a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

LOO

QUAN LE

STUDENT WORKS


HI,

I AM QUAN LE


CONTENTS

2-7

HUB ORANG-ORANG community centre

10-13

PANADERO facade design

16-21

PRESENCE eco lodge in a nature reserve

24-31

DATUM CROSSING riverside environment

34-41

SHOPHOUSE DIALOGUE eco-lodge in a nature reserve

44-51

BEACONS IN THE GARDEN second-hand furniture complex

54-62

CENOTAPH FOR A STONE public installation (built)


2


HUB ORANG-ORANG D.ARCH YEAR 3

A community centre which aims to bring people together by celebrating the vibrant heritage of the Joo Chiat district. It pays homage to the Peranakan shophouses which are unique to the district by referencing the distinct elements of the Peranakan shophouses such as the decorated facade and the spacial hierarchy. By combining the louvred windows and Peranakan tiles typically found in Peranakan shophouses, a new facade structure which is both decorative and functional (allows breeze to flow through) was created for the naturally-ventilated community centre.

3


4


5


6


7


8


9


10


PA N A D E R O B.ARCH YEAR 2 GROUP

Panadero is a sun-shading and wind breaking facade which tries to mimic the form of tree branches and leaves. Like in a forest, where many individual leaves come together to form the tree’s canopy. The facade is an arrangement of modules that allows for different concentration of light into the space through filtration like in the tree canopy, resulting in diffused and indirect day-lighting in the building.

11


MODULE CONSTRUCTION

12


13


14


15


16


PRESENCE B.ARCH YEAR 2

The occasional rise of activity as a result of the brief presence of visitors disturbs the otherwise tranquil atmosphere that is present at the Dairy Farm Nature Reserve. This scheme attempts to reflect the idea of nature disturbed by the brief presence of people by putting users through spaces that are disturbed by the temporary presence of external interferences. It features an eco lodge which disappears into the trees when the eco lodge is vacant and when visitors occupy the space for their glamping activities, the eco lodge rolls out its floors and roofs to make spaces for them.

17


18


19 19


SPOT DETAIL A

ANODISED BRONZE STEEL RAFTERS SUPPORTING GLASS GEARS TO ENGR’S SPECS

CASTELLATED STEEL I - BEAM ANODISED BRONZE STEEL TRUSS FRAME STEEL CABLE (ATTACHED TO CANVAS) BUILDING ENVELOPE (FLOOR/ROOF) TIED BAMBOO WITH CANVAS OUTER COVER

SPOT DETAIL B

TIMBER STRIPS TIMBER BATTEN TRAP DOOR FOR MAINTENANCE ACCESS TO BOTTOM DECK STEEL RAFTERS

STEEL I-BEAM

PLUG SHRINKAGE GAP WITH SEALANT CONCRETE BACKFILL

C O N S T R U C T I O N D E TA I L S

20


HOW DOES IT WORK?

21


22


23


24


D AT U M C R O S S I N G B.ARCH YEAR 2

An old trishaw, mattresses and people casting fishing nets were some of a few bizarre things found along the river banks that went unnoticed by people walking on a corresponding street level. The discovery of human activities along the river banks hinted presence of a different livelihood happening within the rivers. The disconnection between the calm life of the river banks, and the bustling streets of people going about their lives, highlights the existence of two parallel worlds separated by a thin barrier. The aim of the project is therefore to create a bridge across the river; a bridge which serves the purpose of connecting people between two parallels: the street level and the introspective level which is hidden beneath.

25


?

26

?

?


27


28


29


G AT E W A Y T O T H E I N T R O S P E C T I V E R E A L M

30


31


32


33


34


SHOPHOUSE DIALOGUE B.ARCH YEAR 3

Heritage conservation isn’t about preserving the facade, but evolving the essence of the building. The Shophouse Dialogue is a departure from traditional shophouses and aims to open up new possibilities of what shophouses in Little India can be in the future by reintepreting the experience of walking through the five-foot ways and backlanes. The project is situated at a road bend which serves as the connecting route between Vencel’s site and Timothy’s site (See next page for site map). It aims to lead people in (via upper dickson rd) and up the meridian. As it is an important link along the meridian, the proposed design has to be something that is light, porous, and facilitates ease of movement through it.

35


nce b rou etwe e te tak en IH en Ca ser by t nd an go ouris temp ts on le ro ad

1

lon gd ista

IV

III

Picture of Site (

)

Identified Meridian Selected Site

I 2

1

Sri Veeramakaliamman Temple

2

Indian Heritage Centre

I

Vencel’s Site

III

Timothy’s Site

IV

Gabriel’s Site

Entryway to backlane

Get a glimpse of different shops as you walk through the 5ft way and transit between the boundaries of each shop

Portals & Boundaries ceiling height

36


back

fro

nt

1.

2.

3.

37


6 BACK

BACK AL

ALLEY

LEY

BACK ALLEY

LINKWAY

/

SERVICE LANE

EVENT SPACE

PICNIC @ THE LAWN

M WASHR

TV ROOM Y’S TIMOTH TION EN INTERV

SHOP SHOP

LINKWAY

SHOP

SHOP

SHOP

VE

NC

EL ’S

IN

TE

RV

EN

TI

O

N

GROUND FLOOR

38


LEY

BACK AL

BACK AL

LEY

BACK ALLEY

TEAHOUSE VOID OVER ENTRANCE

KITCHEN

BALCONY BALCONY

VOID OVER LAWN

COVERED WALKWAY

RECESSED WINDOW

TO STREET LEVEL

Y’S TIMOTH TION EN INTERV

AY KW

D RE

AL W

VE

CO

RECESSED WINDOW

UPPER DICKSON RD

SHOP

SHOP

GALLERY

ID

VO R

VE

O FIV E FT AY W

SHOP

SHOP

VE

NC

EL ’S

IN

TE

RV

EN

TI

O

N

UPPER FLOORS

39


IED TIF

N

IA

ID

ER

M

N

RVENTIO

EL’S IN TE

VENC

N ’S HY TIO OT VEN TIM TER IN

EN

ID

40

UPPER DICKSON RD

1


41


42


43


44


BEACONS IN THE GARDEN B.ARCH YEAR 3

The project serves as a critique to the conventional way of finding things in a typical second-hand furniture shop, which can be a painful process if the shopkeeper isn’t there to guide you. Situated at an unusual site right next to the country’s last Hakka cemetery, the proposed design tries to fit in by extending the existing informal park in the cemetery and providing more outdoor public spaces in the vicinity. Programmes are separated and fitted into a collection of two-storey pavilions instead of a single multistorey building which will potentially draw too much attention in the site. The pavilions, each housing a different type of furniture, nestle in the man-made park and serve as beacons that lure visitors towards it.

45


46


47


An extension to the adjacent cemetery/park

48


49


Main Lobby

S TA RT

Houses in Sequence

50


HYDRAULIC SCISSOR LIFT DETAIL

51


52


53


54


C E N O TA P H F O R A S T O N E I LIGHT SINGAPORE - BICENTENNIAL EDITION

Cenotaph for a Stone serves as a reinterpretation of the Singapore Stone — what it was, what it is and what it could have been. The installation seeks to monumentalise the stone’s decimation in 1843 that forever perpetuated its mysticism. The installation consists of 51 ‘rock fragments’ on steel pedestals, with the 52nd pedestal left empty, hinting at the only piece that remains of the Singapore Stone. This faux stone can be seen as a whole when viewed from the front of the installation. However, the perspective shifts to a time-warped explosion as the visitor walks around its perimeter. 1st Prize of i Light Student Award

55


WIREMESH “STONE”

LED LIGHT SOURCE PLACED HERE

MESH

MESH

WIRINGS CONCEALED IN THE STAND PLYWOOD TILES

56


57


Construction Phase Watch the video here: https://vimeo.com/317260740 58


59


60


61


62


2020 63

Profile for Quan Le Loo

Loo Quan Le - Student Works 2019  

Loo Quan Le - Student Works 2019  

Profile for looquanle
Advertisement