Page 1

puur magazine | november 2013

gemeentelijk informatieblad van Puurs | www.puurs.be

Ontdek de kunstendag voor kinderen

Slim stoken

Puurs

in herfstmodus


2

inhoudstafel foto Marc Vanraes

Beste medeburgers

Een hartverwarmende Puur-magazine, deze keer.

3

Nieuwe look voor het voorlopige rijbewijs

Winnaars actie Veilig schoolbegin gekend

Zo bestrijden we de koude en de donkerte die de herfstmaanden met zich meebrengen.

Nieuwe openingsuren Sociaal Huis

Wil je de kilte uit je woning drijven? Lees dan zeker hoe je slim stookt. Want met een goed onderhou-

4-5

6

Slim stoken

den ketel, kachel of stookolietank verwarm je niet alleen veiliger, maar ook voordeliger. Vrees je niet de

Puurs in herfstmodus

koude, maar wel de ziektes die de herfst op de voet volgen? Ook dan stelt dit Puur-magazine je gerust. Verderop lees je alles over de griepprik.

Ach, we zouden haast vergeten dat het najaar ook

7–10

Uit in Puurs

11

De Groote Oorlog herdacht in Puurs

12

Winterprik? Griepprik!

13

Heerlijke verwennerij of eerlijke lekkernij?

gewoon mooi en gezellig is. Gelukkig herinnert de gemeente je eraan met de vrolijke sierpaddenstoelen die her en der opduiken. Heb jij ze al gespot?

En als het écht hondenweer is, dan nestel je je toch gewoon met dit infoblad in de zetel?

Bellen zonder tellen

Je ontdekt dan alles over Kunstendag en de herdenking van de Eerste Wereld-

14-15

Klaar voor Kunstendag?

oorlog.

Alvast veel leesplezier!

Huwelijksjubilaris november

Koen Van den Heuvel

50 jaar gehuwd

burgemeester

23 nov. Theodoor Verhoeven & Margareta Rödel, Arthur Borghijsstraat 1/11

Puur magazine november | 2013


het leven op z’n best

Nieuwe look voor het voorlopige rijbewijs Het roze, papieren rijbewijs wordt stilaan een relikwie. Want na de nieuwe chauffeurs steken nu ook aspirantbestuurders een rijbewijs in de vorm van een bankkaart op zak. Europa besliste onlangs om de rijbewijzen een make-over te geven. De papieren variant ruimde plaats voor het bankkaartmodel. Net zoals je elektronische identiteitskaart eruitziet, dus. En op 1 oktober volgden ook de voorlopige rijbewijzen dat voorbeeld. Zo is het risico op namaak veel kleiner.

Je voorlopige rijbewijs aanvragen?

je de weg op – mét een voorlopig rijbewijs op zak. Dat verzilver je wanneer je slaagt voor je praktijkexamen. Het voorlopige rijbewijs ziet er voortaan net zo uit als je bankkaart of identiteitskaart – al bevat het geen chip. Je vraagt het aan op het gemeentehuis, in ruil voor 25 euro. Een pasfoto hoef je niet meer mee te brengen. Daarvoor wordt de foto van je elektronische identiteitskaart gebruikt.

Leer je rijden en rondde je jouw theoretische test met succes af? Dan mag

Winnaars actie Veilig schoolbegin gekend Tijdens de actie Veilig Schoolbegin vielen heel wat affiches en etiketten op aan ramen en in auto’s. Ook onze kinderen gingen op een veilige manier naar school. Onze fotograaf selecteerde 27 gelukkige winnaars. Een overzicht van de winnaars vind je op

jocwijland.be en puurs.be. Zij kunnen hun prijs afhalen aan de jeugdbalie in het JOC WIJland (Fortbaan 9 – 2870 Puurs). Breng zeker je identiteitskaart en/of inschrijvingsbewijs van de wagen mee!

ook wij ! mPeuuers doe n eente Gem

Nieuwe openingsuren Sociaal Huis Kom je vanaf 1 november naar het Sociaal Huis? Hou dan rekening met de gewijzigde openingsuren. Dienst voor Onthaalouders

Sociaal Huis open Ma|di|wo|do|vr Woensdagavond

09.00u – 12.30u 18.00u – 20.00u

OCMW-diensten open Ma|di|wo|do|vr 09.00u – 12.30u Namiddag op afspraak Woensdagavond 18.00u – 20.00u

Woensdagavond 18.00u – 20.00u Donderdag 09.00u – 12.30u Alle andere werkdagen op afspraak

Telefonisch: Ma|di|wo|do|vr 09.00u – 12.30u 13.30u – 16.30u Woensdagavond 18.00u – 20.00u

OCMW Puurs Sociaal Huis Puurs Palingstraat 48, 2870 Puurs tel. 03 890 15 00, fax 03 890 15 90 info@ocmwpuurs.be, info@sociaalhuispuurs.be www.puurs.be

Alle praktische informatie zoals openingsuren, wachtdiensten, sluitingsdagen bundelen we in een speciaal uitneembaar katern in de Puur magazine van januari. Een nummer om naar uit te kijken dus.

Puur magazine november | 2013

3


4

verwarmen op z’n best

Slim stoken

Bibberen en beven tijdens de wintermaanden? Niets van! Jij draait de verwarming een graadje hoger. Aangenaam warm … maar ook veilig? Wél als je stookt met een goed onderhouden verwarmingstoestel. Veilig verwarmen met kachels

Infosessie door brandweer

Vertrouw jij op een kachel om je leefruimte lekker warm te stoken? En verwarmt een gasboiler je water? Dan moet je uitkijken voor een teveel aan koolstofmonoxide (CO): dat kan lijden tot vergiftiging. Je loopt vooral risico in niet-geventileerde ruimtes, of met kachels die niet zijn aangesloten op een schouw, of met een schouw die niet trekt.

Waar en wanneer: 5 november, van 14.00u tot 16.00u in dienstencentrum de Nieuwe Ark Inschrijven: in de dienstencentra of op 03 886 60 69 Prijs: 2 euro (koffie inbegrepen)

CO: de stille moordenaar

Speel op safe met stookolie

Jaarlijks eist CO gemiddeld dertig mensenlevens in Vlaanderen, en belanden er meer dan duizend slachtoffers door in het ziekenhuis. De eerste symptomen van CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid. Maar verlaat je de ruimte vol CO niet snel genoeg? Dan kun je in een diepe coma terechtkomen en ervan sterven. Weten of jouw installatie goed werkt en je geen risico op CO-vergiftiging loopt? Laat een gratis CO-meting uitvoeren door de Puurse brandweer. Reserveren doe je via info@brandweerpuurs.be of op het nummer 03 889 23 13.

Verwarm je met stookolie? Dan is het regelmatige onderhoud van je stookolietank een slimme zet. Een ondergrondse tank met een inhoud van maximum 5.000 liter moet om de vijf jaar gecontroleerd worden door een erkend technicus. Zo vermijd je lekken waardoor er olie kan ontsnappen. En bezorg je noch het milieu, noch je portemonnee een opdoffer.

Puur magazine november | 2013

Let op: saneringskosten Ben je verantwoordelijk voor een olielek? Dan draai jij op voor de kosten van de bodemsanering. Die lopen al snel op tot 12.500 euro. Komt de vervuiling aan het licht tijdens de verkoop van je woning? Dan beschik je daardoor niet langer over een blanco bodemattest, wat de verkoopwaarde doet dalen.

Buiten gebruik maar niet buiten gevaar Heb je een stookolietank, maar gebruik je hem al lang niet meer? Dan moet je hem reinigen of verwijderen – dat is verplicht binnen de drie jaar. Want de ongebruikte olietank blijft een bedreiging voor het milieu. Ze begint te roesten en de vergeten olierestjes komen in de bodem terecht.

Laat nu je ongebruikte stookolietank reinigen Samen met Igemo en de stad Mechelen organiseert Puurs een gezamenlijke sanering van ongebruikte stookolietanks. Zo drukken we de prijs. Infosessie: 14 november, om 20.00u in de rode zaal van CC de Kollebloem Liever een ander moment? Igemo bezorgt je de data van de infoavonden in Mechelen: 015 29 47 57 of wendy.lembrechts@igemo.be Meer weten: www.ikleefverstandig.be, www.puurs.be, www.informazout.be


verwarmen op z’n best

Goed afgestelde gasverwarming

Hulp via verwarmingstoelage

Warm je jouw huis op met aardgas? Ook dan is een regelmatig onderhoud heilig. Een vuile of slecht afgestelde verwarmingsketel blaast niet alleen méér schadelijke stoffen de lucht in. Hij werkt ook minder efficiënt en verbruikt dus meer energie dan nodig. Zowel het milieu als je portemonnee ervaren dus de gevolgen. Je bent dan ook wettelijk verplicht om je verwarmingsinstallatie om de twee jaar te laten controleren. Voor een verwarmingsketel op stookolie is het nazicht jaarlijks verplicht.

De huidige energieprijzen jagen de verwarmingskosten flink de hoogte in. Zorgeloos de winterkoude trotseren, is daardoor niet voor iedereen even evident. Daarom biedt de overheid een verwarmingstoelage aan. Die geeft een gezin recht op maximum 1.500 liter huisbrandolie, verwarmingspetroleum of bulkpropaangas. Zo blijven zij niet in de kou staan.

Meer info: www.lne.be/campagnes/ centrale-verwarming

De verwarmingstoelage Voor wie? Personen die recht hebben op een verhoogde verzekeringstegemoetkoming (met OMNIO- of RVV-statuut*), personen met een laag bruto belastbaar jaarinkomen (lager dan 16.965,47 euro maar verhoogd met 3.140,77 euro per persoon ten laste), personen met schuldoverlast. Waar aanvragen? Sociaal Huis, Palingstraat 48, Puurs. Of bel naar 03 890 15 15. Elke voormiddag van 09.00u tot 12.00u. Wanneer aanvragen? Binnen de zestig dagen na leveringsdatum en voor 31 december 2013. Wat meebrengen? Breng je identiteits- en SIS-kaart mee, een klevertje van de mutualiteit, je brandstoffactuur, het laatste aanslagbiljet van de belastingen, eventueel je aanslagbiljet onroerende voorheffing, je rekeningnummer en het eventuele bewijs van uw schuldenregelingsprocedure. Vergeet ook de documenten van je partner niet! Toekenning? Binnen de dertig dagen na aanvraag kent het OCMW de toelage al dan niet toe. Een positieve beslissing? Dan ontvang je de toelage binnen de vijftien dagen. Meer weten? www.verwarmingsfonds.be of op het gratis nummer 0800 90 929. Heb je een RVV-statuut? Dat zie je op je kleefbriefje van de mutualiteit. Eén van de cijfers erop bestaat uit 2 reeksen van 3 getallen (bijvoorbeeld 131-131) Is het laatste cijfer van de eerste reeks een ‘1’. Dan heb je een RVV-statuut. *

Puur magazine november | 2013

5


6

het leven op z’n best

Puurs in herfstmodus De dikke truien komen uit de kast. Wild verschijnt op het menu en de bladeren vallen van de bomen. Het is herfst! En dat merk je maar al te goed in Puurs. Want daar schieten tijdens het najaar praktische bladcontainers en sierlijke paddenstoelen uit de grond. Het startschot van de herfstperiode? Dat werd gegeven door het eerste vallende blad. Maar die kleurrijke bladeren blijven maar vallen tijdens de herfstmaanden. Leuk om in te ravotten, maar evengoed gevaarlijk om over uit te schuiven. Daarom plantte Puurs naar jaarlijkse gewoonte weer bladcontainers.

Van de boom in de container De groencel verdeelde 100 stalen containers over de gemeente. Niet zomaar lukraak, maar altijd in een boomrijke buurt. De bladeren die van de boomkruinen dwarrelen, mag je dus in de containers droppen. Zo help je de groencel een handje. Let wel: je tuin- of snoeiafval hoort er niet in thuis. Onze medewerkers maken de containers geregeld leeg, en tegen eind december verdwijnen ze weer tot de volgende herfst.

Puur magazine november | 2013

Gemeente vol paddenstoelen

Op de paddenstoel én de foto

Samen met de bladcontainers kropen ook de paddenstoelen uit de grond in Puurs. Echte, in het Hof van Coolhem bijvoorbeeld maar ook grotere exemplaren in de dorpskernen. Deze ‘sierpaddenstoelen’ zijn de opvolgers van de bloementorens die Puurs tijdens de zomer opfleuren. Ze vergezellen de vlaggen en banieren die de gemeente het hele jaar door kleuren.

Zelf de herfstpret opsnuiven en de paddenstoelen van dichtbij bewonderen? Aarzel niet en leef je uit. Al spring je best niet té wild om met deze versieringen. Ze kunnen tegen een stootje, maar de gemeente wil ze ook de volgende jaren nog tevoorschijn halen – zonder blutsen of krassen. Maar toch: zet gerust jouw oogappel als kabouter op de sierpaddenstoel of maak er met het hele gezin een kringetje rond. En vereeuwig dat moment dan zeker op de foto. Die is welkom op de Puurse Facebook-pagina, op instagram via #puurs, of in de mailbox van communicatiedienst@puurs.be. Zo geniet iedereen mee van jouw Puurse herfst!

Handelscentrum in herfstjasje Met de speelse paddenstoelen wekken we de gemeente tot leven tijdens de donkere herfstmaanden. Daarbij helpen ook de handelaars in het Dorpshart. Zij steken hun etalages stilaan in een gezellig herfstjasje en de vitrines die vandaag nog leegstaan, versierde de gemeente met vrolijke foto’s.


uit in Puurs

7

november 2013

1 november 2013

6 november 2013

Illucia Sint-Pieterskerk Puurs 11.00u kmees54@gmail.com

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be

- Allerheiligen

3 november 2013

- 75 jaar Sint-Carolusschool

Vrije Basisschool Sint-Carolus zaal Familieheem, Gasthuisdreef 2 14.00u Tel. 03 886 64 76 4 november 2013

- Naaien Basis - Groep 1 CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be 5 november 2013

- Bezoek aan bedevaartsoord H. Godelieve Gistel

KWB Puurs en Vriendenkring +65-jarigen Station Puurs 09.00u Tel. 03 889 72 62, tel. 03 889 62 81

- Film: Fill the void

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be

5 november 2013

CO: de stille moordenaar Dienstencentra Dienstencentrum de Nieuwe Ark 14.00u Tel. 03 886 60 69, dienstencentra@ocmwpuurs.be, puurs.be Voor meer informatie over verwarmen, blader terug naar pagina 4

- Naaien Basis - Groep 2

- Smakelijke Smoothies ***Nieuw***

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be 7 november 2103

- markant op de boekenbeurs

markant Puurs Honderdman, Hondsmarkt 1 19.00u mardewa@hotmail.com

- Vegetarisch Koken - Basis ***Nieuw***

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be

- Kaartwedstrijd

Dienstencentrum de Kollebloem Begijnhofstraat 13 13.30u Tel. 03 890 15 60, dienstencentra@puurs.be

- Zilverjuwelen

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be 8 november 2013

- Winkeloefening voor diabetes type 2 patiënten Huisartsenwachtpost N16 Zorgpunt N16, Rijksweg 8b 13.00u Gsm 0479 63 65 20, info@zorgpuntN16.be

- Seniorenfeest Puurs

CC de Kollebloem Sport- en Evenementenhal, Kloosterhof 1 13.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be

- Huiskamerconcert: Rosemary and Thyme

CC de Kollebloem Ergens in een huiskamer in Puurs 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be

9 november 2013

PROEFstuk: zo smaakt het thuis PROEFstuk hoeven we niet meer voor te stellen. De KleinBrabantse cultuurdiensten gingen dit jaar op zoek naar gerechten zoals je ze thuis maakt. Verschillende lokale amateurkoks stellen ons hun favoriete gerecht: voorgerecht, dessert, eenpansgerecht, taart, brood, paté, taboulé, soep, Spaans, Grieks, Afrikaans, Aziatisch, maakt niet uit. We nodigen iedere liefhebber uit om van kraampje tot kraampje, van pan tot pan, te lopen en te proeven. Bezoekers kunnen ook plaats nemen op ons binnenterras. Opgefleurd met live-muziek wordt Proefstuk 2013 een gezellige eetmarkt!

