__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PARTILLE

LOKALTIDNINGEN FÖR DIG SOM BOR I PARTILLE KOMMUN ÅRGÅNG 6 NR 5 16 FEB 2020

KULTUR

BILD: ELLEN NILSES

Poesiskola för unga Josef Slunge vill ge ungdomar nya former att uttrycka sig på.

SIDAN 5

SPORT

TRIVSELKURS MED LEK  SIDAN 6

BILD: LEIF LUNDVALL

Brinner för badminton Reidar Hjälmered prisas för sitt engagemang i Partille BMK. SIDAN 8

BILD: JONAS BENGTSSON

FÖRSÄLJNING & REPARATIONER

powered by

KOMMANDE MATCHER Måndag 17 februari - Se 2 matcher, betala för 1

18.00 SÄVEHOF VS HALLBY (H) 19.45 SÄVEHOF VS VÄSTERÅS (D) Onsdag 19 februari

19.00 SÄVEHOF VS BODEN

(D)

SUPERLÖRDAG Lördag 22 februari - Se 2 matcher, betala för 1

• • • • •

Persienner Plisségardiner Lamellgardiner Rullgardiner Markiser + vävbyte

NU HAR VI ÖPPNAT IGEN!

Passa på att byta väv innan våren. Återförsäljare åt

Brottsofferjouren hjälper dig som är brottsutsatt, anhörig eller vittne. Här får du prata med någon som har tid att lyssna och kan ge dig stöd och rådgivning.

Medlemmar i

13.30 SÄVEHOF VS BUDUCNOST 16.30 SÄVEHOF VS KRISTIANSTAD savehof.ebiljett.nu

Har du blivit utsatt för brott?

Öppet: måndag – fredag 09.00 – 18.00 | www.conoplisseer.se 0302-181 55 / 0708-37 36 70 | nina@conoplisseer.se

Kontakta oss: 0709-70 50 50 info@goteborg.boj.se storgoteborg.boj.se STORGÖTEBORG


2

LOK ALPRESSEN PARTILLE 16 FEBRUARI 2020

REDAKTIONEN

KRÖNIKA

Box 2002, 433 02 Sävedalen BESÖKSADRESS: Göteborgsvägen 88 i Sävedalen TELEFON: 0702 - 41 79 95 WEBB: lokalpressen.eu ANSVARIG UTGIVARE: Jan Larsson UPPLAGA: 18 000 ex. UTGIVNINGSOMRÅDE: Alla hushåll i Partille kommun, Fräntorp, Utby och Kviberg TRYCK: Bold Tryckeri DISTRIBUTION: Svensk Direktreklam

Jan Larsson

Jonas Bengtsson

Maria Graf

Ansvarig utgivare jan.larsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Redaktör jonas@lokalpressen.eu 0704-57 55 75

Redigering/annonsproduktion maria.graf@lokalpressen.eu 0704-99 92 17

BILD: GAGE SKIDMORE

Det går inte att påstå något om verkligheten

D Marie Andervik

Ulf Magnusson

Kerstin Parker

Försäljning marie.andervik@lokalpressen.eu 0728-54 18 32

Reporter/fotograf ulf.magnusson@lokalpressen.eu 0709-18 01 99

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Matilda Falk

Emma Bratt

Jenny Hein

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

NÄSTA NUMMER?

TIPSA OSS!

Lokalpressen ges ut varje helg under 2020 med undantag för sommaruppehåll veckorna 28 – 31.

Vad händer runtom i Partille kommun? Tipsa oss om nyheter eller reportage som vi borde göra! Vi vill vara med där det händer, när det händer – så tveka inte att maila oss på redaktionen om stort som smått på redaktionen@lokalpressen.eu.

UTEBLIVEN TIDNING? Har du inte fått tidningen? Hör av dig på mail till jan.larsson@lokalpressen.eu eller ring 0702-41 79 95. Du kan även reklamera din uteblivna tidning direkt på sdr.se/kontakt/reklamationer.

LÄSARBILDER Dela med dig av dina bilder! Har du tagit ett foto som du vill att fler ska få se? Skicka det till oss på redaktionen@lokalpressen.eu så publicerar vi det i mån av plats.

HÄR FINNS TIDNINGEN Du vet väl att du kan läsa tidningen digitalt också? På lokalpressen.eu finns alltid det senaste numret ute. Du kan även hämta tidningen på kommunhuset, Partille bibliotek och i Glashuset.

ANNONSVILLKOR Deadline för annonsmaterial är måndag före utgivning. Uteblivet eller felaktigt annons­ införande ersätts med högst annons­kostnaden.

   et anses allmänt att personer     som strävar efter det goda ofta brottas med tvivel. Personer som verkligen ägnar en stor del av sitt liv åt att försöka göra gott, till exempel genom att hjälpa utsatta människor, svävar knappast runt på glädjemoln. Att försöka göra gott innebär ju också att närma sig det onda: krig, våld och svek som människor utsätter varandra för. För den som på riktigt eftersträvar det goda kommer alltid att plågas av svåra avvägningar och bedömningar

motstridigt påstående med lika stort anspråk på sanning. TAR MAN DETTA på allvar inträffar ett slags kortslutning: det går inte att påstå något som helst om verkligheten, eftersom varje påstående kan sägas emot eller åtminstone betvivlas. Den sanne pyrrhonisten påstår därför ingenting alls och aktar sig för att fälla omdömen. I dessa dagar med riksrättsförhandlingar mot president Trump och i den segslitna dragkampen mellan de-

”Hur många republikaner krävs det för att skruva fast en glödlampa? Svar: Ingen! President Trump hävdar bara att det redan är fixat och hela anhängarskaran sitter kvar i mörkret å applåderar.” för att inte överskatta sina egna krafter eller sammanhållningen i det nätverk man representerar. Sanningen om det godas kamp mot det onda delar antagligen inte in civilsamhället i två halvor. I verkligheten finns det en betydande del av mänskligheten som inte känner sig involverade i den hätska debatten mellan de olika lägren eller som inte är intresserade av att sätta sig in i grundproblematiken ur en objektiv synvinkel. Den filosofiska skepticismen, som ifrågasätter möjligheten av objektiv kunskap, avfärdas ofta för sin inneboende relativism. Skeptikern tar ingenting för givet, tvivlar hellre än tror. Skeptikern ifrågasätter etablerade sanningar och kan betvivla det mesta, om inte allt. Ordet går tillbaka på den klassiska grekiskans skeptikós och det var gott om skepticism i den gamla grekiska filosofin. Den mest drastiska varianten brukar kallas pyrrhonism. Pyrrhonisten hävdar att mot varje påstående med anspråk på sanning kan man ställa ett

mokrater och republikaner för att vaska fram sanningen hamnar rättvisan ofta i ett skugglandskap där direkta vittnen från båda sidor hindras att framträda. Återger här en ganska syrlig och vinklad kommentar som jag snappade upp på sociala medier: ”Hur många republikaner krävs det för att skruva fast en glödlampa? Svar: Ingen! President Trump hävdar bara att det redan är fixat och hela anhängarskaran sitter kvar i mörkret å applåderar.”

LARS THORELLI Gästkrönikör i Lokalpressen


3

LOK ALPRESSEN PARTILLE 16 FEBRUARI 2020

Värmepumpar för ett enklare liv. Bosch värmepumpar tillverkas i Sverige och passar alla typer av fastigheter. Från det mindre fritidshuset till den större villan och lägenhetshuset. Med vår fabriksgaranti får du totalt 6 års garanti, med möjlighet till förlängning i upp till 12 år extra via Bosch MER-försäkring.

Behovsanalys, dimensionering och installation är lika viktiga som hur vi bygger Välkommen in till oss – värmepumpsexperten! värmepumpen. Därför rekommenderar vi alltid en Bosch VärmePartner!

bosch-climate.se

Både för reparation och nyinstallation

Vi Visäljer säljersolceller! solceller!

Sköldsbergs VVS | Idas väg 4 i Stenkullen | Peder Johnsson: 0763-23 55 10, peder.skoldsbergs.se Tel. 0302-221 74 | Öppet vard 10 –18 (lunchstängt 13 – 14), lör 10 – 14 | www.skoldsbergs.se

Adress: Idas väg 4-6, 443 61 Stenkullen Tel: 0763-235510 - Peder Johnsson Mail: peder@skoldsbergs.se Hemsida: skoldsbergs.se Öppettider: Vardagar 07.00-16.00. Butiken vardagar 10.00-18.00 (lunchstängt 13.00-14.00), Lördag 10.00-14.00.

BRF K ÄRLEKEN, PARTILLE PORT

Visning 25 februari

Klart för inflyttning i Brf Kärleken – välkommen på visning! Letar du efter det perfekta boendet i Partille? Knip en av de sista lägenheterna i Brf Kärleken. Vi har 2-3 rok kvar, alla med öppen planlösning samt balkong, entrébalkong eller uteplats. Mysig grönskande innergård med växthus. Både matbutik och gym finns i samma hus! Läs mer på peabbostad.se/karleken Tid Tisdag 25 februari kl. 16.30-17.30 Plats Visningslägenheten, Gamla Kronvägen 45, Partille Kontakt Frida Thorell, 031-26 90 05, frida.thorell@fastighetsbyran.se

Certifierad

VärmePartner


4

LOK ALPRESSEN PARTILLE 16 FEBRUARI 2020

AKTUELLT

...  stycken Julian föddes i Partille under 2019 vilket var fjolårets populäraste pojknamn bland nyfödda i kommunen, enligt statistik från SCB. Tvåa kom Elias (sju stycken) följt av kvartetten Adrian, Gustav, Walter och William på delad tredjeplats (sex stycken). Populäraste flicknamnet bland nyfödda i Partille kommun var Alma (fem stycken). Alva, Clara, Mila, Elsa, Sally och Alice blev delad tvåa med fyra stycken vardera. Alice respektive Lucas var populäraste bebisnamnen sett till hela Sverige.

Svensk seger i Nordenkampen Nordenkampen i friidrott avgjordes förra helgen i Helsingfors och det blev blågul dubbelseger då både herrarna och damerna var bäst i kampen mot Finland, Norge, Danmark och Island. Sävedalens AIK hade två landslagslöpare med. Linn Söderholm (född 1996) blev bästa svenska med en fjärdeplats på 1 500 meter medan Jonatan Fridolfsson (född 1992) blev sexa på 3 000 meter.

Många aktiviteter på Moders­måls­ dagen 21 februari Den 21 februari arrangeras Modersmålsdagen i Kulturum då all språklig kompetens i kommunen ska lyftas fram. Det blir en gratis heldag mellan klockan 10 – 17 fylld av utställningar, musik, film och invigningar. På stora scenen kommer det att visas två filmer (”Zarafa” och ”Sveriges bästa svensk”) under förmiddagen, klockan 13 och 14 blir det sedan en känslosam och dramatisk dansföreställning som handlar om ”att komma från krig till trygghet, bara för att tvingas återvända till krig”. I Ungdomens hus blir det utställningar, kortfilmer, pjäser och diktuppläsning medan IKC och SFI har en utställning i foajén där kulturer och traditioner från olika länder presenteras. Det kommer även finnas möjlighet till bland annat ansiktsmålning och internationellt pyssel under dagen.

13 miljoner till Partille när regeringen satsar på välfärd och trygghet Regeringen spår en sämre konjunkturutveckling i ekonomin och har därför beslutat sig för att skjuta till totalt 3,5 miljarder extrakronor till Sveriges kommuner under 2020. 13,3 miljoner tillfaller Partille kommun. Välfärd, skola, äldreomsorg, sjukvård och ökad trygghet var de områdena som belystes när finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade regeringens välfärds- och trygghetssatsning under en pressträff i slutet av januari. –  Den generella välfärden och tryggheten är grunden i den svenska modellen, och där ser vi väldigt stora behov i kommunsektorn. Den generella välfärden gör ju det möjligt för oss att vara trygga i vår vardag men också möjlighet för människor och barn att våga drömma, utvecklas och ha möjlighet att förverkliga sina drömmar, sa Magdalena Andersson som även berättade att tillväxten för 2020 har reviderats ner från 1,4 till 1,1 procent. –  Det vore olyckligt om det vore så att kommuner och regioner behöver strama åt i ett läge där vi går in i en sämre konjunkturutveckling. Inte minst för att vi vet att kommunala och regionala, alltså offentliga

utgifter, är det mest effektiva finanspolitiska verktyget för att ha kvar lite tryck i ekonomin, sa finansministern. TOTALT RÖR DET sig om fem

miljarder kronor i regeringens välfärdssatsning varav 1,5 miljarder går till regionerna och 3,5 miljarder direkt till kommunerna. Och av den kakan får Partille kommun 13,3 miljoner kronor. –  Det är bra att regering och riksdag förstärker kommunernas möjlighet att hantera de ökade kostnader som staten lagt över på kommunsektorn. Partille är en stor förlorare i kostnadsutjämningen där vi förlorar 22 miljoner, så detta innebär att kommunen nu får något bättre förutsättningar, säger Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande i Partille. Hur behövligt är tillskottet? –  A lla pengar är naturligtvis välkomna, sen är det svårt i nuläget att veta om de endast är av engångskaraktär eller ej, vilket är begränsande i hur vi kommer att använda dem. Partille har en bra ekonomi och har långsiktigt arbetat med prioriteringar och effektiviseringar. Vi ser som övriga kommun-Sverige utmaningar i framtiden och kommer fortsatt få arbeta med att förändra arbetssätt i våra verksamheter. Ett beslut om tilläggsbudgeten tas 20 februari medan 15 april är datumet då regeringen

lämnar 2020 års ekonomiska vårproposition samt vårändringsbudgeten för 2020 till riksdagen. De drygt 13 extramiljonerna inkommer någon gång under våren. –  Partille och övriga kommuner står inför ett stort förändringsarbete för att kunna möta framtida utmaningar samt brist på rätt kompetens. Partille behöver ändra sitt arbetssätt genom exempelvis fler digitala verktyg och nya arbetssätt. Inga politiska beslut är tagna men tanken är att under 2020 investera välfärdspengar i projekt som leder till att kommunen möjliggör ett förändrat arbetssätt i framtiden, säger Marith Hesse och lägger till att en del av pengarna kan gå till projekt ”som underlättar att fokus kan läggas på kärnverksamheten och inte på administration”. Däribland framtidens vårdin-

ARKIVBILD: KERSTIN PARKER

Kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M).

formationsmiljö (FVM) som ska öka kvalitén och delaktigheten i vården, nyckelfria lås i hemtjänsten, hållbarhetsprojekt och ett projekt för lärarassistenter. UNDER PRESSTRÄFFEN presenterade regeringen även en satsning på 750 miljoner kronor för ökad trygghet. –  Jag har uppfattat att dessa pengar kommer gå till rättsväsendet, med andra ord inte till kommunerna. Här hade staten behövt skjuta till mycket mer resurser. Det behövs fler poliser och mer resurser till rättsväsendet för att få bukt på den otrygghet som brottslighet skapar. Kommunen arbetar ständigt tillsammans med andra aktörer, exempelvis polisen och Partillebo, med trygghetsarbetet. En del i detta arbete är en kameraövervakningsplan och hade vi fått del av pengarna så hade nog en del gått till detta arbete, säger Marith Hesse och avslutar: –  Man kan konstatera att regeringens budget för 2020 höll i 20 dagar! Efter stora påtryckningar från oppositionspartierna om att kommunernas och regionernas ekonomi behöver stärkas tog man fram 5 miljarder extra till välfärden. Men M, KD, SD och V lät sig inte nöjas med det utan kommer sannolikt köra över regeringen och öka detta tillskott till 7,5 miljarder, vilket vi är tacksamma för. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Årets första sammanträde i kommunfullmäktige Den 5 februari gick kommunfullmäktiges första sammanträde för i år av stapeln. Det blev ett kort sådant, där största fokus låg på inval av representanter till styrelser som Partillebo och Partille Energi. Årets första sammanträde inleddes med ett musikstycke från en av Kulturskolans elever. Därefter var det dags för nyinstiftade Inger- och Gösta Sundströms kulturstiftelse att dela ut ett stipendium till stiftelsens första mottagare någonsin   –   fotografen Åke Hellgren, som prisades för sitt engagemang och bidrag till Partille kommun genom åren. Efter musik och prisutdelning drog själva sammanträdet igång och den nya förvaltningschefen för utbildningsförvaltningen, Charlotte Johansson, presenterades. Därefter följde

genomgång av dagordning och handlingar. Bland annat föreslogs det att ledamöter i fullmäktige ska ha möjlighet till att besöka andra delar av kommunens verksamhet under specifika dagar, för att få en ökad insyn i dessa. Förbättring och förenkling av dokumentation i skolan var ett annat ämne som avhandlades under kvällen. Kommunfullmäktige beslutade även att ansöka om medlemskap i Tolkförmedlingen Väst, vilket är ett förbund med uppdrag att tillgodose behov av språktolk. 39 andra kommuner

i Västra Götalands län är redan med i tolkförmedlingen. Årets första sammanträde handlade dock främst om val av personer till diverse styrelser. Partillebo, Partille Energi, Renova, Gryaab och Grefab skulle alla tilldelas representanter. En process som klubbades igenom fort, med undantag av val av ledamöter till Partillebo, där det fanns en del invändningar från MP och SD kring bristen på insyn och representation inom det kommunala företaget. De båda partierna menade att de gärna vill sitta med i möten och ha mer insyn i Partillebos vardagliga arbete. Henrik Sjöqvist (M) blev entledigad från sitt uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige. Toël Hartman (MP) ersätter Kåge Wallner (MP) i vård- och

BILD: EMMA BRATT

omsorgsnämnden. På Partille kommuns hemsida kan du hitta protokoll och se en webbsändning från det senaste sammanträdet. Du kan även läsa mer om kommunens olika handlingar och beslut. EMMA BRATT redaktionen@lokalpressen.eu


5

LOK ALPRESSEN PARTILLE 16 FEBRUARI 2020

KULTUR

Poesiskolan är tillbaka – med förhoppningen att öka självförtroendet hos unga Varje onsdag träffas unga poeter i Ungdomens hus för att inspireras och utvecklas i sitt skrivande. Artisten och kursledaren Josef Slunge beskriver Poesiskolan som “en plats där unga kan känna sig fria att uttrycka sina idéer och tankar”. Josef Slunge, eller “majornasonen” som han kallar sig, har sedan länge producerat hiphop. –  När jag var liten lärde pappa mig spela gitarr, och sedan dess har musiken varit en självklar del i mitt liv, berättar artisten. Intresset för poesi utvecklade Slunge när han själv deltog som elev i Poesiskolan. Då hölls kursen av Göteborgsrapparen Vic Vem, som också har en lång historia av artisteri. I samband med kursen etablerades en vänskap mellan de två och Slunge fick senare ett erbjudande att ta över Poesiskolan. I år är kursen på Kulturum väl etablerad och Slunge planerar för en storsla-

Slunge betonar också vikten av att deltagarna ska må bra, såväl i gruppen som i sig själva. Han förklarar att varje träff inleds i en ring, eftersom han vill att deltagarna ska känna att de “befinner sig på samma våglängd”.

BILD: ELLEN NILSES

Deltagarna sitter i en ring för att undvika “skol-känslan”.

gen avslutning. –  I slutet av våren får alla deltagare möjligheten att vara med på ett större framträdande och få visa upp allt vi har gjort under terminen, säger han. Poesiskolan skapades som

en lekfull mötesplats för umgänge och samtal, men kursen har också som mål att hjälpa deltagarna förbättra sin förmåga att uttrycka sig genom skrivandet. Bland annat innefattar kursen ett flertal uppläsningar,

workshops och övningar på teman. –   Jag hoppas att deltagarna ska upptäcka nya former att uttrycka sig på, utöver det vanliga och vardagliga, säger kursledaren.

SIMON BOERENBEKER KLANG, 18, är en av deltagarna som fastnat för upplägget. –  Det är ett prestigelöst och tryggt sammanhang där jag vågar släppa på mina spärrar och visa även personliga texter, berättar han. Genom ett tryggt klimat och lagom utmanande uppgifter vill Slunge att träffarna på Poesiskolan dessutom ska förbättra de unga deltagarnas självförtroende. –  Jag vågar numera tro på min konst och mitt skapande, säger Simon Boerenbeker Klang. Har du något tips till andra ungdomar som vill utveckla sitt skrivande? –  Kom hit! utbrister Slunge. Och låt dig inte begränsas av rädslan för vad andra ska tycka, det är nog mitt bästa tips. You do you! ELLEN NILSES ellen.nilses@lokalpressen.eu

”Vårt år på Grammisgalan” Sju frågor till Lars ”Lasseman” Larsson i Arvingarna som nyligen tog hem sin tredje grammis – den här gången för albumet ”I do” i dansbandskategorin. Musikpriset hämtades på Grammisgalan i Stockholm. Grattis, hur känns det? –  Tack så mycket! Jo, men det känns jättebra. Och med tanke på det året vi hade i fjol så kändes det nästan rätt på något sätt. Det var många år sedan vi var nominerade, och senast vi vann var 2002. Det här var vår tredje grammis totalt. En till så har ni varsin i bandet? – Jo, precis! Var det hård konkurrens? –  Jodå, det var det. Magnus Carlsson har ju hållit på lika länge som oss. Och så var Lasse Stefanz, Perikles och Donnez med där också bland de nominerade. Så det hade funnits andra värdiga vinnare om det blivit så. Men det kändes lite innan man gick dit att nu måste det vara vårt år på Grammisgalan. Vägde det in att det gick bra i ”Mello”? –  Jo, det tror jag absolut. Och

att vi har varit med mycket medialt i massa sammanhang. Så jag tror inte det bara är albumet i sig på så sätt utan att hela året vägdes in. Berätta om succéåret? –   Det gick ju verkligen bra för oss inom många kategorier. Först är det låten ”I do” från Melodifestivalen som blev ett jättegenomslag för albumet. Sedan så har vi rent bandmässigt gjort både Diggiloo och krogshow då vi firade 30 år som band på Kajskjul 8. Så 2019 var ett stort år för bandet kan man säga. Hur firade ni grammisen? –  Vi tänkte gå till en efterfest men kände att det var för mycket folk och för bökigt, och så skulle vi upp tidigt. Vår premiär för vårturnén var i Norrköping dagen efter. Så vi firade lite lugnare mot tidigare grammisar, man har blivit lite mer

ARKIVBILD: TOMMY HOLL

Arvingarna vann pris för årets dansbandsalbum på grammisgalan.

mogen med åren, haha. Men vi åkte hem till hotellet och tog en öl där i alla fall. Vad händer under 2020? –  Just nu när vi pratar är vi fortfarande i Stockholm och

ska ta tåget till Norrköping för premiären av vårturnén. Vi har ju varit på Kajskjul 8 hela hösten med showen ”I takt med tiden” och nu tar vi ut den på vägarna för en konserthusvari-

ant, vi har 25 gig framöver nu. Sedan planerar vi för sommaren redan där vi riktar in oss på sommarfestivaler. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu


6

LOK ALPRESSEN PARTILLE 16 FEBRUARI 2020

AKTUELLT

Nya trivselledare utbildades i Partille arena Finns i sjön, 10-sekunders­jage och krabbfotboll är några av de nya rastlekarna som kommunens unga trivselledare nu lärt sig. – Det här kan hjälpa barn som kanske är ensamma på rasterna, säger tioåriga Signe från Vallhamra skola. Under en fartfylld och lärorik dag i Partille arena så utbildades totalt 203 av kommunens låg- och mellanstadieelever till trivselledare. Halvvägs in i utbildningsdagen fick Lokalpressen en kort pratstund med fyra av dem; Signe, Evelina, Maja och Boris som alla går i årskurs tre på Vallhamra skola. –  Vi leker och lär oss nya saker som vi kan lära ut vidare till de andra barnen på skolrasten sedan, berättar Signe som trivdes i Partille arena likt sina kamrater som det spratt i benen på. –  Det är skoj, men just nu missar jag min favoritlek som är att ta banden av de andra, säger Boris som är med för första gången. –  Det går bra, det allra roligaste är att göra lekarna, säger Evelina och fick medhåll av Maja: – Det är roligt med alla lekar och att träffa nya människor.

–  Vi försöker att ge barnen ett så blandat och varierat utbud av aktiviteter som möjligt, så att det ska kunna passa vem som helst. Dels stafetter och jagelekar men även små klurisar. Det ska finnas något för alla, säger Anneli – som hade tagit med

sig fullt av bollar, västar, koner, färgglada band och muggar – och avslutar: –  Syftet med trivselledarna är att skapa trygga, aktiva och varierade raster. Men också att barnen ska röra sig mer och att fler ska komma med i aktivite-

terna. För alla som är utanför blir de här organiserade rastlekarna som trivselledarna håller i en chans att vara med. Då är man alltid välkommen, säger Anneli. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Vilken nytta har ni av den här dagen? –  Det här kan hjälpa barn som kanske är ensamma på rasterna. För då kan de vara med och leka och få nya kompisar och ha roligt på rasten, säger Signe. Programansvariga Anneli Skoglund var en av två utbildare i Partille arena som stod till förfogande med både A-hall och B-hall.

FAKTA Trivselledare är elever som bidrar till bättre sammanhållning och tryggare skolmiljö genom organiserad verksamhet på rasterna. 360 grundskolor i Sverige deltar i programmet varav nio av dem är skolor i Partille kommun. BILD: JONAS BENGTSSON

Maja, Signe, Evelina och Boris från Vallhamra skola deltog i trivselledarkursen.

Alla skolor är med på kursen För första gången deltar samtliga låg- och mellanstadieskolor på trivselledarkursen. Tack vare att den nu bekostas centralt. – Det är viktigt ur ett likvärdighetsperspektiv att förutsättningarna är lika på alla skolor i kommunen, säger Marika Abrahamsson på utbildningsförvaltningen. Utbildandet av unga trivselledare startades 2013 i Partille kommun då de tre skolorna i Vallhamra, Ugglum och Oxled var först ut. Den här februaridagen 2020 är det elever från samtliga nio F – 5-skolor med. –  Det har skiftat lite under åren med vilka skolor som varit med. För man har inte alltid kunnat prioritera arbetet med trivselledarprogrammet. Men från och med det här läsåret ville vi ur ett likvärdighetsperspektiv att alla skolor ska ges samma möjlighet och ha

samma förutsättningar, säger Marika Abrahamsson, som är utvecklingschef på utbildningsförvaltningen, och lägger till att det sistnämnda är ett av utbildningsnämndens huvuduppdrag varav man nu bestämt sig för att bekosta kursen centralt med folkhälsomedel.

Hon berättar även att det övergripande målet för eleverna i skolan är lärandet, och att rasterna är en viktig del av den processen. –   Vi vet att hälsa, trivsel, trygghet och lärande går helt ihop. Trivs du och mår bra så lär du dig också bättre och kan

ta till dig undervisningen. Ytterligare en aspekt, vilket många pedagoger nämnt, är att när det arrangeras trivselraster så minskar också antalet konflikter mellan eleverna. På så sätt behöver inte värdefull lektionstid gå till att klara upp bråk och konflikter. –  Utbildningsförvaltningen har tillsammans med politi-

kerna i utbildningsnämnden ett stort fokus på arbetet med både psykisk och fysisk hälsa i förskolor och skolor. Och där blir rasten viktig genom att skapa inkludering och delaktighet men även aktivitetsingångar, säger Marika Abrahamsson. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu


7

LOK ALPRESSEN PARTILLE 16 FEBRUARI 2020

AKTUELLT

Brottsofferdagen uppmärksammas i Kulturum Lördag 22 februari infaller Internationella brottsofferdagen. Dagen före kommer Brottsofferjouren att finnas på plats i Kulturum för att informera om sin stödverksamhet samt prata om årets tema som är brott mot barn. Konceptet med Brottsofferdagen startades för 30 år sedan i Sverige och har sedan dess spridit sig internationellt. Brottsofferjouren Storgöteborg uppmärksammar i år dagen genom att finnas på plats i de fyra kommuner som finansierar verksamheten: Göteborg, Mölndal, Partille och Härryda. –  I år är fokus brott mot barn. För dels blev barnkonventionen en lag i Sverige 1 januari i år men också för att mörkertalet är väldigt stort. Därför vill vi ut och informera om detta men även visa att Brottsofferjouren finns som stöd att tillgå, säger Anna Siitam Wadman som är en av den ideella organisationens tre samordnare. I Brottsförebyggande rådets rapport för 2019 kan man läsa att anmälda brott gällande rån mot barn ökade med 31 procent samt att misshandeln mot barn ökade med sju procent. –  Brottslighet mot barn ökar. Inte minst gällande våld i hemmet, men där är mörkertalet generellt sett stort för det är kanske inte något man vill prata om. Och barn vet ofta inte hel-

FAKTA

Internationella brotts­ offerdagen Internationella brottsofferdagen uppmärksammas av Brottsofferjouren på följande platser: Fredag 21 februari Partille Kulturum, kl. 15 – 18 Göteborgs stadsbibliotek, kl. 17 – 20 Lördag 22 februari Mölnlycke bibliotek, kl. 12 – 15 Mölndals bibliotek, kl. 12 – 15

BILD: JONAS BENGTSSON

Brottsofferjourens samordnare Anna Siitam Wadman och Stina Rehnberg samt styrelsemedlemmen Bengt Odeholm i mitten.

ler om att de utsatts för brott. Därför är den här situationen något vi vill uppmärksamma om, säger Anna Siitam Wadman. BROTTSOFFERJOUREN KOMMER ATT

finnas på plats i Mölnlycke bibliotek den 22 februari klockan 12-15 tillsammans med Föreningen anhöriga till sexuellt utnyttjade barn (ATSUB). –  Vi från Brottsofferjouren kommer att vara där under dagen för att möta upp människor, uppmärksamma brottsoffers och anhörigas situation, visa vart man kan vända sig för att

få stöd, prata om årets tema men även informera om vår verksamhet, säger samordnaren Stina Rehnberg och menar tillsammans med kollegorna att många känner till Brottsofferjouren som namn, men inte exakt vad man gör. –   En del blandar ihop oss med Brottsoffermyndigheten som har hand om bland annat Brottsofferfonden och ersättningar, medan vi är ett direkt stöd till brottsutsatta eller deras anhöriga, förklarar Anna Siitam Wadman. –  I bland kan man i dessa tider känna sig övergiven och att

samhällsresurserna minskar. Men vi är ett kostnadsfritt stöd och en viktig samhällsfunktion som fortfarande finns kvar och som kan hjälpa till, säger Bengt Odeholm som sitter i organisationens oavlönade styrelse. Att Brottsofferjouren besöker biblioteken den 21 och 22 februari har till stor del att göra med att man ingått relativt nya avtal med de fyra kommunerna. Det har gett en stabilare ekonomisk grund att stå på men även att samarbetet utökats.

Jag ser fram emot att arbeta med Apelgren och Sävehof och är glad över att vara en del av klubbens framtidsvision, säger Elias Ellefsen á Skipagøtu i ett pressmeddelande. IK Sävehofs sportchef Emil Berggren är nöjd över förvärvet: – Vi är väldigt glada och stolta över att ha knutit till oss Elias, säger han. –  Elias anses som en av världens största talanger på niometer, det ska bli väldigt spännande att följa hans utveckling. Trots sin ungdom så är det en väldigt klok spelare med en fantastisk spelförståelse samtidigt som att han alltid är ett eget hot. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

Hos Brottsofferjouren kan man kostnadsfritt få: Medmänskligt samtalsstöd, råd och vägledning, information om rättsprocessen, hjälp att söka ersättning samt stöd inför förhandling. Kontakt brottsofferstöd: 0709-70 50 50 Kontakt vittnesstöd: 0708-25 02 90 Mer info: storgoteborg.boj.se

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Superlöftet från Färöarna till Sävehof Under European Open i handboll som spelas varje år under Partille Cup möts Europas bästa U17-spelare. Sommaren 2019 möttes Sverige och överraskningen Färöarna i final och för första gången i historien vann Färöarna. Mycket tack vare Elias Ellefsen á Skipagøtu som gjorde tio mål i finalen och 69 totalt i turneringen. Detta gav honom priset som turneringens bästa spelare. Sedan det genombrottet har 17-åringen jagats av europeiska toppklubbar och nu står det klart att Elias Ellefsen á Skipagøtu signerat ett fyraårskontrakt med IK Sävehof. –  Efter att ha diskuterat med både tränare och klubben kände jag att Sävehof är rätt klubb för mig och min utveckling.

Brottsofferjouren Storgöteborg (BOJ) är en ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att hitta tillbaka. BOJ finns till för brottsutsatta, anhöriga och vittnen i Göteborg, Partille, Härryda och Mölndal. Organisationen består av tre heltidsanställda samordnare, en ideell styrelse samt ett 30-tal volontärer. Frivilligarbetarna är själva hjärtat i verksamheten och genomgår en gedigen utbildning innan de kan börja som stödjare.

BILD: IK SÄVEHOF

Färöingen Elias Ellefsen á Skipagøtu spelar med Sävehof från och med nästa säsong.

Trasig hiss i Allum ska snart vara lagad Sedan ett par månader tillbaka har en av Allums hissar varit trasig. Det är hissen vid den södra sidan av köpcentret mot ICA. Anledningen till att det har tagit så lång tid att åtgärda felet är att det är svårt att få tag på en reservdel. Den tekniska chefen Fredrik Stenman säger att det rör sig om ett elektriskt fel. –  Det är hissens frekvensstyrning som har gått sönder. Men nu är reservdelen på väg från Tyskland och enligt Fredrik Stenman kommer den att anlända i nästa vecka. –  Så fort vi har fått tag på reservdelen kommer vi att montera den med en gång. Det har tagit lång tid att laga hissen, men personalen har under tiden hjälpt kunderna med rullband och vid behov låtit dem använda varuhissen. De har också gett information om orsaken till den trasiga hissen samt meddelat när felet kommer att åtgärdas.


8

LOK ALPRESSEN PARTILLE 16 FEBRUARI 2020

SPORT

Partilles ”Mr Badminton” Allt sedan 1974, alltså i hela 46 år, har Reidar Hjälmered lagt tusen och åter tusen timmar på Partille Badminton – klubben i hans hjärta. Och nu får denne trotjänare och eldsjäl Lokalpressens Specialpris för 2019. –  Det känns jätteroligt att bli uppskattad och det är kul för klubben också. Jag lägger ner mycket tid på badmintonen och jag tycker fortfarande att det är lika roligt, säger Reidar anspråkslöst. När Lokalpressen träffar den omtyckte ledaren i Lexbyhallen pågår det en division 4-match mot Askim i ena delen av hallen och så är det träning i den andra. –  Här är det ofta full fart och det ser ut ungefär som det gjort i alla tider. Det går lite upp och ner med verksamheten men i stort sett är det detsamma år från år. Reidars första kontakt med klubben kom via äldste sonen som ville börja spela. På den tiden fanns verksamheten i Porthällahallen och det dröjde inte länge innan Reidar fick frågan om att hjälpa till. Och på den vägen är det sedan dess. –   Jag har varit ordförande nästan från början. Jag gick också en del kurser så tränare har jag också varit nästan hela tiden. Det är verkligen roligt att vara tillsammans med ungdomar och jag tror att det är ömsesidigt för jag får mycket uppskattning tillbaka. När Lexby Idrottshall byggdes för många år sedan flyttade verksamheten dit och den hal-

len har sedan dess varit klubbens hem. –  Vi är väldigt nöjda med det vi har här och kan inte önska så mycket mer. Vi har en fin hall och ett klubbrum och vi tycker nog att vi får bra stöd både från politiker och tjänstemän i kommunen. Antalet medlemmar är ungefär 125 och det är ungefär så många som får plats och kan tas emot. Fördelningen mellan herrar och damer är 60-40% och i stort sett alla medlemmar spelar badminton själva, på olika nivåer. Just nu har klubben två seniorlag, ett i division 3 och ett i division 4. –  Vi har legat i ettan för några år sedan och självklart strävar vi alltid uppåt. Just nu ligger förstalaget tvåa i serien så förhoppningsvis avancerar vi till tvåan nästa år. KLUBBEN BEHÖVER INTE marknadsföra sig på något speciellt sätt för att få nya medlemmar. –   Klubben är familjär och vi har en bra verksamhet. De flesta som är med kommer från Partille, Lerum och östra Göteborg. De som vill vara med ringer och frågar och vi behöver aldrig rekrytera ungdomar. Helst vill vi att de som börjar träna med oss ska vara minst åtta-nio år gamla.

FAKTA

Tidigare vinnare: 2014: Olle Palm, friidrott 2015: Bo Hammarstedt, ishockey 2016: Joop le Comte, fotboll 2017: Handboll för alla, handboll 2018: Ulla och Magnus Ahlström, cirkus

Badminton är förvisso en stor del av Reidars liv och när han inte tränar andra tränar och tävlar han själv trots att han inte är någon direkt ungdom längre. –  Jag håller igång och cyklar och springer och är alltid här i hallen mellan halv fem och nio på måndagar och onsdagar. Dessemellan tränar jag badminton i en veteranförening tre gånger i veckan. Förra året kom han tvåa i Veteran-SM i dubbel och det planeras för SM-spel i år också. –  Jag håller på så länge jag tycker det är roligt. Kroppen är liten och lått och jag är oerhört seg. Jag springer på alla bollar och ger mig aldrig, skrattar Reidar som också haft förmånen att få vara skadefri. ÄPPLET FALLER SOM bekant inte långt från trädet och en av de mest lovande spelarna i hallen är barnbarnet Tilde som är 17 år och tillhör den absoluta toppen i sin åldersklass i distriktet. För en tid sedan var Tilde och en annan av klubbens stora talanger, Tilda Carlsson, på ett

BILD: LEIF LUNDVALL

Reidar Hjälmered får Lokalpressens Specialpris 2019. Priset, liksom övriga fyra idrottspriser, kommer att delas ut i Partille Arena den 5 mars i pausen på en elitseriematch med IK Sävehof.

MOTIVERING "Reidar Hjälmered är en badmintonlegend och ytterst uppskattad för sitt mångåriga ideella arbete inom Partille BMK. Reidar är en eldsjäl i dess rätta bemärkelse och har med sitt engagemang, sin kunnighet och sitt stora hjärta tränat mängder av barn, ungdomar och seniorer genom många decennier."

OM

Reidar Hjälmered Ålder: 74 år Gör: Ordförande och tränare i Partille Badminton Bor: Björndammsterrassen. Flyttade till Partille 1966 Familj: Fru, två barn och fyra barnbarn Aktuell: Får Lokalpressens Specialpris 2019 Klubb: Partille BMK Intressen: Fritidshuset på Bohus Malmön och att resa Musik: Gillar allt från Andrea Bocelli till Beatles. Även hårdrock funkar. Bonusinfo: Sprungit tio Göteborgsvarv med 1.26 som bästa tid Viktigast i livet: Att man mår bra och får vara frisk

Reidar har tränat barn, ungdomar och även seniorer i alla år. Här tillsammans med Elin Lagerroth och Sofia Rosvall.

badmintonläger i Malaysia. –  M in fru och jag gillar att resa och vi gör någon långresa varje år så den här gången passade vi på att åka till Malaysia. Då kunde vi även se hur Tilde och Tilda hade det. Det var väldigt trevligt, säger Reidar. Alla som spelar badminton vet att det är en sysselsättning där det gäller att vara vältränad. Det är inget spel där det är någon längre vila mellan bollarna och det gäller att både vara taktisk och att orka. –  En fördel med badminton är att både väldigt duktiga och mindre duktiga utövare kan ha stor behållning av att spela. Badminton är också med i OS och förmodligen blir det många japanska medaljer i Tokyo i sommar. Reidar är som alla förstår en mycket aktiv pensionär. Tidigare jobbade han som försäljare inom byggbranschen och när han gick i pension blev det ännu mer tid över till den kära racketsporten och dessutom till fritidshuset på Bohus Malmön. Där finns också den livaktiga teatern Stallebrottet som tar en del av hans tid. –  Vi är ett gubbgäng som träffas ett par timmar varje morgon under säsong. Då snickrar vi scener och bänkar och så fikar vi och umgås förstås. Det är alltid kul att kunna hjälpa till, säger Reidar. LEIF LUNDVALL leif.lundvallmail.com


9

LOK ALPRESSEN PARTILLE 16 FEBRUARI 2020

AKTUELLT

Åke Hellgren prisas för sitt bidrag till Partille kommun I mer än 50 år dokumenterade Åke Hellgren Partille kommun med hjälp av sin kamera. Nu har han tilldelats Inger och Gösta Sundströms kulturstiftelses stipendium om 50  000 kronor för sina insatser. Källarplanet i radhuset i Lexby skvallrar om en lång karriär som fotograf. Egentagna fotografier är upphängda på väggar, negativ och diabilder står systematiskt uppradade i hyllor och fotoalbum med hundratals bilder från ett svunnet Partille finns till beskådan. Flygfoton från byggnationen av Björndammens bostadsområde, dokumentation av Jonsereds brukssamhälle och bilder från ett Partille centrum innan bebyggelsen, är några av exemplen på den bildskatt som Åke Hellgren besitter. –  En gammal Partillebo som kommer hit nu skulle inte känna igen sig, menar Åke. Mycket av det material som Åke Hellgren har fotograferat i Partille genom åren, eller äldre bilder som han har låtit rekonstruera, finns dock numera i

kommunens regi. Åke har lämnat in närmre 25 000 bilder till biblioteket och Partille hembygdsföreningen ska även de ha fått tiotusentals bilder från gamla dar. För sitt dokumenterade av Partille kommun har Åke Hellgren nu prisats med Inger och Gösta Sundströms kulturstiftelses stipendium. Där han förutom diplom och äran, har tilldelats ett bidrag i form av 50 000 kronor. –  Det känns överväldigande. Det kom så totalt överrumplande, det är inte klokt, berättar Åke om utmärkelsen. NÅGON KAMERAUTRUSTNING blir det inte för prispengarna. Den nu 93 år gamle Åke Hellgren la större delen av fotograferandet på hyllan år 2012. De senaste åren har energin inte riktigt varit densamma och han har fått problem med ett av sina ögon. Däremot har Åke fortsatt en mindre digitalkamera som han fotograferar familjestunder och närområde med. Och han gör fortsatt fotoalbum med framkallade färgbilder från SS Foto i Sävedalen. –  Känslan för fotografering sitter fortfarande kvar, menar Åke. Men spår av Åkes forna fotografiska karriär finns alltså kvar i hemmet. Och många av de

kameror som han tidigare har använt finns sparade. Mörkrummet, där han under sina verksamma år framkallade majoriteten av sina bilder, är dock omgjort till förvaringsutrymme. –   Jag fick hämta bilderna, skölja dem och torka och hänga upp dem, berättar Rosa Hellgren, som i alla år assisterade maken i processen med att framkalla bilder. INGER OCH GÖSTA SUNDSTRÖMS

kulturstiftelse är inte den första att uppmärksamma Åkes arbete. Under hans verksamma år har Åke vunnit flertalet priser, både i svenska fototidningar och vid större fotografiska utmärkelser utomlands. I hemmet i Lexby finns en hel vägg tillägnad diverse plaketter och prisutmärkelser. –  Tävlingar sporrar ju till att fortsätta fotografera, menar Åke. Men Åke har inte varit fotograf på heltid. Större delen av sitt yrkesverksamma liv arbetade han även på SJ:s huvudverkstad i Fjällbo. Ett tungt arbete, där hans uppgift var att syna vagnar och hjul som skulle repareras. Det var just för arbete som Åke Hellgren kom till Göteborg. Han är uppvuxen i Dalsland, men fick nys om att det gick att få fast jobb och fast

BILD: EMMA BRATT

Åke med en av hans vinnande bilder i tidningen Vi. Temat var två generationer. "Vi åkte förbi gubben med hölasset med bil först och sen tänkte vi att det måste vi fotografera. Så jag sprang upp för kullen och så närmade han sig. Sen gällde det att ta i bilen i rätt ögonblick", berättar Åke Hellgren. Hustrun Rosa hari alla år assisterat maken i processen med att framkalla bilder.

Brottsofferdagen Brottsofferjouren Stor­ göteborg uppmärksammar Internationella Brottsoffer­ dagen med temat Brott mot barn. Fredagen den 21 februari kl. 15.00­17.00 på Partille Kulturum. Välkommen!

BILD: EMMA BRATT

Åke visar en bild över hur Partille centrum tidigare såg ut.

lön på reperationsanläggningen i Fjällbo. I Göteborg träffade han sedan Rosa och på den vägen är det. Åke Hellgren har inte heller hållit på med fotografering under hela sitt liv. Startskottet blev när han vid 40 års ålder köpte en kamera av märket Pentax, efter att ha fått tvåtusen kronor av sin mamma i födelsedagspresent. Därefter gick han med i fotoföreningar och började att ha med sig en kamera vart han än gick. –   Jag jobbade mycket med motsatsförhållanden, något som markerar att det finns en mening med bilden. Dimma är mitt älsklingsväder, därför att det planar ofta ut det som man inte vill ha med.

FAKTA

Inger och Gösta Sund­ ströms kulturstiftelse Kommer årligen att dela ut ett stipendium på 50 000 kronor till en person eller organisation som har visat intresse och engagemang för Partille kommun. Bakom stiftelsen står den lokala näringslivsprofilen Gösta Sundström. Utdelningen av stipendiet kommer att infalla den 5 februari varje år, på Inger och Göstas bröllopsdag, för att hedra Inger Sundströms minne. I år sammanföll prisutdelningen med kommunfullmäktiges första sammanträde för år 2020.

EMMA BRATT redaktionen@lokalpressen.eu

Söndag 23 februari I ALLUM

I LANDVETTER Sista söndagen i varje månad! Landvetter Scoutkår arrangör sedan 1997 Kontakt: marknad@landvetterscout.se

SÖKER FRISÖRER Tel. 031 - 44 16 90 www.lawide.nu


10

LOK ALPRESSEN PARTILLE 16 FEBRUARI 2020

INSÄNDARE/DEBATT Vad tycker du? Har du en annan åsikt eller något annat du vill lyfta fram? Maila till:redaktionen@lokalpressen.eu. Insändare måste vara oss till handa senast måndagar klockan 15.00 för att garanteras publicering samma vecka.

John Bauers pelarsal eller naturens naturliga mångfald Något Tuvstarr-väsen eller stornäst troll möter vi väl sällan på våra livgivande naturpromenader. Men heller ingen pelarsal av spikraka grenfria stammar. Jovisst, men hur är det – egentligen? Nog vet vi att vår levande helhetsmiljö måste vara mångfaldsbelamrad; måste vara kompakt och tätt fylld av grenar och kvistar och skrymslen och vrår och hålor och mull och geggarik sörja och sol och vind och vatten. För att koltrasten ska musicera, för att vitsippskaskaden ska födas, för att kantarellerna ska sprinta ur backen, för att vi ska kunna fylla oss med lindblommornas sagolika doftflöden. Men i samma stund måste vi då säga ett lika självklart och välkomnande FÖRSTÅS och JAVISST till myggorna och

getingarna och fästingarna och flugsvamparna och vargarna och de trädfällande bävrarna. För allt och alla behövs – är vår självklara ler och långhalm. Detta vet vi ju, eller hur? Vi som vill vara skapelsens kronor. För inte är vi väl blinda och döva? Och vi är förstås inga tokar och troll...  LARS JOSEFSSON Trollskogsdemokrat

slag från andra partier. För det andra, att säga att Vänsterpartiet gjorde upp med kommunismen på 90-talet stämmer inte, exemplen är många, som exempel kan man ju nämna att ni på många håll firar 1:a maj med partier som står bakom revolution och diktatur eller er förra partiledares långa vägran att sluta kalla sig kommunist. Som avslutning – vilken sida står Moderaterna på? Vi står på vår egna sida och vill driva igenom så mycket bra politik för partilleborna som möjligt! Vi är övertygade om att väljarna bryr sig mer om att den praktiska politiken ger ett bra resultat än vänsterpartiets idéer om vilka förslag eller partier man i en demokrati får rösta på! JONAS MÅRDBRINK (M) Gruppledare

MARITH HESSE (M) Kommunstyrelsens ordförande

Yttrandefriheten in Sverige Jag skulle vilja ge en eloge till Rebecca Willoughby Forsell på Partille bibliotek som står upp för Sveriges yttrandefrihet och åsiktsfrihet när hon köpte in "Från Sverige till Absurdistan" med Ingrid Carlqvist efter mitt påpekande. Detta efter att

Såg just att kommunen annonserat om ändrade regler för parkering vid Partille arena. Redan nu är det totalt kaos där i samband med Sävehof-matcher och ännu värre vid till exempel konserter eller andra arrangemang. Undrar lite över hur man tänkte (eller inte) när man beslutade bygga en arena med kapacitet för upp till 5 000 besökare plus ev. besökare till gym, bowlinghall och restaurang men bara cirka 1 000 p-platser varav cirka 400 av dessa snart kommer att försvinna i samband med att nuvarande

p-område framför arenan ska bebyggas. Kvar blir då de "cirka 670 p-platser som tillkommit under 2019” men mer än hälften av dessa är i p-huset vid COOP som i första hand rimligtvis är till för kunder i butikerna samt besökare till boende i de nybyggda husen. Redan nu är det tidvis svårt att hitta ledig parkeringsplats vid affären. Inom en inte alltför avlägsen framtid ska det byggas en simhall som vi hoppas och tror kommer att bli välbesökt. Arenan måste ha en egen

parkering, allt annat är helt orimligt. Sannolikt kommer man från kommunens sida att hävda att ”besökare kan åka kollektivt” men det är ju knappast troligt att majoriteten av till exempel konsertbesökare eller för den delen handbollsåskådare kommer att göra det med tanke på den begränsade kapaciteten i området; en enda busslinje i 15-minuterstrafik dagtid samt 30-minuterstrafik på kvällar och helger. 4 000 personer motsvarar ungefär 60 mer än välfyllda bussar. PETTER, JONSERED

Klasskillnaderna märks som mest när det är lov

Vi står på vår egen sida SVAR TILL VÄNSTERPARTIET: För det första vill vi klargöra vad detta ”politiska inflytande” som ni skriver handlar om. Vid antagande av riktlinjer för bostadsförsörjningen yrkade Sverigedemokraterna på ett tillägg under området folkhälsa, ett tillägg som stöddes av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. För oss är inte detta att ge ”politiskt inflytande”. När ärendet var uppe i kommunstyrelsen gjorde vi ändringar i riktlinjerna utifrån inspel från Vänsterpartiets ledamot. Så att säga att vi bara stödjer våra egna förslag stämmer inte. De flesta ärenden som går upp till fullmäktige har passerat någon nämnd och kommunstyrelsen på vägen, och det är inte helt ovanligt att något i ärendena förändras utmed vägen utifrån diskussioner mellan flera partier, det är så en demokrati fungerar! Och har fungerat historiskt då vi ofta stött för-

Parkeringskaos vid Partille arena

bibliotekets huvudleverantör Adlibris bestämt sig för att bedriva censur, som är olagligt i Sverige, att inte köpa in boken. Polisanmälan mot Adlibris maktmissbruk är gjord. ANONYM

Det är härligt med sportlov, men samtidigt är loven ett av många tillfällen då klasskillnaderna märks som mest. En tredjedel av alla inom arbetar­ yrken har inte gjort något semesterresa eller haft tillgång till fritidshus eller husvagn. Som jämförelse så är motsvarande siffra för tjänstemän 12 procent bland männen och 17 procent bland kvinnorna. För många barn till föräldrar som arbetar inom låglöneyrken innebär det att man får stanna kvar hemma medan många av klasskamraterna åker bort på lovet.

LO vill öka jämlikheten så att även barn till arbetare får samma möjligheter till ett spännande lov! För att öka jämlikheten måste både lönerna öka och rätt till heltid med schyssta villkor införas. Idag arbetar stora grupper inom till exempel vård och handel på ofrivillig deltid som dels leder till lägre lön men också till svårigheter att planera sitt liv eftersom man hela tiden måste stå till arbetsgivarens förfogande. Det finns också flera skatteundantag som gynnar höginkomsttagare som måste bort.

Då kan vi få ett skattesystem som är rättvist och som inte beskattar arbetare hårdare än höginkomsttagare. LO vill att Sverige ska bli mer jämlikt. Då behöver både regeringen agera för att öka jämlikheten och arbetsmarknaden utvecklas för att bli mer jämlik. En topp-vd tjänar idag lika mycket som 76 arbetarkvinnor. För att utjämna det behövs både ett mer rättvist skattesystem och rejäla löneökningar för de som tjänar minst. JERRY JOHANSSON Ordförande för LO-facken i Partille

Mer resurser till välfärden i Partille kommun För oss socialdemokrater går välfärden alltid först. Den är grunden i ett starkt och tryggt samhälle. Men behoven i välfärden ökar   –   fler människor lever längre och antalet yngre barn kommer att öka framöver. Därför tillför regeringen nu 5 miljarder extra till välfärden utöver det tillskott vi fick i höstbudgeten. Detta för vi skall kunna upprätthålla en hög kvalitet i välfärden För Partille kommun innebär det ett tillskott på 13.3 miljoner redan i år. Ett välbehövligt tillskott. VI SOCIALDEMOKRATER HAR un-

der flera år sett att våra stora nämnder, Utbildning och Vård och omsorg, har brottats med stora problem att klara sina budgetar och att nå upp till de mål som politiken har satt. I skolan handlar det om att klasserna är stora redan för

de små barnen, elever i behov av stöd får inte det stöd de har rätt till, förskolegrupperna är stora och våra äldre upplever att personalen i omsorgen är stressad och inte hinner ge den omvårdnad de äldre så väl behöver. I Partille tar det sig uttryck just nu som dumsnåla besparingar som att tex stänga ett bad men fortfarande ha kvar hyran för badet, och fler neddragningar är planerade. VI SOCIALDEMOKRATER välkom-

nar detta extra tillskott av pengar och kommer att arbeta för att de skall användas till att stärka äldreomsorgen, förskolan och skolan, Det kommer att innebära att våra välfärdshjältar får fler kollegor och de får rätt förutsättningar för att kunna utföra sitt viktiga jobb. Detta för att alla elever ska ha samma möjlighet att lyckas och nå

framgång och för att våra äldre skall få bra vård och kunna vara trygga. Partille kommun får alltså 13.3 miljoner. Vi kommer att göra allt för att dessa pengar skall komma verksamheterna till del i år. Tidigare år har Alliansen valt att inte använda välfärdspengarna till verksamhet. Då har de endast bidragit till ett bättre årsresultat. Med ökade resurser till Vård, skola och omsorg bygger vi en stark kommun.

THORBJÖRN CARLSSON (S) Kommunstyrelsen

EVA CARLSSON (S) Vice ordförande klommunstyrelsen


11

LOK ALPRESSEN PARTILLE 16 FEBRUARI 2020

R E T S N Ö F A Y N A R E R Ö BOKA IN MÄTNING F R! A M M O S I R E T S N Ö F A IN REDAN NU, SÅ NI HAR F

30% raba

tt

Pas s ett k a på – hem ostnad boka s bes ök i fritt dag .

Just nu ingår aluminiumbeklädnad när du köper nya svensktillverkade fönster och fönsterdörrar från ERA! • Svensktillverkade fönster & fönsterdörrar • Snygg, smart och ren design • Aluminium på köpet – för bästa livslängd! • Montage med rotavdrag!

K A N E J KO M B I N E RAS M E D A N D R A R A B AT T E R E L L E R E R BJ U DA N D E N . G Ä L L E R A LU M I N I U M I E RAS S TA N D A R D K U L Ö R E R O C H S TA N D A R D S O R T I M E N T.


12

LOK ALPRESSEN PARTILLE 16 FEBRUARI 2020

KYRKOR

Välkommen till Svenska kyrkan i Partille!

Hemsida • www. svenskakyrkan.se/partille Facebook & Instagram • Svenska kyrkan i Partille

gudstjänster 17-23 februari

För små & stora • söndag 23 feb

söndag 23 feb Fastlagssöndagen tema Kärlekens väg kollekt ACT Svenska kyrkan, Fasteaktionen startar

Kärlekens väg

Partille kyrka ••••••••••••gamla kronvägen 36

Djupare

 Sön 23 feb kl.11 i Jonsereds kyrka - Träffa Rut och Noomi och hör deras berättelse. FilmTrix, Musiklek och barnkörerna medverkar. Och extra gott fika efter gudstjänsten!

sön 23/2

Fördjupningskvällar

Esther-modigast av alla?  Sön 23 feb kl.17 Himmelrikgudstjänst i Sävedalens kyrka, där Stora Barnkören och Miniklubben medverkar. Pizza till kvällsmat! Den här söndagen är det också Familjesöndag från 15.30: Kreativt skapande för hela familjen inför gudstjänsten. Missa inte det!

Café Torpet Kom och ta en go-fika på söndag i mysiga café Torpet vid Öjersjökyrkan.  Söndag 23 februari kl.12-16. Smörgåsar • våfflor • hembakat! Hålsjövägen 40, busshållplats: Isfabriken

Vårens tema för onsdagskvällarna är Bibeln. Första tillfället av tre: ”Mina bibliska storasystrar: Glimtar från Gamla testamentet” med Anna-Sofia Bonde, präst i Mölndal, skribent och författare.  Onsdag 19 februari kl.19 i Ansgarskyrkan.

Jonsereds kyrka •••••••••••• anna-stinas lid sön 23/2

HBE arbetar för att förbättra livsvillkoren för gatubarn, slavarbetande barn och fattiga i Addis Abeba och på den etiopiska landsbygden. Diakon Annicka Plos berättar. Välkommen till Gemenskapsträff i Partille församlingshem  Torsdag 20 feb kl.12-14. Kontakt • diakon Ingrid Holtsung, 031-340 42 43

11.00 gudstjänst för små & stora Ralf Peters  se annons: kärlekens väg

Furulundskyrkan •••••••••••• timmervägen 2 sön 23/2

Bibelprat på dagtid

17.00 mässa Claes Josefsson Söndagsäventyr för barn • 3,5-13 år The service is translated into english.

Sävedalens kyrka •••••••• östra fjällvägen 1

Fika och samtal kring Bibeln Välkommen till Furulundskyrkan  kl.13.30-15 onsdagarna 19 feb •18 mars •15 april •13 maj. Trivsel & fika i caféet från kl.13.00: Kaffe och smörgås till självkostnadspris. Frank Lorentzon håller bibelstudierna.

ons 19/2 sön 23/2

8.30 morgonmässa 17.00 himmelrik • Gudstjänst för små & stora. Alexander Dahlquist  se annons: esther...

Ansgarskyrkan ••••••••••••• enedalsvägen 4 sön 23/2

Fondcafé - hjälp att söka fonder

Om HBE - Hopp för barn i Etiopien

11.00 mässa Frank Lorentzon. Lars Westberg medverkar med sång. Jonas Franke-Blom, cello

För dig som bor i Partille. Att söka fonder kan vara ett bra sätt att få ett viktigt ekonomiskt tillskott. För att ansöka måste du bl.a. ha svenskt personnummer, hyresavi, familjebevis mm - läs mer om det på vår hemsida www.svenskakyrkan.se/partille Vi ses i Partille församlingshem  Torsdag 20 feb kl.17-19  Torsdag 5 mars kl.15-18 Drop-in. Vi bjuder på fika. Kontakt • diakoner sarah.moberg@svenskakyrkan.se ingrid.holtsung@svenskakyrkan.se

11.00 mässa Församlingsherde Jannica Norén avtackas. Sävedalens kyrkokör medverkar. Kyrklunch.

SWISHA DIN GÅVA TILL

900 1223

Expedition för Svenska kyrkan i Partille • tfn 031-340 42 30 • partille@svenskakyrkan.se Kyrkogårdsförvaltning • tfn 031-340 42 10 • partille.kyrkogard@svenskakyrkan.se

PREDIKOTUR

FÖRENINGAR

VALLHAMRAKYRKAN

EQUMENIAKYRKAN SÄVEDALEN

Sön 23/2 11.00 Gudstjänst, Daniel Thorvaldsson predikar, Nattvard

Sö 16 feb 11.00 GUDSTJÄNST, "Det levande ordet", Bo Cedergårdh.

Lör 29/2 15.00 – 20.30 Utrustningsdag med Christer Roshamn Sön 1/3 11.00 Gudstjänst Daniel Thorvaldsson predikar, Nattvard

To 20 feb 19.00 BIBELSTUDIE, Bo Cedergårdh. Fr 21 feb 20.00 UNGDOMSGUDSTJÄNST, Linnéa Dyne. Sö 23 feb 11.00 GUDSTJÄNST, "Kärlekens Väg", Johanna Bjurenstedt. Zingo, Lets's sing, E Junsten. Sö 23 feb 17.00 ÖPPEN HIMMEL, bön o lovsång. eqks.se

Torsdagar 16.30 Pannkakor & Sång, 19.00 Bön & lovsång Oxledsvägen 4, Sävedalen vallhamrakyrkan.se

EQUMENIAKYRKAN JONSERED Sö 16/2 kl. 11 Gudstjänst Jannie Lorin equmeniakyrkan­ jonsered.se

SERVICE & TJÄNSTER MINDRE BYGGFIRMA

BYT KÖKSLUCKOR eller hela köket. Måttillverkade luckor, lådor och bänkskivor. Boka tid för hembesök med Västergårdens Kök. Tel. 0703-488 829. www.vastergardenskok.se Återförsäljare för Creoform

Har du tid? Skänk den till oss.

VILL DU ANNONSERA HÄR? Ring Janne på 0702-41 79 95

Söndagar kl. 11 – 15 Porthuset, William Gibsons väg, Jonsered Välkomna! JONSEREDS HEMBYGDSFÖRENING

lions.se/hardutid

Partille Herrgård ”Slottet” 22/2 – 8/3 2020 MARTTI RISKU

Bohus, konstsmide

PERNILLA P STAPPE Bredared, måleri

VERNISSAGE Lördag 22/2, kl. 12 – 16

ÄRTLUNCH Sävedalens Folkets Hus, torsdag 10.45    Promenad, stavgång 12.00 Ärtor 20/2 Glada sånger och joddla / Tonsteget

GARAGE SÖKES 75 – 100 kvm. För renovering av veteranlastbil. Tel. 0733-20 12 25, Sven

Öppet hus, museum och kaffestuga

HUS & HEM

Vi gör ombyggnader, renovering, badrum, fönsterbyte, altaner. ROT-avdrag. KECKAS Bygg. 0706-512 792, keckas@live.se

ÖNSKAS HYRA

Årsmöte

Onsdag 19 februari kl. 19.00 i Partille församlingshem * Föredrag Av Ralf Peters ”Vår resa med ensamkommande” Ralf Peters är präst i Svenska kyrkan Partille och arbetar tillsammans med nätverket #vistårinteut i Partille med mer än 40 ensamkommande ungdomar. Kaffeservering! Välkomna!

NÖJEN

27/2 Från gräs till ost / Gäsene mejeri Välkomna! ÄRTGÄNGET

Dicksons Orangeri i Bokedalen Berit Rydström Berntsson berättar om Dicksons villa och trädgård i Bokedalen. Tisdag 18 februari kl. 19, Porthuset William Gibsons väg Jonsered. Entré 30 kr inkl. fika och lott. Välkomna! JONSEREDS HEMBYGDSFÖRENING

Öppet Lördag – söndag 12 – 16 Tisdag 12 – 15

Välkomna! www.partillekonst.se

VECKANS ROS Du är en pärla i kommunen Lars Josefsson. Tack för att du städade i Fingösaravinen denna vackra februaridag. Det finns hopp om människan. ANITA MED BOXERN


13

LOK ALPRESSEN PARTILLE 16 FEBRUARI 2020

FAMILJ DELA LIVETS ÖGONBLICK Dela med dig av och läs om alla livets viktiga händelser. På vår familjesida kan du gratulera födelsedagsbarn, välkomna nya liv, fira äkta par och hedra minnen. Skicka din hälsning till oss på redaktionen@lokalpressen.eu eller Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.

15 februari

16 februari

... 2003 demonstrerade miljontals människor världen över mot USA:s och Storbritanniens planer på att invadera Irak. Trots detta inleddes ett krig mot den 20 mars samma år.

... 1840 erkände Spanien formellt sin forna koloni Ecuador som självständig stat. Det hade då gått 18 år sedan kolonin 1822 utropade sin självständighet.

... 2018 tog skidskytten Hanna Öberg OS-guld på 15 km individuell start i Pyeongchang.

... 1987 infördes en ny svensk 100-kronorssedel med bild på 1700-talsforskaren Carl von Linné.

15 FEBRUARI:

16 FEBRUARI:

Sigfrid

Julia & Julius

Sigfrid är ett germanskt mansnamn bildat av två ord som betyder seger och fred. Namnet har använts som dopnamn i Sverige sedan 1100-talet. Namnets utbredning i Sverige bygger till stor del på den medeltida missionären Sigfrid (även känd som Sankt Sigfrid) som främst förknippas med Växjö. Häromåret fanns 150 personer med Sigfrid som tilltalsnamn. Medelåldern för namnet är 55 år.

Julia är ett latinskt kvinnonamn som betyder "den ungdomliga". Namnet har använts i Sverige sedan början av 1700-talet och har varit bland de allra mest populära under 1990- och 2000-talen. Medelåldern för tilltals­ namnet Julia är 19 år. 2018 hade 29 677 personer Julia som tilltalsnamn.

Den 8 februari fyller skådespelaren Adam Lundgren 35 år, youtubern Therése Lindgren fyller 34, komikern Mikael Tornving blir 59 och trombonisten Nils Landgren 64 år. Den 9 februari fyller friidrottstvillingarna Jenny och Susanna Kallur 39 år, skådespelarna Allan Svensson och Charlie Gustafsson fyller 69 respektive 28 år.

Julius är ett latinskt mansnamn. Det har använts i Sverige sedan mitten av 1500-talet. 2018 hade 2 698 personer Julius som tilltalsnamn och namnets medelålder var 14 år.

KÄLLA: WIKIPEDIA

KÄLLA: SCB, WIKIPEDIA

Den 15 februari är det både Serbiens nationaldag och den Internationella geléhallondagen. Den 16 februari är det Litauens nationaldag. KÄLLA: WIKIPEDIA

MELODIKRYSSET

Melodikrysset v.8 - 22 februari Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke

1

2

3

4

6

Det kan de små detaljerna Det vara kan vara de vara små detaljerna Det kankan vara de små detaljerna Det de små detaljerna som som gör varje begravning unik - unik-- unik som görgör varje begravning gör varje begravning unik som varje begravning 7 en akt som blir ett ljust och vackert en akt som blir ett ljust och vackert en akt som blirsom ett blir ljustett och vackert en akt ljust och vackert att bära med sig. minne att minne bära med sig. minne att bära med sig.med sig. minne att bära Det kan inte nog betonas hur Det kan inte nog betonas hur Det viktigt kanDet inte nog betonas hur hur kan inte nog anhöriga betonas det är att ni som viktigt det är att som anhöriga viktigt det ärni att nisom anhöriga får det precis ni ni villsom ha det. viktigt det ärsom att anhöriga får det precis som ni vill ha det. får det precis som ni vill ha det. Vår kunskap, din trygghet får det precis som ni vill ha det. Helen Forsberg Cecilia Olausson 8 Helen Forsberg Vår kunskap, dinkunskap, trygghet Cecilia Olausson Helen Forsberg kunskap, din trygghet Helen Forsberg din74, trygghet Cecilia Olausson hittar ossVår på Göteborgsvägen Sävedalen Cecilia Olausson NiVår

9

10

031-727 00 00 www.fjallmans.se Tel. 031-727 00 00 Ni hittar oss tel. påoss Göteborgsvägen 74, Sävedalen Ni hittar på Göteborgsvägen 74, Sävedalen Ni hittar oss på Göteborgsvägen 74, Sävedalen www.fjallmans.se tel. 031-727 00 0000 00 www.fjallmans.se tel. 031-727 www.fjallmans.se 031-727 00 00 00 00 tel. 031-727 00 00 Tel. www.fjallmans.se Tel. 031-727 Tel. 031-727 00 00

www.fjallmans.se www.fjallmans.se www.fjallmans.se

5

11 12

13 14

PROSTATACANCER drabbar 10 000 män VARJE ÅR. SWISHA Prostatacancerfonden 900 10 17

15 Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdag i nästa vecka Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm

Melodikrysset vecka 8 – 22 februari

Namn:..................................................................................................................................................... Adress:................................................................................................................................................... Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdagen veckan efter.

Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm Postadress:...............................................................................................................................................

Varmt TACK!

Namn: Adress: Postnummer:


14

LOK ALPRESSEN PARTILLE 16 FEBRUARI 2020

KORSORDET TÄVLA OM SVERIGELOTTEN!

Namn: Lokaltidningen GB 45-2020 Bild: mostphotos.com Konstruktör: Marie Nilsson

inte sam ma

seglar u n der ytan

kant runt isbana

mam ma

mäter kan avfås med stånd kost

klipps på finger

delikat mussla är obakad b ulle

arbete

kallas talang

få r man ej barn

görs det soppa på

som en åsna är o rdentlig

him m el

på hugget

vara t i ll nytta

sägs vara envis från en höglj u dd apa

lurig månad kan man

typ sn i lle

i jo rdbru k

dj ursort

goder önskas i j ulvisan mycket på viss stran d

som lösn ing är t iken

kan få envist föl

pappa

skogens drottn ing

kolsvart pippi

högst

drivhjälp

i lek

sam las elever i

tän dst icksförvaring

äts på kalas klipps i trädgård

ä r en senap

hårt bandage

lj ussignalera

vinstlös lott

i sä m sta laget

låt

är herr nilsson

sätts bukett i

hög mansröst

passio nerad

slutpun kt

kallas ofta kalle

ä r ny-

melodi

rut in-

penn-

erad

spets

björn i australien

tvättad antal små grisar i sagan

anfallsspelare

inte m in hända

ta bo rt text

sur och ko rt

kall dryck

hä ft ig

en glad

bör man blomm orna ibland

fart och klä m

1000 kg

sprids ut i spi lta

som ett streck

tam fågel på bondgård

vara ivägen

står vid det som bör noteras

kastas i soptu nna

mustaschprydd säl

hörs från mätt

har hungrig stor

gotland

ko mmer från japan

poj ke

sätt att sparka

siffror

resväg

pappas

mostphotos.com

falla tungt

svår-

m iss-

tuggad

tän ka

© svenska korsord ab

Facit från nr 3 2020: Namn: Lokaltidningen GB 42-2020 Bild: mostphotos.com Konstruktör: Marie Nilsson

Lös korsordet och var med och tävla om Sverigelotten!

märke i hu den

arbetskamrat

har leopard fläckig

GÖR SÅHÄR: Vi lottar ut Sverigelotten till en lycklig vinnare med rätt lösning av korsordet. Fyll i dina kontaktuppgifter nedan, skanna/fota och maila ditt svar till korsord@lokalpressen.eu eller klipp ut och posta hela sidan till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Säve­dalen. Det går också bra att lämna svaret i brevlådan på Göteborgs­vägen 88. Lösningen och vinnaren publiceras om två veckor. Vi vill ha ditt svar senast den 23 februari. VECKANS VINNARE: Vi säger grattis till Kerstin Andersson i Sävedalen som lyckades lösa kors­ordet. Sverige­lotten kommer på posten!

hängs tvätt på är viss värme

hjälp-

f a p r s t k u

pålle

helt innehållslös

Ort:

läggs golfboll på

mostphotos.com rum innanför ytterdörr

håller skidåkare i

Postnummer:

uppdrag

medel

står för proffs

Adress:

kedja sam man

vad skrikig färg är

bodde i en lam pa

Namn:

bestämd artikel

ä t o r k t r o p u l ä g r ä l l r e s p e g r å n a r o d a s b e r g i a g f l a k u t m a n r u m a r a p p m e a p u n i k s s e t t j a t

kan man vadet är öppen dörr

t o l d å s t

ger oss syre

en riktig tok

blir nog handduk på strand

svar som låter svävande

musiktecken med hals

vara på benen gethår

beröm kan man sägs i både scouter tält och alltid husvagn vara

sätta bollen i spel

s n d e c o r o a t a v m m a p p s e r a a n t a m u t s u f t t r e l u a n d i g j a v a spelas med stråke

munter hörs efter bönen

kan skym ma solen babbel

plastficka

japansk krigare

paus i arbetet signal i trafik

ej för damer litet hus

rösta fram fiskdel

märklig snubbe hålligång

känner vi med näsan

gå i vatten

ställer hotfulla krav

r e l l d i o l n i s s t h e r e i j o m k t t e d a något i ögat

fara på havet

inte så mycket

ligger kanske sälar på hövding

inbj u da till duell

på klapp

då solen går upp

en av sitt slag

lä rosats

trist upprepande

hela högen

ta bort skägget

vad bond är

träd som bär barr

mata liten

renföda

hugg på kroken

får man ömtåliga föremål slås in

pisksnärt

j uldryck

lurig månad

kan kåren

en av de första

Hund på få geljakt

växer kanske i allé

en känd kalle

a d e n i s k n k a o u r s s t å e g l l a i e n t l a v a å k t a v r i l e v a t e r a l m

inte m in

skyddsfölje

rikt igt dålig

kapa brädan

balanserar viss dansös på

tänker onda tankar

typ av lägenhet

vad m isstrogen känner

irritera

tjuter vid inbrott

© svenska korsord ab


15

LOK ALPRESSEN PARTILLE 16 FEBRUARI 2020 TRÄNING & HÄLSA

Rörelse är viktigt hela livet, redan från vaggan! S  å många krönikor jag skrivit om vikten av träning och om hur våra kroppar är skapta för rörelse och inte stillasittande. Tyvärr så bjuder vår nutid, och som det just nu ser ut även vår framtid, på mer och mer av detta. Skärmarna tar över vår fritid och vår tid att vara kreativa på annat sätt äts upp av tekniska nyheter som vi vill förströ och fördjupa oss i. Men till vilket hälsopris gör vi detta val? Nu har det gått så långt att WHO (Worth Health Organisation) tagit fram riktlinjer med mål att bryta den långvariga skärmtiden mot mer aktiv lek och rörelse hos barn upp till fem år. WHO ser detta som viktigt för barnens framtida kognitiva utveckling och livslånga hälsa. Deras förhoppning är att de nya direktiven skall underlätta för länder att ta fram egna program som främjar till mer rörelse samt ge föräldrar stöd i dessa frågeställningar. De nya riktlinjerna säger att barn under två år inte alls bör utsättas för skärmtid och att barn upp till 5 år max bör tillåtas 1 timma skärmtid per dag. WHO:s experter bygger sina

FAKTA

WHO:s riktlinjer för barn under ett år: Bör få minst 30 minuters fysisk aktivitet varje dag, till exempel genom att leka på golvet. Ju mer desto bättre.

Bör inte vara stillasittande i mer än en timme, exempelvis i barnvagn eller barnstol. Dessutom bör barn under ett år inte spendera någon tid framför skärmar (tv, surfplatta och så vidare). När barnet är stillasittande uppmuntras det att en vuxen läser, pysslar eller kommunicerar. Är barnen mellan 0 – 3 månader bör de sova 14 – 17 timmar per dygn, och är de mellan 4 – 11 månader bör de sova 12 – 16 timmar per dygn. Tupplur inkluderas i denna tid.

riktlinjer på utvärderade effekter hos barn som fått otillräcklig sömn, som haft mycket stillasittande och suttit för länge framför en skärm. Expertgrup-

Verksamma i Partille i 24 år! • Takomläggningar • Snickeriarbeten • Plåtarbete • Egen tillverkning • Försäljning av era fönster med montage! Brodalsvägen 1D, Partille info@jfgbygg.se Kontor 031-26 13 85 www.jfgbygg.se

Din lokala leverantör av Attefallshus - Vi anlitar lokala leverantörer och hantverkare. - Stor valfrihet i materialval och uppdragsform. - Arkitektrådgivning Easy House Sweden AB Skolvägen 52, Sävedalen 0701- 499 010 info@easy-house.se www.easy-house.se

pen hänvisar även till bevis på alla de positiva effekter som ökad aktivitet ger, detta enligt senaste forskningen som säger att mycket rörelse och god sömn förebygger sjukdomar och barnfetma. De menar att man tidigt behöver få barnen att socialisera och leka aktivt med varandra för att bryta trenden med allt stillasittande. WHO visar med sina studier att 23 procent av vuxna och så mycket som 80 procent av tonåringar inte är tillräckligt aktiva idag och påtalar att det finns forskning som visar att om man som barn har goda hälsovanor tar man det med sig senare i livet. Så grunden till hälsosam livsstil läggs i tidig barnålder. JAG ÄR FÖDD 1967 och känner

väl att jag fått vara med på en hektisk resa i den digitaliserade världen. Min uppväxt såg annorlunda ut än vad den gör för barnen idag. Vi hade inte så mycket tv-program att titta på, ett barnprogram varje kväll och två tv-kanaler. Så det var väl egentligen den enda skärmtiden vi hade. Sedan bestod resten av vår fritid av lek ute, inne och

Hos oss är alla bilar välkomna! Service/Reparationer AC-service Reperationsbesiktning (2:or) NU SÄLJER VI ÄVEN DÄCK!

JM BILSERVICE Järnstångsvägen 31, Partille

möjligen andra fritidsaktiviteter. Jag menar inte att jag hade en bättre barndom, men jag vågar nog säga att min var mer rörlig och aktiv än väldigt många barns idag. Och visst måste vi följa med i utvecklingen med digitaliseringen men jag är helt enig med WHO. Barn under två år behöver inte över huvud taget utsättas för skärmtid. De har fullt sjå med att lära sig gå och stå, utforska världen och även lära sig vårt språk och våra beteenden. Allt har sin tid. Och vi behöver inte skynda på för att lära dem att peka och dra på en iPad. Det kommer de att lära sig i ett nafs när den tiden är inne.

och tar del av WHO:s riktlinjer och att de därmed ser allvaret i budskapet och anammar direktiven. För som sagt, det är ju i barnåldern hälsotänket byggs

FRÅGA ANNELI OM HÄLSA & TRÄNING Anneli Virenhem är personlig tränare och beteendevetare, och driver Active Landvetter. Här skriver hon inspirerande om hälsa och träning. Har du frågor eller funderingar kring träning eller kost? Skicka ett mail till anneli@active.nu.

Vi servar och reparerar alla bilmärken! Klingberg & Fo rsberg Bilservice AB Järnstångsvägen 45 433 30 Partille Tel: 031-44 43 20

Välkomna!

Tel. 031-336 82 80

FOTO TILL: Körkort, ID, ID06, Visum, ateljé, ärrskador mm.

Drop in! 5 minuter!

på en timma - Express! Beställ från minneskort, USB el. mobil.

169:-

www.ssfoto.se Göteborgsv. 84 Sävedalen 031 - 26 04 62

ANNELI VIRENHEM Personlig tränare och beteendevetare, Active Landvetter

JAG HOPPAS ALLA föräldrar läser

(mittemot Bilprovningen)

20 BILDER

in i vardagen och som de sedan med stor sannolikhet tar med sig in i framtiden. Så mitt råd till alla föräldrar är att tidigt uppmuntra till aktiva lekar istället för att slänga en skärm av något slag till dem att förströ sig med i tid och otid. Då menar i allafall jag att vi har stora framtida hälsovinster att se framemot.

Företagsstäd Kontor • Trapphus Förskolor • Tandkliniker Storstäd • Flyttstäd Byggstäd • Hemstäd Sommarställe Golvvård • Mattvätt Fönsterputs 031-23 15 33 | 0704-10 86 78 info@alternativstad.se

031-23 15 33 | 0704-10 86 78 info@alternativstad.se


16

LOK ALPRESSEN PARTILLE 16 FEBRUARI 2020

0 2 0 2 å p n e t r a t s a t s Bä h c o t r a t s å Vi bjuder p tt i r f l a v v a p kö d i v t f i g v a t kor r t! o k o r i g o t u a 12 månader

Hitta din klubb på: www.stc.se

Värde 349 kr

Profile for Lokalpressen

Lokalpressen Partille nr 5 16 feb 2020  

Lokalpressen Partille nr 5 16 feb 2020  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded