__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PARTILLE

LOKALTIDNINGEN FÖR DIG SOM BOR I PARTILLE KOMMUN ÅRGÅNG 6 NR 15 26 APR 2020

AKTUELLT Partille Cup inställt Det blir ingen internationell handbollsfest i sommar. SIDAN 4

SÄVEDALARE FAST I SYDAFRIKA  SIDAN 6

AKTUELLT

ARKIVBILD: JONAS BENGTSSON

Publikfesten ställs in Studenterna ska firas – men utan storpublik.

SIDAN 4

AKTUELLT

BILD: PRIVAT

"Våga be om hjälp" Monika Weber hjälper gärna äldre med handling.

SIDAN 5

FÖRSÄLJNING & REPARATIONER • • • • •

Persienner Plisségardiner Lamellgardiner Rullgardiner Markiser + vävbyte

Svenska kvalitetsmarkiser från Riviera Återförsäljare åt

Medlemmar i

Färgvägen 1 i Stenkullen (Modeco) Öppet: måndag – fredag 09.00 – 18.00 | www.conoplisseer.se 0302-181 55 / 0708-37 36 70 | nina@conoplisseer.se

BILD: PRIVAT


2

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 APRIL 2020

REDAKTIONEN

LEDAREN

En annorlunda verklighet

Box 2002, 433 02 Sävedalen BESÖKSADRESS: Göteborgsvägen 88 i Sävedalen TELEFON: 0702 - 41 79 95 WEBB: lokalpressen.eu ANSVARIG UTGIVARE: Jan Larsson UPPLAGA: 18 000 ex. UTGIVNINGSOMRÅDE: Alla hushåll i Partille kommun, Fräntorp, Utby och Kviberg TRYCK: Bold Tryckeri DISTRIBUTION: Svensk Direktreklam

Jan Larsson

Jonas Bengtsson

Maria Graf

Ansvarig utgivare/försäljning jan.larsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Redaktör jonas@lokalpressen.eu 0704-57 55 75

Redigering/annonsproduktion maria.graf@lokalpressen.eu 0704-99 92 17

Marie Andervik

Ulf Magnusson

Kerstin Parker

Tjänstledig

Reporter/fotograf ulf.magnusson@lokalpressen.eu 0709-18 01 99

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Matilda Falk

Emma Bratt

Jenny Hein

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

VI BER OM TÅLAMOD MED UTDELNINGEN JUST NU Med anledning av corona ber vi om tålamod gällande utdelningen av Lokalpressen. Vår distributör följer Folkhälsomyndighetens restriktioner och anvisningar. De jobbar hårt för att dela ut tidningen till alla hushåll men det finns risk att Lokalpressen kan bli sen och tyvärr i vissa enstaka fall helt utebli. Vi hoppas på förståelse hos alla läsare. Våra tidningar finns alltid att läsa på lokalpressen.eu och att hämta på flera platser i kommunen.

NÄSTA NUMMER?

TIPSA OSS!

Lokalpressen ges ut varje helg under 2020 med undantag för sommaruppehåll veckorna 28 – 31.

Vad händer runtom i Partille kommun? Tipsa oss om nyheter eller reportage som vi borde göra! Vi vill vara med där det händer, när det händer – så tveka inte att maila oss på redaktionen om stort som smått på redaktionen@lokalpressen.eu.

UTEBLIVEN TIDNING? Har du inte fått tidningen? Hör av dig på mail till jan.larsson@lokalpressen.eu eller ring 0702-41 79 95. Du kan även reklamera din uteblivna tidning direkt på sdr.se/kontakt/reklamationer.

LÄSARBILDER Dela med dig av dina bilder! Har du tagit ett foto som du vill att fler ska få se? Skicka det till oss på redaktionen@lokalpressen.eu så publicerar vi det i mån av plats.

HÄR FINNS TIDNINGEN Du vet väl att du kan läsa tidningen digitalt också? På lokalpressen.eu finns alltid det senaste numret ute. Du kan även hämta tidningen på kommunhuset, Partille bibliotek och i Glashuset.

ANNONSVILLKOR Deadline för annonsmaterial är måndag före utgivning. Uteblivet eller felaktigt annons­ införande ersätts med högst annons­kostnaden.

D

et som just nu sker i vår lilla värld känns väldigt märkligt. Det är en annorlunda verklighet än vad vi är vana vid. Det diskuteras om Sverige gör rätt åtgärder eller om vi skulle agerat som i Finland eller som... och så vidare. Det känns som om många verkligen bara letar fel när vi istället skall fokusera på att göra rätt. Jo, jag förstår också att det kan komma att visa sig att vi har gjort helt fel men just nu måste vi lita på vår statsepidemiolog, Anders Tegnell. Och då måste vi också följa dessa direktiv som sätts upp, annars finns ingen chans att få ”ordning” på denna epidemi. Jag blir faktiskt väldigt sur, arg, grinig när jag hör min dotter (25 år) berätta hur det funkar dels med kollektivtrafiken och dels med krogarna i stan. Dottern jobbar i Nordstan och tar 50-bussen hem till Frölunda på kvällen efter jobbet. Varje dag är det i stort sett knö-

tat hur det ligger till? Hur tänker krögarna som tillåter fullt med folk i deras barer? I lördags var miljöförvaltningen (och någon mer?) ute och granskade uteserveringar och restauranger. Vilket resulterade i att ett flertal restauranger fått påpekande om bristande information och för tätt mellan bord och gäster. Fyra krogar riskerade också att stängas om man inte rättade till stora brister. Vi kunde se att liknande kontroller gjorts i Stockholm och att det fanns stora brister även där. Vad är det som gör att så många struntar i regler och rekommendationerna om avstånd och säkerhet? Min dotter, som är rätt klok, menade att det hade varit mycket bättre om alla krogar och restauranger stängde helt i några veckor. Jag vet inte om det hade varit bättre, det enda jag vet är att de allra flesta branscher har det oerhört tufft nu och många kämpar verkligen för sin

Vi får dagligen veta hur viktiga ni tycker vi är och dessa ord värmer oerhört mycket för hela vår redaktion. Vi fortsätter kämpa på och gör allt vi kan för att ni skall få en så bra och informativ lokaltidning som möjligt. kat på bussen. Folk sitter på alla platser och står även i gångarna. Ungefär precis så som det alltid ser ut på bussar och spårvagnar i den så kallade rusningstrafiken. Men jag var helt övertygad om att Västtrafik gått ut med information om att det skulle införas restriktioner på hur många som fick åka med samtidigt. Att det skulle finnas kontrollanter som säkerställde att det inte blev knökat på bussar och spårvagnar. Det är oerhört märkligt tycker jag. Sen vill såklart alla som jobbat i stan åka hem, men i dessa tider så måste rekommendationerna om avstånd tas på största allvar. Dels är det ett stort eget ansvar som landar på alla individer. Är det ”fullt” så vänta på nästa buss/spårvagn, sitt inte på alla säten och liknande. Ansvariga för kollektivtrafiken måste också se till att detta efterlevs men att ha kontrollanter som bara står och kollar efter giltigt färdbevis men släpper på alldeles för många på bussen är inte att ta ansvar. Det är vad som sker på Brunnsparken var och varannan dag vid runt klockan 16 – 19. Skall vi få bukt med detta oerhört irriterande virus så måste vi alla ta ansvar. NÄR DOTTERN SEDAN skall gå ut på lördagskvällen så blir jag lite grinig och tycker hon måste ta sitt ansvar. Men vi skall bara äta, får jag till svar. Okej, bra att gynna restaurangbranschen tycker jag och slutar gnälla. När jag sedan hämtar henne på Järntorget vid 23-tiden får jag nästan en chock. Fullt med massa människor överallt, det känns nästan precis som en vanlig lördagskväll innan corona. Har ingen under 25 fat-

överlevnad. Och då blir det ibland lätt att blunda och bara köra på. Men skall vi få slut på den här fruktansvärda pandemin så snart som möjligt då måste vi alla dra vårt strå till stacken och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. JAG ÄR ALLTID en positiv person och jag

ser hellre lösningar än problem och även om det just nu känns galet mörkt så försöker jag hitta de positiva saker som går. Vi har fått väldigt mycket positiva kommentarer från er läsare den sista tiden. Vi får dagligen veta hur viktiga ni tycker vi är och dessa ord värmer oerhört mycket för hela vår redaktion. Vi fortsätter kämpa på och gör allt vi kan för att ni skall få en så bra och informativ lokaltidning som möjligt. Återigen vill jag be er som har möjlighet, handla hos de lokala affärerna för de behöver alla ert stöd. Och när ni handlar där så hjälper ni även oss då de flesta lokala butikerna är annonsörer hos oss. Som vanligt tar vi tacksamt emot tips och idéer på personer och företag som ni är nyfikna på. Likadant med tips på reportage som ni vill läsa i vår tidning. Skriv brev, maila, sms:a, ring, skriv på vår facebooksida eller välkomna upp till vår lilla redaktion på Göteborgsvägen 88 i Sävedalen.

JAN LARSSON jan.larsson@lokalpressen.eu


3

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 APRIL 2020

Torsdag 30/4 kl. 11 – 14

3FÖR2 PÅ A L L A VA R O R T I L L O R D I N A R I E PR I S ! BILLIGASTE VAR AN PÅ KÖPE T

Partille församlingshem, Partille – OBS! Stora ytor för väntande, plexiglas som extraskydd mellan oss. Köper allt inom svenska och utländska mynt och sedlar, tandguld, GULD, silverföremål, klockor, frimärken. Även större samlingar.

spris!

gsta dag ö h ll ti s e p ö k ER GULD och SILV

18 k 310:-/gram. Bli inte lurad med priser på 24 k eller avgifter. Ring så förklarar vi mer.

PRISEXEMPEL:

10:- ............... 1972....................55:5:- ................. t om 1971 ..........30:2:- ................. t om 1940 ..........45:2:- ................. 1942-66..............22:1:- ................. t om 1941 ..........23:1:- ................. 1942 – 68............11:50 öre ........... t om 1961 ............ 5:25 öre ........... t om 1961 ............ 3:10 öre ........... t om 1962 ............ 2:Vissa årtal finns även i nickel. Priserna gäller silvermynt.

Allum, Partille • www.eurosko.com

Ring Joakim för frågor, gratis värdering eller hembesök: 0703-361 220 MEDLEM I SVERIGES MYNTHANDLARES FÖRENING

FRAKTFRITT

Kostnadsfri hemleverans på hela vårt sortiment*

I dessa tider gör vi vad vi kan för att underlätta för våra kunder. Vi har öppet butiken som vanligt. Tillhör ni en riskgrupp eller om ni inte har möjlighet att besöka vår butik går det bra att ringa eller maila in er order så levererar vi hem er produkt kostnadsfritt. Gäller på hela vårt sortiment av vitvaror, hushållsmaskiner, personvård, dammsugare och mycket mer! *Avser frakt till tomtgräns/port inom 3 mil från butik. Ej färjeläge.

Kontakta oss via telefon, vi mail på: savedalen@elon.se eller besök vår butik så guidar vi er till rätt produkt.

Friggahuset Sävedalen

Göteborgsvägen 84 031-26 14 48 Öppettider: Vardagar 10-19, lördagar 10-15, söndagar Stängt


4

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 APRIL 2020

AKTUELLT

”Jag gick in, satte straffen, vann en titel och sen lämnade jag” Partille IF-fostrade Kim Källström till Arsenals hemsida om sin tid i fotbollsklubben.

BILD: @LINDAFYREBO, INSTRAGRAM

Årets Partilleambassadör Linda Fyrebo.

Radioprofil årets Partilleambassadör Sävedalsbon Linda Fyrebo, som man kan höra varje vardag i Mix Megapols ”Morrongänget”, har utsetts till 2020 års Partilleambassadör. Prisutdelningen sker i början av juni och motiveringen lyder enligt följande: ”Med hjärtat i Sävedalen, träningsväskan i Partille Arena och rösten i radion är det inte svårt att gissa vem som blir årets Partilleambassadör. Att höra hennes glada stämma när hon med värme och entusiasm pratar i radio om sin hembygd i olika sammanhang, gör henne till en sann ambassadör för Partille 2020”. Casper Janebrink och Bella Gulldén är två tidigare Partilleambassadörer.

