__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PARTILLE

LOKALTIDNINGEN I PARTILLE, FRÄNTORP, UTBY OCH KVIBERG ÅRGÅNG 5 NR 16 8 SEP 2019

AKTUELLT Simhallsarbetet pågår Föreningar och invånare får tycka till om nya simhallsbygget. SIDAN 4

ARKIVBILD: ANDERS HOLMVÉN

Snart höstmarknad

Förberedelserna är i full gång för höstmarknaden i Sävedalen. SIDAN 5

HEM & TRÄDGÅRD

BILD: ANNA NELSON

Fest för perennerna Perennfest avslutar Stora Planteringsveckan i Aluddsparken.

SIDAN 8

HEM & TRÄDGÅRD Modern och hållbar by Ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar miniby planeras.

FRÅN SLY TILL HERRGÅRDSPARK

SIDAN 6

SIDAN 11

BILD: KERSTIN PARKER

FÖRSÄLJNING & REPARATIONER • • • • •

Persienner Plisségardiner Lamellgardiner Rullgardiner Markiser + vävbyte

Ö P P N A R 19/9 K L . 10.00 ÖPPNINGSERBJUDANDE:

Svenska kvalitetsmarkiser från Riviera Återförsäljare åt

Medlemmar i

30% på alla behandlingar inom hår och naglar (Gäller t.o.m. 18/10)

De 300 första kunderna erhåller en påse med italienska praliner.

Vi har flyttat till Färgvägen 1 i Stenkullen (Modeco) Öppet: måndag – fredag 09.00 – 18.00 | www.conoplisseer.se 0302-181 55 / 0708-37 36 70 | nina@conoplisseer.se

Boka tid på tel. 031-40 11 31 från och med den 7/9 Partille Port, 100 meter från Partille arena Följ oss på @hairline.se | www.salonghairline.se

Vi bygger nytt! Flexibla industrilokaler från 160 m² i Brodalens industriområde 010 – 603 93 26


2

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 SEPTEMBER 2019

KRÖNIKA

REDAKTIONEN

Box 2002, 433 02 Sävedalen BESÖKSADRESS: Göteborgsvägen 88 i Sävedalen TELEFON: 0702 - 41 79 95 WEBB: lokalpressen.eu ANSVARIG UTGIVARE: Jan Larsson UPPLAGA: 18 000 ex. UTGIVNINGSOMRÅDE: Alla hushåll i Partille kommun, Fräntorp, Utby och Kviberg TRYCK: Bold Tryckeri DISTRIBUTION: Svensk Direktreklam

Jan Larsson

Jonas Bengtsson

Maria Graf

Ansvarig utgivare jan.larsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Redaktör jonas@lokalpressen.eu 0704-57 55 75

Redigering/annonsproduktion maria.graf@lokalpressen.eu 0704-99 92 17

Marie Andervik

Katarina Elowson

Ulf Magnusson

Försäljning marie.andervik@lokalpressen.eu 0728-54 18 32

Försäljning katarina@lokalpressen.eu 0707-29 37 20

Reporter/fotograf ulf.magnusson@lokalpressen.eu 0709-18 01 99

Kerstin Parker

Jenny Hein

Matilda Falk

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Den distraherande mobilen

Ä

 nnu en gymnasieskola gör lektionerna mobilfria nu när eleverna återvänder efter sommarlovet. När lektionerna börjar ska elevernas telefoner vara inlåsta i skåpen. Skolledningen på Strömstad gymnasium tror att det kommer ge eleverna ökad studiero. Men Sveriges elevkårer har kallat initiativet för populistiskt och är oroliga för att beslutet

av distraktioner där multitaskingen ger eleverna bristande fokus med ständigt sökande efter extern stimulans. Mobiler i klassrummen riskerar att bli elevernas ”snuttefiltar”. Dessutom har forskarna upptäckt att våra hjärnor är lika olika varandra som våra ansikten. Vi upplever världen på olika sätt, känner på olika sätt och hittar olika strategier för att ta oss fram

En miljö där medhavda mobiler är fulla av distraktioner där multitaskingen ger eleverna bristande fokus med ständigt sökande efter extern stimulans. Mobiler i klassrummen riskerar att bli elevernas ”snuttefiltar”.

NÄSTA NUMMER... kan drabba förtroendet mellan lärare och elever. För åtskilliga år sedan när både mobiltelefoner och laptops var sällsynta i lektionssalarna och lektionen krävde nerladdning av information fick klassen bege sig till en datasal med stationära datorer. När klassen återvände till den ”IT-fria” lektionssalen kunde den nya informationen användas i livliga samtal utan distraktioner. Detta skedde alltså på den tiden innan Google fanns. En gammal syn på hur den mänskliga hjärnan bygger kunskaper ansåg att: fakta, förståelse, färdighet, förtrogenhet gav produktiva resultat på skolböckernas tid. Synen på kunskapsuppbyggnad har genom IT-stödd undervisning fått bredda sig till: Information, källkritisk granskning, bearbetning och reflektion där just reflektionen innebär att du inte alltid behöver lyssna till din omedelbara röst. I VÅRA HJÄRNOR byggs det med tiden upp motorvägar där efterfrågad information uppfattas som användbar alldeles för snabbt i en digitaliserad skolmiljö. En miljö där medhavda mobiler är fulla

över livets hinderbana. Vi är olika sårbara och har olika talanger. Därför kan vi inte förväntas reagera likadant varken på glädje och sorg eller utmaningar och överraskningar. Enligt min erfarenhet är det därför lika viktigt för en pedagog som har goda ämneskunskaper att även vara en teambildare i klassrummen. Ett gemensamt lärande i klassrummen där alla kan få chansen att bilda kuggar i ett fungerande maskineri.

LARS THORELLI Gästkrönikör i Lokalpressen

Lokalpressen Partille ges ut på helger, två gånger i månaden. Nästa nummer kommer den 22 september. KOMMANDE UTGIVNINGAR: 22 september, 29 september, 13 oktober, 20 oktober, 27 oktober, 10 november, 17 november, 24 november, 1 december

UTEBLIVEN TIDNING? Har du inte fått tidningen? Hör av dig på mail till jan.larsson@lokalpressen.eu eller ring 0702-41 79 95. Du kan även reklamera din uteblivna tidning direkt på sdr.se/kontakt/reklamationer.

HÄR FINNS TIDNINGEN Du vet väl att du kan läsa tidningen digitalt också? På lokalpressen.eu finns alltid det senaste numret ute. Du kan även hämta tidningen på Kommunhuset, Partille bibliotek och i Glashuset.

ARG, LEDSEN, UPPRÖRD ELLER BARA GLAD? Har du något inom dig som du känner att du bara måste få ventilera? Vi på Lokalpressen tar gärna emot dina åsikter om ungefär vad som helst! Skriv till oss, så publicerar vi din text under rubriken "Insändare". Kanske är det någon som tycker helt annorlunda eller så är det fler som tycker som du. Vi ser fram emot en levande insändarsida där debatter kan utvecklas och nya tankar och idéer får gro! Tveka inte att ta kontakt med oss på mail redaktionen@lokalpressen.eu eller med post till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen om du har något du vill ventilera!

TIPSA OSS! Vad händer runtom i Partille kommun? Tipsa oss om nyheter eller reportage som vi borde göra! Vi vill vara med där det händer, när det händer – så tveka inte att maila oss på redaktionen om stort som smått på redaktionen@lokalpressen.eu.


LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 SEPTEMBER 2019

AKTUELLA

3

ERBJUDANDEN

9/9–15/9 PARTILLE

Ves

MEDLEMS-

Krämig pasta med fläskytterfilé och vitlöksfrästa haricots verts

KLIPP!

Receptet hittar du på coop.se

FLÄSKYTTERFILÉ

59)= /kg

12)= /st

MAX 2 ST/HUSHÃ…LL.

MAX 2 ST/MEDLEM.

FLÄSKYTTERFILÉ

JUICE God Morgon. Välj mellan apelsin, äppel och apelsin/

Sverige/Styckmästaren. Ca 550 g.

röd grapefrukt. Gäller ej Ekologisk. 1 l.

59)= /kg

5k /st

MAX 2 ST/HUSHÃ…LL.

FÄRSK FETTUCCINE

Coop. 300 g. Jfr-pris 16:66/kg.

HUSHÃ…LLSOST

Arla. 17-26%. Ca 1100-2200 g.

Fajitas med vegobitar Receptet hittar du på coop.se

10k/st MAX 2 ST/HUSHÃ…LL

TEX-MEX Coop. Välj mellan tortillabröd, nachochips, tacosås och tacokryddmix. 108-370 g. Jfr-pris 27:03-92:59/kg. Ord. pris 11:95-19:95/st.

15k

/ask

GRÖNA VINDRUVOR I ASK

Grekland/Italien. Klass 1. Kärnfria. 500 g. Jfr-pris 30:-/kg.


4

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 SEPTEMBER 2019

AKTUELLT

Farligt avfallbilen- och secondhandbilen kör i Partille Den 10 och 11 september hämtar farligt avfall- och secondhandbilen dina gamla prylar, uttjänta batterier, lysrör och mindre el- och hushållsprodukter. Farligt avfallbilen kommer till bestämda platser i Partille för insamling fyra gånger per år. Turerna körs kvällstid för att så många hushåll som möjligt ska kunna komma till bilen. Secondhandbilen hämtar saker du tröttnat på och vill ge bort, till exmpel kläder, dukar, väskor, böcker, spel eller liknande. Sakerna ska vara hela, rena och inte större än vad en person kan bära. Allt som samlas in lämnas vidare till en hjälporganisation. Turlistan för farligt avfalloch secondhandbilen hittar du på partille.se.

FAKTA

Detta kan du lämna till farligt avfallbilen: Det du vill lämna till farligt avfallbilen ska vara förpackat och märkt med innehåll. Exempel på farligt avfall som du kan lämna: Batterier Lampor och lysrör Färg, lösningsmedel och bekämpningsmedel Mindre el- och hushållsprodukter som t.ex. mobiltelefoner och mikrovågsugnar. Kylmöbler, vitvaror och större elektronikavfall kan inte lämnas till farligt avfallbilen utan måste av utrymmesskäl alltid lämnas på återvinningscentralen.

BILD: BO HELMERSSON

Guldäpplet lyfter fram lärare som utvecklar skolan och pedagogiken med digitala verktyg arbetssätt. Guldäpplet har delats ut årligen sedan 2002 och består, förutom ett stipendium på 25 000 kronor, av ett glasäpple med inläggning i äkta guld.

Partillelärare nominerad till Guldäpplet Lärarpriset Guldäpplet lyfter fram lärare som utvecklar skolan och pedagogiken med digitala verktyg och arbetssätt. På Bokmässan i Göteborg, den 27 september, koras årets pristagare. Bland de nominerade i år finns Jenny Bolander, lärare på Furulunds skola Lunden i Partille.

BILD: ANITA HÖGEGÅRD

STF Lerum-Partille njuter av vandring och natur i närområdet. På lördag den 14 september vandrar man Bohusledens etapp 4 tillsammans för att uppmärksamma "Vandringens Dag".

Vandra på "Vandringens dag" Nästa lördag är det "Vandringens Dag" och vad passar inte bättre än just en vandring från Kåsjön till Jonsered? Vandringens dag är en dag skapad av Svenska Turistföreningen (STF) för att få hela Sverige att komma ut och vandra, upptäcka sitt närområde  och unna sig en skön stund ute i naturen. Dagen infaller alltid den andra lördagen i september, vilket i år innebär den 14 september. På Vandringens dag kommer STF:s lokalavdelningar att anordna aktiviteter över hela landet. STF Lerum-Partille kommer att vandra Bohusledens etapp 4, från Kåsjön till

Jonsered. Vandringen kommer att starta vid Kåsjöns badplats och sedan förbi sjön Maderna i lättvandrad blandskogsterräng för att efter Råhult fortsätta genom gammal naturskog. Vandringen, som avslutas i Jonsered, är cirka 7,5 kilometer lång. –  Vi hoppas att många följer med på lördag och upptäcker vilka fina vandringsmöjligheter vi har i vårt närområde, säger Maud Eklöf som är ordförande i STF Lerum-Partille. På STF:s hemsida finns information om samtliga vandringar som anordnas under Vandringens dag och där finns också mer information om vandringen i Partille. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

Över hundra lärae och förskollärare från hela Sverige har nominerats det prestigefyllda lärarpriset Guldäpplet, som delas ut årligen sedan 2002. –  Vi ser en digital mognad växa fram i svensk skola, över hela landet och alla åldrar för elever, även i förskola. Lärare gör medvetna och professionella val! Bland de nominerade till lärarpriset Guldäpplet ser vi tydligt hur medvetna pedagoger väljer sina verktyg med kunskap och omsorg, ur en välsorterad verktygslåda, med både digitala och analoga verk-

Vår tid var då – utställning i Kulturum I onsdags var det invigning av utställningen "Vår tid var då: mode, minnen och musik från fyra decennier". Med mode, fotografier och annat ur Partille Hembygdsförenings samlingar visas prov på stil och smak under efterkrigstiden, från 1940-talet till 1970-talet. Det är Partille Hembygdsförening i samarbete med Partille kommun som ligger bakom utställningen, som visas fram till den 28 september i Kulturum.

tyg, säger Peter Becker, ordförande i Guldäpplets jury. En av de nominerade är Jenny Bolander, lärare på Furulunds skola Lunden i Partille. Hon är nominerad bland annat för sitt arbete med att hela tiden förnya lektioner och undervisning genom att ta in digitala verktyg så att det blir en naturlig del av undervisningen för eleverna. Ett exempel är det ämnesövergripande projektet Megastaden när eleverna med Minecraft byggde städer i olika klimatzoner och löste olika problem i städerna, som

till exempel, energi, transport, sopor, boende och integration. Bland de nominerade utser juryn tre finalister som presenteras på Bokmässan i Göteborg där även prisutdelning sker från i år. Bokmässans deltagare och besökare kommer att få flera tillfällen att höra årets Guldäpplepristagare som delar med sig av sina erfarenheter både i Skolspåret program och på övriga scener. Fredagen den 27 september presenteras årets pristagare på Bokmässan. Guldäpplet är ett lärarstipendium, som årligen delas ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

Larholm lämnar IK Sävehof IK Sävehofs herrlag ändrade om i ledarteamet inför seriestarten. Teamet består nu av Kristian Berndtsson, Emil Berggren och Peter Möller. Jonas Larholm väljer av personliga skäl att lämna över huvudansvaret som tränare för IK Sävehofs herrlag. Jonas kommer samtidigt att avsluta sin spelarkarriär i IK Sävehof. –  Efter övervägande har jag valt att avsluta min anställning i IK Sävehof. Handbollen och klubben betyder väldigt mycket för mig, men min nybildade familj går nu före. Jag vill tacka klubben för gott samarbete

och för respekt och förståelse för mitt beslut, säger Jonas Larholm i ett pressmeddelande. Kristian Berndtsson fortsätter att leda laget men med starkare stöttning av de två andra som tidigare ingått i det ledarteamet. –  Tråkigt att det skett så sent inför säsongsstart. Vi känner oss trygga i vår konstellation som redan arbetat tillsammans i tre månader och ser fram emot säsongspremiären, säger Emil Berggren. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu


5

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 SEPTEMBER 2019

AKTUELLT

Mattias Algotsson blir ny kyrkoherde i Partille Svenska kyrkan i Partille tar emot Mattias Algotson som ny kyrkoherde. Han välkomnas och installeras som ny kyrkoherde i samband med högmässan klockan 11 söndagen den 15 september i Sävedalens kyrka. I gudstjänsten medverkar biskop Susanne Rappmann, Stora barnkören från Sävedalen och personal från hela pastoratet. Efteråt blir det kyrkkaffe och förtäring i Sävedalens församlingshem. Mattias Algotson kommer nu senast från en tjänst som kyrkoherde i Stora Lundby-Östad pastorat, och är kontraktsprost för Partille-Lerums kontrakt. Lars Hjort, som varit kyrkoherde i Partille fram tills nu, har gått i pension. Han börjadesom kyrkoherde i Partille församling 2007 och blev efter en omorganisationen hela Partilles kyrkoherde vid årsskiftet 2014/15.. Svenska kyrkan i Partille består av Partille, Sävedalens och Furulunds församlingar med två kyrkor i varje. Här finns även kyrkogårdsförvaltning med fyra kyrko- och griftegårdar samt Kvastekulla kapell.

REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

En välbesökt och uppskattad folkfest

ARKIVBILDER: ANDERS HOLMVÉN / ANNA NELSON

Höstmarknaden på Sävedalens köpgata brukar bli en riktig folkfest. I år blir det bland annat ett tivoliområde på Primas nedre parkering.

I slutet av september är det dags för den årliga höstmarknaden i Sävedalen. Målet är, som alltid, att locka folk till den långa köpgatan och skapa en folkfest där handlare och besökare kan mötas. Höstmarknaden i Sävedalen är en etablerad tradition med minst 30 år på nacken. Det var handlarna längs med Göteborgsvägen som tog initiativet till eventet med målet att, då som nu, locka fler besökare till de lokala butikerna, kaféerna och restaurangerna. Nuförtiden är det Sävedalens köpgatas ekonomiska förening som driver höstmarknaden såväl som

LOKAL SÖKES Minst 150 kvm, för bilvård (etabl. företag) Område: Sävedalen med omnejd

våryran. Föreningen har också andra samarbeten med kommunen i diverse frågor. Lina Hallgren är ordförande i föreningen med ett 40-tal medlemmar. I styrelsen sitter även Thomas Johansson och Cecilia Olausson. Både Thomas och Lina berättar att de själva besökte marknaden som barn och att den har blivit ett älskat arrangemang

i Sävedalen. Mycket är sig likt från år till år, men det blir också en del nyheter. Själva grundtanken är att handlarna ska få visa vilka de är, ge erbjudanden till besökarna och knyta nya kontakter. –  Butikerna och restaurangerna flyttar ut och tusentals människor promenerar längs med Göteborgsvägen, som vi brukar säga är en engelsk mile lång, säger Thomas. Antalet besökare har uppskattats till över 10  0 00, men det finns inga säkra siffror. Klart är att det är en omtyckt och fullspäckad folkfest. –  I år är tivolit en ny aktör och

Nästa nummer av Lokalpressen kommer den 22 september. Håll utkik i brevlådan!

det kommer att vara ett eventområde på Primas nedre parkering. Där betalar man inträde till ett helt attraktionsområde. Även på Willys parkering kommer det att vara olika evenemang som i första hand vänder sig till barnen, säger Lina. –  Sedan kommer Partille Wind Band att spela musik. Man kan åka häst och vagn, besöka en brandbil och barnen kan delta i en minimara. Och så finns det förstås mängder av fina shopping- och fikaerbjudanden. KERSTIN PARKER redaktionen@lokalpressen.eu

500:RABATT

PÅ VALFRI LACKKONSERVERING Gäller endast grundbehandling. Gäller endast mot uppvisande av annons. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Ring 0708-448500 Göteborgsvägen 48, Sävedalen | Tel. 031-44 85 00 info@nicecargbg.com | www.nicecargbg.com


6

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 SEPTEMBER 2019

AKTUELLT

Trädgårdsarbete som helar och stärker

BILD: KERSTIN PARKER

Sedan 2014 har en herrgårdspark med rik omfald vuxit fram i Jonsereds Trädgårdar. Kollegorna Tomas Aaröe och Peter Svenson framför herrgården vid en av parkens sittplatser.

För fem år sedan var Jonsereds Trädgårdar en stor, grön yta med gamla träd och sly. Idag är det en återskapad herrgårds­park från 1800-talets senare del. Trädgårdsmästare Peter Svenson fick uppdraget att göra parken så tidstypisk som möjligt och har med sina medarbetare lyckats få fram ett prunkande paradis. På senare år har parken även blivit en plats för arbetsträning med gröna inslag. Peter Svenson och Tomas Aaröe berättar om ett givande arbete på två fronter. Det är Partille kommuns arbetsmarknadsenhet som har valt att förlägga en del av sin arbetslivsinriktade rehabilitering till Jonsereds Trädgårdar. Kultur- och fritidsförvaltningen och Social- och arbetsförvaltningen delar ansvaret för projektet som vänder sig till människor som står en bit ifrån arbetsmarknaden. De flesta är långtidssjukskrivna eller arbetslösa. –   Många är utbrända, säger trädgårdsmästaren Peter Svenson och kollegan och arbetsledaren Tomas Aaröe. Deltagarna får vara med i det dagliga trädgårdsarbetet efter egen förmåga. Peter och Tomas berättar att det är individuellt hur mycket deltagarna orkar med. –  Det vanligaste är att de är här under en period av åtta må-

nader, men arbetstiderna kan variera. En del arbetstränar tre gånger i veckan och tre timmar per tillfälle. Vi upprättar ett schema med handläggaren på Arbetsmarknadsenheten. Sedan tar vi det steg för steg. PETER OCH TOMAS tycker att det

