__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PARTILLE

LOKALTIDNINGEN FÖR DIG SOM BOR I PARTILLE KOMMUN ÅRGÅNG 6 NR 14 19 APR 2020

AKTUELLT

Dags att vaccinera sig Två fästingbussar ska få ännu fler att skydda sig mot TBE. SIDAN 4

SPORT

BILD: SÄVEDALENS HK

SHK kvar på tronen

Trim-SM i handboll ställs in – SHK fortfarande veteranmästare.

VI ÄLSKAR MÅNDAGAR

SIDAN 6

SIDAN 4

BILD: ULF MAGNUSSON

FÖRSÄLJNING & REPARATIONER • • • • •

Persienner Plisségardiner Lamellgardiner Rullgardiner Markiser + vävbyte

HEMSTÄD · FLYTTSTÄD VISNINGSSTÄD

Svenska kvalitetsmarkiser från Riviera Återförsäljare åt

Medlemmar i

Färgvägen 1 i Stenkullen (Modeco) Öppet: måndag – fredag 09.00 – 18.00 | www.conoplisseer.se 0302-181 55 / 0708-37 36 70 | nina@conoplisseer.se

med RUT-avdrag Vi älskar måndagar och är bäst på vårt hantverk. Testa oss gärna. Allt gott till er ifrån oss! Kontakt: 0739 - 920 997 | evadahl.need@gmail.com Arbetstider: Mån-fre 8 – 17, lör – sön enl. ök.

www.needandfriends.com

Rut g! avdra

Beskära, klippa & kratta –

031-21 77 30 | partille@veteranpoolen.se


2

LOK ALPRESSEN PARTILLE 19 APRIL 2020

REDAKTIONEN

Box 2002, 433 02 Sävedalen BESÖKSADRESS: Göteborgsvägen 88 i Sävedalen TELEFON: 0702 - 41 79 95 WEBB: lokalpressen.eu ANSVARIG UTGIVARE: Jan Larsson UPPLAGA: 18 000 ex. UTGIVNINGSOMRÅDE: Alla hushåll i Partille kommun, Fräntorp, Utby och Kviberg TRYCK: Bold Tryckeri DISTRIBUTION: Svensk Direktreklam

Jan Larsson

Jonas Bengtsson

Maria Graf

Ansvarig utgivare/försäljning jan.larsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Redaktör jonas@lokalpressen.eu 0704-57 55 75

Redigering/annonsproduktion maria.graf@lokalpressen.eu 0704-99 92 17

Marie Andervik

Ulf Magnusson

Kerstin Parker

Tjänstledig

Reporter/fotograf ulf.magnusson@lokalpressen.eu 0709-18 01 99

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Matilda Falk

Emma Bratt

Jenny Hein

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu

VI BER OM TÅLAMOD MED UTDELNINGEN JUST NU Med anledning av corona ber vi om tålamod gällande utdelningen av Lokalpressen. Vår distributör följer Folkhälsomyndighetens restriktioner och anvisningar. De jobbar hårt för att dela ut tidningen till alla hushåll men det finns risk att Lokalpressen kan bli sen och tyvärr i vissa enstaka fall helt utebli. Vi hoppas på förståelse hos alla läsare. Våra tidningar finns alltid att läsa på lokalpressen.eu och att hämta på flera platser i kommunen.

NÄSTA NUMMER?

TIPSA OSS!

Lokalpressen ges ut varje helg under 2020 med undantag för sommaruppehåll veckorna 28 – 31.

Vad händer runtom i Partille kommun? Tipsa oss om nyheter eller reportage som vi borde göra! Vi vill vara med där det händer, när det händer – så tveka inte att maila oss på redaktionen om stort som smått på redaktionen@lokalpressen.eu.

UTEBLIVEN TIDNING? Har du inte fått tidningen? Hör av dig på mail till jan.larsson@lokalpressen.eu eller ring 0702-41 79 95. Du kan även reklamera din uteblivna tidning direkt på sdr.se/kontakt/reklamationer.

LÄSARBILDER Dela med dig av dina bilder! Har du tagit ett foto som du vill att fler ska få se? Skicka det till oss på redaktionen@lokalpressen.eu så publicerar vi det i mån av plats.

HÄR FINNS TIDNINGEN Du vet väl att du kan läsa tidningen digitalt också? På lokalpressen.eu finns alltid det senaste numret ute. Du kan även hämta tidningen på kommunhuset, Partille bibliotek och i Glashuset.

ANNONSVILLKOR Deadline för annonsmaterial är måndag före utgivning. Uteblivet eller felaktigt annons­ införande ersätts med högst annons­kostnaden.

FRÅN SVENSKA MYNDIGHETER

Med rätt kunskap kan du skydda dig och andra. Vem säger vad och varför? Här är några tips på hur du stoppar falsk information om det nya coronaviruset från att föras vidare. Tillsammans kan vi bromsa smittan.

Läs på. Ett bra sätt att känna igen osanningar är att vara påläst. Tro inte på allt som sägs. Kolla flera trovärdiga källor för att se om informationen stämmer. Sprid inte rykten. Är du osäker på om informationen är rätt, sprid den inte vidare.

Läs samlad information på krisinformation.se


3

LOK ALPRESSEN PARTILLE 19 APRIL 2020

Inställda evenemang Med anledning av coronaviruset har vi tvingats flytta eller ställa in flera evenemang. För senaste nytt om våra evenemang besök partille.se/evenemang Biljetter köpta via Tickster återbetalas automatiskt. Biljetter köpta via kundcenter återbetalas hos kundcenter i kommunhuset.

TA HAND OM DIG

Gäller standardmontering och endast privatpersoner.

990

Storhandla även på willys.se

Per förp

SPARA 6:40-9:60!

1490 Per kg

Per kg

KVARG 500G

LINDAHLS • Fetthalt 0,2% • Flera olika sorter Jämförpris 19:80 kr/kg • Max 3 köp/hushåll

Goda råd behöver inte vara dyra.

TOMATER

NEDERLÄNDERNA/SPANIEN • Klass 1 Jämförpris 14:90 kr/kg • Max 5 kg/hushåll För dig med WillysPlus

5900

För dig med WillysPlus

2 FÖR

Per kg

För dig med WillysPlus

4900

SPARA 35:00 PER KG

90 48

SPARA 8:80-28:80

Per kg

FLERPACK GLASS

SPARA 23:00 PER KG

GB GLACE • MAGNUM • 6-15p Flera olika sorter • Gäller ej Favorit 10 pack Jämförpris 1:63-4:08 kr/st • Max 3 köp/hushåll

HUSHÅLLSOST

För dig med WillysPlus

12900 Per kg

SPARA 40:00 PER KG

50 kr

ARLA • Ca 2,2kg • Jämförpris 48:90 kr/kg Max 3 förp/hushåll

Rabattkod: NYKUND *Gäller vid köp för minst 500 kr.

NYBERGS DELI • Sverige • Ca 1kg Jämförpris 59:90 kr/kg • Max 3 förp/hushåll

Priserna gäller fr.o.m. mån 20/4 t.o.m. sön 26/4 2020.

2790 Per förp

SPARA 14:00!

RABATT VID FÖRSTA KÖPET ONLINE*

FÄRSK LAXFILÉ

FALKENBERG • Ca 1,5kg C-trim • Jämförpris 129:00 kr/kg Max 3 förp/hushåll

FLÄSKYTTERFILÉ

GRILLBRIKETTER, GRILLKOL Priserna gäller på Willys fr.o.m. mån 20/4 t.o.m. sön 26/4 2020. Priserna gäller ej på Willys Hemma.

FIXA • 2,5kg • Jämförpris 11:16 kr/kg Max 5 köp/hushåll


4

LOK ALPRESSEN PARTILLE 19 APRIL 2020

AKTUELLT

Kommunen söker timvikarier På grund av covid-19 förbereder sig Partille kommun nu för en situation med hög sjukfrånvaro bland personalen. ”Vi letar efter dig som har hjärtat på det rätta stället och som vill vara med och bidra till att upprätthålla en trygg och god vård för kommunens invånare”, skriver kommunen på sin hemsida.

Vackert vårväder innebär eldningsrisk Gammalt gräs torkar snabbare än vanligt och blir dessutom mer lättantändligt nu när det varit soligt och vackert väder i april och kring påsk. Räddningstjänsten manar därför till försiktighet den närmaste tiden. –  Om du eldar i trädgården eller ska grilla är risken stor att gnistor flyger iväg och då lätt kan tända torrt gräs. Vi uppmanar allmänheten till stor försiktighet i samband med eldning utomhus, säger Anders Ekberg räddningschef på Räddningstjänsten Storgöteborg vars område område omfattar kommunerna Göteborg, Mölndal, Partille, Härryda, Kungsbacka och Lerum.

FAKTA

Räddningstjänstens råd till alla som ska elda: Du som tänder en eld eller grill har ansvar för att du inte orsakar en brand och att du släcker ordentligt. Ha alltid uppsikt över elden. Ha tillgång till släckutrustning så att du snabbt kan agera om elden sprider sig. Undvik att elda när det blåser. Om du eldar trädgårdsavfall, ha elden under kontroll. Ett tips är att elda i en plåttunna med tilluftsöppning. Det minskar risken för att branden spriden sig. Du kan fylla på med brännbart efter hand utan att brasan blir för stor. Efter att du slutat elda måste du noga kontrollera att all glöd är släckt innan du lämnar platsen. Placera elden långt från byggnader, kraftledningar och brännbar vegetation för att undvika brandspridning. Det är inte tillåtet att elda till exempel bildäck, plast och andra brandfarliga varor.

Fästingbussen återvänder – besöker Partille Port Förra året gjorde Fästingbussen sin premiärturné i Västra Götalands län och besökte i samband med det Partille. I vår återvänder turnén och denna gång med två bussar för att kunna hjälpa ännu fler att skydda sig mot TBE. Med våren kommer fästingarna. När temperaturen överstiger 5  –  7 plusgrader vaknar de från sin dvala under jorden och ger sig ut för att leta mat. Den ovanligt milda vintern har medfört att fästingsäsongen startat tidigare än normalt vilket i sin tur innebär en ökad risk att smittas av TBE, fästingburen hjärninflammation. Att allt fler smittas av TBE framgår tydligt av Folkhälsomyndighetens årsstatistik där man också ser en ihållande trend med över 350 fall per år i Sverige under de senaste tre åren. I Västra Götalands län har omkring 60 personer per år smittats av TBE under de tre senaste åren enligt. Västra Götalandsregionen rekommen-

FAKTA

Om TBE TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena. Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk, men det kan ta ända upp till en månad. De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation. Sedan början av 2000-talet har antalet rapporterade fall av TBE mer än fördubblats. Vuxna och barn över ett år som bor eller vistas längre perioder i riskområden och skog och mark bör vaccinera sig mot TBE. Grundvaccinering mot TBE består av tre doser som ger skydd i tre år. KÄLLA: VÅRDGUIDEN

ARKIVBILD: JONAS BENGTSSON

Fästingbussen kommer till Coop i Partille Port för att vaccinera mot TBE. derar därför personer som bor i områden med smittrisk att vaccinera sig. –  T BE har tidigare varit vanligast runt Mälardalen och längs östersjökusten, men har successivt spridit sig västerut och i dag är Västra Götaland det län som har näst flest fall per år, säger Charlotta Zacharias, läkare på VaccinDirekt. Tisdagen den 12 maj gör Fästingbussen sitt nästa stopp vid Coop i Partille Port på Gamla Kronvägen. Det är ett av flera inplanerade besök fram till september då kunder kan vac-

cinera sig mot TBE. Bussen är på plats mellan klockan 15 – 19. Nästa besök därefter sker samma tid den 19 och 27 maj. På bussen kan man även vaccineras mot stelkramp, difteri, kikhosta, hepatit och pneumokocker (bakteriell lunginflammation). Med anledning av covid-19 så erbjuds möjligheten att fylla i sin hälsodeklaration hemifrån och vaccineras utomhus bakom skydd. Detta för att minimera smittspridning. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

Trim-SM ställs in igen – SHK kvar på guldtronen I fjol var det dåligt upp­ styrt av arrangören – i år är det coronasmittan som gör att Trim-SM i handboll ställs in. Det innebär att Sävedalens HK sitter kvar på tronen som veteranmästare. Sävedalens HK besegrade ­ Café Lillan HF (tidigare Wasaiterna) i en rafflande 2018 års final av Trim-SM, alltså svenska mästerskapen i handboll för 35-plussare. Sävedalslaget, där de flesta har Sävehof som moderklubb, låg då under med 20 sekunder kvar av matchklockan i ÖHK-hallen men lyckades mirakulöst vända finalen till 12 – 11 efter mål av Torbjörn Brunström och Emil Björnum. I fjol skulle guldet försvaras i Skåne men det blev inget TrimSM på grund av att arrangören inte lyckades styra upp det hela. I år skulle ett nytt försök göras, bland annat med före detta landslagsspelaren Janne Lennartsson och Sävehoflegendaren Robert Odén i truppen. Men icke, för det blir inget

Trim-SM i år heller då mästerskapet som skulle avgjorts i Göteborg under Kristi himmelsfärdshelgen ställts in på grund

förra säsongen också så ser vi oss som trippelsegrare, skrattar spelaren/sportchefen Jonas ”Joma” Olsson, från Sävedalens

BILD: SÄVEDALENS HK

SHK bildades 2010 med en stomme av gamla Sävehofspelare födda kring 1979. I år slutade laget sjua i division 3.

av coronasmittan. –   Som regerande mästare i Trim-SM är det såklart tråkigt att inte få spela i år men i och med att det blev inställt även

HK, som tycker att det inställda arrangemanget är extra tråkigt då ”Trim är vansinnigt kul. Mycket gamla 'kändisar' och bra stämning”.

SHK spelar sina hemmamatcher i Ugglums idrottshall och division 3-serien hann precis bli klar innan alla matcher och slutspel ställdes in av Svenska handbollförbundet. För Sävedalens del innebar det plats sju av elva i tabellen. –   Säsongen var en av våra svåraste hittills. Originalstommen av Sävedalen har börjat få svårare att spela så inte lika mycket pjäser tillgängliga. Sjundeplatsen är en besvikelse, som vanligt slår vi nästan alla lag minst en gång men denna säsongen lyckades vi knappt slå något lag bägge matcherna, säger ”Joma” som tycker att lagets bästa match för säsongen kom i premiären mot Örgryte HS då man vann med 26–19. –  Det var en riktig fullträff. Är det någon gammal sävehofare eller annan go' gubbe du vill värva under sommaren? –  Vi hoppas kunna knyta till oss några fler spelare och gärna en målvakt till inför nästa säsong, säger ”Joma” som ännu inte kan säga när lagets stentuffa försäsong startar. – Vi avvaktar coronan innan vi drar igång. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu


5

LOK ALPRESSEN PARTILLE 19 APRIL 2020

AKTUELLT

Coronapandemin slår mot Ingen coronasmitta på äldreboendena industrin i Västra Götaland Besöksförbud och ihärdiga insatser har gjort att Coronakrisen slog i början främst mot besöksnäringarna. Nu drabbas även allt fler industriföretag, inte minst i Västra Götalands län. I en majoritet av alla kommuner i länet är industriföretag de största privata arbetsgivarna. Industriföretagen är viktiga i Västra Götalands län. Flera av landets mest betydande industriföretag finns här och i fler än 30 av länets 49 kommuner är ett industriföretag den största privata arbetsgivaren. Ett tecken på att krisen redan slår hårt mot länet är att varslen om uppsägningar började öka redan i mars då 5 967 personer varslades jämfört med 697 personer under mars 2019. Varslen har fortsatt i snabb takt under april, den 1 mars till den 5 april varslades 8 436 personer. –   Nu måste fokus vara att rädda företag och jobb. Det behövs mer kraftfulla åtgärder för att lindra krisen, säger Rudolf Antoni, Svenskt Näringslivs re-

FAKTA

Industrins betydelse för Partille kommun Industriberoende andel: 23,3% Export per invånare (tusental kronor): 27,7

gionchef i Västra Götaland. Svenskt Näringsliv skriver i ett pressmeddelande att man framförallt vill se tre övergripande åtgärder: Punkt ett är "ett starkare system för korttidspermittering. Minskningen av arbetstiden ska kunna vara upp till hundra procent. Den totala lönekostnaden för arbetsgivaren ska motsvara arbetstidsminskningen". Punkt två är att man vill se ett införande av "räddningsersättning till företag som får ett brant intäktsbortfall och som behöver kunna finansiera fasta kostnader för hyra, maskinleasing, räntor etcetera. Det hyresstödsystem som regeringen aviserat är krångligt och otillräckligt". Och sist vill man se likviditetsstärkande åtgärder. Alltså att "räntorna på de uppskov med skatt som staten erbjuder är allt för höga och måste sättas ner. Företagen måste kunna säkra sin likviditet på ett sätt som inte minskar deras långsiktiga överlevnadsförmåga".

smittan inte tagit sig in på något av Partille kommuns äldreboenden. – Vi är självklart väldigt glada över det, säger avdelningschefen Daniel Pus. Covid-19 har bekräftats på äldreboenden i 15 av Sveriges 21 län, enligt en rapport från länsrätterna. Men till skillnad från i många andra kommuner, däribland Härryda och Göteborg, har covid-19 inte konstaterats på något av Partille kommuns äldreboenden. –  H ittills har vi inget bekräftat fall av covid-19 på våra äldreboenden, säger Daniel Pus som är avdelningschef för kommunens äldreboenden. Han uppskattar att omkring

fyra – fem provtagningar har gjorts de senaste veckorna, men att alla svar har varit negativa. – Det är vi såklart nöjda och glada för. Besöksförbuden som regeringen införde från och med 1 april, men som många kommuner instiftade tidigare, är en del i att coronasmittan inte tagit sig in. Men även noggrannhet och renlighet. –  Våra medarbetare jobbar med de gällande rutiner som

finns kring smittspridning och hygien. Vi gör också förstärkt punktdesinfektion då vi städar kontaktytor oftare än vad vi brukar göra. Vad gör ni för att undvika att smittan kommer in via en medarbetare? –  Regeringen och Folkhälsomyndigheten har gått ut med hårda regler som Partille kommun följer, att man vid minsta symptom inte ska komma till jobbet. Det är vår första och största åtgärd. Det andra är att vi pratar mycket om hygienrutiner – att man ska tvätta händerna och bära skyddskläder när behov finns. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer, vi ser över dem dagligen och om de uppdaterar något så ändrar vi direkt, säger Daniel Pus. Situationen har enligt Daniel varit hanterbar hittills på äldreboendena – detta tack vare duktiga medarbetare. Många sliter nu dessutom hårt då den allmänna sjukfrånvaron är större än vanligt bland personalen till följd av riktlinjerna att vara hemma vid minsta symptom. – Vi har många eldsjälar bland våra medarbetare i kommunen som gör sitt yttersta i den här situationen. De jobbar på och kämpar och tar sig till jobbet fastän att det finns en stor oro. De gör ett fantastiskt jobb, avslutar Daniel Pus.

REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Majblomman blir digitalblomman

FAKTA

För första gången på 113 år får Sverige möta våren utan barn som säljer maj­ blommor. Coronapandemin gör att försäljningen skjuts upp till hösten. Den 23 april drar Majblomman ändå igång en stor, digital insamling.

Varje vår säljer barn över hela landet majblommor. Insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner.

Försäljningen av majblommor skjuts upp till i höst på grund av den pågående pandemin. Responsen på det beslutet har varit oerhört stor då människor hört av sig varje dag till organisationen, entreprenörer erbjuder kreativa lösningar och vardagshjältar som startar egna insamlingar för Majblomman. –   Gensvaret har varit fantastiskt. Folk har förstått att barnfattigdomen i Sverige inte

BILD: PRESSBILD

Så här ser majblomman ut i år. Den kommer att säljas fysiskt först i höst, men nu börjar en digital insamling.

pausar – tvärtom. När samhällsekonomin tvärnitar är det de mest utsatta barnen som betalar priset. Vi behöver samla in pengar trots den svåra situation vi nu befinner oss i, barnen vi finns till för behöver oss nu mer än någonsin, säger Majblom-

mans generalsekreterare Tove Lindahl Greve i ett pressmeddelande. Majblomman kommer därför att genomföra en landsomfattande digital insamling där hela Sverige kan delta. Från och med den 6 april kan alla skapa

en egen insamling för Majblomman på swish.majblomman.se. Alla skapade insamlingar aktiveras automatiskt den 23 april då startskottet går för Majblommans digitala insamling. Insamlingen håller på till den 13 maj och alla intäkter kommer att delas ut i ekonomiskt stöd till barn lokalt och användas för att stärka barns rättigheter nationellt. Tove Lindahl Greve: –  Det känns så klart tungt att barnen måste vänta till i höst med att sälja majblommor och att vi tvingas bryta en 113-årig tradition. Men vi måste göra vad vi kan för att hindra smittspridning. Samtidigt vägrar vi att bara ge upp, även om tiden för att ställa om är knapp. För att barn i Sverige ska får det de har rätt till ger vi alla möjlighet att starta en egen insamling för Majblomman. Förhoppningen är att de tiotusentals barn som skulle sålt

Majblomman Majblomman är en ideell organisation som verkar för barns rättigheter i Sverige sedan år 1907.

majblommor engagerar sig genom att påverka vuxna i sin närhet att dela klassens eller gruppens insamling. –  Barnen är Majblommans viktigaste ambassadörer. Vi hoppas att deras röster ska påverka fler vuxna att förstå hur viktigt det är att motverka barnfattigdomen i Sverige, och sprida barnens digitala insamlingar för Majblomman, säger Tove Lindahl Greve. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu


6

LOK ALPRESSEN PARTILLE 19 APRIL 2020

AKTUELLT

Tjejerna som gillar måndagar Det talas hygien sedan några veckor. Aldrig har det tvättats händer på ett sådant vis som vårens viruselände har föranlett. Men det kan gälla att ha det rent och fint runt sig i vardagen också. Det sätts kanske extra stort värde på att ha ett rent och fräscht hem för att den tid man kanske ofrivilligt får spendera hemma ska bli så trivsam som möjligt. Need&Friends heter ett nygammalt företag som har sadlat om och nu har fullt upp med att hålla rent och fint. Och man älskar alltså måndagar. Namnet Need&Friends känns kanske igen av många som en modebutik i centrala Mölnlycke. Det var det också, fram till 2015, då entreprenören Eva Dahl från Landvetter tänkte om och trimmade om sitt företag till en helt annan bransch. –  Det kan ju låta trist att städa, menar Eva Dahl, men det är fantastiskt tillfredställande arbete, att dels får arbeta med kroppen och dessutom se ett fint och fräscht resultat när man är färdig. Eva Dahl har kört städvarianten i fem år nu och har förstås byggt upp en kundkrets och även knutit en fast personal till sig. –  M in personal är mitt allt, utbrister Eva med mycket tydlig emfas. Vi är fem tjejer som arbetar ihop med hemstädning

och dessutom ett par killar som är på anläggningar. Men det är verkligen inte självklart att hitta de allra bästa – engagerade och trogna människor som vill göra sitt bästa i alla lägen. Men det har alltså Eva Dahl lyckats med. Pernilla, Emelie, Anna och Camilla jobbar tillsammans med sin chef i olika konstellationer. Företagets vita fräscha städbilar kan ses runt om i kommunen och Need&Friends står alltså inte längre för mode utan städning i olika former. –  Need – behovet har vi alla och tjejerna är mina ”friends”, sammanfattar Eva Dahl. NEED&FRIENDS DELAR sina dagar mellan hemstädning, flyttstädning och visningsstädning. Hemstädning är precis vad det

BILD: ULF MAGNUSSON

De vita bilarna med Need&Friends logga rullar ständigt i veckan. Tjejerna veckostädar i ett stort antal hem i kommunen och man jobbar ensam eller i par som det faller sig.

låter som. Vanligtvis efter schemat varannan vecka tar man hand om ett privathem medan familjen är på jobb och i skolan. Efter ett par timmar lämnar man ett väldoftande hem med en kvarlämnad blomstergåva på köksbordet som en hälsning. Att det är en särskild upplevelse att komma hem efter en hård arbetsdag och mötas av detta kan flera kunder vittna om på företagets hemsida.

”Känslan när jag öppnar dörren till det nystädade huset och möts av friskt städmedel och en vacker bukett, det är lyx och lycka i vardagen” skriver en glad kund. Idag är det kanske många som tvingas stanna hemma från sitt jobb, så kanske kan en viss skillnad märkas mot vanliga förhållanden. –  Men den här krisen ska väl klinga av vad det lider, utbrister tjejerna samstämmigt. Då är vi

» Jag brukar säga ”trivseltekniker” när folk frågar vad jag jobbar med. Jag skapar ju verkligen trivsel omkring mej. « tillbaks i det normala igen. Flyttstädning kan vara skönt att unna sig när man säljer sin bostad och även visningsstädning är praktisk för att ge ett bra intryck av sin bostad vid försäljning.

Det mesta går i blått, precis som företagsloggan. Anna kollar så att allt finns på plats innan besöket hos kunden. Plats finns även för en blombukett som tjejerna lämnar efter sig på köksbordet när de jobbat klart.

ATT ARBETA ENSAM i en annan människas hem kan ju kanske kännas lite annorlunda. –  Vi har förstås ett stort ansvar i vårt arbete, säger Eva Dahl. Men vi möts också av ett

förtroende av våra kunder. Vi är igenkända och välkomna när vi gör vårt jobb. Skulle det hända något så är Need&Friends förstås försäkrade, men man är också väldigt noga med att förklara sina rutiner i förväg för kunden, vilka rengöringsmedel man använder och annat. Tjejerna pratar också om terminologin. Allt från gamla tiders skurgumma till det politiskt korrektare lokalvårdare. –  Men det låter ju för trist, skrattar Pernilla. Jag brukar säga ”trivseltekniker” när folk frågar vad jag jobbar med. Jag skapar ju verkligen trivsel omkring mej. Eva Dahl kan inte nog poängtera hur viktig hennes personal är och tjejerna är inte sena att framhäva Evas roll som chef. –  A ldrig haft en bättre chef, säger Emelie och Anna med en röst. Hon är superbra på att planera och leda jobbet och det är bara så kul när det äntligen blir måndag så att man kan få träffas igen. Eva Dahl beskriver sin filosofi med liknelsen av en buss. –  Jag sitter gärna längst bak, lite för mej själv. Vill ha alla framför mej så att jag kan se att alla trivs och har det bra. Det är lika dant med familjen hemma i Tahult. Jag vil sitta mjukt, längst bak i bussen och ha koll på att alla trivs. Då fungerar det alltid som bäst. Även i Need&Friends. ULF MAGNUSSON ulf.magnusson@lokalpressen.eu


7

LOK ALPRESSEN PARTILLE 19 APRIL 2020

MOTORSPECIAL Tusentals taxiföretag kan tvingas i konkurs Sju av tio taxiföretag kan tvingas stänga ned verksamheten inom två månader. Två av tio företag redan inom en månad. Det visar en färsk rapport från Svenska Taxiförbundet. Taxibranschen är till följd av covid-19 (coronaviruset) hårt pressad i stora delar av landet. I spåren av att flyg, båt och turistnäringen stänger igen, och myndigheter som uppmanar människor att stanna hemma, sker en dramatisk minskning av efterfrågan på taxitjänster. Om nuvarande situation fortsätter kan sju av tio taxiföretag tvingas stänga ned verksamheten inom två månader. Två av tio företag redan inom en månad. Svenska taxiförbundets snabbenkät bland medlemsföretagen visar att företagens likviditetskris växer, mer än hälften av företagen svarar att de i hög utsträckning har problem med

sin likviditet. –  Vår samlade bedömning är att de åtgärder som regeringen hittills har tagit fram främst är anpassade för storföretag. Nu måste regeringen snabbt komplettera med krisåtgärder också för småföretagen, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör Svenska Taxiförbundet, i ett pressmeddelande. I snabbenkäten uppger nio av tio att de har tappat minst 60 procent eller mer av sin försäljning. I många fall är situationen än mer oroande, var tionde taxiföretag har tvingats se försälj-

BILD: SVENSKA TAXIFÖRBUNDET

Claudio Skubla, förbundsdirektör Svensa Taxiförbundet.

VÄLKOMMEN TILL SAMUELSSON & JERSBY AUKTORISERAD TOYOTAVERKSTAD I PARTILLE

Glöm inte byta till sommardäck innan 15/4! Vi utför Toyota originalservice, AC-service, bromsarbeten, oljebyten, snabbservice, motorreparationer, fyrhjulsinställningar, besiktningsarbeten, avgassystem. Dessutom säljer vi däck och har fri lånebil.

Öppettider: Mån – Tors 7 – 16 | Fre 7 – 15 Ögärdesvägen 10 A i Partille | 031 – 44 57 47 www.toyotapartille.se

ningen rasa med minst 80 procent eller mer. Tiotusentals jobb riskerar att försvinna och många orter kommer att drabbas dubbelt. Företag som bedriver viktig samhällsservice riskerar konkurs, vilket leder till att många orter kommer att förlora viktig service som i många fall aldrig kommer tillbaka. Närmare sex av tio företag som svarat på enkäten uppger att regeringens stödpaket är

svåra att söka, komplicerade eller att de inte kan ta del av stödpaketet från regeringen. –  Det är uppenbart att regeringens krispaket träffar fel. Utan snabba åtgärder riskeras en hel taxinäring att slås ut och att företag som kan utföra samhällsviktiga funktioner såsom färdtjänst, sjuktransporter och skolskjuts kommer att saknas på många orter, säger Claudio Skubla och menar att Sveriges taxiföretag behöver akut hjälp för att över-

FIXA BILEN inför sommaren

Vi servar och reparerar alla bilmärken. Snart är det också dags att sätta på sommardäcken. Vi gör gärna jobbet och har även däckhotell. Behöver du nya däck och fälgar fixar vi det också. Välkommen!

KLINGBERG & FORSBERGS BILSERVICE AB Järnstångsvägen 45-47, Partille Tel 031-44 43 20

leva den tillfälliga coronakrisen för att stå beredda att hugga i när hjulen börjar snurra igen. –  Regeringen måste komplettera sitt krispaket med riktade åtgärder till taxiföretagen. Det behövs riktiga pengar i form av ett överbryggningsstöd direkt till företagen. Inte nästa månad eller nästa vecka, utan nu, genast, säger Claudio Skubla. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

Motorspecialen återkommer igen den 26/4. Vill ni också annonsera här? Kontakta Thomas Ögren på 0707-29 37 20 eller thomas.ogren@ lokalpressen.eu


8

LOK ALPRESSEN PARTILLE 19 APRIL 2020

INSÄNDARE/DEBATT Vad tycker du? Har du en annan åsikt eller något annat du vill lyfta fram? Maila till:redaktionen@lokalpressen.eu. Insändare måste vara oss till handa senast måndagar klockan 15.00 för att garanteras publicering samma vecka.

Viktiga tillsammanspengar Du och jag förenas dessa dagar i en innerlig önskan om att Corona-infernot ska lämna oss. Mängder med frågor och skrämmande utropstecken kantar nu våra steg och liv. Allt mera är vi beroende av gemensamma samhälleliga omtankar och stödåtgärder. Mitt i denna skärseld – i juni månad   –   är det tänkt att vår kommun ska fatta det avgörande beslutet om nästa års budget – alltså om hur våra tillsammansresurser på allra bästa sätt ska bjuda oss utveckling och trygghet under det kommande året 2021. Redan i detta nu görs därför avgörande bedömningar och räknas det febrilt. Fastän frågetecknens mängd ännu radar upp sig. Vi i (V) vill följa många andra kommuners exempel och flytta fram beslutet om vår tillsammansbudget till senare i höst. Visst skulle en sådan åtgärd kortsiktigt kunna krångla till det för våra så

viktiga förvaltningar, men varje valår är det ju faktiskt just precis detta som sker. Ingen försäkran finns – förstås – om att allting då är ”vanligt” igen, men det ovanliga är med stor sannolikhet mindre ovanligt. Samtidigt bör vi ha kunnat skaffa oss en betydligt bredare bild av Corona-virusets effekter för vår tillsammansvärld – samt för din och min plånbok. Vi i (V) hoppas och vill tro att detta förslag ska vinna allmänt politiskt gehör: att vi nu samfällt ska jobba för att stävja eländet, att vi i nästa steg tillsammans drar viktiga lärdomar och att vi därför når fram till än bättre grundade framtidsbedömningar. Förhoppningsvis kantar vi då vår tillsammansframtid med färre frågetecken och växande hopp... LARS JOSEFSSON Vänsterpartiet i Partille

Skäms kommunen! Städning i Partille ANGÅENDE LENNART BJÖRKS INSÄNDARE "NU ÄR MÅTTET RÅGAT...":

När Kerstin 88 år, kanske under stor tvekan, kontaktat kommunen för att få hjälp och får detta brutala beskedet att hon får förlita sig på frivilligorganisationer om hon ska få någon hjälp. Skäms Partille kommun! Man blir så upprörd att man inte finner ord. Vad kan vi äldre förvänta oss av den kommunala välfärden i Partille när de inte ens i dessa svåra coronatider kan hjälpa gamla i nöd. Var finns medmänskligheten? Jag, som tillhör riskgruppen, fick samtal från en diakon i Svenska kyrkan som undrade hur jag hade det och erbjöd hjälp med till exempel handling. Heder åt dem!

Kör man Tillfällavägen genom Sävedalen så ser det ut som en soptipp. Varför kan inte kommunen i dessa ”Corona-tider” anställa arbetslösa/ friställda till att göra en storstädning i hela kommunen? Det är flera områden i Partille som skulle behöva städas. HARALD WERGELAND

LÄSARBILD

92-ÅRING TACKSAM FÖR HJÄLPSAMMA BARN OCH BARNBARN

KRÖNIKA

Den svenska nationalismen

D

en svenska nationalismen har   alltid tolkats för vanligt folk som ett betydelsefullt begrepp genom hela historien. I grundskolans historieböcker poängteras att det till skillnad mot övriga nordiska grannländer har varit fred i vårt land de senaste 200 åren. Förlusten av Finland i början av 1800-talet betraktades därför som en nationell katastrof. Den svenska nationalismen kom därför till att börja med att präglas av skam och vanmakt. På något sätt var tankegången att svenskarna levt för lättsinnigt, lagt sig till med utländska vanor, köpt för mycket varor från utlandet och levt endast för lågt stående ideal. De nyvaknade nationalisterna förklarade att nationen måste renas och läkas eftersom en enkel livsföring ansågs vara typiskt svenskt. Naturen är karg och klimatet hårt, därför ska svensken också leva ett hårt asketiskt liv. UNDER 1900-TALET däremot växte ur

idrottsrörelsen begreppet ”folkets landslag” fram till en nytolkning av nationalism när befolkningen såg upp till sina fotbollshjältar. Så sent som 1930 ställde Sverige upp med tre landslag samma dag, mot Belgien hemma och mot Polen och Finland borta. Bakgrunden till fenomenet med tre landslag är att den svenska nationalismen, även på idrottsplanerna är ett förhållandevis ungt fenomen. I mångt och mycket en skapelse av de landskamper och internationella tävlingar som arrangerades för drygt 100 år sedan, med OS i Stockholm som kändaste exponent. När det gällde fotboll vägde lokalpatriotismen i regel mycket tyngre än nationalkänslan. Så är det för övrigt fortfarande i stora delar av världen. Det är inte svårt att hitta folk i Barcelona

Så sent som 1930 ställde Sverige upp med tre landslag samma dag, mot Belgien hemma och mot Polen och Finland borta. vars hjärta klappar starkare för FC Barcelona än för spanska landslaget, eller milanesare som hyser mycket varmare känslor för Inter eller Milan än för italienska landslaget. Som en följd av detta var att det länge var lättare att trumma ihop regionalt viktade landslag än landslag som representerade hela Sverige. Det fanns under 1900-talets första decennier ofta ett Göteborgslandslag, ett Stockholmslandslag och i något fall ett huvudsakligen skånskt landslag. De sattes ofta in mot lämpligt motstånd – då Danmark var huvudmotståndare fick i regel Göteborgslandslaget ta sig an dem, eftersom danskarna var bra på fotboll och Göteborgarna länge hade rykte om sig att vara bäst i Sverige.

LARS THORELLI Gästkrönikör i Lokalpressen

BILD: ANITA JONASSON

"Vårens första fjäril i minitäppan", hälsar Anita Jonasson. Bilden är tagen i Björndammen.

SERVICE & TJÄNSTER T.O.M 30 april

Vårkampanj Söndagsöppet 12–15

MINDRE BYGGFIRMA Vi gör ombyggnader, renovering, badrum, fönsterbyte, altaner. ROT-avdrag. KECKAS Bygg. 0706-512 792, keckas@live.se

HUS & HEM BYT KÖKSLUCKOR

1,95% Rä nt a

Äve n H ob by H usvag na r

Gara ntin förlä ngd

på beg agn at

0322-832 10 • prhusbilar.com

eller hela köket. Måttillverkade luckor, lådor och bänkskivor. Boka tid för hembesök med Västergårdens Kök. Tel. 0703-488 829. www.vastergardenskok.se Återförsäljare för Creoform

FÖRENINGAR

STF LERUMPARTILLE Med anledning av pågående coronapandemi, har STF Lerum-Partille ställt in samtliga aktiviteter i april och maj.

Dekorstensveckor med 15% rabatt! PÄRLSINGEL Fina rundade stenar i ljusa toner. Ca 6-8 mm. 500 kg.

1.699:-

Nu: /säck Ord. pris: 1.999:-/säck

STENTVÄTT TERCOL Utmärkt medel mot alger, smuts m.m. 1 liter.

143:-

Nu: /st Ord. pris: 169:-/st

Har du tid? Skänk den till oss. lions.se/hardutid

GÅRDSSINGEL Passar bra till gångar och garageuppfarter. Naturröd ca 8-14 mm och gråmelerad ca 6-16 mm. 500 kg.

849:-

Nu från: /säck Ord. pris från: 999:-/säck Erbjudandet gäller t.o.m. 2020-04-26

Tagenevägen 53 i Göteborg Order: 031-788 68 88 Öppettider och webbshop: www.flisbyab.se


9

LOK ALPRESSEN PARTILLE 19 APRIL 2020

FAMILJ DELA LIVETS ÖGONBLICK Dela med dig av och läs om alla livets viktiga händelser. På vår familjesida kan du gratulera födelsedagsbarn, välkomna nya liv, fira äkta par och hedra minnen. Skicka din hälsning till oss på redaktionen@lokalpressen.eu eller Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.

18 april

19 april

... 1980 erkändes det af­ rikanska landet Rhodesias självständighet internatio­ nellt, i samband med att Robert Mugabe kom till makten och landet bytte namn till Zimbabwe.

... 1956 gifte sig den amerikanska skådespel­ erskan Grace Kelly med furst Rainier III av Monaco och blev furstinna av Monaco.

... 2014 omkom 16 personer och nio skadades av en lavin på Mount Everest, vilket ledde till att bergsguiderna krävde högre löner.

... 1987 visades den tecknade serien familjen Simpsons för första gån­ gen i amerikansk tv.

18 APRIL:

19 APRIL:

Valdemar & Volmar

Olaus & Ola

Valdemar är ett gammalt nordiskt mansnamn, besläktat med det slaviska namnet Vladimir som lär betyda "världens herre" eller "prisad för sin makt". Namnet har burits av flera danska kungar. Namnet var mycket populärt i bör­ jan på 1900-talet. Därefter avtog det i användning för att åter öka i slutet av seklet.

Olaus är ett mansnamn och en latinsk form av Olav eller Olof. Tidigare stod det endast Olaus Petri i almanackan den 19 april, men Olaus lades till 1986 och Ola, som är en variant av namnet, tillkom 1993. Namnet är mycket ovanligt.

Volmar är ett mansnamn och en lågtysk variant av Valdemar. Namnet är ett arvnamn inom släkten Yxkull. Betydelsen är "världens herre" eller "prisad för sin makt". Namnet är mycket ovanligt i Sverige, speciellt som tilltalsnamn.

Den 18 april fyller bloggaren Alexandra "Kissie" Nilsson 29 år, Alcazar-sångerskan Tess Merkel fyller 50 år och Liberalernas förre partiledare Jan Björklund fyller 58 år. Den 19 april fyller prins Alexander, son till prins Carl Philip och prinsessan Sofia, 4 år och den amerikanska skådespel­ erskan Kate Hudson fyller 41 år.

Ola är ett mansnamn och en kortform av Olav, som i sin tur är en västnordisk form av Olof. Olof är ett fornnordiskt namn som be­ tyder "ättling". Ola började användas som dopnamn i större utsträckning i Sverige på 1900-talet. På 00-talet var trenden snabbt nedåtgående. Ola är ett av få mansnamn som slutar på -a.

KÄLLA: WIKIPEDIA

Den 18 april är Zimbabwes nationaldag, till minne av självständigheten från Storbritannien 1980.

KÄLLA: SCB, WIKIPEDIA

PREDIKOTURER

KÄLLA: WIKIPEDIA

MELODIKRYSSET

Melodikrysset v.17 - 25 april 1

VALLHAMRAKYRKAN Gudstjänsterna sänds live via Youtube och närradio 88 MHz Söndag 19/4 kl. 11.00 Gudstjänst JACOB ORLENIUS predikar Söndag 26/4 kl. 11.00 Gudstjänst, Daniel Thorvaldsson predikar

När brudparet redan har allt. Utom en hållbar framtid.

2

Ev. ändringar i programmet, se hemsidan.

naturskyddsforeningen.se/gava Givarservice: 08 - 702 65 00

Oxledsvägen 4, Sävedalen vallhamrakyrkan.se

4

5

6

Oavsett om det vankas bröllop, 50-årsfest eller dop har vi ett förslag på present som gör nytta på riktigt.

Torsd. 19.00 Bön, Daniel Thorvaldsson

3

7

8

9

10 11

Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke Trygghet och omtanke

12

13

Det kan de små detaljerna Det vara kan vara de vara små detaljerna Det kankan vara de små detaljerna Det de små detaljerna som som gör varje begravning unik - unik-- unik som gör varje begravning gör varje begravning unik som gör varje begravning Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdag i nästa vecka en akt som blir ett ljust och vackert en akt som blir ett ljust och vackert en akt som blirsom ett blir ljustett och vackert en akt ljust och vackert Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm att bära med sig. minne att minne bära med sig. Melodikrysset vecka 17 – 25 april minne att bära med sig.med sig. minne att bära Det kan inte nog betonas hur Namn:..................................................................................................................................................... Det kan nog betonas hur Det inte kan inte nog betonas hur Detdetkan inte nog anhöriga betonas hur viktigt är att ni som Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdagen veckan efter. Adress:................................................................................................................................................... viktigt det är att som anhöriga viktigt det ärni att nisom anhöriga får det precis ni ni villsom ha det. viktigt det ärsom att anhöriga Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm Postadress:............................................................................................................................................... får det precisfår som niprecis villnidin ha det. som vill ha Vår kunskap, trygghet det som ni det. vill ha det. Helen Forsberg Cecilia Olaussonfår det precis Helen Forsberg Vår kunskap, dinkunskap, trygghet Cecilia Olausson Helen Forsberg kunskap, din trygghet Helen Forsberg Namn: din74, trygghet Cecilia Olausson hittar ossVår på Göteborgsvägen Sävedalen Cecilia Olausson NiVår 031-727 00 00 www.fjallmans.se Tel. 031-727 00 00 Ni hittar oss tel. påoss Göteborgsvägen 74, Sävedalen Ni hittar på Göteborgsvägen 74, Sävedalen Ni hittar oss på Göteborgsvägen 74, Sävedalen www.fjallmans.se tel. 031-727 00 00 www.fjallmans.se tel. 031-727 00 00 www.fjallmans.se Tel. 031-727 00 00 00 00 tel. 031-727 00 00 www.fjallmans.se Tel. 031-727 Tel. 031-727 00 00

www.fjallmans.se www.fjallmans.se www.fjallmans.se

Adress: Postnummer:


10

LOK ALPRESSEN PARTILLE 19 APRIL 2020

KORSORDET TÄVLA OM SVERIGELOTTEN!

Namn: Lokaltidningen 10-2020 Bild: mostphotos.com Konstruktör: Marie Nilsson liten

bryter vågorna

låda

två term iner

en liten grej

hjälp vid navigering vä rja sig

vill väl den som inte vill

sn urriga

uppträda skrämd falskt blev

skä rande lj us

Lös korsordet och var med och tävla om Sverigelotten!

drar sitt strå till stacken

sam-

muskel-

tala

lös

växlas det med

kom mer sist på båt

lysa som stjä rnor

mostphotos.com häst på gotland

köttgryta

är ej raka vägen

går solen upp i

pappas poj ke

spelar

ropar

äldre fru

spelet

ko-ko

ä r manchester grying

eldig dans

erfaren

terrass

krok-

sova så sött

lina

slå en signal

mostphotos.com

sagans drake

lång lång tid

stöd

blyg blom ma

h täcker hela kroppen

lever på rester

läggs

gott uppförande

i äldre stop

på flak

dra in luft

hund tjatigt höra på

ge

ett

dra i skåne

rodo n kan vara o nda handlingar

vägrar att ge med sig

liten

föda

huvu d i land

degar

v

k

tillknäppt

knådar

vanligt nyårsnöje

finns i hamn

ansikte arbetsgäng

vara irriterande

sova

lingon

v

oförklarlig händelse

tveksam

utan krokar

svaghetstecken

åtta på isen

sprakande glöd

slät har bok

ta i med klorna

bromsar båten

u n der-

serie av tävl in gar

pom pa och ståt

utan att märkas

är en viss fjällskivling

dj urhu d

kyler drin ken

hämta

andan

barnprata

på skolschema

stor goja

brinner i spis hjärtslag

kan bli hårdkokta dricks det ur

vindsutrym me

e u l l p o d j u f o s s t o l t s l a b ä r k i k a r n d e i a r r a s k a n a g o d s r e s t i a o i n k ö p m s a p i d a ö k h a t y a

får-

fyra i leken

lä rosats

ihop

Facit från nr 12 2020:

Namn: Lokaltidningen GB 05-2020 Bild: mostphotos.com

inte så tuff

fåfängt åtrå lj u danläggn ing

tunn som en sticka

hår

dä r växer inte mycket

krypa

brev om paket

första kvinnan

blad på viss kvist

leta slarvigt lockar fisk

pressa kom mer kluven på lakan först m itten

Vi lottar ut Sverigelotten till en lycklig vinnare med rätt lösning av korsordet. Lösningen publiceras i nästa nummer av Lokalpressen. Vi vill ha ditt svar senast den 26 april.

går trafiken runt i

sommarmånad

kan arg bilist

blir snö i tö

j f r u k t b i o l u l g n i s t a u d k a s r e v y k l i l a a l p s l s p e s o g n a t p a j t a p m a t a a

spindelnät

gråben

kärvsam ling

spelhus dam mas det med

bladring

sä n kt ton

som violett

trivs i hundpäls

lever på rester

är vissen växt liten bostad

går i mexico

säger tveksam

ängsligt moralisk

ljudband

får man rabatten

reklam i tidn ing

brukar fågelskå dare

v ä r a v n a n i n o r a n r s a k r a r y d e l n s a smålj uga

känna på sig

känd kalle gå vilse

trivs gris i

ä r väl frisk

ge fin titel

ole dole doff

fräsch

kan få tårarna att rinna

kritisera

få förståelse magisk i lam pa

heter sam ma

stubbig

läcker många fiskar

betesmark matsvam p

blir över

kännedom

tidig

morgon

försvinna på det viset !

har en egen som marvisa

kort

syre

hård nederbörd

som

orka

pratglad fågel

annat för söder

t u l s r y e d d e g g a r a k e n n s e a m n e ä n g t g t t a e y s a o u g e l a r a svento n

göra ingenting

stör i ansikte

trädarm

är ej på hittad historia

blir man väl efter måltid

sporra

lä rosats

meditativ gymnastik

rymmer många elever

kortare eder

© svenska korsord ab

Vi säger grattis till Bruno Gustafsson i Sävedalen som lyckades lösa kors­ordet. Sverige­lotten kommer på posten!

spela teater

förbrukas

trum-

hund-

västernpub

slag

sort

Fyll i dina kontaktuppgifter för att vara med och tävla!

© svenska korsord ab

GÖR SÅ HÄR: Skanna/fota och maila ditt svar till korsord@lokalpressen.eu eller klipp ut och posta hela sidan till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Säve­ dalen. Det går också bra att lämna svaret i brevlådan på Göteborgs­vägen 88. Vinnaren publiceras om två veckor.

Namn: Postnummer:

Adress:

Ort:

• Gott om tid för synundersökning • Ögonhälsa i fokus • Alltid högsta kvalitet på undersökning och lösning för seendet

Boka synundersökning på telefon eller via vår hemsida: 031 26 50 48 | www.savedalensoptik.se | Göteborgsvägen 32-34, Sävedalen


11

LOK ALPRESSEN PARTILLE 19 APRIL 2020

Välkommen till Svenska kyrkan i Partille!

Hemsida • www. svenskakyrkan.se/partille Facebook & Instagram • Svenska kyrkan i Partille

Vi ses på webben

Prata lite?

Gudstjänster 19-26 april. Var med - hemifrån!

Varje vardag kl.10-12 har du möjlighet att ringa Svenska kyrkan i Partilles Samtalstelefon 031-340 42 02. Den som svarar just nu är prästen Lars Persson.

allt med reservation för ändring efter pressläggning

Partille kyrka ••••••••••••• gamla kronvägen 36 sön 19/4 11.00 mässa Frank Lorentzon sön 26/4 11.00 mässa Mattias Svenningsson. Sänds på facebooksidan • Svenska kyrkan i Partille

Vem är Samtalstelefonen till för? -De som känner ensamhet. Många får ju stänga av alla sina sociala kontakter och sitter ensamma. En viss tristess sprider sig. Samtalstelefonen kan bli ett öppet fönster för dem som upplever att allt annat stängs.

Furulundskyrkan •••••••••••••• timmervägen 2 sön 19/4 17.00 mässa Claes Josefsson sön 26/4 17.00 mässa Claes Josefsson Sänds på YouTube • EFS i Furulunds församling

Vi går ut! Barn och familj

Hur går det till? -Just nu så svarar jag, Lars Persson när man ringer. Jag är präst i Svenska kyrkan. Och min fråga till dig som ringer blir - vad vill du prata om idag?

Vi ses på lekplatsen Bävern i Partille Öppen förskola i Partille och Jonsereds församlingshem ses på lekplatsen Bävern bakom Kulturum. Ta med eget fika - vi tar med kaffe/te. Måndag och fredag kl.10.30-12.

Vad kan man prata om? -Det väldigt vardagliga. Man kan prata om det som uppfyller en av funderingar och ängslan och undran och villrådighet, och kanske ändå förhoppningarna man har. Man ska få berätta om det som man just nu lever i, för det är där som Gud är. Mitt i människors vardag är Gud väldigt närvarande. Jag är förvissad om att i dessa samtal finns Gud med. Han är vår yttersta trygghet. Det finns en som står pall när det gungar för oss människor.

Barnvagnspromenad • Partille Vi ses tisdagar kl.10.15 framför Partille församlingshems stora entré, går längs Säveån och avslutar med en sångstund och en kopp kaffe/te utanför Partille församlingshem. Ta med eget tilltugg. Vid dåligt väder ställer vi in. Öppen förskola ute • Sävedalen Tisdagar och fredagar mellan kl.9.30-12.00 på vår fina inhägnade utegård vid Sävedalens församlingshem. Ta med eget fika! Vi öppnar lokalen för toabesök.

Behöver du hjälp?

Öppen förskola ute • Furulund Välkommen till lekplatsen vid Furulundskyrkan! Måndagar kl.13-16 och fredagar kl.10-14. Vi bjuder på kaffe och saft. Vi öppnar kyrkan för toabesök. Vi ses!

Sävedalens kyrka •••••••••• östra fjällvägen 1 sön 19/4 17.00 himmelrik • vaddå tro? Sänds på facebooksidan • Sävedalen barn och familj ons 22/4 08.30 morgonmässa Sänds på facebooksidan • Svenska kyrkan Sävedalen

Ansgarskyrkan ••••••••••••••• enedalsvägen 4 sön 19/4 11.00 mässa Rebecka Gustafsson ons 22/4 19.00 kvällsmässa sön 26/4 11.00 mässa Alexander Dahlquist. Sänds på facebooksidan • Svenska kyrkan Sävedalen

Öppna kyrkor

Barnvagnspromenad • Sävedalen Vi träffas torsdagar kl.10 vid Sävedalens församlingshem, och utgår därifrån. Var och en tar med egen dryck och fika.

Välkommen att höra av dig. Volontärer hjälper till med inköp eller en promenad - vi håller lämpligt avstånd från varandra. Svenska kyrkans hjälptelefon: 031-340 42 05, mobil 0767-97 24 30 Vardagar kl.10-12 och 15-17. Övrig tid telefonsvarare. Kommunens stödlinje, inköp 031-792 16 31 eller 0739 -20 34 90, vardagar kl.13-15.

Öjersjökyrkan •••••••••••••••• hålsjövägen 40 sön 26/4 11.00 mässa Anders-Petter Sjödin Sänds på facebooksidan • Öjersjökyrkan

Kom in, känn lugnet. Be eller låt alla tankar tystna. Tänd ett ljus om du vill. Partille kyrka • Mån-fre 15-17 Jonsereds kyrka • Onsdag 14-16 Ansgarskyrkan • Torsdag 11-14 Furulundskyrkan • Mån 13-16, ons 14-16 och fre 10-14 Öjersjökyrkan • Tis, tors och fre 9-15 I Öjersjö kan du gå en trösteslinga, från innergården ner mot sjön. Femkamp- och trädgårdsspel finns att låna.

Expedition för Svenska kyrkan i Partille • tfn 031-340 42 30 • partille@svenskakyrkan.se Kyrkogårdsförvaltning • tfn 031-340 42 10 • partille.kyrkogard@svenskakyrkan.se

Hos oss är alla bilar välkomna! Service/Reparationer AC-service Reperationsbesiktning (2:or) NU SÄLJER VI ÄVEN DÄCK!

FOTO TILL:

Järnstångsvägen 31, Partille (mittemot Bilprovningen)

Tel. 031-336 82 80

VI TILLHANDAHÅLLER FÖRSTKLASSIGT MÅLERI, BÅDE INVÄNDIGT SOM UTVÄNDIGT.

Drop in! 5 minuter!

20 BILDER

på en timma - Express! Beställ från minneskort, USB el. mobil.

JM BILSERVICE

BEHÖVER DU MÅLA OM?

Körkort, ID, ID06, Visum, ateljé, ärrskador mm.

169:-

www.ssfoto.se Göteborgsv. 84 Sävedalen 031 - 26 04 62

Tel. 0706 - 26 07 59 · brattaskarrsmaleri@telia.com

www.brattaskarrsmaleri.se

Vi skräddarsyr och sätter upp dina nya skarvfria hängrännor. Trasiga och fula hängrännor göra varken dig eller dina grannar glada. Luta dig bekvämt tillbaka och ta en fika medan vi gör hela jobbet åt dig. Du får både ett friskare och snyggare hus.

boka in ett kostnadsfritt hembesök!

Rennit Göteborg www.Rennit.com Hans@danseredsgard.se Tel: 0707190706

Ledig plats! Ring Janne! Företagsstäd Kontor • Trapphus Förskolor • Tandkliniker Storstäd • Flyttstäd Byggstäd • Hemstäd Sommarställe Golvvård • Mattvätt Fönsterputs 031-23 15 33 | 0704-10 86 78 info@alternativstad.se

031-23 15 33 | 0704-10 86 78 info@alternativstad.se

Tel. 0702-41 79 95 jan.larsson@ lokalpressen.eu


12

LOK ALPRESSEN PARTILLE 19 APRIL 2020

20 bilder på en timma 169:80 år i sävedalen

besök vår hemsida:

1940-2020 videoband ti

Från

169:-

ssfoto.se

80-års j ubileum!!!

ll dvd/usb!

/usb!

ll dvd i t m l i F l a sm

20%

/band*

Rabatt*

diabilder till dvd/usb!

Från

1:90/st*

Video tiLL dVd/usB

smaLfiLm tiLL dVd/usB

diaBiLder tiLL dVd/usB

*Vid inlämning av 10 band 169:-/st Startkostnad inkl USB 495:- tillkommer.

Pris 9:95/meter + Startkostnad inklusive USB 695:-. *Vid inlämning över 300 meter film erbjuds 20% rabatt på hela ordern.

*Vid inlämning av minst 100 diabilder nu 1:90/styck + Startkostnad inklusive USB 495:- (lämnas in i standardmagasin).

h knivskarp kikare oc 1000:- rabatt! Present tips!

enkel att justera F ör glasögon!

Fånga ögonblicke t60x optisk zoom!

Present tips!

599:-

3690:-

3290:-

:-

5 eck 32 h c d l bi pet! på kö

faLcon 10x42/8x42

BristoL 8x42

Lumix fz82

En vattentät kikare med ED glas för bästa skärpa. Ord. pris 4690:-

En smidig kikare som är lätt att ha med sig överallt. Enkel att justera för glasögon.

• 18,1 megapixel • 60x Zoom 20-1200 mm • 4K-video motsvarar 4x Full HD • Stabilt och ergonomiskt grepp

Filma proFFsigt med mobilen!

999:Present tips!

zhiyun smooth 4 hjälper dig att skapa stadiga och jämna inspelningar i alla slags situationer. Ord. pris 1495:-

! r e d i t t n e d u st studentskyLtar, BanderoLLer, inBjudningskort, gosedjur mm.

Du kan läsa mer om olika paket, utföranden och leveranstider på ssfoto.se eller kom in till butiken så hjälper vi dig.

Skylt; Prisexempel A , ng ni Inkl. Inskan e nn pi , A3 bild veckor. Leveranstid: 3

JEN

NY

studentbanderoll!

199:-

inbjudningskort! från 10:/st vid beställning av 20 st. startkostnad: 49:-

Banderoll 30x120 cm, kort 15x15, olika utföranden. Beställ på hemsidan eller kom in till oss med foto. Inskanning ingår.

sa3

studentskyl ta priser från 199 r :-

Priserna gäller t o m 30/4om inget annat anges. Kan ej kombinera med andra erbjudanden. Reservation görs för feltryck och slutförsäljning.

Profile for Lokalpressen

Lokalpressen Partille nr 14 19 april 2020  

Lokalpressen Partille nr 14 19 april 2020  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded