Page 1

puur magazine | januari 2014

gemeentelijk informatieblad van Puurs | www.puurs.be

Praktische info in uitneembaar middenkatern!


inhoudstafel foto Marc Vanraes

2

Beste medeburgers

Proost! Laten we klinken op een fantastisch mooi jaar.

overmaken – tijdens onze gezellige nieuwjaars-

4 - 5

Afval? Beter kwijt dan rijk!

receptie, waarop jullie zo massaal aanwezig waren. Maar ook als je hem nu pas leest, zeg ik hem jou van

Er zit meer in je eID dan je denkt

Eentje dat precies brengt waarvan jij droomt.

Hopelijk kon ik je deze nieuwjaarswens al persoonlijk

3

harte. Maak er een hartverwarmend jaar van!

6

Shoppen voor lichaam en geest

Puurs draagt alvast zijn steentje bij met een verrassend cultureel aanbod. Maar ook met extra aandacht voor onze (online)dienstverlening proberen we 2014 naar een hoger niveau te tillen.

Een belangrijk engagement dit jaar: we laten niemand in de kou staan. Zo verwennen we de jeugd met een uitdagend Grabbelpasprogramma, en met tal van sport- en spelactiviteiten die onze jeugddienst op touw zet. En wie kampt met een handicap,

7 - 8

9 - 12

13 - 14

Ook Puur-magazine is helemaal klaar voor het

nieuwe jaar.

rond afval, composteren en recycleren. Het richt de

Uit in Puurs januari

15 G-sport. Met de ‘g’ van gewoon sporten’!

spots op nieuwe handelszaken in en rond Puurs. En het geeft enkele praktische tips over je eID.

Praktische informatie

verwelkomen we in de G-sportclubs in onze regio.

Het stuurt jou 2014 in met een lading praktische tips

Uit in Puurs januari

16

Mijn Bib-pas? Da’s pas echt een voordeel!

Zo kan het nieuwe jaar alleen maar nog beter worden dan het vorige!

Ik wens het jullie alvast van harte toe.

17

Grappelpaspret in het verschiet

Koen Van den Heuvel

18 - 19

Nog steeds meneer Pauline

burgemeester

en Paulette

Puur magazine januari | 2014


eID op z’n best

Er zit meer in je eID dan je denkt

Vanaf twaalf jaar is de elektronische identiteitskaart (eID) verplicht voor alle Belgen. En zodra ze vijftien zijn, moeten ze die ook altijd op zak hebben. Om zich te identificeren. Maar wist je dat je nog véél meer met je eID kunt doen? eID opent onlineoverheidsdiensten Met de eID kun je méér dan je identificeren alleen. Je krijgt ook toegang tot verschillende onlineoverheidsdiensten. Zo hoef je geen rekening meer te houden met de openingsuren, en niet meer aan te schuiven. Hoe? Je hebt enkel je eID mét pincode, een computer met internetverbinding, en een eID-kaartlezer nodig. Surf naar http://my.belgium.be en krijg onder meer toegang tot: - Persoonlijke dossiers (https://mijndossier.rrn.fgov.be) Check jouw rijksregistergegevens. Of vraag attesten (zoals een uittreksel uit het bevolkingsregister of je gezinssamenstelling) op. - Tax-on-web (www.taxonweb.be) Vul je belastingbrief online in: de meeste gegevens zijn al ingevuld en je moet ze alleen maar controleren. - Police-on-web (https://policeonweb.belgium.be) Doe online aangifte van kleine overtredingen of vraag de politie om een extra oogje in het zeil te houden tijdens afwezigheden.

Nieuwe prijzen eID De federale overheid indexeerde dit jaar de prijs van de identiteitskaart. Daardoor betaal je voortaan 16,70 euro voor je eID en 6,10 euro voor de kids-ID. Een spoedprocedure – voor wie zijn identiteitskaart al binnen de 3 werkdagen wil – kost 118,40 euro voor de eID en 109,80 voor de kidsID. Nog sneller? Voor 182,80 euro heb je de eID al binnen de 2 werkdagen. En voor 174,20 euro de kidsID. De spoedprocedure moet worden opgestart voor 15.00u.

Kies het juiste loket In het gemeentehuis vraag je zowel je eID als je rijbewijs en je adreswijziging aan. En vanaf 20 januari vraag je ook biometrische paspoorten en vreemdelingenkaarten aan. Om alle aanvragen vlot te laten verlopen, past de gemeente haar loketwerking aan: biometrische paspoorten en vreemdelingenkaarten vraag je – persoonlijk (want je vingerafdruk is nodig) en met één pasfoto – aan loket 1 en 3. Rijbewijzen aan loket 2 en 4. Alle andere aanvragen, van adreswijziging tot huwelijksdatum, kunnen aan alle vier de loketten.

Meer over de eID ontdekken? Op www.eid.be lees je alle toepassingen van je eID. En via http://eid.belgium.be download je de folder.

Stemmen als EU-burger Op 25 mei zijn het verkiezingen in België. Wil je als EU-burger in België stemmen voor het Europese parlement? Dan kan dat. Als je minstens achttien bent, je hoofdverblijfplaats in België ligt … én je je vooraf registreert. Het formulier haal je bij je gemeente of via www.verkiezingen.fgov.be. Dien het vóór 28 februari ingevuld in op het gemeentehuis ter goedkeuring.

Puur magazine januari | 2014

3


milieu op z’n best foto Marc Vanraes

4

Afval? Beter kwijt dan rijk! Afval sorteren is goed voor het milieu. En het vermijden nóg beter. Hoe je dat doet? Door afval-arm te winkelen. Door de ‘Nee Reclamedrukwerk’-sticker op je brievenbus te kleven. Of door keuken- en tuinresten te composteren. We zetten de nuttigste afval-, sorteer- en recycleertips alvast op een rijtje. Kringlooptuinieren en composteren Wist je dat je thuis perfect kunt ‘kringlopen’? Bijvoorbeeld door kippen te houden en hén de etensrestjes te laten opsmullen. Door je tuin- en keukenafval te composteren. Of door je snoeihout om te toveren tot vlechtwerk waarmee je een bloemenperk omboordt. De Puurse compostmeesters en milieudienst toonden de voorbije jaren hoe je het best composteert – onder meer tijdens Juni Compostmaand en de Dag van het Park. En ook de groepsaankopen van compostbakken en kippen hielpen je om de ‘biologische kringloop’ om te zetten in de

Zelf als kringloopkracht aan de slag Heb je het kringlooptuinieren en composteren helemaal onder de knie? En wil je anderen die afvalvrije gewoonte aanleren? Word dan kringloopkracht! En geef milieules-

Puur magazine januari | 2014

praktijk. Zit je toch nog met vragen? Dan staan de kringloopkrachten van de milieudienst paraat.

Sorteren en recycleren Soms valt afval niet te vermijden, maar dan nog kun je voor het milieuvriendelijkste afval kiezen. Zoals voor materialen die zich laten recycleren, of glazen flessen. Want als je je huishoudelijk afval zorgvuldig sorteert, wordt het daarna vlot gerecycleerd. Dankzij de straffe sorteerinspanningen van de Puursenaars wordt het grootste deel van hun huishoudelijk afval vandaag al gerecycleerd tot de grondstoffen van morgen. Liefst 70 procent van dat huishoudelijk afval zamelt onze gemeente in via het containerpark. jes in de lagere scholen, adviseer aan infostands en op demoplaatsen, of overlaad de mensen thuis met compost-tips. Interesse? Bel de milieudienst op 03 890 76 65 of mail naar milieudienst@puurs.be.

Nieuwe afvaltarieven in het containerpark De tarieven van het containerpark in Puurs stijgen dit jaar noodgedwongen, omdat de buurgemeentes die aangesloten zijn bij afvalintercommunale IVAREM hun prijzen verhogen (naar 40 euro/m³). En Puurs ‘afvaltoerisme’ uit die omliggende IVAREM-gemeentes wil vermijden. - grof vuil: 12 euro/halve m³ - onzuiver puin: 20 euro/m³ - zuiver puin, hout, roofing en gips: 7,50 euro/m³ - straatinzameling van grof vuil: 30 euro/m³ Afvalstoffen met een hoog milieurisico, zoals klein gevaarlijk afval (kga) en asbest, zijn gratis – ondanks hun hoge verwerkingskosten. Zo word jij gestimuleerd om die zéker naar het containerpark te brengen.


milieu op z’n best

Weg met zwerfvuil

Spullen op zolder of in de kelder die nog perfect bruikbaar zijn? Die verdienen een beter lot dan de afvalberg. Ze zijn meer dan welkom in de Puurse kringloopwinkel Spoor2. Die startte in december 2013 met de productlijn ‘NiefGerief’, waarbij kringloopmedewerkers oude spullen in een nieuw, origineel jasje staken. Precies waarnaar velen zoeken, maar waarvoor het hen vaak aan tijd of creativiteit ontbreekt.

Maak je een wandeling of laat je de hond uit? Zorg er dan voor dat je geen vuil op straat achterlaat. Sigarettenpeuken, kauwgom en blikjes, hondenpoep en papiertjes horen altijd in de vuilnisbak thuis. De Puurse straten tellen er meer dan tweehonderd. Je hoeft dus nooit ver te lopen om zwerfvuil te voorkomen. Het personeel van de technische dienst maakt die vuilnisbakken wekelijks leeg, en veegt regelmatig ook de straatgoten en wegbermen.

Nieuwe stek voor kringwinkel Spoor2 Sinds 13 december zit de kringwinkel Spoor2 op een nieuw adres: Rode Kruisstraat 21, 2870 Puurs. Hij is van maandag tot zaterdag doorlopend open van 09.30u tot 17.30u. Meer informatie sprokkel je op www.spoor2.be, op het nummer 03 889 63 30 of via kringloop@spoor2.be.

Wordt een sluikstorter betrapt? Dan krijgt hij een boete. Al is het belangrijker dat het niet zover komt. Daarom sensibiliseert de gemeente: via de campagneborden ‘Zwerfvuil in de vuilbak’, of met de OVAM-afvalmannetjes die een tijd geleden marktbezoekers en leerlingen verrasten.

Kuier jij ook liever door nette straten? Laat dat dan zien: surf naar www.indevuilbak.be, print er je gepersonaliseerde affiche en hang ze aan je raam. Zo weet iedereen dat jij meewerkt aan een schone buurt.

Zwerfvuilopruimingen Tussen 15 februari en 15 april rekent de gemeente opnieuw op verenigingen, scholen en vrijwilligers om in een groot gebied zwerfvuil op te ruimen. Vorig jaar staken de scholen Twinkelveld, De Krinkel, SJABI en Klavertjevier, de Vriendenkring Hof van Coolhem en de bewoners van Dagcentrum FLEGADO de handen uit de mouwen. Bedankt hiervoor! Is jouw school, vereniging of vrijwilligersgroep de volgende? Registreer je via de milieudienst: 03 890 76 65 of milieudienst@puurs.be.

foto Kurt Willaerts

Van afval naar koopwaar

5

Puur magazine januari | 2014


winkelen op z’n best

Shoppen voor lichaam en geest Nu de pakjes- en feestdrukte achter de rug is, mag je nog eens lekker uitblazen. De nieuwste handelszaken in en rond Puurs helpen je erbij: ze soigneren de innerlijke én uiterlijke mens.

LemmensBuffel, Guido Gezellelaan 127 Openingsuren: Sun ma tot zo: 07.00u Hair ma en di: 09.00u wo: 09.00u do: 09.00u vr: 08.00u za: 07.30u

– – – – – –

23.00u 17.00u 18.00u 19.00u 18.00u 15.00u

PuurGS weet precies welk kapsel jou als … geknipt zit. Een hippe mannensnit of zwoele, vrouwelijke coupe? Kapper Geert Smet en zijn partner Veronique toveren ze tevoorschijn. Hun geheim? Ze luisteren naar jouw wensen en gebruiken alleen maar de topproducten van Paul Mitchell. En wees gerust: de trendy kapsels zijn achteraf altijd gemakkelijk zélf te onderhouden. PuurGS pakt ook uit met een leuk extraatje: het verkoopt de John Paul Pet Producten, waarmee je je viervoeter nét zo verwent als jezelf. PuurGS, Dorpshart 22 Openingsuren: di tot vr: 09.00u – 18.00u za: 08.00u – 16.00u

LemmensBuffel Hair & Sun

De Moutery

PuurGS

Puurslaapconcept

Puur magazine januari | 2014

Ook de innerlijke mens mag in het nieuwe jaar verwend worden. Met wat krachtvoer bijvoorbeeld. De Moutery, de nieuwste brasserie in Breendonk, bedient je alvast op je wenken. Chef Stijn roert er met plezier in de potten, en partner Robine neemt de zaal voor haar rekening. Samen serveren ze hartverwarmende gerechten waarin ze de Moortgat-bieren verwerken, of waarbij ze graag een van die streekbieren schenken. Op de kaart staan ook kleinere snacks en huisgemaakte patisserie. Altijd om van te smullen! De Moutery, Breendonk-Dorp 95 di tot zo: keuken open van 11.00u tot 21.30u Reserveren via 03 336 68 20

foto Publi-Nieuws

De drukte van alledag ver achter je laten? En er nog mooier door worden ook? Bij LemmensBuffel Hair & Sun lukt het. Sylvie en Tom serveren je rust, en sturen je weer als nieuw de deur uit. Ze knippen, kleuren en verzorgen al jarenlang haar met de beste en meest luxueuze producten. Want voor Sylvie en Tom is iedereen een vip. Of ze verwennen je met een zonnebanksessie – veilig, relaxerend én in de Rolls-Royce onder de zonnebanken. Zo wordt bruinen ook volop energie tanken.

foto Publi-Nieuws

6

Goed uitgeslapen het nieuwe jaar tegemoet? Dan is Puurslaapconcept de place to be. In deze gloednieuwe winkel hartje Puurs wacht slaapcomfort in alle vormen, maten, merken en materialen: van ondersteunende kussens en matrassen, over ergonomische boxsprings, tot luxueus bedlinnen. Allemaal geproduceerd met respect voor de natuur. Met hun zorgvuldig geselecteerde producten, onafhankelijke advies en jarenlange ervaring wiegt zaakvoerder Frederik je in slaap – zonder dat je schaapjes hoeft te tellen. Puurslaapconcept, Hoogstraat 39 di: 13.00u tot 18.00u wo tot za: 10.00u tot 18.00u zo: 13.00u tot 17.00u


uit in Puurs

januari 2014

13 januari 2014

16 januari 2014

18 januari 2014

- Digitale Fotografie - Groep 2

- Met de ogen dicht Leo Van der Elst & Ruben Van Gucht

CC de Kollebloem

- Authentiek contact leren leggen ***Nieuw***

Kloosterhof 1

CC de Kollebloem

CC de Kollebloem

Kloosterhof 1

Kloosterhof 1

19.30u

Tel. 03 890 76 20,

20.00u

20.00u

vrijetijdsbalie@puurs.be

Tel. 03 890 76 20,

vrijetijdsbalie@puurs.be

vrijetijdsbalie@puurs.be

14 januari 2014

- Lichaamsmassage ***Nieuw***

- Kookles: Burgers en Balletjes

CC de Kollebloem

Kvlv Kalfort

Kloosterhof 1

’t Fikxke, Kalfortdorp 63

20.00u

19.30u

Tel. 03 890 76 20,

vrijetijdsbalie@puurs.be

nini.vivijs@skynet.be

- Film: Jimmy P.: Psychotherapy of a Plains Indian

CC de Kollebloem

CC de Kollebloem

Kloosterhof 1

Kloosterhof 1

19.30u

19 januari 2014

- Breien vervolg***Nieuw***

20.00u

Tel. 03 890 76 20,

vrijetijdsbalie@puurs.be

vrijetijdsbalie@puurs.be

Tel. 03 890 76 20,

17 januari 2014 15 januari 2014

- Double Act - Paljas Producties

- Zelf eetbare cadeautjes maken

CC de Kollebloem

Kloosterhof 1

Femma Breendonk

Parochiecentrum,

20.00u

Tel. 03 890 76 20,

vrijetijdsbalie@puurs.be

Jan Hammeneckerstraat 32

19.30u

Tel. 03 890 76 20,

Zondagse kost / Toast literair Parfum, een passie Bibliotheek Puurs en Davidsfonds Puurs Hondsmarkt 2 10.00u http://puurs.bibliotheek.be Blader snel door naar pagina 18 voor meer informatie en een interview met Lieven Debrauwer.

