__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PARTILLE

LOKALTIDNINGEN FÖR DIG SOM BOR I PARTILLE KOMMUN ÅRGÅNG 6 NR 20 31 MAJ 2020

AKTUELLT

BILD: JONAS BENGTSSON

Träff bakom skärm

Plexiglasskärm gör att seniorer kan träffa närstående igen. SIDAN 7

NÖJE

Podd om omöjlig kärlek Kranskommunerna Partille och Kungälv förenas i Partillepodden. SIDAN 8

TÄVLING En liten tävling om en bok Tre läsare vinner nya Killing­ gänget-biografin ”Vuxna män gör saker tillsammans”.

SMÅ JORDHJÄLTAR GÖR STOR NYTTA SIDAN 6

SIDORNA 10 – 11

BILD: LEIF LUNDVALL

Allt för vatten i trädgården! Stort urval av

Sommarblommor

Stor sortering av dammduk, pumpar, filter, tillbehör, dammväxter, fisk m.m.

Vi ställer om och ställer upp! www.sv.se/grsydost

• • • • •

Persienner Plisségardiner Lamellgardiner Rullgardiner Markiser + vävbyte

Svenska kvalitetsmarkiser från Riviera

på plats!

Vardagar ............................. 9-18 Lördag .................................... 9-16 Sön/helgd........................ 9-16

FÖRSÄLJNING & REPARATIONER

Återförsäljare åt

Byvägen 20 • 031-917709

@tradgardsforum • www. tradgardsforum.nu

VI TAR SWISH!

031-26 55 70

sv.se/partille

partille@sv.se

Medlemmar i

Färgvägen 1 i Stenkullen (Modeco) Öppet: måndag – fredag 09.00 – 18.00 | www.conoplisseer.se 0302-181 55 / 0708-37 36 70 | nina@conoplisseer.se


2

LOK ALPRESSEN PARTILLE 31 MAJ 2020

REDAKTIONEN

Box 2002, 433 02 Sävedalen BESÖKSADRESS: Göteborgsvägen 88 i Sävedalen TELEFON: 0702 - 41 79 95 WEBB: lokalpressen.eu ANSVARIG UTGIVARE: Jan Larsson UPPLAGA: 18 000 ex. UTGIVNINGSOMRÅDE: Alla hushåll i Partille kommun, Fräntorp, Utby och Kviberg TRYCK: Bold Tryckeri DISTRIBUTION: Svensk Direktreklam

Jan Larsson

Jonas Bengtsson

Maria Graf

Ansvarig utgivare/försäljning jan.larsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Redaktör jonas@lokalpressen.eu 0704-57 55 75

Redigering/annonsproduktion maria.graf@lokalpressen.eu 0704-99 92 17

Owe Mabäck

Ulf Magnusson

Aron Mikael Sik

Försäljning/annonsproduktion owe.maback@lokalpressen.eu 0709-32 39 02

Reporter/fotograf ulf.magnusson@lokalpressen.eu 0709-18 01 99

Reporter aron@lokalpressen.eu 0760-24 21 82

Matilda Falk

Kerstin Parker

Jenny Hein

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

VI BER OM TÅLAMOD MED UTDELNINGEN JUST NU Med anledning av corona ber vi om tålamod gällande utdelningen av Lokalpressen. Vår distributör följer Folkhälsomyndighetens restriktioner och anvisningar. De jobbar hårt för att dela ut tidningen till alla hushåll men det finns risk att Lokalpressen kan bli sen och tyvärr i vissa enstaka fall helt utebli. Vi hoppas på förståelse hos alla läsare. Våra tidningar finns alltid att läsa på lokalpressen.eu och att hämta på flera platser i kommunen.

NÄSTA NUMMER?

TIPSA OSS!

Lokalpressen ges ut varje helg under 2020 med undantag för sommaruppehåll veckorna 28 – 31.

Vad händer runtom i Partille kommun? Tipsa oss om nyheter eller reportage som vi borde göra! Vi vill vara med där det händer, när det händer – så tveka inte att maila oss på redaktionen om stort som smått på redaktionen@lokalpressen.eu.

UTEBLIVEN TIDNING? Har du inte fått tidningen? Hör av dig på mail till jan.larsson@lokalpressen.eu eller ring 0702-41 79 95. Du kan även reklamera din uteblivna tidning direkt på sdr.se/kontakt/reklamationer.

LÄSARBILDER Dela med dig av dina bilder! Har du tagit ett foto som du vill att fler ska få se? Skicka det till oss på redaktionen@lokalpressen.eu så publicerar vi det i mån av plats.

JUST NU- SOMMARKORT FRÅN 595 KR. TRÄNA FRAM TILL 31 AUGUSTI! Tillsammans, men lite mer isär. Nu har vi pass utomhus och anpassat träningen inomhus. Dessutom har vi tagit fram digitala pass - gratis för alla. All rörelse räknas! Men det är roligare tillsammans. Välkomna!

HÄR FINNS TIDNINGEN Du vet väl att du kan läsa tidningen digitalt också? På lokalpressen.eu finns alltid det senaste numret ute. Du kan även hämta tidningen på kommunhuset, Partille bibliotek och i Glashuset.

ANNONSVILLKOR Deadline för annonsmaterial är måndag före utgivning. Uteblivet eller felaktigt annons­ införande ersätts med högst annons­kostnaden.

Besök gärna vår hemsida eller följ oss på FB och Instagram för senaste nytt.

www.friskissvettis.se/partille 58


3

LOK ALPRESSEN PARTILLE 31 MAJ 2020

20%

HANDLA I BUTIK ELLER ONLINE!

EXPERTER PÅ TRÅDNING!

RABATT PÅ HELA

Vi använder ansiktsmask och tar bara in en kund i taget

MÅNADENS ERBJUDANDE!

SORTIMENTET

1/2 PRISET PÅ KLIPPNING!

VID KÖP ÖVER 250 KR

Kort hår 140:- Ord.pris 280:Mellanlångt hår 170:- Ord.pris 340:Långt hår 190:- Ord.pris 380:-

VÄNDAGAR

28-31 MAJ

Erbj. gäller endast nya kunder och längst t.o.m. 17 juni 2020

Gäller medlemmar i Akademibokhandelns Vänner. Gäller på ordinarie priser. Ej presentkort, plastpåsar, Låna & Läs, frimärken eller studentprissatta böcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Danska vägen 79 • Mån-Fre 10-18 • Lör 10-14 031-84 62 97 0736-14 61 53

GRATTIS

PÅ MORS DAG! 31 MAJ

Våra butike r är fyllda med varor för s den lilla som åväl den stora träd gården!

en Florist ! tipsar

99:-

Hängpetunia i ampel

Välj bland flera färger. Ord.pris 149:-

MEDLEMSPRIS

Partille

Benjamins väg 2 Öppet: vardag 10-19, lördag 10-17, söndag 10-17

Annonsen gäller tom 3/6 Pris avser växt om inget annat anges. www.blomsterlandet.se

99:-

Trädgårdshortensia Hydrangea macrophylla Välj bland flera färger. Ord.pris 129:-

5990

Pioner, 3-pack Ord.pris 7990

4 99:FÖR

Pelargon ø12 cm kruka. Välj bland flera färger. Ord. pris 2990 /st

Lev livet lite grönare


4

LOK ALPRESSEN PARTILLE 31 MAJ 2020

AKTUELLT

De vill minska bemanningen i äldrevården ...kronor är medellönen för anställda inom Partille kommun. Det innebär att Partille har fjärde högst medellön bland kommunanställda i Västra Götaland. Härryda (33  100) är etta, Lerum tvåa (32   900) och Öckerö trea (32  300) i länet. Men på topp tio-listan i Sverige är nio av kommunerna från Stockholmsregionen, endast skånska Höganäs (plats nio) slår sig in bland huv ud s t ad skom mu ne r na. Bäst betald är de kommunanställda i Sollentuna (36 900) medan Åsele i Västerbotten ligger i botten (28 200) – en skillnad på nästan nio tusen kronor enligt färska siffror från statistikmyndigheten SCB. Genomsnittslönen för hela riket steg till 31 400 kronor 2019. – Löneökningen har legat ganska jämnt jämfört med tidigare år, säger Lena Österberg, statistiker på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Lastbilsföraren inte misstänkt efter cykeldödsolyckan Förre landslagsspelaren i handboll – 36-årige Fredrik Larsson som bland annat spelat i Hammarby, Sävehof, Alingsås och tyska Gummersbach – omkom efter en tragisk cykelolycka i Lerum den 28 april efter en kollision med en lastbil. Inledningsvis var lastbilschauffören brottsmisstänkt, en misstanke som inte längre är aktuell. –  Lastbilschauffören blev delgiven misstanke samma dag som olyckan skedde, men det korrigerades snabbt och just nu är han inte misstänkt för något brott. Saker kan förstås ändras men i nuläget pekar inget på att lastbilschauffören kommer att bli misstänkt igen, säger Anders Gabrielsson, förundersökningsledare på polisens trafiksektion i Göteborg, och fortsätter: –  Förundersökningen pågår fortfarande och det som sker nu är informationsinhämtning och att vi väntar på protokoll från den rättsmedicinska undersökningen av kroppen. Vår uppfattning är att cyklisten kommit över i motsatt körbana och in på lastbilens körfält och inte tvärtom. Det kan vi med säkerhet säga i dag, men varför det blev så vet vi fortfarande inte.

Enhetschefer planerar minskad bemanning på äldre­ boenden mitt under rådande pandemi. Personalen på Furulunds äldreboende protesterar och menar att beslutet försämrar villkoren och leder till ökad risk för smittspridning. Enhetscheferna på Furulunds äldreboende och sammanslagna Trädgårdens och Grenvägens äldreboende tog 20 maj beslut om att minska bemanningen på vissa enheter under kvällar och helge, och delvis under dagtid. Personalen på Furulunds äldreboende menar att besparingskraven bara är en i raden av försämringar av bemanningen och arbetsförhållanden. Konkret innebär minskningen med personalstyrka fyra till tre medarbetare per 16 brukare på avdelningarna. –  Vi har nått en smärtgräns nu, vi har sett en rad försämringar och nu kan vi inte garantera samma kvalitet på vården. Det är obegripligt att de driver igenom detta nu mitt under pågående pandemi, det drabbar oundvikligen våra äldre, säger Karin Einarsson, undersköterska och arbetsplats- och skyddsombud på Furulunds äldreboende. Partille kommun har nu bekräftade fall av coronasmitta på Kullegårdens äldreboende i Sävedalen och nya fall har rapporteras på förvaltningens intranät. Personalen på Furulund är rädda att smittan kommer spridas till samtliga boenden och menar att risken ökar på grund av

nedskärningarna. I beslutet från enhetscheferna kommer en så kallad ”löpare” att vara behjälplig mellan avdelningarna eftersom den minskade bemanningen innebär en person mindre på plats. –  Det kommer inte bli bra, i sommar ska vi alltså vara tre anställda, vara två är vikarier. Inte sällan utan erfarenhet, det är klart att det innebär en förhöjd smittorisk och en högre arbetsbelastning, när vi egentligen behöver bättre hygien i vården och mer personal, säger Anna Jonsson, undersköterska. KARIN EINARSSON MENAR att Kom-

munal inte kan göra något åt

beslutet men är oeniga. Vid det senaste mötet mellan facket och arbetsgivaren framfördes formell kritik men beslutet är i praktiken redan klubbat. Justeringarna, som omsorgsförvaltningen kallar det, börjar gälla den 1 juni. –  Konkret innebär detta att tre personer gör fyra personers jobb, och i slutändan försvinner sammanlagt 2,3 heltidstjänster från bemanningen, säger hon. Daniel Pus är avdelningschef äldreomsorg och en av de som står bakom beslutet. Han menar att det handlar om en anpassning till budgeten snarare än en besparing då budgeten inte är mindre än i fjol. –   Jag har förståelse för att medarbetarna uppfattar det som en nedskärning. Men vi måste vidta åtgärder för att få balans i budgeten eftersom verksamheten går back. Nu varslar vi inte någon personal utan justerar bemanningen i

stället, säger han. Varför fattas detta beslut mitt under pandemin? –   Det är olyckligt att det sammanfaller men det har inget med pandemin att göra utan är åtgärder vi planerat sedan tidigare. Hantering av budget och hantering av corona är två olika led. Har vi misstänkt eller konstaterad smitta på något av våra äldreboenden agerar vi utifrån det och sätter in fler medarbetare för att minska smittspridning samt för att kunna möta ett högre omvårdnadsbehov. Frågan är inte om utan när, menar experterna. –  Det går inte att spekulera i men vi har beredskap. Vi har förstärkt bemanningen på Kullegården efter de bekräftade fallen där och kommer göra så även på övriga boenden vid behov, säger Daniel Pus. Karin Einarsson på Furulunds äldreboende menar att beslutet också innebär försämringar för medarbetarna och en högre arbetsbelastning och sämre villkor. –   Att färre ska jobba mer under sämre villkor, för redan dåliga löner, är verkligheten vi lever i. Det kommer leda till fler sjukskrivningar, och uppsägningar, och hur effektivt är det för verksamheten för våra äldre. Partille kommun är inte längre en attraktiv arbetsgivare, säger Alicja Neef, undersköterska och arbetsplats- och skyddsombud.

