Page 1

ÅRGÅNG 4 NR 20 - 12 SEPTEMBER 2018

Lokaltidningen för dig som bor i Partille kommun och Fräntorp

VALET 2018 Kvinnlig ordförande Fortsatt Alliansstyre i Partille, med Marith Hesse i spetsen. SIDAN 4

AKTUELLT

BILD: PARTILLE KOMMUN

En hektisk sommar

Partille kommuns säkerhetschef har haft fullt upp i värmen. SIDAN 7

SPORT

Handbollspremiär Tilda Olsson är tillbaka i Sävehof efter två säsonger i Skövde HF.

"HÄLSOPROJEKT KÅSJÖGÅRDEN" HJÄLPER MÄNNISKOR ATT VÄXA SIDAN 8

SIDAN 11

Tack för din röst.

BILD: JONAS BENGTSSON

FÅ TILLBAKA ”NYKÄNSLAN” I DIN BIL Lämna bilen hos oss – just nu bra erbjudande!

på Sävedalens köpgata

10% rabatt

Vi kommer att fortsätta att arbeta för att Partille skall bli en trygg och säker kommun som ger sina invånare den bästa servicen.

Gäller endast mot uppvisande av kupong och längst t.o.m. 30/9 2018. Gäller ej receptbelagda läkemedel.

Vi kommer att fortsätta kämpa för fler anställda i skolan och omsorgen.

Öppettider: vardagar 08:30 - 18:00 lördagar 10:00 - 14:00

Vi kommer också att arbeta för att all personal skall ha en bra arbetsmiljö.

Göteborgsvägen 66 (Nordeas gamla lokal) Gratis parkering! ∙ Tel: 031 268855

Vill du bli medlem?

Följ oss på våra digitala kanaler och ta del av våra erbjudanden!

www.socialdemokraterna.se

Socialdemokraterna i Partille, Galoppvägen 2 A tel. 031 – 44 57 16

@ostraapotek

UTVÄNDIG REKOND

NU

BILTVÄTT

1.595:-

(ord.pris 2.195:-)

100% HANDTVÄTT

FR.

149:-

Vi erbjuder kemtvätt/sanering av bilsäten, motortvätt samt lackskydd från Ceramic Pro. Vi ordnar lånebil

ÖPPET VARDAGAR 8 -17 BRODALENSVÄGEN 6, PARTILLE TEL. 031-991717 CERAMIC PRO PARTILLE

f


2

LOK ALPRESSEN PARTILLE 12 SEPTEMBER 2018

LEDAREN

Val, fotboll och handboll

U

   sch och fy vilken dramatik det blivit i riksdagsvalet. Många journalister har pressat de olika partiledarna under de senaste veckorna på svar om regeringsbilning. Men få klargörande svar har framkommit vilket gjort att vi som röstat egentligen inte fått någon vetskap om vilken regering vi röstat på. Nu spekuleras det väldigast om rödgrön eller allians eller kanske något helt nytt, en blocköverskridande regering. Och kanske det verkligen vore rätt i tiden med en regering bestående av de största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna. Kanske kunde de två ledarna släppa prestigen och börjat samtala för att hitta rätt väg för Sverige i framtiden, kanske kunde det bli en riktig långvarig regering, typ som Socialdemokraterna hade förr, och då verkligen kunna genomföra alla förslag och tankar på förändring och förbättring som man kommer överens om. Det senaste när det byts regering efter fyra år så tycker jag att det känns som det är riktigt svårt att hinna genomföra och genomdriva sina förslag hela vägen. Det är en stor tröghet i processen och

Herregud vad enkelt det låter, kanske skulle bli politiker! den klassiska klyschan ”Rom byggdes inte på en dag” är väl ett talesätt som väl passar in. Nä, mitt förslag är att låta Ulf och Stefan tjöta ihop sig och presentera en riktigt bra och genomtänkt budget som sedan alla de andra partierna kan ställa sig bakom och fortsätta utveckla landet Sverige. Så vi hittar tillbaka till ordning och reda, minimala vårdköer, riktigt bra skola, inga galna målsättningar för Försäkringskassan, en sansad migrationspolitik och en rejält utvecklad integrationspolitik och inte minst se till att både pensionärer och andra med låga inkomster får hjälp att leva ett normalt liv. Herregud vad enkelt det låter, kanske skulle bli politiker! Ja nu vet ni iallafall vad jag hoppas på. EN RIKTIGT BRA sak med valet var att valdeltagandet har ökat. Jag tror jag såg en siffra på närmare 85 procent och det är ju faktiskt klart godkänt tycker jag. Sen kan vi fortsätta öka lite till nästa val så är vi snart uppe på maximala siffror, vilket hade varit himla bra för demokratin och för Sverige. Valet i våra tre kommuner Partille, Lerum och Härryda är såklart det som vi skall bry oss om allra mest då det är det som berör oss mest. I dagens tidning har vår reporter Jonas kollat av läget just nu i kommunen och det är ju lite förändringar på gång. Vi kommer såklart att följa upp detta mer framöver och verkligen granska de eventuella nya kommunfullmäktige ledamöterna.

Gällande valet kanske jag måste til�lägga att alla röster är ju inte räknande ännu och det kan komma att förändras en del de närmaste dagarna. SÅ FOTBOLL DÅ. Även om inte alla ni läsare gillar sport så måste jag skriva lite. Har precis sett en jobbig match i den nya UEFA Nations League mellan Sverige och Turkiet. Turkiet vann med 3 – 2 efter ett segermål i på övertid. Trist, trökigt, jobbigt och frustrerande. Vi hade ju koll på matchen, ledde med 2 – 0 och tappar till förlust. Det får inte ske på landslagsnivå även om det är skönt ändå att se att bollen är rund och ingen match är slut förrän domaren blåser av. Jannes gubbar får gå igenom vad som felades och ta nya tag. Upplägget med denna nya cup tycker jag känns helt klart intressant. Tävlingsmatcher istället för halvtrista träningsmatcher. Så hoppas det blir en massa spännande matcher under resten av året.

Box 2002, 433 02 Sävedalen BESÖKSADRESS: Göteborgsvägen 88 i Sävedalen TELEFON: 0702-41 79 95 WEBB: lokalpressen.eu ANSVARIG UTGIVARE: Jan Larsson UPPLAGA: 18 000 ex. UTGIVNINGSOMRÅDE: Alla hushåll i Partille kommun TRYCK: Bold Tryckeri DISTRIBUTION: VTD

Jan Larsson

Jonas Bengtsson

Maria Graf

Ansvarig utgivare jan.larsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Redaktör jonas@lokalpressen.eu 0704-57 55 75

Redigering/annonsproduktion maria.graf@lokalpressen.eu 0704-99 92 17

Camilla Assarsson

Marie Andervik

Katarina Elowson

Reporter camilla.assarsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Försäljning marie.andervik@lokalpressen.eu 0728-54 18 32

Försäljning katarina@lokalpressen.eu 0707-29 37 20

HANDBOLLSÄSONGEN HAR PRECIS dragit

igång. Var och kollade på min dotter som spelade Göteborg Cup nu i helgen. Jädrigt skoj att det är igång. Handboll tycker jag är en fantastisk sport för både killar och tjejer. Fart och fläkt, hårda och tuffa tag men nästintill aldrig några avsiktligt fula saker, aldrig några filmningar och alltid respekt för domarna. Egentligen är jag ju en fotbollsnörd men handboll har tagit en rejält stor plats i mitt hjärta. Vi skall under hösten försöka kolla in de lokala lagen och då inte bara de som spelar elitserien utan även de som kämpar på i seriesystemen under och självklart kolla in våra ungdomar. Så tipsa oss gärna om några lag med go stämning i laget, så kommer vi ut och kollar in er. SOM VANLIGT TAR vi tacksamt emot tips och idéer på personer och företag som ni är nyfikna på. Likadant med tips på reportage som ni vill läsa i vår tidning. Skriv brev, maila, sms:a, ring, skriv på vår Facebookssida eller välkomna upp till vår lilla redaktion på Göteborgsvägen 88 i Sävedalen. Ha det gott!

JAN LARSSON jan.larsson@lokalpressen.eu

ARG, LEDSEN, UPPRÖRD ELLER BARA GLAD?

NÄSTA NUMMER... Lokalpressen Partille ges ut minst två gånger i månaden, på onsdagar. Nästa nummer kommer den 26 september.

Har du något inom dig som du känner att du bara måste få ventilera? Vi på Lokalpressen tar gärna emot dina åsikter om ungefär vad som helst! Skriv till oss, så publicerar vi din text här under rubriken "Insändare". Kanske är det någon som tycker helt annorlunda eller så är det fler som tycker som du. Vi ser fram emot en levande insändarsida där debatter kan utvecklas och nya tankar och idéer får gro! Tveka inte att ta kontakt med oss på mail redaktionen@lokalpressen.eu eller med post till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen om du har något du vill ventilera!

KOMMANDE UTGIVNINGAR: 26 september, 10 oktober, 24 oktober, 31 oktober, 7 november, 21 november

SENASTE NUMRET Har du inte fått senaste numret? Hör av dig till jan.larsson@lokalpressen.eu. Eller hämta tidningen på Kommunhuset, Partille Bibliotek eller i Glashuset. Du vet väl att du kan läsa tidningen digitalt också? På lokalpressen.eu finns alltid det senaste numret ute. Och i arkivet hittar du alla tidigare utgivningar samlade.

TIPSA OSS! Vad händer runtom i Partille kommun? Tipsa oss om nyheter eller reportage som vi borde göra! Vi vill vara med där det händer, när det händer – så tveka inte att maila oss på redaktionen om stort som smått på redaktionen@lokalpressen.eu.


LOK ALPRESSEN PARTILLE 12 SEPTEMBER 2018

Till förmån för

Lopp runt Sävelången med start vid Floda Bibliotek runt via Hyltorna och målgång invid Floda Frukt och Grönt. Tanken med loppet är ett event där alla kan vara med från elit till barnvagnsdragare. Lopp även för de små upp till 6 år ”Floda Mini” går runt Floda Centrum, start kl. 11.30 Funktionärer kommer att finnas längs banan där vi även bjuder på sportdryck för deltagarna. Vi vill nå ut till de som normalt inte brukar delta i lopp, ett härligt sätt att börja komma igång.

Tack för ett fantastiskt valresultat! 9,8% ger oss ett till mandat i Partille komunfullmäktige. Vi fortsätter att arbeta hårt och gör allt för att förvalta ert förtroende. För jämlikhet, tolerans och ett grönt Partille Tack till alla som stötta oss – det är tillsammans vi blir starka!

Anmälan via Facebook-eventet Flodaloppet eller mail till maria@dalblad.se. Betalning 100 kr för de stora och 50 kr för de små kontant på plats eller Swish 1233469897. Nummerlappar finns för upphämtning från kl. 10.00 på torget. Denna nummerlapp fungerar även som rabattkupong hos våra handlare på torget. Vi kommer även att ha utlottning av fina priser på vår nummerlapp. Uppvärmning inför loppet sker på torget kl. 11.00 under ledning av Maria Dalblad från Dalblad Wellness Center. Vi kommer att ha en folkfest på torget denna dag då handlarna bjuder till lite extra. Väl mött! Vid eventuella frågor ringa gärna Maria Dalblad på 0763-44 45 00 eller Ingemar Hjelm på 0705-27 50 27.

PS. Vi blir gärna ännu fler engagerade – gå in på vår hemsida partille.vansterpartiet.se eller FB. Välkommen!

3


4

LOK ALPRESSEN PARTILLE 12 SEPTEMBER 2018

VALET 2018

Alliansen fortsätter att styra i Partille – med Marith Hesse som första kvinnliga ordförande i kommunstyrelsen Definitivt röstresultat väntas på fredag. Men det ser ut att bli oförändrat läge i Partillepolitiken – alltså ett fortsatt minoritetsstyre för Alliansen. Men på en annan punkt blir det däremot en stor nyhet då Partille kommun för första gången väntas få en kvinna som kommunstyrelsens ordförande: Moderaternas Marith Hesse. Totalt sett står Alliansen kvar på 24 mandat av 51 sedan förra valet. Även om det visserligen har rört på sig inom Alliansen vad gäller mandatfördelningen för Moderaterna (-1), Centerpartiet (+2), Liberalerna (-2) och Kristdemokraterna (+1). –  Ö verlag känns det bra för vår del. Moderaterna backar lite men förhållandet med mandat blir detsamma som i dag och vi avser naturligtvis att styra som minoritet även i fortsättningen som vi gjort den här mandatperioden, säger Marith Hesse (M) som är partiets förstanamn på valsedeln till kommunfullmäktige. Kommer det kunna hända något annat? –  Nej, det tror jag inte, vi har ju gått till val som Alliansen.

Men vi ska träffas först i morgon (läs; i går) så vi har inte pratat med varandra ännu. Vi får väl vänta in det slutgiltiga valresultatet, men hittills ser det ju bra ut. Om resultatet står sig innebär det med största sannolikhet att Marith Hesse vid årsskiftet tillträder som nytt kommunalråd efter avgående partikollegan Stefan Svensson som tackar för sig efter 20 år på posten. –  Och jag blir inte bara kommunalråd. Utan Partilles första kvinnliga ordförande i kommunstyrelsen någonsin. Så det känns fantastiskt. Vi är även fortsatt det största partiet och det i sig är ett styrkebesked. Sedan ska vi framöver också förhandla om olika poster naturligtvis, säger hon.

En del i Alliansens valframgång ligger hos Centerpartiet som ökade med fem procentenheter (från 3,7 till 8,7 procent) och två mandat i Partille och gjorde likt riksdagspartiet ett starkt val. –   Vi är så tacksamma och glada för det förtroende som väljarna har visat oss, säger Anna Strand, gruppledare och förstanamn för Centerpartiet i

BILD: PRESSBILD

Moderaternas Marith Hesse ser ut att bli nästa ordförande för kommunstyrelsen då Alliansen med största sannolikhet sitter kvar som.styrande.

Så gick valet till kommunfullmäktige

Partille. –  Vi ser att väljarna vill se Centerpartiet som en stark och grön röst i Alliansen, och väljarna har visat sitt stöd för en mer varsam exploatering av Partille. Vi ser också att vi fått positivt gensvar för att vi står upp för medmänsklighet, öppenhet och tolerans och att vi markerar tydligt mot främlingsfientlighet. Lika muntra miner är det såklart inte hos Socialdemokraterna som backar 4,8 procentenheter till 20,8 procent och får fortsätta som oppositionsparti. –  Vi har tappat två mandat som det ser ut just nu och vi är naturligtvis ledsna och besvikna. Vi får analysera valresultatet och därefter kommer vi att föra samtal med de andra partierna, säger Socialdemokraternas Eva Carlsson. –  Det har förts en kampanj med falska påståenden om vad vi vill med Partille Eco Park och det har vi förlorat på. Men oavsett vad som händer framöver så kommer vi fortsatt att arbeta för ett starkt och tryggt Partille.

Sverigedemokraterna var för övrigt det parti efter Centerpartiet som ökade mest i kommunen. –  Vi är väldigt nöjda med vårt resultat i Partille, vi gick upp över 50 procent (13,8 procent i valresultat) och har ökat med två mandat till sju stycken, möjligen kommer vi också in i nya nämnder, säger Matz Dovstrand, förstanamn för Sverigedemokraterna i Partille. Hur ser du på er roll i Alliansens minoritetsstyre? –  Problemet är att Socialdemokraterna agerar stödparti till Moderaterna. Det är oanständigt, jag tycker att de borde ha en egen politik. I praktiken blir det då väldigt få frågor där vi har en vågmästarroll. Det innebär att viktiga frågor inte tas upp. Men vi är nöjda med vår valkampanj där vi gick ut med stark kritik mot kommunens samhällsplanering med flera känsliga förtätningsprojekt. De frågorna kommer vi ta upp även i fortsättningen. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

FAKTA

Valnattsresultat:

Moderaterna −1,9 26,2% Socialdemokraterna −4,8 20,8% Sverigedemokraterna +4,8 13,8%

„    Valdeltagande:

83,5%

„    Antal

röster: 23 798

„    Antal

ogiltiga röster: 376

„    Räknade

distrikt: 18 av 18

KÄLLA: VAL.SE

Vänsterpartiet +2,7 9,8% Centerpartiet

Så här fördelas mandaten (51 totalt) mellan partierna

+5,0 8,7% Miljöpartiet −3,3 7,0% Kristdemokraterna +2,4 6,7% Liberalerna −3,0 6,4% Feministiskt initiativ −0,1 0,3% Övriga −1,9 0,2%

V 5 +1

S 11 −2

MP 4 −1

SD 7 +2

L 3 −2

C 4 +2

KD 3 +1

M 14 −1


5

LOK ALPRESSEN PARTILLE 12 SEPTEMBER 2018

JUST NU!

Byt vindruta så får du en bränslecheck värde 200 kr Gäller t o m 14 oktober 2018. Erbjudanden gäller mot uppvisande av denna annons. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Reservation för ev felskrivningar.

r k 0 20

Alltid fri lånebil! Ring oss på tel. 031-44 44 09 eller boka en tid på nätet

Nöjd kundgaranti

Kalibrering Våra Glastekniker är utbildade inom fordonskalibrering för bilglas.

DROP IN

stenskottslagning (i mån av tid)

Lerum - Mölnlycke - Mölndal - Fjärås Öppet mån – fre 8 – 17, lör – sön stängt | LERUM Färgvägen 4, Stenkullen FJÄRÅS Fjärås Industriväg 6 | MÖLNLYCKE Metodvägen 2a, Mölnlycke | MÖLNDAL Argongatan 8, Mölndal JOUR DYGNET RUNT | Tel. 031-44 44 09 | bilglasspecialisten.se


FORTSÄTT CYKLA I HÖST

6

LOK ALPRESSEN PARTILLE 12 SEPTEMBER 2018

TEC BELYSNING SET

Olika typer av cykelbelysning. Set om fram och baklampa.

NU

149:-

MERIDA MATTS 24’ 8 VXL –19 Juniorcykel 24 tum, Shimano växlar. Aluminium. Handbromsar fram och bak. Dämpare el. stel gaffel. Ord pris 4495:- Modell 2019.

NU

3995:-

NB CYKELJACKA

Vindjacka för cykling. Dam/herr. Ord pris 399:-

NU

199:-

NU

Juniorcykel 24 tum. Shimano växlar. Aluminium. Handbroms fram/bak. Stel gaffel. Modelll 2019. Ord pris 4495:-

3995:-

MERIDA BIG SEVEN 20 27,5’ -19 SCOTT CONTESSA SCALE 40 MTB Prisvärd mountainbike för junior med 27,5 tums däck. Shimano växlar och hydraliska skivbromsar. Ram 15 i svart. Modell 2019.

5995:-

Vattentäta cykeljackor, flera modeller. Dam/herr. Ord pris 999-1299:-

Smidig regnbyxa för pendling. Vattentät 8000 mm. Ord pris 999:-

MERIDA JULIET 24’ 8 VXL –19

NU

CRAFT CYKELJACKOR

CRAFT RIDE RAIN PANT

Dam MTB för träning. Shimano Deore bakväxel och hydraliska skivbromsar. Ram S 27.5’, M 29’ . Modell 2018. Ord pris 8995:-

NU 7495:-

699:-

NU

SCOTT SCALE 24’ 7 VXL –19

SCOTT SCALE 24’ 7 VXL –19

Juniorcykel 24 tum. Shimano växlar. Aluminium. Skivbroms fram/bak. Dämpare. I år med enkelklinga fram. Modell 2019.

Juniorcykel 24 tum. Shimano växlar. Aluminium. Handbroms fram/bak. Enkelklinga fram för enklare hantering av växlar. Stel gaffel. Modell 2019.

NU

4295:-

NU

MERIDA CROSSWAY 15MD -18

Hybridctykel med Shimanoväxlar, skivHybridctykel med Shimanoväxlar, skivbromsar och dämpare. Ram 46 cm/50 cm. bromsar och dämpare. Ram 52 cm/55cm. Ställbart styre. Ord pris 6495:Ställbart styre. Ord pris 6495:-

NU

3995:-

NU

3995:-

MERIDA VASA OXBERG MTB 29’

NU 7495:-

NU

MTB för träning. Shimano Deore växel bak och hydraliska skivbromsar. Ram M och L. Modell 2018. Ord Pris 8995:-

SJÖSALA LILJA EL

MTB för träning och motionslopp. Shimano Deore växel, Rockshox Air gaffel och hydraliska skivbromsar. Modell 2019. Ram S/M/L. ( 2018 i XL) Ord pris 9995:-

Elcykel med 7-vxl Shimano. Fotbroms. Lås, korg, belysning. Ram 51 cm. 28 tum. Enkel och perfekt i närområdet.

13995:-

CYKELREA

ETT EX AV VARJE NEDAN/ MTB / RING OSS OM FLER MODELLER. SCOTT BIKE SCALE 960 RAM M OCH L NU 11495:MERIDA FULLD29, ONE-TWENTY 9. 600 RAM 18 NU 15995:MERIDA FULLD29, ONE-TWENTY 9. 800 RAM 20 NU 23995:MERIDA FULLD29, NINETY-SIX 9. CF 6000 RAM 18 Nu 26395:-

4495:-

SCOTT ASPECT MTB 29’

EL

MERIDA CROSSWAY 15MD -18

799:-

8995:-

EL

MERIDA eSPRESSO 300 EL

Elcykel 28 tum med Shimano Steps mittmonterad motor. Stora Shimano batteriet. Hydraliska skivbromsar fram och bak. Komplett med lås, belysning. Fåtal svarta på väg in. Testcykel finnes så ni kan prova för att kunna boka cykel. Bra testresultat i M3. Ram med lågt insteg 46 /51 cm. Hög ram i 52 och 55 cm. Enstaka i varje storlek. Ord pris 29995:-

NU 25995:CYKELVERKSTAD ELCYKLAR BARN MTB HYBRIDER CITY TEL 031-88 44 00 • VARD 10-18, LÖR 10-14, SÖN O HELGDAGAR STÄNGT Begränsat antal. Priser gäller till 22 sept 2018. Reservation för slutförsäljning .


7

LOK ALPRESSEN PARTILLE 12 SEPTEMBER 2018

AKTUELLT

Säkerhetschefen summerar sommaren Vattenbrist, torka, val, foderbrist, värmebölja, cuper, brandrisk och en hel del annat – det har varit en minst sagt hektiskt sommar för Henrik Gustafsson som är Partille kommuns säkerhetssamordnare. Men än finns det inte tid för vila. – Nu är det viktigt att inte slappna av utan att vi nu följer upp allt som hänt, säger han. Hur har sommaren varit sett från din synvinkel som säkerhetschef i Partille? –  Inför sommaren gjorde vi en stor satsning på kommunens systematiska brandskyddsarbete ute i verksamheterna, riktlinjerna för återupprustandet av civilförsvaret fastställdes och vi konstaterade att vårens alla brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder resulterat i en tydlig minskning av brott i de utsatta områdena. –  Under sommaren arbetade vi mycket med förberedelserna inför cuperna (Partille och Gothia), som båda genomfördes utan större incidenter. –  Sommarens värmebölja var dock den händelse som tagit mest tid i anspråk, då detta blev en nationell händelse och den värsta värmeböljan vi upplevt i Sverige. Tillsammans med Länsstyrelsen, alla kommuner, Räddningstjänsten samt andra myndigheter genomförde vi ett antal samverkansmöten varje vecka under månaderna juni, juli och augusti. –  Vi arbetade utifrån ett antal fokusområden där respektive fokusområde resulterade i ett antal olika åtgärder: Den extrema brandrisken, eventuell foder– och betesbrist i kommunen på grund av torkan, risk för vattenbrist, risk för påverkan av folkhälsan i kommunen på grund av värmeböljan. Vad har tagit upp mest resurser? –   Utan tvekan så var det

”Värmeböljan 2018”. Det är så många medarbetare som gjort helt fantastiska insatser under denna händelse. Det har varit

som planeras, vilka risker och hot som har varit mest aktuella för stunden och vilken omfallsplanering som gjorts ifall det värsta inträffar. Samt även vilka resultat/lärdomar vi dragit, såklart. Något ni ska prioritera mer i framtiden? –  Kommunen har under sommaren löst alla inträffade händelser med gott resultat och kontinuerligt haft en god krisberedskap. Samverkan/samordning/ledning med berörda

BILD: PARTILLE KOMMUN

Henrik Gustafsson, säkerhetssamordnare i kommunen.

mycket lärorikt, glädjande och intressant att få vara en del av en så stor och välfungerande krisorganisation. Du har fått summera sommarens säkerhetsarbete för kommunledning/kommunstyrelsen, vad sades på dessa möten? –  Det har skett i olika omgångar (flera olika möten) beroende hur läget varit; ofta har det handlat om att presentera den rådande lägesbilden, vilka åtgärder som vidtagits, vad

myndigheter såsom Länsstyrelsen, Räddningstjänsten, Polisen med flera samt egna berörda verksamheter har fungerat utan störningar. –  Däremot är det viktigt att inte slappna av utan att vi nu följer upp allt som hänt, vidareutbildar oss, övar och fortsätter testa vår beredskap, så vi är redo när det händer något igen. Hur såg valarbetet ut ur säkerhetssynpunkt? –  Kommunens valorganisa-

26 SEPTEMBER kommer nästa nummer av

tion har gjort ett mycket bra förberedande arbete och, tillsammans med Länsstyrelsen, Polisen med flera aktörer, så har vi en bra lägesbild av situationen ur en säkerhetssynpunkt. –   Alla partier har löpande fått information om riskbilder, åtgärder vid hot- och våldssituationer, hur de ska hantera försök att påverka förtroendet för valprocessen; till exempel desinformation och påverkanskampanjer. Hur ser situationen ut för Kåsjöns vattennivå nu när det kommit en del regn, när är "faran över"? –  Kåsjöns vattennivå är fortsatt mycket låg och kommer att vara så under överskådlig tid. Det är lätt att tro, när det regnar två till fyra dagar att ”nu är faran över och allt är lugnt”, men för att komma upp i ”normala nivåer” igen, så behövs det ett ihållande hällregn i cirka tre veckor! Men får vi ett sådant hällregn så kommer vi istället

fanns i andra delar av landet? –   Vi hade en nära kontakt med drabbade kommuner uppe i norr, som drabbades av skogsbränderna för att ta del av deras erfarenheter. –  Tillsammans med Räddningstjänsten hade vi löpande samverkansmöten under hela sommaren samt att vi tog fram evakueringsplaner för hela kommunen. –  Utgångspunkten, som vi arbetat efter, är att kommunen alltid ska en krisberedskap som är tillgänglig, dygnet runt, året runt och det har visat sig vara en framgångsfaktor i krisarbetet med de händelser som inträffat i kommunen. Vad är på gång nu i höst? –  Fokus på krisberedskapsarbetet nu under hösten kommer att vara återupprustandet av civilförsvaret i kommunen, som en del av det nationella Totalförsvaret. Inledande åtgärder kommer att handla om stärkan-

» Det är så många medarbetare som gjort helt fantastiska insatser under denna händelse. Det har varit mycket lärorikt, glädjande och intressant att få vara en del av en så stor och välfungerande krisorganisation. « att drabbas av översvämningar i kommunen, vilket naturligtvis inte heller är bra. –   Vi får helt enkelt avvakta höstens utveckling, innan vi kan blåsa ”faran är över” för vattennivån i Kåsjön. Hur förberedde sig kommunen för eventuella skogsbränder som

de av robustheten i kommunens samhällsviktiga verksamheter, ökat säkerhetsskydd och krigsplacering av kommunal personal.

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Trygghet omtanke Trygghet och och omtanke kanvara vara de de små DetDet kan smådetaljerna detaljerna som gör varje begravning - Trygghet och omtanke som gör varje begravningunik unik en akt som blir ett ljust och vackert en akt som blir ett ljust medoch sig. vackert Detminne kan varaatt debära små detaljerna minne att bära med som gör unik sig. - hur Det kanvarje intebegravning nog betonas en akt som blir ett ljust och vackert viktigt är att ni som anhöriga Det kandetinte nog betonas hur minne att bära med sig. får det precis som ni vill ha det. viktigtDetdet somhuranhöriga kan är inteatt nog ni betonas viktigt det är att ni som anhöriga Vår kunskap, din får det precis som nitrygghet vill ha det. får det precis som ni vill ha det. Ni hittar på Göteborgsvägen 74, Sävedalen Vår kunskap, dindin trygghet Våross kunskap, trygghet tel.Ni 031-727 00 00 www.fjallmans.se hittar oss på Göteborgsvägen 74, Sävedalen

Ni hittar oss på00Göteborgsvägen 74, Sävedalen tel. 031-727 00 www.fjallmans.se tel. 031-727 00 00 www.fjallmans.se


8

LOK ALPRESSEN PARTILLE 12 SEPTEMBER 2018

AKTUELLT

„  Vill

du veta mer om ”Projekt Kåsjögården”? Kontakta projektledaren Emelie Natanaelsson på 0708-77 96 95 eller emelie@rype.se. BILD: JONAS BENGTSSON

Östen Sundell, verksamhetschef, och Emelie Natanaelsson, projektledare, påtar i odlingslådorna som är en del av ”Hälsoprojekt Kåsjögården” dit personer som drabbats fysisk eller psykisk ohälsa – till exempel utbrändhet – kan söka sig kostnadsfritt. Oavsett var man bor.

Kåsjögården – en plats för rekreation ”Hälsoprojekt Kåsjögården” fortsätter att hjälpa människor att hitta tillbaka

Tre dagar i veckan, tisdag till torsdag, kan personer som drabbats av fysisk och psykisk ohälsa ta sig till Kåsjögården. Syftet är att skapa en meningsfull tillvaro och bidra till en stärkt livskvalitet och ökad framtidstro. – Alla är välkomna, säger projektledaren Emelie Natanaelsson. Tack vare ett stipendium på 400  000 kronor från Marks stiftelse så får ”Hälsoprojekt Kåsjögården” fortsätta ännu ett år. Emelie Natanaelsson är projektledare: –  Vi har precis börjat nu för hösten och vi har plats för ännu fler deltagare. Det kostar inget att vara med och vi gör allt i egen takt. Om man vill kan man komma hit och bara ta det lugnt eller prata med någon, säger hon och berättar att de samarbetar med Närhälsan i Partille men att det inte spelar någon roll vilken kommun man bor i. Patricia Lemus är en av sex deltagare som anmält sig inför hösten och vid sina besök brukar hon måla, träna med vikter

eller sticka. –   Läkaren skickade hit mig för jag har varit långtidssjukskriven, de vet inte vad det är för fel. Och jag vill komma ut för det är inte roligt att bara vara hemma, så då är det här ett bra ställe, säger Patricia Lemus som ibland även är ute och promenerar vid sina besök. Hon tycker även att ”Hälsoprojekt Kåsjögården” är ett bra ställe att träffa folk på. –  Det är bra att ha någon att prata med. Jag har varit hos några psykologer och vi kommer inte så bra överens, säger hon. Kommer du bättre överens här? –  Ja, det gör jag, haha. Det är mycket bättre att vara här. Emelie Natanaelsson har

studerat smyckeskonst men är även utbildad diakon och gymnasielärare i idrott och hälsa – tre delar som hon tycker fungerar bra att kombinera i hälsoprojektet som dels består av fysisk aktivitet, kreativitet och samtal. –  Flera av deltagarna hade nästan gett upp, och ofta har folk gett upp på dem. En del har bränt sina chanser och deras försörjningsstöd har ibland ryckts undan. Här skapar vi en meningsfull tillvaro och ger dem möjlighet att komma tillbaka i sin egen takt. Men vi sätter inte upp några snabba resultatmål. Ofta är det svåraste steget det första – att ta sig ut genom dörren och hit, säger hon. OM DELTAGARNA VILL så hjälper

Emelie gärna till med allt möjligt. Det kan vara att ta kontakt med Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan, något som de deltagarna som inte har svenska som förstaspråk kan ha svårigheter med. –  En person som mår dåligt påverkar ofta hela familjen.

Östen Sundell och Emelie Natanaelsson med Kåsjögården i bakgrunden. Och kan vi hjälpa till exempel en mamma att må bättre så mår hela familjen bättre sedan. Arbetet här ger ringar på vattnet, säger Lerumsbon Östen Sundell som är verksamhetschef för ”Hela människan Ria i Partille” som driver hälsoprojektet. Kyrkorna i Partille kommun står bakom den ideella föreningen ”Hela människan Ria i Partille” men pengarna från Marks stiftelse är öronmärkta för ”Hälsoprojekt Kåsjögården” betonar han. –  Vårdcentralerna hinner inte

med längre. Många blir frustrerade över att inte få träffa läkare eller psykologer. Men hit behövs ingen remiss eller diagnos, det är bara att höra av sig till Emelie, säger Östen Sundell. –  De som är här får komma till en lugn miljö där man kan ta det lugnt och göra allt i sitt eget tempo. Det kunde nog inte varit en bättre plats än Kåsjögården, det är rogivande bara att vara här, säger Emelie Natanaelsson. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu


9

LOK ALPRESSEN PARTILLE 12 SEPTEMBER 2018

ENKÄT

Auste Lychå, 49, med dottern Monika, 6 år, bor i Partille: –  Ja, jag har ätit havskräftor. Jag brukar inte äta kräftor, men det blev så i år. Min man är vegetarian och mina barn har inte börjat äta skaldjur, så jag är den enda i familjen som äter kräftor.

FAKTA

Kräftskivans ursprung Kräftskivsäsongen är i full gång, men varifrån härstammar den folkkära traditionen egentligen?

Har du ätit kräftor i år?

ENKÄT: KERSTIN PARKER

Yvonne Mellstrand, 56, besöker Partille:

Malin Ansborg, 20, besöker Partille:

–  Jag äter inte kräftor. Det händer att jag går på kräftskiva, men då väljer jag räkor.

–  Jag har inte heller ätit kräftor i år. Jag föredrar räkor framför kräftor.

„    Den ökande konsumtionen av kräftor från slutet av 1800-talet ledde till en överfiskning, som i sin tur tvingade fram ett fiskeförbud från november till den 7 augusti klockan 17.00. Även om förbudet slopades helt år 1994 ligger detta till grund för vår tradition att ha kräftskivor från början av augusti till en bra bit in i september.

Gun-Britt och Ingemar Viklund, båda 66, bor i Sävedalen: Malin Dröscher, 42, besöker Partille: –  Jag har inte ätit kräftor i år och förstår inte hur jag har missat detta goda. När tillfälle ges är det gott, men jag brukar inte äta kräftor.

„    I Sverige har vi ätit kräftor sedan medeltiden, men på 1500-talet var det i första hand festmat för kungligheter. Det finns dokumentation om att Erik XIV odlade kräftor i vallgravarna runt Kalmar Slott. Senare bredde kräftätandet ut sig till flera samhällsskikt. På 1600-talet var det populärt hos de rikare stånden och ordet ”kräftskiva” tror man härrör från de borgerliga ”kräftsuparna” på 1800-talet, även om själva ordet började användas först på 1930-talet. ”Kräftsupen” var ett festligt sätt att ta farväl av sommaren och välkomna hösten.

Ingemar:  Ja, jag har ätit havskräftor fem eller sex gånger i år. Det är det bästa en kan äta. Gunbritt:  Jag är också mycket förtjust i kräftor. Havskräftor är det enda som gäller och de ska helst vara hemmakokta.

„    Den klassiska kräftskivan med skaldjur, snaps, sång, roliga hattar och färgstarka papperslyktor ser många som något typiskt svenskt. Numera finns det många varianter av kräftlag och övrig mat som intas tillsammans med kräftorna.


10

träna gratis en hel vecka

Välkommen in till någon av våra fina klubbar för att ta del av din provvecka.

Gym Kondition Gruppträning Personlig träning Fria vikter

Seniorklubb Sjukgymnastik Hälsoanalyser Barn- och ungdomsträning

Besök gärna vår hemsida för mer info nordicwellness.se

GÖTEBORGSVÄGEN 4 • LERUM TEL. 0302-719 62 ÖPPET VARD 9:30-18:00 LÖRD 9:30-14:00

Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel. Vid löpande avtal gäller 2 mån uppsägning.

LOK ALPRESSEN PARTILLE 12 SEPTEMBER 2018


11

LOK ALPRESSEN PARTILLE 12 SEPTEMBER 2018

SPORT

Tilda Olsson är tillbaka i Sävehof Efter två säsonger i Skövde HF är vänsternian Tilda Olsson tillbaka hos mästarlaget IK Sävehof. – Mitt mål för säsongen och det klubben har sagt är att jag ska kunna konkurrera om en lite större roll den här gången. Damerna går in i den nya säsongen som regerande svenska mästare – men däremot inte som favoriter då finalförlorarna Höör fick de flesta guldtipsen på den årliga upptaktsträffen med medierna. –  Jag tycker nog att de ska vara topptippade, det är inte så konstigt. De har behållit nästan hela sin trupp i flera säsonger och har arbetat upp en hög lägstanivå. Men det är klart att vi vill vara med och utmana om guldet också, säger Tilda Olsson. Kan det vara skönt att inte vara topptippade? –  Jag personligen lägger inte speciellt mycket vikt vid det. Det är sådant andra får hålla på med så koncentrerar jag och laget oss på det vi ska göra på matcherna, säger 22-åriga Tilda Olsson som är uppvuxen i Mölnlycke och började karriären i Härryda HK innan det bar i väg till Partille och Sävehof som 13-åring.

Där blev det så småningom a-lagsspel och Tilda Olsson hann med att vinna två SM-guld innan flyttlasset gick till Skövde HF för två säsonger sedan där hon också blev lagkapten. –  Det var en lärorik tid i Skövde och jag fick ta en väldigt stor roll både på och utanför planen. Jag fick mycket speltid och fick känna på hur det är att spela i längre perioder på den här nivån. Jag känner att den flytten utvecklade mig åt rätt håll. Efter vårens SM-guld har Sävehof tappat två tunga skyttar i Julia Eriksson (Randers) och Ida Odén (slutat). Något som gjort att det öppnats upp plats för en niometare som Tilda Olsson. –  Men jag vet inte om jag ska kallas för ersättare. Jag är ju invärvad som framförallt vänsternia men kan ju spela på andra positioner som niometersspelare. Mitt mål för säsongen och det klubben har sagt är att jag ska kunna konkurrera om en

lite större roll den här gången. Hur känns det att vara tillbaka? –  Det känns jättebra, det är väldigt motiverande att vara här och det är superhärliga tjejer och ett bra ledarteam. Alla förutsättningar runtomkring kändes rätt för en flytt tillbaka och allt är väldigt professionellt här. Jag kände att jag behövde nya utmaningar och andra delar för att utvecklas ännu mer. Förhoppningsvis ska jag kunna ta nästa kliv och då var Sävehof mitt bästa alternativ. Hur är läget i laget inför premiären? –   Det känns jättebra. Det känns spännande och vi är väldigt sugna på att dra igång. För mig har det varit en lång försäsong och nu vill man gärna spela match igen. Det känns som vi har harmoni i gruppen och att alla känner sig trygga i sina roller. Så det känns bara positivt. Sävehofdamerna inleder säsongen i morgon med bortamatch mot Kristianstad HK. Hemmapremiären är mot Skuru IK den 20 september. Den 6 oktober inleds Champions League-gruppspelet med bortamatch mot ryska Rostov-Don. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

BILD: IK SÄVEHOF

Tilda Olsson är tillbaka i Sävehof efter två år i Skövde.

Hemmapremiär mot hemvändarna i Hammarby Sävehof inledde säsongen med att kryssa borta mot RIK (25 – 25). I morgondagens hemmapremiär mot Hammarby hoppas tränaren Andreas Stockenberg på mycket publik – och bättring. Andreas ”Stocken” Stockenberg tog över huvudtränarrollen för Sävehofs herrseniorer i februari i år efter att ha varit assisterande tränare till Robert Wedberg. Klubbikonen lämnade då Partille för att bli generalsekreterare för Svenska handbollförbundet. Nu har ”Stocken” fått en försäsong på sig att gnugga bland annat försvarsspel, något som till slut gav en poäng i premiären mot RIK i lördags. –   Jag tror vi hade 28,4 insläppta mål i snitt förra året. Och kan vi får ner det till mellan 22-25 mål så kommer vi alltid ha en chans att vinna. För även om vi krampar i anfallsspelet så kan vi med ett tillräck-

BILD: IK SÄVEHOF

Andreas ”Stocken” Stockenberg.

ligt bra försvar ändå kunna ha chansen att ta poäng, som mot RIK. Så försvarsspel har varit mycket fokus under försäsongen, säger ”Stocken”. Var det viktigt att inte torska premiären? –   Ja, det kunde ställt till mycket. Men som det blev vart det som en seger. Vi gick positivt ur det här efter att ha legat under med 6-7 mål. Samtidigt är vi införstådda med att vi inte gjorde en särskilt bra insats förrän mot slutet. Vi var nervösa men vi visade fin moral och visade att vi kan spela fin handboll när vi släpper handbromsen. Står du fast vid uttalandet att ni har bättre spelare än RIK? –  Ja, det gör jag givetvis. Det kommer visa sig efter 32 omgångar såklart, men jag skulle bli jätteförvånad om vi är efter RIK i tabellen då. Men nu är premiärderbyt överstökat och nu blickar vi framåt mot Hammarby med förhoppningsvis jäkligt mycket folk i Partille arena. Du ställs mot två Partillepöjkar (Patrik Fahlgren och Erik Larholm) i coachkampen. Hur ser du på den

matchen? –  Jag har ju inte riktigt den anknytningen till dem. Så för egen del känner jag inte så mycket för det. Men de är väl ganska luriga. Hammarby spelar ju ett offensivare försvarsspel än de flesta, så det gäller att ha en jäkla rörelse och fart på bollen och lite mer fantasi än vanligt för att luckra upp deras försvar, säger ”Stocken” som är uppvuxen i Eskilstuna och har HK Eskil som moderklubb. Hur ser du på säsongen som kommer vad gäller tabellplacering? –  Vi tippade oss själva fyra och blev tippade fyra på upptaktsträffen så det är väl någonstans där vi ska vara. Men nu under hösten handlar det bara om att äta poäng och ta match för match och bara gnugga på. Skulle man förlora, vilket ju kommer hända, så handlar det om att studsa upp på hästen igen så man inte hamnar i någon förlustsvit. Det är väl 20 matcher fram till jul så det är tätt matchande. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu


12

LOK ALPRESSEN PARTILLE 12 SEPTEMBER 2018

R E T S N Ö F A Y N A R E R Ö BOKA IN MÄTNING F ! T S Ö H I R E T S N Ö F A IN F R A H I N Å S , U N N A D RE

30% raba

tt

Pas s ett k a på – hem ostnad boka s bes ök i fritt dag .

Just nu ingår aluminiumbeklädnad när du köper nya svensktillverkade fönster och fönsterdörrar från ERA! • Svensktillverkade fönster & fönsterdörrar • Snygg, smart och ren design • Aluminium på köpet – för bästa livslängd! • Montage med rotavdrag!

K A N E J KO M B I N E RAS M E D A N D R A R A B AT T E R E L L E R E R BJ U DA N D E N . G Ä L L E R A LU M I N I U M I E RAS S TA N D A R D K U L Ö R E R O C H S TA N D A R D S O R T I M E N T.


13

LOK ALPRESSEN PARTILLE 12 SEPTEMBER 2018

AKTUELLT

”Rune of the dead” är den första vikingaskräckfilmen Den svenskproducerade skräckfilmen ”Rune of the dead” släpps nästa år och blir då den första filmen i en helt ny genre. – Det finns ingen annan film som klassas som vikinga­ skräckfilm på IMDB, säger regissören Rasmus Tirzitis. ”Rune of the dead” befinner sig just nu i postproduktion och ska klippas under hösten av Rasmus Tirzitis som skrivit manuset tillsammans med Faravid Af Ugglas. Inspelningarna skedde utomhus under ett par heta sommarveckor på Adelsö i Mälaren där man funnit vikingalämningar. –  Filmen utspelar sig under 800-talet och följer en fattig vikingfamilj som bor isolerade i skogen utanför Birka. När pappa Joar ger sig av på en vikingaräd lämnas den äldsta dottern Runa att axla pappans ansvar för att försörja familjen. Runa och hennes familj befinner sig i mitten av en kamp för sin överlevnad mot en ondska som kryper allt närmare, säger Rasmus Tirzitis som tidigare även regisserat Vilsen (2016) och Star Wars-fanfilmen ”Threads of Destiny” (2014). För att få till en genuin vikingakänsla på vita duken krävs det ju en hel del rekvisita – något som Faravid Af Ugglas lämpligt nog hade hemma. –  Jag skulle beskriva honom som ett ”vandrande Wikipedia” vad det gäller allt om vikingar. Han har sytt upp och tillverkat mänger av rekvisita och kosty-

mer som vi använder i filmen, men också dragit i alla möjliga trådar för att få ihop en trovärdig skandinavisk 800-talsvärld, säger Rasmus Tirzitis. – Största problemet med en epokfilm är att allting behöver tillverkas eller skaffas fram, väldigt lite saker har en vanlig person hemma. Förutom Faravid, som har otroligt mycket vikingarelaterade saker redan hemma. Utan Faravid hade det här projektet inte varit möjligt. Hur hett är det med vikingar, rider ni på vågen efter tv-serien ”Vikings” på HBO? – Jag har länge dragits till och fascinerats av vikingatiden, en hård värld att överleva i. Vi började prata om att hela vikingaarvet nästan är outforskat inom svensk film och många gånger har det lyfts fram bröliga män men väldigt lite om kvinnorna. Och det har vi lagt fokus på; Vikingakvinnorna, hur levde de, vilket ansvar fick de ta? Hur många vikingaskräckfilmer har det gjorts innan? –  Det finns ingen annan film som klassas som vikingaskräckfilm på IMDB. De klassas för det mesta som antingen, action, drama eller äventyr. För att få internationell sprid-

ORTOPEDISKA INLÄGG EFTER AVGJUTNING För dig som tränar, står och går mycket och önskar komfort och stabilitet

FAKTA

Medarbetare (urval) i ”Rune of the dead” „  Rasmus Tirzitis: Regissör, manusförfattare, klippare. Debuterade som långfilmsregissör 2016 med den övernaturliga thrillern Vilsen. „  Faravid

Af Ugglas: Producent, manusförfattare, rekvisita, kostym. Producerade fantasy-kortfilmen "Legend of Dark Rider" – också inspelad på Adelsö. BILD: TIRZITIS ENTERTAINMENT

Regissören Rasmus Tirzitis (till höger) tillsammans med några av skådespelarna i ”Rune of the dead” som enligt IMDB.com är världens första vikingaskräckfilm. Filmen har premiär nästa år.

ning så pratas det engelska i filmen men med en skandinavisk touch. Namnen uttalas på isländska. Filmen har premiär under 2019 och då en av finansiärerna har rötterna i Hollywood så släpps ”Rune of the dead” först i Nordamerika och sedan i resten av världen.

–  Vi ser på möjligheten om att få upp den på bio i Sverige, men säkert är att man kommer kunna se filmen på Video On Demand och Bluray här, säger Rasmus Tirzitis.

Den enda gröna mattvätten inom Göteborg med omnejd! – Vi är proffs på biologisk tvätt av lösa mattor!

För dig som vill ha perfekt passform som avlastar och fördelar tryck För dig som vill förebygga fotproblem såsom hälsporre, hälsprickor mm

Boka tid för kostnadsfri konsultation av ortopedskotekniker

Endast mottagning efter tidsbokning TEL: 0768 868865 38 års erfarenhet, godkänd av VG regionen Borås ort-tekn-avd som privat alternativ.

„ Yohanna Idha: Guldbagge-

nominerad för sin roll i “Katinkas kalas”. Spelar mamma Magnhild. „  Viva Östervall Lyngbrant: Har spelat på Junibacken och medverkat i radiojulkalendern 2016. Spelar lillasyster Bothild.

500:RABATT

PÅ VALFRI LACKKONSERVERING Gäller endast grundbehandling. Gäller endast mot uppvisande av annons. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

PRISEXEMPEL Inlägg efter avgjutning fr. 1500 KR Skoreparationer och ortopediska skoändringar FOTNÄRA PER NYBERG GÖTEBORG AB SALONG JAEGER Floda station

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

„  Moa Enqvist Stefansdotter: Har varit verksam skådespelerska och bott i London i tre år och dessförinnan bott på Island. Spelar huvudrollen Runa.

Vi tvättar de flesta mattor på marknaden! Skonsamt effektivt, biologiskt och ekologiskt. Fri hämt- och återlämningsservice vid 6 m2 eller mer.

ETT NATURLIGT VAL I TIDEN

Brodalsvägen 1 D, Partille Tel. 031-550 670 bioma.epost@gmail.com www.biomakb.se

Göteborgsvägen 48, Sävedalen | Tel. 031-44 85 00 info@nicecargbg.com | www.nicecargbg.com


14

LOK ALPRESSEN PARTILLE 12 SEPTEMBER 2018 TRÄNING & HÄLSA

Så stärker du din core

Bilsemester med Som läsare av Lokalpressen Partille får du dessa speciella läsarerbjudanden. Uppge reskoden ”PARTILLE” vid beställning – så får du automatiskt rabattpriset. Julmarknad i Kie l (37 km) 26/11-23/12 20 18

Nordtyskt sjöparadis

Core är en engelsk term som betyder ”kärna” och vår core är vårt centrum för styrka och balans i kroppen. Coreträningen fokuserar på övningar som skapar styrka och stabilitet i området runt främst mage och rygg där vi ofta är svaga. Svårighetsgraden på träningen kan anpassas till individen med varierade övningar och utförande. Under passet uppmanas den tränande att hålla magen spänd för att undvika skador i ryggen, som kan uppkomma vid för grov svank. De flesta övningarna utförs på golv. Här kommer lite förslag på olika övningar som man kan utmana sig i för att

stärka sin coremuskulatur. Sidoplankan och vanliga plankan kan man variera genom att stå på knä och på armbågar för att underlätta om dessa övningar känns svåra från start. Gör övningarna från 30 sekunder och vila mellan övningarna cirka 10 sekunder. När det blir lättare med tiden kan man utöka längden man håller i de olika positionerna. Lycka till med Coreträningen!

ANNELI VIRENHEM Personlig tränare och beteendevetare, Active Landvetter

Pris per person i dubbelrum

1.749:-

Hotel Fährhaus Niederkleveez HHH i Plön Det vilar en härlig atmosfär över det charmiga badhotellet Hotel Fährhaus Niederkleveez: Här bor du med ett romantiskt och sjönära läge i Schleswig-Holsteins eget sjöparadis. Hotellet är litet och intimt och har ett närvarande värdpar, så här checkar du in till en avkopplande minisemester långt bort från vardagens lunk. När du ankommer möts du av den idylliska utsikten över sjön Dieksee som hör till De fem sjöarna och är förbunden med områdets största sjö, Grosser Plöner See. Njut av sjöutsikten från hotellets restaurang, när du slår dig ner vid dukat bord till både frukost och middag, och från hotellets terrass med biergarten. Gör bilutflykter till de sevärda städerna Kiel (37 km) och Lübeck (41 km), cykla, vandra samt segla på sjöarna.

Pris utan reskod från 1.899:Pristillägg t.o.m. t.o.m. 28/10: 300:29/10-20/12 och 1-28/4: 200:-

• 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • 3 x 3-rätters middag/buffé • Välkomstsnaps • Fritt lån av roddbåt • 20-30 % greenfeerabatt hos Golfanlage Gut Waldshagen • 10 % rabatt på segeltur med M/S Dieksee • 10 % rabatt hos Designer Ankomst: Valfri t.o.m. 18/12 2018 samt 1/2-26/4 2019. Outlet Neumünster

Här kan man variera genom att gå ner på armbåge och även gå ner på knä som är närmast golv Ligg på sidan på ena underarmen/handen och på ena foten. Kroppen skall i detta läge vara så rak som möjligt i alla vinklar.

Detta är en lite mer avancerad position som öppnar upp framsidan av kroppen och stärker baksidan. En riktigt tuff position som kräver styrka. Den kan vara svår att komma in i om man har begränsad rörlighet i axlar och bröst. Då kan man börja med att träna upp rörlighet genom övning se nedan.

Extranatt in kl. frukostbuffé endast 500: -

Denna position öppnar upp hela sidan av kroppen samtidigt som den både skapar kraft genom benen. Ha ett öppet bröst och en rak rygg och var extra noga med att det främre knät inte faller varken in eller ut.

Weekend på Ulvsby Herrgård Ulvsby Herrgård HHH i Värmland Värmland är berättarnas och sinnenas landskap - och ren naturidyll. Det är inte för inte som värmlänningarna själva säger att ”här är nästan onödigt vackert”, och nu kan du tillbringa en avkopplande weekend mitt i all denna härlighet med bas på en historisk herrgård anno 1630. Herrgården ligger mitt i en lantlig pastoral miljö, strax norr om Sunne (4 km) vid sjön Fryken (200 m), som du kan skymta genom björkallén. Drottning Kristina gjorde herrgården till sin egendom år 1649 och sedan dess har berättelserna om det goda livet på Ulvsby Herrgård avlöst varandra genom århundradenas gång. Missa inte ett besök på Selma Lagerlöfs Mårbacka (14,5 km) där du får en fin inblick i Nobelpristagarens liv. Gör också utflykter till skulptur- och blomsterparken Rottneros (8,5 km) och Klässbol Linneväveri (63 km).

Pris per person i dubbelrum

1.699:Pris utan reskod 1.849:-

• 2 övernattningar • 2 x frukostbuffé • 2 x 3-rätters middag • Rum med terrass • Fri Wi-Fi Ankomst: Fredag t.o.m. 16/11 2018 samt 11/1-14/6 2019. Barnrabatt 1 barn 0-3 år gratis. 2 barn 4-12 år ½ priset. Extrasäng från 13 år1.099:-.

Enkelrum och avbeställningsskydd kan köpas till. Expeditionsavgift 99:- tillkommer. Barnrabatt vid 2 betalande vuxna. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt.

BESTÄLL NU PÅ

Teknisk arrangör:

www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84 Kom ihåg reskoden: PARTILLE

Detta är en position som öppnar upp både höfter och ländrygg. Positionen är ofta svår att utföra för nybörjare då den kräver god rörlighet för att komma in i. Så ta den i etapper och jobba sakta djupare ner i positionen.

Denna position låter bål/core jobba. Det är en tuff övning och kan modifieras så att man ändå kan bibehålla en rak rygg och på så sätt slippa överbelasta ländryggen. Förenkla genom att böja på knän och/eller behåll händerna i knävecken för att lättare kunna behålla en god hållning. Eller sätt händerna bakom rygg i golvet.

Öppet vardagar kl. 9-17. Weekend & helgdagar kl. 10-14.

Kråkan är en postition som stärker upp kroppen och övar upp balansen. Den kräver stabilitet i axlarna, rörlighet i ljumskar och höfter samt corestyrka såväl som balans. Modifiera och öva upp dessa delar även med andra övningar. Såsom se bild ovan.

Plankpositionen är en position som stärker hela kroppen, främst bålen. Positionen kräver mycket styrka och nybörjare rekommenderas att börja på knä för att långsamt bygga upp styrkan i kroppen.


15

LOK ALPRESSEN PARTILLE 12 SEPTEMBER 2018

K ALENDARIUM ATT SE & GÖRA I PARTILLE KOMMUN Tipsa oss om vad som är på gång: redaktionen@lokalpressen.eu

15 SEP Musikcafé: Röda, röda blomster

15 SEP Skördefest i Lexby

ONS 12 OCH TOR 20 SEPTEMBER

FREDAG 14 SEPTEMBER

Anhörigutbildning om demenssjukdomar

Ceremoni: Sällskapet Oscar ll:s vänner

Kurs för dig som är anhörig till någon med demenssjukdom i samarbete med demensteamet i Partille kommun. Utbildningen är sammanlagt på fyra timmar fördelat på två tillfällen. Onsdag 12 september och torsdag 20 september kl.  17 – 19, Seniorträffen Furulund, Tingsvägen 2, Partille. Anmälan till anhörigkonsulent på telefon 031392 20 83 eller e-post: katarina. harstrom@partille.se.

Sällskapet Oscar II:s vänners årliga memorandum. Efter ceremonin bjuds det på Oscar II tårta. Samling kl. 12 vid porthuset, William Gibsons väg, Jonsered. Arr: Jonsereds hembygdsförening

TORSDAGAR

Korsordsträff med fika Gillar du korsord och fika? Då är du välkommen till våra korsordsträffar i Partille bibliotek varje torsdag! Vi bjuder på fika. Kl. 15 – 16 i Vinterträdgården, Partille bibliotek. Arr: Partille kommun TORSDAG 13 SEPTEMBER

Föreläsning: Sustainable Development in South Africa Now Möt Lungisa som är chef på TCOE kontoret i Kapstaden. Hon berättar om nuläget och hur projektet utvecklas. ABF Skaraborg, ABF Sjuhärad, ABF Sydvästra Götaland och ABF Jönköping bedriver tillsammans med en organisation i Sydafrika, TCOE (Trust for Community Outreach and Education). Ett hållbarhetsprojekt öster om Kapstaden. Kl. 14, Vinterträdgården, Partille bibliotek. Arr: Partille kommun och ABF Sydvästra Götaland

LÖRDAG 15 SEPTEMBER

Skördefest i Lexby! Närproducerad mat och hantverk, kafé med hembakat, musikunderhållning med Whiippoorwill. Prova på att rida, bergsklättring och scouting. Arbete i smedjan, fårklippning, getmjölkning och traktorer på plats! Välkomna till landet! Arr: Föreningen Levande Lexby i samarbete med Partille kommun LÖRDAG 15 – SÖNDAG 30 SEPTEMBER

Konstutställning: Vivianne E Rosqvist & Christina Ringsberg Konstutställning med Vivianne E Rosqvist och Christina Ringsberg Göteborg glas, måleri och grafik. Utställningen pågår till och med 30/9. Fri entré! Öppet tis kl. 12 – 15, lör – sön kl. 12 – 16 den 15 – 16/9, 18/9, 22 – 23/9, 25/9, 29 – 30/9 på Partille herrgård. Arr: Partille konstförening

sitt levebröd. Han var drömmaren och sökaren som kunde trollbinda andra med sin berättarkonst och sina sånger. Kl. 15, Caféscenen, Kulturum. Arr: SV och Partille kommun SÖNDAG 16 SEPTEMBER

Bio: Unga Astrid Unga Astrid är en fri tolkning av händelser i Astrid Lindgrens tidiga liv. Det här är berättelsen om när en ung Astrid, trots tidens förväntningar och religiösa påbud, bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta. Fr 7 år, 100 kr. Kl. 19, Göta bio i Jonsered. Arr: Göta Bio

Musikcafé: Röda, röda blomster En föreställning med berättande, dikter, sång och musik. Välkommen in i Dan Anderssons värld med spelmän och tiggare som sliter för

TORSDAG 20 SEPTEMBER

Föredrag: Göteborgs offentliga utsmyckningar och deras historia Vi bjuder in till föreläsning av författaren Lars O. Carlsson om Göteborgs offentliga utsmyckningar och deras historia. Vi ses vid Jonsereds herrgård. Biljettpris 100 kr inkl. kaffe och fralla. Biljettbokning sker via mail till jonseredsherrgard@gu.se. Kl. 18, Jonsereds herrgård. Arr: Göteborgs universitet

SÖNDAGAR T.O.M. 1 DECEMER

Öppet hus, café och museum Kl. 11 – 16, William Gibsons väg, Jonsered. Arr: Jonsereds hembygdsförening MÅNDAGAR

Läxhjälp med Röda Korset Läxhjälp i Vinterträdgården på Partille bibliotek för dig som går i årskurs 1 – 9 eller studerar SFI. Röda Korsets läxhjälp är en plats dit du kan komma för att få stöd med dina studier. Ingen föranmälan, evenemanget är gratis! Partille bibliotek, kl. 15 – 17. Arr: Röda Korset

Föreläsning: Med utmaningen som drivkraft David Sundström kommer och föreläser om sina äventyr så som störtlopp, bergsvandring, jorden runt löpare och samtidigt blind. Välkommen! Entré 30 kr. Servering.

du se hur en arbetarfamilj vid Jonsereds fabriker kunde bo vid sekelskiftet. Lördagar kl. 11 – 14 t.o.m. 27 oktober. Porthuset, Jonsereds fabriksområde. Arr: Ett hem i Jonsered SÖNDAGAR

Våffelservering vid Torpet Freden Vi serverar nygräddade våfflor med glass och sylt, bullar, toast och varma drycker. Öppet söndagar kl. 11 – 15 t.o.m. 25 novemeber. SÖNDAG 23 SEPTEMBER

Bio: Ensamma i rymden FREDAG 21 SEPTEMBER

TISDAG 18 SEPTEMBER LÖRDAG 15 SEPTEMBER

Kl. 11, Vallhamrakyrkan. Arr: RPG Vallhamrakyrkan

Musikteater med Moa Martinsson En gripande föreställning om en av våra mest lästa arbetarförfattare. Med tvära kast mellan svärta och humor gestaltar Lisbeth Johansson Moa Martinsons liv till ackompanjemang av Carita Jonssons nyskrivna musik. Här får vi följa Moa Martinsons livsom oäkta född torparunge till erkänd författare. Vi får förundras över hennes mod och rättframhet, skratta åt hennes slagfärdigheter, höra om det stormiga äktenskapet med Harry Martinson samt få en inblick i hur hon lyckades debutera som författare vid 43 års ålder. Kl. 13, Ungdomens hus, Kulturum. Arr: Partille kommun LÖRDAGAR

Museum: Ett hem i Jonsered Välkommen till museet "Ett hem i Jonsered" i Fabriksområdet, Nyegården vid Porthuset. Här kan

Ensamma i Rymden är en äventyrlig, varm och rolig historia som inte duckar för de stora frågorna om liv och död – ett episkt rymdäventyr för hela familjen. Fr 7 år, 60 kr. Fr 7 år, 100 kr. Kl. 16, Göta bio i Jonsered. Arr: Göta Bio SÖNDAG 23 SEPTEMBER

Bio: And Breathe Normally En asylsökande kvinna och en ensamstående mamma möts på flygplatsen Keflavik på Island. 100 kr. Kl. 19, Göta bio i Jonsered. Arr: Göta Bio T.O.M. SÖNDAG 30 SEPTEMBER

Utställning i Grindstugan: Mjukheten Textil- och hantverksutställning med Maria Söderberg, Emma Ihl, Lotta Norrman, Inge Sjögren och Bosse Magnusson. Varmt välkommen! Kl. 11 – 15, Grindstugan, Willam Gibsons väg 13, Jonsered. Arr: MUNK Form och Fason


16

LOK ALPRESSEN PARTILLE 12 SEPTEMBER 2018

FÄLGKUNGEN Bil- fälg & Däckverkstaden med kanonpriser!

Sommardäck inkl. montering fr.

458kr 488kr 528kr 538kr 548kr 648kr 698kr 798kr 798kr 848kr 898kr 998kr

165/70/13 155/65/14

Serva din bil upp till

50%

175/65/14 185/65/15

Gratis lånebil vid service!

billigare

195/65/15 205/55/16 205/60/16 215/65/16 225/45/17 225/50/17

Göteborgs största fälgutställning! – Alltid minst 80 olika modeller

225/40/18 235/35/19

Aluminiumfälgar fr. 698kr!

Felsökning | Dataläsning | Rost | Bromsar | Avgas | Svets Åtgärdar besiktningsanmärkningar/släcker 2:or fr. 695kr

Oljebyte inkl. olja helsyntet/filter Originalservice med garanti

fr. 995kr

Kamremsbyte inkl. material

fr. 2.495kr

Rostskyddsbehandling komplett

fr.

! e d n a d u Erbj

145kr inkl. däckhotell 395kr Hjulskifte

0703-22 99 44 www.falgkungen.se info@falgkungen.se Storås Industrigata 18, Angered

OBS! Längst in på gården! Öppettider Mån–fre Lör

08.00-17.15 10.00-14.00

PRISER G ÄLLER ENDAST V ID TIDSBOK NING Hjärtligt V älkomna! Hälsar Vasile & C aesar med pers onal

1.995kr


17

LOK ALPRESSEN PARTILLE 12 SEPTEMBER 2018

KONSUMENT TIPS & RÅD FRÅN KONSUMENTRÅDGIVAREN

Skriftlig bekräftelse vid telefonförsäljning

Nytt sedan den 1 september i år är att det krävs skriftlig bekräftelse vid telefonförsäljning.

du som konsument ska slippa att få hem varor som du inte tackat ja till eller få hem avtal när du bara bett att få information.

vad ni pratat om behöver du inte svara på det.

Det som avgör kravet om skriftlig bekräftelse är vem som tog initiativet till samtalet.

BLIR DU UPPRINGD ska erbjudan-

I flera år har Konsumentverket och Konsumentombudsmannen arbetat för att få igenom skriftlig avtalsbekräftelse. Det för att du konsument ska få en rimlig möjlighet att ta ställning kring ett erbjudande som du fått via telefon. Att läsa villkoren i lugn och ro och sen fatta ett välgrundat beslut ger det nya kravet möjlighet till. Så från den 1:a september hoppas vi på Konsument Göteborg att

det ges i en läsbar och varaktig form. Dit räknas papper, e-post, sms och liknande. I bekräftelsen ska det också vara tydlig information om att avtalet endast är giltigt om det accepteras skriftligt och om inte det sker finns inget betalningsansvar för dig som konsument. Tänk på att inte svara ja via sms om du inte är säker på vad erbjudandet gäller. Läs igenom och om det inte stämmer med

DET SOM ÄR viktigt här är att detta gäller när du blir uppringd av en telefonförsäljare. Om du själv ringer upp ett företag kan-

ske för att klaga eller beställa en ny vara. Blir du då erbjuden ett nytt avtal krävs inte en skriftlig bekräftelse från dig. Det som avgör kravet om skriftlig bekräftelse är vem som tog initiativet till samtalet. FÅR DU EN faktura på något som du inte anser att du har tackat ja till ska du inte betala fakturan. Det du ska göra då är att skriva till företaget och tala om att du anser fakturan vara felaktig och varför. Skulle företaget hävda att du har ett avtal med dem så har du rätt att få se det underlaget.

FÖRENINGAR

MAUD ÖHLUND

Konsumentrådgivare

UTSTÄLLNING

Dela dina bilder! Oscar II:s vänners memorandum

Öppet hus kafé och museum Söndagar kl. 11 – 15

Sävedalens Folkets Hus, torsdag

Till åminnelse av kung Oscar II:s besök i Jonsered 1901

Porthuset William Gibsons väg Jonsered

10.45 Promenad, stavgång

Fredag den 14/9 kl. 12.00 samling porthuset William Gibsons väg Jonsered för uppmarsch till minnes­ stenen, efter ceremonin bjudes det på Oscar II tårta och kaffe. Alla hälsas kungligt välkomna! JONSEREDS HEMBYGDSFÖRENING

JONSEREDS HEMBYGDSFÖRENING

ÄRTLUNCH 12.00 Ärtor

tställning Septemberu rtille ”Slottet” Pa d Herrgår rdag 15/9 kl. 12 Vernissage lö REGI: PARTILL

E KONSTFÖREN

20/9 Svensk musik då och nu Sara Korsgren-Norrby underhåller

Vivianne E Rosqvist,

27/9 Hur hamnade en 40-årskrisande Stockholms­ skådis i ett gammalt hus i Jonsered Eric Ericson, skådespelare vid Göteborgs Stadsteater

Christina Ringsberg,

4/10 Keybord och sång/Adrian Smit Välkomna! ÄRTGÄNGET

– 16

Göteborg, glasmåleri, keramisk skulptur Mölndal, grafik, akvarell Utställningen pågår 15/9 – 30/9 2018 Öppettider Lördag – söndag 12 – 16 Tisdag 12 – 15

ING

Hashtagga dina lokala bilder med #lokal­ pressenpartille på Instagram eller maila dem direkt till oss på redaktionen@lokal­ pressen.se.


18

LOK ALPRESSEN PARTILLE 12 SEPTEMBER 2018

KORSORDET TÄVLA OM SVERIGELOTTEN!

183447616

SERVERAS

MODERN

TILL KOKT

AVBILDARE

FISK

KALL FÄRG

MED

GÅNG-

SIDAN

JÄRN

FÖRE

ELLER KÖ

ETT

FRANSKA

RIKTIGT

SÅNGERS-

FYND

KAN EDITH

SLALOMJÄMTLAND

LÖN FÖR

GÖRA

DET LILLA

JAVA TILL

HUSET

FIKAT

INTE TÄTA

SMYCKE

INTE ALLS

MED NÅL

GIVMILD

NUMMER

MÅL KAN AVSLÅS ELLER …

GÖR

AV HUSTAK

Lös korsordet och var med och tävla om Sverigelotten!

s fe rd uf rso e ko . s

MÄKLAREN DOMSTOLS-

VANLIG UT-

METROPOL I FORMNING

Vi lottar ut Sverigelotten till en lycklig vinnare med rätt lösning av korsordet. Lösningen publiceras i nästa nummer av Lokalpressen. Vi vill ha ditt svar senast den 21 september. Lycka till!

ANLÄGGA I IMPERFEKTUM

GRÅTIT

KUDDE

FLUFFIG

KALLAD UTkÄMPADE S MELLAN ENGLAND OCH KENYA

T GASTRONOM WRETMAN SORGLIG ÄR SEDLAR SOM ANVÄNDS I

SIFFRAN 9

STAM I

TAGGIGA

SNATTAS

ÄR MESIG

D

ROSSLIG

NÄSA

INNAN

RENS TID

FINALEN

I MÅL

FÖRE

PASS I

LATINAMERIKANSK DANS OCH MUSIKSTIL

KONCENT-

FÖRLÅT

RERAT TILL

VAD SA DU

ETT STÄLLE

SVENSK

BERÄK-

BASFÖDA

SMÄLEK

VÄRDEPAPPER

ÄLDRE

SCHACKPJÄS

ÄPPLETRÄD

INTAS

BRÖD

NOG VID

KONSUL

BORD

MOBILMED- SAMMAN-

B

HOPPAS

ÄR INTE

SPELARE

SKRIV-

KUNNIG

Ä

SENIOR LAPIDUS

TRÄFF-

OSS MED

MED BILD

ANDE

NYHETER

MINDRE

T

A

L

J

U

N

D

E

N

I TID OCH …

TRÄFFA

SPELA IN

KUST-

A

R

A

R

SUGEN

S

N

TRÄD MED

L

E

R

TECKNING

M

KAN ROS

PÅ BAND

ARTILLERI

S

A

M

O

P

P

E

L

ELEKTRI-

I

A

S

YNGEL SMÄLTVÄDER

G

L

I

S

T

U

DEN IVÄG KULAN

M

Ö

M

K

A

M

A

N

L

SYND OM

K

VUXNA

TYCKA

CITET GER SKO MJUKHET

SKJUTER

E

SKISSARTAD

SMETEN ELLER MÄNGDEN

NÖJE FÖR

HÄSTHÅR

F

O

R

M

N

I

N

G

Ö

JUPITER-

I

O

POJKEN

S

O

PRIS

BLI GREVE

R

A

G

G

M

U

N

K

E

D

L

E

O

MÅNE

ÅSNA

E

SOM EN

LEJONNAMN OM-

A

F

K

A

SLÄT

L

E

N

I

L

L

A

V

A

R

S

L

A

N

D

E

BRITISH

B

A

ODÖR ÖMSAS

O

S

ÖVERNA-

AIRWAYS

SPRÅK

I

S

V

A

N

E

N

G

E

L

S

K

A

ATT SOM LINNÉ

I

N

D

E

L

A

G

E

T

S

K

I

N

N

S

S

A

B

s fe rd uf rso e ko . s

D

ANDRA-

GJORDES VATTENSÄCK OFTA AV

SKÄNKA

GÅR I TRETAKT

KAN

Adress:

RE LA LA LAXA!

www.suntrip.es

N

O

VANLIGT

ÄR DÅLIGT

D

SMÅ KOTTAR

Namn:

Skanna/fota och maila in ditt svar till korsord@lokalpressen.eu eller klipp ut och posta hela sidan till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen. Det går också bra att lämna svaret direkt i brevlådan på Göteborgsvägen 88. Vinnaren publiceras i nr 21 2018 som kommer i brevlådan den 26 september.

ERJA B N

MED SYLT

H

KÖPTE

Postnummer:

LU

T SERVERAS FLÄSK OCH

ÖKAR LÖPLOPP VOLVO 1975

BOR I

C

FINLÄNDARE

LOCKAR

TEMPOT I

ANDE

ÅKARE HA BRA

U

KÖP-

VILL SKID-

SOM NUMERA BARA

E

TALLINN

FÖNSTER

L

K

TRÄD

ÄPPEL-

MJUK OCH

TURLIGT VÄSEN

KATEGORISERA ORGANISERA STÅLTILLVERKARE

VÅRDNAD UNIK

A SKANDINAVISKA ENSKILDA BANKEN

S

N STRÖM-

S

KABEL

T

E

N

MAR I

Fyll i dina kontaktuppgifter för att vara med och tävla!

SKA MAN HA I SPEL

BOKSTÄVER

ALTAN MED

D

INNERLIG HYLLNING

FÖRSER

DELANDE

MED FETA SVARTA

VANÄRA

GAMMAL VIKTENHET BESKRIVER NÅGOT LITET

H

KAN SES PÅ LÖPSEDEL

SKAM OCH

E M

KARLSVAMP

Vi säger grattis till Bosse Magnusson i Partille som lyckades lösa förrförra numrets kors­ord. Sverige­lotter kommer på posten!

STATLIGT

INDISKT

L O

UPPGIFT

Facit från nr 18 2018:

HÅN OCH

NAMN PÅ

DESIGN

OMEN

STÅR ÅRTAL

BACKEN

FÅGEL-

UTFÖRLIG

VINNA-

NING

MÅGAN

SLALOM-

SPELAS

KNEGARE

HAR FÖR-

JOHAN-

I

FÖR

DEN SJUKE

FÖR CIRKEL-

MANDELAS PARTI

E

A

LIVS-

GER LÄKARE

VITROSA BLOMMOR

R

NJUT-

ANDERNA

MED

M

HANDLAR-

SVÅRT FALL

B VIKTIGT

FÖR-

LÄKARE FÖR

DRINK

KYLER

INDIAN-

DE ÄR

SKRIVER

K O

Ort:


19

LOK ALPRESSEN PARTILLE 12 SEPTEMBER 2018

BEHÖVER DU MÅLA OM?

Verksamma i Partille i 22 år!

VI TILLHANDAHÅLLER FÖRSTKLASSIGT MÅLERI, BÅDE INVÄNDIGT SOM UTVÄNDIGT.

Vi målar allt med kvalitet

• Takomläggningar • Snickeriarbeten • Plåtarbete • Egen tillverkning • Försäljning av era fönster med montage!

All invändig och utvändig målning utföres

Årets måleriföretag i Sverige 2015 och 2018

Brodalsvägen 1D, Partille info@jfgbygg.se Kontor 031-26 13 85 www.jfgbygg.se

ROT-avdrag – F-skatt Tel. 031-336 48 47 | www.kvibergsmaleri.se

EXPERTSERVICE FÖR DIN FORD, FIAT OCH ALFA ROMEO SPECIALISTER PÅ NATURSTEN

Bettys väg, LANDVETTER (Björröds Industriområde)

ÖPPET: mån-fre 10-18, lör 9-14. Tel. 031-91 63 40

Vi är märkesauktoriserad för service och reparationer på dessa märken. Våra erfarna tekniker har fått en gedigen utbildning och vi har verktyg och diagnosinstrument för att kunna ta hand om din bil på bästa sätt. Hos oss är det originaldelar som gäller, delar som beverar din bil i originalskick.

Välkommen! Släpkärra får lånas fritt när man handlar hos oss!

Tel. 0706 - 26 07 59 · brattaskarrsmaleri@telia.com

www.brattaskarrsmaleri.se

Vi servar och reparerar alla bilmärken! Klingberg & Fo rsberg Bilservice AB Järnstångsvägen 45 433 30 Partille Tel: 031-44 43 20 /80

Välkomna!

Få inspiration på vår hemsida

Mån-tors 7-19, fre 7-15, lör 10-14 | 031-94 51 05 Östra Eskilsbyvägen 220| landvetterbil.se

www.wms.se

TRÄD

Vi servar alla slags bilmärken och arbetsfordon samt husbilar upp till 6,5 ton.

• Fällning • Nedtagning bit för bit • Bortforsling • Stubbfräsning

Kontakta vår kundtjänst för en offert.

För fri offert ring Fredrik

0709-27 89 69

Däckförvaring – Däckskifte

Vi säljer även däck och fälgar till förmånliga priser

Zabels Trädfällning

Välkomna till våra nya lokaler på Ullbergsvägen 3 i Landvetter!

AGERBLOM ENTREPRENAD AB

TRÄDFÄLLNING BIT FÖR BIT-NEDTAGNING BESKÄRNING STUBBFRÄSNING

Utläggning av gräsmattejord Samt grävning avlopp GRATIS KOSTNADSFÖRSLAG

070 - 555 37 03 peter@agerblom.se

Innehar försäkring & F-skatt sedan 2001

SERVICE

Måndag – fredag 9 – 20 Lördag – söndag 9 – 18 Tel. 0705-95 64 80 kahogsgard.se

Ledig plats! Ring Marie!

• Skridskoslipning • Skidservice Nu med RUT-avdrag. Även bortforsling. F-skatt/försäkring. Ring Mattias för kostnadsfritt prisförslag

Välkommen till Kitt Rehn-Magnusson Dipl. Med. Fotvårdsspecialist

0702-19 37 42 www.tradfallarn.se

Nu tar vi även kort!

SPORT

• Cykelservice

Finplanering av tomter

Kåhögs Mjölk

TEL 031-88 44 00 VARD 10-18, LÖR 10-14, SÖND/HELGDAG STÄNGT

Tel. 0728-54 18 32 marie.andervik@lokalpressen.eu

Jag tar friskvårdskuponger Hönekullavägen 13 (vid SATS) Tel. 073-691 22 60

Vill du synas här? Kontakta oss! HÄRRYDA: Katarina Elowsson, tel. 0707-29 37 20, katarina@lokalpressen.eu LERUM OCH PARTILLE: Marie Andervik, tel. 0728-54 18 32 , marie.andervik@lokalpressen.eu


20

LOK ALPRESSEN PARTILLE 12 SEPTEMBER 2018

1974 – 2018

44-ÅRSJUBILEUM VI FIRAR TILLSAMMANS MED

Stabbetorgets dag 15 september kl. 10 – 14 (Obs! Priserna gäller endast lördag 15/9 2018.)

TV

SONY KD55AF8 OLED

NU

18.995:-

(ord. pris 23.995:-)

TV

Samsung UE40MU6445

NU 5.495:(ord. pris: 7.995:-)

TV

CD-MIKROSYSTEM

NU 4.995:-

NU 3.495:-

Sony KDL-43WF66 (ord. pris 6.995:-)

TV

Philip 39PHS410

NU 2.995:(ord. pris 3.995:-)

Panasonic SC-PMX80 (ord. pris 4.995:-)

HÖGTALARE BLUETOOTH

Sony SRSX801

NU 295:-

(ord. pris: 395:-)

LOPPIS · POÄNGPROMENAD · HOPPBORG KORV & BRÖD · KAFFE · KYRKANS GOSPELSKÖR HÖGTALARE

Huawei Bluetooth-högtalare

NU 99:-

Varmt välkomna!

(ord. pris: 295:-)

AUDIO VIDEO - BJÖRKEKÄRR Stabbetorget 4 • 031-25 60 05 • bjorkekarrs@audiovideo.se • Mån-fre 9:30-12:00, 14:00-18:00. Mellan 12:00-14:00 utleveranser. Lör 9:30-13:30

Lokalpressen Partille nr 20 12 september 2018  
Lokalpressen Partille nr 20 12 september 2018  
Advertisement