Förtydligande om eldning i kommunen I förra numret skrev vi om räddningstjänstens råd vid eldning och grillning. Vad gäller eldning av trädgårdsavfall är det förbjudet i Partille kommun mellan den 1 april och 30 september för att minska risken för gräs- och skogsbränder. ”Eldning av trädgårdsavfall får ske mellan den 1 oktober och 31 mars förutsatt att eldningen inte ger upphov till olägenhet för dina grannar och sker minst 200 meter från närmaste bostadsbebyggelse”, skriver kommunen på sin hemsida.

Ingen publikfest vid studentfirandet Utspringande studenter och hundratals personer i publiken är en omöjlighet under coronapandemin. Nu är det upp till Partille gymnasium att hitta en egen studentfestlösning. Den 29 maj tar 100 elever i årskurs 3 på Partille gymnasium studenten. Men ett utspring inför alla släktingar och vänner är omöjligt i dessa tider när smittspridningen av coronaviruset ska minimeras och då Folkhälsomyndigheten satt upp en gräns för max 50 personer i folksamlingar. Därför har ett gemensamt beslut tagits av utbildningscheferna, med ansvar för de kommunala gymnasieskolorna i Göteborgsregionens 13 kommuner, att ställa in de traditionella studentfirandena. ”Vi vet att årets inställande upplevs som ett mycket tråkigt ingrepp i de förväntningar man haft kring avslutandet av en lång skolgång. Vi ser dock ingen annan möjlighet utifrån det som händer runt omkring oss, i Sverige och i hela världen, än att fatta beslut om inställande av traditionellt studentfirande”, skriver cheferna i ett pressmeddelande. Charlotte Johansson, förvaltningschef för utbildningsför-

ARKIVBILD: JONAS BENGTSSON

Publikbild från Partille gymnasiums studentfirande i fjol. I år blir det ett mindre firande då maxantalet för folksamlingar är 50 personer under coronapandemin.

valtningen i Partille kommun, utvecklar beslutet för Lokalpressen: –   Med tanke på hur läget är och de riktlinjer som finns från Folkhälsomyndigheten och Skolverket så gick det inte att ta något annat beslut än att ställa in det stora gemensamma firandet. Där står vi gemensamt i hela Göteborgsregionen. Men på något sätt kommer vi ändå ha en avslutningsfest för studenterna i Partille, sä-

ger Charlotte Johansson som tycker att det känns tråkigt för eleverna och deras familj, släkt och vänner som under lång tid sett fram emot firandet i slutet av maj. – Det här är jättetråkigt och jag kan absolut förstå de besvikna eleverna som sett bilder framför sig när de springer ut inför massor med folk på studentdagen. Vad finns det för backup-planer? –   Rektorer, lärare och stu-

dentkommittén har börjat titta på olika alternativ, men det är väldigt viktigt att vi lyssnar in de blivande studenterna om vad de tycker och tänker. Det är en milstolpe i deras liv och de ska såklart vara med och bestämma. Någon form av avslutning blir det, men den kommer att behöva ske i ett mindre sammanhang. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Partille Cup 2020 ställs in Det blir ingen Partille Cup i sommar, meddelade arrangörerna under tisdagsförmiddagen. Beslutet får stora konsekvenser både socialt och ekonomiskt, berättar Fabian Bengtsson, presskontakt. Coronaviruset har under våren medfört restriktioner kring folksamlingar och evenemang. Handbollsturneringen Partille Cup, som skulle ha blivit den 51:a upplagan, kommer att ställas in. –  Vi har haft en väldig stark ambition om att genomföra evenemanget, in i det sista. Tusentals ungdomar och andra engagerade såg fram emot en handbollsvecka i sommar, säger han. Det har inte varit något lätt beslut att ta, men ledningen uppger att de följt utvecklingen noga. Åtgärder som vidtagits för att minska smittspridning har lett fram till den aktuella bedömningen. –  Beslutet som tagits är för deltagarnas bästa. Hälsa och säkerhet är vår yttersta prio-

ritering. Ovissheten kring när restriktioner kommer att lyftas tvingade oss att avblåsa turneringen. Vad blir konsekvenserna? –  Den här typen av arrangeARKIVBILD: JONAS BENGTSSON

IK Sävehof under en match på Kviberg förra sommaren.

BILD: PRESSBILD

Fabian Bengtsson, presskontakt för Partille Cup, beklagar beslutet.

mang och mötesplats är av väldigt stor nytta. Beslutet innebär en besvikelse för ungdomar över hela världen, som vi också delar, säger Bengtsson. År 2019 omsatte Partille Cup 50 miljoner kronor, och den vinst som evenemanget erhåller går till IK Sävehofs verksamhet. Presskontakt Fabian Bengtsson lämnar det till föreningen själva att uttala sig kring hur förlusten påverkar dem, men medger att flera aktörer blir ekonomiskt li-

dande. –  Det är klart att ett sådant här beslut känns hos oss arrangörer. Våra fasta kostnader består. Som en tröst vill den pressansvarige uppmuntra spelare att blicka framåt, mot nästa sommar. –  Vi ser fram emot att välkomna världens ungdomar till Göteborg nästa år, säger han. ELLEN NILSES ellen.nilses@lokalpressen.eu


5

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 APRIL 2020

AKTUELLT

”Var inte rädda för att be om hjälp” Björndammenbon Monika Weber är en av många hjälpsamma kommuninvånare i dessa svåra tider. Och nu vädjar hon till alla äldre personer att våga be om hjälp. – Det är inget att vänta på, det är bara att lyfta luren. Personer som är i riskgrupper   –   däribland alla som är 70 år och uppåt – uppmanas av Folkhälsomyndigheten att begränsa sina sociala kontakter och vara hemma så mycket det går för att undvika att bli smittade av covid-19. Detta har inneburit att många blivit isolerade och hemmasittande i ensamhet. Att få hem mat och livsmedel har blivit en svårighet. –  Den äldre generationen väntar verkligen till sista sekunden innan de ber om hjälp. De tycker att de är i vägen och vill inte vara till besvär. Men de ska absolut inte skämmas, utan det är tid för oss yngre att ställa upp för de äldre. Om man tänker efter så är det inte vi som hjälper dem, det är de äldre som hjälper oss genom att stanna hemma, säger Monika Weber som tidigare under dagen hjälpt en äldre dam med handling av matvaror när Lokalpressen når henne per telefon. –  Hon bad om ursäkt hundra gånger för att hon var till be-

Björndammsterrassen. Till vardags arbetar hon på Volvo, men Monika har likt många andra blivit permitterad och fick därför en idé att på sin lediga tid baka bullar och skänka godsakerna till vårdpersonalen som tack för det enorma jobbet som läggs ner. –   Jag tänkte samtidigt att bakning kunde få tiden att gå för rastlösa permitterade arbetare och äldre personer. Min mamma var beredd att börja baka och tyckte det lät jätteroligt. Även Ica och Coop var redo att skänka ingredienser men Västra Götalandsregionen sa stopp, säger Monika Weber och fortsätter: –  Sjukhusen kunde tyvärr inte ta emot oförpackade varor. Bullar hade inte löst situationen för de hårt arbetande inom vården, men de är värda all möjlig uppskattning. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

BILD: PRIVAT

Monika Weber på språng med matkassar till en senior i behov av hjälp.

svär. Men för mig som är frisk var det inga problem att hjälpa till, jag gör det gärna. Och jag vill verkligen poängtera att det inte är något besvär för oss som anmält oss i olika hjälpgrupper eller satt upp lappar. Vi vill hjälpa till. Monika menar att många äldre bor i hennes område då en hel del familjer flyttade in när Björndammsterrassen byggdes i

mitten på 1980-talet och sedan blivit kvar i området. –  Det är en hemsk tid just nu, men det är viktigt att alla får den hjälp som behövs. Så jag vill vädja till alla äldre som är ensamma och behöver hjälp att höra av sig innan det blir en krissituation. Det är bara att lyfta telefonen så finns det hjälp att få, säger säger Monika Weber som även hon bor i

FAKTA

Nummer att ringa för att få hjälp med mathandling Partille kommuns stödlinje: Telefon: 031-792 16 31, mobil 073-920 34 90 Vardagar klockan 13 – 15. Svenska kyrkans vardagshjälp Telefon 031-340 42 05, mobil 0767-97 24 30 Vardagar klockan 10 – 12 samt 15 – 17

”Uppskattar att människor erbjuder” Vårdpersonalen förtjänar oändligt med hurrarop. Men det är inte bara tacksamhet som folk och företag vill framföra – många vill även bjuda den hårt kämpande personalstyrkan på både bullar och annan assistans. Över 100 mejl inkommer per dag till Västra Götalands­regionen med erbjudanden. Vad kan ni säga om det stöd och den uppskattning som visas för all vårdpersonal? –   Det är fantastiskt att människor visar så mycket uppskattning. I slutändan är vi ett samhälle tillsammans och det är tydligt att samhället går samman och ställer upp för varandra, säger Linn Riedl, utvecklingsstrateg inom Västra Götalandsregionen, och berättar att man får in ungefär 100 mejl om dagen med erbjudanden.

–  Allt från privatpersoner som erbjuder sig att baka bröd till stora industrier som normalt inte tillverkar vårdutrustning men som erbjuder sig att ställa om sin verksamhet och börja producera för vården. De 100 mejlen är exklusive de som anmäler sig som personal/ bemanning och de företag/leverantörer som redan normalt tillverkar material för vården. Många vill skänka hembakade bullar, energidryck och allt möjligt. Är detta möjligt?

–  Nej tyvärr inte. Vi, liksom alla verksamheter, har stora krav på oss när det gäller egenkontroll, livsmedelssäkerhet och spårbarhet. Det betyder att vi bara kan ta emot varor som är förslutna och fabriksförpackade och inte kräver kylning, till exempel tätförslutet godis eller petflaskor. Vi behöver vara 100

procent säkra på att vår personal inte blir matförgiftade eller får allergiska reaktioner av något som vi distribuerar ut i organisationen. Men vi förstår och uppskattar att människor erbjuder. Det är nog något djupt mänskligt att vilja ge mat och ge av sitt överflöd, det är väldigt fint. Vilket är det bästa sättet för utomstående att stötta den hårt kämpande vårdpersonalen? –   Stanna hemma vid minsta symptom och följ Folkhälsomyndighetens anvisningar. De gör en enorm insats för alla oss andra som inte jobbar i vården. Då måste vi andra stanna hemma och göra sociala uppoffringar för dem så att inflödet av covid19-patienter blir så hanterbart som möjligt.

BILD: PRESSBILD

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Linn Riedl, Västra Götalandsregionen.

...slumpmässigt utvalda Partillebor kommer att bli uppringda för att svara på frågor i Partille kommuns stora trygghetsundersökning. Endast personer som är 16 år eller äldre kommer att bli uppringda för att svara på frågor om hur trygg man känner sig inom olika avseenden. ”Undersökningen ger oss en bild över vad invånarna tycker, inför det fortsatta arbetet med att tillsammans skapa trygghet i kommunen”, skriver Partille kommun på sin hemsida och fortsätter: ”Vi har tagit hänsyn till omständigheterna kring covid-19 och har valt att ändå genomföra undersökningen, för att få veta hur våra kommuninvånare mår under denna oroliga tid. Det kan till exempel handla om att uppleva en hög grad av oro för egen eller närståendes försörjning det närmsta året. Det kan handla om förtroendet för olika aktörers hantering av utbredningen och oro kring effekten av de åtgärder du själv vidtar för att minska risken att bli utsatt för viruset. Ett högt svarsdeltagande är viktigt för oss i vårt fortsatta arbete med att öka tryggheten i kommunen”. Undersökningen genomförs av HKL Research AB på uppdrag av Partille kommun. Resultatet kommer att presenteras på kommunens hemsida partille.se och även i Lokalpressen.

Stigande priser på bostadsrätter i Partille Priserna på bostadsrätter har gått upp i Partille kommun. Medelpriset på försäljningarna under de senaste tre månaderna visar på en uppgång med sex procent, enligt ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som nyhetsbyrån Newsworthy har analyserat. Även i hela Västra Götaland ökar priserna på bostadsrätter. I hela länet noterades en prisuppgång på två procent. Sammanlagt såldes 78 bostadsrätter i Partille mellan januari och mars i år till ett genomsnittligt pris på 2,8 miljoner kronor. I fjol gjordes 84 affärer vid den här tiden på året. I hela Västra Götaland såldes 4  055 bostadsrätter för i snitt 2,4 miljoner kronor.


6

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 APRIL 2020

AKTUELLT

21 dagar av ”lockdown” i Kapstaden

BILD: PRIVAT

Flyget hem från Sydafrika skulle gått den 5 april för backpackarna Lars Ekström och Amanda Eriksson. Men coronaviruset gjorde att flygresan ställdes in. Duon har sedan i slutet av mars befunnits sig i ett nedstängt Kapstaden men hoppas kunna komma hem snart.

Hemresan ställdes in när coronaviruset nådde Sydafrika. När Lokalpressen når Lars Ekström från Sävedalen är han och Amanda Eriksson inne på 21:a dagen av ”lockdown”, alltså strikt social distansering, på hotellrummet. – Nu längtar man hem, säger han. Ansiktsmasker, backgammon, talböcker, språkövningar, hotellrumsjoggning och promenader är vad Lars Ekström och reskamraten Amanda Eriksson fördrivit tiden med de senaste veckorna. För den 26 mars infördes ”lockdown” och delvis karantän i Sydafrika då en stor

mängd arbetsplatser och affärer stängdes samtidigt som befolkningen beordrades att hålla sig inomhus så mycket som möjligt. –  Tanken var att åka runt här i tre veckor som backpackers. Efter halva tiden märkte vi att det blev allt färre turister och när vi började höra talas om

stängningar bodde vi i ett hotell uppe i ett träd och då tänkte vi att det är säkrast att ta oss till en större stad, berättar Lars Ekström via videosamtal efter att de fått sätta sig i rätt hörn av hotellrummet där wifi-signalen är som starkast. Enligt flygbolaget var allt till en början okej med flighten hem den 5 april, men en dryg vecka före avresan kom beskedet att flyget var inställt. –  En bit in i karantänen så slutade alla flyg att gå och eftersom vi reser som backpackers hade vi ingen hembiljett och inget boende helt plötsligt, säger Lars.

BOENDET LÖSTE SIG med ett ho-

tellrum i Kapstaden – och när Lokalpressen nådde de båda i förra veckan var de och hela Sydafrika inne på 21:a dagen med karantän. –   Vi mår ändå bra kan vi säga. Man får promenera till mataffären och apoteket eller söka sjukvård om det skulle behövas. Vi har som rutin att gå och handla varje dag i den mataffären som ligger längst bort, så promenaden tog tre timmar en dag i stället för tio minuter, skrattar Amanda. –  A nnars är det faktiskt strikta regler och det är inte särskilt mycket folk ute. Vi får hålla oss

på rummets uteplats, men inte i något gemensamt utrymme. Mesta tiden är vi på hotellrummet, säger Lars som hunnit se en del på tv. –  Det är intressant att Sverige omtalas så mycket i medierna   –   både på CNN och BBC. Och det som sägs är väldigt varierande om Sveriges strategi. Bland annat har man fått se bilder på Stockholm med folk på uteserveringar och lekande barn på skolor, det är ju en stor kontrast bara mot våra grannländer. Sedan om det är rätt eller fel återstår ju att se, säger den förre Sävedalsbon som fick uppleva en av sina torftigaste

”4 600 svenskar runtom i världen vill hem” Tre frågor till Alexander Peyre Dutrey som är kommunikationsstrateg på Utrikesdepartementet.

Hur är den allmänna situationen med svenskar i karantän utomlands? –  Situationen varierar för svenskar i olika länder. Vi bedömer att det i nuläget finns ungefär 4 600 svenskar i världen som vill ta sig hem till Sverige. Vi har inga siffror på hur många som befinner sig

i karantän. Olika länder har olika regler och olika typer av karantänsregler. Vi uppmanar dock svenskar som befinner sig utomlands att följa lokala lagar och föreskrifter. För hur många är läget akut? –  Av de ungefär 4 600 svenskar i världen som vill ta sig hem till Sverige är läget i regel inte akut. De som befinner sig i en akut situation bistår vi separat enligt våra gängse rutiner för konsulärt nödställda. Vilka åtgärder görs för att få hem svenskar från till exempel Sydafrika?

–  U D och våra utlandsmyndigheter arbetar intensivt för att ge råd och information till svenskar som befinner sig utomlands, till exempel om transportmöjligheter. Vi har på detta sätt kunnat hjälpa många svenskar att själva ordna sin resa hem. Totalt har åtminstone 4 000 svenskar kunnat lämna med fler än 130 flighter tack vare insatser från UD och våra ambassader. –  Vi arbetar också aktivt tillsammans med våra nordiska grannländer, i dialog med olika flygbolag, för att hjälpa svenskar

hem. Vi samordnar löpande med andra länder om olika transportmöjligheter. Vår roll är bland annat att i kontakt med lokala myndigheter och flygbolag utverka flyg- och transittillstånd. Sådana samarbeten har exempelvis möjliggjort kommersiella hemresor från Marocko. –  U D har en tät dialog med lokala myndigheter över hela världen: Allt från att få till nödvändiga flyg- och landningstillstånd till kontakter på hög nivå. Utrikesministern har i flera fall talat med sina utrikesministerkollegor i bland annat Marocko,

Sydafrika, Indien, Indonesien, Peru, Belarus, Österrike, Thailand och Egypten. –  Regeringen har nyligen fattat beslut om att tillföra medel till UD för det konsulära uppdraget med 100 miljoner kronor. Det betyder att vårt utrymme för att hjälpa svenskar utomlands blir större. Vi har dessutom en särskild grupp inom vår krisorganisation som bara arbetar med logistikfrågor för att hitta lösningar för strandsatta svenskar. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu


LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 APRIL 2020

7 AKTUELLT

» Vi har som rutin att gå och handla varje dag i den mataffären som ligger längst bort, så promenaden tog tre timmar en dag i stället för tio minuter. « födelsedagar under karantänen. –  Jag fyllde 35 och då blev det gröt på sängen. Det var det jag fick, haha. Vad gör ni annars om dagarna? –  Vi försöker aktivera oss. Så det blir ansiktsmasker, middagar och häng på uteplatsen   –   det är liksom vad man kan göra under en "lockdown", säger Lars. –  Och så har vi olika träningsappar, vi har fyllt vattenflaskor och lagt i en ryggsäck som tyngder. Sedan joggar vi i rummet, det blir sju meter åt ena hållet och sen vänder man, haha. Och så lyssnar vi på talböcker, spelar backgammon och pluggar spanska med en app, säger Amanda som till vardags arbetar som bemanningssjuksköterska och ser fram emot att få komma hem och hjälpa till inom den hårt ansatta svenska vården. –  Som vårdpersonal känner jag att jag vill vara en del av krisen hemma där det behövs. Lars arbetar som ögonläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm och är uppsatt på listan om det skulle behövas kristjänstgöring. –  Jag har skrivit upp mig som frivillig att arbeta på fältsjukhuset som de har byggt upp vid Älvsjömässan. För på min arbetsplats har de läget under kontroll utifrån vad jag har hört. SYDAFRIKA ÄR ETT av de värst

coronadrabbade länderna i Afrika, men har trots det bara   –   i skrivande stund – 54 bekräftade dödsfall. Och det med en befolkning på 58 miljoner människor. Det kan jämföras med 1 540 dödsfall i Sverige. Men stora delar av befolkningen har det svårt ändå

Ytterst få människor eller fordon syns till på Kapstadens gator.

i tider med nedstängning och utebliven lön. –   Sydafrika har en hel del hemlösa personer, och har man inget hem är det inte så lätt. Det stod i tidningen att staten skulle ordna tillfälliga boenden under den här perioden men man ser hemlösa som ligger i dikeskanten så det har nog inte riktigt gått igenom. De som hade det knapert innan har fått det ännu värre nu, säger Amanda. LOKALPRESSEN HÖRDE ÅTERIGEN

av Lars Ekström och Amanda Eriksson i början av denna veckan. Då var de inbokade på ett flygplan som skulle lämna Kapstaden några dagar senare   –   efter denna tidnings pressläggning. –  Vi har kontakt med UD, det är de som har ordnat repatrieringsflyget tillsammans med andra EU-länder. Man ska inte överdriva vår situation här, vi har det inte fruktansvärt, men nu längtar man hem. Vi mellanlandar i Frankfurt och får ta oss hem på egen hand därifrån. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Studieförbundet Vuxenskolan ställer om Coronaepedimin påverkar alla människor och verksamheter i samhället. Så även för Studieförbundet Vuxenskolan, som är en av de största anordnarna av folkbildningsverksamhet i området. Hela utvecklingen i detta har gått mycket fort och när nästan hela verksamheten bygger på att människor träffas i grupper och på kulturarrangemang så har det varit mycket som måste ändras och det snabbt. –  Visst har vi fått ställa in mycket och flytta fram starter men nu ställer vi om delar av verksamheten i rasande fart, säger Johan Eklund som är verksamhetschef. –  Vi har ju mycket stor bredd i vår verksamhet med alltifrån det största utbudet av allmänna kurser i hela regionen till musik på äldreboenden. Till det kommer projekt för integration och för arbetslösa. –  Vi har också ett omfattande samarbete med väldigt många föreningar och kommunerna. Men nu ställer man alltså om och personalen på kontoren och de som leder de olika verksamheterna hjälps åt i omställningsarbetet. Framförallt handlar det om att digitalisera delar av verksamheten. Man har till exempel på kort tid tagit fram ett helt batteri av onlinekurser för småföretagare. Från ett av kontoren rapporterade man nyligen att en målarcirkel skall bli digital och i Partille har verksamhetsutvecklaren Annelie Brattfors kurser i italienska och spanska på gång med digitala verktyg. En kurs i mjölksyrejäsning av mat och drycker kommer också inom kort i Partille och Lerum. Olika kurser för föreningar är också klara att köras digitalt såsom styrelseutbildning och att vara ordförande i

BILD: PRIVAT

Att göra ansiktsmasker är en av sakerna Lars och Amanda fördriver tiden med på hotellrummet där de även joggar. ”Löprundan” är sju meter lång, sedan är det dags att vända tillbaka igen.

BILD: STUDIEFÖRBUNDET VUXENSKOLAN

Marcus Rohman, verksamhetsassis­ tent på Studieförbundet Vuxenskolan.

BILD: PRIVAT

Annelie Westerlund spelar in musikvideos som skickas ut till olika äldreboenden när hon inte längre kunde besöka dem och spela live.

förening. Nya ämnen ställs om hela tiden nu. ANNELIE WESTERLUND SOM arbetar med uppsökande musikverksamhet på äldreboenden fick för ett par veckor sedan beskedet att hon inte var välkommen längre på grund av

» Nu arbetar många musiker med att streama sina föreställningar. Inte det samma men gott nog just nu. « smittorisken. Då agerade hon blixtsnabbt och spelade in musikvideos som hon nu skickar ut till olika boenden. Detta initiativ har tagits mycket väl emot. Och i veckan som gick stod det klart att Annelie även kommer att kunna genomföra ett flertal spelningar utomhus för publik på äldreboendena. Även den omfattande kulturverksamheten har påverkats mycket men verksamhetsassistent Marcus Rohman kan konstatera att en dansföreställning med en grupp dansare på världsturné till slut kunde

genomföras med särskilda restriktioner för publiken. –  Nu arbetar många musiker med att streama sina föreställningar. Inte det samma men gott nog just nu, menar Marcus. Diana Andrén är verksamhetsutvecklare och arbetar mycket med slöjd- och hantverkskurser. –  Här ställer vi om genom att förlägga flera kurser utomhus. En del av kurserna som till exempel "Slå med lie" går ju utomhus normalt också så där är det bara att köra på. Vi arbetar också med några kurser i stora lokaler och få kursdeltagare där särskilda hygienhänsyn kan tas. Allt som allt händer det väldigt mycket nu på Studieförbundet Vuxenskolan som fortbildar all personal i olika digitala tekniker, man anskaffar olika resurser för att ta verksamheten igenom en svår tid. Johan Eklund avslutar med att konstatera att verksamheten betyder mycket för väldigt många. –  Vi gör allt vi kan för att ställa om det som går på ett tryggt och säkert sätt. Studieförbundet Vuxenskolan planerar också för den tid som alla längtar efter – det vill säga efter corona. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu


8

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 APRIL 2020

AKTUELLT

Partilleföretagare vinner bragdpris från Svensk Franchise Tjänsteföretaget Veteranpoolen har tilldelats pris för årets bragd av intresseorganisationen Svensk Franchise. –  Jag är stolt och hedrad över priset. Vi är ett starkt lag, och nu behöver vi utföra fler bragder för att klara oss genom den pågående krisen, säger Fredrik Linnér, franchisetagare i Partille. Veteranpoolen är ett tjänsteföretag där samtliga anställda är ålders- eller avtalspensionärer. Man utför ROT- och RUT-tjänster samt bemannar företag i de flesta branscher. I motiveringen lyfter Svensk Franchise fram den starka utveckling företaget haft under de senaste åren. Veteranpoolen är idag börsnoterat, och Sveriges största arbetsgivare för pensionärer. –   Vi har framförallt växt inom företagsbemanning. Företagare i Partille har fått upp ögonen för att vi snabbt kan få in trygg och erfaren personal vid behov. Vi kan leverera allt från ekonomitjänster till truckförare eller fastighetsskötare, säger Fredrik Linnér. Men den pågående coronapandemin har drabbat bemanningsbranschen hårt, och det

FAKTA

Veteranpoolen Veteranpoolen är Sveriges största bemannings- och tjänsteföretag med pensionärer som utförare. Veteranpoolen matchar veteraners kompetens och önskemål om uppdrag med marknadens behov.

gäller även Veteranpoolen. Många företag drar ner på personal, och det finns även uppdrag som man inte längre utför.

Verksamheten bygger på att många pensionärer vill fortsätta bidra till samhällets utveckling, få socialt utbyte, känna sig delaktiga och behövda.

FAKTA

Årets franchisebragd

Veteranpoolen bedriver verksamhet från 49 lokalkontor i Sverige och har sitt supportkontor i Göteborg.

Årets franchisebragd delas ut av intresseorganisationen Svensk Franchise, och ”tilldelas en person, företag eller organisation som bidragit till att utveckla franchise i Sverige eller utomlands. Juryn värderar insatser för franchising som har givit eko i samhället och som inneburit en beundransvärd expansion eller förändring under året.”

–  Hälsa och säkerhet går alltid först, inget snack om saken. Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer noggrant och våra kunder har stor förståelse för att vi nu behöver avvakta med vissa typer av uppdrag, säger Fredrik Linnér.

Nu sätter Fredrik Linnér sina förhoppningar till en bra vår, där många bokar hjälp med säkra ROT- och RUT-arbeten som kan utföras ute i friska luften, utan nära sociala kontakter. –   Vi har fortfarande många

LASERA MERA

SATSA PÅ SILVER

Färgsätter och skyddar din terrass mot fukt, sprickbildningar, gråning och skadlig ljusnedbrytning. Speciellt utvecklad för tryckimpregnerat trä.

Passar såväl nytt som gammalt trä och både terrasser, bryggor och utemöbler. Ger dig en vackert silvergrå, behaglig altan som varar och bevarar.

* Gäller Jotun DEMIDEKK Terrasslasyr 24/4–10/5 2020. Ord. pris från 229:-. Gäller för dig som är eller blir medlem i Mitt Colorama. Lokala avvikelser kan förekomma. Med reservation för slutförsäljning. ** Gäller t.o.m 10 maj 2020. Lokala avvikelser kan förekomma.

* Gäller SiOO:X Träskydd Altan 24/4–10/5 2020. Ord. pris från 319:-. Gäller för dig som är eller blir medlem i Mitt Colorama. Lokala avvikelser kan förekomma. Med reservation för slutförsäljning. ** Gäller t.o.m 10 maj 2020. Lokala avvikelser kan förekomma.

Kungälv

Partille

Göteborg

Mölnlycke

Stenkullen

Askim

Angered

Teknikergatan 7 0303-630 40

Mellbyvägen 33 031-340 05 70

Danska Vägen 96 031-337 55 50

Hönekullavägen 21 031-88 56 88

Färgvägen 6 0302-222 45

Sisjövägen 49 031-748 47 30

Salviagatan 1 031-797 44 40

medarbetare som är friska, utanför riskgrupp och som nu väntar på att få klippa gräs och häckar, bygga altaner eller måla. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu


LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 APRIL 2020 AKTUELLT

9

KRÖNIKA

Med tekniken till hjälp

Att hålla kontakten med sin arbetsterapeut eller fysioterapeut trots isolering har blivit möjligt tack vare viedosamtal, någon som fallit ut väl hos patienterna hittills.

Nu när det inte är så självklart att träffas har tekniken kommit till vår undsättning. Många som sitter i karantän plockar fram mobiler och datorer och videochattar istället för att träffas och kreativa lösningar att se varandra utan att träffas dyker upp här och var. Så också på Active primärvårdsrehab som man finner i Landvetter, Göteborg, Kinna och Kungälv.

På corona-avstånd i närområdet

S BILD: ACTIVE

Nu erbjuds patienterna möjlighet till videosamtal för till exempel uppföljning, genomgång av träningsprogram, samtal med mera. Detta har slagit väl ut hos de som ofta använder tekniken som hjälpmedel. Men även de som är lite teknikosäkra men ändå vågat prova har blivit förvånade över hur enkelt det är. –  Vi på Active erbjuder hjälp med att installera appen och instruerar i användningen av den, säger enhetschef Forouzan Dehghani. Hon är legitimerad arbetsterapeut på Active Landvetter och en av dem som aktivt söker lösningar på problemet att deras patienter inte får eller vågar komma till dem. Det finns många fördelar med videosamtal som gör att denna form av patientmöte kan vara här för att stanna. Det spelar ju ingen roll var man befinner sig rent geografisk för ett videosamtal. Man kan vara på semester och ändå behålla kontakten med sin arbetsterapeut eller fysioterapeut. Det kanske till och med är så att man flyttat men inte vill släppa den relation man byggt upp och då fungerar i många fall videosamtalet utmärkt. NU ÄR DET inte alla patienter och alla tillfällen då ett videosamtal är det bästa lösningen och då erbjuder Active hembesök och utomhusträningar. –  Det är viktigt att stryka under att vi på Active följer Folkhälsomyndighe-

Anneli Virenhem, vd på Active.

ternas rekommendationer ytterst noga, säger Forouzan bestämt. För vissa grupper, till exempel strokepatienter, är det noga att rehabträningen följs och Forouzan och hennes kollegor gör sitt yttersta för att alla ska få deras hjälp under rådande omständigheter. –  Vi ser en stor vårdskuld som kommer att drabba samhället när covid-19krisen är över, säger Anneli Virenhem, vd på Active. –  Många som avstått sin rehabilitering, har ökade problem med smärta och värk, inställda operationer och framförallt den psykiska hälsan som vi känner blir mer och mer påverkad av allt som sker just nu. Med oro för sig själv, nära och kära, arbetslöshet, isolering och depression. Mycket av detta kan vi inte lösa trots digital teknik   –  de flesta symptom kräver att patienten kommer till oss för manuella behandlingar. –  Men samtal via videolänk är ju fantastiskt bra för de som söker stöd hos oss och mår dåligt. Här kan man prata med våra terapeuter som är utbildade inom psykisk hälsa på ett enkelt och smidigt sätt trots isoleringen vi nu befinner oss i. JENNY HEIN redaktionen@lokalpressen.eu

 lår mig ner i myssoffan för att bläddra igenom Aftonbladet denna tisdagskväll. Fastnar strax för en artikel som skildrar Ingrid 78 år, ute på sin sedvanliga rollatorpromenad där en utfälld tumstock spelar en finurlig roll. För att markera för andra att det rekommenderade ”corona-avstådet” ligger runt en och en halv till två meter får tumstocken fungera som en gammaldags ”stingpinne”. Följande dag tar Partilleflanören givetvis med sig kameran för att i sin roll som ”grävande journalist” kolla upp hur folk som är under rörelse i närområdet sköter det här viktiga med avstånd för att undvika smittspridning.

FÖRST SLÅS JAG av att promenadstrå-

ken är ganska glest befolkade så här vid lunchtid tills jag möter cyklister, stavgångare och även människor under utomhusarbete eller hussar och mattar med sitt hundrastande. Samtliga kategorier undviker givetvis närkontakt på ett väldigt föredömligt sätt. Som förbipasserande hundälskare gäller det givetvis även för mig att lägga sordin på impulsen att närma mig hunden för att klappa djuret och kanske komma alldeles nära ägaren. Ett ansvarfullt sätt att hantera kontakt med andra människor som också är flanörer i vår vackra hembygd är således väl förankrad och även välsignad

av smittskyddskunniga i våra svenska myndigheter. Våra inhemska specialister har gått ifrån trenden med helt nedstängda stadsmiljöer som flera andra europeiska länder har förespråkat. Detta halvöppna samhälle som vi valt har faktiskt mött oförstånd och höjda ögonbryn från press samt sociala medier i de flesta av våra grannländer. VI KAN TA Finland som ett exempel på

ett civilsamhälle med välfyllda förråd av material som vår sjukvård tydligen har akut brist på med nödvändiga andningsmasker och skyddskläder samt visir i mängd på lager. En av faktorerna som ibland kommer upp på kurser i prepping (ungefär: ”förbered dig på det värsta men förvänta dig det bästa”) som jag har deltagit i är en kommuns skyldighet att ha flera veckors lager av förnödenheter för de medborgare som inte har så lätt att ”ta hand om sig själva”. Denna förberedelsefas oavsett om det är på kommunal eller individuell nivå gäller alla typer av katastrofer i samhället där pandemier bara är ett av flera tänkta hot mot civilsamhället. En orsak till att vårt land har sänkt garden mot snabba omställningar för att parera globala hotfulla nödlägen är troligen att vi haft fred i över 200 år. Ett faktum som vi svenskar givetvis är mycket tacksamma för, men så har verkligen inte varit fallet för våra nordiska grannländer.


10

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 APRIL 2020

SPORT

Sävedalens AIK ser framåt trots bistra tider Pågående coronakris påverkar alla och på så många olika sätt. Det gäller inte minst våra idrottsföreningar där det dagligen rapporteras om inställda tävlingar, förändrade träningsrutiner och stora ekonomiska problem. En förening som drabbas hårt rent ekonomiskt är Sävedalens AIK som framför allt påverkas av att Göteborgsvarvet ställs in. En stor del av klubbens intäkter består nämligen av de varvspengar som Göteborgs Friidrottsförbund delar ut till föreningar dels efter idrottsliga prestationer och dels efter hur stor funktionärsinsats klubben bidrar med. –  Det är mycket pengar och väldigt viktiga intäkter för oss, säger Bengt Lanngren som är ordförande i Saiks friidrottssektion. De uteblivna pengarna kommer att påverka verksamheten både innevarande år och kanske ännu mer 2021. –  Vi försöker nu få klarhet i vad som gäller. Ersättningen för 2020 är redan beslutad så den ser det ut som vi får men nästa år har vi ingen aning om men det ser verkligen dystert ut. När det gäller funktionärsersättningen tappar vi ungefär en halv miljon redan i år, säger Bengt Lanngren. Saiks stora tävling, Sävedalsspelen, som arrangeras i juni varje år blir med stor sannolikhet inställd. Premiärloppet är redan inställt och i och med

BILD: LEIF LUNDVALL

En grupp aktiva födda 2006 inför ett av många träningspass. Tränarna på bilden är Mathias Sönmör och Mikael Bentblad och dessutom syns de två löparna Robin Sjöberg-Noping och Jonathan Johansson.

att dessa två arrangemang ställs in försvinner ytterligare två intäktskällor. Åtgärder har självklart fått vidtas för att den försämrade ekonomin inte ska gå ut över verksamheten alltför mycket. Bland annat har permitteringar gjorts av kanslipersonal, träningsgrupper har slagits ihop, läger har ställts in och inköp av material har begränsats. –  Vi kommer absolut att klara oss igenom detta men det kommer att skäras ner precis överallt och då förhoppningsvis

så lite som möjligt. Vi går efter principen ”många bäckar små”, när det gäller besparingarna och det är viktigt att alla i klubben hjälper till i det här läget. Nu gäller det att vara förändringsvillig, finurlig och kreativ, säger klubbchefen Gunnar Axlid som själv är deltidspermitterad. KLUBBEN HAR OCKSÅ vidtagit åtgärder när det gäller att undvika smittspridning och följer självklart regeringens beslut och de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten kommer med.

FAKTA

SAIK Framstående elitaktiva i Sävedalens AIK just nu: Andreas Kramer, Sara Christiansson, Linn Söderholm, Vidar Johansson, Leo Magnusson, Malin Strand, Lisa Bergdahl, Amélie Svensson, Leo Frid Göransson, Simon Lanngren, Gaël de Coninck, Jakob Rahm, Anastasia Denisova, Molly Broback, Matilda Ekenberg, Senna Ohlsson, Stina Pettersson, Arviv Bacteman med flera. Exempel på kommande elitaktiva: Helmi Hjortbäck, Noortje Thien Berglin, Erik Jälknäs, Erik Guander och Maud de Coninck

Grunderna i spjut- och diskuskastning gås igenom.

Träningarna kan bedrivas nästan som vanligt men ska ske utomhus så mycket som möjligt. Föräldrar och andra ska inte följa med in i Vallhamra Sportcenter och många lämnar sina barn och ungdomar nere vid grinden eller på parkeringen. På träningarna är det så klart viktigt att hålla avstånd och att undvika övningar där man delar redskap. –  Friidrottsskolan under påsklovet var helt utomhus och det kommer den att vara även i sommar. Många tävlingar är

inställda så det är ovant för de aktiva. Hur det blir med SM vet vi inte än och även EM, där åtminstone fyra av våra aktiva skulle ha stor chans att få vara med är osäkert, säger Bengt Lanngren. SÄVEDALENS AIK ÄR en välmående och välskött förening och består av de tre sektionerna orientering, skidor och friidrott. Friidrotten har sin hemvist på Vallhamra IP och har år för år tagit steg framåt och är sedan lång tid tillbaka en av distriktets största klubbar med stjärnor som Andreas Kramer, Sara Christiansson och Linn Söderholm. Föreningen är stor och uppåt 700 personer är aktiva på något sätt. –  K lubben växer så det knakar och sedan i somras har vi ökat med 20 procent och det kommer vi säkert att göra i år också. Vi har kortat alla väntelistor och fått många nya tränare, säger Gunnar Axlid som också är klubbens verksamhetsutvecklare. Sävedalen har länge och med all rätt setts som en framgångsrik löparklubb och det är den absolut fortfarande. Ambitionen är nuförtiden också att satsa på alla friidrottens grenar. Bra förutsättningarna för det finns, inte minst tack vare den sex år gamla och mycket populära Vallhamra


11

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 APRIL 2020

KULTUR

Idrottshall på kullen. –  Vi tar steg framåt i teknikgrenarna och nu har vi många duktiga hoppare och kastare också, säger Gunnar Axlid På Vallhamra IP, har förutom Saik, också Sävedalens IF, Partille Hockey och Partille Konståkning sin bas. Aktiviteten är sprudlande hög året om och en vanlig vardagskväll så här års vimlar det fullkomligen av aktiva och tränare. Ändå är inte allt frid och fröjd. Föreningarna har stora önskemål om förbättringar på idrottsplatsen och önskemålen rör framför allt fler och bättre ytor att träna och tävla på. NÄR DET GÄLLER löparbanorna har underhållet varit eftersatt i många år och en grundlig upprustning är nödvändig. –  Det lappades och lagades lite grann förra året men banan som kommunen hyr av Partillebo och som byggdes för väldigt många år sedan har stora brister och är helt enkelt slut, säger Bengt Lanngren. Glädjande är ändå att det just nu byggs en riktig kastbur i östra halvcirkeln på friidrottsbanan och att det gjuts nya kastringar både för kula och diskus. –  Det är jättebra. Bättre förutsättningar för kastarna är något vi önskat i flera år, säger Bengt Lanngren. Dessutom har bidrag sökts av kommunen för att mål- och speakertornet ska kunna bygga om och bli större. Tanken är att tornet, som används både av fotbollen och friidrotten, kommer att göras om av byggprogrammet på Partille Gymnasium. Andra stora och mycket angelägna önskemål från framförallt fotbollens sida är en riktig läktare och belysning på A-planen. De fyra idrottsföreningarna som har sin bas på Vallhamra kommer tillsammans att växa med ett tusental medlemmar de närmsta fyra åren. Nu har de tillsammans också arbetat

Månadens boktips från biblioteket Bibliotekarierna på Partille bibliotek tipsar i slutet av varje månad om två läsvärda böcker. Den här gången är det Monica Vahlén som vill uppmärksamma debutboken ”Asymmetri” som bland annat handlar om västvärlden kontra mellanöstern. Och hon tipsar även om reportageboken ”OK, Amen” med ultraortodoxa judar i fokus. 13-åriga Alva Sjöström och 14-åriga Beatrice Amundin har redan hållit på med friidrott i många år. De gillar alla grenar men Alvas favorit är stav och Beatrice tycker allra bäst om häcklöpning.

fram en vision för södra Vallhamra IP, d v s området ner mot Ugglumsleden. Förslaget kommer att presenteras inom kort för tjänstemän och politiker. –  Utifrån de behov som föreningarna har redovisat, har vi tagit fram ett förslag som vi kallar vår vision för det området. Vi har även låtit en arkitektfirma skissa på det hela, säger Karl-Johan Canestedt från Sävedalens IF. FÖRSLAGET INNEFATTAR konstgräs

på rugbyplanen, omklädningsrum och uppvärmningshall för hockeyn och konståkningen, utegym och föreningsutrymmen med mera. –  Det är ett spännande projekt som alla föreningar gått

ihop om och som ytterst syftar till att vi på ett ännu bättre sätt ska kunna ge våra ungdomar och även andra målgrupper en meningsfull fritid, säger Karl-Johan Canestedt som samordnar hela projektet. Saiks ordförande Bengt Lanngren är trots dessa tider med försämrad ekonomi och önskemål om förbättringar av Vallhamra IP optimistisk inför framtiden. –  Samarbetet mellan de olika föreningarna fungerar alldeles utmärkt på Vallhamra IP och jag känner mig väldigt trygg i vad vi håller på med inom friidrotten speciellt när det gäller ungdomsverksamheten, avslutar han. LEIF LUNDVALL leif.lundvall@gmail.com

”Asymmetri” av Lisa Halliday Ung redaktionsassistent träffar äldre berömd författare och de inleder ett förhållande. Romanen har blivit omtalad, delvis för att författaren har haft en relation med den amerikanske författaren Philip Roth. Parallellt löper berättelsen om Amar, kurdisk-amerikansk ekonomiprofessor som fastnar i tullen på Heathrow under Irak-kriget trots att han är amerikansk medborgare. Vad har de två för beröringspunkter med varandra? En mycket uppmärksammad debut som undersöker maktförhållanden både privat och i västvärlden kontra mellanöstern. TIPSARE: MONICA VAHLÉN

Östra kurvan. Här byggs det och snart kommer det att finnas helt nya förutsättningar för diskuskastare och kulstötare.

”OK, Amen” av Nina Solomin Jag såg Netflixserien ”Unorthodox” som utspelar sig bland chassidiska judar i New York och ville veta mer om den sektliknande grupp med ultraortodoxa judar som slagit sig ner i den urbanaste av städer och hittade denna bok skriven av en svensk judinna som levt nära dem. De lever efter strikt religiösa regler och avvisar till en början hennes försök till kontakt. Efter månader av fruktlösa försök lyckas hon så småningom hitta en väg in i deras värld. Detta är en mycket intressant reportagebok om en värld väldigt främmande för oss. TIPSARE: MONICA VAHLÉN


12

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 APRIL 2020

SPORT

Ungdomar i Partille IF håller ugnarna varma hos Cederleüfs & Svenheimers Viljan att hjälpa lokala företag syns i Partille, och nya innovativa lösningar dyker upp. Partillebon Björn Nilsson, 51, är sedan många år tillbaka fotbollstränare i Partille IF. När krisen nådde en av sponsorerna, Cederleüfs & Svenheimers, såg han en möjlighet för klubben att betala tillbaka. Coronapandemin påverkar föreningsverksamheter över hela landet, och Partille är inget undantag. –   Det blir färre fotbollsmatcher och andra sammankomster. Att vara socialt distanserad till personer man älskar, och delvis till idrotten, det är otroligt tråkigt, beskriver Björn Nilsson. Som det inte vore nog med tråkiga besked har man dessutom fått ställa in årets PIF-cup, som är en av föreningens största inkomstkällor. Nilsson bekräftar att de knappa resurserna gjort sig påminda. –  Vi lever i grymt intressanta tider. Ingen av oss har upplevt det här innan. Självklart blir det ekonomiskt kännbart för små kvartersföreningar som oss, säger fotbollstränaren. Trots föreningens egna bekymmer med restriktioner och inkomstförluster, väcktes viljan om att bidra. –  Cederleüfs & Svenheimers

har länge varit sponsorer till oss, så samarbetet fanns där sedan tidigare. Vi fick nys om att deras försäljning minskat och att det är ansträngt för verksamheten då man fått permittera och säga upp personal. Jag tänkte att vi måste hjälpa till, eftersom de alltid varit så vänliga och hjälpsamma mot oss, förklarar han. BJÖRN NILSSON BERÄTTAR att re-

aktionerna från både kunder och deltagare har varit enbart positiva. –   Vi har fått massvis med kommentarer och hejarop på sociala medier. Kunderna är, som förväntat, mycket nöjda. Produkterna från Cederleüfs & Svenheimers håller hög standard. Många undrar när vi kommer till deras område. Det är kul med så starkt intresse, säger han. Projektet är inte bara win-win utan det finns en tredje fördel. Äldre och andra riskgrupper

FAKTA

Brödleveranser av Partille IF Sedan början av april månad ingår Partille IF ett samarbete med Cederleüfs & Svenheimers, där aktiva i föreningen erbjuder hemkörning av bageriprodukter. Beställningar tas emot via föreningens Swish-nummer senast torsdagar kll. 22.30 för leverans under kommande lördag mellan 07.00 och 09.00. Intäkterna, stora som små, delas lika mellan de två lokalt förankrade verksamheterna. Mer information finns på föreningens Facebooksida eller på Instagram, @partille_if_fotboll.

Filip, Vincent och Hampus, födda 2006, är tre av spelarna som hjälpt till.

slipper gå ut på offentliga ställen när de ska handla bröd, och minskar därmed den sammanlagda exponeringen för smitta. Anna Pennbrant, vd för Cederleüfs & Svenheimers, vittnar om ett mycket lyckat koncept. –  Kunderna, som många tillhör en riskgrupp, är väldigt nöjda med upplägget. De gillar att vi stöttar ungdomar och de ser sin chans att hjälpa oss, ett lokalt bageri, i dessa tider, säger hon. Dessutom har rekryteringen av fotbollsungdomar visat sig

BILD: BJÖRN NILSSON

Rykande färskt bröd packas för leverans.

» Situationen försvårar saker för oss alla, men vi kan inte lägga oss ner och dö. Förr eller senare kommer det blåsa över, och då hoppas jag att samarbeten som dessa fortgår.« effektiv för brödleveransens tidsomfång. –  Hade vi gjort det själva med egen bil och vår personalstyrka hade leveranstiden varit mycket längre. Kanske hade kunderna inte fått sina frukostfrallor förrän till lunch, berättar Pennbrant. Hur förhåller sig en idrottsförening, som Partille IF, till coronaviruset? –  Inom idrotten har vi samma förhållningssätt som alla andra. Vi uppmanar våra medlemmar att lyssna på Folkhälsomyndig-

hetens direktiv och hålla avstånd, så gott det går, berättar han. Fotbollstränaren har, trots allt, en optimistisk framtidsbild för både samhället och föreningen. –  Situationen försvårar saker för oss alla, men vi kan inte lägga oss ner och dö. Förr eller senare kommer det blåsa över, och då hoppas jag att samarbeten som dessa fortgår, säger Nilsson. ELLEN NILSES ellen.nilses@lokalpressen.eu


13

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 APRIL 2020

KONSUMENT Inställd resa

nämnden. Se tidigare svar om hemsida.

Fråga: Jag har köpt en reguljär flygresa hos en resebyrå. Beställde också avbokningsskydd 2x400 kronor. Nu i dessa Coronatider ställde flygbolaget in resan och jag får tillbaka pengar men inte för avbokningsskyddet. Varför?

Cykel stulen Fråga: Hade lämnat in min cykel för att göra iordning den nu inför min cykelsäsong. Verkstaden hade inbrott och naturligtvis var det bland annat min cykel som blev stulen. Han som har verkstaden ville att jag skulle kontakta mitt försäkringsbolag och så skulle han betala självrisken. Vad händer om mitt försäkringsbolag inte betalar ut ersättning eller om den är så låg att jag inte kan köpa en ny cykel?

FÖRVÅNAD

Svar: Avbeställningsskydd eller avbokningsskydd är en sådan avgift som resebyrån får behålla vid inställda flyg. Så tyvärr de pengarna kan du inte kräva att få tillbaka.

Fått ny telefon

LEDSEN CYKLIST

Fråga: Har haft problem med min nya mobiltelefon. För varje gång som jag gjort en reklamation har jag fått en inbytestelefon. Detta har blivit

Ångervecka är ett gammalt uttryck och finns egentligen inte. Numer pratar vi om öppet köp, vilket varje affär själva bestämmer över. flera inbytestelefoner och när jag vill häva köpet säger de att eftersom jag fått nya telefoner kan jag inte häva köpet. Har jag inte rätt att häva köpet efter två försök att laga samma fel? MYCKET MISSNÖJD

Svar: Eftersom de vid varje fel, som varit av samma karaktär byter in telefonen

GAMMAL MEN INTE SENIL

Svar: Ångervecka är ett gammalt uttryck och finns egentligen inte. Numer pratar vi om öppet köp, vilket varje affär själva bestämmer över. Den enda gång vi har en lagstadgad ångerrätt är när vi handlar på distans. Till exem-

NY E! ÄGAR

MAUD ÖHLUND Konsumentrådgivare

KONSUMENTFRÅGOR TILL MAUD Maud Öhlund är konsumentrådgivare och arbetar på Konsument Göteborg, som erbjuder även dig i Partille kommun rådgivning. Är det något du undrar? Ring 031-368 08 00 för telefonrådgivning måndag – torsdag kl. 9.00 – 12.00 eller skicka ett mail till konsumentfraga@kom.goteborg.se.

Dagens lunch

85:-

Per Nyberg Floda

Mån – fre 11 – 14.30

ORTOPEDISKA INLÄGG EFTER AVGJUTNING: För dig som tränar, står och går mycket och önskar komfort och stabilitet • För dig som vill ha perfekt passform som avlastar och fördelar tryck • För dig som vill förebygga fotproblem såsom hälsporre, hälsprickor mm

Endast mottagning efter tidsbokning TEL. 0768-868865

Svar: Jag kan hålla med dig att det var en konstig historia. Du har gjort en reklamation, fått den godkänd och företaget har gjort en återbetalning. I och med det är det hela avslutat och du kan inte bli återbetalningsskyldig. Du får ta en kopia på räkningen, skriv ej betalningsskyldig och skicka tillbaka till företaget. Hänvisa till att affären är avslutad i och med att du fick en återbetalning. Skulle företaget hävda att du ska betala kan du gå vidare och göra en anmälan till Allmänna Reklamations-

Fråga: Detta är en konstig historia. Jag köpte däck via nätet. Efter en säsong (cirka 300 mil) var de väldigt slitna. Jag är en försiktig bilförare så jag tyckte det var konstigt. Gjorde en reklamation och skickade tillbaka däcken. Företaget betalade tillbaka vad jag betalat minus en summa för att jag trots allt använt dem. Jag tyckte det var helt okej och var nöjd och glad. Nu cirka fyra månader senare får jag ett krav från företaget på återbetalning av det jag fått. Leverantören hade inte godkänt reklamationen utan ansåg att jag orsakat slitaget. Min fråga är kan jag

Fråga: Jag har gjort ett köp som jag ångrar. När jag ville lämna tillbaka det jag köpt i affären sa de att de inte hade öppet köp. Har jag inte alltid rätt att ångra mig när jag köpt något?

Boka tid för kostnadsfri konsultation av ortopedskotekniker 40 års erfarenhet

FÖRSIKTIG BILFÖRARE

Krav på återbetalning

Ångervecka?

PRISEXEMPEL Inlägg efter avgjutning fr. 1500 kr • Skoreparationer och ortopediska skoändringar

bli återbetalningsskyldig för detta? I min värld var affären slutförd då jag fått det hela godkänt och pengar tillbaka.

pel på internet, postorder, via telefon eller utanför affärslokal. Om du blir uppringd av en försäljare har du ångerrätt eller om någon utanför en affär börjar prata med dig och sen tar med dig in i affären. Är du osäker om du får lämna tillbaka en vara du köpt är ett bra tips att alltid fråga innan du betalar i kassan.

skulle jag vilja säga att det räknas som ett lagningsförsök. Om de inte vill gå med på hävning kan du göra en anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden. Gå in på deras hemsida arn.se titta under fliken konsument så hittar du den information du behöver för att göra en anmälan. Det är kostnadsfritt. Dock måste du göra anmälan inom ett år från första gången du klagade.

Svar: Om ditt försäkringsbolag betalar ut lägre än vad en likvärdig cykel kostar kan du begära skadestånd av verkstaden. Annars är det inte troligt att du kan kräva mer än självrisken. Om det inte visar sig att ägaren av verkstaden slarvat med låsningen eller inte gjort tillräckligt för att förhindra inbrott.

LÅS NYCKLAR LARM PASSERSYSTEM KASSASKÅP Allt inom lås till hem och företag

Be

stä

ll o

nlin

ep

å

li

n w.o ww

se

za.

iz nep

Göteborgsvägen 27, Sävedalen Tel. 031-26 12 38 | Mån – fre 11 – 00, lör – sön12 – 00

Vi finns på Göteborgsvägen 32, Sävedalen Öppet: måndag – torsdag 8 – 17, fredag 8 – 14.30 Lunchstängt 12.30 – 13.15 Telefon: 031- 380 69 20

nokas.se


14

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 APRIL 2020

MOTORSPECIAL Säljstart för helt nya Seat Leon Nysläppta Seat Leon blir märkets mest avancerade modell någonsin. Den fjärde generationens Leon erbjuder mer bränslesnåla motorer, uppkoppling och assistanssystem på högsta nivå med enastående prestanda och inspirerande design. Sedan 1999 har Seat Leon varit en grundpelare i märkets modellutbud och varit en viktig komponent i Seats resa mot att

vara Europas snabbast växande bilmärke. Leon har inte enbart bidragit med volym utan har också varit en drivande inno-

vationskraft och varje generation har varit i spjutspetsen för teknik, design och säkerhet. Investeringen i utvecklingen av den nya generationens Leon har varit den största någonsin, vilket har möjliggjort att märket nu lanserar sin mest avancerade bilmodell. –  Nya Leon är en mycket viktig modell för Seat på den svenska marknaden. Leon har under lång tid varit vår bäst säljande modell, med närmare 30  000 sålda bilar och med oerhört nöjda och lojala bilägare, säger Per Brinkenberg, märkeschef för SEAT Sverige, i ett pressmeddelande och fortsätter: –   Nya Leon kommer starkt bidra till vår fortsatta tillväxt i Sverige och stärka vårt varumärke. Vi räknar med att försäljning till privatpersoner men framförallt till företag kommer att öka kraftigt. Nya Leon passar den svenska marknaden perfekt. Bränsleeffektivitet har varit en av hörnstenarna vid utvecklingen av nya Seat Leon. Modellen erbjuder hela fem stycken avancerade drivlinor. Vid försäljningsstarten finns, förutom effektiva bensin- och dieselmotorer, även en elektri-

fierad motor med mildhybridteknik, för ökad komfort och lägre förbrukning. Nästa steg i elektrifieringen av nya Seat Leon kommer under sommaren när försäljningen av en avancerad plug-in hybrid startar. UNDER HÖSTEN 2020 släpps ytter-

ligare ett hållbart och kostnadseffektivt motoralternativ som drivs på komprimerad fordonsgas (CNG). Med 100 procent biogas i tanken blir färden helt fossilfri.

–  Nya Leon är verkligen en helt ny bil, den bästa Leon som tillverkats hittills. Den är större, säkrare, uppkopplad, miljövänlig, trygg och mer praktisk än någonsin. Jag rekommenderar alla svenska bilspekulanter att provköra nya Leon hos en av våra SEAT-återförsäljare. Den kommer att överträffa förväntan”, säger Edward Kairenius, försäljningschef Seat Sverige. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

FIXA BILEN inför sommaren

Boka en Ditec® Lackskyddsbehandling fr. 3.995:så bjuder vi på övernattning på herrgårdshotell! Erbjudandet gäller för 2 personer.

Vi servar och reparerar alla bilmärken. Snart är det också dags att sätta på sommardäcken. Vi gör gärna jobbet och har även däckhotell. Behöver du nya däck och fälgar fixar vi det också. Välkommen!

KLINGBERG & FORSBERGS BILSERVICE AB Järnstångsvägen 45-47, Partille Tel 031-44 43 20

Göteborgsvägen 48, Sävedalen | Tel. 031- 44 85 00 info@nicecargbg.com | www.nicecargbg.com


15

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 APRIL 2020

Välkommen till Möller Bil Göteborg.

Audi A5 Sportback har uppdaterats. Till perfektion.

Privatleasing från 3.495 kr/mån. Audi A5 Sportback, 45 TFSI Proline advanced 245 hk quattro® S tronic. Bränsleförbrukning blandad körning 7,6–8,0 l/100 km, CO2 -utsläpp 172–182 g/km (NEDC 150–153 g/km). Miljöklass

Euro 6d TEMP. Förmånsvärde netto/mån vid 50% marginalskatt. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller försäljning till juridiska personer. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker. 24 mån avtalstid, 1000 mil/år, inkl. serviceavtal.

Privatleasing från 2.295 kr/mån. Audi A1 Sportback Pris från ca 229.600 kr

Audi A1 Sportback, 30 TFSI 116 hk Proline. Bränsleförbrukning blandad körning 5,5 l/100 km, CO2 -utsläpp 125 g/km (NEDC 111 g/km). Miljöklass Euro 6d TEMP. Audi Privatleasing 36 mån, 1.000 mil/år, 0 % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (jan 2019). Övermil och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Bilen på bilden är extrautrustad. Gäller ett begränsat antal bilar.

Privatleasing från 2.495 kr/mån. (36 mån) 2.595 kr/mån. (24 mån) Audi A3 Proline Pris från ca 283.100 kr

Audi A3 Sportback, 35 TFSI 150 hk Proline.Bränsleförbrukning blandad körning 6,3 l/100 km, CO2-utsläpp 142 g/km (NEDC 119 g/km) Miljöklass Euro 6d TEMP. Audi Privatleasing 36 mån, 1.000 mil/år, 0% särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (jan 2019). Övermil och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Uppläggningsoch administrationsavgift tillkommer. Vi reserverar oss för eventuella ändringar/avvikelser. Bilen på bilden är extrautrustad. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker.

Möller Bil Göteborg Exportgatan 6, Hisings Backa Mån–fre 7–18, lör-sön 11–15 mollerbilgoteborg.se

Växel 031-393 99 00

Försäljning 031-393 99 20

Service 031-393 99 30

Reservdelar 031- 393 99 40


16

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 APRIL 2020

KRÖNIKA

I begynnelsen föds vi alla in i kaos

B

åda mina söner är födda på 80-talet. När min yngsta son kom till världen första december 1988 på Östra Sjukhuset kom dessa tankar till mig: ”I begynnelsen föds vi alla in i kaos” heter det. Detta blev tydligt för mig när min nyfödda son sov med sitt lilla huvud i mitt armveck. Första natten på jordevandringen med universums alla hemligheter invävt i sitt medvetande. Hans blick när ögonen öppnades hade sitt fokus bortom gestalterna och alla övriga objekt i närheten. En blick som såg bortom det triviala. Ett nytt liv hade tagit sin början och eftersom all energi (alltså även själva livsenergin) är i rörelse och i konstant omvandling kommer den till slut att manifesteras i det fysiska. En liten människa växer sig större. I och med det uppstår en hunger efter ledning, riktlinjer och regler. Ett motgift mot kaos kan det tyckas.

UTAN REGLER, RUTINER och traditioner skulle vi verkligen bli slavar – slavar under våra lustar. Så har evolutionshistorien lärt oss, särskilt tydligt enligt de bibliska berättelserna. Det är ändå i slutändan du som har att ansvara för dig själv och som ska reda ut och klara av ditt eget liv – ett liv

som ofrånkomligen också måste innefatta lidande och umbäranden, ideliga försök och misslyckanden. Kanske en strävan bortom det provisorium som vi många gånger uppfattar nuet som, liksom en tillfällig rastplats på den strävsamma vägen mot självförverkligandet. DEN MALMÖITISKE POETEN Jacques Wer-

up (1945 – 2016) uttrycker sig så här i ett av de senare verken från början av 2000-talet kallat ”Modell”: ”Vi försökte hoppa upp i farten, jag och mina barn Min döde far var där, vit, sorgsen. Illusionslöst betraktade han vårt övermod. Upp! I karusellens illuminerade rörelse var folk så vackra, så tätt inpå. Vi måste vänta på vår tur, tills hjulet omsider stannat. Då tappade vi lusten, försent- magin var bruten, folk steg av, stela, triviala. Som om vi vaknat ur en för tidigt bruten dröm. På så vis var det överallt; ett provisorium”

LARS THORELLI Gästkrönikör i Lokalpressen

INSÄNDARE/DEBATT Vad tycker du? Har du en annan åsikt eller något annat du vill lyfta fram? Maila till:redaktionen@lokalpressen.eu. Insändare måste vara oss till handa senast måndagar klockan 15.00 för att garanteras publicering samma vecka.

Sveriges ättestupa! Statsministern sa högt och tydligt på TV-nyheterna att när höjdpunkten av coronaviruset väller in över Sverige   –   troligen försenad av alla isoleringsåtgärder, så skall de unga få prioritet före de äldre som kan ha sockersjuka eller andra hälsoproblem! Alltså de som i många år har betalt sin skatt skall sättas sist i kön för vård även då de är i mest behov och de yngre har störst chans att överleva! Alla medborgare borde ha helt lika lika möjligheter till den sjukhusvård de är berättigade till! Detta är ett helt obefogat uttalande och folklig diskriminering! Nästa gång Ni röstar i val må det då bli för Folkpartiet-Liberalerna,

Kristdemokraterna eller Miljöpartiet. En man på Kungstorget sa: ”Allt som är fel i Sverige är flyktingarnas fel!”. Nej, det är de som bombars fel. Nu 8 länder praktiskt utplånade! Så har de mage att stänga sina gränser för flyktingarna. Sluta bomba – fred i världen! Som svensk-amerikansk medborgare gläder det mig att 65% av amerikanare i Sverige röstade för Bernie Sanders i premiärvalet! Det finns hopp för världen! PER-HUGO KRISTENSSON, SVENSK-AMERIKAN

Coop bluffar med poängen från påskhelgen I påskhelgen för två veckor sedan visade Coop i Partille upp skyltar i butiken att alla köp under helgen belönades med dubbla poäng. Tyvärr stämde det inte, på kvittot en vecka senare fanns det ingen dubblering i poängsal-

dot. En anmärkning till Coop centralt har ännu inte besvarats. Finns anledning uppmana andra kunder kolla sitt poängsaldo. ÅKE

KYRKOR

Välkommen till Svenska kyrkan i Partille!

Hemsida • www. svenskakyrkan.se/partille Facebook & Instagram • Svenska kyrkan i Partille

Vi ses på webben Gudstjänster 26 april-3 maj. Var med - hemifrån! allt med reservation för ändring efter pressläggning

Partille kyrka ••••••••••••• gamla kronvägen 36 sön 26/4 11.00 mässa Mattias Svenningsson sön 3/5 11.00 mässa Mattias Svenningsson Sänds på facebook • Svenska kyrkan i Partille

Vi går ut!

Tält-kapell på Kvastekulla

Barn och familj

På Kvastekulla griftegård finns nu ett stort tält för utomhusbegravningar.

Vi ses på lekplatsen Bävern i Partille Öppen förskola i Partille och Jonsereds församlingshem ses på lekplatsen Bävern bakom Kulturum. Ta med eget fika - vi tar med kaffe/te. Måndag och fredag kl.10.30-12. Barnvagnspromenad • Partille Vi ses tisdagar kl.10.15 framför Partille församlingshems stora entré, går längs Säveån och avslutar med en sångstund och en kopp kaffe/te utanför Partille församlingshem. Ta med eget tilltugg. Vid dåligt väder ställer vi in. Öppen förskola ute • Sävedalen Tisdagar och fredagar mellan kl.9.30-12.00 på vår fina inhägnade utegård vid Sävedalens församlingshem. Ta med eget fika! Vi öppnar lokalen för toabesök. Barnvagnspromenad • Sävedalen Vi träffas torsdagar kl.10 vid Sävedalens församlingshem, och utgår därifrån. Var och en tar med egen dryck och fika. Öppen förskola ute • Furulund Välkommen till lekplatsen vid Furulundskyrkan! Måndagar kl.13-16 och fredagar kl.10-14. Vi bjuder på kaffe och saft. Vi öppnar kyrkan för toabesök. Vi ses!

-Tanken är att man ska kunna använda tältet som ett kapell, fast utomhus. Vi vill kunna erbjuda anhöriga att ha begravningen ute - det kanske känns lite friare att vara tjugo personer utomhus än inomhus i dessa dagar, säger Sanna Björlin, kyrkogårdschef. Tältkapellet kommer inledningsvis att finnas kvar i två månader och bokas på samma vis som övriga lokaler, via församlingsexpeditionen, 031-340 42 30.

Behöver du hjälp? Prata lite? Välkommen att höra av dig. Volontärer hjälper till med inköp eller en promenad - vi håller lämpligt avstånd från varandra. Svenska kyrkans hjälptelefon: 031-340 42 05 Vardagar kl.10-12 och kl.15-17. Övrig tid telefonsvarare. Svenska kyrkans samtalstelefon: 031-340 42 02, vardagar kl.10-12, telefonsvarare övrig tid. Ett samtal gör gott när man inte får gå ut - ring och prata en stund om vädret eller hur du mår.

Furulundskyrkan •••••••••••••• timmervägen 2 sön 26/4 17.00 mässa Claes Josefsson sön 3/5 17.00 mässa Eskil Hofverberg Sänds på YouTube • EFS i Furulunds församling Öjersjökyrkan •••••••••••••••• hålsjövägen 40 sön tor

26/4 11.00 mässa Anders-Petter Sjödin 30/4 19.00 öppen himmel: hopp för en ny tid ! Anders-Petter Sjödin, Jill Kjellberg, Robert Berlevåg Sänds på facebook • Öjersjökyrkan

Sävedalens kyrka •••••••••• östra fjällvägen 1

sön 26/4 17.00 himmelrik • vad då tro? - flyttad från 19/4 Sänds på facebook • Sävedalen barn och familj ons 29/4 08.30 morgonmässa Sänds på facebook • Svenska kyrkan Sävedalen

Ansgarskyrkan ••••••••••••••• enedalsvägen 4 sön 26/4 11.00 mässa Alexander Dahlquist. sön 3/5 11.00 mässa Mattias Algotson Sänds på facebook • Svenska kyrkan Sävedalen Jonsereds kyrka och söndagsgudstjänster? Under maj månad så håller vi inga gudstjänster i kyrkan, utan går istället ut till våra äldreboenden i Jonsered och sjunger och spelar på utsidan.

Expedition för Svenska kyrkan i Partille • tfn 031-340 42 30 • partille@svenskakyrkan.se Kyrkogårdsförvaltning • tfn 031-340 42 10 • partille.kyrkogard@svenskakyrkan.se


17

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 APRIL 2020

FAMILJ DELA LIVETS ÖGONBLICK Dela med dig av och läs om alla livets viktiga händelser. På vår familjesida kan du gratulera födelsedagsbarn, välkomna nya liv, fira äkta par och hedra minnen. Skicka din hälsning till oss på redaktionen@lokalpressen.eu eller Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.

25 april

26 april

... 1980 utbröt en av de största arbetsmarknads­ konflikterna i Sveriges historia, då 14 000 offentligt anställda togs ut i strejk. Arbetsgivarna svarade med lockout och innan konflikten avslutades var 19 procent av dåvarande totala arbets­kraften i strejk eller lockout.

... 1986 drabbades reaktor 4 i kärnkraftverket i Tjernobyl i Ukraina av härdsmälta och explod­ erade klockan 01.23 på natten. Ett radioaktivt moln spreds med vindar över Europa, däribland särskilt Sverige. Orsaken till olyckan var en kombi­ nation av reaktortypens bristfälliga konstruktion och operatörsfel.

... 2015 utsågs Ebba Busch Thor till Krist­ demokraternas partiledare.

25 APRIL:

26 APRIL:

Markus

Teresia & Terese

Markus är ett romerskt och bibliskt mansnamn, namnet på en av evange­ listerna. Exakt vad Markus betyder är oklart; möjligtvis är det bildat av namnet på den romerska guden Mars. Markus var ett av de tre vanligaste romerska förnamnen. I Sverige var Markus mycket populärt i början på 1990-talet då det till och med var det vanligaste namnet bland nyfödda pojkar. Medel­ åldern på de som bär namnet idag är 32 år.

Teresia är ett kvinnonamn och en latinsk variant av Terese. Betydelsen är oklar. Namnet kan komma av de grekiska orden theran (jaga), theros (sommar, skörd) eller från den greki­ ska ön Thera. Namnet kom in i den svenska alma­ nackan 1865 för att hedra hertiginnan av Dalarna, som hette så.

KÄLLA: WIKIPEDIA

Den 25 april fyller alpinskidåkerskan Anja Pärson 39 år, låtskrivaren tillika forna Abba-medlemmen Björn Ulvaeus fyller 75 år och skådespelerskan Sofia Helin blir 48 år.

Terese är ett kvinnonamn som kommer från Thérèse, den franska formen av det grekiska namnet Ther­ esia. Namnet är vanligt för personer födda under 1980-talet. Det finns 42, mer eller mindre fantas­ ifulla, stavningsvarianter av namnet.

Den 26 april fyller längdskidåkerskan Ida Ingemarsdotter 35 år, programledaren Johan Anderblad 61 år och USA:s första dam, presidenthustrun, Melania Trump fyller 50 år.

Den 26 april är den 117:e dagen på året i den gregorianska kalendern och det återstår nu 249 dagar av året.

KÄLLA: SCB, WIKIPEDIA

KÄLLA: WIKIPEDIA

PREDIKOTURER

VALLHAMRAKYRKAN Gudstjänster endast via Youtube och närradio 88 MHz Söndag 26/4 kl. 11.00 Gudstjänst, Ingemar Helmner predikar Söndag 3/5 kl. 11.00 Gudstjänst, Daniel Thorvaldsson predikar Torsdagar 19.00 Öppet för bön, Daniel Thorvaldsson Ev. ändringar i programmet, se hemsidan. Oxledsvägen 4, Sävedalen

EQUMENIAKYRKAN SÄVEDALEN Vi har ställt om, läs på eqks.se!

Det kan de små detaljerna Det vara kan vara de vara små detaljerna Det kankan vara de små detaljerna Det de små detaljerna som som gör varje begravning unik - unik-- unik som gör varje begravning gör varje begravning unik som gör varje begravning Sö 26/4 11:00 en akt som blir ett ljust och vackert en akt som blir ett ljust och vackert en akt som blirsom ett blir ljustett och vackert en akt ljust och vackert GUDSTJÄNST minne att bära med sig. minne att bära med sig. minne att bäraatt med sig.med sig. "Den gode herden" minne bära Detnog kan betonas inte nog betonas hur Det kan hur betonas Johanna Bjurenstedt, Det inte kanDet inte nog betonas hur hur kan inte nog viktigt det är att ni som anhöriga Team: Sofia Löwenbrand. viktigt det är att som anhöriga viktigt det ärni att nisom anhöriga får det precis ni ni villsom ha det. viktigt det ärsom att anhöriga får det precis som ni vill ha det. får det precis som ni vill ha det. Sö 3/5 11:00 Vår kunskap, din trygghet får det precis som ni vill ha det. Helen Forsberg Cecilia Olausson GUDSTJÄNST Helen Forsberg Vår kunskap, dinkunskap, trygghet Cecilia Olausson Helen Forsberg kunskap, din trygghet Helen Forsberg din74, trygghet Cecilia Olausson hittar ossVår på Göteborgsvägen Sävedalen Cecilia Olausson NiVår "Vägen till Livet" Johanna Bjurenstedt. Team: Emelie Junsten.

vallhamrakyrkan.se

eqks.se

SERVICE & TJÄNSTER

HUS & HEM

MINDRE BYGGFIRMA

BYT KÖKSLUCKOR

Vi gör ombyggnader, renovering, badrum, fönsterbyte, altaner. ROT-avdrag. KECKAS Bygg. 0706-512 792, keckas@live.se

eller hela köket. Måttillverkade luckor, lådor och bänkskivor. Boka tid för hembesök med Västergårdens Kök. Tel. 0703-488 829. www.vastergardenskok.se Återförsäljare för Creoform

VÅRFINT I TRÄDGÅRDEN Klippning, rensning, plantering m.m. Ring Lottis Stålebo Trädgårdstjänst, 0708-58 11 44

Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke

Har du fem sekunder? På lions.se/hardutid kan du skänka din tid, oavsett hur lite du har. Bara genom att läsa det här så har du skänkt ungefär fem sekunder och vet nu lite mer om oss. Tack för din tid!

031-727 00 00 www.fjallmans.se Tel. 031-727 00 00 Ni hittar oss tel. påoss Göteborgsvägen 74, Sävedalen Ni hittar på Göteborgsvägen 74, Sävedalen Ni hittar oss på Göteborgsvägen 74, Sävedalen www.fjallmans.se tel. 031-727 00 00 www.fjallmans.se tel. 031-727 00 00 00 00 Tel. www.fjallmans.se 031-727 00 00 00 00 tel. 031-727 www.fjallmans.se Tel. 031-727 Tel. 031-727 00 00

www.fjallmans.se www.fjallmans.se www.fjallmans.se

Personlig begravning Vi hjälper dig att skapa en ceremoni som blir ett personligt avsked och ett fint minne. Med lång erfarenhet inom branschen och stor kännedom om området, hjälper vi dig med alla frågor inom begravning. Välkommen till Fonus!

VILL DU SYNAS HÄR? Kontakta Jan Larsson på tel. 0702-41 79 95 eller jan.larsson@lokalpressen.eu

Petra Roholt Kundrådgivare

Erik Bilén Kundrådgivare

Gamla Kronvägen 68c, Partille | 031 85 98 60 | Göteborgsvägen 3, Mölndal | 031 85 98 50 | fonus.se


18

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 APRIL 2020

KORSORDET TÄVLA OM SVERIGELOTTEN!

Namn: Lokaltidningen GB 01-2020 Bild: mostphotos.com

roligt i malmö varje år

fårunge

spela fiskeroll lina man fäster är ej drag i proffset

gnutta

ömsint kram renägare lämnar den som ej kan komma pappa som åker

papperskläm ma

sätta fyr sätta på prov

boknamn

ögo ndroppe

stor goja en som sköter andra

mostphotos.com surrar man med

blir rop mellan bergen

spädbarn avskeda som fota

brukar snön på våren

hissas segel i

styrdon

stark motvilja

en rå ociviliserad typ

nyponblomma

odelad

passa bra i laget

bogsera

spets

servar befäl

ponny på gotland liten och lätt

kines chokladböna

stärkande grönsak

är tonåringen

skum i badet

är ris som ros

hoppa

öppnas i göta kanal

kan hyvlas till mackan

pannkaka infiltratör

doja

hörs spela i gräset

stor ödla

grått väder

ä r hård i han d

vintersömn

grövre än san d

synligt skikt

em ils syster

del av pjäs

lång tid

kan vi ute på krogen bildar proffs

djur som fiskar lan do mråde nä ra vatten

saknar trötta är kran som ej droppar

får man aldrig några barn

sover björn i brukar tecknaren

vinglig bryggs te i

förvägra

© svenska korsord ab

Facit från nr 13 2020: Namn: Lokaltidningen GB 13-2020 Bild: azzu/fotomedia.se Konstruktör: Marie Nilsson

Lös korsordet och var med och tävla om Sverigelotten!

är sovskraja plats jösse om bord

GÖR SÅHÄR: Vi lottar ut Sverigelotten till en lycklig vinnare med rätt lösning av korsordet. Fyll i dina kontaktuppgifter nedan, skanna/fota och maila ditt svar till korsord@lokalpressen.eu eller klipp ut och posta hela sidan till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Säve­dalen. Det går också bra att lämna svaret i brevlådan på Göteborgs­vägen 88. Lösningen och vinnaren publiceras om två veckor. Vi vill ha ditt svar senast den 3 maj. VECKANS VINNARE: Vi säger grattis till Inge Axelsson i Sävedalen som lyckades lösa kors­ordet. Sverige­lotten kommer på posten!

pysslar man i på frit iden

h k a r i ä g

annat för alika jordlott

brukar ge uträttas utslag

f ä r h e n d h e

målas m ed

sträv päls

blir gaphalsen lätt

Namn:

vintersömn

man på täppan

Adress:

o rm och nyfiken typ

välja

sågrester

sjunger man själv har en liten biroll

slät och fin på ytan

ilsken

inte inne längre

kattfot

ytterplagg fosfor

hörs vårbäcken

slipas på kniv

Postnummer:

Ort:

dansa en skakig dans

å s h a s k a

torväder

brukar uppträda

ämnar

plötsligt

k o b j a n n g a r e r g a g s b v a r r a k a k r t a k u

hög smäll

från tveksam bru kar lurifax

ä r fina biffen slipas på kn iv

vanligt virke vid ån naken

båt som gått u n der

ses generad del av pjäs

m in dre gren

utan kurvo r

rysk kejsargemål

snurr- ä r den som inte iga i sitter huvudet inne

b y r j a a m ö a g a g a l l y l a e r o v v i i s t s t

scendraperi hörs m issar

lärosats

syno rgan

dra i skåne

pinnar i buren

gissa

rävbo

göra spetsig inte säker

inte svart

svä rso n

pluttiga

f s r u m i d å d t e s r i e r a s a t r o e v g s a p r v ä s d n a s m s t t v a r i m å g

azzu/fotomedia.se

sticker ut som en halvö

hoppar man långt i

kan spåman

gullig

tar det inte försikt igt

saknar klumpig

samlar seniorer leder bolag

stadsdim ma

del av ett träd

böjer sig lätt

okokt

kan man göra av kokt potatis

hörna

h m m a o t v s a i l ä t o g t f k n i o l e n n a d r y

ä r en oklippt buske

avsky

får svä ra ed i rätten

är man i par

blommar i vatten

kan tung börda med hjälp ful

bru kar angivare färdig

slås på ett rep vill ej gott

blåses av för i rinken

som räcker länge

är svänga knaper på kassa sjön

v r i s å k g r t n a j a l u t r k i c i g d frisk

skäll och gnäll

ett väger inte mycket envis

litet rådjur

benled kol i kem in

knådas i bageri

sätt att träna

g i g r y a m p l a i n ä n g e g

sommarplagg

läggs i rede

© svenska korsord ab


19

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 APRIL 2020 MELODIKRYSSET

Melodikrysset v.18 - 2 maj 1

4

2

3

5

6

THAI & SUSHIRESTAURANG

7 8

i Öjersjö Centrum (bredvid pizzerian)

9

AVHÄMTNING · TAKE AWAY

10

Lunch 99:–

11

12

13

Vardagar 11 – 14

Öppettider Tisdag – fredag 11 – 21 Lördag – söndag 12 – 21 Avhämtning eller ät hos oss.

Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdag i nästa vecka Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm

Melodikrysset vecka 18 – 2 maj

Namn:.....................................................................................................................................................

Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdagen veckan efter. Adress:................................................................................................................................................... Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm

Postadress:...............................................................................................................................................

Namn:

Tel. 031-25 25 09, 0737-35 09 09 www.ojersjothai.se

Adress: Postnummer:

FOTO TILL:

Verksamma i Partille i 24 år!

Körkort, ID, ID06, Visum, ateljé, ärrskador mm.

Drop in! 5 minuter! Företagsstäd Kontor • Trapphus Förskolor • Tandkliniker Storstäd • Flyttstäd Byggstäd • Hemstäd Sommarställe Golvvård • Mattvätt Fönsterputs 031-23 15 33 | 0704-10 86 78 info@alternativstad.se

031-23 15 33 | 0704-10 86 78 info@alternativstad.se

20 BILDER

• Takomläggningar • Snickeriarbeten • Plåtarbete • Egen tillverkning • Försäljning av era fönster med montage!

på en timma - Express! Beställ från minneskort, USB el. mobil.

169:-

www.ssfoto.se Göteborgsv. 84 Sävedalen 031 - 26 04 62

Brodalsvägen 1D, Partille info@jfgbygg.se Kontor 031-26 13 85 www.jfgbygg.se

Hos oss är alla bilar välkomna!

TRÄDFÄLLNING BIT FÖR BIT-NEDTAGNING BESKÄRNING STUBBFRÄSNING

Service/Reparationer AC-service Reperationsbesiktning (2:or) NU SÄLJER VI ÄVEN DÄCK! Nu med RUT-avdrag. Även bortforsling. F-skatt/försäkring. Ring Mattias för kostnadsfritt prisförslag

JM BILSERVICE Järnstångsvägen 31, Partille (mittemot Bilprovningen)

Tel. 031-336 82 80

0702-19 37 42 www.tradfallarn.se

Ledig plats! Ring Janne! Tel. 0702-41 79 95 jan.larsson@ lokalpressen.eu


20

LOK ALPRESSEN PARTILLE 26 APRIL 2020

, A R B A T ”BOR ” T S Ä B A L CYK 55 R N D R O E D A G IN V E JUL AS B

Betäll montering av din cykel. För mer info besök varuhus eller jula.se

299,-

Mountainbike Breaker 1.2 26” 006-381

1 699,-

99,Spara 30,-

7 499,Cykelställ 639-184

Spara 500,-

Bra till rimligt pris naf.no 11 maj 2019

149,Spara 50,-

Cykelhjälm 55-58

Elcykel E-legance 28” 36 V 10,4 Ah 005-018 Ord.pris 7 999,-

004-431 Ord.pris 129,-

249,-

249,-

Bygellås TY328 SBSC-godkänd

Spara 150,-

620-052 Ord.pris 199,-

1 799,1

Fritidsskor Finns i storlek 40-46 Cykelhållare Rymmer fyra cyklar 609-208

000-627 1. Fritidsskor dam Finns i storlek 36-41 000-634

Cykelhållare Rymmer upp till tre cyklar 609-209 Ord.pris 399,-

Välkommen till Jula!

Besök våra varuhus eller handla online på jula.se Gäller fr.o.m 2020-04-22 t.o.m. 2020-05-06. Priser inkl. moms. Med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel.

Inget kan stoppa dig nu!

Profile for Lokalpressen

Lokalpressen Partille nr 15 26 april 2020  

Lokalpressen Partille nr 15 26 april 2020  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded