__MAIN_TEXT__

Page 1

LERUM

LOKALTIDNINGEN FÖR DIG I LERUMS KOMMUN OCH OLOFSTORP ÅRGÅNG 5 NR 7 24 FEB 2019

AKTUELLT

GARVERIET I WHITE GUIDE

Poppis att bo i Lerum Söktrycket på Förbos hyres­ rätter ökar – i snitt är det 212 sökande per lägenhet. SIDAN 4

SIDAN 6

SPORT

BILD: RASMUS TYNANDER

Dubbelt kvalspel? Floda IBK:s damer toppar tabellen och herrarna är tvåa.

SIDAN 8

AKTUELLT

BILD: TOMMY HOLL

Vinn musikalbiljetter Ta chansen och tävla! Vinn biljetter till "Annie".

SIDAN 14

BILD: JONAS BENGTSSON

ALLTID AKTUELLA KURSER

FÖRSÄLJNING & REPARATIONER • • • • •

Persienner Plisségardiner Lamellgardiner Rullgardiner Markiser + vävbyte

NU HAR VI ÖPPNAT IGEN!

Passa på att byta väv innan våren. Återförsäljare åt

Medlemmar i

Öppet: måndag – fredag 09.00 – 18.00 | www.conoplisseer.se 0302-181 55 / 0708-37 36 70 | nina@conoplisseer.se


2

LOK ALPRESSEN LERUM 24 FEBRUARI 2019

LEDAREN

Stödprenumeration, framtid, lite mello, ledare och insändare

S

 tödprenumeration, vad sjutton är det här? Jo, det är rätt enkelt faktiskt. Som de allra flesta har koll på så minskar prenumerationerna på dagstidningar väldigt drastiskt och har gjort så de senaste tio åren. Vilket ledde till att Stampen fick stora problem för några år sedan och som även på sikt kan riskera demokratin. För om obundna medier får allt svårare att rapportera, granska och berätta vad som sker i maktens korridorer så kommer det leda till att demokratin, som vi känner den, på sikt blir hotad. Men denna typ av granskning kostar och ger inte många pluspoäng hos dem vi granskar heller. Vi på Lokalpressen är helt obundna och ägs av ett litet företag, J Larsson Reklam & Media AB. Vår målsättning är att precis kunna göra det här, granska, rapportera och berätta vad som sker i maktens korridorer i kommunen. Vi vill rapportera om både positiva och negativa saker. Vi vill såklart också berätta om andra positiva saker som sker i kommunen. Vi vill helt enkelt vara kommuninnevånarnas självklara val när det gäller information om vad som händer och sker i kommunen. På väldigt kort tid har vi lyckats göra väldigt mycket och vi vet att ni är väldigt många läsare där ute som uppskattar det vi skriver om. Men vi vill mer och vill bli bättre och vi vill få i igång en riktigt bra hemsida med publicerade artiklar och kommentarer. Sen har jag lärt mig att ”man måste rätta mun efter matsäcken”, även om det är jobbigt. Att bara förlita sig på annonsintäkter är ett riktigt gissel. Ibland är det hur bra som helst men så helt plötsligt är det omöjligt att få in annonser så det ens täcker tryck och distribution. När jag pratar med kollegor runtom i landet som också driver lokala kommuntidningar så är ett återkommande samtalsämne just stödprenumeration. De flesta har haft denna möjlighet i flera år och för dem har stödprenumeranterna gjort det möjligt att överleva och att utvecklas som tidning. Tänk om alla hushåll i Lerum och Olofstorp kunde stödprenumerera för 50 kronor om året bara. Vilken oerhört stor möjlighet det hade gjort för utvecklingen av den redaktionella kvalitén och för möjligheten att bygga en ny interaktiv hemsida. Vi hade kommit ut varje vecka och haft möjligheter att bevaka ännu fler positiva och roliga saker som sker runt om i kommunen. Nu har jag full förståelse och respekt för att alla hushållen varken kan eller vill ställa upp på detta. Men jag vet att ni som kan tänka er att hjälpa till också finns i kommunen. Jag hoppas innerligt att ni ser detta som en fin möjlighet att få en ännu bättre Lokalpressen i brevlådan varje vecka mot en liten peng per år. Tillsammans med er hjälp får vi möjligheterna att utvecklas på ett riktigt positivt sätt. Se mer om stödprenumeration på sidan 7.

väldigt skiftande. Men det är ju alltid två som går direkt till final och två som går till andra chansen och tre stycken som blir utslagna. I mitt tycke är det faktiskt så att de som satt ihop låtarna verkligen lyckats med att få ihop två bra/okej låtar och två hyffsade och tre något sämre per deltävling. Det tycker jag är imponerande. Ännu har jag inte svurit högt för att just den där låten inte gått vidare utan mina tre – fyra favoriter har faktiskt tagit sig vidare. Nja, lite fel för jag hade faktiskt tippat Dolly Style vidare till andra chansen och inte Rebecka Karlsson. Men elva av tolv hittills är ju klart godkänt. När ni läser detta har säkert Arvingarna, John Lundvik, Lisa Ajax och Anton Hagman också tagit sig vidare. Gissning utan att ha hört låtarna. Blir jädrigt skoj att kolla finalen i Globen den 9 mars.

MÅSTE JU SKRIVA några rader om Mello

jan.larsson@lokalpressen.eu

också. Nu har jag sett tre deltävlingar och som alltid är ju kvalitén på låtarna

Box 2002, 433 02 Sävedalen BESÖKSADRESS: Göteborgsvägen 88 i Sävedalen TELEFON: 0702 - 41 79 95 WEBB: lokalpressen.eu ANSVARIG UTGIVARE: Jan Larsson UPPLAGA: 20 500 ex. UTGIVNINGSOMRÅDE: Alla hushåll i Lerums kommun och Olofstorp TRYCK: Bold Tryckeri DISTRIBUTION: Svensk Direktreklam

Jan Larsson

Jonas Bengtsson

Maria Graf

Ansvarig utgivare jan.larsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Redaktör jonas@lokalpressen.eu 0704-57 55 75

Redigering/annonsproduktion maria.graf@lokalpressen.eu 0704-99 92 17

Marie Andervik

Katarina Elowson

Ulf Magnusson

Försäljning marie.andervik@lokalpressen.eu 0728-54 18 32

Försäljning katarina@lokalpressen.eu 0707-29 37 20

Reporter/fotograf ulf.magnusson@lokalpressen.eu 0709-18 01 99

Kerstin Parker

Jenny Hein

Matilda Falk

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

DET ÄR FAKTISKT riktigt härligt att ni

fortsätter läsa de rader jag knåpar ihop på denna sida. När jag skall skriva ihop en ny ledare så är jag alltid lite nervös och spänd. Vad sjutton skall jag skriva om denna gång? Men så på något sätt hittar tankarna fram och orden börjar formulera sig till meningar. Ibland har jag fått hejda mig och bara stryka allt för att börja om. Vissa saker där mina egna tankar kanske inte riktigt är helt pk har ibland gjort mig tveksam, men jag blir bara starkare och starkare i min uppfattning om att våga ta upp även känsliga saker. Denna vecka har vi en insändare som är en uppföljning på en insändare från veckan innan och det handlar om tiggare och fattigdom. Ett oerhört känsligt ämne men samtidigt inte. Förra insändaren var tydlig med att poängtera att vi borde ta hand om alla fattiga svenska medborgare på ett bättre sätt och framförallt lyfta fram i debatten att det faktiskt finns en hel del både hemlösa och ordentligt fattiga i Sverige. Dessa borde få mer uppmärksamhet och framförallt mer hjälp. Veckans insändare handlar mer om ett förbud. Vad som är rätt och fel där kan man diskutera i oändlighet men det berörde mig faktiskt att vi borde verkligen göra mer för hemlösa och fattliga i Sverige. Fortsätt skicka in insändare till oss och glöm inte stödprenumerera! SOM VANLIGT TAR vi tacksamt emot tips

och idéer på personer och företag som ni är nyfikna på. Likadant med tips på reportage som ni vill läsa i vår tidning. Skriv brev, maila, sms:a, ring, skriv på vår facebookssida eller välkomna upp till vår lilla redaktion på Göteborgsvägen 88 i Sävedalen. Ha det gott!

JAN LARSSON

NÄSTA NUMMER... Lokalpressen Lerum ges ut varje helg. Nästa nummer kommer den 3 mars. KOMMANDE UTGIVNINGAR: 3 mars, 10 mars, 17 mars, 24 mars, 7 april, 14 april, 21 april, 28 april, 5 maj, 12 maj, 19 maj, 26 maj, 2 juni, 9 juni, 16 juni, 23 juni, 30 juni, 4 augusti

UTEBLIVEN TIDNING? Har du inte fått tidningen? Hör av dig på mail till jan.larsson@lokalpressen.eu eller ring 0702-41 79 95. Du kan även reklamera din uteblivna tidning direkt på sdr.se/kontakt/reklamationer.

HÄR FINNS TIDNINGEN Du vet väl att du kan läsa tidningen digitalt också? På lokalpressen.eu finns alltid det senaste numret ute. Du kan även hämta tidningen hos Gulf i Gråbo, i kommunhuset och på Floda Torg.

ARG, LEDSEN, UPPRÖRD ELLER BARA GLAD? Har du något inom dig som du känner att du bara måste få ventilera? Vi på Lokalpressen tar gärna emot dina åsikter om ungefär vad som helst! Skriv till oss, så publicerar vi din text under rubriken "Insändare". Kanske är det någon som tycker helt annorlunda eller så är det fler som tycker som du. Vi ser fram emot en levande insändarsida där debatter kan utvecklas och nya tankar och idéer får gro! Tveka inte att ta kontakt med oss på mail redaktionen@lokalpressen.eu eller med post till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen om du har något du vill ventilera!

TIPSA OSS! Vad händer runtom i Lerums kommun? Tipsa oss om nyheter eller reportage som vi borde göra! Vi vill vara med där det händer, när det händer – så tveka inte att maila oss på redaktionen om stort som smått på redaktionen@lokalpressen.eu.


LOK ALPRESSEN LERUM 24 FEBRUARI 2019

VINTER

REA! HALVA PRISET

på alla skidkläder, vinterkängor, goggels, skidhjälmar och utgående fleecar! Av våra fem nybyggda lokaler finns nu bara två kvar för uthyrning! Kontorslokaler på 87 respektive 120 kvm med anpassningsbar planlösning. Inflyttning från 1/8 2019. För mer information: Kontakta Hyresavdelningen 031-44 07 70 partillebo.se

LERUM, SOLKATTEN Tel. 0302-180 80 teamsportia.se Öppet: Mån–fre 10–19, lör 10-16, sön 11–16

3


4

LOK ALPRESSEN LERUM 24 FEBRUARI 2019

AKTUELLT

Allt fler söker hyresrätt i kommunen ...  procentenheter har Lerums kommun ökat sin andel med vad gäller köp av privat välfärd under perioden 2008 till 2017. Då räknar man in verksamheter som skola, vård och andra välfärdstjänster från privata företag och stiftelser. År 2008 var andelen 10,9 procent av kommunens totala kostnader medan den år 2017 låg på 15,5 procent enligt en genomgång av Dagens Samhälle. Flera av de kommuner som lägger störst andel av sina totala kostnader på privat välfärd ligger inom Stockholms län. Däribland Täby (46 procent) och Solna (40,5 procent). Göteborgs andel låg år 2017 på 18,4 procent.

