Page 1

puur magazine | april 2014

gemeentelijk informatieblad van Puurs | www.puurs.be


2

inhoudstafel foto Bjorn Van Keer

Plantenmarkt in Liezele op Paasmaandag

Beste medeburgers

3

4 - 5

6

Eerlijk en ecologisch

De winterslaap is al lang achter de rug. Puurs voelt de lentekriebels en heeft zin om erin te vliegen. Dat mondt uit in hard labeur. In Kalfort bijvoorbeeld, waar we eind deze maand starten met de eerste fase van de herinrichtingswerkzaamheden. Of in geza-

Aanraders op het Aspergefestival

Allemaal digitaal

menlijk engagement, zoals tijdens de Fairtradefietstocht op 13 april. En het tweede Repair Café op 17 mei, waarbij we samen streven naar eerlijke en

7 - 10 Uit in Puurs april

ecologische handel. We zetten ook onze inwoners aan het werk. Toch die-

11

Daar komt de zomerbrochure

13

Bruisend handelscentrum

14

Kalfort in ‘t nieuw

15

De handelaars van weleer

genen die nog niet op de digitale trein zitten. Voor hen organiseren we multimediaworkshops of zetten we computercoaches klaar. Zodat we straks allemaal digitaal zijn in Puurs. Natuurlijk hoort bij inspanning ook een ferme portie ontspanning. Daarom blikken we in dit Puur magazine al vooruit naar de zomervakantie. Het JOC WIJland en de gemeente hebben dan weer heel wat speelse en sportieve uitdagingen voor jouw kroost in petto. En we tellen af naar de start van het Aspergefestival.

Huwelijksjubilaris april

Dat loopt van 25 april tot 24 juni, en is ook dit jaar

50 jaar getrouwd

weer om duimen en vingers bij af te likken.

7 april 10 april 11 april 18 april

Kortom: het belooft een actieve én plezierige lente te worden in Puurs. Een mooiere aanloop naar de zomer kan ik me niet inbeelden!

Lodewijk Cools en Jeanne Adriaenssens, Moerplas 68 Marcel De Maeyer en Maria Van den Brande, Dendermondsesteenweg 94 Adolf Van den Bossche en Melania Van der Jeugd, Molenveld 5 Walter De Prins en Frida Van Gucht, Dr. F. De Wachterlaan 15

60 jaar getrouwd Koen Van den Heuvel Uw burgemeester

Puur magazine april | 2014

24 april Georges Jacobs en Anny Claes, Grote Lei 14 27 april Fernand Janssens en Joanna Verelst, Sint-Katharinastraat 137


leven op z’n best

Eerlijk en ecologisch Puurs zet in op eerlijke en ecologische handel. Met ons Fairtrade-engagement. En door tweedehands te promoten, onder meer via het Repair Café. Sinds juli 2010 mag Puurs zich trots Fairtradegemeente noemen. Een titel die het niet zomaar kreeg. De enthousiaste vrijwilligers van Wereldwinkel Puurs schoten al in 2006 in actie – samen met Wereldwinkel Breendonk, 11.11.11, gemeente Puurs, verschillende scholen en jeugdverenigingen.

Allemaal Fairtradeambassadeur Vandaag scherpt Puurs zijn Fairtrade-engagement verder aan. Het volgende doel? De vijf Fairtradesterren halen: ambassadeur, fans, communicatie, straat en bestuur. Dit jaar wil de vrijwilligersgroep de eerste binnenrijven: ze zoeken actieve ambassadeurs om de Fairtradeboodschap uit te dragen. Iets waarbij de Fairtradefietstocht kan helpen. Die vindt op zondag 13 april al voor de zevende keer plaats en stelt onze lokale producenten voor. De tocht leidt je langs bioboer Schelfhout, langs de steenovens in Sint-Amands waar je bijleert over onze lokale wijnbouw, langs de Havesdonckhoeve waar je binnenkijkt in een bijenhotel, en langs een plukboerderij en biobakker. Als afsluiter volgt een gezellig rock-en-bluesfeestje en een biologisch vegetarisch buffet.

Eerlijk festival In 2014 staat fair trade centraal op Simmerdown. Een concept dat het zwoele festival eigenlijk al járen een warm hart toedraagt – denk maar aan de fairtradecocktailbar, koffiestand en wijnbar die jaarlijks opduiken. Maar deze keer zal eerlijke handel een nóg prominentere plaats innemen. Het wereldfestival verwacht je op zaterdag 5 juli in en rond het JOC WIJland! Terwijl je je onderdompelt in het exotische feestgedruis, doe je meteen ook een duit in het zakje voor duurzame ontwikkelingsprojecten.

Niet weggooien, maar herstellen Eerlijke handel is ook milieuvriendelijke handel. Daarom organiseerde Puurs op 1 februari het Repair Café in het Sociaal Huis. Daar werden oude toestellen hersteld en tweedehandsproducten aangeboden in de ruilwinkel. Zo vermeden we een flinke berg afval. Veel Puursenaars klampten een van de handige harry’s aan om hun geliefde item te herstellen. En ook de voorstelling van de 3D-printer lokte veel kijklustigen. Kortom: het eerste Repair Café smaakte naar meer. En dus staat het tweede al in de agenda: op 17 mei in school De Linde in Bornem. Iedereen is welkom om er zijn eerlijke, ecologische shoppinghart op te halen!

Wat is fair trade? Fair trade laat kleine boeren in de derde wereld hun producten tegen een eerlijke prijs verkopen. Zo beschermt het hen tegen de risico’s van lage internationale marktprijzen en kunnen de boeren blijven investeren in hun boerderij en hun gezin. Fair trade staat ook voor duurzame productie. De basis hiervoor is milieuvriendelijke teelt, respect voor arbeidsrechten en een democratische werkwijze.

Meer informatie: www.puurs.be, www.fairtradepuurs, www.oxfamwereldwinkels.be en www.maxhavelaar.be.

De Fairtradefietstocht: Op zondag 13 april Start om 13.30 uur aan de polyvalente zaal, Turkenhofdreef 3, Liezele Inschrijven: via www.fairetradepuurs.be of aan de start Deelname: gratis

Puur magazine april | 2014

3


4

asperges op z’n best

Aanraders op het Aspergefestival Puurs en asperges: het is een match made in heaven. De edele groente schiet hier graag uit de grond. Om haar komst te vieren, plant Puurs smakelijke festiviteiten. Tijdens het Aspergefestival eren we het witte goud met onder meer ballonvaarten, kookworkshops en fietstochten. Vorig jaar stak de gemeente het vroegere asPUURSge-evenement in een nieuw jasje. Het werd omgedoopt tot het Aspergefestival, dat veel langer de spotlights op onze asperges richt. Ook dit jaar vinden er twee maanden lang asperge-activiteiten plaats – van 25 april tot 24 juni, de feestdag van Sint-Jan waarop het aspergeseizoen traditiegetrouw eindigt. Wat er allemaal te beleven valt? Puur magazine selecteerde drie toppers uit het aanbod.

Ballonvaart boven de aspergevelden We stijgen met een zucht. Naar boven in de lucht … Puurs ruilt de zeppelin in voor een luchtballon en plant tijdens het openingsweekend van het Aspergefestival een grootse ballonvaart boven de aspergevelden. Jos Segers is een van de piloten van dienst – met véél plezier: “Ballonvaren is uniek: een uitzonderlijke sfeer, waarbij je tot rust komt hoog in de

Puur magazine april | 2014

lucht. Je bent overgeleverd aan de wetten van de natuur – los van de aarde, in de stilte, geniet je van de pracht onder je. Elke ballonvaart is anders. Het weer, de bewolking, de windsnelheid en -richting, de streek en de passagiers zijn nooit hetzelfde. Dat maakt van elke tocht een spektakel.”

Enkele jaren geleden maakte ik dat mee. Omdat het bleef duren, wilden we bijna landen op een hoog gebouw. Maar gelukkig vonden we toch een zuchtje wind. Ach, na meer dan twintig jaar varen – ook in het buitenland – heb je voldoende ervaring om risico’s zoveel mogelijk te vermijden en resoluut voor veiligheid te gaan.”