femmabreendonk@gmail.com

16 januari 2014

Start cursus ‘digitale fotografie’ (ism CVO) In deze module leer je het binnenste van je digitaal fototoestel (beter) kennen. Wat is resolutie, wat zijn megapixels, wat is diafragmavoorkeuze,…? Deze theoretische kennis dient als basis voor de talrijke praktische oefeningen en foto-uitstappen. Dienstencentra / OCMW CC de Kollebloem Kloosterhof 1 13.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be

Puur magazine januari | 2014

7


uit in Puurs

8

- Amigurumi’s haken

- Keramiek

- Sauzen – Vervolg ***Nieuw***

CC de Kollebloem

CC de Kollebloem

Parochiecentrum,

Kloosterhof 1

Kloosterhof 1

Jan Hammeneckerstraat 32

19.30u

19.30u

19.30u

Tel. 03 890 76 20,

Tel. 03 890 76 20,

femmabreendonk@gmail.com

vrijetijdsbalie@puurs.be

vrijetijdsbalie@puurs.be

(ook op 12 februari 2014)

20 januari 2014

Femma Breendonk

25 januari 2014 21 januari 2014

23 januari 2014

- Saint Marteau - Duo

- Film: Jeune et jolie

CC de Kollebloem

Bibliotheek, Hondsmarkt 2

CC de Kollebloem

- Omgaan met (je) hooggevoeligheid ***Nieuw***

Kloosterhof 1

CC de Kollebloem

20.00u

20.00u

Kloosterhof 1

Tel. 03 890 76 20,

19.30u

vrijetijdsbalie@puurs.be

vrijetijdsbalie@puurs.be

- Kookworkshop Pasta

- Breien voor kids

vrijetijdsbalie@puurs.be

Velt Klein-Brabant

kvlv Kalfort

- Wijnproeverij Entrepot du Vin

Zaal Centrum,

Pastorie, Kalfortdorp 6

markant Puurs

J. Hammeneckerstraat 32

19.30u

Entrepot du Vin,

14.00u

nini.vivijs@skynet.be

R. Verbelenstraat 39

Gsm 0494 41 29 98,

croeskim@hotmail.com

Tel. 03 890 76 20,

Tel. 03 890 76 20,

20.00u 22 januari 2014

- Aanbodmoment sanering stookolietanks

Gemeente Puurs en Igemo

CC de Kollebloem, Kloosterhof 1

mardewa@hotmail.com -

Bloemschikken & decoratie: Winterbloembreiwerk

CC de Kollebloem

Kloosterhof 1

20.00u

19.30u

Tel. 03 890 76 20,

vrijetijdsbalie@puurs.be

Tel. 015 29 47 57,

wendy.lembrechts@igemo.be,

26 januari 2014

In de Vlaamse forten van 1914

http://www.ikleefverstandig.be

- Pasta 4 kids***Nieuw***

24 januari 2014

CC de Kollebloem

- Bert Gabriëls - Try-out

Kloosterhof 1

CC de Kollebloem

14.30u

Kloosterhof 1

Tel. 03 890 76 20,

20.00u

vrijetijdsbalie@puurs.be

Tel. 03 890 76 20,

vrijetijdsbalie@puurs.be

Gemeente Puurs, werkgroep erfgoed, vzw Fort Liezele Fort van Liezele, Fortbaan 2 Gsm 0476 55 76 32, fort.liezele@puurs.be, www.grooteoorloginpuurs.be

24 januari 2014

Start cursus ‘Bloemschikken voor gevorderden’ Heb je de techniek van het bloemschikken reeds behoorlijk onder de knie maar wil je nog meer oefenen en tips? Dan is deze cursusreeks iets voor jou. Gedurende elke les maak je een bloemstuk naar een voorbeeld dat tijdens de vorige les werd getoond maar met je eigen accenten. Met de aangeleerde technieken creëer je zo een persoonlijk bloemstuk! Dienstencentra / OCMW CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 13.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be

Puur magazine januari | 2014


uitneembare katern

praktische info gemeente Puurs

Openingsuren en contactgegevens Infobalie gemeentehuis, Hoogstraat 29, 03 890 76 76, info@puurs.be, www.puurs.be ma | di | do | vr | 09.00u - 12.30u woe | 09.00u - 12.30u | 14.00u - 20.00u Tijdens de schoolvakanties sluiten de balies om 16.30u. Aan de infobalie kan je met al je vragen terecht. Je vindt er wegwijsinfo, tal van folders en brochures over toerisme, huisvuilzakken, afhaalkalenders,… Loket bevolking en burgerlijke stand gemeentehuis, Hoogstraat 29, 03 890 76 50, bevolking@puurs.be ma | di | do | vr | 09.00u - 12.30u woe | 09.00u - 12.30u | 14.00u - 20.00u za | 10.00u - 12.00u Tijdens de schoolvakanties sluit het loket op woensdag om 16.30u. Je kan er o.a. terecht voor identiteitsen reisdocumenten, geboorteaangifte, rijbewijs, uittreksels, adreswijziging,… Loket ruimtelijke ordening gemeentehuis, Hoogstraat 29, 03 890 76 59, ruimtelijkeordening@puurs.be ma | di | do | 09.00u - 12.30u woe | 09.00u - 12.30u | 18.00u - 20.00u tijdens de schoolvakanties sluit het loket op woensdag om 12.30u Je kan er terecht voor inlichtingen met betrekking tot de aankoop van een perceel of woning, (ver) bouwmogelijkheden, aanvragen voor stedenbouwkundige en verkavelingsdossiers Loket milieu gemeentehuis, Hoogstraat 29, 03 890 76 16, milieudienst@puurs.be ma | di | woe | do | vr | 09.00u - 12.30u Je kan er o.a. terecht voor advies rond milieu en natuur, afvalbeheer en het containerpark, dringende klachten over geur-, geluid- en lichthinder, bodem- en watervervuiling, milieuvergunningen, natuur- en woontoelagen. Vrijetijdsbalie Kloosterhof 1, 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be, www.ccdekollebloem.be en www.puurs.be/webwinkel ma | di | woe | do | vr | 13.00u - 20.00u za | 10.00u - 12.00u Tijdens de schoolvakanties sluit de balie om 16.30u

Je kan er terecht voor tickets van het cultureel centrum de Kollebloem, info over Puurse evenementen, toeristische folders, reservatie infrastructuur, inschrijving cursussen en sportactiviteiten,… Jeugdbalie, JOC WIJland, 03 890 76 01, Fortbaan 9, jeugddienst@puurs.be, www.jocwijland.be ma | di | do | vr | 13.00u - 18.30u woe | 13.00u - 20.00u za | 10.00u - 12.00u Tijdens de schoolvakanties is de jeugdbalie open van maandag tot vrijdag van 13.00u tot 18.30u. De jeugdbalie helpt je voor inschrijvingen speel-en sportweken, cursussen, reservatie vrijetijdsinfrastructuur, info over kinderopvang Bibliotheek Hondsmarkt 2, 03 890 76 13, bibliotheek@puurs.be, puurs.bibliotheek.be di | woe | do | vr | 14.00u - 20.00u za | zo | 10.00u – 12.00u Sportinfrastructuur Sporthal de Vrijhals, C. Verschaevestraat 15, 03 890 76 20 ma | di | woe | do | vr | 13.00u – 23.00u za | 09.00u – 23.00u zo | 09.00u – 17.00u De buitenterreinen zijn van 1 april tot en met 30 september geopend. Klimax, C. Verschaevestraat 15 ma | di | woe | do | vr | 19.00u – 23.00u open vanaf 13.00u als je beschikt over een klimvaardigheidsbewijs, klimpas en eigen materiaal. za | 10.00u – 22.00u zo | 10.00u – 20.00u (ticketverkoop tot 17.00u) Sporthal de Kollebloem, Kloosterhof 1 ma | di | woe | do | vr | 09.00u – 23.00u za | 09.00u – 18.00u Voor reservaties buiten deze openingsuren neem je contact op met de vrijetijdsbalie. Sporthal de Wandeling en de sporthal in het dagcentrum Klein-Brabant zijn enkel open na reservatie. Alle andere gemeentelijke diensten werken op afspraak. Sociaal Huis Je vindt hier informatie over welzijn in de ruimste zin van het woord. Heb je vragen rond werk, wonen, gezondheid, zorg, ... of rond algemene sociale

dienstverlening? Dan ben ben je in het sociaal huis aan het juiste adres. Palingstraat 48, tel. 03 890 15 00, info@sociaalhuispuurs.be Ma|di|wo|do|vr| 09.00u – 12.30u 13.30u – 16.30u (enkel telefonisch) Woensdagavond 18.00u – 20.00u OCMW-diensten Palingstraat 48, tel. 03 890 15 00, info@ocmwpuurs.be Ma|di|wo|do|vr| 09.00u – 12.30u Namiddag op afspraak Woensdagavond| 18.00u – 20.00u Dienst voor onthaalouders Woensdagavond| 18.00u – 20.00u Do| 09.00u – 12.30u Alle andere werkdagen op afspraak Strijkatelier en verstelatelier Ma | 08.00u – 12.30u | 13.30u – 16.00u Di | 08.00u – 12.30u | 13.30u – 19.00u woe | 08.00u – 12.30u verstelatelier vanaf 07.00u Do | 08.00u – 12.30u | 13.30u – 19.00u Vr | 09.00u – 12.30u | 13.30u – 16.00u VDAB in onze regio VDAB is de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding. Wil je meer te weten komen over VDAB, dan ben je hier aan het juiste adres. Elke werkdag tussen 09.00 en 12.00u • VDAB Bornem, Broekstraat 40, 2880 Bornem, 03 290 19 91 • VDAB Willebroek, Pastorijstraat 1, 2830 Willebroek, 03 860 69 00 Elke werkdag tussen 08.00u en 19.00u kan je ook terecht bij de servicelijn op het nummer 0800 80 700. Ook op www.vdab.be vind je heel wat praktische informatie PWA Puurs – Sint-Amands Sociaal Huis, Palingstraat 48, tel. 03 890 15 88, ronny.vanherck@puurs.be PWA is de afkorting van ‘plaatselijk werkgelegenheidsagentschap’. Voor gebruikers die bepaalde taken willen laten uitvoeren, zoekt het PWA een geschikte PWA-werknemer. Gebruikers die zelf al iemand op het oog hebben, kunnen dit melden aan het PWA. Je bent elke voormiddag tussen 09.00u en 12.00u welkom in het Sociaal Huis. Ook op woensdagavond tussen 18.00u en 19.30u kan je er terecht. In de namiddag kan je ook op afspraak terecht.

Puur magazine januari | 2014

9


10

praktische info gemeente Puurs

Nuttige telefoonnummers Verpleging aan huis • BVBA – Verpleging aan huis – De Brug, tel. 03 889 69 33 • Onafhankelijke Thuisverpleging vzw, Groep Geert Joos, tel. 03 828 23 13 • Thuisverpleging Dielkens Ronald, tel. 03 298 02 40 • Verpleging aan huis Diane Van Houcke, tel. 03 889 84 52 • Thuisverpleging Greet, tel. 03 889 00 52 • Thuisverpleging Oona Geeraerts, gsm 0499 11 45 80 • Vlaamse Beroepsvereniging voor Zelfstandige Verpleegkundigen, tel. 070 22 26 78, www.verplegingthuis.be • Marckx Martine, vroedvrouw, tel. 052 33 59 89

Wachtdiensten De huisartsenwachtpost N16 staat in voor de huisartsenwachtdienst tijdens weekends en feestdagen. Je kan er ook telefonisch terecht op weekdagen na 19.00u. Je vindt alle info op www.huisartsenwachtpostn16.be of op het nummer 03 886 16 16. Je vindt de apotheek van wacht op www.apotheek.be of via 0900 10 500. Heb je een smartphone of tablet? Dan kan je een app met de apothekers van wacht downloaden. Zo weet je snel waar de apotheek van wacht is, waar je ook bent in Vlaanderen.

Andere interessante nummers • algemeen noodnummer:

112

• brandwondencentra: 03 217 75 95 • antigifcentrum • Child Focus:

070 245 245 116 000

• straatlampentelefoon: 0800 65 535 • Vlaamse infolijn:

0800 3 02 01

Heb je tijdens het weekend of op een feestdag dringend een tandarts nodig? Dan kan je tussen 09.00u en 18.00u terecht op het nummer 0903 39 969. Alle info vind je ook op www.tandarts.be.

Zitdagen Burgemeester en schepenen • Koen Van den Heuvel, burgemeester op vrijdag van 17.00u tot 18.30u in het gemeentehuis (1e verdieping) • Hilde Van der Poorten, schepen van jeugd, senioren, onderwijs, evenementen, gezondheid en samenleven, communicatie op woensdag van 18.00u tot 19.30u in het gemeentehuis (1e verdieping, secretariaat) • Yvo Van Damme, schepen van openbare werken, groenbeheer en kerkhoven op woensdag van 18.00u tot 19.30u  in het gemeentehuis (1e verdieping, bureel KPI) • Erwin Spiessens, schepen van lokale economie en markten, landbouw en sport op woensdag van 18.00u tot 19.30u (na afspraak op het nummer 0475 68 47 61 of 03 889 20 57) in het gemeentehuis (gelijkvloers, vergaderlokaal vooraan) • Alex Goethals, schepen van milieu, mobiliteit en wonen op woensdag van 18.00u tot 19.30u in het gemeentehuis (gelijkvloers, trouwzaal)

• Ronny Tourné, schepen van cultuur, erfgoed, toerisme, internationale zaken en ICT na afspraak via ronny.tourne@puurs.be of op het nummer 0477 73 57 93 • Erwin Brys, OCMW-voorzitter Zitdag in het Sociaal Huis, Palingstraat 48, 1ste verdieping. Elke woensdag van 18.00u tot 19.00u Tijdens de schoolvakantie deze zitdagen.

vervallen

Pensioenen Een inspecteur van de pensioendienst zal in het Sociaal Huis aanwezig zijn om al jouw vragen te beantwoorden. • voor werknemers elke derde woensdag van de maand van 09.00u tot 11.00u in het Sociaal Huis (Palingstraat 48, Puurs) • voor zelfstandigen elke tweede donderdag van de maand van 09.00u tot 11.00u in het Sociaal Huis(Palingstraat 48, Puurs) Op 14 augustus is er geen zitdag wegens verlof www.socialsecurity.fgov.be, www.rsvz-inasti.fgov.be/nl/index.htm Algemeen nummer pensioenen voor allerlei vragen: 1765

Puur magazine januari | 2014

Juridisch advies Je kan gratis juridisch advies aanvragen. Puurs: vierde woensdag van de maand van 18.00u tot 20.00u, in het Sociaal Huis, Palingstraat 48 De raadplegingen zijn enkel op afspraak. Je kan een afspraak maken op het nummer 03 866 91 30 (OCMW Willebroek) op volgende dagen: - Maandag tot vrijdag: 08.30u – 11.30u - Maandag tot woensdag: 14.00u – 16.00u - Donderdag: 14.00u – 19.00u Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, Directie-Generaal Personen met een handicap Je kan tijdens deze zitdag kosteloos advies vragen aan een maatschappelijk assistent van de FOD Sociale Zekerheid in verband met tegemoetkomingen aan personen met een handicap, parkeerkaart, sociale en fiscale voordelen voor personen met een handicap. Je kan naar de zitdag komen  op de tweede dinsdag van de maand van 09.00u tot 12.00u in de burelen van het Sociaal Huis, Palingstraat 48.


praktische info gemeente Puurs

Handige data Sluitingsdagen gemeentelijke en OCMW-diensten • woensdag 1 en donderdag 2 januari 2014 Alle gemeentelijke en OCMWdiensten gesloten • Zaterdag 19 april 2014 Containerpark en dienst bevolking en burgerlijke stand gesloten • Zondag 20 en maandag 21 april 2014 Alle gemeentelijke en OCMWdiensten gesloten • Donderdag 1 mei 2014 Alle gemeentelijke en OCMWdiensten gesloten • Vrijdag 2 mei 2014 Dienst bevolking en burgerlijke stand, containerpark, vrijetijdsbalie en kinderopvang De Sloeber zijn open. De andere gemeentelijke en OCMWdiensten zijn gesloten. • Donderdag 29 en vrijdag 30 mei 2014 Alle gemeentelijke en OCMWdiensten gesloten • Zaterdag 31 mei 2014 Jeugddienst, bibliotheek en vrijetijdsbalie gesloten • Zaterdag 7 juni 2014 Jeugdbalie, dienst bevolking en burgerlijke stand gesloten • Zondag 8, maandag 9 en vrijdag 13 (personeelsdag) juni 2014 Alle gemeentelijke en OCMWdiensten gesloten • Van 1 juli tot en met 15 augustus 2014 Vrijetijdsbalie en cultuurdienst gesloten • Van 11 tot en met 27 juli 2014 Klimax en sportcentrum Vrijhals gesloten • Vrijdag 11 juli 2014 Alle gemeentelijke en OCMWdiensten gesloten Jeugddienst en kinderopvang de Sloeber wel open • Zaterdag 12 juli 2014 Jeugdbalie gesloten • maandag 21 juli en vrijdag 15 augustus 2014 Alle gemeentelijke en OCMWdiensten gesloten • Van maandag 21 tot en met vrijdag 25 juli en van maandag 11 tot en met vrijdag 15 augustus 2014 Lokale dienstencentra gesloten • Zaterdag 16 augustus 2014 jeugdbalie, dienst bevolking en burgerlijke stand en containerpark gesloten • Zaterdag 20 september 2014 Vrijetijdsbalie, dienst bevolking en burgerlijke stand en bibliotheek gesloten • Zaterdag 1, zondag 2, maandag 10 en dinsdag 11 november 2014 Alle gemeentelijke en OCMWdiensten gesloten

• Van woensdag 24 december 2014 tot en met woensdag 2 januari 2015 Vrijetijdsbalie en CC de Kollebloem gesloten • Woensdag 24 december 2014 Jeugddienst en kinderopvang de Sloeber open tot 17.00u Sociale dienst open met beperkte bezetting Alle andere gemeentelijke en OCMW-diensten gesloten • Donderdag 25, vrijdag 26 en woensdag 31 december 2014 Alle gemeentelijke en OCMWdiensten gesloten Agenda gemeenteraad De gemeenteraad vergadert op donderdagavond vanaf 20.30u in het gemeentehuis (raadzaal). Iedereen is welkom op de openbare zittingen. De agenda en vertoogteksten vind je enkele dagen vooraf op www.puurs.be. De vergadering zijn vastgelegd op: - 30 januari 2014 - 27 februari 2014 - 3 april 2014 - 8 mei 2014 - 5 juni 2014 - 26 juni 2014 - 11 september 2014 - 16 oktober 2014 - 20 november 2014 - 18 december 2014 Wijzigingen zijn mogelijk. Je vindt de meest actuele data steeds op www.puurs.be > bestuur en beleid > gemeente > gemeenteraad. Agenda OCMW-raad De gemeenteraad vergadert op donderdagavond vanaf 20.00u in de raadzaal in het Sociaal Huis. Iedereen is welkom op de openbare zittingen. De agenda en vertoogteksten vind je enkele dagen vooraf op www.puurs.be. De vergadering zijn vastgelegd op: - 22 januari 2014 - 19 februari 2014 - 19 maart - 16 april 2014 - 21 mei 2014 - 18 juni 2014 - 21 augustus 2014 - 18 september 2014 - 23 oktober 2014 - 27 november 2014 - 11 december 2014 Wijzigingen zijn mogelijk. Je vindt de meest actuele data steeds op www.puurs.be > bestuur en beleid > OCMW > OCMW-raad. Seveso sirenes De Seveso-sirenes worden getest op - donderdag 3 april 2014 tussen 11.45u en 13.15u - donderdag 3 juli 2014 tussen 11.45u en 13.15u

- donderdag 2 oktober 2014 tussen 11.45u en 13.15u De sirene is een huiltoon en zal na een korte onderbreking herhaald worden. Na dit signaal zal uit de luidsprekers de gesproken boodschap ‘proefsignaal’ weerklinken, voorafgegaan door een ‘ding dong’ geluid. Meer info vind je op www.seveso.be. Van 1 tot en met 5 juli kan je met vragen ook terecht op het gratis nummer 0800 94 113. Bloedinzamelingen Breendonk (parochiecentrum, J. Hammeneckerstraat 32) - 18 febr. 2014 van 18.00u tot 20.30u - 27 mei 2014 van 18.00u tot 20.30u - 26 aug. 2014 van 18.00u tot 20.30u - 25 nov. 2014 van 18.00u tot 20.30u Liezele (parochiecentrum, Turkenhofdreef) - 18 maart 2014 van 18.30u tot 20.30u - 17 juni 2014 van 18.30u tot 20.30u - 16 sept. 2014 van 18.30u tot 20.30u - 16 dec. 2014 van 18.30u tot 20.30u Puurs (CC de Kollebloem) - 3 maart 2014 van 18.00u tot 20.30u - 10 juni 2014 van 18.00u tot 20.30u - 9 sept. 2014 van 18.00u tot 20.30u - 9 dec. 2014 van 18.00u tot 20.30u Ruisbroek (de Nieuwe Ark, Kerkstraat 34) - 10 febr. 2014 van 17.45u tot 20.30u - 12 mei 2014 van 17.45u tot 20.30u - 4 aug. 2014 van 17.45u tot 20.30u - 3 nov. 2014 van 17.45u tot 20.30u Hulp bij invullen belastingaangifte Heb je graag een beetje hulp bij het invullen van jouw belastingsaangifte? Dat kan! Het ministerie van Financiën organiseert enkele zitdagen om je te helpen bij het invullen van de aangiften in de personenbelasting. Waar en wanneer? • in het kantoor van de controledienst, G. Gezellelaan 82 in Puurs, elke werkdag tussen 09.00u en 12.00u. • op dinsdag 10 juni in dienstencentrum de Nieuwe Ark in Ruisbroek, van 09.00u tot 11.30u en van 13.00u tot 15.30u. • op donderdag 12 juni in dienstencentrum Paepenheide in Breendonk, van 13.00u tot 15.30u. Wat mee te brengen? • de ontvangen aangifte aanslagjaar 2014 • alle loonfiches inkomsten 2013 (fiches van wedden en lonen, strookjes van het vakantiegeld ontvangen in 2013, vervangingsinkomsten, enz.) • alle eventuele bewijsstukken van levensverzekeringen, leningen, pensioensparen, … betaald in 2013

Puur magazine januari | 2014

11


12

praktische info gemeente Puurs

Politie Hoofdpost, Puursesteenweg 389, Bornem tel. 03 293 22 22, info@pz-klein-brabant.be alle werkdagen van 08.00u tot 20.00u zaterdag van 09.00u tot 17.00u De gemeente Puurs is verdeeld in drie wijken waarvoor telkens één of meerdere wijkinspecteurs bevoegd zijn. De wijkagent volgt buurtproblemen op, bemiddelt tussen buren en zoekt een oplossing voor plaatselijke verkeers- of

1

veiligheidsproblemen. Wanneer je iets verdacht opmerkt of een probleem ziet, aarzel dan niet om dit aan je wijkagent te melden. • Bedrijven: (1) Dany Hiel (0473 96 56 09) • Ruisbroek: (2) Natasja Verwulgen (0498 88 56 00) • Puurs – Kalfort: (3) Kris Saerens (0498 88 55 96) en (4) Claudia Linden (0473 96 56 10) • Breendonk – Liezele: (5) Vicky Van Dessel (0498 93 37 42)

3

2

5

4

Het dienstencentrum is de ontmoetingsplaats in je buurt waar je terecht kan voor allerhande zaken. Je kan er gewoon een kopje koffie komen drinken, maar je kan er ook terecht voor een gezellige babbel, sportieve en creatieve activiteiten, cursussen, informatiemomenten,... Het dienstencentrum richt zich tot de buurt en is vrij toegankelijk voor iedereen. Er zijn geen barrières; bezoekers, vrijwilligers en vaste medewerkers komen elkaar voortdurend tegen. • Dienstencentrum de Kollebloem, Begijnhofstraat 13-15, 03 890 15 60, dienstencentra@ocmwpuurs.be Elke werkdag van 10.00u tot 17.30u • Dienstencentrum de Nieuwe Ark, Kerkstraat 34, 03 886 60 69 Elke werkdag van 10.00u tot 17.30u, vrijdag vanaf 11.30u • Dienstencentrum Paepenheide, Beenhouwerstraat 3, 03 886 08 29 Elke werkdag van 10.00u tot 17.30u, donderdag vanaf 11.30u, dinsdag gesloten

Het dienstencentrum biedt ook een ruime waaier van dienstverlening aan, die het jou makkelijker moeten maken wanneer je ervoor kiest om zelfstandig te blijven wonen. Voet- en handverzorging Op donderdag kan je ook geregeld je handen en voeten laten verwennen in de dienstencentra. Je maakt hiervoor wel een afspraak in het dienstencentrum van je keuze. Puursenaars ouder dan 50 jaar betalen 12 euro voor een voetverzorging en 7 euro voor een handverzorging. Badgelegenheid Je kan in het gebouw van de serviceflats Het Erf en in het dienstencentrum de Nieuwe Ark gebruik maken van een douche of bad. Hiervoor maak je twee dagen op voorhand een afspraak. Breng zelf handdoeken en toiletgerief mee. Prijs voor Puursenaars ouder dan 50 jaar: 0,75 euro Warme maaltijden Gaat het bereiden van je warme maaltijd moeilijk ? Of mis je de gezellige babbel onder de maaltijd? Neem dan een warme maaltijd in één van onze dienstencentra. Alle Puursenaars zijn van harte welkom! Je kan ook een warme maaltijd laten thuisbezorgen. Je vraagt je maaltijd op voorhand aan op het nummer 03 890 15 00 of in je dienstencentrum.

Prijs voor Puursenaars - in het dienstencentrum : 6 euro voor 60+ en 7,65 euro voor anderen - aan huis: 7,65 euro of 5,45 euro voor de tweede maaltijd op hetzelfde adres Bibliotheek aan huis Dit is een samenwerking tussen de openbare bibliotheek en de dienstencentra. De dienst is er voor elke Puursenaar die op één of andere wijze ‘aan huis gebonden ‘ is en zich niet kan verplaatsen naar de bibliotheek. De uitleen is gratis en voor het leveren aan huis rekenen we geen kosten aan. Je betaalt enkel je lidgeld van de bib. Minder Mobielen Centrale Deze dienst is er voor mensen die vanwege hun leeftijd, ziekte of handicap verplaatsingsproblemen hebben. Er wordt rekening gehouden met een inkomensgrens. Prijs: 10 euro lidgeld per jaar. Kilometervergoeding: 0,30 euro/km en parkeergeld indien een ticket vereist is. Boodschappendienst Dit is een samenwerking tussen de dienstencentra en de PWA (plaatselijk werkgelegenheidsagentschap). Personen die tijdelijk of langdurig zelf geen boodschappen kunnen doen of ondersteuning nodig hebben door leeftijd, ziekte, handicap of sociale omstandigheden kunnen gebruik maken van deze dienst. Prijs: per boodschappenrit een PWAcheque van 7,45 euro

Steeds op de hoogte van eventuele wijzigingen en de recentste info? - Bezoek onze website www.puurs.be - Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief DIGIPUUR (inschrijven via www.puurs.be) - Volg ons op facebook (www.facebook.com/gemeentepuurs, /bibliotheekpuurs, /jocwijland, /ccdekollebloem)

Puur magazine januari | 2014


uit in Puurs

28 januari 2014

Start cursus ‘Leren omgaan met je computer’ (ism CVO) Deze initiatiecursus is perfect afgestemd op nieuwe gebruikers van een PC en van pakketten onder Microsoft-Office. Wij begeleiden en ondersteunen je bij jouw eerste stappen in de wereld van de informatica. Drempelvrees voor het werken met informaticatoepassingen behoort voor jou vanaf nu tot het verleden. In deze cursus leer je werken met muis en toetsenbord en leer je documenten opslaan in mapjes en bestanden. Verder maak je kennis met internet, waar je stap voor stap op leert navigeren, websites openen en gebruiken, informatie downloaden. Ook mails opstellen en versturen behoren tot de leerstof van deze module. Dienstencentra / OCMW CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 13.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be 26 januari 2014

28 januari 2014

31 januari 2014

- Maggid-quartet - Klezmer

- Praat-en kaartnamiddag

- Wim Mertens Trio

CC de Kollebloem

Neos - Netwerk van

CC de Kollebloem

Kloosterhof 1

Ondernemende Senioren - Puurs

Kloosterhof 1

11.00u

Taverne Oude Kroon,

20.30u

Kerkplein 3

Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be

Tel. 03 890 76 20,

vrijetijdsbalie@puurs.be

14.00u

- Winterwandeling

Pasar Puurs

elsy.saerens@telenet.be,

Hondsmarkt 2

http://www.neosvzw.be/puurs

Tel. 03 889 02 48,

13.30u

karenvleminckx@skynet.be

30 januari 2014

- Autisme en verslaving 27 januari 2014

Regiowerking VVA Puurs

- Open volksdansavond

JOC Wijland, Fortbaan 9

Vlaamse Volkskunstbeweging

20.00u

VVKB De Karekiet Puurs

Gsm 0475 82 00 33 (Anja),

Kelderverdieping Het Hof,

tel. 03 889 22 33 (Goedele),

Palingstraat 22

vva.regiopuurs@hotmail.com, goedele.de.bondt@telenet.be

20.00u

Tel. 03 889 58 46,

- Chakra’s***Nieuw***

dewitte.andre@skynet.be

CC de Kollebloem

Kloosterhof 1

20.00u

Tel. 03 890 76 20,

vrijetijdsbalie@puurs.be

Meer info over alle activiteiten vind je op www.uitinpuurs.be.

Jouw activiteit in Puur magazine van februari? Surf naar www.uitdatabank.be en geef ten laatste op zondag 12 januari 2014 je activiteit in. Een uitgebreide handleiding vind je op www.allesoveruitdatabank.be.

Puur magazine januari | 2014

13


uit in Puurs

14

Van 7 januari tot en met 27 februari 2014

Spiegels keren licht om In CC de Kollebloem zal een reeks olieverfschilderijen te zien zijn met als Rilkeaans leidmotief het licht dat terugkeert uit spiegels en donkere vensters en dat kleuren spiegelt. Spiegelingen maken dat het beeld ‘onttrokken’ wordt aan de dingen die het zou moeten beschrijven... In CC de Kollebloem loopt de expo nog tot 23 januari en in de bib nog tot 27 februari. Je bent telkens welkom tijdens de openingsuren van het CC en de bib. www.ccdekollebloem.be puurs.bibliotheek.be

Meermalige activiteiten

18 en 19 januari 2014

- Palingfeesten 2014

Permanente activiteiten

14, 21 en 28 januari 2014

‘t Centrum Breendonk

- Badminton

Jan Hammeneckerstraat 32

Zaterdag van 18.00u tot 21.00u en

zondag van 11.30u tot 15.00u

Kloosterhof 1

www.centrumbreendonk.be

terpsichore.be

Femma Breendonk

Sportcentrum Vrijhals,

C. Verschaevestraat

- Danslessen Terpsichore CC de Kollebloem

21.00u

femmabreendonk@gmail.com

18 januari, 7 en 21 februari 2014

DJ vervolg***Nieuw*** Wie er vorig jaar bij was kan het beamen. Het was de moeite. Nu zetten we een stap verder. Afhankelijk van jouw stijl en ervaring gaan we op zoek naar een ervaren DJ (lesgever) die jouw skills bijschaaft en je stijl verder verfijnt. We bouwen verder op je aanwezige kennis en ervaring. We veronderstellen dat je al gedraaid hebt en de basiskennis op zak hebt. CC de Kollebloem JOC Wijland, Fortbaan 9 13.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes in onze gemeente. Volg ons op Facebook (gemeentepuurs, bibliotheekpuurs, joc wijland, ccdekollebloem) of abonneer je op onze digitale nieuwsbrief Digipuur.

Puur magazine januari | 2014


sport op z’n best

Regionale G-sportcoördinator, Veerle Franqui: “Vroeger hoorden we veel te vaak klachten als ‘mijn zoon is de trouwste supporter van de voetbalclub. Maar zélf lid worden van een sportclub? Dat lukt niet met zijn handicap.’ Vandaag draaien we gelukkig een ander plaatje: dankzij de Gsportclubs.”

Wat is een G-sportclub? “G-sport is er speciaal voor sportievelingen die sport net iets anders beleven. Kinderen, jongeren en volwassenen met een handicap krijgen bij Gsportclubs de kans om op hun eigen niveau te sporten. Maar wel in een reguliere sportclub: meestal sporten G-sporters in een apart team binnen de club, maar soms ook gewoon samen met de andere leden.”

Hoe ondersteun jij G-sportclubs? “Sportclubs die G-sport willen aanbieden, zitten vaak nog met vragen. Ik sta hen bij met raad en daad, zodat ze enthousiast maar ook realistisch aan hun G-sportavontuur beginnen. Ik laat de club bijvoorbeeld opnemen in de G-sportwijzer, die alle provinciale G-sportclubs verzamelt. Voor de trainers zijn er de G-sportvormingen van Sportregio Rivierenland ILV. En ik help de clubs ook met hun subsidieaanvraag bij de provincie.”

Bestaan er ook G-sportkampen? Veerle: “Ja, hoor. Sportregio Rivierenland ILV probeert haar eigen sportaanbod zo toegankelijk mogelijk te maken. Tijdens de schoolvakanties organiseren verschillende gemeenten uit de regio G-integratiesportkampen. Kinderen met én zonder handicap

Puur magazine januari | 2014

ontdekken er dan samen G-sporten. En merken dat het ook maar ‘gewoon sporten’ is.”

Meer weten over G-sport? Neem een kijkje op www.gsport.be of neem contact op met Veerle Franqui: 03 240 62 40 of veerle.franqui@apbsport.provant.be.

Meer over het vrijetijdsaanbod voor personen met een handicap? O p w w w . p u u r s . b e , www.ccdekollebloem.be en aan de vrijetijdsbalie verneem je meer over de activiteiten die in en rond Puurs worden georganiseerd. Zoals acteerworkshops, een buitengewoon muziekatelier en uiteenlopende tentoonstellingen.

foto Bergsport vereniging Klein-Brabant

G-sport. Met de ‘g’ van ‘gewoon sporten’! G-sport in Puurs Verto: gymnastiek voor personen van alle leeftijden met een verstandelijke, fysieke, psychische, visuele of auditieve handicap. Op zaterdag van 11.00u tot 12.00u. www.verto.be/ggroep.php K. Puurs Excelsior R.S.K.: voetbal voor personen van alle leeftijden met autisme of een verstandelijke, fysieke, psychische, visuele of auditieve handicap. Op dinsdag van 19.30u tot 20.30u. www.gvoetbalpuurs.be Bergsport Vereniging KleinBrabant: klimmen voor 9- tot 18-jarigen met een fysieke, visuele of auditieve handicap. Op maandag van 17.00u tot 19.00u. www.klimax.be/blog

foto Verto

Puurs heeft de sportkriebels goed te pakken. De gemeente wil, samen met Sportregio Rivierenland ILV, zoveel mogelijk van zijn inwoners aan het sporten krijgen. Jong en oud, fit en minder fit. En ook wie een handicap heeft, is welkom in de sportclub voor een portie G-sport!

15


16

bib op z’n best

Mijn Bib-pas? Da’s pas echt een voordeel! De bib is hip, en wordt steeds hipper. Want ze houdt het al lang niet meer op boeken alleen. Ook strips, e-books, dvd’s, cd’s en games liggen er op jou te wachten. En dankzij de nieuwste voordeelpas neem je die ook nog eens extra voordelig mee naar huis. De bibliotheek van Puurs charmeert met haar meest recente abonnementsformule niet meer alleen de lezer. Ook gamers en filmliefhebbers komen aan hun trekken. Met de voordeelpas lenen zij naast boeken ook gratis dvd’s, games en cd’s. Iets wat bib-bezoeker Frank Bervoets (45) uit Ruisbroek wel kon bekoren: “Sinds oktober heb ik de voordeelpas op zak. Eén keer het abonnementsgeld betalen en dan een jaar lang boeken, cd’s en dvd’s lenen: daar heb ik wel oren naar!”

op de hoogte van nieuwe aanwinsten, acties en evenementen. En kan ik aankoopsuggesties doen. Dat kon vroeger ook al wel, maar Facebook verlaagde de drempel. Het is leuk dat ik voorstellen mág doen, zelfs al zijn ze niet mainstream. Zo voel ik me meer betrokken. Ik ben ook regelmatig aangenaam verrast door het ruime assortiment dat de bib ter beschikking stelt. Je merkt het: mijn voordeelpas is pas écht een voordeel!”

Welk bib-abonnement past bij jou? voordeelpas - uitleentermijn van 12 weken - gratis lenen van dvd’s, e-books en games - 30 euro per jaar basisabonnement - uitleentermijn van 4 weken - 2 euro voor dvd’s en e-books, 3 euro voor games - 10 euro per jaar

Langer lenen, minder boetes “In het verleden kostte het me veel moeite om wat ik leende terug te brengen vóór de uitleentermijn van drie weken was verstreken. Dat leverde me flink wat boetes op … en toch lukte het me niet om mijn gedrag aan te passen. Dankzij de voordeelpas mag ik nu alles veel langer bijhouden. Dat stelt me gerust. En het is merkwaardig: ik leen nu méér dvd’s, maar breng ze … sneller terug. Ik ga nu gemakkelijk één keer per week naar de bib – of uiterlijk om de twee weken.”

Aankoopsuggesties via Facebook “Ik leen niet vaak boeken: ik koop ze liever. Waarom? Omdat ik het ‘nieuwe’ ervan wil ervaren. Maar ook omdat de uitleentermijn in de bib beperkt is, en omdat ik denk dat wat mij interesseert, niet in de bib te vinden is. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik die houding binnenkort misschien wel aanpas. Want via de Facebook-groep ‘Mijn Voordeelpas’ houdt de bib mij

Frank Bervoets: “Het is merkwaardig: ik leen nu méér dvd’s, maar breng ze ... sneller terug.”

Puur magazine januari | 2014


foto Marc Vanraes

jeugd op z’n best

Grabbelpaspret in het verschiet De zomer? Die is dichterbij dan je denkt. Want straks – op 24 februari – gaat de verkoop van de Grabbelpas al van start. En alle trouwe Grabbelaars weten dat die een flinke portie zomerse fun garandeert. Ben je tussen de zes en de twaalf jaar oud? Dan ligt de zomer voor jou al op de loer. Want vanaf 24 februari is de Grabbelpas 2014 beschikbaar. En die opent – naar goede gewoonte – de deur naar een zomervakantie vol zonnige uitstappen en vrolijk spelplezier.

wie daarna nóg energie over heeft, krijgt een leuke reeks kortingen in musea en pretparken. En bij toneelvoorstellingen, boottochten en jeugdvakanties. Ontdek alle extraatjes waarmee de Grabbelpas uitpakt, op www.grabbelpas.be.

De Grabbel-wat?

Je eigen Grabbelpas

Is de Grabbelpas voor jou nog een grote onbekende? Jammer, want het pasje betekent niets dan fun. Het is je toegangskaart tot het Grabbelpasprogramma, boordevol uitdagende activiteiten. Zo stonden de voorbije jaren al op het programma: uitstapjes naar pretparken, filmvertoningen, knutselactiviteiten en sportevenementen. Maar ook bezoekjes aan de brandweer, een struisvogelboerderij en het Euro Space Center. En dit jaar wordt het alleen maar beter en leuker. Het definitieve Grabbelpasprogramma vind je na de paasvakantie in de digitale zomerbrochure op www.jocwijland.be.

Voel je het al kriebelen? Goed nieuws: vanaf maandag 24 februari is de Grabbelpas te koop in de online webwinkel. Voor 3,75 euro is hij de jouwe. Na de paasvakantie schrijf je je dan in voor jouw Grabbelpasactiviteit naar keuze, waarvoor je nog een klein extraatje betaalt. En dan is het … aftellen naar de zomer!

Fun tijdens de krokusen paasvakantie Wachten tot de zomer om je uit te leven? Hoeft niet! Ook in de krokus- en paasvakantie heeft de Puurse jeugd- en sportdienst een ferme lading spelplezier op het programma staan. In de jeugdbrochure ‘krokus- en paasvakantie’ op jocwijland. be ontdek je het volledige aanbod. En je inschrijven doe je op www.puurs.be/webwinkel.

Altijd en overal Grabbelen Is de zomervakantie te kort? Of Puurs te klein? Geen nood: enthousiaste Grabbelaars amuseren zich het hele jaar door in alle Grabbelpasgemeenten in Vlaanderen. En

Puur magazine januari | 2014

17


18

cultuur op z’n best

Nog steeds meneer Pauline en Paulette Lieven Debrauwer voelt zich even helemaal thuis in Puurs. De hoofdpersonages uit zijn succesfilm, Pauline en Paulette duiken niet alleen op in het muzikale toneelstuk van Judas Theaterproducties in CC de Kollebloem. Hij maakt ook zijn opwachting in de bib, waar hij een Zondagse Kost voor zijn rekening neemt. Het ideale moment om hem voor een interview te strikken. Film, cabaret, lezingen: u bent met heel wat bezig. Waarmee het liefst? Lieven Debrauwer: “De laatste jaren vooral met theater. Eerst als theaterregisseur, nu steeds vaker als acteur – het was altijd mijn droom om dat te worden. Als jongetje had ik op zolder een echt theater met gordijnen, een decor, belichting en stoelen … Al nodigde ik nooit publiek uit, omdat ik te schuchter was. Daarom belandde ik uiteindelijk ook achter de camera. Maar nu is de gêne eindelijk weg en ben ik, samen met mijn pianist Marc Maes, al aan een vijfde theatershow als cabaretier toe. Het is moeilijk om daarmee door te breken, want in Vlaanderen blijf je eeuwig in hetzelfde ‘vakje’ zitten. Daarom heet de laatste show ook: Nog steeds meneer Pauline en Paulette.”

Puur magazine januari | 2014

Nu je er zelf over begint: er is nu ook het muziektheaterstuk Pauline en Paulette. Wat is het verschil met de film? “Ik ben enkel artistiek adviseur en heb op dit moment nog geen repetities gezien. Maar ik las wel al het libretto en dat heeft enkele interessante nieuwe invalshoeken die niet in de film zaten. Theater is een ander medium en vraag ook om andere technieken. En de cast is natuurlijk ook helemaal anders. Het leuke is dat Marilou Mermans nu wél meespeelt. Ik vroeg haar voor een rol in de film, maar toen was ze niet vrij. Ik ben ook erg benieuwd naar de vertolking van Erna Palsterman als Pauline. De vergelijking met de fel gewaardeerde en bejubelde vertolking van Dora van der Groen zal er wel altijd zijn … maar ik denk dat Erna het heel overtuigend zal doen.”

Binnenkort geef je een Zondagse Kost-lezing over parfum. Vanwaar die passie? “Ik kreeg mijn eerste parfumflesje toen ik achttien was: een geraffineerde eau de cologne van Lagerfeld. Ik durfde het elegante flesje niet weg te gooien toen het leeg was. En dus begon ik ze te sparen. Als kind mengde ik de verschillende parfums ook wel eens. Met vreselijke geuren als gevolg. Ik leerde dus al vroeg dat parfum maken een beroep apart is. Ik heb dan ook veel respect voor een parfumhuis als Guerlain. Dat schakelt geen externe ‘neus’ in om parfum te maken. De familie Guerlain heeft het altijd zélf gedaan.”


cultuur op z’n best

Waar liggen er nog uitdagingen voor jou?

Muzikale praline in de Kollebloem

“Mijn grootste uitdaging vandaag is mijn imago van filmregisseur ombuigen naar dat van cabaretier. Maar de mensen blijven me steeds weer vragen wanneer ik nog eens een film maak. Soms maakt me dat erg ongelukkig. Ik heb vijf jaar rondgelopen met een scenario voor mijn derde langspeelfilm: Emily Sunshine, over een vrouw in een rolstoel. Niemand leek geïnteresseerd en dus gaf ik het op. Mensen hebben er geen idee van, maar film is een ‘heel gedoe’. Als regisseur moet je vaak véél water in je wijn doen. Dat wil ik niet meer. Ik wil creatief gelukkig zijn en volop mijn eigen ding doen. Krijg ik een mail van iemand die naar mijn cabaret kwam, meteen de cd kocht en die nu vaak beluistert? Dan ben ik de gelukkigste mens ter wereld. De podia op het filmfestival in Cannes of de miljoenen kijkers in een filmzaal? Voor mij hoeft dat niet meer. Geef mij maar een Vlaams theaterzaaltje met honderd man. Dus: alle zalen die nog op zoek zijn naar een portie ‘ouderwets’ entertainment in een nieuw kleedje … hier ben ik!”

Scenarist Frank Van Laecke, componist Dirk Brossé en script- en liedschrijver Allard Blom vertaalden het tedere filmverhaal over de zussen Pauline en Paulette naar een muzikale theatervoorstelling. Die is in februari te bewonderen in CC de Kollebloem. Frank Van Laecke: “De voorstelling moest even hartverwarmend worden als de oorspronkelijke film. In beeld én muziek. Grappig en kwetsbaar. Eenvoudig en herkenbaar. Trippelend op een notenbalk walsen de diva’s dat het een lust voor het oog is. Zo degusteren we straks met z’n allen deze ‘muzikale praline’.”

De neus van Lieven Debrauwer Lieven Debrauwer deelt zijn parfumpassie met je tijdens een heerlijk geurende Zondagse Kost. Duik mee in zijn parfumcollectie met meer dan vijfhonderd flacons. En ontdek verhalen over de Parijse parfumboetieks, bekende én minder bekende parfumhuizen, en legendarische parfumgebruikers. Laat u verrassen door frisse anekdotes en mythes met een geurtje aan. Zondagse kost 19/1 om 10.00u bib van Puurs, samen met Davidsfonds Puurs (Toast Literair). Reserveren via www.puurs.be/webshop.

Pauline en Paulette 16/2 om 15.00u theaterzaal CC de Kollebloem Tickets via www.puurs.be/webshop: €24 | € 23 | € 22 www.judastheaterproducties.be

Puur magazine januari | 2014

19


V.U. Koen Van den Heuvel, Hoogstraat 29, 2870 Puurs, D/2014/8512/01

Puur magazine januari  
Puur magazine januari  
Advertisement