Page 1

2B sv.wikipedia.org/palmemordet palmemordet.se Filmen: Palme fr책n 201 2


Olof Palme sa själv att han blev

socialdemokrat vid 18 års ålder och gick med i partiet Socialdemokraterna. Han kom från en borglig överklassfamilj från Östermalm och detta har legat honom i fatet. Olof Palme växte upp med tron att man kan förändra världen. Familjen Palme var en av tidens mäktigaste och i deras makt låg försäkringsbolag, banker och varuhus. Olof var ett sladdbarn och underbarn. Palmes pappa dog när Olof bara var 7 år gammal och det satte stort avtryck hos honom. Han skickas till Sigtuna Humanistiska Läroverk, en överklasskola, där han går från tredjeklass till första ring. Han vantrivs där och när studenten kommer är de hårda åren över. Palme börjar läsa Juridik i USA och får lära sig att prata genom en kurs i speach, retorik. Efter året i USA vill Olof Palme stanna kvar och rektorn ser till att han får ett stipendium på Harvard i fyra år. Familjen hemma säger nej, dem vill att han kommer hem.

1952 var Palme den svenska representanten på världsstudentkongressen i Prag och träffar han en tjeckoslovakisk kvinna vid namn Jelena som har problem att ta sig ut ur landet. Han gifter sig i ett skenäktenskap med henne, trots att han är emot lagmissbruk. Vid 26 års ålder blir Olof Palme anställd hos Tage Erlander. Erlander har fått fler uppgifter och behöver medhjälpare. Tage Erlander och Olof Palme blommade tillsammans, Erlander var helt beroende av Palme. Tage Erlander uttryckte sig gott om honom. ”Palme är den största politiska begåvning vi haft under 1900 talet”. Tage Erlander var som pappan han inte hade och de var oskiljaktiga.


Olof Palme var en väldigt originell

kille. Han träffar Lisbet, som kommer från samma kretsar på Östermalm. De fick tre barn, Mårten, Mattias och Joakim. Enligt Lisbet var han ingen drömkille. Han var allvarlig och speciell. Han betedde sig som om han kom från en äldre generation men samtidigt var han modern. Han hade väldigt stora problem med tänderna och efter en ordentlig munsanering blev han så gott som en ny människa. 1963 inträdde Olof Palme i regeringen som den nästyngsta medlemmen vid 36 år. Han var ledamot och Tage Erlanders högra hand. Han och flyttar till ett radhus i Vällingby. Socialdemokraterna fick sig ett uppsving i slutet av 60-talet i och med Palme. Olof Palme blev partiledare 1969. Han stack ut i kampen och det var annorlunda i ett västerländskt land att en sådan kunde bli statsminister. Det oroade också några av Olof Palmes närmaste människor att människor att han stack ut så mycket som han gjorde för andra som gjort det Martin Luther King och John F. Kennedy oich de hade båda blivit skjutna. Olof Palme jobbade mycket och levde på kaffe och cigaretter. Det gick bra för Sverige och med hög levnadsstandard och låg arbetslöshet. Socialdemokraterna var starka. Efter Palmes första år sjunker opinionssiffrorna för Socialdemokraterna. Valrörelsen till valet 1973 blev dramatiskt. Ett rån vid norrmalmstorg där fyra personer togs som gisslan var väldigt känslomässigt för Palme. Gisslan ringde till och med direkt till statsministern och tog parti för förövaren, det kom att kallas Stockholmssyndrom. När polisen lyckats få ut gisslan åkte Palme till platsen och höll ett tal. Olof Palme hade ett behov av att för fram åsikter.

Olof Palme och Socialdemokraterna vinner valet med liten majoritet och Palme vill synas i media. Palme var en aggressiv talare och hans påhopp på människor satte spår. Han var hård och brutal och fick på så sätt människor i mot sig. Olof Palme la sig i saker en statsminister inte skulle. Han sågs internationellt som en politisk superstjärna. Hans agerande skapade vänner och fiender världen över och han sågs som socialistiskhjälte. Under 1970-talet avlöser den ena affären efter den andra. Det sätter käppar i hjulet för socialdemokraterna. När marginalskatten är så hög som 102 % sjunker opinionssiffrorna i och med att Astrid Lindgren skriver en krönika om problemet. Olof Palme sticker ut, alla i Sverige har en åsikt om honom. Det sprids ett ryckte om honom som sa att han var sinnessjuk. Varje söndag åkte han nämligen till Beckomberga, och man trodde han behandlades för mentalsjuka där. I själva verket hälsade han bara på sin dödsjuka mamma som låg in för döden. Hela hans karriär bestod av hat, hemska personkampanjer som följde honom. Hela hans liv verkar tomt efter det ena nederlaget efter de andra. När Olof Palme återför socialdemokraterna till regeringsmakten 1982 är det en stor lättnad. Den hatiska attityden blir under 80 talet större mot Olof Palme. Hans avsky mot rasism och sin färgblindhet skapade stora diskussioner.


Biobesöket bestämdes med kort varsel och med på biobesöket var även parets son, Mårten. Efter filmens slut dröjde de fyra sig kvar ett tag utanför biografen innan det skiljdes åt. Paret Palme börjar då gå Sveavägen i söderut. De korsade Sveavägen vid Adolf Fredriks kyrkogata och fortsatte på öster sidan om Sveavägen. Lisbeth ville kolla på något i Dekorimas skyltfönster. När paret passerade Tunnelgatan och Dekorima-butiken sköts Palme i ryggen på nära håll av en man som kommit upp bakom dem. Om gärningsmannen har man fått fram följande genom vittnesuppgifter: Mannen som begick mordet var 175190 cm lång. Han bar en mörk jacka eller rock och hade ett rörelsemönster som några vittnen beskrev som klumpigt, haltande, smidigt och var mellan 30 och 60 år gammal.

Sen händer det fruktansvärda. Klockan 23:21 fredagen den 28 februari blev Olof Palme mördad. Han sköts till döds i korsningen Tunnelgatan och Sveavägen i centrala Stockholm på väg hem från ett biobesök på biografen Grand tillsammans med sin fru Lisbeth. Gärningsmannen avvek snabbt från platsen. Palme avled omedelbart på platsen men dödsförklarades inte förrän på Sabbatbergssjukhuset klockan 00:06. Lisbeth klarade sig undan med bara fysiskt lindriga skador. Mordet följdes i Palmeutredningen med ett flertalet spår, t.ex. ”33-åringen”, som inte ledde till något större genombrott och Christer Pettersson som anhölls misstänkt för mordet, dömdes också, men frikändes av hovrätten samma år.


Palmemordet är Sveriges största och mest kostsamma brottsutredningen någonsin. Brottet skulle preskriberas efter 25 år, vilket var 2011 men i och med en lagändring 2010 kommer inte Palmemordet eller andra outredda och allvarliga brott att någonsin falla för preskriptionstiden. Idag jobbar två stycken heltidsanställda med fallet. Deras huvudsakliga uppgift är att följa upp tips från privatspanare. Det finns alltså fortfarande förutsättningar för att mordet ska lösas.

Förhoppningarna på att mordet ska lösas är väldigt små. Med tanke på tiden som gått och att Lisbeth Palme mer eller mindre har förbrukat sitt vittnesmål, när hon pekade ut Christer Pettersson som alkoholist, trots att hon intebode ha vetat om det. Någon lär ha berättat det för henne innan vittnesmålet. Därför är chanserna längre stora att fallet blir löst. Med tanke på att det snart gått 25 år är det nog tids nog för även det sista optimisterna att mordet aldrig kommer lösas

Palme  

Ett reportage om Olof Palme

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you