Ingen final eller andra chans för Dolly Style I slutet av den tredje deltävlingen i Melodifestivalen stod det mellan Dolly Style och Lina Hedlund om vem som skulle gå direkt till finalen i Friends arena och vilka som skulle åka ut och sluta femma. Och tyvärr Molly, från Lerum och de andra i Dolly Style blev det Lina Hedlund som knep finalplatsen. Men Dolly Style var inte bittre för det utan gratulerade övriga vinnarna och sa själva att de inte hade kunnat göra något annorlunda. –  Vi är så jäkla nöjda. Förlåt att jag svor. Men det är verkligen så mycket euforiska känslor så man får lägga till ett litet svärord när man är så glada som vi är, sa Molly i SVT-programmet Nyheter Direkt som intervjuade deltagarna direkt efter den tredje deltävlingen i Leksand.

Söktrycket blir allt större på hyresrätterna i Lerums kommun. Förra året var det i snitt 212 sökande per lägenhet hos det kommunala bost­ adsföretaget Förbo. Förbo är en av de största aktörerna vad gäller hyresrätter i Lerums kommun och bostadsföretaget ägs av de fyra kommunerna Lerum, Kungälv, Härryda och Mölndal. Totalt har Förbo cirka 5  700 bostäder på 18 orter i dessa fyra kommuner. 1  330 av dem finns i Lerums kommun, och söktrycket blir större för varje år. –  Under förra året hade vi lite

BILD: ANNA-LENA AHLSTRÖM

bostäder just nu, säger Anna Granander. Förbo ställer inga krav på fast jobb eller inkomst hos sina hyresgäster, men däremot finns kraven att man inte ska ha några förfallna skulder och att man inte har några ordningsproblem sedan tidigare. Hur många nya lägenheter är på gång i Lerums kommun under 2019 och framöver? –  Vi arbetar för att bygga ett sextiotal lägenheter utmed Säveån och har även intressanta planer för fler bostäder både på Höjden och i Hulan. Sammanlagt handlar det om hundratals bostäder med byggstart inom ett par år , säger Anna Granander.

FAKTA

Förbo AB i Lerums kommun Antal lägenheter: 1  330 Medeltid för att få en lägenhet 2018: 3 635 poäng/dagar Omsättning* lägenheter 2018: 11,4 procent Antal sökande i snitt per lägenhet 2018: 212 stycken Antal lägenheter till uthyrning 2018: 98 stycken

*Med omsättning menas då en hyresgäst flyttar från lägen­ heten.

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Murras gjorde att Jonseredsvägen stängdes av Det var i måndags förmiddag vid tiotiden som det upptäcktes att ett vägavsnitt på Jonseredsvägen, nära Jonsereds fabriker vid kommungränsen mellan Partille och Lerum, hade sjunkit ihop. Vägen stängdes då av efter att det uppdagats att delar av den bärande muren hade ramlat ner mot Säveån vilket orsakat sprickor i vägbanan. –    Vi väntar resultat av en undersökning för att se vilka åtgärder som behöver vidtas, sa Mattias Jansson, kommunikatör i Lerums kommun, i tisdags. Fordonstrafiken hänvisades direkt till E20 medan gångare och cyklister kunde ta sig förbi skredet via fabriksområdet. ”Partille kommun är ansvarig för den drabbade delen av Jonseredsvägen och har vidtagit åtgärder för att undersöka och reparera vägen. I nuläget finns ingen prognos för när vägen kan öppnas igen”, kunde man läsa på Partille kommuns hemsida på tisdag kväll. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Dolly Style.

fler sökande per lägenhet till våra bostäder i Lerum, och det är en siffra som har gått uppåt för varje år, säger Anna Granander som är marknadsansvarig på Förbo AB. Under 2018 var det i snitt 212 ansökande per lägenhet samtidigt som kömedeltiden för att få en lägenhet via Förbo i Lerums kommun var nästan tio år. Totalt släppte Förbo ut 98 lägenheter till uthyrning i Lerums kommun i fjol. Märks det att allt fler vill bo i Lerum? –  I kommunen finns det ju en övervikt av villor och äganderätter och önskar man en annan upplåtelseform så kan vi ju erbjuda en stor variation på olika boende i hyresrätt. Gråbo är ju också en expansiv ort där vi har många sökande till våra

BILDER: MATTIAS JANSSON/LERUMS KOMMUN

Avstängd väg.


5

LOK ALPRESSEN LERUM 24 FEBRUARI 2019

AKTUELLT

Informationskväll om turism och hur man startar eget företag Nyfiken på turistnäringen och på att starta eget? Då är 7 mars ett bra datum att skriva upp. För då anordnar Nyföre­ tagarCentrum Lerum och Näringslivsenheten på Lerums kommun en in­ formationskväll på Nääs slott turistbyrån. –  Den här kvällen riktar vi oss till alla dem som går och drömmer om att starta företag inom turistnäringen. Det är en bransch som växer så det knakar, för det behövs både guider och många olika typer av mindre företag, säger Ronny Johansson som är ordförande för NyföretagarCentrum Lerum som ger kostnadsfri rådgivning till personer med tankar på att starta eget företag. Alla är välkomna och det kostar inget att närvara under

informationskvällen som kommer att handla om vilka företagsformer som finns och hur man startar eget företag. – Det är som när man tar körkort, att när man startar företag behöver man lära sig många olika saker och även att man behöver lite tid på sig att få ordning på allt. Det är faktiskt väldigt

Maria Jerenvik, näringslivsutvecklare i Lerums kommun.

få svenskar som driver eget företag så det är viktigt att vi informerar om hur det fungerar så att fler vågar ta steget, säger Ronny Johansson. INFORMATIONSKVÄLLEN HÅLLS PÅ

Nääs slott turistbyrån den 7 mars och pågår mellan klockan 18 – 20. –  Eftersom det nu görs en bred satsning på utveckling i området kring sjön Sävelången tycker vi det är en bra idé med en inspirationskväll kring nyföretagande inom besöksnäringen. Kvällen blir en bra kombination av information – om hur du går tillväga med en idé du har – tillsammans med en workshop i trender och produkter inom besöksnäringsutveckling. Som inledning presenterar också Ingalill Ulvdell, som är destinationsproducent i området, mer om varumärkesprocessen knutet till platsen, säger Maria Jerenvik som är näringslivsutvecklare i Lerums kommun. Hur viktigt är det att få in fler företagare inom turistbranschen?

Ronny Johansson, NyföretagarCentrum.

–   Det är en tillväxtnäring, med andra ord en näring som kan spela en ännu större roll för vår kommun än vad den gör i dag. I hela kedjan av en besöksupplevelse finns många intressanta luckor att upptäcka – och på sikt också fylla. Det kan handla om hållbara transportsätt, nischade guidningar, nya produktionsmetoder eller

en digital problemlösning av något slag. –  Besöksnäringen som en pusselbit i samhällsutvecklingen är bred och nyföretagande, ökad mångfald och nya perspektiv är jätteviktigt – precis som i andra branscher, säger Maria Jerenvik och berättar att kommunen genom Näringslivsenheten både deltar och driver på i utveckling kring näringslivsfrågor i hela Lerums kommun. –  I det här fallet är både nyföretagande och besöksnäring två prioriterade områden. Vi ser alla vinster av samverkan, och när vi kan förstärka insatser, som nu ihop med NyföretagarCentrum, känns det extra bra och värdefullt. Vi hoppas att den som är nyfiken på att starta eget kan få den hjälp och inspiration som hen letar efter, och på så sätt bidra till hela kommunens attraktionskraft.

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Barnmarknadens VIP-biljetter tog slut direkt Barnmarknaden i Lerum blir större och större. I höstas kom det närmare 5 000 besökare och kön vid lördagsöppningen bestod av 900 personer. –  Det tog aldrig slut, helt galet roligt, säger ar­ rangören Katarina Hallmén.

BILD: ERIKA NORDBRING

Eva Erlandsson och Ulf Bornstein kommer till Skallsjö kyrka med sin föreställning “En tango för den fattige”.

Prismakväll bjuder upp till tango Vid årets första Prismakväll i Skallsjö kyrka den 28 februari spelas ”En tango för den fattige” – en föreställning med musik, tangohistoria och berättelser om att arbeta som diakon bland utsatta människor i dagens Göteborg. Eva Erlandsson, som skrivit manus till föreställningen, är kontrabasist samt diakon på Göteborgs Räddningsmission. I föreställningen “En tango för den fattige” tar hon sin utgångspunkt i Buenos Aires vid förra sekelskiftet och landar så småningom på Vasagatan 14 i dag. Musik och tangohistoria var-

vas med Evas berättelser om möten med hemlösa, flyktingar och fattiga i hennes dagliga arbete. Med sig på scen har hon Ulf Bornstein som spelar dragspel. För regi står Karl Ekdahl. Prismakvällar är en mötesplats mellan tro, kultur och andlighet - och den tänkvärda föreställningen är cirka en timme lång och brukar uppskattas av folk i alla åldrar. Den spelas i Skallsjö kyrka torsdag 28 februari klockan 18.30. Fri entré. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

När man till vårens loppis den 2 – 3 mars släppte 50 VIP-biljetter så sålde de slut på tio minuter. De 50 unika innehavarna av VIP-biljetterna betalade hundra kronor var för att få en timme på sig att shoppa loss inne på Lerums gymnasium innan dörrarna öppnar för alla. –   Idén med själva VIP-biljetterna kom fram under en informationsträff/AW för några veckor sedan. Vi brukar försöka träffa våra volontärer några veckor innan varje marknad för att gå igenom och lära känna varandra. Då vi är över 60 funktionärer så är det svårt att hinna prata med alla under själva Barnmarknaden, berättar Katarina Hallmén som svarat på frågorna tillsammans med Helena Utter och Birgitta Josefsson. Intäkterna från VIP biljetterna går oavkortat till Barncancerfonden och Barndiabetesfonden. Intresset för barnprylar och barnkläder verkar aldrig sina? –  Nej, det gör inte det. Det blir större och större för varje

år. Att handla secondhand är i tiden, säger duon som ser fram emot att få se familjer göra fina fynd. Inför varje barnmarknad hittills har de frågat sig om det

verkligen kommer komma några till loppisen och grejer vid inlämningen. –  Men jag tror vi skall sluta tänka i dessa banor. För som sagt, vi växer och växer. Barnmarknaden i Lerum har öppet lördagen den 2 mars klockan 9  –  17 och söndagen den 3 mars klockan 9 – 13. Den äger rum på Dergården/Lerums gymnasium. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

BILD: PRIVAT

Arrangörerna Helena Utter och Katarina Hallmén.