“We sturen zo’n 1.000 kilo de lucht in tijdens een ballonvaart: de stof weegt 200 kilo, net als de mand met de gasflessen. Doe daar nog de branders en een zestal passagiers bij en er zweeft al snel een flinke lading boven de aarde. Maar bang hoef je niet te zijn. Om te mogen ballonvaren, moet je aan heel wat Europese wetten en reglementen voldoen. Je moet examens afleggen en een medische keuring ondergaan. Pas dan krijg je een licentie, die je jaarlijks moet laten hernieuwen. Natuurlijk doen er zich al eens hachelijke situaties voor: als je boven een stad of bosrijk gebied vaart, valt de wind soms weg.

Stijg jij op 26 april mee hoog boven Puurs uit? Je kan vanaf 12 maart een plaats kopen via de webshop www.puurs.be/webshop. Er zijn slechts 13 plaatsen beschikbaar. Of blijf je liever met beide voeten op de grond? Ook dan is een bezoekje aan het Puurse centrum, waar de luchtballonen opstijgen, meer dan de moeite waard. Want er vallen heel wat knappe balloncreaties te spotten. Kom naar de aspergedegustatie op het Dorpshart en geniet van de muzikale animatie van Los Taitas.


asperges op z’n best

Van knap geteeld tot lekker gekookt

Zin om zelf met deze edele groente te leren koken? CC de Kollebloem organiseert verschillende kookworkshops: van asperge à la flamande, over gewokte asperges, tot asperges met jus van schaaldieren. Check www.ccdekollebloem.be of www.aspergefestival.be voor de smakelijke data van deze workshops. Inschrijvingen via de webshop www.puurs.be/webshop.

Trappen naar de asperges Nergens is de asperge zo goed vertegenwoordigd als in Klein-Brabant. Op tal van locaties in en rond Puurs speelt het witte goud een belangrijke rol. Uiteraard is dat zo in Hof van Coolhem, de plek waar de witte asperge ontstond. Maar er zijn nog veel verborgen aspergepareltjes. De vernieuwde aspergefietsroute toont ze je allemaal. En natuurlijk houdt de fietstocht op tijd en stond halt bij lekkere adresjes, waar je gezellig smult van de Kalfortse asperge. De aangepaste aspergefietsroute werd samengesteld door gemeente Puurs, Toerisme Provincie Antwerpen en Toerisme Klein-Brabant – Scheldeland.

Meer asperge-activiteiten? Het volledige festivalprogramma lees je op www.aspergefestival.be. Ook op www.ccdekollebloem.be en op de Facebook-pagina van Puurs ontdek je wat er tijdens het aspergefestival allemaal te beleven valt.

foto Marc Vanraes

Puursenaars zijn misschien wat subjectief over ‘hun’ asperges, maar ook de Grieken en de Romeinen loofden ze al. Ze vonden ze lekker, gezond en goed voor de lijn. Iets wat Louis Cools van Het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperge volmondig beaamt: “Wie de evolutie van de aspergeplant onderzoekt, merkt dat hij eerst om zijn medische aspect, zijn waterafdrijvende effect, werd gebruikt. De bakermat van de asperge ligt tussen de Eufraat en de Tigris. Via Egypte, Griekenland en Italië kwam ze in onze streken aan. In het verleden teelden ze rond de kloosters en kastelen alleen groene asperges. Het witte goud ontstond in 1885 in Kalfort, in Hof van Coolhem. Ze deden er aan ‘opbermen’: ze legden grond op de planten, waardoor ze wit bleven. De familie Vertongen maakte de witte asperges beroemd tot in Parijs, waar men verzot was op de ‘asperges de Calfort’.”

“Ik kwam van kinds af al in aanraking met asperges: we hadden thuis een tuinbouwbedrijf en op de tuinbouwschool deed ik er nog meer kennis over op. Het geheim om kwaliteitsvolle asperges te telen? De grond: die moet vruchtbaar, zanderig, en waterdoorlatend zijn, want een asperge staat niet graag met zijn voeten in het water. + raadgevingen + voedingswaarden weergeven. Dit gaat meer tot de essentie Weet je waarom ik zo graag asperges teel? Omdat het een speciale, lekkere groente is die je op veel manieren kunt klaarmaken. En ik lust ze allemaal even graag!”

Puur magazine april | 2014

5


6

digitaal op z’n best

Allemaal digitaal Puurs gaat mee met zijn tijd. En dus communiceert de gemeente volop online met jou – snel en efficiënt. Als de boodschap tot bij jou komt, tenminste. Daarom trekt de gemeente al zijn inwoners het digitale tijdperk in. Met computercoaches en workshops. Je hebt het al gemerkt: Puurs praat steeds vaker via de computer met jou. Door informatie op de gemeentelijke website te zetten, nieuwtjes via Facebook te delen of culturele programmagidsen online te plaatsen.

centraal. Eerst krijg je praktische tips, daarna ga je zelf aan de slag.

Vind je digitale draai

Hulp van de computercoaches Hoe werkt een iPad? Wat is Facebook juist? Of hoe los je een probleem op jouw laptop of tablet op? De computercoaches Guido, Dora, Frans en Tom kennen het antwoord. Elke donderdag wijzen ze je de weg in de digitale wereld.

Die onlinecommunicatie maakt het de Puursenaars gemakkelijker om snel de juiste informatie op te sporen. Want je zoekt én vindt precies wat jij wilt, wanneer je dat wilt. Al moet je dan wel je draai vinden in die digitale wereld. Omdat dit nog niet iedereen is gelukt, helpt de gemeente een handje – samen met de Puurse bib, het Sociaal Huis, de dienstencentra, De Schakel en de VDAB. Ze stellen computers, tablets en internet ter beschikking, zetten computercoaches klaar, en organiseren gratis workshops.

Op de agenda: Gratis multimediaworkshops In het midden van de Digitale Week, op woensdag 23 april, organiseert de bib vijf gratis workshops: over e-mailen, het digitaal loket, eboeken, mobiliteit en werk. Telkens staat het gebruik van multimedia

Puur magazine april | 2014

➡ Check het tijdstip van jouw workshop in de UiT-katern in de Puurs-agenda.

➡ De computercoaches staan donderdag tussen 14.00u en 17.00u uur klaar in de bib.

Een pc mét internet voor jou Geen computer thuis? Dan vind je op deze plekken een pc of tablet met internettoegang: Bibliotheek Puurs, CC de Kollebloem, DC De Nieuwe Ark en DC Paepenheide. Ook in het Sociaal Huis is een internethoek, waar je op afspraak begeleiding krijgt.

Nog computerhulp Puurs wil met zijn project Allemaal Digitaal al zijn inwoners achter de computer krijgen. En dus staan er de komende maanden nog heel wat digitale activiteiten op de planning. Je ontdekt ze via www.allemaaldigitaalinpuurs.be.


uit in Puurs

april 2014

1 april 2014

- Film: Camille Claudel 1915 CC de Kollebloem Theaterzaal, Kloosterhof 2 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be

- After work shopping Puurs centrum Winkels geopend tot 20.00u Zie ook pagina 12

- Genieten van asperges CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 19.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be

5-6 april 2014

- Opendeurweekend Puurse handelaars Puurs centrum Winkels open, ook op zondag

3 april 2014

- Cultuurnamiddag: bezoek aan de Dossin Kazerne markant puurs Bibliotheek Puurs, Hondsmarkt 2 13.00u mady.scheers@skynet.be

- Bloemschikken en Decoratie: Paascreatie CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be

Zie ook pagina 12

8 april 2014

- Film: Inside Llewyn Davis CC de Kollebloem Theaterzaal, Kloosterhof 2 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be

9 april 2014

- JeugdFilm: Frozen CC de Kollebloem Theaterzaal, Kloosterhof 2 14.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be - Infoavond Steenfruit Gemeente Puurs i.s.m. Volkstuinen CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 65, milieudienst@puurs.be 10 april 2014

- Kaartwedstrijd dienstencentra Puurs Dienstencentrum de Kollebloem, Begijnhofstraat 13 13.30u Tel. 03 890 15 60, dienstencentra@ocmwpuurs.be, www.puurs.be

