderstad.com, www.reiderstadinvest.com

70 passion


RESA

G N I N S S Y R K – ett avkopplande folknöje numera Av Ulf C Nilsson

Från att ha varit lyxsemester vikt för välbeställda har kryssningar nu blivit det nya folknöjet för semesterfirare. Fartygen växer och toppas nu av flytande nöjesmetropoler med plats för 6 000 passagerare och mer. Linbanor, vågpooler, skridskobanor, vattenpark… listan på nöjesutbudet är lång. Men det är lätt hänt att det till slut känns som att sitta inspärrad på Liseberg eller Gröna Lund med åkband till alla attraktioner.

>>

FRAMGÅNGSRIKT. Längs Duero-floden odlas det vin. Här ses floden rinna förbi byn Tordesillas en vacker vintermorgon.

>>

passion

71 


RESA

>>

NJUTBART. Vita stränder och turkost vatten är vad många förknippar med Mauritius och Seychellerna. Stränderna är många, så det är sällan någon större trängsel i havet till vardags. FOTO ULF C NILSSON

KRYSSNINGSTIPS:

Den gamla fördomen om smokingkrav till middagen kan man glömma. Tolkningarna av klädkod för dagen är tämligen fria och det finns alltid ett bufféalternativ till middagssittning. Fartygen har i allmänhet egna utflykter som rekommenderas intensivt, men de är sällan prisvärda. Trygga visserligen om man vill resa i flock, men ett smartare alternativ är att prata med de chaffisar som flockas vid varje anhalt. De har bra lokalkännedom och kan tipsa om intressanta sevärdheter. Är man exempelvis fyra stycken och förhandlar om priset så blir det oftast en fjärdedel mot listpriset på de officiella turerna. Dessutom kan man då styra mer själv och göra egna stopp där det verkar intressant. Dessutom gynnas den lokala ekonomin mer. Även om prislappen ser dyr ut, så inkluderar den både boende och helpension - minus drycker som det tas rejält betalt för - inklusive drickbart kaffe och källvatten. Det rederi vi valde denna gång var Costa som ju har kvar även mindre och lite äldre båtar i sin flotta. Efter sökning på nätet efter en intressant rutt utöver ”standard” hittade vi denna och en resebyrå fixade resten: flyg till Mauritius via Frankfurt och från Port Louis tog det två dagar till havs innan vi nådde Victoria på Seychellerna. Sen tillbaka söderut till Madagaskars största ö Nosy Be, därpå vidare till Antisranana och därefter till franska Réunion innan det efter 15 dagar blev retur till Mauritius och en seg flygtur hem.

72 passion

M

en, fortfarande finns en del äldre och mindre kryssare i trafik som erbjuder mer ”old school”-känsla. Vi testade en sådan där 1 500 passagerare samsades om ett par mindre pooler och ett tättbefolkat gym. Under drygt två veckor angjordes bara fem hamnar, men i gengäld låg båten kvar flera dagar på samma ställe. Mindre stress och mer möjlighet att upptäcka resmålen. Första anhalten Mauritius förknippas väl mest med palmer och sandstränder, men ön är stor och rymmer även drygt 900 meter höga berg. Det man kan sakna på Mauritius är natur, för i stort sett all skog är borta och ersatt av miltals med sockerörsplantager. Ett trevligt faktum är att landet faktiskt räknas som ett av världens

mest jämställda och trygga : ”Jag låser aldrig dörren om nätterna”, berättade Mehmet, vår hyrchaufför för en heldagstur runt ön. Efter ett par dagar till havs med piratvarningen ”Blir vi anfallna, fota inte med blixt genom fönstren…” anländer vi till Seychellerna. Här råder ett helt annat miljötänk. Skog och djungler frodas överallt och öborna gillar strandliv. Madagaskar är raka motsatsen. Stort som Sverige och ett av världens fattigaste. Stora delar av ön är ett enda kalhygge. Något som i sin tur resulterat i att de har världsrekord i jorderosion vilket blir slam som förstör korallreven. Vägnätet är i uselt skick. Vi tog en minibuss 22 km - en resa som tog två timmar och då sölade inte chauffören. Väl framme på ön Nosy Be`s norra spets väntade en överraskning - en beachresort som klassas

Vattentemperaturen låg på runt 38 grader, så där fanns ingen svalka att få. Men poolen var kyld.


som ett av världens 20 bästa, med en stor park och i den frodas förstås ett gäng lemurer. Ett dopp i havet förklarade varför lokalinvånarna brukar avstå från nöjet. Vattentemperaturen låg på runt 38 grader, så där fanns ingen svalka att få. Men poolen var kyld… Nästa dag väntade fastlandet och landgång i Antsiranana och den lokala marknaden där bjöd på leriga gångar, nedtrampade matrester och moln av flugor runt utbudet av kött och fisk. Men varningarna om rånrisk och ficktjuvar kändes däremot överdrivna. Tredje anhalten på Madagaskar ställdes in på grund av risken för böldpest som nyligen bröt ut just här efter att ha betraktats som utrotad. Det blev istället Réunion, en liten fransk ö som överraskade rejält. Glöm det där med ”bara sand och palmer” för ön är extremt bergig med toppar uppåt 3 000 meter. Och vägnätet är rena drömmen. Just nu pågår bygge av en ny motorväg på pelare ute i havet. Visst finns det stränder, men flera var avstängda på grund av hajar. Dessa tuggar i sig tre till fyra badare per år. Men naturen är otrolig med mängder av vattenfall och en aktiv vulkan med spektakulära utbrott. Städerna känns mycket som Frankrike, men så är Rèunion också en del av EU. Bingo när man vill ringa hem, för det kostar som ett lokalsamtal på mobilen.

SKYDDADE. Sköldpaddorna på Seychellerna hålls inhägnade alternativt sätts ut på en egen ö utan bilar. Det säger sig självt att en 150-årig långsam bjässe kan ställa till en hel del i trafiken. FOTO ULF C NILSSON

OVÄDER. En cyklon hade precis dragit förbi Mauritius och tropiska regn följde i dess spår. De upphängda paraplyerna i Port Louis var nog mer tänkta att ge skugga under soliga dagar. FOTO ULF C NILSSON

FARTYGET. Costa Neo Victoria hör till de mindre kryssarna. Fördelen att välja en sådan är att den kan gå in till hamnar som de stora flytande nöjespalatsen inte når. FOTO ULF C NILSSON

passion

73 


74  passion


annons DIN BUTIK

Sno idéer från Kvantum och få flyt hemma Text Kundmagasinet Content Foto Elfa/Fredrik Bjelkerud

L

Tänk dig en tillvaro där du har tid att göra precis det du vill. Där inte hemmets måsten medför att du behöver avstå från det du brinner för. Utan att du istället skapat rutiner som gör att du både hinner det du måste och det du vill. Lösningen heter Lean Hemma.

ean är ett sätt att arbeta med flöden i en verksamhet. Syftet är att motverka slöseri och stäva efter bra flyt i verksamheten. På en arbetsplats är syftet att skapa kundnytta genom ständiga förbättringar. Såväl med tid som med pengar och andra resurser – Lean används inom en mängd olika verksamheter inom industri och offentlig sektor, berättar Anna Rinneby, som arbetar med ett Lean-inspirerat koncept inom ICA-koncernen som heter Ledande Butiksdrift. Inom ICA ger vi möjligheter till sådan utbildning för de butiker som ytterligare vill vässa sitt arbetssätt. På ICA Kvantum i Varberg har man tagit det steget. – All personal på Kvantum genomgår just nu denna utbildning. Man lär sig att fokusera på butikens alla flöden och följa upp om något avviker från de rutiner man bestämt att följa. Det viktigaste syftet är att skapa förutsättningar för att optimera servicen till kunderna. – Kunden brukar sällan notera när saker fungerar, fortsätter

Anna. Men däremot blir det märkbart när rutiner brister och det exempelvis saknas en vara i någon hylla. Ett scenario man självklart vill undvika och där Leanverktygen är väldigt användbara. För en maximal kundservice krävs att grundjobbet i butikens arbetsprocesser är gjort. Processer som hela tiden därefter fortsätter att förbättras. Och detta tankesätt går också att överföra till hemmet. – Det är inte slumpen som avgör om du har flyt i din vardag och hinner städa, träna och laga middagsmat, fortsätter Anna. Det du hinner med avgörs istället av vilka förutsättningar du skapar för dig själv för att lyckas i form av rutiner och hur väl dessa efterföljs. Rutiner som inte är lösta runt vardagsmaten slutar ofta i panikinköp och ett dåligt val av mat. – Hur ser målbilden för vardagsmiddagen ut? Vilka förutsättningar behöver jag skapa för att lyckas att nå dit? Vad är grundorsaken till att det inte görs? Varför blir det inte av? Och varför har vi ingen mat hemma? Varför är ett bra ord för att komma till grundorsaken till vad det är som inte fungerar, säger Anna och

passion

>> 75 


I n tro d u c ing a new limited bro nze to ne to f ive o f our wireless multiro o m s pea kers bang-olufsen.com/bronze-collection

B E O P L AY A 9

BEOSOUND 1

BEOSOUND 2

BEOSOUND EDGE

B E O P L AY M 5

BRONZE COLLECTION

Teatergatan 30 & Nordiska Kompaniet NK Göteborg

76 passion


annons DIN BUTIK

fortsätter: – En bra början på lösning av just detta problem kan vara att avsätta en timma varje söndag åt att planera veckans mat. Åk förbi affären på måndagen efter jobbet och handla det du skrivit upp. Alla måste dock hitta en egen lösning som passar in i sitt liv. Ett annat vanligt scenario är kaoset hemma med saker intryckta i skåp och lådor. Och då krävs att ett grundjobb genomförs innan förbättringar är möjliga. – En vanlig orsak till sak-kaos är att vi har för mycket grejor. För att förbättra situationen måste man som ett första steg våga rensa bort saker för att minska kaoset. Men också saker utan särskilt utsedd plats skapar kaos. – När vi behöver leta efter saker blir det stopp i flödet och vi behöver lägga tid på sådant som inte är värdeskapande som att leta. Inom Lean på ICA jobbar vi mycket med visualisering och vi fotar hur det ska se ut när rutinen fungerar. Och var saker ska vara. Den som ständigt känner tidsbrist och kanske mer letar efter saker än hittar dem, har alltså all anledning att se över hur man jobbar med ordning och reda vilket är en grundförutsättning inom Lean. – Börja enligt de små stegens princip. Tröskeln brukar vara för hög om man försöker ta tag i alla flöden hemma på samma gång, säger Anna. Hon ger ett exempel: – De små stegens princip innebär exempelvis att den som i version 1.0 lagar middagen kl. 20 på kvällen kanske i version 2.0 har kommit ner till kl. 19, för att senare i version 3.0 nå målet klockan 18. För att Lean fullt ut ska fungera måste man ändra sitt mind-set. Det handlar om

FOTO/STYLING ELFA/LUMI.