är svårt att svara på frågan hur många som har deltagit i verksamheten eftersom det är ”ett ständigt inflöde”, men också ett utflöde. –  Vi ser mycket positiva resultat. Det är många som, efter arbetsträningen här, går tillbaka till arbete eller studier. Ett år var det 52 procent. De betonar att det inte ligger någon prestige i arbetet. Deltagarna utför alla uppgifter som man gör i en trädgård i sin egen takt. –   Vi krattar, rensar ogräs,

klipper häckar och putsar rosor med mera. –  En del gör inte det mest avancerade medan andra har en tendens att arbeta för hårt. De förklarar att det finns två mål med verksamheten: dels ska deltagarna bli bättre, dels ska trädgårdarna bli så fina som möjligt. Och hittills har det varit en lyckad kombination. –  Tillsammans har vi lyckats skapa en fantastisk park, säger Peter. –  Bara att få arbetskamrater är viktigt, säger Tomas och til�lägger: –  Hade alla haft en arbetsplats som den här hade ingen varit utbränd. Många som kommer till Jonsereds Trädgårdar är utmattade. –  De har varit högpresterande och sedan gått in i väggen. En del går också igenom kriser i livet och andra har ADHD, berättar Peter och Tomas. –  Vidare har vi några deltagare med en missbruksproblematik. De är också välkomna, men de får inte vara påverkade här. –  Det händer att personer har svårt med den sociala biten, men då kan de gå undan. Någon gång har en deltagare avbrutit arbetsträningen, men de allra flesta vill vara kvar. Vi brukar säga att det är vårt enda problem   –   ingen vill sluta. Vi är tre

anställda och allt hänger på oss, men det är ett fantastiskt givande arbete. Vi slår oss aldrig till ro; vi vill utveckla trädgårdarna hela tiden. JONSEREDS HERRGÅRD OCH träd-

gårdar har en lång historia med olika ägare. Länge tillhörde herrgården familjen Gibson. Idag hyrs den av Göteborgs universitet och är en plats för akademiska möten och samtal. Så sent som 2014 fanns det inga trädgårdar. Kommunen, Partillebo, Göteborgs universitet och Jonseredsstiftelsen tog då initiativet att återskapa en herrgårdspark från den senare delen av 1800-talet. Och Peter fick

uppdraget att utföra det. – Det har varit en stor utmaning, men väldigt roligt. Som trädgårdsmästare har man tur om man får en sådan här uppgift en gång i livet. Det är det här man drömmer om att få göra. Uppdraget var att göra parken så tidstypisk som möjligt, men i övrigt fick jag fria händer. Sedan arbetsträningen med gröna inslag startade har deltagarna blivit en del av, och bidragit till, återskapandet av den grönskande parken som på senare år har vunnit ett flertal priser. KERSTIN PARKER redaktionen@lokalpressen.eu

BILD: KERSTIN PARKER

De som arbetstränar har deltagit i att återskapa herrgårdsparken så som den såg ut under senare delen av 1800-talet.


LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 SEPTEMBER 2019

UVASUN

Nu har den kommit, efter stor efterfrågan ännu en PRESTIGE 1600. Till den som vill ha det bästa. Senaste tekniken där du bildar D-vitamin. Och rött ljus som gör huden mjuk och läker.

Bokning: 031-26 44 66 Öppet mån – fre 10 – 20, lör 10 – 16 Göteborgsvägen 66 i Sävedalen www.uvasun.se

7


8

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 SEPTEMBER 2019

TEMA: ALLT FÖR HEM & TRÄDGÅRD

Premiär för perennfest på Aludden Söndagen den 15 september är det dags för Lerums alldeles egna trädgårdsdag. Evenemanget, som tar plats på nya Växtrumsplatsen Solens öga i Aluddsparken, är en avslutningsfest på Stora Planteringsveckan som årligen sker i september månad runt om i landet. Från klockan 11 – 15 bjuds det på en färgsprakande variation av utställare och föreläsare  –   både lokala och även andra lite längre ifrån. Här får du chansen att handla närodlade perenner och lökar av alla olika sorter och slag, det finns keramik, honung och pilflätade klättertorn. Mat och fika finns tillgängligt inne på restaurang Aludden Prôvidore för de som blir sugna på det. Bandet Bäckafall förhöjer dagen med skön musik med både gitarr och nyckelharpa. En fullspäckad dag med ett spännande schema med andra ord. –  Vi har även ett gäng föreläsningar under dagen, med till exempel Niklas Vestin från Rölunda Gård som kommer att ha en ”Jordskola” och Karin Hvit från Hvits Trädgård som föreläser och ger tips på vackra perenner till höstrabatten. Man ska kunna komma hit till vår perennfest och bli inspirerad men även få en dos kunskap,

berättar Sylvia Dahlén, projektledare från Växtrum Lerums kommun. TANKEN BAKOM PERENNFESTEN är

också att slå ett extra slag för just höstplantering av perenner. Många känner nog igen att det börjar klia i ”trädgårds-fingrarna” till våren då solen kommer och man vill ut och påta i jord och rabatt. De flesta trädgårdshandlare har sin ”peak” denna period, då folk ger sig ut för att inhandla plantor. Dock är det oftast sommarblommor som finns hos handlarna, som bekant har en ganska kort livscykel och som endast lever ett par månader. –  Perennerna däremot, som växer upp år efter år, är perfekt att plantera på hösten. Jorden är fuktig och lätt att gräva i, luften är sval och luftfuktigheten hög. Det gör att nyplanterade växter i lugn och ro kan fokusera på att rota sig på sin nya växtplats. De

BILD: ANNA NELSON

Mattias Christenson, marknadsansvarig Lerums kommun och projektledare för Växtrum, startade upp Växtrum för fem år sedan. Här tillsammans med projektledarkollegan Sylvia Dahlén vid den nya Växtrumsplatsen där höstens perennfest äger rum.

BILD: LERUMS KOMMUN / ANNA NELSON

Solens öga, en ny besöksplats att njuta av underbara blommor och vackra vyer över sjön Aspen. Cecilia Liljedahl har skapat Solens öga, och ser trädgården som en källa till återhämtning och skönhet.

slipper stressas av brännande sol och perioder av torka. Och det där med att skjuta skott och växa ovan mark är ändå inte aktuellt förrän till våren. Det kan man kalla hållbar plantering, menar Sylvia som är en av initiativtagarna. Samarbetskollegan Agneta Olsson, projektledare från intresseorganisationen Trädgårdsresan, har tillsammans med Sylvia, arrangerat eventdagen. Även Agneta vill understryka värdet av just perenner. –  De är verkligen odlingsvärda och skall köpas på hösten. Men då tvingas plantskolorna tyvärr rea bort alla perenner, fastän de då är allra mest odlingsvärda! Folk har börjat jobba och

semestern är slut, man har inte tid att vara i trädgården längre. Så det är en sorg för odlare att behöva göra det. Men gör man jobbet i trädgården på hösten så exploderar allt man planterat till våren och det blir en oerhörd belöning, lovar Agneta. PERENNFESTEN ÄR ETT samarbete mellan Växtrum och Trädgårdsresan och som föddes ur en gemensam idé som Sylvia och Agneta fick tidigare i år. Tanken var att starta någon sorts växtmarknad som skulle ske på hösten och att i samband med det, även vara en del av den nationella planteringsveckan som avslutas just söndag den 15 september.

–  Trädgårdsresan är en knippe besöksträdgårdar med dryga 70 medlemmar och ingår i föreningen Svenska Trädgårdar i Väst. Växtrum Lerum är en av våra medlemmar, så det är extra roligt att de vill göra sådana här publika tillställningar med oss. Vi är ju främst till för att marknadsföra våra medlemmar men är också en organisation som verkar för utveckling, folkbildning och kunskapsutveckling. Så perennfesten är ett sätt för oss att visa upp våra medlemmar och möta en större publik på ett trevligt sätt, avslutar Agneta. ANNA NELSON anna.nelson@lokalpressen.eu


9

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 SEPTEMBER 2019

R E T S N Ö F A Y N A R E R Ö BOKA IN MÄTNING F ! T S Ö H I R E T S N Ö F A IN F R A H I N Å S , U N N A D RE

30% raba

tt

Pas s ett k a på – hem ostnad boka s bes ök i fritt dag .

Just nu ingår aluminiumbeklädnad när du köper nya svensktillverkade fönster och fönsterdörrar från ERA! • Svensktillverkade fönster & fönsterdörrar • Snygg, smart och ren design • Aluminium på köpet – för bästa livslängd! • Montage med rotavdrag!

K A N E J KO M B I N E RAS M E D A N D R A R A B AT T E R E L L E R E R BJ U DA N D E N . G Ä L L E R A LU M I N I U M I E RAS S TA N D A R D K U L Ö R E R O C H S TA N D A R D S O R T I M E N T.


10 TEMA: ALLT FÖR HEM & TRÄDGÅRD

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 SEPTEMBER 2019

Den enda gröna mattvätten inom Göteborg med omnejd! – Vi är proffs på biologisk tvätt av lösa mattor!

Turlista för farligt avfalloch secondhandbilen Samla ihop gamla prylar, uttjänta batterier, lysrör, eloch hushållsprodukter och lämna dem till farligt avfall- och secondhandbilen som kör i Partille den 10 och 11 september.

Här stannar bilen Turerna körs på kvällen för att så många som möjligt ska ha chans att komma till bilen. Vallhamra Torg På parkeringen. Tisdag 10 september, kl. 17.30–18

Annebergsplatsen Vid återvinningsstationen. Tisdag 10 september, kl. 19.30–20

Tillfällavägen Vid återvinningsstationen vid Willys. Tisdag 10 september, kl. 18.30–19

Krondammsvägen Vid återvinningsstationen. Onsdag 11 september, kl. 17.30–18 Mellbyvägen Vid återvinningsstationen. Onsdag 11 september, kl. 18.30–19 Länsmansvägen Vid återvinningsstationen. Onsdag 11 september, kl. 19.30–20

Vi tvättar de flesta mattor på marknaden! Skonsamt effektivt, biologiskt och ekologiskt. Fri hämt- och återlämningsservice vid 6 m2 eller mer.

ETT NATURLIGT VAL I TIDEN

Brodalsvägen 1 D, 433 38 Partille Tel. 031-550 670 bioma.epost@gmail.com www.biomakb.se

partille.se/farligtavfallbilen

välkommen på perennfest på Aludden 15 september

Aludden förvandlas till en festlig trädgårdsmarknad söndagen 15 september. Trädgårdsresan och Växtrum bjuder in till stor perennfest som avslutning på Stora Planteringsveckan. Fritt inträde, fria föredrag och möjlighet att handla fina blommor, lökar och perenner samt inspireras av trädgårdstips. Restaurang Aludden Prôvidore håller öppet såklart och har bullat upp med både godsaker och mat. Så varmt välkomna till Aludden, på Aspenäsvägen 12 i Lerum, den 15 september kl 11-15.

Föredrag och aktiviter i Växtrumsplats Solens öga, på Aludden:

Inledning och presentation, Trädgårdsresan och Växtrum i Lerum Bäckafall, världsmusik med Hampus Grönberg, gitarr och Samuel Lundh, nyckelharpa Kl 12.00 Peter Svensson, Jonsereds trädgårdar Kl 12.30 Anna Larsson, Gammaldags rosor, Västergården trädgård Kl 13.00 Sara Brenne, Art & Garden, Nyhagens trädgård Kl 13.30 Tips på vackra perenner för höstrabatten, med Karin Hvit, Hvits trädgård Kl 14.00 Jordskola, föredrag och workshop med Niklas Vestin, Rölunda Gård Kl 15-16.30 Guidetur i fem Växtrum runt Aludden, Samling restaurang Aludden Kl 11.00 Kl 11.30

Utställare och medverkande:

Fritt in trä Försälj de. ni föredra ng, go aktivite ch ter m.m. annons lokalpressen halvsida.indd 1

Eriksgård i Tvååker Oskarshöjd Blommor & Trädgård Lilla trädgårdsbutiken, Jonsereds trädgårdar Alis Frukt & Grönt & Blommor Sammels lantgård Linda Pabst, grafisk formgivning, textil Trädgårdsresan, Bifonden Lerums biodlarförening Studieförbundet Vuxenskolan Västra Götaland Emilie Hallberg, keramik Miriam Göransson, pilflätning Västergården trädgård Hvits Trädgård Nyhagens trädgård Stora Lundby trädgårdsförening, plantbytarstund kl. 11-12 Jordskola, workshop med Niklas Vestin kl. 14 Blomab 2019-09-02 16:44:41


11

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 SEPTEMBER 2019

TEMA: ALLT FÖR HEM & TRÄDGÅRD

BILD: GUNNEBYHUS

I Säve planeras det för en framtida ekologisk, ekonomisk och socialt hållbar miniby som bland annat ska bli självförsörjande vad gäller energiproduktion. Men projektet handlar även om rätt byggmaterial, återbruk och odlingsmöjligheter.

Modernt och hållbart boende i nya minibyn Orangeri, odlingar, reningsverk, solceller, smart byggteknik och återbruk – det är några av byggstenarna i det ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara boendet som det planeras för i Säve på Hisingen. Området består av en 1,7 hektar stor yta och är beläget mellan två villaområden med plats för 80-100 lägenheter fördelat på bostadsrätter och hyresrätter. Ett större odlingsområde är avsatt för de boende och varje lägenhet kommer att erbjudas en egen odlingslott. –  Göteborgs kommun arbetar med den nya översiktsplanen som planeras vara klar början 2020. Därefter får vi svar på om vårt projekt tas med i den nya Ö-planen, säger Lerumsbon Torbjörn Beyer från Gunnebyhus. Totalt beräknar man att det ska kunna bo omkring 200-250 personer i minibyn. På platsen i dag är det ett odlingsområde som inte brukas. Fokus i projektet ligger på att ha så lite miljöpåverkan som möjligt samtidigt som det ska vara ett genomgående hållbarhetstänk – allt från byggmaterial, byggteknik och energiförsörjning till social hållbarhet.

–  Husen är tänkta att byggas som energisnåla trähus med största möjliga mån av återvunnet och närproducerat material för minsta möjliga klimatpåverkan. Solcellerna på söderta-

ken kommer att samla energi till hela området. Vi har även planer i framtiden att bygga en vätgasanläggning, berättar Torbjörn Beyer. Dessutom ska regnvattnet tas om hand om och samlas i tankar för att sedan bland annat användas till bevattning för att minska belastningen på vattennätet. Det är även tänkt att det ska byggas ett eget avloppsreningsverk med dagens miljötänk. –  Vi ska hålla en prisnivå som gör det möjligt för alla att bo här, säger Torbjörn Beyer. Jag har varit byggare i 50 år och ser att det finns möjligheter att bygga smart och billigt, bland annat genom återbruk. Torbjörn ser det som mest hållbart att använda trä som byggmaterial och enligt planen ska det vara flexibla boenden där man enkelt kan flytta väggar om till exempel familjesituationen förändras. I INFORMATIONSPROSPEKTET kan

BILD: GUNNEBYHUS

Karta över hur minibyn är tänkt att se ut.

man bland annat läsa att anläggningen även kommer att innehålla småbåtshamn, by-centrum, gemensam redskapsbod, närhet till badplats, kontorshotell, cykel- och bilpool, aktivi-

tetshus i form av ett orangeri samt samlingsplatser såsom café och pub. –  Om vi får ett positivt svar hoppas vi kunna få detaljplansansökan godkänd. Så det hela ligger några år framåt i tiden innan det blir klart, men om Göteborgs kommun dröjer med sitt beslut kommer vi att genomföra detta någon annanstans, denna typ av boende behövs, säger Torbjörn Beyer och fortsätter: –  Den ekologiska byn är ett pilotprojekt där flera aktörer ingår. Vi har bland annat ett återbrukssamarbete med arkitektfirman Tengbom som är världens fjärde mest innovativa företag inom arkitektur. Projektet har samtidigt fått EU-stöd genom organisationen Leader Längs Göta Älv som i sin tur fått tummen upp från Jordbruksverket. –  Så som vi bygger i dag är det inte hållbart i längden. Vi måste börja tänka mer hållbart även om det tar tid att förändra byggaktörernas byggkoncept. Jag tror verkligen vårt projekt är framtidens boende. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu


12

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 SEPTEMBER 2019

GYMKORT FR.

249:/ MÅN

O

@n

or

SP

ÖR IN JF

s

INGEN STID! BINDNING

es

Gym Gruppträning Crosscage Personlig tränare Fria vikter Seniorklubb Virtuell träning Kidz Club Ungdomsträning Sol & relax TRIGGZ Bonusprogram Wellness Online Generösa öppettider

L

NORDIC WELLNESS ERBJUDER DIG

din träning, vår styrka!

d ic well n

Plantera mera!

Det finns så mycket vackra höstlökar. Plantera nu och njut i vår!

Pärlhyacint

189:-/kg

Påsklilja ’Golden Harvest’

3950/kg

Blåstjärna

149:-/kg

Pingstlilja ’Sempre Avanti’

3950/kg

Dags att höstgödsla gräsmattan

Höstgödsel från Botana till 400 m2

169:-

Stationsvägen 1A • Mölnlycke 031-88 05 65 • www.molnlyckegc.se vard 9-18, lör 9-16, sön 10-16

Följ oss på Instagram Mölnlycke annons 3 sept 2019 248x178 mm.indd 1

2019-09-03 13:20


13

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 SEPTEMBER 2019 KRÖNIKA

TRÄNING & HÄLSA

Barnläkarens vetenskapliga råd eller farmors husmorstips – vart skall jag vända mig med frågor kring mitt barn?

A

j, vad ont det gör! Jag cyklade rakt in i ett snår av brännässlor. Väl hemma lotsas jag direkt till köket, där mamma tar fram en flaska ättika och baddar på onda underben. Det svider och bränner, men efter en liten stund känns det faktiskt bättre. Doften glömmer man aldrig. Nu i vuxen ålder har jag lokalbedövningssalva, alsolsprit och kortisonkräm i skåpet, men också Salubrin som ju också innehåller ättika och visst känns doften igen, bara lite dyrare. Jag vill som ny krönikör härmed presentera mig själv helt kort. Jag heter Pontus Johansson och arbetar sedan många år som barnläkare och neonatolog. Det där sista innebär att jag också specialiserat mig på att ta hand om sjuka nyfödda barn; för tidigt födda eller

Att googla behöver naturligtvis inte vara fel, men det gäller att man hamnar på bra sidor med korrekt innehåll och inte blir skrämd i onödan. andra nyfödda som av olika anledning behöver extra mycket hjälp efter födelsen. Tack och lov är de flesta barn inte så sjuka och behöver inte sjukhusets resurser, utan det mesta avseende enklare sjukdomar och skador kan faktiskt skötas utanför sjukhuset och inte sällan till och med i hemmet. HUR GÖR DÅ alla ni som behöver hjälp

med allt från just nässelbrännskador till feber eller magsjuka nu när dagis och skolor drar igång; ringer farmor, söker vårdcentralen eller, ve och fasa, googlar? Nej, att googla behöver naturligtvis inte vara fel, men det gäller att man hamnar på bra sidor med korrekt innehåll och inte blir skrämd i onödan. Har man turen att ha mormor eller farfar nära till hands har de inte sällan bra tips ett ge. Själv måste jag i min gärning ge korrekta råd ”enligt vetenskap och beprövad erfarenhet”, som det så vackert heter i läkarvärlden, men om sanningen skall fram kanske jag också ibland låter ett och annat så kallat husmorstips slinka ur mig när föräldrar frågar om hjälp. Allt detta är ju egentligen sådant vi brukar beteckna som egenvård, det vill säga vad man själv kan göra där hemma

innan man kontaktar sjukvården. Tyvärr finns idag allt för mycket osorterad information om allt möjligt och man får svårt att välja rätt åtgärd. Jag kan ibland prata med föräldrar som först googlat, sedan ringt 1177, därefter sin egen vårdcentral och slutligen ytterligare en vårdcentral och fortsatt inte fått ett svar de är nöjda med eller förstått. När man väl behöver hjälp är det inte alltid lätt att veta vart man skall vända sig; vårdcentralen, barnmottagningen eller akuten. Vad är egentligen skillnaden? Jag blev en gång för många år sedan på Lillugglans BVC uppringd av en kvinna som lät väldigt orolig; ”Hej, jag vet inte om du kan hjälpa mig, men jag och min man har svaga linjer.” Mina tankar började snurra, ”Hmmm…är det separation på gång och var lade jag nu numret till familjerådgivningen, ägnar de sig åt någon slags spådomsritual eller är det något genetiskt?” Det framgick ganska snart att hon kvällen innan gjort ett graviditetstest, fått ”svaga linjer” på detta och nu undrade vad man gör sedan. Skall man ringa BVC, MVC eller vart ringer man? JAG HAR JOBBAT mycket på såväl sjukhus

som inom primärvården och har alltid brunnit lite extra för akut barnsjukvård och utbildning av andra läkare, sjuksköterskor, barnsköterskor, men också av er föräldrar och barn. På Lillugglan brukar vi säga att vi ser varje samtal som ett utbildningstillfälle. Jag och mina kollegor vill nämligen att ni föräldrar skall bli de bästa på att ta hand om just era barn och sedan kan också ni bli de där kloka far- och morföräldrarna som era barn och barnbarn kan rådfråga. Det är just detta jag skall försöka bringa klarhet i framöver i denna spalt; konkreta tips och råd kring barn, sjukdomar och första hjälpen, men också sådant som mat, skärmanvändning och vardagsmotion. Allt i en blandning mellan vetenskap och farmors beprövade erfarenhet.

PONTUS JOHANSSON Barnläkare på Ugglans Vårdcentral & Lillugglans BVC

TIPS & RÅD FRÅN BARNLÄKAREN Pontus Johansson är barnläkare på Ugglans Vårdcentral & Lillugglans BVC och ger Lokalpressens läsare tips och råd kring såväl barn, sjukdomar och första hjälpen som mat, motion och hälsa.

Träna för bättre hållning och få en hälsosam livsstil

V

   åra kroppar anpassas till de krav vi ställer på den. Den formas efter detta och den inaktiva livssilen som främst västvärlden hela tiden utvecklar är många gånger förödande. Den inbjuder inte alltid till aktivitet utan mer ofta till inaktivitet och passivitet. Monotona rörelser dominerar idag många arbeten såsom stillasittande arbete med armarna framför kroppen under långa perioder och detta har en negativ inverkan på vår hållning. Att träna för att få en bra hållning är, anser jag, en av de viktigare anledningarna till att vi bör röra på oss. Genom att träna bålstabilitet ökar man sin kroppskontroll, balans och minskar risken för till exempel diskbråck. En dålig hållning är även kopplad till depression, huvud-, nack- och ryggvärk. Man får inte dålig hållning över en natt. Det är en gradvis process. Hållningen är ett svar på hur man håller kroppen i olika positioner, såsom sittande och stående. Efter en tid av inaktivitet blir hållningsmuskulaturen svag och då tar andra muskler över arbetet, vilket gör det bekvämt att hänga. Kroppen anpassar sig och man får en ny ohälsosam hållning som förenas med framtida smärta och värk.

komma i gång med för att slippa värk i rygg, nacke och huvud. Viktigt är att man är rutinmässig och att man utmanar sig själv lite vid varje träningspass för att hela tiden stärka lite mer.

Att träna för att få en bra hållning är, anser jag, en av de viktigare anledningarna till att vi bör röra på oss. De flesta vill med stor sannolikhet ha en atletisk hållning framför en hängig. Och förutom att man ser piggare och mer fokuserad ut så förebygger man framtida lidande. Så har du inte kommit igång med din bålstabilitetsträning är det dags nu, för en friskare och mer hälsosam livsstil.

ANNELI VIRENHEM Personlig tränare och beteendevetare, Active Landvetter

ATT TRÄNA FUNKTIONELLT är ett effektivt sätt att förbättra sin hållningsmuskulatur. Här kombinerar man olika styrkemoment som man utövar i olika riktningar vilka oftast tar med såväl rygg som mage. Plankan är även en fantastisk övning som aktiverar både bål och rygg med gott resultat. Att ha med dessa övningar på samtliga träningspass ger snabba resultat och man kan snabbt se skillnad i hur man bär fram sin kropp. Och om man är inaktiv kan dessa övningar vara oerhört viktiga att

FRÅGA ANNELI OM HÄLSA & TRÄNING Anneli Virenhem är personlig tränare och beteendevetare, och driver Active Landvetter. Här skriver hon inspirerande om hälsa och träning. Har du frågor eller funderingar kring träning eller kost? Skicka ett mail till anneli@active-landvetter.se.


14

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 SEPTEMBER 2019

KONSUMENT sök förhandla med dem och se om de går med att betala tillbaka något helt enkelt! Det är aldrig fel att ställa frågan om man är beredd på att man kan få ett svar som man egentligen INTE vill ha.

Felaktig faktura Fråga: Jag har fått en räkning på något som jag inte beställt. Visste inte riktigt vad jag skulle göra så jag betalade och har nu försökt få tag i företaget som skickat den men jag hittar inga kontaktuppgifter alls. Vad kan jag göra? LITE BEKYMRAD

Lagad men ur funktion Fråga: Har haft min Iphone inne för att få ny skärm. Får tillbaka den med hel och fin skärm men efter bara två veckor börjar telefonen krångla. Skärmen blir svart och jag måste starta om för att få igång telefonen igen. Har bara haft den i 1½ år och ny skärm var inte gratis. Vad kan jag kräva av verkstaden som bytte skräm? FRUSTRERAD

Svar: För att ha några rättigheter i detta läget behöver du på något sätt bevisa att de har gjort fel. Eftersom telefonen var trasig redan innan kan det finnas en sannolikhet att det fanns fler fel i den än bara

Om ni inte kan komma överens kan du alltid göra en anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden för att få en objektiv bedömning av ditt ärende. en trasig skärm. Det är därför inte säkert att det just är skärmbytet som gjort att den slutade fungera. För att ta reda på detta kan man alltid lämna in telefonen någon annan stans för att ta reda på varför den inte fungerar. Skulle en annan verkstad

kunna visa på att den första verkstaden gjort något som orsakat felet går du tillbaka och gör en reklamation på skärmbytet. Bra om du kan få ett skriftligt bevis på att de hittat felet och vad det kan bero på. Första verkstaden har rätt att göra om och förhoppningsvis rätt och det ska vara utan kostnad för dig. Om ni inte kan komma överens kan du alltid göra en anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden för att få en objektiv bedömning av ditt ärende.

Svar: Det här är en ganska vanlig fråga som vi får på Konsument Göteborg. Om man får en faktura som är felaktig ska man bestrida den. Det vill säga skriva till företaget och tala om att det här är fel och att man inte kommer att betala den. Hr man betalat har man på sätt och

loger? Det är en tjock lunta minst en gång i veckan. Jag har en lapp på min brevlåda men det kommer ändå en massa. TRÖTT

Svar: Detta är en återkommande fråga till oss. Vårt tips är att gå in på Konsumentverkets webbplats Hallå Konsument. Där finns matnyttig information om hur du ska gå tillväga för att inte få direktreklam per post. Det du kan göra är att: • Registrera dig hos NIX adressat: swedma.se/rek lamsparr/nix-adresserat / nix-adresserat-konsumentinformation • Du kan också registrera en reklamspärr hos SPAR (Statens personadressregister): statenspersonadressregister. se/root/dina-personuppgifter/reklamsparr.html Hoppas detta kan vara till nytta för dig.

Dubbel prenumerant Fråga: Har nu upptäckt att jag har haft dubbla prenumerationer på en tidning (i över ett år). En i pappersform och en separat digitalt. Har nu sagt upp den ena men får inga pengar tillbaka. Har jag inte rätt till det när de tydligt har kunnat se att jag haft två prenumerationer och betalt för båda?

Svar: När vi är ute och föreläser försöker vi alltid att beskriva vad det ena och det andra är. Vad som är bäst i just en specifik situation är svårt att bedöma men skillnaden mellan garanti och reklamationsrätt är följande: Reklamationsrätt har du enligt konsumentköplagen på ursprungliga och/eller konstruktionsfel i tre år. Det är tvingande lagstiftning och du ska aldrig hamna i ett sämre läge än vad konsumentköplagen säger. Garanti är ett frivilligt åtagande och något vi inte kan kräva. Det är upp till tillverkaren att bestämma för vilka fel och hur länge en garanti ska gälla. Om du till exempel har en produkt som slutar fungera efter det att garantin har gått ut och det är inom tre år kan du alltid hävda din reklamationsrätt enligt konsumentköplagen. Under förutsättning att du inte orsakat felet själv. Hoppas att du kan sluta fred med grannarna med detta.

MAUD ÖHLUND Konsumentrådgivare

MISSNÖJD

Svar: Rent generellt finns det ingenting som hindrar att man som konsument har två prenumerationer av samma tidning, oavsett om den är digital eller i tryckt format. Ett avtal är ett avtal, och har du råkat ingå två är du betalningsskyldig för båda. Så rent juridiskt har du enligt min bedömning inte rätt att få tillbaka några pengar. Men, med det sagt tycker jag fortfarande att du ska prata med dem om det. Det borde inte vara så svårt för dem att se att det är en dubbel prenumeration och vill de kan de ju betalat tillbaka om inte allt så kanske en del. För-

Garanti är ett frivilligt åtagande och något vi inte kan kräva. Det är upp till tillverkaren att bestämma för vilka fel och hur länge en garanti ska gälla.

vis godkänt fakturan. Att få tillbaka sina pengar är väldigt svårt då. Det är alltid den som kräver betalt som ska visa att det finns ett underlag för det. På en faktura ska det finns kontaktuppgifter så att man kan nå dem. Jag tycker du ska kontakta oss så får vi tillsammans se om vi kan hitta några kontaktuppgifter till företaget.

Oönskad reklam Fråga: Snälla, har du några tips om hur jag kan slippa reklam? Det är så jobbigt med all reklam som kommer som jag inte bett om. Tjocka kataloger – vem sitter och tittar i kata-

Garanti eller reklamation? Fråga: Har hamnat i diskussion med grannarna. De hävdar att det är bättre med garanti än med reklamationsrätt. Jag har hävdat att jag alltid har reklamationsrätt om jag till exempel handlar i en affär eller beställer på nätet. De menar att garantin är ett bättre skydd. Vem har rätt? TVISTANDE

KONSUMENTFRÅGOR TILL MAUD Maud Öhlund är konsumentrådgivare och arbetar på Konsument Göteborg, som erbjuder även dig i Partille kommun rådgivning. Är det något du undrar? Ring 031-368 08 00 för telefonrådgivning måndag – torsdag kl. 9.00 – 12.00 eller skicka ett mail till konsumentfraga@kom.goteborg.se.


15

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 SEPTEMBER 2019

Välgörenhets Konsert EN KONSERT SOM GÖR SKILLNAD

12 OKTOBER

KL 18.00 • RÅDA RUM • MÖLNLYCKE

BAROCKAKADEMIN GÖTEBORGS SYMFONIKER

Förband: Ella Kjellberg 19 år, Mölnlycke - klarinett Konferencier: Erik Blix Musik för Majblomman Barockakademin Göteborgs Symfoniker kommer tillbaka för en skimrande välgörenhetskonsert med musik av bland annat Telemann och Bach. Intäkterna går oavkortat till Majblomman i Härryda.

Kom och gör skillnad! Innan konserten erbjuder restaurangen räksmörgås med ett glas dryck (vin/öl, alkoholfritt), kaffe och kaka för 195 kr. Boka bord på bokning@radarum.se eller 031-338 21 00.

BOKA DIN BILJETT PÅ TICKSTER.COM 250 KR ARRANGÖR

SAMARBETSPARTNERS

SPONSORER

FÖRENINGAR

ÄRTLUNCH

Sävedalens Folkets Hus, torsdag 10.45 Promenad, stavgång 12.00 Ärtor 19/9 Laggar-Stig och Ingvar spelar och sjunger melodier ni minns eller aldrig hört 26/9 Utveckla dig själv och andra. Studieförbundet Vuxenskolan, Annelie Brattfors berättar och inspirerar

Oscar II:s vänners memorandum Till åminnelse av kung Oscar II:s besök i Jonsered 1901 Lördag den 14/9 kl. 12.00 samling porthuset William Gibsons väg, Jonsered, för uppmarsch till minnes­ stenen, efter ceremonin bjudes det på Oscar IItårta och kaffe.

PRO SÄVEDALEN

PRO SÄVEDALEN

Medlemsmöte måndag 9 september 2019 kl. 12.00

Nu startar vi igen med mattcurlingen den 10 september i Vallhamragropen kl. 10.00 efter renoveringen.

OBS! Ny lokal Vallhamra kyrka. Underhållning av Daga och Rolf.

Alla hälsas kungligt välkomna!

Välkomna! ÄRTGÄNGET

Öppet hus kafé och museum Söndagar kl. 11 – 15 fr.om. 15/9 Porthuset William Gibsons väg Jonsered JONSEREDS HEMBYGDSFÖRENING

Välkomna! Styrelsen

JONSEREDS HEMBYGDSFÖRENING

Öppet hus igen! Hembygdshörnan G:a Kronvägen 62A

Torsdagar kl 11–14 Lördagar kl 11–13 Kom in och hämta höstprogrammet! Vi bjuder på fika.

Välkomna! Partille Hembygdsförening www.partillehembygd.se

Alla medlemmar är välkomna!

Vår tid var då… Mode, minnen och musik från 1940- till 1970-talet

Stor utställning med kläder och annat ur Hembygdsföreningens samlingar. Kulturum, Utställningshallen, 1 tr. upp. Utställningen pågår hela september: Tisd, onsd, torsd, fred 12–20, lörd 12–16.

Fri entré. Välkomna! Partille Hembygdsförening Mer info på: www.partillehembygd.se

Har du problem med alkoholen? AA Anonyma Alkoholister Har möte på Oscarsgatan 5, Alingsås Tisdagar kl. 18 – 19 (öppet möte) Torsdagar kl. 18 – 19 Lördag kl. 10 – 11.30 Varmt välkommen!

Vill din förening också synas här? Kontakta Marie på tel. 0728-54 18 32 eller marie.andervik@ lokalpressen.eu


16

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 SEPTEMBER 2019mEd I sAmARbETE bILsEmEsTER

LERUM

LOKALTIDNINGEN FÖR DIG I LERUMS KOMMUN OCH OLOFSTORP ÅRGÅNG 5 NR 1 13 JAN 2019

Upplys reskoden ”PARTILLE” – så får du automatiskt rabattpriset. AKTUELLT

BILD: DANIEL LILJEBLAD

NYHET

Halt på Bagges torg Sedan i måndags kan man åka skridskor mitt i Lerum. SIDAN 7

AKTUELLT

BILD: DMITRII LOGVINENKO OCH VIKTOR ANDERSSON

Så minns vi, finns vi

schloss plön

Utställning om hbtq, rasism och nazism kommer till Lerum. SIDAN 9

Natursköna Dalarna DalaWärdshus Hantverksbyn HHH i Rättvik Hela året runt är Dalarna en fest för ögat och här bor du mitt i den idylliska svenska naturskatten och nära Siljans vattenspegel. Den vackra sjön och landskapets djupa dalar och höga berg är den perfekta kulissen för ett besök i denna vackra del av Sverige. Du hälsas välkommen i Hantverksbyn och här kommer du att bo i hotellrum inrättade i rustika timmerstugor, som blir en fin bas när du ska ut och uppleva mer av Dalarna. Ditt boende ligger endast 3 kilometer från Rättviks centrum, där du finner ett trevligt urval av butiker, restauranger och sevärdheter. Besök t.ex. Rättviks Gammelgård med sina fäbodvallar och en stor samling av dalamålerier, dalaskåp och folkdräkter – ett gyllene tillfälle om du har lust att uppleva lite mer av de vackra svenska konsthantverken och traditionerna som finns i Dalarna.

DEBATT

FRÅN LERUMS ISKöpenhamn Herrgård nära TILL ALLSVENSKAN

Oviss campingframtid Går Aspens camping i graven pris per person i dubbelrum Hotel schæffergården HHH i Gentofte, nordsjälland SIDAN 10 efter kommunens agerande? Vill du besöka Köpenhamn och samtidigt bo idylliskt på SIDAN 12 pris per person i semesterhus (v. min. 2 vuxna) en historisk herrgård? Här har du ett perfekt alternativ för en weekend eller minisemester: Schæffergården500:ligPris utan reskod 1.549:RABATT Nya programmet ger nämligen endastkommer 12 km från de centralaste delarna PÅ VALFRISuperiorrum m. balkong tillägg: 250:i brevlådorna LACKKONSERVERING dendär 19-20 januari. av Danmarks huvudstad, du bland annat kan uppövernattningar Gäller • endast2 grundbehandling. Pris utan reskod 1.599:Håll utkik! Gäller endast mot uppvisande av annons. leva Tivoli, Ströget och Nyhavn. Storstadspuls mixat Kan ej kombineras erbjudanden. • 2medxandrafrukostbuffé • 3 övernattningar med en romantisk semesterinkvartering, som dessutom • Välkomstkorg på rummet • 3 x frukostbuffé passar perfekt för både par och familjer; efter dagens • Fri parkering • 3 x 2-rätters middag äventyr kan man njuta av den sköna parken som omger hotellet, har du barn med kommer de att älska att få barnrabatt 1 barn 0-5 år gratis. leka av sig i det gröna. Den historiska 1700-talsherrgår1 barn 6-14 år ½ priset. den ligger också nära en annan av Köpenhamns oaser, Extrasäng från 15 år: Pris 999:nämligen Dyrehaven.

1.399:BILD: JONAS BENGTSSON

1.449:-

ORTOPEDISKA INLÄGG EFTER AVGJUTNING: För dig som tränar, står och går mycket och önskar komfort och stabilitet • För dig som vill ha perfekt passform som avlastar och fördelar tryck • För dig som vill förebygga fotproblem såsom hälsporre, hälsprickor mm PRISEXEMPEL Inlägg efter avgjutning fr. 1500 kr • Skoreparationer och ortopediska skoändringar

Boka tid för kostnadsfri konsultation av ortopedskotekniker 40 års erfarenhet

Göteborgsvägen 48, Sävedalen | Tel. 031-44 85 00 info@nicecargbg.com | www.nicecargbg.com

Endast mottagning efter tidsbokning TEL. 0768-868865

Ankomst: Valfri t.o.m. 17/12 2019.

Ankomst: Fredag och lördag t.o.m. 20/12 samt valfri 11-19/10 2019.

NYHET

2 nätter fr ån 4 nätter fr 1.399:ån 2.599:-

SPA-weekend på designhotell Slott med egen golfbana Quality Hotel the Box HHHH i linköping, sverige Oavsett årstid så finns det mängder av sevärdheter och roliga aktiviteter för alla åldrar i flygstaden Linköping: Du ska bo på det nya, läckra Quality Hotel The Box, och på rummet väntar bubblor som en välkomsthälsning. Se fram emot hotellets läckra SPA, The Wellbox. Det ingår en tretimmars SPA-vistelse där du är omhuldad av 600 kvm lyx – perfekt för en SPA-weekend med en vän eller partner. Linköping (3 km) är en historisk stad som ligger mellan Vättern och Östersjön, två timmars bilfärd söder om Sveriges huvudstad Stockholm (196 km). Kommer du hit på en weekend eller en minisemester under sommaren är det Linköpingsbornas stora oas, Bergs slussar vid Göta kanal (13 km), som är en av toppattraktionerna. Ankomst: Valfri t.o.m. 29/8 samt fredag 30/8-20/12 2019.

pris per person i dubbelrum

1.499:-

barnrabatt: 1 barn 0-3 år gratis. 2 barn 4-14 år ½ priset.

Hotel und Golf schloss Krugsdorf i nordtyskland Här har du en fin möjlighet för att invitera någon du håller av, på en romantisk semester på Schloss Krugsdorf, som ligger naturskönt belägen i utkanten av en liten mecklenburgsk landsby nära gränsen till Polen. Slottets historia går femhundra år tillbaka i tiden, från början fanns det en riddarborg här och senare ett adligt slott i jugendstil ägt av en pommersk adelsfamilj, och år 2009 tillkom den fina golfbanan med internationell standard. Och alla golfentusiaster kan se fram emot att ta den dagliga rundan på mästerskapsbanan med 18 hål, då vistelsen inkluderar gratis greenfee! En unik semesterkombination av golf, gourmetmiddagar och lyxig inkvartering. Du bor i det fina slottsannexet (100 m) med utsikt över slottsparken och golfbanan.

Extrasäng från 15 år: Pris 999:-

Ankomst: Söndag till onsdag t.o.m. 18/12 2019.

Pris utan reskod 1.649:-

• 2 övernattningar • 2 x frukosbuffé • 1 x 3-rätters middag • 1 x 3-timmars entré till hotellets spA, the Wellbox • En liten flaska bubbel per person på rummet • Utcheckning kl. 12

enkelrum och avbeställningsskydd kan köpas till. expeditionsavgift 99:- tillkommer. Barnrabatt vid 2 betalande vuxna.

BestÄll nu på

pris per person i dubbelrum

1.999:Pris utan reskod från 2.149:Pristillägg t.o.m. 29/9: 300:-

• 3 övernattningar • 3 frukostbuffé • 3 x 3-rätters middag på slottsrestaurangen la Grue • Fri greenfee på slottets golfbana (under golfsäsong) • Fri drivingrange barnrabatt 1 barn 0-5 år gratis. 1 barn 6-14 år ½ priset. Extrasäng från 15 år: från 1.299:-

teknisk arrangör:

www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84 Kom ihåg reskoden: PARTILLE

Öppet vardagar kl. 9-17. Weekend & helgdagar kl. 10-14.


17

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 SEPTEMBER 2019

FAMILJ DELA LIVETS ÖGONBLICK Dela med dig av och läs om alla livets viktiga händelser. På vår familjesida kan du gratulera födelsedagsbarn, välkomna nya liv, fira äkta par och hedra minnen. Skicka din hälsning till oss på redaktionen@lokalpressen.eu eller Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.

7 september

8 september

... 1996 blev rapparen Tupac Shakur beskjuten efter ett boxningsevenemang i Las Vegas, där han sex dagar senare avled.

... 1986 hade Oprah Winfrey premoär av sin egen pratshow.

... 2013 dirigerade för första gången en kvinna den anrika konserten Last Night of the Proms i Royal Albert Hall. Dirigenten var Marin Alsop.

1 SEPTEMBER:

8 SEPTEMBER:

Kevin & Roy

Alma & Hulda

Kevin är ett mansnamn av engelskt ursprung. Kevin kommer i sin tur från iriskans Caoimhín. Det betyder "vacker födelse". Namnet var populärt i Sverige under 1990-talet och det tidiga 2000-talet, men har därefter minskat i popularitet.

Alma är ett kvinnonamn som kan ha sitt ursprung i det latinska almus (med femininformen alma) med betydelsen mild eller huld. Det kan också komma från det spanska ordet för själ: alma. Det äldsta belägget för namnet i Sverige är från år 1724. Alma var populärt i Sverige under 1800-talet och kring förra sekelskiftet och har åter blivit ett modenamn under 2000-talet.

Roy är ett brittiskt mansnamn som kommer från franskans roi – kung. Endast en handfull pojkar får namnet som tilltals­ namn i varje årskull.

... 1988 satte hjöjdhopparen Javier Sotomayor nytt världsrekord genom att klara höjden 2,43 meter. ... 1991 vann Stefan Edberg tennistävlingen US Open första gången. KÄLLA: WIKIPEDIA

Orienteraren Tove Alexandersson fyller 27 år den 7 september, samma dag som den amerikanska sångerskan Gloria Gaynor fyller 70 år.

Hulda är ett nordiskt kvinnonamn med betydelsen huld (ljuv, älsklig). Det äldsta belägget i Sverige är från år 1813. Namnet blev populärt på 1800-talet genom visan om Hjalmar och Hulda.

Den 8 september fyller sångerskan Carola Häggkvist 53 år och programledarna Anders Lundin och Hasse Aro fyller 61 respektive 62 år.

Den 7 september är Brasiliens nationaldag, till minne av självständighetsförklaringen från Portugal 1822. Den 8 september är det Internationella läskunnighetsdagen.

KÄLLA: WIKIPEDIA, SVENSKANAMN

När brudparet redan har allt. Utom en hållbar framtid. Oavsett om det vankas bröllop, dop eller 50-årsfest har vi ett förslag på present som gör nytta på riktigt. Genom att ge en gåva till Naturskyddsföreningen stödjer du kampen för en hållbar framtid för oss alla. Handla direkt på:

www.naturskyddsforeningen.se/gava Postgiro: 90 12 04-8. För personlig service ring: 08 - 702 65 00

KÄLLA: WIKIPEDIA

Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke Det kan de små detaljerna Det vara kan vara de vara små detaljerna Det kankan vara de små detaljerna Det de små detaljerna som som gör varje begravning unik - unik-- unik som gör varje begravning gör varje begravning unik som gör varje begravning som blir ljust ett ljust och vackert en akt blir ett ljust och vackert ensom akt en som blir ett och vackert enaktakt som blir ett ljust och vackert minne att bära med sig. minne att bära med sig. minne att bäraatt med sig.med sig. minne bära Detnog kan betonas inte nog betonas hur Det kan hur betonas Det inte kanDet inte nog betonas hur hur kan inte nog viktigt det är att ni som anhöriga viktigt det är att som anhöriga viktigt det ärni att nisom anhöriga får det precis ni ni villsom ha det. viktigt det ärsom att anhöriga får det precis som ni vill ha det. får det precis som ni vill ha Vårdet kunskap, trygghet får precisdin som ni det. vill ha det. Helen Forsberg Cecilia Olausson Helen Forsberg Vår kunskap, dinkunskap, trygghet Cecilia Olausson Helen Forsberg kunskap, din trygghet Helen Forsberg din74, trygghet Cecilia Olausson hittar ossVår på Göteborgsvägen Sävedalen Cecilia Olausson NiVår 031-727 00 00 www.fjallmans.se Tel. 031-727 00 00 Ni hittar oss tel. påoss Göteborgsvägen 74, Sävedalen Ni hittar på Göteborgsvägen 74, Sävedalen Ni hittar oss på Göteborgsvägen 74, Sävedalen www.fjallmans.se tel. 031-727 00 00 www.fjallmans.se tel. 031-727 00 00 www.fjallmans.se Tel. 031-727 00 00 00 00 tel. 031-727 00 00 www.fjallmans.se Tel. 031-727 Tel. 031-727 00 00

www.fjallmans.se www.fjallmans.se www.fjallmans.se

INSÄNDARE/DEBATT Vad tycker du? Har du en annan åsikt eller något annat du vill lyfta fram? Maila till:redaktionen@lokalpressen.eu.

Tyvärr har du helt rätt SVAR TILL LARS ODLÉN: Tack för Din

faktaspäckade artikel! Tyvärr har Du helt rätt! Vad värre är att: Sjukvården, skolan, äldrevården och järnvägarna fungerar dåligt jämfört med våra grannländer. Finns det något som fungerar bra förutom Skatteverket och Systembolaget!!?? RALF ELGQUIST

Veckans ros... ...  till damen med kryckor som hjälpte mig hem från Sävedalens Vårdcentral när färdtjänst inte fungerade. Massor av tack! FRÅN TANTEN PÅ BJÖRNDAMSTERASSEN

SKRIV TILL OSS

RIS ELLER ROS?

Vi på Lokalpressen tar gärna emot dina åsikter om ungefär vad som helst! Kanske är det någon som tycker helt annorlunda eller så är det fler som tycker som du. Vi ser fram emot en levande insändarsida där debatter kan utvecklas och nya tankar och idéer får gro! Tveka inte att maila oss på redaktionen@lokalpressen.eu eller skriv till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.

Finns det någon du tycker förtjänar en ros? Eller är det någon som borde få ris? Dela med dig till oss och alla våra läsare! Maila in din ros eller ditt ris till redaktionen@lokalpressen.eu eller skicka med post till Lokal­pressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.


18

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 SEPTEMBER 2019

KORSORDET TÄVLA OM SVERIGELOTTEN! ANVÄNDER INSTRU-

SMAK-

MENT FÖR

FULL

UTLÄRNING

HAN STÄLLS TILL SVARS

SOMMARGÄST PÅ SALTKRÅKAN

GER

STYRS AV

EXTRAPRIS

MINISTER

PÅ KÄNGOR

KAN DET

BÖR MAN

MESTA

VISA DE

IAKTTA

ÄLDRE

FAR TILL MECKA

TÖRSTAR ELEV EFTER? MARS OCH JUPITER LÅNGT

DET STÅR

STÅR

TALAREN

ALLTID

LIDEN

POLÄTS AV HÄLSO-

ÄR BRONS

SLÄCKARE

EXEMPEL

SMÅBRÅK

DET

MEDELTAL FÖRS IN I T.EX. DN

DEKORA-

ÄR DET O-

FINNS PÅ

GÅR PÅ

TIVA OR-

MODERNA

NYCKEL

FJÄLLET

NAMENTET

BALJA

HAR BARA

VILL

EN TUMME

ÄR GAS-

HUNGRIG

ELLER FEM

ELDNING

HA

FINGRAR

ANLEDNING

SYNS I

TENNIS-

SKOLÄMNE

HAMN

KLUBB

OM ÄMNEN

TORS MAKA

PLOCKA

NAMN

NED

SLOTT

RÅ HUMOR

STYRANDE

KUNGLIGT

LUFT-

BLAD

KU KLUX...

HÅLLER

UTFÖR

HEYERDAHL

BÖRS ÖPPNING

GÅR HISS

I

KVALSTER

BYGGDE

GENLJUDA

NAN

UT SIG

SKÄL TÖRST-

STJÄR-

RÄTA

INTE HELT

ANVÄNDS FÖR ATT

MÅSTE MAN BÅDE

SKOTSKA

DRAGNA

TA SIG FRAMÅT

TÄNDER OCH SKOR

ÄTTER

TILL

ÄR AVSIKTLIG HANDLING

DIKT

HAR HUND RIKTIGT

HÖGSTÄMD GÖR

BRÅKAR

MOTOR-

JERRY

CYKLAR

MED

BRUK

GÖR BORD OCH STOLAR

MYSTISKT

VACKERT

TAL

MÖNSTRAT TRÄ

LÄCKER

ÄNGSLIG

SOM ETT

VÄNTAN

SKINNET ÄR GAMMAL

SÅLL

PREFIX NÄR DET HANDLAR OM NÄR

BÄR

SANDJORDAR

VÄL

FYRA I

INOLJAD

LEKEN

STAD

PREFIX

INDISKA

SLÅ ROT

OCH VIS VIKINGA-

MINIMALT

GRIPA

MÅL

MENING

HAR

HERRENS

HUS

DET GOTT OM I SMÅLAND

BOLAGS-

SVAG OCH

TYP

ORKES-

HÖRN

LÖS

ÅR

GADD FINNS

ko uff r e .s sor s e d

BRÄNDE

GLO

OCH

OCH

HEM

GAPA

BOBIN

Facit från nr 15:

Lös korsordet och var med och tävla om Sverigelotten!

FRÅN BJÄLKE BÅDE ÄDLA ÄTPRIMATDEN SOM KLIBB VERKTYSLÄKTEN FÖRRA UPPE- OCH GRÅ GEN MED A HÅLLER FINNS

Vi lottar ut Sverigelotten till två lyckliga vinnare med rätt lösning av korsordet. Lösningen publiceras i nästa nummer av Lokalpressen. Vi vill ha ditt svar senast den 16 september. Fyll i dina kontaktuppgifter nedan för att vara med och tävla. Lycka till!

Postnummer:

Adress:

Ort:

Skanna/fota och maila in ditt svar till korsord@lokalpressen.eu eller klipp ut och posta hela sidan till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen. Det går också bra att lämna svaret direkt i brevlådan på Göteborgsvägen 88. Vinnarna publiceras i nr 17 2019 som kommer i brevlådan den 22 september.

SOMMAREN ÄR LÅNG!

TITTA IN PÅ VÅR HEMSIDA OCH UPPTÄCK UNDERBARA NERJA. WWW.SUNTRIP.ES

A

SKÖVLINGAR SPRIDAREN

G

S

F

Ö

VÄVNADERNA

S

T

A

M

M

A

VENEDIGSYN DRAG POLEN

R

I

A

L

T

O

V

Y

P

I

L

K

E

N

S

O

L

O

V

S

Å

N

G

E

R

R

E

P

S

GRUNDÄMNE LOCKBETE

O

VISTHUSBODEN

N

S

A FÖRSTRÖTT

G

D

DE GAMÅSYFTA LA DANSKA OMRÅ- BANTUDENA SPRÅK

P

SJUNGS VID EXAMEN LINAS NORD- KAN MER INGÅNGS- SVÄNGA LIGT OM EN SELEKMÄRKET BORGEN VÅDAN FÄRD- MAC ÄN TIONERMEDEL DU NA LAGERN

Namn:

A

A

I

R

SÅGS M. STORA KAM

R

A

KOLLAR SYSSLOR

A

NAZIORG. KÖRS PÅ GOTLAND

B

R

Y

G

G

K

R

V

A

N

D

A

L

I

S

E

R

I

N

G

A

R

S

T

R

Ö

A

R

E

N

EFTER PUNKT FÖRE MAJESTÄT

S

E

ZACHARIAS

FILÄNDELSE CHESSLÅT

N

F

O

VALLANDET FÅRAN GUD

R

A

S

T

A

N

D

E

T

S

A

F

A

R

Y

N

K

A

N

V

R

I

D

A

N

A

C

T

O

N

KNIPPBÄRARE

S

C

I

S

SNOENDET SVIT

F

A

X 5 = LÅT PRONOMEN

D

E

T

T

E

R

FINNS AV HUVUDTYP

K

I

T

Ö

I

L

K

O

C

H

BYRÅ M. AFFÄR GRUNDÄMNE

I

B

G

E

N

E

R

A

L

E

G

E

N

H

E

T

E

R

GRANTS EXCENTRICITETER

T

LUNGSJUKDOM

R

D

S

SES IBLAND MED FOT

N

O

T

MATSTÄLLE FÖR FILMHAJ

A

M

I

T

Y

I LONDON I FINSKA VIKEN

BY ULL

GOLFCARIN

MÄLDE CELINE

SISU


19

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 SEPTEMBER 2019

K ALENDARIUM Tipsa oss om vad som är på gång: redaktionen@lokalpressen.eu

10 SEP Seniorbio: Women at War

BILD: SCANBOX ENTERTAINMENT

som går medsols, är cirka 2 km lång och tar en timme exklusive paus på toppen. Vi avslutar på Stinas Gårds­ café i Lexby. Därefter är det cirka 400 meter tillbaka till startplats/ parkering som ligger vid Lexby skola. Från 6 år och det funkar utmärkt i vanliga gympaskor. Välkommen! Samling vid Lexby skola kl. 12. Arr: Jens Larssen, Partille klätterklubb

SÖNDAG 8 SEPTEMBER

Söndagsvandring till mångfaldsträdgård Söndagsvandring till och i mångfaldsträdgård i Sävedalen. Vi njuter av en mångfaldsträdgård under en guidad vandring i Sävedalen. I trädgården upplever vi blommorna, vildbina, grodorna, mulmen och mycket mer. Glömt inte ta med fika. Vi träffas vid hållplatsen Allévägen i Sävedalen, buss 513, kl. 10. Guidningen och vandringen varar i cirka 2 timmar. Arr: Partille Naturskyddsförening

TISDAG 10 SEPTEMBER

Seniorbio: Woman at War Woman at War är en egensinnig historia om en modig kvinna som följer sitt hjärta, berättad med isländskt temperament och mycket humor. Filmen är Islands officiella Oscarsbidrag, vann Nordiska rådets filmpris och flera filmfestivalpriser därtill. För regin står Benedikt Erlingsson som gjorde Om hästar och män. Stora scen, Kulturum, kl. 14. – 16. Arr: Partille kommun

SÖNDAG 8 SEPTEMBER

Bestig Brattefjäll i Partille Jens Larssen och Partille Klätterklubb arrangerar Walk of Hope för Cancerfonden. På toppen av Brattefjäll ser du till Älvsborgsbron, ett bronsåldersröse och så kan man bouldra/klättra. Rundvandringen,

ONSDAG 11 SEPTEMBER

TORSDAG 12 SEPTEMBER

LÖRDAG 21 SEPTEMBER

Språkcafé i Kulturum

Seniordagen 2019

Musikcafé i Kulturum

Vill du träffa nya människor, fika tillsammans och träna på att prata och förstå svenska? Då är du välkommen till språkcaféet! I höst pratar vi bland annat om vilka kläder vi hade på oss förr i världen. Det får vi veta mer om när Partille hembygdsförening kommer på besök. Utställnings­ hallen, Kulturum, varannan onsdag kl. 14 – 15.30. Arr: Studieförbundet Vuxenskolan

Årets tema är digitalisering men det bjuds även på musikunderhållning och möjlighet att fika och umgås. Partille Kulturum, kl. 13 – 17. Arr: Partille kommun, Studieförbundet Vuxenskolan och ABF

Partille Kammarkör sjunger sånger i blandade genrer såsom pop, lättsam jazz, visa, och ställer frågor mellan sångerna. Publiken delas in i lag och det finns ett litet pris till det vinnande laget. Fri entré! Caféscenen, Kulturum, kl. 14. Arr: Partille kommun, Studieförbundet Vuxenskolan

ONSDAG 11 SEPTEMBER

Drop in: Makerspace Vi öppnar Makerspace för alla barn och vuxna! Här kan du göra allt från att programmera robotar och bygga ihop en dator till att sy en vimpel eller laga dina slitna jeans. Välkommen! Partille Makerspace, Kulturum, kl. 16 – 19. Arr: Partille kommun

FREDAG 13 SEPTEMBER  – SÖNDAG 6 OKTOBER

Temautställning i Grindstugan Välkommen till temautställningen "Staden & träden". Fem utställare som har stad, hus, träd och trä gemensamt i sina verk. Ingmar Arvidsson, Maria C Bernhardsson, Johannes Molin, Odesign och Evensensvarvning. Fri entré! Grindstugan vid Jonsereds Trädgårdar, kl. 11 – 15. Arr: MUNK form & fason

LÖRDAG 14 – SÖNDAG 29 SEPTEMBER

Konstutställning Konstutställning med Eva Wandenor från Ödsmål, måleri, samt Marita Olsson från Arvika, träskåp och skulpturer. Fri entré! Partille Herrgård, Slottet, lör och sön kl. 12 – 16, tis kl. 12 – 15. Arr: Partille Konstförening

GUIDEN HANTVERK & SERVICE Vill du synas här? Kontakta Marie Andervik på 0728-54 18 32 eller marie.andervik@lokalpressen.eu.

Vi servar och reparerar alla bilmärken! Klingberg & Fo rsberg Bilservice AB Järnstångsvägen 45 433 30 Partille Tel: 031-44 43 20 /80

Välkomna!

TRÄDFÄLLNING BIT FÖR BIT-NEDTAGNING BESKÄRNING STUBBFRÄSNING

Hos oss är alla bilar välkomna! Service/Reparationer AC-service Reperationsbesiktning (2:or) NU SÄLJER VI ÄVEN DÄCK!

JM BILSERVICE Järnstångsvägen 31, Partille (mittemot Bilprovningen)

Tel. 031-336 82 80

BUTIK & VERKSTAD Vi kan skog & trädgårdsmaskiner Stihl, Husqvarna, Stiga Honda m.fl Vardagar: 7-18 Lörd. (apr-jun): 10-14 Järnringen 1, Partille T. 031-340 28 24 www.partilleskog.se

Nu med RUT-avdrag. Även bortforsling. F-skatt/försäkring. Ring Mattias för kostnadsfritt prisförslag

Vi renoverar ditt badrum

0702-19 37 42 www.tradfallarn.se

Tel. 072-310 80 65 www.hertzmanskakel.se

Kåhögs Mjölk alternativstäd ab

– etablerat 2004 i Partille –

Hemstäd Företagsstäd • Kontor Trapphus • Förskolor Tandkliniker • Storstäd Flyttstäd • Byggstäd Golvvård • Mattvätt Fönsterputs 031-23 15 33 0704-10 86 78 info@alternativstad.se

Nu tar vi även kort!

Måndag – fredag 9 – 20 Lördag – söndag 9 – 18 Tel. 0705-95 64 80 kahogsgard.se

Certifierad Kontrollansvarig med behörighets nivå K Mikael Johannison 0705-44 50 36

VÄLKOMMEN TILL SAMUELSSON & JERSBY AUKTORISERAD TOYOTAVERKSTAD I PARTILLE

Måndag – torsdag 7 – 16 Fredag 7 – 15 Ögärdesvägen 10 A i Partille | 031 – 44 57 47 www.toyotapartille.se

Ledig plats! Ring Marie! Tel. 0728-54 18 32 marie.andervik@lokalpressen.eu


20

LOK ALPRESSEN PARTILLE 8 SEPTEMBER 2019

Liten och smidig kikare!

20 bilder på en timma 169:-

299:-

FOCUS JUNIOR 6X21 Både för barn och vuxna. Ord. pris 399:-

www.ssfoto.se

Göteborgsv. 84 • Sävedalen • 031-26 04 62 • Öppettider: mån - fre: 9.30-18, lör: 9.30-14

“SUPER-ZOOM-KAMERAN” I FICKFORMAT! Nyhet!

5290:LUMIX TZ95

325:HECK BILDC E P T! PÅ KÖ

• 20,3 megapixel • 30x Zoom • 4K-video & foto

KNIVSKARP KIKARE OCH 1000:- RABATT!

3690:-

FÅNGA ÖGONBLICKE T60X OPTISK ZOOM!

3290:-

325:HECK BILDC E P T! PÅ KÖ

LUMIX FZ82

• 18,1 megapixel • 60x Zoom 20-1200 mm • 4K-video motsvarar 4x Full HD • Stabilt och ergonomiskt grepp

ENKEL ATT JUSTERA F ÖR GLASÖGON!

599:Har kostat 799:-

FALCON 10X42/8X42

BRISTOL 8X42

En vattentät kikare med ED glas för bästa skärpa. Ord. pris 4690:-

En smidig kikare som är lätt att ha med sig överallt. Enkel att justera för glasögon.

TTENTÄT A V , IG L Å T K Y R T S ! OCH KÖLDSÄKER Nyhet!

5190:OLYMPUS TG-6

325:HECK BILDC T! E P PÅ KÖ

• Ljusstark optik • 4x zoom • Raw-format • 4K video och FullHD slowmotion • Bra makroläge

EN SKARP TUBKIKARE INKL. STATIV (värde:500:-)

3990:CELESTRON 20-60X80 Den är helt vattentät vilket gör att du kan kan tryggt använda den i extremt väder. Ultima-kikare är en trevlig följeslagare för natur- eller utomhusentusiasten.

VIDEOFILMER, SMALFILMER OCH DIABILDER TILL USB/DVD

20% RABATT!

20% RABATT! 20% RABATT!

Prisexempel: 10 styck Videofilmer till USB Nu endast: 2228:- Inkl. USB ord. pris 2785:-

Prisexempel: 150 meter Smalfilm till USB Nu endast 1510:- inkl USB ord. pris 1887,50:-

Prisexempel: 300 Dia till USB nu endast 996:- Inkl. USB ord. pris 1245:-

Priserna gäller t o m 28/9 om inget annat anges. Kan ej kombinera med andra erbjudanden. Reservation görs för feltryck och slutförsäljning.

Profile for Lokalpressen

Lokalpressen Partille nr 16 8 sept 2019  

Lokalpressen Partille nr 16 8 sept 2019  

Advertisement