__MAIN_TEXT__

Page 1

NOVEMBER / DECEMBER 2018 JRG 14 NR 135

1


3 GANGEN

DINER

€ 27,50

BOTERMARKT 20 LEIDEN 071 514 00 47 WWW.BUDDHAS.NL

A PA R T E B O V E N Z A A L V O O R V E R G A D E R I N G E N, B O R R E L S E N G R O E P S D I N E R S


Bodytec Leiderdorp Proefles

â‚Ź 15,-

ess in 3 uur fitn inuten! m 0 2 s t h slec

Waarom trainen met Bodytec? - Total body workout in 20 minuten - 20 minuten trainen is net zo effectief als 3 uur trainen in een sportschool - Figuurcorrigerend en centimeters verliezen - In korte tijd zichtbaar resultaat - Alle aandacht tijdens de training met maximaal 3 mensen tegelijk (personal training). De bodytec training bevordert: - De spiergroei, ook na blessures of een operatie - Figuurcorrectie op de BBB gebieden - Kracht en reactievermogen(valpreventie bij senioren) - De stofwisseling/(vet)verbranding - De doorbloeding van de huid en spieren (huidverbetering) - Het afvoeren van de afvalstoffen - De nachtrust

Van der Valk Boumanweg 184 • 2352 JE Leiderdorp Voor meer informatie en afspraak maken:

www.bodytecleiderdorp.nl 3


4


ZONDER DIEET NAAR EEN GEZOND GEWICHT We worden met z’n allen steeds dikker. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen worden steeds zwaarder. Hoe komt het dat volwassen en kinderen steeds zwaarder worden? En belangrijker: wat kun je eraan doen?

JOUW VOEDINGSCOACH IN LEIDEN

Betrouwbaar voedingsadvies

Persoonlijke begeleiding

Tot 100% Vergoeding

Stephanie Huygen

Voeding is de oplossing

Helaas zijn er (te) veel afvalmethodes op de markt en wij zien door de bomen het bos niet meer. Wat zijn nou gezonde keuzes? En welke voedingsstoffen moeten we juist uit de weg gaan?

Begeleiding

Ik ben een erkend gewichtsconsulent en voedingscoach actief onder de naam Pura-voedingscoach. Sinds 2018 heb ik een eigen laagdrempelige praktijk in Leiden. Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk is om zowel mentaal als fysiek goed in je vel te zitten. Het is dan ook mijn passie om kinderen en volwassenen te begeleiden naar een gezond eet- en leefpatroon.

Gezond voedingspatroon Geen Als coach adviseer ik en geef informatie dieet omtrent voeding, motiveer en begeleid voor je naar een gezonder gewicht. Ik help kinderen je om inzicht te krijgen in jouw huidige gewoontes en laat ik je zien wat je kunt veranderen om slanker en fitter te worden.

Overgewicht bij je kind

Je kind kampt met overtollige kilo’s en moet afvallen. Moet je je kind dan nu wel of niet brood meegeven naar school? Zijn tussendoortjes uit den boze? En mag een genietmomentje als een bakje chips helemaal niet meer? Door al die verschillende adviezen weet je niet meer wat nou de goede keuze is. Het kan dan fijn zijn om hier samen met een specialist naar te kijken.

Afvallen voor kinderen zónder dieet, dat staat bij mij centraal. Met de KIKFORKIDS methode krijgen ouders en kinderen de juiste handvatten om een gezond voedingspatroon op te pakken. Het gaat niet om drastische aanpassingen die ineens worden doorgevoerd, maar om kleine stapjes. Door middel van haalbare doelen en het versterken van het zelfvertrouwen, groeit je kind naar een gezond gewicht.

Op naar een gezonde(re) leefstijl!

www.pura-voedingscoach.nl • info@pura-voedingscoach.nl • 0650522899 • Rijndijkstraat 11 Leiden Pura-voedingscoach is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). Heeft een erkend & geregistreerd diploma en werkt bij het afvallen volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad naar een gezond eet- en leefpatroon. Consulten van Pura krijg je deels of helemaal vergoed via jouw zorgverzekeraar. De vergoeding komt uit je aanvullende pakket en zonder eigen risico.

5


12

OLIVIER

16

LEIDEN SPEL

23

STATE OF ART

26

ZZ LEIDEN

39

UITKATERN

41

COLOFON

DAVY KING

6

LOS MAGAZINE IS EEN PRODUCT VAN:

MEDEWERKERS Gertjan Knibbe, Gerlinde Vliegenthart

LOS MEDIA BV Meelfabriekplein 2 2312 LK Leiden LOS.nu

FOTOGRAFIE Wouter Keuris

Uitgever Roald Laport Hoofdredactie / eindredactie Richard Post E: redactie@LOS-Media.nl

COVERONTWERP Joan Godyla VORMGEVING Joan Godyla, Suzan van Dijk, Anne Lotte Hermans, TRAFFIC Marije Stevens-van Poorten, T: 071 203 22 78, E: project@LOS-Media.nl

ADVERTEREN? Neem contact op met: LOS Media, T: 071 203 22 78, E: project@LOS-Media.nl DRUK Senefelder Misset, Doetinchem VERSPREIDING LOS Magazine wordt verspreid via 500 afzetpunten in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Rijnsburg, Kaag en Braassem, Zoeterwoude, Voorschoten en Warmond. COPYRIGHTS De auteursrechten op de in dit magazine verschenen artikelen worden voorbehouden aan de uitgever.


TEKST Richard Post FOTOGRAFIE Wouter Keuris

ZEEPKIST RUBRIEKEN 8

Losse Flodders

11

Loeren in Leiden

21

Column Gertjan Knibbe Brainwave

39

ZZ Leiden in de maatschappij

66

LIFF Presents

CULTUUR 12

Interview Davy Eduard King ‘Shinen naast Will Smith, waarom niet?’

23

Leiden, zijn er nog vragen? Wist-u-datjes van je stadje

26

State of the Art Tijd om te oogsten

36

Publieksdag LIBC Daar zit muziek in!

43

Het Leids Korenfestival Uit volle borst!

47

Roggeveen|Olijerhoek Theater van de straat

48

Winter Wonder Weken

SHOPPING & LIFESTYLE 21

Recensie: B&B De Pelgrimsplaats

21

Recensie: Stadshorloges

25

Bedrijfsreportage: Nu Duurzaam Ontharen

29

Uitspringers

31

Mannenhaves

35

Bedrijfsreportage: LuckyGym

Komt dat zien! Komt dat horen! Stichting Life Goals Leiden biedt sportactiviteiten voor Leidenaren voor wie een reguliere sportclub een bruggetje te ver is. Monique Koen vertelt er meer over. “Iedere woensdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur zijn we met Life Goals Leiden te gast bij voetbalvereniging UVS. Daar sporten we met een groepje van gemiddeld vijftien personen. Onze doelgroep zijn mensen voor wie sporten niet vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld dak- en thuislozen via Stichting De Binnenvest. Sinds kort hebben we ook een samenwerking met STUV, de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen.” “Sport is een krachtig middel om mensen zowel letterlijk als figuurlijk in beweging te krijgen. Ik heb dat zelf ervaren, ik kreeg er weer energie van. Mijn persoonlijke ervaring vormde voor mij de inspiratie om contact te zoeken met de landelijke Stichting Life Goals. Het resultaat is een aparte Leidse afdeling, waarbij we nauw samenwerken met de gemeente en zorginstellingen. Onze deelnemers gaan aan de slag met maatschappelijk coach Selmo, waarbij sport het middel is om hun leven beter op de rit te krijgen: meer structuur, sociale contacten, zelfvertrouwen en natuurlijk een betere fysiek.” “We zijn in maart van dit jaar begonnen en ik merk dat het werkt. In korte tijd is er een leuke groepsdynamiek ontstaan, deelnemers helpen elkaar. We sluiten de ochtend altijd af met een gezamenlijke lunch en dan hoor ik ze ook vertellen dat het beter met ze gaat. Inmiddels stromen de eerste deelnemers uit het programma, omdat ze zelfstandig verder kunnen. Dat vind ik echt heel gaaf.” “Het begin is er, maar ik wil verder groeien met de Leidse afdeling. Meer deelnemers, meer aangesloten sportclubs en we kunnen ook sponsors gebruiken. Landelijk worden Life Goals evenementen georganiseerd waar teams uit het hele land tegen elkaar spelen; dat zijn enorm leuke uitstapjes. Ik zou ook heel graag een Leids event opzetten. Iedereen die mee wil doen of een steentje wil bijdragen is van harte welkom!” stichtinglifegoals.nl/lokale-sportprogrammas/life-goals-leiden/ 7


Losse Destructive Penguins Wie Destructive Penguins nog niet kent, zou kunnen denken dat dit stukje gaat over iets als een schilderworkshop. Niets is minder waar. Painting Pictures is de nieuwe single van deze Leidse band. Voor de zeven muzikanten een nieuwe mijlpaal, want ze zijn erin geslaagd hun geluid verder te verbeteren. Hun missie is nog steeds dezelfde: met hun mix van reggae en hiphop willen ze energie, liefde en plezier delen met hun luisteraars. Daar draagt ook dit nummer weer aan bij. Painting Pictures is terug te vinden via Spotify en de bijbehorende clip vind je op YouTube.

destructivepenguins.com

Wegwi j z e rs

Over onbekende werelden

296.680 Uit zoveel LED lampjes bestaat de sfeerverlichting in de binnenstad van Leiden. Als alle snoeren naast elkaar zouden worden gelegd, ontstaat een lint van maar liefst 14.834 meter.

8

Op zoek naar houvast tijdens donkere dagen? Kracht putten uit de saamhorigheid? Inspiratie vind je in het boek Wegwijzers. Jos van Duinen en Jeroen Windmeijer (ja, die van de Leidse thrillers over Paulus, Petrus en Pilgrims) bezochten allerlei bijeenkomsten in de Leidse regio en deden daar verslag van in het Leidsch Dagblad. Ze woonden diensten bij van katholieken, protestanten, mormonen, antroposofen, remonstranten en Keltische christenen. Ze knielden neer naast moslims, mediteerden met zenboeddhisten, deden Tai Chi-oefeningen in het park, zweetten mee tijdens Bikram Yoga en dansten op het ritme van het leven bij Biodanza. De gebundelde verhalen geven een inkijkje in een wereld die zo nabij is maar bij velen toch zo onbekend. Wegwijzers is onder meer te koop via Bol.com.


Leiden+

Inspirerend kruispunt

CROWDFUNDING Eerste Leidse kattencafé

Meer weten over fake news, poeptransplantaties of het eeuwige leven? Ben je nieuwsgierig naar het nieuwe Tech It Out Festival voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar? Wil je de Japan-Special van PechaKucha Leiden en/of Brave New World bezoeken? Omcirkel dan de week van 5 tot en met 11 november in je agenda. Dan is er Leiden+, een week vol inspirerende activiteiten op het kruispunt van wetenschap, kunst en ondernemerschap. Het betreft een pilot met de insteek om Leiden verder neer te zetten als dé stad waar kunst en wetenschap samenkomen.

leiden.plus

In een kattencafé kun je genieten van koffie, thee, taartje of lunch, maar dan in het gezelschap van 6-8 katten uit asielen en opvangcentra. In het café zullen ook diverse activiteiten worden georganiseerd met een maatschappelijk karakter. Vind jij een kattencafé een aanwinst voor Leiden? Doe dan mee aan de crowdfunding. In ruil voor een donatie word je beloond met een consumptie, tas, trui of mok. De actie loopt nog tot en met eind december.

voorjebuurt.nl/projects/sophie

Kickstad

Een concept sjeezen Heb jij weleens een geniaal idee? Laat je niet weerhouden door de beren op de weg maar pak de brommer! Pardon? Ja, de brommer. Kickstad geeft jouw idee namelijk een kickstart. Stichting Talent and Dreams, oftewel STAD, heeft een speciaal traject opgezet om ideeën werkelijkheid te laten worden. Kickstad is gericht op jongeren van 12 tot en met 28 jaar. Zij kunnen hun geniale plan indienen. Vervolgens zorgt STAD, in samenwerking met Fonds1818 en lokale partners, voor ondersteuning bij de uitvoering. En er is geld beschikbaar: 1500 euro per project. ‘Je idee tot een concept sjeezen’, iets voor jou?

stad-leiden.nl/kickstad 9


RESERVEER NU!

Voor de lekkerste kerst bij jou in de buurt! Kom tijdens deze feestelijke kerst kerstdagen bij ons dineren en ontvang een uniek Shabu Shabu kerstcadeau. Voor de laatste updates, kijk op shabushabu.nl of volg ons op Facebook.

10


Loeren

STAD

TEKST & FOTOGRAFIE Gerlinde Vliegenthart

Het zijn soms de gekste dingen aan een voorbijganger waardoor je oog wat langer blijft Vertel eens wat over Jan? “Heet-ie Jan? In mijn hoofd heette hij al Karel. Jan is halverwege de 40 en is vrijgezel... Maar misschien woont hij samen en heeft hij kinderen, dat kan ook. Hij ziet eruit of hij bij een bank werkt. Hij is in ieder geval geen buschauffeur.” Hoe vult hij zijn vrije tijd? “Vanwege dat hoedje denk ik aan vissen… Misschien is hij muzikant? Óf hij is een enthousiast luisteraar óf hij speelt zelf. Iets met jazz. Ik vind hem wel iemand voor de contrabas.” Is hij sportief? “Ik gok dat hij duursporten doet: hardlopen, wielrennen, schaatsen. Volgens mij heeft-ie gespierde bovenbenen, dus ik zet in op fietsen.” Is Jan een dierenvriend? “Absoluut. Dit is een man met een hond. Een grote herdershond ofzo.” Waar kun je hem ‘s nachts voor wakker maken? “Een fijn feestje. Geen vette party, maar gewoon een glas rode wijn en lekker lullen met mensen die hij nog niet kent.” Wat staat erop zijn bucketlist? “Een wereldreis. Zoveel mogelijk nieuwe dingen ontdekken, hij gooit zichzelf graag in het diepe. En om nieuwe mensen te ontmoeten, want Jan is echt een mensen-mens.” Wat is Jans favoriete plek in Leiden? “Café De Twee Spieghels. Vanwege de jazz natuurlijk.”

hangen. Voor Robbert was het Jans hoedje! Jan Dobbe is 61 jaar (Wat? Ja, echt), woont in Leiden, is getrouwd en heeft twee volwassen zoons. In het dagelijks leven is hij freelance tekstschrijver en bedrijfsjournalist voor bladen in de maatschappelijke hoek. ‘s Avonds en in het weekend metamorfoost Jan tot leadzanger in het ruigere genre. Jarenlang zat hij in de Joe Cocker-tribute band Mag Dogs & Englishmen. Nu speelt hij zalen plat met coverband Cheek to Cheek, maar wel nét de covers die je niet zou verwachten. Ook zingt hij regelmatig een deuntje oude rock ‘n roll in regionale seniorencentra. Jan is een grote dierenvriend, maar heeft zelf geen huisdieren. Door zijn werk als hoofdredacteur voor het magazine van de Dierenbescherming weet hij hoe zielig het is als je een beestje niet voldoende aandacht kunt geven. Je kunt Jan ‘s nachts wakker maken voor een boterham met geprakte aardbeien en verder is hij een fervent sporter. Hardlopen, fietsen, zwemmen, skaten, voetballen (tenminste, als zijn knie nog mee wil doen) en schaatsen op natuurijs. Zijn favoriete plek in Leiden is meer een moment: de zaterdagmarkt, wanneer alle lagen van de Leidse bevolking bij elkaar komen. De zaterdagmarkt verbroedert, vindt Jan. Hij heeft geen bucketlist, maar hij zou heel graag een echt groot optreden willen doen. In Paradiso ofzo. Maar eigenlijk is alleen gezondheid echt belangrijk, zegt hij. Een waar woord, Jan!

11


Davy Eduard King

‘SHINEN NAAST WILL SMITH, WAAROM NIET?’

