__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PARTILLE

LOKALTIDNINGEN FÖR DIG SOM BOR I PARTILLE KOMMUN ÅRGÅNG 6 NR 23 21 JUNI 2020

KULTUR

BILD: PRIVAT

Kammarmusik i Jonsered Herrgården stod som värd för sjunde gången för sommarkursen. SIDAN 6

SPORT

BILD: LEIF LUNDVALL

Äntligen avspark

Spelschemat är spikat och Sävedalens herrar inleder borta.

STÖLDPROBLEM I ICA-AFFÄREN

SIDAN 7

FÖRSÄLJNING & REPARATIONER • • • • •

Persienner Plisségardiner Lamellgardiner Rullgardiner Markiser + vävbyte

Svenska kvalitetsmarkiser från Riviera Återförsäljare åt

Medlemmar i

Färgvägen 1 i Stenkullen (Modeco) Öppet: måndag – fredag 09.00 – 18.00 | www.conoplisseer.se 0302-181 55 / 0708-37 36 70 | nina@conoplisseer.se

SIDAN 4

BILD: JONAS BENGTSSON


2

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 JUNI 2020

REDAKTIONEN

FRÅN SVENSKA MYNDIGHETER Box 2002, 433 02 Sävedalen BESÖKSADRESS: Göteborgsvägen 88 i Sävedalen TELEFON: 0702 - 41 79 95 WEBB: lokalpressen.eu ANSVARIG UTGIVARE: Jan Larsson UPPLAGA: 18 000 ex. UTGIVNINGSOMRÅDE: Alla hushåll i Partille kommun, Fräntorp, Utby och Kviberg TRYCK: Bold Tryckeri DISTRIBUTION: Svensk Direktreklam

Jan Larsson

Jonas Bengtsson

Maria Graf

Ansvarig utgivare/försäljning jan.larsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Redaktör jonas@lokalpressen.eu 0704-57 55 75

Redigering/annonsproduktion maria.graf@lokalpressen.eu 0704-99 92 17

Owe Mabäck

Ulf Magnusson

Aron Mikael Sik

Försäljning/annonsproduktion owe.maback@lokalpressen.eu 0709-32 39 02

Reporter/fotograf ulf.magnusson@lokalpressen.eu 0709-18 01 99

Reporter aron@lokalpressen.eu 0760-24 21 82

Matilda Falk

Kerstin Parker

Jenny Hein

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

VI BER OM TÅLAMOD MED UTDELNINGEN JUST NU

Sommaren blir annorlunda i år. Tack för att du håller ut. Är du 70 år eller äldre? Det går bra att umgås med andra utomhus, men det är viktigt att hålla avstånd. Tänk också på att inte besöka platser där många människor samlas. Ta gärna hjälp med att handla och göra ärenden. Även om det är tufft så är det viktigt att vi håller ut och skyddar varandra. När vi håller avstånd hjälper vi också till att minska belastningen på vården. Att vi alla tar ansvar, gör stor skillnad. Tillsammans bromsar vi smittan.

Med anledning av corona ber vi om tålamod gällande utdelningen av Lokalpressen. Vår distributör följer Folkhälsomyndighetens restriktioner och anvisningar. De jobbar hårt för att dela ut tidningen till alla hushåll men det finns risk att Lokalpressen kan bli sen och tyvärr i vissa enstaka fall helt utebli. Vi hoppas på förståelse hos alla läsare. Våra tidningar finns alltid att läsa på lokalpressen.eu och att hämta på flera platser i kommunen.

NÄSTA NUMMER?

TIPSA OSS!

Lokalpressen ges ut varje helg under 2020 med undantag för sommaruppehåll veckorna 28 – 31.

Vad händer runtom i Partille kommun? Tipsa oss om nyheter eller reportage som vi borde göra! Vi vill vara med där det händer, när det händer – så tveka inte att maila oss på redaktionen om stort som smått på redaktionen@lokalpressen.eu.

UTEBLIVEN TIDNING? Har du inte fått tidningen? Hör av dig på mail till jan.larsson@lokalpressen.eu eller ring 0702-41 79 95. Du kan även reklamera din uteblivna tidning direkt på sdr.se/kontakt/reklamationer.

LÄSARBILDER Dela med dig av dina bilder! Har du tagit ett foto som du vill att fler ska få se? Skicka det till oss på redaktionen@lokalpressen.eu så publicerar vi det i mån av plats.

HÄR FINNS TIDNINGEN Du vet väl att du kan läsa tidningen digitalt också? På lokalpressen.eu finns alltid det senaste numret ute. Du kan även hämta tidningen på kommunhuset, Partille bibliotek och i Glashuset.

ANNONSVILLKOR Deadline för annonsmaterial är måndag före utgivning. Uteblivet eller felaktigt annons­ införande ersätts med högst annons­kostnaden.

Fortsätt följa myndigheternas rekommendationer. Läs mer på krisinformation.se eller ring 113 13.


3

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 JUNI 2020

EXTRA SKYDD & LÅNG HÅLLBARHET

Pålitliga färger särskilt utvecklade för att din fasad ska se nymålad ut länge. Står emot väder, vind och solljus och har dessutom utmärkt skydd mot påväxt av svartmögel. *Gäller Alcro Bestå täckfärg 10L, ord. pris från 2807:-, och Jotun DEMIDEKK Ultimate täckfärg 10L, ord. pris från 2925:-, 15/5–01/08 2020. Lokala avvikelser kan förekomma. Med reservation för slutförsäljning.

Kungälv

Partille

Göteborg

Mölnlycke

Stenkullen

Askim

Angered

Teknikergatan 7 0303-630 40

Mellbyvägen 33 031-340 05 70

Danska Vägen 96 031-337 55 50

Hönekullavägen 21 031-88 56 88

Färgvägen 6 0302-222 45

Sisjövägen 49 031-748 47 30

Salviagatan 1 031-797 44 40

Ska ni byta tak under 2020? Vill du INTE ha en kostnadsfri offert och genomgång av vad som ska göras på ert tak.

Vill du INTE att vi använder ytbehandlande betongpannor av bästa kvalitet.

Vill du INTE att vi använder byggnadsställnng som personskydd.

Vill du INTE att vi lägger pannorna med rätt överlappning i förhållande till vinkel på taket.

Vill du INTE att vi har försäkringar som skyddar hantverkarna, fastigheten samt skada på tredje part.

Vill du INTE ha takläggare med yrkesbevis.

Vill du INTE att vi använder underlagspapp som Bygg AMA förutskriver. Vill du INTE att vi använder läkt av bästa kvalitet.

Vill du INTE att vi tillverkar allt i plåtväg på vår verkstad som är anpassat just för ert tak. Vill du INTE att vi håller rent efter oss samt ombesörjer all sophantering.

Då ska du inte kontaka JFG Byggmontage AB Brodalsvägen 1D, Partille | info@jfgbygg.se | 031-26 13 85 | www.jfgbygg.se


4

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 JUNI 2020

AKTUELLT

”Butiksstölder ett samhällsproblem” ...kronor ska en 46-årig göteborgare betala i böter (60 dagsböter á 450 kronor) efter att ha dömts för ringa stöld då han den 20 maj stal varor till ett värde av 522 kronor på Ica Maxi i Allum. Den 7 maj, i samma butik, togs en annan man på bar gärning när han försökte stjäla krämer till ett sammanlagt värde av 1 399 kronor. 37-åringen döms nu till villkorlig dom för stöld och ska samtidigt betala 40 dagsböter à 50 kronor. Fler Ica Maxi-tjuvar har fått sina påföljder då även en 35-årig man ska betala 40 dagsböter á 50 kronor efter att ha stulit varor för 399 kronor (ringa stöld) och en 21-årig kvinna ska betala 30 dagsböter à 50 kronor efter att ha stulit hårfärg till ett värde av 93 kronor (ringa stöld).

Partillebo bötfälls efter bilfärd med mobil En man i 40-årsåldern från Partille ska betala 1 500 kronor i penningböter efter att ha använt sin mobiltelefon i samband med att kört bil. Händelsen ägde rum den 15 maj på Kung Göstas väg i centrala Partille. Mannen har erkänt brottet.

Räddningstjänsten varnar för torrt i markerna Räddningstjänsten Storgöteborg manar till stor försiktighet vid grillning och eldning då brandrisken i markerna ökat den efter den senaste tidens varma och soliga väder. ”Du som eldar eller grillar är ansvarig för att hålla uppsikt över elden och se till att den inte sprider sig. Om det inte kan göras på ett säkert sätt ska du avstå från att elda eller grilla”, skriver Räddningstjänsten Storgöteborg på sin hemsida där man även meddelar att ”vi uppmanar till stor försiktighet om du eldar utomhus.I samband med byig vind avråder vi helt från att elda. Bränner du trädgårdsavfall eller eldar och grillar i naturen finns det stor risk för brandspridning. Gnistor far lätt iväg och kan antända skogsmark eller torrt gräs”.

