__MAIN_TEXT__

Page 1

Månadstidningen för dig som bor i Mölnlycke, Pixbo, Landvetter, Härryda, Rävlanda, Hindås, Hällingsjö och Öjersjö

ÅRGÅNG 1 NR 13 - DEC 2015

AKTUELLT

FOTO: ULF MAGNUSSON ORD&BILD

Översvämning & rekordvärme

Men minns ni hur det såg ut runt om i Härryda kommun 2006? SIDAN 4

NYÅR Nyårsfest med Plura Plura bjuder på lagom lyxig trerätters nyårsmiddag. Laga den du också! SIDAN 8

KROPP & HÄLSA

Hitta balansen

Vi vill önska alla våra läsare och annonsörer

Anneli Virenhem råder oss att hitta balansen i livet, alla dagar om året.

ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR

SIDAN 12

YOGA Kommunens största utbud av

Läppcerat 45kr

Vårens schema hittar du på hemsidan. Anmälan till yogabylink@gmail.com

YogaByLink.se LANDVETTER & HINDÅS

Shave foam Face cream 100kr 185kr

Gratis prova-på hela v.2 Nybörjarkurs i Landvetter start 11/1, 350:-/5ggr

Handcreme 110kr

STYRKA - SMIDIGHET - BALANS - HARMONI

Massageolja 135kr

Nyårshoppa i


2

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA DEC 2015

LEDAREN

Värmerekord & översvämning i december

J

ag visst är det märkligt nuförtiden, ingen snö och kyla utan tio till tolv plusgrader och regn. Tänk förr, då var det alltid kallt och massor av snö hela vintern. Eller hur var det? Såg på tv att det faktiskt hade varit såhär varmt även 1959!? Så på något sätt har vädret alltid spelat oss ett spratt även om jag också vill minnas att det var mycket bättre förr. Apropå att det var bättre förr  –  hur många av er kommer ihåg hur det var i december 2006? Total översvämning i hela kommunen. Hade jag inte ett minne av. Men när jag fick se bilder, så ja, just det. Men att det var 2006, nej där gick jag verkligen bet. Kolla de otroliga bilderna i tidningen. Det är lite trevligt att kolla tillbaka i tiden på gamla foton. Därför kommer vi försöka ha med lite förr- och dåbilder i tidningen framöver. Har ni gamla foton från kommunen som ni kan tänka er att låna ut för publicering så tveka inte att höra av er! Vi åker ut och fotar platsen idag så får vi se hur utvecklingen farit fram. Maila, ring eller posta (se redaktionsrutan här intill). Som tack för hjälpen får ni en Sverigelott.

NÄSTA NUMMER... Lokalpressen Härryda utkommer en gång i månaden. Nästa nummer kommer den 24 januari – håll utkik i brevlådan! Därefter kommer tidningen enligt följande: „    28

februari „    20 mars „    17 april „    1 maj „    29 maj „    19 juni „    3 juli „    21 augusti „    18 september „    23 oktober „    20 november „    27 november „    11 december „    25 december

kritik som vi får då även negativa påpekande ger oss möjlighet att förbättra oss. En stor sak som vi fått en hel del påpekande om under året är att vi måste bevaka hela kommunen. Om vi vill att boende i till exempel Rävlanda skall läsa tidningen måste det finnas något från den delen av kommunen. Så det blir mitt nyårslöfte till er, alla läsare. Jag skall göra allt jag kan för att vi i varje nummer skall ha något redaktionellt från de olika områdena i kommunen. Tyvärr är det omöjligt att garantera det men jag lovar verkligen att göra vad jag kan för att det skall bli verklighet. Men vi behöver er hjälp då också! Hör av er med tips och idéer på vad ni vill att vi skriver om! Ett riktigt gott slut och ett gott nytt år önskar jag er!

ADRESS: Lokalpressen, Box 2002,

Göteborgsvägen 88, 433 02 Sävedalen TELEFON: 0702-41 79 95 WEBB: www.lokalpressenharryda.se ANSVARIG UTGIVARE: Jan Larsson UPPLAGA: 18 000 ex. UTGIVNINGSOMRÅDE: Alla hushåll i Härryda

kommun REDIGERING: Maria Graf KONTAKT: redaktionen@lokalpressen.eu ANNONSER: Jan Larsson 0702-41 79 95,

Anders Holmvén 0707-97 86 08 TRYCK: Bold Tryckeri DISTRIBUTION: Svensk Direktreklam och Posten

Tidningens ansvar för fel är begränsat till högst annonskostnaden. För skada uppkommen av utebliven eller felaktigt införd annons ansvaras ej.

JAN LARSSON jan.larsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

TIPSA OSS! Vad händer i Härryda med omnejd? Ska du arrangera en loppis eller har du en vän som ska ha vernissage? Vi vill vara med där det händer, så tipsa oss. Vi på redaktionen tar tacksamt emot både tips och insändare från er läsare. Tveka inte att maila oss om stort som smått på redaktionen@lokalpressen.eu.

Har du inte fått tidningen? Ring till Svensk Direktreklam på 031-490 000 eller maila jan.larsson@loklapressen.eu. Tidningen finns även att hämta på ICA Kvantum i Landvetter om du har vägarna förbi.

Nordea Bank AB (publ)

TÄNK DET HAR gått ett helt år. I januari startade jag mitt företag och registrerade titlarna på mina tidningar. Spänd av förväntan och oerhört nervös över hur det skulle gå kan jag nu se tillbaka på ett

smått otroligt år. Läsare och annonsörer har verkligen gett oss tummen upp att fortsätta jobba på och utveckla tidningen. Självklart har det funnits en del ris också... Och vi uppskattar verkligen all

Fråga mig om sparande Då och då är det bra att se över sitt sparande. Kanske är det dags att förändra ditt pensionssparande, eller påbörja ett månadssparande så att du kan förverkliga något du drömt om länge? Kontakta mig för rådgivning så ser vi tillsammans över vilka möjligheter ett sparande hos oss kan ge dig. Vi ses! Linda Ek 031-88 77 75 linda.ek@nordea.se

Vinterrea 40%

Vi önskar alla våra kunder och patienter ett gott nytt år!

Måndagen 28/12 kl.10.00 startar vår vinterrea 40 % på nästan allt i butiken

Är din fyrbenta vän rädd för smällare och fyrverkerier? Vi kan hjälpa er! Kontakta oss för tips och råd!

Märkeskläder som passar de flesta kvinnor. Välj mellan 20 olika märken.

Måndag..........8-17 Tisdag..........10-18 Onsdag........... 8-17 Torsdag .......... 8-17 Fredag ............8-14

Välkommen!

Eva och Ann-Sofie

Tel: 031-338 37 37 Rådastocksvägen 1 435 44 Mölnlycke www.molnlyckedjurklinik.se

Gör det möjligt

Mölnlycke Lennart Kvarnströms Plats 6 0771-22 44 88 nordea.se

Biblioteksgatan 18 Mölnlycke 031-338 53 30 www.facebook.com/ donnaofmolnlycke


3

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA DEC 2015

SJUKGYMNASTIK & ARBETSTERAPI Vi erbjuder Dig flexibla tider snabbt Vi hjälper även till med hjälpmedel och gör hembesök. Individuell behandling 80 kr/besök Gruppbehandling 50 kr/besök Högkostnadsskydd gäller. Inget remisskrav. Boka via e-post: info@active-rehab.se . Tel: 031-919600

ÅRETS JULKLAPP Kurser: 

Vattengymnastik Mammaträning Babysim Zumba, Yoga & Styrketräning för seniorer Presentkort på massage/PT

Välkomna till oss på Active MILSTENSVÄGEN 2, LANDVETTER Tel: 031-919600 www.active-landvetter.se

(HÄLSANS HUS LOKALER)


4

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA DEC 2015

AKTUELLT

KOMMUNEN UNDER VATTEN 2006 Man har talat om översvämning i kommunens olika delar nu i december. Visst, det har varit mycket vatten, men minnet är kort ibland. För nio år sedan, i december 2006, var det verkligen katastrofläge runt om i Härryda kommun. Bostäder och industrier dränktes, vägar rasade och människor blev avskurna från civilisationen. Under några dagar inför jul blev vi påminda om naturens krafter och vår sårbarhet.

TEXT & FOTO: ULF MAGNUSSON ORD&BILD

Hamntrappan i Mölnlycke centrum, där man om sommaren umgås över en glasstrut, stod två meter under vatten. Några få centimeter av konstverket ”Arton” kunde dock förnimmas i vågorna.

Storån i Rävlanda var verkligen större än någonsin. Långa partier av ån blev vidsträckta sjöar i vattnets strävan att leta sig fram.

Boende i Alhagen, Långenäs och Hällsnäs kunde glömma förbindelse med omvärlden. Stora delar av vägen förbi Frökens udde stod under vatten. Vid fabrikerna var det meterdjupt när det var som värst och industrilokalerna genomspolades av forsande vatten.

Ett säkert sätt att ta sig fram i juletid var att paddla in till Mölnlycke centrum. Bilden är tagen på ängen strax utanför Wallenstamhallen.


5

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA DEC 2015

AKTUELLT

FOTO: MALMÖ AVIATION

Fullsatt premiärtur från Landvetter till Åre/Östersund

Undrar när julkorten töms? Kanske med hjälp av räddningstjänstens båtar?

Den 20 december startade Malmö Aviations direktlinje från Landvetter till Åre/Östersund. Sträckan kommer att flygas direkt på söndagar till och med den 3 april. Intresset för västsvenskar att flyga till svenska fjällen är stort. Det är populärt att flyga till fjällen i vinter. Malmö Aviations direktlinje mellan Landvetter och Åre/Östersund som startade den 20 december var fullbokad. Att flyga till Åre/Östersund innebär många fördelar. Inte minst tidsbesparingen som gör att man kan lägga tid i skidbacken istället för på resandet då restiden från Göteborg endast är cirka en timme och 40 minuter.

» Man sparar många restimmar på att flyga. « En av de dramatiskare händelserna efter det stora regnvädret skedde vid gamla riksväg 40 i Landvetter. Hela vägbanan med en björkallé rasade ut i Landvettersjön. Björkarna står kvar som ett minne än idag.

Hulebäcksgymnasiet klarade sig med minsta marginal från allvarligare skador. Ån var praktiskt taget inne i klassrummen när vattnet stod som högst.