13 april 2014

Concert Esther Yoo en Nuove Musiche Esther Yoo trok voor het eerst internationale aandacht in 2010 toen ze op 16-jarige leeftijd de jongste winnares van het 10e Internationale Sibelius Wedstrijd werd. In mei 2012 werd zij één van de jongste laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd. In 2012 behaalde Esther Yoo de vierde prijs tijdens de Koningin Elisabeth wedstrijd voor viool. Nu kan u haar aan het werk zien en horen tijdens dit opmerkelijk concert in theaterzaal de Kollebloem. Nuove Musiche werd in 1992 opgericht door Muziekdirecteur Eric Lederhandler en heeft sindsdien een belangrijke plaats in het muziekleven in België ingenomen. CC de Kollebloem Theaterzaal, Kloosterhof 2 11.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be

Puur magazine april | 2014

7


8

uit in Puurs

22 april 2014

Kookworkshop: genieten van asperges Deze variatie aan kookworkshops laten je kennis maken met originele gerechten. Zet je schrap voor telkens weer een andere culinaire belevenis. Onder begeleiding van een ervaren praktijklerares zullen we elke les een verrassend, aan het seizoen aangepast menu bereiden. dienstencentrum de Nieuwe Ark 13.30u benodigdheden: aardappelmesje, schort en keukenhanddoek tel. 03 890 15 60, dienstencentra@ocmwpuurs.be 14 april 2014

17 april 2014

22 april 2014

- Bijeenkomst moestuinwerkgroep

- Italiaans Koken Basis (Groep 2)

- Koken met 5 ingrediĂŤnten ***Nieuw***

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be

CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 19.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be

Velt - Ecologisch Leven en Tuinieren Zaal Centrum, Jan Hammeneckerstraat 32 19.30u www.velt.be/Joomla/index. php?option=com_beweegtkalen der&acti=16250#onderaan 15 april 2014

- Film: Halfweg CC de Kollebloem Theaterzaal, Kloosterhof 2 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be

- Bloemschikken kvlv Kalfort Pastorie, Kalfortdorp 6 19.30u nini.vivijs@skynet.be 16 april 2014

- Jeugdfilm: K3 Dierenhotel CC de Kollebloem Theaterzaal, Kloosterhof 2 14.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be

19 april 2014

- Stemmige Paaswake Illucia Gemengd Koor vzw Sint-Pieterskerk Puurs 21.00u www.illucia.net 21 april 2014

- 20e Plantenbeurs Landelijke Gilde Liezele Liezele-Dorp 10.00u tot 17.00u Lg.info@landelijkegildeliezele.be Opgelet! Door de plantenbeurs is Liezele-Dorp afgesloten voor het verkeer van 06.00u tot 17.30u. Omrijden kan via Kalfort en N17.

- Voordracht kvlv Kalfort ‘t Fikxke, Kalfortdorp 63 19.30u nini.vivijs@skynet.be

- Warhorse CC de Kollebloem Theaterzaal, Kloosterhof 2 20.00u vrijetijdsbalie@puurs.be, www.grooteoorloginpuurs.be, www.ccdekollebloem.be 23 april 2014

- Zelf eetbare cadeautjes maken: hartige snacks Femma Breendonk Parochiecentrum, Jan Hammeneckerstraat 32 19.30u femmabreendonk@gmail.com

Jouw activiteit in Puur magazine van mei? Surf naar www.uitdatabank.be en geef ten laatste opdonderdag 3 april 2014 je activiteit in. Een uitgebreide handleiding vind je op www.allesoveruitdatabank.be.

Puur magazine april | 2014


uit in Puurs

23 april 2014

Allemaal digitaal De digitale week wil iedereen laten kennismaken met de mogelijkheden en de uitdagingen van multimedia. In heel wat gemeente worden activiteiten georganiseerd, ook in Puurs. De activiteiten zijn zeer divers en gericht naar beginners. Via vijf laagdrempelige workshops waarbij het gebruik van multimedia centraal staat, proberen we de digitale kloof te dichten. • Mijn VDAB, workshop van 09.00u tot 12.00u en doorlopend info van 13.30u tot 17.00u • Leren mailen, kennismakingsmoment van 10.00u tot 11.00u, beginnersmoment van 11.15u tot 12.15u • Digitaal loket, kennismakingsmoment van 11.00u tot 12.00u en doorlopend info van 09.30u tot 17.00u • Mobiliteit, kennismakingsmoment van 13.30u tot 14.30u en beginnersmoment van 15.00u tot 16.00u • E-boeken, kennismakingsmoment van 15.00u tot 16.00u en doorlopend info van 09.30u tot 17.00u Bibliotheek Puurs, Hondsmarkt 2 Tel. 03 890 76 11, www.allemaaldigitaalinpuurs.be De Digitale Week in Puurs is een samenwerking tussen de bibliotheek, het Sociaal Huis, het OCMW, de dienstencentra, De Schakel en VDAB. De Digitale Week is een initiatief van LINC vzw.

- Fietsen labelen

- Zilverwijzer

- ‘Markante madammenlunch’

Gemeente Puurs ism politie Klein-Brabant 15.00u – 17.00u Dorpshart Puurs www.puurs.be, tel. 03 890 76 76

markant Puurs Puurs Lof, R. Verbelenstraat 19 12.30u mady.scheers@skynet.be

Dienstencentra Puurs Dienstencentrum de Kollebloem, Begijnhofstraat 13 14.00u Tel. 03 890 15 60, dienstencentra@ocmwpuurs.be, www.puurs.be

In mei volgen er nog labelmomenten in de dienstencentra de Nieuwe Ark en Paepenheide

26 april 2014

27 april 2014

24 april 2014

- Twitter***Nieuw*** CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 19.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be

- Tweede kinderrommelmarkt vrije basisschool De Krinkel Ruisbroek-Dorp 32b 15.00u www.dekrinkelschool.be

- In Concert 2014 met Jean Bosco Safari Harmonieorkest Concordiavrienden Evenementenhal de Kollebloem, Kloosterhof 1 20.00u www.concordiavrienden.be

- Gili - Try-out CC de Kollebloem Rode zaal, Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be

- Strips schatten Bibliotheek Puurs 10.00u Heb je zelf stapels strips in huis? Of een kartonnen doos vol stripverhalen op zolder? Blader er dan eens goed door, op zoek naar oude exemplaren en laat ze door experts schatten in de bib. Wie weet zit er wel een pareltje tussen verstopt. http://bibliotheek.puurs.be

29 april 2014

- Pinterest***Nieuw***

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.30u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be

- Kookworkshop genieten van asperges dienstencentra Puurs Dienstencentrum de Nieuwe Ark, Kerkstraat 34 13.30u Tel. 03 886 60 69, dienstencentra@ocmwpuurs.be, www.puurs.be/webshop

28 april 2014

- Open volksdansavond Vlaamse Volkskunstbeweging VVKB De Karekiet Puurs Kelderverdieping Het Hof, Palingstraat 22 20.00u Tel. 03 889 58 46, dewitte.andre@skynet.be

Meer info over alle activiteiten vind je op www.uitinpuurs.be.

Puur magazine april | 2014

9


10

uit in Puurs

Meermalige activiteiten 1 en 22 april 2014

- Praat-en kaartnamiddag Neos, Netwerk van Ondernemende Senioren, Puurs Taverne Oude Kroon, Kerkplein 3 14.00u Tel. 03 889 02 48, elsy.saerens@telenet.be, www.neosvzw.be/puurs Van 2 tot 29 april 2014

- Haha…handicap

Bibliotheek Puurs, Hondsmarkt 2 Van dinsdag tot vrijdag van 14.00u tot 20.00u en zaterdag en zondag van 10.00u tot 12.00u puurs.bibliotheek.be

Van 7 tot 11 april 2014

- Cursus Helpertje - EHBO voor kinderen van 10 tot 13 jaar Rode Kruis Ruisbroek, Kerkstraat 34 jeugd@ruisbroek.rodekruis.be, www.facebook.com/JRK.Ruisbroek

- Musicalstage

CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 10.00u Tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be

Permanente activiteiten - Danslessen Terpsichore CC de Kollebloem Kloosterhof 1 terpsichore.be

Van 4 april 2014 tot 11 november 2018

- Expo ‘Liezele van de kaart’ Linsella Oude Pastorij, Zonnewijzerplein 1, Liezele Tel. 052 33 30 38, info@liezele.be, www.grooteoorloginpuurs.be, www.liezele.be/linsella.htm 5 en 6 april 2014

- Herdenking WO I in Klein-Brabant: openingsweekend CC de Kollebloem Fort van Liezele, Fortbaan 2 vrijetijdsbalie@puurs.be, www.grooteoorloginpuurs.be

Iedere woensdagavond

- Yoga-lessen

Gezinsbond Puurs - Liezele CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 20.15u 03 889 02 05

Tijdens de Puurse Week van de Amateurkunsten (van 9 tot 23 mei 2014) daagt CC de Kollebloem je uit: laat je gaan en laat zien wat je in petto hebt. Alles kan en alles mag: een tentoonstelling met schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, workshops, concert, filmvertoning, dansfestival, theatervoorstelling of een heus massaspektakel! Je kan inschrijven tot 14 april 2014 aan de vrijetijdsbalie van CC de Kollebloem (tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be).

Van 26 april tot 31 mei 2014

Met belgerinkel naar de winkel Voor de 11e keer nemen heel wat Puurse winkels deel aan de campagne ‘Met Belgerinkel naar de winkel’. Naar de winkel fietsen zorgt voor extra zuurstof voor de hele buurt en is gezond. Nieuw in de campagne dit jaar is dat je een Belgerinkel-lot krijgt in plaats van een stempel op een spaarkaart. Je registreert je lotnummer op de Belgerinkelwebsite een maakt kans op mooie prijzen, waaronder twee prachtige Achielle retrofietsen.

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes in onze gemeente. Volg ons op Facebook (gemeentepuurs, bibliotheekpuurs, joc wijland, ccdekollebloem) of abonneer je op onze digitale nieuwsbrief Digipuur. Puur magazine april | 2014


jeugd op z’n best

Daar komt de zomerbrochure Hoe jouw bengels de zomervakantie doorbrengen? Dat weet je meteen na de paasvakantie. Want dan verschijnt onze zomerbrochure online. Surf naar jocwijland.be en puurs.be. Daar vind je alle activiteiten die de gemeente voor jouw kroost in petto heeft. We geven nu al een sneakpreview. Spelen dat het een lieve lust is

Blijven bewegen

Naar goede gewoonte vormt het JOC WIJland zich tijdens de zomer om tot een heus speelparadijs. Kleuters en lagereschoolkinderen worden er kok of piraat, kunstenaar of prinses. En natuurlijk gaat de jeugdige bende ook dit jaar weer op uitstap, onder meer naar de Beekse Bergen, de Efteling en Bellewaerde.

Actieve zielen plezier je tijdens juli en augustus met de sportweken. Klein en groot ontdekken dan een reeks bekende en minder bekende sporten. Voor de lagereschoolkinderen is er Sportmix, waarbij ze hun favoriete sporten combineren. Badminton en basketbal? Of liever baseball en ropeskipping? Aan hen de keuze!

Grabbelen en Swappen

Voor de tieners gaat het er iets steviger aan toe tijdens Sportkickx. Ze nemen deel aan de highland games, zoeken hun grenzen op tijdens de triatlonweek of bewijzen hun kunnen in een hindernissenparcours.

Ook deze zomer heeft je oogappel maar beter een Grabbel- of Swappas op zak. Die kan je nu al kopen in de Puurse webwinkel. Zes- tot twaalfjarigen krijgen via hun Grabbelpas toegang tot een zomer vol fun – van pretparkbezoeken, over uitstappen naar de Antwerpse Zoo, tot een dagje naar het KID-Rockfestival. Twaalf- tot vijftienjarigen nemen dan weer deel aan Swapactiviteiten als een kajaktocht, een paintbalgevecht of een dagje Bobbejaanland.

Sport en spel voor kleuters De allerkleinste actievelingen leven zich uit met Sportspetter. Jouw spruit mag dan een hele week, elke voormiddag klauteren, rollen en springen. Brei je daar graag een leuke namiddag aan? Dan is er vanaf dit jaar ook Speelspetter, waarbij de kleine sportertjes uitblazen door te tekenen of te knutselen. Zo zijn ze een hele dag in de weer, maar ’s avonds niet stikkapot.

Jouw spruit een zalige zomer bezorgen? 1. Check meteen na de paasvakantie de onlinezomerbrochure op www.jocwijland.be of www.puurs.be. 2. Schrijf je bengel(s) in voor: Speelweken van het JOC WIJland: - vanaf zaterdag 26 april - in het JOC WIJland of via www.jocwijland.be Sportweken van de sportdienst: - vanaf zaterdag 26 april - via www.puurs.be/ webwinkel Grabbel- en Swapactiviteiten: - na aankoop van een Grab bel- of Swappas: nu te koop via www.puurs.be/ webwinkel - vanaf zaterdag 10 mei - via www.puurs.be/ en webwinkel www.jocwijland.be

Puur magazine april | 2014

11


winkelen op z’n best

foto Marc Vanraes

12

Bruisend handelscentrum

De nieuwe winkels schoten de voorbije jaren als paddenstoelen uit de grond in Puurs. Het recent vernieuwde Dorpshart bruist. En daarvan mag iedereen genieten: met de hulp van een handige shopping-kaart, tijdens een extralang opendeurweekend, of vanop een zonovergoten terras. Handige shopping-kaart met ALLE winkels Net

geen

honderd

handelszaken

telt Puurs-centrum intussen. Goed nieuws voor alle Puurse shopaholics … als ze het overzicht weten te bewaren natuurlijk. Gelukkig helpt de bijgevoegde shopping-kaart daarbij. Waar je een trendy modeaccessoire op de kop tikt? Waar je jouw haar in de plooi laat leggen? Of waar je gezellig de benen onder tafel schuift met je partner? Je ontdekt het allemaal op de handige shopping-kaart. Ze toont

je zelfs welke zaken deelnemen aan de maandelijkse after work shopping. Bij hen kun je de eerste donderdag van elke maand lekker lang winkelen.

Naar hogere sferen tijdens het opendeurweekend Tijdens het eerste weekend van april zwaaien de Puurse winkels hun deuren weer wagenwijd open voor het jaarlijkse opendeurweekend. Dat start dit jaar extra vroeg: al op donderdag 3 april. Dan is het de maandelijkse after work shopping tot acht uur ’s avonds. Shoppen à volonté kan tot zondag 6 april, want ook op die ‘rust-

dag’ zijn de winkels in Puurs-centrum geopend. Het opendeurweekend belooft je dit jaar alvast in hogere sferen te brengen – door de hemelse koopjes die je kunt doen én de wedstrijd bij de deelnemende handelaars waarbij je kans maakt op twee exclusieve ballonvluchten. Die vinden plaats tijdens de start van het Aspergefestival, op 26 april. Het is ook de dag waarop we het startschot geven van de jaarlijkse actie ‘Met belgerinkel naar de winkel’. Wij duimen alvast dat jij straks met je hoofd in de wolken bent!

In het vorige Puur magazine gingen we op zoek naar de leukste Puurse terrasjes. We vonden alvast een gloednieuwe stek op het gezellige Dorpshart.

de dorstigen worden gelaafd. Wie de maag hoort knorren, krijgt bij Minerva een royale hamburger of kraakvers brasseriegerecht voorgeschoteld. In het zonnetje op het terras, of in het nostalgische retrointerieur – smaken doet het altijd.

Op het ruime terras van Retro Café Minerva smul je van ambachtelijk ijs of een krokante wafel. Mag het wat steviger? Dan is het ‘tankbier’ een aanrader – een pils recht uit de tank, uniek in onze regio. Niet alleen

Retro Café Minerva, Dorpshart 2, Tel. 03 774 41 49 retrocafeminerva@gmail.com Openingsuren: di tot za: vanaf 09.30u

Terrassen in Puurs

Retro Café Minerva

Heeft ook jouw horecazaak een zalig buitenplekje, waar het de zoetste ijsjes of pittigste cocktails serveert? Stuur een mailtje naar wouter.declercq@puurs.be. En dan stelt het volgende Puur magazine jouw etablissement én zijn terras voor.

Puur magazine april | 2014


23

39 70 81 65

23

23

39 70 81 65 58

42

58

39 70 81 65 58

winkelen op z’n best

42

61

09

09

61

26

Stationsstraat

80

23

09

AFTE

Stationsstraat

80

42

61

39 70 81

26

61 69 32

Gemeentehuis Stationsstraat 31

67

24

68

67

13

S O AH FT

43 75

AFTER WORK

31

43 75 60

60

51

S H O P P I NSGH O 15

20

03 33 51 56 68 Stationsstraat 65 24 52 2542 71 43 7579 08 15 35 72 50 58 07 67 20 61 43 75 Gemeentehuis 09 60 11 29 30 03 33 46 62 31 26 69 32 56 67 19 63 Stationsstraat 51 64 66 74 90 60 34 Hoogstraat 52 25 41 31 85 04 716844 79 08 835159 54 Bpost 8880 35 68 72 50 24 15 07 43 75 77 24 30 19 22 11 29 49 46 62 63 15 27 2067 34 66 74 90 44 6064 Een gezellige Puurse Hoogstraat Gemeentehuis 04 41 57 85 36 83 31 26 87 03 33 54 53 Bpost 20 02 05 06 88 59 69 76 28 32 13 16 17 48 51 10 eentehuis 56 68 01 Bib 03 33 22 ideale moment om te 77 524925 71 08 24 79 27 35 15 12 47 21 45 72 50 78 57 71 08 36 de handelszaken die 79 53 87 0728 02 05 06 76 20 133516 17 48 10 01 11 Gemeentehuis 29 30 Bib Dorpshart 19 63 4623 39 72 62 50 70 73 Sport03 33 64 deskundige uitleg te 66 81 11 90 44en 56 69 89 Een gezellige Puurs 34 Hoogstraat 12 47 2132 62 45 78 Kerkhofstraat 85 04 83 59 54 64 Bpost evenementenhal 52 Hoogstraat Een gezellige Puurse donderdagavond isinhet 34 71 18 55 08 79 25 4 83 88 04 je partner Puurs af 92 Dorpshart 85 54 22 ideale35moment om Palingstraat 7789 73 72 6559 Sport- en 91 50 07 42 Kerkhofstraat 11 ideale moment om te genieten van de verschillen evenementenhal 29 30 1827 55 avond van met een le 77 19 63 46 62 57 92 de handelszaken die 36 64 66 02 Palingstraat 7427 58 05 06 90 44 48 53 87 7691 Ee 34 17Hoogstraat 10 41 01 83 87 85 04die 57 13 1661 talrijke horecazaken. 54 Bib 09 82 de handelszaken Puurs rijk is en er rustig alle Bpost 36 53 88 59 02 05 06 76 13 16 17 48 10 01 deskundige uitleg id te Stationsstraat 22 77 12 47 21 45 78te vragen. Spreek de 84 maandelijkse afte 49 82 deskundige uitleg daarna met 27 80 12 47 21 45 je partner in Puurs 78 36 57 Dorpshart de 87 02 05 06 donderdagavond van 76 73 28 en 84 48in 53 13 16 17 10 01 43 75 89 af en maak er een gezellige je partner Puurs Dorpshart Bib Kerkhofstraat 67 73 tenhal 18 55 avond van met een de 60 89 En er 78 zal ook steeds 12 47 92 21 Kerkhofstraat 45 2618 55 31 avond van met een etentje in een van onz Palingstraat 51 91 lekker 92 68 86 talrijke horecazaken je ning plaatsvinden op Dorpshart ngstraat 61 61 91 73 24 Sporten talrijke horecazaken. Je vindt het allemaal tijden 89 86 15 Kerkhofstraat evenementenhal 18 55 de vanmaandelijkse een optreden,aft liv av Stationsstraat 82Stationsstraat 92 38 20 de maandelijkse after work shopping dedonder eerst Palingstraat Gemeentehuis 91 opop is mogelijk 03 33 38 ta donderdagavond va 69 3275 56 84 43 43 75 donderdagavond van de maand in Puurs centrum 84 71 08 handelszaken herken 79 25 67 67 de 37 En er zal ook steeds 82 60 35 60 14 72 37 1 31 7 14 51 En er zal ook steeds een andere activiteit of happ 51 50 11 29 30 68 19 63 84 ning plaatsvinden do o 62 64 66 2490 44 Een gezellige Puurse do 34 Hoogstraat *54 15 86 04 ning plaatsvinden op het Dorpshart. Dat kan gaa 15 85 * 83 Bpost 88 59 van een optreden,En l 86 20 20 22 ideale een moment om…te g 77 ehuis van een optreden, live muziek, dj-set, Alle ni 3327 03 33 is mogelijk op dond 38 / decoratie Slaapcomfort edij Kindermode Slaapcomfort Kledij Kindermode3633. Okay 33. Okay 57 de Geschenk handelszaken die Pu 87 53 isErpa mogelijk86op De deelnemende 05 06 76donderdagavond! 71 Close-Up 08 va 13Italië 16 38 17 48 34. Wijn uit 10 79 Bib 49.Italië 66. Bokado Close-Up 16. 02 Le 08 Duc Kinderkleding 34. Wijn uit 01 Le Duc Kinderkleding 49. Erpa 01. 16. handelszaken herke 35 35 72 67. Coeckelbergh Decoratie 50. PuurSlaapconcept Enjoy 50 35. Smatch deskundige uitleg te vr 37 PuurSlaapconcept 35. Smatch handelszaken herken je50. aan 12 47 1102. Enjoy is 21 38 14 45 78 62 68. Dero-Decor Schoenen Julien Mannenmode 37 64 03. Julien 14 Mannenmode Een Puurse donderdagavond isbrasserie het 34Dorpshart Schoenen gstraat Een gezellige Puurse donderdagavond 34 gezellige 64 je partnerisinhet Puurs af ha e 04 04 Restaurant / 17. Choosme Beauty 85Hoogstraat 85 3 Roet 54 54 73Choosme Restaurant / brasserie 04. Roet 17. Beauty 59 89 51. De Sampan Divers Vitrine 36. Zonnecenter Bronzé * 37 = d eelnemers afterworkshopping Kerkhofstraat ideale moment om te genieten van de verschillenal ideale moment om te genieten de 14 77 77 18 55 vanverschillenmet een lekk 51.avond Devan Sampan 36. Zonnecenter Bronzé 69. Blokker Food 37. Dune 52.de d’Oude Kroon * 05. Vitrine 92 op eerste donderdag van de maand 27 Palingstraat 52. d’Oude Kroon 37. Dune 91 57 70.en Bouwmarkt Rosiers 18. AD Delhaize Puurs Food53 87 38. 53. Frité Nonante gerie & nachtkledij 57 deEden handelszaken die Puurs rijk is en er rustig alle de handelszaken die Puurs rijk is er rustig alle Je 36 87 talrijke horecazaken. 53 36 48 02 10 051306Lingerie 48 76 76 16 17 13A&B 16 17 18. AD 10 * 01 & nachtkledij 53. Frité 38. Eden Geschenk / decoratie Kindermode 33.Delhaize Okay 39.Puurs Slaapcomfort 71. Nonante STS Computers Puurs 19. Bakkerij 54. Il Sapore (vanaf 2015) Pekastya Charma 61 deskundige uitleg te vragen. Spreek daarna met deskundige uitleg te vragen. Spreek daarna met de maandelijkse after w 54. Il Sapore (vanaf 2015) 06. Pekastya 19. Bakkerij A&B 39. Charma Geschenk / decoratie Cafés Slaapcomfort 33. Okay 72. Het Slotenplan 55. Koffi ehuisje AD Delhaize 20. Bakkerij Van Eynde 66. Bokado 16. Le Duc Kinderkleding 34. Wijn uit Italië 49. Erpa 82 12 47 21 45 78 78 56. Pizza Hot 73. Kruidvat 21. ticien Gezondheid 55. Koffi ehuisje AD Delhaize 20. Bakkerij 66. Bokado 81. Café Cité 49.Van Erpa erkleding 34. WijnStationsstraat uit Beenhouwerij Italië 67. Coeckelbergh Decorat PuurSlaapconcept Gesc Slaapcomfort Kledij Kindermode 35. Smatch Okay af en50. jeEynde partner in33. Puurs maak er een je partner ingezellige Puurs af en maak er een gezellige donderdagavond van de 84Pizza 74. Lavare 57. Tomato De WolfDorpshart Opticiens 41. Bovita Beenhouwerij 56. Pizza Hot Opticien Gezondheid 73 35. Smatch Stefan Muyshondt 21. 67. Coeckelbergh Decoratie 82.Dero-Decor De Vedette 50. PuurSlaapconcept 68. ode Schoenen 89Kinderkleding 89 66. B 16. Le Duc 49. Erpa 01. Close-Up 34. Wijn uit Italië Kerkhofstraat 75. Puurse Avondwinkel 22. Broodboetiek Roelandts 58. Puurs Lof 42. PuurSano Kerkhofstraat 75 43 avond van met een lekker etentje in een onze 18 Enjoy 5507. De 57. Pizza Tomato Opticiens Stefan Muyshondt 41. Bovita avond van metvan een lekker etentje in van onze 68. Dero-Decor 83. Deeen Vierklaver En er zal ook steeds ee 17.Wolf Choosme Beauty Restaurant / brasserie 67. C 02. 35. Smatch 50. PuurSlaapconcept 92 76. Was-o-Matic du vin 59. Retro Café Minerva pper 60 raat 22. Roelandts 58. Puurs 42. PuurSano 84. Lof Excelsior Restaurant / brasserie Beauty 23. Entrepôt67 Divers 51. De Sampan 36. Zonnecenter Bronzé 91 Broodboetiek 91 68.he D Julien Mannenmode Schoenen 31 77. Electro Moons Coiffure 03. Contrast 24. Fijnproeverij Hobby en vrije tijd 60. ‘t Parc talrijke horecazaken. Je vindt het allemaal tijdens talrijke horecazaken. Je vindt het allemaal tijdens ning plaatsvinden op 51du 23. Entrepôt Retro Café Minerva Kapper Divers 85. PuurCent Flamingo II 51. Devin Sampan Bronzé Food 69. 52. d’Oude Kroon 6836. Zonnecenter Restaurant 59. / brasserie Roet Choosme Beauty86 25. Keurslager17. Jozef Janssens37. Dune 43. Copytheek Baeté 61. ‘t Perron 78. Blokker Coiffure 04. Pe’cass 24 24. Fijnproeverij 60. ‘t Parc 08. Coiffure Contrast Hobby en vrije tijd 69. Blokker 86. Sporting 52. d’Oude Kroon 37. Dune de maandelijkse after work shopping op de eerste de maandelijkse after work shopping op de eerste 18. AD Delhaize Puurs 70. Bouwmarkt Rosiers edij 53. Frité Nonante 38. Eden Dive 51. De Sampan van een optreden, live 05. Vitrine 36.Vanraes Zonnecenter Bronzé 26. Knabbel en babbel 44. Fotografie 15 Marc 62. Wah House Hair Xclusive 80

AFTE

SHO

A F T E R W OARFKT E R W O R K

SHOPPIN GO P P I N G SH

ALLE HANDELAARS VAN PUURS CENTRUM LLE HANDELAARS VAN PUURS CENTRUM

LAARS VAN PUURS CENTRUM NTRUM ALLE HANDELAARS VAN PUURS CENTRUM

AFTER WORK

SHOPPING

Jozef Janssens 61. ‘t71. Perron 09. Coiffure Baeté Bouwmarkt Rosiers Puurs 53. Frité Nonante 38.Pe’cass Eden 19. Bakkerij A&B STS Computers Puurs 54. Il70. Sapore (vanaf 39. Charma 69. B 52. d’Oude Kroon 37. Dune 43. Copytheek Fietsen 27. Leonidas - Food Chocolat 25. PuurKeurslager 63. Zjateau Café 2015) Kapsalon Terry Hodges Standaard Boekhandel 20 45. donderdagavond van de55. maand in Puurs centrum. donderdagavond van de maand inHouse Puurs centrum. mogelijk op donderda 84 wereldwinkel26. Knabbel 38 Delhaize 84 sBPuurGS Lingerie babbel Marc Vanraes 62.is Wah 10.&Hair Xclusive 71. STS Computers Puurs Apotheek 54.en Il46. Sapore (vanaf 2015) 39. Charma 28. Eynde Oxfam 64. e Yuen’s garden 79. Fietsen Brys ‘t Snoeperke 20. Bakkerij Van 72. Het Slotenplan Koffi ehuisje AD 70. B nachtkledij 18. AD Delhaize Puurs Eden 44. Fotografi 53. Frité Nonante 03 33 38. 80. Oud Huis Vermeiren Primeurs Groenten en Fruit 47. Tele-access 65. puur 63. Zjateau Café 11. Kapsalon Terry29. Hodges 27. Leonidas Chocolat Puur 45. Standaard Boekhandel 72. Het Slotenplan 87. Apotheek n Simple.com Eynde 06. Pekastya 55. -Koffi AD Delhaize 19. Bakkerij A&B 39.steeds Charma Ileen Sapore (vanaf 2015) 71.je S 21. Beenhouwerij 73. Kruidvat Gezondheid 56. Pizza Hot Enehuisje er zal ook een andere activiteit of54. happeEn erConfi zal ook steeds andere activiteit ofherken happehandelszaken 71 08 48. V-Press 79 30. Snack Grace Studio Haarplezier 28. Van Oxfam wereldwinkel 46. ‘t57. Snoeperke 64. AD Yuen’s garden 12. PuurGS 73. Kruidvat De Lindeboom 72. H ij 56. Pizza Hot Gezondheid 20. Bakkerij 55. Koffiehuisje Delhaize 35 37 Stefan Muyshondt 74. Lavare s2 Pizza Tomato 41.Eynde Bovita 14 50 ning plaatsvinden op het Dorpshart. Dat kan gaan ning plaatsvinden op het Dorpshart. Dat kan gaan 31. ‘t Vuurtoreke Lemmens & Buffel 73. K Opticien 56. Pizza Hot65. Confi 29. Primeurs en FruitGezondheid 13. Simple.com 47. Tele-access 74. Lavare 88.puur Apotheek hondt 11 57. Groenten Pizza Tomato 41. Bovita Roelandts21. Beenhouwerij 22. Broodboetiek 58. Puurs Lof 75. Puurse Avondwinkel 42. PuurSano 62 86 86 32. Van Reeth’s Koffi ebranderij 64 41. Bovita 07. De 14. WolfStudio Opticiens Stefan Muyshondt 57. Pizza Tomato 76. 74. L Haarplezier 30. Snack58. Grace 48.Een V-Press 75.een Puurse Avondwinkel - Vervaele k Roelandts 42. PuurSano Puurs Lof 23. Entrepôt du vin 59.van Retro Café Minerva Was-o-Matic gezellige Puurse donderdagavond isVerstuyft het 34 Hoogstraat van een optreden, live muziek, een dj-set, … Alles optreden, live muziek, een dj-set, … Alles 04 85 * 54

ARS VAN PUURS CENTRUM

75. P 22. Broodboetiek Roelandts 42. PuurSano 60. ‘t76. 31. ‘tHobby Vuurtoreke 15. Lemmens & Buffel Was-o-Matic 58. Puurs Lof 89.Electro Apotheek vin eind februari 2014, 59.en Retro Café 24. Fijnproeverij 77. Moons vrije tijdMinerva Parc tand wijzigingen voorbehouden. ideale moment om te59. genieten van de verschillenis mogelijk De deelnemende 77 op donderdagavond! mogelijk op donderdagavond! De deelnemende Entrepôt du vin Retro Café Minerva Kapper 38 32. Van Reeth’s Koffi ebranderij Electro Moons De Vleeschouwer76. W j 60. ‘t Parc Hobby enJozef vrijeJanssens tijd 23.38 25. Keurslager 78. PuurCent 61.is‘t77. Perron 43. Copytheek Baeté 27 Hobby en vrije62. tijd 60. ‘t Parc 77. E 08. Coiffure26. Contrast 78. House PuurCent die ozef Janssens 61. 57 ‘t Perron 43. Baeté 24. Fijnproeverij Knabbel en babbel Wah 44. Fotografi e Marc Vanraes Geschenk / decoratie Slaapcomfort Kindermode 33. 87 Okay deaan handelszaken Puursjerijk en er rustig alle 36Copytheek handelszaken je handelszaken herken aanis 53 05 06 48 76 43.herken *01 Stand eind februari wijzigingen 78. P 09. Coiffure Pe’cass 25.voorbehouden. Keurslager Jozef Janssens Copytheek Baeté 61. ‘t Perron 16Puur 17 10 Bloemen babbel 44. Fotografi e13 Marc Vanraes 62. Wah House 27. Leonidas -2014, Chocolat Fietsen odges 45. Standaard Boekhandel 63. Zjateau Café 37 865 3luik Afterwork.indd 49. Erpa 66. Bokado 16.214Le Duc Kinderkleding 34. Wijn uit Italië 26. Knabbel en46. babbel 44. Fotografiedeskundige Marc Vanraes 62. Wah House 10. Hair Xclusive uitleg te vragen. Spreek daarna met Fietsen 90. ‘t Bloemeke hocolat Puur 63. Zjateau Café 45. Standaard Boekhandel 28. Oxfam wereldwinkel 64. Yuen’s garden 79. Fietsen Brys ‘t Snoeperke 12 47 35. Smatch 50. PuurSlaapconcept 67. Coeckelbergh Decoratie 45 27. Leonidas - Chocolat Puur garden78 45. Standaard Boekhandel Zjateau Café 91. Muscari Fiets Terry Hodges 79. puur Fietsen Brys af63. ldwinkel11. Kapsalon 46. ‘t Snoeperke 64. Yuen’s 29. Primeurs Groenten en Fruit 80. Oud Huis Vermeiren Confi 47. Tele-access 68.een Dero-Decor Schoenen je65. partner in Puurs enYuen’s maakgarden er gezellige Dorpshart 79. F 12. PuurGS 28. Oxfam wereldwinkel 46. ‘t Snoeperke 64. * Fruit 73 80. Oud Huis Vermeiren 92. Plantsoen oenten en 65. Confi puur 47. Tele-access er 30. Snack Grace 48. V-Press 1400865 3luik Afterwork.indd 2 Restaurant / brasserie 65. Confipuur 17. Choosme Beauty 89 47. Tele-access 80. O 29. Primeurs Groenten en Fruit 13. Simple.com Kerkhofstraat avond van met een lekker etentje in een van onze 48. V-Press 31. ‘t Vuurtoreke el 18 55 Divers Zonnecenter Bronzé 92 Haarplezier 30. Snack36. Grace 14. Studio 48. V-Press51. De Sampan e 91 Van Reeth’s Koffiebranderij Food32. 37. Dune 52.talrijke d’Oude Kroon 69. Blokker tijdens Cafés Slaapcomfort Geschenk / decoratie Cafés Slaapcomfort Geschenk / decoratieJe vindt het 33. Okay horecazaken. allemaal 15. Lemmens & Buffel 31. ‘t Vuurtoreke Koffi 70. 38. Eden 53. Frité Nonante 81. Café Cité Italiëebranderij18. AD Erpa 66. Bokado 49. Erpa 66. Bokado 81.Bouwmarkt Café Cité Rosiers ding 34.Delhaize Wijn49. uitPuurs Italië 32. Van Reeth’s Koffi ebranderij 14, wijzigingen voorbehouden. maandelijkse after work shopping de eerste 71. Computers Puurs Il67. Sapore (vanaf 2015) 19. Bakkerij A&B 39. Charma 82. De Vedette 67. Coeckelbergh Decoratie54.de 50. PuurSlaapconcept 50. PuurSlaapconcept Coeckelbergh Decoratie 82.STS Deop Vedette 35. Smatch * Stand 20. eind Bakkerij februari 2014, 55.donderdagavond Koffi Delhaize Vanwijzigingen Eynde voorbehouden. 83. DeAD Vierklaver 83.Het De Slotenplan Vierklaver 68. ehuisje Dero-Decor van de maand72. in Puurs centrum. 8468. Dero-Decor 21. Beenhouwerij 56. Pizza Hot 73. 84. Excelsior 84.Kruidvat Excelsior Restaurant / brasserie Beauty Restaurant / brasserie Gezondheid er zal ook steeds activiteit ofIIhappe2 Lavare Stefan Muyshondt 41. Bovita 57.En Pizza Tomato 85. Flamingo II een andere74. nter Bronzé 51. De Sampan Divers 51. De Sampan Divers 85. Flamingo 36. Zonnecenter Bronzé 1 75. Avondwinkel 22.Afterwork.indd Broodboetiek Roelandts 58.ning Puurs Lof Sporting op het Dorpshart. 42. PuurSano 86. 69.Kroon Blokker 52. Kroon 52. d’Oude 69. plaatsvinden Blokker 86.Puurse Sporting 37. Dune 1400865 3luik 2 d’Oude Dat kan gaan 23. Entrepôt du vin 59. Retro Café Minerva 76. Was-o-Matic Bouwmarkt Rosiers 53. Frité Nonante 53. Frité70. Nonante 70. Bouwmarkt Rosiers rs 38. Eden 86 een optreden, live muziek, 77. een dj-set, … Alles 24. Fijnproeverij vrije ‘t71. Parc Electro Moons Apotheek 54. Il Sapore (vanaf 2015) Hobby 71. tijd STS Computers Apotheek 54. en Il Sapore (vanaf 2015) Puurs 60.van STS Computers Puurs 39. Charma 25. Keurslager 61. ‘t72. Perron 87. Slotenplan Apotheek 55.Jozef KoffiJanssens ehuisje AD Delhaize43. Copytheek 72.Baeté Het AD Slotenplan 55. Koffiehuisje Delhaize Het 87. Apotheek de is mogelijk op donderdagavond!78. DePuurCent deelnemende 38 26. Knabbel en 44. Fotografi Marc Vanraes 62. Wah De Lindeboom 73. Kruidvat d 56.babbel Pizza Hot 56. Pizzae Hot 73. House Kruidvat De Lindeboom Gezondheid 27. Leonidas - Chocolat Puur 63.handelszaken Zjateau Fietsen es 45. Standaard Boekhandel herken je aan 88.Café Apotheek Lavare 57. Pizza Tomato 57. Pizza74. Tomato 74. Lavare 88. Apotheek dt 41. Bovita 37 79. Fietsen Brys wereldwinkel 46. ‘t58. Snoeperke garden Verstuyft - Vervaele 58. Puurs Lof 75. o Verstuyft - Vervaele Puurs LofPuurse Avondwinkel 64. Yuen’s 75. Puurse Avondwinkel elandts 42. PuurSano 14 28. Oxfam 65. Confi puur 80. Huis Vermeiren 29. Primeurs 59. Groenten en Fruit 47. Tele-access 89. Apotheek Was-o-Matic Retro Café Minerva 59. Retro76. Café Minerva 76. Was-o-Matic 89.Oud Apotheek 30. Snack Grace 48. V-Press De Moons Vleeschouwer 60.vrije ‘t Parc 77. Electro Moons rije* tijd De Vleeschouwer 60. ‘t Parc 77. Electro Hobby en tijd 31. ‘t43. Vuurtoreke 78. PuurCent ek Baeté 61. ‘t Perron 61. ‘t Perron 78. PuurCent Janssens Copytheek Baeté 32. Van ebranderij Bloemen 62. Koffi Wah House fiel e Marc Vanraes Bloemen 62. Wah House 44. Reeth’s Fotografi e Marc Vanraes 33. Okay Geschenk / decoratie Cafés Slaapcomfort 90. ‘t Bloemeke Fietsen rd Boekhandel 63. Zjateau Café 63. Zjateau Café Fietsen 90. ‘t Bloemeke olat Puur 45. Standaard Boekhandel wijzigingen voorbehouden. 34. Wijn uitSnoeperke Italië 81. Café Cité 49. Erpa 66. Bokado 91. Muscari 64. Yuen’s garden 79.garden Fietsen Brys erke 91. Muscari 64. Yuen’s 79. Fietsen Brys nkel 46. ‘t 82. De 35. Smatch 50. PuurSlaapconcept 92. Plantsoen Oud Huis Vermeiren 67. Coeckelbergh essen Fruit 65. Confipuur 65. Confi80. puur 80. Oud HuisDecoratie Vermeiren 92.Vedette Plantsoen en 47. Tele-access 83. De Vierklaver 68. Dero-Decor 48. V-Press 84. Excelsior Beauty Restaurant / brasserie 85. Flamingo II 36. Zonnecenter Bronzé 51. De Sampan Divers ebranderij 69. Blokker 86. Sporting 37. Dune 52. d’Oude Kroon Puur magazine april | 2014 38. Eden 53. Frité Nonante 70. Bouwmarkt Rosiers 71. STS Computers Puurs Apotheek 39. Charma 54. Il Sapore (vanaf 2015)

RUM

M


werken op z’n best

Kalfort in ‘t nieuw Kerk Kalfort

L. Van K erckhov enstraa t

14

Kalfortdorp

De gemeente timmert ijverig aan nieuwe woon-, winkel- en werkomgevingen. Van het vernieuwde Dorpshart in Puurs, over de aangepaste stationsbuurt, tot de verfraaiing van de dorpskernen. Eind deze maand is Kalfort aan de beurt. Het doel van de herinrichting van Kalfort? De woonomgeving aangenamer maken, voetgangers en fietsers veiligere wegen gunnen, en een gescheiden rioleringsstelsel aanleggen. Om die bouwwerkzaamheden in goede banen te leiden, splitsen we ze op in twee grote fasen. De eerste start eind deze maand.

Fase 1: G. Gezellelaan, Kalfortdorp, L. Van Kerkhovenstraat en Kleine Amer Op de planning: de Guido Gezellelaan, vanaf het kruispunt met de Molenstraat tot aan Kalfortdorp. Dan Kalfortdorp, vanaf de Guido Gezellelaan tot aan parking Fabiolapark. Daarna volgt de L. Van Kerckhovenstraat tot aan de eerste spooroverweg, later het stuk van de spooroverweg tot Kleine Amer, en dan het deel Kleine Amer tot aan de N16. Als laatste neemt aannemer DCA uit Beerse het kruispunt van de L. Van Kerckhovenstraat met Kloosterbunder onder handen. Deze opsplitsing in deelprojecten moet tijdens de werkzaamheden de bereikbaarheid garanderen en de hinder beperken. Ook Kalfort Kermis gaat dankzij deze planning zonder problemen door.

Puur magazine april | 2014

Tussendoor: nieuwe weg en opwaardering kerkplein Afhankelijk van de vooruitgang van de werkzaamheden, plant de aannemer twee zijprojecten in. Zo wordt er een nieuwe weg aangelegd achter de brandweerkazerne, die naar de nieuwbouw van het Sint-Jan Berchmansinstituut zal leiden. En het plein rond de kerk in Kalfort, waarnaast een nieuw dorpshuis en een nieuwe brasserie komen, wordt heraangelegd. Tegelijk frissen we ook de Rozenkransweg op.

Fase 2: start in 2016 In de zomer van 2015 moet fase 1 afgerond zijn. Al hangt dat natuurlijk sterk van het weer af. Daarna, vermoedelijk in 2016, start de tweede fase van de herinrichting. Die omvat Kloosterbunder, de Schip-, Lichteren Coolhemstraat en de Meersmansdreef.

Blijf op de hoogte Welke straat er precies wanneer aan de beurt is? En wat dat concreet voor jou als buurtbewoner betekent? Alle deze en andere praktische informatie, zoals richtlijnen rond omleidingen, lees je geregeld in een bewonersbrief of op www.werkeninpuurs.be. Zo volg je de werkzaamheden op de voet.

Kerkomgeving vernieuwt Ook rond de kerk in Kalfort is er heel wat bedrijvigheid: de parochiezaal werd al afgebroken, klooster Vrededaal wordt gerestaureerd en er verrijst een gezellige brasserie. De Rozenkransweg uit 1952, met zijn levensgrote kruisbeelden, verhuist naar een groene ruimte, die de publieke tuin van de kerk, de brasserie en het ontmoetingscentrum vormt.

Nieuw dorpshuis Parallel met de L. Van Kerckhovenstraat bouwt vzw Vrededaal een nieuw dorpshuis – met een grote ontmoetingszaal, een goed uitgeruste keuken, een terras, vergaderlokalen en conferentiezalen. Zo voelen zowel verenigingen en ondernemers als families en buurtbewoners zich er thuis. Loopt alles volgens plan? Dan zijn ze er vanaf eind augustus welkom. Je volgt de werkzaamheden via www.kalfort.be/vrededaal of op de Facebook-pagina van vzw Vrededaal.


vroeger op z’n best

De handelaars van weleer Vandaag vinden enkele grote ondernemingen onderdak in Puurs – denk maar aan de Pfizer-fabriek. Maar welke handelaars en nijverheden waren hier honderd jaar geleden actief? Puursenaar Louis Callaert onthult het in zijn boek Werk aan de winkel. Louis Callaert (81): “Werk aan de winkel vertelt het verhaal van de handelszaken, ambachtslieden en kleine nijverheden in Puurs en deelgemeente Kalfort tijdens de 20ste eeuw. Al heb ik het – bij wijze van uitsmijter – ook over de recente realisatie van ons Puurse Dorpshart. Er ging een lange voorbereiding aan het boek vooraf. Ik had veel gesprekken met 80- en 90-jarigen, dook in het archief van de gemeente en bekeek veel oude foto’s.”

Vooral cafés “Vandaag staat Puurs bekend voor zijn grote fabrieken, zoals die van Pfizer. Maar aan het begin van de 20ste eeuw telde de gemeente vooral kleine voedingszaken. Ik ben blij dat het nieuwe Dorpshart intussen meer winkels naar Puurs brengt. In 1910 hadden we vooral cafés: 243 om precies te zijn, dat was een café per 20 inwoners. Er waren 100 jaar geleden ook 6 brouwerijen in Puurs en Kalfort. Nu geen enkele meer. In de eerste helft van de 20ste eeuw hadden we 3 cinema’s, enkele frituren, 3 schoenfabrieken en veel textielwinkels. Verder waren er in Puurs ook fabrieken die duivenringen maakten, gloeilampen en thermosflessen en was er een orgelfabriek en ook twee diamantslijperijen. Ook de houthandel was belangrijk waardoor er ook twee fabrieken waren die zorgden voor de houtverwerkingsmachines. Maar het was tot de jaren 60 wachten op een supermarkt.”

Puur magazine april | 2014

Van makers tot kappers “Je merkt het: de rode draad in dit boek is ‘evolutie’. Alles is veranderd. Zo waren er vroeger veel producenten in Puurs. We noemden ze makers: kleermakers, wagenmakers, schoenmakers, … Ze verdwenen langzaam uit het straatbeeld. Alleen de makers van voeding – bakkers en slagers – bleven. Logisch, dat is en blijft een basisbehoefte. Nog iets wat veranderde: een eeuw geleden was de overgrote meerderheid niet welstellend. Vrouwen gingen dus amper naar de kapper. Ze droegen altijd een hoed. Als je nu kijkt hoeveel kappers Puurs telt … Ach, veel oude winkels maakten plaats voor nieuwe. Al telt onze gemeente er wel nog enkele die er al van in het begin bij zijn: de drukkerij van Baeté, slagerij Janssens en Van Reeth zijn trouwe zaken.”

Snuister door de handelsgeschiedenis van Puurs Puur Magazine geeft tien gesigneerde exemplaren van Werk aan de winkel weg. Wat jij moet doen voor jouw exemplaar? Het juiste antwoord op de wedstrijdvraag voor 20 april sturen naar wouter.declercq@puurs.be. De wedstrijdvraag: Op de foto bij dit artikel zie je hotel Het Park. In het begin van de 20ste eeuw bleven er vooral vertegenwoordigers overnachten, om daarna de omgeving te bezoeken in een huurkoets van Den Broeker. Maar wat bevindt zich vandaag op de plek van het vroegere Puurse hotel?

15


V.U. Koen Van den Heuvel, Hoogstraat 29, 2870 Puurs, D/2014/8512/11

van 25 april tot 24 juni 2014

ri

V

dag 25 a j i p r l

Z

e rd t a

ag 1 7

m ei

erd t a

ag 26 a il

• Oplaten luchtballonnen • Optreden Los Taitas • Degustaties

pr

Z

Eerste aspergesteek door Minister President Kris Peeters Aspergefietsroute

Optreden Jasper Steverlinck

Zie volledig programma www.aspergefestival.be Volg ons op ten voordele van ‘t Onzent vzw & Flegado vzw

PUUR WINGT

Evenementenhal

3 MEI 2014

WHO’S JACK?! DJ KIRKFUNK MYSTERY GUEST?!

vanaf 20.30u

Polyvalente zaal

JO VALLY

LIVE Bo uw & We genbou w

acmautogroep.be Dca nv 2340 Beerse Lilsedijk 50

T: E: 014/622211 info@dca.be F: 014/611443

RICO ZOROH KWINTET ERIC FLANDERS TICKETS & INFO:

www.puurswingt.be de kollebloem puurs

Puur magazine april  
Advertisement