Page 1

puur magazine 01 | maart | april | mei 2012

gemeentelijk informatieblad van Puurs | www.puurs.be

De lentezon brengt plezier


2

Inhoudstafel

Beste medeburgers Het geschenk dat Puurs voor zichzelf onder de kerstboom legde? Een nieuwe slogan: ‘Het leven op z’n best’. En nu het nieuwe jaar alweer enkele maanden oud is, zag je die zeker al opduiken. Bijvoorbeeld bij de opening van het Sociaal Huis. Dat zwaaide in januari zijn deuren open en ontvangt nu alle Puursenaars – welke zorg- en welzijnsvragen ze ook hebben. Puurs houdt het natuurlijk niet alleen bij woorden. We zorgen ook echt voor een leven op z’n best ­– via verschillende evenementen. Zo steekt de gemeente de zomermaanden weer vol sport- en spelplezier – geholpen door het JOC WIJland en de sportdienst. Maar de Puurse jeugd hoeft niet tot juli te wachten. In maart is er al een buitenspeeldag en ook de jeugdboekenweek belooft heel wat pret. Iets oudere boekenwurmen zijn welkom in de bib voor de tentoonstelling Gobelijn vs Panamarenko, die de stripen de kunstwereld met elkaar verbindt. Nog op de Puurse kalender? De klassiekers, zoals de Week van de Amateurkunsten, AsPUURSge en PuurSwingt. Tijdens dat laatste evenement feesten we weer voor het goede doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar Kom op tegen Kanker. De ouwe getrouwe activiteiten vullen we dit jaar aan met tentoonstellingen over en concerten van kerken kermisorgels. Want de band tussen Puurs en dit instrument is groter dan je denkt. Minder muziek, meer geschiedenis? Dat krijg je in het Fort van Liezele. Daar nemen begin april Britse troepen hun intrek – net als in 1944. Het leven op z’n best: dat vraagt ook om een aangename woonomgeving. Groen en gezond. Daarvoor zorgt Puurs met zijn natuur- en landschapszorg. En veilig en leefbaar. Hieraan werken we met verschillende bouwen wegenwerken, onder meer aan het Dorpshart en de Buisseretlaan. Aangenaam wonen? Ja! Maar betaalbaar? Dat vergt een inspanning. Daarom zoeken drie sociale huisvestingsdiensten naar huizen en appartementen met een voordelige aankoop- of huurprijs. Zo vinden ook alleenstaanden, jonge gezinnen of personen die het financieel niet breed hebben een stekje in onze gemeente. Goed nieuws, want hoe meer zielen … hoe méér Puurs op z’n best!

Koen Van den Heuvel Uw burgemeester

Puur magazine 01 | 2012

3

Jeugdboekenweek opent magische wereld

4 – 5

6

Wissel in het schepencollege

7

Puurs vult je agenda

8 – 9

De lentezon brengt plezier

Orgels in de kijker

10

Herbeleef de geschiedenis in Fort Liezele

11 – 13

Puurs werkt af

14 – 15

Oost West ... betaalbare thuis best !

16 – 18

19

Puurs kleurt groen

Puurs past parkeerbeleid aan


vrije tijd

10 tot 25 maart: hét boekenmoment!

Jeugdboekenweek opent magische wereld

Jeugdboekenweek loopt van 10 tot 25 maart. Twee weken lang staan de mooiste kinderboeken in de kijker – voor iedereen die van verhalen houdt, ook grote broers en zussen, ouders en grootouders.

Stap vooruit, spring omhoog, en schuif opzij … Welkom in het dierenrijk ­– een omgeving vol fantastische verhalen! De Puurse bib neemt jonge boekenwurmen mee op ontdekking door deze boeiende wereld. Afspraak tijdens de jeugdboekenweek, van 10 tot 25 maart.

Ontdek allemaal beestjes in de striptentoonstelling

Ontdek het dierenrijk in de bib De bibliotheek heeft tijdens de jeugdboekenweek maar één wens voor haar lezertjes: gooi je mensenpak af! Trek een bontjas aan, ga op handen en voeten staan … én word dier onder de dieren. Kijk de kat maar eens diep in de ogen en ravot samen met de hond. Zo opent het dierenrijk zijn deuren.

Knibbel, knabbel, knuisje … Niet alleen dierenliefhebbers zijn welkom. De bib verwacht alle boekenwurmen – ook zij die hun neus graag in kookboeken steken. De workshop Kook Je Sprookje serveert verhalen om je vingers bij af te likken, aan lekkerbekken van drie tot acht. Gastvrouwen van dienst zijn de kookfeeën Kookje en Sprookje. Zij leiden je door kooksprookjesland, de verrukkelijkste plek op aarde! Daar vaar je bootje broodje met Warre Wortel en Benny Banaan. De kookfeeën zwaaien ook hun toverboek open. Om jou de geheime Smikkel Smakkel-spreuk te leren. Wees gerust: hun getover gaat hand in hand met vrolijke liedjes en

knotsgekke verhalen. En dan mag je zélf een magisch lekker gerecht tevoorschijn toveren. Dat je daarna heerlijk opsmult. De Kook Je Sprookje-workshop vindt plaats op woensdag 21 maart – om 14.10u, 15.20u en 16.30u. In de leeszaal én keuken van de bibliotheek. Een ticket kost maar twaalf euro.

Laat de verteller in je los Liever verhalen vertellen, dan ernaar luisteren? Ook dat kan tijdens jeugdboekenweek. De workshop Iedereen verteller laat jou aan het woord: jouw fantasie, jouw verhaal en jouw vertelstijl. Podiumvrees? Hoeft niet! De workshop helpt je op weg met tips die je verbeelding aanwakkeren en creativiteit opwekken. Zo verbazen na afloop ook beginnende vertellers met een meeslepend verhaal. De workshop Iedereen verteller begint op zaterdag 24 maart om 14.30u in de leeszaal van de bibliotheek. Een ticket kost vijftien euro.

Marc Sleens interesse voor het dierenrijk werd er als het ware met de paplepel ingego­ten. Reeds op jonge leeftijd was hij, samen met zijn vader, wekelijkse bezoeker van de Antwerpse dierentuin. In 1961 kan hij zijn droom waarmaken en trekt hij voor de eerste maal naar OostAfrika. De start van een jarenlange traditie. Die safari’s verwerkt Marc Sleen niet alleen in zijn strips maar ook in boeiende natuurdocumentaires waarmee hij Vlaanderen rondreist en die jarenlang op de nationale televisie worden vertoond. Aan de hand van fragmenten uit Nero-verhalen en foto’s uit het archief van Marc Sleen laat de tentoonstelling Allemaal Beestjes zien hoe de fascinatie voor dieren de geestelijke vader van Nero nooit heeft losgelaten en een rode draad vormt in zijn leven en werk. Deze expo is gratis te bekijken in de bibliotheek van Puurs van 1 tot 30 april 2012. Van dinsdag tot vrijdag van 14.00u tot 20.00u en zaterdag en zondag van 10.00u tot 12.00u.  Meer weten? Meer informatie over de jeugdboekenweek krijg je in de bib. Inschrijven voor ‘Iedereen Verteller’ en ‘Kookje Sprookje’ doe je bij de vrijetijdsbalie en via www.ccdekollebloem.be.

Puur magazine 01 | 2012

3


4

vrije tijd

De lentezon brengt spelplezier De hoogste tijd om Koning Winter uit te wuiven! De Puurse jeugddienst laat de koude, natte maanden achter zich en omarmt de lente ­– met een vrolijke buitenspeeldag op 28 maart. En omdat dat naar meer smaakt, bekijken we ook al eens wat de zomer in petto heeft. Allemaal buiten! Televisie en computer gaan onverbiddelijk uit op 28 maart. Want dan spelen we buiten ­– tijdens de vijfde editie van de Vlaamse Buitenspeeldag. Tussen 13.00u en 17.00u trap je de lente op gang met leuke sport- en spelactiviteiten. Op de speelpleinen in Puurs, Ruisbroek, Breendonk, Kalfort en Liezele staan verschillende animatoren klaar. Zij bezorgen je een onvergetelijke namiddag, vol spelplezier … in de frisse buitenlucht.

Puur magazine 01 | 2012

Gratis buitenspeeldag op 28 maart Kruis woensdag 28 maart aan in je agenda. Je kan overal buiten spelen. De gemeente Puurs voorziet activiteiten tussen 13.00u en 17.00u op verschillende locaties. Je leest ze in Puur en op www.jocwijland.be. Tip voor mama en papa? Er is geen opvang voorzien tijdens de Buitenspeeldag – jouw zoon of dochter komt en gaat wanneer hij of zij wil. Nog te jong? Dan kan je spruit terecht bij kinderopvang De Sloeber.

Zomers vertier Buiten spelen? Dat doet je dromen van de zomer. Ook het JOC WIJland telt af. Want in juli en augustus staan er weer speelweken op het programma. Dé zomeractiviteit voor alle bengels tussen 2,5 en 12 jaar. Je uitleven op de trampoline? Kliederen met verf? Of als échte chef in de kookpotten roeren? In de verschillende speelzones van het WIJland lukt het allemaal … én meer, want ook verkleden, voetballen en ravotten horen erbij. De jeugddienst gaat tijdens de zomer ook op uitstap – naar de Beekse Bergen, de Efteling, Bobbejaanland, de zee of Bellewaerde. Altijd op kindermaat en superleuk!


vrije tijd Als het zomert, moet je sporten Nog op de zomeragenda: de sportweken. Ook dit jaar leven alle sportievelingen zich uit tijdens Sportspetter, Sportmix en Sportkickx. Sportspetter is er speciaal voor de allerkleinsten. In een uitdagend speellandschap klauteren, rollen, draaien en springen ze dat het een lieve lust is. Zo leren ze de belangrijkste bewegingsvaardigheden. Lagereschoolkinderen kunnen tijdens Sportmix hun teveel aan energie kwijt. De sportdienst brengt wekelijks een mix van bekende en minder bekende sporten. Van basketbal en voetbal, over baseball en badminton, tot rope skipping en indiaca.

een duik in het Bloso-sportcentrum Hazewinkel of in het recreatiecentrum De Nekker. En voor de échte sporters is er ook nog een krachtmeeting tijdens de triatlonweek. 

Speel- en sportweken: schrijf je in vanaf 18 april! In de zomerbrochure lees je meer over de sport- en speelweken. Die ontvang je na de paasvakantie via je school. Of je haalt hem aan de gemeentelijke balies of downloadt hem op www.puurs.be. Inschrijven kan vanaf woensdag 18 april, via de formulieren in de zomerbrochure of via het e-loket op de website. Snel zijn is de boodschap, want de plaatsen zijn beperkt.

van het JOC WIJland naar de sporthal en terug. Ook hiervoor schrijf je je in via het e-loket of de formulieren in de zomerbrochure. - Wacht niet te lang met de inschrijving van je spruit want de plaatsen zijn beperkt. - Voor sommige deelnemers geldt het sociaal tarief. De sociale dienst van het OCMW vertelt graag meer over de voorwaarden: 03 890 15 10.

Tip voor mama en papa? - Combineer de sportweken en grabbelpas met voor- en na-opvang. De Sloeberbus brengt je oogappel dan

Meer info? - sportdienst, tel. 03 890 76 20, sportdienst@puurs.be. - jeugddienst, tel. 03 890 76 01, jeugddienst@puurs.be.

Foto: Marc Vanraes

Met de slogan ‘een dag zonder uitdagingen is een verloren dag’ roept Sportkickx dan weer tieners op om te bewegen. En hoe! Er staan avontuurlijke, grensverleggende

activiteiten op het programma: een hindernissenparcours, een deelname aan de highland games en een spannende zoektocht. Speciaal voor durvers! Eerder een waterrat? Dan neem je tijdens de watersportweken

Puur magazine 01 | 2012

5


6

bestuur en beieid

Wissel in het schepencollege Net voor de Puurse schepenen het jaar uitwuifden, namen ze afscheid van collega Jan Winters. Zijn bevoegdheden werden een kerstgeschenk voor gemeenteraadslid Ronny Tourné. een jeugdontmoetingscentrum voor de Puurse kinderen en jongeren. Ook de verbouwing van de Puurse bib was een realisatie onder de bevoegdheid van Jan. Jan Winters haalde ook de banden aan met buitenlandse gemeenten – zoals dat hoort voor een schepen van internationale zaken. Puurs verbroederde met het Poolse stadje Debiça en de Oostenrijkse gemeente Feldkirchen.

Van gemeenteraad naar schepencollege Bijna vijftien jaar lang was Jan Winters schepen in Puurs. Tijdens die periode nam hij verschillende bevoegdheden op zich. Hij startte in 1997 met cultuur, jeugd, onderwijs, ontwikkelingssamenwerking en informatica. En eindigde in 2011 met cultuur en erfgoed, milieu, duurzaamheid en Kyotodoelstellingen, informatica, en internationale zaken.

Culturele en internationale erfenis De Puursenaars zullen zich Jan Winters vooral herinneren als schepen van cultuur. Samen met hem zagen ze CC de Kollebloem groeien. Niet alleen het culturele aanbod breidde uit. Ook het cultuurgebouw zelf werd groter met de nieuwe sport- en evenementenhal. In dezelfde periode stond Jan als schepen van jeugd ook achter de uitbouw van de jeugddienst en de realisatie van

Puur magazine 01 | 2012

Die verwezenlijkingen draagt Winters nu samen met zijn bevoegdheden over aan Ronny Tourné. Deze 47-jarige Breendonkenaar legde tijdens de gemeenteraad van 22 december 2011 de eed af als schepen. Ronny Tourné zetelt al tien jaar in de Puurse gemeenteraad waar hij zich enorm thuis voelt.

Tijd en kennis investeren Sinds 2001 combineert Ronny Tourné de taken van een gemeenteraadslid met die van de kantoorverantwoordelijke bij een verzekeringsmakelaar. Nu zijn politieke plichten de overhand nemen, besliste hij om deeltijds te gaan werken. Die extra tijd zal hij goed kunnen gebruiken. Want hij erfde een aantal belangrijke beleidsdomeinen, zoals cultuur en milieu. Het eerste zat altijd

al in zijn interessesfeer. Hij wil zich dan ook maar al te graag inzetten voor een nog gevarieerder cultureel aanbod. In milieuzaken was Ronny Tourné minder thuis. Maar dat vatte hij op als een uitdaging: hij vroeg om Puurs te mogen vertegenwoordigen in de bestuursraad van IVAREM, om zo bij te leren. Zo groeide het besef dat het bij milieubeleid ook vaak om kleine zaken gaat, zoals het bezoek van een containerpark of het correcte gebruik van de PMD-zak. Zaken waaraan iedere Puursenaar kan bijdragen … de schepen incluis.

Samen stempel op Puurs drukken Intussen vond Ronny Tourné al helemaal zijn draai in het Puurse schepencollege. Al betekent dat niet dat Jan Winters al vergeten is. Kan ook niet: hij zetelt nog altijd als gemeenteraadslid. Om net als Ronny Tourné en de andere schepenen en gemeenteraadsleden zijn stempel op Puurs te blijven drukken. 


vrije tijd

Puurs vult je agenda

Het jaar is net uit de startblokken geschoten, en de evenementenkalender van Puurs staat al aardig vol. En nu stelt PUUR-magazine nóg vier uitjes voor: een artistiek, een culinair, een literair en een hartverwarmend. Artistieke hoogstandjes Creatieve zielen? Die kijken elk jaar uit naar de Week van de Amateurkunsten. Hét moment om hun talent te tonen – met een tentoonstelling, dansoptreden, concert of theaterstuk. Dit jaar hebben ze nog meer redenen daartoe. Want de Week van de Amateurkunst (WAK) kreeg een nieuw jasje aangemeten … een grootser. Dat bewijst de opening op zaterdag 28 april al. Dan knalt het WAK-muziekfestival de week op gang. Lokale bands spelen de pannen van het dak en de cursisten van de workshop ‘P.A. en geluid’ verzorgen de techniek.

tipje van de sluier. Je mag optredens verwachten van onder meer de Kon. Harmonie Concordiavrienden, Udo en Kato. AsPUURSge vindt plaats in het parkdomein Hof van Coolhem – van 17 tot 20 mei.

Literaire kunst De tentoonstelling Gobelijn vs Panamarenko toont de band tussen striptekenaar Jef Nys en kunstenaar Panamarenko – namelijk hun liefde voor imaginaire vervoersmiddelen. In de Jommeke-strips doken een grasmobiel en straalvogel op. En Panamarenko creëerde de Hinkie Pinkie Prova-wagen en het Aeromodeller-vliegtuig. De tentoonstelling toont niet alleen afbeeldingen van deze fantasievolle stukken. Er staat ook een levensgrote replica van de grasmobiel. Gobelijn vs Panamarenko staat opgesteld in de bibliotheek van Puurs, en kwam tot stand met de hulp van Strip Turnhout. Je bezoekt ze gratis van 1 tot 31 mei.

De Week van de Amateurkunsten loopt van 27 april tot 3 mei. Jouw talent tonen? Schrijf je dan in aan de vrijetijdsbalie van CC de Kollebloem.

Culinair festival Naar goede gewoonte zet Puurs weer haar bekendste lekkernij in de kijker: de asperge! Tijdens het culinaire festival AsPUURSge organiseert de gemeente interessante wandeltochten, een gezellige nocturne en een bruisend Aspergefeest met veel optredens. We lichten al een

Hartverwarmend feesten Puurs feest ook dit jaar weer voor het goede doel. Tijdens PuurSwingt zamelen we al dansend geld in voor Kom op tegen Kanker. Een organisatie die velen een warm hart toedragen. Jij ook? Steek de organisatie al feestend een hart onder de riem. Want het programma belooft ambiance voor jong én oud – van DJ Regi en Sixth Sense, over Barbara Dex en lokale held Eric Flanders tot Rico Zoroh Quartet Feat Nicole.  PuurSwingt vindt plaats op 5 mei, vanaf 20.00u in de evenementenhal en polyvalente zaal van CC de Kollebloem. De opbrengst gaat integraal naar Kom op tegen Kanker.

Puur magazine 01 | 2012

7


8

vrije tijd

Orgels in de kijker François Pfaff speelt op 15 maart tijdens de wekelijkse markt op zijn draaiorgel.

Wat Puurs met orgels heeft? De gemeente onthult in maart en april de band tussen haar en dit muziekinstrument – via verschillende tentoonstellingen en concerten. Het bekendste orgel van Puurs? Het barokorgel in de Sint-Pieterskerk! Drie eeuwen geleden geplaatst door Lodewijk de la Haye, en sindsdien de muzikale partner van heel wat huwelijken, communies en begrafenissen. Maar Puurs heeft ook een link met kermisorgels. Die werden rond 1920 gebouwd in het atelier van Merckx en de gebroeders Van Steenput. Veel van hun werkstukken gingen verloren, maar hun grootste orgel weerklinkt vandaag nog in het Amerikaanse Illinois.

over dit orgel. Dit bewonder je op 24 maart van 13.00u tot 17.00u en op 25 maart tijdens het zondagsconcert. Kinderen uit het basisonderwijs maken kennis met het orgel tijdens de voorstelling ‘Pijpen zoeken met Piet Prestant’, op 23 maart om 14.00u en 14.45u. Tijdens het spannende vertelsprookje vullen hemelse klanken de kerk.

Workshop

Dat vergeten orgelverleden rakelt Puurs nog eens op – met de tentoonstelling ‘Het orgel: een boeiend samenspel van techniek en muzikaliteit’ in CC de Kollebloem. Deze gratis expo toont, van 13 tot 31 maart, de verschillen tussen een kerk- en een draaiorgel. En onthult hoe het instrument werkt, door zijn binnenkant bloot te leggen.

De Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Boom organiseert voor alle leerlingen AMC (algemene muziekcultuur) en alle geïnteresseerden een workshop rond het orgel in de Sint-Pieterskerk op woensdagnamiddag 14 maart. Is een orgelklavier hetzelfde als dat van een piano? Speelt de organist ook met zijn voeten? Waardoor klinkt het orgel nu eens zacht en meditatief, dan weer luid en imposant? Dat kom je allemaal te weten. Deelname is gratis, maar inschrijven doe je best wel want de plaatsen zijn beperkt.

Bewonder het de la Haye-orgel

Bouwen aan orgelmuziek

Ook de Sint-Pieterskerk stelt tentoon. De blikvanger is het Lodewijk de la Haye-orgel, maar er is ook een tentoonstelling met meer informatie

Hoe een orgel gemaakt wordt, zie je in het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw. Op 15 maart opent het om 17.00u de deuren

Expo legt kerk- en draaiorgels bloot

Puur magazine 01 | 2012

van zijn atelier ‘historische klavierinstrumenten’. Zo ontdek je stap voor stap de bouwfasen – van een eenvoudig klavier tot een ingenieuze klavecimbel. Deze leerrijke avond is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Nacht van de geschiedenis van het Davidsfonds Ook de Nacht van de Geschiedenis besteedt aandacht aan het instrument met een confrontatie tussen het kerken het kermisorgel. Orgelkenner Jos De Donder en Adrie Vergeer van de kermisorgelvereniging uit Gouda verdedigen hun orgel. Ze laten het instrument ook zelf aan het woord in enkele muziekstukken. Nacht van de Geschiedenis gaat door op dinsdag 20 maart 2012 vanaf 19.00u in de Sint-Pieterskerk. Deelname kost 8 euro, inschrijven is niet nodig.

Luisteren naar kerk- en draaiorgels Naar orgelmuziek luisteren? Dat kan tijdens de orgelconcerten. Klavecinist Erwin Van Bogaert en doedelzakspeler Luc Ooghe luisteren op 25 maart om 14.00u het zondagsconcert in de Sint-Pieterskerk op. Tickets voor hun voorstelling ‘Duo memento mei’ bemachtig je voor 10 euro aan de vrijetijdsbalie.


vrije tijd

In de abdijkerk van Bornem brengt organist-klavecinist Bart Jacobs op 27 april stukken van de belangrijkste Vlaamse organisten uit de 19de eeuw. Tickets koop je tegen 14 of 12 euro via www.terdilft.be of tel. 03 890 69 30. En ook de draaiorgelmuziek weerklinkt in Puurs – tijdens de wekelijkse markt, op 15 maart. Want dan neemt François Pfaff er samen met zijn kermisorgel een plekje in. Zo wordt je marktbezoek plots heel wat leuker. 

Hoe goed spreek jij Puus? Vul het correcte “Puuse” woord in en win twee filmtickets van CC de Kollebloem. Je inzending kan je voor 25 maart bezorgen aan de vrijtijdsbalie. De winnaar krijgt zijn tickets thuisgestuurd. Tip: schrijf de woorden zoals je ze uitspreekt ...

Meer weten? De vrijetijdsbalie van Puurs somt graag alle orgelevenementen tijdens maart en april voor je op. Je kunt er ook terecht voor inschrijvingen en tickets: Kloosterhof 1, tel. 03 890 76 20, vrijetijdsbalie@puurs.be

Luier Haarvlecht Bedplasser Netel Schouder Morgen Naam:.................................................................................................................................................................................................................. Adres:. ................................................................................................................................................................................................................. Het juiste antwoord van vorige keer was: VERNIET. Proficiat aan de winnaar van vorig keer: Hugo Raes. Kijk vanaf 30 maart op de erfgoedpagina op www.ccdekollebloem.be voor het correcte antwoord van dit kruiswoordraadsel.

Het de la Haye-orgel in de Sint-Pieterskerk

Puur magazine 01 | 2012

9


10

vrije tijd

Herbeleef de geschiedenis in Fort Liezele Op 7 en 8 april ontvangt Fort Liezele Britse troepen. Geen ‘herbezetting’ wél een gepaste herinnering aan een bijzondere historische gebeurtenis met ‘echte soldaten’. De Britten en Fort Liezele: een vreemde combinatie? Niet echt. Onze buren van over het Kanaal verlosten in september 1944 mee Brussel en Klein-Brabant van het Hitler-regime. De tanks van de bevrijder rolden op 4 september over de bruggen van Boom, richting Antwerpen. En Fort Liezele werd door de Britse troepen in gebruik genomen.

Levensechte belevenis Deze historische gebeurtenis mag niet vergeten worden. Daarom vindt op 7 en 8 april een levensechte evocatie plaats: dé manier om het verleden intens te herbeleven. We ontdekken hoe het er toeging, hoe de soldaten eruit zagen en wat ze deden.

Slapen, koken én trainen in het fort 67 jaar na de feiten zijn er dus opnieuw Britten in Fort Liezele. Ongeveer vijftig militairen verblijven tijdens het paasweekend in het fort. Ze overnachten er niet alleen, ze werken en trainen er ook. En hun maaltijden bereiden ze zelf in veldkeukens, net als in 1944-45.

Puur magazine 01 | 2012

Op het dak stellen ze vier kanonnen op – 25-pounders - om precies te zijn. Ze leren je ook alles over de artilleriestukken en geven uitleg over landmeetkunde. Het blijft niet bij theorie, de militairen brengen alles ook in de praktijk.

Gratis stukje geschiedenis Britse troepen in Fort Liezele: een onvergetelijk, historisch moment

dat opnieuw tot leven komt in een authentieke versterking. Dat moet je gezien hebben! Op 7 en 8 april herbeleef je dit stukje geschiedenis gratis in Fort Liezele. Meer informatie vind je op www.fortliezele.be, of vraag je aan met een mail naar fort.liezele@puurs.be. 


werken in puurs

Puurs werkt af Op zondag 22 januari bezochten bijna 1.000 Puursenaars het nieuw Sociaal Huis.

Puurs steekt zichzelf de laatste jaren in een nieuw jasje. Hiervoor timmert de gemeente aan haar straten en gebouwen. Dat lees je in Puur-magazine … én merk je in je buurt. Zo zag je onlangs de deuren van het nieuwe Sociaal Huis opengaan. En binnenkort rondt de gemeente nog enkele bouwprojecten af. Officiële opening Sociaal Huis In januari mochten we het laatste verbouwstof wegvegen en de deuren van het Sociaal Huis openzwaaien. De eersten die een kijkje kwamen nemen? De OCMW-medewerkers die op dinsdag 17 januari het Sociaal Huis in avant-première verkenden. Vlaams Minister-president Kris Peeters, burgemeester Koen Van den Heuvel en OCMW-voorzitter Erwin Brys openden op zaterdag 21 januari het Sociaal Huis officieel. En zagen dat het goed was: brede glaspartijen en stijlvolle natuursteen accentueren de charmes van het oorspronkelijke gebouw, terwijl de open indeling en moderne technieken van het Sociaal Huis een kind van de 21ste eeuw maken.

Puursenaars ontdekken hun Sociaal Huis Het lintje werd dan wel doorgeknipt

op zaterdag, maar Puurs beschouwde het Sociaal Huis op zondag pas écht geopend. Toen lokte de opendeurdag bijna 1.000 bezoekers allemaal ‘gewone’ Puursenaars, voor wie het Sociaal Huis bedoeld is. Zij glipten langs de onthaalbalie, en piepten binnen in de gesprekruimtes en kantoren. In het Sociaal Huis vindt de Puursenaar vele zorgen welzijnsdiensten onder één dak. De meeste OCMW-medewerkers namen er hun intrek, en ook de lokale werkwinkel (VDAB/PWA) en het Huis van het Kind hebben er hun vaste stek. Toch wordt het Sociaal Huis geen doolhof van dienstverleners. Daarvoor zorgen de onthaalmedewerkers. Zij vangen je op aan de balie, luisteren naar je vraag … én beantwoorden ze, of verwijzen je naar de juiste persoon – binnen of buiten het Sociaal Huis.

Eén adres voor al je sociale vragen Zoek je iemand die voor je schoonmaakt, strijkt of je kinderen opvangt? Krijg je graag hulp bij de zoektocht naar een job? Wil je informatie over een woonzorgcentrum of een serviceflat? Schrijf je je graag in voor de activiteiten van de Puurse dienstencentra? Heb je nood aan premies en financiële steun? Alle vragen zijn welkom bij het Sociaal Huis. Je vindt er het antwoord, of de onthaalmedewerker stuurt je door naar iemand die je kan helpen. Zo hoef jij niet langer te zoeken naar de juiste dienstverleners, je vindt ze op één adres: Palingstraat 48.

Puur magazine 01 | 2012

11


12

werken in puurs Palingstraat krijgt vorm De gemeente mag het bouwproject Sociaal Huis dus afvinken op haar takenlijst. Net zoals enkele deelprojecten in het centrum van Puurs en het Dorpshart, waar de verharding nu volledig is aangelegd. De zitbanken zijn geleverd en kunnen worden geplaatst. En het stuk Palingstraat, dat vernieuwd is tussen het Dorpshart en de Hondsmarkt, kan ook worden afgevinkt.

Nu is de aannemer aan de slag in het laatste deel van de Palingstraat, dat tussen de Hondsmarkt en de Eeuwfeeststraat. In de loop van april kunnen we het verkeer daar weer door laten. Tegen dan is ook het kruispunt tussen de Eeuwfeest- en de parking van het OCMW aangelegd: de tijdelijke steenslag ruimt plaats voor nette klinkerrijen.

Sinds begin februari is er verkeer mogelijk over het nieuwe Dorpshart.

Puur magazine 01 | 2012

Nog in de Palingstraat, naast het cafĂŠ Gulden Spoor en tegenover het jeugdhuis Jazaki, begon de aannemer de achteringang van de ondergrondse parking aan te leggen. Tijdens de eerste fase van de werken, focust hij zich op het plein naast het cafĂŠ. Bij de tweede fase, in april, komt de aanleg van de straten boven de ondergrondse parking aan bod.


werken in puurs Asfalteringswerken in Breendonk

De aannemer legt de laatste hand aan het voetpad en parkeerstroken in de Buisseretlaan.

Ook in Breendonk schrapt de gemeente afgewerkte taken van haar lijstje. Zo is de Vredelaan er afgewerkt. Alleen de asfalttoplaag volgt nog. Die komt in maart, omdat asfalteren – door het koude, natte weer – nooit in januari en februari gebeurt. Dezelfde timing geldt voor de De Buisseretlaan, waar nu bijna over de volledige lengte een nieuw voetpad ligt. Ook daar gieten we in maart asfalt, zodat alle werken er begin april zijn afgerond. Passeerde je onlangs in de Lelielaan? Dan zag je dat de inox bloembakken vervangen werden door vaste bloembakken. Op de Dahlialaan wordt er met die inox bakken een proefopstelling gezet.

Voetpaden in Den Brand In de nieuwe wijk Den Brand zijn intussen de meeste particuliere nieuwbouwprojecten gerealiseerd. Nu kan de aannemer de resterende stukken voetpad in Koewei, Branderveld en Overheide aanleggen, zonder dat bouwwerken ze meteen weer beschadigen.

Hou nieuwe opleveringen in het oog

Foto: Marc Vanraes

Na het Sociaal Huis mag Puurs nu ook ‘opgeleverd’ achter het project brandweerkazerne zetten. Iets wat binnenkort ook met het nieuwe Dorpshart mag gebeuren.

Voor het zover is, staan er nog wat afwerkingsklussen op de planning. Hoe die verlopen en wanneer die volgen? Daarover lees je meer in de volgende PUUR-magazines en op www.werkeninpuurs.be. Daar ontdek je niet alleen de planning. Je krijgt ook antwoord op je vragen

en ontdekt welke de werkzaamheden meebrengen.

omleidingen met zich

Zo ga je vlot de nieuwe opleveringen tegemoet. 

De brandweerkazerne werd officieel geopend op 10 en 11 maart.

Puur magazine 01 | 2012

13


14

wonen

Oost West … betaalbare thuis best! De Vlaming wordt geboren met een baksteen in de maag. Maar bij sommigen valt die nogal zwaar. Want bouwen, verbouwen … of zelfs huren is niet voor iedereen vanzelfsprekend. En dat terwijl we allemaal dromen van een eigen stek. In Puurs proberen drie sociale huisvestingsdiensten die wens te verwezenlijken. De baksteen in de maag licht verteerbaar maken: dat is het opzet van Optrek vzw, cvba Eigen Woning en de Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom Klein-Brabant. Deze drie sociale huisvestingsdiensten helpen bij de zoektocht naar een betaalbare woning. Hiervoor focussen ze zich allemaal op een andere dienstverlening.

Goedkoper huren via Optrek De huidige huurprijzen wegen zwaar door. Voor sommige Puurse gezinnen betekenen ze zelfs een overbelasting. Het Sociaal Verhuurkantoor Optrek

Puur magazine 01 | 2012

wil ze helpen. Hoe? Door zelf op zoek te gaan naar woningen op de private huurmarkt. Die verhuurt Optrek dan door – tegen sociaal aanvaardbare tarieven. Blijven die op het scherp van de snee? Dan kun je een tussenkomst aanvragen via de Vlaamse huursubsidie van het Vlaams Gewest. De meeste woningen uit het Optrekaanbod staan in Puurs. Maar ook in Willebroek, Bornem, Sint-Amands, Niel, Rumst, Boom en Hemiksem biedt Optrek betaalbare huurwoningen aan.

Inschrijven op de Optrek-wachtlijst Een huurwoning via Optrek bemachtigen? Dan moet je je inschrijven op de wachtlijst. Daarvoor moet je meerderjarig zijn, ingeschreven zijn in het bevolkingsregister, en voldoen aan de inkomsten-, eigendoms-, taalen inburgeringsvoorwaarden. Jouw plaats op de wachtlijst hangt af je inkomen, je woningnood, je band met de gemeente en het aantal mensen dat je ten laste hebt.


wonen Sociale huurwoning via Eigen Woning Heel wat mensen hebben het moeilijk op de woningmarkt. Daarom biedt de cvba Eigen Woning hen een reeks sociale huurwoningen aan. Die bouwt, verbouwt, onderhoudt en beheert de organisatie zelf. Vandaag heeft Eigen Woning bijna duizend woningen ter beschikking in Puurs, Sint-Amands en Bornem. Dat aanbod breidt ze voortdurend uit.

Registratie als kandidaat-huurder Kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning? En voldoe je aan de opgelegde inkomsten-, taal- en inburgeringsvoorwaarden? Registreer je dan als kandidaat-huurder. Dat doe je door je in te schrijven op de wachtlijst met wettelijke volgorde. Komt er een huurwoning vrij? Dan kent de raad van beheer die toe aan de eerste kandidaat-huurder op de lijst.

Kopen of bouwen via KLE Huiseigenaar zijn: ook mensen met een beperkt inkomen dromen ervan. De Gewestelijke Maatschappij voor de Kleine Landeigendom Klein-Brabant (KLE) maakt die droom waar. Ze bouwt sociale woningen en appartementen en biedt die te koop aan. Geen KLE-woning, maar een andere stek kopen? Dan kun je bij de KLE terecht voor een lening van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Die is beschikbaar zolang de kredietprogramma’s – goedgekeurd door de Vlaamse minister van Wonen – over voldoende geld beschikken. Is dat het geval? En voldoe je aan de voorwaarden die de VMSW oplegt? Dan kun je lenen voor de aankoop met renovatie.

Inschrijven als kandidaat-koper Eigenaar worden van een woning of appartement? Schrijf je in als kandidaat-koper op de wachtlijst. Dat kan in drie afzonderlijke registers: in Puurs, Bornem of Sint-Amands. Je moet wel aan de inkomsten- en eigendomsvoorwaarden voldoen. Meer informatie vind je op www.vmsw.be. 

Vraag hulp aan de sociale huisvestingsdiensten Laat die baksteen in je maag niet langer doorwegen. De sociale huisvestingsdiensten helpen je graag bij de zoektocht naar een betaalbare (huur)woning. Je vindt ze alle drie op hetzelfde adres: Guido Gezellelaan 49.

Meer weten? • Optrek vzw: tel. 03 825 25 67 of svk@optrek.be • Eigen Woning: tel. 03 740 00 20 of info@eigen-woning.be • Kleine Landeigendom KleinBrabant: tel. 03 889 18 48 of info@klein-brabant.woonnet.be Jouw vragen zijn ook welkom bij de ambtenaar Wonen, Wouter De Clercq. Je bereikt hem op het nummer 03 890 76 61 of via wouter.declercq@puurs.be.

Puur magazine 01 | 2012

15


16

milieu

Puurs kleurt groen Kinderen onderzoeken het water in Sint-Pietersburcht tijdens Dag van het Park 2011.

Hectische tijden? Die vragen een rustgevende woonomgeving, waarin natuur, dieren en gezonde lucht primeren. Puurs biedt die groene oase, dankzij de inwoners en verenigingen die zich inzetten voor de lokale natuur. Nestkastjes ophangen, wilgen knotten, padden overzetten: de Puursenaar toont graag zijn groene hart. En de gemeente wil niet achterblijven. Daarom focust ze op natuur- en landschapszorg – met de aankoop van natuurterreinen, de aanplanting van bossen, en het ecologische beheer ervan.

Groen kopen Koopt de gemeente biologisch waardevolle terreinen? Dan laat ze zich leiden door het gemeentelijke natuurontwikkelingsplan van 1996. Dat stroomlijnt het aankoopbeleid, door onder meer de gronden met de hoogste natuurwaarde op te lijsten. Die vind je vooral in de beekvalleien, zoals aan de Vliet, de Molenbeek en Zielbeek. Daar kocht Puurs intussen

Puur magazine 01 | 2012

verschillende stukken groen. We zijn vandaag de trotse eigenaar van Tekbroek (15ha), Munckbos (5ha), Polder van Bree en Hof ter Zielbeek (25ha), Fort van Liezele (20ha) en Hof van Coolhem (14ha).

Groen beheren De gemeente moet het aangekochte groen ook inrichten en beheren. Het einddoel? Biologisch waardevolle natte graslanden en bossen creëren. Daarom vervangt de gemeente de populieren geleidelijk door inheemse wilgen, essen en zwarte elzen. Die vormen een gemengd loofbos – ideaal voor een nat bos met een hoge natuurwaarde, dat zich ook uitstekend leent voor een ontspannende wandeling.

Groene hulp Alle waardevolle natuurgebieden zelf beheren is een té zware klus voor de gemeente. Daarom rekent Puurs op verenigingen zoals Natuurpunt vzw. Die beheert onder meer Laenenbeemd, Liezelebroek en de Molenbeekvallei in Kalfort. De gemeente geeft hiervoor een jaarlijkse toelage, waarmee Natuurpunt de natuurlijke overstromingsvlakte langs de Molenbeek in stand houdt. Goed nieuws voor de padden, vleermuizen en steen- en kerkuilen die er wonen.

Groene steun Puurs wordt getypeerd door zijn knotwilgen, elzenkanten, populierenrijen, sloten en poelen. Deze landschapselementen charmeren de wandelaars en beschermen de dieren,


milieu

die er voedsel en onderdak vinden. Dit groene karakter van de gemeente houden de Puursenaars zelf in leven. Want bezitten ze een landelijk stukje grond? Dan krijgen ze voor de aanleg en het onderhoud ervan een gemeentelijke toelage – bijvoorbeeld om hun wilgen te knotten. De voorbije veertien jaar betaalde de gemeente hiervoor bijna 29.000 euro aan haar inwoners. Bomen knotten, een haag planten of een poel aanleggen: dat doe je natuurlijk niet zo maar. Daarom werkt de gemeente sinds eind 2010 samen met het Regionaal Landschap Schelde-Durme. Dat stuurt een landschapsdeskundige langs die je gratis advies geeft.

Groene dierenwereld Een groene omgeving is aangenaam om in te wonen – voor de Puursenaars én de dieren. Padden en uilen plezieren we met de natuurgebieden langs de beekvalleien. Maar een vogel als de gierzwaluw zoekt liever

de dorpskern op. Daar huist hij in de spleten en kieren van gebouwen. Omdat die door renovaties stilaan verdwijnen, luidden de gemeente en het Regionaal Landschap ScheldeDurme in 2010 de alarmbel. Om de dieren opnieuw welkom te heten, hingen ze verschillende nestkastjes op in Puurs.

Groene opvolging Een hart voor de natuur kweek je – bijvoorbeeld met motiverende opleidingen over fauna en flora. Daarom neemt de gemeente elk jaar deel aan de Dag van het Park. Hét moment om planten en dieren uit de streek in de kijker te zetten. Zoals

Schoolkinderen ontmoeten milieu in Hof ter Zielbeek.

Puur magazine 01 | 2012

17


18

milieu

vorig jaar de onderwaterwereld in de vijver van Sint-Pietersburcht. De schoolgaande jeugd maakt kennis met de natuur tijdens de tweejaarlijkse Milieu Ontmoetingen Puurs (MOP). Tijdens de vorige editie stelden de bomen en struiken in Hof ter Zielbeek zich voor, en speurden de leerlingen naar zwaluwen en watersalamanders. De kleuters werden tijdens het jaar van de biodiversiteit uitgenodigd in CC de Kollebloem. Daar genoten ze van de muzikale voorstelling ‘Rood, Water en Nacht’, met actrice Maaike Cafmeyer en cellist Frans Grapperhaus. Kortom: voldoende natuuropleidingen om een nieuwe generatie natuurliefhebbers te verzekeren! 

Groen engagement Tijdens het jaar van de biodiversiteit, in 2010, ondertekenden de gemeente en de afdeling Klein-Brabant van Natuurpunt een charter. Daarmee beloofden ze zich in te zetten voor een divers dieren- en plantenrijk. Het charter bevestigde de jarenlange samenwerking en dit met mooie resultaten: het natuurleerpad in het Tekbroek, het project kerkuil, het vleermuizenreservaat in het Fort Liezele, de natuurgidsenwerking en de vzw Arboretum Puurs Speeltuin Sint-Pietersburcht.

Meer weten over de aanleg en het onderhoud van kleine landschapselementen? Neem contact op met het Regionaal Landschap ScheldeDurme: Hemelstraat 133A, 9200 Dendermonde – tel. 052 33 89 10 – info@rlsd.be – www.rlsd.be.

Streekeigen groen langs de Koningsbeek.

Puur magazine 01 | 2012

De vrijwilligers van Natuurpunt verzamelden inmiddels al heel wat gegevens over de aanwezige soorten in onze streek. Informatie hierover, zelfs met alle verspreidingskaartjes en foto’s, kan je raadplegen op www.waarnemingen.be. Wist je dat er in Klein-Brabant al meer dan 900 plantensoorten gevonden zijn, en alleen al rond het Fort van Liezele meer dan 45 soorten wilde bijen? Of dat er in je eigen tuin al vlug tientallen tot honderdtallen aan nachtvlinders te bewonderen zijn?

Een toelage vraag je aan bij de Milieudienst Puurs: Hoogstraat 29, 2870 Puurs – tel. 03 890 76 16 – milieudienst@puurs.be – www.puurs.be.


mobiliteit

Foto Marc Vanraes

Betaalzone: maximaal twee uur parkeren tegen vijftig cent per halfuur, eerste halfuur is gratis:

Puurs past parkeerbeleid aan

- Hoogstraat, Willem de Vochtstraat en Stationsstraat - Botermarkt en Heilig Hartplein

Blauwe zone: maximaal twee uur parkeren met parkeerschijf:

De parkeerplaatsen in de Puurse handelskernen zijn geliefd. Omdat de gemeente er iedereen een plekje gunt, past ze haar parkeerbeleid aan. De plaatsen dicht bij de handelskern reserveert ze voor kortparkeerders en laat ze vanaf 2 april betalen. Langparkeerders vinden iets verderop een gratis plaatsje. Puurs werkt volop aan een vernieuwd dorpshart en is al een reeks trendy winkels rijker. Om alle bezoekers een parkeerplek te gunnen, past de gemeente haar beleid aan. Kortparkeerders betalen vanaf 2 april voor een plek die dicht bij het centrum ligt. Terwijl langparkeerders iets verderop een gratis plekje vinden.

Betaalparkeren in de handelskern van Puurs In druk bezochte winkelstraten moeten de parkeerplaatsen snel weer vrijkomen. Heb je je aankopen gedaan? Dan ruim je plaats voor de volgende. Zo vindt iedereen vlot een plekje. Daarom reserveert de gemeente de parkeerplaatsen in de kernwinkelstraten en op de belangrijkste pleinen voor kortparkeerders. In deze parkeerzone mag je maximaal twee uur parkeren – tegen vijftig cent per halfuur. Laat je jouw wagen niet langer dan een half uur achter? Dan neem je een gratis parkeerticketje.

Blauwe zone rond de handelskern De straten rond de handelskernen en de verschillende dorpskernen blijven blauwe zones. De parkeerschijf is er tussen 09.00u en 18.00u verplicht. Je mag er dan maximaal twee uur gratis parkeren. Opgelet: Als je je schijf niet plaatst of sta je langer dan aangegeven op het parkeerticket of de aanduiding op de parkeerschijf moet je een som van 15 euro per halve dag betalen. Voor de buurtbewoners is er één bewonerskaart per adres beschikbaar. Die kost 25 euro en is een jaar geldig. Daarmee parkeren ze zo lang ze willen in de aangeduide zone.

Uitbesteding parkeerbeheer Voor deze nieuwe parkeerregeling zal de gemeente samenwerken met de firma OPC (Optimal Parking Control). Zij zullen zorgen voor de uitvoering van het parkeerplan en de controle op de naleving ervan.

- Kerkplein - R. Verbelenstraat, F. De Bondstraat, Eeuwfeeststraat, Schuttershofstraat en Violetstraat - Kerkhofstraat: van G. Gezellelaan tot Eeuwfeeststraat - Palingstraat: van Dorpshart tot Eeuwfeeststraat - Hondsmarkt: de huidige blauwe parkeerzone, uitgebreid met de eerste twee rijen dwarsparkeerplaatsen aan de bibliotheek - deel van de Guido Gezellelaan - toegangswegje aan de Stationsstraat tegenover de De Bondtstraat - de bovengrondse parkeerplaatsen van het toekomstige Dorpshart In de tweede helft van 2012 voorzien we nog meer parkeerplaatsen in de ondergrondse parking van het Dorpshart. Breendonk, Kalfort, Liezele en Ruisbroek behouden een blauwe zone in hun handelskernen.

Informatievergadering op 27 maart Hoe dit praktisch in zijn werk gaat en wat er precies verandert, lichten we samen met de firma OPC graag toe op dinsdagavond 27 maart om 20.00u. U bent van harte welkom in de Rode zaal van CC de Kollebloem.

Puur magazine 01 | 2012

19


vanaf 20.00u

zaterdag

5 mei

feest van de burgemeester

ten voordele van

DJ PIPSE DJ PUDDIE DR. ZIPPER HIS MASTERS VOICE

” U O Y K C O R L L I “WE W

DJ REGI BARBARA DEX ERIC FLANDERS

RICO ZOROH QUARTET FEAT. NICOLE

Polyvalente Zaal de Kollebloem - PUURS VVK: € 8 / Kassa: € 10 | alle info op www.puurs.be of via tel. 03 890 76 20

V.U.: Koen Van den Heuvel, Hoogstraat 29, 2870 Puurs | actienummer Kom Op Tegen Kanker 110-225-751

Evenementenhal de Kollebloem - PUURS

D/2012/8512/14

LIVE IN THE MIX

31 - PUUR-magazine 1  

De lentezon brengt plezier magazine 01 | maart | april | mei 2012 gemeentelijk informatieblad van Puurs | www.puurs.be

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you