Page 1

puur magazine | oktober 2013

gemeentelijk informatieblad van Puurs | www.puurs.be

Strips in de bib

Ga eens uit in Puurs

Vermijd

energie-slokoppen


inhoudstafel

2

foto Marc Vanraes

Beste medeburgers Een maand oud en toch al vertrouwd. Zo voelt het nieuwe Puur-magazine hopelijk ook voor jullie aan.

Deze tweede editie bundelt alvast weer enthousiast alle gemeentelijke nieuwtjes. Op de nieuwe wijze: gebald, snedig en krachtig.

Deze keer duiken we de vuilnisbakken in – figuurlijk, uiteraard. We zoomen in op het containerpark, waar één liter gebruikte frituurolie u een tombolaticket oplevert. Maar natuurlijk kunt u er met méér dan frietvet terecht. Ook bouwpuin, snoeihout en klein gevaarlijk afval zijn welkom. Ander afval, zoals papier, pmd en huisvuil pikken wij dan weer – netjes van elkaar gescheiden – bij je thuis op.

En er is ook ‘schoon’ nieuws: over de Werelddag tegen Armoede en de parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Over de herfstvakantieplannen van het JOC WIJland, en de nieuwe – op maat gemaakte – abonnementen van de bib. Nieuwtjes die onze gemeentelijke balies, websites en Facebook-pagina’s graag ondersteunen met achtergrondinformatie en praktische tips.

Klaar voor de herfstvakantie !

4

De bib volgt jouw leesritme

5

Stripmaand in Puurs

6

7–10

Een pakje friet? Betaal met frituurolie

Uit in Puurs

11

Op naar het containerpark

12

Witte lakens tegen armoede

13

14

Weg met energie-slokoppen!

15

Van grote tot kleine aankopen

Parkeerplaats en -kaart voor personen met handicap

Alvast veel leesplezier!

Koen Van den Heuvel burgemeester

3

Huwelijksjubilarissen oktober 50 jaar gehuwd

60 jaar gehuwd

4 okt: 4 okt: 12 okt: 25 okt:

10 okt: André Lelièvre en Jeanne Van Helleputte, Molenstraat 72

Albert Adriaensens en Godeliva Janssens, Provincielaan 84 Fredi Polfliet en Elisa De Lathouwer, Schaapsveld 2 Theofiel Wauters en Anna Janssens, Veurtstraat 51 Roger Byl en Albertina De Lathouwer, Kerkhofstraat 60

Puur magazine oktober | 2013

65 jaar gehuwd 12 okt: Roger Van Bussel en Angelica Debondt, Eikse Amer 14/A


vakantie op z’n best

Klaar voor de herfstvakantie! Bij het vallen van de bladeren dwarrelen er ook weer heel wat herfstactiviteiten neer. Het JOC WIJland bezorgt de Puurse jeugd een speelweek die hen doet bibberen en beven van plezier. En wie liever warmere oorden opzoekt, vindt op het gemeentehuis alle reisdocumenten. Spoken bij het JOC WIJland Van maandag 28 oktober tot zondag 3 november sluit de schoolgaande jeugd even de boeken. Zij mogen zich dan uitleven in de Puurse parken, waar de bladeren een zacht speeltapijt vormen. Of ze zakken af naar het JOC WIJland. Daar wacht de kleuters en lagereschoolkinderen de spannende speelweek ‘Spookjes op Zolder’. Die verrast hen met fantasievolle verkleed-, knutsel- en kookactiviteiten om gezellig bij te bibberen en te beven.

Klaar voor de speelweek? De onlinebrochure op www.jocwijland.be onthult wat er tijdens de herfst- en andere schoolvakanties op de planning staat. Inschrijven voor de speelweek kan vanaf 5 oktober om 10.00u, in het JOC WIJland zelf of via de webwinkel.

Op naar de zon of de bergen Geen school- of werkverplichtingen? Dan lokken de zuiderse zonnestralen of de sneeuwrijke bergtoppen je

misschien wel weg uit Puurs. Trek je eropuit? Zorg dan dat je de juiste documenten in je koffer steekt. De gemeentelijke balie helpt je aan:

- een reispas voor niet-Europese bestemmingen

- een kids-ID voor kinderen tot twaalf jaar Klop zeker een maand voor je vakantie aan bij de dienst Bevolking voor een kids-ID. Daarmee reizen kinderen tot twaalf jaar zorgeloos naar alle Europese landen, en enkele niet-Europese bestemmingen. Bezorg de bevolkingsdienst hiervoor een recente kleurenpasfoto met witte achtergrond en zes euro. Meer informatie sprokkel je op http://eid.belgium.be/nl/ meer_weten_over_de_eid.

Vraag je reispas minstens tien dagen voor afreis aan bij de dienst Bevolking. Breng hiervoor twee recente kleurenpasfoto’s met witte achtergrond mee. De pas kost 76 euro voor volwassen en 41 euro voor minderjarigen. Heb je de reispas sneller nodig? Dan is hij tegen een spoedtarief al de volgende dag beschikbaar.

Klaar voor je reis?

- een toestemmingsformulier voor minderjarigen die alleen reizen

Vraag tijdig alle reisdocumenten aan bij de dienst Bevolking in het gemeentehuis van Puurs, Hoogstraat 29.

Op het gemeentehuis vind je het formulier waarmee je jouw minderjarig kind de toestemming geeft om zonder volwassenen te reizen. Na ondertekening laat je het wettigen door de dienst Bevolking.