PROEFSTUK

De grote thuis-proeverij!

Kom proeven van allerlei gerechten zoals ze thuis zijn gemaakt! We maken er een gezellig marktje van!

ZATERDAG 9 NOVEMBER 2013 18 UUR / CC DE KOLLEBLOEM PUURS INKOM 5 EURO (KINDEREN TOT 12 JAAR: 1 EURO)

CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 18.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be

PROEFstuk is een initiatief van de Klein-Brabantse cultuurdiensten en Toerisme Klein-Brabant – Scheldeland vzw in het kader van de Week van de Smaak.

Puur magazine november | 2013


uit in Puurs

8

11 november 2013

Herdenking wapenstilstand Gemeente Puurs Fort Liezele 15.00u Tel. 03 890 76 76, puurs.be Voor meer informatie blader door naar pagina 11

- Het onderwijs in Vlaanderen: vandaag en morgen, knelpunten en uitdagingen

Davidsfonds puurs Bibliotheek Puurs, Hondsmarkt 2 20.00u Tel. 03 889 23 33, lode.muyldermans@telenet.be, dfpuurs.be.

- Een markant menu, samengesteld door Pascale Naessens

markant Puurs dienstencentrum de Nieuwe Ark, Kerkstraat 34 20.00u mardewa@hotmail.com 15 november 2013

12 november 2013

- Film: Het Vonnis

Kloosterhof 1 14.00u en 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be

13 november 2013

- Sauzen - Basis***Nieuw***

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be

- Coproductie STAN & Toneelhuis Olympique Dramatique “Het wijde land”

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be 18 november 2013

- Smakelijke film

Woonzorgcentrum OCMW Puurs Palingstraat 44 14.00u Tel. 03 890 15 86, animatie@ocmwpuurs.be, weekvandesmaak.be

- Fotobewerking met gratis programma’s

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be 19 november 2013

- Feestelijke Hapjes - Groep 2 ***Nieuw***

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be

- Film: Side Effects

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be

20 november 2013

Telecom info-moment Gemeente Puurs Gemeentehuis 15.00u tot 20.00u

Meer weten ? Blader snel naar pagina 13

14 november 2013

Infosessie: sanering ongebruikte stookolietanks Igemo, stad Mechelen en gemeente Puurs CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 65, Ikleefverstandig.be Meer weten over veilig verwarmen? Lees het artikel op pagina 4 en 5

14 november 2013

- Bloemschikken & Decoratie: Bloemenboek

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be

Puur magazine november | 2013

17 november 2013

Kunstendag voor Kinderen 09.30u, 11.40u, 14.00u en 16.10u: Bus vol Leugens / HETPALEIS (4 tot 6 jaar) 10.00u: Feestelijke opening & rondleiding expo Panamarenko (voor iedereen) 10.00u: FortFilm / zZmogh (7 tot 9 jaar) 10.00u: Koekoek, dit ben ik! Verteluurtje in de bib (2,5 tot 4 jaar) 11.00u: Jukebox voor kids Martine de Kok, Amaryllis Temmerman, Bert Verbeke (6+) 11.15u: Peuterdans (2 tot 4 jaar, met hun ouders) 13.00u: Panamarenko (6 tot 8 jaar) 13.15u: Luisterverhalen / zZmogh (9+) 14.30u en 15.40u: Nest / Theater De Spiegel (6 mnd tot 3 jaar) 15.00u: Kleuterdans (4 tot 6 jaar, en hun ouders) 15.30u: Film (7+) CC de Kollebloem en bib Puurs Kloosterhof 1 en Hondsmarkt 2 ccdekollebloem.be, kunstendagvoorkinderen.be, ccdekollebloem.be/webwinkel

Voor meer info blader snel door naar pagina 14 en 15


uit in Puurs

20 november 2013

- “START TO MOVE” voor diabetespatiënten

Huisartsenwachtpost N16 Zorgpunt N16, Rijksweg 8b 19.30u Gsm 0479 63 65 20, info@zorgpuntN16.be

21 november 2013

- nationale cultuurdag Antwerpen

markant Puurs Honderdman, Hondsmarkt 1 10.00u mardewa@hotmail.com

- Goed kiezen geeft kracht***Nieuw***

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be

- Zangnamiddag

Woonzorgcentrum OCMW Puurs Palingstraat 44 13.30u Tel. 03 890 15 86, animatie@ocmwpuurs.be, weekvandesmaak.be

- Vertelmoment Woonzorgcentrum OCMW Puurs Palingstraat 44 10.00u Tel. 03 890 15 86, animatie@ocmwpuurs.be, weekvandesmaak.be 22 november 2013

- Hapjesnamiddag met familie

Woonzorgcentrum OCMW Puurs Palingstraat 44 14.00u Tel. 03 890 15 86, animatie@ocmwpuurs.be, weekvandesmaak.be 23 november 2013

Live it up The Van Jets, Red Juliette, The Pilot Light en DJ Zippy

24 november 2013

Gezond met de bib - ontbijten met VELT [Zondagse kost] VELT verandert jouw traditioneel ontbijt in een verrassend kommetje boordevol vitaminen! Ons kopje koffie ruilen we voor een sapje, kruidenthee of ander heerlijk drankje. Kom ontdekken hoe je de dag op een andere manier kan aanvangen en hoe je meer energie haalt uit een volwaardig ontbijt. Na een uurtje gezonde informatie gaan we zelf aan de slag! We maken een muesli, smoothie en een lekker broodbeleg met seizoensfruit en -groenten. Met de leestips en suggesties kan je nadien zelf in de boeken duiken en jouw eigen ontbijt samenstellen. Bibliotheek Puurs Hondsmarkt 2 10.00u http://puurs.bibliotheek.be

- Loge 10 - Sherlock Holmes

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be 24 november 2013

- Laatste zondagconcert Odysseia Ensemble - Pantomime

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 11.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be 25 november 2013 - Open volksdansavond Vlaamse Volkskunstbeweging VVKB De Karekiet Kelderverdieping Het Hof, Palingstraat 22 20.00u Tel. 03 889 58 46, dewitte.andre@skynet.be

26 november 2013

- Film: Hoe duur was de suiker

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be

- Interieurvormgeving ***Nieuw***

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be 28 november 2013

- Autisme en talenten

Regiowerking VVA Puurs JOC Wijland, Fortbaan 9 20.00u Gsm 0475 82 00 33, tel. 03 889 22 33, vva.regiopuurs@hotmail.com, goedele.de.bondt@telenet.be

JOC Wijland, Fortbaan 9 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, live-it-up.be

Zie ook op de achterzijde

Jouw activiteit in Puur magazine van december? Surf naar www.uitdatabank.be en geef ten laatste op maandag 11 november je activiteit in. Een uitgebreide handleiding vind je op www.allesoveruitdatabank.be. Puur magazine november | 2013

9


10

uit in Puurs

29 november 2013

- Michael Van Peel - Van Peel overleeft 2013

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be

- Film: Shokuzai

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be

- Bio-wijnproefavond

Velt Klein-Brabant Zaal Centrum, Jan Hemmeneckerstraat 32 19.30u http://www.velt.be/Joomla/ index.php?option=com_beweegt kalender&acti=15172#ond eraan

Meermalige activiteiten Tot 7 november 2013

- Tentoonstelling: Het tij keert!

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 Tel. 03 890 76 20, trvl.be, ccdekollebloem.be

2, 16 en 23 november 2013

- 25e jaarlijkse slagwiezen kaartwedstrijd Sportvissers vzw Fort van Liezele, Fortbaan 2 14.00u

4 en 25 november 2013

- Workshop gelaatsverzorging en make-up

Dienstencentrum de Kollebloem Kloosterhof 1 13.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, ccdekollebloem.be 30 november en 1 december 2013 - Hobbytentoonstelling Dienstencentrum de Nieuwe Ark Kerkstraat 34 Zaterdag: 10.00u – 17.00u Zondag: 14.00u – 17.00u Tel. 03 886 60 69, dienstencentra@ocmwpuurs.be, puurs.be

- Pandoerprijskampen 2013 Kaartvrienden Café Gulden Spoor Palingstraat 27 14.00u 13 en 27 november 2013

- Zachte knuffels van stof

Meer info over alle activiteiten vind je op www.uitinpuurs.be.

14, 21 en 28 november 2013

Femma Breendonk Parochiecentrum, Jan Hammeneckerstraat 32 19.30u femmabreendonk@gmail.com Tot 14 november 2013

- Tentoonstelling

Atelier Vocar Breendonk-Dorp 77 Woensdag en donderdag: 13.30u tot 17.00u Zondag: 09.00u - 12.00u info@vocar.info

Permanente activiteiten tot 17 december 2013 - Badminton Femma Breendonk Sportcentrum Vrijhals, C. Verschaevestraat 21.00u femmabreendonk@gmail.com

- Danslessen

Terpsichore CC de Kollebloem Kloosterhof 1 terpsichore.be

18 en 19 november 2013

Het erfrecht onder de loep Puurs wil een gezonde gemeente zijn. En dus buigt het zich over het welzijn van zijn inwoners. Door te informeren over de griepprik, bijvoorbeeld (zie ook pag 12). Maar ook over moeilijkere of uitzonderlijke gezondheids- en welzijnsthema’s. Zo is er de informatiesessie rond erfrecht die de Puurse dienstencentra samen met de seniorendienst en de seniorenadviesraad organiseren. Wat? Rode Kruis Vlaanderen beantwoordt al je vragen over erfrecht aan de hand van een filmvoorstelling en quiz. Waar en wanneer? 18 november 2013, van 13.30u tot 16.30u in dienstencentrum de Kollebloem 19 november 2013, van 13.30u tot 16.30u in dienstencentrum de Nieuwe Ark Inschrijven? In de dienstencentra of op 03 886 60 69 Prijs: 2 euro (koffie inbegrepen)

Puur magazine november | 2013

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes in onze gemeente. Volg ons op Facebook (gemeentepuurs, bibliotheekpuurs, joc wijland, ccdekollebloem) of abonneer je op onze digitale nieuwsbrief Digipuur.


erfgoed

De Groote Oorlog herdacht in Puurs 28 juni 1914: de Oostenrijkse kroonprins, aartshertog Franz Ferdinand, wordt in Sarajevo vermoord. De start van Wereldoorlog I. Volgend jaar is het een eeuw geleden dat de strijd losbarstte. Dat verleden tonen fort Liezele en de Sint-Pietersburcht nog altijd. Hamsteren en verdedigen Op 28 juli 1914 verklaart Oostenrijk-Hongarije Servië de oorlog. Wat dan volgt is een domino- effect van mobilisaties en oorlogsverklaringen. Ook België mobiliseert, weigert vervolgens een Duitse vrije doortocht richting Frankrijk waarop het op 4 augustus wordt aangevallen. De legerleiding heeft dan al maatregelen getroffen en bemant de versterkingen van Vesting Antwerpen. Deze fortengordel is de ultieme uitwijkplaats voor het Belgische leger. Hiertoe horen ook de forten Breendonk en Liezele alsook de schansen Letterheide en Puurs (heden Sint-Pietersburcht). Puurs en z’n deelgemeenten zien plots een massa soldaten langskomen. Het is oorlog. De oorlogssituatie zorgt onder de bevolking voor een hamsterwoede en een rush naar de banken.

Alles tegen de vlakte Terwijl in Puurs de soldaten blijven toestromen kan het leger de Duitse pletwals niet stoppen en trekt zich naar Antwerpen terug. Op 20 augustus 1914 is het veilig en wel binnen de fortengordel. In Puurs heeft er zich dan al een kaalslag voltrokken. Belgische genietroepen zorgen ondertussen voor een vrije ruimte (een schootsveld) voor en tussen de forten en schansen. Alles moet tegen de vlakte – woningen, boerderijen, kastelen, brouwerijen, bomen, kortom alles wat hinderlijk is voor de fortkanonnen moet weg. Op 4 september treft dit noodlot Liezele. Het dorp wordt volledig afgebrand. In Puurs zelf worden meer dan 144 woningen vernield, 209 woningen in Liezele, 168 in Breendonk en 53 in Ruisbroek.

Antwerpen valt Op 28 september 1914 zet het Duitse leger de eindaanval in op Vesting Antwerpen. Een hevig artillerieoffensief schiet op 3 dagen de forten Walem, Kessel en St-Katelijne Waver en Breendonk weerloos. Fort Breendonk incasseert 563 granaatinslagen van 30,5cm. De andere Puurse versterkingen incasseren ook treffers maar van middelgrote kalibers. Het Belgische veldleger trekt zich op 6 & 7 oktober terug naar de kust en de IJzer. Drie dagen later capituleren Fort Liezele en Schans Puurs. Tegen dan is driekwart van de Puursenaars al gevlucht.

Miljoenen slachtoffers De oorlog laat zich de volgende 4 jaar op alle vlakken voelen: voedseltekort, verplichte inkwartiering, opeising van mannen voor de Duitse oorlogseconomie, vee en materieel. De bouw van bunkers is het duidelijkste bewijs van de Duitse bezetting. Een voor de bevolking zware beproeving. De oorlog waarvan iedereen in 1914 nog hoopte dat hij maar een paar maanden zou duren, werd een mensonterende strijd. Hij zou vier jaar duren en dertig miljoen slachtoffers kosten.

Herdenking op 11 november Het oorlogsverleden verdient – honderd jaar later – onze oprechte aandacht. Daarom staan we in 2014 via verschillende activiteiten stil bij de Groote Oorlog. Een overzicht vind je vanaf 7 november op www.grooteoorloginpuurs.be Maar ook dit jaar, op wapenstilstand (11 november) herinneren we WO I. Op maandagnamiddag 11 november is iedereen vanaf 15.00u van harte welkom in het Fort Liezele. In de verschillende museumzalen van het Fort ontdek je het leven tijdens WOI en WOII. Maar ook rond het Fort is er heel wat te ontdekken. Kinderen kunnen zich uitleven op een avonturenparcours, zich verkleden en in een gepast decor teruggaan in de tijd. We voorzien ook een driloefening voor iedereen. Afsluiten doen we met een plechtig herdenkingsmoment aan het vredesmonument voor het Fort en een fakkeltocht. Meer info vind je op puurs.be. Om 13.00u herdenken we de politiek gevangenen op de begraafplaats in de Donkstraat.

Puur magazine november | 2013

11


12

welzijn op z’n best

Winterprik? Griepprik! Denk jij bij de winter ook aan zakdoeken, thermometers en doktersbezoeken? Niet verwonderlijk. Tijdens de koude maanden word je nu eenmaal gemakkelijker ziek. En ook het griepvirus duikt dan weer op. Daar wapen je je dus maar beter tegen. Is de winter in het land? Dan volgt het griepvirus op de voet. Gemiddeld kluistert deze besmettelijke ziekte één op de tien mensen aan zijn bed. Meestal genezen die na enkele dagen goed ‘uitzieken’. Maar voor sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. Zoals voor chronisch zieken, diabetici of mensen met long-, hart-, lever- of nierproblemen. Voor deze risicopatiënten is vaccineren dé boodschap.

Griepprik bij een verlaagde weerstand Ook 65-plussers wapenen zich het best tegen griep. Want op oudere leeftijd is je natuurlijke weerstand lager, en kan extra bescherming nooit kwaad. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen. Een ernstige griepaanval kan bovendien ook de gezondheid van hun baby schaden – met een miskraam of vroeggeboorte tot gevolg. Een griepvaccin biedt mama en baby alvast de nodige bescherming.

Bescherm als verzorger je omgeving Kom je vaak met risicopatiënten in aanraking, bijvoorbeeld als verpleegkundige of in een woonzorgcentrum? Dan is de griepprik ook voor jou aangewezen. Zo bescherm je niet alleen jezelf tegen griep, maar vooral ook de mensen voor wie je zorgt.

Griepvaccin voor risicogroepen terugbetaald Het beste moment om je te laten vaccineren tegen griep? Tussen half oktober en half november. Met een doktersvoorschrift haal je jouw vaccin af bij de apotheker. Het kost tussen de elf en de twaalf euro. Maar aan risicopatiënten wordt het gedeeltelijk of soms zelfs volledig terugbetaald – af-

Puur magazine november | 2013

hankelijk van de mutualiteit waarbij ze zijn aangesloten.

Vaccineren tegen griep “Van het griepvaccin krijg je net griep!” beweert ‘men’ weleens. Maar niets is minder waar. In het vaccin zitten geen levende virusdeeltjes, waardoor je er zelfs niet ziek van kúnt worden. Je maakt er wel verdedigingsstoffen door aan, en soms bezorgt dat je lichte ongemakken. Twee weken na de inenting beschermt het vaccin je

al tegen het griepvirus. Let wel: het kan de kans op griep nooit helemaal wegnemen. Want enkele kleinere virussoorten zitten niet in het vaccin. Maar het verkleint het algemene risico wel aanzienlijk. En voorkomen is altijd beter dan genezen. Meer weten over griep en de griepprik? Raadpleeg je huisarts of apotheker, of surf naar www.griepvaccinatie.be en www.influenza.be.


winkelen op z’n best

Heerlijke verwennerij of eerlijke lekkernij? Je eens lekker in de watten laten leggen? Daarvoor stop je in Breendonk bij Instituut Hémera. Schoonheidsspecialiste Dorien Van den Heuvel laat je stralen met een ontspannende gezichtsbehandeling, mani- of pedicure. En de voeten van diabetespatiënten krijgen zelfs nog wat extra aandacht. Haast en spoed is er hier nooit bij. Je maakt een afspraak en reserveert net zoveel tijd als jij wilt. Kom je liever in je eigen huis tot rust? Dan springt Dorien bij jou binnen voor een handof voetverzorging.

Instituut Hémera

Voor (h)eerlijke producten klop je in Puurs aan bij de Oxfam Wereldwinkel. Die vond een nieuwe stek in CC de Kollebloem. De locatie veranderde, maar het aanbod niet. Je koopt hier nog altijd je favoriete Oxfam-producten, afkomstig van kleine producenten in de derde wereld. Zij krijgen loon naar werken en verkopen hun voedingswaren, kunstvoorwerpen of cosmeticaproducten tegen een eerlijke prijs, die in verhouding staat met de gemaakte kosten. Oxfam Wereldwinkel, Begijnhofstraat 13 Openingsuren: wo: 14.00u – 17.00u do: 10.00u – 12.30u en 18.00u – 20.00u vr: 10.00u – 12.30u za: 10.00u – 17.00u doorlopend

Instituut Hémera, Rijweg 50 Openingsuren: ma tot za: op afspraak via 0472 94 29 05 of http://instituuthemera.webs.com

Oxfam Wereldwinkel

leven op z’n best

Bellen zonder tellen Moet je even slikken wanneer je gsm-rekening in de bus valt? Of is je belkrediet altijd sneller op dan voorzien? Dan wordt het misschien tijd om over te schakelen op een voordeligere formule. Puurs onderzoekt jouw mogelijkheden tijdens het telecom-infomoment op 20 november in het gemeentehuis. Stuur jij vooral sms’jes naar vrienden? Of bel je meestal naar zakencontacten tijdens de kantooruren? Of dient jouw mobieltje helemaal niet om te bellen, maar wel om te surfen of foto’s te delen? Het kan allemaal met de gsm. Maar is je abonnement er ook op afgestemd? Bij de helft van de Belgen blijkt dit niet zo te zijn. Waardoor ze vaak te veel betalen. Daarom gaat Puurs samen met jou op zoek naar de beste telecomformule … voor jou.

Het geheim? Tarieven vergelijken Tijdens het telecom-infomoment overloopt een expert samen met jou de tarieven van de verschillende operatoren. Hij kijkt daarbij ook naar de voordelige pakketten die gsm, vaste telefoon, internet en televisie bundelen. Tot jullie op die formule botsen die het beste bij jou past.

Plaats van afspraak Op woensdag 20 november 2013 van 15.00u tot 20.00u in het gemeentehuis, Hoogstraat 29.

Niet vergeten Heb je een gsm-abonnement? Breng dan zeker jouw laatste maandfactuur mee. Dan bekijken we die in detail, en voeren we de tariefvergelijking op basis daarvan uit.

Puur magazine november | 2013

13


14

cultuur op z’n best

Klaar voor Kunstendag?

Zondag 17 november is het Kunstendag in Vlaanderen. Musea, theaters en bibliotheken zwaaien dan de deuren open voor kunstzinnige kids. In Puurs worden de kleine kunstliefhebbers - van 2,5 tot 12 jaar - verwacht in de bib en CC de Kollebloem. Panamarenko geeft de aftrap

Kunsten- én voorleesdag

Kunstendag schiet krachtig op gang, want de jonge cultuurliefhebbers mogen de expo Panamarenko officieel openen. Er wacht hen een drankje, een koffiekoek én een rondleiding door de originele wereld van kunstenaar Panamarenko. De expo toont onder meer: schetsen van zijn vliegende tapijten, robots, duikboten … en ook enkele grotere objecten. Allemaal even fascinerend!

17 november is ook de startdag van de voorleesweek. Hét moment dus om de bib een bezoekje te brengen. Daar worden de jonge boekwurmpjes met hun (groot)ouders in een knus voorleeshoekje verwacht. Plezierige, fantasierijke verhaaltjes wachten hen er op. Om heerlijk bij weg te dromen. Op het plein voor de bib luister je in de Keet, een knalrode zigeunerwoonwagen van de Zonfabriekmadammen en -meneren, naar een verhaal rond (zelf)portretten. Hoe kijk jij naar jezelf? Daarna knutselen we een gelukszelfportretpopje.

Jonge creatievelingen kunnen de grootmeester ook achterna. Tijdens de Panamarenko-workshop bedenken ze zelf niet-bestaande vaar-, vlieg-, waggel- of springtuigen. Die ze uiteraard ook echt bouwen.

Opening Expo Panamarenko voor: kinderen van 6 tot 12 jaar en hun (groot)ouders om: 10.00u in: Halte Expo – CC de Kollebloem

Workshop Panamarenko voor: kinderen van 6 tot 8 jaar en hun (groot)ouders om: 13.00u in: Halte Expo – CC de Kollebloem

Puur magazine november | 2013

Voorleesmiddag voor: kinderen tot 4 jaar en hun (groot)ouders vanaf: 10.00u in: bib Puurs

On stage: ook voor de allerkleinsten Kunstendag trakteert alle kinderen op meeslepende theatervoorstellingen. Ook de allerkleinsten. Theater De Spiegel nodigt baby’s en peuters uit in een lekker warm nest, waar ze dromen van eenden en kwetteren als vogels. Poëtisch, knus en hartverwarmend.

Nest van Theater De Spiegel voor: kinderen van 6 maanden tot 3 jaar en hun (groot)ouders om: 14.30u, 15.00u, 15.40u en 16.00u in: Creazolder – CC de Kollebloem (Verzorgingskussens en potjes zijn aanwezig)

On stage: binnen in een walvis Tijdens Kunstendag staat er een bus voor CC de Kollebloem. Of neen, toch geen bus! Wie er binnenstapt, komt terecht in de zachte, warme, veilige buik van een walvis die over de zee dobbert. In de buik ontmoet je Mark, de bangste bangerik ter wereld. Vooral zwemmen durft hij niet. Maar misschien helpt de steun van het publiek wel. Wie weet?!

Bus vol leugens, Michiel Van Cauwelaert, Wim Helsen en Sarah Moens voor: kinderen van 4 tot 6 jaar en hun (groot)ouders om: 09.30u, 11.40u, 14.00u en 16.10u in: Parking – CC de Kollebloem


cultuur op z’n best

Muzikaal feest voor jong en oud Kunstendag voor kinderen? Daarbij past Jukebox voor kids wonderwel. Deze muziekvoorstelling is het kleinere zusje van Jukebox 2000. Een show waarmee Nele Bauwens, Tine Embrechts en Lucas van Den Eynde door Vlaanderen trokken: ze speelden een levende jukebox en brachten golden oldies die het publiek zélf koos. Vandaag doen Martine de Kok, Bert Verbeke en Amaryllis Temmerman dit nog eens over, maar dan op kindermaat. Het jeugdige publiek kiest de hits – vooraf op www.jukeboxvoorkids.be, of tijdens het concert zelf via de iPad. Wat denk je van Samson en Gert? Of iets van Herman van Veen? Of liever een Disney-klassieker?

eek Voorleesw

Zangeres Amaryllis Temmerman onthult alvast haar favorieten: “Ik kijk uit naar de wat oudere nummers, zoals De Kauwgomballenboom van Elly & Rikkert. Dat liedje zong ik vroeger altijd op familiefeestjes. Ook Het Toeterlied van Bart Peeters is een topper. Natuurlijk kunnen we niet om de commerciële deuntjes van Studio 100 heen: K3 mag dus niet ontbreken. Maar wees gerust: onze setlist is even verrassend als veelzijdig. Er is trouwens ook een speciaal rubriekje voor de mama’s en papa’s, de oma’s en opa’s, of de juffrouwen en meesters die mee komen kijken.”

Jukebox voor kids voor: kinderen van 6 tot 12 jaar om: 11.00u in: Theaterzaal – CC de Kollebloem Meer lezen? Op www.ccdekollebloem.be ontdek je het volledige interview met Amaryllis Temmerman.

Kunstendag voor Kinderen Wanneer? Zondag 17 november 2013, van 09.00u tot 17.00u Wie? Bengels van 2,5 tot 12 jaar Prijs? 9 euro voor de hele dag Inschrijven: www.ccdekollebloem.be/webwinkel tel. 03 890 76 20 vrijetijdsbalie@puurs.be

e keet met oa d in de bib

Jukebox voor kinderen © Kurt Van der Elst

Een bus vol leugens © Koen Van Wuytswinkel

Puur magazine november | 2013

15


V.U. Koen Van den Heuvel, Hoogstraat 29, 2870 Puurs, D/2013/8512/46

23 november 2013 THE PILOT LIGHT RED JULIETTE afterparty with DJ ZIPPY

alle info op www.live-it-up.be

V.U.: Stijn Schelfhaut, KLeine Amer 79, 2870 Puurs

JOC WIJLAND - PUURS

Puur magazine november  
Puur magazine november  
Advertisement