__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PARTILLE

LOKALTIDNINGEN FÖR DIG SOM BOR I PARTILLE KOMMUN ÅRGÅNG 6 NR 2 26 JAN 2020

KULTUR

GULDGLÄDJE FÖR MOLLY

SIDORNA 6  –  7

BILD: PARTILLE KOMMUN

Kalejdoskopveckan

Veckan då Kulturskolan visar upp sin verksamhet för skolever. SIDAN 9

SPORT

BILD: LEIF LIUNDVALL

Partilles bästa junior Fotbollstjejen Johanna Svedberg får Lokalpressens idrottspris.

SIDAN 10

Nya programmet ute nu!

BILD: TOMMY HOLL

powered by

Vi hälsar Nathalie Roos hjärtligt välkommen till oss!

KOMMANDE MATCHER Söndag 2 februari 17.00

SÄVEHOF vs

RAMNICU VALCEA Måndag 3 februari 19.00

SÄVEHOF vs

031-26 55 70

sv.se/partille

partille@sv.se

Göteborgsvägen 35 i Sävedalen | Tel. 031-26 54 00 studioshape@tele2.se | www.studioshape.se

REDBERGSLID savehof.ebiljett.nu


2

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 JANUARI 2020

REDAKTIONEN

KRÖNIKA

Box 2002, 433 02 Sävedalen BESÖKSADRESS: Göteborgsvägen 88 i Sävedalen TELEFON: 0702 - 41 79 95 WEBB: lokalpressen.eu ANSVARIG UTGIVARE: Jan Larsson UPPLAGA: 18 000 ex. UTGIVNINGSOMRÅDE: Alla hushåll i Partille kommun, Fräntorp, Utby och Kviberg TRYCK: Bold Tryckeri DISTRIBUTION: Svensk Direktreklam

Jan Larsson

Jonas Bengtsson

Maria Graf

Ansvarig utgivare jan.larsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Redaktör jonas@lokalpressen.eu 0704-57 55 75

Redigering/annonsproduktion maria.graf@lokalpressen.eu 0704-99 92 17

Vikten av att tala med oss själva

I Marie Andervik

Ulf Magnusson

Kerstin Parker

Försäljning marie.andervik@lokalpressen.eu 0728-54 18 32

Reporter/fotograf ulf.magnusson@lokalpressen.eu 0709-18 01 99

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Matilda Falk

Emma Bratt

Jenny Hein

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

NÄSTA NUMMER?

TIPSA OSS!

Lokalpressen ges ut varje helg under 2020 med undantag för sommaruppehåll veckorna 28 – 31.

Vad händer runtom i Partille kommun? Tipsa oss om nyheter eller reportage som vi borde göra! Vi vill vara med där det händer, när det händer – så tveka inte att maila oss på redaktionen om stort som smått på redaktionen@lokalpressen.eu.

UTEBLIVEN TIDNING? Har du inte fått tidningen? Hör av dig på mail till jan.larsson@lokalpressen.eu eller ring 0702-41 79 95. Du kan även reklamera din uteblivna tidning direkt på sdr.se/kontakt/reklamationer.

LÄSARBILDER Dela med dig av dina bilder! Har du tagit ett foto som du vill att fler ska få se? Skicka det till oss på redaktionen@lokalpressen.eu så publicerar vi det i mån av plats.

HÄR FINNS TIDNINGEN Du vet väl att du kan läsa tidningen digitalt också? På lokalpressen.eu finns alltid det senaste numret ute. Du kan även hämta tidningen på kommunhuset, Partille bibliotek och i Glashuset.

ANNONSVILLKOR Deadline för annonsmaterial är måndag före utgivning. Uteblivet eller felaktigt annons­ införande ersätts med högst annons­kostnaden.

  höstas såg det ett tag ut som att Skolverkets förslag om att antiken skulle strykas från historieundervisningen skulle gå igenom. Historia borde enligt förslaget handla om det som ligger oss nära. Gårdagens krig och politiska motsättningar, kolonialismen med dess tanklösa grymhet och brutala gränsdragningar borde i första hand få plats i de trånga timplanerna enligt myndighetens förslag. Men om vi skulle släppa det långa perspektivet missar vi kanske ett av de mest grundläggande dragen i vår

rieundervisning. Men hur tas egentligen visdomarna emot av eleverna själva och hur kan de hjälpa till att strukturera upp lärandet i dagens skolvärld? I det moderna kunskapsbegreppet kan vi kalla undervisningen för information till eleverna. Denna information måste sedan bearbetas genom tillexempel läxläsning i hemmet eller grupparbeten samt uppsatsskrivande i skolan. Men den bearbetade informationen måste dessutom reflekteras över för att kunna lagras som långsiktiga kunska-

I dagens stressade tidsschema med en hel hop av IT-stödda förströelser som konkurrerar om vår vakna tid hinner vi alltför sällan med det som de gamla grekerna kallade för ”att tala med sig själv”. västerländska kultur: den tidiga framväxten av en rationalistisk och vetenskaplig inställning till världen. Denna inställning får sina första uttryck och förespråkare i Grekland på 500- och 400-talet före vår tideräkning. Den grekiska filosofen Thales uppfattades redan under antiken som den förste tänkaren som skriver om naturen och om världens uppbyggnad. Han funderade också på orsaken till jordbävningar och översvämningar och utvecklade även resonemang om ett slags grundämne, vatten. I grekernas språkvärld benämndes på den tiden tänkandet som ”att tala med sig själv” alltså att fundera. Flera andra samtida grekiska filosofer lade dessutom en stor tonvikt vid skrivkonsten, som då utvecklades i Medelhavslandet efter påverkan från Mellanöstern. En sådan tur att vi till slut fick behålla ovanstående filosofiska tankar från det antika Grekland så att de kan förmedlas till dagens unga i vår svenska histo-

per i vårt socialiserande in i vuxenvärlden. Detta med reflektionen över hur det vi får information om i skolans salar passar in i mitt eget kunskapsbygge blir lätt den felande länken. I dagens stressade tidsschema med en hel hop av IT-stödda förströelser som konkurrerar om vår vakna tid hinner vi alltför sällan med det som de gamla grekerna kallade för ”att tala med sig själv”.

LARS THORELLI Gästkrönikör i Lokalpressen


t r a l k & t a l Ko p p LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 JANUARI 2020

Handla era vitvaror hos ELON i Sävedalen, t.o.m måndag 27/1 erbjuder vi:

GRATIS LEVERANS GRATIS INSTALLATION GRATIS ÅTERTAG Gäller på hela vårt sortiment av vitvaror!

Kyl, frys, disk, tvätt, tork, spis, ugn, häll och mycket mer... Installationen gäller på befintligt don, värde 1.199 kr / produkt. Max 3 mil från butik. Gäller ej luftvärmepumpar eller frihängande fläktar. Gäller ej Göteborgs södra skärgård. Norra skärgården 250:- tillägg. Kampanjen kan ej kombineras med andra erbjudanden och avser endast Friggahusets 6 ELON-butiker.

Sävedalen

Göteborgsvägen 84 - 031-26 14 48

Friggahuset

Vi finns även här: Torslanda, Backaplan, Kungälv, Kållered och Frölunda Öppettider: Vardagar: 10-19, lördag: 10-15, söndag: 11-15

3


4

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 JANUARI 2020

AKTUELLT

"Robotman Blomqvist och hans kompani går inte att nå på ett dygn, för de är ute på marsch i skogarna utanför Partille” Sagt av Erik Niva i podden ”When we were kings” om när 20-årige IFK Göteborgsspelaren och LV6-soldaten Jesper Blomqvist var uttagen i sin första landslagstrupp i början av 1994.

Dyrare att resa med färdtjänst Den 5 januari höjdes egenavgifterna att resa med färdtjänst (Västtrafik). Prishöjningen är fyra kronor (från 51 till 55 kronor) för vuxna som reser inom Partille kommun medan det blir sex kronor dyrare (från 73 till 79 kronor) att resa från Partille till Göteborg. För ungdomar är höjningen två respektive tre kronor – det kostar numera 29 kronor för en resa inom Partille medan det kostar 42 kronor att resa med färdtjänst mellan Partille och Göteborg. ”Färdtjänsttaxan i Partille kommun följer Västtrafiks priser för den allmänna kollektivtrafiken och påverkas av prishöjningar som sker där”, skriver kommunen på sin hemsida.

Arbetslösheten stiger för 24:e månaden i följd Sedan december 2017 har arbetslösheten i Partille kommun sakta med säkert ökat och den utveckligen fortsatte även under december 2019. Under årets sista månad rapporterades en total arbetslöshet på 4,9 procent i Partille kommun. Det är en ökning med 0,8 procentenheter jämfört med samma tid 2018. Sett till antalet personer betyder det att 944 av 19 265 invånare i åldern 16 till 64 år i Partille var inskrivna som arbetssökande i december – 164 fler än året innan. Detta innebär att arbetslösheten stiger i Partille för 24:e månaden i följd. Sedan december 2017 har arbetslösheten gått upp från 3,8 till 4,9 procent.

Slutbadat på Furulunds äldreboende Varje måndag går vännerna Rune, Stig, Bernardo och Alf till den lilla varmvattenbassängen på Furulunds äldreboende. Efter en timme i poolen är ömma och stela leder betydligt bättre. Men nu kommer det snart vara slutbadat. Kommunen har kommit fram till att bassängen inte är något de kan prioritera då den inte ingår i deras grunduppdrag. Kommunen anser också att kostnaderna är för höga. När man först pratar med de boende, och teknikern, på Furulunds äldreboende och sedan med förvaltningschef Erika Hägg på kommunens vård- och omsorgsförvaltning får man två helt olika bilder av driften och kostnaderna för den lilla varmvattensbassängen på äldreboendet. Vännerna, och grannarna, Rune Hultin, Stig Blixter, Bernardo Hörstrand och Alf Ask går varje måndag till bassängen och badar i minst en timme i det 34-gradiga vattnet. De berättar att de har ont, och är stela, i lederna. Stig har svårt att gå på grund av förslitningsskador i höfterna, Bernardo och Rune har ont i sina ryggar och Alf har problem med balansen. Men efter att ha varit i den varma poolen mår de mycket bättre. –  Jag får en helt annan rörlighet och är mycket mjukare i leder och höfter efter badet, säger Stig. –  Det här är det bästa på hela veckan, säger de fyra herrarna samstämmigt.

260 000 kronor per år. – Det har gjorts en beräkning av hantverkarnas arbetstid med bassängen och den uppgår till tio-femton timmar i veckan. Det är den tid det tar för att sköta bassängen och ta prover på vattnet, säger Erika Hägg. –  Sedan uppgår övriga kostnader, exempelvis kemikalierna i vattnet, till 40 000 kronor om året. Hon menar att det både handlar om kostnaden för bassängen och personalens arbetstid. –  Bassängen ingår inte i vårt grunduppdrag och vi står inför ekonomiska utmaningar. Om vi ska fortsätta driften av bassängen måste vi utöka hantverkarresurserna och vi behöver eventuellt prioritera andra uppdrag. I det underlag som vi har fått framkommer det att det är

max 30 personer i veckan som använder bassängen och det blir då en kostnad på 400 kronor per besök. Bassängen är dessutom ganska gammal och kommer att behöva renoveras framöver. MEN RUNE OCH hans vänner ger en annorlunda bild av situationen. De säger att bassängen är uppbokad 37 timmar i veckan och att det både är de boende på Furulunds äldreboende och grupper utifrån, exempelvis personer med olika funktionshinder, som nyttjar bassängen. De säger också att det inte är höga kostnader eftersom varmvattnet ingår i äldreboendets totala vattenmängd. –  Den enda motiveringen till stängningen, som vi har hört, är att de ska spara pengar, men det rör sig inte om någon hög kostnad. Vattnet finns redan. Det är bara kemikalierna som de har i poolen som kostar lite, men det är småpengar. Teknikern på äldreboendet visar oss rummet bredvid bassängen där det står en större behållare på golvet. Det är ett sandfilter som poolvattnet körs igenom automatiskt flera gånger per dygn. Filtret och den övriga tekniska apparaturen köptes in för två år sedan och de gör att bassängen sköter sig själv.

Givetvis måste personalen ha översyn, men vid vårt besök i simhallen och driftsrummet är det svårt att se att personalen skulle lägga tio-femton timmar i veckan på underhållet. Bassängen med tillhörande utrymmen känns inte heller gamla och slitna och i behov av renovering. DET GÅR VERKLIGEN att förstå de

fyra männens besvikelse inför stängningen av bassängen och frågan är om uppgifterna i underlaget, som nämnden har baserat sitt beslut på, stämmer överens med kostnaderna och arbetstiden för bassängen på Furulunds äldreboende. Kan det vara så att uppgifterna i den aktuella skrivelsen gäller mer generellt för varmvattenbassänger och kanske även för större bassänger som kräver tillsyn och en annan omfattning av underhåll? Rune, Stig, Bernardo och Alf förstår inte varför kommunen ska stänga bassängen. –   Det här känns verkligen inte genomtänkt. Som vi ser det handlar det om friskvård. Det är småpengar för kommunen medan bassängen gör stor skillnad för oss. Vår badtid på måndagarna får oss att må så mycket bättre. KERSTIN PARKER redaktionen@lokalpressen.eu

SNART KOMMER DE dock inte

kunna bada mer i äldreboendets bassäng eftersom kommunen har beslutat att stänga den. Erika Hägg, förvaltningschef på kommunens vård- och omsorgsförvaltning, berättar att det är ett nämndbeslut som har fattats utifrån en tjänsteskrivelse. I den har det framkommit att bassängen är uppbokad 30 timmar i veckan och att kostnaderna för arbetstiden med underhållet av bassängen uppgår till ungefär

BILD: KERSTIN PARKER

De fyra vännerna (från vänster) Alf Ask, Bernardo Hörstrand, Stig Blixter och Rune Hultin badar varje måndag i varmvattenbassängen på Furulunds äldreboende. Nu ska kommunen stänga den.

Saknat textstycke om Josefin

Samråd av detalj­plan i Öjersjö

Tyvärr råkade ett stycke i texten om Josefin Hermansson falla bort i förra numret av Lokalpressen. Vi beklagar missen och publicerar här den saknade texten: När Josefin var 21 år flyttade hon till Japan för att studera japanska. –  Jag har sammanlagt bott i Tokyo i två och ett halvt år, det ångrar jag inte. Jag insåg då att jag var ganska duktig på språk och ville fortsätta läsa japanska. Det var en av anledningarna till

Fram till den 29 januari går det att inkomma med synpunkter till samhällsbyggnadskontoret angående detaljplanen för bostäder vid Lodjursvägen i Öjersjö. ”Syftet är att möjliggöra delning av fastigheterna Öjersjö 6:102 och 6:175 och för kunna bygga två stycken friliggande villor”, skriver kommunen på sin hemsida.

att jag flyttade till Partille 2013 och började läsa på Göteborgs Universitet. Då blev klubbadressen Team X-Calibur och den spelskickliga dalkullan är nu inne på sitt sjätte år i partilleklubben. –  Jag trivs jättebra i X-Calibur och i Partille Arena. Det är otroligt roligt att vara med i en så framgångsrik och elitsatsande klubb som samtidigt är så familjär. Vi har också en jättebra relation till Team Pergamon på herrsidan.


LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 JANUARI 2020

5


6

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 JANUARI 2020

AKTUELLT

BILD: TOMMY HOLL

Molly Sandén vann två priser på P3 Guld i Partille arena: Guldmicken och "årets pop". Vinnarna av "årets rock/metal" blev Arre! Arre! från Malmö.

Tacktal, tackrumpa och dubbelvinnare på P3 Guldgalan Molly Sandén var en av P3 Guldgalans stora vinnare i Partille arena den 18 januari. Både Guldmicken och ”årets pop” togs hem av den populära artisten. En av galans skrällar – rockbandet Arre! Arre! – firade med att visa rumpan. Hela P3 Guldgalan inleddes med att Molly Sandén charmade den entusiastiska publiken i Partille arena med stämningsfulla ”Det bästa kanske inte hänt än”. Och sångerskan hade knappt hunnit sätta sig förrän hon fick resa sig upp igen då hon vann kvällens första kategori ”årets pop”. –   Jag var fortfarande helt i extas och hajpad efter att precis ha spelat. Det var som en chock, ett blurr och det var bara härligt, haha. Sen vid andra priset hade jag hunnit sitta ner ett tag och andas och bara känna in allt. Men jag blev ändå otroligt chockad för alla i den kategorien förtjänade verkligen det priset, jag trodde inte att det skulle bli jag, sa en rörd Molly Sandén som tillsammans med övriga P3 Guldvinnare mötte fans, fotografer och journalister efter galans slut.

och röstas fram av P3:s lyssnare. –  Vad tungt priset är tänkte jag när jag fick det i handen, haha, och är den verkligen till mig? Men sen när det sjunkit in så kändes det bra för på något sätt är det livespelningarna och alla fans som varit på mina spelningar som har räddat mig. –   Ett tag tyckte jag ganska illa om mig själv när jag började

släppa musik. För jag kände att jag kanske ”outade” någon och var egoistisk för att jag ville säga min story. Men att sedan se folk sjunga med i låtarna och göra dem till sina egna har varit värt det. Man måste våga vara personlig och det måste vara lite jobbigt ibland, sa Molly Sandén och la till att priset även var känslosamt och viktigt då hennes band varit en klippa att luta sig mot under en jobbig period. ÄVEN HIPHOPAREN DREE Low tog

hem två priser; ”framtidens artist” och ”årets hiphop/r'n'b” medan ”årets låt' blev Einárs ”Katten i trakten”. "Årets dans"

vanns av producenten Kornél Kovács. –  Det känns jäkligt bra, och väldigt oväntat i en tuff kategori. Jag har ingen aning om varför jag vann men kanske för att jag samarbetat med fantastiska låtskrivare och artister som bland annat Rebecca & Fiona på mitt album, sa Kornél Kovács som inte heller hade en aning om vad P3 Guldpriset skulle innebära för framtiden. –  Det är i alla fall ett vackert pris, så jag kommer att ha det hemma i bokhyllan och njuta av att se på det. Övriga galavinnare under kvällen var ZE ("årets artist")

FAKTA

Vinnarna av P3 Guld 2020 Guldmicken: Molly Sandén Årets artist: Z.E Årets grupp: Aden x Asme Årets låt: ”Katten i trakten” av Einár Framtidens artist: Dree Low Årets rock/metal: Arre! Arre! Årets dans: Kornél Kovács Årets hiphop/r’n’b: Dree Low

"ÅRETS POP” VANN hon i konkur-

Årets pop: Molly Sandén

rens med Augustine, Lova, Mares och Veronica Maggio medan hon kom före Imenella, Miriam Bryant, Robyn och Viagra Boys i kampen om Guldmicken som var kvällens tyngsta pris, både till ära och vikt. Guldmicken delas ut till årets bästa liveakt

I de fem första kategorierna har P3-publiken röstat fram vinnarna på egen hand. I de fyra sista kategorierna har publikens och jurygruppernas röstningspoäng vägts samman.

BILD: TOMMY HOLL

Kornél Kovács tog hem kategorin "årets dans" i konkurrens med bland andra avlidne Avicii.

och Arre! Arre då de sistnämnda tog hem kategorin ”årets rock/metal”. Punkrockarna i Arre! Arre! firade med en, ursäkta ordvalet, ”rumpchock” före tacktalet. –  Vi hoppades att vi skulle vinna men är ändå lite förvånade. Men samtidigt är vi skitglada. Det fanns större band än oss nominerade men jag tror att vi har fått våra fans att rösta, sa en glad Katja Nielsen som tillsammans med Matilda Årestad, Anna Palmer och Henrietta Edlund utgör Arre! Arre!. Övriga nominerade i rockkategorin var Opeth, Skraeckoedlan, Stiu Nu Stiu och Wormwood. Hade ni förberett tacktalet? –   Lite hade vi snackat om det. Vi sa väl mest att vi kan inte säga massa skit. Man måste ändå säga något viktigt och det tycker jag inte att så många andra gjorde, de andra tackade mest sina skivbolag, sa Katja Nielsen. Var även ”tackrumpan” planerad? –  Med Matilda är det alltid planerat med ”tackrumpan”, skrattade Anna Palmer. –   Nämen den var faktiskt ganska spontan, man får visa upp det finaste man har, haha. ”Tackrumpan” var en gåva till svenska folket, sa Matilda. Vad innebär priset för framtiden? –  Kanske högre gage, det är alltid nice. Det tackar vi inte nej till, sa Henrietta Edlund. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu


7

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 JANUARI 2020

Publikrekord Kändismingel på guldgalans röda matta för P3 Guld P3 Guld var en bit ifrån Bryan Adams arenarekord på 5 503 personer. Men guldgalan slog däremot sitt eget Partille arenarekord då 3 691 åskådare var på plats under kvällen. Det var en nöjd Daniel Claeson, Partille arenas evenemangschef, som pratade med Lokalpressen sent på lördagskvällen efter att P3 Guldgalan avslutats och återställningsarbetet redan satt igång av byggarbetare, vaktmästare, städare och roddare. –   Jag är skitglad. Rent evenemangsmässigt har det varit hur smärtfritt som helst, det har inte varit några konstigheter alls under kvällen så vitt jag hört och jag brukar få höra det, sa Daniel Claeson som skulle upp i ottan och vara tillbaka på Partille arena redan nästa morgon för att se över de sista bitarna. P3 Guld har funnits i totalt 18 år varav de fyra senaste upplagorna har arrangerats i Partille arena – som numera har en van galaorganisation tillsammans med radiokanalen.

Einar (till höger) bredvid Dree Low – båda vann priser under kvällen.

Aktuella mello-artisten Hanna Ferm från Pixbo.

» Jätterolig gala, kul att vi aldrig haft så mycket publik i Partille arena tidigare. « Christer Lundberg.

Line up 4 dance uppträdde på galan. Här tillsammans med Mpululu Ntuve.

–  Jo, jag tror att det är det som hänt. Det har inte varit något krångel alls under hela veckan. ÄVEN LIV UNGERMARK , projektledare för P3 Guld, var nöjd med aftonen: –   Jätterolig gala, kul att vi aldrig haft så mycket publik i Partille arena tidigare. Sen har det att göra med olika scenlösningar också. Förra året valde vi att inte ha någon publik alls på golvet. Men nu hade vi både ståplats- och sittplatspublik där och det kändes som att det blev ett lyft. P3 Guld 2020 slog sitt ”personliga Partille arena-rekord” med råge då det i år såldes 800 fler biljetter jämfört med i fjol, totalt var det 3 691 sålda biljetter. Har ni snackat något om ett eventuellt femte år i Partille? –  Nej, det har vi faktiskt inte gjort. Men P3 ska ju göras om nu så jag vet inte var P3 Guld kommer att hamna och hur de ska göra med galan. Men den diskussionen brukar komma någon gång i mars för alla är helt slut just nu, sa Daniel Claeson. Finns det risk att det här kan ha varit sista P3 Guld i Partille arena? –  Jag trodde nästan det efter förra året men nu har jag ingen aning, sa Daniel Claeson. Inte heller Liv Ungermark hade några besked att ge angående P3 Gulds framtid: –  Det har jag inte funderat så mycket på för vi har varit fullt fokuserade på att göra den här galan. Men jag hoppas självklart att det blir en P3 Guldgala även nästa år, men där är vi inte ännu i planläggningen. Galan tog ju slut för en timme sedan... JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Teemo ”Windows 95 Man” Keisteri och Wanda Bendjelloul.

Cilla Benkö och P3 Guldgalans programledare Kodjo Akolor.

BILDER: MICKE GRÖNBERG/SVERIGES RADIO

Filip Kaspersen och Peg Parnevik.

Daniel Hallberg, Miriam Bryant och Farah Abadi.


8

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 JANUARI 2020

AKTUELLT

Premiär för STC i Sävedalen Träningskedjan STC fortsätter att storsatsa. Den 1 februari är det premiär och invigningsfest för den nya träningsanläggningen i Sävedalen. I fjol etablerade sig STC i Partille Port. Och snart är det premiär för ännu en träningsanläggning i kommunen då STC även ska etablera sig i Sävedalen. – Det blir en modern och attraktiv klubb i bästa tänkbara läge, säger etableringsansvarige

Antoni Kutics i ett pressmeddelande. Invigningsfesten sker den 1 februari på Göteborgsvägen 104 i Sävedalen. –  Det känns fantastiskt kul. Klubben ligger i ett strategiskt läge med bra tillgänglighet. Med stora ljusinsläpp och en smakfull interiör kommer lokalen snart att fyllas med glädje, passion och gemenskap. Vi har som vanligt valt att installera det senaste inom träningsutrustning. Den här anläggningen kommer att få ett mycket högt attraktionsvärde med ett komplett utbud av träning, säger Antoni Kutics.

» Nu tar vi träningen till en helt ny nivå och vi lovar en optimal upplevelse. «

Det är AllOffice kontorsvaruhus som har lämnat plats för STC i Sävedalen och ombyggnaden har träningskedjans eget byggteam svarat för. Nya LED-skärmar och digital teknik ska skapa unika möjligheter till virtuell träning på dygnets alla timmar. Anläggningen kommer att omfatta cirka 1 000 kvadratmeter och erbjuda allt inom kondition, styrka och gruppträning. Det är Les Mills, världens ledande leverantör inom gruppträning, som utgör basen i utbudet. –  Nu tar vi träningen till en helt ny nivå och vi lovar en optimal upplevelse. Att kunna bygga från grunden och anpassa lokalen precis såsom vi vill ha den är suveränt, säger Antoni Kutics och fortsätter: –   Vi har snart byggt 100 klubbar i Sverige och responsen från medlemmarna gör att vi hela tiden kan utveckla vårt koncept. Färgval och interiör är noga utvalt, men det viktigaste är alltid att fylla klubben med glädje, passion och gemenskap. Det arbetet gör vi tillsammans.

BILD: PRESSBILD

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Träningskedjan STC finns på nästan 90 platser i Sverige. Sävedalen är den allra nyaste.

Börjat SE sämre? Känner du någon, en vän eller anhörig, som inte längre ser som de brukade göra?

Då är SeBra Mässan något för er! Vi fokuserar på att visa upp möjligheterna som finns, trots att man börjat se sämre. Hjälpmedel, representanter ifrån samhällets skyddsnätverk och personal från ögonvården finns på plats för att visa er att inte allt handlar om att Se Bra.

299:Ord. pris 1 300:-

*Tandstensundersökning inkl. 4 röntgenbilder Ring oss idag!

031-36 36 446

Göteborgsvägen 66, 433 Sävedalen

Vi söker fler pensionärer som vill ha ett socialt & fritt extrajobb. Är det du?

Synskadades Riksförbund Göteborg

DALHEIMERS HUS, DAHLHEIMERSSALEN Slottsskogsgatan 12, Göteborg

Tisdag 28 januari kl. 14-18

Göteborgsvägen 66 i Sävedalen savedalen@tandvardsgruppen1.se | tandvardsgruppen1.se

Fri entré och gratis fika! Välkomna hälsar Synskadades Riksförbund Göteborg

*Gäller endast nya patienter (erforderligt ATB dras)

Ansök online på veteranpoolen.se eller ring 031-21 77 30 ● partille@veteranpoolen.se


9

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 JANUARI 2020

KULTUR

Kulturskolan visade upp sin breda repertoar Partille kommun har genomfört sin årliga Kalejdoskopvecka då alla elever i årskurs 3 – 5 var inbjudna för att ta del av Kulturskolans stora utbud. De olika kulturkurserna och inriktningarna inom främst musik presenterades genom föreställningen "Musikens magiska värld" på Kulturums scen som framfördes av Kulturskolans lärare. –  Kalejdoskopveckan är vår årliga utåtriktade marknadsföringsvecka där vi presenterar våran verksamhet för skolelever i kommunen, berättar Anna Foster som är samordnare på Kulturskolan. –  Många känner inte till Kulturskolan och vad vi gör, och det här är ett sätt att visa upp oss men även visa vilka möjligheter det finns för unga i kommunen att utöva kultur. De tre senaste åren har Kulturskolan besökt skolklasser runtom i kommunen, men i år hade lärarna satt ihop en egen föreställning som grundade sig i en del av läroplanen för ämnet musik. –  En projektgrupp har jobbat med föreställningen under hela hösten och manus, rekvisita och inte minst de musikaliska arrangemangen har sakta men säkert växt fram. Efter jullovet startade alla lärarna den nya terminen med att repetera föreställningen under några intensiva dagar som sedan mynnade ut i fyra föreställningar. Föreställningen gav bland annat kännedom om olika genrer, instrument och musikstilar på

BILD: PARTILLE KOMMUN

Några av Kulturskolans lärare som troll i ”Bergakungens sal” av Edvard Grieg.

ett underhållande sätt. Eleverna fick kunskap på köpet så att säga, säger Anna Foster. Det bjöds på allt från barock till folkmusik, pop och jazz. –   Bara inbjudna elever fick möjlighet att se föreställningen, men den blev så väl mottagen att vi funderar på att ha en öppen föreställning för alla den 4 maj när det är familjedag på Kulturum.

Instrument, dans, drama & teater och konst är de övergripande ämnena som Kulturskolan arbetar inom. Kulturskolans danspedagoger var däremot ute bland årskurs 3 – 6 i veckan då det arrangerades dans inom idrottsämnet. VÅRTERMINEN STARTADE I måndags och det finns faktiskt ett par lediga platser. Bland annat i

valthorn, trumpet och flertalet körer (se faktaruta). –  En nyhet för i år är att vi fått till ett samarbete med utbildningsförvaltningen gällande kommunens plattform för pedagoger – Pedagog Partille. Där kommer fortsättningsvis pedagoger att kunna hitta erbjudande om kulturevenemang för eleverna i Partille kommun. Vi kommer att marknadsföra både

Kalejdoskopveckan, lovverksamhet, kortkurser men också kommunens kulturprogram där. Vi är jätteglada för detta samarbete! Vårt uppdrag är ju att sprida kultur till alla barn och ungdomar i kommunen, säger Anna Foster

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

FAKTA Ett kompletterande intag till Kulturskolans vårtermin har gjorts, men det finns fortfarande ströplatser till valthorn och trumpet. Det finns också platser kvar till: Kulturbäbis ålder 0 – 6 månader, onsdagar 11.40 – 12.10 Tonsillarna – lågstadiekör, tisdagar 17.30 – 18.10, Kulturum Klockrent – mellanstadiekör, måndagar 16.30 – 17.20, Kulturum Harmonia – damkör, tisdagar 18.20 – 19.50, Kulturum Sånglärkorna – mellanstadie­ kör, onsdagar 15.30 – 16.10, Öjersjö Brunn BILD: PARTILLE KOMMUN

Dramalärare Helena Eliasson och sånglärare Klara Öjerot. Helena Eliasson, som huvudpersonen Hanna, en uttråkad tonåring som inte fick resa iväg på sportlovet. Men tur var väl det, för sedan hände det saker...

Anmälan: partille.se/kulturskolan


10

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 JANUARI 2020

SPORT

OM

Johanna Svedberg

”Jag älskar att spela fotboll”

Ålder: 16 år Gör: Första året i gymnasiet Kitas Natur, spelar fotboll och handboll Bor: Sävedalen Klubb: Sävedalens IF (2019), nu Kopparbergs Göteborg FC Aktuell: Får Lokalpressens pris som Årets Junior Meriter: Cirka 20 landskamper i fotboll Intressen: Fotboll, handboll, sjunga och att åka skidor. Skulle bli starstrucked av: ”Om Ronaldo eller Messi kom in här nu skulle nog blicken fastna.”

Trots sin unga ålder har Johanna Svedberg redan hunnit med ungefär tjugo landskamper och hennes fotbollsframtid ser väldigt ljus ut. Och nu får Johanna Lokalpressens pris som Partilles bäste junior 2019. –  Aah, vad kul och spännande. När jag hör vilka åtta som fått priset före mig och vet hur många bra idrottare det finns i Partille så känns det extra roligt, säger fotbollstalangen.

Surfar på nätet: Väldigt mycket Första tanken när hon vaknar: ”Åh, jag orkar inte resa mig upp.” Viktigast i livet: Att skratta och ha roligt.

BILD: LEIF LUNDVALL

Johanna Svedberg på Vallhamra IP. "Jag älskar att spela fotboll. Det är bara kul att spela och se vad man kan göra med bollen", säger hon. En jury bestående av idrottspersonligheter i kommunen har nu utsett Johanna till Årets Junior i Partille.

16

    -åriga Johanna Sved   bergs fotbollskarriär    började redan i sexårsåldern. Pappa Mikael var tränare för storebror Jonathan så det var naturligt att hon fick hänga med på träningarna. Johanna bor bara några riktigt långa frisparkar från Vallhamra IP och den platsen har nästan blivit som ett andra hem för henne. –   Vi har jättebra flicklag i Sävedalen och många som jag började spela med som liten i 03:orna spelar nu i damlaget eller i juniorlaget, säger Johanna och räknar upp namnen Emma Wahlsten, Ida Andreasson, Alva Svensson, Emma Larsson och Cilla Lind som exempel. A-lagsdebuten i division 4 kom redan när Johanna var tretton år. –  Å ret efter då vi gått upp i division 3 så spelade jag varenda match och likaså i fjol när vi spelade i tvåan och var med och kämpade i toppen. Det gick så bra på planen att Johanna, som för det mesta spelar på mittfältet, blev utsedd till ”Årets 031-Lirare” av Göteborgs-Posten. Nu fortsätter karriären i Kopparbergs Gö-

teborg FC dit Johanna valt att gå för att utvecklas vidare. –   Jag har så många positiva minnen från Sävedalens IF och jag kommer att sakna att komma dit och träna och spela matcher. Sävedalen är en mysig klubb med väldigt stor och fin verksamhet. Johanna berömmer också satsningen på damlaget och den engagerade tränarstaben. –  Det är så kul att vi har ett så bra damlag. När jag var yngre hörde jag aldrig talas om något A-lag för damer. Jag tror att det är väldigt viktigt för alla tjejer att ha något att sikta på och se upp till. JOHANNA HAR MÅNGA styrkor som fotbollsspelare. Förutom att hon är en bra pådrivare och lagspelare så ligger spetsen i en ypperlig spelförståelse och ett bra huvudspel. Dessutom ligger hon inne med ett bra skott, främst med högern. I augusti 2018 kom kallelsen till första landslagslägret för F15. –  På träningarna var jag väldigt nervös och jag tyckte att jag inte slog en enda passning rätt. Men jag blev ändå uttagen att spela landskamp mot Norge

MOTIVERING

Årets idrottspris Partille "Johanna har haft en ledande roll och presterat på hög nivå såväl i Sävedalens division 2-lag som i landslaget. Johanna är en bolltalang och en vinnarskalle men hon har också nått sina framgångar tack vare en målmedveten träningsinsats."

och då vågade jag lite mer och det gick det bättre. Och sedan har det bara rul�lat på med landslagsläger och landskamper. Flera gånger har Johanna dessutom varit utsedd till lagkapten. Tränare för landslaget var Pia Sundhage och det var innan hon stack vidare till Brasilien.

–  Pia är ju en unik person och inte som vilken tränare som helst. Hon är rak och tydlig. Jag gillar det för då får man veta vad man behöver träna på för att bli bättre. Senaste landslagsäventyret var ”För-VM” i december långt borta i Indien. –  Det gick bra för mig på pla-

Johanna Svedberg i den röda tröjan på Vallhamra IP. ”Sävedalens IF är klubben i mitt hjärta”.


11

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 JANUARI 2020

nen och vi vann våra matcher och För-VM. Det var kul att ta hem pokalen.

FAKTA

JOHANNA HAR OCKSÅ en parallell

2011: Kristoffer ”Koffe” Peterson, fotboll

idrottskarriär. Pappa kommer från fotbollen och mamma från handbollen så det var naturligt med handboll i IK Sävehof också. Och även i den sporten har det gått väldigt bra och Johanna har varit uttagen till landslagsläger. –  Jag spelar vänsternia i laget och är med i Sävehof fortfarande men hinner inte träna så mycket. Jag har fått välja fotbollen som min huvudsport. Närmast väntar alltså spel i Kopparbergs Göteborg FC där Johanna spelar i F19-la-

» Det är så kul att vi har ett så bra damlag. När jag var yngre hörde jag aldrig talas om något A-lag för damer. Jag tror att det är väldigt viktigt för alla tjejer att ha något att sikta på och se upp till. « get bland annat tillsammans med Nellie Nygren, som också kommer från Sävedalens IF. –   Vi har ett jättebra lag. Många unga spelare och många som är med i landslaget och det är högt tempo på träningarna. Jag hoppas ju att få någon träning med A-laget som ligger i allsvenskan. Och sedan få göra något inhopp i

Tidigare vinnare: 2012: Andreas Kramer, friidrott 2013: Dennis Forsman, friidrott 2014: Josefin Persson, friidrott 2015: Johan Främberg, innebandy 2016: Mina Dahl, taekwondo 2017: August Erlingmark, fotboll 2018: Frida Axell, ishockey och fotboll Lokalpressen kommer under årets första veckor att presentera de fem pristagarna i Årets Idrottare i Partille (Senior, Junior, Lag, Tränare och Specialpris). Priserna kommer att delas ut i Partille Arena den 5 mars i pausen på en elitseriematch i handboll. BILD: PRIVAT

Partilleveteraner uppe från vänster: Björn Wiedel, Kent Vinqvist, Louis de Broën, Svempa Carlsson, Ferenc Pörge, Åke Ladström, Martti Raappana, Leif Eriksson, Markku Haaga. Nere från vänster: Ingemar Sandahl, Ingemar Carlehed, Rolf Klevell. allsvenskan och på sikt bli en del av A-laget. Det är bara att träna på och så får vi se hur långt det räcker. Årets stora mål i blågult är EM för F17. Mästerskapet kommer att gå i Sverige och hemmanationen är direktkvalificerad. Det kommer definitivt att bli en stor upplevelse för de svenska spelarna att få spela en så viktig turnering inför släkt och vänner. Föga överraskande har Johanna ytterligare en talang. Hon är bra på att sjunga. –   Jag gillar att sjunga och skulle gärna vilja var med i Idol men har insett att det nog är alltför tidskrävande och att det inte fungerar att kombinera med fotbollen. Men jag har tänkt mycket på det, vilken låt jag skulle välja och så, skrattar Johanna. LEIF LUNDVALL leif.lundvall@gmail.com

Johanna Svedberg har tagit sin fotboll vidare till Kopparbergs Göteborg FC. Det blev många matcher förra säsongen – F17, F19 och damlaget i SIF och dessutom som lånespelare i F19 i Göteborg. Det var kul men kanske också lite för slitigt.

Höstavslutning för Partille tennis lagseriespel Fyrtiosjunde (!) säsongen av lagseriespelet hos Partille tennis är just avslutad och vårserien med samma lag börjar nu. Division 1 vanns av Jopparna, division 2 av Harås byggvaror medan Amazonerna tog hem division 3. Många lag har varit med 15 – 30 säsonger totalt och värst med 45 stycken är division 1-lagen SWECO och Harås bygg. Sistnämndas spelande lagledare Håkan Davidsson avslutade med division 2-vinst och återtagen, välförtjänt, plats i ettan. Upplägget är samma som i det nationella seriespelet, högst placerade flyttas upp medan de sista degraderas, vilket gör säsongsavslutningen väldigt spännande. Klubbens eget veteranlag har en medelålder på 75 år, sladdar i tabellen, men hänger med ändå. Överlägsen division 1-segrare i lagserietennisen är Jopparna från Göteborg där två bröder Windahl nog skulle platsa i ett ”riktigt” lag. Under hösten har de bara tappat poäng i två oavgjorda matcher. Sensationell tvåa, med liten marginal, kom Classic Gym som med många uppskjutna matcher i december låg för nedflyttning men

spurtade till sig pallplats! Grattis till nya tjejlaget Amazonerna från Särö, vinst i division 3. Annars kommer de flesta från närområdet. VANDRINGSPRISET I TENN är skänkt av hallbyggets projektledare Lars Åkeson på 1980-talet. Tanken är att 40-centimeterspokalen skall erövras för gott efter tio inteckningar, Jopparna har sju stycken! Som ett konkurrensexempel så åkte bara fyra säsonger gamla Late Bloomers ur ettan, delvis på grund av vår 145-faldige fotbollslandskampare, Anders Svenssons, minskande vanliga tennisspel. I det sammanhanget vill Partille tennis peka på sin vuxenträning där Anders började med tennis för två år sedan, lärde sig mycket snabbt och hans lag flyttades upp till division 1 på tre säsonger. Varje lagmatch består av en dubbelmatch och två sing-

BILD: PRIVAT

Division 1-segrarna Jopparna samt tävlingsledaren.

lar, vardera en timme, med setvinst redan vid fyra. 33 lag i tre divisioner av lagseriespelet engagerar 150 spelare och belägger 600 säsongstimmar i fina Ögärdeshallen. Inför nästa höst finns plats för ytterligare några lag i serierna, som tål 36 lag, som lite skämtsamt kallas Partille Davis Cup. OM NÅGON UNDRAR så har fak-

tiskt tävlingsledaren Ingemar Sandahl tillsammans med väldigt skicklig medspelare, tillika chef, vunnit division 1 hösten 2000. –  Men i dag platsar jag knappt i dubbel i division 3 – satsar mera på mitt 51:a Vasalopp i vår, säger Ingemar Sandahl. Nyrekryterade lag består ofta av singelspelare men för att även klara seriespelets dubblar så erbjuder en vuxentränare, Daniel Andersson, preparerad dubbelträning. Dagens tennis i Partille omfattar alla åldrar med spel för veteraner på förmiddag, juniorträning på eftermiddag och seniorspel kvällstid. De sex inomhusbanorna har hög beläggning, delvis tack vare det populära lagseriespelet, men får lite konkurrens av den nya padel-tennisen. Partille tennis har viss planering för sådant hallbygge, men vill inte blanda in detta i etablerad anläggning. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu


12

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 JANUARI 2020

KYRKOR

Välkommen till Svenska kyrkan i Partille!

Hemsida • www. svenskakyrkan.se/partille Facebook & Instagram • Svenska kyrkan i Partille

gudstjänster 27 jan-2 feb

sön 2 feb Kyndelsmässodagen tema Uppenbarelsens ljus stiftskollekt till Kyrkosångsförbunden i Göteborgs stift

Partille kyrka ••••••••••••gamla kronvägen 36

psaltaren 56:9

ons 29/1 8.30 morgonmässa sön 2/2 11.00 mässa Ralf Peters. Sång: Anna Ottertun foto kalle lundin

Konsert i Jonsereds kyrka

Öppen himmel  Torsdag 30 jan 19.00 i Öjersjökyrkan Tårarnas bön. Om kris, brustenhet och sorg - och Guds närvaro. Anders-Petter Sjödin, präst och Robert Berlevåg, musiker Öppen himmel - Lovsång • undervisning • förbön, kl.19 torsdagarna: 30 jan • 27 feb • 26 mars • 30 april • 28 maj

 Onsdag 29 jan kl.19.00. Sånger med en värme som dröjer sig kvar. Texter framsprungna ur Tomas Sjödins krönikor, tonsatta av Camilla Voigt. Under kvällen medverkar också Tomas Sjödin med berättelser ur sin senaste krönikesamling. Jonsereds damkör och damkören Vox från Råda. Jonas Franke-Blom • cello. Per Boqvist • slagverk Camilla Voigt • piano, körledning. Kom tidigt - och titta på:

Pannkakscafé!

Fotoutställning

Måndagar kl.14-17 i Furulundskyrkan • start 27 jan Här kan du träffa andra föräldrar och få en mysig stund med ditt barn. Lek, samtal, pyssel och… pannkakor!  15.30 Sångsamling • alla åldrar För alla som tycker om att sjunga, klappa, stampa…! Ingen anmälan.  15.30 Danslek • 4-5 år En stund med rörelse, dans och rytmik. Anmälan  16.15 Dans Kidz • 6-8 år En stund med rörelse, dans och rytmik Anmälan till Danslek och Dans Kidz: emma.boije@svenskakyrkan.se

Stickcafé på Kåsjögården Vi varvar ner med lite garn och två stickor… Fika till självkostnadspris. Ingen anmälan, drop-in:  kl.19-21 måndagarna 3 feb • 17 feb • 2 mars • 16 mars • 30 mars • 27 april Kåsjögården • Norra Örjansvägen 9 c

Jonsereds kyrka ••••••••••• anna-stinas lid

ons 29/1 19.00 konsert • en strimma av ljus  se annons

Furulundskyrkan ••••••••••• timmervägen 2

ons 29/1 8.30 morgonmässa fre 31/1 19.00 kingdom culture  se nedan sön 2/2 17.00 mässa Elin Lycklund Ljunggren The service is translated into english. Söndagsäventyr för barn • 3,5-13 år

Öjersjökyrkan •••••••••••• hålsjövägen 40

tor 30/1 19.00 öppen himmel  se annons sön 2/2 11.00 mässa Anders-Petter Sjödin 3 år o uppåt: Kompis-, Upptäckarklubb & tonår

Vackra Jonseredsbilder - välkommen till fotoutställning i Jonsereds församlingshem. Utställningen är tillgänglig under första hälften av 2020, t.ex.  onsdag 29 jan kl.18-19 innan konserten ovan. Bilderna är tagna av proffs- och hobbyfotografer i och runt Jonsered (natur och arkitektur) Bilden ovan: "Powerhouse" av Kristian Lundell, Göteborg

ons 29/1 8.30 morgonmässa

VIPS i Ansgarskyrkan

Kingdom Culture

VIPS är en grupp för vuxna med funktionsvariation. Är du nyfiken på om kyrkan är en plats för dig? Vi äter god mat, samtalar och slutar kvällen med sång och bön i kyrkan. Vi ses i Ansgarskyrkan  kl.18-20 torsdagarna 30 jan • 27 feb • 26 mars • 23 april. 20 kr/gång. Anmälan: diakon Sarah Moberg 0709-27 63 32

Sävedalens kyrka •••••••• östra fjällvägen 1

Ansgarskyrkan ••••••••••• enedalsvägen 4

ons 29/1 19.00 kvällsmässa "Hoppet" Eskil Hofverberg sön 2/2 17.00 mässa Rebecka Gustafsson (OBS tiden)

En generation som vill leva i Guds kärlek och kraft. Bön • Lovsång • Undervisning  Fredag 31 jan 19.00 i Furulundskyrkan: Guds rike är nära! Lars Ekberg predikar. Våren: 31 jan • 28 feb • 20 mars • 24 april • 5 juni. #ungifurulund

Expedition för Svenska kyrkan i Partille • tfn 031-340 42 30 • partille@svenskakyrkan.se Kyrkogårdsförvaltning • tfn 031-340 42 10 • partille.kyrkogard@svenskakyrkan.se

PREDIKOTUR

EQUMENIAKYRKAN SÄVEDALEN Sö 17 ÖPPEN HIMMEL Ti 11 RPG/Gemenskapsträff "Min väg genom livet", Anders-Petter Sjödin On 09 BÖN To 19 BIBELSTUDIE, Bo Cedergårdh

SERVICE & TJÄNSTER MINDRE BYGGFIRMA

BYT KÖKSLUCKOR

Vi gör ombyggnader, renovering, badrum, fönsterbyte, altaner. ROT-avdrag. KECKAS Bygg. 0706-512 792, keckas@live.se

eller hela köket. Måttillverkade luckor, lådor och bänkskivor. Boka tid för hembesök med Västergårdens Kök. Tel. 0703-488 829. www.vastergardenskok.se Återförsäljare för Creoform

MÅLNING/TAPETSERING Utföres av pensionerad målare ROT + F-skatt. Tel. 0737-09 86 32

eqks.se

ERIKS PENSIONÄRSPOJKAR Målar, snickrar, reparerar, lägger golv och mycket mera. Rot och Rut såklart. Ring för mer info 073-331 55 57

När brudparet redan har allt. Utom en hållbar framtid. Oavsett om det vankas bröllop, 50-årsfest eller dop har vi ett förslag på present som gör nytta på riktigt. naturskyddsforeningen.se/gava Givarservice: 08 - 702 65 00

HUS & HEM

Vill du synas här också?

ÖNSKAS HYRA HAR DU PLATS FÖR EN HUSBIL? Önskar hyra en P-plats för vår Husbil i Jonsered, Partille eller Sävedalen. Inomhus eller utomhus. Bilen är 738 cm lång och 230 cm bred. Lars Ericsson, 0739-34 03 08

HAR DU PLATS FÖR EN MC? Plats för MC önskas hyra. Tel. 0732-51 50 84

ÖNSKAR HYRA RUM

Kontakta Marie på tel. 0728-54 18 32 eller marie.andervik@ lokalpressen.eu

Skötsam man 36 år, datatekniker, icke rökare. Önskar hyra bostadsrum fr 1/5 2020. Gärna i Sävedalen. E-post: rahmanse07@gmail.com tel: 0737-70 00 07

FÖRENINGAR

ÄRTLUNCH Sävedalens Folkets Hus, torsdag 10.45    Promenad, stavgång 12.00 Ärtor 30/1 Kan man förstå sina drömmar? /Ulrika Hösterey-Ugander, leg. psykolog och psykoterapeut

Öppet hus, museum och kaffestuga Söndagar kl. 11 – 15 Porthuset, William Gibsons väg, Jonsered Välkomna! JONSEREDS HEMBYGDSFÖRENING

Välkomna! ÄRTGÄNGET

ANONYMA ALKOHOLISTER Dricker du för mycket? Då är du välkommen att besöka oss måndagar kl. 18.30 i Partille församlingshem, ingång på vänster sida ner mot ån. Tel. 031-3319066 aa-partillegruppen.se Välkommen!

Har du en sekund? Skänk den till oss. På lions.se/hardutid visar vi hur några få sekunder kan hjälpa oss nå ut till fler, och hjälpa mer. Tack för din tid!


13

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 JANUARI 2020

FAMILJ DELA LIVETS ÖGONBLICK Dela med dig av och läs om alla livets viktiga händelser. På vår familjesida kan du gratulera födelsedagsbarn, välkomna nya liv, fira äkta par och hedra minnen. Skicka din hälsning till oss på redaktionen@lokalpressen.eu eller Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.

1 februari

2 februari

... 1918 gick Ryssland över från den julianska till den gregorianska kalendern, genom att detta datum följde direkt efter 19 januari.

... 1948 publicerade författaren och översättaren Åke Holmberg den första boken om privatdetektiven Ture Sventon, som hade titeln "Ture Sventon, privatdetektiv". Fram till 1973 gav Holmberg ut totalt nio böcker om detektiven Sventon.

... 1991 började de båda svenska tv-kanalerna TV 3 och TV4 sända programblock med musikvideor under namnet ZTV. Året därpå blev ZTV en egen tv-kanal.

KÄLLA: WIKIPEDIA

1 FEBRUARI:

2 FEBRUARI:

Max & Maximilian

Kyndelsmässodagen

Max är mansnamn och en kortform av det tysk-romerska kejsar­ namnet Maximilian.Att namnet finns i den svenska almanackan beror på att Oscar I:s gemål, drottning Josefina, bland annat också hette Maximiliana. Före 1950 var Max ett ovanligt namn i Sverige men har sedan stadigt stigit i namnlistorna.

Kyndelsmässodagen (även kallad Marie kyrkogångsdag eller Jungfru Marie kyrkogångsdag i äldre almanackor), till minne av att Jungfru Maria 40 dagar efter jul bar fram Jesus i templet. Sedan 1772 firas kyndelsmässodagen i Sverige på söndagen som infaller 2 – 8 februari, såvida det inte är fastlags­ söndagen då. I så fall infaller kyndelsmässo­ dagen föregående söndag. Kyndelsmässodagen avslutar jultiden på kyrkoåret och kallas därför ibland för lilla julafton.

Maximilian är ett mans­ namn som kommer från det tysk-romerska kejsar­namnet Maximilian, som är bildat till latinets máximus som betyder "den störste". Namnet var tidigare mycket ovanligt men från 1990-talet ökade det i popularitet och tillhör numera de 100 vanligaste.

Den 1 februari fyller ishockeymålvakten Tommy Salo 49 år. Samma dag fyller tidigare Mando Diao-sångaren Gustaf Norén 39 år och Elvis dotter, sångaren och låtskrivaren Lisa Marie Presley, fyller 52 år. Den 2 februari fyller friidrottaren Carolina Klüft 37 år.

Den 2 februari är det militär flaggdag i Danmark, till minne av slaget vid Mysunde 1864 KÄLLA: SCB, WIKIPEDIA

KÄLLA: WIKIPEDIA

Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke

Lämna en gåva till våra barn och barnbarn och barnbarnsbarn och barnbarnbarnsbarn och barnbarnbarnbarnsbarn Arv och testamenten är viktiga i vårt arbete för den jord vi ärvt av tidigare generationer och som generation efter generation kommer att ärva efter oss. www.naturskyddsforeningen.se/testamente För mer information kontakta Marie-Louise Berzén, ansvarig för arv och testamente: 0707–54 09 95.

Det kan de små detaljerna Det vara kan vara de vara små detaljerna Det kankan vara de små detaljerna Det de små detaljerna som som gör varje begravning unik - unik-- unik som görgör varje begravning gör varje begravning unik som varje begravning en akt som blir ett ljust och vackert en akt som blir ett ljust och vackert en akt som blirsom ett blir ljustett och vackert en akt ljust och vackert minne att bära med sig. minne att bära medatt sig. minne att bära med sig.med sig. minne bära Detnog kan betonas inte nog betonas hur Det kan hur betonas Det inte kanDet inte nog betonas hur hur kan inte nog viktigt det är att ni som anhöriga viktigt det är att som anhöriga viktigt det ärni att nisom anhöriga får det precis ni ni villsom ha det. viktigt det ärsom att anhöriga får det precis som ni vill ha det. får det precis som ni vill ha det. Vår kunskap, din trygghet får det precis som ni vill ha det. Helen Forsberg Cecilia Olausson Helen Forsberg Vår kunskap, dinkunskap, trygghet Cecilia Olausson Helen Forsberg kunskap, din trygghet Helen Forsberg din74, trygghet Cecilia Olausson hittar ossVår på Göteborgsvägen Sävedalen Cecilia Olausson NiVår 031-727 00 00 www.fjallmans.se Tel. 031-727 00 00 Ni hittar oss tel. påoss Göteborgsvägen 74, Sävedalen Ni hittar på Göteborgsvägen 74, Sävedalen Ni hittar oss på Göteborgsvägen 74, Sävedalen www.fjallmans.se tel. 031-727 00 0000 00 www.fjallmans.se tel. 031-727 www.fjallmans.se 031-727 00 00 00 00 tel. 031-727 00 00 Tel. www.fjallmans.se Tel. 031-727 Tel. 031-727 00 00

www.fjallmans.se www.fjallmans.se www.fjallmans.se

PROSTATACANCER drabbar 10 000 män VARJE ÅR. SWISHA Prostatacancerfonden 900 10 17

Varmt TACK!


14

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 JANUARI 2020

KONSUMENT Dags att städa bland alla papper – favorit i repris Nytt år, nya tag. Nu ska det rensas och göras i ordning för både ett nytt år och nytt sekel. I början av ett nytt år får vi på Konsument Göteborg ofta frågor som gäller hur länge kvitton behöver sparas, så därför kommer här en repris på informationen angående hur vi ska spara och vad vi kan slänga.

långt tillbaka de kan gå. NU HOPPAS JAG att du har lite

koll på vilka papper som kan strimlas eller brännas och vilka du ska spara. Lycka till med rensningen.

MAUD ÖHLUND Konsumentrådgivare

Rent generellt är det bra att spara papper, kvitton och handlingar av olika slag så länge du kan ha nytta av dem. En liten vägledning kommer här: •   Spara kvitton på varor och tjänster i tre år. Detta för att det är så länge du kan klaga på en vara eller en tjänst enligt konsumentköp- och konsumenttjänstlagen. •   Det som du använt som underlag för din deklaration och som inte Skatteverket kan få fram digitalt får du spara i sex år. Skatteverket kan komma och begära att få se underlag sex år efter det att du lämnat din deklaration. •  Handlingar som visar på att hyresinbetalningar är

gjorda ska sparas i två år efter att du har betalat. •   Handlingar som rör din fastighet ska du spara så länge du äger huset. En del av alla papper som rör din fasighet ska lämnas över till nästa ägare. •  Kvitton på att du betalat lån ska du spara i tio år. •  Har du renoverat ska du spara de underlagen och kvitton i tio år eftersom du har en reklamationsrätt på så många år. Det kan vara bra att ha kvar dem också efter tio år om du fortfarande äger fastigheten. •  Har du köpt något med garanti ska du spara både kvitto och garantibevis så länge garantin gäller eller tre år.

•   Betalar

du räkningar via din internetbank får du inga kvitton men däremot sparar du underlag som visar att du gjort betalningen. Du kan också be banken om kontoutdrag men tänk på att det kan variera mellan bankerna hur

WWW.GREASETHEMUSICAL.SE

LÖR 4 APR KL 14.00 & 19.00, SÖN 5 APR KL 14.00 BILJETTER & INFO:

GÖTEBORG PARTILLE ARENA JULIUS PRODUCTION & SANGRÉ EVENT PRESENTERAR JULIUS PRODUCTION & SANGRÉ EVENT PRESENTERAR JULIUS PRODUCTION SANGRÉ EVENT JULIUS PRODUCTION & & SANGRÉ EVENT PRESENTERAR PRESENTERAR

DANNY

Maud Öhlund är konsumentrådgivare och arbetar på Konsument Göteborg, som erbjuder även dig i Partille kommun rådgivning. Är det något du undrar? Ring 031-368 08 00 för telefonrådgivning måndag – torsdag kl. 9.00 – 12.00 eller skicka ett mail till konsumentfraga@kom.goteborg.se.

2E N T E R TA I N O CH S TAGE FANTAS Y P R ES ENTER AR S TOLT

FAMILJESUCCÉN FORTSÄTTER!

”Svänger som satan” Lotta Engberg ”Svänger som satan” ”Svänger som satan” Anton Hagman Caroline Johansson Kuhmunen REKTOR LYNCH SANDY

KONSUMENTFRÅGOR TILL MAUD

AFTONBLADET AFTONBLADET AFTONBLADET AFTONBLADET

”Lysande ”Lysande ”Lysande musikal musikal musikal musikal för hela för hela för hela familjen” familjen” TIDNINGEN familjen” TIDNINGEN TIDNINGEN

SKD SKD SKD SKD

”Full ”Full pott” pott”

KULTURVINDEN KULTURVINDEN

”Full ”Full pott” pott”

TIDNINGEN KULTURVINDEN KULTURVINDEN

VECKOTIDNINGEN.SE VECKOTIDNINGEN.SE

VECKOTIDNINGEN.SE VECKOTIDNINGEN.SE

SISTA CHANSEN ATT SE DUNDERSUCCÉN!

VECKOTIDNINGEN.SE

”Full pott”

KULTURVINDEN TIDNINGEN

familjen” för hela SKD musikal ”Lysande DANNY Anton Hagman SANDY Caroline Johansson Kuhmunen REKTOR LYNCH

Lotta Engberg

GÖTEBORG PARTILLE ARENA ”Svänger som satan”

DANNY Anton Hagman SANDY Caroline Johansson Kuhmunen AFTONBLADET DANNY Anton Hagman SANDY Caroline Johansson Kuhmunen DANNY Anton Hagman Johansson Kuhmunen REKTORSANDY LYNCH Caroline Lotta Engberg REKTOR LYNCH Lotta Engberg LYNCH LÖR 4 APR KL 14.00 REKTOR & 19.00, SÖN Lotta 5 APREngberg KL 14.00 BILJETTER & INFO:

GÖTEBORG PARTILLE ARENA WWW.GREASETHEMUSICAL.SE GÖTEBORG PARTILLE ARENA PARTILLE ARENA LÖR 4 APRGÖTEBORG KL 14.00 & 19.00, SÖN 5 APR KL 14.00 BILJETTER & INFO: LÖR 4 APR KL 14.00 & 19.00, SÖN 5 APR KL 14.00 BILJETTER & INFO: JULIUS PRODUCTION & SANGRÉ EVENT PRESENTERAR

LÖR 4 APR

JULIUS PRODUCTION & SANGRÉ EVENT PRESENTERAR KLJULIUS 14.00PRODUCTION & 19.00, SÖN 5 APREVENT KL 14.00 BILJETTER & SANGRÉ PRESENTERAR

& INFO:

”Svänger som satan” WWW.GREASETHEMUSICAL.SE WWW.GREASETHEMUSICAL.SE WWW.GREASETHEMUSICAL.SE

”DET ÄR MAGI – MÅSTE SES” ”BRILJANT FAMILJEMUSIKAL”

”UNDERBART CHARMIG väldrillad ba

VBY

TK

rnensemble”DN

SPELAS T.O.M. 29 FEB. Regi: Kålle Gunnarsson

BILJETTER: LISEBERG.SE, 031-400 100, ”THE SOUND OF MUSIC” MUSIC BY RICHARD RODGERS LYRICS BY OSCAR HAMMERSTEIN II. BOOK BY HOWARD LINDSAY AND RUSSEL CROUSE. SUGGESTED BY ”THE TRAPP FAMILY SINGERS” BY MARIA AUGUSTA TRAPP. PRESENTED THROUGH SPECIAL ARRANGEMENT WITH R&H THEATRICALS EUROPE.


15

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 JANUARI 2020

K ALENDARIUM

MELODIKRYSSET

Melodikrysset v.5 - 1 februari 1

Tipsa oss om vad som är på gång: redaktionen@lokalpressen.eu

6

LÖRDAG 25 JANUARI – SÖNDAG 9 FEBRUARI

TISDAG 4 FEBRUARI

Konstutställning på ”Slottet”

Rundvandring i Partille

Konstutställning på ”Slottet” med Lisa Persson Baagoe, måleri och ölandskonstnären Peter Nilsson, akvarell. Öppet lör – sön kl. 12 – 16 samt tis kl. 12 – 15. Partille Herrgård ”Slottet”. Arr: Partille Konstförening

Samling kl. 10.00 vid Rusta, övre delen av parkeringen, eller Partille station, efter tunneln, kl. 10.10. Vi börjar med att gå uppför Himlastegen, dagens mest ansträngande del. Därefter lätt vandring via Paradiset, Mellby, Fjällbo Ängar, Kviberg och längs Säveån tillbaka, ca 7 – 8 km. Fotbeklädnad beroende på väder och underlag. Vi är ute ca 3 tim. Ta med matsäck för en rast. Arr: STF Lerum-Partille

SÖNDAG 26 JANUARI

Jazzcafé: Anders Boson trio Rolf Jardemark på gitarr, Magnus Bergström på kontrabas och Anders Boson sång och trumpet bjuder på sköna jazzstandards. Fri entré! Kl. 14. Caféscenen, Kulturum. Arr: Partille kommun, ABF SVG SÖNDAGAR

Öppet museum: Ett hem i Jonsered Välkomna att besöka arbetslivsmuseet Ett hem i Jonsered och få en inblick i hur arbetarfamiljen Johansson levde i sitt spisrum från 1840-talet och framåt. Museet är öppet kl. 12 – 15. Fabriks­ stråket 32, inne på Jonsereds fabriksområde. Fri entré. Arr: Vänföreningen för Ett hem i Jonsered ONSDAG 29 JANUARI

Språkcafé Nu startar vårens språkcaféer! Här kan du träffa andra människor, och träna på att prata och förstå svenska. Det är gratis och du behöver inte anmäla dig i förväg. Välkommen! Kl.14 – 15.30, Utställningshallen, Kulturum. Arr: Partille kommun och Studieförbundet Vuxenskolan

10 12

13 14

TISDAG 4 FEBRUARI

Hälsodisken: Föreläsning om högkänslighet

15

I höstas blev hörsalen i Kulturum mer än överfull när samtalsterapeuten Anna Candela föreläste om högkänslighet. För alla som inte fick plats då arrangerar vi nu en repris. Fri entré! Kl. 18 – 19.30. Stora scen, Kulturum. Arr: Partille kommun, SV

16

17

18

Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdag i nästa vecka

TISDAG 4 FEBRUARI

Melodikrysset vecka 5 – 1 februari

Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm

Bokcirkel om banbrytande berättelser

Namn:.....................................................................................................................................................

Tillsammans med Folkuniversitetet anordnas bokcirkeln ”Banbrytande berättelser”, där vi läser och diskuterar de litterära verken inför varje salongskväll på Jonsereds Herrgård. Anmälan sker via Folkuniversitetet. I kursavgiften ingår kostnadsfria cirkelträffar på bibliotek samt inträde till herrgårdens litterära salong med fika. Kl. 18.30 – 19.30. Partille bibliotek. Arr: Partille kommun, Göteborgs universitet

Din lokala leverantör av Attefallshus

Easy House Sweden AB Skolvägen 52, Sävedalen 0701- 499 010 info@easy-house.se www.easy-house.se

5

11

Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdagen veckan efter. Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm

Adress:................................................................................................................................................... Postadress:...............................................................................................................................................

Namn: Adress: Postnummer:

Hos oss är alla bilar välkomna!

SA

Service/Reparationer AC-service Reperationsbesiktning (2:or) NU SÄLJER VI ÄVEN DÄCK!

L ON

G BJÖR N DA M M

EN

Herrklippning............ fr. 200 kr Damklippning ........... fr. 260 kr Barnklippning (1-8) ......220 kr Färgning ..........................fr. 750 kr Slingor............................... fr. 800 kr Permanent (inkl. klipp & fön)

890 kr

.................................................. fr.

Olapex-behandling ..... 300 kr Färgning av bryn & fransar ........................................................

JM BILSERVICE Järnstångsvägen 31, Partille

Brodalsvägen 1D, Partille info@jfgbygg.se Kontor 031-26 13 85 www.jfgbygg.se

- Arkitektrådgivning

4

7

9

• Takomläggningar • Snickeriarbeten • Plåtarbete • Egen tillverkning • Försäljning av era fönster med montage!

- Stor valfrihet i materialval och uppdragsform.

3

8

Verksamma i Partille i 24 år!

- Vi anlitar lokala leverantörer och hantverkare.

2

(mittemot Bilprovningen)

Tel. 031-336 82 80

FOTO TILL: Körkort, ID, ID06, Visum, ateljé, ärrskador mm.

240 kr

Tel. 031-44 42 45

Drop in & tidsbeställning Björndammens torg 1 (bredvid Friskis & Svettis)

Vi servar och reparerar alla bilmärken!

Drop in! 5 minuter!

20 BILDER

på en timma - Express! Beställ från minneskort, USB el. mobil.

169:-

www.ssfoto.se Göteborgsv. 84 Sävedalen 031 - 26 04 62

Klingberg & Fo rsberg Bilservice AB Järnstångsvägen 45 433 30 Partille Tel: 031-44 43 20

Välkomna!


16

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 JANUARI 2020

INSÄNDARE/DEBATT Vad tycker du? Har du en annan åsikt eller något annat du vill lyfta fram? Maila till:redaktionen@lokalpressen.eu. Insändare måste vara oss till handa senast måndagar klockan 15.00 för att garanteras publicering samma vecka.

Det är inte lätt att vara träd i Partille När min farfars far, Joseph, för sisådär etthundrasextio år sen kom till mitt föräldrahem med sitt oxdragna pick och pack rymde lasset även en liten ekplanta. Idag är denna gårdens väldiga vårdträd – det självklara blickfånget mellan boningshusen och lagården. Här kan

en rönn, en hassel, ett stort gullregn, två rejäla havtornsplantor samt tre häckar och en mångfald mindre buskage. IDAG FINNER VI få liknande täppor i vårt Partille. Tvärtom växer anmälningarna mot nedtagna eller lemlästade träd, den

Låt oss därför bjuda våra barn stubb­ frihet, våra barnbarn mångfaldsgrönska och våra barnbarnsbarn berättelserna om en mormorsmor och en farfarsfar vars framtidsgärningar en gång i den fjärran dåtiden räddade världen när en ödesdiger växthuseffekt var hotande nära. vårens första starflock landa. Här stoltserar vinterns sidensvansar. Här bjuds alla och envar näring och trygghet. Hundrafaldiga arter är hemmastadda i en vårdträdsek – i dess mikroekologiska universum. Nutiden bjuder mig ingen ek, men nättopp en lika väldig lönn. Härtill omger vi oss med fyra aplar, ett päronträd, ett plommonträd, ett körsbärsträd,

aktuella noteringen lär vara ett tiotal. Dessa orosanmälningar till trots är det otvetydigt som så att vår kommun till allra största delen består av skogar. Är det alltså egentligen någon fara på taket – eller i trädtopparna? Låt oss undersöka detta genom att vända oss till forskarna. Det här får vi då till oss: ett enda levande, leende och lekande tätt-

inpå-träd kan bjuda oss det välmående som håller oss friska, som föder tillförsikten och til�liten inom oss. Därför ska varje träd i vår nära omgivning värnas och vårdas. De tätortsnära träden är alltså bokstavligt talat levnadsviktiga i Partille, i Sävedalen, i Jonsered och i Öjersjö; längs Säveån och i Finngösaravinen. DÄRFÖR FÖDS OCH växer en framtidsönskan fram: Skydda och bevara varje nära träd. För att våra uråldriga gener mår väl av koltrastsången, av lövsprickandets magi, av den intensiva lindblomsdoften, av bokens svalkande skugga... Låt oss därför bjuda våra barn stubbfrihet, våra barnbarn mångfaldsgrönska och våra barnbarnsbarn berättelserna om en mormorsmor och en farfarsfar vars framtidsgärningar en gång i den fjärran dåtiden räddade världen när en ödesdiger växthuseffekt var hotande nära. När det ännu inte var lätt att vara träd i Partille...

LARS JOSEFSSON Trädkramardemokrat

Öppna förskolan och biblioteket gick upp i rök Jag skulle vilja lyfta upp problemet med att både bibliotek och Öppna förskolan försvunnit från Vallhamra. I detta område ökar klyftorna verkligen. Här byggs massor av nya bostadsrätter där många välbeställda barnfamiljer flyttar in, samtidigt flyttar det in många flyktingfamiljer i hyreslägenheterna i området. Men var ska människor träffas och lära känna varandra, det finns inga naturliga mötesplatser? Till exempel finns det skyltar uppsatta runt de nybyggda lägenheterna vid Vallhamra torg, att endast bostadsrättsägare får vistas på gården. Och på Ljungkullen flyttar alltfler flyktingfamiljer in, vilket retar upp vissa "svenska" hyresgäster som till exempel stått i kö för en större lägenhet, vilket ger en väldigt trist och ledsam "vi och dom-känsla". JAG TYCKER ATT det är så dåligt

att både bibliotek och öppna förskolan försvunnit från Vall-

hamra. Båda på ett väldigt fult sätt. Biblioteket genom en renovering av skolan och biblioteket (de sades att det skulle stängas tillfälligt), men det öppnades aldrig igen. Och Öppna försko-

takter och band för livet, detta kan vara det enda stället en flyktingmamma och en mamma i villa/bostadsrätt har chans att få kontakt med varandra och vi behöver denna plats på

Jag betalar skatt och vill att kommunen ska finansiera vår öppna förskola. Med tanke på allt som byggts och kommer att byggas runt Vallhamra torg kan inte skatteintäkter vara något problem! lan försvann då en vattenläcka inträffade i deras lokaler. Lokalerna är nu renoverade, men Öppna förskolan gick bara upp i rök. Utan att man ens fick en chans att protestera. Nu när klyftorna ökar i vårt område behövs dessa mötesplatser mer än nånsin. Öppna förskolan skapar verkligen kon-

Vallhamra torg. Det finns säkert någon som kommer hänvisa till Partille centrum, men jag har själv besökt denna Öppna förskola, men det blir inte alls samma kontakt mellan människor, spridda i hela Partille, man behöver en Öppna förskolan i närområdet. Har man dessutom

en tuff första tid som nybliven mamma är avståndet till Partille ett stort hinder, det är inte enkelt att åka iväg till Partille med buss eller bil med en liten bebis. ATT HÄNVISAS TILL kyrkornas öppna förskolor känns inte heller rätt. Alla är inte medlemmar i svenska kyrkan och känner sig inte bekväma med att gå till en kristen verksamhet. Jag betalar skatt och vill att kommunen ska finansiera vår öppna förskola. Med tanke på allt som byggts och kommer att byggas runt Vallhamra torg kan inte skatteintäkter vara något problem! Och om det är det, höj skatten i Partille, är trött på att höra Moderaterna skryta om låga skatter, när man som förälder i kommunen ser ständiga försämringar för barn och unga! ANNA

Dags för ett tack Ett stort tack för belysning på Göteborgsvägen i Sävedalen. Kör nu den vägen i st f Tillfällavägen även om det blir fel med tanke på boende. THORE

ARG, LEDSEN, UPPRÖRD ELLER BARA GLAD? Har du något inom dig som du känner att du bara måste få ventilera? Vi på Lokalpressen tar gärna emot dina åsikter om ungefär vad som helst! Vi ser fram emot en levande insändarsida där debatter kan utvecklas och nya tankar och idéer får gro! Tveka inte att ta kontakt med oss på mail redaktionen@lokalpressen. eu eller med post till Lokal­ pressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.


17

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 JANUARI 2020 KRÖNIKA

Trodde och hoppades på missförstånd SVAR TILL LENNART BJÖRK OCH LINUS JOHANS­ SON (NR 1/2020): När jag först

läste er insändare trodde och hoppades jag att jag missförstått den, men efter omläsning tror jag tyvärr inte att så är fallet. Ni ondgör er över att KD, M och L röstat för ett förslag som SD gjort. Själva förslaget nämner ni bara i en mening och skriver att det inte var något märkligt. Det oerhörda som hänt är tydligen att SD kommit med ett förslag som andra partier/personer understött. Om en medarbetare på en arbetsplats kommer med ett förslag, som genast förkastas trots att det antagits eller åtminstone diskuterats om någon annan kommit med det, kallas det arbetsplatsmobbning. Jag gillar inte SD:s

politik och människosyn. Åsikten att ingen representant för SD någonsin kan ha bra idéer eller att dessa åtminstone alltid automatiskt ska förkastas, visar däremot också på en människosyn jag inte kan stå bakom. Målet för alla i Partilles kommunfullmäktige borde väl vara det som är bäst för kommunen och dess invånare. Anser V och insändarskribenterna verkligen att även bra förslag alltid ska röstas ner ifall det är någon av SD:s invalda som kommit med dem? Dels missgynnar det i så fall kommunens invånare, dels tror jag att det kan gynna SD och öka partiets understöd. FÖR VERKLIG DEMOKRATI

Vi moderater röstar på bra förslag SVAR TILL LENNART BJÖRK OCH LINUS JOHANS­ SON (NR 1/2020): Vi moderater

tänker rösta på bra förslag från alla olika partier, så har vi gjort tidigare och så tänker vi göra framöver. Allt annat vore respektlöst mot väljarna. Något löfte att stänga ute något eller några partier har vi aldrig lämnat och kommer inte heller att göra. Vi samarbetar med de partier som ligger oss närmast vilket är de tre andra borgliga partierna och vi lyssnar även till bra förslag från alla andra partier. Man kan tycka att det är lite mag-

starkt av vänsterpartiet, fd kommunisterna, att anklaga andra partier för icke demokratiska tendenser, sympatier med tveksamma länder och grumlig historia. Men vi är trots er historia beredda att lyssna även till er och rösta för de gånger ni har ett bra förslag.

VI I VÄNSTERPARTIET vet alltså att växt-

huseffekterna kostar, kostar allt mera, kommer att kosta allra mest för er unga när ni tvingas ta itu med den tickande miljöbomb som tidigare generationer har blundat inför. På sikt kan vi därför komma att föreslå ett utvidgat nolltaxeresande.

D

enna krönika berör det område som ligger mig absolut varmast om hjärtat, nämligen för tidigt födda bebisar eller förtidsbörd som det enligt en ny definition skall kallas lite högtidligt. Skälen är många till att jag valde denna ytterligare specialisering i mitt yrkesliv; barn generellt är alltigenom ärliga och väljer inte att hamna i sjukvården och speciellt dessa småttingar är helt oskrivna blad som av olika anledning har lite bråttom att få se vilka föräldrar de fått. Det är också ett område fullt av tvära kast mellan det akuta och för mig som doktor spännande tillstånd i ena ändan och ett räddat liv, läkning och till föräldrars glädje, otrolig utveckling när man träffar barnet några år senare i den andra. OM MAN 1970 föddes kring vecka 27 och

vägde cirka ett kilo var risken 95 pro-

de gamla ölflaskor med varmt vatten, lade dessa med fetvadd runt barnet och sprang sedan några trappor upp till en annan nybliven mor som hade mycket bröstmjölk, fick en del av den och matade sitt barn med sked innan hennes egen mjölk kom igång. Detta är precis som dagens högt utvecklade neonatalvård; värme, fukt, hud mot hud och donerad bröstmjölk. Som ni förstår av historien växte ju denna flicka upp och blev själv både mor och farmor. DET ÄR KLART att det inte alltid går bra,

men som ni framgår av ovan siffror och berättelse så är prognosen idag ofta väldigt god. Visst händer det också att barnen överlever med någon form av funktionsnedsättning; syn, hörsel, motorik, kognitivt men här finns också väldigt gott stöd och duktiga medarbetare som kan hjälpa till att få livet att fung-

Om man 1970 föddes kring vecka 27 och vägde cirka ett kilo var risken 95 procent att man inte skulle överleva. Idag är det omvänt, fler än 95 procent klarar sig.

JONAS MÅRDBRINK (M) Gruppledare Moderaterna, Partille

MARITH HESSE (M) Kommunstyrelsens ordförande, Partille

Vi i Vänsterpartiet vill bjuda alla er högstadie­elever på ”gratis” bussturer! Vi vet, förstås, att ingenting bortom de goda tankarna är gratis. Därför borde vi kanske inte använda ”gratisordet”, men det vi alldeles nyss fått veta känns nära nog som en försenad julklapp. Självklart känner vi till att bussar kostar och att chaufförer ska ha sin lön, att bussfiler ska byggas, att busskurer ska skötas och att kostsamma busskontrollanter nu växer som svampar ur asfalten. Allt detta är vi förstås medvetna om. Men Vi i V vet också att en enda buss rymmer många tiotals resenärer, att alla bilar kostar, att dessa allt som oftast transporterar en endaste chaufför, att parkeringsplatserna hemma och på jobbet och på dagis och vid affärerna kräver asfalterade kvadratmetrar och härmed förutsätter ytterligare miljöingrepp.

Att födas för tidigt, skitjobbigt och underbart

Men här och nu handlar vårt förslag alltså om en nolltaxa för er som går på högstadiet. Vad kostar detta? Våra duktiga kommunekonomer ger oss svaret: Tio öre i höjd kommunalskatt på varje intjänad hundralapp eller en total årlig kostnad på tio miljoner kronor. Självklart ska även denna summa vägas mot alla andra behov, men Vi i V ser detta belopp som ett angeläget steg på vägen fram emot en mer hållbar och rättvis värld. Låt oss alltså en gång för alla slå fast att de fantasikostnader som ansvariga kommunpolitiker har framfört på denna debattsida blott och bart är fantasier och intet annat. Denna satsning på ett mer miljöriktigt resande är ett av våra många förbättringsförslag inför det kommande budgetbeslutet. Hör gärna av dig med synpunkter och råd! För detta handlar ju om din framtid! Innerligen gärna vill vi därför möta dina goda tankar...

LENNART BJÖRK & YLVA JOHANSSON Vänsterpartiet i Partille

cent att man inte skulle överleva. Idag är det omvänt, fler än 95 procent klarar sig. Utvecklingen i form av teknik och mediciner men också avseende hur man bäst tar hand om de minsta har gått rasande fort. Egentligen kan man ställa sig frågan om det verkligen är utveckling då mycket kring vården av sjuka nyfödda faktiskt handlar om att ge barnen det mest basala och naturliga; värme, närhet, mat samt lugn och ro. Förr togs alla barn från föräldrarna och de fick i vissa fall endast beskådas genom ett glasfönster. Idag har man förstått detta och strävar efter att barnen, nästan oavsett hur sjuka de är, skall få vistas i enskilda familjerum hud mot hud på bröstkorgen på sina föräldrar så mycket tid av dygnet som möjligt.

era väl i vardagen. Diskussionen kring hur långt ner i ålder vi skall ingripa eller inte tänker jag inte ta upp här. Jag har träffat så många barn på uppföljning efter att de vårdats på neonatal; såväl på sjukhusets mottagning som på Lillugglans BVC och det är en otrolig känsla varje gång, när man vet hur svårt sjuka de varit och hur de och deras föräldrar kämpat ibland fyra – fem månader inneliggande, att då se dem springa omkring, skratta, gråta, vara små personer som redan uträttat långt fler stordåd än vad många av oss gör under en livstid.

PONTUS JOHANSSON Barnläkare och neonatolog på Ugglans Vårdcentral & Lillugglans BVC

JAG HÖRDE EN gång en historia från barn-

barnet till en flicka som 1911 föddes i hemmet i Gamlestaden i vad man tror var runt 30 veckors graviditetslängd (av normala 40) och motsvarande barnmorska och provinsialläkare sade till mamman, att det var bara att linda barnet och lägga åt sidan. Det fanns ingen chans att det skulle klara sig. Barnet föddes och visade tydliga livstecken. Mamman som var en rådig människa lyssnade inte på professionen, utan fyll-

TIPS & RÅD FRÅN BARNLÄKAREN Pontus Johansson är barnläkare på Ugglans Vårdcentral & Lillugglans BVC och ger Lokalpressens läsare tips och råd kring såväl barn, sjukdomar och första hjälpen som mat, motion och hälsa.


18

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 JANUARI 2020

KORSORDET TÄVLA OM SVERIGELOTTEN!

Namn: Lokaltidningen 09-2020 Bild: mostphotos.com Konstruktör: Marie Nilsson tillsammans

olaga slå

skenge på bart träkub nöten beröm

mostphotos.com

föregående dag

förskräcklig eldflam ma

hästoch vattensport

är hala vintervägen

maja gräddnos

mam ma åsnesång

krubb

Lös korsordet och var med och tävla om Sverigelotten!

köttsås

ordlek

dans det går runt i

fy katten!

mj uk och skön

göra en snabb teckn ing

läggs last på stillastående vatten

kladd

skyr arbete

vägbeläggn ing

grön i öken

dra i skåne

femtio

ä r ej lögnen

i rom

försvaga speldel

vapen i tornerspel

perso n från en stor vä rldsdel

huvu dbo nad

adlig

dj ungelrep

släkt

sam man

prata

se klocklj u d

får man innan kassan

blodkä rl

båtfä rd blir hjälten

m itt i prick

kan ses med öga

smarr-

görs på raps

plocka ihop

i viss hatt

ig

känner

otåligt utrop

bli

nervös

dj ungelresa

lj ust

entusi-

trivs simfågel i

asm

översättare

kväve utöva pistolkam p

visar tid

Facit från nr 1 2020:

rest i eldstad

görs upp i öppen spis

bör lag ha god

färgglad pippi

tveksamt svar

får vi för lönen

fä rgto n

usch

sägs vara envis

Vi lottar ut Sverigelotten till en lycklig vinnare med rätt lösning av korsordet. Lösningen publiceras i nästa nummer av Lokalpressen. Vi vill ha ditt svar senast den 2 februari.

titel är nytvättad

badas det i

faller på vintern

är stubbig haka

fäller j ulgranen

gnutta

päls runt halsen

bra sak i vak

träd vara torr i halsen

småknarra

© svenska korsord ab

Fyll i dina kontaktuppgifter för att vara med och tävla! Namn: Postnummer:

Förra veckans facit och vinnare presenteras om en vecka i nästa nummer av Lokalpressen!

tj ugoett på uret

siraps-

Adress:

klirrar i glaset

präktig frisk smak

ge fin ullig unge

har tänder som biter i trä

GÖR SÅ HÄR: Skanna/fota och maila ditt svar till korsord@lokalpressen.eu eller klipp ut och posta hela sidan till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Säve­ dalen. Det går också bra att lämna svaret i brevlådan på Göteborgs­vägen 88. Vinnaren publiceras om två veckor.

Ort:

• Gott om tid för synundersökning • Ögonhälsa i fokus • Alltid högsta kvalitet på undersökning och lösning för seendet

Boka synundersökning på telefon eller via vår hemsida: 031 26 50 48 | www.savedalensoptik.se | Göteborgsvägen 32-34, Sävedalen


19

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 JANUARI 2020

INVIGNING STC SÄVEDALEN 1 FEB • KL 09.00–17.00 Häng med oss på vår invigning där vi kommer ha ett fullspäckat schema med träning och roliga aktiviteter. Dagen är fri för alla, medlem som icke medlem.

EXTRAÖPPET SÖNDAG KL 12.00–19.00

ÖPPNINGSERBJUDANDE

199kr KR/MÅN • 12 MÅN AG

STC SÄVEDALEN Göteborgsvägen 104 • 43363, SÄVEDALEN savedalen@stc.se • www.stc.se

www.stc.se

BONUSPAKET INGÅR VÄRDE 2472 KR


20

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 JANUARI 2020

Tid för träning! Ge dig själv den bästa starten på det nya året – sätt igång med träningen redan nu. Med våra produkter kan du träna på hemmaplan utan några problem. Inget kan stoppa dig från en aktiv livsstil!

299,-

299,Spara 200,-

Hantelset 6 delar 12 kg

Pannlampa Trace 3 250 lm

003-569 Ord.pris 299,-

008-656 Ord.pris 499,-

49 90 Spara 30,-

149,-

Löpband 0-12 km/h 002-400 Ord.pris 3 999,-

2 999,Spara 1000,-

Kettlebell 4 kg

Funktionströja 003-417 Ord.pris 79,90,-

003-619 Ord.pris 149,-

399,-

1 299,-

Spara 100,-

Spara 200,-

Träningscykel

Sportbag 60 l

002-714 Ord.pris 1 499,-

944-101 Ord.pris 349,-

249,Spara 100,-

Välkommen till Jula!

Besök våra varuhus eller handla online på jula.se Gäller fr.o.m 2020-01-22 t.o.m. 2020-02-05. Priser inkl. moms. Med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel.

Trådlösa in ear-hörlurar Duet2 006-751 Ord.pris 499,-

Profile for Lokalpressen

Lokalpressen Partille nr 2 26 jan 2020  

Lokalpressen Partille nr 2 26 jan 2020  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded