Page 1

5 februari 2014

Tips voor de redactie: redactie@loosduinsekrant.nl

Archeologische vondsten

P3

Drukte tijdens open huis Hofstad Lyceum

WIJKNIEUWS

P9

Succes voor P11 Loosduins voetbal

WIJKNIEUWS

SPORT

���������������

De nieuwe

COLLECTIE is binnen!

��������������� ���������������

Omstreden hotel arbeidsmigranten geopend Het nieuwe Wooncomplex Jobcenter Haaglanden op de Jaap Edenweg is afgelopen vrijdag geopend door wethouder Marnix Norder In het onderkomen, dat in opdracht van uitzendbureau Jobcenter is gebouwd, kunnen 324 werknemers uit Middenen Oost-Europa terecht. De eerste bewoners hebben hun intrek al genomen. Het complex is tijdelijk en bedoeld voor een periode van vijf jaar.

Foto: Tineke Arbacht

Boekje ‘Krap bij Kas’ helpt handje Met de maatschappelijke betrokkenheid in Loosduinen zit het wel snor. Dat bleek afgelopen dinsdag tijdens de druk bezochte uitreiking van het informatieve boekje ‘Krap bij kas’ in buurthuis de Bokkefort. Wethouders Kool en Klein waren de eersten die een exemplaar overhandigd kregen. ‘Krap bij kas’ geeft een helder overzicht van de wijkgebonden activiteiten en voorzieningen in Loosduinen. Er staan verschillende regelingen en voorzieningen in vermeld op het gebied onderwijs, welzijn, belastingen en gezondheidszorg. Nuttige informatie dat bewoners van Loosduinen die in armoede leven een steuntje in de rug geeft. Voor de uitreiking van het boekje ‘Krap bij kas’ gaf Jenneke van Veelen, projectleider individuele hulpverlening namens Stek een presentatie. Jenneke: “Mensen in armoede belanden in een donkere tunnel en zijn op zoek naar een uitweg” vertelt Van Veelen. “De I-shop is een goed startpunt voor mensen in armoede. Vandaaruit worden hulpverleners ingeschakeld die bijvoorbeeld fondsen kunnen aan schrijven binnen de Stichting Samenwerking Sociale Fondsen (SSSF)”. Ook Han Maagdenburg van Zorg en Bijstand nam het woord. Zijn verhaal sloot aan bij de algemene stemming op de bijeenkomst. “Een beetje empathie, bereidwilligheid helpt mensen in nood verder. Al levert het misschien niet direct resultaten op, het brengt mensen in nood wel beter op weg”, aldus Maagdenburg.

De bijeenkomst kende ook een vrolijke noot. Cabaretier Martijn Breeman zong twee toepasselijke liedjes. Het refrein van het eerste liedje Koper en Zilver en Goud' gaf een duidelijk signaal af naar de huidige regering. Dames en heren politici, ’t Is toch om te treuren, dat in een welvarend land, er nog iemand armoe lijdt, dames en

heren politici, laat het niet gebeuren, dat een mens in Holland sterft, door uw nalatigheid. Nadat Breeman het verdiende applaus in ontvangst had genomen maakten wethouder Kool en Klein hun entree en namen het informatieve boekje 'Krap bij kas' in ontvangst. Wethouder Kool: Wethouder Kool maakte duidelijk dat tot zijn uit-

VERZILVER UW Verkoop het nu

GOUD!

€29,per gram

d) (basis fijngou

Ik wil uw goud

U ontvangt direct de hoogste contantprijs voor sieraden, heel of kapot, munten, goudbaren, tandengoud, zilver, guldens, rijksdaalders, bestek, zilveren schalen, broodmanden, diamant, briljant en horloges: Cartier, Rolex, Breitling, Omega, Jaeger LeCoutre, Patek Philippe, Panerai, T.W.C., enz.

Potma Edelmetaal Papestraat 28 - 2513 AW Den Haag - Tel.: 070 - 363 6666 AL 25 JAAR EEN VERTROUWD ADRES di. t/m za. 11.00 - 17.00 uur

www.potma-edelmetaal.nl

Makkelijk te bereiken met openbaar vervoer, uitstappen halte Binnenhof (centrum)

Zilverprijs € 450

,- per kilo

diensttreding op 19 maart hij zich met al zijn kracht gaat inzetten om mensen in nood verder te helpen. “Niet alleen geld, maar elkaar een beetje helpen, de hand uitsteken, is belangrijk vandaag de dag. Ik blijf me verweren tegen maatregelen die gericht zijn om mensen in nood nog dieper in de ellende te duwen. Zoals de maatregel om de bijstand te schorsen indien je als bijstandsgerechtigde niet genoeg moeite doet om werk te vinden”. Wethouder Klein wist daarnaast te vermelden dat de buurthuizen gesloten zullen worden waar niet actief gebruik van gemaakt wordt. “Van buurthuis de Bokkefort wordt actief gebruik gemaakt en wordt dus hoogstwaarschijnlijk niet gesloten”, aldus Wethouder Klein. Het boekje Krap bij kas is gratis verkrijgbaar bij stadsdeelkantoor Loosduinen en de I-shops.

Wethouder Norder: “Ik ben blij dat Jobcenter haar deuren opent. Het is goed voor de stad dat de werknemers hier gehuisvest zijn. Er zijn nog teveel plekken in de stad waar arbeidsmigranten met velen in te kleine woningen wonen. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de Haagse economie en goede huisvesting hoort hierbij.” Er zijn 60 units beschikbaar, allemaal volledig ingericht en met een gezamenlijke keuken met zitgedeelte. In de kantine op het terrein is een recreatieruimte ingericht en is er een kleine winkel en een wasserette. Het complex is gebouwd op een voormalige tennisbaan met veel groen op het terrein. Rondom de woonverblijven is voldoende ruimte beschikbaar voor recreatie. De units dragen namen van tennissers, zoals ‘Azarenka'. De bouw van het hotel is later klaar dan gepland omdat het uitzendbureau het ontwerp wilde aanpassen aan de nieuwste regels van de brancheorganisatie voor EU-arbeidsmigranten. In het nieuwe ontwerp is – omgerekend per bewoner - tien vierkante meter beschikbaar, in plaats van de acht in het oude ontwerp. Jobcenter heeft samen met de politie en de gemeente Den Haag een beheerplan opgesteld. Hierin staan afspraken die calamiteiten en overlast moeten voorkomen.


2

5 februari 2014

www.meestersmakelaars.nl

tel: 070-211.49.26 Altijd bereid om u te helpen.

Dassenrade 51

Burg. Waldeckstraat 71

Kmrs. 6

Kmrs. 3

m2 102

m2 147

m 116

2

m 95

1 2 1

IS

N

PE

O

Dr. L.J. Rogierstraat 45

Kmrs. 5

3

HU

Albert Schweitzerlaan 35

Kmrs. 4

Zaterdag 8 feb. 10.30 - 11:15

4 kmr. eengezinswoning, bouwjaar 2008, luxe afwerking, o.m. granieten vloer met vloerverwarming, keuken met o.m. Siemens inbouwapp.. Badkamer met fraaie stoomcabine. 3 Ruime slaapkamers, tuin (50m2) op het Zuidwesten.

€260.000 k.k.

4

1 2 2

IS

N

PE

O

HU

IS

N

PE

O

1 2 2

Kmrs. 2

m2 65

2

1 1 1

2

5

HU

Catharina van Rennesstraat 248

IS

N

PE

O

HU

1 2 1

IS

N

PE

O

HU

2

Exclusieve 5 kmr. eengezinswoning in Houtwijk. Speelse lichtinval door vide. Vloerverwarming, keuken met Siemens inbouwapparatuur. Badkamer met ligbad en douchecabine. 4 ruime slaapkamers, tuin (47m2). Zonnig dakterras (16m2).

Zaterdag 8 feb. 13.00 - 13:45 Ruime 6-kamer eengezinswoning (116m2) met een tuin op het Oosten van 60m2 en idyllisch gelegen in de bocht van een schitterend mooi beekje, waardoor u kunt genieten van vrij uitzicht over de volle lengte van dit stukje natuur. De woning werd recentelijk gerenoveerd. Erfpacht afgekocht tot 31-8-2029.

Zaterdag 8 feb. 14.00 - 14:45 In het gewilde Houtwijk bevindt zich in de lommerrijke Dr. L.J. Rogierstraat 45 deze rustig gelegen 3-kamer hoekwoning op een perceel grond van 1are en 65 centiare (tuin op het Zuiden en het Westen). Erfpacht is eeuwigdurend afgekocht. De woning heeft intern te maken met achterstallig onderhoud.

Smaakvol en hoogwaardig afgewerkt zonnig 2 kmr. appartement (65m2) op tweede verd. met berging in de onderbouw. Op 1 minuut lopen van winkels en openb. verv. Eigen grond, dubbel. glas, actieve VvE: €192,00/mnd.

€325.000 k.k.

€265.000 k.k.

€165.000 k.k.

€130.000 k.k.

Zaterdag 8 feb. 11.30 - 12:15

ze speerp n O

ten un

MENTOREN GEZOCHT

vo o

Maakt u het verschil?

Stichting Mentorschap Haag en Rijn (SMHR) zoekt in de regio’ s Haaglanden en Delft/Westland/Oostland vrijwilligers die MENTOR willen zijn.

Wat doet SMHR? �� ������������������������������������������������������������ �� ����������������������������������������� �� ���������������������������������������� �� ����������������������������������������� �� ��������������������������������������������������������

Lo

r

Een mentor kan optreden als vertegenwoordiger voor mensen die vanwege een psychiatrische stoornis, dementie of een verstandelijke beperking, niet meer in staat zijn om (geheel) zelfstandig beslissingen te nemen. Het betreft vaak mensen die geen familie meer hebben waar ze voor ondersteuning op terug kunnen vallen. Deze mensen wonen (nog) thuis of in een woonvoorziening. Een mentor wordt door de kantonrechter benoemd om de belangen te behartigen op het gebied van verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van mensen die (deels) wilsonbekwaam zijn, de zogenaamde immateriële belangenbehartiging. Er wordt een onkostenvergoeding aan de mentor verstrekt.

LET OP: 19 maart a.s. gemeenteraadsverkiezingen

Wie zoeken wij? �� ���������������������������������������������������������������������� � ���������������������������� �� ���������������������������������������������������������������� � ����������� �� ����������������������������������������������������������� �� ������������������������������������������������ �� �������������������������������������� �� ����������������������������������������������������������������������� � ����������������� �� ����������������������������������������

��������������������������������� �����������������������

�������������������������������� �������������� ��������� ������ ������������� ��������� � ���� �������������� ��������� ����� ���������������� ������������������� ������������� ��������������������

����� ����� �����

���� ���� ����

������������������������������������

������������������������������������������������������������������������������������������������������ ����������������������������������������������������������������������

� ���������������������������������

osduinen

���

������������������������������������������������������ ������� �������� van de erfpacht

2.

Behoud van Chalet Ockenburgh en snelle restauratie monumentaal pand; organiseren kleinschalige evenementen op Ockenburgh

3.

Betaald parkeren jagen we met pek en veren Loosduinen uit

4.

Goede bereikbaarheid Kijkduin, o.a. door doortrekken Randstadrail en realisatie Kustexpres tussen Kijkduin en Scheveningen; snelheidsduivels op hoofdwegen Loosduinen pakken we aan

5.

Stoppen sluipverkeer door Houtwijk, bussluis wordt verwijderd voor doorstroming

6.

Behouden familiaire karakter Kijkduin, o.a. door blijvend gratis parkeren

7.

Leegstand Loosduinse Hoofdstraat sturen we de laan uit, verloedering pakken we aan

8.

Ouderen tellen mee in Loosduinen, o.a. door voldoende activiteiten voor ouderen

9.

Handen af van bomen Laan van Meerdervoort; Loosduinen is schoon, veilig en leefbaar, met voldoende groen en aanbod van speelvoorzieningen voor kinderen

10. Eigen identiteit Loosduinen behouden, o.a. door aandacht voor Loosduins Museum en realisatie cultuuranker met grand café

In de tweede week van maart starten wij weer met een nieuwe cursus voor kandidaat mentoren. Heeft u belangstelling voor of vragen over het mentorschap, neemt u dan contact op met Ellen Vos, coördinator regio Haaglanden email: denhaag@smhr. �������������������������������������������������������������������������� �����������������������������������delft@smhr.nl. Voor meer informatie over de stichting kijkt u op onze website: www.smhr.nl

Zaterdag 8 feb. 15.00 - 15:45

Ons hele verkiezingsprogramma lezen? Richard de Mos

www.groepdemos.nl

Lijsttrekker Groep de Mos/ Ouderen Partij Den Haag

�������������������������������� ������������ ��������������

���������������������� ������������ ����� ����� ������������������� ����� ����� ������������������������ ��������� � ���� � ���� ������������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������� �������������������� ����� ������ ����������� ���������������� ��������� ����� ������� ��������������������� �������������� ������������������������� ����� ������� ����������������������� ����������������������� �������������������� � ���� ������ ���������������� � ������������� ��������� ���� �� ������������� �� ����������� ���������������� � ����������������� ������������ ��������������������������� ������� �������� ��������������� ��������� �������� ��������� ������������������������ ������� ��������

���

���

��������������������������������������������������������������������������������������������������������������


5 februari 2014

Bijzondere archeologische vondsten Onlangs werden de archeologen, tijdens het onderzoeken van vondsten uit Ockenburg, verrast door twee bijzondere vondsten. Zijn vonden een Romeins masker en godenbeeldje. In de jaren 90 waren er opgravingen in Ockenburgh. Dit onderzoek wordt nu uitgewerkt. Daarbij komen regelmatig verrassende vondsten tevoorschijn. Eén van de bijzondere vondsten van de opgraving op Ockenburgh is een stukje terracotta. Het is een onderdeel van een groot masker: een enorm grijnzende mond. De gaten zijn bedoeld om door te ademen. Waarvoor het masker precies werd gebruikt is niet duidelijk. Dezelfde maskers kwamen wel voor in Romeinse kluchten (theaterstukken). Maar een hele voorstelling lang door deze mondopening praten, is niet makkelijk. Er zijn ook aanwijzingen dat deze maskers bij speciale rituelen werden gebruikt. De afschrikwekkende uitdrukking kon daarbij boze krachten verdrijven. Maskers worden in Nederland vooral gevonden bij plaatsen met een militaire achtergrond. Er zijn in Ockenburgh nog 2 delen van maskers tevoorschijn gekomen. Tijdens de opgravingen werd ook een deel van een aardewerk beeldje gevonden. Dankzij de afgebeelde voeten werd dit al snel herkend als een onderdeel van een Romeins godenbeeldje. Uit de grote hoeveelheid aardewerk kwam nog een stukje van dit beeldje tevoorschijn. Het nieuwe stukje paste precies, waardoor nu links en rechts van de voeten de onderkant van een klassieke zuil te zien is. Samen beelden de zuilen een tempel uit. Er is maar 1 godin die zo in een tempel wordt afgebeeld: Venus. Zij werd vereerd als godin van de liefde en van de vruchtbaarheid. Een beeldje als dit is pas 1 keer eerder in Nederland gevonden.

��������������

����������� ���������������������

��������� ���������������� ���������������������

��������������

���� ����

�������

�������������������� ������������������

������� Dr. Weitjenslaan 30A, Poeldijk Postbus 53044, 2505 AA Den Haag advertenties@loosduinsekrant.nl redactie@loosduinsekrant.nl 0174 - 27 16 74 | www.loosduinsekrant.nl

Van het Loosduins Museum... Zoals u al vele malen in deze krant heeft kunnen lezen is momenteel in het Loosduins Museum een expositie ingericht over het ontstaan en de exploitatie van een voor die tijd heuse stoomtrambaan onder de naam van 'de Westlandsche Stoomtramweg Mij'. Dat alles nam een aanvang in de jaren '80 van de l9e eeuw. Dat wil zeggen; mede onder de verantwoordelijkheid dus van de Loosduinse gemeenteraad in die dagen en jaren. Voor de hand ligt eens na te gaan wat er zoal in die vergaderingen over de totstandkoming en de verdere gang van zaken betreffende de W.S.M aan de orde is geweest. Al in 1879 was het een onderwerp van gesprek toen een zekere heer H.C.van der Meulen uit Amsterdam een 'adres' richtte tot de gemeenteraad 'tot het leggen van gezonken rails in de gemeente en ten tweede te overwegen'afstand te doen van de bermen langs de Straatweg tussen Loosduinen en 's Gravenhage ten behoeve der op te richten Stoomtramweg. Ten derde tot het berijden der te leggen rails met straatlocomotieven en wagens. Op praeadvies van B.en W. werd bovenstaand verzoek voorlopig toegestaan, evenwel onder zodanige bepaling dat de raad later zal gelieven te bepalen'. Een jaar later probeert diezelfde heer Van der Meulen een aanslag te plegen op 500 bomen die aan de vaartzijde van de (Oude) Haagweg staan te prijken omdat deze in de weg zouden staan. Hij was bereid daarvoor f.6000,- te betalen. B. en W. adviseerden -hoe rooien ook te betreuren zou zijn- deze verkoop toe te staan, evenwel voor f. 7000,-, een bedrag dat voor de gemeente niet was te versmaden. Na stemming wordt dat verzoek verworpen met 4 tegen 3 stemmen'. In de vergadering va 22 april 1881 adviseren B.en W. de raad om f. 500,- te voteren om 'hiervoor bij gelegenheid van de inwijding van de tramweg eenige feestelijkheden te organiseeren. Het lid Van der Gaag is tegen een feest voor het volk omdat zulks de losbandigheid bevordert. Aan de orde kwam ook een 'Verordening, regelende het toezicht op de stoomtramwegen binnen de gemeente Loosduinen'. Enkele artikelen daaruit: Art. 1 De machinisten zijn verplicht: a: om rij- of voertuigen van welke aard ook, paarden onder de man steeds tenminste 100 meters vooraf , door het luiden van de bel, te waarschuwen.

Cie Loosduinen De Commissie Loosduinen vergadert dinsdag 11 februari om 19.30 uur in de vergaderruimte op de eerste etage van de Henneberg. Oud en Nieuw wordt geevalueerd en ook Karsten Klein is aanwezig. De vergaderingen van de Commissie Loosduinen zijn openbaar. Inspreektijd vooraf melden aan de via 3537945 of e-mail com missieloosduinen@denhaag. nl ) of uiterlijk 15 minuten voor aanvang van de vergadering.

b: om bij het voorbijrijden of tegenkomen van rijtuigen of wagens met paarden, hitten, muilezels en ezels bespannen of deze beesten onder de man of aan de hand, al datgene te vermijden wat het schrikken der dieren kan veroorzaken. c: bij het tegenkomen van een begrafenisstoet, 200 meter daarvoor te stoppen tot deze gepasseerd is'. Anders dan nu valt aan de hand van het straatbeeld van toen niet anders te concluderen dan dat Loosduinen een pure plattelandsgemeente was. In de

vergadering van 17 november' beklaagt een der leden zich op het gevaarlijk werpen van gloeiend vuur op den Loosduinsche Straatweg door machinisten van den stoomtram'. Ach, het is maar een kleine greep en een beetje sfeer proeven uit de vele discussies die destijds in de Loosduinse raad plaatsvonden. U kunt nog tot en met 22 februari kennisnemen van deze expositie, elke zaterdag en 1e zondag van de maand tussen 13.00 en 17.00 uur.

Opnieuw kapvergunning Laan van Meerdervoort In 2013 vroeg het college een kapvergunning aan voor 196 bomen voor het herinrichtingsplan voor de Laan van Meerdervoort. Ondertussen heeft de rechter bepaald dat de bomen moeten blijven staan tot de uitspraak in de bodemprocedure. Afgelopen week is nog eens een kapvergunning voor 38 bomen in het stadsdeel Segbroek aangevraagd. En verleend. Het actiecomité. Laat de Laan de Laan constateert dat twee van de 38 bomen op het bewuste deel van de Laan van Meerdervoort staan: Een jonge iep in de middenberm en een bloesemboom op het trottoir. Gerwin van Vulpen van de Haagse Stadspartij zet hier zijn vraagtekens bij. Zo vraagt Van Vulpen zich af of het procedureel mogelijk is om voor bomen, waarvoor reeds een kapvergunning is verleend, nog een keer een kapvergunning aan te vragen. Bovendien is onduidelijk hoe de tweede vergunningaanvraag voor beide bomen zich verhoudt tot de uitspraak van de rechter over de eerste kapvergunning. Het woord is nu aan het college.

Wat is er loos? Karsten Klein Stadsdeelwethouder Loosduinen

Vorige maandag stonden de cricketspelers van HBS Craeyenhout op het podium van het Circustheater in Scheveningen. Deze Loosduinse jongeren werden samen met meer dan driehonderd andere Haagse sporters gehuldigd op het Haags Sportgala. Tijdens dit jaarlijkse feestje bleek weer eens hoe sport leeft in onze stad. Vorig jaar waren er dus meer dan driehonderd Hagenaars die nationaal, Europees of wereldkampioen zijn geworden in hun sport. Dat is een resultaat om trots op te zijn. Met het sportgala willen we die trots en waardering dan ook tastbaar maken om al die atleten extra aan te moedigen om vol enthousiasme verder te gaan. Den Haag draagt sport hoog in het vaandel. We zetten in op een stad waar kinderen uit alle wijken ruim de kans hebben om te sporten dankzij de aanleg van Cruyff courts en Kraijeck Playgrounds. Een stad ook waar sportopleidingen van het hoogste niveau kunnen genoten worden. Zo kan de oudste HBO sportopleiding van Nederland vanaf 2016 genieten van de modernste campus van het land in het Zuiderpark. Ook de leerlingen van het ROC Mondriaan gaan er les volgen en zal samengewerkt worden met

universiteiten om alles nog wetenschappelijker te onderbouwen. Ook op het gebied van topsport gebeurt er heel veel in deze stad. Vorige week mocht ik met trots bekend maken dat één van de grootste zeilraces in de wereld, de Volvo Ocean Race, in juni 2015 een stop maakt in Den Haag. Dit wordt een prachtig spektakel voor onze kuststad. Een week later begint met het WK beachvolley een ander groots sportfeest. Maar eerst krijgen we in juni van dit jaar het grootste sportevenement in Nederland in jaren; de Rabobank Hockey World Cup oftewel het WK hockey. Dan zullen de 12 beste mannenteams en 12 beste vrouwenteams van de hele wereld, hier in onze stad, tegen elkaar strijden om de wereldtitel. Het blijft echter niet bij een sportieve hoogmis van het hockey; het wordt een feest voor de hele stad. Ook hier in Loosduinen zullen allerhande activiteiten plaatsvinden voor jong en oud. En ook Loosduinse scholen doen mee aan het WK scholenprogramma. Dit alles omdat we geloven in een stad waar sport voor iedereen is; van jong tot oud en van amateur tot topsporter. Als we met het huidige enthousiasme verder gaan, wordt het circustheater misschien wel ooit te klein voor alle kampioenen die we willen huldigen.

COLUMN

Afhaalpunten | Slagerij Boektje Vlierboomstraat 127, Tabacotiek Loosduinse Hoofdstraat 180, Primera Appelstraat 230, Readshop Hildo Kroplaan 96

Media adviseur Hans Jongbloed Redactie Alex Dirkse Vormgeving Renée Furrer-Schoenmaker Uiterste aanlevertijd advertenties en redactie maandag 14.00 uur Bezorging BOWI vof T 0174 - 63 17 48 of 06 - 44 23 85 47

3

De Nieuwe Loosduinse Krant verschijnt in Loosduinen, Vruchtenbuurt, Bohemen, Houtwijk, Waldeck, Kijkduin, Ockenrode, Kraayenstein, Vroondaal, Monster | Oplage 38.000 exemplaren De Nieuwe Loosduinse Krant is een zelfstandig weekblad en behoudt zich het recht voor advertenties en kopij zonder opgave van redenen te weigeren. Er kan geen aanspraak gedaan worden op schadevergoeding n.a.v. foutieve plaatsingen van advertenties en berichten.


4

5 februari 2014

Wilt u goud of zilver verkopen?

����������������� ���������� �����������������

�� ����� ��

Chris van Waes is naast antiquair en juwelier ook gediplomeerd taxateur. Voor uw goud en zilver biedt Chris van Waes op basis van een vakkundige taxatie een goede prijs.

������������������

��������� ���������

��������������

Juwelier Antiquair

������������������� ������������������ ����������������������

�� �

���������

����������

�� �

�����

���������������������������

���������������� �����������������

���������������������������������� ����������������������������������������� ������������

�������������������������������������� �������������������������������������������

���������������

������d� Geopen���� ����� ���elij ks van� dag �� 5 uur ���� 7.1���� 0-1���� 8.0 van� ags���� erd���� ���� Zat uur 0 5.0������ 0-1���� 9.3 ����

�������������������������������������� �������������������������������������������������������� ����������������������

AUTOBEDRIJF

DE VOEGHT www.devoeght.nl ��Onderhoud & APK keuring ��Airco service ���Schade-taxatie (ook via schadegarant) ���Winter- en zomerbandenopslag

LOOSDUINSE KRANT NIET ONTVANGEN?

��Occasions ��Schadereparatie ��Inname auto’s (erkend rdw vrijwaring) ��Vervangend vervoer

����������

����������

���

�����������������������������

������

������� In meer dan 125 winkels in Nederland! + Een kwaliteitsbril voor een scherpe prijs. + Er komt aan de kassa niets bij! + Laagste prijsgarantie. + Dat is Eyelove® !

�������������������������� ������������������

��������������

�����

��������

������������������

������������������������������

Veilingweg 30 2675 BR Honselersdijk Industrieterrein ‘Honsel-noord’ Telefoon 0174-630938

Bel BOWI vof 06-44238547 (na 18 uur 0174-631748)

���������

Speciaal Slagerij Jeursen

����������������������

�������������������� �������������������

�� �

������ ����������������������������������� ����� ������������ ������� ����������

�������������������������������

Uw vertrouwen waard

������������������ ����������� ��������������� ����������������

����������������

������������������������������

���������������������

����������������

�������� �����������

�������������

���������������������

�����������������������������������������������

���������� �� Complete bril op iedere sterkte inclusief gratis oogmeting! Eyelove® bril op sterkte

Eyelove ® multifocale bril

(voor veraf óf dichtbij)

met onzichtbaar leesgedeelte

+ Incl. montuur, keuze uit 175 monturen

+ Incl. montuur, keuze uit 175 monturen

Met deze coupon:

NU

€ 39,-

Deze kortingsactie loopt t/m 15 februari 2014 en uitsluitend bij inlevering van deze coupon.

KORTINGSCODE: 52550

����������� �������������� �� ����������������� ��

���������

+ Incl. beide glazen op iedere sterkte

��������������������������� ���������������������

(ook met iedere cilinder mogelijk) + Incl. niet goed = geld terug garantie

���������������������������������� ������������������������������������� ������������������������������������� ��������������������������

+ Gratis onzichtbaar leesgedeelte + Gratis ontspiegeling + Gratis kraswerende laag + Gratis dunner geslepen + Gratis luxe brillenkoker + Gratis oogmeting

Vaste lage prijs:

€ 99,-

DA Drogisterij & Luxe parfumerie Zutt Arnold Spoelstraat 96, Loosduinen, (070) 397 8655

��������������������������

+ Incl. beide glazen op iedere sterkte (ook met iedere cilinder mogelijk) + Incl. niet goed = geld terug garantie + Gratis ontspiegeling + Gratis kraswerende laag + Gratis dunner geslepen + Gratis luxe brillenkoker + Gratis oogmeting

� � � � � � ���

������������������������������������ ������� ���� �������� �������� ��� ���� ��� ������������ ������� ������ ���� ���� ���������� �������� ��� ��� �������� ���� ���� ������������� ��� ������� ���� ���� ���� ��� ������������ ������������ ��� ������� ��� ������ ���������������� ��������������� �����������������

������������������������������������� ��������������������������

������������ ������������������

��

�������

����������������� ����������������

��������������������

�����


5 februari 2014

Haagsche Beek weer geopend Na een periode van ingrijpend verbouwen zal restaurant & partycentrum De Haagsche Beek vanaf morgen weer haar deuren openen. De eigenaar, die ook verantwoordelijk is voor de laatste ontwikkelingen van 't Goude Hooft en de grondlegging van Clooney in Zoetermeer, vond het tijd voor een belangrijke update. Na zo'n tien jaar stomen, bakken, grillen en niet te vergeten ontbijt serveren voor ontelbare gasten, liet hij zijn Haagsche Beek een complete metamorfose ondergaan. En dat zie je meteen als je de auto parkeert op een van de talloze vrije parkeerplaatsen voor het pand aan de Machiel Vrijenhoeklaan. Daar rijst nu een prachtige nieuwe halfopen pui met zitplaatsen, en ook inpandig zijn de nodige modificaties doorgevoerd. Verrassend is de geheel nieuwe keuken die tot en met de vloer- en tegelvoegen werd vernieuwd. Een batterij aan nieuwe keukenapparatuur maakt dat De Haagsche Beek weer garant staat voor de meest uiteenlopende lekkernijen. Dat het ontbijt, lunch of diner u maar weer mag smaken. En wat te denken van een diner voor twee op Valentijnsdag. Zie ook de advertentie elders in deze krant. Advertorial

Genieten bij de Wijnmakelaar Heeft u de leukste wijnwinkel met het lekkerste assortiment van Den Haag nog niet ontdekt? Sinds enkele jaren is ‘De Wijnmakelaar’ gevestigd aan de Goudsbloemlaan 148. Hier treft u een ruime keuze aan wijnen voor iedere gelegenheid en zeer scherp geprijsd. ‘De Wijnmakelaar’ heeft een groot assortiment wijnen rond de vijf á zes euro, waarvan de huiswijn er echt mag zijn. Deze huiswijn, ‘Zinc’, zit in een robuuste één literfles. Menigeen heeft al kennis gemaakt met de ‘Zinc’ en komt ervoor terug. De huiswijn is er in het wit, rosé en rood en wordt door de eigenaar, Robert Hulst, zelf geimporteerd uit Zuid Frankrijk. Het enthousiaste team in de winkel adviseert u graag en kan u alles vertellen over de vele wijnen in het assortiment. Uiteraard ook voor een wijn-spijs advies bent u hier aan het juiste adres. Zeker met het oog op de komende feestdagen is een bezoek aan de winkel zeker de moeite waard.

Trots zijn ze ook op het ruime assortiment biologische of biodynamische wijnen uit alle windstreken. Wijn is een beleving, de kroon op een dag, een begeleider van een lekkere maaltijd, of gewoon zomaar omdat je het glas heft in een goed gezelschap. Deze beleving straalt de winkel van ‘De Wijnmakelaar’ in alles uit, een soort snoepwinkel effect, je krijgt zin om alles te proeven. En dat kan! Het team van ‘De Wijnmakelaar’ organiseert regelmatig wijnproeverijen. Hierbij zijn voor besloten groepen de mogelijkheden groot, ook in combinatie met begeleidende hapjes. Naast de vele wijnen staat er ook een breed assortiment van Kleef jenevers en likeuren in de winkel. En, verkopen zij de Indonesische spekkoek likeur: Sayah. Neem de proef op de som en ga eens langs bij ‘De Wijnmakelaar’ aan de Goudsbloemlaan 148. Proef, laat je adviseren en geniet!

5

Prijswinnaars Reformhuis Van Leeuwen Reformhuis Van Leeuwen maakte onlangs twee dames blij met een prijzenpakket met een waarde van liefst 200 euro. Aanleiding hiertoe was het 30jarig bestaan van Provamel, bekend van hun plantaardige en biologische producten. Men kon vooraf een gokje wagen en raden hoeveel deelnemerskaarten er uiteindelijk in de actiebox zouden zitten. Niemand kwam op het juiste aantal van 143 kaarten, maar bij benadering

waren twee prijswinnende dames de meest accurate. In het prijzenpakket zat onder meer een dienblad, een koekenpan, een vegetarisch kookboek en verschillende doucheproducten.

Behandeling acne door huidtherapeut in de winter

Veel jongvolwassenen lijden onder jeugdpuistjes of acne. Acne ontstaat met name in de puberteit en is een aandoening van de talgklieren. Deze aandoening gaat gepaard met overvloedige talgafscheiding,de talgklieruitgangen raken verstopt, bacteriele kolonisatie en ontstekingsprocessen rondom de talgklierfollikel. Je ziet dan mee-eters, zowel witte als zwarte, puisten, bulten en ontstekingen. Behandeling van deze aandoening kan op verschillende manieren geschieden. Vaak zoeken deze ‘patiënten’ hun heil in producten van de drogist of apotheek. Een andere weg is die via huisarts of dermatoloog waar veelal medicijnen voorgeschreven worden. Een andere te bewandelen weg is die via de huidtherapeut. Tegenwoordig is de huidtherapeut vrij toegankelijk maar de therapeut werkt ook graag samen met huisarts en dermatoloog.

Vaak versterken behandelingen elkaar. Doel, hoe dan ook, is om in te grijpen in de verhoorningsstoornissen, de talgproductie te verminderen , de ontstekingsprocessen te verminderen en de bacterie te bestrijden. De behandeling van acne kan het best in de winter gedaan worden omdat veel van de producten niet samen gaan met zongedrag. Bovendien zorgt de zon voor een dikkere huid wat de acne alleen maar erger maakt. De behandeling bestaat uit: reinigen, scrubben, peeling, verwijderen van puisten en mee-eters, IPL (lichttherapie) en advisering. Aan het eind van de behandeling kan elke acne-patiënt zelf het natraject verzorgen door de adviezen van de huidtherapeut, dit heet zelfmanagement en bestaat uit het leren reinigen, gebruik therapeutische en fruitzuurcrèmes, sunblock, gebruik schone producten (hygiene), ‘niet aankomen’ en levensstijl. Ook voor de behandeling van littekens kan men uitstekend bij de huidtherapeut terecht die dan onder andere als therapie in kan zetten: pellingen, chemische peelingen, licht en laser, camouflage en siliconen. Bij nagenoeg elke zorgverzekeraar is er binnen het aanvullende pakket.een budget voor deze behandeling

Advertorial

Drukte tijdens het Open Huis van Hofstad Lyceum: Hofstad EXTRA Afgelopen zaterdag hing de roodwit-blauwe vlag samen met EUen de UNESCO vlag aan het Colijnplein te wapperen. Reden was het Open Huis van Hofstad Lyceum waar het een drukte van jewelste was op deze internationaal georiënteerde Gymnasium-VWO en HAVO school. Al meer dan 10 jaar werkt de school met partnerscholen over de hele wereld en de school biedt zelfs een tweetalige opleiding aan. Extra vanaf dit schooljaar zijn twee programma’s voor sport en cultuur, waar veel belangstelling voor was. Komend schooljaar start Hofstad Lyceum met de programma’s Hofstad EXTRA Sport en Hofstad EXTRA Kunst: leerlingen kunnen dan één middag in de week na schooltijd onder professionele begeleiding sportief of creatief bezig zijn. Deelname aan Hofstad Extra kost € 120,- inclusief materialen. Hofstad Lyceum, gelegen aan het

Marlous Muda, kunstcoördinator op Hofstad Lyceum, vertelt over de workshops van Hofstad EXTRA Kunst: ‘De wereld om je heen is gevuld met beeld: posters, film, Waarom Hofstad EXTRA Sport televisie, muziek, beeldende kunst, en Hofstad EXTRA Kunst? computerkunst. Er zijn heel veel Hofstad EXTRA is bedoeld als vormen van kunst en media. Soms kweekvijver voor sportieve en vind je een kunstwerk mooi, soms creatieve talenten. De school wil grappig, soms lelijk en soms ondeze leerlingen al direct vanaf de begrijpelijk. In de Kunstfabriek brugklas samenbrengen en laten excelleren in datgene waar ze goed komt het allemaal aan bod. We in zijn en waarmee ze graag bezig gaan schilderen, fotograferen, filmen, werken met de 3D-printer, zijn: sport of kunst. In Hofstad EXTRA Sport komen maar ook showmusical zit in het programma.’ brugklassers in aanraking met verschillende sporten: golfsurfen, Over één ding zijn deze docenten skiën, snowboarden, schaatsen, van Hofstad Lyceum het roerend cardiofitness en tennis. ‘We hebeens: ‘Wij hebben er ontzettend ben veel enthousiaste sporters in school en we vinden een sportcul- veel zin in!’ tuur waardevol voor onze school. wisselingen en andere contacten Met Hofstad EXTRA Sport willen De inschrijfperiode op Hofstad met scholen in het buitenland. we die sportcultuur nu al vanaf de Lyceum loopt tot 21 maart en hierVanouds is er veel aandacht voor voor kunt u een afspraak maken bèta-activiteiten. Een enthousiaste brugklas gaan vormgeven,’ aldus via telefoonnummer 3687670. Niels Stam, sportdocent op Hofsportafdeling organiseert tal van Meer info: www.hofstadlyceum.nl activiteiten door de leerjaren heen. stad Lyceum. Hetzelfde geldt voor de afdeling kunst. De grote musicalproducties zijn daar een mooi voorbeeld van.

Colijnplein, is een school voor havo, vwo en gymnasium met een aparte afdeling voor tweetalig onderwijs. Daarnaast is de school bekend om haar sterke internationaliseringprogramma met uit-


6

5 februari 2014

HappyValentinesdayvrijdag

14 februari

��������������������������� ������������������������������� ���������������

����

����������� �������������� ��� ���� �������������� ���

������������������������������������������������������������

���������������������������������������������� �������������������������������������������� ����������������������������������������������������������������� �������������������������������������� ������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������� �������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������� Valen�jn: Gee �������������������������������� f een

��������������������������� � ����������������������������������������

�������

����������������������������������������

beautybon va

n Cadance

��������������������������������������������������������������������������������������������������������

���������������������������������������������������������������������

�������������

Over het ontstaan van Valentijnsdag zijn verschillende versies in omloop. In de meeste gevallen wordt de oorsprong gezocht in het oude Rome. 14 Februari was de dag Godin Juno, de koningin van alle goden en godinnen en de beschermheilige van vrouwen en het huwelijk. Op het festival dat een dag na haar feest begon, werden Romeinse jongens en meisjes door middel van een soort loting samengebracht. Dit festival zou de voorloper zijn van het latere Valentijnsfeest.

��� ���

�������

���������

�������������

Een andere legende gaat over de Romeinse priester Valentijn, die in het geheim huwelijken voltrok in een tijd dat het voor gewone soldaten verboden was om te trouwen. Deze priester werd gevangen gezet en overleed. Hij werd begraven op 14 februari 270 V.C. Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Hoe het ook zij, 14 februari is de dag van het uitwisselen van liefdesbrieven en cadeautjes geworden. Tegenwoordig is Valentijnsdag vooral bedoeld om een anonieme liefde een lieve boodschap te sturen. Voor veel verliefde paren is het een dag om elkaar extra de liefde te bewijzen, in de vorm van een kaartje, bloemetje, etentje of cadeautje.

����������

����������� �������

��������

����������� ������������� ������������������� ��������������� ����������������������

������������������������ ����������������������������������� �����������������������������

���������������������� ��������������������������� ����������������������������������������


5 februari 2014

Verras jouw Valentijn vrijdag 14 februari met...

Alphons Diepenbrockhof 28 2551 KG Den Haag info@pa�sserievaneck.nl www.pa�sserievaneck.nl tel: 070 3910119

❤❤

Ve rge e t u Va le n t ijn n ie t o Ve r we n p 14 Fe b r u a r i u w ch o c o lad lie f me t h e e r eo li jk in de v o r f h e e r li jk t a a rt e m v an e e je n h a rt

������������������ �������������������

��������������

����������������������������������������������������������� ����������������

��

���� ��������� � �� � � � � ���������

��� � � � � � � � �

����������������������������������

������������������������

����

����������������������������������������������������������� �������������������� ����������������������������� �����������������������������������

���������������

����

��������������������������������������������� ���������������������

������������������������������������������������������������������������������������������������������������ ��������������� ���������������������������������������������������������������������������

���������������������������������������� ������������������������

���������� Goudsbloemlaan 148, Den Haag

Telefoon:

������������������ ������������ �������� ���������� ���������������

070 346 23 12

����������� ������� ����������� ������������� � ������������� ������

����������������

Speciaal voor VALENTIJN hebben wij heerlijke wijnen voor u uitgezocht!

������������������ ������������������������������������������������

We zien u graag in onze winkel! ���������������������

�����������������

GOUDSBLOEMLAAN 148

�����������������������

Openingstijden: Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

13.00-18.00 uur 11.00-18.00 uur 11.00-18.00 uur 11.00-19.00 uur 11.00-18.00 uur 10.00-17.00 uur

��

Welkom!

���������������������

Wijnen, cadeaus en service! �������������������������������������� ������������������������������������������������������������������������������

7


5 februari 2014

Liefdesmenu

���������������������������

������������

���������

�������������������������� ��������������������

��������������������������� �������������������������������� ����������������������������������������������� ����������������������������������������������������������������������������

Lekker genieten met Valentijnsdag

������������������������������������������������������ ������������������������������������������������������� ������������������������������������������� �� �������������������������������������������� ������������������������������������ �� ��������������������������������������������� ������������������������������������������������������ ������������������������������� ❤♥❤❤♥❤ ������������������������������������������������������ ��������������������������������������������������� �������������� �� ��������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������� ���������������� �� � ��������������������������������� � ������������������������������������������������� � ������������������������������������������������ ���������������������� ❤♥❤❤♥❤ ����������������������������������������������������������� �������������������������������������������������������

❤ �������

����������������������

Nog steeds een begrip in Den Haag

���������������������������������������������� ��������������������������������

�������� � � ��� �� ����������

���������������

���������������������������������������� �������������������������������������������� ���������������������� ������������������������������������� ��������������������������������������������������������������������������������������

��������������������������������������������� ������������������������������������������� ���������������������

SHOARMA RESTAURANT

�������������������������� �����������������������

���������� ������ ����������� ��������������

�������������

���������������� ������������������� ��������������� �������������������������� ���������������������������

���������������������� ���������������

���������������

������������������������������ �������������������������������������������������� ���������������������������������������� ����������������������� ��������������������

�������� �������� �������� �������

��������������

��������������

8

��������������������������� ���������������������������������� ���������������������

������������������

�������������������������������������


5 februari 2014

9

ACTIVITEITEN werkende mantelzorgers. Donderdag 13 februari is het onderwerp: “Financiële aspecten en gevolgen van de zorg ”Uitleg over de mogelijkheden van financiële ondersteuning van de verschillende soorten zorg bij dementie. Een deskundige in deze materie spreekt de mensen toe.

Bloedverlies bij de ontlasting? Verlies van bloed of slijm tijdens de ontlasting is een signaal dat onderzocht moet worden. Gerard Nienhuis (49) uit Zoetermeer schrok er zo van, dat hij eerst deed alsof er niets aan de hand was. “Ik was bang dat er iets niet goed was.”. “Mijn klachten gingen niet over en ik maakte me steeds meer zorgen. Uiteindelijk ben ik samen met mijn vriendin naar de huisarts gegaan. Die vond het erg verstandig dat ik ermee kwam. Het is belangrijk zo snel mogelijk ernstige aandoeningen uit te sluiten, vertelde de huisarts.”

wees de huisarts me door naar Keizer Kliniek, waar men veel ervaring heeft op dit gebied. Ik kon er

“Ik kreeg snel duidelijkheid en hoefde niet meer ongerust te zijn”

bleek het gelukkig niets ernstigs. Erg fijn dat ik niet meer ongerust hoefde te zijn.” Bloedverlies bij de ontlasting Bloedverlies bij de ontlasting ontdekt u meestal op de wc. Er zit bloed op het toiletpapier of u ziet bloed op of tussen de ontlasting. Soms zit er ook wat slijm bij. Bloed en bloedstolsels zonder ontlasting kunnen ook voorkomen. Allemaal signalen die om nader onderzoek vragen. Ze kunnen wijzen op aandoeningen waarvoor een goede behandeling nodig is. Het is belangrijk dat u zich snel laat onderzoeken.

Keizer Kliniek: vakkundig en modern De beoordeling van uw klachten gebeurt vakkundig en snel door de ervaren specialisten van Keizer Kliniek. Ze zijn gespecialiseerd in darm- en bekkenbodemklachten en de behandeling van obstipatie, incontinentie, bloed en/ of slijm bij de ontlasting en aambeien. Ondersteund door moderne systemen en apparatuur stellen de artsen een betrouwbare diagnose. En brengen uw huisarts op de hoogte van de

Programma: 19.00 – 19.30 uur: Inloop met gratis koffie en thee 19.30 – 20.00 uur: Het thema: “Op wie kan ik een beroep doen?” 20.00 – 20.30 uur: Pauze 20.30 – 21.00 uur: Gelegenheid om vragen te stellen 21.00 – 21.30 uur: Napraten

Burenhulp

Doe mee met de burenhulpcentrale? Kunt u wel wat hulp gebruiken bij een (kleine) klus? Of wilt u af en toe iets Prettige ontvangst gelukkig snel terecht, werd prettig behandeling en eventuele nazorg. Keizer voor een buur doen? De burenhulp“Na een aantal vragen over mijn ontvangen en goed geholpen door Kliniek werkt intensief samen met onder ancentrale brengt hulpvraag en aanbod stoelgang en het bloedverlies ver- een ervaren arts. Na het onderzoek dere het Leids Universitair Medisch Centrum en bij elkaar! andere ziekenhuizen in de regio. Als Heeft u een verzoek tot burenhulp De zorgverzekeraars vergoeden de doorverwijzing nodig is, hoeven on088-783 8218 of wilt u helpen? Bel dan de behandelingen van Keizer Kliniek in derzoeken daardoor niet opnieuw het basispakket. www.keizerkliniek.nl burenhulpcentrale op 070-262 9999 plaats te vinden. en u wordt doorverbonden met Prinses Catharina Amaliastraat 28-Den Haag | Zwaluwweg 2 - Voorschoten een medewerker van de helpdesk in Loosduinen of Houtwijk. U kunt dan uw vragen kwijt en u wordt barokensemble Festoen o.l.v. Jan van wijkbewoners. U bent van harte Jazzkoor Jazzenzo Lezing Haagse Binnenstad als deelnemer ingeschreven. Via Jazzkoor "Jazzenzo" van het (voorma- der Linden voert in een avondvullend welkom op woensdag 12 februari Dinsdag 11 februari houdt wijkverwww.burenhulpcentrale kunt u programma werken uit van o.a. de van 13.00 tot 16.00 uur voor een lige) Koorenhuis zoekt sopranen en eniging /wijkberaad Bohemen- Walzich ook inschrijven als aspirantcomponisten Huygens, Frescobaldi lunch met aansluitend een een mannenstemmen, alle toonsoorten deck- Kijkduin een themaochtend . deelnemer. Een medewerker en Johan Sebstiaan Bach. Van de optreden van ISH Community Choir. zijn welkom. Het koor bestaat uit Op deze themaochtend geeft Inge ISH is de International School van mensen van allerlei leeftijden en re- laatste wordt na de pauze Cantate Camfferman een lezing met dia’s over neemt dan contact met u op om verdere informatie te geven en 9 uitgevoerd, een cantate die door Den Haag. Het niveau van het peteert elke maandag van 18:30 tot de vernieuwingen in de Haagse Binu definitief in te schrijven. Alle Bach in 1732 geschreven werd op koor is semi-professioneel, het 20:00 uur in het Koorenhuis aan de nenstad. Centraal staan de ontwikhet Lutherse koraal 'Es ist das Heil repertoire bestaat uit spirituals, Prinsegracht 27 in Den Haag. Regelkelingen in het gebied rond Turfmarkt deelnemers worden ingeschreven uns kommen her'. Maar liefst acht pop, klassiek en musicals. Ook zal matig begeleidt en ondersteunt een en Houtmarkt en de architectuur van want zonder adresgegevens weet de burenhulpcentrale niet in welke combo - bestaande uit professionele instrumentalisten staan borg voor de het jongerenensemble van de ISH onder andere de nieuwbouw van buurt u woont, wat u nodig heeft begeleiding terwijl de zangpartijen een muzikaal optreden verzorgen. musici - het koor. Er is horeca in de verschillende ministeries. Aanvang en wie er in uw buurt gebeld kan worden ingevuld door Françoise De kosten bedragen € 5,00 per vorm van een brasserie waar men 10.30 uur, zaal open 10.00 uur. De Kably (sopraan), Marie Anne Jacobs persoon. U kunt zich opgeven bij heerlijk (en niet te duur) kunt eten. toegangsprijs: voor leden € 2,50, voor worden om u een handje te helpen. Ook krijgt u een deelnemerspasje van de receptie van Duinhage aan Twee maal per jaar wordt er een uit- (alt), Daniël van Kessel (tenor) en niet leden € 4,- inclusief koffie en Frans van Rooijen (bas). De Savornin Lohmanlaan 202. voering gegeven in de foyer van het thee. Verenigingsgebouw Walboduin, de burenhulpcentrale. U kunt ook langskomen in de I-shop Henneberg, Dit korps uitvoerenden staat borg Telefoon 070-3254640 of per mail : Koorenhuis. Voor geïnteresseerden: Alphons Diepenbrockhof 2. Tramstraat 15 of I-shop Houtwijk, Dr. voor een hoge kwaliteit. Het ensem- info@duinhage.org kom een keer vrijblijvend langs bij H. van Gelderenlaan 260-262 om u ble Festoen geeft drie keer per jaar zo'n repetitie! Cursus Engels persoonlijk in te schrijven. een soortgelijke uitvoering in de Open huis bij jeugddrumband Maandag van 13.00 tot 14.30 uur is Abdijkerk. er in buurtcentrum de Wiekslag aan Henneberg Vrijdag 7 februari houdt de Bezoekers wordt niet om entreegeld Jeugddrumband Scouting Den Haag de Molenbrink 68a nog plek bij de Zaterdag 8 februari is het weer danLeesclub Loosduinen gevraagd, ook niet voor de kosten “Open huis” in de repetitieruimte aan Engelse cursus voor gevorderden. sen geblazen tijdens de HennebergIedere maand een boeiend boek levan het programmablad, maar worde Beethovenlaan 1 (gymzaal van de Come and join! Info: 3978390 of 06 avond. Een toegangskaartje kost € zen en daar samen over praten. Dat - 18030515. OBS “De Kleine Keizer”). 2,75 en is verkrijgbaar bij de receptie. den geacht hun waardering te uiten kan in WDC de Henneberg iedere 2e door een vrije gift in de collecte na Vanaf 19.00 uur staan de aanwezige Een dag later, zondagmiddag, gaan maandag van de maand tussen 14.00 afloop. De avond wordt halverwege jeugdleden en instructeurs klaar vanaf 13.00 uur de bingoballetjes en 16.00 uur. Gezamenlijk wordt er Alzheimer Café om aan de kinderen en ouders te door de molen en maak je kans leuke onderbroken door een pauze. een over het boek gepraat en van het In Ontmoetingscentrum Dementie Het adres van de Abdijkerk is Willem laten zien en horen hoe leuk het is prijsjes te winnen. De zaal gaat om een komt het ander, meningen over in Loosduinen (Mozartduin, MoIII straat 40. Voor meer informatie: bij de oudste jeugddrum-band van 12.00 uur open en de toegang is cultuur, geschiedenis, persoonlijke zartlaan 211) wordt voor de vijfde www.abdijkerk.info Nederland (opgericht 23 april 1916). maal gestart met het Alzheimer gratis. ervaringen komen aan bod. Voor bezitters van een ooievaarspas Maandag 10 februari wordt het boek Café. De avond is gericht op menis deelname aan een culturele Nachttrein naar Lissabon van Pascal sen met dementie, mantelzorgers, Abdijkerk Sociëteit Duinhage vereniging (zoals de Jeugddrumband) geïnteresseerde wijkbewoners en Mercier besproken. Iets voor u? Kom Zondagavond 9 februari (aanvang Sociëteit Duinhage organiseert zelfs nagenoeg gratis. Instrument en professionals, kortom iedereen met eens vrijblijvend kennismaken en 20.15 uur) staat de bezoekers van in samenwerking met VOOR uniform worden tegen een geringe meld u aan bij de I-shop van de interesse voor het thema. Er is gede Abdijkerk een indrukwekkende welzijn iedere tweede woensdag bijdrage in bruikleen gegeven. Henneberg tel. 3976001. kozen voor het avondtijdstip i.v.m. muziekuitvoering te wachten. Het van de maand een sociëteit voor

OPLOSSING vorige week

ZOEK DE TIEN VERSCHILLEN: Winterse homo ludens


10

5 februari 2014

KERKDIENSTEN 9 februari 2014

��������� � �������������������������

��������������������������������

�������� �

�� ���������

�� �����������

�� ����������

������������������������������������� ������������������������ �������������������� �������������������� ���������������� �������������������� �������������������� �������������������

PROT. GEM. 'S-GRAVENHAGE ABDIJKERK 10.00 uur: ds. Jacob Korf BOSBESKAPEL 10.00 uur: ds. M. Koster NED. HERV. EVANGELISATIE De Wiekslag, Molenbrink 68A 09.30 uur: ds. P. den Ouden 15.30 uur: kand. E. van Ittersum BETLEHEMKERK 10.00 uur: dr. P.J. Visser 17.00 uur: ds. L.J. Vogelaar PAROCHIELOCATIE MARIA VAN EIK EN DUINEN O.L.V. Hemelvaartkerk zat.13.00 en zondag 10.00 uur STADSABDIJ H. Pastoor v. Ars zat. 19 uur en zondag 10.30 uur REMONSTRANTSE GEMEENTE Laan v. Meerdervoort 955 10.30 uur: ds. M. Slootmans VERZORGINGSHUIZEN HOUTHAGHE 10.00 uur: Mw. L.J. Ridderhof-Boon DUINHAGE zaterdag 8 februari 16.00 uur: ds. O. Elseman TABITHA Mozartlaan 280 16.30 uur: ds. Nel van Dorp HUIZE EYKENBURG 10.00 uur: ds. M.A. Sijbrandij

EVANGELISATIEGEMEENTE DE ROTS Albardastr. 60 10.00 uur: dhr. H. Goldberg CHRISTENGEMEENSCHAP DE GOEDE HERDER Meidoornstraat 9 10.00 uur: evangelist B. Hobrink NED. HERV. KERK POELDIJK 10.00 uur: ds. A.J. Molenaar 19.00 uur: ds. A.J. Molenaar HERV. GEMEENTE Ter Heijde a/z 10.00 uur: ds. H. Mast PROT. GEM. MONSTER Burg. Kampschöerstraat 25 10.00 uur: ds. D. van Duijvenbode HERV. GEMEENTE MONSTER 10.00 uur: ds. P. Nobel 16.30 uur: ds. F. Maaijen

Eenzaam in God’s aanwezigheid? Lees de Bijbel... Geen Bijbel? Kom langs in de Bijbelkiosk op het Arnold Spoelplein. Elke zaterdag van 9.00 - 17.00 u

Stoffeeratelier Albert van der Putten

Februari

�� �� �� �� ��

������������������������������������� ����������������������������������������� ��������������������������������������� ������������������������������� ���������������������������������

� � � � �

���������������������������������������������������

STORM UITVAARTVERZORGING BESCHIKBARE UITVAARTCENTRA

’WALDECK’

OUDE HAAGWEG 28, 2552 EP DEN HAAG

’SORGHVLIET’

GROOT HERTOGINNELAAN 1, DEN HAAG

UITVAARTCENTRUM ’NOOTDORP’ VEENWEG 14, NOOTDORP TEL 015 88 74 538

John de Hoogh Uitvaartleider

DAG & NACHT BEREIKBAAR TEL +31 70 397 8877 FAX +31 70 397 3587

DIVERSEN ����������������� �������������������������� ����������������������������� �������������������������� ����������������������������� ���������������������������� ���������������������������� ������������������������� ��������������������� �������������������������� ������������������ ����������������������������� ������������������ ���������������� ��������������������������� ����������������������� ����������������������

3-gangen keuzemenu vanaf 17.00 uur

������������������ ������

Voorgerecht

Huisgemaakte kippenworstspiesjes met knoflooksaus en tomatensalsa of Gamba’s gegratineerd in kruidenboter en kaas of Gemengde salade met avocado, blauwe kaas en bacon Hoofdgerecht

�������������� ����������� ������������ ������������

Nagerecht

Verrassing van de chef of Koffie/thee

p.p.

Reserveren T. 0174 - 244 843 of E. info@madestein.nl Madepolderweg 100 | Den Haag

www.madestein.nl Volg ons op facebook & �������

�����������������

��������������������������������

�����������������������������������������������������������������

���������������������� �������������������������������

����������������� �����������������

www.tuincentrumockenburgh.nl ONDERHOUD

����������������������������� ������������� ����������������������������� �������������������������� ���������������������� ���������������������������� ������������������� ������������������� �������������� ������������������������������������� �����������

Spanish ribeye met marinade van grove mosterd en bruine suiker of Zeeduivel met kreeftensaus en Hollandse garnalen of Lamsschenkel met witte wijn botersaus en peterselie

19,50

Tuincentrum Ockenburgh

LOOSDUINSE KRANT NIET ONTVANGEN? Bel BOWI vof 06-44238547 na 18 uur 0174-631748 De afhaalpunten staan op pagina 3.

��������������� �������������������� �������������������������� �������� ������������������������ �������������������������� ��������������������������� ��������������� ����������������

������������������� ����������������� �������������������� �������������������������

����������� �������������������� ��������������

Nooit meer alleen! Vertrouw op ons en maak je leven compleet. Stichting Date, duurzame man-vrouw relaties sinds 1969 Veilig en betrouwbaar en áltijd in de buurt Persoonlijke begeleiding en voorstellen Onbeperkte kennismakingen en hoge slagingskansen Stella Lens tel.: 070-367 86 18 of b.g.g. 0800-022 0255 Aangesloten AVR / Singleskeurmerk / Geschillencommissie

www.stichtingdate.nl

PERSONEEL ������������������ ���������������������� ���������������������� ������������

TE KOOP Mooie dames spor�iets, met trom.rem, roestvrije naven & versn. €140,- T. 0703687164 ---------------------------------------Greeploze keuken, glans wit 3.50 m incl. app. nieuw! € 2000,- T. 0639064575 Ook particuliere advertenties kunt u aanleveren via advertenties@loosduinsekrant.nl

GEVRAAGD Gra�s rommelmarktspullen T. 06-4382 1305 ---------------------------------------Modeltreinen o.a. Märklin, Fleischmann enz. 070-3815824 / 06-31541934

TE HUUR 3 kmr appt. 1e etage Vlierboomstr €750 excl. per 1/3/14 T. 06-13601015

������������������������������� ���������������������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������� ��������� ����������

���������� ����������

��������� ������������

������������������������������������� �������������������������������������

�����������������������������������������������������������������������������������������������������

�������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������������������� ����������������������������������


5 februari 2014

Die Haghe revancheert zich

DUNO stap dichterbij lijfsbehoud

Na winst op IJVV De Zwervers en Quick Steps, stond zaterdag de derde wedstrijd van de tweede seizoenshelft op het programma. Ditmaal moest de club uit sportpark Ockenburgh het opnemen tegen Transvalia, de ploeg waar uit met 1-5 van werd verloren. Ondanks de vele afgelastingen kon Die Haghe op een zwaar, maar goed bespeelbaar hoofdveld aftrappen en startte heel goed tegen het onberekenbare TransvaliaZW. Na een doelpuntloze eerste helft begon Die Haghe sterk in het tweede bedrijf. Na 15 minuten werd het elftal beloond in de vorm van een doelpunt. Nick Christie ging op rechts goed door en zette de bal niet helemaal goed voor. Een Tranvalia verdediger trapte echter over de bal waardoor deze terechtkwam bij Gino Vader, die dit buitenkansje niet liet liggen en de 1-0 op het scorebord bracht. De voorsprong leidde echter niet ertoe dat Die Haghe de overhand nam daar Transvalia met meer balbezit de helft van Die Haghe ging opzoeken. Trainer Wim de Jong was niet gerust gesteld met slechts een 1-0 voorsprong en bracht in plaats van een verdediger nog meer aanvallende impulsen in door Nick Christie te wisselen voor Lowi Vervoorn. Die beslissing betaalde zich uit want in de 80e min werd Transvalia definitief geveld. Jesse Bakker zette de aanval op en bracht de bal bij Mario Chancal, die zijn tegenstander met een beetje geluk uitspeelde. Mario bracht de bal bij Peter de Kleer, die zijn goede wedstrijd kon bekronen met een mooi doelpunt en de daarmee de winst definitief voor Die Haghe binnen haalde. Volgende week kan Die Haghe de winstreeks vervolgen uit tegen S.C. Zuiderpark uit Rotterdam.

FOTO: Fres Reuling

DUNO is weer een stapje dichterbij lijfsbehoud in de tweede klasse gekomen. De winst op Zevenhoven (1-0) bracht de ploeg van trainer Dick Boereboom zaterdag iets meer in het kielzog van de veilige plekken. Matchwinnaar was Jedsel Markes. In de 24e minuut scoorde hij fraai en, naar achteraf bleek, besliste hij hiermee de wedstrijd. Markes was niet alleen op basis van dit fraaie doelpunt belangrijk voor DUNO. De aanvaller

liet ook zien dat hij afgerekend lijkt te hebben met zijn zo matige reeks wedstrijden van voor de winterstop. Markes is voor tegenstanders weer als vanouds onberekenbaar en vaak ongrijpbaar en liet weer zijn niet geringe voetbalkwaliteiten zien. Na een spannende wedstrijd kwam de zege uiteindelijk terecht bij de ploeg die daar het meeste recht op had. DUNO begon fel maar beheerst aan de wedstrijd met het besef dat Zevenhoven veel

over voetbalkwaliteit beschikt en doorgaans weinig ruimte nodig heeft om te scoren. De prima leidende (invaller) scheidsrechter Mourabit uit Gouda voelde het duel goed aan, floot wanneer dit nodig was maar gaf beide ploegen voldoende ruimte om te voetballen. Hiermee voltrok zich een voor het publiek aantrekkelijk en spannend duel dat DUNO in z’n voordeel besliste. Zie ook www.hsvduno.nl

HYS wint met dubbele cijfers Afgelopen vrijdag was het Belgische team uit Herentals te gast in de Uithof. Een team dat niet onderschat moet worden en fel, snel en fysiek ijshockey spelen. Zo ook de eerste periode van de wedstrijd die in een hoog tempo gestart werd en HYS binnen 4 minuten met een 0-1 achterstand werd opgezadeld. Stace van Bentem, die alleen voor de Belgische goalie kwam te staan, trok de stand weer gelijk. Nog eenmaal kwamen de Belgen voor te staan, maar nu trok topscorer Raphael Joly de stand gelijk. Met een stand van 3-2 werd kleedkamer opgezocht. In de tweede periode liep HYS verder uit naar

5-2 en wist HYC Herentals nog eenmaal te scoren en werd deze periode afgesloten met een stand van 5-3. De derde periode haalde HYS The Hague de trekker over en scoorde nog 5 maal zodat de eindstand 10-3 werd. Zaterdag was HYS The Hague te gast in

Eindhoven. Daar gingen zij onverstoorbaar verder met scoren en sloten de eerste periode af met een winst van 0-10. Beiden coaches verwisselden hun goalies, maar er was geen redden meer aan voor Eindhoven en de wedstrijd eindigde in 2-13. Vrijdag 8 februari is HYS The Hague gastheer voor de Nationale selectie. Bondscoach Chris Eimers komt dan met de oranje spelers naar de Uithof voor een oefeninterland tegen het Franse Nationale team. Aanvang van de wedstrijd in De Uithof is 20.30 uur. Informatie via: info@hysthehague.com

Voetproblemen snel weer verleden tijd Michiel van ’t Hart (55) uit Leidschendam had een wond aan zijn voet die maar niet genas. “Toen de wond weken later nog niet dicht was, ben ik toch maar naar de huisarts gegaan.” De specialistische behandeling van Keizer Kliniek zorgde ervoor dat de wond snel genezen was. “Ik had al langer last van een pijnlijke en vermoeide linkervoet. Natuurlijk ken ik als diabeet de risico’s van voetproblemen, maar me echt zorgen maken deed ik niet. Totdat ik een wondje kreeg aan de zijkant van mijn voet dat maar niet wilde genezen. Op aandringen van mijn vrouw ben ik er toen mee naar de huisarts gegaan.” Intensieve behandeling Antibiotica hielp niet bij Michiel.

“Intussen werd de pijn erger en de wond groter. Gelukkig werd ik toen doorverwezen naar Keizer Kliniek.

“We zijn erg opgelucht, mijn wond is nu heel mooi genezen” Daar bleek dat een gewricht in mijn voet was aangetast door een infectie. Na een intensieve behandeling is de wond nu mooi genezen. De zorgverzekeraars vergoeden de behandelingen van Keizer Kliniek in het basispakket.

Wij zijn erg opgelucht, want het had heel anders kunnen aflopen. De volgende keer ga ik eerder naar Keizer Kliniek.” Voetproblemen Veel ouderen hebben last van chronische wonden aan benen of voeten. De oorzaak kan een aandoening zijn zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Bij Keizer Kliniek staat een deskundig medisch team klaar om snel een diagnose te stellen en de wonden te behandelen. Daarbij hebben zij ook aandacht voor preventieve maatregelen zoals aangepaste en goed passende schoenen.

088-783 8238 www.keizerkliniek.nl

Prinses Catharina Amaliastraat 28-Den Haag | Zwaluwweg 2 - Voorschoten

Keizer Kliniek: vakkundig en modern De beoordeling van uw klachten gebeurt vakkundig en snel door de ervaren specialisten van Keizer Kliniek. Ze zijn gespecialiseerd in de behandeling van slecht genezende wonden aan bijvoorbeeld benen en voeten. Ondersteund door moderne systemen en apparatuur stellen de artsen een betrouwbare diagnose en brengen uw huisarts op de hoogte van de behandeling en eventuele nazorg. Keizer Kliniek werkt intensief samen met onder andere het Leids Universitair Medisch Centrum en andere grote ziekenhuizen in de regio. Als doorverwijzen nodig is, hoeven onderzoeken daardoor niet opnieuw plaats te vinden.

11

S.V. Loosduinen noteert 6-0 zege S.V. Loosduinen klopt VUC zat. met maar 6-0 De enige wedstrijd die zaterdag doorging in 4C was de wedstrijd van S.V. Loosduinen thuis tegen VUC zat. Na de 1-0 nederlaag veertien dagen terug bij de nummer 2 Duindorp S.V. de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe jaar voor de na het seizoen naar ODB vertrekkende trainer Remco Torken. Na 90 minuten stond er 6-0 op het wedstrijdformulier, met twee gele kaarten voor de bezoekers. Met het oog op de komende belangrijke wedstrijden liepen de Loosduiners geen schade met kaarten. Door deze overwinning staan de Loosduiners op een derde plaats in 4C en zijn nog volop in de race voor al de prijzen. Komende zaterdag wacht de topper tegen de nummer 1 Hercules op het terrein van HMSH aan de Vrederustlaan, aanvang 15.00 uur. Thuis werd nipt met 1-0 gewonnen. De week erna (15 februari) staat het restant op het programma van de door de regen gestaakte wedstrijd op 19 december 2013 bij de huidige nummer 4, KSD-Marine. Daar zijn nog 40 minuten te spelen bij een 1-1 stand. Meer nieuws en informatie zie www.svloosduinen.nl

D-Day voor ALO en Ready Afgelopen zondag speelde zowel ALO als Ready een lastige uitwedstrijd maar beide ploegen maakten geen fout en wonnen hun wedstrijd. ALO en Swift maakten er een boeiende wedstrijd van waarin ALO de hele wedstrijd de bovenliggende partij was maar in de begin fase nog geen definitief gat kon slaan. Na de rust werd het klasseverschil groter en liep ALO gestaag verder uit en won uiteindelijk dik verdiend met 13-18. Topscoorders waren bij ALO Gijs van der Schilde (5x), Harro Meijer (3x) en Tessa Lansing (3x). Concurrent Ready had het in Leiden tegen Crescendo een stuk moeilijker maar wist uiteindelijk met 15-18 de punten in de wacht te slepen. Met nog 3 competitierondes te gaan heeft ALO nog steeds 1 punt voorspong op Ready en aanstaande zondag staat de haagse derby tussen Ready en ALO op het programma. Deze derby kan betiteld worden als de officieuze kampioenswedstrijd en dus zal het zondag D-day zijn voor ALO. Wie gaat het beste om met de druk, wie houdt het hoofd koel? Zondag aanstaande in sporthal Transvaal worden deze vragen beantwoord.


5 februari 2014

3000 m koopjeswarenhuis 2

weekadvertentie 6: geldig van do. 6 t/m wo. 12 februari 2014

Fietsen en non-food tegen messcherpe prijzen

ook elke zondag open!

N E S T E I F OMA 149,voering t i u e t t i w warte en

28” in z

rietenmand groot

24,95

14,99

edet wc papier 4 laags

voordrager

Voorzitje

17,99

24,95 panty’s

Diversen soorten en maten

29,99

fietstas

19,99

koekenpan GROOT 32 CM

slechts!

3,99

VERKOOPTAFELS 2E HANDS Inklapbare poten

3 verpakkingen voor slechts!

1,29

digitale weegschaal Met muziek

69, 99

24,99

slechts!

1,99

auto matten

9,99

17,99

12,99

veiligheidsverlichting

4,99

4,99

 2,99

slechts!

24,99

olieverf kist compleet Inclusief ezel

39, 99

14,99

LOOSDUINSEWEG 219 - 2571 AB DEN HAAG - T 070 3020367 - E INFO@PRIJSSNIJDER.NL WWW.PRIJSSNIJDER.NL FACEBOOK.COM/PRIJSSNIJDER OPENINGSTIJDEN:

ma-di-wo-vr: 09.00 tot 18.00 do: 09.00 tot 21.00 za: 09.00 tot 17.00 zo: 12.00 tot 17.00 Tevens grote service en reparatie afdeling voor alle merken fietsen

12

Woensdag 5 februari  
Woensdag 5 februari  
Advertisement