Hverdag deluxe

Page 1
Jeg har altid haft en svaghed for fyldige salater, som mætter og har bid og fylde på den gode måde. Det her er en af favoritterne, fordi den kan varieres i det uendelige.

Kog risene i letsaltet vand i ca. 40 min. under låg ved svag varme. Hæld vandet fra og afkøl risene. Skræl gulerødderne og skær i små tern. Rist mandlerne på en tør pande og hak dem groft. Hak krydderurterne og læg lidt fra til pynt. Riv parmesanosten. Vend ris med gulerødder, mandler, krydderurter, parmesanost, reven citronskal, citronsaft, rosiner og ekstra jomfruolivenolie. Smag salaten til med salt og peber. Fjern skind og ben fra makrellen og pluk den i mindre stykker. Fordel makrellen i salaten og drys med resten af krydderurterne.

4 personer 200 g sorte fuldkornris 1 liter letsaltet vand 2 gulerødder 50 g mandler 2 håndfulde friske krydderurter - gerne en blanding af basilikum, mynte, krus- eller bredbladet persille, kørvel og brøndkarse 50 g hel parmesanost reven skal af 2 økologiske citroner og saft af 1 100 g jumborosiner 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie salt og peber 1 røget makrel


Variationer • Brug brune eller vilde ris i stedet for sorte ris, eller prøv med perlespelt. • Røget makrel kan erstattes af varmrøget laks - eller server rissalaten til et stykke stegt fisk, som fx laks eller en stegt rugmelspaneret sild.


Variationer • Erstat gerne spidskål med sommerkål eller hvidkål. • Oksekødet kan erstattes af nogle gode svinekoteletter, stegt og skåret i tynde skiver. • Peanuts kan erstattes af ristede mandler eller røgede saltmandler.


Hemmeligheden bag en god coleslaw er fintsnitte kål og en god dressing. Måske en lidt pudsig ide, at serverer en god bøf og coleslaw i fladbrød, men det er rigtig godt, særligt når hele molevitten toppes med frisk chili og koriander.

med coleslaw og okse Halver spidskålen, fjern stokken og de yderste blade og snit kålen fint. Riv æblet og hak peanuts. Vend spidskål med æble, peanuts og rosiner. Rør creme fraiche med mayonnaise og sennep og smag til med salt og peber. Vend dressingen med kålen. Krydr bøfferne med salt og peber og grill dem i ca. 3 min. på hver side, afhængig af tykkelse. Top fladbrødene med coleslaw og oksebøffer i skiver. Flæk chilien, skrab kernerne ud og hak chilien fint. Drys chili over og server med frisk koriander.

4 personer 1 lille spidskål 2 syrlige æble 2 spsk. peanuts 3 spsk. rosiner 1 dl creme fraiche 9% 2 spsk. god mayonnaise 1/2 tsk. Dijonsennep salt og peber

4 oksebøffer 4 hvedetortillas eller fladbrød 1 rød chili 1 stort bundt frisk koriander

Du får den bedste bøf, hvis du • Tager bøffen ud af køleskabet ca. 15 min før, den skal steges. • Krydrer kødet med salt og peber før, kødet steges. • Steger bøffen ved høj varme i kort tid.


som sandwich Det tager lidt tid at grille pebre. Til gengæld smager de meget bedre, end dem man køber i olie. Og har du først haft gang i grillerierne, er det her hvad jeg kalder 'comfort food' - enkelt, ligetil og rigtig godt.

Halver peberfrugterne, fjern frøstole og læg de halve peberfrugter på en bageplade med bagepapir. De skal ligge med ydersiden opad. Grill dem i ovnen, til de er godt mørke og brankede. Tag dem ud og kom dem i en frysepose. Bind en knude på posen og lad dem ligge ca. 15 min. Tag dem ud og pil skindet af. Hak krydderurterne. Rør creme fraiche med mayonnaise, krydderurter, presset hvidløg og kapers. Smag til med citronsaft, salt og peber. Grill eller rist brødet. Krydr kødet med salt og peber, læg en kvist salvie på hver. Vikl kødet ind i parmaskinke - 2 skiver til hvert stykke kød og bind med kødsnor. Varm olien på en pande og steg kødet ved god varme i ca. 2 min. på hver side. Skinken må gerne blive sprød. Top brødene med urtecreme og saltimbocca. Server med grillede peberfrugter og frisk basilikum.

4 personer 2 røde peberfrugter Urtecreme: 1 håndfuld frisk krydderurter fx en blanding af frisk koriander, bredbladet persille og basilikum 1/2 dl creme fraiche 9% 1/2 dl god mayonnaise 1 fed hvidløg 2 spsk. kapers saft af 1/2 citron salt og peber 4 skiver godt surdejsbrød 4 kalvefileter á ca. 100 g salt og peber 4 kviste salvie 8 skiver parmaskinke kødsnor 1 spsk. ekstra jomfru olivenolie frisk basilikum


Variationer

• Urtecremen smager også godt til fx varmrøget laks og rejer eller vendt i en gang kogte kartofler til en kartoffelsalat. • I stedet for saltimbocca kan sandwichen sagtens laves med en god grillstegt bøf eller kyllingebrystfilet.


med dip Kylling bliver meget mere interessant, når det marines. Længere er den ikke. Jeg marinerer gerne kødet i 8-10 timer, men mindre kan sagtens gøre det. Der er lidt nippe-mad over det her måltid, så suppler gerne med en skål salat eller nyd det på terrassen en dag, hvor appetitten ikke er så stor.

Skær kødet i strimler på langs. Flæk chilien, skrab kernerne ud og hak chilien fint. Rør chili med presset hvidløg, limesaft, sesamolie og salt. Kom marinade og kylling i en frysepose. Bind en knude og gnid kødet godt i marinaden. Lad kødet marinere mindst 1 time i køleskabet - gerne længere tid. Skrub kartoflerne. Tør dem godt og halver dem, hvis de er store. Vend kartofler med olie og fordel dem på en bageplade med bagepapir. Drys med salt og bag i ovnen ved 225 grader i ca. 20 min. til de er gyldne og sprøde. Knæk den nederste træede ende af aspargesene og damp dem i 1 min. Tag kødet op af marinaden og sæt på spyd. Grill kødet i ca. 3 min. på her side, til det er lige netop gennemstegt. Rør ingredienserne til peanutdip sammen og server til sticks med kartofler og asparges.

4 personer ca. 500 g kyllingebrystfilet Marinade: 1 grøn chili 2 fed hvidløg saft af 2 lime eller 1 stor citron 1 spsk sesamolie 1/2 tsk. salt 800 g nye kartofler 1 spsk. ekstra jomfru olivenolie salt Peanutdip: 100 g peanutbutter 1 dl kokosmælk 2 spsk sojasauce 1 bundt grønne asparges


Variationer • Uden for aspargessæsonen kan du servere andre dampede grønsager til. Prøv fx med broccoli og gulerødder, eller rå agurkstave eller blegselleri. • Peanutdip er lige ud af landevejen og den er rigtig god. Nyd den efter princippet 'lidt men godt'. • Kyllingekødet kan erstattes af fx okse- eller svinekød.De grillede auberginer er super lækre med et lille dyp romanescosauce. Lav gerne en stor portion romanescosauce nu du er i gang, for den holder sig fint i køleskabet i op til en uge. Jeg bruger saucen til burgere, kylling og som dip til sticks...

Halver peberfrugterne, fjern fråstole og læg de halve peberfrugter på en bageplade med bagepapir. De skal ligge med ydersiden opad. Grill dem i ovnen til de er godt mørke og brankede. Tag dem ud og kom dem i en frysepose. Bind en knude på posen og lad dem ligge ca. 15 min. Tag dem ud og pil skindet af.

4 personer

Kom peberfruger i en blender sammen med mandler og presset hvidløg. Blend til en grovkornet tyk konsistens. Smag til med eddike, olivenolie - efter smag - salt og peber.

2 auberginer lidt ekstra jomfru olivenolie salt og peber frisk basilikum

Skær auberginerne i skiver og grill dem på en grill eller en grillpande på begge sider. Dryp lidt olivenolie over og krydr med salt og peber. Top med frisk basilikum og server med romanescosauce.

Variationer • Auberginer kan erstattes af andre grillede grønsager. Prøv fx med squash og asparges.

Romanescosauce: 2 røde peberfrugter 50 g mandler 1 lille fed hvidløg 1 spsk. hvid balsamicoeddike ekstra jomfru olivenolie salt og peber


GRILL Alle elsker burgere, og herhjemme er vi vilde med de hjemmelavede. Bollerne er hjemmebagte, men du kan sagtens bruge købte burgerboller. Jeg bruger oksekød med lavt fedtindhold. Det er noget dyrere, men til gengæld betaler du kun for kødet og ikke for overflødigt fedt. Burgerboller med spelt Du skal lave en fordej dagen før, du vil bage burgerbollerne. Det kræver lidt planlægning. Til gengæld er der lækkert brød til folket. Dag 1 Kom vand i en skål og opløs gæren heri. Rør speltmel i væsken og rør til en sammenhængende tyk konsistens. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad den stå på køkkenbordet til næste dag. Dag 2 Kom dejen fra dagen før over i en stor skål. Tilsæt mælk, vand, honning og salt. Rør speltmel og dernæst hvedemel i dejen og rør dejen godt til den er glat, men hellere lidt klistret end melet. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time. Vælt dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen i 10 stk. og tril til boller. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve tildækket et lunt sted i ca. 20 min. Tryk bollerne flade med hånden. Pensl med sammenpisket æg og drys med sesamfrø. Bag bollerne i 200 grader varm ovn i ca. 12 min. til de er gyldne. Afkøl bollerne på en bagerist. Fjern bladene fra majskolberne og kog dem i ca. 10 min. Form kødet til bøffer. Krydr med salt og peber og grill til kødet er lige netop gennemstegt, og kødsaften er klar. Skyl salaten, skær agurk og løg i skiver. Flæk bollerne og saml med salat, bøf, agurk, løg og romanescosauce. Server med majskolber.

10 stk. Fordej: 2 dl kogt afkølet vand 10 g gær 200 g groft speltmel 2 1/2 dl mælk 1 1/2 dl kogt og afkølet vand 1 spsk. flydende honning 1 spsk. salt 200 g groft speltmel 500 g hvedemel 1 æg til pensling sesamfrø til pynt 4 majskolber 500 g hakket oksekød med lavt fedtindhold salt og peber 1 romainesalat eller 2 hjertesalat agurk løg romanescosauce


Variationer

• Opskriften kan sagtens varieres med andre meltyper. Prøv fx at erstatte speltmel med grahamsmel eller fuldkornsdurummel. • Resten af bollerne kan fryses eller brug dem som sandwichboller. • Romanescosauce kan erstattes af ketchup, hvis det kniber med tiden.


Det her er om verdens påej,hjemmebagte Dejen røres opLigegyldigt du er nemmeste vild med at opskrift bage eller så er det herboller. verdens nemmeste sammen aftenen før, du vil bage, natten over ifør køleskabet og hæver skrift på hjemmebagt boller. Dejenhæver røreskoldt sammen aftenen du vil bage, er klar til at over blive ibagt næste og dag.er klar til at blive bagt næste dag. koldt natten køleskabet

Dag 1: Hæld yoghurt og vand i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt, honning og olivenolie. Rør først groft mel og dernæst hvedemel i dejen lidt ad gangen. Hold lidt af hvedemelet tilbage. Rør dejen godt og længe - gerne på en røremaskine. Dejen skal have konsistens som en tyk grød. Stil dejen tildækket i køleskabet til næste dag. Dag 2: Tag den ud af køleskabet og lad den stå på køkkenbordet ca. en halv times tid, så den 'vågner'. Dyp en stor spiseske i koldt vand og form dejen skødesløst til boller som sættes på en bageplade med bagepapir. Stil bollerne tildækket til hævning et lunt sted i ca. 30 min. Pensl bollerne med vand eller mælk, drys med lidt mel og bag dem i ovnen ved 225 grader varmeluft i ca. 15 min. Afkøl bollerne på en bagerist.

12-15 stk. 1 dl yoghurt naturel 5 dl koldt vand 15 g gær 1 spsk. groft salt 1 spsk. flydende honning 1 spsk. ekstra jomfru olivenolie 300 g groft mel fx kamut-, fuldkorn-, grahams- eller groft speltmel ca. 500 g hvedemel (mængden afhænger af, hvilken type groft mel du bruger)

Variationer • Bollerne på billedet er bagt med kamut-fuldkornsmel (som fås fra bl.a. Urtekram og Aurion i velassorterede supermarkeder). Kamut kan erstattes af fx grahamsmel, groft speltmel eller fuldkornhvedemel. Jeg bruger, hvad jeg nu har i melskuffen.Den her opskrift har jeg i sin tid fået af min gudmor fra Fyn. Og hvor hun har den fra, er der ingen der ved. Den er altid en succes, fordi den er mere smovset end en almindelig tærte, og så smager den af dansk sommer.

Kom rabarber, sukker, vaniljekorn og stang i en gryde og kog ved svag varme i ca. 10 min. Tag vaniljestangen op og afkøl kompotten. Kom mel, sukker og bagepulver i en skål. Smuldr smørret heri og saml dejen med æggeblommerne. I en anden skål piskes æggehviderne stive. Knus makronerne og vend med æggehvider. Fordel 2/3 af dejen i en smurt form, top med æggehvidemakroner og dernæst med rababerkompot. Fordel resten af dejen over - gerne sådan lidt tilfældigt og drys med finhakkede smuttede mandler. Tænd ovnen på 200 grader. Bag kagen i den varme ovn i ca. 30 min. Server kagen lun fx med flødeskum/creme fraiche/vaniljeis.

8 personer Rabarberkompot: 500 g rensede rabarber skåret i små stykker ca. 150 g sukker 1 stang vanilje Dej: 250 g hvedemel 125 g sukker 1 tsk. bagepulver 150 g blødt smør 2 æggeblommer 2 æggehvider 150 g marcipanmakroner 2 spsk. mandler Tilbehør: flødeskum, creme fraiche eller vaniljeis


Variationer • Prøv at erstat halvdelen af rabarberne med enten jordbær eller hindbær. • Kagen er fantastisk på en sommereftermiddag, men skal den serveres som dessert, hvilket jeg tit gør her om sommeren, så er den rigtig lækker og mere dessertagtig med lidt god vaniljeis til.


Dobbelt 'Guanaja'

Mums... mums... mums... den her brownie er den ultimative lækkerbisken til alle chocoholics. Intens, klæg og kraftig, som en ægte brownie. Jeg serverer den i små 'bidder' i søde muffinsforme, toppet med rørt mascarpone (det smager fantastisk til den intense chokoladesmag). I øvrigt holder kagen sig rigtig godt, hvis den opbevares i en beholder med låg (uden mascarponecremen, selvfølgelig).

Smelt smørret ved svag varme. Hak chokoladen og smelt halvdelen i den lune smør. Pisk æg og sukker sammen. Bland hvedemel med kakaopulver og vaniljesukker. Kom chokoladesmør, melblandingen og hakkede valnødder i æggemassen og rør godt rundt. Fordel dejen i en form beklædt med bagepapir ca. 25 x 25 cm. Tænd ovnen på 170 grader. Bag kagen i den varme ovn i ca. 20 min. Kagen skal stadig være lidt løs i konsistensen, når du tager den ud ellers får den ikke den der lækre, karakteristiske konsistens som en brownie. Afkøl kagen. Rør mascarpone med flormelis. Skær kagen ud og top med lidt masacarpone. Pynt med sigtet kakaopulver.

ca. 25 stk. 150 g smør 150 g god mørk chokolade ( jeg bruger Valrhona Guanaja 70%) 2 æg stk. L 225 g sukker 60 g hvedemel 1 spsk. kakaopulver 1 tsk. vaniljesukker 100 g valnødder Mascarponetopping: 125 g mascarpone 1-2 spsk. flormelis lidt sigtet kakaopulver


Variationer • Halvdelen af den mørke chokolade (den del som vendes i dejen) kan erstattes af hvid chokolade. • Prøv at erstat valnødderne med hakkede hasselnødder.


Jeg har aldrig været den store 'ispige' og derfor har jeg heller ikke en ismaskine. Endnu. For familien plager. De vil så gerne have, at jeg laver mere hjemmelavet is. Men nu har jeg flere gange lavet den her parfait, som hver gang er stor succes. Og jeg overgiver mig. Måske er der alligevel en lille bitte 'ispige' gemt i mig. Det er så nemt og den smager fantastisk - og så er den selvfølgelig lavet helt uden ismaskine.

Pisk æggeblommer og sukker luftigt. Pisk fløden til skum. Tilsæt masacarpone og pisk til cremen er ensartet. Vend i æggesnapsen sammen med lakridspulver.

4-6 personer 4 pasteuriserede æggeblommer (svarer til 2 bægre) 75 g lyst rørsukker 2 1/2 dl piskefløde 250 g mascarpone knap 1 spsk lakridspulver, ca. 5 g (fås hos bl.a. www.specialkoebmanden.dk)

Rør godt i cremen, der må ikke være klumper. Hæld cremen i en form med tilhørende låg og frys den i min. 12 timer. Tag isen ud af fryseren ca. 30 min. før servering.


Variationer • Parfaiten kan sagtens laves uden lakridspulver, så er det selvfølgelig ikke længere en lakridsparfait, men prøv i stedet med korn af 1 stang vanilje, eller 75 g hakket god mørk chokolade