VAR SAK HAR EN PLATS. Gå från kaos till skön ordning hemma enligt Lean-filosofin.

Ju mer tid man lägger på kaoset desto mer kaos blir det.

LEAN-ANSVARIG. Anna Rinneby inom ICA är civilingenjör och har jobbat med bland annat Lean i nästan 15 år inom industri och handel. Sedan snart 3 år är hon ansvarig för gruppen som jobbar med Ledande Butiksdrift på ICA centralt som nu genomför en utbildning med ICA Kvantum i Varberg.

LEAN HEMMA

Så här får du till förbättringar i vardagen

>> Börja se problem som en förklädd möjlighet.

>> Ta reda på grundorsaken

FOTO/STYLING ELFA/LUMI.

FOTO/STYLING ELFA/LUMI.

>>

till problemet genom att fråga varför (5 ggr).

>> Fokusera på att skapa lösningar som håller över tid. >> Fota av resultatet när TID. Stressa inte utan lär dig i små steg att följa de nya rutinerna.

att följa de rutiner man bestämt sig för efter det att ett grundjobb är gjort. – All förändring tar tid. Acceptera att det är en process att lära sig tänka annorlunda jämfört med förr. Tillämpa de små stegens princip och backa tillbaka ett steg i processen när något inte fungerar. Och tänk: Okej hur kan vi bli lite bättre i morgon? avslutar Anna Rinneby ansvarig för det Lean-baserade konceptet inom ICA.

problemet är löst och placera bilden synligt. Det ska vara enkelt att göra ”rätt”.

>> Sortera och våga rensa ut.

>> Ge varje sak en plats. >> Lär dig i små steg att följa de nya rutinerna.

>> Tagga ner och tillämpa version 1.0 (good enough).

>> Acceptera att förändring tar tid.

passion

77 


VILL DU ANNONSERA I PASSION? Välkommen att kontakta oss för information och bokning. Johnnie karlsson jk@kundmagasinet.se 0708-860870

Foto: Maja Brand

innehåll

assion l s a m a t , h ä

m

o c h

l l i v s s t i

f r å n

I C A

m K v a n t u

i

för Vi kalla s oss ofta

re”

”problemlösa

egen tligen Men vi heter ju

r g V a r b e

N GODA ERG S

grillar eller andra med hoppborgar, faktiskt blir kul Vi gör roliga event så personalfesten stora skärmar på aktiviteter. Vi ordnar skönt och titta på till med transoch att folk kan sitta ljongen. Vi hjälper profilkläder med VM-festen på hamnpavi Vi plockar fram finfina sköter trädgårporter och inköp. Vi schyssta priser. jättefina krubra kvalitet till riktigt häckar och planterar och gräs företag som har dar, klipper växter. Och för de vi glömt? kor med kanonfina er. Är det något lagerlokal vi till. har plats ont om Vi hjälper gärna och kolla först. Säkert. Ring oss

A

ddsapi

>>

tacos m ed A

i a Zazz le x a n dr

FÄRDIGGRILLAD. Genomstek ankköttet genom att slå in det i aluminiumfolie och lägg på en sval del av grillen.

passion

2

1

GRILLAD ANKFILÉ

GRILLAD PUMPA

6 PERSONER

350–400 g butternut- eller muscatpumpa chiliflakes efter smak salt och peppar

600 g ankbröst med skinn (ca 2 stycken) 2 tsk honung 1–2 tsk oregano 1 msk salt 1 tsk svartpeppar salt och peppar

Gör ett rutmönster i skinnet på ankan. Pensla med honung och strö över oregano, salt och peppar. Krydda även köttsidan. Hetta upp grillen eller en stekpanna och grilla eller stek i torr panna, börja steka med skinnsidan nedåt. Låt skinnet få ordentligt med färg och vänd sedan. Sätt ugnen på 50–55 grader och stek ankan i minst 30 minuter. Låt vila några minuter innan du skär upp. Skiva tunt och servera. Tänk på att ankan släpper mycket fett. Grilla inte direkt över glöden, då kan det börja brinna. TACOSÅS. Den släta såsen är mångas favorit på tacon. Den balanserar hettan och krämigheten fint.

KLASSISK TACOSÅS 4–6 PERSONER

Skala och kärna ur pumpan. Skär i ca 1 cm tjocka klyftor. Pensla med grillolja, grilla tills den fått fin färg runt om men fortfarande är lite rå i mitten. Strö över chiliflakes. Salta och peppra. Ät som den är eller skär i bitar till en enkel sallad. För ”Chunky” sallad skär i bitar. Vänd ner chiliflakes, salt och peppar. Ringla över några droppar lime och olivolja.

GRILLAD ZUCCHINI 1 zucchini salt och peppar

UNG SVENSK FORM PÅ TURNÉ

4 PERSONER 2–4 spetspaprikor grillolja

Skölj paprikorna. Pensla dem med grillolja. Lägg dem hela på grillen. De är klara efter ca 8–10 minuter, vänd dem flera gånger under tiden.