På Maxi Ica Stormarknad i Allum tas omkring tio personer i veckan på bar gärning för snatterier och stölder. – Det är ett stort problem i hela riket, säger butikschefen Michael Strindeborn. I siffernotisen överst till vänster på denna sidan kan man läsa om fyra personer som fått sina påföljder – antingen villkorlig dom eller dagsböter – efter stölder i Ica-affären i Allum. Butikschefen och ägaren Michael Strindeborn känner igen flera av händelserna. –  Det som är glädjande att se är att det blir påföljder av att stjäla från en butik. Går man tillbaka ett par år så blev det inte så ofta åtal utan åklagarna la ned ärendena ganska snabbt. Men nu den senaste tiden bedömer jag att det blir påföljder för både stort och smått, både ringa stöld och stöld. Enligt nya siffror från Svensk handel har butiksstölderna, sett till hela landet, minskat något under coronapandemin. Men Michael tror däremot att de ökat något i hans Ica-butik i Partille, även om det i princip ”alltid varit en relativt konstant hög nivå”. Omkring görs det tio ingripanden per vecka i butiken där tjuvar tas på bar gärning. –  A ntingen görs de av medarbetare eller av någon av de civila väktarna som vi har i butiken och vars enda uppgift är att ta fast tjuvar. De griper dem på plats enligt lagen om envarsgripande och ringer därefter polisen. Hur reagerar de som åker fast? –  Jätteolika, några erkänner direkt och följer med lugnt och försiktigt. Men för ett par år sedan skulle jag göra ett grip av en kille som stulit ett par skor. När jag stoppade honom utanför butiken så hotade han mig

BILD: JONAS BENGTSSON

Michael Strindeborn är butikschef på Ica i Allum och menar att kollegor i hela Sverige har problem med stölder och snatterier.

med en skruvmejsel mot halsen. Då fick jag backa givetvis, säger butikschefen som ser stölderna som ett stort samhällsproblem. –  Kollegor från norr till sö-

mål varje månad med snattare. Känns det uppgivet? –  Ja, det är ett stort problem. Det är kasst och inget man önskar sig direkt. Man vill ju inte

» Det som är glädjande att se är att det blir påföljder av att stjäla från en butik. Går man tillbaka ett par år så blev det inte så ofta åtal utan åklagarna la ned ärendena ganska snabbt. « der och väster till öster ser det här som en stor del i vardagen och ett stort problem. I mindre butiker utan väktare eller ordningsvakter får de göra gripandena själva vilket innebär att man utsätter sig för stor fara. En kollega i Stockholm har anställt en ordningsvakt som arbetar i butiken för att det är så mycket problem med stölder och bråk. En annan kollega hamnar i fysiska slags-

hålla på med det här, utan man vill köpa och sälja varor och förenkla vardagen för kunderna. Därför är det viktigt att den här typen av frågor lyfts så att man kan stärka de straff som finns och se till att det blir påföljder för personerna som begår de här handlingarna, säger Michael Strindeborn och lägger till att det finns inget som utmärker en tjuv – alla typer av människor åker fast.

Butiken har även drabbats av stöldligor som riktat in sig på särskilda varor – alltså rena beställningsjobb där stöldgods som kött, rakblad eller lyxkaffe säljs vidare. Robert Björklund är kommunpolis i Partille som tillhör samma polisområde som Örgryte, Angered, Kortedala, Bergsjön, Utby och Gamlestan. Även han ser butiksstölderna som ett samhällsproblem. –  Jag delar Michaels uppfattning om läget och vi har kontakt om vad som händer. Jag vet att de har problem där och även i andra butiker vad gäller stölder av bland annat dyrare kött. Och i en Ica-affär i Angered är de stora chokladkakorna på 200 gram väldigt stöldbegärliga. Statistiken för butiksstölder kan dock ibland bli missvisande för om tjuven springer iväg klassas det i stället som rån och inte stöld. Sedan är även mörkertalet stort vilket blir ett problem när butikerna sedan gör sina inventeringar och ser vad som saknas, säger Robert Björklund. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Hudläkare i Partille får kritik av Inspektionen för vård- och omsorg Inspektionen för vårdoch omsorg, IVO, slår fast att en hudläkare i kommunen brustit i sin yrkesutövning. Ärendet hos myndigheten har föregåtts av en anmälan upprättad av en patient till hudläkaren. Patienten besökte hudläkare vid ett flertal tillfäl-

len mellan 2017 och 2018 för ett sår på stortån. Läkaren gjorde först bedömningen att det rörde sig om nageltrång men ställde vid senare besök diagnosen psoriasis. Då insatt behandling inte förbättrade symtomen återkom patienten för ytterligare bedömning. Hudläkaren ska då ha föreslagit en mindre operation med vävnadsprov, men menade att man kunde avvakta då symto-

men var milda. När patienten därefter sökte sig till annan vårdgivare konstaterades besvären i stortån bero på cancer. IVO menar att hudläkaren brustit i sin medicinska bedömning och vidare underlåtit att ta vävnadsprov på patienten. Inspektionen anser att läkaren borde tagit ett vävnadsprov redan vid misstänkt psoriasis. Av journalen att döma, menar IVO, framgår att patienten inte

informerades om riskerna med att avstå vävnadsprov. Läkaren, å sin sida, hävdar att patienten har informerats och att denne själv valt att avstå vävnadsprov på grund av sin arbetssituation. Läkaren framhåller samtidigt att vården har getts i samförstånd med patienten, mot bedömning av symtom och kliniska fynd. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu


5

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 JUNI 2020

AKTUELLT

Kändisar gör videohälsningar för välgörenhet På memmo.me går det att beställa videohälsningar från kändisar som Peter Forsberg, Kalle Moraeus och Victoria Silvstedt. Men även från Partilleprofiler som Isabelle Gulldén, Loui Sand, Annika Sjöö och Anders Svensson. De allra flesta kändisar skänker intäkterna till välgörenhet. Tanken bakom Memmo är att skapa unika möten och närmare band mellan kändisar och deras fans. Det ska ske genom att fans, eller deras anhöriga, beställer och betalar för personliga videohälsningar. Sajten memmo.me har funnits sedan i slutet av förra året och har blivit väldigt populär – både bland fans och kändisar. Memmo är en sammanslagning av engelska ordet "memorable" som betyder minnesvärd samt "memo" som står för meddelande. Totalt finns över 500 kändisar med. Däribland stora "klassiska" namn som Ola Rapace, Suzanne Reuter, Jonas Hallberg, Kristin Kaspersen, Marcus Allbäck, Gunilla Persson, Dogge Doggelito och Börje Salming – men även en hel del nya youtubers, influencers, dokusåpakändisar och tiktokers som Robin ”Mos” Andersson, Gurkis och Rosfalths. I USA tar kändisar som Snoop Dogg och Sarah Jessica

Parker flera tusen dollar i betalt per videohälsning på en liknande videoplattform. I Sverige är det lite blygsammare siffror då priserna varierar från 5 till 2 000 kronor.

Även ”Let's Dance”-deltagaren Anders Svensson har valt Barncancerfonden som sin välgörenhet. ”Hej, Anders Svensson här. Jag är ny här på Memmo och ni får gärna boka en hälsning. En grattishälsning eller en lycka till-hälsning eller vad ni känner för. Jag har valt att donera alla eventuella pengar till Barncancerfonden. Så hör av er så fixar jag gärna en hälsning. Ha det gott, hej!”, säger Öjersjöbon på memmo.me.

ANDRA KÄNDISAR PÅ sajten är apdockan Alejandro Fuentes Bergström (1 600 kronor), skådespelaren Stefan Sauk (350 kronor), boxaren Mikaela Laurén (200 kronor), Ola-Conny (150 kronor) från Gekås i Ullared och bronshjälten Thomas Ravelli (400 kronor). –   Jag har ju gjort mängder med sådana här hälsningar under många år och det är roligt att få den kontakten med fans och folk i allmänhet. Om jag kollar på Instagram nu så ser jag

att det är 50 förfrågningar där det är nystartade korpklubbar, bröllop och andra som vill ha en hälsning. Och inne på Memmo är det fyra hälsningar jag måste spela in i dag, man har ju en vecka på sig. Särskilt nu i coronatider så är det roligt att kunna glädja människor på det här sättet, säger Mölnlyckebon och målvaktslegendaren Ravelli till Lokalpressen. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

FLERA PARTILLEPROFILER FINNS

med på Memmo. Däribland Loui Sand och Annika Sjöö – men även handbollsstjärnan Isabelle Gulldén som kostar 300 kronor och fotbollslegendaren Anders Svensson som kostar 200 kronor att få en hälsning från – intäkter som båda skänker till välgörenhet. ”Hej, Bella Gulldén här, nu finns jag här på Memmo och är tillgänglig till att spela in hälsningar till födelsedagar och bröllop eller vad det kan tänkas vara. Alla min intäkter går till Barncancerfonden så jag hoppas att vi ses och hörs här inne, ha det bra!”, säger den förre sävehofaren Gulldén på sin profilsida på videohälsningssajten.

ARKIVBILD: JONAS BENGTSSON, ANDERS HOLMVÉN

Fotbollslegendaren Anders Svensson och handbollsstjärnan Isabelle Gulldén är två av drygt 500 namn som finns med på populära videohälsningssajten memmo.me som startade i slutet av förra året.

Friskis och Svettis bjuder in till utomhusgympa Att vara ute är inte bara bra i en smittskydds-aspekt, det är också riktigt härligt. Särskilt när solen skiner som den gjorde under måndagens gympapass. Lokalpressen var självklart på plats. Charlotte Bolneset arbetar på Friskis och Svettis i Partille som träningsansvarig. Hon beskriver att coronaviruset har påverkat hennes, och kollegornas, vardag i allra högsta grad. –   Precis som andra anläggningar har vi sett en minskning av antalet besökare. Den sociala distansen har alltså inte varit så svår att uppehålla, berättar träningsansvarig Bolneset. Däremot har man förstärkt städ- och hygienrutiner för att öka trygghetskänslan hos medlemmarna. –   Vi städar betydligt mer. Dessutom har vi möblerat om i lokalerna, ökat avståndet mel-

lan träningsmaskinerna och infört begränsningar för antalet passdeltagare till 50, säger hon. Det fina vårvädret har öppnat upp möjligheten för anläggningen att flytta ut delar av verksamheten. –  Vi kände ganska snabbt att många kommer vilja träna utomhus, berättar hon. Vanligtvis börjar utomhuspassen inte förrän efter midsommar, men i år startade vi redan första april. Med stöd från kommunen tog instruktörerna med högtalare

BILD: ELLEN NILSES

Friskis och Svettis i Partille har flyttat några av passen utomhus.

