Page 1

PORTFOLIO Marco Campolongo

2016 Cenate Sopra Town Hall, Cenate Sopra, Italy Lagarteira House, Amarante, Portugal Palestrina House, Verona, Italy Moena Parking, Moena, Italy In The Body of The City, Maxxi, Rome Cino Zucchi Architetti Meeting Center in Grandola, Portugal, Aires Mateus Associados L45 Lamp Food Packaging Design, Veronagusto


Photo Cover: Solo, Malga in Lessinia, Verona @Marco Campolongo Photo Right Page: Distances, Salò City Center, Lago di Garda @ Marco Campolongo


I approached architecture through drawing my experience of the imagination of objects, spaces and people with pencil and paper. My training has mainly followed artistic paths and has lead to the study of architecture, where I found the union between my passion and a profession. My professional experience is characterized by a gradual process, starting with simple collaborations with small firms and then working with studios of international interest. These professional experiences gave me good grounding to organize my work flow, and method to manage a project at its various stages of design. Today I can adapt to collaboration with different types of studios which and internationally, ensuring reliability and credibility within work process. The desire to partecipate in a new collaboration is primarily oriented to introduce my personal knowledge acquired within my professional experience, resulting as added value for the new working reality in which I would be taking part.


Town Hall Cenate Sopra Competition 2° Prize

Cenate Sopra, Bergamo, Italy

The competition required a proposal for the new Town Hall of Cenate Sopra, a town in the province of Bergamo, in a way which would redefine the new town centre. Over several years of urban developement, the town has gradually lost its centrality, which is why the competition requires not only a new proposal for an individual municipal building, but the planning of a new service centre (bank, post office, pharmacy, clinics, auditorium, library, bar). The proposal project is primarily concerned with structuring the new urban spaces, which are defined by two squares located at different levels. The lower square appears to be a new extension of the churchyard, which has nearby facilities, whilst the elevated plaza, which communicates with a higher level of the town will be a new urban space which will accommodate the town hall, the library, the auditorium and bar.

Project year

2012 1890 m2

Total Square Meter

Type

Status

Competition Project


Plan


A

B

2

6 A 1

3

5 4

7

B

Plan

1. Higher Square / 2. Townhall offices / 3. Townhall Archive 4. Library / 5. Auditorium / 6. Bar / Lower Square


Lagarteira House Private house

Amarante, Portugal

Plan

Located near the center of Amarante (Portugal), this single family residence facing the idea of proposing an architecture with simple shapes in a little urbanized village, dealing with a critical perimeter of the project area. The house is mostly on one level by distributing the various functions of the house according to the needs of lighting and personal comfort. The walls have a thickness sufficient to ensure a good cooling in the summer time and so insulated for winter, also the large central patio of the house provides natural lighting and ventilation to the different areas of the house.

Project year

2011-

Total Square Meter

300 m2

Type

Private Residence

Status

Work in progress


The volumetric fragmentation that characterizes the plan tries to solve the difficult relationship with the ground, trying to optimize the functionality and comfort of the home.


9 10

8

5 7

B

7

B

5 1

A

2

3

11

6

4

5

Ground Floor

1. Entrance / 2. Living Room / 3. Dining Room / 4. Kitchen / 5. Bathroom 6. Studio / 7. Badroom / 8. Suite / 9. Closet / 10. Suite Bathroom 11. Patio / 12. Garage / 13. Kitchen / 14. Technical Area

A

A


View from garden


B

12 13

Basement

5

14


View from garage


1 2 3 4 5 6 7 8

13 14 15

16 17

1. Skylight with laminated glass 2. Bituminous fabric waterproofing 3. Roofmate thermal insulation 4. Drain 5. Metal flashing 6. Plaster for Cappotto System 7. Cappotto System 8. Concrete structure 9. Corner metal flashing 10. Insulation 11. Screed 12. Vapour barrier 13. Concrete lintel 14. Peripheral stone 15. Window 16. Window sill, stone 17. Estremoz marble 18. Door window 19. Pine, wood slats 20. Thermal insulation 21. Grass 22. Earth 23. Drainage layer


9 10 11

6 12 8

14 18

19 11 8 20

21 22 23


Studio


Palestrina House Private house

Verona, Italy

The project is the renovation of an existing apartment and its extension. The materials used were chosen to make the union more consistent between the two homes. The space of the house is defined by a lowered ceiling areas. The height difference emphasizes two types of space to pass and what functional. The ceiling and its difference in height becomes the theme that links the two apartments.

Project year

2016 110 m2

Total Square Meter

Photos @ Marco Campolongo

Status

Status

Private Residence Build


View from the dinner room.


9

8

8

6

5

7

10

1

10 2 4 3

1. Entrance / 2. Living Room / 3. Dining Room / 4. Kitchen / 5. Studio 6. Laundry / 7. Corridor / 8. Bathroom / 9. Double Bathroom / 10.Bedroom


Above: Bathroom Below: Drawings 0.60

0.80

0.80

0.20

1.80 DO 02 0.73

1.20 0.60

0.

57

1.20

2.05 1.45

0.54

h. 2.40

0.25

0.90

Punto luce

0.84 Vetro doccia 210 x 100 cm 1.00

0.90

0.87

1.50

1.05

0.42

0.90

0.42

0.65

0.30 0.65

0.30

1.10

0.12

0.12 0.13

1.90

2.10

2.15

0.90

0.41

2.40 1.50

0.77

Specchio 240 x 90


Moena Parking Competition

Moena, Italy

The competition was about to propose a new car parking for the city of Monea (Trento, Italy), this new structure will be an important point to develop a new strategic urban plan designed to support a sustainable mobility. The proposed design of a new car park in Moena was primarily driven by the attention to environmental and cultural context strongly marked. The main theme was to find a point of relationship with the territory and to avoid the creation of an artifact of strong impact and alien to the context. Another important target of the project was to find a new way to discover the alpine landscape, characteristic of this area. This was possible through new terraces integrated with the parking structure.

Project year

2012 9600 m2

Total Square Meter

Type

Status

Competition Project


Site map 1. Entry Car Parking 2. Bridge 3. New Viabitlity 4. City Center

+21.00

+20.50

+21.00 +20.00

+27.00

+19.50

+20.00

1

+24.00 +19.00

+19.50

+14.00 STRADA STATALE 48

+27.00 STRADA STATALE 48

+12.75

+14.00

+9.12

+27.00

+9.12

+6.60

+6.60 +2.00

+4.12

+4.12

2

CIR O

CH

+29.40

VIA

+22.50

VIA ISCHIA

+2

ST

8.0

+2

R

0

0

+2

7.0

3 +2

AD

A

9.0

7.0

0

0

D

IM

O

EN

E


+0.00

-2.0

0

-3.0

0

4


B

4

A

3

4

1 5

8

6

9

10

1. Car Entry/ 2. Car Exit / 3. Tiket office / 4. Ramp / 5. Bike parking 6. Info Point/ 7. Bar / 8. Belvedere / 9. External bike paths / 10.Parking

2 7


+21.00 +20.00 +19.00

+19.00

+15.00 +14.00 +12.75 1

+12.00 +11.00 +9.75

2

+8.50

3

+6.00

+7.25 +6.60

+4.75 4

+3.50 +2.00

A

+27.00


+21.00 +20.00 +19.00

+19.00

+15.00 +14.00 +12.75 1

+12.00 +11.00 +9.75

2

+8.50

3

+6.00

+7.25 +6.60

+4.75 4

+3.50 +2.00

+27.00

+23.00

+19.00

+15.00 +14.00

+9.12

+6.60

+4.12

B


In the Body of the City MAXXI Exposition Collaboration with Cino Zucchi Architetti

Rome, Italy

During the period of internship employment with the CZA in Milan, during planning experience, I had the opportunity of partecipating in the design installation of the first show of the MAXXI Museum in Rome. The work of the studio is presented as a “reflection on the vocabulary used in architecture” and is clearly shown by its name “In the body of the city” thus emphasizing the recurring analogy that is used between the city and biological organisms. In this way a synthesis is born between: architecture, the body and urban planning, thus described by the architect: “Roman Baroque domes have become a big stone heart and the map of Rome, engraved by Giovanbattista Nolli in 1748, is the microscopic view of a human tissue cultured in vitro.”

Project year

2010 10 m2

Total Square Meter

Photo @ Cino Zucchi

Type

Status

Exibition Build


A

A

B

B

Plan

A

B


above: construction pictures


Meeting Center in Grandola House for ederly people Collaboration with Aires Mateus Associados

Grandola, Portugal

The project involves the extension of a geriatric centre in Grandola, creating a new events hall. The conditions of the project were not to integrate the new facility inside the existing structure, but rather to make it indipendent and accessible to the towns-people. In this way, the new structure is presented as a detached volume with a formal character that stands out from the context to which it belongs. The interior of this new building is regularized by a simple organization of space, whereby the main area is occupied by a large empty room, around which are distributed various services, such us a bar, restrooms and storage space. It is right in the empty heart of this building that the space is characterized by a singular volume generated by a complex ceiling. So a simple programme guide is transformed into a very particular architectural exercise where complexity is integrated within the rules, and spatial hierarchies are well defined.

Project year

2011-2016 613 m2

Total Square Meter

Type

Status

Photo @ Aires Mateus Associados, Hisao Suzuki

Public Building Build


Plan / Elevations 0

4

8


PONTO SAIDA AGUA

PONTO SAIDA AGUA

8.00

8.00

7.57

2.70

2.70

CAPPOTTO CAPPOTTO C/RESISTENCIA MECÂNICA E PINTURA ANTIGRAFFITI

EV 07

P 17

0.00

AR 08

EV 05

AR 07

0.00

EV 04

AR 06

EV 02


1 2 3 4 5 6 7 8 9

10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

20

1. Metal grating 2. Steel angle 3. Steel U shape 4. PVC - fiberglass ege protection 5. Cappotto system 6. Mortar slope 7. Adhesive for cappotto system 8. Waterproof films 9. Structure 10. Viero Robbialac cappotto 11. 11 cm brick 12. 3 cm air gap 13. 11 cm brick 14. Bitumen - impregnated layer 15. White limestone layer 16. Levelling mortar 17. Lean cement mortar infill 18. Thermal insulation 19. Double bituminous finish 20. Concrete structure 21. Polished terrazzo marmorite 22. Reinforced concrete 23. 20 cm two way coffered slab 24. Brickwork 25. 11 cm thick brick 26. Sprayed interior render 27. Double bituminous layer 28. Stee shape 29. 12.5 cm simple plasterboard layer 30. Rockwool sound insulation 31. Plater finish 32. Wood block to attach duct 33. Steel shape to attach duct 34. Steel shape to attach Silent Gliss 35. Joferbar glazing

19 24 25 26 21 16 18

22

23


28 29 30 31

32 33 34

35


L45 Floor Celin Wall lamp Project in collabotation with Reverse

Verona, Italy

The simple line, the small size and light weight make it very manageable and malleable depending on your needs and can become table lamp, wall lamp from the wall and, with four elements 45, it is possible to compose a chandelier or a bright picture.

Project year

2011

Photos @ Marco Campolongo

Type

Design


Plan

Section


Model


Design a Food Case Veronagusto Project Tasting box design packaging

Verona, Italy

The packaging design for Veronagusto arises from the need to propose a tasting kit of typical local products. The box contains everything you need to make a recipe of Verona. The box embodies the traditions and history of the city by reproducing inside a map of 1599. The products are neatly arranged thanks to a structure that keeps them in their place. The exterior of the box is instead in type craft paperboard material that is customized through the large stamps, which define the name of the kit.

Project year

2014

Photos @ Marco Campolongo

Type

Design


Verona , Theatrum Urbium Italicarum, Pietro Bertelli, 1599


Marco Campolongo Architetto Via Ugo Foscolo 32 b, San Giovanni Lupatoto, Verona, Italy Mobile Phone: 0039 347 9935579 E-mail: marco.campolongo@gmail.com Web site: www.marcocampolongo.com


PORTFOLIO Marco Campolongo

Profile for Marco Campolongo

Marco Campolongo Portfolio  

Work Selection of Architecture and Design

Marco Campolongo Portfolio  

Work Selection of Architecture and Design

Advertisement