GRILLOLJA 1 tsk tabasco 2 msk japansk soja saften av 1–2 limefrukter ½ tsk nymalen svartpeppar 1 ½ dl matolja 1 tsk honung

900 22 96 Swisha 100 kr till t. en trygg uppväx och ge fler barn

20 HEMMA HOS

familjen Vi hälsar på hos byggt Englund som har besitt drömhus i svart tong.

samlas Sommartidmate n. man runt

Tryck BILLES

D

passion

o c h

l l i v s s t i

f r å n

I C A

m K v a n t u

i

tacos med Alexand

4

passion

är Fina sittplatser utomhus Isa och magiska. Gör som att sitta bjud in dig själv ner i din egen trädgård.

KLIMATSMAR

milVarje år bidrar flera star jarder plasttandbor på till miljöförstöring Du land och till havs. vet väl att det finns miljövänliga alternativ. i De här är tillverkade bambu och kommer från Humble Brush.

ra Zazzi

passion

Svenssons Etikhus AB | Birger

1

Omslagsbilden på är Alexandra Zazzi Peter tagen av fotograf Jademyr.

3

46 TRÄDGÅRD

skönDet går att skapa Ta del hetsmagi med mat. idéer av Maria Ahlgrens . om japansk beautyfood

HÄNG PÅ DEN GULA TRENDEN

trädgårdsterapi

egen Så skapar du din kreativa plats hemma.

HÄLSA

DITT MAGASIN OM LIVETS GODA MED VARBERG I FOKUS

FILMOCH BOKNYHETER

39 FIXA HEMMA

79

r g V a r b e

På modet

ÄT DIG SNYGG PÅ JAPANSK BEAUTYFOOD

30

KvanVi hälsar på en av : Köttprotums leverantörer säteri. ducenten Ölanda

passion

#1 2018

l s a m a t , h ä

och skönUtvalda modehonom hetsnyheter för och henne.

75 DIN BUTIK

Nästa nummer September n: Tipsa redaktione pallhed.media@telia.com

o m

34 MODE

& SKÖNHET

Upplaga 10 000 exemplar

i n m a g a s

tar plats Ung svensk form um i på RIAN designmuse Falkenberg.

26

Distribution ICA Kvantum Varberg Butiker i Varberg

e t t

26 DESIGN

28

mia@kundmagasinet.se Grafisk form och produktion , Lotta Silfverbrand formulera.com

34

passion

5

6

DE S IG N / IN R E DN IN G

Design: Rebecca Petrini och Joel Fjällström Vas från Ittala. 3 999 kr.

Global Nomad

Dubbelsidiga bordstabletter i ekologisk bommulsväv från Gyllstad. 2-pack/450 kr.

Design: Amanda Borgfors Mészàros

text KUndMAGASinet Content foto Peter JAdeMYr

Viljan att förändra och förbättra sättet vi konsumerar kläder på växer sig starkare för varje dag som går. Amanda Borgfors Mészàros vill att betraktaren ser möjligheten med att skapa och interagera med plagg av material som anses förbrukade, och som genom olika tillskärnings- och draperingstekniker kan få dynamiska och spännande uttryck. Hennes kollektion är helt och hållet skapad i återvunnet material.

Det är fräscht i kostallet på Högareds Gård i Ljungby socken. Dörrarna ut mot ängen står öppna och kossorna går självmant in och ut i stallet. Några för att bli mjölkade. Andra för lite svalka eller en bit foder. – Här inne rör sig kossorna fritt alla årstider, berättar Nisse Karlsson som driver gården.

Lampa i återvunnet glas från ILVA. 749 kr.

D

Kudde från Studio Lisa Bengtsson. 510 kr.

Möbler som låter Design: Hemmo Honkonen

Ung Svensk Form är en årlig jurybedömd utmärkelse och vandringsutställning som ökar och breddar kunskapen om ung nyskapande svensk formgivning. Utställningen turnerar både i Sverige och internationellt. Många av tidigare års deltagande formgivare är numera väl etablerade inom sina respektive områden. Ung Svensk Form 2018 är en samproduktion mellan Föreningen Svensk Form, ArkDes, IKEA och Malmö stad.

Häll alla ingredienser i en flaska och skaka väl. Förvara i kylskåp upp till 3 veckor.

26 passion

Trådlös högtalare från Vifa. 999 kr.

Bjud in sommaren

Möbler som låter är en kollektion möbler som producerar ljud när de används. De är tillverkade i ek, gran, kartong och läder. Hemmo Honkonen vill att hans möbler kan väcka känslor, som till exempel sympati och glädje. Han anser att design inte alltid behöver vara så allvarligt, utan att det gärna får finnas en gnutta humor inblandat.

UNG SVENSK FORM

Sommaren 2018 bjuder på grönt i alla tänkbara nyanser. Skapa kontraster genom att blanda mörka och ljusa toner, hårda och mjuka material, mönstrat och enfärgat. För en ombonad känsla, inred med mycket textilier i form av mattor, kuddar, plädar och gröna växter, gärna i mängder.