TEKST Richard Post FOTO Wouter Keuris

Met een lifestyle-rubriek in Koffietijd, een rol in de speelfilm Zwaar Verliefd! en zijn theaterdebuut aan de zijde van komiek Jandino Asporaat gaat het Leidenaar Davy Eduard King behoorlijk voor de wind. Daar vertelt hij graag over. Om te laten zien dat je met hard werken een behoorlijk eind kunt komen. Zijn boodschap: stop niet met dromen. 12


We hebben afgesproken in de ochtend van 2 oktober. In het centrum van Leiden wordt druk gewerkt aan de opbouw voor de festiviteiten van Leidens Ontzet. Davy is van plan om ’s avonds met zijn vrienden een rondje door de stad te maken. “Op die momenten merk ik wel dat ik steeds bekender wordt”, zegt hij. “Mensen willen een praatje met me maken en op de foto. Mijn vrienden vinden dat best irritant, maar ze moeten er ook wel om lachen.” Dat krijg je ervan als je wordt uitgeroepen tot Meest Begeerlijke Sekssymbool van 2017. “Tsja… Ik weet niet zo goed wat ik daarmee moet. Ik zie mezelf namelijk niet zo. Aan de ene kant is zo’n titel wel leuk, maar ik merk ook dat mensen je anders gaan beoordelen. Ik krijg steeds vaker te horen dat ik arrogant ben. Schei uit, zeg! Ik vind het juist hartstikke leuk als mensen een praatje willen maken. Het is een teken dat ik iets goed doe. Dat ik nu word gezien als sekssymbool is trouwens wel grappig, want vroeger werd ik vaak gepest.” Echt waar? “Ik ben opgegroeid in de Merenwijk en in die tijd was ons gezin een van de weinige met een kleurtje. Ik heb vaak moeten rennen omdat andere kinderen met me wilden vechten. Als ik daar nu op terugkijk, heeft die periode mij misschien wel gevormd. Heb ik toen geleerd voor mezelf op te komen en niet op te geven.”

Dat vond ik geweldig! Daar wilde ik mee door! Op mijn negentiende heb ik een sprong in het diepe gewaagd en ben ik naar Amerika gegaan. Ik ging Theaterwetenschappen studeren en daarnaast basketbalde ik op een behoorlijk niveau.” Dat klinkt als een mooi avontuur. “Dat was het ook, maar terug in Nederland kwam de ontnuchtering. Ik meldde me vol enthousiasme aan bij een castingbureau. Bleek mijn in Amerika behaalde diploma hier helemaal niets waard te zijn… Er werd me verteld dat ik hoogstens kon figureren. Als ik méér wilde, moest ik maar een opleiding volgen aan de Toneelschool. Ik had echt geen zin om weer vier jaar naar school te gaan, maar ik wilde ook niet opgeven. Heb ik me toch maar ingeschreven als figurant. Ondanks mijn opleiding moest ik helemaal onderaan de ladder beginnen. Ik pakte alles aan, rolde daardoor ook het modellenwerk in. Maar na een tijdje wilde ik toch méér. Heb ik gezegd dat ze pas weer konden bellen als ze grotere rollen voor me hadden.” En dat werkte? “Nee… Er werd een beetje lacherig over gedaan. Ik heb toen moeilijke tijden meegemaakt, zat soms maanden zonder werk. Ik heb me serieus afgevraagd of ik toch niet iets anders moest gaan doen, maar ik vond het de moeite van het proberen waard.

Het keerpunt kwam toen ik in 2014 werd gecast voor de rol van Glenn Kempenaar in Goede Tijden Slechte Tijden. Geen grote rol, maar ik werd wel opgemerkt. Als je in GTST hebt gespeeld, opent dat bepaalde deuren.” Glenn Kempenaar was sportinstructeur, een rol die je ook kreeg in het buik-billen-bonusfimpje van Albert Heijn. “Om eerlijk te zijn ben ik dat bewust op gaan zoeken. Ik kreeg regelmatig te horen dat ik als acteur én te groot én te gespierd was. Als ze dat dan vonden, kon ik daar maar beter mijn kracht van maken. Eigenlijk was dat AH-filmpje een klein klusje. Het was de bedoeling dat het alleen zou worden ingezet voor YouTube. Kort nadat het online stond, belde mijn zus me op. Je gaat viral!, zei ze. Ik dacht ze doelde op een filmpje van de serie Komt een man bij de dokter waar ik een rolletje in speelde, maar het bleek om dat AH-filmpje te gaan. Dat werd onverwacht een hit.” Het leverde je zelfs een prijs op: de Loden Leeuw van het programma Radar voor de meest irritante reclame van 2017. “Een prijs die je niet wilt winnen, ja. Voor ons was die reclame één grote grap. Het filmpje was helemaal niet serieus bedoeld en we hebben ontzettend veel lol gehad tijdens de opnames. Met die insteek keek ik ook naar de nominatie voor de Loden Leeuw.

Heb je een moeilijke route moeten afleggen om te komen waar je nu bent in je carrière? “Ik heb een behoorlijke omweg gemaakt, ja. Toen ik zestien jaar oud was, wist ik helemaal niet wat ik wilde worden. Ik vond sporten leuk en mensen in mijn omgeving zagen in mij wel een politieagent. Ik ben toen begonnen met de opleiding Orde & Veiligheid aan het ROC, maar daar ben ik binnen een jaar alweer mee gestopt. Het ging te gemakkelijk, ik haalde zonder veel moeite hoge cijfers. Via een connectie ben ik op de Amerikaanse school in Wassenaar beland. Daar heb ik voor het eerst kennisgemaakt met theater. 13


14

Ik kon er de humor wel van inzien. Davy is sportman en een sportman wil winnen, dat idee. We hebben een filmpje opgenomen met de oproep om juist op ons te stemmen. En ook de uitreiking was natuurlijk hilarisch. Radarpresentatrice Antoinette Hertsenberg probeerde me voor de camera echt te kleineren, maar dat lukte haar niet. Toch weer die vechtersmentaliteit in mij, hè. Dat filmpje ging wéér viral. Davy heeft de angel uit de wesp gehaald, zo luidde een van de reacties. Mooi om mee te maken.”

liedje zingen. Dat ging voor geen meter, want ik ben geen zanger. M’n tekst had ik wel goed voorbereid, maar Jandino hield zich daar helemaal niet aan. Had ik kunnen weten, want hij is een komiek. Al met al vond ik het vreselijk om te doen, maar gek genoeg had ik toch wel een goed gevoel. Ik was door naar de tweede ronde, maar rond die tweede auditie was ik ziek. Ik wilde afzeggen, maar uiteindelijk ben ik toch gegaan. Dit was toch wat ik wilde? Paracetamol naar binnen en gaan. En ik kreeg die rol!”

Ook in de late night soap De Spa en de film Zwaar Verliefd! speel je sportieve rollen, terwijl je in Koffietijd een lifestyle-rubriek hebt. Je toneelrol in de klucht Judeska in de TBS-kliniek, met Jandino Asporaat, is totaal iets anders. “Het is voor het eerst sinds de Amerikaanse School dat ik echt theater doe. Ik werd getagd in een bericht op Facebook om auditie te doen, zo gaat dat tegenwoordig. Ik dacht: waarom ook niet? Dat ik door de voorselectie heen kwam vond ik al verrassend. Toen moest ik écht auditie gaan doen, ik scheet in m’n broek. Ik begon al heel slecht doordat ik te laat kwam. Uitgerekend die dag stond ik vast in het verkeer. Vervolgens moest ik een

Een droom die uitkomt? “Zeker. De repetities waren pittig, want waar normaal soms wel een half jaar voor wordt uitgetrokken hebben wij in drie weken tijd gedaan. Het is een leuke cast en we hebben veel lol. De eerste show vond ik enorm spannend. Tijdens de première ben ik het podium opgegaan toen de gordijnen nog dicht waren. Even dat geluid uit de zaal horen. Het was écht! Ik werd er best een beetje emotioneel van. Ik stond er toch maar mooi. Eigenlijk is het een droom die uitkomt zonder dat het een droom wás, omdat ik het niet voor mogelijk hield.” Is het speciaal voor je dat jullie op 4 december in de Leidse Schouwburg staan? “Echt wel, ik ben nu al superzenuwachtig. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik waarschijnlijk driekwart van de toeschouwers in de zaal ken. Een theatervoorstelling is veel persoonlijker dan televisiewerk en in Judeska in de TBS-publiek hebben we ook veel interactie met het publiek. Het kan zo maar zijn dat ik tijdens het spelen recht in het gezicht van mijn broer kijk. Het wordt een spannende en tegelijkertijd ook een mooie avond. Mijn familie en vrienden hebben me altijd gesteund en zijn enorm trots. Dat ben ik zelf ook, gezien het feit waar ik vandaan kom. Ik heb laten zien dat je met hard werken iets kunt bereiken en dat je niet moet opgeven. Ik ben niet blijven hangen in

Tijdens de première werd ik best emotioneel’ het negatieve, zoals veel mensen vaak doen, maar ben altijd op zoek blijven gaan naar het positieve. Als je negatief bent, gaat het je zeker niet lukken. Mijn positieve instelling heeft me toch nog best ver gebracht.” Heb je al nieuwe dromen? “Altijd. Mijn focus blijft liggen op televisiewerk, dat blijft magisch. Ooit wil ik de stap maken naar Hollywood. Shinen naast Will Smith, waarom niet? Ik ben dan wel een nuchtere jongen uit Leiden, maar door mijn jaren in Amerika heb ik ook groot leren denken. Tot nu toe is het me steeds gelukt om waar te maken wat ik uitspreek. Laatst kreeg ik een berichtje van een vriendin die ik lang niet had gesproken. Ik ben trots op je, schreef ze. Ik weet nog dat je vertelde dat je een rol wilde in GTST en ik heb je uitgelachen. Maar het is je gewoon gelukt. Uit dat soort dingen haal ik extra motivatie. Mijn rol in Judeska in de TBS-publiek is echt een verrijking. Ik merk dat ik groei, dat ik een steeds betere acteur wordt. Dus wie weet waar dit eindigt?” Je hebt in ieder geval al een mooie artiestennaam. “Haha. Dat denken wel meer mensen, maar die achternaam heb ik gewoon van mijn vader. Weet je wat grappig is? Een tijdje terug kreeg ik een nieuw naambordje voor mijn huis, met mijn achternaam en mijn initialen ervoor. Toen zag ik pas voor het eerst dat daar gewoon De King stond. Hoe top is dat? De King… Klinkt misschien een beetje arrogant, maar ik vind het onwijs lachen.”

Judeska in de TBS-kliniek Dinsdag 4 december; aanvang 20.15 uur Leidse Schouwburg Leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl


15 JAAR BOKSEN MET BEHOUD VAN HERSENCELLEN

Tik ‘m aan om te feliciteren of kom gezellig langs!

B O KS E N M ET BEH OU D VAN H ERSEN CEL L EN

luckygym.nl

LG_Adv_Los_15jaar_v3.indd 1

01/11/2018 11:22

15


Beleven. Vieren. Vergaderen. Feesten. Dress to impress luidt een gezegde, maar er zijn meer manieren om indruk te maken. Met een event bij Olivier bijvoorbeeld. Het prachtige pand waar Olivier gevestigd is in het centrum van Leiden, is een attractie op zich. Met diverse arrangementen voor borrels, bruiloften, partijen, vergaderingen en andere activiteiten zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt. Uw genot is ons plezier.

De Zaal Wist je dat Olivier over een prachtige vernieuwde benedenzaal beschikt? Deze ruimte is uitermate geschikt om besloten bijeenkomsten te houden: feestjes, trouwerijen, maar ook vergaderingen. Alle benodigdheden zijn aanwezig. Van een compleet verzorgde bar tot aan muziek. En van beamers en projectieschermen tot aan een zakelijke lunch. In de benedenzaal is plek voor maximaal 250 personen.

16


Bierproeverijen Olivier zou Olivier niet zijn als je tijdens je bezoek geen verschillende soorten bier kunt proeven. Vanaf zes personen kun je een bierproeverij boeken – met of zonder bijbehorende hapjes – en er is een aparte Trappisten Proeverij voor de liefhebber. Het summum is het Bierbuffet vanaf 20 personen, waarbij de typische Olivier gerechten van de menukaart wordt gecombineerd met de lekkerste bieren.

Een greep uit de vele mogelijkheden - Borrels en verjaardagen met arrangementen voor drank, hapjes en lunch - Dinerarrangementen voor grote groepen: á la carte, buffet en walking diner - High Tea vanaf 20 personen - BBQ buffet live van de grill - Bedrijfsuitjes - Bierproeverijen - Zakelijke bijeenkomsten, inclusief beamer, projectiemateriaal, koffie, lunch(pakketten) en afsluitend biertje - Bruiloften en andere partijen tot 250 personen in grote benedenzaal - Kinderarrangementen vanaf 10 kinderen - Condoleance bijeenkomsten, van standaard tot royal

Olivier | Hooigracht 23, Leiden 071 512 2444 | cafe-olivier.be leiden.cafe-olivier.be/zakelijk 17


CBD-olie. Hennep extract arm aan THC en rijk aan CBD kunt u o.a. gebruiken voor een verbeterde nachtrust. Altered State werkt al een aantal jaar samen met Hempire om een zo goed mogelijke olie aan te kunnen bieden. Kom snel naar onze winkel. www.alteredstate.nl • Ma/Wo: 13.00 - 18.00 • Do/Za: 13.00 - 21.00 • Papengracht 3, LEIDEN • 071 - 513 1275 • info@alteredstate.nl

KRINGLO OPWINKEL L EIDEN 1000m2 prachtige spullen. Waaronder: Antiek

Retro

Curiosa

Vintage

Design

Kleding and more

“Elke dag staan we klaar met een fantastisch team enthousiaste mensen.”

LAMMENSCHANSWEG 141D | 2321 HS LEIDEN | WWW.KRINGLOOPWINKEL-LEIDEN.NL 18


B&B De Pelgrimsplaats

IN DROMENLAND Neef Sjoerd studeert al twee jaar in Leiden en tot mijn schaamte was ik nog niet bij mijn maatje op bezoek geweest. Waarschijnlijk vanwege de afstand, zelf wonen we namelijk in Groningen. Eigenlijk is het alleen écht de moeite om naar Leiden af te reizen als we daar ook overnachten. In de studentenkamer van Sjoerd is daar geen ruimte voor, maar hij had een oplossing: bij hem in de wijk was een superleuke Bed & Breakfast gevestigd, De Pelgrimsplaats. En dus liep ik samen met mijn vriendin Rosan op een vrijdagmiddag door het centrum van Leiden op zoek naar de Pieterskerkstraat. Wat een gave historische wijk! Toen we bij huisnummer 16 aanbelandden kon Rosan haar ogen niet geloven. “Gaan we hier

overnachten? Ben ik al in dromenland?” We werden hartelijk ontvangen door gastvrouw Annebé. Via de voordeur liepen we zo het gastenvertrek op de begane grond binnen. We werden gegrepen door de heerlijke huiselijke sfeer. Automatisch werd onze aandacht getrokken door de kunstzinnige items in de kamer, de romantische bedlampjes en de heerlijke aroma van een geurkaars. Naast de ruime kamer hadden we ook de beschikking over een eigen keukentje, badkamer en toilet. We vertelden over ons bezoek aan Sjoerd. “Dan hoef ik jullie vast niets te vertellen over de Leidse horeca, maar ik zou zeker een bezoek brengen aan de leuke vintagewinkel om de hoek”, knipoogde Annebé naar Rosan.

Na een gezellige avond met Sjoerd wandelden we zo vanuit de kroeg naar ons één-kamer-‘sterren’-hotel. Beter kon niet. Nou ja, het werd nóg beter. Want Annebé verraste ons ’s ochtends met haar ‘signature breakfast’ van home made granola en fruit. Een heerlijk begin van de dag, waarop we Leiden verder zouden ontdekken. We checkten uit en namen afscheid. Verderop wachtte Sjoerd ons op bij de imposante Pieterskerk.