6

LOK ALPRESSEN LERUM 24 FEBRUARI 2019

AKTUELLT

Seniorevent i Floda i maj Lördag den 25 maj blir en dag för alla seniora Flodabor på Floda Torg. Och givetvis även för alla andra som är intresserade av att ta del av information som rör trygghet, hälsa och annat viktigt på äldre dagar. Planeringen är redan i full gång. Det är Floda BID som arrangerar dagen och syftet med den är att informera om utbudet av aktiviteter för äldre i Floda, men också att kommunen och olika organisationer får tillfälle att berätta om sina verksamheter med äldre i fokus. Tyngdpunkt kommer att ligga på frågor som rör trygghet och hälsa som ju har stor betydelse för

BILD: PRESSBILD

Garveriet är nominerad till ”Årets banbrytare” av White Guide.

Garveriet nominerad av White Guide Garveriet i Floda har bara varit igång i tre månader men finns redan med på White Guide Sveriges lis­ ta över landets 600 bästa restauranger. Dessutom är Garveriet nominerad till ”årets banbrytare 2019”. Totalt är det fem restauranger som finns med bland de nominerade i kategorin ”årets banbrytare”. –  Vi är mycket glada och stolta över nomineringen, säger Matts Johansson, delägare och Creative leader på Garveriet. White Guide beskriver själva att nomineringen ”årets banbrytare” hyllar radikal förnyelse. Den föräras modiga aktörer och satsningar som bryter ny mark och pekar ut nya vägar inom gastronomin och hospi-

tality-sektorn, och som resulterar i en annorlunda och njutbar restaurangupplevelse. Med ”årets banbrytare”, som delas ut för fjärde gången, premierar White Guide en intressant utvecklingslinje i den svenska restaurangvärlden. Garveriet i Floda är en inspirerande mötesplats vars ledord är ”ät, möt, lär” och där kunskap och nyfikenhet kring innovativ

BILD: HARALD NILSSON

Karin Forsberg.

Intresserad av att delta? Just nu bjuder Floda BID in intresserade organisa­ tioner och företag att delta. Anmäl intresse till Floda BID, maria@dalblad.se eller ingemar@flodabid.se.

hållbarhet och lokal, småskalig matproduktion får växtkraft. Säsongen och de närodlade produkterna bestämmer vad som serveras på tallriken. I Garveri-

»  Det är helt fantastiskt, särskilt som vi bara har haft öppet i tre månader. « ets entréplan finns restaurang, kafé och eget bageri, med den stora vedeldade bakugnen som hjärtat i både matlagning och matproduktion. –  Det har varit otroligt kul att efter lång tid av uppbyggnad få öppna för gäster och få dem att känna, låta dem smaka på vår mat och uppleva vår fina miljö. Och framförallt få dem

alla människor, inte minst äldre. Innehållet kan vara tips om hur vardagen blir tryggare och säkrare men också hur man äter och motionerar för att behålla hälsan. Under dagen blir det också musik och kanske även annan underhållning. Eventet ska pågå mellan klockan 10 – 14 på Floda Torg lördag den 25 maj. Programmet är under uppbyggnad och Floda BID bjuder just nu in myndigheter, företag och organisationer att delta.

BILD: PRESSBILD

Matts Johansson.

att bli nyfikna på hållbarhet och vilja lära sig mer, säger vd:n Karin Forsberg som är glad över nomineringen. –  Det är helt fantastiskt, särskilt som vi bara har haft öppet i tre månader. Det fanns inga ambitioner att vinna några utmärkelser, men det här känns helt fantastiskt. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

Följ oss!

Öppettider Mån-Fre: 10-18 Lör: 11-16 Sön: stängt www.flodamobler.se

Kampanjpriser på möbler från

Bröderna Anderssons Välkomna in i butiken!


LOK ALPRESSEN LERUM 24 FEBRUARI 2019

STÖDPRENUMERERA PÅ LOKALPRESSEN Hej läsare av Lokalpressen Lerum! Vi vet att ni är många som uppskattar Lokal­ pressen och ser fram emot att få den i brevlådan.

BLI STÖDPRENUMERANT Diamant 399 kr/år eller valfritt högre belopp Förutom ett diplom så är du med i utlottningen av eventbiljetter, Sverigelotter och presentkort under året.

Många lokaltidningar runt om i landet som fungerar på samma sätt som Lokalpressen använder sig av stödprenumerationer. I mina kontakter med kollegor så berättar de att stödprenumerationen på deras tidning har en avgörande betydelse för deras existens och utveckling. Så nu provar vi också detta och hoppas på ett stort gensvar från er läsare.

Guld 299 kr/år Förutom ett diplom så är du med i utlottningen av eventbiljetter och presentkort under året. Silver 199 kr/år Förutom ett diplom så är du med i utlottningen av eventbiljetter och Sverigelotter under året. Brons 99 kr/år Förutom ett diplom så är du med i utlottningen av Sverigelotter under året.

Vi har tagit fram fyra olika alternativ och hoppas något skall passa er. Ni skulle göra en betydande insats för den fortsatta utvecklingen av Lokalpressen. LER UM

Vi skall bli den bästa lokaltidningen för alla i Lerum och Olofstorp!

DIG I LOKALTIDNINGEN FÖR

LERUMS KOMMUN OCH

NR 3 27 JAN 2019 OLOFS TORP ÅRGÅNG 5

FRIDA VILL INTE HAMNA I LYXFÄLLAN

AKTUELLT

BILD: GÖRAN HARTMAN

t After ski på torge och kom

LE R U M AKTUELLT

SIDAN 9

LOKA LTIDN

INGEN FÖ

R DIG I LER

UMS KOMM

UN OCH OL

OFSTORP

Ta på skidglasögonen ski-event. till Bagges torg på after 6

ÅRGÅNG 5

SIDAN

AKTUELLT

Halt på Ba

BILD: DANIEL

gges torg

LILJEBLAD

Sedan i måndags kan skridskor mitt i Ler man åka um.

SIDAN 7

AKTUELLT

BILD: JOHAN SANDBERG

En karriär på räls för

står Bror Gunnar Jansson kvartsfinal. sången i På Spårets

BILD: DANIEL STIGEFELT/TV3

SVERIGE

SIDAN 11

Öppet dygnet runt årets alla dagar!

Jan Larsson Ansvarig utgivare

bilen Tvätta gärna men gör det rättvist för miljön.

Flodamotet, E20 tel. 0302-30945 Floda

K i Floda Välkommen till Circle personal önskar Hans med

VI HAR VARMA VINTERKÄNGOR JEN TILL HELA FAMIL

E!

ons Se vår ann 3! på sidan | Färgvägen 4, Stenkullen – 16, lör – sön stängt Öppet mån – fre 8 | bilglasspecia listen.se Tel. 031-44 44 09

WATERPROOF 26 - 38

BILD: DMITRII

Ta minns vi, på 1 köp finns vi 20% rabatt djur) Utställn der, kattsand eller ing med annonsen och

ERBJUDAND

Prova Ultimat Säsongprogrammet i våra miljövänliga och godkända biltvättar.

(Gäller ej hund/kattfo

nazism & fåglar smågnagare, fiskar Partillebutiken har ar har enbart akvariefisk Sävedalsbutiken 10–14 mån–fre 10–18, lör Sävedalen: Öppet 84 i Sävedalen | Göteborgsvägen Tel: 031-26 30 88 10–18, lör 10–14 Partille: Öppet mån–fre 52, Partille Centrum | Gamla Kronvägen Tel: 031-340 15 01 vedalen @ullizzoo, @ullizzoo_sa Följ oss!

DEBATT

i

36 - 42

LOGVINENKO

OCH VIKTOR

ANDERSSON

om hbtq, rasism och kommer till Lerum .

Oviss ca

SIDAN 9

mp

ingframt Går Asp id ens efter kom camping i graven mu WATERPROOF nens agerande? 36- 46

SIDAN 12

36 - 41

FRÅN LE RUMS IS TILL ALL SVENSKA N SIDAN 10

ORTOPE DISKA För dig INLÄGG som EFTE R och stabi tränar, står och litet • går myck AVGJUTN ING: För avlastar och förde dig som vill ha et och önskar komfort perfekt fotproblem lar tryck • passform För dig såsom hälsporre, som vill föreb som ygga hälspricko Inlägg efter PRIS EXE r mm avgjutning MPE L fr. 1500 kr • ortopedisk Boka tid a skoän Skoreparationer för kostn dringar och adsfri kons ultation av 40 års erfarenhet ortopedskotekn Endast iker mottagni ng TEL. 0768 efter tidsbokni -868865 ng

um.se www.skohusetiler

Nya komm programm et er i den 19 brevlådorn a -20 ja Håll ut nuari. kik!

5 0 0 :- R

BILD: JONAS

AB

PÅ VA LF AT T RI LA CK KO NS ER VE Gäller RI NG Gäller endasendast grundbehan Kan ej komb t mot uppvisande dling. av annon ineras med s. andra erbju danden.

Göteborgsv ägen 48, Säved info@nicec argbg.com alen | Tel. 031-4 | www.nicec 4 85 00 argbg.com

Du kan även swisha summan till 0702417995 eller betala in på bankgiro 655-9371. Glöm inte namn och adress!

Fyll i talongen för att bli stödprenumerant av Lokalpressen! Namn: Adress: Mail:

Postnummer: Diamant

Ort: Guld

Silver

Posta talongen till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen eller maila uppgifterna till prenumeration@lokalpressen.eu.

Brons

BENGTS SON

NR 1 13 JAN

2019

7


8

LOK ALPRESSEN LERUM 24 FEBRUARI 2019

SPORT

Kvalfylld vår för Floda IBK Floda IBK har släppt sargen och öser på för fullt i division 1-serier­ na. Damerna toppar sin tabell och herrarna ligger tvåa vilket innebär att det blir dubbelt kvalspel till Allsvenskan om lagen håller ställningarna säsongen ut. Ettan och tvåan i damernas serie går till kvalspel och inför helgens omgång har Floda IBK:s damer sju poäng tillgodo på tvåan Pixbo och åtta poäng ner till trean Backadalen (som har en match färre spelad) med fem omgångar kvar att spela. –  Vårt upplägg den här säsongen är ju som vi alltid haft, vi vill prestera lite bättre än året innan. Vi satte upp våra delmål, att vi skulle vara topp tre vid jul och topp två vid serieslutet och därmed ta oss till kval, och än så länge håller vi våra mål. Väl där så får vi naturligtvis sätta nya mål, men inte förrän vi i så-

fall är där, säger tränaren Örjan Strömberg och får medhåll av Katarina Hallmén som är damansvarig i föreningen. –  Kvalet är dit vi vill, vi vill ta ett steg till och spelarna är laddade, säger Katarina som är nöjd med säsongen. –  Man kan väl inte säga mer än att man är väldigt glad över att leda serien. Särskilt eftersom det för tre år sedan var på väg att inte bli något lag, men nu har vi även startat ett veteranlag. Men spelarna är värda det och har kämpat på hela säsongen. Ibland har det stått 0 – 3 efter första perioden men så har man tagit tag i det och fått med sig alla poängen ändå. NÄRMAST VÄNTAR EN tuff bortamatch mot Kungälv på söndag 24 februari. –  Kungälv har ett starkt lag och jag är faktiskt lite förvånad att de inte är med i absoluta toppen av serien. De gav oss vår första förlust (av två) i serien när vi mötte dem hemma så de är bra. Det var inte så att vi gjorde en dålig match mot dem, utan de var helt enkelt bättre än oss i den matchen, säger Örjan

BILD: RASMUS TYNANDER

Flodas damlag toppar division 1 och möter Kungälv i helgen – ett av bara två lag som slagit dem denna säsongen.