Earth’s Crust – Material rules

Färg, illusion och komposition Design: Emma Brålander

Den här maskinstickade klänningen i polyamid och polypropylene har smälts för stabilitet och volym. Den ingår i Matilda Norbergs kollektion Earth’s Crust – Material rules, i vilken hon utforskar stickning som teknik. Utgångspunkten är jordskorpan: dess form, föränderlighet, processer, material och förhållanden dem emellan.

Med målet att skapa nyfikenhet hos betraktaren förvränger Emma Brålander rummet genom att skapa en illusion. Med hjälp av färg och komposition gör hon platta ytor tredimensionella, och vise versa.

Gränslös folkdräkt Design: Mariana Silva Varela

Nyfiken på kulturell identitet och tillhörighet och i motsats till den nutida föreställningen om folkdräktens statiska karaktär har Mariana Silva Varela skapat en dräkt influerad av flera olika kulturer och traditioner. Den är vävd och broderad i silke, ull och bomull.

passion

Soffa från ILVA. 4 999 kr.

Kuddar från Villagatan 1. 650 resp 395 kr.

Vas från Målerås. 2 000 kr.

passion

27

28 passion

info@kundmagasinet.se

en ligger fi nt Högareds mjölkgård. Omgiven av grönska i det halländska jordbrukslandskapet. Nisse driver föräldragården vidare tillsammans med sin bror Hans. – År 2000 tog vi över och idag arbetar vi med mjölkproduktion

och växtodling. Bland annat. För på gården fi nns också verkstad och maskinstation. Men tillbaka till kossorna. 1565 Rita står kärvänligt och buffar på Nisse. – Hon följer efter en när man jobbar, säger Nisse. Buffar lite och är sällskaplig. Andra här inne är lite mer lynniga. Några av dem blev riktigt stolliga under kosläppet och det utbröt en liten maktkamp mellan vissa. Som det alltid gör. Men nu har de vant sig och ordningen är återställd. Bredvid kostallet ligger det lilla men toppmoderna mejeriet. Där tillverkas gårdens mjölk. Guldet för den som uppskattar närproducerad riktigt gammeldags mjölk. – Högareds Gårdsmjölk är pastöriserad men inte homogeneriserad, fortsätter Nisse. Det betyder att grädden flyter ovanpå mjölken och är separerad. I homogeniserad mjölk har grädden fördelats. Men här på Högared gör vi mjölk på gammaldags vis. Det betyder att exempelvis husmanskost kan bli ännu godare när den tillagas av gårdsmjölk. – Pannkakorna blir väldigt goda, men också glass får en fyllig, rundare smak. Fast jag tycker också att gårdsmjölken är väldigt god att dricka bara som den är. Den smakar som mjölk gjorde förr. Mejeriet kom till i samband med den omfattande modernisering som Nisse och Hans beslutade sig för

Kudde från Aralia Design/ Åhléns. 199 kr.

Matta i miljövänlig plastfolie från Tina Nordström. 1 659 kr.

Av LottA SiLfverbrAnd

Design: Matilda Norberg

| etikhus.se

MJÖLK SOM SMAKAR SOM FÖRR

Servis från Bordallo Pinheiro.

Mammut

De trettio unga formgivare som i år mottagit utmärkelsen Ung Svensk Form 2018 visar unika verk i en rad olika discipliner, från mode och produktdesign till konsthantverk och arkitektur. Vandringsutställningen med samma namn visas på RIAN designmuseum i Falkenberg fram till 26 augusti. Här är ett urval av verken.

se 70 | info@etikhus.

annons DIN B UTIK

Tapet från Mimou. 995 kr.

Fåtöljen Mammut är både en möbel och en skulptur. Stommen som är tillverkad i trä står i skarp kontrast till stoppningen i skummaterial. Den är klädd i ulltyg och kronhjortsmocka. Mammut är skapad i samarbete mellan en tapetserarstudent och en designstudent på Carl Malmsten Furniture Studies.

| Tel: 0340-67 70

2018-05-31 14:08

DE S IG N

Av LottA SiLfverbrAnd

Varberg väg 14 | 432 40

passion

1

_juni2018.indd

Annons_Passion

passion

78 passion

bjuder på Alexandra Zazzi sommartacos. Tillagning sker på grillen.

Martin Pilberger mp@kundmagasinet.se 0735-006688

Ä

NATURAL STRAW BEACH BAG. DEN KOSTAR 359 KRONOR OCH KOMMER FRÅN CEANNIS.

& DRYCK

Säljare Johnnie karlsson jk@kundmagasinet.se 0708-860870

Mat är jag uppväxt med. Passionen för mat sommar härligt naturlig samlingsntligen sommar! Och som ju är en sådan det något r. På sommaren i Varberg. För fi nns punkt. I alla gemenskape a om att träffas med nöjeslivet, oft bättre? Folklivet, handlar mitt umgänge färdigköpt alla nya på stranden. Med maten, havet och en enkel picknick som det Det är bageribröd. Likväl möten med människor. sallad och nybakat över grilmed goda vänner sommarkänsla. kan vara att umgås jag kockandet. när på på krut extra Tänker tillbaka len och lägga lite med var passionen för mat längs havet och mamma Jag vet att jag delar var sju år. Cyklade passionen för Varberg många. Jag delar också na stad som har så med. Jag sa: Vår fi surfa. med väldigt många. kanske – Jag vill lära mig alltid har gjort alla årstider. Och hon som erbjuda hon att mycket – Okej, svarade Här fi nns fantastiska nya grejor. lite särskilt på sommaren. företag som samnär vi barn velat pröva och på Surfers tillverkades människor, föreningar vara en del Med hjälp av Markus för mig stolt över att för en sjuåring. Och verkar. Jag känner en bräda lagom stor SPRANG som privatperson community. Både inget farligt hände att denna i säkerställa att SamICA-handla re. i vattnet bredvid mig. och som blivande surfcoachen Jens Tills nya i mig i ett fast grepp. u håller just nu i Kvantumsvill tidigt som han höll fortfarande Med det Och det bar. Kan magasin Passion. han släppte taget. sprida vi på Kvantum förstås känna känslan. vill också matglädje. Men vi kring bjuda på inspiration Det som annat utöver maten. er på sätter lite guldskimm har sedu sig Vare trivsel. tillvaron och skapar sammanfattar Välkommen till Kvantums Surfi nglivet vid Apelvikeni stan för mig. Att mester eller jobbar. t här mycket av sommarlive och i hanya magasin Passion! n med andra. Vid Victor Andersson hänga i gemenskape mat. Det är gärna över en bit Stf ICA-handlare åt att vet, utomhus och faktiskt ägna dagen inte så dumt att ibland vågorna. Har du testat? vänta på vinden eller

SOMMARENS FRÄCKASTE VÄSKA HETER

13 MAT

Johan Pettersson Inga-Lill Zakariasen Annelie Nyström Lotta Silfverbrand Peter Jademyr Ulf C Nilsson Jenny Nilsson & info Annonsbokning Johnnie karlsson jk@kundmagasinet.se 0708-860870

Michael Jidhed mj@kundmagasinet.se 0702-415758 Mia Björk 0709-201500

Skölj zucchinin och skär den i ca ½ cm tjocka skivor. Pensla med grillolja. Grilla någon minut på varje sida. Salta och peppra.

SPETSPAPRIKA PÅ GRILLEN

. En mamma som hade en mamma Tänk om alla barn som hjälper till att svårt. En mamma om natten. tröstar när livet är och jagar bort spöken läsa läxor efter skolan gör det möjligt. oss är du med och Genom att stödja

FOTO: CEEN WAHREN

2 sivripaprikor eller 1 grön paprika 2 msk matolja 1 rödlök 1 klyfta vitlök 1 msk lönnsirap 1 msk rökt paprikapulver 1 tsk spiskummin 1 tsk oregano 1 burk hela plommontomater av bra kvalité cayennepeppar efter smak salt

Skölj, kärna ur och finhacka paprikan. Lägg i kastrull tillsammans med oljan. Låt svettas någon minut på hög värme. Skala och finhacka lök och vitlök. Sänk värmen. Lägg i lökhacket, låt allt svettas i ytterligare 5–6 minuter under omrörning. Lägg i övriga ingredienser utom cayennepeppar. Låt sjuda på medelvärme i 25–30 minuter. Rör om då och då så att det inte fastnar i botten. Smaka av med cayennepeppar och salt.

14

passion

Så här ser den ut Alexandra Zazzis bok, Taco, salsa & tequila.

13

Redaktör

Marie Pallhed pallhed.media@telia.com och Övriga skribenter nr. fotografer i detta Maria Eberfors

. En mamma till alla

”JAG ÄR PASSIONERAT FÖRÄLSKAD I VARBERG”

Martin Larsson 0708-850599 info@mlcevent.se

SNYGG ANSK YFOOD

#1 juni–augusti 2018

Ansvarig utgivare Johnnie Karlsson jk@kundmagasinet.se 0708-860870

IK annons DI N B U T

a Mix

29

30 passion

att genomföra några år efter övertagandet av föräldragården. – Vi bestämde oss för att modernisera rejält och 2012 stod den supermoderna mjölkanläggningen med fokus på både djurs välmående och bra mjölk färdig. Och något år senare sjönk mjölkpriserna. Så klart åren som följde blev kämpiga. Samtidigt som det ur svårigheterna också växte nya idéer. – Vi började producera och leverera vår egen gårds-


HÄL SA

VANEBILDANDE. – Gör något 1 % per dag och du når målet på 100 dagar, säger inspiratören Kenth Åkerman. FOTO: ADO ERKOCEVIC

. FOTO: LOTTA SILFVERBRAND

at Lars Winnerbäck och

scenen Lars Winnerbäck intar örnan i VarSödra Fästningsh13 juli. Med berg klockan 19 den han ingen sig som gästartist har ungande mindre än den skönsj Li. Miss glädjespridaren

VASSA

KATTER

e, en gång valts till borgmästar att läsa. Eller Visste du att en katt lärt biblioteksbesökare från galna eller att katter har som räddade Sverige att det var en katt är en hyllning till de Historiska katter och smått. ko-sjukan. Boken världshistorien i stort katter som påverkat Fichtelius. journalisten Erik Den är skriven av

RT

r

.

Miss Li.

JA,WINNERBÄCK KOMMER I SOMMARvid

Sigrid & Greta

En doft av Sicilien

betala 4 995 kroÄr du beredd att ? I så fall nor för en vattenkokare skapelsen kan den här fantastiska i en småelskolbli din. Den ingår mellan lektion skapad i samarbete ana. Smeg och Dolce&Gabb

som är döpta och Greta. Modellerna i samarbete fräckaste bågar, Sigrid Garbo är framtagna Säg hej till sommarens Hjertén och Greta stjärnorna Sigrid färgkombinationer. efter de svenska De finns i flera olika Dagmar och Vui. mellan House of

passion

11

Ge få och

en procent hundra tillbaka text Marie Pallhed

Kost och hälsa. Information överflödig. Du vet ju förmodligen hur du ska äta och träna för att må bra. Men får du till förändringen i verkligheten?

>> passion

79 


HÄLSA

>>

LIVSSTIL. Kenth tränar regelbundet och äter hälsosamt. – Livet är en ständigt pågående renovering, säger han.

DO CHANGE CONCRETE – ÄNDRA DIG PÅ RIKTIGT >> Börja förändringen med att göra beslutet till ett mål. Greppbart - specifikt - tidsatt - tändande. >> Fråga dig: Vad

vinner och förlorar jag på att göra/inte göra? Vad har vanan/ ovanan kostat mig de senaste 5 åren?

N

ästan alla vet vad det innebär att leva sunt. Det som är svårt är att komma över olusten att sätta igång att träna, säger Kenth Åkerman, inspiratör och föreläsare på kenhtakerman.com. Och att orka hålla i så länge att ansträngningen förvandlas till en vana. För då blir den enklare att genomföra. – En vana är ett behov som ”trycker på”. Något du gör utan att värdera eller fatta ständiga beslut kring. Och som du aldrig hoppar över. Som att gå på toa eller borsta tänderna. Målet är att träningen inte längre ska möta motstånd inom dig. – Att förändra och skapa nya vanor tar tid och kräver ansträngning. Du behöver ge dig själv förutsättningarna för att lyckas. Första viktiga förutsättningen är att du fattar ett beslut om att välja saker i livet som du mår bra av. – Att få klarhet i vad du mår bra av låter enkelt men gör ibland ont. För det du mår bra av i stunden är

inte liktydigt med det du mår bra av i längden. Att inse detta kräver sin man och sin kvinna. Men att ha ångest över att ångra det man inte har gjort är ingen känsla som gagnar ditt välmående.

F

örändring kräver disciplin. Men det behöver inte betyda stora satsningar och omfattande investeringar. – Ta inte i för mycket. Det blir oftast övermäktigt, säger Kenth. Börja istället med 1 procent. Gör det lilla istället för det stora. Men gör det varje dag. Om det så bara är 10 minuter så gör det. För det finns en väldig kraft i alla handlingar som leder framåt. Även i de små. När du förankrar förändringen i verkligheten genom att i handling utföra, börjar vägen framåt mot vanans makt. Den som gör att du inte längre tvekar inför motionspassen. – Försök också omge dig med folk som supportar förändringen. Och gärna deltar i aktiviteterna. Växeldra när det känns motigt att ge sig ut. Uthålligheten är själva grunden för att skapa nya vanor.

Omge dig med människor som stöttar ditt hälsosamma beslut. I tanke och handling.

>> Börja agera. Gör det i 10 minuter.

>> Engagera andra.

Berätta för en kompis som påminner och "drar ut dig". Utan stöd behöver du själv vara stark.

>> Skapa en ritual

av din aktivitet som ingår i din dagliga rutin. Förändringen blir då en vana som du inte kan bryta.

80 passion

FOTO: MARTIN PALM

>> Utnyttja kraften i 1%. Gör något varje dag som tar dig vidare till att nå målet. 1 % varje dag och du är där på 100 dagar.


VOLVO V40 CROSS COUNTRY PRIVATLEASING PRIS 3 499:-/ MÅN

VOLVO V40 CROSS COUNTRY EDITION

Volvo V40 Cross Country tar dig dit du vill. Med stora hjul och robusta detaljer är det ingen tvekan om möjligheterna hos Volvo V40 Cross Country. Med hjälp av en hög markfrigång behöver du inte oroa dig för underlaget. Välj mellan flera olika stilar och klädslar och stick ut från mängden. Gäller t.o.m. 31/12 2018.

Prisexempel

Privatleasing

Volvo V40 Cross Country T3 Edition Privatleasing inkl. klimatpaket, Volvo on call, vinterhjul automat, försäkring, serviceavtal.

3 499:-/ mån

PRIVATLE ASINGSK YDD Privatleasingskydd är en försäkring som träder in om du blir sjuk eller arbetslös och ersätter leasingavgiften för din bil i upp till 12 månader. Privatleasingskydd ingår alltid i 3 månader och du kan därefter förlänga skyddet till en låg månadskostnad.

Volvo modellår 2018: Förbr. l/100 km bl. körn: 1,8–8,1. CO2 g/km: 48–184. Miljöklass Euro 6b. Bilen på bilden är extrautrustad. Volvo Inclusive Privatleasing: Volvia försäkring, 36 mån leasing via Volvofinans Bank, Volvo Serviceavtal och Volvokort med drivmedelsrabatt. Inga uppläggnings- eller administrationsavgifter. Transportstyrelsens avgifter tillkommer. Körsträcka 1 500 mil/år. Volvo Inclusive Billån: Volvia försäkring, Volvo Serviceavtal och Volvokort med drivmedelsrabatt ingår i 36 mån. Inga uppläggnings- eller administrationsavgifter, låna max 80 % av bilens värde, minsta lånebelopp är 50 000 kr. Läs mer på volvocars.se

Varberg Susvindsvägen 17

0340-50 40 00 www.bildepot.se

passion

81 


HÄLSA PURJOLÖK

Purjolök innehåller höga halter av framförallt C-vitamin och K-vitamin. K-vitamin behövs för uppbyggnaden av skelettet samt blodets koagulation. Behövs även för att producera vissa proteiner. Sägs vara bra för huden och motverka rynkor.

GRÖNA ÄRTOR

Ärter är mycket fiberrika. De innehåller också mycket C vitamin, folat och järn. Folat är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Brist på folat ger blodbrist.

BROCCOLI

Broccoli är mycket rikt på vitaminer och mineraler. Särskilt rik är den på vitamin C som är en viktig antioxidant och stimulerar kroppens upptag av järn.

GRÖNA BLAD

Gröna blad, som spenat, machétsallad mangold och nässlor innehåller mycket av det mesta. En portion (50 gram) av färsk spenat innehåller flera dagars behov av vitamin K och närmare hälften av det rekommenderade intaget av folat (folsyra), kalium, magnesium, selen, vitamin A, C och B6.

supsearl-lad Komponera din egen

BÖNOR

Bönor är väldigt näringsrika och innehåller mängder med vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter. De är också rika på B9 -folsyra, kolhydrater och proteiner, men fattiga på fett.

Av Lotta Silfverbrand

Som de flesta redan vet innehåller de flesta frukter och grönsaker mycket fibrer, vitaminer och mineraler. Frukt och grönt är följaktligen bland det hälsosammaste vi kan äta.

KIKÄRTER

Grova grönsaker och baljväxter, som bönor och linser, är extra värdefulla tack vare att de är så näringsrika. En vanlig grönsakssallad spetsad med till exempel spenat, broccoli och bönor ger stora delar av dagsbehovet av ämnen som vi behöver för att kroppen ska må bra. Livsmedelsverkets lista på populära och nyttiga grönsaker och rotfrukter utgör en bra grund för en riktig supersallad.

Kikärter är rika på protein och mineraler, bla järn och magnesium. Järn från kikärtor och andra baljväxter tas dock inte upp av kroppen i lika hög grad som järn från animalier. Det är därför extra viktigt att C-vitaminrika grönsaker eller frukter ingår i måltider med baljväxter.

LINSER

BLOMKÅL

Liksom andra baljväxter är linser mycket rika på protein och innehåller även mycket kostfiber, järn, kalcium och B-vitaminer samtidigt som de innehåller förhållandevis lite fett och få kalorier. Det är extra bra för vegetarianer och veganer som behöver protein av bra kvalitet.

82 passion

AVOCADO

Avocado är rik på bland annat E-vitamin och antioxidanter. Den är också rik på omättat fett som har en gynnsam inverkan på blodfetter och blodtryck och därmed kan minska uppkomsten av hjärt-kärlsjukdom. Avocado innehåller också en hel del fibrer.

Liksom alla kålväxter innehåller blomkål massor av vitaminer och mineraler, främst mycket C-vitamin, betakaroten (A-vitamin), kalcium och järn. Blomkål innehåller också fibrer som stimulerar tarmrörelserna och gör matsmältningen mer effektiv.


KAFFE AV HÖGSTA KVALITET FÖR DEN SOM VILL GÖRA GOTT Rutasoka Coffee odlas på de bästa platserna för rätt smak. När du dricker en kopp kaffe investerar du samtidigt i hälsa och utveckling där kaffet odlas. På ett direkt sätt räddar du liv genom de projekt vi återinvesterar delar av vår vinst i.

Sedan vi investerade 2 miljoner kronor i Rutasoka Clinic, en kvinnoklinik i Kongo, förra året har mer än 400 barn fötts där. Över 1000 kvinnor och barn har fått vård. Det är viktigt. För ett barn som föds i Kongo har bland de sämsta förutsättningarna i världen att överleva.

Zawadi födde tvillingar i juni. Det var hennes fjärde förlossning. De tidigare har skett under smutsiga förhållanden i hemmet med kejsarsnitt. Tack vare Rutasoka fick hon nu föda på kliniken, naturligt och säkert. Kongo är bland de länder med högst barnadödlighet i världen. Det vill vi ändra på. Du kan hjälpa till med ditt val av kaffe.

Du hittar kaffet på ICA Kvantum i Varberg. passion 83 


DEN SJÄLVKLARA LEDAREN. HELT NYA BMW X5.

En ledare som inte behöver rätta in sig i ledet: helt nya BMW X5. Rakryggad, kraftfull och elegant. Utrustad med den senaste tekniken för högsta kördynamik på alla underlag vet X5 vart den är på väg. Och hur man kommer dit först. Läs mer eller boka provkörning på bmw.se/X5

Lunds Bil AB

Lindbergsvägen 2, VARBERG Telefon: 0340-64 65 50

84 passion

Mån-tor: 09-18, fredag: 09-17 Lördag: 10-13 bmw.varberg@lundsbil.se

BMW X5. Förbrukning vid blandad körning 6,0–8,8 l/100 km, CO2-utsläpp 158–200 g/km, miljöklass EU6. De angivna CO2-värdena är kalkylerade för att korrelera med NEDC-körcykeln. Bilen på bilden är extrautrustad.

Profile for Lotta Silfverbrand

Passion #3 2018  

Passion #3 2018  

Advertisement