B&B De Pelgrimsplaats Pieterskerkstraat 16, Leiden 06 11 41 54 56 depelgrimsplaats.nl Instagram: depelgrimsplaats

Stadshorloges

LEIDSE KROONJUWELEN Mijn vriend is klokjesgek. Wat ik met schoenen heb, heeft hij met horloges. Zijn verzameling is inmiddels behoorlijk indrukwekkend. Waar het nieuwe exemplaren betreft wordt hij steeds kieskeuriger en dat betekent voor mij weer dat het niet eenvoudig is om hem nog positief te verrassen. Maar het is me tóch wéér gelukt! Met dank aan Stadshorloges. Via via kwam ik op de website terecht van deze horlogemakers. Mijn eigen Leidse hart begon direct sneller te kloppen. Waren dat écht Leidse horloges? Ik zag een klassiek klokje gebaseerd op De Oude Sterrewacht en eentje geïnspireerd op De Burcht. Hoe leuk! Van de techniek heb ik zelf geen verstand, maar het kon bijna niet anders of deze horloges moesten ook bij mijn vriend in de smaak vallen. Voor de prijs hoefde ik het niet te laten, want de stadshorloges zijn goed betaalbaar. Dus ik bestelde een exemplaar van De Oude

Sterrewacht. Naast een mooi sieraad ook nog eens eentje met persoonlijke herinneringen, want in onze studententijd woonden we vlakbij die prachtige plek. Mijn eigen enthousiasme werd gelukkig gedeeld, want de ogen van mijn vriend werden groter toen hij zijn cadeau uitpakte. Hij bombardeerde zijn nieuwe horloge meteen tot een van de kroonjuwelen in zijn privécollectie. Sterker nog: hij was zó enthousiast dat hij zelf nog eens twee exemplaren van De Oude Sterrewacht heeft besteld. Die liggen tot de aanstaande kerstdagen in de kast op hun nieuwe eigenaar te wachten. Hij gaat ze namelijk cadeau doen aan zijn vader én opa. Ik kan niet wachten! Drie generaties Leienaren met een Leids horloge om de pols. Dat levert vast en zeker een tijdloze herinnering op.

stadshorloges.nl info@stadshorloges.nl 19


TRADITIONEEL PARKET � PLANKEN VLOEREN � LAMINAAT � PVC � (TRAP)RENOVATIE

DOE HET ZELF

� � � � � �

PVC -HOUTEN- EN LAMINAAT MET CLICK-SYSTEEM EENVOUDIG ZELF TE PLAATSEN GRATIS BEZORGING (BINNEN 25KM) PROFESSIONELE KWALITEIT UITGEBREIDE LEGINSTRUCTIE VOLLEDIGE GARANTIE SCHERP GEPRIJSD

OF LAAT ONS HET VOOR JE DOEN

DE GROOTSTE PARKETSHOWROOM VAN NEDERLAND

WWW.JENMVLOEREN.NL U kunt gratis parkeren voor de deur. De koffie staat voor u klaar. 20

J&M Vloeren Zijlbaan 2 2352 BN Leiderdorp

071 581 5140 J&m vloeren J&m vloeren

600 M2


COLUMN

Brainwave TEKST Gertjan Knibbe FOTOGRAFIE Wouter Keuris Er is niets waar ik meer van houd dan van muziek. Zonder met mijn ogen te knipperen, ruil ik mijn huis en haard in voor een concertkaartje van mijn favoriete bandje. Wat is het dan toch intens tragisch dat ik niet kan dansen! Zodra ik op muziek begin te bewegen maakt iedereen in mijn omgeving zich zorgen. Mijn dansmoves zijn namelijk extreem vreemd, in het beste geval lachwekkend, maar in ieder geval consequent uit de maat. Waarom tart mijn brein me door me enorm van muziek te laten genieten, terwijl het voor mij tegelijkertijd onmogelijk is hier fysiek uiting aan te geven? Jarenlang zocht ik de oorzaak hiervan in mijn streng gereformeerde opvoeding of mijn ritmeloze DNA, maar een echt antwoord vond ik nooit. Mijn hoop is nu gevestigd op de publieksdag van het Leiden Institute for Brain and Cognition in de Stadsgehoorzaal, getiteld ‘Daar zit muziek in’. Door een internationaal team van wetenschappers worden die dag swingende vragen beantwoord als: Waarom kan muziek ons ontroeren of juist irriteren? Waarom beginnen we bijna onbewust mee te bewegen op muziek? Oftewel; hoe reageert ons brein op muziek? Ik wil weten waarom ik altijd een modderfiguur sla op de dansvloer. Behalve een verklaring hoop ik natuurlijk ook een oplossing te vinden voor mijn ritmische afwijking. Misschien moet ik leren om dwangmatig hardop mee te tellen met de ritmesectie? Of kan mijn brein zodanig gereset worden dat ik altijd in de maat kan dansen? Dat ik dus door röntgenstralen, hormonale pillen of neuro linguïstisch programmeren in de juiste groove terechtkom. Of is er een precisie-operatie in de hersenen mogelijk zodat ik wezenloos, maar in ieder geval in de maat, kan meehobbelen met een zombierun of achter de fanfare aan kan marcheren? Ik heb trouwens een leuk experiment bedacht voor die LIBCdag: ik stel mijn a-ritmische lichaam ter beschikking aan de wetenschap! In plaats van dat ik als luisteraar met swingintenties het einde van het amusement-proces ben, beginnen we juist bij mij. Ik begin op mijn eigen lompe manier te dansen en de aanwezige muzikanten gaan daar live proberen een passende sound bij te maken. Een buiten ritmische beat. Dit wordt spannend hoor, daar moet je echt bij zijn. Wellicht komen we via free jazz en experimentele dance wel in een hele nieuwe vibe terecht. Wie weet ontdekken we in de Stadsgehoorzaal een vette nieuwe muziekstroming; de Nerdsound. Muziek speciaal voor mij op maat gemaakt, dat is toch wel erg cool. En hoe vier je zo’n nieuwe ontdekking? Met een gezamenlijke brainwave natuurlijk!

21


Zo van het land ...naar de keuken

Van der Mey Quality Food & Vegetables is al meer dan 60 jaar de leverancier van een hoogwaardig en uitgebreid

OL OL IJF

voor 23:59 besteld volgende dag bezorgd bestel online!

AGF assortiment aan de horeca. Vraag ons proefpakket aan! Bel: 071 - 40 132 03

www.pvandermey.nl

sinds 1956

P. Van der Mey | Vinkenweg 50b, 2231 NT Rijnsburg, 071 - 40 132 03, info@pvandermey.nl

Om te krijgen,

Om te geven

Leuke gift sets van Dermalogica. Er is altijd een variant die bij jouw huidconditie past. Tegen zeer aantrekkelijke prijzen ĂŠn extra korting.

De huidexperts van Ceez Skin Care kunnen het beste advies geven als je langskomt, maar bestellen via Gezondehuidwinkel.nl kan natuurlijk ook. Vrijheidslaan 55 | 2321 JR Leiden | T: 071 5149988 | www.ceez.nl 22


Leiden, zijn er nog vragen?

WIST-U-DATJES VAN JE STADJE

stond in Tilburg; hij kwam voor zijn studie naar Leiden en verloor zijn hart aan de stad. Beiden willen ze hier nooit meer weg: het uitgelezen team dus om een typisch Leids spel te maken. “Maar ik ben eigenlijk niet zo’n spelletjesmens”, bekent Jos. “Ik houd wel heel erg van quizzen. Dus ik verheug me nu toch op een spelletjesavond met de hele familie.” Barthel: “Ik heb het spel laatst met mijn kinderen gespeeld. Je kunt het prima met z’n tweeën doen, maar het wordt pas echt leuk bij vier spelers of meer. Je mag namelijk ook kaarten met elkaar ruilen, waardoor het spelverloop steeds verandert.” TEKST Gerlinde Vliegenthart FOTOGRAFIE Barthel Brussee

Pictionary, Triviant en Catan maak plaats, nu is er Leiden, zijn er nog vragen? Een gezelschapsspel met een dobbelsteen, 400 vragen én 400 antwoorden over ons stadje. Kom maar op met die gure winteravonden. Leiden, zijn er nog vragen? bestaat uit 100 speelkaarten met vragen in verschillende categorieën, gesorteerd aan de hand van het Leidse volkslied. Op de achterkant van iedere kaart vind je een deel van een vrolijke tekening van een drukke Nieuwe Rijn, waarin gezellig-

heid, historie en een vleugje stadse gekte samenkomen. Wie als eerste de plaat compleet heeft, is de winnaar. Maar... er komen ook sleutelkaarten voorbij die het spel ineens een heel andere wending kunnen geven. Pas bijvoorbeeld op voor Goeie Mie! Leidse feitjeskenner Van het spel bestond al een Haarlemse variant. Toen illustrator Barthel Brussee werd gevraagd voor de Leidse editie, dacht hij direct aan Jos van den Broek als compagnon. Jos maakt ieder jaar de vragen voor de 3 oktober-quiz van het Leidsch Dagblad, dus als iemand zichzelf een Leidse feitjeskenner mag noemen is hij het wel. Barthel is een geboren en getogen Leidenaar. Jos’ wieg

Maandbrroeierr Kwam Jos tijdens het samenstellen van de vragen nog voor verrassingen te staan? “Toch wel. Ik kwam regelmatig iets tegen wat ik nog niet wist. En nog steeds weet ik niet álle 400 antwoorden.” Barthel: “Dat houdt het spel ook leuk, dat je steeds weer iets nieuws ontdekt over je stad.” Hebben de heren een favoriete vraag? Jos: “Die over wat een ‘maandbrroeierr’ is. Weet jij dat? Dat is een vrouw die vaak in verwachting is.” Barthel: “Mijn favoriete vraag mag je zelf bedenken. Er is namelijk een kaart waar je zelfbedachte vragen op kunt schrijven. En wat ik nog niet wist, is dat het drieluik van Lucas van Leyden een bijnaam heeft. Had ik eigenlijk moeten weten natuurlijk. Dankzij het spel weet ik dat nu wel!”

Leiden, zijn er nog vragen? kun je vinden in verschillende Leidse boekhandels en online via uitgeverij-loutje.nl 23


Volg ons op Instagram @mafleiden

Breestraat 95, Leiden 071 - 5134494 www.mafleiden.nl

De spe cia alz aa k voo r thu is en kantoo r • Uitgebreid assortiment Lamy schrijfwaren en alles voor de Handwriting fans • Ruime keuze Notebooks van A6 Pocket tot A4+ • Grootste aanbod notitieboeken van Leuchtturm 1917 en Moleskine

Win k e l in h a rtje ce nt ru m. Breestraat 145 071 5133766 wolfslag.nl 24


Nu duurzaam ontharen

DAG ONTHARINGSLEED!

Dat tijdens de wintermaanden de kans op gladheid toeneemt is natuurlijk niets nieuws. Maar wist je ook dat de winterperiode dé ideale tijd van het jaar is om te ontharen met Light Heat Energy? Het team van Nu Duurzaam Ontharen is er klaar voor. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf vrouwen vindt dat ze overbeharing heeft. En ook bij mannen is ontharen – ook wel Body Grooming genoemd – een hot topic. Alleen: epileren, waxen, harsen of scheren is best een dingetje waar je de tijd voor moet nemen. En het vervelende is dat de haartjes na verloop van tijd terugkeren en je weer opnieuw kunt beginnen. Licht en warmte Light Heat Energy is dé oplossing voor iedereen die blijvend van ongewenste haargroei af wil. Door een combinatie van licht en warmte worden haarzakjes verwarmd en vernietigd. Dat betekent dat haren geen kans krijgen opnieuw te groeien. Light Heat Energy is de snelste, meest effectieve en veiligste manier van duurzame ontharing. Voor hem en haar. En niet onbelangrijk: het is ook een stuk minder pijnlijk dan traditionele manieren. Het succes van Light Heat Energy zit ‘m in de combinatie van licht én warmte.

De eerste ontharingsapparaten waren alleen gebaseerd op laserlicht. Dat werkte goed, maar het nadeel was dat alleen donkere haren konden worden verwijderd. De nieuwe techniek maakt het mogelijk dat ook lichte haartjes – blond, rood en grijs – kunnen worden aangepakt. Geen UV De kosten van behandeling zijn afhankelijk van het lichaamsoppervlak dat je wilt ontharen én het aantal behandelingen dat noodzakelijk is. Meestal volstaan 8 tot 12 behandelingen. Ook goed om te weten: Bij Light Heat Energy mag de huid 3 weken vóór een behandeling en 1 week ná een behandeling niet blootgesteld worden aan UV-stralen. Zonaanbidders starten bij voorkeur in het najaar of in de winter met hun ontharingskuur.

van een mooie, gladde en duurzaam onthaarde huid? Dan moet je bij de specialisten van Nu Duurzaam Ontharen zijn. Hallo gladde huid, dag ontharingsleed!

Nu Duurzaam Ontharen (Onderdeel van Beauty Leiden) Flevoweg 35c, Leiden 071 747 17 11 nuduurzaamontharen.nl

Dus geen gedoe meer met wax, scheermes of pincet? Wil je op een ontspannen en veilige manier genieten 25


State of the Art

TIJD OM TE OOGSTEN TEKST Richard Post FOTOGRAFIE Edwin Weers

De bijeenkomst State of the Art vormde een mooi ijkpunt om de balans op te maken van de rondgang van Cultuurfonds Leiden door de stad. Wat is er de afgelopen maanden allemaal besproken? Maar vooral ook: wat gaan we concreet doen? Na zaaien is het tijd om te oogsten. En er is flink wat gezaaid de afgelopen maanden tijdens de sessies van Leiden aan Tafel. Tijdens die etentjes stond steeds één thema centraal waarbij de ambities en kansen voor de cultuursector werden besproken. Het ging onder meer over het Cultuurkwartier, Jonge Makers, Kunst en Wetenschap, Kinderen en Cultuur, Kunst en Ondernemerschap en Kunst en Zorg. Al die input werd meegenomen naar State of the Art, dat plaatsvond op 8 oktober. Met een opkomst van ongeveer 130 deelnemers was dit congres een te meer het bewijs dat de animo in de stad groot is om gezamenlijk de schouders te zetten onder een sterke cultuursector. Agenda Onder het motto ‘je moet het ijzer smeden als het heet is’, is tijdens State of the Art een agenda samengesteld. Daarin zijn onder meer opgenomen: vervolgstappen rondom het Cultuurkwartier, verdieping voor het thema Cultuur en Kennis, een Festival van de Transformatie door architecten, grafisch vormgevers en beeldend kunstenaars, een groot kunstwerk – Landmark Leiden – als nieuwe eyecatcher én een festival ‘Voor alles en iedereen’, voor en door jongeren en nieuwkomers. 26


cultuurfondsleiden.nl

GUIDO VAN DE LAAR

Best Western City Hotel Leiden

RESI VAN DER PLOEG De Kunstverleners

Hoe kunst in te zetten in de zorg?

“Er zijn in Leiden al mooie initiatieven op het gebied van kunst en zorg, alleen is nauwelijks sprake van samenwerking. We kennen elkaar niet en weten van elkaar niet hoe we te werk gaan. Met als gevolg dat ieder voor zich het wiel aan het uitvinden is. Daar valt winst in te behalen. Betere samenwerking kan er bovendien voor zorgen dat we als kunstenaars een stem kunnen krijgen in het maatschappelijke debat over de gezondheidszorg in de regio. Er liggen kansen voor de cultuursector om een bijdrage te leveren aan wat wordt genoemd ‘kwaliteit van leven’. Denk bijvoorbeeld aan bestrijding van eenzaamheid. Hoe we dit onderwerp gaan vormgeven weten we nog niet, maar er is duidelijk behoefte om hier verder over te brainstormen. Dat zal de volgende stap zijn.”

Meer mogelijk tijdens een dagje Leiden “De toeristische sector kan van toegevoegde waarde zijn voor de cultuursector door informatie te verstrekken aan gasten over tentoonstellingen, concerten en evenementen. In het Best Western City Hotel Leiden merken wij dat gasten vaak met één doel naar Leiden komen – bijvoorbeeld een bezoek aan Museum Boerhaave – terwijl ze zoveel meer zouden kúnnen doen tijdens hun verblijf. Waarom niet ook naar Museum De Lakenhal of ’s avonds naar de Leidse Schouwburg of Gebr. de Nobel? Alles is hier op loopafstand. Ons hotel is midden in het Cultuurkwartier gevestigd en kan een verbindende factor zijn. Dan moeten we alleen wel weten wat er speelt, zodat we het actuele aanbod kunnen laten zien en ons personeel kunnen trainen. Het mes snijdt aan twee kanten: het cultuurbezoek groeit en onze gasten halen méér uit hun bezoek aan Leiden. Het lijkt mij de moeite waard om dat verder te onderzoeken.”

SEBASTIAN SCHOENMAKER Nachtraad Leiden

Nachtburgemeester als gezicht van de Nachtraad LOT VEGTER EN SVEN MEIJERS Nieuwplaatz

Kansen voor jonge makers en innovatie

“Kunstenaarsvereniging Nieuwplaatz heeft een aparte afdeling gericht op Kunst & Ontwikkeling. We zijn op zoek nieuwe samenwerkingen – bijvoorbeeld met wetenschap – en nieuwe kunstvormen die ontstaan vanuit het experiment. Wij vinden dat er binnen de huidige cultuursector weinig ruimte is voor innovatie. Vanuit ons gezamenlijke gedachtengoed is Liquid Society ontstaan. Momenteel draaien we een pilot in een loods in de Hoge Mors waar wél ruimte is voor experiment. Tijdens Leiden aan Tafel hebben we het idee ingebracht om een jaarlijkse productie te maken en in Theater Ins Blau en muziektheatergezelschap KASSETT hebben we waardevolle partners gevonden om de eerste editie mogelijk te maken. Wat we precies gaan doen weten we niet. We leggen de droom in het midden om tot nieuwe spannende samenwerkingen te komen en laten dit ontstaan vanuit het experiment.”

“Met de Nachtraad willen we het nachtleven in Leiden een impuls geven. Wij denken dat er meer mogelijk is dan dat er nu gebeurt. Jonge makers zouden de kans moeten krijgen voor nieuwe initiatieven. Het afgelopen jaar hebben we – onder meer met een silent disco in de zomer – gepolst of er draagvlak is voor onze ideeën. Dat is het geval! Er is momenteel een website in de maak waarop we een totaaloverzicht willen bieden van het nachtprogramma in Leiden. Van daaruit willen we uitgroeien tot een platform voor iedereen met hulpvragen. Dankzij Leiden aan Tafel en State of the Art hebben we ons netwerk vergroot en hebben we bijvoorbeeld contact met beleidsmakers van de gemeente. Daarnaast gaan we op zoek naar een boegbeeld door een verkiezing te organiseren voor de Nachtburgemeester van Leiden.” 27


Pelikaanstraat 22 Leiden | T 071 521 51 51 | epswaak.nl

*Getest met de Samsung WW8800M en vergeleken met de WW8500K (5kg, 40oC katoen was). Parkeren kan 123! - 1 Kort P voor de deur - 2 Kaasmarkt - 3 Parkeergarage AH Hooigracht. En voor de deur is een laad- en losplaats, dus makkelijk als u wat wilt brengen of ophalen. En bij een aankoop vanaf â‚Ź50 kunt u ook gratis gebruik maken van het Parkeerterrein Haagweg, wij hebben uitrijkaarten beschikbaar, vraag hier gerust naar.

28


Lovely FAAS EST 2016

Een gouden insect in je boom ‘Oh dennenboom, oh dennenboom, wat maakt Faas est 2016 je takken wonderschoon...’ Zodra de R weer in de maand zit, gaat Faaseigenares Helmi op zoek naar de meest bijzondere slingers, ballen en ornamenten. Om jouw kerst ook echt helemaal van jou te maken. Dol op ballet? Dan hang je toch glinsterende balletdansertjes in je boom. Romantisch aangelegd? Dan kies je voor de kussende visjes. En zoetekauwen hangen cupcakes in hun boom. Nieuw dit jaar zijn de insecten van gouddraad met grote stenen. Voor natuurliefhebbers. Of gewoon omdat het leuk is. Helmi Faas en Sophia wensen je alvast sfeervolle feestdagen!

Faas est 2016 Breestraat 119, Leiden 06 5119 59 77 faasest2016.nl

Maf Damesmode

Maf is t he new cool

The holidays are coming, de winter breekt aan en daar wil je klaar voor zijn. Loop daarom eens binnen bij dameswinkel Maf aan de Breestraat. Geen opdringerig gedoe, maar een oprecht goed stijladvies. Voor jong, oud, klassiek of modern. Of een coole mix. Bekende merken als 10days en SET worden hier afgewisseld met onontdekte pareltjes en geweldige accessoires. Wat dacht je van een beeldschone tas van Campomaggi of een streelzachte sjaal van INTI Knitwear? Even een momentje voor jezelf. En daarna… klaar voor de leukste maanden van het jaar!

Maf Leiden Breestraat 95, Leiden 071 513 44 94 mafleiden.nl

Lady Service VERY LOVELY

Love is in the air. Of beter gezegd: op je bh. Prima Donna Twist introduceert een nieuwe Love-lijn. De sexy tule is voorzien van schattige kusjes en aan de bovencups van de bh’s vind je een leuke love quote. Jong en sexy in één. Deze musthave is natuurlijk enorm leuk om cadeau te doen óf cadeau te krijgen. Deze lingerie geeft borsten niet alleen de beste ondersteuning, maar oogt super luchtig, ook in de grotere cupmaten. De Love-serie heeft een maatbereik t/m H-cup. With love, from Prima Donna Twist.

Lady Service Doezastraat 19, Leiden 071 514 07 28 ladyservice.com 29


Vanguard State of Art ReHash Cavallaro Jaggy Mason’s Tommy Olymp Brax Mac Peuterey Fortezza Blue Industry Napapijri

Bas de Wit mode Vijf Meiplein 96 2321 BR Leiden 071-5288988 www.basdewitmode.nl

State of Art Store Leiden - Nieuwe Rijn 11 - Leiden - 7 dagen per week geopend


mannenhaves De perfecte gift guide voor mannen die meer verdienen dan een boxershort.

TOSCAANSE HANDDRUK Oké, je hebt flessen wijn en flessen wijn. Maar niet alleen de naam van deze robijnrode wijn is bijzonder; Divertimento Dievole. Uitsluitend op magnums gebotteld, met op elke fles een afdruk van de handen van de wijnmaker en geleverd in een eigen doos. Wat is er mooier dan met dit geschenk jullie relatie of vriendschap te bezegelen. Tik ‘em aan. Henri Bloem | Levendaal 96-98, Leiden | henribloem.nl

DER MEISTER Dit horlogemerk kent zijn oorsprong in de muziek van de opera. En net als in de muziek zit in elke klok een verhaal. Zo ook in deze automaat no. 3. Naast de klassieke vormgeving, hebben de horloges ieder een originele manier van het meten van tijd. Met slechts één in plaats van twee wijzers lees je de tijd per 5 minuten. Weg gehaast, weg leven op de minuut. Adem in, adem uit en geniet van dit sierlijke element aan je arm. De Gunst juweliers heeft een prachtige collectie. Loop eens binnen en gun jezelf de tijd…  De Gunst Juwelier | Nieuwe Rijn 7, Leiden | degunstjuwelier.nl

31


mannenhaves

BUBBELS, BUBBELS EN NOG EENS BUBBELS > ‘Champagne is always the answer’ is een gevleugelde uitspraak. Maar tijdens de feestdagen helemaal. Trakteer je vent op een goede fles en gegarandeerd dat al zijn goede voornemens over jou gaan. Maak het jezelf gemakkelijk en ga naar Henri Bloem op het Levendaal. Meer dan 100 soorten bubbels tussen de 6 euro en de 500 euro. Henri Bloem | Levendaal 96-98, Leiden | henribloem.nl

< HOORTERIS Onze cadeautip voor een rustig hoofd en ontspannen oren. De Even H2. Wow, wat is dit een prachtstuk. Via de EarPrint technologie wordt het geluid afgestemd op het gehoor van de gebruiker. Een uniek product, een net zo uniek ontwerp met een verbluffend gedetailleerd en krachtig geluid. Gun jouw vent een momentje voor zichzelf. Loop eens binnen bij EP Swaak, want zij hebben de grootste collectie koptelefoons van de stad. EP:Swaak Pelikaanstraat 22, Leiden epswaak.nl

< HOMAGE TO HUMANITY Homage to Humanity is het nieuwste boek van Jimmy Nelson en volgens velen zelfs nog beter dan zijn bekendste werk ‘Before They Pass Away’! Homage to Humanity is een indrukwekkend boek met fantastische foto’s en inspirerende verhalen over de culturele diversiteit van onze planeet! Je wordt meegenomen naar de meest afgelegen plekken ter wereld en deze zijn op prachtige wijze vastgelegd! Uniek in het boek is de VR-bril. Waarmee je door middel van 360 film extra beelden en verhalen tot leven kunt laten komen op je smartphone! Babooka | Gangetje 5, Leiden | babooka.nl

32


mannenhaves

< LOVE KATE Begin jaren ’90 viel de Italiaanse fotograaf Mario Sorrenti als een blok voor het toen nog onbekende model Kate Moss. 2 jaar reisden ze samen en fotografeerde Mario haar op intieme momenten. Kate – by Mario Sorrenti - is een prachtig boek met nog niet eerder gepubliceerde intieme foto’s van Kate Moss en geven de prille kalverliefde aan tussen de twee. Beiden aan het begin van hun carrière, maar inmiddels wereldberoemd! Babooka | Gangetje 5, Leiden | babooka.nl

MEER DAN EEN REEP STOF > Veel letters zijn hier niet nodig. Acht om precies te zijn. W A R M E N E K. Of hij nou altijd met een kaal nekkie loopt of omdat z’n jas net ff iets te flets is; een shawl is de oplossing. En State of Art op de Nieuwe Rijn is de plek. Ze hebben een enorme collectie in verschillende kleuren. En zeker geen ‘reep stof’, maar echt mooie exemplaren. Opa, vader, man, vriend, dit is punten scoren. State of Art | Nieuwe Rijn 11, Leiden | stateofart.com

< HAPPY FEET Happy Feet Sokken maken de man. Stiekem zijn deze verborgen parels een stijlicoon van jewelste geworden. Weg met die saaie grijze muizen. Color your feet! Be happy and show it. Zeg vaarwel tegen saaie kleuren, minimale patronen en nul persoonlijkheid. Verwen je voeten want ze verdienen het! Bas de Wit snapt dit. In zijn winkel staat een heuze Happy Feet kerstboom en op de Kerstmarkt heeft hij een chalet vol sokken. Cadeau één in the pocket. Bas de Wit | Vijf Meiplein 96, Leiden | basdewitmode.nl

33


liteit

Prijs/kwa

9

nno Kleyn Volgens O nt sk Vo lk ra

“Zoals deze tijger van gelijke delen grenache, syrah en carignan van zeer oude stokken. Gelukzalig rood, vol met een verrukkelijk stinkertje en

Tip voor de feestdagen! Neem je menu mee naar de winkel en wij geven je het beste wijn spijs advies.

sappige bramen, wat stroefheid, perfect in balans.”

€ 8,95 per fles

Wijn spijs proeverij op zaterdag in de winkel. 3 kleine gerechtjes met bijpassende wijnen 24-11 | 01-12 | 08-12 | 15-12

10% KORTING IN DE WINKEL EN OP WWW.HENRIBLOEM.NL MET ACTIECODE: TIGRE BOVEN €50 = BEZORGEN GRATIS

34

INSPIRATIE NODIG?

LEVENDAAL 96/98 LEIDEN 071 512 17 00 LEIDEN@HENRIBLOEM.NL


Lekker luxe Winterarrangement

Ongestoord genieten met uw eigen gezelschap!

Vertrek en aankomst

Blauwpoortsbrug 1 Leiden +31 (0)6 22 610 552 * we varen altijd warm - comfortabel en droog Vraag direct offerte aan via WWW.BOOTJESENBROODJES.NL/GROEPSVAART

liteit

Prijs/kwa

9

nno Kleyn Volgens O nt sk Vo lk ra

“Zoals deze tijger van gelijke delen grenache, syrah en carignan van zeer oude stokken. Gelukzalig rood, vol met een verrukkelijk stinkertje en

Tip voor de feestdagen! Neem je menu mee naar de winkel en wij geven je het beste wijn spijs advies.

sappige bramen, wat stroefheid, perfect in balans.”

€ 8,95 per fles

Wijn spijs proeverij op zaterdag in de winkel. 3 kleine gerechtjes met bijpassende wijnen 24-11 | 01-12 | 08-12 | 15-12

10% KORTING IN DE WINKEL EN OP WWW.HENRIBLOEM.NL MET ACTIECODE: TIGRE BOVEN €50 = BEZORGEN GRATIS

34

INSPIRATIE NODIG?

LEVENDAAL 96/98 LEIDEN 071 512 17 00 LEIDEN@HENRIBLOEM.NL


Boksen bij LuckyGym

AL 15 JAAR MÉT BEHOUD VAN HERSENCELLEN Boksen... Is dat niet zo’n matpartij in een gewatteerde ring met bloed, blauwe plekken en een paar rondvliegende tanden? Nee dus. In ieder geval niet bij LuckyGym. Trainen bij LuckyGym betekent namelijk trainen op de techniek van het boksen met de fitheid van een bokser. Trainen met elkaar, niet óp elkaar. Boksen zit flink in de lift en boksscholen schieten als paddenstoelen uit de grond, maar 15 jaar geleden was LuckyGym-eigenaar Luc Zirkzee een pionier te noemen. Zijn visie staat nog steeds als een huis: boksen mét behoud van hersencellen. Techniek en concentratie, maar zonder bloed en pijn. Het sociale aspect van boksen staat voor Luc centraal. Evenals persoonlijke benadering. Luc weet van vrijwel elk lid bijvoorbeeld of hij of zij een blessure heeft, een kunstheup, een pacemaker of een ander lichamelijk ongemak. Dat is geen probleem, want hij verzint gewoon een andere oefening die minder belastend voor je is. Knisperfrisse handschoenen Sinds een paar jaar heeft LuckyGym een thuis gevonden aan de Rooseveltstraat. Naast groepslessen, privétraining, sparren en kinderlessen kun je er ook terecht om je eigen ding te doen op de fitnesstoestellen. Wil je lekker in vorm komen maar heb je geen idee waar en hoe je moet beginnen, dan is de calorie verslindende BoksConditie workout een aanrader. Elke les is anders, je verveelt je geen seconde en aan het einde kun je je T-shirt uitwringen.

Heb je nog geen eigen bokshandschoenen? Maakt niet uit, joh. Dan leen je er toch een paar. Mét knisperfrisse onderhandschoentjes. Hygiëne staat sowieso hoog in het vaandel bij LuckyGym. Wanneer je de smaak helemaal te pakken hebt, zijn er genoeg doorgroeimogelijkheden. Boek bijvoorbeeld een personal sessie bij Luc. Sparren als een professional dus, maar nog steeds met behoud van je hersencellen. In het hier en nu Bij LuckyGym kan iedereen terecht. Van 6 tot 99 jaar, van superfit tot net-te-lang-niks-gedaan, van timmerman tot CEO. “Boksen is een fysiek schaakspelletje”, vertelt Luc. “Professionele boksers proberen zo min mogelijk klappen op te vangen. Door snel voetenwerk, door motorische vaardigheden, inzicht en vooruit denken. Als je traint, kun je met niets anders bezig zijn. Even nergens aan denken, een uurtje even helemaal in het hier en nu zijn.” Geen wonder dat Lucs boks workshops voor bedrijven zo gretig aftrek vinden. Geen betere manier om tijdens een teamdag alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, aldus Luc. Wij geloven het meteen!

LuckyGym Rooseveltstraat 43P, Leiden 06 30 60 13 17 luckygym.com 35


Publieksdag LIBC

DAAR ZIT MUZIEK IN! TEKST Richard Post

Heb jij je weleens afgevraagd hoe Spotify jou muziekadvies geeft? Of wat er in je hersenen gebeurt als je een bepaald liedje in je hoofd hebt? Op 30 november worden deze vragen in de Stadsgehoorzaal Leiden beantwoordt door nationale en internationale onderzoekers tijdens de publieksdag Daar zit muziek in.

Het LIBC

Het betreft de publieksdag van het LIBC, het Leiden Institute for Brain and Cognitition. Dit is een platform voor alle onderzoekers van de Universiteit Leiden die zich bezighouden met hersenonderzoek. Hoe werkt ons brein? En hoe kunnen we onze kennis hierover inzetten op bijvoorbeeld het gebied van taalverwerking, psychiatrie en gezondheid? Een van de doelstellingen van het LIBC is om onderzoeksresultaten te delen met publiek, vandaar de jaarlijkse publieksdag. In 2017 stond de relatie centraal tussen hersenactiviteit en voeding. Andere onderwerpen waren bijvoorbeeld: controle over onzekerheid, gebruik van drugs en medicijnen, stress en tweetaligheid. Dit jaar is het thema dus muziek.