–  Med vår linje knyter vi ihop Västsverige med Jämtland och ger västsvenskarna ytterligare möjligheter att snabbt och smidigt ta sig till svenska fjällen. Dessutom sparar man många restimmar på att flyga, timmar som istället kan utnyttjas i skidbacken, säger Mathias Winberg, regionchef, Göteborg och Trollhättan hos Malmö Aviation. LINJEN GÖTEBORG – ÅRE/ÖSTERSUND är ett samarbete med Skistar och avgångarna är anpassade efter sängbytardagarna hos Skistar. Det innebär avgångar på söndagar. Den som reser har dock full flexibilitet i sitt resande och kan resa från Landvetter till Åre/Östersund via Bromma varje dag. Malmö Aviation har nämligen en linje mellan Bromma och Östersund med upp till sju avgångar om dagen. På Bromma Flygplats går det snabbt och smidigt att byta flygplan för att ta sig vidare till slutdestinationen. –  Vi är glada att så många upptäckt enkelheten och smidigheten i att flyga till fjällen. Eftersom direktlinjen enkelt går att kombinera med att flyga via Bromma kan kunderna själv bestämma hur länge de vill vara borta och på så sätt flexibelt styra sitt eget resande, avslutar Winberg.


6

A E R A E R A E R A E R A E R LOK ALPRESSEN HÄRRYDA DEC 2015

! N A T S I L E K S N Ö Å P

ET LAGR T G N SÅ LÅ CKER RÄ

ARN LL KV I T T FÖRS

ET LAGR T G N SÅ LÅ CKER RÄ

RN L KVA L I T T FÖRS

RET T LAG G N Å SÅ L ER RÄCK

BEGRÄNSAT ANTAL

SPARA 400

499

ORD PRIS 5.995

4.995

ORD PRIS 899

Flexibla korgar

SPARA

1.000

Kolsyremaskin Genesis Mega Pack/104945

Gör ditt eget nyårsbubbel Rakapparat och näshårstrimmer

ORD PRIS 5.995

4.995

SPARA 496

699 ORD PRIS 1.195

elen

på köpet

ORD PRIS 899

Värde 650 kr

599 Diskmaskin G4203 U/106428

Spara 40 % energi Topptestad Spis 400 volt EKC6051BOW/106172 Spis 230 volt EKC6051BOW/106202

Rakapparat HQ6996/80 + NT9105/105880

Energiklass: A+. Kapacitet: 13 kuvert. Energiförbrukning: 295 kWh/år. Vattenförbrukning: 3780 l/år. Torkeffektklass: A. Ljudnivå: 46 dB. H/B/D: 805/598/570.

Energiklass: A. Energiförbrukning: 0,95 kWh. Varmluft: 0,9 kWh. Volym: Stor, 72 l. H/B/D: 850-939/596/600.

Dammsugare ZP4042NEL/106389

För dig med begränsat utrymme

A E R A E R A E R A E R REA Energiklass: F. Årsförbrukning: 53,8 kWh. Rengöringsklass matta/hårt golv: C/A. Partikelutsläppsklass: C. Ljudnivå: 80 dB.

Erbjudandena tom 6/12 ellerlagret så långt lagret ochkombineras kan inte kombineras andra erbjudanden. Vi reserverar för evoch tryckfel och slutförsäljning. Erbjudandena gäller tomgäller 10/1 2016 eller2015 så långt räcker ochräcker kan inte med andramed erbjudanden. Vi reserverar oss för evoss tryckfel slutförsäljning.

Allén 12, Mölnlycke • Telefon: 031-88 00 13 Måndag – fredag 10 – 18, Lördag 10 – 14

RET T LAG G N Å SÅ L ER RÄCK

VARN ILL K T T S FÖR

T AGRE L T G N SÅ LÅ CKER RÄ

RN L KVA L I T T FÖRS

ET LAGR T G N SÅ LÅ CKER RÄ


REA LOK ALPRESSEN HÄRRYDA DEC 2015

20-50%

PÅ UTVALDA JACKOR SKOR HOCKEYPRYLAR ALPINSKIDOR PJÄXOR TRÄNINGSKLÄDER CYKLAR

FYRVERKERIER SÄLJSTART 28 DECEMBER HAMMARGRENS.COM

SKIDUTHYRNING SKIDVERKSTAD SKRIDSKOSLIPNING

TEL 031-88 44 00 • VARD 10-18, LÖRD 10-14 SÖNDAGSÖPPET 27 DEC 11-15 Begränsat antal. Priser gäller till 31 dec 2015. Reservation för slutförsäljning och felskrivning.

7


8

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA DEC 2015

NYÅR

Nyårsfest på Pluras eget lagom lyxiga vis Man hinner knappt andas ut efter julstöket innan nyårshelgen står för dörren, vad gör man, gästerna är bjudna men vad lagar vi för mat, säger Plura Jonsson. Här är förslag på en trerätters middag för sex personer med några av Pluras egna favoriträtter. Lagom lyxig och mycket god, enligt kocken själv.

FOTO: PEPE NILSSON

Fira in nya året och bjud på lagom lyxiga 3-rättersmenyn som Plura Jonsson skapat.

Skaldjursplatå med tillbehör 6 portioner blandade skaldjur, till exempel hummer, ostron, musslor, räkor, havskräftor med mera. Till dessa skaldjur passar det bra med citronklyftor, bröd och följande tillbehör:

MAJONNÄS: „    2 äggulor „    1 msk „    1 msk „    salt „    vitpeppar „    3–4

SCHALOTTENLÖKSVINÄGER: „    2–3

schalottenlökar, finhackade „    2 dl sherry vinäger „    svartpeppar, nymalen

Gör såhär: Blanda lök med vinäger och lite svartpeppar. Låt dra i någon timme innan den används. Bär in skaldjursfaten för bövelen, men raska på.

senap vinäger

dl majs- eller rapsolja

Gör såhär: Vispa äggulor och senap, vinäger, salt och peppar till ett ordentligt skum. Droppa i någon matsked olja under vispning, fortsätt så med 1 dl olja, tillför sedan mer och mer under konstant omrörning tills all olja vispats i. Smaka eventuellt av med mer vinäger, salt och peppar.


9

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA DEC 2015

NYÅR

Mjölkchokladsmakande Pavlova med citron­ kräm och bär

En magnifik avslutning på årets ätande.

PAVLOVA: „    5 äggvitor

(1,5 dl) citronsaft, pressad „    1 msk maizena „    2,5 dl strösocker „    200 g mjölkchoklad „    1 tsk

Plura är Plura med det svenska folket. Efter alla år med Eldkvarn har han börjat en ny bana som författare och tv-personlighet.

Helstekt renkalvytterfilé, tryffelmos, skysås och svampfräs med salvia SKYSÅS: „    1 dl

socker sky från ren eller annat vilt „    3 dl rött vin „    50 g smör „    salt, peppar „    1 liter

Gör såhär: Smält sockret gyllenbrunt i en kastrull. Slå på skyn och koka upp, tillsätt vin och koka upp igen, sänk värmen och sjud. Koka ner till hälften och vispa i smör och smaka av med salt och peppar.

Ren är ett av mina favoritdjur på tallriken. Denna rätt var en av åtta när jag lagade en millennium-meny på nyårsafton år 2000. Inget öga var torrt då och ingen har glömt den middagen, jag garanterar.

RENKALVYTTERFILÉ:

TRYFFELMOS:

„    600–800

„    1 kg

g renkalvytterfilé

„    vitlök

potatis, mjölig mjölk „    1 dl grädde „    100 g smör „    1 färsk tryffel eller tryffelolja „    salt, peppar, socker

Gör såhär: Hetta upp en panna med olja och smör. Bryn renkalvytterfilén med timjan, salt, peppar och vitlök runt om. Sätt en in i ugn på 150° till en innertemperatur på ca 55°. Ta ut och låt vila i smörpapper 5–10 minuter och skär sedan upp.

Gör såhär: Koka potatisen i saltat vatten. Värm mjölk, grädde och smör. Pressa potatisen och vispa sen i mjölk/grädde/smör till önskad konsistens. Hyvla i tryffel och smaka av med salt, peppar och lite socker.

„    olja/smör „    flingsalt „    svartpeppar „    timjan

„    2 dl

SVAMPFRÄS: „    1 lök,

hackad vitlök, hackade „    2–3 msk smör „    2 l blandad svamp „    10 blad salvia „    1 dl vitt vin „    2 dl grädde „    salt, peppar „    2 klyftor

Gör såhär: Vispa äggvitorna fluffiga, tillsätt sedan citron, maizena och socker, lite i taget. Vispa smeten tills sockret löst sig och du har ett fast och blankt skum. Fördela marängsmeten så att du får 6–8 lika stora klickar på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Baka marängerna på 125° i ca 45 minuter. Ta ut och låt svalna. Smält chokladen och spritsa på pavlovorna, låt svalna och servera sen med nedanstående tillbehör.

CITRONKRÄM: „    1, 5

dl lemon curd g turkisk yoghurt „    200 g Philadelphiaost „    200

Gör såhär: Vispa samman ingredienserna till en slät fast kräm. Till servering 300 g blandade bär, 2–3 passionsfrukter samt myntablad. Servera marängerna toppade med citronkrämen, bär, passionsfrukt och myntablad.

Gör såhär: Stek lök och vitlök mjuka i smör, lägg i svampen och stek tills den känns mjuk. Lägg i salviablad och slå på vitt vin och låt detta koka bort, slå sen på grädde. Smaka av med salt och peppar.

Citat och recept är hämtade ur Pluras Jul, av Plura Jonsson, Norstedts förlag.


10

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA DEC 2015

EKONOMI

KROPP & HÄLSA

Bra att veta inför nästa år En positiv och sund livsstil

F

Det blir dyrare att köra bil 2016.

J

ulafton har nu varit och vi befinner oss snart i ett nytt år. Denna gång skall jag lyfta vad du bör tänka på inför 2016, och annat som kan påverkar din ekonomi i det nya året. Om du inte redan gjort det så är det på hög tid att du stoppar din månadsöverföring till privat pensionsförsäkring. Sparandet till en privat pensionsförsäkring är inte längre avdragsgillt från 2016. Glöm inte bort att starta upp ett nytt sparande, förslagsvis i en kapitalförsäkring eller ett Investeringssparkonto (ISK). Det som blir nytt för kapitalförsäkring och ISK under 2016 är en höjd schablonskatt, där schablonintäkten multitpliceras med som lägst 1,25 % av kapitalunderlaget. Detta innebär om du har ett sparkapital på 100 000 kronor så höjs skatten med 100 kronor.

