Page 1

Oplage: 33.000

redactie@loosduinsekrant.nl

week 10 - 7 maart 2018

De LoosduinseKrant is een uitgave van

Gemeenteraadsverkiezingen: deze week staat Cultuur centraal

hbo-optometrist De comfortabele

maandlens p. mnd. v.a.

25.=

Appelstraat 121 070 - 325.05.79

p3

Pilot met drie fietscarrousels in de Vruchtenbuurt WIJKNIEUWS

p5

Bridgers op de bres voor eigen hjuis WIJKNIEUWS

p7

p11

Futura op de drempel van de overgangsklasse

Genieten op de Pasar Malam in Loosduinen

SPORT

ACTIVITEITEN

Bankjes en parkeerplaatsen voor invaliden komen terug in Kijkduin De bankjes en parkeerplekken voor invalide personen in Kijkduin keren gewoon weer terug. Door de bouwwerkzaamheden in Kijkduin zijn deze momenteel niet beschikbaar. Het is de bedoeling dat deze week de resterende parkeerplaats wordt ingericht voorzien van nieuwe bebording, zodat voor iedereen duidelijk wordt waar te parkeren. Mede door het weer was het eerder niet mogelijk. Om de voorlopige nieuwe situatie zo goed mogelijk aan te laten sluiten op het huidige gebruik zijn er maandag nog enkele kleine wijzigingen doorgevoerd.

Overlast in Muttersborgh speelt al vijf jaar “Schiet op, oud wijf. Loop 'ns door!”, klinkt het als zij die zich met een rollator verplaatsen niet snel genoeg zijn, of ze worden eenvoudigweg omver gelopen. Drugsdeals pal voor de deur. Intimidatie. Vernielzucht. Zomaar een greep uit de waslijst aan klachten. Na vijf jaar van overlast is voor veel bewoners van seniorencomplex Mutterborgh aan de Architect Mutterskade in Houtwijk de maat vol. “Nu er weer appartementen leegkomen, vrezen wij het plaatsingsbeleid dat wordt hanteert”, verzucht bewoonsters en tevens voorzitter van de bewonerscommissie Joke Breedijk. Maar hoe komen deze overlastveroorzakers – in de volksmond al gauw als 'verwarde' personen bestempeld – in een wooncomplex voor 55-plussers terecht, vraag je je af. Die vraag legden wij Haag Wonen, verhuurder van het seniorencomplex, dan ook voor. “We hebben goed contact met de bewonerscommissie en spreken regelmatig met de bewoners. Wij kennen de signalen en problemen en doen er alles aan om de overlast op te lossen. We vinden het erg vervelend voor de bewoners die er last van hebben”, vertelt Haag Wonen woordvoerder Robert Kleissen. Passend toewijzen Haag Wonen stelt echter dat huurders alleen via het reguliere traject van de woonruimteverdeling (www.woonnethaaglanden.nl) in aanmerking komen voor een woning in dit wooncomplex. Zij worden daarbij getoetst op inkomen, huishoudenssamenstelling en (in dit geval, omdat het een seniorencomplex betreft) leeftijd. Dit heet Passend

Toewijzen en is wettelijk zo bepaald. “Er is dus geen sprake van een beleid dat wij kwetsbare personen of huishoudens in dit seniorencomplex huisvesten. Dat een huurder verward of overlastgevend gedrag vertoont, kan helaas altijd gebeuren. Binnen de mogelijkheden die wij hebben, pakken wij overlast altijd aan. Ernstige gevallen van woonoverlast gaan vaak gepaard met andere problemen. Hiervoor schakelen wij maatschappelijke samenwerkingspartners in.” Haag Wonen ontkracht dus de perceptie dat woningzoekenden 'geplaatst' worden. Dan rijst natuurlijk de vraag: wie of welke instantie bepaalt dan wél waar deze verwarde personen gehuisvest worden? Tijdens het debat eerder deze maand in zorgcentrum Houthaghe klonken vanuit de beroepsgroep al de verontrustende woorden dat rechters vaak tegen een negatief advies in beslissen dat deze verwarde personen tóch niet begeleid hoeven te

wonen. Hierdoor komen zij op plekken terecht waar van hen verwacht wordt dat zij opgaan in de maatschappij. Maar wat als zij dat inderdaad niet kunnen? Dat is de vraag die natuurlijk veel breder getrokken gesteld en beantwoord dient te worden. Ontbinding huurcontract Ondanks dat het huurcontract met een, zo bleek, frauderende huurder die zijn huissleutels afstond aan een of meerdere personen zonder vaste verblijfplaats, per 1 maart is opgezegd, leven de bewoners er in angst. Nog altijd wordt er voor de deur gedeald, wordt er luid geschreeuwd, gespuugd en tegen deuren getrapt. Volgens Haag Wonen wordt deze overlast zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een huurder en mensen die bewoners van seniorencomplex Muttersborgh bezoeken. “Helaas ontbreekt op dit moment voldoende bewijs om de meldingen, zoals urineren en bevuilen, aan een persoon te koppelen. Wij voeren gesprekken

met de betrokkenen en hebben de huurder, van wie wij vermoeden dat deze de overlast veroorzaakt, aangeschreven en aangekondigd dat wij juridische stappen ondernemen indien de overlast blijft aanhouden. We bouwen een dossier op en vragen uiteindelijk een rechter om het dossier te bestuderen en een uitspraak te doen”, aldus Robert Kleissen. Een huurcontract blijkt in de praktijk moeilijk te beëindigen op grond van overlast. Dat zijn vaak langslepende trajecten. Haag Wonen laat weten er op dit moment alles aan te doen – binnen de wettelijke mogelijkheden – om verdere overlast te voorkomen en bestaande overlast op te lossen, zodat huurders het woongenot kunnen ervaren dat zij verdienen.

NIEUWE CURSUSSEN STARTEN 23 APRIL 2018

10 jaar

Bankjes Ook op het verdwijnen van de witte bankjes in Kijkduin is verontwaardigd gereageerd. “Ik ben 87 jaar”, vertelt een fervent bezoekster van Kijkduin, “Om goed te blijven moet ik in beweging blijven. Ik trek er dan ook graag en vaak op uit om vervolgens lekker uit te rusten en te genieten van de het uitzicht. Ik was dan ook zeer teleurgesteld dat de bankjes weggehaald waren.” Navraag leerde dat het de bedoeling is dat een aantal van deze bankjes nog deze maand terugkomt bij de nieuwe entree van het winkelgebied. Er wordt nog met de gemeente gesproken over andere opties zodat mensen toch kunnen zitten.

Taleninstituut

TaalTaal OPEN DAGEN za. 24 mrt. 13-16 u. di. 10 apr. 18-21 u. za.14 apr. 13-16 u.


NIEUWE RENAULT ONDERHOUDS & VERKOOPVESTIGING

OPENINGSACTIE OPEN HUIS!

Onderhoudspakket t.w.v. €10,bij onderhoud of APK+

Van 22 maart t/m 24 maart is het bij Renault Kerketuinenweg OPEN HUIS!

Alleen geldig op vestiging Kerketuinenweg Lever de bonnen in t/m 9 april 2018.

U krijgt een rondleiding door het nieuwe pand én we geven uitleg over wat u precies waar onder de motorkap kunt vinden. Uiteraard doen we dit onder het genot van een hapje en een drankje. Wij verwelkomen u graag bij Renault Autohaag Zeeuw Kerketuinenweg!

Gratis 10 punten check

Vul hier uw kenteken in

Alleen geldig op vestiging Kerketuinenweg Lever de bonnen in t/m 9 april 2018.

Kans op 10 dagen Captur rijden (lot bij onderhoudsbeurt / APK) Alleen geldig op vestiging Kerketuinenweg Lever de bonnen in t/m 9 april 2018.

Maak uw werkplaatsafspraak online en win uw werkplaatsfactuurbedrag terug! Lever de bonnen in t/m 31 mei 2018.

KERKETUINENWEG 26

2544 CW

DEN HAAG

Design editions

070 - 38 89 999

kia.com

Profiteer van voordeel tot € 3.200,-

Kies jouw Kia Design Edition en ga stijlvol op weg Kies voor klasse! De Kia Design Editions zijn verkrijgbaar in de modellen Picanto, Rio, Stonic, cee’d Sportswagon, Niro en Sportage. Allemaal eigentijdse designs waarmee jij de show kunt stelen op de weg. De Design Editions zijn onder andere voorzien van lichtmetalen velgen en full map navigatie. En dat met een passend voordeel … Ga jij stijlvol de weg op?

Kerketuinenweg 26, Den Haag Tel: (070) 366 61 00

Weten wat uw auto waard is? Doe de gratis op kia-autohaagzeeuw.nl

Gem. gecombineerd brandstofverbruik: 3,8 – 6,1 l/100km, 26,3 – 16,4 km/l. CO2-uitstoot: 88 – 140 g/km. Deze actie geldt niet in combinatie met andere acties en is geldig bij aankoop van een nieuwe Kia Rio, Kia Stonic of Kia Niro met uiterste kentekenaanvraag van 31-03-2018 en uiterste registratiedatum van 30-04-2018. Genoemd voordeel is geldig op de Kia Sportage Design Edition. Informeer naar de complete actievoorwaarden bij uw Kia-dealer of kijk op kia.com. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden.


pagina 3

-

7 maart 2018

www.HaagMedia.nl

Van het Loosduins Museum

Tijd voor Hubertus Cato Waldeck Onverwacht diende burgemeester Janszen z’n ontslag in nadat hij enkele maanden tevoren toch voor een nieuwe termijn van 5 jaar was benoemd. Ongetwijfeld zullen privéredenen daarbij een rol hebben gespeeld. Maar met dat al diende er na 10 jaar dus weer een nieuwe burgemeester te worden benoemd. Om maar weer eens een lang verhaal kort te maken, gezien de plaatsruimte die we in de krant hebben, werd dit keer door minister Jan Rudolf Thorbecke, jawel, de geestelijke vader van de herziening van de Grondwet van 1845 – uit een 7-tal kandidaten, voor Hubertus Cato Waldeck gekozen, geboren op 26 maart 1811 in een gezin van reeds 8 kinderen, toen wonende op de Beestenmarkt in Den Haag. Een loot, uit een van oorsprong voorname familie, afkomstig uit Immenhausen, een stadje in de buurt van het Duitse Kassel. Wat later werd verhuisd naar de Brouwersgracht. Broers van hem namen posten in als Commissaris van Politie in Den Haag, een ander Officier van Gezondheid, tevens Ridder in de Militaire Willemsorde 4e kl. Hubertus zelf was ambtenaar bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken in de rang van adj.commies op een bezoldiging van ƒ 900.-, wat veel meer was dan hij als burgemeester zou gaan verdienen.

De meisjesnaam Cato zal u zijn opgevallen. Welnu, die had hij te danken aan zijn ‘meter’, een peettante dus, van zijn doop in de ‘Grote Kerk’ in Den Haag. Waldeck trouwde op 24-jarige leeftijd met Clara A. van der Gaag, die toen nog maar 17 jaar jong was. Voor haar huwelijk woonde zij als weesmeisje in bij haar toekomstige schoonouders op de Brouwersgracht als dienstbode, waaruit een intieme relatie was gegroeid met zoon Hubertus. Vijf maanden na het huwelijk werd al een zoon geboren met de naam Pieter Frederik, die al na 9 maanden kwam te overlijden. Later werden nog drie kinderen geboren, waarvan een meisje nauwelijks 1 jaar werd. Staan we ook nog even stil bij haar naam Van der Gaag, die toch een relatie suggereert met dezelfde naam in Loosduinen, waar deze namelijk veelvuldig voorkwam in tuinderskringen. Clara’s vader was bij leven evenwel drogist en diens broer had ook al een

drogisterij op de huidige Dagelijkse Groenmarkt. Met deze achtergrondgegevens gaan we eens verder kijken wat ‘voor vlees’ de Loosduiners van toen met Hubertus C. Waldeck ‘in de kuip’ hadden. U maakte in ons laatste artikel in deze krant al kennis met de ‘Belgische Opstand’ in 1830. Waldeck voelde zich als rechtgeaarde Nederlander nauw betrokken bij dit conflict, nam ontslag bij Biza en trad in 1830 als vrijwilliger in dienst bij ‘de Haagsche Schutterij’ in de functie van fourier. Hij nam deel aan de ‘Tiendaagsche Veldtocht’ om evenwel in 1834 afgekeurd te worden wegens ‘lichaamsgebreken’. Hij kon daarna zijn functie bij Biza weer oppakken. Al in 1840 solliciteerde hij na het overlijden van burgemeester Francois naar die vacante plaats maar kreeg toen nog nul op het request door de benoeming van Janszen. In 1847 kwam Waldeck op de toenmalige buitenplaats ‘Berkendael’ te wonen, gelegen op de hoek van de Oude Haagweg - Burgemeester Hovylaan, thans ‘Bedrijventerrein’ met de ‘Kringloopwinkel’ op de hoek. Maar toen een ‘Heerenbehuizing’ met tuin en stallen en een boomgaard, alwaar hij gedurende

Zesduizendste ORAC geplaatst Wij doen er alles aan om duurzaam en milieuvriendelijk te ondernemen. Daarom laten wij onze krant waterloos drukken. Waterloze plaatproductie, geen schadelijke stoffen en gedrukt op FSC-papier.

is een onafhankelijke uitgave van

Eveneens uitgever van De ZuidwesterKrant en De RijswijkseKrant

Vertegenwoordigers uit de wijk zijn nauw betrokken bij de realisatie van de nieuwe fietsparkeerplekken en de keuze voor een geschikte locatie. De drie fietscarrousels komen op het plein op de kruising van de Abrikozenstraat en de Pippelingstraat. De huidige fietskluizen verdwijnen. Bestuursvoorzitter van het Wijkberaad Vruchtenbuurt Wim Abbenhuis is heel blij met de carrousels. “Ze zullen voor ruim 70 fietsen een prima plek bieden. Samen met acties tegen weesfietsen en wrakken zal het straatbeeld in de Vruchtenbuurt hier zeer van opknappen”, aldus Abbenhuis. De bewoners kunnen hun fiets tegen een vergoeding in de fietscarrousel kwijt. Dat bedrag zal gelijk zijn aan de tarieven van omliggende buurtstallingen. De pilot duurt een jaar en in die periode wordt gemonitord hoe de

Zuidlarenstraat 57 2545 VP Den Haag Postbus 52004 2505 CA Den Haag Telefoon: 070-3672547

Contact verkoop: Frans Leijendekkers Tel.: 06 48 59 10 09 frans@haagmedia.nl Renée Schoenmaker Tel.: 06 20 47 57 58 advertenties@loosduinsekrant.nl

Ontwerp/DTP: Jeroen Steneker Bezorging: BOWI vof Tel.: 06 - 44 23 8547 bezorging@haagmedia.nl

Redactie: Alex Dirkse

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Druk- en zetfouten voorbehouden. Wekelijkse bezorging op woensdag in stadsdeel Loosduinen

Pilot met drie fietscarrousels in de Vruchtenbuurt

In de Vruchtenbuurt komt een pilot Afgelopen week is de zesduizendste Haagse ondergrondse afvalcontainer met drie fietscarrousels. Per carrousel (ORAC) geplaatst. Dit gebeurde in de Landréstraat in Loosduinen. is er ruimte voor 24 fietsen en de stalling werkt volledig geautomatiseerd. Wethouder Revis gaf het startschot voor de plaatsing van deze mijlpaalcontai- Met de pilot wil wethouder Tom de ner. Veel belangstellenden, waaronder een groot aantal ORAC-vertegenwoordi- Bruijn het tekort aan fietsparkeergers, waren getuige van de plaatsing. Met het ijskoude weer in de kleren werden plekken in de buurt tegengaan. “Met alle aanwezigen getrakteerd op een verse kop koffie of warme chocolademelk deze innovatieve fietsenstallingsmomet slagroom en speciaal voor deze aangelegenheid gemaakte petit fours. gelijkheid in de Vruchtenbuurt staan fietsen veilig opgeborgen en veroorzaken ze geen overlast en hinder”.

Adres:

Gina Leijendekkers redactie@loosduinsekrant.nl

zijn 22-jarige ambtstermijn is blijven nou een paar dagen eerder eigenaar gewonen. worden zijn van een huis in de WillemIIIstraat, dat naar zijn oordeel geschikt Drie jaar na zijn verhuizing naar zou zijn te maken voor dat begeerde Loosduinen werd Waldeck op 14 au- ‘Gemeentehuis’. Kopen of huren was gustus 1850 als dorpsgenoot en bur- de vraag, het werd kopen voor een prijs gemeester feestelijk ingehaald om al van ƒ 3.800.-. Zo doe je zaken! de volgende dag de eerste raadsver- A propos, anders dan met de vorige gadering voor te zitten. Zijn eerste burgemeesters kunnen we de cv van daad tijdens die vergadering was het Waldeck niet in een aflevering afmainitiatief te nemen tot het verkrijgen ken. We komen er de volgende keer van een ‘eigen Gemeentehuis. Laat hij nog graag op terug.

Hennepkwekerij opgerold In de Jules Massenetstraat heeft de fen. Eén verdachte is aangehouden ment bij de rechter mag verantwoorpolitie van Loosduinen afgelopen za- die met een dagvaarding huiswaarts den. De hennepkwekerij is inmiddels terdag een hennepkwekerij aangetrof- is gestuurd en zich op een later mo- ontmanteld.

bezetting, de kosten voor beheer en onderhoud en de dekking daarvan door de opbrengsten zich ontwikkelt. Wethouder Tom de Bruijn heeft er in ieder geval vertrouwen in. “Als het zo gaat functioneren als we hopen zullen er veel meer van deze fietsenstallingen gaan komen in Den Haag,” aldus de wethouder.

Snelheidsduivel gepakt Begin vorige maand kondigde politie Loosduinen al aan streng te gaan controleren op snelheid op de Machiel Vrijenhoeklaan. Niet alleen was dit te lezen in de LoosduinseKrant, ook op de social media-kanalen van de politie zelf waarschuwde zij automobilisten. Ondanks de vooraankondiging gingen er van de 1590 gemeten voertuigen 76 over de schreef. Eén automobilist maakte het met een gemeten snelheid van 148 km/uur zelfs zo bont dat het rijbewijs ter plekke werd ingevorderd.

Banketbakkerij

P. DE VRIES

vrijdag en zaterdag

Rijstevlaaipunt met slagroom

1.50

Ockenburghstraat 118 Telefoon 397.86.66


pagina 4

-

7 maart 2018

www.HaagMedia.nl

Loosduinse Hoofdstraat 257

VLEESWAREN TRIO

www.natuurvoedingvanleeuwen.nl

t)BNTQFL t;FFVXTTQFL t;BMNTBMBEF TBNFOHSBN

MAALTIJD VAN DE WEEK (v.a. donderdag)

WEEKENDRECLAME (vrijdag & zaterdag)

max. 2 per klant, niet geldig i.c.m. andere acties

TORTILLA'S Saltim bocca 4 halen 4

3

halen

betalen

IEDERE DONDERDAG:

BIEFSTUKDAG

malse biefstuk

475

250 gram

Volg ons ook op

495 3 3 betalen

MAANDAGVOORDEEL 12 MAART

Gehakt cordon bleu 4 halen

betalen

Speciaal Slagerij Jeursen

Loosduinse Hoofdplein 221 tel. 070 3971430 www.slagerijjeursen.nl http://webshop.slagerijjeursen.nl/

Boekenweek van 10 t/ 18 maart Scheveningse Vishandel

Albatros Johannes “De groothandel voor de consument”

Lekkerbek “Schelvis”

€ 2,50 p/st. 3e GRATIS Lekkerbek “Kabeljauw” € 4,- p/st. 3 stuks voor € 10,Haring “vers van het mes” € 1,50 p/st. 4 stuks voor 5,Gebakken Schar of Wijting € 1,50 p/st. 4 stuks voor € 5,-

Gratis bij aankoop van minimaal €12,50 aan boeken: Gezien de feiten van Griet op de Beeck

In winkelcentrum Leyenburg Escamplaan schuin tegenover de Albert Heijn

Zalmbuiken per ons € 1,50 1 kilo € 10,Kibbeling Family Bucket + saus naar keuze ± 600gram € 6,50

Sir David Attenborough

De avonturen van een jonge bioloog

Diverse Ovenschotels “vers voor u bereid”

per ons €

2,95

Openingstijden: Do. 8, Vr. 9 & Zat 10 maart 2018. Wij zijn geopend van 09.00 tot 17.30 uur

Samen zorgen voor de natuur

Gordon Lees

22.50 19.99

alles over zijn leven

STAATSLOTERIJ

Wandelen, Winkelen of gezellig eten?

kijkduin

De natuur staat steeds meer onder druk. Natuurmonumenten stelt de natuur veilig. Uw steun is hard nodig. Word lid, dat kan al vanaf € 2,– per maand. Kijk voor meer informatie op www.natuurmonumenten.nl

Natuurmonumenten. Als je van Nederland houdt.

Trekking 10 maart: JACKPOT 8,1 miljoen Koop nu nog uw lot! voor al uw postzaken

Loosduinse Hoofdstraat 300, Loosduinen Tel. 070 - 397 77 31 - E-mail: kroon@boekhandelkroon.nl www.boekhandelkroon.nl www.facebook.com/boekhandelkroon

altijd iets te beleven VACATURE

VACATURE

VACATURE

Zondag 11 maart van 10.00 tot 17.00 uur:

Kijkduinmarkt: Kunst & Brocante Tientallen standhouders etaleren bij de Boulevard hun mooiste vintage en handmade artikelen, zoals brocante, antiek, curiosa, kunst, boeken, streek, trendy en verzamelobjecten, enz. De toegang is gratis en de auto kan vrij geparkeerd worden op het parkeerterrein achter het NH-hotel (Zandvoortselaan) en aan het begin van de Kijkduinsestraat. Kijkduin is ook heel goed bereikbaar met OV: bus 23, 24 of 26. We BOUWEN aan een Nieuw Kijkduin! Winkels en horeca blijven open.

www.kijkduin-beachresort.nl FRED

Wij zoeken...

van Ginderen

Gecertificeerd Elektrotechnisch Installatie- en Beveiligingsbedrijf

INSPECTEUR een ELEKTRICIËN burgerwerk een BEVEILINGSMONTEUR een

KIJK VOOR UITGEBREIDE INFORMATIE OMTRENT DEZE EN ANDERE VACATURES OP WWW.GINDEREN.NL/VACATURES Stuur een sollicitatiebrief met een uitgebreide CV t.a.v. Dhr. E. W. Hoos op onderstaand adres. U mag ook bellen of mailen. Tel.: 070 366 18 00 | info@vanginderen.nl | Zichtenburglaan 1a | 2544 EA | Den Haag


pagina 5

-

7 maart 2018

www.HaagMedia.nl

Landgoed Meer en Bos opgeknapt Wethouder Boudewijn Revis: “Het is goed dat de bewoners van de wijkvereniging de achteruitgang van het bos bij de gemeente hebben aangekaart. Daarna hebben we samen een verbeterplan gemaakt en hebben we het gebied aangepakt. Hierdoor konden we dit mooie gebied in ere herstellen. Het is echt prachtig geworden. Zeker in het voorjaar, wanneer alles weer in bloei staat, is het meer dan de moeite waard om dit landgoed te bezoeken.”

Het landgoed is een restant van een vroeger landgoed uit de 17e eeuw. De oude wal rondom dit gebied dateert uit een ver verleden. Om van dit landgoed ook in de toekomst te kunnen blijven genieten, is er een aantal maatregelen genomen. Zo is er grond aangebracht op plekken waar de wal was weggespoeld. Hierdoor is de historische wal op een aantal plekken verbeterd. Er zijn twee nieuwe trappen gemaakt en nieuwe planten geplant om het wegspoelen te voorkomen. Ook zijn de paden aangepakt. Door op een aantal plekken een nieuwe laag grond aan te brengen blijven de paden ook bij vochtig weer goed begaanbaar. Ook zijn er nieuwe bomen en de kenmerkende ‘stinsen’ (een speciaal soort bloembollen) geplant. Tot slot is het moerasveldje aan de kant van de Heliotrooplaan aantrekkelijker gemaakt voor vlinders en vogels door het veld in te zaaien met een bloemenmengsel.

Bridgers op de bres voor eigen huis Een Denksportcentrum waar bridgers, dammers, schakers en andere denksportbeoefenaren terecht kunnen. Met daarbij ook ruimte voor jeu de boules spelers en andere buurtactiviteiten. Dat zou een prachtige bestemming zijn van het voormalig terrein van handbalvereniging Wings aan de Mozartlaan. Het Comité Denksportcentrum Den Haag-Loosduinen en omstreken heeft de gemeente onlangs een notitie gestuurd waarin het zijn plannen voor zo’n centrum ontvouwt. Veel bridgeclubs en andere denksportverenigingen in Den Haag kampen met huisvestingsproblemen. Voor ‘buitensporten’ faciliteert de gemeente goede accommodaties. Voor denksportverenigingen, waar ook zeer vele ouderen bij zijn aangesloten, is niets geregeld. Zij moeten zelf een betaalbaar en goed bereikbaar onderkomen zien te vinden. Gedwongen verhuizingen zijn aan de orde van de dag. Ook zijn de accommodaties vaak niet geschikt voor denksporten (licht, akoestiek, meubilair, afmetingen etc) Een aantal clubs kon de laatste jaren terecht in het clubgebouw Vleugelvlucht. Dat was bestempeld als multifunctioneel Buurthuis van de Toekomst. Na haar fusie met de handbalvereniging Hermes vertrok Wings naar een andere plek. Daarna bleek

de toekomst van het clubhuis helaas niet bestendig. De gemeente had bouwplannen.

van een vaste ontmoetingsplaats voor denksporters. De wethouder meldde hier goede notitie van te hebben genomen. Een zestal bridgeclubs heeft inmiddels samen met het Districtsbestuur Den Haag e.o. van de Nederlandse Bridgebond de krachten gebundeld in het bovengenoemde Comité Denksportcentrum Den Haag-Loosduinen e.o. De verwachting is dat andere denksportverenigingen binnenkort bij dit initiatief aansluiten. Het Comité is vertegenwoordigd in de gemeentelijke werkgroep die zich buigt over de bestemming van de Wings-locatie. Een unieke kans om op een mooie stek in het groen, met veel potentiële nieuwe leden uit de omgeving en ruimte voor allerhande buurtactiviteiten, een mooi en duurzaam Denksportcentrum te laten ontstaan. Een parel voor Loosduinen, een aanwinst voor de hele gemeente.

Ouders van opgenomen kinderen zitten vaak dagen, soms weken, achtereen aan het bed van hun kind. Dat is intensief en kost erg veel energie. Fatma el Bassel, moeder van Anir van 4, beaamt dat: “Ik ben hier maandelijks een aantal dagen met mijn zoontje.

Stichting Beach Resort Kijkduin en Projectgroep Herontwikkeling Kijkduin Bad hebben voor zaterdag 10 maart een Politiek Café georganiseerd. Fractieleiders en leden van Groen Links, VVD, CDA, PvdA, D66 en Groep de Mos en de stadsdeelwethouder Saskia Bruines discussiëren van 15.00 tot 17.00 uur in het NH Atlantic Hotel in Kijkduin. Dit onder leiding van Drs. Frits Huffnagel in een ontspannen setting met muzikale omlijsting over de uitdaging om van Kijkduin een duurzame, innovatieve en toekomstgerichte badplaats te maken met behoud van het groene karakter. Belangstellenden kunnen het debat bijwonen door zich aan te melden voor 9-3-2018 via het volgende mailadres Secretariaat SBRK@kpnmail.nl

De Kraaien (en meer!) op Ook van Jou Muziekfestival Dakota

Die plannen lijken inmiddels van de baan. Acties van omwonenden hebben ervoor gezorgd dat de gemeente, daartoe opgeroepen door een motie die op 12 december 2017 door de gemeenteraad is aangenomen, in overleg moet treden met omwonenden en andere belanghebbenden over een nieuwe bestemming voor de Wings-locatie. Op 24 januari vond een zeer druk bezochte tweede buurtinformatieavond plaats met wethouder Wijsmuller en gemeentefunctionarissen in het Wijndaelercentrum. Balten van der Veer van het Comité Denksportcentrum Voor informatie over het Comité: heeft op die bijeenkomst het sociale Fred Schopman, fred.schopman@ Op zaterdag 17 en zondag 18 maart en maatschappelijke belang geschetst kpnmail.nl. vindt het Ook van Jou Festival in Theater Dakota plaats. Geheel in het teken van muziek. Helemaal GRATIS!

Ouders kunnen sporten in Juliana Kinderziekenhuis Ouders en verzorgers van wie het kind in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) ligt, kunnen sinds kort tegen een kleine vergoeding (met Ooievaarspas zelfs gratis) gebruikmaken van alle sportfaciliteiten in het JKZ. Een uitkomst voor ouders die bij hun zieke kind willen zijn, maar ook wel wat energie kunnen gebruiken.

Politiek Café in Kijkduin

Ik zit de hele dag op mijn kamer en heb weinig te doen. Ik word moe van de hele dag niksen. Het is fijn dat ik nu kan sporten. Van sporten krijg ik energie en het geeft afleiding. Ik ben met sporten lekker bezig en ik kom hierdoor ook in contact met andere ouders.” Goed voor jezelf zorgen helpt ook je kind “Ik heb veel respect voor ouders die hier lang zijn”, vult fysiotherapeut May van Gijn aan. “Als je zolang aan het bed van hun kind zit, dan is het fijn om ook even wat anders te kunnen doen. Als je goed voor jezelf zorgt, help je daarmee ook je kind.”

Laat je tijdens dit festival dus verrassen door de spetterende klanken en optredens van deze muziektour (met verschillende soorten muziek op speciale plekken. Van pop, rap, tot bollywood en flamenco!), óf geniet van het open podium in het café. Natuurlijk kun je ook dansen op de lekkere rap nummers van Miqi & Mitch, snoeiharde beats van De Kraaien en de DJ Dance Party van Espresso Records. Lazy Sunday! Relax lekker bij met de singer-songwriters van eigen bodem, het uitzinnige theaterconcert van Marjolein Meijers & band en het gezellige Ouderen Songfestival. Het wordt een waanzinnig weekend vol entertainment en geniet tussendoor van heerlijke hapjes en eten! Het hele festival

door de heerlijkste gerechten (tip: eet lekker en beleef de muziektour door het hele pand op zaterdag!); de theaterzaal is omgetoverd tot concertzaal mét bar! Theater Dakota, Zuidlarenstraat 57, Den Haag. Tel. 070-3265509. Bekijk het volledige programma op www.theaterdakota.nl. De entree is GRATIS, maar reserveren wordt wel geadviseerd! Het Ook van Jou Muziekfestival wordt mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Prins Bernard Cultuurfonds en Fonds1818.

vrijdag & zaterdag Zolang de voorraad strekt:

Roomboterkoekjes gesorteerd

1.50

(pakjes ± 250 gram) 100 gram van € 2.20 voor € Alphons Diepenbrockhof 28 tel: 070 3910119 www.patisserievaneck.nl


pagina 6

-

7 maart 2018

www.HaagMedia.nl - Advertorial -

Groep de Mos heeft maar liefst zes opvolgers voor Rabin Baldewsingh Na het Baldewsingh-tijdperk lijkt de Hindoestaanse kiezer in Den Haag wat op drift. Niet nodig als het aan de lokale partij Groep de Mos ligt. Met maar liefst zes (!) kandidaten met Hindoestaanse roots, is Groep de Mos bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart dĂŠ beste keuze. De lokale partij is dĂŠ enige partij waar een Hindoestaanse kandidaat op een verkiesbare plaats staat.

tij waarop Hindoestanen vertrouwden: “Maar de sociaal-democraten hebben het lelijk laten afweten. Niet alleen Baldeswingh voelt zich verraden door zijn partij, maar ook veel andere Hindoestanen. Neem nou in Transvaal, waar de inwoners dankzij de PvdA zijn opgezadeld met mĂŠĂŠr betaald parkeren. Als het aan Groep de Mos ligt -PLBMFQBSUJKCFTUFLFV[F wordt de uitbreiding van het betaald parkerenre“Onze partij zet zich in op voor Hindoestanen vrouw op de Groep de Mos kandidatenlijst Jani- gime teruggedraaidâ€?. belangrijke thema’s, zoals veiligheid, een goede ce Roopram. Roopram is journalist en werkte als (ouderen)zorg, bereikbaarheid, onderwijs en on- presentator onder andere bij Den Haag FM. Vol- Hart voor een gezond Den Haag dernemerschapâ€?, aldus de nummer 3 en hoogste gens Roopram was de PvdA van oudsher dĂŠ parHumprey Hathie staat op plek 17. Humphrey zijn specialisme ligt op het economische en financiĂŤle vlak. Zijn speerpunten zijn hart voor een zorgzame stad, met oog voor ouderen door een i)BSUWPPSFFO evenwichtige begroting HF[POE%FO)BBHw met voldoende toewijzing voor ouderen- en jeugdzorg. Vooral ook hart voor een ondernemende en bruisende stad. Een luisterend oor voor de horeca en het streven naar een democratische vrije stad. Verder wil Humphrey het aantal bijstandsuitkeringen terugdringen door meer werkgelegenheid te creĂŤren. Hathie voert een persoonlijke campagne om in de raad te komen. t7BOMJOLTOBBSSFDIUTHumprey Hathie, Shafana Abdoelkhan, Janice Roopram, Soesila Sewratan, Kamal Ramkalup, Anil Dubar

Onze nieuwe collectie is binnen! van o.a: Olsen, Rabe, Gerry Weber, Taifun, Erfo, Gardeur, Toni, Roberto Sarto, Betty Barclay Alphons Diepenbrockhof 48B T. 070 - 391 00 93

Iedereen hoort er bij! Kamal Ramkalup staat op plek 46. Kamal is

sociaal ondernemer samenlevingsopbouw met ruim 30 jaar professionele maatschappelijke en beleidservaring. Hij heeft gewerkt met jongeren, ouderen, mannen, vrouwen en veel onderi*FEFSFFO nemers. Hij helpt vooral IPPSUFSCJKw op het gebied van cultuur, werkgelegenheid en veiligheid. Met zijn ruime kennis, ervaring, lef, inzet en brede netwerken denk hij echt het verschil te kunnen gaan maken. Hij is betrokken bij diverse maatschappelijke vraagstukken. Ook Ramkalup voert een persoonlijke campagne om in de raad te komen. Overige kandidaten Shafana Abdoelkhan op plek 21 is bestuurslid bij de jongerenvereniging van Groep de Mos, Jong de Mos. Soesila Sewratan op plek 41 is eigenaresse van twee cafĂŠs in Den Haag, Foots in de Reinkenstraat en Animo in Bezuidenhout. Anil Dubar op plek 42 is sport- en vechtleraar en actief in de sportwereld.


pagina 7

-

7 maart 2018

www.HaagMedia.nl

Wat heeft Politiek Den Haag voor met Cultuur in Loosduinen?

21-03-2018

Lees de volledige visies op www.loosduinsekrant.nl

Cultuur is van grote waarde

Versterk Loosduins cultureel erfgoed

Wat de Haagse VVD betreft zijn kunst en cultuur zoveel meer dan alleen een bron van vertier. Kunst en cultuur zijn van grote waarde voor onszelf en voor onze stad. Ze zijn een belangrijke voorwaarde voor een goed vestigingsklimaat voor internationale instellingen en bedrijven. De Haagse VVD trekt daarom jaarlijks, bovenop de huidige cultuurbegroting, 850.000 euro extra uit aan cultuur, evenementen en zichtbare kunst op straat.

De ChristenUnie/SGP wil dat er meer aandacht komt voor cultureel erfgoed in Loosduinen en de geschiedenis daarvan. Daarom wil de ChristenUnie/SGP dat het burgerinitiatief ‘Stadmaken’ alle ruimte krijgt, de historie van tuinbouwdorp meer ‘beleefbaar’ wordt en dat beeld-

Cultuur tegen eenzaamheidsbestrijding De geschiedenis van het tuindersdorp is en blijft een rijke bron voor culturele en museale evenementen, waardoor Loosduinen zich binnen de stad Den Haag met een eigen traditioneel karakter kan blijven onderscheiden.

de Korenaer en onder meer de watertoren, die diende voor de druivenkassen aan de Vredebestlaan;stuk voor stuk pronkstukken die een verhaal vertellen. 50PLUS vindt dat het Loosduins Museum ‘De Korenschuur’ alle steun verdient van de gemeente , ook financieel. 50PLUS zou vooral ook een extra steuntje in de rug willen geven aan de activiteiten voor scholen, de ‘museumlesBouwwerken als de Abdij van Loosduinen, sen’ over de omgevingsgeschiedenis en de de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, ‘lesbrieven’.

bepalende kerkgebouwen behouden blijven. Lijsttrekker Pieter Grinwis: “Loosduinen is een karakteristiek deel van de stad met echt zijn eigen geschiedenis. Die willen we koesteren, en kan op veel meer plekken tot leven worden gebracht. Loosduiners hebben laten zien dat er veel burgerkracht is om hier een bijdrage aan te leveren. De gemeente mag hier wel meer oog voor krijgen.”

Een cultureel bloeiend Loosduinen D66 ziet cultuur als inspiratiebron voor iedereen. Het zet aan tot denken, verruimt de blik, daagt uit en maakt mensen nieuwsgierig. Cultuur heeft een belangrijke economische waarde en levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid. Het zorgt voor verbinding tussen Loosduiners van verschillende afkomst en achtergrond. Wij vinden een sterke culturele en creatieve sector dan ook een essentiële voorwaarde voor een open, ontwikkeld en verbonden Loosduinen.

Loosduinen verdient een theater Cultuur voor iedereen De PvdA staat voor een breed cultuuraanbod voor iedereen. Want cultuur bindt, prikkelt en maakt mensen blij. Cultuur is bij uitstek een manier om jezelf én anderen beter te leren kennen en begrijpen, om je horizon te verbreden, en om in aanraking te komen met mensen die je normaal niet zo snel tegenkomt.

“Er is enorm veel talent op het gebied van Kunst en Cultuur in Loosduinen. De Loosduinse Kunstroute langs professionele ateliers, scholen en bij amateurs thuis, was jarenlang een groot succes. Inmiddels hebben we het evenement ‘Loosduinen gaat Los’ en dit smaakt naar meer.”

plein is zo nu en dan de theaterzaal van het stadsdeel. Loosduinen toont haar talenten binnen en buiten, op diverse locaties zoals het Haags Popcentrum, Buitenplaats Ockenburgh, de Internationale School en de onlangs gerenoveerde theaterzaal van Hofstad Lyceum. Voor meer en grotere projecten zal wat het CDA betreft serieus nagedacht moeten worden over een theaterzaal in het centrumgeCultuur in Loosduinen omvat ook de vele bied van Loosduinen. Loosduinse muziekverenigingen en het Haags Popcentrum. Het Loosduinse Hoofd-

Cultuur, visitekaartje van de stad Onder aanvoering van de Haagse Stadspartij en D66 heeft het cultuuraanbod in de stad een flinke knauw gekregen. Zo lijken de cultuurreserves aangeboord te worden om de exploitatietekorten van het Spuiforum te dichten en moest toneelgroep De Appel haar deuren sluiten.

Groep de Mos zet in op behoud van de acht cultuurankers, die de afgelopen jaren bewezen hebben dat zij een bijdrage leveren aan cultuurparticipatie en dienen als cultureel bindmiddel. Groep de Mos zal bij deze cultuurankers graag een Haagse Cultuurmart organiseren: bijvoorbeeld vier keer per jaar in steeds een ander stadsdeel, met een cultuuranker als centrale plek.

Teveel naar Cultuur gegaan Wat de PVV betreft is er de laatste paar jaar veel te veel geld naar cultuur gegaan. Geld wat beter besteed had kunnen worden aan de inwoners van Den Haag en niet aan een kleine groep kunstenaars die kennelijk niet zonder subsidie hun broek op kunnen houden. De PVV wil de cultuursubsidie dan ook afbouwen en dit geld besteden aan zorg en het verlagen van de lokale belastingen.

Bezuinigingen Cultuur terugdraaien

Investeren in kunst en cultuur

Het gevarieerde Haagse kunst- en cultuuraanbod is een verrijking voor Loosduinen en voor onze stad. Kunst en cultuur geven Den Haag glans, houden ons een spiegel voor en brengen ons samen. GroenLinks maakt dit aanbod voor iedereen toegankelijk, arm en rijk, jong en oud. Nu het economisch beter gaat is het tijd de bezuinigingen terug te draaien die de kunst- en cultuursector zo hard hebben getroffen de afgelopen jaren. Wij verhogen daarom het budget voor kunst en cultuur met vijf en een half miljoen euro per jaar. En (beginnende) kunstenaars die niet kunnen rondkomen, geven wij meer ondersteuning.

De Haagse Stadspartij wil extra geld investeren in kunst en cultuur. We willen niet alleen investeren in de grote theaters, maar ook in de cultuurankers en kunst in de wijk. De functie van cultuuranker wordt nu vervuld door de twee biblio-

theken in Loosduinen. De Haagse Stadspartij is van mening dat Loosduinen een eigen cultuurhuis moet krijgen met ruimte voor alle kunstdisciplines: film, theater, dans, muziek, literatuur en beeldende kunst. Naast het Haags Popcentrum en de bibliotheken zijn er in Loosduinen weinig culturele voorzieningen.


pagina 8

-

7 maart 2018

www.HaagMedia.nl

ZWENNES

INBOUWAPPARATUUR KOELKASTEN, KOELERS, COMBIKASTEN, VRIESKASTEN, VAATWASSERS, KOOKPLATEN EN LUXE FORNUIZEN OP GAS, ELEKTRISCH OF INDUCTIE, AFZUIGKAPPEN, AFZUIGUNITS, OVENS, HETELUCHT OVENS, MAGNETRONS EN COMBIMAGNETRONS

HET VERTROUWDE ADRES VOOR KOELKASTEN, COMBIKASTEN, AMERIKAANSE KOELKASTEN, KOELERS, VRIESKASTEN EN -KISTEN, WASAUTOMATEN, WASDROGERS, VAATWASSERS, KOOKPLATEN en FORNUIZEN OP GAS of ELEKTRISCH, MAGNETRONS, AFZUIGKAPPEN en STOFZUIGERS

BESLIST VOOR DE LAAGSTE PRIJS!

gratis

figuuran alyse

25 IN MAART

%

KORTING op alle behandelingen

ALTIJD VOOR DE LAAGSTE PRIJS

GROTE PARTIJ MAGNETRONS VAN SHARP MET LICHTE VERPAKKING SCHADE!

Afzuigkappen, licht beschadigd 90 cm met motor normaal €540,-

NU VANAF €50,-

Zlank Den Haag Laan van Wateringse Veld 800 (070) 406 17 57 - www.zlank.nl

Magnetrons vanaf € 49,Combimagnetrons vanaf € 99,-

Alles uit voorraad met volledige garantie gratis thuis bezorgd! Wij bouwen alle apparaten in voor € 87.tweede of derde apparaat goedkoper!

Alles uit voorraad met volledige garantie. Gratis bezorgd! Zwennes bekend om zijn service!

Showroom Prinsegracht 144-148a, Den Haag Tel. 070-3893872

Brouwersgracht 5a - Den Haag Tel. 070 - 389 73 01

www.keukeninbouwspecialist.nl info@keukeninbouwspecialist.nl

www.zwennesdenhaag.nl

KOM OOK FITNESSEN

Incl. 2x p.m. zonnebank, begeleiding, lessen, sauna, stoombad, douchen etc.

Stuur of mail de oplossing van dit kruiswoordraadsel naar deze krant en win een mooie prijs! HORIZONTAAL

ZWEMLES VOOR KIDS! Vanaf 4 jaar in kleine groepjes van maximaal 10 kinderen. Hoge kwaliteit en bovenal plezier. Bel voor meer informatie of kom langs

1 hijswerktuig, 6 tegenslag, 13 geleidelijke overgang, 16 beeldig, 17 zware bijl, 19 wonderlijk, 20 roofgoed, 21 Engels bier, 23 bezoldiging, 24 niet houden, 25 hoog bouwwerk, 26 grootmoeder, 27 vereniging, 29 gewoonte, 31 wees gegroet, 32 opmerken, 33 africhting, 35 passagier, 36 slank. VERTICAAL 2 loon, 3 muzieknoot, 4 reuzenslang, 5 aardappelgerecht, 6 ondergeschikte, 7 hij, 8 steunen, 9 eenkleurig, 10 jonge kat, 11 korte golf, 12 nakomen, 14 rondborstig, 15 glijdende sneeuw, 17 maatschappelijk onaangepast iemand, 18 bladgroente, 20 vermogen, 21 bontgekleurde vogel, 22 een zekere, 28 proper, 30 projectieplaatje, 32 zijns inziens (afk.), 33 tijdelijk (afk.), 34 graad. 1

2

3

4

13 17

5

14

18

6

7

8

15

9

11

20

23

21

24 27

12

16

19

26

10

22

25

28

29

32

33

35

30

31 34 36

© Sanders puzzelboeken, Vaassen Breng de letters uit de overeenkomstig genummerde hokjes over naar de hokjes hieronder. Deze letters vormen de oplossing. 5

1

13

35

18

33

16

36

Stuur de oplossing naar HaagMedia, Zuidlarenstraat 57/2.02 2545 VP Den Haag of mail naar lezersactie@haagmedia.nl en win een heel Staatslot met Jackpot! Deze prijs wordt mogelijk gemaakt door Bruna, Alphons Diepenbrockhof 90, Den Haag. Tel.: 070 - 404 2503 De oplossing van de puzzel van week 17 is ‘GEURSTOF’. De winnaar is Wiebe Foppen, Alexine Tinnepad 99, Den Haag

DIVERSE SHOWROOMMODELLEN NU EXTRA VOORDELIG GEPRIJSD

ACTUELE STRESSLESS-ACTIE: Zie www.offerswonenenmode.nl

Loosduinse Hoofdstraat 315 | www.offerswonenenmode.nl


pagina 9

-

7 maart 2018

Futura staat op drempel van de overgangsklasse Nadat de club in het begin van de eeuw onder trainer Eric Geijtenbeek promoveerde naar de hoofdklasse zaal, is er wisselend gepresteerd. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2016 toen Futura degradeerde naar de tweede klasse. Het seizoen erop zorgde trainer-coach Erwin DisselkĂśter ervoor dat Futura het verloren terrein heroverde en direct weer promoveerde naar de eerste klasse. En nu is er dus alle kans dat Futura opnieuw

kampioen kan worden en kan promoveren naar de overgangsklasse. Die promotie had in de laatste wedstrijd tegen Excelsior al kunnen worden gerealiseerd, maar in februari ging Futura in eigen zaal pijnlijk onderuit tegen de Delftse concurrent Excelsior, dat met 16-17 de baas was. Futura kon de druk niet aan en zag de voorsprong slinken tot slechts een punt. Zaterdag 10 maart is het nog puntloze KZ Danaïden tegenstander terwijl dezelfde avond in Delft de wedstrijd Excelsior – ONDO gespeeld wordt.

Marciano, Calvin en DaniĂŤl zijn beste FIFA18-spelers

t.BSDJBOP MJOLT %BOJĂ‘MFO$BMWJO[JKOEF CFTUF'*'"14TQFMFSTWBO%6/0

* Voorwaarden in de showroom.

Komende zaterdag moet het gebeuren voor Futura. Bij winst promoveren de korfballers naar de overgangsklasse.

Marciano, Calvin en DaniÍl - in die volgorde - zijn de beste FIFA18 PS4spelers die je in de buurt maar kunt vinden. Dit drietal was afgelopen weekeinde de winnaar op dit spelcomputertoernooi bij voetbalclub DUNO. Dankzij het Activiteitenteam van de vereniging was er een professioneel begeleid toernooi tot stand gekomen. Tientallen DUNO’ers deden er aan mee.

Toe aan nieuwe kozijnen en deuren?

NU 21% KORTING OP KOZIJNEN EN DEUREN.*

21%

KORTING

Bij Belisol ontvangt u nu 21% korting op uw kozijnen en deuren. Een hoge korting. Want dat betekent voor u misschien wel ĂŠĂŠn gratis raam. Ontdek uw voordeel in de showroom of ga naar belisol.nl. Zo bent u verzekerd van kozijnen en deuren zonder zorgen, met een mooie prijs.

Belisol. Al 40 jaar kozijnen en deuren zonder zorgen. Belisol Den Haag

Stoelmatter 32, 2292 JL Wateringen T 0174-52.70.80, denhaag@belisol.nl

- Advertorial -

Ouderen Partij Den Haag gaat op in Groep de Mos / Hart voor Den Haag Weet u al op wie u gaat stemmen op 21 maart? Over twee weken gaan we naar de stembus en kunt u uw stem geven aan de enige partij die daadwerkelijk opkomt voor de belangen van ouderen in Den Haag. De Ouderen Partij Den Haag, met als gezicht Lex Kraft van Ermel, heeft samen met Groep de Mos de afgelopen vier jaar keihard geknokt voor onze ouderen. Met bewezen resultaat, in tegenstelling tot sommige andere partijen die beweren dat ze voor onze ouderen opkomen. Samen zorgden de Ouderen Partij Den Haag en Groep de Mos voor het instellen van lief-enleed-straten om de eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. We hebben de eigen bijdrage voor de dagbesteding van ouderen afgeschaft. Ook hebben we een door de gemeenteraad gesteunde

aanpak ouderenroof gepresenteerd om kwetsbare ouderen te beschermen. Dat betekent dat een Verklaring Omtrent Gedrag verplicht moet worden voor medewerkers in zorginstellingen. Daarnaast verzetten we ons met hand en tand tegen het sluiten van verpleeg- en verzorgingshuizen.

De Ouderen Partij gaat de verkiezingen in onder de nieuwe naam Groep de Mos / Hart voor Den Haag. Dat de enige echte Ouderen Partij van Den Haag een nieuwe naam heeft, betekent niet dat we stoppen met het strijden voor uitmuntend beleid voor onze ouderen die de Nederlandse sa-

menleving hebben opgebouwd. Integendeel! Ons verkiezingsprogramma staat bol van de voorstellen voor een seniorenvriendelijk Den Haag. Een greep uit onze voorstellen: - Niet op de thuiszorg beknibbelen; - Zorg aan huis met de wijkzuster; - Verpleeghuizen mĂŠt ziekenboeg; - Vrijwillige vitaliteitscheck voor ouderen; - 65+ gratis met tram en bus; - Dagbesteding ouderen moet gratis blijven; - Een seniorvriendelijke stad met boodschappenroutes, meer bankjes en voldoende pin- en brievenbusvoorzieningen. Vindt u het, net als ik, belangrijk dat het voor ouderen prettig wonen en leven is in Den Haag? Geef dan 21 maart uw stem aan Groep de Mos / Hart voor Den Haag, de enige ouderenpartij die daadwerkelijk vecht voor het ouderenbelang.

Richard de Mos Lijsttrekker Groep de Mos / Hart voor Den Haag (lijst 7)


pagina 10

-

7 maart 2018

www.HaagMedia.nl

KERKDIENSTEN 11 maart uitvaartzorg

wanneer het leven een wending neemt‌ Gesina Versteeg

070 397 15 77 | www.wendeuitvaartzorg.nl samen@wendeuitvaartzorg.nl

Zorgeloos samen zijn.

CARDIA, LOCATIE TABITHA Mozartlaan 280 16.00 uur: geen opgave REMONSTRANTSE GEMEENTE Laan van Meerdervoort 955 10.30 uur: ds. R.F. Philipp DE GOEDE HERDER KAPEL Meidoornstraat 9 10.00 uur: ev. B. v.d. Bosch EVANGELIEGEMEENTE DE ROTS Albardastraat 60 10.00 uur: Henk Tirion NED. HERV. KERK POELDIJK 10.00 uur: ds. A. J. Molenaar 19.00 uur: ds. C. L. de Rooij HERV. GEMEENTE Ter Heijde 10.30 uur: ds. H. Mast PROT. GEM. MONSTER 10.00 uur: ds. D. van Duijvenbode HERV. GEMEENTE MONSTER 09.30 uur: ds. P. Nobel 16.30 uur: ds. P. Nobel

Jezus’ aankondiging

Uw uitvaart goed geregeld met CUVO. www.cuvo.nl – 070 346 95 71 – info@cuvo.nl

GASHAARDEN en GEVELKACHELS

Alle gashaarden van bekende merken nu met EXTRA KORTING gratis geplaatst (exclusief materiaal). Inruil mogelijk! Gebruikte gashaarden geheel reviseerd nu met 3 jaar garantie gratis bezorgd vanaf â‚Ź 195,-

www.zwennesdenhaag.nl

PROT. GEM. ‘SďšşGRAVENHAGE ABDIJKERK 10.00 uur: ds. Wietske Verkuyl BOSBESKAPEL 10.00 uur: ds. N.A. Riemersma NED. HERV. EVANGELISATIE De Wiekslag, Molenbrink 68A 09.30 uur: ds. J. G. van Tilburg 15.30 uur: ds. L.M. Jongejan BETLEHEMKERK 10.00 uur: ds. I. Pauw 16.30 uur: ds. P. van de Voorde PAROCHIELOCATIE MARIA VAN EIK EN DUINEN O.L.V. Hemelvaartkerk zat.17.00 (even mnd), zondag 10.00 uur PASTOOR VAN ARS KERK zat. 17 uur (oneven mnd) zondag 10.30 uur VERZORGINGSHUIS HOUTHAGHE 10.00 uur: ds. G.J. Sipkema DUINHAGE zat. 10 maart 15.00 uur

Brouwersgracht 5a Den Haag Tel.: 070 - 389 73 01 info@zwennesdenhaag.nl

KEES TALEN WONINGONTRUIMING

In- en verkoop inboedel s. Antiek, klokken, oude Indonesische schilderijen, verzamelingen, winkel- en restantpartijen enz. Bij verhuizing of overlijden wordt de woning veegschoon opgeleverd.

Margaretha van Hennebergweg 63

06-53621962 / 070-3238260

WWW.KEESTALEN.NL

1973

van Zijn lijden

De Zoon des mensen moet veel lijden en verworpen worden van de ouderlingen en overpriesters en schriftgeleerden, en gedood en ten derde dage opgewekt worden (Lukas 9 : 22) Meer weten? Lees de Bijbel... geen Bijbel? Kom langs in de Bijbelkiosk op het Arnold Spoelplein. Elke zaterdag open van 9 - 17 uur!

Huisraad Woningontruiming en bezemschoon opleveren! Scherpe tarieven! Bel voor info 06-45984800

Kleding TK kleding mt 44/46 vanaf 5,- div merken Basler en Gerrie Weber 070-3251108 TK hr regenjas mt M grijs met centuur en knopen gewatteerd lang 1.33 cm 20,- 06-43995802

Voor het kind TK 66 kinderboeken 15,sjoelbak 5,- kinderspellen 5,- 06-20228915

Leden gevraagd Kom bridgen bij Bridge

Club Loosduinen elke maandag 19.30-22.30 uur Wijndaelercentrum C. v. Rennesstr. 8 nbbclubsites. nl/club/3045 06-28593601 Kom sportief wandelen! Elke vrijdag een uur Nordic Walking om 9.45 of 11.00 uur. Eerste 2 lessen gratis en altijd gratis stokken. Verzamelen S.V. Loosduinen, Madesteinweg 17. Info bij Marielle 06-41130101

Personeel 3-, ZWEMMENZOEKT INSTRUCTIELEDENTEGEN REDELIJKEVERGOEDING 4EL

Het goede doel Spaar plastic doppen voor het KNGF Geleidenfonds

Het kan prettig zijn uw uitvaartwensen van te voren vast te leggen; omdat u misschien al weet hoe de uitvaart er uit moet komen te zien. Of omdat u uw dierbaren niet met onverwachte vragen achter wilt laten.

Uw afscheid goed geregeld in een persoonlijk gesprek.

Maak gerust een vrijblijvende afspraak. Ik kom kosteloos bij u langs om uw wensen door te spreken. Monuta De Bruijn T 070 - 302 07 87 (dag en nacht bereikbaar) I www.monutadebruijn.nl

De Bruijn

Samen aan alles gedacht!

Storm

Uitvaartverzorging

Achter elke traan van verdriet, schuilt de glimlach van herinneringen

Voor informatie of overlijdensmelding

070 - 397 88 77

en help Inleveren: 0644754344 Voor 13 euro kan een kind uit Nepal naar school www. sairamfoundation.com Steun Vereniging Kattenzorg en geef (gebruikte) postzegels. Voor meer info www.kattenzorg-den haag. nl of bel 070-3946694

Voor de tuin Miracles een klein hoveniersbedrijf voor al u tuinwensen. Onkruid wieden, snoeien, enz. Eenmalig of met regelmaat Vakbekwaam-Betrouwbaar Een eerlijke vaste prijs en we zijn nog aardig ook.

vrijbl. inlichtingen: Theo 06 - 15575890

tWij verzorgen ook uitvaarten van alle (natura)verzekeraars

070 345 48 10 Dag en nacht bereikbaar Bautersemstraat 1, 2518 PC Den Haag

www.henning-uitvaart.nl Uitvaartverzorging J. Henning anno 1885 is houder van het Keurmerk Uitvaartzorg

Belasting

Huis verkopen

Belastingaangiften

Huis verkopen? Doe SLIM!

Snelle en vakkundige belastingaangifte. Aangifte Inkomstenbelasting 2017 â‚Ź65,00. Hetzelfde tarief voor bezoek aan huis in regio Loosduinen. Ter kennismaking 10% korting op de eerste belastingaangifte. Belastingadviesburo J. Lensink Architect Berlagelaan 33 2552 ZN Den Haag ✆ 0614 561 977

Waarom een dure makelaar? 1% Makelaarskosten, Geen andere kosten, Gehele begeleiding en No Cure No Pay! Van der Post Makelaars 070-3671846 www.makelaar-denhaag.nl

Div diensten

)BMMP JLCFO"OOF NFEJVN  QBSBHOPTU IFMEFSWPFMFOEFO FSWBSFOUBSPUJTUF "MUJFOKBBSIFCJLFSWBSJOHNFU IFUCFHFMFJEFOWBONFOTFOEJF NPFJMJKLIFEFOFSWBSFOJOIVO SFMBUJFPGUFHFOBOEFSFCMPLLBEFT BBOMPQFO%JUEPFJLEPPSNJEEFM WBOGPUPMF[FO UBSPULBBSUFOFO QTZDIPNFUSJF 0PLLBOJLVIFMQFONFU SPVXWFSXFSLJOH -PPQUVFSHFOTUFHFOBBO JOVXSFMBUJF #FMWPPSFFODPOTVMUWBOFFOVVS WPPSȽOBBS $%6%2(5)3%802%33 6ERTROUWDADRESVOORALLE VERHUIZINGEN6OORGEHELEOF GEDEELDEINBOEDELSOF��N STUK MAAROOKALSUZELFDE VERHUIZINGDOETENDEZWARE STUKKENEENPROBLEEMZIJN BELTUDE6ERHUIS%XPRESS 4EVENSBIEDENWIJU VERHUIS MATERIALENTEGEN DELAAGSTEPRIJS 3PECIALISTVOORHETOPKORTE TERMIJNVERHUIZEN "ELVOORGEHEEL VRIJBLIJVENDEPRIJSOFFERTE    WWWVERHUISEXPRESSNL

SERRES Kwaliteit en ervaring hoeven niet duur te zijn. Info: 06-21216424 tel.: 010-5926633 www.zonneranda.nl

Breng zieke kinderen en hun ouders dicht bij elkaar.

4ENT:EILMAKERIJ $E-OS

OOKSTOFFERENBEKLEDENWIJ OABANKSTELLEN STOELEN CARAVAN BOOTKUSSENS 6IANDENSTRAAT 4EL

Word nu donateur kinderfondsknuffels.nl

Diversen

tOpbaren thuis of in uitvaartcentrum naar keuze tVooraf vastleggen van uitvaartwensen

stormuitvaartverzorging.nl

• • • • • •

Flyers, folders Promotie drukwerk Printservice Verenigingsdrukwerk Wire-O En nog veel meer!

Kerketuinenweg 95 • 2544 CZ Den Haag 070-3677065 • info@labnederland.nl

Condens tussen uw dubbelglas ? Glasschade ?

Tel. 0174 - 21 27 22 Bel voor een vrijblijvende prijsopgaaf.

Tevens levering van o.a. dekoratief glas isolatieglas glas in lood / koper en brons

J. van den Ende

Glas- en Schildersbedrijf Vlotlaan 103, 2681 TW Monster Tel. 0174 - 212722

Heeft u een inboedel

te koop?

Of moet de woning

veegschoon opgeleverd worden? Bel: Fa.v.d.Berg: 06-12997822

www.kooptalles.nl


pagina 11

-

7 maart 2018

DEN HAAG Vrijdag 9 maart: BINGO Van 13.00 tot 16.00 uur. Deze bingo heeft 10 ronden vanaf 7 euro voor de hele middag met hele mooie prijzen zoals levensmiddelen en bingobonnen. Tevens wordt een loterij gehouden. Er is gratis soep en wat lekkers plus. Wie met 2 nieuwe mensen komt, speelt gratis mee. Deze bingo is ook voor ‘oudere’ mensen en de consumpties zijn heel goedkoop. Zaal open 11.00 uur. De Wiekslag, Molenbrink 68A, DH-Lsd. Eindpunt tram 2 (Kraaijenstein). Gratis parkeren. Info: 06-40255316. Zaterdag 10 maart PASAR MALAM IN LOOSDUINEN Van 10.00 tot 16.00 uur Heerlijk struinen op een Indonesische markt, genieten van sma kelijke hapjes, kijken naar een dansshow en nog veel meer. Bij Florence locatie Wijndaelercentrum in Loosduinen bruist het tijdens NLdoet op za-

www.HaagMedia.nl

terdag 10 maart van de nium. De entree is 5 euro activiteiten. per persoon. De Haagsche Beatclub wordt gehouden Dinsdag 13 maart: in de Duinzaal van BowLEZING ling en Partycentrum OcAanvang 14.00 uur. kenburg Active aan het VIVENDI organiseer t Wijndaelerduin 25 in Den een lezing met Power- Haag. Point met als thema op reis door Ghana, Togo en Benin. We maken kennis RIJSWIJK met bijzondere culturen, geloven en gewoonten Zaterdag 10 en van West-Afrika. We ne- zondag 11 maart: men een kijkje in het El- INTERNATIONALE mina Fort in Ghana, dat MINERALENBEURS eeuwen centrum van de Van 10.00 tot 17.00 uur. slavenhandel van de West- Standhouders uit binnenIndische Compagnie was, en buitenland bieden op en lopen de slavenroute in 125 stands hun vondsten Benin. In Togo komen we en wereldwijde inkopen langs dorpjes waar de tijd aan, zoals fossielen, zoetheeft stilgestaan en Afrika water pa rels, sieraden, op zijn puurst is. Benin is schelpen, edelstenen en de bakermat van de mys- versteend hout. Er is een terieuze voodoo-cultuur, leuke workshop steenslijen heeft een prachtige pen voor kinderen, een kust met huizen op palen interessante fossielen tenen kleurrijke markten. toonstelling en er zijn verToegang gratis. Locatie schillende demonstraties. Wings, Mozartlaan 195. Entree ¤ 7,-, kinderen van 7 t/m 12 jaar ¤ 3,- en Zondag 11 maart: t/m zes jaar vrij. Tevens DE HAAGSCHE BEATCLUB Gothic & Fantasy Beurs Aanvang 14.00 uur. dit weekend. Locatie: De E r k a n we er ge d a n st Broodfabriek, Volmerlaan worden in de Haagsche 12, Rijswijk. Meer inforBeatclub op live muziek matie: www.internationaverzorgd door The Cosy lemineralenbeurs.nl. Rockers. Zij brengen rock and roll van de late jaren Zaterdag 10 en 50 en de vroege jaren 60, zondag 11 maart: met af en toe een uitstapje GOTHIC & FANTASY BEURS naar een wat later decen- Van 10.00 tot 17.00 uur.

Beleef dit sfeervolle fantasy, gothic en middeleeuws-event en waan je in een andere wereld vol entertainment, fantasie en magie. Luister en kijk naar de spetterende optredens en volg ook work-

shops als zwaardvechten beurs. Entree ¤ 10,-, kin- Broodfabriek, Volmerlaan of luister naar magische deren van 7 t/m 12 jaar ¤ 12, Rijswijk. Meer inforverhalen. Ook worden er 3,- en t/m zes jaar vrij. De matie: www.gothicbeurs.nl. gothic en fantasy artikelen bij de gezellige kraampjes aangeboden. Breng tevens Activiteit plaatsen een gratis bezoek aan de Als u een rommelmarkt, bingo, cursus of andere activiteit Internationale Mineralenorganiseert kan deze gratis* geplaatst worden op de daarvoor bestemde pagina in de ZuidwesterKrant, RijswijkseKrant en/of de LoosduinseKrant. Een activiteit bestaat uit maximaal 500 tekens. De tekst kan gemaild worden naar redactie@haagmedia.nl met als onderwerp activiteit.

Subsidie voor Haags Sportinitiatief

* De activiteit wordt gratis geplaatst, onder voorbehoud van ruimte, met een maximum van 10 euro per deelnemer. Als de kosten voor entree of deelname hoger zijn dan 10 euro, worden er kosten gerekend; deze zijn â‚Ź 17,50 exclusief 21% BTW per editie.

Mensen of organisaties die een goed idee hebben om Hagenaars die niet of weinig sporten in beweging te krijgen, kunnen tot 30 april 2018 hun ‘Haags Sportinitiatief’ indienen. Voor het uitvoeren van dat idee stelt de gemeente een subsidie van maximaal ¤ 10.000 beschikbaar. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat mensen zich gezonder, sterker en gelukkiger voelen. De gemeente vindt het belangrijk dat alle Hagenaars met plezier kunnen bewegen en sporten. Daarom ondersteunt de gemeente ideeĂŤn die ervoor zorgen dat Hagenaars die nu niet voldoende bewegen, actiever worden.

#HINEES WOKRESTAURANT

!LL9OU #AN%AT

(SJMMt4VTIJt8PLt8BSNCVGGFUt*+Tt7FSTGSVJU

0OCFQFSLUHFOJFUFO

&MLFEBHWBOBGVVS

NBUNEPÉ  QQ

WSJKUN[P GFFTUEBHFOÉ  QQ

"33"/(&.&/513*+4WPPSHSPFQFO

WBOBGQFSTPOFO ĂœVVS JODMVTJFGXJKOtCJFStGSJTESBOLtLPGGJFtUIFF NBUNEPÉ  QQWSJKUN[P GFFTUEBHFOÉ  QQ OJFUUJKEFOTLFSTUEBHFO

Silicon verbindt zich aan Storks’ hoofdklasseteam Silicon is de nieuwe hoofdsponsor van de honkballers van Storks, die dit jaar uitkomen op het hoogste niveau van Nederland. De eerste competitiewedstrijd onder de naam Silicon Storks vindt plaats op 26 april in Oosterhout tegen Twins. Zaterdag 28 april staat de eerste thuiswedstrijd van Silicon Storks op het programma.

8JOLFMDFOUSVN,SBBZFOTUFJO 'PSFMMFOEBBM]5 XXXXPLIBQQZHBSEFOOM &MLFEBHPQFOWBOUPUVVS !FHALENENÉLACARTEMOGELIJK

Wij komen nooit zomaar bij u aan de deur

Het CBS doet onderzoek in uw buurt Het Centraal Bureau voor de Statistiek doet doorlopend onderzoek naar allerlei onderwerpen. Ook nu lopen er een aantal onderzoeken in uw buurt. Uw mening telt! WÄł begrÄłpen goed dat u niet zomaar voor iedereen open doet. Hoe weet u zeker dat er een interviewer van het CBS voor uw deur staat? 1. U heeft een brief van het CBS gekregen.

Hierin vragen wÄł u om mee te werken aan een onderzoek.

2. Een CBS-medewerker belt alleen bÄł u aan ...

... als u eerder de aankondigingsbrief van ons ontving.

3. U laat de CBSmedewerker binnen ...

... als hÄł of zÄł zich kan legitimeren.

Meer informatie over onze onderzoeken op www.cbs.nl/deelnemers of bel 045 - 570 64 00

Voor wat er feitelÄłk gebeurt Campagne_betrouwbaar CBS_advertentie 130x194mm_003.indd 1

21-9-2017 14:41:42


Jij rijdt. Jij lacht. Zorgeloos de Hyundai i10 of de Hyundai i20 rijden met private lease

De Hyundai i10 Comfort met navigatie met private lease van € 267 nu voor

De Hyundai i20 i-Drive Cool met private lease van € 321 nu voor

219 p.m.

Dit is het moment om langs te gaan bij Preuninger. Want daar kun je nu extra voordelig private leasen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Hyundai i10 Comfort met onder meer airconditioning, navigatie en cruise control. Of een Hyundai i20 i-Drive Cool met onder meer airconditioning, elektrisch bedienbare ramen voor en automatische deurvergrendeling. De bedragen zijn inclusief onderhoud en verzekeringen. Je betaalt alleen de brandstof. Kom snel langs of maak een afspraak voor een overtuigende proefrit. Zorgeloos rijden? Het kan wél bij Hyundai.

279 p.m.

Ziet u ook zoveel Hyundai’s de laatste tijd?

Ontdek meer op preuninger.hyundai.nl Preuninger Hyundai Den Haag: Laan van Waalhaven 365, tel. 070 - 307 3965 Preuninger Kerketuinen Den Haag: Kerketuinenweg 28, tel. 070 - 309 8000

Gecombineerd brandstofverbruik: 3,5 - 4,8 (l/100 km) / 28,5 - 20,8 (km/l); CO2 - emissie: 92 - 112 (g/km). Uitstoot is afhankelijk van gebruik. Uitstoot- en brandstofverbruikgegevens zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd volgens Europese Verordening 715/2007/EEG. Private Lease actie geldig bij aanschaf van een geselecteerde Hyundai i10 Comfort met Navigation Pack of Hyundai i20 i-Drive Cool uit voorraad, met een koopcontract van 12-02-2018 t/m 31-03-2018 en met uiterste kentekenregistratiedatum van 31-05-2018. Private Lease actie i.s.m. LeasePlan. Weergegeven maandbedragen zijn een vanafprijs, berekend op basis van een looptijd van 48 maanden, 10.000 KM per jaar. Maandprijs is incl. 21% BTW en incl. kosten rijklaar maken, vervangend vervoer na 72 uur, leges en recyclingbijdrage, excl. metallic lak en volgens opgaaf van Hyundai Private Lease. Prijswijzigingen voorbehouden. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van standaard uitvoering. Druk- en zetfouten voorbehouden. Zie voor kosten en voorwaarden www.hyundai.nl of vraag ernaar in de showroom. De Hyundai 5 jaar garantie zonder kilometerbeperking is alleen van toepassing op Hyundai voertuigen die initieel aan een eindgebruiker zijn verkocht door een Erkend Hyundai Dealer. De gedetailleerde garantievoorwaarden zijn per 01-01-2017 beschreven in het service & garantieboekje.

VOLLEDIG WASPROGRAMMA ZICHTENBURG PLASPOELPOLDER BINCKHORST

#

Bij Binckhorst bon inleveren bij kassa Shell station

€ 7,00

Incl. Polish & bodem t.w.v. € 13,50.Toeslag RainX € 2,00 Met deze bon in MAART van MAANDAG T/M WOENSDAG

WASSTRAAT

VOLLEDIG WASPROGRAMMA ZICHTENBURG PLASPOELPOLDER BINCKHORST

€ 8,00

Incl. Polish & bodem t.w.v. € 13,50.Toeslag RainX € 2,00 Met deze bon in MAART van DONDERDAG T/M ZONDAG

##

#

Bij Binckhorst bon inleveren bij kassa Shell station

PLASPOELPOLDER BINCKHORST

€ 7,00

Incl. Polish & bodem t.w.v. € 13,50.Toeslag RainX € 2,00 Met deze bon in APRIL van MAANDAG T/M WOENSDAG

7 DAGEN PER WEEK VAN 08.00 TOT 18.00 UUR

TREUBSTRAAT 33 2288 EH RIJSWIJK Telefoon: 070 - 347 35 04 Internet: www.mcwash.nl

VOLLEDIG WASPROGRAMMA ZICHTENBURG PLASPOELPOLDER BINCKHORST

Bij Binckhorst bon inleveren bij kassa Shell station

#

OPENINGSTIJDEN

P l a sp o e l p o ld e r

€ 8,00

Incl. Polish & bodem t.w.v. € 13,50.Toeslag RainX € 2,00 Met deze bon in APRIL van DONDERDAG T/M ZONDAG

##

DE WERF 44 2544 EK DEN HAAG Telefoon: 070 - 308 04 42 Internet: www.mcwash.nl

OPENINGSTIJDEN 7 DAGEN PER WEEK VAN 08.00 TOT 18.00 UUR

TEGEN INLEVERING EENMALIG GELDIG

Zichtenburg

##

#

Bij Binckhorst bon inleveren bij kassa Shell station

TEGEN INLEVERING EENMALIG GELDIG

VOLLEDIG WASPROGRAMMA ZICHTENBURG

TEGEN INLEVERING EENMALIG GELDIG

GRATIS STOFZUIGEN *NA

Knip uit en profiteer! ▼

##

MOOI SUPER SNEL, VEILIG EN

PROFITEER OOK VAN DE VOORDELEN VAN DE WASPAS!

TEGEN INLEVERING EENMALIG GELDIG

TRAAT HYPERMODERNE WASS

De LoosduinseKrant van week 10 - 2018  
De LoosduinseKrant van week 10 - 2018  
Advertisement