Page 1

[ SECTORNIEUWS ]

Wat doet Bureau Vorstverlet in de zomer? > Arno Hagemans

“Iedereen denkt dat ik elk jaar van mei tot en met september vakantie heb”, vertelt coördinator Frank Knuysting van het Bureau Weerverletbestrijding een beetje verongelijkt. Want ook in de zomer is er meer dan genoeg te doen bij het bureau. “Je kunt ons vergelijken met een strandpaviljoen, maar dan in de winter. ’s Winters maken we langere werkdagen en zomers kortere.”

“Maar het is zeker niet zo, dat we nu helemaal niets doen”, aldus Knuysting. “In de zomermaanden ontwikkelen we brochures, doen we onderzoek, proberen we bedrijven bewust te maken en koppelen we onze bevindingen van de afgelopen winter terug naar werkgevers. Deze zomer werken we bovendien aan een nieuwe website.”

Eén doel Het Bureau Weerverletbestrijding (korter: Bureau Vorstverlet) geeft onder meer adviezen over hoe je aan het werk kunt blijven tijdens vorst en sneeuw. Dit heet ook wel ‘verletbeperkende toepassingen’. De werkzaamheden van Knuysting en zijn team concentreren zich voornamelijk op de ‘slechtere’ periode in het jaar: oktober tot en met april.

Of het nu zomer is of winter, het Bureau Weerverletbestrijding richt zich het gehele jaar voornamelijk op één doel. Knuysting: “Hoe kun je het verlet minimaliseren? De afgelopen winter (de zachtste winter sinds 1706) was een overgangsjaar en de caoafspraken moesten up-to-date worden gemaakt. In september moeten we klaar zijn voor de winter 2007/2008 om de werknemers, werkgevers en de verschillende organisaties weer volledig van dienst te kunnen zijn.”

> Illustratie: Sabrina Robles de Medina

Overtuigen Vanaf september gaan Knuysting en zijn medewerkers de bouwplaatsen weer af om uitvoerders en bouwvakkers te overtuigen van het nut om een bouwplaats begaanbaar te maken en houden tijdens de winterperiode. Dat doen ze door voorlichting te geven over de nieuwe vorstverletvoorwaarden (gelden sinds afgelopen winter) en adviezen te geven over verletbeperkende toepassingen. Voorlichting geven bij bedrijven en mensen overtuigen is en blijft hard nodig, weet Knuysting. “Er wordt vaak te weinig aandacht besteed aan het begaanbaar maken en houden van bouwplaatsen.”

> Meer weten? Op www.vorstverlet.nl vind je vanaf september 2007 alle informatie over de regels tijdens vorst en sneeuw en wat het Bureau Weerverletbestrijding voor jou kan betekenen. 8

De Opbouw (CNV) - Arno Hagemans  

LongStoryShort schrijft en redigeert teksten voor websites, (bedrijfs)bladen en nieuwsbrieven van grote en kleinere opdrachtgevers. Heldere,...