Openingsuren: ma tot vr: 09.00 tot 12.30u (woensdag ook van 14.00u tot 20.00u) za: 10.00u tot 12.00u Let wel: tijdens de herfstvakantie is het gemeentehuis op woensdag open tot 16.30u en op vrijdag 1 en zaterdag 2 november is het gemeentehuis gesloten.

3


4

bibliotheek op z’n best

De bib volgt jouw leesritme Welk type bib-bezoeker ben jij: een alleslezer die de deur platloopt of een occasionele binnenspringer? Maakt niet uit: beiden zijn meer dan welkom in de Puurse bib. Meer nog: ze krijgen ieder een abonnement dat hun als gegoten zit. De gulzige alleslezer Jouw profiel? Wekelijks hou je halt aan de Puurse bib. Je stapt keer op keer buiten met een stapel boeken of een lading films en games. Alleen durf je die wel eens te laat in te leveren. Want er valt zoveel te bekijken en te lezen. Jouw abonnement? De nieuwe voordeelpas van de Puurse bib is jou op het lijf geschreven. Dit all-inabonnement gunt je een extra lange uitleentermijn: twaalf weken zonder boetes. Je mag trouwens alles gratis meenemen, dus ook de films, ebooks en games. Jouw tarief? De voordeelpas heb je al voor dertig euro per jaar.

valt in de smaak. Zo houden we voortaan de favoriete prenten- en kinderboeken wat langer in huis.” “Ideale uitleentermijn voor studenten” De 21-jarige Amber zit als student vaak met haar neus in de boeken. Ook die van de bib. “Die zou ik soms wel langer dan vier weken willen bijhouden. Zo’n voordeelpas die de uitleentermijn verlengt, is dus nuttig. En die dertig euro heb ik er zeker voor over. Op jaarbasis valt dat bedrag best mee.”

Zoveel bib als je wilt Jonge lezers, tot achttien jaar, moeten zelfs geen abonnementsgeld betalen. Zij worden nog altijd gratis lid van de bib. Hun oudere leesgenoten kiezen voortaan het abonnement dat hun past. Zo krijgen ze zoveel bib als zij willen.

Meer weten? Op puurs.bibliotheek.be lees je alles over de nieuwe abonnementsformules, het aanbod en de acties van de Puurse bib.

De occasionele binnenspringer Jouw profiel? Je komt af en toe eens langs bij de bib. Op zoek naar één of meerdere boeken die je werden aangeraden. Soms neem je ook een filmpje mee. En alles wat je uitleent, lever je netjes op tijd weer in. Jouw abonnement? Het basisabonnement zit jou als gegoten. De uitleentermijn van vier weken is lang genoeg. En voor de films en games die je per uitzondering eens meeneemt, betaal je graag wat extra. Jouw tarief? Het basisabonnement kost tien euro per jaar.

Veellezers aan het woord: “Favoriete kinderboeken lekker lang bijhouden” Enthousiaste bib-bezoekster Vanessa wil via de voordeelpas niet alleen háár leeshonger stillen, maar ook die van haar kroost: “Die dertig euro per jaar halen we er snel uit, denk ik. Zeker als we af en toe wat films, cd’s en games meenemen. Vooral de langere uitleentermijn

Puur magazine oktober | 2013

Mijn bib. Mijn verhaal.


strips op z’n best

Tekenaar Luc Morjaeu en kenner Chris Van Dijck nodigen je uit in de bib.

Stripmaand in Puurs Stripverhalen, in oktober kun je er niet naast kijken in Puurs. CC de Kollebloem en de bib stellen expo’s en een lezing voor. En er is ook nog de nagelnieuwe Puurse stripsteeg. Jouw figuren sieren ook de Puurse stripsteeg. Welke koos je?

Maak kennis met de graphic novel In CC de Kollebloem loopt van 7 tot 18 oktober een tentoonstelling rond graphic novels. Georganiseerd door PuurStrips en samengesteld door stripverzamelaar Chris Van Dijck. “Een graphic novel is een écht verhaal, verteld met tekeningen in een eigen, afwijkende tekenstijl. Het is een ‘volwassenenstrip’. Die kun je niet zomaar ‘comic’ noemen. En dus bedacht men er in de VS de term ‘graphic novel’ voor.”

Hoe is het gesteld met de graphic novel in België? “Enkele jonge striptekenaars breken stilaan internationaal door. Brecht Evens en Judith Vanistendael bijvoorbeeld. En Marc Legendre haalde een tijd geleden de shortlist van de Libris Literatuur Prijs met zijn stripverhaal Verder. Ter aanvulling: in Amerika won Maus van de Amerikaanse tekenaar Art Spiegelman een Pulitzer.”

Wanneer is een graphic novel goed? “Wanneer hij je meeneemt op reis: je zinkt erin weg en je omgeving verdwijnt. En wanneer je hem meer dan één keer wilt lezen. Voor mij is ook de tekenstijl van belang. Zo wordt een strip een artistieke beleving.”

Ontmoet de Puurse Willy Vandersteen De bib organiseert van 7 tot 18 oktober de expo Graphic Poem, en laat tijdens de eerste ‘Zondagse Kost’ op 20 oktober stripjournalist Geert De Weyer aan het woord over het leven en werk van Willy Vandersteen. Daarna kan je jouw strip laten signeren door stripauteur en Puursenaar Luc Morjaeu. Hij heeft sinds 2005 de leiding over het tekenteam van Suske en Wiske bij Studio Vandersteen. “Mijn werkdag? Ik sta vroeg op en teken van acht tot twaalf, en van twee tot zes. ’s Avonds schets ik nog wat – als ontspanning. Ik teken alleen de personages, maar geef de rest van het tekenteam wel aanwijzingen. En nee, ik heb geen favoriete figuur: ik teken zowel de uitbundige Lambik als de gekke Sidonia als de zotte Van Zwollem graag.”

“Het werd een staalkaart van mijn werk: Biep en Zwiep, Erik, Rafke de Raaf, Suske en Wiske, en een verwijzing naar Jommeke. Plus een paar schoolmoppen die ik ooit maakte voor de Zuidnederlandse Uitgeverij. Ook Ziena, het figuurtje dat ik tekende voor de jeugddienst van Puurs, doet mee: in zijn tekstballon staat: “Naar school tot daar aan toe. Maar nadien terug naar huis, da’s erger.”

Je tekent meer dan stripfiguren. Ook een van de logo’s van Puurs is van jouw hand. Toch?

“Ja, het oude gemeentewapen. De commissie Heraldiek had door de fusie van Puurs, Ruisbroek, Breendonk, Liezele en Kalfort een nieuw logo nodig. Ze raakten er maar niet uit. Mijn schoonvader, toen gemeentesecretaris, vroeg het aan mij en het zat van de eerste keer goed! Het is gedrukt op briefpapier, enveloppen, tegels, … noem maar op. Suske en Wiske mag dan heel populair zijn, ik denk dat het oude gemeentewapen mijn meest gereproduceerde werk is.”

Meer weten?

Het volledige interview met Chris Van Dijck en Luc Morjaeu lees je op www.puurstrips.be. Daar vind je ook alle info over de expo’s, de stripsteeg en Zondagse Kost.

Puur magazine oktober | 2013

5


6

milieu op z’n best

Een pakje friet? Betaal met frituurolie! Wie in oktober zijn gebruikte frituurolie of -vet naar het recyclagepark brengt, maakt kans op gratis frietjes aan huis of andere leuke prijzen. Want Interafval en Valorfrit organiseren dan opnieuw de Grote Inzamelmaand. De Belg en zijn frietjes? Onafscheidelijk. Maar ook van de frituurolie of het vet waarin we ze bakken, nemen we maar moeilijk afscheid. We gebruiken het te lang of kieperen het in de gootsteen of de vuilnisbak. Terwijl het gemiddeld na tien bakbeurten toch echt naar het recyclagepark moet. Zo tast je het milieu niet aan via bodem- en watervervuiling, vermijd je verstopte afvoerbuizen en leidingen, en kan de olie nog herwerkt worden tot milieuvriendelijke biodiesel. Drie keer raak, dus. Zelfs vier keer, want in oktober maak je zo ook kans op gratis frietjes, een nieuwe friteuse of cinematickets!

Frituurvet in ruil voor prijzen Van 1 tot 31 oktober organiseren jouw afvalintercommunale, Interafval en Valorfrit de Grote Inzamelmaand. Breng je dan je frituurolie of -vet naar het recyclagepark? Dan levert je dat per liter een tombolaticket op. Of je daarmee in de prijzen valt, ontdek je op www.inzamelmaand.be. Er worden meteen duizend cinematickets verdeeld. Niet bij de gelukkigen? Geen nood! Je speelt ook nog mee in de trekking voor een nieuwe friteuse of een bezoekje van de mobiele frituur. Zo trakteer je straks misschien vrienden en familie op knapperige frietjes.

GROTE INZAMELMAAND VAN 1 TOT 31 OkTObER

Per liter frituurolie of -vet die je binnenbrengt op het recyclagepark, ontvang je een tombolaticket. Vraag ernaar bij de parkwachter.

Samen de afvalberg verkleinen Tijdens de Grote Inzamelmaand is afval sorteren dus nóg slimmer. Maar ook op andere momenten span jij je waarschijnlijk al volop in om afval te vermijden, te recycleren en te sorteren. Dat spaart het milieu én je portemonnee. En daarbij helpen je gemeente en je afvalintercommunale graag. Zij sturen regelmatig informatie, tips en voorbeelden jouw richting uit. En dragen ook zelf hun steentje bij: bijvoorbeeld door de selectieve inzameling van papier en karton, pmd en glas, en de milieuvriendelijke verwerking ervan. Zo verkleinen we samen de afvalberg. Iets waarbij iedereen wel bij vaart: jij, je gezin, je vrienden, je buren … Kortom: de hele planeet.

De Grote Inzamelmaand Initiatief van:

Interafval (het samenwerkingsverband tussen de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en alle Vlaamse afvalintercommunales) en Valorfrit (vertegenwoordiger van alle producenten, invoerders en verdelers van dierlijke en plantaardige frituuroliën en –vetten in Vlaanderen).

Informatie op: www.inzamelmaand.be, www.interafval.be en www.valorfrit.be.

Inzamelen bij:

Een initiatief van INTERAFVAL in samenwerking met:

Containerpark, kmo-zone Lichterveld 10 (03 899 27 45 of containerpark@puurs.be) di, do en vr: 13.00u wo: 10.00u en 13.00u za: 09.00u

tot tot tot tot

17.00u 12.00u 17.00u 16.00u

Puur magazine oktober | 2013


uit in Puurs

oktober 2013

1 oktober 2013

- Frans gevorderden

Dienstencentra / OCMW CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 13.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be

- Film: Boven is het stil.

CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be

- Bezoek brandweer Puurs

dienstencentra OCMW Puurs Brandweerkazerne Puurs, Kleine Amer 22 14.00u Tel. 03 890 15 60, dienstencentra@ocmwpuurs.be

- Spiegeltje,spiegeltje aan de wand

kvlv Kalfort ’t Fikxke, Kalfortdorp 63 19.30u Tel. 03 889 63 69

- Mediteren kan je leren***Nieuw***

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be

- Desserten: gluten- en lactosevrij***Nieuw***

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be 2 oktober 2013

- Toneelatelier - mensen met verstandelijke handicap CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 09.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be

- Klare Wijn - Italië

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be

- Aquarel

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be

6 oktober 2013

- A Gospel Journey

Gemengd koor Bacchanten Kerk Liezele 11.00u pr@bacchanten.be, http://www.bacchanten.be 7 oktober 2013

- Pandoerprijskampen 2013 Kaartvrienden Café Gulden Spoor Palingstraat 27 14.00u

4 oktober 2013

Haal meer klank uit je repetitie***Nieuw*** Repeteer jij elke week met je band en heb je het gevoel dat je maar op hetzelfde niveau blijft hangen? Zou je eindelijk eens willen weten waar al die knopjes op je versterker voor dienen? Wil je weten hoe je een repetitie best kan opnemen met maar één microfoon? En hoe je die opnames kan bewerken zodat je ze als demo kan gebruiken? Dan is deze workshop zeker iets voor jou. CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be

5 oktober 2103

- Benefietconcert O. Hendrickx Research – Prof dr. V CC de Kollebloem Sint-Pieterskerk 19.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be

8 oktober 2013

- Film: Kapringen

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be

- La Verita Dance Company - CV CC de Kollebloem Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be

Puur magazine oktober | 2013

7


uit in Puurs

8

8 oktober 2013

Je geheugen verbeteren kan!!?***Nieuw***

Met deze workshop leren we hoe we ons geheugen kunnen verbeteren. Enerzijds door op een andere manier notities te nemen en anderzijds door zowel linker- als rechterhersenhelft in te schakelen. Op die manier proberen we de kwaliteit van ons geheugen te optimaliseren. CC de Kollebloem Kloosterhof 1 13.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be 10 oktober 2013

- Kaartwedstrijd Dienstencentrum de Kollebloem

- Film: Comrade Kim goes flying

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 Begijnhofstraat 13 20.00u 13.30u Tel. 03 890 76 20, Tel. 03 890 15 60, vrijetijdsbalie@puurs.be, dienstencentra@ocmwpuurs.be www.ccdekollebloem.be

12 oktober 2013

- Queens of Comedy

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be

- Kledij-ophaling

Kleuterschool De Regenboog in de straten van Kalfort 09.30u kleuterschool.kalfort@skynet.be 13 oktober 2013

- Bloemschikken het jaar rond

Femma Ruisbroek centrum Dienstencentrum de Nieuwe Ark, Kerkstraat 34 19.30u Tel. 03 886 56 90 16 oktober 2013

- Afrofusion Dans - Groep 1

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be

- Verwendag

Bibliotheek Puurs Hondsmarkt 2 10.00u http://puurs.bibliotheek.be

- Gratis geleide wandeling: Paddenstoelen, dodelijk of smakelijk?

Vriendenkring Hof van Coolhem Hof van Coolhem, Coolhemstraat 64 14.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be 15 oktober 2013

- 55+: Talentvolle vrouwen in Brazilië

kvlv Kalfort ’t Fikxke, Kalfortdorp 63 14.00u Tel. 03 889 63 69

- Wat is diabetes Type 2? Waar heb ik recht op ?

Huisartsenwachtpost N16/ Zorgpunt N16 Rijksweg 8b 19.30u Gsm 0479 63 65 20, info@zorgpuntN16.be

17 oktober 2013

- Autisme en gamen

Regiowerking VVA Puurs JOC WIJland, Fortbaan 9 20.00u Gsm 0475/820033, vva.regiopuurs@hotmail.com, goedele.de.bondt@telenet.be 18 oktober 2013

- Kookdemo met bio-producten van oxfam wereldwinkel

Velt Zaal Centrum, Jan Hammeneckerstraat 32 19.30u www.velt.be/Joomla/index. php?option=com_beweegtkalen der&acti=14757#onderaan - Infomoment gezond wonen Dienstencentrum Paepenheide Beenhouwerstraat 3 14.00u Tel. 03 886 08 29, dienstencentra@ocmwpuurs.be 19 oktober 2013

- Juwelen met fimoklei 6 tot 8 jaar en (groot)ouders

Dienstencentrum de Nieuwe Ark Kerkstraat 34 13.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be

15 oktober 2013

Infoavond ‘Veilig wonen” Vraag je je weleens af of je woning goed is beveiligd? Of wat je zelf kan doen om veiliger te wonen? De deur op slot en de ramen dicht zijn vanzelfsprekende zaken waar je ongetwijfeld goed op let. Maar wat kan je nog meer doen om veilig te wonen? Op deze avond krijg je tips over hoe je het risico op een inbraak en een diefstal met list in jouw woning verkleint. Politie Klein-Brabant ism gemeente Puurs Rode zaal, CC de Kollebloem 19.00u Inschrijven via 03 890 76 76 of info@puurs.be

Puur magazine oktober | 2013


uit in Puurs

28 oktober 2013

19 oktober 2013

Rob - De Waancel ROB is een voorstelling over de lelijkheid van wat perfect is, over hoe schoon scherven kunnen zijn, de weerborstel in je haar en de spikkels op je pannenkoek. CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 19.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be 20 oktober 2013

22 oktober 2013

Bib en CC de Kollebloem Bib, Hondsmarkt 24 10.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be 24 oktober 2013

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 14.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be

Davidsfonds Puurs en Bibliotheek Puurs CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 889 23 33, lode.muyldermans@telenet.be

- De Weyer - Willy Vandersteen, de meesterlijke meesterverteller (Zondagse Kost)

- Muziektheater Brasschaat Orpheus in de onderwereld

- Film: The great Gatsby

- Alzheimer, een ongevraagde, ongewenste, verwenste bezoeker

21 oktober 2013

26 oktober 2013

Femma Breendonk Parochiecentrum, Jan Hammeneckerstraat 32 19.30u femmabreendonk@gmail.com

- Herfstfeest

- Ribbekesfestijn

Vlaams Belang Klein-Brabant de Nieuwe Ark, Kerkstraat 34 17.30u Gsm 0485 46 64 78

- Art-MIX - combikamp sport & cultuur

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 09.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be 29 oktober 2013

- Film: Los Flamencos

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be 30 oktober 2013

- Koken met granen

Gezinsbond Puurs - Liezele CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 20.00u http://www.gezinsbondpuurs.be

- Jeugdfilm: Smurfen 2

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 14.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be 31 oktober 2013

- Bakteurs

Boston vzw CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be

27 oktober 2013

- Sint-Hubertusviering

Ook jouw activiteit hier? Surf naar

Ruiter- en Menclub De Stang vzw Manege Hippos Puurs, Essendries 41 09.30u http://www.menclubdestang.be

www.uitdatabank.be

en geef je activiteit in. Activiteiten in november geef je in voor 6 oktober! Een uitgebreide handleiding vind je op www.allesoveruitdatabank.be

Permanente activiteiten

Iedere dinsdag - Badminton Femma Breendonk Sportcentrum Vrijhals, C. Verschaevestraat 21.00u femmabreendonk@gmail.com

27 oktober 2013:

Laatste zondagconcert Harp en contrabas – A. Sturtewagen en J. Maegerman CC de Kollebloem Kloosterhof 1 11.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be

Puur magazine oktober | 2013

9


10

uit in Puurs

Meermalige activiteiten

Tot 6 oktober 2013

9 en 24 oktober 2013

- Tentoonstelling schilderijen

Bibliotheek Puurs Hondsmarkt 2 http://puurs.bibliotheek.be

Femma Breendonk Parochiecentrum, Jan Hammeneckerstraat 32 femmabreendonk@gmail.com

Tot 2 oktober 2013

Atelier Vocar Breendonk-Dorp 77 info@vocar.info

- Kort Amerikaans

Van 8 tot 30 oktober 2013

- Graphic Poem

5 en 6 oktober 2013

- Mosselfestijn

Brandweer Puurs CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 Zaterdag vanaf 17.00u Zondag van 12.00u tot 15.00u www.brandweerpuurs.be

Bibliotheek Puurs Hondsmarkt 2 http://puurs.bibliotheek.be

Meer info over alle activiteiten vind je op www.uitinpuurs.be.

Jaarmarkt in Liezele en Breendonk Van 4 tot 6 oktober in Liezele, Liezele-Dorp Mark.geeroms.liezele@skynet.be Van 12 tot 14 oktober in Breendonk, Breendonk-Dorp tel. 03 886 25 76 of van.buggenhout2@telenet.be Van 8 tot 17 oktober

PuurStrips presenteert... De Graphic Novel Een tentoonstelling die je laat zien dat stripverhalen er ook zijn in alle maten en kleuren, ook voor wie meer wil dan een ‘mannekesblad’. Voor wie een volwassen verhaal wil met diepgang, inhoud en grafische kwaliteit en vernieuwing. Een klein overzicht en inzicht in dit voor Vlaanderen zo gekend iets als een strip maar toch even anders. CC de Kollebloem Kloosterhof 1 www.ccdekollebloem.be

- Sjaals breien in ajour

Van 9 oktober tot 14 november 2013

- Tentoonstelling

Galerij Vocar Breendonk-Dorp 77 Woensdag en donderdag van 13.30u tot 17.00u Zondag van 09.00u tot 12.00u info@vocar.info

12 en 13 oktober 2013

- Mosselfestijn

Koninklijke Harmonie Concordiavrienden Kalfort CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 Zaterdag van 17.30u tot 21.00u Zondag van 11.30u tot 15.00u en van 17.00u tot 19.00u http://www.concordiavrienden.be

- Atelier in werking

Galerij vocar Breendonk-Dorp 77 Zaterdag van 10.00u tot 13.00u Zondag van 09.00u tot 12.00u info@vocar.info Van 12 tot 20 oktober 2013

- Bibliotheekweek: Thuis in de bib

Bib Puurs Hondsmarkt 2 http://puurs.bibliotheek.be Van 29 oktober tot 7 november 2013

- Het tij keert!

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 www.trvl.be, www.toerismekleinbrabant.be/ intro.htm

24 oktober 2013

Tien om te zien: Van Rafaël tot Richter Ze zijn er in overvloed, de kunstenaars die een onuitwisbare indruk nalieten. We kiezen er tien uit die je misschien beter wil leren kennen: Rafaël, Goya, Turner, Degas, Van Gogh, Richter… We belichten hun leven en de tijdsgeest waarin ze werkten en proberen te ontdekken waarom hun kunst niet vergeten werd en ons nog steeds bekoort of beroert. CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.30u (ook 28 november, 16 januari, 27 februari en 27 maart) Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be

Puur magazine oktober | 2013

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes in onze gemeente. Volg ons op Facebook (gemeentepuurs, bibliotheekpuurs, joc wijland, ccdekollebloem) of abonneer je op onze digitale nieuwsbrief Digipuur.


foto Marc Vanraes

sorteren op z’n best

Op naar het containerpark Net je achterbouw afgebroken? Of ‘grote kuis’ in je kelder gehouden? Dan is het containerpark de place to be. Puur Magazine wijst je er in tien stappen naartoe. 1. Alle Puursenaars welkom Woon je in Puurs of heb je er je tweede verblijf? Dan heeft je gezin jaarlijks recht op dertig gratis bezoeken aan het containerpark. Die worden automatisch geteld via je identiteitskaart, die je als toegangskaart gebruikt. Vanaf het eenendertigste bezoek betaal je vijf euro per bezoek. Voor extra beurten ga je naar de infobalie van het gemeentehuis.

2.

Rij vlot binnen

Je rijdt het containerpark binnen met je personenwagen, kleine bestelwagen of tractor. Hieraan mag je zelfs een aanhangwagen – tot 2,5 meter lang – koppelen.

3.

Sorteer vooraf

KGA (klein gevaarlijk afval), papier en karton, glas, metalen, kunststof, piepschuim, snoeihout en klein groenafval, textiel, elektrische en elektronische apparaten, kurk en asbestcement. PMD alleen aanleveren in een gesloten blauwe PMD-zak!

5.

Betaal voor bijzonder afval

Voor bepaalde afvalmaterialen moet je betalen aan de parkwachter – via bancontact. Het gaat om: grof huisvuil, roofing en gipsafval (5 euro per begonnen halve m³), zuiver bouwpuin en hout (5 euro per begonnen m³), en onzuiver bouwpuin (20 euro per begonnen m³).

6.

Kleine hoeveelheid bouwafval is gratis

Sorteer je afval thuis en maak het zo klein mogelijk. Zo deponeer je het vlot op de juiste plek. Volg hiervoor de richtlijnen op de borden. Vragen? De toezichthouder staat voor je klaar. Aan hem geef je ook rechtstreeks het klein gevaarlijk afval af.

Een kleine hoeveelheid roofing, gipsafval, puin of hout is gratis. Het toegestane volume ervan? Het moet bij één toegangsbeurt door één persoon kunnen gedragen worden.

4.

Alleen het huishoudelijk afval dat te groot is voor je restafvalzak en dat niet selectief kan ingezameld worden, mag in de grofvuilcontainer van het containerpark. Grof vuil is altijd betalend.

Laat je afval gratis achter

In het Puurse containerpark kan je met heel wat afval gratis terecht. Je hoeft niet te betalen voor: PMD (plastic, metaal en drankkartons),

7.

Als het niet in de restafvalzak past

8.

Neem iets nuttigs mee terug

In het containerpark liggen gratis grove houtsnippers voor je klaar. Ideaal om je bodem mee te mulchen, waardoor je minder moet bemesten, wieden en bewateren. Wanneer dit beschikbaar is lees je op www.puurs.be of in Digipuur. Je kunt in het containerpark ook compostvaten met beluchtingsstok kopen tegen 15 euro.

9.

Maak anderen gelukkig

Doe je nog bruikbare spullen weg? Dan stop je beter bij de kringloopwinkel. Daar wachten je huisraad, boeken, kleding, speelgoed en meubels op een nieuwe thuis. In Puurs kun je ervoor terecht bij: Klimop (Eikevlietbaan 1), of De Schakel (Stationstraat 1).

10. Plan je bezoek Je bent welkom in het containerpark tot een kwartier voor sluitingstijd. De uren en sluitingsdagen vind je terug op je afvalkalender en op www.puurs.be. Heb je geen zin om lang te wachten? Vermijd dan drukke momenten, zoals rond de openings- en sluitingstijd.

Puur magazine oktober | 2013

11


12

welzijn op z’n best

Witte lakens tegen armoede Op 17 oktober hangen er her en der in Puurs weer witte lakens op. Ook aan het Sociaal Huis en het gemeentehuis. Die geknoopte lakens symboliseren de ontsnapping uit armoede. Iets waarvoor we ons gezamenlijk kunnen inzetten. De Pools-Spaanse priester Joseph Wresinski riep 17 oktober uit tot de Werelddag van verzet tegen armoede. Wresinski werd in 1958 priester in een daklozenkamp in de buurt van Parijs. Hij leefde er met meer dan tweehonderd gezinnen in de meest primitieve omstandigheden. Wresinski, zelf kind uit een arm gezin, besloot samen met zijn arme parochianen te strijden tegen hun dagelijkse uitsluiting. De Vierde Wereld-beweging was geboren.

Dag van solidariteit Op 17 oktober 1978 trok Wresinski met honderdduizend verdedigers van de mensenrechten naar het Trocadéroplein in Parijs, waar in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd ondertekend. Ze onthulden er een gedenksteen voor de slachtoffers van honger, uitsluiting, geweld en andere schendingen van de mensenrechten.

Knoop mee de strijd aan tegen armoede Dit eerbetoon wordt jaarlijks herhaald. Door witte, geknoopte lakens uit het raam te hangen, verklaar je je medestander in de strijd tegen armoede. Het laken staat symbool voor de ontsnapping uit armoede en voor het feit dat dit een zaak van iedereen is. Ook in Puurs. Want hoewel er in België geen oorlog is en Puurs niet tot de armste gemeenten behoort, wonen ook hier mensen die het moeilijk hebben. Elk centje tellen in de supermarkt en sommige producten moeten terugleggen? Een tandartsbezoek uitstellen? Alleen maar dromen van vakantie? Bij het OCMW of De Schakel aankloppen voor een voedselpakket? Ook dát is realiteit in Puurs.

Puur magazine oktober | 2013

Steun in de vorm van lakens, maaltijd en boek Net als bij vele andere verenigingen voor armen leeft ook bij De Schakel het gedachtegoed van Joseph Wresinski voort. Dat komt nog eens extra tot uiting op 17 oktober. De Schakel serveert dan tussen 12.00u en 14.00u een sobere maaltijd in CC de Kollebloem. Tegelijk stelt het ook een inspirerend boek rond armoede voor. Het toont het creatieve traject dat de bezoekers van De Schakel aflegden tijden het project Omarmen. De

maaltijd en het boek zijn, net als de witte lakens, een extra manier om de strijd tegen armoede aan te knopen.

Meer informatie? Op www.17oktober.be lees je meer over de Werelddag van verzet tegen armoede en de activiteiten die dan plaatsvinden. Ook bij De Schakel krijg je meer informatie en schrijf je je in voor de sobere maaltijd. Bel naar 03 889 40 32 of kom langs in de Stationsstraat 1.


parkeren op z’n best

Parkeerplaats én -kaart voor personen met handicap

Puurs telt een reeks parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Je herkent ze aan hun P-bord met rolstoelsymbool. Daar parkeren mag alleen met de parkeerkaart die je aanvraagt in het Sociaal Huis. Om personen met een handicap een toegankelijke, goed gelegen parkeerplaats te gunnen, zijn er een aantal plekken voor hen gereserveerd. Je herkent ze aan het P-bord met rolstoelsymbool. Hier mogen alleen personen met een handicap parkeren, áls ze een parkeerkaart voor personen met een handicap hebben. Die moeten ze goed zichtbaar achter de voorruit plaatsen.

Voor gehandicapte bestuurder of passagier De parkeerkaart voor personen met een handicap staat op naam. De kaart geldt dus alleen wanneer de titularis zelf aan het stuur zit, of wanneer hij zich laat vervoeren in de wagen die geparkeerd wordt. Zit de houder van de kaart niet in de wagen? Dan mag je niet parkeren op de plaatsen voor personen met een handicap.

Kaart in plaats van parkeerticket of -schijf Heb je een parkeerkaart voor personen met een handicap? Dan hoef je in Puurs niet te betalen en geen par-

keerschijf te leggen. Ook de beperkingen in de zones voor ‘bewonersparkeren’ gelden dan niet voor jou. De enige voorwaarde: je moet je parkeerkaart duidelijk zichtbaar achter je voorruit leggen. Deze regels verschillen van gemeente tot gemeente dus informeer je op voorhand.

Aanvragen via Sociaal Huis Aan de balie van het Sociaal Huis kan je o.a. terecht voor de aanvraagformulieren voor: - tegemoetkomingen voor personen met een handicap (-65j.) - hulp aan bejaarden (+ 65j.) - een parkeerkaart Breng hiervoor wel je identiteitskaart of sis-kaart mee. In het Sociaal Huis vind je de aanvraagformulieren voor de parkeerkaart. De Federale Overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid onderzoekt of je aan de voorwaarden voldoet. Bij een positieve beslissing sturen zij je de parkeerkaart binnen enkele weken op, die – tenzij anders vermeld – onbeperkt geldig is. Verlies je de kaart of raakt ze beschadigd? Dan vraag je

via het Sociaal Huis, via de website van de FOD of hun gratis nummer (0800 987 99) een duplicaat aan. Zo sta je voortaan zorgeloos en wettelijk in orde geparkeerd in Puurs.

Meer weten? Op www.handicap.fgov.be vind je onder het tabblad ‘Sociale maatregelen’ meer informatie en een brochure over de parkeerkaart. En ook op deze (online)plekken kun je terecht: - FOD Sociale zekerheid - Directie-generaal Personen met een handicap Kruidtuinlaan 50 bus 150, 1000 Brussel www.socialsecurity.fgov.be gratis nummer contactcenter 0800 987 99 (van maandag tot vrijdag, van 08.30u tot 13.00u) - Sociaal Huis, Palingstraat 50: 03 890 15 00 of info@sociaalhuispuurs.be - www.bivv.be

Puur magazine oktober | 2013

13


14

energie op z’n best

Weg met energie-slokoppen! Hoeveel energie verslindt mijn woning? En belangrijker nog: hoe verminder ik dat? Puursenaar Gabriël Indigne vroeg het zich – net als vele anderen – af. Daarom liet hij IGEMO een thermografisch onderzoek uitvoeren. En dat volgde Puur Magazine nieuwsgierig. Vréét jouw woning energie? Een thermografisch onderzoek kent meteen de oorzaak en – nog beter – de oplossing. Het spoort de energieknelpunten van je woning of appartement op. En detecteert koudebruggen, de afwezigheid van isolatie, vochtinsijpeling en warmteverlies door kieren en spleten. Alles wordt netjes in een rapport gegoten en vergezeld van tips om energielekken te dichten én te voorkomen.

Energiegebreken aan het licht De milieudienst van Puurs contacteerde een energiespecialist van IGEMO om de Puurse woningen thermografisch te onderzoeken. Van januari tot maart konden de Puursenaars er een eerste keer een beroep op doen. Gabriël Indigne uit de wijk Hof ter Bollen was meteen geïnteresseerd: “Onze woning werd in 1971 gebouwd, met de beste materialen die toen beschikbaar waren. Maar veertig jaar later vertonen die enkele gebreken – ook op het vlak van energiebesparing. Die knelpunten wilden we met een thermografisch onderzoek aan het licht brengen.”

Puur magazine oktober | 2013

Advies en lening voor duurzaam (ver)bouwen

Klaar voor energieverbeteringen Geert Van den Berghe van IGEMO kwam tijdens de voorbije winterperiode bij Gabriël langs: “Hij maakte met een infraroodcamera beelden van al onze gevels. En hoewel we wisten dat er energieproblemen waren, bracht het onderzoek toch nog ongekende negatieve punten boven. Het rapport somde de aanbevelingen op en raamde de kosten. Samen met de subsidies en erkende installateurs en aannemers! We zijn dus goed gewapend om de energieverbeteringswerken gericht én doeltreffend uit te voeren.”

Bespaar door thermografisch onderzoek Omdat een thermografisch onderzoek alleen lukt bij koud weer, doe je opnieuw een beroep op de expert vanaf november. Zijn onderzoek kost, afhankelijk van uw woningtype, tussen de 270 en 430 euro (excl. btw). Maar volg je zijn aanwijzingen? Dan verdien je dit bedrag meer dan terug.

Ook voor advies rond duurzaam bouwen en voor goedkope energieleningen aan 2% vertrouwt Puurs – en jij dus ook – op de hulp van IGEMO. Zo organiseert de gemeente samen met de intercommunale op 6 november een gratis adviessessie ‘Duurzaam Bouwen’ in het gemeentehuis. Een onafhankelijke architect beoordeelt dan jouw bouwplannen op hun energiezuinigheid, isolatie en zonwering. En schaaft ze bij waar nodig. Zo is het antwoord op de vraag ‘hoeveel energie verbruikt mijn woning?’ straks bij iedere Puursenaar hopelijk ‘zo weinig mogelijk’.

Meer weten? - informatie over het thermografisch onderzoek: surf naar www.ikleefverstandig.be. - aanvragen van een thermografisch onderzoek: bel 015 29 47 57 of mail wendy.lembrechts@igemo.be. - inschrijven voor de gratis adviessessie Duurzaam Bouwen (6 november, gemeentehuis Puurs): bel 015 29 47 57 of mail info@ikleefverstandig.be. - informatie over een voordelige energielening, en het afsluiten ervan: bel 015 28 77 50.


winkelen op z’n best

Van grote tot kleine aankopen Winkelen? In Puurs doe je het voor alles en iedereen. Een flesje wijn voor jezelf. Een lekkernij voor de hond. En een woning voor het hele gezin. Wat zegt jou wel iets? De naam verklapt het al: Wijn uit Italië verkoopt al jaren Italiaanse wijnen. Vergezeld van delicatessen uit het zuiderse land. De winkel selecteert alleen het beste van rasechte Italiaanse producenten uit Piemonte, Veneto, Toscane en Calabrië. Het levert voortreffelijke wijnen op en lekkernijen als balsamico, pasta met truffel en zee-egel. Voorproeven doe je in de degustatiezaal, waar ook kook- en wijncursussen of lessen Italiaans plaatsvinden. Salute!

Je trouwe viervoeter verdient het allerbeste. En daarvoor klop je aan bij Rory Claes. Je springt in deze hondenspeciaalzaak binnen voor een stevige leiband, knapperige hondensnoepjes en hondenspeeltjes. Maar ook voor natuurlijke, gezonde voeding vol vers vlees. Kortom: alles wat een hondenhartje verlangt, is hier te vinden. Op eender welk moment, want Rory opent de deuren wanneer dat jou – én je hond – het beste past. Hondenspeciaalzaak Rory Claes, Haverblok 7 roryclaes@hotmail.com Openingsuren maandag tot zondag: op afspraak via 0498 92 30 15

Een eigen stek in of rond Puurs? TREVI AXUS weet jouw droompand te vinden. Dit vastgoedkantoor is gespecialiseerd in de verkoop en verhuur van residentieel en professioneel vastgoed. Maar neemt evengoed de commerciële begeleiding bij nieuwbouw- of renovatieprojecten op zich. Net als het rentmeesterschap en het beheer van mede-eigendom. Vanuit zijn nieuwe pand in het centrum van Puurs, wijst TREVI AXUS je zonder omwegen de weg naar jouw toplocatie.

Hondenspeciaalzaak Rory Claes

Wijn uit Italië, Guido Gezellelaan 3 info@wijnuititalie.be Openingsuren: woensdag: van 14.00u tot 18.00u Zaterdag en zondag: van 11.00u tot 18.00u

Herfst opendeurdagen in Puurs Wijn uit Italië

TREVI AXUS, Dorpshart 10/01 Openingsuren: maandag tot vrijdag: van 09.00u tot 12.00u (’s namiddags op afspraak) zaterdag: op afspraak via info@trevi-axus.be of 03 298 02 02.

Tijdens het weekend van 12 en 13 oktober zetten de Puurse handelaars hun deuren voor je open. Ontdek tijdens deze herfst opendeurdagen de nieuwe collecties in de verschillende textielzaken of geniet van een lekker hapje of drankje in Puurs centrum. De deelnemende handelszaken verwelkomen je ook op zondag! Noteer dit weekend alvast in je agenda en kom “winkelen op z’n best”!

Trevi Axus

Puur magazine oktober | 2013

15


V.U. Koen Van den Heuvel, Hoogstraat 29, 2870 Puurs, D/2013/8512/45

Seniorenfeest 8 november 2013 om 14.00u

Sport- en evenementenhal 5 euro Busvervoer vanuit - Ruisbroek om 13.00u - Breendonk 13.30u

Info en kaartenverkoop Vrijetijdsbalie, dienstencentra en www.ccdekollebloem.be/webshop

Puur magazine oktober  
Puur magazine oktober  
Advertisement