Hoe gebruik jij muziek eigenlijk?

a. Om een bepaald gevoel (vreugde, verdriet) te versterken b. Om te bewegen c. Om een negatieve stemming om te buigen d. Als motivatie. Muziek brengt me in een flow e. Als identiteit. ‘Mijn’ muziek zegt iets over wie ik ben De kans is groot dat diverse van deze opties voor jou van toepassing zijn. “Muziek is complex”, zegt Rebecca Schaefer, universitair docent Gezondheids- en Klinische Neuropsychologie en mede-organisator van de publieksdag. “Muziek doet iets met onze emoties en zet aan tot bewegen, dat is algemeen bekend. Maar muziek doet bijvoorbeeld ook iets met ons geheugen. De relatie tussen muziek en onze hersenen moeten we verder uitpluizen.”

Werk in uitvoering

Onderzoek naar de werking van muziek op ons brein is in volle gang. “Er is steeds meer erkenning voor het werkveld”, zegt Rebecca. “Vijftien jaar geleden werd onderzoek naar de werking van muziek beschouwd als iets frivools. Inmiddels zijn er steeds meer aanwijzingen en anekdotes over wat muziek met een mens kan doen. De techniek om dat verder te onderzoeken heeft zich in de tussentijd ook enorm ontwikkeld, maar we weten ook heel veel nog niet. Voor verdere erkenning is het goed om de kennis die we wél hebben op de voorgrond te plaatsen, zoals tijdens onze publieksdag.”

36


Broodje Mozart?

Onderzoek naar de relatie tussen muziek en het menselijk brein bestaat al jaren. Het vermeende Mozart-effect is bijvoorbeeld een bekend experiment. Proefpersonen die naar Mozarts Sonate voor twee piano’s in D majeur (K.448) hadden geluisterd, scoorden beter tijdens testjes die ze daarna maakten. De conclusie: van luisteren naar klassieke muziek word je slim! Die resultaten werden echter al snel onderuitgehaald. Het Mozart-effect bleek maar van korte duur. Bovendien was er ook andere muziek waarbij het effect werd waargenomen en werden er tests uitgevoerd waarbij stukken van Mozart geen enkel effect hadden. Een Broodje Aap dus. Rebecca: “We zien dat er iets gebeurt, maar we snappen de onderliggende werking niet. Waarom kan iemand met dementie nog moeiteloos enkele pianostukken spelen? Als we dat beter snappen, kunnen we meer met die kennis doen.”

Werk in uitvoering 2

Rebecca vertelt over haar eigen onderzoek waarbij deelnemers een bepaalde beweging moesten aanleren; een deel mét en een deel zonder gebruik van muziek. “Uiteindelijk bleek er geen verschil in beweging bij de deelnemers, maar via mri-metingen kon wél een verschil worden aangetoond in de hersenstructuur. Bij de deelnemers die bewogen op muziek bleek een sterkere connectie plaats te vinden tussen specifieke hersengebieden. Daar kunnen we iets mee. Bijvoorbeeld door dit gegeven verder te onderzoeken bij mensen die na een beroerte opnieuw moeten leren bewegen. Met muziek kunnen we de gewenste connectie in de hersenen wellicht opwekken.”

Stip aan de horizon

Wat is Rebecca’s persoonlijke wens voor de toekomst? “Ik krijg na lezingen weleens reacties van mensen die vertellen dat muziek hun leven heeft gered. Het is toch van de gekke dat we niet snappen hoe dat precies werkt? Fundamenteel onderzoek naar de relatie tussen muziek en ons brein leert ons iets over onszelf. Daarnaast hoop ik dat we kennis steeds gerichter kunnen inzetten, zodat op het gebied van gezondheid méér patiëntgroepen hiervan de vruchten kunnen plukken. Muziek is geen aspirientje, maar er is wel potentie om het als medicijn te gebruiken. Het zou toch fantastisch zijn als we met behulp van muziek het leven van iemand met iets onbehandelbaars als een depressie een stuk aangenamer kunnen maken?”

Gebarenkoor

Tijdens de publieksdag krijg je een kijkje in de keuken van de wetenschap. Tijdens lezingen – deels in het Engels – draait het om vragen als ‘Waarom kan muziek ons ontroeren, opvrolijken of juist irriteren?’, ‘Waarom beginnen we bijna onbewust mee te bewegen op muziek?’ en ‘Zijn mensen de enige diersoort met deze neiging?’. Maar er is meer. Het beroemde Calefax rietkwintet gaat live spelen, waarbij het effect van hun muziek wordt gemeten op de hersenactiviteit van een luisteraar. Ook bijzonder is de aanwezigheid van een heus gebarenkoor, want muziek heeft ook effect op mensen die slecht kunnen horen. Het programma start ’s ochtends om 8.30 uur met een inloop en eindigt om 17.30 uur. Kaarten kosten 10,00 euro of 17,50 euro (inclusief lunch). De publieksdag van het LIBC wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Leiden. Rebecca: “Ik denk dat het programma bijzonder interessant is voor iedereen die van muziek houdt.”

Vrijdag 30 november; 8.30 – 17.30 uur Stadsgehoorzaal Leiden libc-leiden.nl

37


WORDT DIT UW NIEUWE SUZUKI? NU TIJDELIJK

€ 1.50K0OR,-TING

INTRODUCTIE

De nieuwe Vitara

Vanaf nu bij ons in de showroom

Nu bij Suzuki Leiden by Bart Hoge Rijndijk 328, 2314 AN Leiden, T. (071) 58 99 636 www.suzukileiden.nl 38

Rijklaar vanaf € 21.999,-


ZZLeiden ‘Eiwitten worden overschat’ I N D E M A AT S C H A P P I J

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball wil in alles een professionele organisatie zijn. Dat gaat veel verder dan alleen presteren met het vlaggenschip Heren 1. In deze serie laten we zien hoe de club ook haar maatschappelijke rol pakt. Op de foto zien we hoe Steffanie Caspers een huidplooimeting verricht bij Marijn Ververs van Heren 1. Op die manier kan de sportdiëtist zien hoe het is gesteld met zijn vetpercentage. Sinds dit seizoen is Steffanie met haar sportvoedingsadviesbureau Feel Good verbonden aan ZZ Leiden. “Goede voeding is een van de pijlers voor sportprestaties, maar dat wordt lang niet altijd erkend”, zegt Steffanie. “Een sporter heeft een grotere energiebehoefte en optimalisatie van je voeding kan daarbij helpen. Hoeveel moet je drinken rondom trainingen en wedstrijden? Wat eet je om beter te herstellen na inspanningen? Tegenwoordig hoor ik sporters steeds vaker zeggen dat koolhydraten slecht zijn, maar als sporter is het niet verstandig om koolhydraten zomaar links te laten liggen. Net zoals het gebruik van extra eiwitten weleens wordt overschat.” “ZZ Leiden gelooft in optimalisatie van voeding en onze samenwerking is een logisch gevolg. Ik meet de spelers regelmatig zodat we hun fitheid kunnen monitoren. Een aantal Amerikanen heb ik extra begeleiding gegeven door met ze naar de supermarkt te gaan en samen met hen te koken. Veel spelers pikken het goed op. Ze beseffen dat goede voeding onderdeel is van het leven van een topsporter. Met optimale voeding ga je niet ineens wedstrijden winnen, maar door slechte voeding kun je wel wedstrijden verliezen.” “Inmiddels komt ook een groep van 22 jeugdspelers bij mij op consult. Dat wordt tot achttien jaar - vergoed vanuit de basis

zorgverzekering. Een goede ontwikkeling, want ook voor optimalisatie van voeding geldt: jong geleerd is oud gedaan. Het is vaak eenvoudiger om jongere sporters een nieuwe eetgewoonte aan te leren dan oudere sporters. Bovendien gaat mijn voedingsadvies verder dan sport alleen. Vermoeidheidsklachten kunnen bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van slechte voeding óf eten op verkeerde momenten.” Ook advies van Steffanie? Ga naar sportdietistleiden.nl.

Komende thuiswedstrijden Za 10 nov; 20.00 uur ZZ - Landstede Basketbal Zwolle Do 22 nov; 20.00 uur ZZ - Dutch Windmills Dordrecht Za 24 nov; 20.00 uur ZZ - Basketball Academie Limburg

Za 15 dec; 20.00 uur ZZ - Den Helder Suns Za 22 dec; 20.00 uur ZZ - New Heroes Den Bosch Do 03 jan; 20.00 uur ZZ - Donar Groningen

ZZLEIDEN.NL 39


De leergierigheid van Robert bij Infotheek Group Samen werken aan een wereld waarin iedereen meedoet.

40


Uitkatern

er o

uit

p

en lekker

eten 41


42


Het Leids Korenfestival

TEKST Gerlinde Vliegenthart FOTOGRAFIE PR

UIT VOLLE BORST!

Koorzang in Gebr. de Nobel? Is dat niet supersuf? Nee, absoluut niet. Vinden de vele koren die de Leidse regio rijk is. Op 25 november komt een brede selectie samen voor het Leids Korenfestival. In alle mogelijke formaties, leeftijdsgroepen en muziekstijlen. Het idee voor het Leids Korenfestival is afkomstig van het team van Gebr. de Nobel zelf. “We willen zo breed mogelijk programmeren”, verklaart programmeur Leontine de Reede. “Er zijn zóveel koren in de regio die wel vaker op een podium willen staan dan alleen tijdens een jaarlijks kerstconcert. Daar wilden we iets mee doen, want onze zaal is voor iedereen.” KORENFABRIEK Popkoren, levensliedkoren, gospelkoren, kinderkoren, alles komt voorbij: 15

“Een competitie zou compleet scheef zijn met zoveel verschillende genres en leeftijden. Zingen is voor veel mensen een fijne hobby, dus het moet vooral een leuk festival zijn.”

koren x 15 minuten. “Het gaat achter elkaar door”, vertelt Marieke den Heijer namens de productie. “Ieder koor legt backstage een route af van binnenkomst, inzingen, podium op en podium af.” En soort korenfabriek dus. En toch... Koorzang op een poppodium? Leontine: “Je zou denken dat dat weinig met elkaar te maken heeft, maar we krijgen regelmatig aanvragen van popkoren die graag in onze zaal zouden optreden.” Marieke: “En al die koren zijn heel verschillend en hebben allemaal een eigen insteek van koormuziek. Niks ouderwets en suf.” GEEN COMPETITIE Aan animo geen gebrek voor dit nieuwe festival, dus voor Leontine en Marieke was de keuze dan ook reuze. De dames hebben een selectie gemaakt die alle uithoeken van het koorspectrum aantikt. Maar: het Leids Korenfestival is heel specifiek geen wedstrijd. Leontine:

Oké, we hebben bij de organisatie opgetekend dat zingen in een koor niet oubollig is. Maar om dat écht zeker te weten, vroegen we het ook nog even aan deelnemers zelf. “Wij zingen met een live band en kiezen met elkaar uit wat we willen zingen”, zegt Anja Honnef van gospelformatie Dawwagiem. “Er is genoeg gospel- en popmuziek te vinden waar wij én ons publiek heel blij van worden. Als we repeteren kom je even helemaal los van de stress van alledag. Het is heerlijk om helemaal op te gaan in een nummer, soms met kippenvel op je armen.” BEYONCÉ EN HAZES “Iets moois met elkaar neerzetten geeft energie!”, zeggen Aukje van der Neut en Esther Polvliet van Zanghuis 206 in koor. “De nummerkeuze speelt daarbij een belangrijke rol. Wij zingen bijvoorbeeld liedjes van Beyoncé en Kyteman, maar ook André Hazes en Sting. Verschillende leeftijden, achtergronden en muziekstijlen, optredens in Paradiso en elk jaar langs de Leidse kroegen tijdens Zingen & Zuipen... Daar is toch niets oubolligs aan?!”

Zondag 25 november; aanvang 13.00 uur Gebr. de Nobel, Leiden gebrdenobel.nl 43


BEDEVAART NAAR MEKKA

BALI WELCOME TO PARADISE

KERSTVAKANTIE PROGRAMMA 44

SCHATTEN UIT DEPOT:

INDONESISCHE BRONZEN

AUTRALISCHE KUNST

DE COLLECTIE VAN HET ABORIGINAL ART MUSEUM

7 redenen om in december naar het museum te komen:

KRITIEK EN COMPASSIE:

FELIPE GUAMAN POMA DE AYALA 17E-EEUWSE INCA SCHRIJVER IN DE SCHIJNWERPERS

DE DIAMANTEN BERGEN VAN KOREA


Drei Positionen

ABSTRACT, ABSTRACT, ABSTRACT

Liefhebbers van abstracte kunst moeten op 17 en 18 november zeker een bezoekje brengen aan Marktsteeg 10. Op die dagen kun je de pop-up expositie Drei Positionen bekijken, een titel die verwijst naar drie exposerende kunstenaars. Christine Bittremieux gebruikt brede, uitgesproken kwaststreken om landschappen uit te beelden. Lisa van der Heijden schildert kleuren en vormen die ze vervolgens weer bedekt onder een dunne laag wit, zodat er een soort herinnering over is van een emotie. Nies de Vuijst doet onderzoek door uit te gaan van tegenstellingen als licht-donker, beweging-verstilling, horizontaal-verticaal. Op zondag 18 november 16.00 uur zingen koorleden van Lingua Musica en Decadent liederen van Philip Glass.

17 en 18 november; 13.00-18.00 uur Marktsteeg 10, Leiden marktsteeg10.nl

Babylon By Bus

AVONDJE BOB MARLEY Zeldzame opnames, een boekpresentatie en uiteraard live muziek. Op zaterdag 11 januari staat reggaelegende Bob Marley centraal in Qbus tijdens een avondprogramma getiteld Babylon By Bus. Organisator is Marleykenner Mike van der Linde, die zelf een multimediashow verzorgd met zeldzame opnames van Bob Marley en een demonstratie van een Black Star Soundsystem uit Kingston. Er is een boekpresentatie over het eerste en enige fotoboek over Bob Marley in Nederland met schrijver Martijn Huisman en fotograaf Gijsbert Hanekroot. De muziek wordt verzorgd door reggaeband Zion Grooves. Kaarten kosten 15 euro Ăłf 20 euro als je op 10 januari ook de preview in platenzaak Nowaâ&#x20AC;&#x2122;s Place wilt bezoeken. De opbrengst komt ten goede aan Stichting Wellhalo die zich onder meer inzet voor duurzame waterputten in Gambia.

Zaterdag 11 januari Qbus, Leiden

Ook voor tijdens de feestdagen huurt u bij ons de beste apparatuur.

