Page 1

Buss iness plan 1


Inhoudsopgave

2

5

Voorwoord, inleiding

8 9

Persoonlijk Eigenschappen Sterkten & zwakten

12 13 15

Plan Motivatie Plan & branche, vestigingseisen Gegevens bedrijf, rechtsvorm

18 19 21

Commercieel Doelgroep Marketing, klanten Concurrentie, trends

25

Financieel Uurtarief berekening

3


Voorwoord

Inleiding

Ik ben begonnen met het schrijven van mijn ondernemingsplan als opdracht vanuit school. De bedoeling van deze opdracht dat je kon laten zien dat je geleerd hebt een eigen onderneming te kunnen opzetten en runnen.

Ik ben deze inleiding begonnen met vragen die ik mezelf moet stellen. Wat is het ondernemerschap? Hoe wordt mijn onderneming een echte onderneming? In dit ondernemingsplan zet ik stap voor stap mijn onderneming op.

Om dit ondernemingsplan tot een success te maken is het belangrijk dat je veel onderzoek gaat doen over de mogelijkheden van het ondernemersschap. Ook is het goed om onderzoek te doe, hoe je als ondernemer je kunt onderscheiden van anderen.

Mijn eerste stap is beschrijven wie ik ben. Wat zijn mijn sterke en zwakke kanten? Waar moet ik aan werken? Wat zijn de eigenschappen die ik nodig heb als zelfstandig ondernemer?

Oplossingen van je te onderscheiden van de andere vond ik een erg leuk process. Je moet goed nadenken en brainstormen. De ideeen en visies komen langzaam naar boven stromen. Zo begint langzaam de bal te rollen richting je eigen onderneming.

De tweede stap is een omschrijving van het plan. Hierin komen de onderdelen als plaats, rechtsvorm en vestigingseisen naar voren. De derde stap komt het commerciele plan naar voren. In dit plan beschrijf ik hoe ik het ga aanpakken in mijn bedrijf. Welke diensten ik lever en wie mijn klanten zullen zijn en wat mijn doelgroep is. Hierin wordt uitgelegd op welke manier ik de consumenten naar me toe wil trekken. Last but not least, stap zes is het financiele plan. Hierin wordt duidelijk aangegeven hoe ik denk dat de financien zullen zijn.

4

5


Persoonlijk

6

7


Eigenschappen

Sterkten & Zwakten

Beschrijving Ik treedt in grote groepen prominent op de voorgrond en sta graag bovenaan de groep als leader. Ik bepaal vrij sterk de sfeer. In relatie tot anderen weet ik een balans te vinden tussen op de voorgrond treden en me meegaand opstellen. Ik toets graag mijn eigen oplossingen en ben gemotiveert om problemen creatief en logischerwijs op te lossen. Ik ben tamelijk zelfstandig en onafhankelijk in mijn oordeelsvorm en kies daarom ook liever mijn eigen weg om een visie te vormen. Bij de mensen met vaak dezelfde persoonlijke eigenschappen gaat de samenwerking vloeiend. Ik toon respect voor anderen. Ten aanzien van personen die een voorbeeldfunctie voor me hebben kan ik zelfs ontzag tonen. Ik weet wanneer ik een conflict of confrontatie moet aangaan en wanneer ik die beter kan vermijden. Afwisseling binnen mijn taken en werkzaamheden is voor mij van gemiddeld belang. Ik hecht aan een zekere mate van structuur en ben erg netjes en georganiseerd. Ik heb een gebalanceerde eigenwaarde en zelfrespect. Ook maak ik liever geen fouten, als nodig is zou ik wel risico’s durven nemen.

Op sociale empathie scoor ik hoog. Ik ben geinteresseerd in menselijke problemen en het analyseren van gedrag bij anderen en kan me goed inleven in situaties. Ik word door de mensen om me heen waarschijnlijk ervaren als een enigzins rustig persoon, die voldoende energie heeft om zaken te bewerkstelligen. Van een opdracht of verzoek kan ik wel eens gestrest raken, maar ik doe dan wel mijn best om de taak zo goed en snel mogelijk te verrichten. Ik moet soms opletten dat ik een klus niet te sterk aantrek om mijn innerlijke rust te bewaren.

Sterke punten:

Ontwikkel suggesties

Ik heb geen moeite om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ik heb hiervoor een overwegend en positieve stemming.

Soms wat bescheidenheidtonen

Ik betrek anderen bij het oplossen van problemen

Goed communiceren en alles duidelijk overbrengen.

Voor mijn sociale contacten kies ik kwaliteit boven kwantiteit

Mijn eigen grenzen goed bewaken

Ik ga uit van de eigen verantwoordelijkheid van de anderen, daarmee geef ik de ruimte aan anderen om zelf hun problemen op te lossen, indien hulp toch nodig is spring ik bij.

Op tijd aan de bel trekken als een opdracht maken langer duurt Meer pauzeren tijdens werkzaamheden.

Als ik iets niet weet zoek ik het eerst zelf uit voordat ik vragen ga stellen.

Zwakke punten Ik sta sterk op de voorgrond, waardoor ik soms te open ben en mensen kan overschaduwen Ik stel niet snel vragen, soms stel ik ze te laat. Ik kan overheersend overkomen, waardoor anderen de indruk hebben dat ze niet veel in te brengen hebben.

8

9


Plan

10

11


Motivatie

Plan & branche

Vestigingseisen

Ik schrijf dit ondernemingsplan om uit te zoeken hoe ik later met mijn kennis kan gaan ondernemen. Het is een onderzoek over hoe ik een onderneming kan starten met eisen die ik er zelf aan stel.

Ik ga als freelancer aan de slag. Aan het begin zal dit bedrijf meer als extra dienen op mijn inkomen. Ik ben van plan overdag te werken en in de avond klanten te helpen. Verder heb ik als plan dat ik twee vrije dagen heb om deze manier van ondernemen goed te kunnen realiseren.

De gemeente stelt voor de creatieve sector geen vestigingseisen. Dit heeft ermee te maken dat deze bedrijven aan huis prima kunnen functioneren.

Voordat ik begon met het schrijven van dit ondernemingsplan ben ik gaan onderzoeken hoe ik ook voor een mindere prijs diensten kan aanbieden. Ik heb ervoor gekozen om te gaan werken met ronde prijzen zodat mensen zelf kunnen kiezen wat ze wel en niet willen hebben. Met dit idĂŠe werk ik het plan verder uit.

Wat? Ik bied diensten aan die te maken hebben met visuele communicaties zoals brochures, flyers, concepten en huisstijlen (later misschien ook websites). Ik bied deze dienst aan zowel particulieren als bedrijven.

Vergunningen Gemeentelijke vergunningen voor een ontwerpstudio. De vergunning die ik in Pijnacker nodig heb om mijn bedrijf te beginnen is een gebruiksvergunning en exploitatievergunning.

Hoe? Doormiddel van overleg komen we tot een akkoord waarna ik aan de slag ga met de opdracht voor de opdrachtgever. Wie? Ik ga deze diensten verlenen aan bedrijven en particulieren.

12

13


Gegevens bedrijf

Rechtsvorm

Lola Design Adres: Schaepmanlaan 11, 2641WJ Pijnacker

Omdat ik hierna nog een opleiding ga doen om een vaste baan te krijgen later heb ik besloten om een eenmansbedrijf te beginnen, zodat ik een fulltime baan heb waarbij ik Lola Design naast doe. Zo heb ik voor mijn eigen gevoel de meeste financiele zekerheid.

Lola Design gaat zich onderscheiden door een duidelijke manier van communiceren, onder andere door: felle kleuren en uitdagende teksten, voornamelijk in eigen huisstijl en website. Hiermee wil ik dynamiek en flexibiliteit uitstralen. Ook wil ik met de trends meegaan, dus altijd het nieuwste van het nieuwste. Hard werken en originaliteit staan centraal. Goed onderhandelen met klanten door de prijzen aan te passen op hun budget, goed te communiceren en open te benaderen. Ik denk mee met de klant, help met het bedenken van nieuwe ideeen, pakkende concepten en creatieve campagnes. Zo kan ik op de wensen van de klant inspelen en een individueel product samenstellen tot een uniek eindresultaat.

Voor de rechtsvorm gelden de volgende verplichtingen:

Oprichtingvereisten Voor de oprichting hoeft er geen officiele akte te worden opgesteld. Het is echter wel noodzakelijk dat het bedrijf wordt ingeschreven in het handelsregister.

Aansprakelijkheid De eigenaar is prive aansprakelijk voor alle handelingen aan vermogensaangelegenheden. Zo kunnen schuldeisers als de rekeningen niet worden betaald beslag leggen op prive bezittingen.

Belastingen Je betaald belasting afhankelijk van wat je aan inkomsten hebt. Premies voor volksverzekeringen zijn verwerkt in de twee laagste tarieven. Als de belastingsdienst u als ondernemer erkent kunt u gebruik maken van verschillende belasting aftrekken.

14

15


Commercieel

16

17


Doelgroep

Marketing

Klanten

Beschrijving

Marketingmix

Waarom komt de klant bij me terug?

Ik zou me graag willen richten op jonge starters. Mensen die net een bedrijf opzetten en daarvoor mijn diensten goed kunnen gebruiken voor de mooie ronde prijzen waar ze zelf uit kunnen kiezen.

Mijn functie in het bedrijf wordt het bedenken van creatieve ideeen en concepten en het regelen van administratieve en financiele zaken van het bedrijf.

Omdat ik betaalbaar ben voor alle startende ondernemers die niet veel te besteden hebben.

Ik wil me ook richten op particulieren en bedrijven die niet startend zijn maar toch gebruik willen maken van de diensten. Grotere, commerciele bedrijven. Deze dienst zal denk ik het meest gebruikt worden. Ik ga deze diensten vooral op een persoonlijke manier, maar natuurlijk ook digitaal aanbieden. Ik hanteer een standaard prijslijst waarin mensen zelf kunnen kiezen wat ze willen. Op deze manier onstaat er een advies op maat. Mensen kunnen op deze manier de prijs als uitvoering zelf betalen.

Lola Design is een klein bedrijf, waardoor er persoonlijker wordt gehandeld. Ik wil het liefst het aller eerste contact met de klant hebben, niet via de mail of telefoon, maar een echte meeting. En daarna kan alles verder digitaal. Zo schep je een band met je klant.

Prijs Ik pas me aan op het budget van de klant, om zo de prijs geregeld laag te houden. Ik adviseer hierbij vrijblijvend. Product Brochures, flyers, folders, illustraties, concepten, campagnes, huisstijlen.

Ik ben uniek en creatief in mijn ontwerpen. Ik kan me aanpassen op me klant en dus zo goed zijn visie waarnemen.

Plaats Pijnacker, makkelijk bereikbaar voor iedereen in regio Zuid Holland.

Alle potentiele klanten hebben behoefte aan een vormgever die ze begrijpt en hun woorden in een eindproduct kan verwerken, dat kwaliteit levert en uitstraalt.

Promotie Persoonlijke verkoop: beurzen, markten, evenementen, wat een band met de toekomstige klant schept wat de risicoperceptie van de klant vermindert. Reclame maken ga ik doen doormiddel van social media zoals Facebook en Twitter en verder bouw ik ook public relations op.

18

19


Concurrentie

Trends

Ik heb er bij de concurrentie voor gekozen om twee bedrijven te kiezen waar ik me goed mee kan vergelijken. Ik heb als inleiding twee korte stukken geschreven per bedrijf, zodat je een beeld kan scheppen welke kant ik op wil.

Op dit moment is minimalisme een enorme trend. Alles zo strak en helder mogelijk. Een klein beeld dat al veel zegt. Maar ook de oldschool manier van ontwerpen is terug: tekenen. Werken met de hand en experimenteren met verschillende druktechnieken. Je ziet deze trends ook bij de ontwerspters hier links terugkomen.

De eerste concurrent is Ester Werkt (www.estherwerkt.nl) Het bedrijf is van Esther Molenkamp en gevestigd in Rotterdam, bij Blijdorp in de buurt. Het is een gedreven jonge vrouw waarvan haar leven in de ban staat van kleur en vorm. Ze richt zich voornamelijk op bedrijven in de media, maar neemt ook graag kleine klussen aan waarmee ze samenwerkt met collega vormgeefster Ilona Lok. De tweede concurrent is Anouk van de Goor (www. anoukvandegoor.com) Anouk van de Goor zit als freelancer in Amsterdam. Het is een kunstzinnige maar toch erg serieuze vormgeefster. Ze doet voornamelijk veel met illustraties en typografie. Dit zijn de designers, met de uitstraling en de indruk die ze achterlaten,,waar ik mezelf het meest kan vergelijken. Ze werken namelijk beide niet perse in de commerciele sector.

20

21


Financieel

22

23


24

Declarabele uren per jaar Uurtarief

€ 260 € 35

Omzet Inkoop

€ 9100 € 0

Bruto Winst Verzekeringen Overige kosten

€ 9100 € 1440 € 4800

Winst uit onderneming Zelfstandighedenaftrek Startersaftrek MKB Winstvrijstelling Premie AOV Rente Hypotheek

€ € € € € €

2860 0 2123 88 2500 0

Belastbare winst Inkomensafhankelijke bijdrage ZVW Inkomstenbelasting Heffingskorting Arbeidskorting

€ € € € €

-1851 -93 0 2033 50

Netto te besteden Netto per maand

€ 5035 € 420

25

Ondernemingsplan!  
Ondernemingsplan!  
Advertisement