a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 11

11

LOK ALPRESSEN PARTILLE 29 AUGUSTI 2018

AKTUELLT

Praktiskt inför högskoleprovet – tips och råd om hur du förbereder dig på bästa sätt Sista anmälningsdag till höstens högskoleprov är den 3 september. Själva provdagen är den 21 oktober, och för att få så bra resultat som möjligt krävs det ofta förberedelser – särskilt om man gör provet för första gången. Högskoleprovet är frivilligt, men den som väljer att skriva provet är med i fler urvalsgrupper i antagningsprocessen till ett större antal utbildningar, än den som väljer att inte skriva provet. Två gånger om året har man möjlighet att göra provet; från och med 2018 ges provet på en söndag båda gångerna. Själva provdagen är lång och energislukande, så kom utvilad och väl förberedd. I cirka åtta timmar är man igång, den effektiva provtiden utgör omkring fyra, fem timmar. Totalt ska man försöka lösa 160 uppgifter under en och samma dag.

Läs mycket och öva tillsammans med andra Att öva på gamla högskoleprov är väldigt bra träning. De finns att tillgå på nätet. Att göra det på plats är förstås den bästa övningen, då du lär dig vilka delar av provet du behöver öva extra på, vilka du kan känna dig säkrare på samt vilka tider du blir som tröttast etcetera. Att skriva ut ett gammalt prov, anvisningar samt svarshäften är perfekt för den som önskar göra en "egen provdag" hemma eller hos en kompis. Man övar tillsammans med någon och pratar om upplägg, taktik och testar hur det är att

FAKTA

Högskoleprovet „    Provdag hösten 2018: söndagen den 21 oktober Anmälan sker mellan 15 augusti – 3 september

sitta instängd, helt tyst med mobilen och surfplattan avstängd och bara läsa och skriva. Ett tips är att skriva ner hur lång tid respektive del tog att genomföra och vilka uppgifter som var svårast. En bra förberedelse är att läsa olika slags texter, att repetera gymnasiets matematik från år ett samt titta på nätbaserade filmer med uppgifter från den matematisk-logiska delen av högskoleprovet.

Så här går anmälan till Anmälan sker via webben och man måste betala en anmälningsavgift på 450 kronor. När betalningen registrerats kommer ett bekräftelsemejl till den e-post du angett i ansökan (var därför noga med att ange en adress du har tillgång till regelbundet). Även

PRELIMINÄR RÖSTRÄKNING Valnämnden sammanträder onsdagen den 12 september 2018 kl. 9, för att granska och räkna de röster som inte har räknats i vallokalerna. Resultatet av valnämndens rösträkning är preliminärt.

kallelsen skickas ut via e-post, ungefär en vecka före provet. Läs den noga då den innehåller information om datum och tid, adress, lokalangivelser och regler. Det är som sagt frivilligt att skriva högskoleprovet; alla som vill får skriva men måste kunna visa en giltig legitimation. Anmäler man sig med ett svenskt personnummer måste man kunna visa upp en svensk legitimation på provdagen. Följande handlingar är godkända i dagsläget: Svenskt EUpass, svenskt nationellt id-kort, svenskt körkort samt svenskt SIS-märkt id-kort alternativt id-kort utfärdat av en statlig myndighet (till exempel Skatteverket). Utländska medborgare som saknar svenskt personnummer kan legitimera sig med giltigt pass.

Själva provdagen Oftast börjar dagen runt klockan 08.00 på provdagens morgon. Först är det en legitimationskontroll och du får din placering. Det är mycket viktigt att komma i tid, samt att endast infinna sig i den lokal du blivit kallad till. Skrivningen inleds med en kort introduktion, hela provet består av fem olika delar: Två kvantitativa provpass, två verbala provpass samt ett utprövningspass. Ingen får i förväg veta i vilken ordning passen kommer. Varje pass är 55 minuter långt och alla måste stanna i lokalen så länge ett pass pågår. Lycka till!

Vi söker jobbsugna pensionärer inom STÄD, EKONOMI, HANTVERK, TRÄDGÅRD

Vi har öppet hus för er som är intresserade den 30/8

„    Provdag våren 2019: lördagen den 6 april Anmälan sker mellan 15 januari – 1 februari „    Provdag hösten 2019: söndagen den 20 oktober Anmälan sker mellan 15 augusti – 2 september „    Du kan använda ditt resultat för att söka till högskolan i 5 år „    Det är alltid ditt bästa resultat från de senaste 5 åren som gäller „    Det är Universitets- och högskolerådet som ansvarar för att ta fram provet „    Provet genomförs på cirka 120 orter runt om i Sverige „    Läs

mer på hogskoleprov.nu

PETRA ROMAN redaktionen@lokalpressen.eu

500:- RABATT

PÅ VALFRI LACKKONSERVERING Gäller endast grundbehandling. Gäller endast mot uppvisande av annons. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Läs mer på partille.se/protokoll Valnämnden Tel. 031-390 00 90 | www.pensionarspoolen.se

Göteborgsvägen 48, Sävedalen | Tel. 031-44 85 00 info@nicecargbg.com | www.nicecargbg.com

Profile for Lokalpressen

Lokalpressen Partille nr 18 29 augusti 2018  

Lokalpressen Partille nr 18 29 augusti 2018  

Advertisement