Wij wensen u fijne feestdagen toe. www.alvrent.nl

45


WWW.VILLA-BEUKENHOF.NL - 071 720 09 09 - TERWEEWEG 2-4 - 2341 CR OEGSTGEEST

46


Roggeveen|Olijerhoek

THEATER VAN DE STRAAT

TEKST Gerlinde Vliegenthart FOTOGRAFIE Nina Schollaardt

“Roggeveen|Olijerhoek beschouwen en stichten verwarring. Nu maken ze een jubileumvoorstelling met een live-lachband en echte mensen. Neem Ton, hij heeft...” Nee, die abrupt afgebroken zin op de flyer van hun komende voorstelling is geen foutje. Gewoon een gebbetje. Net als dit hele interview. Of toch niet? Het Leidse theaterduo Roggeveen|Olijerhoek is 7,5 jaar bij elkaar. Dat mag gevierd worden! En wel met de jubileumvoorstelling Wie denk je wel/niet dat je bent. Tijdens de voorstelling komt een aantal mensen voorbij met wie de heren de afgelopen jaren hebben gewerkt. Échte mensen, benadrukt het duo. Roggeveen: “Ik wilde met ons vijfjarig jubileum al het theater in, maar jij durfde nog niet. Normaal spelen we op allerlei bijzondere plekken, maar nog nooit in een theater.” Olijerhoek: “Ik vind het vooral leuk om het verhaal van een locatie te onderzoeken. Zo’n theaterpodium waar helemaal niets is, dat is gewoon moeilijker.” Roggeveen: “Nu gaat het niet om het verhaal van de locatie, maar om de verhalen van de mensen.” Olijerhoek: “Dus dan kan ik er toch wel iets mee. Neem bijvoorbeeld Ton, van de flyer. Ton is één van de mensen met wie we eerder hebben samengewerkt.” Roggeveen: “Je hebt helemaal geen acteurs nodig om theater te maken. Het zijn lieve mensen die al

een mooi verhaal hebben. We werken met échte mensen, hè, Olijerhoek?” Olijerhoek: “Ja, unieke mensen die we op straat hebben gevonden. Die komen we gewoon tegen en daar beginnen we een gesprek mee.” Roggeveen: “Maar jij kletst ook wel tegen iedereen. Als we in de supermarkt staan, is dat best irritant. Maar uiteindelijk doe ik dan toch weer mee.” Olijerhoek: “Naar sommige mensen ben ik gewoon echt heel nieuwsgierig. En mensen beginnen ook soms een heel verhaal tegen mij.” Roggeveen: “Je hebt gewoon een open gezicht.” (Halverwege het gesprek bliept Roggeveens mobiel. Zijn vriendin smst dat Koos Alberts is overleden. Olijerhoek stelt een timer in. Er volgen twee minuten plechtige stilte voor de volkszanger.) Roggeveen: “Misschien moeten we nog meer vertellen over onze voorstelling? Wat mensen kunnen verwachten?” Olijerhoek: “We worden geïnspireerd door Waardenberg en De Jong. En Gummbah, die vinden we heel leuk. En Jiskefet, daar ben ik mee opgegroeid.” Roggeveen: “Eén van onze eerdere voorstellingen werd ‘Jiskefettiaans’ genoemd. Ik kijk trouwens ook graag naar De rijdende rechter en Het familiediner. Vanwege de échte mensen.” Olijerhoek: “We hebben een live lachband in onze voorstelling. Nog nooit eerder vertoond!” Roggeveen: “We schotelen ons publiek de wereld voor zoals wij die zien.” Olijerhoek: “En dia’s. We gaan samen dia’s kijken. Die hebben we op straat gevonden.” Roggeveen: “En het is sowieso droog.” Olijerhoek: “Verder nog iets?” Roggeveen: “Ik wil nog wel iets kwijt. Ik vind ‘expansievat’ een prachtig woord.”

Donderdag 15 november; aanvang 20.30 uur Theater Ins Blau, Leiden www.roggeveenolijerhoek.nl 47


stci Ker rcu

Groot

de s L ei n

21 t/m 3 0 d e ce m b er Cult uurp le Lammerm in ark t

Ontdek de historische binnenstad van Leiden tijdens de Winter Wonder Weken! Van 24 november tot en met 6 januari staat de Stad van Ontdekkingen in het teken van talloze (nieuwe) winterse activiteiten. Er was eens...

WINTERVERHALEN PIETERSKWARTIER Waan je weer even in Engeland van de 19e eeuw tijdens het nieuwe Winterverhalen Pieterskwartier. Rondom het Pieterskerkplein word je verrast door diverse acts en acteurs, die je het gevoel geven dat je even terug bent in de tijd. Kom lekker scharrelen en kijken en natuurlijk is er ook een hapje en drankje verkrijgbaar.

15 en 16 december Pieterskerkplein

DRIJVENDE IJSBAAN & KERSTMARKT Op het water in het water… natuurlijk kun je dit jaar ook weer een maand lang schaatsen op de drijvende ijsbaan. En dan mag de kerstmarkt natuurlijk ook niet ontbreken. Kom gezellig winkelen, drink een glaasje glühwein, kom genieten van de live-acts op het cultureel podium, ga op de foto met de kerstman of vaar een stukje mee met de rondvaart vanaf de kerstmarkt.

Drijvende IJsbaan: 8 december t/m 6 januari Nieuwe Rijn, tussen de Koornbrug en Visbrug Drijvende Kerstmarkt: 14 t/m 25 december Nieuwe Rijn, tussen Koorn-, en Karnemelksebrug

INTOCHT, HUIS VAN SINTERKLAAS EN PAKJESBOOT Hoor wie klopt daar kinderen… Op zaterdag 24 november komt de Sint met zijn Pieten weer aan in Leiden! Vanaf 11 uur gaan we alle liedjes alvast oefenen op de Beestenmarkt, waar de Sint en zijn Pieten aankomen om 12 uur. Hierna trekt de gezellige stoet door de binnenstad en eindigt om 14 uur op de Hooglandse Kerkgracht, waar je Sinterklaas en zijn Pieten ook kunt ontmoeten. Vanaf zondag 25 november kun je de Sint natuurlijk ook weer ontmoeten in zijn eigen Huis van Sinterklaas, waar je hem dagelijks kunt bezoeken van 12 tot 17 uur. Wil je niet alleen het huis zien van Sinterklaas, dan kun je dit jaar opnieuw zijn echte Pakjesboot 12 van binnen bekijken. (tickets via www.pakjesboot.nl)

- Intocht: zaterdag 24 november, Beestenmarkt/Hooglandse Kerkgracht - Huis van Sinterklaas: 25 november t/m 4 december, De Waag (Aalmarkt 21) - Pakjesbootdagen: 28 november t/m 30 november, Brasserie de Poort

48

ROTARY SANTA RUN LEIDEN & POOLVOSSENJACHT Dit jaar zijn er twee nieuwe evenementen om gezellig met het gezin te doen: de Rotary Santa Run Leiden en de Poolvossenjacht. Met een wandeling van 3 kilometer door de binnenstad heb je én een mooie belevenis én haal je geld op voor het goede doel. Mooier kan Kerstmis 2018 niet beginnen! En voor de echte speurders onder ons, kun je weer op zoek naar de vossen die zich ‘verstoppen’ in de binnenstad.

Poolvossenjacht: zondagochtend 16 december Rotary Santa Run Leiden: vrijdagavond 21 december (Inschrijven via leiden. rotarysantarun.nl)


Bezoek leiden.nl/ winterwonderweken voor de volledige programmering. NOSTALGISCHE KERMIS & JORIS’ KERSTBOOM De prachtige Nostalgische Kermis vind je dit jaar op het Hooglandse Kerkplein, dat wij natuurlijk weer omdopen tot Hooglandse Kerstplein. En bij een kermis hoort natuurlijk ook een lekkere zoete wafel en glaasje chocomel. Voor het derde jaar op rij heeft Leiden ook zijn eigen Joris’ Kerstboom. Vanaf 7 december kun je hierin een foto hangen van jouw dierbare personen. Op zaterdag 15 en zondag 16 december zal Joris Linssen ook weer verhalen komen opnemen voor het gelijknamige tv-programma Joris’ Kerstboom.

Joris’ Kerstboom: 7 december t/m 6 januari Tv-opnames: 15 & 16 december Nostalgische Kermis: 14 december t/m 6 januari Hooglandse Kerkplein

Leiden Intocht Sinterklaas 24 november

Geluksroute

24 & 25 november

Huis van Sinterklaas 25 november t/m 4 december

Drijvende IJsbaan 8 december t/m 6 januari

Bårr

7 december t/m 6 januari

Leiden Lumière 7 december

Drijvende Kerstmarkt 14 t/m 25 december

DING DONG MERRILY ON HIGH… Na het succes van vorig jaar, zijn er ook dit jaar twee korenweekenden. Zo’n 30 verschillende koren brengen in de binnenstad van Leiden dat extra stukje kerstsfeer, zodat het nóg een stukje gezelliger wordt…

15 & 16 december en 22 & 23 december Diverse locaties in de binnenstad

LEIDEN LUMIÈRE Dit jaar ontsteken we de lichtjes in de kerstboom op het Hooglandse Kerstplein met prachtige projectie door het Blauwe Uur in de Hooglandse Kerk en in aanwezigheid van wethouder Yvonne van Delft. Je bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn en met ons te proosten op de komende gezellige feestdagen.

Vrijdagavond 7 december

Joris’ Kerstboom TV opnames 15 & 16 december

Nostalgische Kermis 14 december t/m 6 januari

Winterverhalen Pieterskwartier 15 & 16 december

Poolvossenjacht 16 december

Korenweekenden 15-16 & 22-23 december

RIJN Verlicht

16 december t/m 6 januari

BÄRR, EEN WINTERS SPROOKJE Leiden heeft de primeur van een uniek Scandinavisch concept; Bärr! In dit rondreizende restaurant in Noorse viking tenten, vind je winterse knusheid, een knapperende, berevellen en natuurlijk lekker eten. Natuurlijk wordt er ook aan de kinderen gedacht met speciale programmering.

Rotary Santa Run Leiden 21 december

Groot Kerstcircus Leiden 21 t/m 30 december

leiden.nl/winterwonderweken

7 december t/m 6 januari, Stadhuisplein

49


50


Bierwandeling.nl LEIDEN

ZONDAG 27 JANUARI 2019

WINTERBIER FESTIVAL LEIDEN

SCHELTEMA LEIDEN

WWW.WINTERBIERFESTIVALLEIDEN.NL GROEPSWIJZER.NL voor al uw groepsuitjes

50


Winterbierfestival

GROOTSE PROEVERIJ Voor in de agenda! Vijftien brouwers van kleine Nederlandse brouwerijen zetten op zondag 27 januari hun tap open in Scheltema Leiden. Je kunt ze allemaal langslopen met een proefglas en een programmaboekje in de hand. De bieren op de tap zijn stuk voor stuk smakelijke winterse bieren. Sommige zijn zelfs speciaal voor dit Winterbierfestival gebrouwen! Wat dat betreft mogen we spreken van een unieke aangelegenheid, zeker ook met de robuuste en ambachtelijke sfeer van Scheltema als decor. Organisatoren van het Winterbierfestival – dat de vierde editie beleeft – zijn ProKwadraat en Bierproeverij op Eigen Wijze. Hapjes worden verzorgd door Scheltema Leiden.

Zondag 27 januari; 13.30 tot 18.30 uur Scheltema, Leiden bierwandeling.nl

One Night Out

ALS HET ÉCHT GOED MOET ZIJN Zeg nou zelf: als 30-plusser ga je waarschijnlijk lang niet ieder weekend meer uit. En áls je dan een avond uit gaat, wil je dat het ook écht goed is. One Night Out is precies dat! Op 8 december mag je bijvoorbeeld Berget Lewis verwachten in Scheltema Leiden. Zij is één van de Ladies of Soul. Samen met onder anderen Trijntje Oosterhuis en Glennis Grace staat zij twee avonden in een uitverkochte Ziggodome. Nu dus ook in Leiden. Verder zijn er diverse DJ’s die op verschillende plekken in Scheltema zullen draaien. Houd je van disco en soul of meer van de 90’s? Of hoor je liever de Top 40 dancehits van nu? Het kan niet anders of er is een DJ aanwezig die jouw muziekstijl draait. Of neem de Silent Disco: met een koptelefoon op, en de videoclip op een scherm, lekker uit je dak gaan. Met een cocktailtje lekker loungen maakt het feest compleet. Alles is mogelijk op deze avond. One Night Out staat voor een avond plezier maken met je vrienden.

Kaarten kosten: Early Birds 15 euro, Regular Birds 20 euro en Angry Birds 25 euro. Zaterdag 8 december Scheltema Leiden onenightout.party

51


Bekeerling

WAAROM RIZA RIZA WERD NOVEMBER DO 01-11

ORKATER/LARS DOBERMAN DE VROUW MUZIEKTHEATER

VR 02-11

JOB RAAYMAKERS GEEFT NIKS (5-10JR) JEUGD

ZAT 03-11

DE JONGE REPUBLIEK IMAGINE THE SILENCE JONGEREN

WOE 07-11

PETER VAN ROOIJEN LIEFDE,DOOD & ZWAARTEKRACHT CABARET

DO 08-11

JELENA KOSTIC (UN)BOUND DANS

VR 09-11

HET BARRE LAND, TIJDELIJKE SAMENSCHOLING, PHI NGUYEN, SARAH JONKER EN YORKE HIN UND HER THEATER

ZAT 10-11

ORKATER/IONA&RINEKE KILL ALL KIDS(TRY-OUT) MUZIEKTHEATER

DI 13-11

FUAD HASSEN HELD CABARET

WOE 14-11

ROGGEVEEN/OLIJERHOEK WE ARE ROGGEVEEN|OLIJERHOEK THEATER

DO 15-11

TGECHO DE MORAALRIDDER THEATER

VR 16-11

UNIEKE ZAKEN DE VLIEGENDE GEK (6-12JR) JEUGD

ZA 17-11

RIZA TISSERAND DE BEKEERLING BLUE MONDAY

MA 19-11

SHEYDA DARAB TREASURIES OF MYSTERIES DANS

DO 22-11

PIETER JOUKE GLOEIENDE PLAAT (TRY OUT) CABARET

ZA 24-11

MAAS THEATER EN DANS VICTORY JONGEREN

WOE 28-11

FEIKES HUIS/FIRMA DRAAK/ YOUNG GANGSTERS ULTIMATE CUBE THEATER

VR 30-11

HAAGWEG 6 - 071-5141780 THEATERINSBLAU.NL FB.COM/THEATERINSBLAU

52

Maandag 19 november; aanvang 20.30 uur Theater Ins Blau, Leiden theaterinsblau.nl

KEK

RECHTSE GRAPPEN

De jonge theatermaker Booi Kluiving gelooft dat het theater de juiste plaats is om onderzoek te doen naar maatschappelijke problemen. Hij zoekt naar ‘lelijke’ waarheden om zo taboes te doorbreken. Voor zijn voorstelling KEK dompelde Booi zichzelf als alterego Anon onder in de rechtse internetsubcultuur. Langzamerhand wordt hij er steeds meer ingetrokken en is hij het steeds vaker oneens met de ‘linkse bubbel’ waarin hij zich gewoonlijk begeeft. Waarom is het grappig om op Trump te stemmen? Wat gebeurt er als je van alles een grap maakt? Het resultaat is een multidisciplinaire voorstelling over de dubbelzinnige verhouding van de jonge generatie met het internet.

Maandag 17 december; aanvang 20.30 uur Theater Ins Blau, Leiden theaterinsblau.nl

FOTO Steven Ligthert

PANAMA PICTURES GO NORTH AND SEE WHAT THOSE STRANGERS DO DANS

Riza is moslim, maar was dat voor 2001 niet. Zijn leven was tot die tijd een aaneenschakeling van nare ervaringen. Het onverwachte contact met het geloof gaf Riza de naam die hij nu nog steeds draagt. Bekeerling is een bijzonder openhartige, persoonlijke vertelling waarin Riza zijn FOTO FunX levensverhaal blootlegt. Waarom het geloof, en in zijn geval de Islam, hem letterlijk houvast gaf voor de rest van zijn leven. Riza Tisserand is naast theatermaker ook comedian, rapper en radiopresentator bij onder meer Radio 1, FunX en BNN/ VARA. Deze voorstelling is onderdeel van Blue Monday, de serie met nieuwe theatermakers die je uitdagen met avontuurlijke voorstellingen.


Peter van Rooijen

RECHT VOOR Z’N RAAP FOTO Curly and Straight

Na twee avondvullende cabaretsolo’s komt Peter van Rooijen met zijn eerste liedjesprogramma. En dat is goed nieuws. De Volkskrant rekent Peter tot een van de getalenteerdste liedjesschrijvers van zijn generatie. Liefde, dood & zwaartekracht is gebaseerd op zijn gelijknamige nieuwe CD. Met Nederlandstalige teksten - recht voor z’n raap en toch poëtisch - bezingt hij de liefde, de dood en de middelbare school. Hij wordt bijgestaan door een band. Grappig, naar de keel grijpend, ontroerend en een enkele keer ziek. In zijn muziek kiest hij voor verschillende stijlen, van Spinvis tot Springsteen, maar hij maakt er altijd iets eigens van.

Donderdag 8 november; 20.30 uur Theater Ins Blau, Leiden theaterinsblau.nl

Tom Lash

OVER MENINGEN Tom Lash is iemand die de meningen verdeelt. Waar sommige theater-coryfeeën vooral hard roepen dat zij engagement in hun werk leggen, doet Tom daar nog een schepje bovenop. Met zijn vorige voorstelling Uit vrije wil oogstte de Leidse cabaretier complimenten voor de durf om er hard in te gaan, maar ontving ook woedende mails van mensen die liever een wat conventioneler avondje lekker lachen hadden gezien. Ook op de radio was Tom de afgelopen jaren te horen met zijn scherpe observaties en meningen. Nu komt hij met zijn tweede voorstelling, getiteld Onder voorbehoud. Over meningen, hoe mensen die vormen en wat je er mee moet. Fasten your seatbelts!