ATT RENOVERA BLIR något dyrare då

ROT-avdraget sänks från 50  % till 30 % av arbetskostnaden. Detta innebär att om du utför en renovering för

» Att renovera blir något dyrare då ROTavdraget sänks från 50 % till 30 % av arbetskostnaden. «

» Bensin och diesel blir dyrare och du som bilförare får lägga något mer av din inkomst på drivmedel. « lanser. Winsth skriver i sin senaste boränteprognos att räntebotten är nådd, men att ingen dramatisk ränteuppgång är framför oss. Prata med din bank om vad ett lån skulle innebära för dig idag, men även vid ett annat ränteläge. ÄVEN RUT-AVDRAGET sänks så att taket så

att nu är det maximala avdraget per år 25 000 kronor för under 65 år. Bensin och diesel blir dyrare och du som bilförare får lägga något mer av din inkomst på drivmedel. Om du kör 1 000 mil per år innebär det en ökning med cirka 350 kronor. Ta hand om dig och din ekonomi 2016. Prata med din bank om vilka förbättringar du skulle kunna göra i din ekonomi.

LINDA EK Personlig bankman, Nordea i Mölnlycke

50 000 kronor kommer det att kosta dig 10 000 kronor mer än tidigare. Om du behöver låna för din renovering är du förstås intresserad även av ränteutvecklingen. Riksbanken lämnade reporäntan oförändrad vid sitt penningpolitiska möte i december. Annika Winsth som är chefekonom på Nordea menar att det är mycket som talar för att det inte blir ytterligare penningpolitiska stimu-

FRÅGA LINDA OM EKONOMI Linda Ek arbetar som personlig bankman på Nordeas rådgivnings­kontor i Mölnlycke. I denna spalt kommer hon ge er läsare chansen att ställa era egna frågor samt ge ekonomiska tips och råd. Är det något ni vill fråga Linda om? Skicka i så fall ett mail till linda.ek@nordea.se.

     ör att öka sin livsnjutning av  att till exempel unna sig det lilla extra måste man vara beredd på att röra på sig mer. Träningen har bara goda effekter om man gör det vettigt och jag som älskar träning kan inte se mitt liv utan det. Att välja en positiv livsstil med träning och god mat ökar livskvalitet och förbättrar hälsan. Det enda som kan försämra resultatet med sin träning är om man inte lyssnar på sin kropp då den är i behov av vila. Att överträna är lika dåligt som att inte träna alls i många fall. Jag vet att det låter lätt och många av mina PT kunder rådfrågar mig ofta hur de kan hitta balansen mellan för lite till för mycket träning och för lite till för mycket mat. Och alla har inte samma förutsättningar att få till träningen. Både med hänsyn taget till fysiologi men även med hänsyn till att vår vardagsstruktur ser olika ut. Rent fysiologiskt krävs det mer tid för vissa än andra att hålla sig i form. Vissa har lättare att gå upp i vikt och svårare att hålla sin trivselvikt. Så viktigt är att man accepterar sin kropp och inte jämför sig med andra. Kanske är det så att man behöver jobba hårdare om man vill unna sig det lilla extra. Medan någon annan inte behöver tänka så.

JAG FÖRSÖKER FÖRMEDLA till mina kun-

der att vi bara har en kropp som vi måste vara rädda om. Det betyder både inom- och utombords. Kroppen vi ansvarar över är byggd för att röra på sig och i behov av att få i sig näringsriktig mat. Gör vi detta på ett vettigt sätt kan vi slippa framtida värk och andra folksjukdomar som övervikt, högt blodtryck, hjärtproblematik mm. Jag

» Kroppen vi ansvarar över är byggd för att röra på sig och i behov av att få i sig näringsriktig mat. «

förstå att man lever bara en gång och att försöka hanka sig fram med lösryckta lösningar på sina livsstilsproblem är dömt att misslyckas från dag ett. Man skall kunna njuta av det man tycker om.

» Mitt råd är att försöka hitta balansen i det egna livet alla dagar om året. « Kunna dricka ett glas vin ibland och njuta av att gå på festiligheter utan att känna sig skuldmedveten om man ätit mer än man tänkt. Detta fyller endast på det dåliga samvetet och man känner sig misslyckad. MITT RÅD ÄR att försöka hitta balansen

i det egna livet alla dagar om året. Vi går på fest ibland, vi firar jul och andra högtider som innefattar mer mat än vanligt. Dessa högtider kommer varje år. Har vi ätit mer än man tänkt då behöver vi också röra på oss mer för att hålla kvar balansen. Vi har alla tid och möjlighet till träning om vi rannsakar oss själva. Och klyschan att ”har man inte tid till träning nu kommer man med stor sannolikhet att behöva lägga tid på att vara sjuk i framtiden” är det enda sanna i hälsodjungeln och denna borde vara varje persons mantra. Valet är enkelt, att genomföra det kan ofta vara svårare. Men är man inte där så är det än viktigare att man börjar se hur man kan hitta sina möjligheter att nå dit. Börja med små förändringar som kan vara det som i framtiden gör skillnad. Hoppas vi syns i träningen! Och gott nytt år!

ANNELI VIRENHEM Personlig tränare och beteendevetare, Active Landvetter

tar med bestämdhet avstånd från alla dieter som dyker upp som gubben i lådan lite nu och då. Dessa skapas för att någon skall tjäna pengar på sina preparat. Men ofta med ingen till väldigt kortvariga resultat. Man kan inte gå ner i vikt med långvarigt resultat med hjälp av dieter. Det är som att hålla andan under en kort period för att nå sitt resultat. Sedan går man med största sannolikhet tillbaka till sitt gamla liv när dieten är slut. Viktigt i mitt budskap är att man skall

FRÅGA ANNELI OM HÄLSA OCH TRÄNING Anneli Virenhem är personlig tränare och beteendevetare, och driver Active Landvetter. Här skriver hon inspirerande om hälsa och träning. Har du frågor eller funderingar som gäller träning eller kost? Maila Anneli på anneli@active-landvetter.se.


11

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA DEC 2015

! A E R S G DA 1.00

N 1 . A L K L MEL DAG 27 DEC E

KÖP NU –

BETALA TILL VÅREN, HELT RÄNTEFRITT

C I N V Ö R S E T STAR PERSONLIG S MED

55” PANASONIC FULL-HD LED-TV

40” SAMSUNG FULL-HD LED-TV

UE40J5105. 40” LED-TV med med automatisk installation i tunn, elegant design och Full HD-kvalitet som ger dubbelt så hög upplösning som standard HD (720p). Wide Color Enhancer Plus-teknologin justerar färgnivåerna automatiskt och ger klara och skarpa bilder. Inbyggd digital-TV-mottagare för DVB-T2/C. USB-anslutning för visning av bilder och film. KÖP NU – BETALA TILL VÅREN, HELT RÄNTEFRITT

55CW324. 55” Full HD LED-TV i klassisk design med 200 Hz för kristallklar bild även i snabba skärmrörelser. Den erbjuder Smart-TV-funktioner och mediaspelare via USB. Naturligtvis finns även inbyggd digital-TV-mottagare. KÖP NU – BETALA TILL VÅREN, HELT RÄNTEFRITT

-36%

6.999:ORD PRIS 10.990:-

3.899:ORD PRIS 5.495:-

ELEGANT 50” FULL HD LED SMART-TV INKL. LJUDLIMPA MED TRÅDLÖS SUB

50W809. 50” Full HD LED Smart-TV med riktigt bra bildkvalitet som är användarvänlig för hela familjen. 4 x HDMI, 3 x USB och inbyggd digital-TV-mottagare för DVB-T2/C/S2. 800 hz Motionflow XR. HT-C180. Rent och dynamiskt ljud med en trådlös subwoofer och 2.1-kanaligt virtuellt surroundljud. Designen kompletterar din tv och den är lätt att installera. Uteffekt 100 W, Bluetooth, NFC. KÖP NU – BETALA TILL VÅREN, HELT RÄNTEFRITT

-33%

SONY SUPERPAKET! 5000 KR RABATT!

9.999:-

349:-

ORD PRIS 549:-

ORD PRIS 22.995:-

CANON MULTIFUNKTIONSSKRIVARE

MG2550. Smidig allt-i-ett-skrivare med scanner och kopiator. Hög UE60JU6875. Riktigt bra 60” LED-TV med Nano Crystal display, 4K Ultra HD, utskriftskvalitet med upp till 4800 Smart-TV och Wi-Fi som passar utmärkt till film och TV-spel. 1400 PQI. dpi och FINE-kassetteknik med Med fyra gånger högre upplösning än Full HD återges bilder med otrolig kostnadseffektiva XL-kassetter detaljrikedom. Contrast Enhancer ger liv åt platta bilder och ger dig en som tillval samt programvara för 3D-liknande bildupplevelse. Inbyggd digital-TV-mottagare för DVB-T/ smart webbplatsutskrift. T2/C/S2. KÖP NU – BETALA TILL VÅREN, HELT RÄNTEFRITT KÖP NU – BETALA TILL VÅREN, HELT RÄNTEFRITT

60” SAMSUNG 4K NANO-LED SMART-TV

PRISSÄNK T! 5000 KR

9.999:ORD PRIS 14.995

ORD PRIS 10.990:-

PRISSÄNK T! 8000 KR

14.999:-

55” SONY 4K ANDROID SMART-TV LED-TV

KD55X8005. Superskarp ultra HD (4K) led-tv, android smart-tv med google cast, motionflow 200 hz, USB-anslutningar, inbyggda digitalboxar för DVB-T2, C, S2. KÖP NU – BETALA TILL VÅREN, HELT RÄNTEFRITT

4.290:-

2.999:ORD PRIS 3.995:-

ORD PRIS 4.995:-

15,6” LENOVO BÄRBAR DATOR JBL LJUDLIMPA MED BLUETOOTH MED SSD HÅRDDISK & TRÅDLÖS SUBWOOFER B50-80. Intel i3 2Ghz processor, 128GB SSD hårddisk - den nya typen av hårddisk som är tåligare och mycket snabbare än en vanlig hårddisk. Dessutom startar datorn supersnabbt utan väntetid. 4gb ram-minne, bluetooth, dvd-spelare. Levereras med Windows 10. KÖP NU – BETALA TILL VÅREN, HELT RÄNTEFRITT

SB350. 2.1 Soundbar med trådlös subwoofer och Harman Volume för att förhindra plötsliga höjningar i volymen under reklampauser. HDMI, digital optisk anslutning, hörlursingång och Bluetooth som gör att du kan streama trådlös musik ifrån din smartphone/surfplatta. KÖP NU – BETALA TILL VÅREN, HELT RÄNTEFRITT

ANSLUTEN TILL FIBER? TV, BREDBAND OCH TELEFONI, 308 KR/MÅN*

KOM in till oss och prata fiberlösningar. Vi hjälper dig med en helhetslösning och även installation om du önskar. ALLT INGÅR: Smart HD-tv box, Wifi router, 0 kr startavgift och alla tv-kanaler i 9 månader fritt. Supersnabbt 100mbit bredband, fast telefoni med gratis röstbrevlåda. *ERBJUDANDET gäller när du tecknar Viasat abonnemang. De första 9 månaderna får du hela Viasats tv- utbud, 100 mbit bredband samt telefoni för endast 308 kr/mån. Därefter väljer du valfritt kanalpaket från 255 kr/mån i 24 månader, 100mbit bredband för 249 kr/månad och fast telefoni från 59 kr/mån.

SISTA CHANSEN!

Erbjudandet gäller tom 31/12.

Öppettider MellandagsREA: Söndag 27/12 kl. 11-15 • Måndag 28/12-Onsdag 30/12 kl. 9.30-18 • Nyårsafton Kl. 9.30-13


12

VINTERKAMPANJ! LOK ALPRESSEN HÄRRYDA DEC 2015

LAGER

I LAGER

NU!

I LAGER

NU!

LIDINGÖ PAKETPRIS! 3-sits soffa och fåtölj inkl. nackkuddar och fotpall. 11495:- (ord pris prisgr G 13280:-)

RASMUS BÄDDSOFFA 240X200cm Med förvaringsmöjlighet. Bäddmått 200 x138cm. 9495:- (ord pris 10450:-)

I LAGER

I LAGER

NU!

INNE PÅ BUTIKSLAGRET!

I LAGER

NU!

PORTLAND 332x221cm H80cm D92cm Gäller detta tyg, färg och utförande, även spegelvänd. 7995:- (ord pris 9995:-)

RENSNING 50% RABATT

NU!

PORTLAND 376x221/168cm H85cm D92cm Pris gäller detta tyg, färg och utförande, även spegelvänd. 9995:- (ord pris 11995:-)

VÄRMÖ KONTIENTALSÄNG 180X200CM Komplettpris med gavel. Dubbelresår 5 zon pocketspring. 12995:- (ord pris 13990:-)

-15% = 4522:(5320:-)

-15% = 15295:(17995:-)

ynor ara d ar b d n gb Vä avta med dsel! klä

-15% = 2337:(2750:-)

15%

RABATT PÅ OXFORDSERIEN!

-15% = 9137:(10750:-) Kallskumskärna med dun/fjäder i sitsarna!

-15% = 8536:(9069:-)

I LAGER

NU!

TORÖ KONTIENTALSÄNG 180X200CM Komplettpris med gavel. Dubbelresår 5 zon pocketspring. 9995:- (ord pris 10990:-)

Gäller från ord. pris

I LAGER

NU!

20% PÅ ALLA

HEM

ACCESSOARER!

Bangårdsvägen 37 – Kållered 031-7304100 www.blooms.se Må-fre 11-19, Lö 10-16, sö 11-16

ALMVIK KONTIENTALSÄNG 180X200CM Komplettpris med gavel och nackkuddar. 5995:- (ord pris 6995:-) Erbjudanden gäller t.o.m 31/1 2016 eller så länge lagret räcker.


LOK ALPRESSEN HÄRRYDA DEC 2015

Mellandagsrea Succén fortsätter!

6 MÅNADER

Gäller ej Skidome.

KÖP REDAN IDAG OCH SLIPP JULSTRESSEN! Gå in på nordicwellness.se

13


14

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA DEC 2015

KORSORDET

© Ulf Fransson KRÄVER MÅNGA

HAR SVT1 OCH TV4

GAMLA BILAR

VARSIN

FÖR ATT STARTA

HAVA

AVRÄTTA

LÅNGT

OLAGLIGT

TÅG I

NATURMATERIAL I SÄNGEN

ÖKEN

Drickande ren

Lös korsordet med chans att vinna Sverigelotten!

INNEHAR DEN BÄSTA ÖVRE GRÄNS

SOM SPÖ

AMERI-

BLIR

I BACKEN

KANSK

MAN MED

EGYPTISK

ENGEL-

TIDEN

GUD

SKA

TONSATTE ANDREW LLOYD WEBBER

TEATER-

HAN VÄLJER

LEDNING

BORT KÖTT-

SÖKA

BULLARNA

FINNS DET GOTT OM

TIGGA

I SVERIGE

GREPPA

GRANNLÅT

BLIR IDROTTSMAN SOM

ÄR BOLAG

INTE ÄR

NUMERA

REN

LÅNG PERSON

EJDER-

INTE SOM

HONAN

ANDRA

SJÖFÅGEL

Vi lottar ut Sverigelotten till tre vinnare med rätt lösning av korsordet. Senast den 15 januari vill vi ha din lösning. Lycka till!

STRYK

KAN MAN

KORRO-

BÅDE CYKEL

DERAD

FINNS PÅ

OCH

GER TEXT

TAKET

VATTEN

VIA RADIO

SKRÄMME

HET

IDAG

FÖR-

B O M

IHÄRDIG-

TUDELAD

R MÅNGA

BRUKAR

GÖRA

HUND

LÄMPLIG

ÄNDRING KAN GUBBE

ELLER

VARA

LAMPOR

DET

DEPARTE-

OCH

© Ulf Fransson 2011 

I NÄSAN

GÅR ÖVER

GER STÖRRE

VATTEN

GLÄDJE SÄGS DET





  

 



  

HITTA PÅ

STÅR FÖR

DEN HON

I TVÅ

RUTHE-

HAR VID

DELAR

NIUM

SIDAN OM

TIDE-

RICITET

LIGEN

VARV

FOLK PÅ LANDET

PÅ VINTERN

SPANN

SKA MAN BEHOVEN

SIFFRA

SERAR

TVÅ I KEMIN KAN HÅRDA

STJÄLA

DAGAR

ORD

FÖR EN DAG SEDAN

VAPEN

s

ko ff r e .s sor e d

BRUKAR

u

   





  



 

  









   











 





 









  





  



























 

 





 

 









VARMA

HUGG-

 



GER SOLEN

FRANSK



INRE

LITER

 



ORGAN

PROVINS



  

 











 

 

 











 

  









 















 





Förra månadens vinnare: Vi säger grattis till Jan Liberman i Pixbo, Elisabet Brehmer i Mölnlycke och Mai Nilsson i Landvetter som lyckades lösa förra månadens korsord. Sverigelotter kommer på posten!

MAN LERGODS

Fyll i dina kontaktuppgifter för att vara med i utlottningen! Namn: Adress: Postnummer:

NÄRER

DELS









PENSIO-

EN TUSEN-



   

    

ORGANI-

BRASA





VENÖST









GES

ÄMNE

ENTALS-



INTRA-

GRUND-



FÖRNAMN OVANLIGT







PLATS



DACKE I







SÄNG-



 



TILLÅTEN







EN VISS

SADE



BOR PÅ HETTE



IHOP

I BACKEN



 

GÅR INTE

GRÖNA ÖN



 

ELEKT-

VÄN-



       

DELA

















STICKER

MENT

KNAPPAR

BEHÖRIG

Lösningen av korsordet publiceras i nästa nummer av Lokalpressen Härryda den 24 januari!

Tre lyckl ig vinnare f a år e Sverigel n ott!

Ort:

Scanna eller fota och maila in ditt svar till redaktionen@lokalpressen.eu eller klipp ut och posta sidan till Lokalpressen, Box 2002, Göteborgsvägen 88, 433 02 Sävedalen. Vinnarna publiceras i nästa nummer av Lokalpressen Härryda kommer i brevlådan den 24 januari.


LOK ALPRESSEN HÄRRYDA DEC 2015

SPECIALERBJUDANDE TRÄNA ETT HELT ÅR FÖR

149

GÄLLER ENDAST 1 JAN - 9 FEB ERBJUDANDET GÄLLER ENDAST MOT UPPVISANDE AV DENNA ANNONS PÅ FÖLJANDE GYM: BORÅS CENTRUM, JÖNKÖPING CENTRUM, KUNGSBACKA CENTRUM, KUNGÄLV CENTRUM, MÖLNDAL CENTRUM, MÖLNLYCKE CENTRUM, MÖLNDAL KÅLLERED, TROLLHÄTTAN CENTRUM, VÄNERSBORG CENTRUM.

WWW.FITNESS24SEVEN.COM Du kan endast ta del av detta erbjudande på ovanstående gym under receptionens öppettider. Öppettider för receptionen hittar du på vår hemsida: www.fitness24seven.com. Erbjudandet gäller endast mellan 1 Jan - 9 Feb 2016 och endast för nya medlemmar. Medlemmar med ett aktivt abonnemang kan ej ta del av erbjudandet. Startavgift tillkommer med 199 kr. Kampanjpriset 149 kr i månaden gäller 12 mån från tecknandet, därefter går det över till ordinarie pris. Kortet gäller på alla våra anläggningar i Sverige, Norge, Finland och Polen. Man måste vara 18 år för att få träna hos oss. Erbjudandet kan ej kombineras med andra erbjudande.

15


Vi önskart t e a l l a Er t t y N t t Go 2016! TILL SALU

Mölnlycke – Centralt 2 ROK, KYRKVÄGEN 16C Centralt belägen i Mölnlycke Centrum, +55 HSB Brf förening, 2:a med trevlig inglasad uteplats. Stort vardagsrum & sovrum, klädlkammare med gott om förvarinsgutrymme. Gemensamhetslokal med tillgång till bastu, vävstuga, bibliotek, motionsredskap och gemensamma aktiviteter för den som önskar. Accepterat pris 1 875 000 kr Boarea 75,8 kvm Avgift 5094 kr, inkl. värme,VA, sopor & kabel-TV Kontakta ansvarig mäklare för visningstid! Lenita Lepistö 0762-309092

Välkomna att boka tid för en kostnadsfri rådgivning! TILL SALU

Rävlanda – Centralt SMEDJEVÄGEN 6 Radhus på Smedjevägen med ett populärt barnvänligt läge! 5 rok, med flera sovrum, ett fint kök, helkaklat badrum, trädgård på fram & baksidan. Stor altan under tak, gott om plats för att samlas med familj & vänner. Utgångspris 1 625 000 kr Boarea 104 kvm, Tomt 216 kvm Kontakta ansvarig Mäklare för visningstid! Lenita Lepistö 0762-309092

Profile for loklapressen

Lokalpressen Härryda nr 13 2015  

Lokalpressen Härryda nr 13 2015  

Advertisement