BILD: ARON MIKAEL SIK

ARON MIKAEL SIK aron@lokalpressen.eu

Karin Einarsson och Alicja Neev har arbetat i äldreomsorgen i många år.

Ny utomhusmiljö vid skola i Öjersjö Storegårds skola har fått en ny utomhusmiljö med parkour, hinderbana och relaxande sittmöbler. Tanken är att elever och boende i närheten ska upp­muntras till fysisk aktivitet. –  Vi ser att den används flitigt redan, säger lokal­ strateg Shabab Lazar. Den nybyggda aktivitetsytan är ett led i en större ombyggnation av Storegårds skola i Öjersjö. Antalet elever mer än fördubblades i fjol, på skolans årskurser 5 – 9. Därmed fanns det en tanke om att också anpassa skolgård och utemiljön till de nya årskurserna. –  Det är inte jag som fattat beslut om den nya miljön, det landade på mitt bord och nu har vi rott det i hamn. Det är

BILD: ARON MIKAEL SIK

Eleverna på Öjersjö Storegårds skola är ”mycket nöjda” med den nya utom­ husmiljön.

en blandning av utomhusgym och lekplats, aktivitetsyta, säger Shabab Lazar som arbetar på lokalförsörjningsenheten. Enhetens uppdrag är att planera för och tillhandahålla lokaler för kommunal verksamhet, vilket till exempel innefattar skolbyggnader med tillhörande utomhusmiljöer. Utomhusmiljön är framtagen av kommunen och ritad av arkitekten Clara Elg på Affry, före detta ÅF. Den besiktiga-

des den 1 maj och har enligt Shabab Lazar använts flitigt av både elever och andra barn och ungdomar i området. Därtill pågår en ombyggnad av skolans lokaler som förväntas vara klart vid årsskiftet. –  Egentligen är hela området runt skolan under ombyggnad. Snart invigs en ny idrottshall tvärs över gatan från skolan, säger Shabab Lazar. ARON MIKAEL SIK aron@lokalpressen.eu


5

LOK ALPRESSEN PARTILLE 31 MAJ 2020

AKTIUELLT

453 000 kronor till projekt för att Kommunen ska utvärdera hanteringen av pandemin utveckla landsbygden Beslutsgruppen för EU-programmet Leader Göte­ borgs Insjörike beviljade i måndags medel till två nya projekt för att utveckla landsbygden i Partille. Pen­ garna går till en naturlekplats vid Oluff Nilssons väg och till att lyfta Jonsereds fabriker som besöksmål. Det första projektet som tilldelades pengar erhöll 253 020 kronor – pengar som ska gå till att etablera en naturlekplats i Partille. Partille kommun kommer att vara projektägare och i pressmeddelandet från Leader Göteborgs Insjörike där Alingsås, Partille, Lerum och Härryda ingår kan man läsa att ”naturlekplatsen ska ligga på ett ställe som i dag upplevs vara otryggt och som ligger i närheten av höghusen vid Oluff Nilssons väg – ett område som i dag bedöms vara ett socio-ekonomiskt utsatt område. En satsning på närmiljön i form av en naturlekplats har potential att öka den sociala hållbarheten i området såväl som att skapa en mötesplats i kommunen där möten kommuninvånare emellan främjas”. Naturlekplatsen ska bestå av tolv lekredskap som planeras skapas utifrån massivt trä (ek och tall i huvudsak) och andra naturmaterial. Den är samtidigt tänkt att utmana och inspirera barn till att leka och lära sig mer om skogen och dess värden samt ska skapa utrymme till fantasi och motorisk utveckling. ”Projektet initierades på en

workshop tillsammans med lokala föreningar, organisationer, politiker och tjänstemän. Fastighetsägarna i området såväl som ett flertal föreningar/organisationer är delaktiga i projektets utförande eller finansiering”, skriver Leader Göteborgs Insjörike. DET ANDRA PROJEKTET som till-

delats pengar går under namnet ”Destination Jonsered” och kommer att ha som syfte att lyfta Jonsered som besöksmål. Projektet har erhållit 200 000 kronor. ”Hotell Le Mat Jonsereds fabriker vill genom projektet

REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

ARKIVBILD: JONAS BENGTSSON

Ett av höghusen vid Oluff Nilssons väg i samband med förra årets konstprojekt Artscape Saga – området kommer nu att berikas ännu mer då 253  020 kronor beviljats för att bygga en naturlekplats i närheten.

Fler fall av farlig hudcancer Den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom, fortsätter att öka. Antalet nya fall var 4 357 år 2018, enligt statistik från So­ cialstyrelsen. De flesta av dem, 848, rapporterades i Västra Götaland. –  Det här kommer att ta lång tid att vända, säger Hélène Asp, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), till Nyhetsbyrån Siren. SSM ansvarar för miljökvalitetsmålet Strålsäker miljö och just när det gäller att minska antalet hudcancerfall går det inte att nå målet.

hjälpa företag och föreningar att samordna aktiviteter och attraktiva besökspaket som ska erbjudas turister som besöker Jonsered. Målet är att besöksnäringen i Jonsered skall få fler besökare/kunder”, skriver Leader Göteborgs Insjörike i pressmeddelandet och fortsätter: ”Le Mat tillsammans med samarbetspartners ser en outnyttjad potential i Jonsered kring turism. I området finns vacker natur, två vandringsleder som korsar varandra – Bohus och Gotaleden – samt företag som kan erbjuda turisten upplevelser och evenemang. Därför vill man nu genom projektet stärka samarbetet mellan företag, föreningar och kommun för att etablera Jonsered som attraktiv turistdestination”.

Moderaterna (M), Centerpartiet (C) och Kristdemo­ kraterna (KD) väckte i tisdags i kommunstyrelsens arbetsutskott ett initiativärende om att utvärdera Partille kommuns hantering av coronapandemin. Beslutet som togs av arbetsutskottet handlade om att ge kommundirektören Per Bäckström i uppdrag att göra en utvärdering av Partille kommuns samlade insatser under coronapandemin. –  Partille kommun och andra offentliga aktörers uppgift vid extraordinära händelser är att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner och minimera påverkan på människor och samhälle vid en kris. Det är viktigt för framtiden att dra lärdomar efter varje extraordinär händelse, i detta fall av covid-19-pandemin. Vi vill understryka vikten av att denna utvärdering påbörjas redan under den pågående krisen, detta för att säkerställa att kunskapsinhämtning om det tidiga skedet i pandemins förlopp inte går förlorat, säger Anders Midby (KD) som är ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott. Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande, om beslutet: –  Det är alltid viktigt att en större händelse som påtagligt påverkar samhället och dess funktioner följs upp och utvärderas så att lärdomar kan dras för framtiden och utgöra en viktig del i vårt förbättringsarbete. En utvärdering utgör också grund för analys av vilka behov som kan finnas

» Det är viktigt för framtiden att dra lärdomar efter varje extraordinär händelse, i detta fall av covid-19pandemin. « av ytterligare åtgärder i arbetet med att motverka och hantera händelser av liknande slag, så att påverkan på människor, företag och övriga samhället kan begränsas i så stor utsträckning som möjligt. –  Vi är mitt uppe i krisarbetet och då är det viktigt att vi utvärderar våra insatser löpande. På så sätt kan vi lära av våra erfarenheter och möta framtida kriser på bästa sätt, menar Anna Strand (C), ledamot kommunstyrelsens arbetsutskott. Uppdraget ska redovisas till kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen senast i samband med årsredovisningen för 2020. Beroende på hur pandemin utvecklas kan arbetet komma att fortsätta även därefter. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

FAKTA

Antal nya cancerfall, malignt melanom i huden, 2008 – 2018 Län

2008

2010

2012

2014

2016

2018

Västra Götalands län

551 575 720 759 791 848

Riket

2689 2902 3422 3826 4291 4357

KÄLLA: SOCIALSTYRELSEN, CANCERREGISTRET

Antal döda – C43 Malignt melanom i huden, ålder 0 – 85+ Region

1997 2000 2003 2006 2009 2012 2015 2018

Riket

360 370 401 443 499 527 516 481

Västra Götalands län 68 60 74 60 83 91 95 89 KÄLLA: SOCIALSTYRELSENS STATISTIKDATABAS

–  Det vi ser nu är resultatet av hur vi har betett oss för 1520 år sedan. Det kommer att ta väldigt lång tid att förändra, eftersom det handlar om att förändra beteenden och attityder,

säger Hélène Asp. Men det finns positiva tecken. – Föräldrar är väldigt duktiga på att skydda sina barn mot solen nu. Vi ser också en tendens att färre svenskar tycker att

det är viktigt att vara solbruna, fortsätter hon. Ungefär 500 svenskar dör varje år av malignt melanom i huden, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksregister. Dödssiffran

per år för Västra Götalands län gällande malignt melanom har legat mellan 89 – 96 stycken de senaste fem åren. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu


6

LOK ALPRESSEN PARTILLE 31 MAJ 2020

AKTUELLT

Små Jordhjältar i Furulund Att tänka på miljön och att akta vår jord är något barnen på Sandfallets Förskola i Furulund har gett ett löfte om att göra. –  Vi har lovat att ta hand om naturen och att plocka skräp och därför kallar vi oss för Jordhjältar, säger sexåriga Ellie Magnusson som ofta är ute med sin hink och plockar skräp. Sandfallets Förskola drivs som ett föräldrakooperativ där sju av föräldrarna är valda att representera de andra i styrelsen. –  Vår profil kan man säga är att vi låter oss inspireras av barnens intresse och undringar. Vi kallar det ”lyssnandets pedagogik”. I år är vårt projekt för den äldsta gruppen att ta hand om jorden. Förra året hade vi ett detektivtema, säger skolchefen Karin Fjällström. Årets tema växte fram i höstas när pedagogerna såg att barnen var väldigt intresserade av naturen. Speciellt var det småkryp som spindlar, gråsuggor och sniglar som fångade intresset. –   Barnen har forskat jättemycket på småkrypen och de har också hittat på en fantasifigur som heter Elle Piona som ger dem uppdrag. Att ha en figur som ger dem uppgifter är ett bra sätt att driva projektet vidare, säger Karin Fjällström. Barnen ansvarar för källsortering och återvinning på förskolan. Det innebär att de sorterar

skräp och att de en gång i veckan går till återvinningstationen och lämnar. ÅR 2016 FICK Sandfallets Försko-

la Partille kommuns Miljöstipendium på 10  0 00 kronor och dessa pengar användes till att köpa en kompost. –  Barnen är med och sköter våra odlingar och då tar de jord från komposten till grönsakslanden. I komposten kan de också studera många smådjur, säger Karin Fjällström. Totalt finns det 44 barn på förskolan, nio pedagoger och dessutom en kock som heter Anette Fritzon som lagar all mat. –  A nette är helt grym. Det är som en lyxrestaurang och vi får också nybakat bröd som mellanmål varje dag. En dag i veckan är alla ute i skogen hela dagen och barnen i den äldsta gruppen vandrar då ner till skogsområdet vid Kvastekulla. –  Vi lagar mat ute den dagen och det är alltid väldigt popu-

Ellie Magnusson, Alma Cullbrandt, Ellie Lind och Amanda Dahlén. "Jag älskar hästar och kaniner men jag tycker också om sniglar, gråsuggor och spindlar", säger Ellie Lind.

