Page 1

   




         

        The project task was to design a new residential building in c.so Francia. The project choice was to create a building of 4 floors, maximum. The study tried to respond to a need for natural ventilation, and to guarantee a good exposure to sun. The optimization of the solar contribution was studied through a conservator system.






        

         The plan was studied through a modular cube unity . The cubes form the teaching class and create internal courts. Nature and greenery introduced into the school make a connection between terrace and recreation area.




 

       

        The choice of the materials was made after a deep analysis of €CO and benchmark. Natural ventilation was studied considering the origin of the wind. The technology choices made, were to use a shading system and photovoltaic energy integrated into the glass and in the roof.






 

      

     The project was developed around different buildings that open into courts that provide a public-private space.






 



     

     The elements of the study were: - green (roof -court) - water saving - the choice of the material. The project integrated an evaluation of the efficiency of the building material. The acoustics and the lighting environment were also studied.




 

 



    

     A study of the shadow in the facade necessitated a consideration of the integration of photovoltaic energy into the glass window. The project choice was to create big windows overhangs into which was integrated amorphous silicon.




 

 





 





 







 



      The project focused on the integration of new technologies as a solution for the facade and the roof of the ENEL building in Catania. The proposal was to integrate in a unique module: - photovoltaic (rotating) brise soleil - phase change material. - fibre optic collector. - solar water collector




 

 





 



 









 



     

1. plaster 2 cm 2. expanded clay concrete 20 cm 3. wood fiber insulation 10 cm 4. phase change material 2 cm 5. air space 5 cm 6. external aluminum panel with vertical ceramic louvres 3 cm




 

 

   

 

    The competition asked the project of temporrary residence for Milano Expo 2015. The proposal were modular residence made of pallet.




 

 

    

     The choice to use pallet is due to the fact that this material is recycled and at the same time can be modularly assembly. The idea was to generate a prefabricated module that could give lot of advantages from an economical point of view and a practical one. The challenge is to generate a prefabricated element that could overcome the limits coming from the prefabrication.

L.B. :.: portfolio :.:  

architecture, works and project

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you