Strömberg. –  Själva så har vi tagit oss ur en lite tyngre period som vi hade, framförallt i december, med skador och sjukdomar och för närvarande ser det ganska bra ut. Vi är naturligtvis revanschsugna på Kungälv och tänker ta tre poäng där. Vi har haft en gäng bra träningar på slutet och laget är taggat. Vi vill gärna ta oss till ett kval så varje poäng är viktig. Flodas herrar derbyslog Alingsås med 8–4 i tisdags och

ligger på en andraplats i tabellen inför helgens match mot jumbon Partille på lördagen. Lidköping är sju poäng före då fyra omgångar återstår. Men det finns även utrymme nedåt då totalt fyra lag får vara med och kvala till Allsvenskan. Femman Mölndal är åtta poäng bakom med en färre match spelad. Den 17 mars spelar herrarna sin sista omgång för säsongen då man möter Pixbos andralag hemma i Rydsbergshallen. Även damerna avslutar säsongen mot Pixbo,

men på bortaplan dagen före. FÖR KOMMUNENS ANDRA innebandyförening, FBC Lerum, ser det inte lika ljust ut. Herrarna är jumbo i Allsvenskan och med fem omgångar kvar att spela har man tio poäng upp till strecket. Damerna ligger på plats sju i samma serie som Floda IBK efter bland annat två derbyförluster (2 – 12 och 3 – 7) i kommunkampen. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Med solceller från Solcellsk apet

Intresserad? Kontakta Hans Hellberg eller Daniel Liljeblad på: Solenergi • EL • VVS

hans@graboholm.se 0705 54 15 98 daniel@utvb.se 0761 86 18 76

Utrymmen på dina vilkor.


9

LOK ALPRESSEN LERUM 24 FEBRUARI 2019

AKTUELLT

Succé i Nyköping för Ölander Ulrika Nätterdal aktuell på Aftonstjärnan Lokalpressen skrev den 27 januari inför konstnären Rickard Ölanders utställning ”Nära inpå” på Galleri Sjöhästen i Nyköping. Nu är utställningen avslutad efter ett par ”magiska veckor” enligt konstnären själv. – Det blev en dundersuccé. Det började med ett fantastiskt välbesökt vernissage lördag den 2 februari, har aldrig varit med om så mycket folk vid en öppning, berättar Rickard Ölander vars ateljé ligger i Hedefors bruk. – Det betyder väldigt myck-

et när en utställning får sån här positiv start och veckorna fram till stängningen i lördags har varit helt magiska. Det känns nästan overkligt och också lite tomt nu när det varit så intensivt med allt arbete inför utställningen och under de här utställningsveckorna. Nästa utställning för Rickard Ölander blir på Ekerum konsthall på Öland som öppnar till påsk. – Som tur är så ligger påsken sent i år så jag hinner få fram nya saker.

BILD: HANNELE HEISKANEN

Rickard Ölander.

Den 3 mars står Sjöviks­ bon Ulrika Nätterdal på Aftonstjärnans scen vid Lindholmen. Då ska hon berätta och sjunga om ett par grannars snubblande försök att närma sig omvärlden i föreställningen ”När ska gästerna gå hem”.

Ulrika Nätterdal.

Föreställningen spelas bara vid ett tillfälle så det gäller att passa på om man är intresserad. –  ” När ska gästerna gå hem” är en helt ny berättarföreställning som jag ska göra på teater Aftonstjärnan i Göteborg. Den handlar om social känslighet ur några grannars perspektiv. De har dragit sig undan omvärlden men försöker närma sig människor de har i närheten, berättar Ulrika Nätterdal som vid sin sida har med sig musikerna David Törnebäck, Magnus Bergström (som bor i Stenkullen) och Sven Fridolfsson. Dessförinnan, den 22 febru-

ari, kunde man se och höra Ulrika Nätterdal i Stora Lundbys församlingshem i Gråbo. –   Då sjöng jag tillsammans med Malin Nygren som spelade piano när Brigitta Klasson berättade om sin tid i koncentrationsläger. Vi tre har framträtt några gånger förut. Det är ett mycket hedervärt uppdrag för Malin och mig. Har du något annat projekt på gång? –  Just nu är mina tankar mest i föreställningen. Men jag har lite spelningar framöver. I Ulricehamn, Vårgårda och Hemsjö. Där ska min bror berätta om sin bok ”Det finns en lek-

BILD: MALIN AGHED

plats i London”. Min svägerska och jag sjunger och spelar. Man kunde se dig i en dokumentär häromåret där du nekades att bli präst, har det hänt något mer på den fronten det senaste? –  Det har inte hänt så mycket på den fronten. Man måste vänta fem år för att söka igen. Men jag predikar regelbundet. ”När ska gästerna gå hem” spelas endast den 3 mars klockan 16. Biljetter finns på kulturpunkten.nu. –  Jag blir överlycklig för alla som kommer och ser föreställningen, säger Ulrika Nätterdal. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Arvingarna firar 30 år med ”mello” och nytt album Den här helgen gör Arvingarna sitt femte deltagande i Melodifes­ tivalen. Och dansbandet från Partille har både åkt ut i tidigt skede men framförallt även vunnit hela balunsen med den odödliga hitlåten ”Eloise” från 1993 då smekn­ amnet ”mello” inte ens var uppfunnet. I år firar Arvingarna 30 år som band genom att vara aktuella på alla fronter: Melodifestivalen, turné, krogshow och med nytt album. –  Vi jobbar faktiskt just nu i studion med att spela in nya låtar, berättar keyboardisten Lars ”Lasseman” Larsson. –   Det känns roligt, för det blir ett riktigt album som man kan ta på. Och det är ju inte så vanligt längre då det släpps mycket direkt till Spotify, säger ”Lasseman” på telefon, vid sin sida har han bandets sångare Casper Janebrink. –   Vi ville inte bara släppa en

låt för att vara med i Melodifestivalen utan kände att det var dags för ett helt album i och med att vi har 30-årsjubileum. Det senaste kom 2013, även om vi har släppt en del singlar sedan dess, säger Casper. I dagsläget ser albumet ut att bestå av tolv låtar, men eventuellt kan någon mer låt tillkomma innan det släpps under våren. Innan dess är ”Partille-

bandet” – som inte längre består av någon Partillebo då Casper Janebrink blev siste man att lämna kommunen när han och familjen flyttade till Floda häromåret – med och tävlar i Melodifestivalens fjärde deltävling i Lidköping den 23 februari. Deras senaste ”mello”-framträdande var för hela 17 år sedan och det här blir deras femte totalt. De tävlar med låten

”I do” som har Nanne Grönvall, Mikael Karlsson, Thomas ”Plec” Johansson och Casper Janebrink som låtskrivare. –  Det är en glad upptempooch fartfylld låt som gör att man inte kan sitta still. Låten handlar om kärlek såklart. Och om ”Eloise” var ungdomskärleken så handlar ”I do” om kärleken mitt i livet någonstans, berättar Casper och lägger till att

den sjungs på svenska. Och har man vunnit Melodifestivalen en gång – med ”Eloise” 1993 – så gör man gärna det en gång till. –  K lart att man vill att låten ska gå till antingen andra chansen eller till final. Men oavsett var låten hamnar så är det en låt som vi kommer att spela resten av våra liv då vi tycker den är bra, säger ”Lasseman”. –  K lart vi hoppas på en finalplats. Men det går nog inte att göra samma grej nu som med ”Eloise”. Då var det någonting nytt, ungt och fräscht och dessutom var vi på hemmaplan. Men eftersom det var 17 år sedan senast vi var med så tror jag att många tycker det ska bli kul att se oss igen, säger Casper. –  Och för den yngre generationen blir det ju faktiskt första gången de ser Arvingarna i Melodifestivalen och det blir kul, säger ”Lasseman”. Efter Melodifestivalen väntar närmast en turné i norra Sverige, därefter blir det en spelning på Trägår'n i Göteborg den 13 april. Till hösten blir det en ny krogshow då 30-årsfirandet pågår hela 2019.

BILD: JANNE DANIELSSON/SVT

Den 23 februari är ”Lasseman”, Kim, Casper och Tommy tillbaka i Melodifestivalen efter ett uppehåll sedan 2002 då de blev utslagna av bland andra Östen med resten i en av deltävlingarna.

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu


10

LOK ALPRESSEN LERUM 24 FEBRUARI 2019

GRÅBO CENTRUM Välkommen till oss på Mjörnbotorget BDS GRÅBO Rä Sto km r ack

Bilservice

Gäller alla bilmärken Samarbete med de flesta försäkringsbolagen Har du matta strålkastare/2:a på besiktningen?

Välkommen in i vår nyrenoverade restaurang Välj bland pizza, à la carte, kebab, kyckling, sallad eller pastarätter

Lunch vardagar 11 – 14 inkl. dricka, salladsbuffé, bröd & kaffe (Gäller alla rätter till ord. priser)

Bilreparationer Däckskifte Fri lånebil

Tisdag – fredag 11.00 – 14.00

Diagnostik

inkl, smör, bröd & ost.

Däckförvaring Välkommen att boka tid!

Veckans soppa Tårtbuffé

Tårta, kaffe & te eller Varm choklad med grädde. Gluten & sockerfritt alternativ finns.

99:Veckans soppa kan ni se på Facebook:

Lailas Konditori och Lunchcafé

Vi renoverar så att dom blir som nya

Välkomna Laila & Ida

Välkomna! Hjulmakarevägen 9 – 11, Gråbo Tel. 0705-445 854

Nu har vi börjat med sopp- & tårtbuffé!

Öppet måndag – fredag 11 – 22, lördag – söndag 12 – 22 Lundbyvägen 3, Gråbo | Tel. 0302 - 415 90 campinopizzeriagrabo.se

träning tillsammans

VI HAR NÅGOT FÖR ALLA

Gym Kondition Gruppträning GYMKORT FR. Spinning Fria vikter Personlig träning Seniorklubb / MÅN Sol & relax INGEN ! Barn- och ungdomsträning BINDNINGSTID Generösa öppettider

249:-

BDS GRÅBO: Hjulmakarevägen 9 i Gråbo • Mail: kbs@kimsbil.se Tel: 0722-755 976 • Öppet: Mån – tor 08.00 – 17.00, fre 08.00–14.00

Ring in beställningar: 0302 405 40 Vardagar: 9.00-18.00 Lördag: 9.00-14.00

- För mer information om helgöppet samt sortiment: www.lailaskondis.se

Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel.

NU GÖR VI ÄVEN FÖRSÄKRINGSSKADOR

a


GRÅBO CENTRUM 11

LOK ALPRESSEN LERUM 24 FEBRUARI 2019

Tanka spolarvätska på GRÅBO TORG • Tel. 0302-453 53

i någon av våra två pumpar hos oss i Gråbo Obs! Du behöver inte tvätta bilen samtidigt. Ordinarie pris är 15 kr/liter Med vårt Tvättkort från 12 kr/liter

Kolja

129

00

(20% rabatt som erhålls om man fyller på sitt Tvättkort med 800 kr eller mer, man kan köpa Tvättkort från 200 kr = 5% rabatt)

/kg

Sejfilé

99

00

/kg

Priserna gäller t.o.m. lördag 2/3 2019.

Spolarvätskan kommer ifrån Starta och håller -19 grader Celsius, den har fått Bäst i test av TV-programmet Plus, samt är lokalt producerad.

Bra pris

Vill du ha lokala butiker imorgon, så använd dem idag! ÖPPETTIDER: TISDAG – FREDAG 10.00 – 18.OO, LÖRDAG 9.30 – 14.00

Bra för miljön, inga plastförpackningar Inget spill och sölande från dunkar m.m. Varmt välkomna till Tvättstället! | Öppet dygnet runt @tvattstalletgrabo Gråbo Industriväg 9, Gråbo |

f


12

LOK ALPRESSEN LERUM 24 FEBRUARI 2019

VÅRENS NYINKOMNA ELCYKLAR FRÅN

19.499:-

Välkommen att kontakta oss! Lekstorps industriväg 13 | kontakt@batteridrivet.se | Tel. 0302-510 80

Går du i tankarna på solceller men känner att du inte riktigt har grepp om hur det fungerar eller om det passar för just ditt boende? Vi hjälper att skräddarsy en lösning som passar just dina behov. Gå in på www.solcellskapet.se eller maila info@solcellskapet.se för mer information om hur du kan sänka din elkostnad och bidra till en bättre miljö. Lekstorps industriväg 13 | info@solcellskapet.se | solcellskapet.se


13

LOK ALPRESSEN LERUM 24 FEBRUARI 2019

KONSUMENT Utgångna lunchkuponger Fråga: Jag har köpt lunchkuponger, 10 stycken, men har bara utnyttjat 6 av dem. Nu säger restaurangen att tiden har gått ut och att jag inte får använda dem längre. Är det rätt?

regler gäller bara i 3 år så din reklamationsrätt har gått ut och jag tror tyvärr att du får stå för felen själv.

Avboka resa Fråga: Vi har bokat en charterresa hos resebyrå, när vi

Svar: Resevillkoren för resan gäller. Det finns ingen allmän ångerrätt vid köp av varor eller tjänster i en butik. När du ingått avtalet, det vill säga fått en bokningsbekräftelse och betalat hela eller delar av resan, är du bunden av avtalet och villkoren. Du har rätt

Du har rätt att ångra ett distansavtal inom 14 dagar och du kan ångra via telefon, mail, brev eller något annat sätt som du väljer.

Svar: I första hand gäller det som ni kom överens om när du köpte lunchkupongerna. Har ni kommit överens om t.ex. 2 års giltighetstid så gäller det. Om ni inte har kommit överens om någon särskild giltighetstid så gäller de i 10 år.

be dig godkänna ett sms eller mejl som ibland skickas under pågående samtal. Du behöver inte svara ja direkt, vårt råd är att noga läsa igenom texten, se att allt som utlovats finns med och fundera på om du vill tacka ja eller inte.

Ångra på telefon

Trasig lampa

Fråga: Jag tackade ja till ett nytt telefonabonnemang från en telefonförsäljare. Visst räcker det att ringa till ett företag om jag vill ångra mig?

Fråga: Jag har köpt en lampa på nätet av ett företag och när jag packar upp den är varan trasig. Företaget skyller på transportföretaget och säger att jag skall reklamera till dem. Är det så?

Svar: Du har rätt att ångra ett distansavtal inom 14 dagar och du kan ångra via telefon, mail, brev eller något annat sätt som du väljer. Det stämmer att det räcker att ringa men vi brukar alltid ge rådet att man mailar företaget för då har man också ett bevis på att man har utnyttjat sin ångerrätt.

Svar: Nej företaget är ansvariga fram till att du tagit emot varan om du betalat för varan inklusive frakt. Du har inget avtal med transportföretaget. Företaget skall reparera lampan, eller skicka dig en ny.

Bästa hemförsäkringen

Okända husbilsfel Fråga: Jag köpte en husbil från ett företag år 2015 och nu när jag ska sälja den så hittar den nya köparen en del fel

Fråga: Vilken hemförsäkring är bäst? BILD: CIPRIAN GORGA

De svarar på dina konsumentfrågor. Från vänster: Charlott Falk, Eva Norrand Andersen, Christoffer Widell.

att avbeställa men det kommer att kosta, hur mycket beror i det här fallet på hur lång tid som återstår till resans avgång. Hur stor kostnaden är framgår av resevillkoren.

Sedan hösten 2018 skall du få ett skriftligt erbjudande av det ni talat om per telefon. Det erbjudandet skall du sedan godkänna skriftligt för att avtalet skall vara bindande. som jag inte kände till. Kan jag vända mig mot företaget som sålde mig bilen och kräva att de åtgärdar felen? Svar:

Konsumentköplagens

Skriftligt avtal

kommer hem upptäcker vi att vi kan hitta en liknande resa på nätet men till ett lägre pris, visst kan jag avboka resan jag köpte hos resebyrån?

Fråga: Jag har hört att det måste vara skriftliga avtal när en säljare ringer, stämmer det? Svar: Ja det stämmer. Sedan hösten 2018 skall du få ett skriftligt erbjudande av det ni talat om per telefon. Det

erbjudandet skall du sedan godkänna skriftligt för att avtalet skall vara bindande. Tanken är att du som konsument i lugn och ro skall kunna läsa igenom avtalet innan du godkänner det. Många företag löser detta genom att

Svar: Vi ger inte råd om vad du skall välja eller inte, men bra information för att fatta beslut finns på konsumenternas försäkringsbyrå, konsumenternas.se. Där hittar du råd inför val och jämförelser mellan olika försäkringsbolag

FRÅGA KONSUMENTRÅDGIVARNA Vill du kontakta Konsument Lerum nås de på telefon 0302-52 16 00 tisdag – torsdag kl. 9 – 12. Övriga tider går det bra att lämna meddelande så blir man uppringd så snart som möjligt. Du kan även skicka ett mail till konsument@lerum.se.

Lerjedalens Golf Klubb Göteborg

söker ny krögare! www.lerjedalen.se Kontakta Mats O Persson 070 - 630 63 40


14

LOK ALPRESSEN LERUM 24 FEBRUARI 2019

TÄVLING

Vinn familjebiljetter till musikalen Annie Den 1 mars har Annie premiär på Lorensbergsteatern

Efter nästan 50 succé­ föreställningar i Malmö kommer nu familjemusi­ kalen Annie till Göteborg. Premiären sker 1 mars då Annie, Mr Warbucks, Miss Hannigan, Grace Farrell och de andra intar Lor­ ens­bergsteaterns scen. Ensemblen blir densamma i Göteborg som i Malmö där man för bara en vecka sedan gjorde den sista föreställningen. –  Jag ser fram emot att komma till Göteborg, det blir som att helt ny energi kommer in när man byter stad, berättar Thomas Järvheden, som spelar den stränge miljardären Mr Warbucks, som tagit plats vid ett av borden i foajén på Lorensbergsteatern i Göteborg. Vid sin sida har han Anna Sahlene som spelar Grace Farrell (Mr Warbucks sekreterare) och Lily Wahlsteen som spelar barnhemsbarnet Annie. –  Efter 50 föreställningar börjar man lära sig den nu, skrattar Anna Sahlene. Men det går inte att gå på rutin, för det skulle inte vara rättvist mot publiken, kollegorna eller sig själv. –  Nej, jag måste tokskärpa mig varje sekund av varje föreställning. För det är så mycket att komma ihåg och man vill verkligen inte vara den kuggen i maskineriet som inte levererar, för det hela handlar om teamwork, säger Thomas Järvheden. Nanne Grönvall som spelar Miss Hannigan kunde dock inte vara med på intervjun. –  Hon gör en fantastisk roll som ”fyllkärring” och som en barnhemsföreståndare som

TÄVLA

Vinn familjebiljetter till musikalen Annie Tävlingen genomförs i Loka­ lpressens tre tidningar i Härryda, Lerum och Partille. Totalt är det två vinnare som får fyra gratis­ biljetter vardera till en föreställn­ ing med musikalen Annie på Lorensbergsteater. Gör så här för att tävla: Skicka ett mejl till tavling@lokalpressen.eu och skriv ”Annie” i ämnesraden. Glöm inte att skriva med namn, telefonnum­ mer och ort.

BILD: TOMMY HOLL

Thomas Järvheden, Lily Wahlsteen och Anna Sahlene gör tre av rollerna i musikalen Annie som har premiär 1 mars på Lorensbergsteatern.

» Det är så himla många söta ungar i musikalen, så jag måste hela tiden tänka på att jag måste vara ännu elakare, taskigare och hårdare i min roll. « THOMAS JÄRVHEDEN

avskyr barnen, berättar Anna Sahlene. Får ni improvisera? –  Jo, i vissa roller. Men inte särskilt mycket. En liten grej går väl så länge det inte påverkar nästa persons repliker, säger Thomas Järvheden. –  Vi har ju regi som vi ska följa såklart. Och vår regissör Eva

Rydberg var faktiskt förbi och kollade för någon vecka sedan och gav oss en del feedback och notes. Direkt efter det gjorde vi förmodligen vår bästa föreställning, för hon hade sett en del saker med sina regissörsögon, säger Anna Sahlene. Musikalen är skriven 1977 och har blivit både film och

spelats världen runt. Den utspelar sig på 1930-talet i New York och kretsar kring barnhemsflickan Annie som sorgset undrar vart hennes föräldrar tagit vägen. –  A nnie är väldigt kavat och alltid jättesnäll, men hon säger ändå vad hon tycker och är orädd. Om man beskriver henne

i helhet så är hon en väldigt glad tjej, berättar Lily Wahlsteen som turas om med Ella Andersson Bessman att göra rollen som Annie då det är två barnteam som är med varannan helg. –  Det är så himla många söta ungar i musikalen, så jag måste hela tiden tänka på att jag måste vara ännu elakare, taskigare och hårdare i min roll. För det enda jag bryr mig om är pengar, men det är fint att se hur den biten ändras på vägens gång tack vare Annie, säger Thomas Järvheden. –  Jag tror att jag skulle bli ganska trött och utsliten om det inte fanns en till Annie så det känns bra att vi turas om, säger Lily Wahlsteen vars favoritmusikaler är West Side Story, Grease och Hairspray – för att nämna några. Thomas Järvheden lägger in Kristina från Duvemåla på sin favoritlista medan Anna Sahlene håller Jesus Christ Superstar väldigt högt, en musikal hon också fått vara med i. –   Men ingen är ju såklart bättre än Annie, skrattar Thomas Järvheden. Är det en familjemusikal? –  Annie är nog faktiskt det sammanhanget som jag medverkat i som har absolut mest variation på åldrarna i publiken. För det funkar och är roligt för hela familjen, från 5 och upp till 95 år. Barnen kan identifiera sig med de föräldralösa barnhemsbarnen medan vuxna ser det på ett annat sätt. De allra äldsta hänger med i referenser som Roosevelt och bröderna Marx, säger Anna Sahlene. Musikalen Annie har premiär den 1 mars och spelas fram till 5 maj på Lorensbergsteatern. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

500:- RABATT

PÅ VALFRI LACKKONSERVERING Gäller endast grundbehandling. Gäller endast mot uppvisande av annons. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Per Nyberg Floda ORTOPEDISKA INLÄGG EFTER AVGJUTNING: För dig som tränar, står och går mycket och önskar komfort och stabilitet • För dig som vill ha perfekt passform som avlastar och fördelar tryck • För dig som vill förebygga fotproblem såsom hälsporre, hälsprickor mm PRISEXEMPEL Inlägg efter avgjutning fr. 1500 kr • Skoreparationer och ortopediska skoändringar

Det byggs, det startar, det anordnas och det skapas en massa nya hus, företag, event och projekt i Floda! Vi du veta vad som händer i Floda? Följ oss på facebook.com/flodabid

Boka tid för kostnadsfri konsultation av ortopedskotekniker 40 års erfarenhet Göteborgsvägen 48, Sävedalen | Tel. 031-44 85 00 info@nicecargbg.com | www.nicecargbg.com

Endast mottagning efter tidsbokning TEL. 0768-868865

Floda – där det händer

@ flodabid

www.floda.se


15

LOK ALPRESSEN LERUM 24 FEBRUARI 2019

AKTUELLT

Herman Hedning återupplivades av fansen – 1,67 miljoner kronor ”samlades” in Efter 30 år verkade det som att ärkesvinet Herman Hedning hade sagt sin sista svordom då Egmont valde att lägga ner serietidningen. Men tack vare en av Sveriges mest lyckade Kickstarter-kampanjer någonsin så kommer seriefiguren att leva vidare. Den 19 mars finns det första Herman Hedning-numret från nybildade Evil Ink Förlag ute. Herman Hedning höll på att dö, men mår nu bättre än nånsin – vad har hänt? – Ja, jag kände att det inte riktigt var dags att avliva honom än – så jag gav mig på att försöka crowdfunda ett nytt litet förlag, och ge ut honom själv. Jag har ju tidigare publicerat mina tjocka samlingsböcker på egen hand på samma sätt, och

det har ju gått bra. Att ge ut en serietidning är ungefär samma sak – bara betydligt oftare, på sämre papper och i större upplagor, säger Herman Hednings skapare Jonas Darnell som står för både text och bild. Hur känns detta gensvaret på Kickstarten? –  Fortfarande helt overkligt, flabbergastande och haktap-

BILD: PRESSBILD

Herman Hedning har funnits i 30 år men var på väg att läggas ned. Men han lever nu vidare tack vare fansen som gått ”all in” på Kickstarterkampanjen som samlade in 1,67 miljoner kronor.

BILD: PRESSBILD

Jonas Darnell, skaparen av seriefiguren Herman Hedning, säger att det stora gensvaret från fansen som inneburit fortsatt liv för tidningen är ”overkligt, flabbergastande och haktappande”. De som har stött kampanjen har i gengäld fått förmåner som prenumerationer, t-shirts, ölglas och andra saker.

pande. Kickstartern slutade på 1,67 miljoner kronor och nådde upp till en andraplats på topplistan över mest framgångsrikaste svenskspråkiga Kickstarters (efter Apart Förlags Valhall-kampanj i höstas) – men vi har flest backare, 1891 stycken. –   Att det finns många där ute som har en anknytning till Herman efter 30 år i seriemediet visste jag ju, men inte att så många skulle gå ut och stötta projektet aktivt. Det är överväldigande. Dessutom är det inte över ännu – en "eftersläntrarkampanj" (CrowdOx) är igång, och har bara den dragit in nästan 500 000 hittills! Hur nära var det att den sista serierutan var gjord? –   En kort stund tänkte jag tanken att det skulle vara skönt att inte ha en deadline hängan-

de över sig dygnet runt – och att jag skulle kunna ta tag i alla projekt jag har liggande sen 30 år och förverkliga dem istället. Men det gick fort över. Jag måste ha en serietidning och deadlines hängande över mig – annars är jag inte en fullvärdig organism. –  Så det var bara att ta tag i det hela själv. Att tidningen inte sålde mycket nog för att ge vinst på Egmont är en sak – men för ett litet enmansförlag är det en helt annan sak. Vad händer nu framöver? –  Ett nytt förlag är sjösatt (Evil Ink Förlag AB), tryckeri är kontrakterat, kreatörer är infångade och serier tecknas. En enorm mängd rewards ska produceras och signeras (ölglas, t-shirts, miniposters, ölunderlägg med mera) men hantverkare runt om riket är i full gång med detta.

–  19 mars ska det första numret stå i hyllorna, och sen rul�lar vi på som tidigare med sex nummer per år. Sen ska vi förstås ge ut diverse samlingsböcker med James Hund, Illustrerad Djävulskap med flera – och kanske rentav ytterligare någon serietidning. Vi får se, haha. Vilka problem ställs Herman Hedning inför år 2019? –  Rent seriemässigt kommer han och världen att drabbas av allsköns otyg – lite beroende på hur det Återskapade Universum utvecklas – nästan alla seriefigurer dog ju i nummer 6/2018, och processen för att rädda Skapelseservern och hindra viruset som börjar härja i De 12 Skapande Gudarnas datorer att... ja, det får ni läsa om SEN!

Skaffa dig en personlig optiker.

Boka synundersökning på telefon eller via vår hemsida: 031 26 50 48 | www.savedalensoptik.se | Göteborgsvägen 32-34, Sävedalen

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu


16

LOK ALPRESSEN LERUM 24 FEBRUARI 2019

INSÄNDARE

KRÖNIKA

Vad tycker du? Har du en annan åsikt eller något annat du vill lyfta fram? Maila till:redaktionen@lokalpressen.eu.

Förbjud tiggeriet i Lerum snarast SVAR TILL MIKAEL LILJEROTH: Tack för din

insändare! GP t.ex. har på sin ledarsida fört en kampanj mot tiggeriet upprepade gånger. Den romska tiggerskan du syftar på förekom i en stor artikel i LT för inte så längesedan. Hon tänkte öppna ett bageri i sitt hemland med hjälp av två svenska väninnor på foto i artikeln och en gråtmild skylt utanför Kvantum. Så reste denne hon hem med pengarna, men vips var hon tillbaka till "sin plats" utanför Kvantum. Knepen är många! När svenskarna

krigade i Europa på 1600-talet fick de heta "dumme Schweden", godhjärtade men naiva som de var redan då. Just denna tiggerska lär ha fått ett erbjudande av Kvantum om ett enkelt arbete men tackat nej för att hon "tjänar mycket battre på att tigga". Och ja – hon har vackra kläder och sitter ofta inne i värmen i entrén och pratar och pratar i sin Iphone. NU tycker jag att vår nya kommunstyrelse ska visa vad de går för och förbjuda tiggeriet i Lerum snarast! "STAMKUND PÅ KVANTUM"

RIS ELLER ROS? Finns det någon du tycker förtjänar en ros? Eller är det någon som borde få ris? Dela med dig till oss och alla våra läsare! Maila in din ros eller ditt ris till oss på redaktionen@lokalpressen.eu eller skicka med post till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.

Nästa nummer av Lokalpressen kommer den 3 mars. Håll utkik i brevlådan!

Handla på hemmaplan och stöd dina lokala handlare!

Vår jord är varmare än någonsin

V

  år jord är varmare än vad som någonsin uppmätts och smältande glaciärer kan orsaka klimatkaos snabbare än väntat. Detta varnar forskare för i flera nya larmrapporter. Sedan 1880 har jordens genomsnittliga yttemperatur höjts med runt en grad Celsius tills den i våra dagars nya geologiska epok – antroposen – eskalerar med en kraftig ryckighet. Uppvärmningen beror till stor del på ökade utsläpp av koldioxid och andra

hon spritt vilda konspirationsteorier om protesten. En 17-årig flamländska som startade de belgiska protesterna på Facebook i samma anda som Greta Thunberg hos oss, kallade den kvinnliga miljöministerns påhopp för en förolämpning av alla ungdomar. Ungdomsprotesterna beskrivs i dagspressen som en politisk chockvåg. "Den politiska världen är omkullvält av en medborgarstorm som ingen kunde förutsäga och som kräver en helt ny

Den största internationella frågan då var Vietnamkriget som skulle pågå ännu några år. Protesterna på den tiden gällde imperialismen, idag gäller det mänsklighetens överlevnad på vårt hem i universum – planeten Tellus. växthusgaser i atmosfären orsakade av människan. 2018 blev världens totala koldioxidutsläpp högre än någonsin tidigare och väntas sluta på närmare 40 miljarder ton. Just nu säger prognoser att världen är på väg mot en temperaturhöjning på 3 – 3,5 grader fram till 2100. Förra årets klimatmöte i polska Katowice som skulle konkretisera Parisavtalets (2015) gräns på 1,5 graders höjning förutsätter att de globala växthusgaserna halveras till år 2030. Ett miljömål som är helt omöjligt att uppnå om vi skall överlåta det åt handlingsförlamade myndigheter och förstockade politiker att infria, i vilket fall om vi ger ordet till vår nya miljöhjältinna Greta Thunberg som genom sin skolstrejk för miljön utmanar alla auktoriteter på området.

vokabulär, en helt ny politik", låter det i ledande europeisk press idag. Ungdomsgenerationerna tiger ju inte still och har aldrig låtit sig tystas genom tiderna. I år har det gått över 50 år sedan 1968, året som blev en stark proteststorm för den tidens ungdomar. Den största internationella frågan då var Vietnamkriget som skulle pågå ännu några år. Protesterna på den tiden gällde imperialismen, idag gäller det mänsklighetens överlevnad på vårt hem i universum – planeten Tellus.

LARS THORELLI Gästkrönikör i Lokalpressen

UNGDOMAR SOM DEMONSTRERAT i storstä-

derna i tiotusentals skolstrejkar också för klimatet – inspirerade av svenska Greta Thunberg – och sprider idag politiska chockvågor även i Belgien. En belgisk miljöminister tvingades avgå under dramatiska former efter att

GUIDEN HANTVERK & SERVICE Vill du synas här? Kontakta Marie Andervik på 0728-54 18 32 eller marie.andervik@lokalpressen.eu.

Verksamma i Partille i 22 år!

BUTIK & VERKSTAD Vi kan skog & trädgårdsmaskiner Stihl, Husqvarna, Stiga Honda m.fl Vardagar: 7-18 Lörd. (apr-jun): 10-14 Järnringen 1, Partille T. 031-340 28 24 www.partilleskog.se

• Takomläggningar • Snickeriarbeten • Plåtarbete • Egen tillverkning • Försäljning av era fönster med montage! Brodalsvägen 1D, Partille info@jfgbygg.se Kontor 031-26 13 85 www.jfgbygg.se

TRÄDFÄLLNING BIT FÖR BIT-NEDTAGNING BESKÄRNING STUBBFRÄSNING

Nu med RUT-avdrag. Även bortforsling. F-skatt/försäkring. Ring Mattias för kostnadsfritt prisförslag

0702-19 37 42 www.tradfallarn.se

Ledig plats! Ring Marie! Tel. 0728-54 18 32 marie.andervik@lokalpressen.eu


17

LOK ALPRESSEN LERUM 24 FEBRUARI 2019

K ALENDARIUM

BILSEMESTER

I SAMARBETE MED

FÖR DIG I LERUMS KOMMUN OCH OLOFSTORP ÅRGÅNG 5 NR 1 13 JAN 2019 Upplys reskoden ”LERUM”LERUM – såLOKALTIDNINGEN får du automatiskt rabattpriset.

Tipsa oss om vad som är på gång: redaktionen@lokalpressen.eu

AKTUELLT

SÖNDAG 24 FEBRUARI

Konsert: Copenhagen Piano Quartet

28 FEB Prismakväll: En tango för den fattige

Equmeniakyrkan, Lerum, kl. 16. Entré 150 kr. Arr: Studieförbundet Vuxenskolan och Kammar­ musik i Lerum

BILD: DANIEL LILJEBLAD

Halt på Bagges torg Sedan i måndags kan man åka skridskor mitt i Lerum. SIDAN 7

AKTUELLT

MÅNDAG 25 FEBRUARI

BILD: DMITRII LOGVINENKO OCH VIKTOR ANDERSSON

Så minns vi, finns vi

Privatekonomiska tips

Utställning om hbtq, rasism och nazism kommer till Lerum. SIDAN 9

Kommunens budget- och skuldrådgivare Marita Svensson finns på plats på biblioteket för att svara på frågor och ge tips och råd om privatekonomi. Tollereds bibliotek, kl. 16 – 18. Arr: Lerums kommun

DEBATT Oviss campingframtid Går Aspens camping i graven efter kommunens agerande?

FRÅN LERUMS IS TILL ALLSVENSKAN

SIDAN 10

SIDAN 12

ORTOPEDISKA INLÄGG EFTER AVGJUTNING: För dig som tränar, står och går mycket och önskar komfort och stabilitet • För dig som vill ha perfekt passform som avlastar och fördelar tryck • För dig som vill förebygga fotproblem såsom hälsporre, hälsprickor mm

BILD: JONAS BENGTSSON

Nya programmet kommer i brevlådorna den 19-20 januari. Håll utkik!

500:- RABATT

PÅ VALFRI LACKKONSERVERING Gäller endast grundbehandling. Gäller endast mot uppvisande av annons. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

PRISEXEMPEL Inlägg efter avgjutning fr. 1500 kr • Skoreparationer och ortopediska skoändringar

MÅNDAG 25 FEBRUARI

Boka tid för kostnadsfri konsultation av ortopedskotekniker 40 års erfarenhet Göteborgsvägen 48, Sävedalen | Tel. 031-44 85 00 info@nicecargbg.com | www.nicecargbg.com

Endast mottagning efter tidsbokning TEL. 0768-868865

Sagostund på Floda bibliotek Sagostunden är för barn som fyllt 3 år och up­ påt. Kom och lyssna på fantasifulla berättelser. Ingen föranmälan krävs. Floda bibliotek, kl. 10. Arr: Kultur och Bibliotek

Sommar vid Gardasjön

ONSDAG 27 FEBRUARI

Dyslexidropin Kom och få svar på dina frågor och tips på hjälpmedel i telefonen, appar och annat. Lerums bibliotek, avdelningen läsa på olika sätt, kl. 16 – 18.45 samt kl. 15 – 16 för seniorer. Arr: Kultur och Bibliotek, Studieförbundet Vuxenskolan TORSDAG 28 FEBRUARI

Sagostund på Gråbo bibliotek Sagostunden är för barn från tre till sex år. Kom och lyssna när barnbibliotekarien läser spän­ nande och roliga berättelser. Ingen föranmälan. Gråbo bibliotek, kl. 10. Arr: Kultur och Bibliotek TORSDAG 28 FEBRUARI

BILD: ERIKA NORDBRING

den erfarne pilgrimsprästen Tomas Wetter­ mark från Pilgrimscentrum i Vadstena. Ur sin ryggsäck plockar han fram inspiration, slitstark pilgrimsteologi och handfasta råd till den som på detta sätt vill närma sig skapelse och Skapare, andra människor och sig själv. Sedan funderar vi på hur vi kan utveckla och fördjupa pilgrimsvandrandet här i vår vackra bygd framöver. Östad församlings­hem, kl. 18.30. Ingen anmälan krävs. Arr: Östad församling

Gammaldans i Floda Lada Gammaldans i Floda Lada kl. 19 – 21.30. Arr: GDF Snurre­bocken TORSDAG 28 FEBRUARI

Lars Erik Karlsson berättar Skallsjö hembygds- och fornminnesförenings ordförande besöker Stora Lundby Hembygds­ förenings årsmöte och delger oss berättelser ur sin rika kunskapskälla. Litet lotteri och gratis fika. Parasollen, kl. 18.30. Arr: Stora Lundby Hembygdsförening och Studieförbundet Vuxenskolan TORSDAG 28 FEBRUARI

Intresserad av pilgrimsvandring? Kom till församlingshemmet i Östad för en kväll med tema Pilgrimsvandring! Vi får besök av

AA Anonyma Alkoholister Har möte på Oscarsga­ tan 5, Alingsås Tisdagar kl. 18 – 19 (öppet möte) Torsdagar kl. 18 – 19 Lördag kl. 10 – 11.30 Varmt välkommen!

Ankomst: Valfri 6/4-19/10 2019. Turistskatt EUR 1-2 per person och dygn.

Pris per person i dubbelrum

3.949:Pris utan reskod 4.249:Pristillägg 30/6-22/8: 1.450:13-26/4, 30/5-29/6 och 23/8-20/9: 550:-

• 7 övernattningar • 7 x frukostbuffé • 7 x 3-rätters middag med salladsbuffé • Rum med balkong/terrass • 4 x vinsmakning + rabatt på vin Barnrabatt 2 barn 0-5 år gratis. 2 barn 6-11 år ½ priset. Max. 2 barn per rum oavsett ålder.

TORSDAG 28 FEBRUARI

Prismakväll: En tango för den fattige En tango för den fattige – en föreställning med musik, tangohistoria samt berättelser om att arbeta som diakon bland utsatta människor i dagens Göteborg. Den tänkvärda föreställnin­ gen är ca 1 timma och brukar uppskattas av folk i alla åldrar. Skallsjö kyrka, kl. 18:30. Fri entré! Arr: Skallsjö församling FREDAG 1 MARS

Sagostund på Lerums bibliotek Sagostunden är för barn från tre till fem år. Kom och lyssna när barnbibliotekarien läser fantasifulla berättelser i sagorummet. Ingen föranmälan. Lerums bibliotek, kl. 10. Arr: Kultur och Bibliotek

FÖRENINGAR

Har du problem med alkoholen?

Park Hotel Oasi i Garda, Italien Mitt i staden Garda och endast 1,5 km från Gardasjön ligger Park Hotel Oasi. Hotellet har ett stort poolområde omgivet av palmer och olivträd och runt poolen står solstolarna framme och snackbaren är klar att serva dig med kalla drycker. Här kan du se fram emot att njuta av solen och det ljuva livet på en av landets mest populära semesterdestinationer. Som granne till ditt hotell ligger det familjevänliga äventyrsbadet Gardacqua men det är också nära till den kända nöjesparken Gardaland (17 km) - här finns massor av nöjen för både stora och små. Upplev också Gardas centrum, som är typiskt italienskt med härlig semesterstämning mellan restauranger, caféer och små butiker.

1.749:3 nätter från 899:2. 5 nätter från

Öppet hus, kaffestuga och museum Söndagar kl. 11 – 15 Porthuset, William Gibsons väg, Jonsered Välkomna! JONSEREDS HEMBYGDSFÖRENING

Vill din förening också synas här? Kontakta Marie på tel. 0728-54 18 32 eller marie.andervik@ lokalpressen.eu

Comfort Hotel Ma

lmö

Foto: Apelöga

Weekend mitt i Malmö Comfort Hotel Malmö ★★★★ Malmö är Skånes huvudstad och en spännande mix av influenser från hela världen, där världskända varumärken som Turning Torso och Zlatan dominerar. Närheten till Danmarks huvudstad Köpenhamn är ytterligare ett plus, då Ströget och Tivoli ligger på en brolängds avstånd. Här bor du verkligen mitt i smeten, på ett trendigt och komfortabelt hotell med en arkitektonisk pärla till huvudbyggnad, endast 128 steg från centralstationen och med Malmös stora utbud av shopping, restauranger och nöjen alldeles runt hörnet. Promenera till det charmiga vattenhålet Lilla Torg (750 m) i Gamla stan, som ligger strax bredvid Stortorget. Här hittar du massor av mysiga uteställe och restaurangerna i Malmö är förresten värda sitt helt eget kapitel!

Pris per person i dubbelrum

1.299:Pris utan reskod 1.449:-

• 2 övernattningar • 2 x frukostbuffé • 1 x 3-rätters middag • Liten överraskning • Fri Wi-Fi • Fri parkering • Utcheckning söndagar kl. 18 Extranatt inkl. frukostbuffé 500:-

Ankomst: Fredag t.o.m. 24/5 och 16/813/12 samt valfri 14/10-1/11 2019

Enkelrum och avbeställningsskydd kan köpas till. Expeditionsavgift 99:- tillkommer. Barnrabatt vid 2 betalande vuxna. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt.

BESTÄLL NU PÅ

www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84 Kom ihåg reskoden: LERUM

Öppet vardagar kl. 9-17. Weekend & helgdagar kl. 10-14.


18

LOK ALPRESSEN LERUM 24 FEBRUARI 2019

KORSORDET TÄVLA OM SVERIGELOTTEN! HITTAR

SANNING

RÄTT

FORMELL

DEN KAN

STAD I

PARTNER?

VARA

KENYA

SLÄCKT

KRYPER PÅ SPECIELLT SÄTT INTE ORKA MER FLERA TIMMAR

Lös korsordet och var med och tävla om Sverigelotten!

HÄR VÄXER NOG BLÅSIPPOR BARBIES VÄN UTKASTAD RATIFICERA

VIT FÅGEL

DE

SITTER

SÄGER

TILLHÖR

ELEVER

TVEKSAM

MIG

VARDAG-

ÄGNAR

FÖRVÅNAD

MAT

ÄR ARTER

BREV

SIG ÅT

FÖR

SOM

FILMNING

DJUR

FLYTER

SOM ÄR UNIKA JUST HÄR

Vi lottar ut Sverigelotten till två lyckliga vinnare med rätt lösning av korsordet. Lösningen publiceras i nästa nummer av Lokalpressen. Vi vill ha ditt svar senast den 4 mars. Lycka till!

RAST

LIGT FÖR

FÖRE

MOTOR-

LUNCH

CYKEL

HYBRID

TOMTE-

AV TVÅ

GÖRA

SÄDESSLAG

FLOD

s fe rd uf rso e ko .s

Facit från nr 5 2019:

SVÄVAR I DET BLÅ

MOSADE

ÄR

ÄR GOD ELLER

NATIONAL-

TRASIG

PARK DRAGIT

VILAR

HÄNGA LÄPP

RÄTTEN

FÅGLAR

U

V

A

G

NING MED

GÖR OFTA

S

E

G

D

A

L

U

M

D

DÖD

BURKMATERIAL

VÄXT

STROF

TYP

RIKS-

TJÄNSTE-

VÄG

PENSION

FINNAR

PENDANG

ARTIKEL

M

R

A

R

A

R

A

S

I

N

I

U

M

S

T

M

E

A

TIONELLT SKYDDADE

FIN STEN

R

K

VILL HA ...

K

E

R

A

M

I

K

GÖR ROAD

R

OBSERVERAR

N

MARKATTA

A

P

A

S

T

Ö

D

Å

T

G

Ä

M

E

R

DE MEST VÄRDA

R

T

RUSA IVÄG

M

GAMMAL

E

F

E

D

R

I

N

DÅSA TILL

A

S

HUCKLET

S

J

A

STEG

S

S

U

P

A

P

BLIR

KROPP SOLKIGA

L

E

B

Y

N

URIN-

S

A

N

INTE I TID

E

V

I

S

T

KOMMER

N

E

R

VÅNARE

?

TYSK

Ä

DE ÄR NA-

S

BEFINNA SIG

DET SOM FIRAS

A

ÄR SLÄKTKLENODER

R

OVANLIGA

I

SAM-

GOLF-

IDEOLOGI

K

U

HÄLLET

KLUBB

BAKDEL

OTREVLIG

POST

T

L

GODS

I LÅDA

TIDEN

VATTEN-

K

N

OCH STEN-

BLAD

GÖR TID-

GIFITGT ÄMNE SOM FANNS I BATTERIER

O

FIKATION

KATA-

MUSIK

B

GRATI-

PRIVAT

SMUTS

KYRKO-

R

PORSLIN

INFÖR

FLANÖR

O

F

FRÅGA

STOR-

GER

UNDER TAKFOTEN

KNIVIG

ORSAKAR

LYSER UPP

GODSAKER

OTYDLIG

FORNNORDISKT NAMN

SUBVENTIONEN HÄNGER KROK I

MEDICINSK

DROG

PÅ VÄGEN TILL

HAR MAN

MYCKET

DRICKA GLUTT

GÅGEL

N

E

HETEN

E

T

A

P

SOM

A

V

S

N

I

T

T

KAPITEL

R SOM LOCK-

TAGARE

G

HEL-

O

ÄR VETTE

MOT-

KEMISK SUBSTANS

INTE SÅ

GER

MUNTERT

OPIUM

B

MÄRKA

ELLER DISCIPLIN

R

D

E

N

FARA

Y

R

A

AVTOG

S

O

M

E

T

T

E

N

PURA

R

E

N

A

H

Ö

R

D

s fe rd uf rso e ko .s

A

T

T

E

N

L

MAN SOM VITTNE

V

SOMBRERON

OMKRING

MED ÄGARE

TILL MOROT

ÄR INTE DEN SOM

SPEL

BORDE VETA BÄTTRE

SLITA

Vinnare: Vi säger grattis till Gunilla Hallgren i Floda och Ingrid Påls i Stenkullen som lyckades lösa kors­ordet. Sverige­lotter kommer på posten!

T.EX. PERUANSK DRAR I LOPP

LJUD SOM KOMMER FRÅN BRINNANDE

TRÄFFA

GRANVED

Gör så här: Fyll i dina kontaktuppgifter för att vara med och tävla! Namn: Postnummer:

Adress:

DAGS ATT BOKA VÅREN OCH SOMMAREN I NERJA!

C

LU

ERJA B N

www.suntrip.es

Ort:

Skanna/fota och maila in ditt svar till korsord@lokalpressen.eu eller klipp ut och posta hela sidan till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen. Det går också bra att lämna svaret direkt i brevlådan på Göteborgsvägen 88. Vinnarna publiceras i nr 9 2019 som kommer i brevlådan den 10 mars.


19

LOK ALPRESSEN LERUM 24 FEBRUARI 2019

FAMILJ DELA LIVETS ÖGONBLICK Dela med dig av och läs om alla livets viktiga händelser. På vår familjesida kan du gratulera födelsedagsbarn, välkomna nya liv, fira äkta par och hedra minnen. Skicka din hälsning till oss på redaktionen@lokalpressen.eu eller Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.

23 februari

24 februari

... 1971 beslutade Sveriges riksdag att 37 statliga verk skulle flyttas från Stockholm till 13 andra orter i landet.

... 2009 eklaterade kron­ prinsessan Victoria sin förlovning med pojkvännen Daniel Westling på Stockholms slott.

... 2002 hade den svenska version av Benny Anderssons och Björn Ulvaeus musikal Chess Sverigepremiär på Cirkus i Stockholm.

... 1992 gav Sveriges riksbank ut en ny sedel i valören 20 kronor med Selma Lagerlöf på och som snabbt fick benämningen ”tjuga”.

23 FEBRUARI:

24 FEBRUARI:

Torsten & Torun

Mattias & Mats

Torsten är ett fornnordiskt mansnamn sammansatt av guden Tor och ordet sten. Namnet kan betyda antingen hårdför eller åskvigg. Torsten är ett av de namn som blev populära på 1800-talet då en av personerna i Esaias Tegnérs Frithiofs saga bär namnet. De senaste decennierna har namnet mest förekommit som andranamn.

Mattias är ett mansnamn med grekiskt ursprung, som i sin tur har hebreiskt påbrå och betyder "Guds gåva". Namnet är känt i Sverige sedan 1200-talet. Tidigare var Mattias ett ovanligt namn, men på 1970- och 1980-talet blev det ett modenamn och var i slutet av 1980-talet nästan ett av de tio vanligaste pojknamnen.

Torun är ett gammalt nordiskt kvinnonamn som förekommer på runstenar och betyder "Tors älskling". Namnet är mycket ovanligt, och endast några enstaka flickor i varje årskull får namnet som tilltalsnamn.

Mats är ett mansnamn som är en svensk kortform av Mattias. Namnet har förekommit i Sverige sedan slutet av 1400-talet och var ett modenamn på 1950- och 1960-talen innan Mattias tog över i popularitet.

När brudparet redan har allt. Utom en hållbar framtid.

Prinsessan Estelle fyller 7 år den 23 februari. Komikern Henrik Schyffert fyller 51 år den 23 februari. Komikern Ulla Skoog fyller 68 år den 23 februari. Skådespelaren Kjell Bergqvist fyller 66 år den 23 februari. Norges statsminister Erna Solberg fyller 58 år den 24 februari.

Den 23 februari firar både Brunei och Guyana sina nationaldagar. Den 24 februari är det Estlands nationaldag och Sverigefinnarnas dag.

KÄLLA: WIKIPEDIA, SVENSKANAMN.SE

Personlig begravning Vi hjälper dig att skapa en ceremoni som blir ett personligt avsked och ett fint minne. Med lång erfarenhet inom branschen och stor kännedom om området, hjälper vi dig med alla frågor inom begravning. Välkommen till Fonus!

Oavsett om det vankas bröllop, dop eller 50-årsfest har vi ett förslag på present som gör nytta på riktigt. Genom att ge en gåva till Naturskyddsföreningen stödjer du kampen för en hållbar framtid för oss alla. Handla direkt på:

www.naturskyddsforeningen.se/gava Postgiro: 90 12 04-8. För personlig service ring: 08 - 702 65 00

Petra Roholt Kundrådgivare

Kyrktorget 10, Partille | 031 85 98 60 | Göteborgsvägen 3, Mölndal | 031 85 98 50 | fonus.se

Fjällmans Begravning – tre generationers erfarenhet Sedan 1932 har vi stöttat i stort och smått och skapat personliga begravningar. Tack vare egna transporter, florister och jurister kan vi arbeta omtänksamt över hela Lerums kommun. Vår kunskap, din trygghet.

Pet ra och Anna-Carin

BEGRAVNINGAR | GRAVSTENAR | FLORIST | JURIDIK | Ni hittar oss på Stationsvägen 14, Lerum | Tel. 0302 -106 90 | www.fjallmans.se


20

LOK ALPRESSEN LERUM 24 FEBRUARI 2019

1:a Lerum Kantor Edgrens väg 10 A

Gråbo - Olstorp Tussilagovägen 1

Utgångspris 1 495 000 kr Avgift 2 840:-/mån (inkl V/VA, sopor, bredband, Ip-telefoni och tv) Boarea 40 kvm Vån 2 av 3 Energiprestanda 127 kWh/kvm år Visas sön 3/3, välkommen att ringa för bokning! Mäklare Carina Jönsson 0733-414701

Utgångspris 4 950 000 kr Rum 5 rum, varav 3-4 sovrum Boarea 135 kvm + 67 kvm Tomt 1 510 kvm Byggt 2016 Energiklass C Visas sön 24/2 & mån 25/2, välkommen att ringa för bokning! Mäklare Per Eliasson 0733-414720

Lerum Stamsjön Östra Stamsjövägen 56 Utgångspris 2 950 000 kr Tomt 1 150 kvm Visas sön 3/3, välkommen att ringa för bokning! Mäklare Martin Jönsson 0733-414706

2:a Lerum Lilla torget 9 Utgångspris 1 890 000 kr Avgift 2 956:-/mån (inkl värme, VA, sopor och tv) Boarea 56,5 kvm Vån 3 av 3 Energiprestanda 99 kWh/kvm år Visas sön 3/3, välkommen att ringa för bokning! Mäklare Carina Jönsson 0733-414701

Lerum - Hulan Leires väg 29

Lerum - Hallsås Kring-Alles väg 73

Utgångspris 3 350 000 kr Rum 5 rum, varav 4 sovrum Boarea 132 kvm Tomt 166 kvm Byggt 1969 Energiklass C Visas sön 24/2, välkommen att ringa för bokning! Mäklare Mats Häger 0708-155 433

Utgångspris 2 875 000 kr Rum 5 rum, varav 4 sovrum Boarea 102 kvm + 14 kvm Tomt 258 kvm Byggt 1964 Visas sön 24/2, välkommen att ringa för bokning! Mäklare Per Eliasson 0733-414720

NYPRODUKTION

Lerum - Södra Skattegårdsbacken 2 Utgångspris 4 350 000 kr Rum 6 rum, varav 4-5 sovrum Boarea 97 kvm + 77 kvm Tomt 450 kvm Byggt 2019 Visas sön 3/3, välkommen att ringa för bokning! Mäklare Martin Jönsson 0733-414706

Profile for Lokalpressen

Lokalpressen Lerum nr 7 24 februari 2019  

Lokalpressen Lerum nr 7 24 februari 2019  

Advertisement