"Dom som slänger skräp i naturen är nog personer som inte vet bättre", säger Ellie Magnusson som är ute med sin hink och samlar skräp.

lärt att vara ut i skog och mark, säger skolchefen.

Skolchefen Karin Fjällström visar en del av odlingarna med grönkål, rädisor, morötter, smultron, potatis och ängsblommor. "Det är så roligt och jag är väldigt stolt över den här förskolan."

Nu har Jordhjältarna också skrivit en sång som handlar om

hur viktigt det är att lära sig om naturen och att alla måste hjälpas åt för att inte förstöra den. –  Idén kom upp när vi var ute och barnen tyckte det var alldeles för mycket skräp i naturen. Då satte vi upp en egen papperskorg och någon fick idén att skriva en sång om det hela, berättar Ulrika Ranefjärd som är rektor på förskolan. SÅ HÄR LYDER Refrängen i sången

som heter Ekorrarnas Antiskräpvisa: ”Vet ni inte hur en papperskorg ser ut? Eller går ni kring och dräller med huvet i en strut Sök efter behållare i grön plast eller plåt Lägg skräpet däruti och så kan all hjälpas åt” Barnen har spelat in sången och den har också spelats i radio så nu är det bara att hoppas att alla som lyssnat tagit åt sig av budskapet. Då kanske vi får fler Jordhjältar. BILD: LEIF LUNDVALL

Skådar i skyn. Jordhjältarna vid berget bakom förskolan tillsammans med Hedvig Fjellström som är en av pedagogerna.

LEIF LUNDVALL leif.lundvall@gmail.com


7

LOK ALPRESSEN PARTILLE 31 MAJ 2020

AKTIUELLT

Plexiglas möjliggör träffar på äldreboenden De nya plexiglasskärmar­ na har ökat möjligheten till efterlängtade träffar för kommunens seniorer. – Jag kunde träffa min dotter för första gången på ett halvår, säger Kerstin Gillis-Eriksson som bor på Furulunds äldreboende. Partille kommuns äldreboenden fick i förra veckan varsin stor mötesskärm av trä och plexiglas levererad. De ska användas vid utomhusträffar med

släktingar och närstående för att minimera smittrisken då det fortfarande råder besöksförbud på kommunens äldreboenden. –   Man får ju inte kramas, utan måste hålla avstånd. Men det var härligt att träffa min dotter som bor i Stockholm igen, det var efterlängtat. Och så har jag en dotter i Sävedalen också, men mest har man fått umgås i telefon när det varit corona, berättar Kerstin Gillis-Eriksson som är ute och luftar sig tillsammans med Majbritt Efraimsson, Ingegerd Sandin och Arne Gustafsson. Kerstin träffade dottern och hennes make i ungefär en halvtimme och det fanns även personal med som informerade om

BILD: JONAS BENGTSSON

Kerstin Gillis-Eriksson och Arne Gustafsson, som bor på Furulunds äldreboende, vid den nya plexiglasskärmen som ska öka möjligheten att ta emot besök från närstående. Vid sidan om sitter Majbritt Efraimsson.

» Det var härligt att träffa min dotter som bor i Stockholm igen, det var efter­ längtat. «

BILD: JONAS BENGTSSON

Seniorerna på äldreboendena i Partille kommun har fått ökade möjligheter att träffa närstående sedan mötesskärmar av plexiglas införskaffats.

reglerna så att det hela gick rätt till. Bland annat handlar det om att max två anhöriga är välkomna per besök och att man behöver vara över 15 år. Fysisk kontakt är inte tillåten och de närvarande får inte heller uppvisa förkylningssymptom. Man ska inte heller gå över till den andra sidan och det är inte heller tillåtet att dela på fikabröd tillsammans. –  Det här är ett bra sätt att få besök på. För man får ju inte göra någonting nuförtiden, man kan inte handla eller gå till biblioteket. Man lever nästan som i ett fängelse, men vi får bra hjälp av personalen det vill jag säga. De är väldigt bra och kunniga, säger Kerstin.

MAJBRITT EFRAIMSSON HAR hunnit ha flera ”skärmbesök” och tycker om den utökade möjligheten att umgås med släktingar. –  Det är alltid trevligt med besök, mina två barn har varit här flera gånger. Dottern bor i närheten och sonen i Frillesås. Men man får se till att inte komma för nära varandra. Det är viktigt att respektera ordningsreglerna, säger hon. Även Ingegerd Sandin har två barn som hon fått efterlängtade besök av. –  Jag har ändå kunnat ses litegrann på avstånd vid huvudingången med mina döttrar. Men det här är ju ett bättre sätt att träffas på. Arne Gustafsson sitter på bänken bredvid den hjul- och plexiglasförsedda skärmen som han dock ännu inte har använt. –  När barnen hälsar på är det oftast på kvällstid, så längre fram när det blir varmare kommer den nog till användning. Hela idén är inte så dum, men frågan är om inte pengarna borde lagts på den duktiga personalen i stället för att dra ner

på antalet anställda. De spelar schack med personalen, vi kallar dem löpare så som de får springa från ena delen av huset från den andra. TOTALT FINNS DET 94 lägenheter

på Furulunds äldreboende som vid måndagens besök ännu inte hade haft något konstaterat fall av covid-19. –   Det känns väldigt skönt att vi lyckats med det hittills. Och vi är nu noga med att ordningsreglerna vid skärmträffarna följs. Vi är glada att ha fått en skärm, vi har haft den i en vecka och den används mer och mer av de boende, säger Katrin Persson, enhetschef på Furulunds äldreboende, och fortsätter: –  Många av de boende kan ju röra sig själva, så skärmen blir en särskild extrahjälp för de som har det lite svårare att ta sig ut. Deras möjlighet att få träffa närstående har ökat nu.

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Låt oss skapa din trädgård Gräv och markarbeten utföres med 5 tons grävmaskin. Rut g! a v d ra

Vi hjälper dig att fixa fint i trädgården innan semestern! 031-21 77 30 | partille@veteranpoolen.se

Lenas Trädgård ger rådgivning, designar och planterar små och stora trädgårdar åt privata och offentliga kunder i Göteborg med omnejd – från idé till verklighet.

B.L.B

TRÄDGÅRDSTJÄNST 0768-72 79 22 Lena Amrén Hindér: 0702 94 33 90 | lena@lenas-tradgard.se Sophie Hamilton: 076 881 66 92 | sophie@lenas-tradgard.se www.lenas-tradgard.se


8

LOK ALPRESSEN PARTILLE 31 MAJ 2020

NÖJE

Partillepodden drömmer om liveframträdande i Partille Arena Partillefostrade Karin Londré Berggren och Kungälvs­ komikern Marcus Berggren har lämnat hemtrakterna för huvudstaden, men kärleken till förorten lever kvar. Det numera gifta paret är aktuella med Partillepodden, ett radioprogram “om omöjlig kärlek mellan två krans­ kommuner”. I framtiden drömmer de om att bjuda in till en livepodd – förhoppningsvis i Partille Arena. Karin Londré Berggren är journalist i grunden men jobbar numera på en PR-byrå. Tillsammans med maken och komikern Marcus Berggren, bor de i Stockholm sedan en tid tillbaka. Idén till radioprogrammet Partillepodden kom ur ett något udda, men lyckligt, sammanträffande. –  Marcus ordinarie poddkollega Carl Stanley blev sjuk, så jag fick hoppa in som vikarie i ett avsnitt av Tombola Podcast. Därmed föddes idén att starta en egen podd, berättar hon. Vad är tanken bakom Partillepodden? –   När jag träffade Marcus tänkte jag att vi kom från samma sorts område. Att alla kommuner runt Göteborg är likvärdiga, berättar Londré Berggren. Så ser inte Kungälvsbor det, tydligen. Marcus Berggren svarar. –  Nej, jag växte upp med Par-

tilleförakt. När mina föräldrar separerade så flyttade mamma till ett område nära Östra Sjukhuset, precis vid gränsen till Partille. Då varnade hon mig för vad som skulle hända om jag gick över till andra sidan kommungränsen, berättar komikern. I PODCASTEN TAR paret bland an-

nat upp skillnader och likheter mellan Partille och Kungälv. Avsnitten är långa, mellan en och tre timmar. Vid inspelningen dricks det vin och äts god mat. Emellanåt läser paret inskickade brev, spelar låtar och ringer bekanta. Mitt i det goda livet, som Partille förespråkar. I och med att Marcus Berggren är uppvuxen i Kungälv, var valet av namn inte helt självklart. –   När vi skulle bestämma namn stod det mellan Partillepodden och Kungälvspodden,

BILD: PRIVAT

Marcus och Karin Londré Berggren bjuder in lyssnaren till fest, i radioformat.

men tillslut blev det Partille som vann. Det är ju roligare att prata om skiten va, skojar han. Vad har ni fått för respons? –  Vi har väl relativt få lyssnare, men de är väldigt hängivna, säger Marcus Berggren. Karin Londré Berggren fyller i:

FAKTA

Partillepodden Paret Marcus och Karin Londré Berggren driver Podcasten ihop, från sin lägenhetsbalkong i Stockholm. I nuläget finns tio avsnitt med blandade teman. Programmen finns tillgängliga för lyssnare på ett flertal plattformar, däribland Spotify och Acast.

–  Det är ju en väldigt ostrukturerad podd, vilket gör att vissa är väldigt förtjusta i den medan andra har svårt för formatet, berättar hon. Det slutgiltiga målet med podden är att uppträda live. I Partilleområdet, självfallet,

men berättar att planerna ligger längre fram i tiden. –  Första steget är väl dock att gå plus minus noll. Vi har lagt en del pengar på klippning och produktion, köpt goda viner och sådant. Podden har kostat oss skjortan, helt enkelt.

» När jag träffade Marcus tänkte jag att vi kom från samma sorts område. Att alla kommuner runt Göteborg är likvärdiga. Så ser inte Kungälvsbor det, tydligen. « säger Londré. –  Drömmen är att arrangera en livepodd, antingen på Partille Arena eller Piccolo Pub. Marcus Berggren instämmer,

–  Går vi plus minus noll, och får köra den live någon gång, då är vi nöjda, säger Londré. ELLEN NILSES ellen.nilses@lokalpressen.eu

Färdigdansat för Svensson Anders Svensson och danspartnern Maria Zimmer­ man tog sig hela vägen till semifinal i TV4-program­ met ”Let's Dance”. Men där tog det stopp för Sverig­ es meste landslagsman i fotboll som blev utslagen i den hårda konkurrensen med John Lundvik och Sussie Eriksson. ”Vilken fantastisk upplevelse. Stort tack för allt stöd och röster på oss. Det har varit nervöst men otroligt utmanande som person att dansa inför svenska folket, men är så glad att jag vågade göra det. Stort tack till min underbara familj som dragit ett enormt lass när

jag varit borta mycket. Stort tack till Maria Zimmerman för ditt tålamod och för alla skratt och roliga ögonblick tillsammans”, skriver Öjersjöbon Anders Svensson på Instagram. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

BILD: ANNIKA BERGLUND/TV4

Anders Svensson slutade trea i "Let's Dance".


9

LOK ALPRESSEN PARTILLE 31 MAJ 2020

GRÅBO TORG • Tel. 0302-453 53 Beställ till

SKOLAVSLUTNINGEN, STUDENTEN ELLER FESTEN EXEMPEL:

Vi kan leverera allt från enkel smörgås till gräddtårta!

Smörgåstårtor i olika storlekar och med olika innehåll

Laxfat och skaldjursfat

Köttfat med dubbelmarinerad fläskfilé

Kycklingfat med marinerad kycklingfilé

Pajer, skaldjur, lax, västerbottenost, ost, köttfärs m.m.

Vi kombinerar gärna ihop efter era önskemål. Låt oss lämna ett prisförslag för att göra er fest till den bästa!

Varmt välkomna! Benny med personal

Pastasallader m. räkor, skinka eller kyckling

Tårtor i alla möjliga format och innehåll

Ring och beställ på 0302-453 53

ÖPPETTIDER: TISDAG – FREDAG 10.00 – 18.OO, LÖRDAG 9.30 – 14.00


10

LOK ALPRESSEN PARTILLE 31 MAJ 2020

KULTUR

”Killinggänget kom i en tid då det behövdes en ny, hippare, form av humor” I nysläppta biografin ”Vuxna män gör saker tillsammans – en liten bok om Killinggänget” får man följa den långa och intressanta humorresan som Robert Gustafsson, Henrik Schyffert, Johan Rheborg och de andra i gänget gjort. Från ”I manegen med Glenn Killing” 1992 till i dag – även om det nu är över tio år sedan ”killingarna” producerade sitt senaste gemensamma verk. Bokens författare Linus Kuhlin tror dock på en comeback i framtiden. – Killinggänget är för bra för att låta bli, och det vet de om, säger han. Du letade information om Killingänget men hittade ingen bok om dem. En del hade valt att rycka på axlarna åt saken men du tog tag i det hela och skrev en biografi. Varför? –  Jag kommer från en punkoch do it yourself-tradition där normen är att göra saker själv. Vill man spela så arrangerar man en egen spelning, vill man läsa en bok om Killinggänget så skriver man den boken. Det kanske är ett lite naivt förhållningssätt, men också effektivt. Vad sa Killinggänget om din idé? –  De är såvitt jag har uppfattat det varit positiva till att boken görs och de som inte själva medverkar har önskat lycka till. Kanske var det en ironisk blinkning som flög mig över huvudet, men jag tror att de ändå är glada. Det är ju ändå något slags erkännande. Sedan kanske de hade önskat att det var någon mer meriterad, och bättre,

linggänget. Vilket jag verkligen förstår och respekterar. Du är 26 år nu och var inte ens född när ”I manegen med Glenn Killing” sändes på tv första gången – hur lyckades du bli en så inbiten fantast? –  Mycket tack vare min pappa. Vi såg repriser av ”NileCity 105.6” tillsammans när jag fortfarande var ganska liten. Jag minns hur han försökte förklara skämten och varför det var så roligt att Weiron i ottan bunkrade upp med porrtidningar och en stock snus inför varje sändning. Sedan har det hängt i. Du är ju göteborgare... tycker du fortfarande att Weiron i ottan är rolig? –  Absolut! Det är ju väldigt kul med någon som ringer och väcker folk. Att han dessutom helt saknar självdistans och tror att alla är lika göteborgska och marxistiska som han själv blir extra roligt.

Hur gick arbetsprocessen till med boken? –  Först insamling av material, mycket rotande i gamla arkiv och böcker. Oändliga poddtimnar har avverkats. När man väl har historien hyfsat klar för sig är det ganska lätt att skriva ut det. Men vi har gjort kompletteringar in i det sista. En intervju med Håkan Nesser gjordes rentav efter att jag hade skickat in det "sista" manuset till förlaget. Många citat i boken är hämtade från tidigare intervjuer i tv-program, böcker och poddar – hade flera av ”killingarna” redan sagt allt så bra att det inte var någon idé att prata med dem igen? –  Dels är det ju intressant att höra hur de såg på saker i realtid. Sett i retrospektiv är bilden av det förgångna ofta annorlunda än hur man upplevde det då. Dels ville inte alla medlemmar själva medverka, och då får man ju ta vad som finns. Jag har

nog tänkt att jag vill ha med så mycket som möjligt för att ge en så bred bild som möjligt. Vad var det Killinggänget lyckades med när de slog igenom i början och mitten av 90-talet? –   Det handlade nog jättemycket om tajming. De kom i en tid då det behövdes en ny, hippare, form av humor. De hade en aura av att vara väldigt samtida. Och så ska man inte

OM

Linus Kuhlin Familj: Föräldrar, syster, sambo, katter Bor: Lund Ålder: 26 Uppvuxen: Mölndal Arbetar som: Journalist och skriftställare Intressen: Svensk kultur- och nöjeshistoria Tidigare utgivna böcker: "Skuggorna kommer" (2018)

LINUS FYRA FAVORITKILLINGAR

Aktuell: Med biografin ”Vuxna män gör saker tillsammans – en liten bok om Killinggänget” som släpptes 29 maj

skribent än jag som gjorde det. Det finns ju några författare i gänget – Andres Lokko, Martin Luuk bland andra – var inte de sugna på att skriva själva? – Schyffert avböjde att medverka just med anledning av att han hellre ville skriva sin egen berättelse om sin tid Kil-

OMSLAG: NIKLAS LINDBLAD

Biografin släpptes inte på vilket datum som helst – utan på det givna Killingdatu­ met 29 maj.

Favoritkaraktär: Hardy Nilsson Favoritsketch: "Nazistgrannen" från ”Percy tårar” Favoritprogram eller film: ”Gunnar Rehlin – en liten film om att göra någon illa” Favoritcitat: ”När Browns basist säger att nästa låt heter Breakfast in bed från vår EP Bed n' Breakfast. Det är så klockrent i sin enkelhet, och väldigt indie”, berättar Linus BILD: ISABELL KIRSTINÄ

Författaren bakom biografin, Linus Kuhlin.

glömma att utbudet var betydligt mindre då. Det gick kanske två-tre humorprogram totalt på tv hösten 1992, klart att de stack ut. Hade Killinggänget bildats i dag hade det blivit en betydligt smalare angelägenhet. Varför blev Killinggänget så stora – många är ju firade stjärnor i dag som till exempel Robert Gustafsson, Johan Rheborg, Tomas Alfredson och Henrik Schyffert? –   Det beror nog mycket på bredden i ensemblen. Just mötet mellan, låt säga, Martin Luuks ibland obegripliga texter med Robert Gustafssons snubbelhumor och Tomas Alfredsons detaljrika regi. Alla är så unika i sina uttryck och det har nog hjälpt att de inte kände varandra sedan tidigare, för då hade de nog varit mer lika varandra. I det avseendet är de oslagbara. För en del andra i gänget har det varit nästan motsatsen – för det har ju inte gått spikrakt för allas karriärer. Var det en viktig pusselbit att ha med? –  Självklart är det intressant vad de respektive medlemmarna har gjort både parallellt med och efter Killinggänget. De har


11

LOK ALPRESSEN PARTILLE 31 MAJ 2020

KULTUR

Månadens boktips från biblioteket BILD: JOAKIM STRÖMHOLM

Robert Gustafsson, Henrik Schyffert, Johan Rheborg och Jonas Inde vid Killinggängets föreställning på Berns i Stockholm 1994. Övriga som varit eller är med i Killinggänget är Walter Söderlund, Tomas Alfredson, Andres Lokko och Martin Luuk. Jonas Inde hoppade av 2005 och regissören Walter Söderlund avled 2012. I övrigt är gänget intakt – även om de inte gjort något gemensamt sedan teaterpjäsen ”Drömmen om herrön” på Dramaten 2009.

trots allt inte gjort något tillsammans på tio år. Dessutom påverkar deras karriären vid sidan av den interna dynamiken och hierakin, så visst säger det mycket om Killinggänget. Ensamseglaren (från Spermaharen) av Johan Rheborg är en personlig obskyr favorit. Har du några sådana guldkorn du återvänder till ibland som inte är lika allmänt

FAKTA

Killinggängets samtliga produktioner: ”I manegen med Glenn Killing” (tv-serie, 1992) ”I manegen med Glenn Killing – live från Berns" (liveshow, 1994) ”NileCity 105,6” (tv-serie, 1995) ”Percy tårar” (tv-serie, 1996) ”Fyra små filmer” (filmserie, 1999): ”Gunnar Rehlin – En liten film om att göra någon illa”, ”Ben & Gunnar – En liten film om manlig vänskap”, ”På sista versen – En liten film om döden” och ”Torsk på Tallinn – En liten film om ensamhet” ”Glenn Killing på Grand Hotel” (liveshow, 2000) ”Spermaharen” (internethu­ morsajt, tidigt 2000-tal) ”Fyra nyanser av brunt” (lång­ film, 2004) ”Drömmen om herrön” (teater­ föreställning på Dramaten, 2009) KÄLLOR: ”VUXNA MÄN GÖR SAKER TILLSAMMANS” OCH WIKIPEDIA

kända som Percy Nilegård eller Lasse Kongo till exempel? –  Med undantag för ”Torsk på Tallinn” är hela filmsviten ”Fyra små filmer” ett verk som förtjänar mer uppmärksamhet, tycker jag. Det var ganska nyligen som filmerna blev tillgängliga på SVT:s Öppet arkiv. I synnerhet ”Gunnar Rehlin” håller jag väldigt högt, den är genialisk. Vilken karaktär hade du velat vara för en dag? –  "Vilja" är ett starkt ord i sammanhanget, för jag skulle säga att ingen av deras karaktärer är särskilt sympatisk. Alla är ganska mörka och obehagliga typer. Men jag skulle säga Anna i ”Fyra nyanser av brunt”. Hennes tålamod är beundransvärt. Hur bra tycker du att ”NileCity 105,6”, ”Torsk på Tallinn” och annat från samma era åldrats? –  Väldigt bra skulle jag säga. En person som är "kåtast i Kungsängen" och behöver "kyla av sig" när han tänker på tug�gummidoft är lika roligt i dag som 1995. Och ta en film som ”Ben & Gunnar”, den har åldrats på ett sätt som liksom har fått den att ändra genre – från en småfnissig ironi om manlig vänskap till ett varmt kärleks-

drama. Att hålla på med citat från ”NileCity” och ”Torsk på Tallin” blev ju nästan en tävling på skolgårdar och vid kafferasten på jobbet. Hur ser du på de klockrena manusen och odödliga replikerna nu när du fått insikt i hur det gått till? –  Vet inte om jag ser på det annorlunda riktigt. Men jag kanske har en annan insikt i att om sex-sju väldigt duktiga humorister och skribenter sitter med ett filmmanus så kommer resultatet bli jävligt bra. Här kommer också kombinationen av medlemmar in – någon i gänget kanske har observerat ett visst beteende som någon annan kan formulera roligt i text och som en tredje kan gestalta på film eller scen. Hur ser du på oddsen att Killing­ gänget kommer att återförenas? –   För att kunna återförenas måste man först lägga ner, vilket Killinggänget aldrig har gjort. Men jag skulle säga att det finns ganska bra chanser till att de gör någonting mer tillsammans. Jag tror inte att de riktigt kan låta bli. Killinggänget är för bra för det, och det vet de om. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

TÄVLING Lokalpressen lottar tillsammans med Pug förlag ut tre rykande färska exemplar av den nya biografin ”Vuxna män gör saker tillsammans – en liten bok om Killinggänget”, skriven av författaren Linus Kuhlin. En vinnare per utgivningsort (Lerum, Partille, Härryda) lottas fram bland alla som mejlar oss. Gör så här för att vara med och tävla: Skicka ett mejl till tavling@lokalpressen.eu och skriv ”Killinggänget” i ämnesraden. Glöm inte att skriva med namn, adress och telefonnummer. Lycka till!

I det sista numret av Lokalpressen varje månad tipsar bibliotekarierna på Partille bibliotek om aktuella och läsvärda böcker. Maj månads tips från Paula Jonsson och Åsa Hellkvist behandlar en magisk värld och synen på vapen i USA.

”Ängeln utan vingar” av Maud Mangold Tea är en vanlig tjej som går i skolan och på fritiden hänger med sin bästa kompis Gabriel. Tills en dag då Gabriel försvinner spårlöst och Tea förtvivlat vill hitta honom igen, av en slump stöter hon på en främmande flicka i skogen som heter Hilja. Hon erbjuder Tea hjälp med att hitta sin kompis. Det blir starten på ett nytt äventyr, till en magisk värld där befolkningen kallas för skednäsor. En spännande berättelse om vänskap och mod. Detta är del ett i serien ”Skuggspelen”. Det har också kommit ut en ny fantasyserie av samma författare som heter ”Spegelspelet”. TIPSARE: PAULA JONSSON

”Gun love” av Jennifer Clement Pearl bor i en bil tillsammans med sin mamma Margot i en trailerpark i Florida, där har de bott sedan Pearl var bebis. Margot bor i baksätet och Pearl huserar i framsätet. Det är ändå en till stora delar fungerande tillvaro, där Pearl går i skolan och Margot städar på veteransjukhuset i närheten. En dag förändras allt, Eli dyker upp, en lång mystisk främling. Margot blir förälskad och hela deras tillvaro rämnar. Han försörjer sig på att smuggla olagliga vapen, en dag ger han Margot en pistol. Detta är en hjärtskärande berättelse om en mammas kärlek till sitt barn, men även ett inlägg om synen på vapen i USA. TIPSARE: ÅSA HELLKVIST


12

LOK ALPRESSEN PARTILLE 31 MAJ 2020

Självklart gör vi din företagsannons. Gratis. I vår annonsstudio jobbar professionella kreatörer som hjälper dig med din annons. Fokusera på det du är bra på så gör vi det vi är bra på. Välkommen att boka din annons hos oss annons@lokalpressen.eu


13

LOK ALPRESSEN PARTILLE 31 MAJ 2020 KRÖNIKA

Boka en Ditec® Lackskyddsbehandling fr. 3.995:så bjuder vi på övernattning på herrgårdshotell! Erbjudandet gäller för 2 personer.

Göteborgsvägen 48, Sävedalen | Tel. 031- 44 85 00 info@nicecargbg.com | www.nicecargbg.com

Nu finns Lokalpressen på Instagram! Följ @lokalpressen och ta del av bevakningen, eller dela läsarbilder under #lokalpressen, för att publiceras.

"Vi blev lurade som barn"

P

   erspektivet på ”gåendet” har skiftat genom historien och blev så småningom i ett breddat kulturellt perspektiv till en handling av politisk protest och religiös kult   –   protestmarsch eller pilgrimsvandring   –   personifierat av orädda medborgarrättskämpar som Martin Luther King till Martina Abramovics performanceartisteri förädlat till existentiell vånda eller ren kamp för jämställdhet. Även tonsättare och musiker har luffat ut i världen och markerat vandringsleder som i dessa fina (något förkortade) strofer av Göran Fristorp: “Jag var en vandrare gick i sol gick i regn Ibland jag stannade vid en flod på en äng, Jag var fri, den luft jag andades var ännu ren och himmelen var vid. Då blev jag vuxen och jag förstod vi har alla ont om tid Jag var en luffare i en värld utan hem En värld av bluffare vem är god, säg mig vem? Man blir rädd, man vill bli tuffare

vem vill va' bland de undanskuffade. Knappast förbluffande, man blir van, vi blev lurade som barn.” BEVÄPNAD MED KAMERAN ger sig Partille-

flanören iväg för att bland våra vattendrag, vida skyar och gröna ängar finna en förklaring till textraden ”vi blev lurade som barn”. Efter ett tags funderande kommer jag på att personer som liksom jag själv hade sin barndom i 50- och 60-talets Sverige givetvis inte blev lurade men fick den falska förhoppningen att vi för evighet skulle få behålla den välmående planeten Tellus. När vår livsmiljö blev drabbad av den fruktansvärda covid-19-pandemin och den fossilslukande industrin över hela globen fick dra i handbromsen har i efterhand vattendragen blivit klarare, giftiga gasmoln i atmosfären skingrats och tidigare smoggiga storstadsmiljöer plötslig börjat släppa igenom solstrålarna igen.

Eljobb hemma - Det ordnar vi Riktiga elektriker inget annat Tollestorpsvägen 14, Stenkullen. Växel: 0302-52 29 40


14

LOK ALPRESSEN PARTILLE 31 MAJ 2020

INSÄNDARE/DEBATT Vad tycker du? Har du en annan åsikt eller något annat du vill lyfta fram? Maila till:redaktionen@lokalpressen.eu. Insändare måste vara oss till handa senast måndagar klockan 15.00 för att garanteras publicering samma vecka.

Vård- och omsorgsförvaltningen i Partille kommun svarar SVAR TILL KARIN EINARSSON & ALICJA NEEF: Först och främst är

vi stolta över allt arbete som genomförts och allt engagemang som finns hos er medarbetare kopplade till våra äldreboenden i Partille. Vi har även full förståelse gällande att föreslagna förändringar kommer till tals just i rådande situation inte är bästa tidpunkt och att det försvårar förståelsen till föreslagen anpassning. Nedan ska vi försöka ge svar på era frågeställningar i det brev ni skickat till oss. I tal om personalkostnader skall detta inte uppfattas som en belastning. Personalkostnaderna utgör den största delen av vår budget och i de flesta fall de kostnader som är påverkningsbara. I detta sammanhanget är det inte tal om besparingar utan en anpassning till nuvarande budget. Den budgetmodell som Partille använd sig av de senaste åren innebär att verksamheterna får ersättning utifrån målgruppen samt en uppräkning om 2%, så har även tilldelningen varit de kommande åren. Det vi vill poängtera med detta är att Äldreomsorgen inte fått någon mindre budget och på så sätt inga besparingskrav de senaste åren. BAKGRUNDEN

TILL

FÖRSLAGET

om dessa anpassningarna är att verksamheten just på Furulund, Grenvägen och Trädgården inte haft en ekonomi i balans mot budget. Under 2018 redovisade verksamheterna ett negativt resultat om 641tkr, år 2019 918tkr och nu 2020 till och med april 692tkr, och då återstår åtta månader. Kullegårdens äldreboende har även de under de senaste

åren haft en negativ ekonomisk trend men har nu från maj genomfört förändringar hur arbetstiden läggs ut vilket ska matcha kostnader enligt budget. Jonsereds äldreboende har genom tid haft en bemanning utifrån sin budgetram och här har inga anpassningar genomförts hittills. Jonsered ingår dock i kommande förslag gällande förläggning av nattarbetstid kopplat till heltidsresan, läs mer nedan. Alla äldreboenden i Partille har samma budgetförutsättningar, inget äldreboende får mer eller mindre pengar. De ekonomiska resultaten har som ovan beskrivits varit olika på de olika boendena under år. Detta beror främst på att bemanning har förlagts olika på äldreboendena. Det arbete som pågår nu är att alla äldreboenden i kommunen skall ha liknande arbetssätt gällande planering av arbetstid utifrån budget och verksamhetens behov. Det är viktigt för oss och för våra hyresgäster att kvalitén inte skiljer sig beroende på vilket äldreboende man bor på. EN ANNAN BAKOMLIGGANDE faktor till förslag om anpassningarna är att ett kommande arbete där vi som arbetsgivare vill kunna erbjuda alla medarbetare önskad sysselsättningsgrad och heltid till dem som önskar. Detta är ett politiskt uppdrag och för att lyckas med detta behöver vi förändra vårt arbetssätt och hur vi fördelar arbetstiden efter verksamhetens behov. Det finns även hälsoaspekter kring schemaläggning som är viktiga att ta hänsyn till vid sidan om arbetstidslagen. Om någon av

er vill läsa mer om frågan kan vi rekommendera en bok som heter ”Heltid som norm” av Karin Skarin. I kommunen är det fullmäktige som fördelar medel till nämnderna. Utifrån detta får tjänstemannaorganisationen i uppdrag att fördela ur dessa ramar. Som nämnd, förvaltningschef, avdelningschef och enhetschef har alla i sitt uppdrag att hålla ekonomin i de givna ramarna. Vi gör också regelbundna jämförelser med andra kommuner. Det är enhetschefens uppdrag att fördela arbetstiden. Vi förespråkar självklart att detta görs i dialog med medarbetare hur arbetstiden fördelas utifrån den budget som enheten blivit tilldelad och efter våra hyresgästers behov. Avdelningschefen har i uppdrag att följa upp budgetram och utfall till hela avdelningen och förvaltningschef för hela förvaltningen. NI HAR SKICKAT några frågor i punktform som vi svarar på nedan. Varför skall vi jobba till kl. 22.00 på kvällen för att vara på jobbet kl. 07.00 dagen efter utan återhämtning? Detta är inget faktum, fortsatt arbete får efter beslut fortsätta med hur arbetstiden skall förläggas. Vi förhåller oss till de arbetstidslagar som gäller. En annan aspekt här är att vi på ett bättre sätt än i dag behöver möta hyresgästernas behov under kvällstid. Varför skall nattpersonalen jobba fler nätter för samma lön? Nattmedarbetarnas antal arbetade timmar kommer inte att öka utan förläggs på fler arbetspass. Detta är en

del för att kunna erbjuda alla medarbetare en önskad sysselsättningsgrad inom befintliga budgetramar. Även här finns en aspekt såsom ovan att möta hyresgästernas behov på ett bättre sätt än i dag. Varför skall vi jobba med färre medarbetare under dagar, helger och kvällar när läget redan är så ansträngt? Vi har en given budget och arbetstiden som denna ger skall

Arbetet med covid-19 och budgetanpassningarna är två olika spår. förläggas på bästa sätt efter våra hyresgästers behov. Om detta innebär en högre ansträngning vid vissa tillfällen eller ensamarbete vid andra tillfällen skall arbetsuppgifter planeras så att detta möjliggörs. Vissa arbetsuppgifter lämpar sig till exempel att förläggas till vardagar. Varför skall en s.k. “löpare” springa mellan olika avdelningar när vi talar om vårdhygien och att skydda våra äldre i allmänhet och i synnerhet under nu rådande pandemi? Förhåller vi oss till de gällande basala hygienreglerna ska vi känna oss trygga med att inte sprida smittan. Vi förstärker bemanning tillfälligt vid behov, läs mer i sista stycket. Varför skall antal timmar ensamarbete ökas istället för att minskas? Förslaget innebär inte fler

timmar med ensamarbete än vad det är idag. Det kommer att bli en förskjutning från nattens arbetstid till kvällens arbetstid. Hur arbetstiden förläggs ut kan variera på de olika äldreboendena. Varför förekommer ensamarbete på en avdelning med åtta (8) boende? Tillgång till kollegialt stöd finns på andra enheter med möjlighet att snabbt få hjälp vid behov. Arbetsuppgifter skall fördelas över dygnet och veckan på så sätt att det möjliggör ensamarbete under vissa tider. I ÖVRIGT VILL vi tillägga att arbetet med covid-19 och budgetanpassningarna är två olika spår. Vanligtvis förstärker vi bemanning när vi får en utökad vårdtyngd såsom palliativ vård, magsjuka, en orolig situation med flera. Här är hanteringen med covid-19 inte annorlunda. Om en enhet till exempel behöver sättas i karantän för att undvika smitta kommer personal utöver grundbemanning att sättas in. Dock behöver grundbemanningen från första början ligga rätt. Det vill säga att fler timmar än budget inte finns utlagda i grundschemat vilket varit fallet de senaste åren. Om grundschema finns utifrån budget finns även utrymme till tillfälliga förstärkningar. Med detta brev hoppas vi kunna klargjort visa av era frågor. Om ni vill ha en fortsatt dialog bjuder vi gärna in er till ett möte för att diskutera detta vidare. DANIEL PUS Avdelningschef

ERIKA HÄGG Förvaltningschef

Rädda vårt Kyrktorg från den nakna elefantsjukan! Sisådär ett decennium har ändat sedan vi sålde vårt kommunhjärta till köpenskapen. När Allum föddes och vårt Förorts-Partille vips förvandlades till en förstad. I samma stund blev vårt Kyrktorg – vårt sociala nav – en skynda-vidare-passage. Den ynka återstående gröna plätten är följdriktigt konstgräslig. Vad skådar den som mot all vanlighet stannar upp på torgets mitt: I norr en väldig plåtlåda; i öster en tillbommad höghusportal; i söder är allting utrymt, tomt och tömt; självaste Allum-blickfånget åt solnedgångshållet är stängt och låst.

Kort och gott – nej, illavarslande – har vårt Kyrktorg förvandlats till en förbiilande parentes. Men nu planeras här väldeliga stordåd: Allums köpenskapsherrar vill ta nästa steg   –   nej, Goliatkliv. På senaste kommunstyrelsemötet presenterades deras bokstavligen himlafamnande planer. I alla väderstreck vill potentaterna bygga våldsamt högt och väldigt. Men, vi har väl lärt vår läxa? Kommunstyrelsen uttalade, väl, ett omedelbart och självklart NEJ? Nej, så enkelt är det inte. Allum-herrarna äger ju numera vår hjärtemark. Men hav tröst, det är inte

kört! Tack och lov måste alla planer godkännas av vårt kommunfullmäktige. Så det är, väl(?), ingen fara för än mer himmelshöga tak. Även om den välfyllda plånboken vägde uppseendeväckande tungt när Allum föddes... Bästa torgvänner, låt oss inte ännu en gång lockas och vägledas av den väldiga börsen. Tvärtom behöver vi allom våra mellanmänskliga mötesplatser. Vår förort har vi redan sålt. Låt oss denna gång med innerlig tydlighet betacka oss från locktonerna om ett storstadsannex. LARS JOSEFSSON Torgdemokrat

BILD: PRIVAT

Kyrktorget har förvandlats till en förbiilande parentes, skriver Lars Josefsson.


LOK ALPRESSEN PARTILLE 31 MAJ 2020

15

Coronatankar från en pedagog Vem tar politiskt ansvar för covid-19 i Partille? Jag har lite funderingar så här i coronatider. Jag undrar hur Partille kommun tänker och varför de inte bryr sig om sina anställda? Jag jobbar som pedagog i kommunen och är anställd av Partille kommun. På förskolan där jag jobbar går drygt 100 barn. I veckan var de flesta på plats (och det är ju något positivt i det hela, att så många är friska). Det innebär, grovt räknat 100 barn, ytterligare 100 vårdnadshavare (ibland fler om båda kommer). Sen tillkommer syskon, samt kompisar till syskonen. Samt förstås personalen. Räknar man ihop alla dessa människor blir det cirka 250 personer som ska komma in på förskolan! Varje dag! Är det rimligt i dessa tider? Det känns inte riktigt okej att gå till jobbet, när man vet att man kommer möta alla dessa människor. SJÄLV FÖRSÖKER MAN ju på sin fritid undvika att vara på ställen med för mycket folk, man håller avstånd, osv, men på jobbet kan man ju inte välja! Jag skulle önska att Partille kommun ser till så att alla 15-timmarsbarn (de barn vars föräldrar är föräldralediga) får gå på ett tidigt sommarlov i år, gärna nu direkt! Det är ovanliga tider, därför kan man också kräva ovanliga åtgärder. Om alla 15-timmarsbarn, plus deras föräldrar, plus deras syskon inte kom, skulle det göra stor skillnad. Det skulle innebära att vi inte behövde vistas så många på samma ställe. Alla äldreboenden fick ju till exempel besöksförbud för ett tag sen och det har alla accepterat. Och ja, de äldre är ju mer utsatta och behöver bli mer skyddade, men det finns åtgärder att ta till även på förskolorna. Som vi har det nu är den enda åtgärden att tvätta händerna... Barn och vård-

nadshavare uppmanas att tvätta händerna när de kommer till förskolan. En del "glömmer" det, och när vi påminner kan de svara att "det har vi gjort hemma". Då är det ju liksom kört redan där... Det finns annat man kan göra: Vi är till exempel för många vid matsituationerna. Då är vi långt över 50 personer. Om det kan komma in en person till och avlasta våran kokerska så skulle man kunna dra ut på måltiderna, så att det inte behöver sitta så många samtidigt i matsalen. Man skulle kunna "förbjuda" syskon att komma in på förskolan. De kan vänta på utsidan. Man kan begränsa till en vårdnadshavare per barn vid hämtning/lämning och så vidare.

i månader för att hålla borta covid-19 med stor framgång. Hur otacksamt måste det inte kännas för personalen som istället för att belönas med en extra betald semestervecka fick försämrade arbetsvillkor. EKONOMICHEFEN I PARTILLE redovisar stolt upp kommunens budgetöverskott på 51 miljoner i årsredovisningen. Varför har pengarna inte använts i en kommunal verksamhet som går på knäna? Jag har själv berömt vård- och omsorgsförvaltningens handlingskraft när de nyanställde 40 stycken i en tidigare insändare. Var är de nu? Jag får inte ihop ekvationen. Nu vill jag ha svar från ansvariga politiker. Jag vägrar hänga ut tjänstemän bara för att de gör sitt jobb och följer de snäva budgetramarna

som moderata politiker har satt upp för verksamheten. De är endast budbärare, inte ansvariga för att äldreboendena inte har resurser för att hålla uppe en god kvalité på omsorgen och skydda brukarna mot covid-19. Marit Hesse, moderat kommunordförande i kommunstyrelsen och Jonas Mårdbrink, moderat ordförande i Vårdoch omsorgsnämnden, nästa vecka presenterar ni den nya budgeten i Kommunfullmäktige. Jag förväntar mig att alla besparingarna omvandlas till satsningar på äldreomsorgen. Nu eller aldrig måste ni välja undersköterskorna och de gamlas hälsa framför att behålla Västsveriges lägsta kommunalskatt. Det är en fråga om liv och död! Alla andra fattar det förutom ni! LENNART BJÖRK

JAG LÄSTE PRECIS en insända-

re i Lokalpressen nr 19, som handlade om personalen inom vård- och omsorg. De hade fått sämre förutsättningar nu efter corona. Varför gör ni så, Partille kommun? Det stod i samma tidning att ekonomin i Partille kommun är mycket god! Ord från ekonomichefen, Katarina Heglind. HUR går det ihop? Det låter ju helt vansinnigt att dra in på viktiga saker, när det finns pengar? Jag håller med insändaren, när man tar upp frågan med sin chef, skylls det alltid på ekonomin. I skrivande stund är det 6 veckor kvar till sommarstängningen. 6 veckor. Jag skulle önska att Partille kommun låter alla 15-timmarsbarn få gå på ett tidigt sommarlov i år. Samt begränsar till en vårdnadshavare per barn. Det FINNS åtgärder att ta till. Hoppas ni har vett att ta hand om era medarbetare, Partille kommun! BESVIKEN PEDAGOG

Skäms på er, Partille kommun! Partille går med 63 miljoner i vinst. Enligt ekonomichefen "Kommunens ekonomi är mycket god". Vi har en pågående pandemi som ställer ännu högre krav på vård och omsorg, speciellt för våra äldre. Personalen sliter och gör sitt bästa för att skydda de boende, både på äldreboenden och inom hemtjänsten Då beslutar Partille att minska personalen på kommunens äldreboenden. För-

Mitt i coronapandemin, när nationella experter och politiker samstämmigt konstaterar att Sverige är i behov av stora satsningar på äldreomsorgen, går Partille kommun mot strömmen. Det är verkligen anmärkningsvärt att i coronatider genomföra nedskärningar med hänvisning till att budgeten inte går ihop på äldreboendena i Partille. Det fackliga ombudet och skyddsombudet på ett av äldreboendena beskriver i ett öppet brev till förvaltningsledningen hur de försämrade arbetsvillkoren har påverkat kvalitén på omsorgen om de äldre negativt. Konsekvenserna lät heller inte vänta på sig när Kullegårdens äldreboende fick sitt första coronafall. Det äldreboende där besparingarna genomfördes först. De anställda har slitit

sämra scheman för personalen och fler som springer mellan avdelningar. Dessa nerdragningar/förändringar går tvärtemot folkhälsomyndighetens rekommendationer. Våra äldre ska skyddas och ha så få vårdgivare och kontakter som möjligt. Hur tänker ni egentligen? VIVECA

Partille Kommun står med mössan i hand! OMFATTANDE KRITIK. En arkitektkritiker gick nyligen till massiv attack mot hur det tilltalande och charmiga Partille hänsynslöst har röjts bort och gjutits in i grå, steril betong. Bit för bit försvinner Partilles själ och ytterligare förtätning väntar runt hörnet. STEN OCH STRÖM ÄGER MARKEN KRING CENTRALA PARTILLE.

Kommunen diskuterar med Sten och Ström heter det, men sanningen är att Kyrktorgets omgivning ligger i markägarna Sten och Ströms händer. I samverkansavtalet, som alla övriga partier nyss bifallit, framgår det av exploateringsutkasten att byggnation med maximal volym på minsta möjliga markyta prioriteras. Hela området längs med Säveån, från kyrkan fram till biblioteket förtätas med höghus. Bygg inte sönder Partille. Sverigedemokraterna har un-

der många år yrkat på varsamhet och medborgardialog. Vi gick till val under den högaktuella parollen ”Bygg inte sönder Partille” och vi har motionerat om att införa ett skönhetsråd, just för att förhindra förfulningen av Partille. Området kring Kyrktorget är Partilles absoluta centrum och är viktigt för hur Partille uppfattas av invånare och besökare. En plats för möten och en plats att visa upp, något vi invånare i Partille ska kunna känna vi är stolta över. DEMOKRATI OCH DIALOG. Sverigedemokrater vill att en omfattande dialog förs med kommunens invånare och verksamheter. På allt fler platser sker förtätning mot de boendes vilja. Vilka alternativa lösningar finns? Utvecklingen av de centrala delarna av Partille är en angelägenhet för hela kommunen. Dialogen med boende

och verksamma i kommunen är avgörande. Partilles invånare måste få framföra sina önskemål om den fortsatta utbyggnaden och exploateringen av kommunen. En arkitekttävling med olika idéer kanske bör genomföras så att både invånare och politiker kan få en tydlig visuell bild över bra alternativ. Estetiskt tilltalande lösningar som Partilleborna kan vara stolta över. Ett fantastiskt centrum som lockar till besök. Frågan om utformningen av Partille och framför allt kommunens centrum måste avgöras i en process med stor eftertanke och känsla. Lyssna på Partilleborna, det är de som ska få avgöra hur vår kommun ska utvecklas, det är de som ska bo här i dag och i framtiden. TIMOTHY TRÉVILLE & MATZ DOVSTRAND Sverigedemokraterna i Partille

LÄSARBILDER

BILD: HENRIK UNDELAND

Till vänster: Bävern på utflykt till Finngösaravinen. "Ett av de största bävergnag man sett, dök plötsligt upp invid Finngösa­ bäckens vackra övre del. Tyvärr orkade bävern inte fälla det utsedda trädet helt, utan den mäktiga aspen blev stående som en säkerhetsrisk för besökande. Någon (kommunen?) fick hjälpa till så att bävern fick sin frukost och så att barnen kan leka säkra vid bäcken. Nu står stubben kvar som en ovanlig träskulptur", berättar fotografen och Sävedalsbon Henrik Undeland. Till höger: Den djungelliknande vegetationen i Finngösabäckens övre del verkar attrahera bävern.


16

LOK ALPRESSEN PARTILLE 31 MAJ 2020 HUS & HEM

FÖLJ OSS GÄRNA PÅ DISTANS!

KRÖNIKA

BYT KÖKSLUCKOR eller hela köket. Måttillverkade luckor, lådor och bänkskivor. Boka tid för hembesök med Västergårdens Kök. Tel. 0703-488 829. www.vastergardenskok.se Återförsäljare för Creoform

Kommunfullmäktige sammanträder tisdag 2 juni klockan 18.30, sessionsalen i kommunhuset

SERVICE & TJÄNSTER MINDRE BYGGFIRMA Vi gör ombyggnader, renovering, badrum, fönsterbyte, altaner. ROT-avdrag. KECKAS Bygg. 0706-512 792, keckas@live.se

Några av mötets ärenden • Kommunbudget 2021-2023 • Upprättande och antagande av policy för hållbarhetsarbetet i Partille • Införande av digital justering av protokoll i fullmäktige

VILL DU SYNAS HÄR?

• Etablerandet av ett regionalt stödcentrum för utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.

Kontakta Jan Larsson på tel. 0702-41 79 95 eller jan.larsson@lokalpressen.eu

Läs mer Hitta hela tillkännagivelsen på partille.se/kommunfullmaktige Partille kommunfullmäktige genom Inger René, ordförande

SÄLJES

Bäddsoffa säljes 3-sits beg.bäddsoffa sandfärgad mocca. Mått: 2.30 × 85 cm Pris: 1 500 kr. Tel.0739-63 19 47

Fullmäktiges möten är offentliga. Men med anledning av coronaviruset och sjukdomen covid-19 ber vi dig att den här gången visa extra hänsyn till våra politiker och anställda på plats.

N

Följ helst sammanträdet direktsänt via Radio 88 (88 MHz) eller webb-TV: partille.se/kommunfullmaktige På partille.se/kommunfullmaktige hittar du också länk till mötets handlingar och protokoll. Du hittar också handlingarna i kommunhusets kundcenter.

partille.se

Fästingsäsongen är här, vaccinera dig mot tBE!

Fästingbussen!

Vaccinera dig mot TBE! Pris 390:(barn 350:-). OBS! även resevaccinationer. Plats

Sö 7/6

Coop Partille

tid

12-16

Hela turlistan på www.vaccindirekt.se

Nytt För i år!

Fyll i hälsodeklarationen via hemsidan eller på plats. Vaccinera dig i bussen eller utomhus.

VAR MED OCH RÄDDA LIV Ge en gåva på redcross.se När du ger en gåva kommer dina uppgifter att behandlas av Svenska Röda Korset. Läs mer på www.redcross.se/personligintegritet

   är min äldsta son kom till världen sommaren 1983 på Mölndals sjukhus och mamman i den nyblivna trion fått tusen kramar tog jag i lyckoruset 4:ans spårvagn mot Korsvägen som stolt pappa. Jag gick av och släntrade förbi Ullevi på min stråt upp mot Svingeln då jag fick nys om att arrangören nyss hade släppt extrabiljetter till en rockkonsert. Jag fick se David Bowie i orange kostym och raggarfrissa äntra scenen med starka låtar som bland annat ”China

Jag fick se David Bowie i orange kostym och raggarfrissa äntra scenen med starka låtar som bland annat ”China Girl” i bagaget.

Välkommen till

Datum

Rymdromantisk och maskinmusik

Girl” i bagaget. Det blev en fin konsert på sommarkvällen med den mångfacetterade artisten som varit min stora idol sedan Ziggy Stardust-epoken på tidigt 70-tal. Mitt eget 80-tal var mer än de brittiska band som samlas under begreppet ”New Romantic”, en glammig reaktion på den svartvita, råa och mer politiska 70-talspunken. På åttiotalet blev det med ens en fortsättning på Bowies och Roxy Musics glamrock som vibrerade vidare till Duran Durans och Spandau Ballets 80-talsestetik. Under några år på 70-talet hade David Bowie flytt från glamvärden i Los Angeles. Han flyttade till Berlin och började samarbeta med producenten Brian Eno i den legendariska Hansastudion. Resultatet blev Berlintrilogin, bestående av skivorna ”Low”, ”Heroes”

och ”Lodger”. David Bowie och barndomsvännen Iggy Pop sågs dagligen cykla eller promenera från lägenheten på Hauptstrasse till musikstudion i Berlin. Musiken från denna tid är mer instrumental, mer syntbaserad än tidigare – kanske beroende på att medproducenterna till Berlintrilogin var den tyska Krautrock-gruppen Kraftwerk. DAVID BOWIE SOM tog sitt avstamp i den rymdromantik som spirade upp i slutet av sextiotalet med Apollo-raketer och månpromenader känns nästan i jämförelse med Kraftwerk som en vilsen före detta ”Major Tom”. Då får de robotliknande musikerna i Kraftwerk gärna framstå som retro-futuristiska spanare mot det AI-samhälle som vi nu står på tröskeln till. Musikerna i Kraftwerk med sin maskinmusik (som kanske hämtat sin inspiration från stumfilmen ”Metropolis” i sent 1920-tal) blommar för fullt ut i 70-talsplattan ”Trans-Europe-Express”. Ett musikaliskt mästerverk som så småningom framfördes av GSO när jag i oktober 2016 bänkade mig på Konserthuset i Göteborg för att avnjuta ”Bowie i Berlin” – konserten med de fantastiska solisterna Magnus Carlson, Moto Boy och Jennie Abrahamson.

LARS THORELLI Gästkrönikör i Lokalpressen larsthorelli@hotmail.se


17

LOK ALPRESSEN PARTILLE 31 MAJ 2020

FAMILJ DELA LIVETS ÖGONBLICK Dela med dig av och läs om alla livets viktiga händelser. På vår familjesida kan du gratulera födelsedagsbarn, välkomna nya liv, fira äkta par och hedra minnen. Skicka din hälsning till oss på redaktionen@lokalpressen.eu eller Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.

30 maj

31 maj

... 1431 bränns den franska bondflickan och härledaren Jeanne d’Arc på bål i Rouen, sedan engelsmännen har dömt henne till döden för kätteri.

... 1578 lade Henrik III av Frankrike den första stenen till bron Pont Neuf, som stod klar 1607.

... 1982 blev Spanien medlem i den västliga försvarsalliansen Nato därmed sista landet som blir medlem innan Berlinmurens fall och kalla krigets slut.

... 1911 sjösattes ocean­ ångaren Titanic i Belfast. ...1961 utropade Syd­ afrika sig till självständig republik och lämnade därmed det brittiska samväldet.

30 MAJ:

31 MAJ:

Vera & Veronika

Petronella & Pernilla

Vera är ett kvinnonamn med latinskt ursprung och betyder "sann". Det kan även tolkas som en kortform av Veronika. Namnet har använts i Sverige sedan mitten av 1800-talet och blev populärt på 1910- och 1920-talet. Det har också de senaste tio åren visat en kraftig ökning.

Petronella är ett kvinno­ namn som härstammar från det romerska släktnamnet Petronius. I Sverige finns namnet dokumenterat redan på 1100-talet. Petronella fanns i den svenska alma­ nackan på nuvarande plats fram till 1901, då det togs bort för att det ansågs gammal­modigt. Namnet blev populärt igen från 1950-talet och några decennier framåt.

Veronika är ett kvin­ nonamn med latinskt ursprung. Namnet har använts i Sverige sedan 1640-talet, men är van­ ligast hos kvinnor som föddes under 1970-talet, 1980-talet och 1990-talet. Den vanligaste stavningen är numera Veronica.

Pernilla är en kortform av Petronilla, ett smaknamn för Petronia, som är den kvinnliga formen av det romerska släktnamnet Petronius. Namnet har använts i Sverige sedan 1500-talet. Pernilla hade en popularitetstopp i början på 1970-talet.

KÄLLA: WIKIPEDIA

KÄLLA: SCB, WIKIPEDIA

Den 30 maj fyller skådespelaren och komikern Johan Ulveson 66 år och författaren och serietecknaren Jan Lööf fyller 80 år. Den 31 maj fyller artisten Anna Ternheim 42 år och den amerikanske skådespelaren och regissören Clint Eastwood fyller 90 år.

Den 31 maj är årets 152:a dag i den gregorianska kalendern och det återstår 214 dagar av 2020. Formellt sett är detta vårens sista dag. KÄLLA: WIKIPEDIA

MELODIKRYSSET

Melodikrysset v.23 - 6 juni Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke

1

2

Det kan de små detaljerna Det vara kan vara de vara små detaljerna Det kankan vara de små detaljerna Det de små detaljerna som som gör varje begravning unik - unik-- unik som gör varje begravning görsom varje unik görbegravning varje begravning en akt som blir ett ljust och vackert en akt som blir ett ljust och vackert 5 en akt som blirsom ett blir ljustett och vackert en akt ljust och vackert minne att bära med sig. minne att bära med sig. minne att bära med sig. minne att bära med Detnog kan inte nog betonas hur sig. Det kan betonas hur betonas Det inte kanDet inte nog betonas hur hur kan inte nog viktigt det är att ni som anhöriga viktigt det är att som anhöriga viktigt det ärni att nisom anhöriga får det precis ni ni villsom ha det. viktigt det ärsom att anhöriga får det precis som ni vill ha det. får det precis som ni vill ha det. Vår kunskap, din trygghet får det precis som ni vill ha det. Helen Forsberg Cecilia Olausson Helen Forsberg Vår kunskap, dinkunskap, trygghet Cecilia Olausson Helen Forsberg kunskap, din trygghet Helen Forsberg8 din74, trygghet Cecilia Olausson hittar ossVår på Göteborgsvägen Sävedalen Cecilia Olausson NiVår tel. 031-727 00 00

3

6

4

7

9

www.fjallmans.se Tel. 031-727 00 00

Ni hittar oss påoss Göteborgsvägen 74, Sävedalen Ni hittar på Göteborgsvägen 74,www.fjallmans.se Sävedalen Ni hittar oss på Göteborgsvägen 74, Sävedalen tel. 031-727 00 00 www.fjallmans.se tel. 031-727 00 00 00 00 Tel. www.fjallmans.se 031-727 00 00 00 00 tel. 031-727 www.fjallmans.se Tel. 031-727 Tel. 031-727 00 00 www.fjallmans.se www.fjallmans.se www.fjallmans.se

10 11

Lämna en gåva till våra barn och barnbarn och barnbarnsbarn och barnbarnbarnsbarn och barnbarnbarnbarnsbarn Arv och testamenten är viktiga i vårt arbete för den jord vi ärvt av tidigare generationer och som generation efter generation kommer att ärva efter oss. www.naturskyddsforeningen.se/testamente

12 Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdag i nästa vecka Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm

Melodikrysset vecka 23 – 6 juni

Namn:.....................................................................................................................................................

Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdagen veckan efter. Adress:................................................................................................................................................... Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm

Postadress:...............................................................................................................................................

Namn:

För mer information kontakta Marie-Louise Berzén, ansvarig för arv och testamente: 0707–54 09 95.

Adress: Postnummer:


18

LOK ALPRESSEN PARTILLE 31 MAJ 2020

KORSORDET TÄVLA OM SVERIGELOTTEN!

Namn: Lokaltidningen GB 27-20120 Bild: pixabay.com Konstruktör: Marie Nilsson

fastnar i torktumlarfilter

obekymrad

läses för barn

det man heter utgång

har bokblad

ska man elever i skolköket beslut fransk mj uk ost talang går ej i förskola

liten lå da

sitter på tvären

brukar det runt j ul

skåra

m indre vikt

är hala vintervägen lj u dband

pixabay.com springa söderom

kryp som gillar kläder

del av

kille

en stol

s itta på hästryggen

inte alls så stor

hett i grillen

kan sko

sten i

skynda i väg

hål i nål

smycke

del av krona

göra sig av med sj ungs i kyrkan

ställs ut på galleri

kryddört

nords motsats kedjelj u d

sopa under mattan

väger mycket

var bellman en

pappas flicka

kort upplysn ing

skåp-

strål-

ryttarhjälp

bil

glans

mj ukt i ku dde

fågel som gärna äter rester

hjälte-

liknar hall

saga

på drivan de sak

doktor

en sådan är islan ds surtsey föda som ko

ebba ut

sist i veckan dra i skåne

kall bit i saften

slä pa sal för pilsnerpim plare

ägg som läggs i håret

omaka gå i sakta mak

bostad

tilltala

ämne om ämnen

firas i december

titta stort

användes som drivmedel

kan barn på tomten

snobb fodral för glasögon

trädfot

är väl huskatten

texas i usa sm ila

obildad

som paralyserad

brödkant

luftig sko

höjdare i kuwait häx-

föreko m m er vid vad

kan det i trasig tand

vägg av stenar

kan hunden ge

landskap med färgglad häst

resepackning

tål stötar

© svenska korsord ab

Facit från nr 18 2020: Namn: Lokaltidningen GB 19-2020 Bild: mostphotos.com Konstruktör: Marie Nilsson

Lös korsordet och var med och tävla om Sverigelotten!

mostphotos.com

går vissa dj ur i på vintern

kan oen inghet orsaka

l b i d r o t v å b e a k t l s t r a v a u ä r f l i s o l l a n n a s a t k a v ä r a d n a l i t r a v r t a e a s k r r y t a e s i i n s t en

gnutta utöva spo rt

GÖR SÅHÄR: Vi lottar ut Sverigelotten till en lycklig vinnare med rätt lösning av korsordet. Fyll i dina kontaktuppgifter nedan, skanna/fota och maila ditt svar till korsord@lokalpressen.eu eller klipp ut och posta hela sidan till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Säve­dalen. Det går också bra att lämna svaret i brevlådan på Göteborgs­vägen 88. Lösningen och vinnaren publiceras om två veckor. Vi vill ha ditt svar senast den 7 juni. VECKANS VINNARE: Vi säger grattis till Margareta Andersson i Partille som lyckades lösa kors­ordet. Sverige­lotten kommer på posten!

t vätta som förr

lägga veden på hög

bärs matvaror hem i

smyga på byte

utövar trollkonstnär

k m a s s g e för-

därva

Namn:

kortat av vägen

får skidåkare på plan mark

Adress:

Postnummer:

Ort:

flera på hotell

ta hänsyn till

har banan halt

en lös sådan har galen

s s k r k u v

man från havanna

där sitter resenär innan avgång

hoppar höjdhoppare över

hörs från träd i storm

j a r t g i a b b b i n a t i s t a k a l t o b a n ä n t

från tveksam h uggfärdig

bo det surrar runt

slå till

ute-

plats

ropa gällt

tandvärk

smått galen

sa lam met

vill fiskare och liten få

lockar sparsam ma köpare

b k o n t n j a a p r k u p a f s k o g e a u r s k r i s i g k e m s a l sjö-

märke

slå sig sam man

våldsam vrede

en massa babbel flygande tefat

ebba ut

riktig

bubblande läte

dålig

bli ännu värre titta lite

börja ta slut

ämnesämne i skolan

ger turlotten

träsplitter

r e a blir hjälten overksam

i n a k t i v

styrde i ryssland

röra sig fram på hj ul

simfågel som kan höras göra så

spring-

piffig och käck

brunn

känner arg

hjulets m itt

strålglans upphöja

platta ut degen håller förare i

brukas i rökeri entusiasm

spel på slang paus i skolan

drar sulky

söt och snäll

görs i handboll

känner skrämd mynt i japan

grimas

ett i rom

har vi för lukt

kan kn iven ha slött

av på m itten

efter fader vår

i t t a r u m a e v a n v t i g i ö t e r u r a l a e n e r k a r e a ä c k m i n n n e e g g

hästsport

brev om paket

finare tilltala

syssla med

den är en tid

slitstarkt virke

kappkörn ingstävling

kan ses på skolschemat

tungt

arbete

© svenska korsord ab


19

LOK ALPRESSEN PARTILLE 31 MAJ 2020

Välkommen till Svenska kyrkan i Partille!

Hemsida • www. svenskakyrkan.se/partille Facebook & Instagram • Svenska kyrkan i Partille

Vi ses på webben

Dagläger

Gudstjänster 31 maj-7 juni. Var med - hemifrån!

juniorer 10-12 år

Gött häng, go gemenskap, skapande, musik, lek och grill med mera! Vi håller till vid Ansgarskyrkan, och kanske blir det någon utflykt. Två heldagar 16-17 juni kl.10-16, men vi sover hemma. Under lägret blir det förstås lunch, mellis och fika. Begränsat antal platser! Anmälan senast 11 juni, via formulär - scanna QR-koden här intill, så hamnar du rätt. Kostnad 200 kr. Swish: 123 420 33 52 Skriv: Läger + barnets namn i meddelandet. Frågor? Linus, pedagog: 0709- 27 63 03 linus.andreasson@svenskakyrkan.se

31 maj Pingstdagen, tema Den heliga Anden 7 juni Heliga Trefaldighets dag, tema Gud-Fader, Son o Ande

Välkommen till utomhusverksamhet Sommarrytmik ute • Öjersjö Välkommen till en stunds barnrytmik utomhus, två fredagar 12 juni och 26 juni kl.10 vid Öjersjökyrkan. Ta med egen filt och fikakorg. Vi öppnar kyrkan för toabesök. Vi ses på lekplatsen Bävern i Partille Vi ses på lekplatsen Bävern bakom Kulturum. Ta med eget fika - vi tar med kaffe/te. Måndag och fredag kl.10.30-12, sista träff 12 juni respektive 15 juni. Barnvagnspromenad • Partille Vi ses tisdagar kl.10.15 vid Partille församlingshems stora entré. Ta med eget fika - vi tar med kaffe/te. Sista tillfälle blir den 16 juni.

Trött på att plugga hemma själv? Du som just nu har distansundervisning på högskola, gymnasium eller folkhögskola - du är så välkommen att göra dina hemstudier i Furulundskyrkan under några veckor framöver. 14 studieplatser med tillgång till kök, så du kan värma din lunch. Vi följer förstås rekommendationer och håller lämpligt avstånd. Måndag 10-17 • Tisdag 8.30-16 • Onsdag 8.3016.30 • Torsdag 10-16 • Fredag 8.30-15, t.o.m. 5 juni. För att boka plats, smsa: Mån o fre: Birgitta Jakobsen 0709-27 63 43 Tis, ons o tors: Helen Hedman Sten 0709-27 63 19

sön 31/5 mån 1/6

11.00 mässa Lars Westberg 12.00 andakt, annandag pingst Mattias Svenningsson sön 7/6 11.00 mässa Frank Lorentzon  Sänds på facebook • Svenska kyrkan i Partille

Furulundskyrkan •••••••••••••••• timmervägen 2 sön 31/5 17.00 mässa Claes Josefsson sön 7/6 17.00 mässa Claes Josefsson  Sänds på YouTube • EFS i Furulunds församling ELLER facebook • Furulundskyrkan

Öjersjökyrkan •••••••••••••••••• hålsjövägen 40 sön 7/6 11.00 mässa Anders-Petter Sjödin.  Sänds på facebook • Öjersjökyrkan, samt radio: SR P1

Öppen förskola ute • Sävedalen Tisdagar och fredagar mellan kl.9.30-12.00 på vår fina inhägnade utegård vid Sävedalens församlingshem. Ta med eget fika! Vi öppnar lokalen för toabesök. Sista träffarna blir fredag 12 juni och tisdag 16 juni.

Kyrkans samtalstelefon prata med prästen Du är välkommen att ta upp allt mellan himmel och jord. Du bestämmer vad vi pratar om - väder och vind eller hur du mår. Just nu och en tid framöver svarar Eskil Hofverberg, präst i telefonen. Du vet väl om att präster har absolut tystnadsplikt? Ring 031-340 42 02, vardagar 10-12. Övrig tid: telefonsvarare - tala in ett meddelande, så ringer vi upp.

Partille kyrka ••••••••••••••• gamla kronvägen 36

Sävedalens kyrka •••••••••••• östra fjällvägen 1 sön 31/5

17.00 himmelrik: sos - hjälpar´n kommer Alexander Dahlquist  Sänds på facebook • Sävedalen barn och familj ons 3/6 8.30 morgonmässa sön 7/6 11.00 konfirmationsmässa Alexander Dahlquist  Sänds på facebook • Svenska kyrkan Sävedalen

Ansgarskyrkan ••••••••••••••••• enedalsvägen 4 sön 31/5

11.00 mässa Alexander Dahlquist och Eskil Hofverberg  Sänds på facebook • Svenska kyrkan Sävedalen

Expedition för Svenska kyrkan i Partille • tfn 031-340 42 30 • partille@svenskakyrkan.se Kyrkogårdsförvaltning • tfn 031-340 42 10 • partille.kyrkogard@svenskakyrkan.se

FOTO TILL:

Verksamma i Partille i 24 år!

Körkort, ID, ID06, Visum, ateljé, ärrskador mm.

Drop in! 5 minuter!

20 BILDER

på en timma - Express! Beställ från minneskort, USB el. mobil.

169:-

www.ssfoto.se Göteborgsv. 84 Sävedalen 031 - 26 04 62

• Takomläggningar • Snickeriarbeten • Plåtarbete • Egen tillverkning • Försäljning av era fönster med montage! Brodalsvägen 1D, Partille info@jfgbygg.se Kontor 031-26 13 85 www.jfgbygg.se

Vi servar och reparerar alla bilmärken! Klingberg & Fo rsberg Bilservice AB Järnstångsvägen 45 433 30 Partille Tel: 031-44 43 20

Välkomna!

Ledig plats! Ring Janne! Tel. 0702-41 79 95 jan.larsson@lokalpressen.eu


20

LOK ALPRESSEN PARTILLE 31 MAJ 2020

Ska ni byta tak under 2020?

Vill du INTE ha en kostnadsfri offert och genomgång av vad som ska göras på ert tak.

Vill du INTE att vi använder ytbehandlande betongpannor av bästa kvalitet.

Vill du INTE att vi använder byggnadsställnng som personskydd.

Vill du INTE att vi lägger pannorna med rätt överlappning i förhållande till vinkel på taket.

Vill du INTE att vi har försäkringar som skyddar hantverkarna, fastigheten samt skada på tredje part.

Vill du INTE ha takläggare med yrkesbevis.

Vill du INTE att vi använder underlagspapp som Bygg AMA förutskriver.

Vill du INTE att vi tillverkar allt i plåtväg på vår verkstad som är anpassat just för ert tak.

Vill du INTE att vi använder läkt av bästa kvalitet.

Vill du INTE att vi håller rent efter oss samt ombesörjer all sophantering.

Då ska du inte kontaka JFG Byggmontage AB Brodalsvägen 1D, Partille | info@jfgbygg.se | 031-26 13 85 | www.jfgbygg.se

Profile for Lokalpressen

Lokalpressen Partille nr 20 31 maj 2020  

Lokalpressen Partille nr 20 31 maj 2020  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded