Page 1

wilfried van hulten

M A A K

K E N N I S

M E T

Wilfried van Hulten: ‘Als er een Michelinster zou bestaan voor onze branche, dan zou ik daar voor gaan’

tekst // Monika van der Marel

fotografie // patrick hoevenaar

Er bestaan twee soorten groepen mensen: energiegevers en energienemers. Wat betreft Wilfried van Hulten (38), Optiek ondernemer bij Loonen Brillenmakers uit Oosterhout is het helder: hij behoort tot de ‘energiegevers’. Zijn hele voorkomen straalt positiviteit uit. Van Hulten omarmt het leven, denkt creatief, handelt snel en is sportief.

personen. “Momenteel ben ik meer optiekondernemer dan ik zelf met bijvoorbeeld oogmetingen bezig ben. Natuurlijk zijn er klanten die specifiek naar me vragen, maar ik vind het dan juist leuk om hen naar mijn collega’s te verwijzen.” Loonen Brillenmakers bestaat 45 jaar. Van Hulten kwam er negen jaar geleden in dienst als floor manager en is nu alge­ meen directeur. In de afgelopen jaren heeft de ondernemer al veel bereikt. Loonen Brillenmakers mag bijvoorbeeld als enige opticien in Nederland monturen van Olivers People Vintage verkopen. “Olivers People is een begrip in deze branche. De brillen hebben een retro uitstraling, zijn met de hand gemaakt en hebben een prachtig design.”

De ruim opgezette moderne winkel in Oosterhout is smaakvol ingericht. Het heeft iets weg van een juwelierszaak. Alle monturen liggen netjes opgeborgen. Van Hulten legt uit: “We werken met een team van enthousiaste adviseurs. Wanneer iemand een bril komt uitzoeken, wordt er uitgebreid met die­ gene gesproken, waarbij de wensen van de klant centraal staan. Daarna pakken we de brillen erbij.” Veel opticiens worden opticien omdat hun vader of over­ grootvader dat ook was. Bij Van Hulten verliep het anders. “Vroeger twijfelde ik tussen de opleiding goudsmid en de opleiding optiek. Het werd optiek, omdat het modeaspect én het gezondheidsaspect me aanspraken. Ik denk in oplossingen. ” Als Van Hulten dit vak niet had gekozen, was hij wellicht in de medische sector beland. Hij ziet zijn medewerkers als zijn familie. “Ik stuur een geweldig team aan, ze zijn mijn kin­ deren.” De ‘familie’ van de trotse Van Hulten telt veertien

Van Hulten en zijn vak zijn één. Hij werkt samen met toonaan­ gevende tijdschriften waaronder ‘Esquire’ en ‘Park Magazine’ en is regelmatig te vinden op de Brillant modeshows. De ene keer is hij er om inspiratie op te doen, de andere keer omdat

45


MAAK KENNIS MET

Loonen Brillenmakers Arendstraat 37, Oosterhout T 0162 45 46 39 www.loonen-brillen.nl

de catwalkmodellen monturen van Loonen Brillenmakers dra­ gen. Om zijn klanten zo goed mogelijk tegemoet te komen, reist Van Hulten naar metropolen als New York, Londen, Parijs en Milaan af. Zijn focus ligt op de net wat uniekere merken, handgemaakt en van hoogwaardige materialen met kleinere oplages. “Nu hebben we bijvoorbeeld een kleine col­ lectie brillen gemaakt van hout. Net even anders. Het kan altijd mooier én beter, en als er een Michelinster voor het opticienvak bestond, dan zou ik daar voor gaan,” aldus Van Hulten. Privé heeft Van Hulten het eveneens goed voor elkaar. Zo woont hij gedeeltelijk in Oosterhout en gedeeltelijk in Amsterdam. “Ik heb een schat van een vriendin. Ze is net zo druk als ik, stu­ deert en heeft een eigen bedrijf.” Met zijn grote liefde Saskia onderneemt hij tal van activiteiten. Zo bezoeken ze concerten en balletvoorstellingen, dansen ze tot in de vroege uurtjes en maken ze avontuurlijke reizen. Jamaica was hun laatste bestem­ ming. “Een geweldige reis. Indrukwekkend ook, er is daar veel te zien. We bezochten onder andere de sloppenwijken in Kingston, het Blue Mountaingebergte, de Blue Lagoon en natuurlijk Bob Marley’s geboorteplaats Nine Mile.” Naast de winkel, zijn vriendin en zijn dagelijkse uurtje sporten heeft Van Hulten een hechte vriendenclub. Met een aantal van hen kookt hij één keer per maand in een kookclub en ook ziet hij er een paar elke vrijdag in de kroeg in Oosterhout. ‘Work hard, play hard’, is een gezegde dat op hem van toepassing is, al laat hij blijken zelf helemaal niet van ‘de geijkte oneliners’ te houden. Hij is no-nonsens tot op het bot en weet precies wat hij wil. Toch konden we hem tijdens ons gesprek op één oneliner betrappen. Eentje die hem heel precies typeert: “Je moet het niet zeggen, maar doen!”

47

interview Tulp magazine  

interview Tulp magazine Wilfried van Hulten

interview Tulp magazine  

interview Tulp magazine Wilfried van Hulten

Advertisement