Page 1

puur magazine 03 | september | oktober | november 2012 gemeentelijk informatieblad van Puurs | www.puurs.be

Ontdek het nieuwe Dorpshart

Bruisend openingsfeest voor Dorpshart

Veilig terug naar school


2

Inhoudstafel

Cover: foto Marc Vanraes

Beste medeburgers Het woord dat onlosmakelijk verbonden is met de zomer? Evenementen! Zomerse uitjes, muzikale hitte en een gezellige sfeer. Is het dan gedaan met de optredens en voorstellingen, nu de zomer de aftocht blies? Integendeel! Puurs geniet van een heerlijke nazomer – vol festiviteiten. Smeer de stembanden dus maar, want straks mag je nog meezingen tijdens Puurs Zingt. Liever iets ingetogener? Dan heeft CC de Kollebloem enkele concerten op zijn agenda staan: van Nederlandstalige kleinkunst tot doorleefde blues. Maar het evenement dat ik écht aanraad? Pukema! Omdat er nu drie dagen lang wordt opgetreden – onder meer door Geena Lisa en de finalisten van The Voice. Omdat we de Belgische bijdrage aan de openingsceremonie van de Olympische Spelen ontvangen: het mystieke Theater Tol. Maar vooral omdat we dan het vernieuwde Dorpshart officieel inhuldigen. We hebben er lang op gewacht: er werd veel gebouwd, heraangelegd en heringericht. Maar nu zijn we een sfeervol plein, leuke nieuwe winkels en een bruisend centrum rijker.

3-4

Pukema: bruisend doopfeest voor het Dorpshart

5

Nog op de agenda …

6

Horen, zien en … luisteren

7

Stemmen doe je zó

8

Opgepast, schoolgaande jeugd!

9

Geen traantjes, maar lachjes bij de onthaaldienst

Dat moeten we dus in stijl openen. Maar eerst moeten we ons weer inlaten met het nieuwe school- en werkjaar. Met een gerust gemoed: dankzij de Veilig Schoolbegin-actie stuur je jouw kroost veilig naar school. En de tevredenheidsmeting van de dienst voor onthaalouders toont dat de allerkleinsten meer dan verwend worden bij de Puurse opvangouders. Spijtig genoeg is het niet overal rozengeur en maneschijn. Daarop wijzen CC de Kollebloem, vzw De Schakel en de Puurse bib met het project ‘om-armen’. Want niet iedereen heeft het even gemakkelijk om rond te komen. Er moet vaak bespaard worden – ook op ontspanning. Daarom biedt het project minderbedeelden een ontspannend en verrijkend cultuuraanbod aan. Natuurlijk is iedereen ook welkom op de nazomerse festiviteiten. En op de opening van het Dorpshart. Want jullie, Puursenaars, knippen die dag het lintje door. Omdat het plein, zijn winkels, zijn terrassen en zijn toekomstige evenementen er voor jullie zijn. Ik verwacht jullie dus! Koen Van den Heuvel Uw burgemeester

Puur magazine 03 | 2012

10 - 11

Bib is deze herfst place to be

12 - 15

Shop till you drop in Puurs …

16 - 17

Parkeren in Puurs? Hou de borden in het oog!

18 - 19 20 - 21

Puurs werkt verder

Laat jij de regen al jouw auto wassen?

22

23

Om-armen: cultuur als wezenlijk onderdeel OCMW blikt terug op 2011


pukema op z’n best

Pukema: bruisend doopfeest voor het Dorpshart

Omcirkelde je het derde weekend van september al in je agenda? Doen! Want naar goede gewoonte zetten we Puurs dan op stelten tijdens Pukema. Een traditie. Maar dit jaar doen we het toch net een beetje anders: we maken er een extra feestelijke editie van, want we vieren meteen ook het vernieuwde centrum. Het nieuwe Dorpshart krijgt de gepaste babyshower: op 14, 15 en 16 september is het dé centrale locatie tijdens Pukema. Voor deze 39ste editie verhuizen we het podium van het Kerkplein naar hier. En daarop verschijnen deze keer het héle weekend artiesten – drie dagen lang. Van een bruisende inwijding gesproken!

Andere formule. Zelfde plezier

PuKeMa 14 - 15 - 16 SEPTEMBER Opening Dorpshart Puurs

Hoe vieren we het feestvarken nu concreet? Jullie kennen het gesmaakte Pukema-recept: kinderdisco, Pukemannenworp en optredens. Toch is de formule dit jaar lichtjes anders: een nieuw plein, alle dagen artiesten op het podium, en de familie- en kinderavond sluit nu af in plaats van te openen. Maar één zaak blijft natuurlijk altijd hetzelfde: Pukema is hét moment om eens goed uit je dak te gaan en te verbroederen met al je Puurse buren. Al zijn ook je vrienden van buiten onze gemeente van harte welkom.

scan deze code met je smartphone

www.pukema.be

Puur magazine 03 | 2012

3


4

pukema op z’n best Muzikale aftrap op Dorpshart De aftrap van Pukema 2012 wordt gegeven op … het Dorpshart – uiteraard. De deelnemers van The Voice kruipen er op het podium, en herbeleven er de meest beklijvende muziekmomenten van de talentenjacht. Natuurlijk hoort daarbij ook de kippenvelversie van Sound of Silence van winnaar Glenn. Maak die avond ook even tijd om de jaarlijks Pukema-fototentoonstelling te bewonderen. Ook die viert het nieuwe Dorpshart – met een bijzonder thema: ‘Het leven op z’n best in Puurs’. De foto’s die jullie inzonden, en die de gezelligste Puurse momenten tonen, hangen er dan te pronken. Meer nog: ze hangen er niet zo maar, ze beelden het vernieuwde centrum uit.

Van sfeervolle markt tot stevige party Je las het al: er zijn drie dagen lang optredens op het Pukema-podium. Op zaterdag is het onder andere de beurt aan Geena & The Lisa’s en coverband AB Nono. Tv-presentatrice en zangeres Geena Lisa zet het feest in gang met krachtige hits. Van Dolly Parton, over Madonna, tot Lady Gaga. Al last ze er ook een reeks stevige mannensongs tussen. AB Nono sluit de avond af met vrolijke partyknallers – stil blijven staan is geen optie. Voor het zo ver is, kuierde je overdag gezellig door het centrum van Puurs. Want daar verschijnen weer de kraampjes van antiek- en brocanteverkopers, kunstenaars en vergeten ambachtslieden.

Sprookjesachtige doop voor Dorpshart Onze tip voor zaterdag? Zak om 22.00u af naar het Dorpshart. Want dan tovert Theater Tol het om tot een feeërieke locatie, met zijn mystieke show Corazon de Angeles. Het Antwerpse theatergezelschap telt beeldhouwers, muzikanten, dansers en acteurs: zij creëren een unieke, sprookjesachtige openluchtvoorstelling die aanzet tot dromen. Dat deden ze al in Spanje, Singapore, Zwitser-

Puur magazine 03 | 2012

land, India, Noorwegen … en tijdens de opening van de Olympische spelen in Londen. En nu ook in Puurs – een schitterende manier om het Dorpshart te dopen. Aansluitend is het tijd voor het traditionele vuurwerk. Maar dit jaar vanop een nieuwe locatie.

Familiale afsluiter De familiedag is een traditie tijdens Pukema. Trommel op zondag dan ook groot en klein op voor de smakelijke familiebrunch en vrolijke Pukemannenworp. Na het grabbelen naar alle snoepjes, Pukeman-spekken en speelgoedjes weerklinken de eerste tonen van de kinderdisco. Locatie? Het Dorpshart. Daar worden de discobeats opgevolgd door de vrolijke deuntjes van de Ketnetband. De hits van Spring, de Samson-rock en het Mega Mindylied staan ongetwijfeld op de playlist. En meezingen is verplicht!

Dorpshart, open u … Wanneer jong en oud opgewarmd zijn, is het tijd voor het moment suprême. Zondagnamiddag, om drie uur, houden we het nieuwe Dorpshart

met zijn allen boven de doopvont. Geen stijve, plechtige bedoeling. Wél een feestelijk evenement, waarop we het Dorpshart en de omliggende centrumstraten officieel voor geopend verklaren. Trappel je van ongeduld? Neem dan al eens een kijkje op www.pukema.be of surf naar onze Pukema-eventpagina op Facebook. Of twitter er gezellig over, via #pukema.


cultuur op z’n best

5

Nog op de agenda … Gedaan met feesten en amusement, nu de zomervakantie achter de rug is? Niet in Puurs. CC de Kollebloem heeft dit najaar nog heel wat evenementen, optredens en cursussen voor jullie in petto.

Smeer alvast de keel en oefen de toonladder. Want op 22 september is het tijd voor Puurs Zingt. Het moment waarop we allemaal samen – én uit volle borst – meezingen met de Nederlandstalige klassiekers van covergroep ‘De Vos & Lemmes’. Voor zij hun ‘foute’ repertoire op de zanglustigen afvuren, maken we plaats voor echt Puurs zangtalent: de Puurse muziek- en zangverenigingen en de samenzangklassen van de academie. ‘Puurs Zingt’ – 22 september om 20.00u – gratis – Evenementenhal CC de Kollebloem.

Pik een optreden mee Er vlogen al 713 CC de Kollebloemabonnementen de deur uit – en dat op een maand tijd. Dat recordcijfer is te danken aan de vele toppers die geprogrammeerd staan. Al charmeren ook de minder voor de hand liggende optredens. Zoals Planet Janis: niet zomaar een concert, maar een muzikaal en visueel spektakel waarin de mythische Janis Joplin centraal staat. Beverly Jo Scott | Planet Janis – 12 januari om 20.00u - € 18/16,50/15 – theaterzaal CC de Kollebloem.

zaterdag 22 september - 20.00u

mee! Iedereen zingt Presentatie: Clara Cleymans Live-begeleiding: De Vos & Lemmes

VRIJE TOEGANG

info: www.ccdekollebloem.be

V.U.: Koen Van den Heuvel, Hoogstraat 29, 2870 Puurs

Zing de pannen van het dak

Evenementenhal de Kollebloem - Puurs Nog een aanrader? De Kleine Avonden: het moment waarop de top drie van de Nekka-wedstrijd zich aan het grote publiek voorstelt. Tijdens vorige edities passeerden Hannelore Bedert, Buurman en Mira. Nu maken Stoomboot, Marjolein Deckers & groep, en Pickin’Daddy hun opwachting.

Tijdens de workshops ‘Ik heb een smartphone, wat nu?’ en ‘Leuke en must-have apps’ leren we je smartphone van binnen en van buiten kennen. Door hem eerst optimaal in te stellen en efficiënt te bedienen, en er daarna de handigste en leukste applicaties op te zetten.

De kleine avonden –18 januari om 20.00u – € 18/16,50/15 – rode zaal CC de Kollebloem.

Ik heb een smartphone, wat nu? – 4 oktober om 19.30u - € 8 – Atelier 1 CC de Kollebloem. Leuke en must-have apps voor je smartphone of tablet – 18 en 25 oktober om 19.30u - € 15 – Atelier 1 CC de Kollebloem.

Scherp je kennis aan De cursussen hoeven niet onder te doen voor de abonnementen: momenteel schreven al 700 cursisten zich in. Maar er is ook nog plaats voor … jou! Wat denk je van de cursus ‘Whisky proeven’? Van het productieproces, over de geschiedenis, naar het leukste moment in de cursus: proeven van de Schotse, Ierse, Japanse en zelfs Belgische whisky’s.

Meer weten? Je vindt alle informatie over deze voorstellingen en cursussen en van alle andere op www.ccdekollebloem.be of aan de vrijetijdsbalie (tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be). Je kan ook een seizoensbrochure aanvragen bij de medewerkers van de vrijetijdsbalie.

Whisky proeven – vanaf 27 september, vijf donderdagen om 19.30u - € 160 all-in – lokaal A CC de Kollebloem

Puur magazine 03 | 2012


6

erfgoed op z’n best

Horen, zien en … luisteren De tweede zondag van september? Die is naar goede gewoonte gereserveerd voor Open Monumentendag. Op 9 september draait alles rond ‘woord, muziek en beeld’. In onze gemeente merk je dat op drie locaties: in het Oud Gemeentehuis van Breendonk, de Sint-Katharinakerk, en het Hof Ter Zielbeek brengen we de erfenissen van onze overleden kunstenaars tot leven. Het Oud Gemeentehuis Geen burgemeester meer in het Oud Gemeentehuis van Breendonk, wél het Vormingscentrum voor Artistieke Recreatie (VOCAR). Dat stelt tijdens Open Monumentendag de kunstwerken van Eugène-Remy Maes, Dis Keppens, Hugo Leyers en Jules Moons tentoon. Er staan ook twee voorleesmomenten gepland: om half twee leest Jules De

Wachter voor uit het werk van zijn vader, Richard De Wachter. En om half vier luister je naar het repertoire van Jef Geniets, voorgelezen door Tuur Hofmans. Oud Gemeentehuis – BreendonkDorp 77 – gratis van 10.00u tot 18.00u.

De Sint-Katharinakerk

Hof ter Zielbeek

In de Sint-Katharinakerk kan je kennismaken met een uiteenlopende collectie schilderijen, tekeningen, boeken en gedichten van o.a. de kunstkring ’t Vierkant (een vereniging van lokale kunstenaars), Juliaan Verbruggen, Pierre Loverie, Bert Peleman, Robert en Leopold Houthooft. Alsook muziek en partituren van de Puurse componist Jef Schampaert. Je kan er ook kijken naar de film van Puursenaar Aimé Vercruysse: ‘Puur Puuse’, over de lokale gebeurtenissen sinds de jaren veertig. Blijf ook plakken voor een van de voorleesmomenten: om half drie leest Leo Pelgrims voor uit het werk van Bert Peleman. En om half vijf leest Roger Van Hoeck voor uit enkele werken van Frans Dehoux.

Je liep er misschien al meermaals achteloos voorbij, maar wist je dat de kruisweg in Hof ter Zielbeek van kunstenaar Herman De Cuyper is? Lutgart Van Bouwelen wijst je er tijdens Open Monumentendag graag op, met een rondleiding om elf, twee en vier uur. Daarna proost zij samen met jou op de nagedachtenis van Herman De Cuyper in zaal Familieheem.

Sint-Katharinakerk – St-Katharinastraat – gratis van 10.00u tot 18.00u.

Hof Ter Zielbeek – Gasthuisdreef 2 – gratis van 10.00u tot 18.00u.

Hoe goed spreek jij Puus? Vul het correcte “Puuse” woord in en win twee filmtickets van CC De Kollebloem. Je inzending kan je voor 22 september bezorgen aan de vrijetijdsbalie, de winnaar krijgt zijn tickets thuisgestuurd. Tip: schrijf de woorden zoals je ze uitspreekt… Strottenhoofd Modder Hemd Muts Asperge Paard

Naam:.................................................................................................................................................................................................................. Adres:. ................................................................................................................................................................................................................. Telefoon:........................................................................................................................................................................................................... In de vorige opgave was een foutje geslopen, het “foute” antwoord was: GRANKAT. Kijk vanaf 28 september op de erfgoedpagina op www.ccdekollebloem.be voor het correcte antwoord van dit kruiswoordraadsel.


verkiezingen 2012

Stemmen doe je zó Op zondag 14 oktober openen de stembureaus in Puurs opnieuw hun deuren. Dan mag jij er stemmen voor een nieuwe gemeente- en provincieraad. En zo je stempel drukken op het beleid. Wie gaat stemmen? Je kiest op 14 oktober mee de gemeente- en provincieraad, als je – minstens sinds 1 augustus 2012 – Belg bent en ingeschreven bent in het bevolkingsregister van Puurs. Je moet die dag ook 18 jaar of ouder zijn, en je mag niet uitgesloten of geschorst zijn van het kiesrecht. Check? Dan verwachten we je in het stemhokje!

Hoe stemmen we? Tijdens deze verkiezingen wachten er nieuwe stemcomputers op jou in Puurs – net zoals in 150 andere gemeenten. Niet alleen de computers zelf zijn nieuw, ook de stemprocedure verloopt iets anders dan vroeger. Je stemt via een aanraakscherm en drukt dan je eigen stembiljet af. Dat scan je in én deponeer je in de stembus. Nieuwsgierig? Op www.vlaanderenkiest.be lees je er meer over. En in september

plaatst Puurs ook al een paar stemcomputers om te testen. Waar en wanneer? Dat lees je in PUUR, DIGIPUUR of op www.puurs.be.

Wat als ik niet kan stemmen? Ben je op 14 oktober in het buitenland, of ben je om een andere reden verhinderd om te gaan stemmen? Dan kun je iemand die je vertrouwt, volmacht geven om in jouw plaats te kiezen. Die moet dat dan wel doen in het stembureau waarin jij was uitgenodigd. En hij of zij mag maar één volmacht krijgen – en bijvoorbeeld niet voor jou én je partner stemmen. Opgelet! Je kan dit pas in orde brengen als je je kiesbrief hebt ontvangen. Op www.vlaanderenkiest.be ontdek je meer over volmacht geven en krijgen. Of je vraagt raad aan de bevolkingsdienst.

Waarvoor stemmen we? We kiezen op 14 oktober niet alleen een nieuwe gemeenteraad. Jij stelt ook mee een nieuwe provincieraad samen. Een ver-van-mijn-bed-show? Toch niet. De provincie buigt zich over vele zaken die jou aanbelangen, zoals je vrije tijd, leef- en werkomgeving en welzijnsvoorzieningen. Soms zijn de ingrepen duidelijk zichtbaar, soms gebeuren ze achter de schermen. Maar altijd hebben ze gevolgen voor jou – nuttig dus dat jij je er mee over uitspreekt tijdens de provinciale verkiezingen. Meer weten over onze provincie en de provincieraadverkiezing? Surf naar www.drukjestempel.be. Of bestel gratis het speciale magazine via 03 240 67 84 of info@admin.provant.be. Goed geïnformeerd naar de stembus? Vuur je vragen af op de Vlaamse Infolijn – via het gratis nummer 1700. Of stuur een e-mail naar info@vlaanderenkiest.be.

Puur magazine 03 | 2012

7


8

jeugd op z’n best

Opgepast, schoolgaande jeugd!

ook wij ! mPeuuers doeemn te n ee G

De schoolbel wekt ons binnenkort weer uit onze zomerse vakantieslaap. Dan wandelt of fietst de Puurse jeugd massaal naar school. Net als alle mama’s en papa’s zet de gemeente iedereen graag veilig aan de schoolpoort af. En dus is het tijd voor de Veilig schoolbegin-actie. Veilig van en naar school

Opvallen én winnen

Loopt de wekker af op 3 september? Dan is het boekentas maken, snel een boterham eten … én vertrekken naar school – meestal met de fiets of te voet. Het moment voor de meeste ouders om een schietgebedje te maken, in de hoop dat hun oogappel veilig aankomt. Ook Puurs geeft om de veiligheid van de schoolgaande jeugd. Daarom lanceert de gemeente opnieuw de actie Veilig schoolbegin, samen met de lokale politie en de Puurse scholen.

Het codewoord tijdens de Veilig Schoolbegin-actie? Opvallen! Stuur daarom je kroost in een veilige, opvallende outfit de weg op – fluo werkt altijd. En kleef meteen ook de Veilig schoolbegin-sticker op hun rugzak of fiets. Die krijgt je oogappel straks op de kleuter- of lagere school, samen met een raamaffiche om in te kleuren.

Traag en extra attent Hoe trager, hoe veiliger. Daarom zijn alle schoolomgevingen zones 30. Zo merken de automobilisten de schoolgaande kinderen tijdig op. Voor alle zekerheid wijzen ook de Puurse bedrijven hen daarop. Zij plaatsen grote borden met de duidelijke boodschap: ‘Een veilig schoolbegin: ook wij doen mee!’ Een herinnering voor alle passanten dat schoolkinderen hun pad kruisen. Goed opletten, dus!

Puur magazine 03 | 2012

Spotten we de affiche of het etiket straks op je raam of auto? Dan wacht jou misschien wel een P-bon van 25 1 sticker.indd euro. Puurs heeft er tien klaarliggen. En kinderen die met een veilige outfit én sticker naar school gaan? Die legt onze fotograaf vast op de gevoelige plaat. Enkelen onder hen krijgen een beloning.

Een veilig schooljaar Het is niet alleen tijdens de eerste schoolweken opletten geblazen. Want zijn die voorbij? Dan volgen de donkere, regenachtige herfst- en winterdagen. Dan is het nóg belang-

rijker om goed op te letten. Daarom breit Puurs een vervolg aan zijn Veilig schoolbegin-campagne: de acties Donkere dagen en Met de fiets naar school vragen automobilisten om tijdens de grijzige herfst-, winter- én zelfs de eerste lentedagen extra uit hun doppen te kijken. Zo stuur je jouw oogappel van begin september tót eind juni zonder zorgen naar school!

Samenwerken voor veiligheid De campagne Veilig schoolbegin is één van de acties uit het convenant ‘Veilige schoolomgeving’ die de Puurse scholen met de gemeente afsloten. In 2008 werd dit vernieuwd en bundelde het alle veiligheidsacties van de gemeente, scholen en politie. Meer weten? De jeugddienst vertelt je er meer over, via 03 890 76 01 of jeugddienst@puurs.be.


opvang op z’n best

Foto: Marc Vanraes

Geen traantjes, maar lachjes bij de onthaaldienst

Niet alleen bij de eerste schooldag vloeien er traantjes – bij peuter én mama. Ook wanneer de oogappels voor de eerste keer naar de kinderopvang gaan. Bij de onthaalouders van het OCMW-Puurs is dat alvast voor niets nodig. Zo toont de tevredenheidsmeting. Je kleine spruit is je meest kostbare bezit. Ga je na je zwangerschaps- of ouderschapsverlof dus weer aan de slag? Dan laat je jouw oogappel het liefst achter bij een betrouwbare opvang. Waar hij gekoesterd, getroost en gestimuleerd wordt. Nét als thuis.

Goede punten voor onthaalouders In Puurs ontvangen de onthaalouders van het OCMW jouw kindje met open armen. Waarin jij ze met gerust gemoed achterlaat. Dat garanderen de positieve resultaten van de tevredenheidmeting die de overkoepelende dienst voor onthaalouders hield. Daarmee polste ze naar de mening van de belangrijkste klant: hoe beleven de kindjes de opvang? De ouders antwoorden bij élke vraag ‘goed’ tot ‘zeer uitstekend’.

Themabezoeken verbeteren opvang Positieve resultaten doen de Puurse onthaalouders niet op hun lauweren

rusten. De dienst voor onthaalouders stuurt haar coördinatoren regelmatig naar de opvangadresjes. Daar volgen ze de onthaalouder én de kindjes op. Die bezoekjes worden sinds kort aangevuld met themabezoeken rond voeding, hygiëne of veiligheid – met algemene informatie, checklijsten en extra tips. Voor een nog betere opvang.

Kinderlach als bewijs De beste garantie voor een betrouwbare opvang? Dat is natuurlijk de glimlach van jouw kleine spruit. Dat heeft deze tevreden mama alvast begrepen: “Zet ik mijn prutske af? Dan

geeft ze haar onthaalouder en de andere kindjes een big smile met haar blinkende oogjes. Ik laat ze alvast met veel vertrouwen achter, en start mijn werkdag met een gerust gevoel.”

Zoek jij een onthaalouder of wil je het worden? Neem contact op met de dienst voor onthaalouders: 03 890 15 19,

onthaalouders@ocmwpuurs.be. Of bezoek ze in het Sociaal Huis, Palingstraat 48: woe. van 18.00u tot 20.00u, do. van 09.00u tot 12.00u of op afspraak.

De plusjes van de onthaalouders van het OCMW + Je kindje komt terecht in een veilige, huiselijke omgeving – onder toezicht van de dienst voor onthaalouders en Kind en Gezin. + Je krijgt een gratis volgboekje zodat je niets mist. En je mag de onthaalouder ook de oren van het lijf vragen. + Je onthaalouder houdt altijd rekening met het ritme en de bijzonderheden van jouw kindje. + Je dagprijs hangt af van je inkomen. Je betaalt alleen wanneer je kindje komt. Een voorschot moet niet, en via het fiscale attest geniet je van belastingaftrek.

Puur magazine 03 | 2012

9


bib op z’n best

Foto: Marc Vanraes

10

Bib is deze herfst place to be

Een goede reden om op zondag tóch vroeg uit je bed te kruipen? De literaire ontbijten in de Puurse bib. Al ben je ook alle andere dagen welkom tussen de boeken: bijvoorbeeld om ze te beoordelen voor de Kinder- & Jeugdjury. Er staat de Puurse bibliotheek een druk najaar te wachten. Het is dan ook het geknipte seizoen om je in de zetel te nestelen met een boek. Of om ermee onder de lakens te kruipen. Al lokt de bib je er snel weer onderuit: op zondagochtend nodigt ze je naar goede gewoonte geregeld uit voor een literair ontbijt.

Literaire ontbijten: broodjes én boeken Een meeslepend boek, sterke koffie en een knapperige croissant: wat kan een mens meer wensen op zondagochtend? Het eerste literaire ontbijt is gepland op 21 oktober, tijdens de bibliotheekweek.

Puur magazine 03 | 2012

Dan wekt Marcella Piessens je met bruisende verhalen over auteur Louis Paul Boon. Wie hem amper kent, maakt eindelijk kennis. Maar ook wie de man al volgde, ontdekt nieuwe, onbekende kantjes. Ook het tweede literaire ontbijt ligt al vast: op 18 november, tijdens de voorlees- en seniorenweek. Twee themaweken waarin de verhalen van de gebroeders Grimm zich thuis voelen: zij zijn toch het favoriete voorleesmateriaal van alle grootouders? En weer helemaal hip – dat bewijzen de vele series en films die er tegenwoordig op gebaseerd zijn.

De Puurse bib nodigt dus met plezier Rob Van der Wildt opnieuw uit. Hij betoverde ons vorig jaar al en dat mag hij overdoen. Een literair ontbijt kost 7,5 euro (kortingsprijzen: 6 en 5 euro) en start om 10.00u in de leeszaal van de bib. Reserveren doe je via www.ccdekollebloem.be of met een mailtje naar vrijetijdsbalie@puurs.be. Meer informatie over alle literaire ontbijten vind je op http://puurs.bibliotheek.be.


bib op z’n best

Kinder- & Jeugdjury: strenge boekenwurmen Een boek is nooit zomaar een boek. Het is ontroerend of spannend. In één ruk uit of tergend lang. Het is schattig en lief, of hard en scherp. We hebben er allemaal wel een mening over.

Ben je tussen vier en zestien jaar? Dan mag je die mening ook geven tijdens de Kinder- & Jeugdjury. Want dan beslis jij welk jeugdboek bekroond wordt. Hoe? Door véél te lezen: een tiental boeken tussen oktober 2012 en maart 2013. En ze online te beoordelen: je somt je favoriete tien op en stemt zo het leukste boek naar de top. Waar je alle genomineerde boeken vindt? In de bib van Puurs, natuurlijk! Je hoeft die boeken niet alleen thuis te lezen. Ben je tussen acht en tien jaar? Dan nodigt de bib jou (leesgroep 3) ook maandelijks een zaterdag uit om samen te lezen en te beoordelen.

Of je neemt samen met je klas deel. De boeken worden dan zes maanden lang uitgeleend aan jouw school. Samen met een leesdagboek voor jou en je klasgenootjes. Daarin pennen jullie telkens je mening, en na afloop nomineren jullie het allerbeste boek. Boekenwurm mét een mening? Sprokkel meer informatie over de Kinder- & Jeugdjury aan de jeugdbalie in de bib. Daar hoor je meteen ook alles over de gezamenlijke leeszaterdagen. Wil je de boeken mee beoordelen? Schrijf je dan vóór 1 oktober in via 03 890 76 13, of bibliotheek@puurs.be.

Puur magazine 03 | 2012

11


12

winkelen op z’n best

Shop till you drop in Puurs …

Foto: Marc Vanraes

Het nieuwe Dorpshart lokt heel wat winkels naar Puurs-centrum. Sommige zaken openden een tijdje geleden al hun deuren. Andere zijn nog nagelnieuw. We stellen ze enthousiast aan jullie voor – klaar voor jullie winkellijstjes? Gezellig winkelen in Puurs? Dat start met het vullen van je portemonnee bij KBC Bank & Verzekering. Aan de automaten doe je dag en nacht verrichtingen. Maar je hoeft niet snel-snel binnen te springen: de achttien vaste medewerkers maken ook graag tijd voor jou. Ze adviseren je uitgebreid over je verzekeringen, spaarplannen en beleggingen. Of informeren over betrouwbare leningen met haalbare afbetalingsplannen. Zodat je kunt blijven winkelen. KBC, Dorpshart 48. Tel. 03 897 13 50, puurs@kbc.be, www.kbc.be Openingsuren: ma. tot woe.: 09.00u – 12.30u & 14.00u – 16.30u do.: 10.30u – 12.30u & 14.00u – 18.00u za.: 09.00u – 12.00u Op afspraak.

Puur magazine 03 | 2012

KBC Bank & Verzekering

Een spannende thriller voor op het strand? Een lijvige roman om mee te overwinteren? Of een leuk stripverhaal voor tijdens de schoolvakanties? Je vindt ze in de Puurse Standaard Boekhandel. De medewerkers wijzen je probleemloos de bestsellers of verborgen literaire pareltjes aan. Zit je liever niet met jouw neus in de boeken? Dan vind je hier jouw favoriete cd, dvd of game. Of je tikt er een originele geschenkbox, cadeau- of boekenbon op de kop. Standaard Boekhandel, Dorpshart 40. Tel. 03 774 00 65, sb.puurs@standaardboekhandel.be, www.standaardboekhandel.be Openingsuren: ma. tot za.: 09.00u – 19.00u

Standaard Boekhandel


winkelen op z’n best

De kleren maken de man. Hij kan dus maar beter iets stijlvols aantrekken. Precies wat er in de rekken van herenkledingzaak Julien hangt. Eigenares Sarah verzamelt er een aantrekkelijk aanbod merkstukken dat iedere man – en zijn partner – weet te charmeren. Zowel jong als oud is welkom bij Julien, en stapt er keer op keer tiptop buiten. Casual, sportief of zakelijk? Bij Julien vind je alle looks – tot en met de riem, de kousen en de schoenen.

Met Vitrine krijgt Puurs zijn eigen concept store. Voor shopping-leken: een winkel die allerlei merken en uiteenlopende producten met elkaar mixt. Zo vind je trendy spulletjes verzameld onder één dak. Vitrine combineert jonge, originele merken met bekende klassiekers. En knappe kledingstukken met toffe hebbedingen – voor jong en oud, man of vrouw. Kortom iets voor ieders smaak én budget. Zaakvoerders Jeroen en Eline helpen je graag bij je keuze.

Julien

Julien, Stationsstraat 20. Tel. 03 828 34 36, sarah@julienmannenmode.be, www.julienmannenmode.be Openingsuren: di. tot vrij.: 10.00u – 12.00u & 13.30u – 18.00u za.: 10.00u – 18.00u

Pekastya is hét adres voor vrouwen die zich graag verwennen. De duplex heeft beneden een lingeriezaak, en boven een schoonheidsinstituut en nagelstudio. De schoonheidsspecialisten focussen zich op huidverzorging. Maar ook voor gelnagels en welness kun je hier terecht. In de winkel vind je de bekende lingeriemerken, sokken, panty’s, en bad- en nachtmode voor dames, heren en kinderen. En terwijl mevrouw shopt, nipt mijnheer er rustig van een koffie.

Vitrine, Dorpshart 16. Tel. 03 825 35 18, info@vitrine-puurs.be, www.vitrine-puurs.be Openingsuren: di. tot za.: 10.00u – 18.00u. eerste donderdag van de maand: 10.00u – 20.00 u. Op afspraak. Vitrine Met CLOSE-UP krijgt Puurs een BW: Bekende Winkel. Want deze hippe kledingzaak werd uit de grond gestampt door presentatrice Katja Retsin. Zij kreeg daarbij hulp van haar schoonzus Barbara-Jane Janssens. Na het succes van de eerste drie CLOSE-UPwinkels zetten de twee dames hun bruisende mode-avontuur voort in Puurs. Goed nieuws voor jou. Want je stelt er moeiteloos een trendy outfit samen – volgens de laatste hypes en tegen een scherp prijsje.

Pekastya

Foto: Kurt Willaerts

Pekastya, Dorpshart 18. Tel. 03 830 19 00, pekastya@hotmail.be www.pekastya.be Openingsuren: di. tot za.: 10.00u – 18.00u Het schoonheidsinstituut werkt op afspraak.

CLOSE-UP, Dorpshart 42. Tel. 03 294 77 77 info@close-up.be, www.close-up.be Openingsuren: ma. tot vrij.: 10.00u – 18.00u. za.: 10.00u – 18.30u.

CLOSE-UP

Puur magazine 03 | 2012

13


14

winkelen op z’n best

… en daarrond Ook buiten Puurs-centrum spring je voortaan in enkele leuke nieuwe winkels binnen. Je krant, magazine, sigaretten, lottobiljet of lijnkaart koop je bij ’t Krantje. Maar daarbij blijft het niet. Deze krantenwinkel gaat verder: je vindt er ook boeken, wenskaarten, snoep, ijsjes, huisvuilzakken, school- en geschenkartikelen. Meteen van ’s morgens vroeg van alles op de hoogte? Dan haal je de krant snel voor je begint te werken, want ’t Krantje is extra vroeg open. Of je laat je dag- of weekblad gewoon ’s morgens thuisbezorgen.

’t Krantje

’t Krantje, Kerkstraat 20. tkrantje@yahoo.com Openingsuren: ma tot vrij.: 05.15u – 18.00u za.: 07.00u – 16.00u Hypnos

Het oude gemeentehuis van Ruisbroek straalt sinds kort weer als nooit tevoren. Dankzij de interieurarchitecten van KULTUZ die er hun intrek namen. In het historische kader brengen ze hun visie op woonruimtes tot leven. Zo ontdek je in de raadzaal talrijke sfeer- en 3D-plannen van hedendaagse, minimalistische of landelijke interieurs. Een prima inspiratie voor jouw toekomstige woonst. Want ook die nemen de interieurarchitecten graag onder handen. KULTUZ in de Raadzaal, RuisbroekDorp 51A. Tel. 03 886 00 51, info@raadzaal.be www.kultuz.be Openingsuren: ma. tot za.: 14.00u – 18.00 u. Op afspraak.

Puur magazine 03 | 2012

KULTUZ

Marmat

Zalig wegdromen? Dat doe je bij Hypnos. Want hier staat een reeks zalige waterbedden te pronken. Die je natuurlijk mag uitproberen. Meer nog: je moet de verschillende merken, modellen en stabilisaties testen ... tot je jouw droombed gevonden hebt. Het Hypnos-team komt er met plezier bijliggen, zodat je de beste keuze maakt. Beslist? Vergezel je waterbed dan van het gepaste slaapkamermeubilair en bedlinnen, want ook dat vind je bij Hypnos. Hypnos, Hoek ten Eiken 30 Tel. 03 899 37 47, info@hypnoswaterbedden.be, www.hypnoswaterbedden.be Openingsuren: do. tot vrij.: 14.00u - 20.00u za. tot zo.: 13.00u – 18.00u (gesloten op eerste en laatste zondag van de maand en op feestdagen) Op afspraak. Wijn drink je niet zomaar. Je geniet ervan. Dat beseffen ze bij Marmat. Daarom hebben ze hun wijnwinkel uitgebreid met een sfeervol wijncafé. Daar proef je nu in alle rust van de smaakvolle karakterwijnen die Marmat ook te koop aanbiedt – rechtstreeks van bij de wijnboeren. Nestel je op het terras, met zicht op de rustieke vijver, en nip van een fris glaasje mousserende wijn of een hartige rode. Zeg nu eerlijk: hoe aangenaam kan het leven zijn? Marmat, Hoek ten Eiken 18 Tel. 03 425 73 10, info@marmat.be, www.marmat.be Openingsuren (van Pasen tot Allerheiligen): di. tot zo.: 11.00u - … Op afspraak (van Allerheiligen tot Pasen).


winkelen op z’n best

Zeg niet zomaar slotenmaker tegen Het Slotenplan. Zaakvoerder Johan Jansen maakt niet alleen een extra sleutel. Hij onderwerpt ook jouw sloten aan een strenge blik. En als dat nodig is, herstelt of vervangt hij ze. Op jouw vraag maakt hij ook graag een veiligheidsstudie van je deuren. En biedt hij codeklavieren, badgelezers en alarmsystemen aan. Alles voor jouw veiligheid, want dankzij Johan zijn vakkundige ingrepen maken inbrekers geen kans meer.

Het Slotenplan

Het Slotenplan, Botermarkt 12. Tel. 03 825 14 42, gsm 0475 44 40 05 info@hetslotenplan.be, www.hetslotenplan.be Openingsuren: di. tot vrij.: 15.00u – 18.30u za.: 10.00u – 15.00u Op afspraak.

Kleine bengels verdienen al even ondeugende en hippe schoenen. Maar hun voetjes in de groei vragen ook kwaliteit en stevigheid. Daarom combineert schoenwinkel Papoetsie jeugdigheid met degelijkheid. Er wacht je een ruim assortiment kleurrijke, trendy schoenen voor jongens en meisjes. Stuk voor stuk schoenen die niet alleen goed ogen, maar ook goed zitten. En dat van maat 18 tot 40 – zo vindt zelfs mama hier nog een leuke sneaker of ballerina. Papoetsie, Hoogstraat 66. info@papoetsie.be, www.papoetsie.be Openingsuren: di. tot vrij.: 10.00u – 12.00u & 13.30u – 18.00u za.: 10.00u – 18.00u

Papoetsie

Jouw winkel in PUUR Magazine? Winkelen in Puurs? Het wordt alleen maar leuker dankzij de nieuwe zaken. Maar ook de ouwe getrouwe maken er, met hun uitgebreide aanbod en vlekkeloze service, een aangename belevenis van.

Kortom: alle winkels in en rond Puurs zijn het bezoeken waard. Daarom zet PUUR Magazine ze voortaan in de kijker. Plaats je graag jouw winkel in de spotlights? Geef de ambtenaar lokale economie, Wouter De Clercq

dan een seintje op het nummer 03 890 76 61 of stuur een mailtje naar wouter.declercq@puurs.be. Dan reserveren wij een plekje voor je in deze rubriek!

Puur magazine 03 | 2012

15


parkeren op z’n best

Foto: Marc Vanraes

16

Parkeren in Puurs? Hou de borden in het oog! Een vernieuwd Dorpshart, veel nieuwe winkels en zomerse evenementen: redenen genoeg om af te zakken naar het centrum van Puurs. Doe je dat met de wagen? Dan moet je die kwijtraken. Om iedere bezoeker een parkeerplek te gunnen, paste Puurs zijn parkeerbeleid aan – met kort- en langparkeerzones, aangeduid met zoneborden. Puurs creëert met het nieuwe parkeerbeleid zoveel mogelijk plaatsen: kortparkeerders vinden een betalende plek dicht bij het centrum, langparkeerders nemen iets verderop een gratis plaatsje in. Hiervoor deelden we Puurs op in verschillende zones: een betaalzone, waar je geld in de parkeermeter stopt. Een blauwe zone, waar je een parkeerschijf legt. En een langparkeerzone iets buiten het centrum: daar raak je je auto voor langere tijd gratis kwijt.

Betalen of schijf plaatsen? Check het zonebord! Waarom die opdeling in zones? Om het overzichtelijk te houden: zo geldt er niet plots een nieuwe parkeerregel wanneer je de hoek omslaat. En beperken we het aantal verkeersborden. Nu volstaat een bord aan het begin en het einde van de zone. Zo weet jij, of je moet betalen of je schijf plaatsen of helemaal niets.

Zoneregeling stopt pas na bord Concreet: je moet betalen om te parkeren zodra je het beginbord voor de betaalzone passeert. Rij je het bord

Puur magazine 03 | 2012

dat het einde van die zone aanduidt voorbij, of kom je langs een zonebord dat een andere parkeerregeling aangeeft? Dan hoef je niet meer te betalen. Hetzelfde geldt voor wanneer je jouw parkeerschijf moet leggen. Dat is verplicht zodra je het beginbord van de blauwe zone voorbijrijdt, en stopt wanneer je het eindbord of een ander zonebord passeert. Let dus goed op die borden. Want de zoneregeling stopt alleen wanneer je die voorbijrijdt, en niet aan het eerstvolgende kruispunt!

Bewoners soms vrijgesteld Hangt er onder het blauwezonebord ‘uitgezonderd bewoners’? Dan moet je er als houder van een bewonerskaart geen parkeerschijf leggen. Opgelet: die vrijstelling stopt bij het eerstvolgende zonebord zonder onderbord ‘uitgezonderd bewoners’. Daar legt de bewoner zijn parkeerschijf dus wél – net als de andere parkeerders. In de betaalzones geldt er geen vrijstelling voor bewoners.

Borden met parkeerschijfsymbool Naast de zoneborden duiken in Puurs ook nog de oude vertrouwde parkeerborden met parkeerschijfsymbool op. Aan het bord met de opwaartse pijl start de verplichting om een schijf te plaatsen. Die stopt aan het eerstvolgende kruispunt of aan het bord met de neerwaartse pijl.

Foutparkeren? Slecht idee! Borden of niet, op sommige plaatsen is parkeren nooit een optie: zoals op het voetpad, het zebrapad en de fietsoversteekplaatsen. Dat is voor de meeste automobilisten logisch. Maar ook op minder dan vijf meter voor oversteekplaatsen mag het niet. Net als op plekken waar je het uitzicht hindert, of de doorgang versmalt tot minder dan drie meter. En dat durven sommigen wel eens te vergeten – tot grote ergernis van buurtbewoners en andere weggebruikers. Let er dus op: het bespaart frustraties … én een boete.


parkeren op z’n best

Begin van de blauwe zone. Vanaf hier mag je maximaal twee uur parkeren mét je parkeerschijf.

Houders van een bewonerskaart hoeven geen parkeerschijf te plaatsen.

Einde van de blauwe zone.

Parkeren verboden

Begin van de betaalzone. Vanaf hier mag je maximaal twee uur parkeren – tegen vijftig cent per uur.

Schijf plaatsen vanaf hier tot het volgende kruispunt of tot aan het bord hieronder.

Einde van de betaalzone.

Schijf plaatsen tot hier, verderop niet meer.

Puur magazine 03 | 2012

17


18

werken in Puurs

Afgerond, opgestart en gepland: Puurs werkt door Dorpshart: check. Kerkhofstraat: check. Puurs mag weer wat werken van zijn lijstje schrappen. En er nieuwe opzetten: Kalfort, Hof ter Bollen, de Provincielaan … de gemeente legt de schop nog lang niet neer. Je hoorde het ongetwijfeld al: tijdens Pukema houden we het Dorpshart en de Puurse centrumstraten boven de doopvont. (Ontging dat nieuwtje je toch? Blader dan snel naar pagina 3). Dat betekent dat de werken daar nu écht op hun laatste benen lopen. We moeten alleen nog de zitbanken en fietsbeugels plaatsen. En dan nog wat struiken en bloemen planten, zodat alles er tiptop uitziet tegen de officiële opening.

Puur magazine 03 | 2012

Werken in uitvoering: Kerkhof- en Donkstraat Bang dat de gemeente in een zwart gat valt nu de werken in het Puurse centrum achter de rug zijn? Dat zit er niet in, want er staat nog genoeg op de planning. Al mogen we de Kerkhofstraat ook bijna van de lijst schrappen. Daar ligt intussen al een nieuwe asfaltlaag en op de kruispunten verschenen klinkers. De aannemer is er volop bezig aan de vernieuwing van de parking: die krijgt een nieuwe ondergrond én een andere indeling. Zo vind je er gemakkelijker een plekje.

Nog in volle gang: de werken aan de verkaveling in de Donkstraat, Rietveld. Die gingen begin juni van start. De gemeente legt er riolering en wegen aan, en een voetpad dat van de Nieuwstraat tot aan Rietveld loopt. Straks verrijst daar dus een knappe nieuwe woonwijk. Misschien wel voor jou, want de gemeente verkoopt de kavels: er is plaats voor 27 woningen, en 2 zoneprojecten met 8 en 4 wooneenheden.


werken in Puurs In de startblokken: Hof ter Bollen, Kalfort en Provincielaan Terwijl die werken stilaan van de bouwagenda verdwijnen, komen er alweer nieuwe bij. Zo halen we begin volgend jaar de graafmachines en schoppen boven in Hof ter Bollen, de Provincielaan en Kalfort. In Hof ter Bollen leggen we een fietspad tussen de wijk en de Hof ter Bollendreef. Maar eerst voeren we een reeks voorbereidende werken uit. Zoals de inname van de gronden voor de fietsverbinding, en de aanleg van nieuwe riolen – voorafgegaan door de tekening van plannen, de aanvraag van subsidies, de goedkeuring van de bouwvergunning en de afspraken met de nutsmaatschappijen. Als dat achter de rug is, zoeken we een aannemer. Die start dan begin volgend jaar. Maar daarover volgt nog een infoavond. Ook in de Provincielaan nemen we de riolering onder handen, en leggen we de weg opnieuw aan. De bouwvergunning is al in orde, maar we wachten nog op de goedkeuring van de fietspadensubsidies door de provincie. Want ook dat staat op de agenda: de aanleg van een geschei-

den fietspad. Na dit akkoord wordt het project aanbesteed – dat moet dit jaar nog lukken, zodat de aannemer in maart 2013 kan starten. De nutmaatschappijen gaan al eerder aan de slag. Daarvoor nemen we deze winter al een deel van de bomen, en waar mogelijk hun wortels, weg. In Kalfort zitten we in fase 1 van het bouwproject. Dat betekent dat het ontwerp voorgesteld werd aan de inwoners. Wat ze te zien kregen? De heraanleg van de L. Van Kerckhovenstraat, de Kleine Amer ten zuiden van de N16, en een deel van Kalfortdorp – van de brug tot aan de L. Van Kerckhovenstraat. Niet alleen de straat, maar ook de riolering worden daar aangepast. Passeerde je onlangs de L. Van Kerckhovenstraat? Dan zag je dat er enkele huizen gesloopt zijn. Daar verschijnen straks een nieuw plein én een nieuwe polyvalente zaal. Een leuk vooruitzicht.

In het vooruitzicht: van St-Katharina tot St-Jozef Er staan de volgende jaren nog verschillende bouwprojecten in de steigers. Voor de Sint-Katharinastraat en de Vabor-site maakte het studiebu-

reau al studies en ontwerpen op. De studie rond de Sint-Katharinastraat richt zich ook op de Gebroeders Aertslaan, de Dr. Frans De Wachterlaan, de Arthur Borghijsstraat, de Jan De Donckerlaan en de Gasthuisdreef. Daar plannen we een herinrichting die de verkeersituatie versoepelt en het leefklimaat verbetert. Op de Vabor-site komt er een rusten verzorgingstehuis met serviceflats. Het gebouw, waarvoor intussen de bouwvergunning is ingediend, is in handen van een privé-initiatief, maar de gemeente pakt de omgeving ervan aan. Puurs boog ook al het hoofd over de Meersmansdreef, R. Verbelenstraat, Hof ten Berglaan, Veurtstraat, de Hogedreef en de Sint-Jozefstraat. Belangrijke – en soms moeilijke – denkoefeningen die je niet in eentwee-drie maakt. De werken zijn dus nog niet voor morgen. PUUR Magazine houdt je alvast op de hoogte. Op www.werkeninpuurs.be lees je alles over de huidige én toekomstige bouwplannen.

Een blik op het toekomstige fietspad tussen wijk Hof ter Bollen en Hof ter Bollendreef.

Puur magazine 03 | 2012

19


20

water op z’n best

Laat jij de regen al jouw auto wassen?

Een badkuip van honderd liter. Zoveel leidingwater gebruik je per persoon dagelijks in het huishouden. Dat is al tien liter minder dan in 2000. Maar het kan nog beter. Daarom steunt Puurs duurzaam waterbeheer alvast financieel. Duurzaam waterbeheer? Dat betekent dat je op dezelfde manier met water als met geld omspringt. Dat laat je toch ook niet zomaar rollen? Gelukkig bespaar je gemakkelijk water. Neem een douche en geen bad, plaats een spaardouchekop of een toiletspaarknop, en geef de planten water met de gieter, niet met de tuinslang.

Van leiding- naar hemelwater Nog zuiniger met leidingwater omspringen? Dan vervang je het gewoon door regenwater. Hiervoor moet je wel investeren in een hemelwaterinstallatie. Maar die kosten verdien je terug, want regenwater is … gratis. En zachter dan leidingwater, waardoor je leidingen en kranen minder lijden onder kalkafzetting, en dus langer meegaan. Goed gefilterd regenwater? Daarmee spoel je het toilet, sproei je de tuin, maak je de auto of je huis schoon, en doe je de was. Kortom: je gebruikt al snel de helft minder leidingwater.

Puur magazine 03 | 2012

Puurse premie voor hemelwaterinstallatie

Huishoudelijk afvalwater opnieuw zuiveren

Puurs geeft voor bestaande woningen een premie van 650 euro als je een hemelwaterinstallatie plaatst. Ook nieuwbouw komt soms in aanmerking: enkel voor woningen met rieten dak, groendak of als het bouwperceel kleiner is dan 3 are. Op enkele voorwaarden. Eén: er is minstens één toilet of wasmachine aan gekoppeld. Twee: het volume van de hemelwaterput is afgestemd op je dakoppervlakte. En drie: de overloop is aangesloten op een infiltratievoorziening op jouw terrein, en als dit technisch niet uitvoerbaar is, op het oppervlaktewater of op een gescheiden rioleringsstelsel. Maak je zelf een infiltratievoorziening? Dan legt de gemeente er een toelage van 500 euro bovenop. De installatie moet dan wel gekoppeld zijn aan minimaal vijftig vierkante meter dak of verharding.

Gebruikte je het hemelwater in je huishouden? Dan komt het daarna weer bij het oppervlaktewater terecht. Daarom focussen de Vlaamse overheid en de gemeente Puurs op de zuivering van huishoudelijk afvalwater. Dat merk je in onze gemeente: twintig jaar geleden was nog maar 1% van alle gebouwen aangesloten op de waterzuivering. Vandaag zuiveren we 87% van het huishoudelijke afvalwater – met dank aan de nieuwe zuiveringsinstallatie in Ruisbroek en de aanleg van nieuwe rioleringen. Wordt jouw woning in de toekomst niet aangesloten op het gemeentelijke rioleringsnet? Dan moet je jouw afvalwater zelf zuiveren. De gemeente geeft je een financieel ruggensteuntje: een toelage van duizend euro voor de plaatsing van een individuele afvalwaterzuivering.


water op z’n best Scheiding van regen- en afvalwater Alleen het afvalwater moet gezuiverd worden. Regenwater trachten we zoveel mogelijk te hergebruiken, of lokaal in de bodem te infiltreren. Om die reden scheidt de gemeente Puurs het hemel- van het afvalwater. Bij rioleringswerken in de straat wordt daar streng op toegekeken. Waar mogelijk voert de gemeente tijdens wegen- en rioleringswerken die scheiding ook door op private eigendom. Ben je zelf bezig met een verbouwing van je woning? Ook dan moeten de waterstromen uit elkaar worden gehaald. Al het hemelwater dat van een dak of verharding afkomstig is, mag niet op de vuilwaterafvoer worden aangesloten!

Hemelwater voor groendaken Het overtollige regenwater niet afvoeren maar bewaren? Dat lukt met een groendak. De gemeente sponsort 31 euro per vierkante meter. Wat is de beste beplanting? Vetplanten, grassen en kruiden. Hun ondergrond

en drainagelaag isoleren jouw woning tegen geluid, koude en warmte. Terwijl de planten zelf het hemelwater opnemen en laten verdampen. Ze beschermen ook tegen uv-stralen en hagel. En tegelijk kleurt je buurt weer wat groener – letterlijk en figuurlijk.

Meer weten over duurzaam waterbeheer? - Peter Oosterlinck, expert riolerings- en waterlopenbeheer beantwoordt vragen over rioolwerken en de afkoppeling van regenwater: 03 897 97 51 of peter.oosterlinck@puurs.be. - De milieudienst informeert over de subsidies voor hemelwaterputten, infiltratiesystemen, groendaken en individuele waterzuiveringsinstallaties: 03 890 76 16 of milieudienst@puurs.be. - Aan de gemeentelijke infobalie ligt de brochure ‘Waterwegwijzer bouwen en verbouwen’.

Waarom scheidt Puurs regenwater van afvalwater? Laten we het regenwater, dat van verharde oppervlakten en daken stroomt, samen met het afvalwater naar het riool vloeien? Dan verlagen we het effect van onze waterzuivering, en verhogen we het risico op overstromingen. Bij langdurige stortbuien stroomt er dan te veel water naar het riool en de waterzuiveringsinstallatie. Het vervuilde water komt dan via overstorting – ongezuiverd – in de beken terecht. Het regenwater krijgt zo ook geen kans om in de bodem te dringen, want het wordt samen met het afvalwater in buizen afgevoerd. En dat is nadelig voor de aanvulling van ons grondwater.

21


22

cultuur op z’n best

Om-armen: cultuur als wezenlijk onderdeel van armoedebestrijding Een avondje uit is geen luxe, maar een noodzaak. Zo redeneren CC de Kollebloem, de Puurse bib, OCMW Puurs en vzw De Schakel met het project ‘om-armen’. Mensen in armoede hebben minder vaak toegang tot culturele en vrijetijdsactiviteiten. Nochtans verrijken die het leven. Tegelijk staan anderen te weinig stil bij de verstrekkende gevolgen van armoede, waaronder ook een gebrek aan cultuur en ontspanning.

Cultureel aanbod voor en over en vooral samen met mensen in armoede. CC de Kollebloem, de Puurse bib, OCMW Puurs en vzw De Schakel bundelen hun krachten en werkten samen een uniek project uit met “Omarmen”. Op het programma: - Onze rijkdom – zaterdag 13 oktober om 20.00u – € 7,50 / 6 / 5 euro / Theaterzaal CC de Kollebloem. Ontroerend liedjesprogramma, gebracht door twaalf zangers begeleid door Hans Van Cauwenberghe. - In armoede, grijsgedraaid – woensdag 12 december om 14.00u – € 2 - de Nieuwe Ark. Een op de vijf Belgische seni-

Puur magazine 03 | 2012

-

-

-

oren leeft onder de armoedegrens: deze voorstelling brengt dit schrijnende cijfer in beeld. De straatmuzikant, theatermonoloog – 8 en 9 februari om 20.00u - € 10 / 8,50 / 8 euro ten voordele van de Schakel vzw – Rode zaal CC de Kollebloem Iedereen kent hem: de bedelende straatmuzikant. Verteller Roger Vanhoeck ontroert en betovert je met zijn volkse, ludieke en rauwe leven. De straatmuzikant, fototentoonstelling - van 29 januari tot en met 14 februari – gratis – Halte Expo CC de Kollebloem. Fotograaf Simon Mertens zet de monoloog van Roger Van Hoeck kracht bij, met pakkende beelden van echte straatmuzikanten. Literair ontbijt – zondag 17 februari 2013 om 10.00u – € 7,5 / 6 / 5 euro incl. (h)eerlijk ontbijt met fairtrade producten - bibliotheek Acteur en muzikant Tom Kets kaart samen met Roger Vanhoeck het thema armoede aan, terwijl een fairtrade-ontbijt geserveerd wordt.

- In de filmprogrammatie worden enkele films opgenomen rond het thema armoede. - Creatief traject - De Schakel Gedurende 14 voormiddagen verwerken mensen in armoede hun kijk op het project tot een uniek boek.

Vecht tegen armoede Vind ook jij armoede een onrecht? Toon dat dan tijdens de Werelddag van Verzet tegen Armoede, op 17 oktober. En hang een geknoopt laken uit je raam – het symbool voor ontsnappen uit armoede. Vzw De Schakel nodigt de dag ervoor alvast diverse partners uit voor een sobere maaltijd. En op www.17oktober.be vind je nog een reeks activiteiten, waarmee je armoede in de kijker zet én aanklaagt. Meer weten over het project ‘om-armen’ en het culturele aanbod? Neem contact op met de vrijetijdsbalie van CC de Kollebloem op 03 890 76 20, de bibliotheek op 03 890 76 13 of vzw De Schakel via 03 899 40 32 of 0476 63 23 46.


terugblik

OCMW blikt terug op 2011 Foto: Marc Vanraes

Aan het begin van het nieuwe school- en werkjaar werpt het OCMW een blik op de realisaties van vorig jaar. Dat waren er wel wat. Van een nieuw Sociaal Huis tot de versterking van de sociale dienstverlening. Het belangrijkste wapenfeit van 2011? Het nieuwe Sociaal Huis. Dat biedt vandaag onderdak aan verschillende sociale dienstverleners. Naast het OCMW namen ook de Lokale Werkwinkel, met de PWA-dienst en de VDAB, en het Huis van het Kind er hun plek in. Ook zitdagen van diverse partners vinden er plaats, bv. rechtshulp, FOD sociale zekerheid… Voortaan vinden jullie alle informatie rond zorg en welzijn dus op één centrale plaats. De diensten die (nog) niet in het Sociaal Huis gevestigd zijn? Daar wijzen we je zonder omwegen naartoe. Meer nog: we leggen meteen een afspraak voor je vast, en vertellen welke documenten je moet meenemen. Zo word je er snel geholpen.

Meer hulpvragen Snel reageren op de noden van de Puursenaar? Dat is altijd een must. Maar de laatste jaren meer dan ooit: sinds 2009 stijgt het aantal hulpvragen. Meer en meer Puursenaars kunnen extra medische kosten of onverwachte uitgaven niet meer alleen dragen. En bij de jongeren stijgt de

vraag naar leefloon. Hen biedt het

Lukt het niet meer thuis? Dan zijn er

OCMW trajectbegeleiding, geholpen

de serviceflats en het woonzorgcen-

door de Lokale Werkwinkel. In de

trum. Er komen straks twee nieuwe

hoop het leefloon door inkomsten te

kamers bij in het woonzorgcentrum

vervangen.

– de verbouwplannen liggen klaar. En er loopt sinds kort een referen-

Er wordt ook vaker aangeklopt bij

tieverpleegkundige ‘dementie’ rond.

de schoonmaak-, strijk- en herstel-

Voor de dementerende bewoners,

dienst. Daarom nam het OCMW vo-

hun familieleden én hun vertrouwde

rig jaar meer helpende handen in

verzorgers. Straks zijn we ook vijf

dienst. En ook de warme maaltijden

serviceflats rijker: de bouwplannen

en de dienst gezinszorg zijn in trek.

om de oude OCMW-burelen om te

We bestelden extra maaltijdboxen en

vormen, werden al goedgekeurd.

focussen op een verbetering van de workflow. Zodat we iedereen blijven

Van terugblik naar vooruitblik

helpen.

Het OCMW zat dus niet stil in 2011:

Steun en opvang voor senioren De

ondersteunende

diensten

we finaliseerden het Sociaal Huis, stemden de diensten verder af op de

zijn

noden van de Puursenaar, en focus-

vooral voor de Puurse senioren be-

ten extra op de kwetsbare groepen.

langrijk. Zo kunnen ze langer thuis

Intussen wachten ons alweer nieuwe

blijven wonen. Eventueel geholpen

to do’s. Gelukkig maar, want die ko-

door een familielid of buur. Die steekt

men de hulpverlening alleen maar

Puurs een hart onder de riem met de

ten goede.

mantelzorgpremie: in 2011 kregen 143 Puursenaars hem. Hen nodigden we ook uit voor het praatcafé rond dementie en een jaarlijkse activiteit rond de dag van de mantelzorger, waar ze ervaringen uitwisselden.

Puur magazine 03 | 2012

23


PuKeMa 14 - 15 - 16 SEPTEMBER

vrijdag 14/09/2012 The Voice Van Vlaanderen zaterdag 15/09/2012 Geena Lisa & Theater Tol zondag 16/09/2012 Kinderdisco & Ketnetband en nog veel meer...

www.pukema.be

V.U. Koen Van den Heuvel, Hoogstraat 29, 2870 Puurs, D/2012/8512/42

Opening Dorpshart Puurs

scan deze code met je smartphone

Puur magazine 3  
Puur magazine 3  

Driemaandelijks infoblad van gemeente Puurs

Advertisement