Vrijdag 21 december; aanvang 20.30 uur Theater Ins Blau, Leiden theaterinsblau.nl

DECEMBER BELLEVUE PRODUCTIES/HANNAH VAN WIERINGEN ALS VROUWEN VRIENDEN ZIJN THEATER

ZAT 01-12

FRASCATI/JOUMAN FATTAL LIMBO THEATER

DO 06-12

DE GEMEENSCHAP STRINDBERG EN DAL THEATER

VR 07-12

KORZO PRODUCTIES DANSCLICK 20 DANS

ZAT 08-12

GEORGE & ERAN PRODUCTIES ISM UAF KINDEREN VAN ALEPPO THEATER

MA 10-12

ZEP HABIB JONGEREN

DI 11-12

DOOD PAARD DE VERSE TIJD THEATER

DO 13-12

ABBING&HOFMAN VIEZE VUILE ROTSTREKEN(8-12JR) JEUGD

ZA 15-12

BOOI KLUIVING/ DE NIEUWE OOST KEK BLUE MONDAY

MA 17-12

TOM LASH ONDER VOORBEHOUD (PREMIÈRE) CABARET

VR 21-12

HAAGWEG 6 - 071-5141780 THEATERINSBLAU.NL FB.COM/THEATERINSBLAU

53


B O R R E L

|

G R O E P S D I N E R

|

C O C K T A I L W O R K S H O P

|

K I N D E R P A R T I J T J E S

17,50

p.p.

Taste of Aperitivo

Vrijdag en zaterdag 22,50 p.p.

Italiaans genieten zoals jij dat wilt. En beide onderdelen nemen wij 

Nieuw is ‘The Taste of Aperitivo’ een selectie uit de meest populaire

bij Aperitivo  vrij  letterlijk.  Het  genieten  van diverse fijne Italiaanse

gerechten van Aperitivo, voor een wel heel verleidelijke prijs.

gerechten, én op de manier zoals jij dit het liefst doet. Kleine gerechten, smaakvolle hapjes of gewoon juist wel een fijne pizza of pasta. De

Tot en met 5 personen kun je à la carte gerechtjes kiezen. Vanaf 6 personen

wijnkaart is spectaculair te noemen en de cocktails zijn een feestje.

serveren wij een door ons samengesteld menu.

B R E E S T R A AT 49

54

LEIDEN

071 888 84 40

WWW.APERITIVOLEIDEN.NL


Vishtèn

DAGELIJKSE KEUKENMUZIEK Muziekpodium De X presenteert regelmatig muziek uit verre streken, maar Franstalige folk uit Canada is toch wel een unicum. De muzikanten van Vishtèn zijn opgegroeid in een gebied waar een rijke traditie van folkmuziek en dans nog steeds deel uitmaakt van het dagelijks leven. Na het eten wordt in de keuken plaatsgemaakt voor liedjes op bijvoorbeeld accordeon, begeleid door energieke violen, uitgedaagd door opzwepend tappen op de houten vloer. Vishtèn verweeft de muziek die ze met de paplepel ingegoten kregen met een vleugje country, blues en rock en geeft op die manier de traditie een frisse wending.

Vrijdag 23 november; aanvang 21.00 uur Muziekpodium De X, Middelstegracht 123 Leiden de-x.nl

The Policed

VOOR TIENERS UIT DE EIGHTIES Can’t stand losing you. Het is een hit van The Police en erg toepasselijk anno nu. De legendarische band maakt immers geen muziek meer. Dat voelt als een verlies. Maar gelukkig zijn er andere muzikanten die de nummers blijven spelen. Zoals The Policed, een driemanschap dat het repertoire van The Police tot in detail kan evenaren. Op 1 december treedt deze tributeband op in het Cultureel Centrum van Voorschoten. Voor iedereen die begin jaren tachtig tiener was… en hun kinderen.

FOTO Ger Adrichem

Zaterdag 1 december; aanvang 20.00 uur Cultureel Centrum Voorschoten rockinCC.nl

55


Magische kerstdagen BIJ DE BRASSERIE GROEP Beleef een onvergetelijke kerst bij jouw favoriete brasserie van de Brasserie Groep. Zowel bij Brasserie Park, Brasserie Meelfabriek Zijlstroom, Visbrasserie de Poort als Brasserie Buitenhuis serveren we feestelijke arrangementen. Van een lekker ontbijt, een brunch met de lekkerste streekproducten, uitgebreid buffet, een culinair kerstmenu tot gewoon lekker Ă la carte dineren. Bekijk alle arrangementen op www.brasseriegroep.nl/kerst en reserveer tijdig voor jouw magische kerst!

56


DOOR STRATEN & HUISKAMERS

FOTO Joris van Bennekom

Tijdgravers

Soldaat van Oranje – De Musical is de langstlopende theaterproductie ooit in Nederland. Het verhaal speelt zich weliswaar af in WOII, maar de thematiek rond vrijheid is nog zeer actueel. LOS vroeg acteur René van Zinnicq Bergmann naar zijn gevoelens over vrijheid. In de musical neemt hij de rol van Van ’t Sant voor zijn rekening.

Als je, net als Van ‘t Sant, zou moeten kiezen tussen het landsbelang en je gezin, wat zou jouw keuze zijn? “Zonder aarzeling zeg ik: mijn gezin. Ik zie het als mijn allergrootste verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat mijn opgroeiende jongens de kans krijgen iets van hun leven in opbouw te maken. Volgens mij is dat een natuurlijke reflex als ouder. Daarbij geldt ook: ‘verbeter de wereld en begin bij jezelf!’ Als ik ervoor zorg dat mijn kinderen goede, gewetensvolle mensen worden, dan zal uiteindelijk de wereld mooier worden. Ik kan me overigens wel voorstellen dat je in een oorlogssituatie kiest om goed te doen in het belang van je land. Maar pas als je weet dat je allerdierbaarsten veilig zijn.” Hoe lang moeten we volgens jou Bevrijdingsdag blijven vieren? “Bevrijdingsdag is één van de belangrijkste nationale feestdagen die we hebben en moet tot in eeuwigheid gevierd worden. Als een dag waarop we vieren dat we vrij zijn, als mensen. Het is goed ons steeds weer te realiseren dat het niet vanzelfsprekend is om in vrijheid te zijn wie je bent, te denken wat je denkt en te kunnen zeggen wat je wilt zeggen. Om ons heen neemt de intolerantie toe, ook in onze eigen samenleving. Dan komt het erop aan om iedereen op onze grondwaarden te wijzen. Dat gebeurt via de grondwet en op feestdagen zoals Bevrijdingsdag.”

FOTO Fin Klein Woon jij in de wijken Meerburg of Roomburg? Of ben je nieuwsgierig naar het leven aan de rand van de stad? Ga dan op stap met de theatermakers van PS|theater én PS|jong. Tijdgravers is een theaterroute met muziek en verhalen om nooit te vergeten. Deze winterse ontdekkingstocht voert je dwars door straten en huiskamers. Een voorstelling over onbekende wegen en nieuwe kansen. Over een plek waar mensen al tweeduizend jaar opnieuw beginnen, en waar ook een 100-jarige nog volop plannen maakt.

28 november t/m 16 december Meerburg/Roomburg, Leiden pstheater.nl

Wat is jouw meest ultieme vorm van vrijheid? “In 1981 stond ik met 500.000 andere Nederlanders op het Museumplein in Amsterdam, om te demonstreren tegen de alsmaar toenemende wapenwedloop tussen Amerika en de toenmalige SovjetUnie. Een fantastisch gevoel van solidariteit. Dat ik daar mocht staan zonder opgepakt te worden, gaf mij een ongelofelijk vrij gevoel. Dat is natuurlijk al ver achter ons, maar Vrijheid van Meningsuiting is het waard om voor te strijden met elkaar. Altijd en overal.”

FOTO Joris van Bennekom Soldaat van Oranje – De Musical is t/m mei te zien in de TheaterHangaar op voormalig vliegveld Valkenburg in Katwijk. Informatie & kaartverkoop: soldaatvanoranje.nl

57


Kiev Ballet

MODERN ZWANENMEER NOVEMBER 2018 Noord Nederlands Toneel

Dorian, naar Oscar Wilde DI 06/11, 20.15, Leidse Schouwburg

Urban Myth i.s.m. De Krakeling & STIP Martin Luther King (8+) DO 08/11, 19.30, Leidse Schouwburg

Harry Sacksioni

Once upon a time... VR 09/11, 20.15, Stadsgehoorzaal

Jan Rotband

Het Beste DI 13/11, 20:15, Leidse Schouwburg

Introdans

Moderne Meisjes DO 15/11, 20.15, Leidse Schouwburg

Van de koele meren des doods

Willem Voogd, Hanne Arendzen, Vincent Croiset, Tijn Docter e.a. ZA 17/11, 20.15, Leidse Schouwburg

Channa Malkin & Izhar Elias Songs of Love and Exile ZA 17/11, 20.15, Stadsgehoorzaal

Shirma Sings Aretha

A Tribute! (Acoustic Sessions) ZO 18/11, 14.30, Stadsgehoorzaal

Lakshmi

ADEM WO 21/11, 20.15, Leidse Schouwburg

Marco Lopes Moedt

DO 22/11, 20.15, Stadsgehoorzaal

De Toneelmakerij

De Krijtkring (10+) VR 23/11, 19.30, Leidse Schouwburg

Joost Spijkers

Spijkers II VR 23/11, 20.15, Stadsgehoorzaal

ISH Dance Collective

Listen Up! ZA 24/11, 20.15, Stadsgehoorzaal

Kijk voor het volledige programma op www.leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl

58

Het Zwanenmeer zoals je dat nooit eerder beleefde. Niet het sprookje van de Prins, verliefd op een jong meisje, die door een wrede tovenaar in een zwaan wordt veranderd. Nee, het jonge meisje wordt omgetoverd tot een jongen! Een moderne versie door het Kiev Ballet, alom geroemd om haar originele, verrassende, humorrijke en eigentijdse voorstellingen, die het publiek enorm raken en ontroeren. De jonge dansers bezoeken ons land jaarlijks voor enthousiaste, goedgevulde zalen. Het gezelschap is inmiddels gepromoveerd tot staatsgezelschap en stadsgezelschap van Kiev.

Zaterdag 29 december; aanvang 19.30 uur Zondag 30 december; aanvang 14.30 uur Leidse Schouwburg Leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl

Een man een man

ONHANDIG WC-BEZOEK Is het erg als je je niet meer herinnert waar je het over had voordat je naar de WC ging? Nee, tenzij je Burghardt en Van Wees heet en op een avond uit eten gaat om de oude vriendschap op te pakken. In dat geval is het handig als je je herinnert waar je het over had voordat je naar de WC ging. Anders kan het zomaar dat zoâ&#x20AC;&#x2122;n klein detail uitgroeit tot een avond vol wantrouwen, verbaal geweld en miscommunicatie. Een man een man is een komedie over twee mannen, een tafel, een serveerster en vooral dat je dingen niet groter moet maken dan ze zijn. Met Pierre Bokma, Kees Prins en Randy Fokke.

Wegens succes een extra voorstelling bijgeboekt! Zaterdag 24 november; 14.30 uur Leidse Schouwburg leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl


Thijs van de Meeberg

KOM NOU MAAR GEWOON Thijs van de Meeberg probeert ‘de ander’ te begrijpen, maar zijn hoofd werkt niet mee. Want wat denkt hij nu eigenlijk zelf? Welke gedachte is waar? Is Thijs’ geweten wel zo betrouwbaar? Waar dit eindigt? In een stroom bizarre verhalen over rake ontmoetingen en ontwrichtende gebeurtenissen. Afijn: Kom nou maar gewoon. Thijs is de winnaar van het Leids Cabaret Festival 2015 (jury- en publieksprijs). De Volkskrant noemde hem ‘een fijne Freek de Jonge-light’, De VARA-gids sprak over ‘lef’ en Het Parool vroeg zich af of er ‘een verborgen steekje los aan hem is’.

Woensdag 19 december; aanvang 20.15 uur Stadsgehoorzaal, Leiden leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl

DECEMBER 2018 Residentie Orkest

Close to Classics: Beethoven Symfonie no. 5 ZA 01/12, 20.30, Stadsgehoorzaal

Past Present Future

Stadsgehoorzaal Leiden i.s.m. Ludwig VR 07/12, 21.00, Stadsgehoorzaal

Ingeborg Elzevier, Annick Boer en Peter Tuinman

Genoeg nu over jou! ZA 08/12, 20:15 en 09/12, 14:30 Leidse Schouwburg

Chippendales

About Last Night MA 10/12, 20.15, Stadsgehoorzaal

Arie en Silvester

Wie?! DO 13/12, 20.15, Leidse Schouwburg

Theatergroep Suburbia

Holland Baroque & Alexis Kossenko

MOLIÈRE ET MOI

Troost & Zonen ZA 15/12, 20.15, Leidse Schouwburg

The BlueBirds

Elske DeWall, Krystl, Rachèl Louise WO 19/12, 20.15, Leidse Schouwburg

The Legends ft. Michael Varekamp What a Wonderful Christmas DO 20/12, 20.15, Leidse Schouwburg

Esther Scheldwacht en Kees Hulst Laatste Paar Dagen VR 21/12, 20.15, Leidse Schouwburg

Theater Gnaffel

Het Bos Draaft Door (6+) MA 24/12, 14.30, Stadsgehoorzaal

Op Sterk Water

Een magische kerst met Op Sterk Water DO 27/12, 20.15, Leidse Schouwburg

Als Michel Baron 13 jaar oud is ontmoet hij Molière. De Franse toneelschrijver en steracteur wordt zijn grote voorbeeld en vaderfiguur. En terwijl Baron groeit, takelt Molière af. Holland Baroque pakt uit met het meer dan spetterende orkestprogramma Molière et Moi. Geboeid door het Parijs uit de tijd van Lodewijk XIV, gefascineerd door de muziek van Jean-Baptiste Lully en geïnspireerd door de Nederlandse klassieker Baron van Theun de Vries. Speciale gast is de Franse fluitist Alexis Kossenko. Dit project is verbonden met het gelijknamige hoorspel dat in de herfst van 2018 op NPO Radio 4 en 1 door AVROTROS wordt uitgezonden.

Donderdag 22 november; aanvang 20.15 uur Stadsgehoorzaal, Leiden leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl

Jeroen van Veen

Ligconcert : Canto Ostinato VR 28/12, 20.30, Stadsgehoorzaal

Festivalweekend Quartetto di Cremona ZA 29/12 en ZO 30/12, Stadsgehoorzaal

Kijk voor het volledige programma op www.leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl

59


FROM 07/ 12/ 18 T I LL 0 6 / 0 1/ 19

P O P - U P RE S TA URA N T/B A R

TIPIBAR.NL

STADSH UIS P LEIN , LEID EN 60


Leids Luister Festival

BIJZONDERE VERHALEN Ooit kwamen Leidenaren de winteravonden door met verhalen. Spannend, grappig, aangedikt of heel persoonlijk, en altijd brachten ze mensen samen. Op zaterdag 17 november blazen BplusC en Het Taalmuseum deze traditie nieuw leven in. Op diverse locaties zijn bijzondere verhalen te beluisteren. Zo vertelt Ingrid Pot (Erfgoed Leiden en Omstreken) over de Stadhuisbrand in 1929 door de ogen van agent Pierik. Yaël Vinckx (NRC) en Mark Kneppers (Kraak & Smaak) ontvangen je voor een verhaal over Nederlands kleurrijkste poppromotor Willem Venema. Burgemeester Lenferink verhaalt over ‘Boter, kaas en bollen’. De andere vertellers zijn: Hakim, Jeroen Windmeijer, Jos van den Broek, Mia Verbeelen en stadsdichter Marianne van Velzen. Kaartjes kosten 5 euro.

Zaterdag 17 november; 16.30-18.30 uur Diverse locaties Leidse binnenstad BplusC.nl

Bruisend kerstprogramma

CONCERT EN KARAVAAN

Bibliotheek plus Centrum voor kunst en cultuur donderdag 8 en 22 november en 20 december Zangworkshops: Zing Nederlands met me! Leer beter Nederlands door te zingen. Bibliotheek Nieuwstraat (Taalhuis), 19.15-20.45 uur, gratis (aanmelden niet nodig) zondag 11 november Tech It Out Festival Film, muziek en technologie voor kinderen van 8 t/m 12 jr. Bibliotheek Nieuwstraat, 10.0013.30 uur. Toegang € 7,50, kaartjes via www.technolableiden.nl zaterdag 17 november Leids Luister Festival Diverse locaties in de Leidse binnenstad, aanvang 16.30 uur, toegang € 5,00, kaartverkoop in Bibliotheek Nieuwstraat zondag 25 november Sintorkest Kom gezellig samen Sinterklaasliedjes spelen o.l.v. dirigent Bram Soentjens. We repeteren van 14.00-16.00 uur. Om 16.15 uur geef je een mini-concert voor familie en vriendjes. Locatie: Da Vinci, Kagerstraat. Inschrijven via www. BplusC.nl (gratis) zondag 25 november Debat in de Bieb: Pionieren voor voedselzekerheid | Een einde aan honger zonder een einde van de natuur! Bibliotheek Nieuwstraat, 15.00-16.00 uur, gratis

Voor de ideale kerstsfeer hoef je niet te wachten tot 25 en 26 december. Die vind je namelijk al op zaterdag 15 december in BplusC Het Leidse Volkshuis en de Marekerk. De Kerstkaravaan is een bruisend programma met muziek en dans, voor jong en oud. Je kunt meedoen aan een fotoshoot, kerstknutsels maken en er worden winterse verhalen voorgelezen. De kerstman komt misschien ook! ’s Avonds geven leerlingen van het BplusC Kinder- en jeugdkoor

en gemengd koor Ex Animo onder leiding van Wim de Ru een kerstconcert in de Marekerk. Klassiekers als Stille nacht, Hark the Herald Angels sing en Er is een kindeke zullen natuurlijk niet ontbreken.

Zaterdag 15 december Kerstkaravaan 13.30-16.30 uur; Apothekersdijk 33, Leiden Kerstconcert 19.30 uur; Marekerk, Leiden BplusC.nl

zaterdag 15 december Kerstkaravaan Dompel je onder in kerstsferen met dans, muziek, knutselen en een fotoshoot! Het Leidse Volkshuis, 13.00-16.00 uur, gratis zaterdag 15 december BplusC Kerstconcert o.l.v. Wim de Ru Aanvang 19.30 uur (deur open 19.00 uur), Marekerk, Leiden. Toegang € 10,00. Vvk. Bibliotheek Nieuwstraat en locatie Rapenburg of € 12,00 aan de zaal

61


62


BALI - WELCOME TO PARADISE Bali is het onderwerp van de actuele tentoonstelling in Museum Volkenkunde. Een paradijs op aarde, zo staat dit Indonesische eiland te boek. Hier kom je te weten hoe het écht zit. Je ontdekt hoe het paradijs onder druk staat maar dat de cultuur nog springlevend is. Museum Volkenkunde presenteert Bali aan de hand van de beroemde volkenkundige collectie en ontmoetingen met diverse eilandbewoners. Maak bijvoorbeeld kennis met de activistische kunstenaar Made Bayak, die de plasticproblematiek onder de aandacht brengt.

t/m 26 mei 2019 Museum Volkenkunde, Leiden volkenkunde.nl

Kom ook meer te weten over de koloniale tijd en hoe de opkomst van het toerisme daarmee verbonden is.

10 NOVEMBER: BALI OP HET GROTE SCHERM Geniet van twee magische films tijdens het Leiden International Film Festival die aansluiten op de grote Balitentoonstelling: The Seen and Unseen en Baraka. Check de website voor tijden en meer informatie.

17 EN 18 NOVEMBER: BALI-WEEKEND Workshops, talks, rondleidingen, demonstraties, overheerlijk Indonesisch eten en nog veel meer: het zijn de ingrediënten van het BALI-weekend. Kom ook en ga uiteindelijk geïnspireerd naar huis!

KERSTVAKANTIE Ook de kerstvakantie staat natuurlijk in het teken van Bali. Check het afwisselende activiteitenprogramma voor jong & oud op de website (vanaf medio november).

Steenstraat 1, Leiden 63


NOVEMBER

Schoolly D

TABOEDOORBREKEND

DO

01 THE OSMONDS VR

02 BORREL 071 ZA

03 BLCKPRTY ZO

LACUNA COIL + SUPPORT:

04 AMBERIAN DAWN DI

06 GAIKA + AKIRA – ISM LIFF WO

PECHAKUCHA NIGHT –

07 JAPAN EDITIE DO

08 JENNIE LENA DO

08 PAARDEKOOPER VR

LA GRANDE FISSA MET JOOST

09 VAN BELLEN + ST. PAUL ZA

10 FUIF #35 DO

15 GARE DU NORD DO

ELECTRIC COMPANY + SUPPORT:

15 BEAUX

“We rock, we roll, we jam and we mix, and all the other MC’s get off our dicks.” Schoolly D is niet bepaald bescheiden. Maar mág het? Als voormalig lid van de Park Side Killers in Philadelphia, rapte hij als een van de eersten over wapens, gangs, sex, drugs en andere begrippen die in de jaren ‘80 nog taboe waren. En ook muzikaal gezien waren Schoolly en zijn toenmalige DJ Code Money hun tijd ver vooruit met elektronische hardcore beats. Dat leverde hiphop klassiekers op als Gucci Time, P.S.K. What Does it Mean? en Smoke Some Kill. Deze legende komt naar Leiden, op woensdag 12 december.

Woensdag 12 december; deur open 19.30 uur Gebr. de Nobel, Leiden gebrdenobel.nl

VR

16 90’S NOW VR

16 NOBEL AWARD - 3E VOORRONDE ZA

17 MAXFEST071 WO

21 KIM WILDE DO

22 ÖST+ FRONT VR

23 GREEN LIZARD + RUDE BOY VR

23 FIESTA MACUMBA ZA

24 STEVE HARLEY & COCKNEY REBEL ZA

24 SHAGALICIOUS ZA

24 SCHUREN BIJ DE BUREN ZO

25 HET LEIDS KORENFESTIVAL DO

29 PUUR CLASSICS VR

30 ZER00’S HEROES

Gare du Nord

SEX ‘N’ JAZZ FOREVER Over reizen?? Over séks moet het gaan! Aldus bevriende acteur Hans Dagelet die daarmee de basis legde voor het album Sex ‘n’ Jazz van Gare du Nord. Marlies Dekkers ontwierp de iconische hoes met rode naaldhak, Heleen van Royen schreef het bijpassende boek Stout, Marvin Gaye en Paul Carrack zongen. Sex ‘n’ Jazz werd het best verkochte Nederlandse jazz album ever. Dat is inmiddels 10 jaar geleden en dat wordt gevierd met de clubtour Sex ‘n’ Jazz Forever. Daarna is het tijd voor een sabbatical. “Om al die creatieve ideeën die tijdens het non-stop toeren zijn blijven liggen eens rustig uit te werken”, aldus Gare du Nord.

VR

30 ABSOLVA + DIGGETH

64

Donderdag 15 november; deur open 19.30 uur Gebr. de Nobel, Leiden gebrdenobel.nl


DeWolff

OUDE ZIEL, JONG LICHAAM

DECEMBER

ZA

01 BLCKPRTY ZO

02

RISE OF THE NORTHSTAR + DOPE DOD

DO

06 LA COKA NOSTRA DO

06 CLUB 3VOOR12 LEIDEN VR

07 VUNZIGE DEUNTJES ZA

08 FUIF #36 DI

11 AUDREY HORNE WO

12 SCHOOLLY D. DO

13 BOKOESAM DO

13 SILVERFACES + CERTAIN ANIMALS VR

14 SINGLEFEESTJE VR

14 STONE BROKEN ZA

15 BIRTH OF JOY + DEATH ALLEY ZA

15 LBC ZO

16 INGESTED + EXTERMINATION DISMEMBERMENT

DO

20 SWS VR

21 TANTE JOKE KARAOKE BAND VR

21 KIM JANSSEN ZA

22 DEWOLFF ZA

22 SCHUREN BIJ DE BUREN ZO

Rock ’n roll van eigen bodem. DeWolff groeide de afgelopen jaren uit tot een van de beste live acts van Nederland. Een vuurspugend wezen met liefde voor de beste rockbands uit de jaren ’70, maar met de psychedelische glans van de toekomst. Een oude ziel in een jong lichaam; een excentrieke en flink hard rockende jonge band die in een mum van tijd zes kneiter succesvolle platen en een live album uitbracht. DeWolff live zien is een ervaring die in je geheugen gekerfd staat. Zorg dus dat jij erbij bent op 22 december in Gebr. de Nobel.

23 FINALE NOBEL AWARD DO

27 PUUR CLASSICS VR

28 METAL EXPERIENCE FEST ZA

29 CLUB071 ZO

30 FRIS MA

31 FUIF NYE

Zaterdag 22 december; deur open 19.30 uur Gebr. de Nobel, Leiden gebrdenobel.nl

65


Leiden International Film Festival presents

DE BESTE FILMMAAND VAN HET JAAR

FILM Woman at War

December is overal in Nederland de beste filmmaand van het jaar. Dat heeft twee redenen: het weer en de kerstvakantie. En dus komen grote blockbusters vaak uit in deze periode. Ook in het Kijkhuis is aan het einde van het jaar veel te beleven, doordat films die hopen op Oscars eveneens vaak rond de jaarwisseling verschijnen. Waarom? Omdat is gebleken dat mensen die stemmen voor de Oscars een kort geheugen hebben. Dus als er in januari gestemd moet worden op de beste films van afgelopen jaar, wil je het liefst dat iedereen de film heel recent nog heeft gezien. Kanshebbers op Oscars die eind 2018 verschijnen? Shoplifters, Cold War en Woman at War. Shoplifters won eerder dit jaar al de belangrijkste filmprijs op het filmfestival van Cannes. Cold War is de nieuwe film van de regisseur van Ida, die enkele jaren geleden in première ging op het Leiden International Film Festival en iets later de Oscar won voor beste Niet-Engelstalige film. En dan Woman at War, ook weer een film die prijzen won in Cannes. Droogkomisch zoals alleen de Scandinaviërs dat kunnen én met een zeer actueel thema: het klimaat. Het mooie is: in de eerste week van november draaiden deze films alle drie al in Leiden tijdens het Leiden International Film Festival. Het LIFF heeft de laatste dertien jaar een reputatie opgebouwd om als éérste toekomstige 66

prijswinnaars te laten zien. Dat is geen toeval en heeft ook weer te maken met twee redenen. Allereerst de simpele reden dat ons festival een maand vóór de drukke decembermaand wordt gehouden. Dat betekent dat alle toekomstige prijswinnaars net af zijn en bij ons in première kunnen gaan. Toch is het voor ons de kunst om uit het grote aanbod – elk jaar sturen honderden filmmakers hun film naar de selectiecommissie van LIFF – daadwerkelijk de beste films te kiezen. Daar zijn wij een heel jaar mee bezig. Jawel, van januari tot oktober doen wij niets anders dan films kijken die de rest van Nederland pas maanden later, of vaak ook nooit, te zien krijgt. Het resultaat is het snelst groeiende filmfestival van Nederland. Een aantal van onze filmprogrammeurs kan in december van pure uitputting geen film meer zien… Erg is dat niet, want ze hebben alles wat er die maand in de bioscoop draait toch al gezien. Nu jullie nog! Te beginnen met Shoplifters, Cold War en Woman at War. Al te zien tijdens het LIFF en straks voor iedereen in Nederland die de films daar gemist heeft omdat ze stuk voor stuk waren uitverkocht. Fijne feestdagen namens het LIFF! Evert de Vries Hoofd Public Relations LIFF


Uitgelicht Uitgelicht

Verwacht

LEAVE NO TRACE Do 8 november 2018 Meeslepend en emotioneel drama van regisseur Debra Granik. Tom en haar vader leven ‘off the grid’ in een groot Amerikaans natuurpark. Wanneer ze worden ontdekt komen ze in handen van de sociale dienst. Ze proberen zich aan te passen, maar belanden onverwachts op een gevaarlijke tocht door de wildernis. De vraag voor hen is: erbij horen of onafhankelijk leven?

SUSPIRIA Do 15 november 2018 Deze remake van een horrorklassieker bezorgt je rillingen en ongeloof. Ga mee naar een doodenge Berlijnse dansschool waar de jonge leerling Susie (Dakota Johnson) volledig in de greep raakt van Madame Blanc (Tilda Swinton). Luca Guadagnino (Call Me By Your Name) regisseert een bizar en kunstzinnig horrorspektakel. Thom Yorke van Radiohead maakte de soundtrack.

WIDOWS Do 22 november 2018 Auteur Gillian Flynn (Gone Girl) en regisseur Steve McQueen (12 Years a Slave) slaan de handen ineen voor deze rauwe en keiharde thriller met een sterrencast. Na de dood van hun criminele mannen worden de kersverse weduwes (Viola Davis, Elizabeth Debicki, Michelle Rodriguez) bedreigd. Er zit niets anders op dan gezamenlijk hun laatste roofklus uit te voeren.

BEAUTIFUL BOY Do 29 november 2018 Steve Carell en Timothée Chalamet schitteren als vader en zoon in dit hartverscheurende drama van Belgische regisseur Felix van Groeningen (The Broken Circle Breakdown). David Sheff ziet zijn zoon Nic afglijden in een levensbedreigende drugsverslaving. Wat kan hij als ouder doen en wanneer is het tijd om los te laten?

SHOPLIFTERS Do 13 december Geheel terecht won dit Japanse drama in Cannes de Gouden Palm. Regisseur Hirokazu Kore-eda (Like Father, Like Son) laat opnieuw zijn talent zien met een film waarbij weinigen het droog zullen houden. Binnen een groep mensen aan de onderkant van de Japanse samenleving komen de verhoudingen op scherp te staan na de komst van een klein meisje.

NOVEMBER - DECEMBER 1 nov

Bohemian Rhapsody

1 nov

Girl

1 nov

Halloween

1 nov

Loro

1 nov

The Nutcracker and The Four Realms

8 nov

Gräns

8 nov

Leave No Trace

8 nov

The Old Man and the Gun

14 nov

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

15 nov

Destination Wedding

15 nov

Suspiria

15 nov

The Kindergarten Teacher

22 nov

Liebe in den Gängen

22 nov

Mary Shelley

22 nov

Robin Hood

22 nov

The Wife

22 nov

Widows

29 nov

Beautiful Boy

29 nov

Becoming Astrid

29 nov

I Still See You

29 nov

The Grinch

29 nov

The Possession of Hannah Grace

6 dec

All You Need Is Love

6 dec

Cold War

6 dec

Kursk

6 dec

Mortal Engines

6 dec

Replicas

12 dec

Ralph Breaks The Internet

13 dec

All Alone

13 dec

Aquaman

13 dec

Bon Bini Holland 2

13 dec

Shoplifters

13 dec

The Extraordinary Journey of the Fakir

19 dec

Mary Poppins Returns

20 dec

Bumblebee

20 dec

Colette

20 dec

On The Beach At Night Alone

20 dec

Spider-Man: Into The Spider-Verse

20 dec

Wildlife

27 dec

Woman at War

KIJK VOOR MEER INFO EN TRAILERS OP BIOSCOPENLEIDEN.NL Breestraat 31 2311 CH Leiden 071-5123875

Steenstraat 39 2312 BV Leiden 071-5124130

Vrouwenkerksteeg 10 2312 WS Leiden 071-5133900

67


NEW PRODUCTIONS PRESENTEERT

Foto: Joris van Bennekom

8 JAAR EN MEER DAN 2,7 MILJOEN BEZOEKERS NÃ&#x161; T/M MEI (45 cpm)

SOLDAATVANORANJE.NL | 0900 - 1353 theaterhangaar

68

IN SAMENWERKING MET

MEDIAPARTNER

| vliegveld valkenburg | katwijk


Profile for Los magazine

Los magazine november/december 2018  

Los magazine november/december 2018  

Advertisement