Charlotte Bolneset trivs i sin nya arbetsmiljö.

och mikrofon ut, till fotbollsplanen ovanför anläggningen i Björndammen. Medlemmar vallfärdade till passet från alla delar av Partille. –  Reaktionerna har varit väldigt positiva. Så här skulle vi göra varje år, säger Charlotte Bolsenet. Charlotte Bolneset vill också betona att rörelse är extra vik-

tig i tider som dessa. –  I och med att många väljer att jobba hemifrån och missar den viktiga vardagsmotionen, är det perfekt att komma hit och aktivera kroppen. Våra medlemmar har uttryckt tacksamhet för att vi håller igång verksamheten trots dessa extraordinära omständigheter, säger hon. Hur ser sommaren ut?

–  Det hålls inte lika många pass som under våren, men planen är tre utepass i veckan hela sommaren. Dessutom ingår vi ett samarbete med SAIK, där vi kan låna orienteringskartor till våra medlemmar, berättar Bolsenet. Det har många varit intresserade av. ELLEN NILSES ellen.nilses@lokalpressen.eu


6

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 JUNI 2020

KULTUR

Coronan kan inte tysta kammarmusiken Kriser kommer och går men Jonsereds herrgård består som en kulturell samlingsplats. I förra veckan genomförde Högskolan för scen och musik sin årliga sommarkurs då sju studenter fördjupade sig i kammarmusik. Rummen på herrgården klingar även i denna coronakris av musik och kultur som i svunnen tid. Förr var det Gibsonfamiljen som samlade kulturpersonligheter som författarna Rainer Maria Rilke, Viktor Rydberg, Ellen Key samt Göteborgstonsättaren Wilhelm Stenhammar. Nuförtiden disponerar Göteborgs universitet Jonsereds herrgård och i förra veckan arrangerades det fördjupningskurs i kammarmusik för sjunde gången för studenter från Högskolan för scen och musik. –  I år var det mycket osäkert om detta återkommande event i den vackra herrgårdsmiljön skulle bli av på grund av coronasituationen, men efter att vi lärare arbetat fram en riskanalys och en plan för kursen så fick vi tillstånd att även i år ge begåvade musikerstudenter möjlighet att spela ihop, säger läraren och Lerumsbon Tobias Granmo som höll i sommarkursen tillsammans med kollegan Daniel Berg.

BILD: PRIVAT

Sju studenter – Alma, Lydia, Victoria, Bengt, Adrian, Carl, Ingrid – från Högskolan för scen och musik i Göteborg har fördjupat sig i kammarmusik. Lerumsbon Tobias Granmo (längst till höger) höll i sommarkursen på Jonsereds herrgård tillsammans med göteborgaren Daniel Berg (bredvid). Här med sjön Aspen i bakgrunden som herrgården ståtar vid.

Högskolan för scen och musik har bedrivit distansundervisning sedan i mars och det gick inte att ta miste på spelglädjen som spreds i huset under de tre dagar som kursen bedrevs. Studenterna fick nu äntligen musi-

cera ihop – något de inte gjort på flera månader. –   Jonsered är verkligen en vacker och härlig plats. Att vara här på kursen var en underbar upplevelse och jag är så glad att jag fick vara med om det här, sä-

Violinisten och läraren Tobias Granmo instruerar Adrian (violin), Ingrid (violin) och Carl (piano).

ger den italienska gäststudenten och cellisten Victoria som var en av sju utvalda deltagare från Sverige, Danmark och Italien. Under kursen satte de tänderna i musik komponerad av bland andra Vivaldi, Mozart,

Wieniawski, Bartok och Cage. I år blev det tyvärr ingen offentlig konsert som avslutning men en intern konsert spelades däremot in för webben.

Slagverksläraren Daniel Berg tillsammans med Alma (trumpet) och Lydia (marimba).

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu


7

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 JUNI 2020

SPORT

Nystart för fotbollen Efter världens genom tiderna längsta försäsong är det äntligen dags för fotbollen att dra igång seriespelet. Division 2-laget Sävedalens IF inleder den 27 juni mot Vänersborgs IF – men innan dess väntar finalen av Östra cupen. Precis som för alla andra lag i Sverige så har längtan varit stor även för Partilles alla lag. Spelare och ledare ligger i startgroparna och bara väntar på att få komma igång denna ovanliga säsong. Den framflyttade starten och pandemin har naturligtvis fört med sig många förändringar, till exempel spelas alla matcher tills vidare utan publik. Endast de personer som behövs för att genomföra arrangemanget får vara med. Men möjligheterna att se matcherna på TV eller på andra medier har lyckligtvis ökat drastiskt och är en viss tröst i bedrövelsen för många sportälskare. Kommunens högst placerade lag, Sävedalens IF i division 2, spelar sin premiärmatch den 27 juni borta mot Vänersborgs IF. –  De flesta av våra matcher filmas och går att se på något sätt. Det är naturligtvis tråkigt att inte kunna bjuda in vår pu-

blik när vi spelar. Vi har inte de största åskådarmassorna jämfört med många andra lag men vi har många som verkligen bryr sig, säger Sebastian Chitsaz som är tränare i Sävedalens IF. EN STOR FÖRÄNDRING är att serien bara innehåller hälften av antalet matcher i år. –  Det blir en enkelserie där alla lag bara möter varandra en gång. Varenda match av de tretton kamperna är därför extra viktig och varje poäng blir tung att få med sig. Det gäller att vara med från första början. Det blir självfallet inte riktigt lika sportsligt som om man möter alla lag på både hemma- och bortaplan. –   Det är inte optimalt men utifrån det läget som vi befinner oss i är det ett bra beslut. Med ett så tight spelschema som det hade blivit annars hade det ställt väldigt höga fysiska krav på spelarna och skaderisken hade blivit

BILD: LEIF LUNDVALL

Fotbollstorkan är slut och spelarna i Sävedalens IF är beredda för seriestart efter en försäsong som varat fem månader.

FAKTA

När spelar Partillelagen sin seriepremiär? Sävedalens IF, herr: 27/6 borta mot Vänersborgs IF. Division 2 Sävedalens IF, dam: 21/6 hemma mot Öckerö IF. Division 2 Jonsereds IF, herr: 17/6 borta mot Nols IK (efter presslägg­ ning). Division 4 Jonsereds IF, dam: 23/6 borta mot Qviding FIF. Division 4 Partille IF FK: 3/8 hemma mot Gårda BK. Division 4 Björndammen BK/Öjersjö IF: 15/8 hemma mot Lunden Överås BK. Division 5 Partille IF SC: 14/8 borta mot Gothenburg Celtic FC. Division 7

Spelskicklige Fredrik Alnäs är tillbaka i Sävedalströjan efter ett år i Landvetter IS.

Även Sävedalens damer har hunnit träningsspela innan serien drar igång. Formen är god efter att laget tränat hela 67 gånger sedan januari. Här är skyttedrottnin­ gen Saga Willén på jakt efter ytterligare ett mål.

alltför hög, säger Chitsaz. Lagen har hållit igång bra under den långa försäsongen men i och med att det inte fått spelas några träningsmatcher är osäkerheten större än vanligt när det gäller den egna kapaciteten och hur man står sig mot andra lag. –   Vi har tränat på bra och mycket och jag tror att vi är minst lika förberedda som våra konkurrenter. Vi hade kanske en liten dipp med motivationen ett tag men vi tog lite ledigt så nu är inspiration, motivation och ambition på topp igen. Jag tror att detta med enkelserie kommer att passa oss fint. Vi brukar vara bra på måstematcher, säger

David Franklin som är en av lagkaptenerna i Sävedalens IF. LÄGET I LAGET är bra och spelarna är hungriga och motiverade efter den långa väntan. –  Vi har lite småskador som håller på att rätta till sig. Det är bra stämning i truppen och de allra flesta spelarna är tillgängliga för match, säger Sebastian Chitsaz. Målsättningen är klar och den är högt ställd. –  Vi vill spela division 1-fotboll nästa år och det hade varit enormt roligt att få göra det med det här laget. Men serien innehåller många konkurrenskraftiga lag, där många har en större budget och en bättre ekonomisk backning än vad vi har. Men jag är inte missnöjd på något sätt. Vi har fått bygga med andra värderingar och därmed också fått en grupp, spelare och ledare, som är väldigt bra, säger Chitsaz. Sävedalen har hunnit spela en träningsmatch mot Vinbergs IF som också är ett division 2-lag. Matchen slutade 3 – 3 efter att SIF haft ledningen med 3 – 0. Det var en match med två ansikten. En väldigt bra första halvlek både offensivt och defensivt men sedan tog motståndarna över något och lyckades komma ikapp i värmen, säger Sebastian Chitsaz. INNAN FÖRSTA SERIEMATCHEN kommer också den uppskjutna finalen i Östra cupen att spelas. Sävedalen möter på söndag 21 juni Angereds BK, ett lag som satsar hårt på årets säsong. Finalen skulle ha spelats i slutet

av mars men blev inställd i sista stund efter ett befarat virusutbrott på spelare i motståndarlaget natten före match. Sävedalens IF har historiskt sett varit framgångsrikt i Östra cupen. Fyra cupsegrar sedan 2012. Cupen är viktig för förutom titeln ger en finalvinst också en biljett till Svenska cupen och chans att få möta storlag på Vallhamra IP. De senaste åren har framgångarna i Östra cupen gett matcher mot Halmstads BK, Ängelholms FF och Malmö FF. Matchen mot MFF 2013 blev en folkfest och är ett stort minne för många fotbollsintresserade i kommunen. –  Vi vill tävla mot de allra bästa lagen i Sverige och visa att vi är ett bra lag så därför är det jätteviktigt att vinna på söndag. Vi vill också visa att vi är det bästa laget i östra Göteborg och vinner vi har vi tagit hem titeln tre av de senaste fyra åren och det skulle ju kännas bra. Matchen spelas på Ullevi och tippas bli väldigt jämn eftersom Angereds BK är ett lag som verkligen satsar och är på gång. De slog ut division 1-laget Qviding på vägen mot finalen och vann komfortabelt sin seriepremiär i söndags. –  Det kommer att bli tufft och det kommer att bli en rafflande final men jag håller oss själva som knappa favoriter, avslutar Sebastian Chitsaz. Vad som händer med segrande lag i Östra cupen finns det ännu ingen information om detta alldeles speciella år. LEIF LUNDVALL leif.lundvall@gmail.com


8

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 JUNI 2020

FRÅGA-SVAR med Bobo S undgren

Bobbo från Partille var ett av Sveriges värsta nättroll Det började med att Bobbo Sundgren debatterade migrationspolitik och svarade på näthat genom att retas. På sin blogg låtsades han driva en rasistisk sekt och därefter eskalerade hans nättrollande till att retas med kändisar. Efter tolv års tid slutade han och valde därefter att skriva en bok om sina erfarenheter – en bok som nu släppts på Pug förlag. Du kallar dig själv för ett av Sveriges värsta nättroll – men vad är egentligen ett nättroll? –  Enligt min breda definition är det någon som leker med någon annans hjärna på internet. Det är inte samma sak som ”näthatare”, vilket jag kallar de som populärt kallas troll i Sverige. I nättrollandets subkultur räknas inte elaka kommentarer som trollande, utan det krävs avancerade manipulationer, vars syfte är att fånga någon i en interaktion och göra bort personen med allehanda slags manipulationer – för ”lulz”, alltså för skoj skull. Du nättrollade under tolv år – vad var drivkraften att hålla på så länge? –  Jag var duktig på det och stolt över det, men det började med att jag debatterade migrationspolitik och fick mycket näthat, som jag reagerade på genom att retas. Vad gjorde du mer konkret? –  Konkret hade jag en blogg 2006  –  2008, som hette som mitt dopnamn: Tobias Struck, där jag låtsades ha alltmer extrema åsikter. Jag låtsades då även ha en rasistisk sekt, som inte fanns i verkligheten. På senare år retade jag även kändisar och skapade mycket stor uppståndelse genom det på Linked­In. Vad är skillnaden på näthat och nättrollande? –  Skillnaden är att vem som helst kan näthata men äkta nättrollande kräver mer list. Vad var det som fick dig att sluta trolla 2018? –  Jag blev utsatt för en stor konspiration från en grupp med elitnättroll, som förnedrade mig och gjorde mig deprimerad.

OM

Bobbo Sundgren Ålder: 45 Bor: Hindås Uppväxt: Partille Familj: Fyra barn Yrke/gör: Värvare för en välgörenhet, psychic medium, PR-konsult och författare

Dessutom tyckte min dåvarande flickvän att jag borde sluta. Varför vill du berätta om det här i en bok? –  Boken ger en unik inblick i en hemlig subkultur och är därför viktig. Den kan ses som mitt sätt att ta ansvar, eftersom jag både förklarar den bakgrund med trauman som gjorde att jag ville manipulera omgivningen – plus att inblicken kan ge skydd mot manipulationer. Hur ser du på dina år som nättroll så här i efterhand? –  Jag väljer att dra nytta av de positiva lärdomar om påverkan och internet som jag har vunnit – och vara stolt över att jag har dykt djupt ned i ett farligt träsk och kan varna för odjuren där, så andra inte måste skadas av dem. Du har bytt namn från Tobias Struck till Bobbo Sundgren, varför då? –  Min dåvarande arbetsgivare var orolig över vad jag hade skrivit på internet och tyckte att jag skulle byta namn. Jag tänkte att nog kommande arbetsgivare skulle reagera likadant och bytte namn. Sedan återföll jag i trollandet med mitt nya namn 2015. Hur länge bodde du i Partille och hur ser du på uppväxten här? –  Jag bodde i Partille från födseln till jag var 19, då jag blev förälder 1994. Uppväxten i en konstnärsfamilj på Artles torg med en massa truckdrivers och Volvo-arbetare i hyreshuset hade kunnat vara mycket svårare i dag, tror jag. Men människor var vänligare mot varandra på 80-talet, i alla fall inom arbetarklassen. När vi bodde i radhus i

BILD: CAJSA SVENSDOTTER

Bobbo Sundgren är aktuell med nysläppta boken ”Så blev jag ett av Sveriges värsta nättroll”.

Lexby ett år när jag var tio var det inte lika vänligt – och vi återvände till hyreshuset. –  Vårarna var fulla av spring, cyklande, krigslekar och fritt äventyrande längs med järn-

kalla med mycket snö och alla umgicks med alla över åldersgränser bland barnen. Vi åkte pulka och byggde snöhyddor. –  Vi kunde göra så galna saker som att åka tio ungar på en

» Jag väljer att dra nytta av de positiva lärdomar om påverkan och internet som jag har vunnit – och vara stolt över att jag har dykt djupt ned i ett farligt träsk och kan varna för odjuren där. « vägsspåret, under viadukten mot UNO-X-macken och bland radhusen, där barnen inte gillade att vi från hyreshuset cyklade. En gång blev jag hotad med kniv av en ”radhusunge”. Somrarna tillbringade jag med familjen på lantstället i Halland. Vintrarna var

fruktvagn nedför backen från Paradiset. I ”lokalen” anordnades discon med försäljning av chokladbollar. På väggarna runt pingisbordet hängde affischer med Twisted Sister, Kiss och WASP. När flyttade du till Hindås och varför blev det just där?

–   Mitt ex och jag hade en dröm om en tillvaro här och flyttade hit för något mindre än ett år sedan. Tyvärr slog en stor stress till mot mig inför utgivningen av boken, eftersom den avslöjar mycket smärtsamma saker om min barndom. Så vår relation skadades och avslutades med att mitt ex flyttade. Men för mina barns skull har jag arbetat hårt för att kunna vara kvar i huset. Vad har du för tips till folk som vill sluta vara nättroll men inte kan på grund av att det blivit ett beroende – eller personer som vill hjälpa nättroll i sin närhet? –  Var ärlig mot dig själv om att du kompenserar dig med maktkänslor för din osäkerhet. Hitta bättre energikällor, som att ha en fin respekt och kärlek i en kärleksrelation, göra en bra insats på ditt jobb och stå upp för dig själv och dina närmaste. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu


9

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 JUNI 2020

AKTUELLT

Inredningsdesignern Anna Nelson hemestrar med stil I och med coronaviruset och dess restriktioner är hemester på tapeten. Men i ett hem som Anna Nelsons vore det dumt att klaga. Lokalpressen fick komma på besök hos inredningsdesignern. Anna Nelson, 39, har sedan sex år tillbaka arbetat med inredning. Efter flertalet år som anställd på diverse företag i branschen, bestämde hon sig för att bedriva sin verksamhet på egen hand. Det blev en storsatsning, med tillgång till ett 800 kvadratmeter stort lager och det senaste inom inredning. –   Det bästa med att vara egenföretagare är att kunna ha ansvar för hela processen. Nu har jag en mer övergripande bild, och följer kunden hela vägen från första möte till avslutad försäljning, berättar Nelson. Dessutom kan jag bestämma över min arbetsdag helt själv. Att ta hjälp av en inredningsdesigner i säljprocessen är något som blir allt vanligare inom branschen. –  Det har blivit något som är mer standard än inte standard, förklarar stylisten. Förutom “Homestyling” ägnar hon mycket tid åt att konsultera privatpersoner kring deras inredning. –  Det kan vara att bidra med möbelförslag eller råd kring färgval. Jag strävar alltid efter att hitta den röda tråden i ett

BILD: ELLEN NILSES

Hemma hos stylisten Anna Nelson är det ständigt ett projekt igång.

hem. Det är ett väldigt kreativt arbete för mig, personligen, säger hon. Fåtal branscher har lyckats undkomma coronakrisen. Nelson och hennes företag påverkas i hög grad. –   Krisen syns på bostadsmarknaden, som indirekt styr mitt jobb. Fastigheter, som villor och andra fristående bostäder, säljs som vanligt. Det är

bland bostadsrätterna som försäljningen minskat. Marknaden är lite konstig nu, helt enkelt, förklarar inredningsstylisten. FÖR ATT BIDRA till att minska smittspridningen har hon fått vidta ett antal, lite annorlunda, åtgärder. –   Att träffa mycket olika människor ingår i mitt yrke. Men i och med covid-19 har

jag behövt hålla vissa konsultationer digitalt. Kunden skickar bilder eller visar rummen på skype. Det är svårare, såklart, men jag gör allt för att kunna anpassa verksamheten i dessa tider, säger hon. Att inte ta med sig jobbet hem är svårt för Anna Nelson. I det lite dolda huset på Hisingen i Göteborg är allting uttänkt i minsta detalj. Här har stylisten lagt ner mycket tid – och inte minst kärlek. –  Jo, man kan väl säga att mitt yrke syns i hemmet. Jag ser alltid till att ha projekt igång. Ett tag höll jag på med att tapetsera två olika rum samtidigt. Och målade ett tredje, skrattar hon. Hur tror du att framtiden kommer se ut? –  Det är svårt att säga. Bostadsmarknaden är redan turbulent, så som den ser ut. Men för tillfället finns uppdrag att utföra, så än är jag inte orolig. So far, so good, säger hon och ler. NÄR TJÄNSTEN ”HOMESTYLING”

introducerades på den Svenska bostadsmarknaden fanns en del skeptiker. Men Anna Nelson vill uppmuntra alla kommande fastighetsförsäljare att anlita en stylist. –  Homestyling handlar inte bara om att sätta upp en snygg lampa eller fixa nya gardiner, det vi gör är mycket mer omfattande. Stylister ser det där lilla extra som en själv inte ser. Alla borde överväga att ta professi-

onell hjälp, säger hon. I frågan om försäljning är det i allra högsta grad en lönsam och effektiv investering. Anna Nelson och hennes företag A Living är verksamma i såväl Göteborg som Partille, Lerum och Härryda. I sommar står hemester på schemat, bland annat i grannkommunen Lerum. –  Lerum har fina badplatser, till exempel. Det blir till att upptäcka dem, avslutar hon. ELLEN NILSES ellen.nilses@lokalpressen.eu

FAKTA

Homestyling Begreppet homestyling, eller ”homestaging” som det heter ursprungligen, myntades i Sverige redan på 90-talet. Det var dock först kring millennieskiftet som branschen ansågs vara en självklar del i försäljningsprocessen. Homestyling som tjänst är avdragsgillt precis som mäklararvodet.

MER... Se mer på a-living.se eller Instagram @a.living.se.


10

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 JUNI 2020

INSÄNDARE/DEBATT Vad tycker du? Har du en annan åsikt eller något annat du vill lyfta fram? Maila till:redaktionen@lokalpressen.eu. Insändare måste vara oss till handa senast måndagar klockan 15.00 för att garanteras publicering samma vecka.

Alla har vi ett ansvar för att förhindra smitta av covid-19 För någon vecka sedan har demonstrationer anordnats som en del av rörelsen Black Lives Matter. Demonstrationerna har i grund och botten ett gott syfte men blir fel när fler än 50 personer träffas, avstånd inte kan hållas och när det som i Göteborg urartade med upplopp och skadegörelse som följd. Det pågår en pandemi i Sverige och världen. En pandemi som är klassad samhällsfarlig och med samhällsfarlig smitta, vilket gör att sjukdomen covid-19 faller under smittskyddslagen. Detta allvarliga läge innebär att vi alla har ett ansvar för att bidra till att förhindra smitta av virussjukdomen. Folkhälsomyndigheten har utfärdat råd om hur vi ska förhålla oss för att för att undvika smitta och för att inte sprida

den vidare. Råden om att stanna hemma när man är sjuk eller har förkylningsliknande symptom, hålla minst en armlängds avstånd till andra, undvika nya kontakter och skydda äldre och personer i riskgrupp är inte längre något nytt. Det har blivit en del av vårt nya sätt att leva. SAMTIDIGT PÅGÅR ORGANISERADE

protester emot polisbrutalitet och rasism. För att tillsammans visa stöd för den internationella rörelsen har tillstånd sökts och demonstrationer har hållits, men tillströmningen av människor har överstigit 50 personer som är det tillåtna maxantalet för en allmän sammankomst. Beslutet om att begränsa antalet människor genom ett förbud kommer från regeringen och är ett led i att

De två problemen med lagförslaget om LAS Justitierådet Gudmund Toijer har på regeringens uppdrag lagt fram en utredning om en ”moderniserad” arbetsrätt. Tyvärr har hans uppdrag inneburit att förslag har presenterats som skulle föra löntagarnas position i förhållande till arbetsgivarna mer än 80 år bak i tiden. Vi inom LO-facken i Partille, Härryda och Mölndal vill visa på de två största problemen med utredningen. 1.  Politikerna ska hålla fingrarna borta från arbetsrätten. Den svenska modellen bygger på balans mellan starka fack och starka arbetsgivare. När Centern och Liberalerna hotar med lagstiftning om man inte kommer överens och utredningen redan har presenterat ett ensidigt förslag till arbetsgivarnas fördel, så blir det väldigt olika förutsättningar vid förhandlingsbordet. Därför måste lagförslaget slängas. 2.  Utredningens förslag är fullständigt obalanserat till arbetsgivarnas fördel. I praktiken innebär förslagen att alla anställda blir provanställda på livstid. Arbetsgivare i företag med under 15 anställda kan säga upp människor utan saklig grund. Utan facklig förhandling. Var tredje månad kan alla arbetsgivare genomföra omstruktureringar av enheter med nya turordnings-

listor. Osäkerheten kommer bli monumental för de som har sjukdomar, är utslitna, har funktionshinder, ensamstående med små barn och andra grupper som redan har svårt att hävda sin rätt på arbetsmarknaden. Vem kommer att våga att prata om arbetsmiljö? Om fackliga rättigheter? Kommer du ens kunna ha en dålig dag? CENTERN OCH LIBERALERNA är tydliga. De vill att det här ska bli lag. Trots att förslaget tydligt bryter mot Januariavtalets skrivning om att bevara balansen på arbetsmarknaden. De vill flytta klockan tillbaka till en tid då arbetarna fick knyta näven i fickan när chefen gjorde fel, när de fick stå med mössan i hand för att få ett jobb. Vi menar att det är helt onödigt att lägga mer tid på remisser och prövningar av Toijerutredningen om arbetsrätten. Släng den i papperskorgen direkt. Det är där den hör hemma.

motverka pandemin. Om alla tog sitt ansvar genom att följa Folkhälsomyndighetens råd om distansiering och regeringens beslut om allmänna sammankomster, så hade det inte varit ett problem med att demonstrera under pågående pandemi. Men dessvärre respekteras inte allvaret med virussjukdomen covid-19, som dagligen orsakar nya sjukdomsfall, lidande och dödsoffer. Att bryta mot lagar, regler och rekommendationer är oansvarigt och respektlöst. Det är att utsätta sig själv för fara och det är hänsynslöst mot andra människor. Sjukvården har sedan pandemin bröt ut burit en tung börda och varit hård ansträngd. När många samtidigt bryter mot flera regler är det ett stort risktagande som också

signalerar nonchalans mot såväl medmänniskor som sjukvårdens och vård- och omsorgens medarbetare. Samtidigt som det viktiga budskapet om att sätta stopp för rasism riskerar att gå förlorat.

eras. När gränser överträds ska insatserna vara tidiga och tydliga. Vi vill se ett samhälle där människor ställer upp för varandra, hjälps åt och visar hänsyn i alla lägen.

EFTER ATT POLISEN hade löst upp

demonstrationen i Göteborg, utbröt oordning som trappades upp till kravaller med stenkastning och skadegörelse. Sammantaget är detta en fullständigt oacceptabel händelseutveckling. Det ligger nära till hands att ställa sig frågan vart samhället är på väg när våld och skadegörelse bevittnas och regler för att undvika svår smitta inte följs. För oss Moderater är det viktigt att skilja på ditt och mitt och att samhällskontraktet respekt-

CAMILLA WALTERSSON GRÖNVALL (M) Riksdagsledamot från Västra Götaland

JOHAN HULTBERG (M) Riksdagsledamot från Västra Götaland

JOHAN ABRAHAMSSON (M) Förbundsordförande och kommunstyrelsens ordf Mariestad

ANNA VEDIN (M) 1:e vice förbundsordförande och gruppledare Kungälv

PETER HERMANSSON (M) 2:e vice förbundsordförande och regionrådsersättare

MARITH HESSE (M) Kommunstyrelsens ordförande, Partille

"Lika verksamheter måste få lika tilldelning" REPLIK FRÅN MODERATERNA: Till

Vänsterpartiet vill vi konstatera att om olyckan är framme och ni någon gång får vara med och styra så lär ni inse att tilldelning till verksamheter måste styras av andra principer än att man får kosta det man vill. Man kan diskutera vad en verksamhet bör tilldelas men när en budget är satt så ska den hållas om inte något speciellt inträffar. Utbrott av smittsam sjukdom kan vara ett sådant exempel, och precis som vi svarade i vår förra insändare så finns

extra resurser (utöver budget) som sätts in om det behövs utifrån Corona situationen. Lika verksamheter måste få lika tilldelning, att någon får högre budget för att de inte hållit den tidigare budgeten är både orättvist mot de som hållit budget och leder på sikt till kraftigt ökade kostnader. TILL LENNART BJÖRK: Förstår inte hur du kan tolka det faktum att vi bemöter dina felaktigheter som att det är ett tecken på att du har rätt. Det är en märklig

syn på debatt. Men för att förenkla för alla i framtiden kan vi låta bli att svara på dina insändare helt, så slipper du fundera på tolkningen. Slutligen till SD, att vi inte röstade med ert förlag beror på att kommunen redan jobbar så. Vi delar synen att ensamhet och isolering är ett stort bekymmer, och än mer i dessa tider. Men att besluta att göra det som redan görs känns inte så framåtsyftande. JONAS MÅRDBRINK (M) MARITH HESSE (M)

Förtydligande gällande smittspridning på förskolor Vi är fortfarande mitt i en rådande pandemi. Vi behöver alla hjälpas åt för att minska folksamlingar och smittspridning. På förskolan kan man inte undvika folksamlingar. Det går heller inte att hålla avstånd. Därför vädjade jag till alla föräldralediga (och andra) att hålla sina barn hemma, om det är möjligt. (Jag fortsätter vädja.) Och det är nu under pandemin och terminens sista veckor

som jag undrar vad ni tror att era barn missar... I vanliga fall minskar vi förskolans verksamhet och ägnar de sista veckorna åt städning m.m. Det är flera barn som ska sluta/flytta/byta avdelning och vi pedagoger behöver tid för att sammanfatta och avsluta terminen. Därför bedrivs ingen vanlig, ordinarie verksamhet under dessa sista veckor. I och med corona är det ännu mindre verksamhet än vanligt. Därför menar jag

på att era barn missar ingenting om ni håller dem hemma. Det handlar ju bara om några ynka veckor. I övrigt tycker jag den svenska förskolan är fantastisk och vi bedriver en bra verksamhet där alla kan känna sig välkomna. Men just i dessa tider behöver vi tänka ett varv till, och inte bara på barnens bästa, utan på ALLAS bästa. Tack. Vi vill ju alla ha en frisk sommar! HELENA

ARG, LEDSEN, UPPRÖRD ELLER BARA GLAD? JERRY JOHANSSON Ordförande LO-facken i Partille

MONICA BENGTSSON Ordförande LO-facken i Härryda

JONNY BLOMGREN Ordförande LO-facken i Mölndal

Har du något inom dig som du känner att du bara måste få ventilera? Vi på Lokal­pressen tar gärna emot dina åsikter om ungefär vad som helst! Vi ser fram emot en levande insändarsida där debatter kan utvecklas och nya tankar och idéer får gro! Kontakta oss på mail redaktionen@lokalpressen.eu eller med post till Lokal­pressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.


11

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 JUNI 2020 KRÖNIKA

Boka en Ditec® Lackskyddsbehandling fr. 3.995:så bjuder vi på övernattning på herrgårdshotell! Erbjudandet gäller för 2 personer.

Göteborgsvägen 48, Sävedalen | Tel. 031- 44 85 00 info@nicecargbg.com | www.nicecargbg.com

Nu finns Lokalpressen på Instagram!

Den perfekta välfärldsidyllen

E

 nligt korrespondenter på plats hyser Sveriges egensinniga vägval i dessa pandemiska tidevarv stor beundran hos engelsmän som i första hand tillhör Brexit-anhängarskaran. Särskilt mycket respekt inger myndigheterna i vårt land för dess mod samt tillit till folkets lyhördhet för att välja egna strategier. Att trotsa stora ledare och smittskyddsexperter i Frankrike och Italien som i likhet med Storbritannien snabbt proklamerade helt slutna storstadsområden kräver befolkningens följsamhet. Hur har egentligen lilla perifera landet Sverige som globalt sett har 1,5 promille av jordens befolkning förtjänat ett grundmurat rykte som den perfekta välfärdsidyllen? Bilden av Sverige

Dagens svenska portalfigurer är utan tvekan Greta Thunberg och Anders Tegnell, som båda visar på stark integritet och som lyser igenom med sina personligheter som Emil i Lönneberga och Ronja Rövardotter. började kanske framstå som ”lagomlandet” redan i mitten av trettiotalet i den amerikanska boken ”Sweden the middle way”. I boken framlyftes på den tiden Sverige som landet där kapitalismen med hjälp av socialismen lyckats få marknadsekonomin att blomma ut. UR ETT EUROPAPERSPEKTIV framstår i våra dagar svenskarna som sekulariserade, progressiva och tillitsfulla personer med ett stort förtroende för myndigheter som nu har fått mycket uppmärksamhet trots sina blygsamma

1,3 procent av EU:s befolkning. Dagens svenska portalfigurer är utan tvekan Greta Thunberg och Anders Tegnell, som båda visar på stark integritet och som lyser igenom med sina personligheter som Emil i Lönneberga och Ronja Rövardotter. Europeiska unionen som innan dagens pandemi och Brexit-dramatik har fått ta sig igenom tidigare finanskris, migrationskaos och Eurokollaps kan förhoppningsvis ändå hitta nya lösningar och återfå fotfästet igen. Mycket beror på gamla rävars comeback med Angela Märkel som exempel, hon leder nu Tysklands fjärde regering sedan 2005. ATT SOM UNION skaffa sig nya lösningar

kan betyda att frångå tidigare strategier när dagens största fiende endast kunde ses i mikroskop. När pandemin smög sig in under radarn var det tydlig brist på munskydd och skyddsutrustningar av olika slag samt lätt-förstådda råd om personlig hygien. I dagens EU är nu beredskapslager under uppbyggnad på sex olika ställen (Danmark ligger närmast oss) som skall uppdateras kontinuerligt enligt gällande hotbild. När vi i bästa fall snart kommer in i post-corona-tiden och åter får stirra miljöhotet i vitögat kanske den biologiska mångfalden och därmed livsmedelsbristen som på längre sikt åter få stå i fokus.

LARS THORELLI Gästkrönikör i Lokalpressen larsthorelli@hotmail.se

Följ @lokalpressen och ta del av bevakningen, eller dela läsarbilder under #lokalpressen, för att publiceras.

MELODIKRYSSET

Melodikrysset v.26 - 27 juni 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 11

12

13 14

15

Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdag i nästa vecka Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm

Melodikrysset vecka 26 – 27 juni

Namn:.....................................................................................................................................................

Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdagen veckan efter. Adress:................................................................................................................................................... Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm

Postadress:...............................................................................................................................................

Namn: Adress: Postnummer:


12

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 JUNI 2020

KONSUMENT Anmäla till Allmänna reklamationsnämnden Fråga: Vi är i tvist med ett flygbolag. Vi har avbokat en resa på grund av pandemin men får inga pengar tillbaka. Är det någon idé att göra en anmälan? Förstår att det är många som sitter i samma situation som vi därför frågan. FUNDERSAM

Svar: Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) har ökat väldigt mycket under den här tiden. ARN har ju olika avdelningar som tar upp olika ärenden. På avdelningen för resor har ärendena fördubblats. På den allmänna avdelningen har det också skett en fördubbling då det handlar om inställda evenemang, konserter med mera. På ARN jobbar man nu med att ta upp ett antal typiska fall som kan bli vägledande framöver. Det kan finnas en poäng att försöka hitta en frivillig överenskommelse med företaget man är oense med särskilt nu i coronatider då det finns risk att företagen går i konkurs. Skulle det hända får du inga pengar. Det är svårt för mig att säga vad du

ska göra men kanske göra ett försök att komma överens och om det absolut inte går, göra en anmälan. Kan det vara en väg, tror du?

Inställd resa Fråga: Vi har bokat en resa och hoppas att vi kan åka det är i slutet av juli. Hur ska vi tänka, ska vi avboka eller ska vi vänta och se. RÅDVILL

Svar: Utrikesdepartementen (UD) har avrått från att resa utomlands till och med 15 juli. Jag skulle nog säga att ni kan avvakta och höra vad UD ger för råd när det börjar närma sig den 15 juli. Om det är en paketresa ni bokat har ni ett bra skydd i paketreselagen. Har ni bara bokat en flygresa är det svårare att få tillbaka sina pengar.

Ingen bruksanvisning på svenska Fråga: Har köpt en ny kamera och blev något förvånad då det inte fanns någon bruksanvisning på svenska. Jag är

och en kostnad per utskrift. Jag förstår att de kan ta betalt för utskrifter men inte att jag

en glad amatörfotograf och har inte så bra kunskap om det tekniska så jag behöver verkligen bruksanvisning. Har varit ute på internet men har inte kunnat hitta någon. Måste inte varor som säljs i Sverige ha en svensk bruksanvisning?

Tvätta händerna, hålla avstånd och hålla ut.

TUMMEN MITT I HANDEN

Svar: Det kan göras undantag om det är en vara för en specifik målgrupp som kan antas ha speciella kunskaper. Du får be företaget du köpt kameran hos att ordna en svensk bruksanvisning. Viktigt att du också förklarar att du inte har så mycket kunskap om kameror. Kan de inte ordna en svensk bruksanvisning kan du be att få häva köpet.

avgift. Så länge du får reda på vad det skulle kosta att få ut det du begär kan banken ta vilken summa som helst.

TILL SIST VILL jag önska alla

läsare en fin sommar. Vi får göra det bästa av den i de tider vi har nu. Tvätta händerna, hålla avstånd och hålla ut.

MAUD ÖHLUND

skulle betala för de timmar de tog att göra detta. Får de ta betalt hur som helst?

Konsumentrådgivare

CHOCKAD

Svar: Enligt betaltjänstelagen ska banken utan kostnad lämna ut information om dina transaktioner. Men det finns ingen lagreglerad skyldighet då det gäller historiskt. Så länge banken har kvar uppgifter om dina transaktioner kan du få ut dem men mot en

Dyrt att be om kontoutdrag från banken

KONSUMENTFRÅGOR TILL MAUD

Fråga: Jag behövde få kontoutdrag från en bestämd tid bakåt i tiden. Trodde att det inte skulle vara några problem men blev chockad då jag hörde vad det skulle kosta. Det var en timkostnad

Maud Öhlund är konsumentrådgivare och arbetar på Konsument Göteborg, som erbjuder även dig i Partille kommun rådgivning. Är det något du undrar? Ring 031-368 08 00 för telefonrådgivning måndag – torsdag kl. 9.00 – 12.00 eller skicka ett mail till konsumentfraga@kom.goteborg.se.

FÖRENINGAR Fästingsäsongen är här, vaccinera dig mot tBE!

Välkommen att vandra i

Lexby Fägata Kulturstigen börjar längst upp på Nygårdsvägen.

Välkommen till

Fästingbussen!

Vaccinera dig mot TBE! Pris 390:(barn 350:-). OBS! även resevaccinationer. Datum

Plats

Lö 20/6

Coop Partille

tid

12-16

Hela turlistan på www.vaccindirekt.se

Nytt För i år!

Fyll i hälsodeklarationen via hemsidan eller på plats. Vaccinera dig i bussen eller utomhus.

Vi förstår att du är rädd i tider som dessa. Det är inget konstigt

Hjälp oss rädda bina Swisha 901 2014 och stöd vårt arbete för vilda bin och andra pollinatörer. www.räddabina.nu

Men vi förstår inte varför barn ska behöva vara rädda för att vara hemma. Vi vet att världen känns upp och ner just nu. Framför allt för barn som inte kan känna sig trygga i hemmet. Vi behöver hjälp av dig som tycker att en trygg tillvaro i hemmet är lika viktigt som vi tycker. Läs mer på tryggabarnen.org. Vill du bidra direkt? Swisha en valfri summa till 1232 76 57 09.

”Vem bodde här?” Fotoutställning ute i det fria om de gamla gårdarna.

Glad sommar! Partille Hembygdsförening HUS & HEM BYT KÖKSLUCKOR eller hela köket. Måttillverkade luckor, lådor och bänkskivor. Boka tid för hembesök med Västergårdens Kök. Tel. 0703-488 829. www.vastergardenskok.se Återförsäljare för Creoform

SERVICE & TJÄNSTER MINDRE BYGGFIRMA Vi gör ombyggnader, renovering, badrum, fönsterbyte, altaner. ROT-avdrag. KECKAS Bygg. 0706-512 792, keckas@live.se

KÖPES

Student söker trädgårdsmaskiner Är en student som behöver extra pengar för att studera vidare, därför köper jag defekta samt fungerande trädgårdsmaskiner till rätt pris, ev. bortskänkes. Hör av er så hämtar jag det hos er! Tel. 0768 - 54 55 01

VILL DU SYNAS HÄR? Kontakta Jan Larsson på tel. 0702-41 79 95 eller jan.larsson@lokalpressen.eu


13

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 JUNI 2020

FAMILJ DELA LIVETS ÖGONBLICK Dela med dig av och läs om alla livets viktiga händelser. På vår familjesida kan du gratulera födelsedagsbarn, välkomna nya liv, fira äkta par och hedra minnen. Skicka din hälsning till oss på redaktionen@lokalpressen.eu eller Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.

20 juni

21 juni

... 1810 blev Axel von Fersen, svensk greve och riksmarskalk samt älskare till den franska drottningen Marie-Antoinette, mördad under upplopp på den svenske kronprinsen Karl Augusts begravning i Stockholm.

... 1948 lanserade skivbolaget Columbia den första moderna vinylskivan vid en demonstration på Hotel Waldorf-Astoria i New York. Den nya skivtypen benämndes ”long playing record” vilket fick förkort­ ningen LP.

... 1863 blev West Virginia den 35:e delstaten i den amerikanska unionen. KÄLLA: WIKIPEDIA

20 JUNI:

21 JUNI:

Linda

Alf & Alvar

Linda är ett kvinnon­ amn och en kortform av namn som slutar på -lind, -linda eller -linde, som Belinda, Rosalinda eller Sieglinde – som i de flesta fall har engelsk­ språkigt och från början tyskt ursprung. Linda har använts i Sverige sedan början av 1800-talet. Det var länge ovanligt och fick sin första egentliga popularitetsperiod först på 1950-talet. Det stora genombrottet kom dock på 1970- och 1980-talet då namnet ökade tiofaldigt och tidvis var ett av de tre till fyra vanligaste namnen på unga flickor. Det minskade sedan snabbt under 90-talet och finns inte längre bland de 100 vanligaste flick­namnen.

Alf är ett nordiskt mans­ namn bildat från alv. Den feminina formen är Alva. Äldsta belägg i Sverige är en runinskrift från 1000-­talet. Namnet var populärt från 1930-talet och fram till 1950, men har sedan minskat i användning. Alvar är ett fornnordiskt namn som möjligtvis är sammansatt av ord för alf och krigare och därför skulle uttydas "alfernas krigare" eller "alfernas härskare". Namnet Alvar har använts som dopnamn sedan början av 1800-talet men har minskat i använd­ ning sedan 1960-talet. Den senaste decenniet har namnet ökat något i popularitet.

Den 20 juni fyller komikern Özz Nûjen 45 år, sångerskorna Kajsa Grytt och Pandora 59 respektive 50 år och den australisk-amerikanska skådespelerskan Nicole Kidman blir 53 år. Den 21 juni fyller den amerikanska sångerskan Lana Del Rey 35 år, den brittiske arvpinsen William 38 år och entre­ prenören Bert Karlsson 75 år.

Den 21 juni är årets 173:e dag, Grönlands nationaldag och även Världshumanistdagen

KÄLLA: SCB, WIKIPEDIA

KÄLLA: WIKIPEDIA

PREDIKOTURER

VALLHAMRAKYRKAN Från och med midsommardagen har vi gemensamma söndags­­gudstjänster på Bocke­ mossen, tillsammans med Ekumeniakyrkan i Säve­dalen med början den 21/6, kl. 11.00 sedan varje söndag fram till den 26/7. Medtag fikakorg. Vid regn, enbart närradio och webben. Varmt välkomna! vallhamrakyrkan.se

Har du 15 sekunder? Hos oss är tid det viktigaste du kan bidra med. På lions.se/hardutid kan du skänka din. Där visar vi hur du kan göra en god gärning oavsett hur lite tid du har. Varje sekund räknas, och det räcker med ett fåtal för att hjälpa oss. Redan nu har du lagt ungefär 10 på att läsa om oss och vet mer om vad vi gör. Och kanske berättar du för någon om oss? Då har de här 15 sekunderna räckt ännu längre. Tack för din tid!

Gudstjänster 21-28 juni Vi ses på webben - var med hemifrån!

Partille kyrka •••••••••• gamla kronvägen 36 lör

20/6 17.00 sånger i midsommartid (Inspelat) Damkören och musiker. Mattias Algotson sön 28/6 11.00 mässa Mattias Svenningsson Sänds på facebook • Svenska kyrkan i Partille

Jonsereds kyrka ••••••••••• enedalsvägen 4 sön 21/6

17.00 friluftsmässa Frank Lorentzon Malin Bergman, fiol Sänds på facebook • Svenska kyrkan i Partille

Furulundskyrkan ••••••••••• timmervägen 2 sön 21/6 17.00 mässa C Josefsson o David Dymén sön 28/6 17.00 mässa Anders-Petter Sjödin Sänds på facebook • Furulundskyrkan

Öjersjökyrkan ••••••••••••• hålsjövägen 40 sön 21/6 11.00 mässa Anders-Petter Sjödin Sänds på facebook • Öjersjökyrkan

Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke

Det kan de små detaljerna Det vara kan vara de vara små detaljerna Det kankan vara de små detaljerna Det de små detaljerna som som gör varje begravning unik - unik-- unik som gör varje begravning gör varje begravning unik som gör varje begravning en akt som blir ett ljust och vackert en akt som blir ett ljust och vackert en akt som blirsom ett blir ljustett och vackert en akt ljust och vackert minne att bära med sig. minne att bära med sig. minne att bäraatt med sig.med sig. minne bära Detnog kan betonas inte nog betonas hur Det kan hur betonas Det inte kanDet inte nog betonas hur hur kan inte nog viktigt det är att ni som anhöriga viktigt det är att som anhöriga viktigt det ärni att nisom anhöriga får det precis ni ni villsom ha det. viktigt det ärsom att anhöriga får det precis som ni vill ha det. som nidin vill ha Vårdet kunskap, trygghet får precis som ni det. vill ha det. Helen Forsberg Cecilia Olaussonfår det precis Helen Forsberg Vår kunskap, dinkunskap, trygghet Cecilia Olausson Helen Forsberg kunskap, din trygghet Helen Forsberg din74, trygghet Cecilia Olausson hittar ossVår på Göteborgsvägen Sävedalen Cecilia Olausson NiVår 031-727 00 00 www.fjallmans.se Tel. 031-727 00 00 Ni hittar oss tel. påoss Göteborgsvägen 74, Sävedalen Ni hittar på Göteborgsvägen 74, Sävedalen Ni hittar oss på Göteborgsvägen 74, Sävedalen www.fjallmans.se tel. 031-727 00 0000 00 www.fjallmans.se tel. 031-727 www.fjallmans.se Tel. 031-727 00 00 00 00 tel. 031-727 00 00 www.fjallmans.se Tel. 031-727 Tel. 031-727 00 00

www.fjallmans.se www.fjallmans.se www.fjallmans.se

Ansgarskyrkan •••••••••••• enedalsvägen 4 sön 21/6 11.00 mässa Lars Westberg sön 28/6 11.00 mässa Lars Westberg Sänds på facebook • Svenska kyrkan Sävedalen

Surfa in på sommarcaféet Partilles sommarcafé har flyttat ut på nätet! Under några onsdagar kan du få vara med om ett förinspelat program med blandat innehåll. • Dagens inslag som kan vara plantering, bakning, quiz eller lite sång och musik • Jonas tar dig med på en cykeltur - var är han?! • En kort betraktelse i bersån… Ta fram kaffekoppen och var med:  Onsdagar t.o.m. 12 aug kl.10.30 på facebooksidan: Svenska kyrkan i Partille. Du hittar också programmen på vår hemsida www.svenskakyrkan.se/partille

Konfa 2020/2021 Vad ska man tro...? Nu är anmälan öppen till höstens grupper Född 2006 eller tidigare? Häng på i våra konfa-grupper! Vi har det gött tillsammans med musik, lek, läger och samtal kring smått och stort. Och viktigast av allt: Hur lever vi livet med Gud? Fem grupper med lite olika upplägg att välja på. Konfatiden är en upptäcktsresa vi gör tillsammans, missa inte den. Läs mer - här anmäler du dig Info och anmälan direkt på konfasidorna: www.svenskakyrkan.se/ partille/konfirmation-20/21

Hemsida • Facebook Instagram • Svenska kyrkan i Partille Expedition • 031-340 42 30 • partille@svenskakyrkan.se


14

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 JUNI 2020

KORSORDET TÄVLA OM SVERIGELOTTEN!

Namn: Lokaltidningen GB 12-2020 Bild: barsik/fotomedia.se Konstruktör: Marie Nilsson bro nstagare

är dålig i dim ma

vill liftaren

inte fin

kan vara rar i floran

gall- vanligt virke skrika vid ån

barsik/fotomedia.se

resa iväg

lust igkurre

hörs m ed tack

bli grått ute lyckosmycke fråga o fta

saknar trött

är scouten allt id

klipps på får klapptid flott

be om någons hand

upplevelse i sömnen

fu kt på rutan

Vi lottar ut Sverigelotten till en lycklig vinnare med rätt lösning av korsordet. Lösningen publiceras i nästa nummer av Lokalpressen. Vi vill ha ditt svar senast den 28 juni.

typ halvö

bor grisar i

nötn ing

del av träd

skalla laga bi len

t i llbehör t i ll steken

inte få fäste

får skjuts

Facit från nr 21 2020:

Namn: Lokaltidningen GB 25-2020 Bild: motphotos.com Konstruktör: Marie Nilsson

m in imala

trivs friskus l iter

för raka streck port som ej leder in

brukar gam mal frukt

slag på kind

t i lltala flera

utan kurvo r

avstå från

kan vetenskapsman

herdekäpp

som en igelkott äter järn

hörs i lsken

äldre taxi

växer det många träd i

fylla i timmed möbler glaset

s k i d o n g r e g a d m a e s n i

verktyg och redskap

trädarm

en st ickig bisak

m issljud

passionerad

ett sista ord

äldre fru

smal och vass

är framtidsutsikten

s uppfö dn ing första prövn ing

e l d d o p

egyptisk ledare

v s e m a v e n d d i g m e a m v i s i g

dras

runt

bekänna

bli ljust

blir badrumsspegeln

fredsmäklare brev om paket

på spetsen

bör ej fatta galopp

det är ett m irakel skräp

lyser upp dag

flyttar vissa

känslig för beröring

tar etta

det är so m att hyra

skogens drottn ing

det är en strid

upphöja

är

tackan

trivs i dam m

jagar om natten

kryp man ej vill ha i håret

blir lätt primadonnan

god uppfostran

grej för barn

m i m p l l l e d v i k i s k t t a å a k s i g a g g i e v u n d e l e r l i g d a g k o n u l l i d i d d i v i e e g

i chokladen

kurragöm ma

spelare i schack

trivs i stia rospigg

dryckeskärl

del av spel

en gång till

visar entusiast

vä rm er

lata

får

sig

tidsperiod

har sina fans

håller hårt i slantarna

blött i gräs

huvu dstöd

direktsänt

tös i katthu kt

vass på kniv

k a k a o drar lok

t å g reser rädda jycken

r a g g en massa struntprat

g a g g

© svenska korsord ab

låt fräsa i pannan

alfa

träd som låda

har fin fått lida

brukar goda vä nner

är dålig kn iv anfallsspelare

fiende

Vi säger grattis till Kerstin Andersson i Sävedalen som lyckades lösa kors­ ordet. Sverige­lotten kommer på posten!

hända flöde

brukar barn på lekplatsen

träffas

© svenska korsord ab

Fyll i dina kontaktuppgifter för att vara med och tävla!

GÖR SÅ HÄR: Skanna/fota och maila ditt svar till korsord@lokalpressen.eu eller klipp ut och posta hela sidan till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Säve­ dalen. Det går också bra att lämna svaret i brevlådan på Göteborgs­vägen 88. Vinnaren publiceras om två veckor.

Namn: Adress:

observera

m in

putsa på nagel

har part isk valt

omogen

vara t i ll nytta

ful

bit

har superkrafter

är svårtuggad biff

tas m ed klocka

kallas ofta jösse

hiphopsån g

tjugotre på uret

kall

bostad

kött-

vimsa om kring

putsa hårt

hålla sig borta från

stilla hungern

l iten to mte

hovroare

bl id

smälla

den yngre

liknar variant

önskas på fråga

ny-

badad

vinterfiska

t i lltalas adlad engelsman

utan tankeskärpa

utan partner

a r u t s e p l i n j a e n u n u t g å n g e i a i g l o o r f r ä b i f f t m o r r a f a r a o i s s s o l k i t t a g a s y u ä l g d l a r e u d d a n s l u s t r a v a r

kan man vinnaren

lämna sin post

ge mycket beröm

en kraftmänniska

motphotos.com

mu ninstrum ent

ställa till med eller vålla ä r o fta no rrlan dsvintern

Lös korsordet och var med och tävla om Sverigelotten!

sysnöre underhållning

fälld stam

håller den som bantar

Postnummer:

Ort:

Passa på att köpa dina nya glasögon innan vi semesterstänger v. 29 – 31 (13/7 – 2/8)

Boka synundersökning på telefon eller via vår hemsida: 031 26 50 48 | www.savedalensoptik.se | Göteborgsvägen 32-34, Sävedalen


15

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 JUNI 2020

Just nu ingår aluminiumbeklädnad när du köper nya svensktillverkade fönster och fönster dörrar från ERA!

• Svensktillverkade fönster & fönsterdörrar • Snygg, smart och ren design • Aluminium på köpet – för bästa livslängd! • Montage med rotavdrag!

K A N E J KO M B I N E RAS M E D A N D R A R A B AT T E R E L L E R E R BJ U DA N D E N . G Ä L L E R A LU M I N I U M I E RAS S TA N D A R D K U L Ö R E R O C H S TA N D A R D S O R T I M E N T.

30% raba

Brodalsvägen 1D, Partille | info@jfgbygg.se | 031-26 13 85 | www.jfgbygg.se

FOTO TILL:

Verksamma i Partille i 24 år!

Körkort, ID, ID06, Visum, ateljé, ärrskador mm.

Drop in! 5 minuter!

20 BILDER

på en timma - Express! Beställ från minneskort, USB el. mobil.

169:-

www.ssfoto.se Göteborgsv. 84 Sävedalen 031 - 26 04 62

Vi servar och reparerar alla bilmärken! Klingberg & Fo rsberg Bilservice AB Järnstångsvägen 45 433 30 Partille Tel: 031-44 43 20

Välkomna!

tt

Pas s ett k a på – hem ostnad boka s bes ök i fritt dag .

• Takomläggningar • Snickeriarbeten • Plåtarbete • Egen tillverkning • Försäljning av era fönster med montage! Brodalsvägen 1D, Partille info@jfgbygg.se Kontor 031-26 13 85 www.jfgbygg.se

AGERBLOM ENTREPRENAD AB Finplantering av tomter Utläggning av gräsmattejord Dränering Grävning avlopp GRATIS KOSTNADSFÖRSLAG

070 - 555 37 03 peter@agerblom.se

Ledig plats! Ring Janne! Tel. 0702-41 79 95 jan.larsson@lokalpressen.eu


16

LOK ALPRESSEN PARTILLE 21 JUNI 2020

N G E R R E ”EFT R E M M O K ” L O T S E S BRAS

99 90 /st.

7 8 R N D R O E D A G IN V JUL AS BE

999 Spara 500,-

Brassestol 000-847 Turkos. 000-848 Röd. 000-849 Svart.

199,-

499

Spara 70,-

Spara 200,-

x1

Solcellspanel med regulator 12 V 50 W 7 A

BATTERY INCLUDED

010-487 Ord.pris 1 499,-

249

Piratbyxa herr Finns i storlek 46-60

Spara 250,-

006-490 Ord.pris 269,-

299,-

Kylbricka 33x27 cm

Grästrimmer Multiseries 18 V 2 Ah 23 cm 009-533 Ord.pris 699,-

Smarta startpaket!

Batteri och laddare ingår

499 Spara 300,-

009-551 Ord.pris 499,-

49

x1

90

Snabbtving 300 mm

Solstol

006-131

000-805 Svart. 000-806 Röd.

BATTERY INCLUDED

Skruvdragare Multiseries 18 V 1,5 Ah 35 Nm 000-700 Ord.pris 799,-

Välkommen till Jula!

Besök våra varuhus eller handla online på jula.se Gäller fr.o.m 2020-06-18 t.o.m. 2020-07-05. Priser inkl. moms. Med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel.

Inget kan stoppa dig nu!

Profile for Lokalpressen

Lokalpressen Partille nr 23 21 juni 2020  

Lokalpressen Partille nr 23 21 juni 2020  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded