Page 1

ÅRGÅNG 4 NR 6 - 11 APRIL 2018

Lokaltidningen för dig som bor i Mölnlycke, Pixbo, Landvetter, Härryda, Rävlanda, Hindås och Hällingsjö

AKTUELLT

BILD: ULF MAGNUSSON

Fotbollspremiär LIF 2003 bjöd på match när Guldhedens IK gästade.

SIDAN 4

SPORT Silver till Surprise Team Surprise tog efterlängtat VM-silver i teamåkning i helgen. SIDAN 10

MOTORSPECIAL

BILD: JENNY HEIN

Dags för vårfin bil Hos ECO-Tvätten gör du bilen vårfin både snabbt, billigt och miljövänligt.

KOM IGEN NU, MAMMA SIDAN 8

SIDAN 11

FÖRSÄLJNING & REPARATIONER • • • • •

T-shirt

299:–

Persienner Plisségardiner Lamellgardiner Rullgardiner Markiser + vävbyte

Återförsäljare åt

BILD: ULF MAGNUSSON

VÅRKÄNSLOR!

Finns i tre färger. Som synes, svart och navy

Medlemmar i

Mölnlycke Centrum, Biblioteksgatan 1B Tel. 031-19 19 28 livinstudio.se

fi

Öppet: måndag – fredag 09.00 – 18.00 | www.conoplisseer.se 0302-181 55 / 0708-37 36 70 | nina@conoplisseer.se

www.livinstudio.se


2

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

LEDAREN

Äntligen så steg temperaturen Box 2002, 433 02 Sävedalen BESÖKSADRESS: Göteborgsvägen 88 i Sävedalen TELEFON: 0702-41 79 95 WEBB: lokalpressen.eu ANSVARIG UTGIVARE: Jan Larsson UPPLAGA: 18 000 ex. UTGIVNINGSOMRÅDE: Alla hushåll i Härryda kommun TRYCK: Bold Tryckeri DISTRIBUTION: VTD

W

    ow vilken härlig känsla det blev i kroppen nu i helgen. Temperaturen steg upp över 15 grader, solen strålade (nja, lite i alla fall) och helt plötsligt så kändes allt hur bra som helst. Visst är det lite märkligt att man helt plötsligt ser positivt på allt bara för att man får lite sol och värme. För rätt snabbt så börjar man få lite småångest över allt som måste göras. Kratta löv, byta murkna brädor, skrapa och måla fasad, olja altanen, serva grillen, putsa fönstren, byta gardiner och så skall ju båten fixas. Herregud, hur skall jag hinna med allt det här!? Får slappna av och ta hjälp så skall det säkert lösa sig. Båten känns definitivt som viktigast eller åtminstone det som jag kommer prioritera framöver. Lite puts, tvätt

ligheten hunnit fatt denna institution. Blir intressant att följa utvecklingen och hur det hela slutar. Kanske med att alla avgår och det skall väljas in helt nya aderton. NU BÖRJAR SVERIGE så smått gå in i valläge. Det blir mer och mer debatt, mer och mer diskussion i media och fler och fler undersökningar. Temperaturen stiger även här. Vi på Lokalpressen kommer framöver att titta på lokal nivå vilka frågor som är mest intressant och viktiga för medborgarna. Har ni tips om vad ni vill att vi tar upp så hör av er.

NÅGOT SOM NÄSTAN kan kopplas till sam-

ma typ av problem är ju dilemmat som just nu finns i Svenska Akademien. Nej jag vet, det handlar om betydligt värre saker, men vad jag menar är lite handhavadet av det och att de råder delade meningar om hur man skall hantera det. Så kraftigt delade meningar att flera ledamöter väljer att lämna Akademien. Tidigare har det varit ett stort privilegium att bli invald i Svenska Akademien men nu känns det som om verk-

Marie Andervik

Anders Holmvén

Ansvarig utgivare jan.larsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Försäljning marie.andervik@lokalpressen.eu 0728-54 18 32

Försäljning anders.holmven@lokalpressen.eu 070-797 86 08

Katarina Elowson

Camilla Assarsson

Anna Nelson

Försäljning katarina@lokalpressen.eu 0707-29 37 20

Reporter camilla.assarsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Reporter anna.nelson@lokalpressen.eu 0730-70 12 71

Jonas Bengtsson

Ulf Magnusson

Maria Graf

Redaktör jonas@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Reporter/fotograf ulf.magnusson@lokalpressen.eu 0709-18 01 99

Redigering/annonsproduktion maria.graf@lokalpressen.eu 0704-99 92 17

NÅGOT ANNAT SOM har fått stigande temperatur är Zlatan. Hans debut i LA Galaxy var ju helt galen. Det var precis som om det var regisserat för att

» Rätt snabbt så börjar man få lite småångest över allt som måste göras. Kratta löv, byta murkna brädor, skrapa och måla fasad, olja altanen, serva grillen, putsa fönstren, byta gardiner och så skall ju båten fixas « och bottenmålning. Greja med motorn, byta tändstift och faktiskt skall jag byta propeller i år så jag kommer hålla till nere på Saltholmen framöver. Sen är det ju så att de andra inte försvinner utan det måste också tas tag i. Men något märkligt har hänt de senaste åren då intresset för trädgård och sådant drastiskt minskat ned till nära noll. Så egentligen borde man sälja det lilla radhuset och flytta till lägenhet. Men samtidigt så är det ju galet underbart att kunna sitta på altanen och njuta. Snacka om ”välfärdsproblem”, man skäms när man tänker efter.

Jan Larsson

lyckas på detta sätt i sin första match är helt galet. Nu blev hans andra match inte riktigt lika framgångsrik då det inte blev ett mål för varken Zlatan eller laget. Så nu börjar pressen öka på Janne Andersson, skall Zlatan komma med till VM eller inte. Det kommer bli riktigt intressant att följa detta lilla dilemma framöver. Och sällan har väl svenska folket varit så delade i sina tankar om hans deltagande eller ej i VM. Spännande sommar kommer det bli i alla fall. SOM VANLIGT TAR vi tacksamt emot tips och idéer på personer och företag som ni är nyfikna på. Likadant med tips på reportage som ni vill läsa i vår tidning. Skriv brev, maila, sms.a, ring, skriv på vår facebookssida eller välkomna upp till vår lilla redaktion på Göteborgsvägen 88 i Sävedalen. Ha det gott!

JAN LARSSON jan.larsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

ARG, LEDSEN, UPPRÖRD ELLER BARA GLAD? NÄSTA NUMMER... Lokalpressen Härryda ges ut två gånger i månaden, på onsdagar. Nästa nummer kommer den 18 april. KOMMANDE UTGIVNINGAR: 18 april, 25 april, 9 maj, 16 maj, 23 maj, 5 juni, 20 juni, 4 juli, 8 augusti, 15 augusti

SENASTE NUMRET Har du inte fått senaste numret? Hör av dig till jan.larsson@loklapressen.eu. Tidningen finns även att hämta på Sibylla i Landvetter och biblioteket i Mölnlycke. Du vet väl att du kan läsa tidningen digitalt också? På lokalpressen.eu finns alltid det senaste numret ute. Och i arkivet hittar du alla tidigare utgivningar samlade.

Har du något inom dig som du känner att du bara måste få ventilera? Vi på Lokalpressen tar gärna emot dina åsikter om ungefär vad som helst! Skriv till oss, så publicerar vi din text här under rubriken "Insändare". Kanske är det någon som tycker helt annorlunda eller så är det fler som tycker som du. Vi ser fram emot en levande insändarsida där debatter kan utvecklas och nya tankar och idéer får gro! Tveka inte att ta kontakt med oss på mail redaktionen@lokalpressen.eu eller med post till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen om du har något du vill ventilera!

TIPSA OSS! Vad händer runtom i Härryda kommun? Tipsa oss om nyheter eller reportage som vi borde göra! Vi vill vara med där det händer, när det händer – så tveka inte att maila oss på redaktionen om stort som smått på redaktionen@lokalpressen.eu.


LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

välkomna till Elmgrens Fastighetsbyrå AB EN FRISTÅENDE FASTIGHETSBYRÅ DÄR DU FÅR ETT PERSONLIGT BEMÖTANDE OCH DUKTIGA, ERFARNA MÄKLARE SOM FÖRMEDLAR DIN BOSTAD I HÄRRYDA, PARTILLE OCH LERUMS KOMMUN. MED NÄRA 30 ÅRS ERFARENHET I BRANSCHEN HJÄLPER ELMGRENS FASTIGHETSBYRÅ AB DIG ATT SÄLJA DIN BOSTAD SAMT ATT HITTA DITT NYA DRÖMHEM. Yvonne Elmgren, född och uppvuxen i Mölnlycke startade Elmgrens Fastighetsbyrå AB med en vision om att ge sina kunder personligt engagemang och hög servicenivå på bostadsmarknaden. Yvonnes strävan efter nöjda kunder är idag navet i verksamheten. - Hos oss får du ett personligt bemötande och din försäljning skräddarsys för att passa dig. Det är enormt viktigt för oss att ha den personliga kontakten med våra kunder, och det är just det som gör oss unika, säger Yvonne. Elmgrens Fastighetsbyrå AB finns till din hjälp genom den viktigaste affären i ditt liv. Med mångårig kunskap och erfarenhet av bostadsaffärer lägger vi ett genuint och professionellt engagemang i varje bostadsaffär.

Ingela

Yvonne

- Vi ser till att din bostadsaffär genomförs rätt, både till rätt pris och till rätt kund. Elmgrens Fastighetsbyrå AB följer många kunder genom livet, vilket säger en hel del om hur vi arbetar, konstaterar Yvonne. Med rätt erfarenhet i branschen hjälper vi dig att alltid få rätt pris och den absolut bästa exponeringen mot aktuella marknader. Välkommen att besöka vår hemsida för mer information och möjlighet att göra en intresseanmälan med snabb återkoppling. www.elmgrensfastighetsbyra.se

031-88 58 58 | elmgrensfastighetsbyra.se | Biblioteksg.16B Mölnlycke

3


4

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

AKTUELLT

Eva Kraft ställer ut i Rävlanda April månads utställare på Engalycka gård i Rävlanda är Eva Kraft som bor i Storåns dalgång mellan Rävlanda och Hällingsjö. Bilderna på utställningen är akvarell och det är just Storåns dalgång som motiven är hämtade ifrån. Eva Kraft tillhör Konstnärernas kollektivverkstad i sockerbruket vid älvkanten i Majorna, där är det främst koppargrafik hon arbetar med och hon använder blandtekniker som etsning, akvatint och torrnål. Hon är utbildad illustratör och grafisk formgivare och har tidigare arbetat som formgivare och tecknare i 25 år, men också kommunikatör. Men sedan förra sommaren ägnar hon sig på heltid åt bildskapande.

Härryda kommun får en miljon kronor Skolverket har delat ut ett statsbidrag på 1 020 000 kronor med fokus på en handledarutbildning för förskollärare inom Härryda kommun. Tanken är att handledarna sedan ska vidareutbilda 340 personer inom ämnet, i syfte att hjälpa barns läs-, språkoch skrivutveckling. –  Det känns roligt att kunna erbjuda våra pedagoger möjlighet till vidareutbildning inom dessa områden. Genom att ständigt sträva efter hög kompetens hos våra pedagoger bidrar vi till en kvalitetshöjning för kommunens förskolor, säger verksamhetschef Marie Fremle i ett pressmeddelande. Projektet beräknas pågå från hösten 2018 till våren 2019.

BILD: ULF MAGNUSSON

Minuterna före avspark ställer spelsugna tjejer upp för ett glädjefyllt lagfoto tillsammans med sina tränare. Truppen fylls succesivt på med egna spelare från juniorlaget.

Premiärpoäng på Landvetter IP Årets första riktiga vårdag, hemmapremiär i serien för LIF 2003. Som upplagt för fotbollsfest med spelsugna tjejer inför matchen mot Guldhedens IK – och bara ett knappt trettiotal åskådare, varav flertalet från motståndarlaget! Men match blev det verkligen och LIF 2003 bjöd inte bara motstånd utan hade långa stunder ett spelövertag mot guldhedstjejerna. Tränarparet Kenny Sigeskog och Dick Andersson mönstrar en delvis ny och annorlunda trupp inför årets säsong i division 2. –  En eller annan spelare lägger av men vi får ju ständigt möjlighet att fylla på med spelare från vårt framgångsrika juniorlag, berättar Kenny Si-

geskog minuterna före avspark. Det gör att laget förändras över tid och i år har vi en delvis ny trupp att matcha. Timmen före premiärmötet med Guldhedens IK samlas truppen i de fina lokalerna som klubben disponerar tillsammans med LIS på Landvetter IP. I en avspänd soffmiljö tit-

Tid för vårsopning Från och med måndag 9 april kommer alla kommunala gator i Härryda kommun börja sopas. Först ut i april är Mölnlycke och Landvetter, med sopning på allmänna ytor och cykel och gångbanor runt förskolor och skolor. I mitten av maj sopas resten av Mölnlycke, och en vecka in i juni sopas även den resterande delen av Landvetter. I månadsskiftet sopas centrala ytor i Hällingsjö, Hindås och Rävlanda. Parkeringar sopas nattetid.

Hands! Ibland blir det ganska tydligt. En guldhedsförsvarare styr undan bollen med armen, vilket Klara Åberg protesterar mot. Domaren ser till att bollen hamnar korrekt på straffpunkten och Saga Fahlström kan med full kraft pressa in LIF:s ledningsmål.

Rätt klent med publik och flertalet höll faktiskt på bortalaget dessutom. Guldhedssupportrarna Felicia Löw och Märta Willner följer spelet från den soliga läktaren på Landvetter IP. tar man tillsammans på videoinspelning från en tidigare match, situationer som Dick Andersson har klippt ihop. Spelmoment diskuteras och Dick Andersson förklarar på ett animerat sätt vad som är bra och kanske mindre bra i spelet. En bra uppladdning inför den väntande seriestarten bara en lite stund bort och ett bra sätt att ta tillvara modern teknik. ETT LAGFOTO INFÖR seriestarten, sedan blåser domaren till spel. Det blev en stabil inledning från LIF 2003 utan synbara premiärnerver. I mitten av första halvlek pressade Klara Åberg guldhedsförsvaret och en klar handssituation gav straff för hemmalaget, en straff som Saga Fahlström placerade säkert. En otursam försvarsmiss gav dock Guldheden ett sent kvitteringsmål i första halvlek. I andra halvlek var det LIF 2003 som drog på sig en straffspark. Guldheden tog ledningen

men poängen räddades till slut ändå av Klara Åberg som kvitterade. –  Det blev en böljande andra halvlek med många chanser, berättar Kenny Sigeskog efter matchen. Vi är nöjda med att ha gjort en bra premiär och förstås över en poäng som vi verkligen har förtjänat. Ett fantastiskt väder, som sagt, på en härlig arena. Det vore önskvärt om laget ändå kunde generera ett större publikstöd under säsongen – det är bra fotbollsunderhållning som bjuds. Och det är svårt att inte bli nostalgisk när man ser de rödvitklädda tjejerna. Tanken går lätt tillbaka till högtidsstunder av allsvensk klass för tjugotalet år sedan. Landvetter Idrottsflickor var visserligen en annan förening med samma snygga matchställ men det känns kul att återigen se bra damfotboll i Landvettermiljö. ULF MAGNUSSON ulf.magnusson@lokalpressen.eu


5

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

www.candysteel.se

HEMINREDNING – BELYSNING – MÖBLER - INTERIÖR

Liberalerna vill att Härrydas centralorter skall utvecklas Järnvägen mellan Landvetter flygplats och Göteborg är ett måste för den vidare utvecklingen av Härryda kommun.

15 kr/st Parasoll med vevfunktion

790 kr

Det skall vara möjligt som ung såväl som äldre att bo i Härryda. För Liberalerna är frågan om trygghet central och i grunden också en fråga om frihet.

Glas med lock

Mölnlycke är i dag en växande centralort. Därför måste det rensas upp i träsket vid Mölnlycke entré.

119 kr Karaff med kran 8 liter

9500 kr

2450 kr

Utegrupp Vit Alu

Eldstad för utebruk

Anders Halldén (L)

Rätten att själv välja sin bostad är en av de friheter vi värdesätter. Även äldre skall ha den rättigheten. I vår kommun finns idag ingen möjlighet för den som önskar ett trygghetsboende, varken hyresrätt eller bostadsrätt.

För aktuella erbjudanden och öppettider! Lagerförsäljning: Åvägen 3i, Mölnlycke Facebook: Candy & Steel Instagram: candy.steel

www.candysteel.se Tel: 0733 - 57 47 06 (Reservation för slutförsäljning)

Läs mer på harryda.liberalerna.se

Primärvårdsrehab i Landvetter Våra sjukgymnaster/fysio- och arbetsterapeuter finns här för dig. Vi provar även ut och hanterar hjälpmedel. Högkostnadsskydd gäller. 100 kr/besök. Du behöver ingen remiss . Vi har även mottagning på lördagar.

Väkomna till oss på Active Rehab Boka direkt på www.active-rehab.se Milstensvägen 2, Landvetter. (Hälsans Hus Lokaler) Tel: 031-919600. info@active-rehab.se


6

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

FRÅGA - SVAR MED: Per  Arne Larsson

”Viktigt att man kan klara sig på egen hand ett antal dygn vid exempelvis strömavbrott” BILD: ULF MAGNUSSON

Landvetter flygplats är en av många delar att hålla koll på för säkerhetschefen Per-Arne Larsson. ”Vi samverkar regelbundet med Swedavia som ansvarar för driften av flygplatsen. Vi utbyter information och håller varandra uppdaterade om hur kommunen kan stödja Swedavia vid olika typer av störningar på flygplatsen”.

Per-Arne Larsson har varit Härryda kommuns säkerhetschef sedan 2012 och är dessutom sektorchef för Teknik och förvaltningsstöd. I en intervju med Lokalpressen berättar han om vilka riskkällor som finns i kommunen, vilka skyldigheter kommunen har vid en extraordinär händelse, IT-hot och samverkan med Swedavia som driver Landvetter flygplats. Vilka arbetsuppgifter har du inom ramen som säkerhetschef? –   Leda arbetet på säkerhetsfunktionen, samordna förvaltningens arbete med säkerhetsfrågor, ansvara för att förvaltningen har en organisation som är utbildad och övad att minimera påverkan på kommunens verksamheter och kommuninvånarna vid olika typer av samhällsstörningar. Vilka potentiella riskkällor finns det i kommunen? –  Det finns några riskkällor som jag presenterar här, utan rangordning: Översvämningar i anslutning till Mölndalsån. Sannolikheten för det har dock minskat sedan Härryda kommun tillsammans med Mölndals stad respektive Göteborgs stad genomfört en rad åtgärder som syftar till att bättre kunna hantera stora nederbördsmängder utan att ån svämmar över. –  Sedan finns det även andra typer av väderrelaterade samhällsstörningar som till exempel stormar eller snöoväder. Andra risker kan vara strömavbrott under längre tid, otjänligt dricksvatten, större olycka kopplat till järnvägen eller större olycka kopplat till riksväg 40. –   Och även olika typer av händelser kopplade till flygplatsen. Det kan vara händelser med stort skadeutfall, evakue-

BILD: ANNA SIGVARDSSON

Per-Arne Larsson är säkerhetschef i Härryda kommun. ring av svenskar från utlandet vid exempelvis en naturkatastrof eller att ett kapat flygplan går ner på flygplatsen, med mera. Hur mycket fokus har ni på Landvetter flygplats? –  Vi samverkar regelbundet med Swedavia som ansvarar för driften av flygplatsen. Vi utbyter information och håller varandra uppdaterade om hur kommunen kan stödja Swedavia vid olika typer av störningar på flygplatsen. Senast exemplet var EU-toppmötet där kommunens krisledningsstab och Swedavia hade en gemensam planering för hantering av vissa händelser om verksamheten på flygplatsen inte gått som planerat.

Hur ser Härrydas arbete mot IT-hot som till exempel hackers ut? –   Det finns olika typer av skydd installerade i vår IT-miljö. För att öka kunskapen hos personalen genomförs utbildning i informationssäkerhet för all personal. Vad finns det för backup och reservsystem om hela IT-systemet skulle krascha? –  Det tas regelbunden backup på samtliga IT-system. Det finns även reservrutiner i våra olika verksamheter för hur man ska agera om IT-systemen inte är tillgängliga. Har ni haft någon krisövning det senaste eller är det någon övning planerad? –  I slutet på 2016 genomfördes en stor övning för kommunens krisledningsgrupp tillsammans med Räddningstjänsten Storgöteborg, Kungsbacka, Mölndal, Göteborg och Lerum. Vi övar även vår Upplysningscentral regelbundet. POSOM* övar minst en gång per år tillsammans med Partille kommun. Vilka skyldigheter har Härryda kommun vid katastrofer? –  I grunden regleras det i lagen om kommuners och landstings åtgärder (se faktaruta) inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap. –  Givetvis har kommunen ett ansvar att på olika sätt stödja dem som drabbats, men uppstår resursbrist prioriteras de mest behövande. Till exempel prioriteras reservkraftverk till våra äldreboenden vid ett långvarigt strömavbrott. Därför är det viktigt att man som kommuninvånare är förberedd och kan klara sig på egen hand

ett antal dygn vid exempelvis strömavbrott eller andra typer av samhällsstörningar som medför att man exempelvis inte kan handla mat som man brukar eller att vattnet inte går att dricka. Finns det några utsedda samlingsplatser i kommunen, ifall till exempel strömmen och telefonerna slutar att fungera  –  platser där det vid en krissi-

FAKTA Svensk författningssamling 2006:544: „    Av första paragrafen framgår bland annat att ”Kommunen skall minska sårbarheten i sin verksamhet och ha en god förmåga att hantera krissituationer i fred”.

7 § Kommuner skall inom sitt geografiska område i fråga om extraordinära händelser i fredstid verka för att: „    1. olika aktörer i kommunen samverkar och uppnår samordning i planerings- och förberedelsearbetet, 2. de krishanteringsåtgärder som vidtas av olika aktörer under en sådan händelse samordnas, och   3. informationen

till allmänheten under sådana förhållanden samordnas. Sajter att läsa mer på:

„    krisinformation.se „    msb.se „    harryda.se

beredskap

– sök på kris-

tuation kan finnas information och kanske går att hämta vatten och i värsta fall förnödenheter? –  Våra äldreboenden och kommunhuset är utrustade med reservkraft, fasta installationer eller mobila reservkraftverk. I vår planering är det tänkt att de ska kunna fungera som samlingsplatser. Men det är inget som vi hittills informerat om. Inför krisberedskapsveckan (28 maj till 3 juni) håller vi på att bygga upp utökad information på harryda.se och då kommer vi att ta med det. Hur är det med skyddsrum, finns det kvar några? –  Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ansvarar för tillsynen av landets skyddsrum oavsett om de finns i privatägda fastigheter eller om de finns i kommunens fastigheter. MSB.se har en karttjänst som visar var skyddsrummen finns, man kan även söka på skyddsrum på harryda.se där vi länkat till MSB:s karttjänst. Vilken är den största utmaningen Härryda ställs inför i framtiden? –  Uppbyggnaden av ett civilt försvar. Det innehåller många utmaningar både vad gäller det som måste hanteras och utvecklas lokalt, men många frågor kräver en nationell styrning och planering till exempel med försörjning av matvaror. Mycket har förändrats i grunden sedan vi hade ett fungerande civilt försvar så det går inte att kopiera det som fanns innan nedmonteringen startade. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu *POSOM står för psykiskt och socialt omhändertagande. En POSOM-grupp som sammankallas kan bestå av representanter från polisen, socialtjänsten, sjukvården, skolan, frivilligorganisationer och kyrkan (präst, diakon).


7

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

AKTUELLT

Räisänen har kommit ur sitt ide Efter att februari och mars ”varat i ett år”, enligt Timo Räisänen, så ger nu sångaren och musikern sig ut på turné. Först en sväng till Nederländerna men därefter blir det ett stopp i Kulturum i Partille där han ska spela tillsammans med Jonsereds musikkår den 15 april. Timo Räisänen är uppvuxen i Kåhög i Partille men bor sedan nio år i Hindås med familjen. Där stortrivs han i huset med trädgård. Men det får han nu tillfälligt lämna då turnésäsongen drar igång. När Lokalpressen når artisten på telefon är han stressad och håller på att packa inför resan till Rotterdam. –  Jag är så ovan vid att resa efter en lång vinter i ide och nu ska man plötsligt börja ordna med allting igen, säger Timo Räisänen. Vad har du gjort i ditt ide? –  Längtat ut. Jag och familjen har varit sjuka och ja du vill inte veta... Det känns som att februari och mars varat i ett år. Spelningen i Rotterdam är den första sedan i januari och han tycker att ”det känns gött” att vårens spelningar drar igång. Hur många spelningar det blir den närmsta tiden är lite oklart men vi kommer överens om att det är ”ett gäng”. DEN 15 APRIL uppträder han till-

sammans med Jonsereds musikkår i Kulturum i Partille. –  De hörde av sig och bad mig spela och sjunga på deras konsert. De har en konsert varje vår där de bjuder in en sångare och i år ville de ha med mig. Det ska bli skitkul och de är jättebra och trevliga, jag har träffat dem nu och repat några gånger. Det blir grymt, säger Timo Räisänen som ”bara” behöver ta med sig gitarren då Jonsereds

musikkår med sina omkring 25 musiker är både kompband och orkester. Har du någon skiva på gång annars? –  Nej, det har jag inte. Jag släppte en skiva i höstas så jag fortsätter turnera på den skivan. Men det blir liksom turnéns andra del. Den är alltid mycket trevligare än den första, för i början ska man sälja in skivan, den andra delen av turnén är mycket mer njutbar. Den börjar nu vilket känns jäkligt roligt. Annars är det mest trädgårdsarbete jag ser fram emot.

» Det ska bli skitkul och de är jättebra och trevliga, jag har träffat dem nu och repat några gånger. Det blir grymt « På Hultsfredsfestivalen för länge sedan, kanske 2004 eller 2005 när du hade spelat, så stod du vid sidan av scenen och pratade med en kompis till mig. När ni var färdigpratade försökte du smussla in ett par tjejer backstage. Men då stoppade vakten dig och sa ”nej du, Räikkönen den går inte”. Kommer du ihåg det?

BILD: CHRISTOPHER BUSCK

Timo Räisänen spelar den 15 april i Kulturum i Partille tillsammans med Jonsereds musikkår.

–  Hahaha nej, det gör jag inte. Men det där har jag fått leva med hela livet, namnrasismen. Att Räisänen tydligen inte är så lättstavat. Det är förvånansvärt många tidningar som stavar fel och bara antar att de vet hur namnet stavas och skiter i att googla. That's the story of my life. Det kommer väl stå ”Räik-

Nästa nummer kommer

18 APRIL

könen” på min gravsten. –  ” Räikkönen” låter ju förresten som sarkasm. Vakten visste nog precis hur det stavades egentligen men ville bara retas. Brukar du försöka smussla in folk backstage? –  Ja, så ofta jag bara kan. Om du fått välja en person fritt att smussla in, vem hade det varit?

–  Det finns så många vägar att gå på den här frågan. Man kan vara pretentiös och välja Salman Rushdie eller... fan vilken bra fråga. En japansk massör som gör sån tryckmassage hade varit gött också att smussla in.

Din hjälp i hemmet & på företaget! Mäklarfirma

Städning, snickeri, målning, elektriker, VVS, trädgårdsarbete och mycket mer. Vi erbjuder även en trygg, erfaren och bemanningslösning mot företagare! Vi söker personal – jobba på egna villkor efter pensionen!

Ring: 031-21 77 30 Ellinor Elg-Rydén, goteborg.ostra@veteranpoolen.se

Privat

Företag

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu


8

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

AKTUELLT

BILD: ULF MAGNUSSON

Det gäller verkligen att ge allt. På stationsövningarna är det intervaller om någon minut med de olika övningarna och alla muskelgrupper, här magmusklerna, får sitt. Mor och dotter Zetterberg krokar ihop fötterna och tar i under sextio sekunder.

ACTIVE VAR ORDET Att vara barn eller ungdom idag innebär ofta lockande aktiviteter som består av stillasittande, kanske framför dator eller tv-spel. Det har helt klart blivit annorlunda på tjugo – trettio år vad tio – femton­åringar har presterat med sina kroppar när de går och lägger sig efter en vanlig dag. I kombination med ett annorlunda kostintag jämfört med förr kan det bli oönskade konsekvenser i form av ökad kroppsvikt och dålig kondition. Anneli Virenhem på Active i Landvetter har tagit itu med detta problemet och samlar regelbundet kring sig barn och föräldrar för att inspirera till arbete mot goda mål. För detta har hon blivit diplomerad av Generation Pep, kronprinsessparet Victorias och Daniels organisation för att skapa bättre hälsa hos barn och ungdomar. I lördags var det återigen dags för ett träningspass för motiverade familjer. Idén är att skapa ett gemensamt intresse för hela familjen att röra på sig, träna kroppen och att mata den med nyttig och bra kost i stället för hamburgare och godis. Ett antal familjer har setts regelbundet under en tid och tränat tillsammans två gånger per vecka under våren

under Anneli Virenhems dynamiska ledning i Actives gym. Till sin hjälp har hon friskvårdsinstruktör Nina Vollhaase. Mellan övningarna får familjerna hemscheman för att se till att köra ett pass på en halvtimme varje dag. Lars-Erik, Annika och Oliver Brusehed har skapat en ny livsstil på kort tid. –  Det här är verkligen roligt, berättar mamma Annika. Vi gör detta för att ge Oliver en chans att må bättre och lära sig bra vanor när det gäller kost och motion men vi känner ju verkligen att vi har glädje av detta själva också. Vi har definitivt tänkt om hemma och planerar både aktiviteter och måltider på ett annat sätt när vi coachas av Anneli.

Nittio grader? Nåja. Jägarevila kallas ironiskt nog denna övning som minsann inte är särskilt vilsam. Familjen Brusehed har lite varierande vinklar på sina ben men Anneli Virenhem är runt och kollar läget så gott hon hinner.

Mor och dotter. Gemenskap och glädje präglar atmosfären i Actives gym denna lördag. Trots högt tempo finns det plats för leenden i de krävande övningarna. Jessica och Tuva kämpar på. DET ÄR ALLTSÅ inte bara jympa

det handlar om. Gruppen, som setts under ett tiotal veckor under våren, har blivit som en stor familj och träffas under mycket lättsamma men ändå fysiskt krävande former två gånger varje vecka. Anneli Virenhem är en passionerad inspiriatör när det gäller rörelse och god kost. – Jag bjuder barnen på detta, berättar hon efter passet. Föräldrarna betalar en slant om de är med men barnen vill jag gärna ge denna chansen att komma igång och bygga upp en bra hälsa. Träningen denna lördag drar igång på ett kul sätt. En vanlig kortlek sprids centralt på golvet och från alla håll rusar familjemedlemmar en och en fram och drar ett kort. De fyra färgerna ger olika övningar och kortets valör anger hur många gånger övningen ska göras, allt på tid. Det blir ett intensivt jagande efter korten och efteråt summeras valörerna. Femtioen poäng

uppnår dagens vinnande familj i denna uppvärmningsövning. Redan hörs ett unisont flåsande runt om i salen och nu vidtar ett stenhårt pass med stationsövningar till musik. I familjegrupper cirkulerar man runt stationerna och Anneli Virenheim jagar runt i lokalen och hetsar till tempo. Särskilt runt boxningsdockan vill hon dra upp tempot genom sina intensiva tillrop. Efter en stund kommenderar hon ”jägarvila” under ett par minuter. Detta förrädiska begrepp innebär inte någon särskild vila utan är samma övning som våra idrottsstjärnor brukar bryta samman under i Mästarnas Mästare, fast då kallas det ”Nittio grader”. EFTER EN STUND är stationsgym-

nastiken åter igång och man slås av hur glädjefyllt slitet verkar vara. Muntra tillrop mellan familjerna och alla hjälps åt med redskapen.

När Anneli Virenhem annonserar sista passet hörs dock en ung stämma ropa ”Ja, sista, äntligen…” och dagens pass kan rundas av med stretching och gemensam vila på golvet. Familjen Brusehed sitter ner en stund tillsammans med Anneli Virenhem efter passet. –  Vi ville gärna vara med på detta själva också, förklarar pappa Lars-Erik. Det går inte att kräva av Oliver att han ska ändra livsstil om inte vi hänger på förstås. Och det är verkligen roligt att känna att vi fått nya rutiner tillsammans. Anneli predikar ”tallriksmodellen” för oss och vi har börjat planera både rörelse och kost tillsammans på ett helt annat sätt. Anneli Virenhem berättar att hon noga följer upp utvecklingen i gruppen. Det vägs med jämna mellanrum efter passen och hon kan se hur kilona rasar. –  Det känns så bra att se barn och ungdomar hitta vägen till en bättre livsföring. En pigg och bra kropp klarar av skolarbetet bättre och att få göra detta tillsammans med hela familjen är förstås extra kul. Hon har också mött upskattning för sin satsning från BUM, Barn och Ungdomsmedicinsk Mottagning i Mölnlycke. Generation Pep finns över hela landet med Victoria och Daniel som initiativtagare och det känns naturligtvis bra att barn och föräldrar i vår kommun genom Anneli Virenheins satsning har möjlighet att delta för att påverka sitt välmående och bygga för framtiden. Till hösten startar en ny grupp så det finns anledning att redan nu ta sig en funderare över familjens livsstil. Glad gemenskap under träningspassen kan dessutom garanteras. ULF MAGNUSSON ulf.magnusson@lokalpressen.eu


9

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

SPORT

VM-silver till Team Surprise på hemmais Efter fjolårets VMsjätteplats var det ett fokuserat Team Surprise som tog hem silvret på hemmaplan i helgen. – Det känns helt magiskt, säger Julia Crafoord Omega som var en av de 16 åkarna på isen. VM i synkroniserad konståkning genomfördes i Globen i Stockholm. Kortprogrammet kördes i lördags och friåkningen i söndags. Och för Landvetter KK:s lag Team Surprise blev det totalt 207,99 poäng vilket ledde till ett VM-silver efter två i princip felfria åk. –  Det är en skön känsla. Vi har kunnat njuta av VM hela veckan och att man kunde leverera på det här sättet vi alla vet att vi kan göra är skönt, och även att vi fick visa upp det för världen, säger Julia Crafoord Omega som även var med i fjol då laget slutade på en sjätteplats. Det var således ett revansch-

BILD: EMMA GRANN

Team Surprise från Landvetter blev tvåa i helgen när synkro-VM avgjordes i Globen. suget Team Surprise som ställde upp i Globen. –  Det här året har varit annorlunda jämfört med förra året, redan från början av säsongen i somras har vi haft toppen som mål och det har varit en storsatsning. Inställningen och stämningen har varit helt annan, vi har varit målmedvetna och alla har varit ute efter pallplatsen. Och en pallplats blev det som sagt. En silverplacering närmare bestämt.

–  Det är fortfarande lite svårt att ta in, det var verkligen helt fantastiskt. När man står på isen och ser hela klacken och hela läktaren och känner hela atmosfären – det gör att alla tidiga morgnar och sena kvällar och det hårda jobbet blir värt liksom. Det känns helt magiskt. Det låter som att ni är nöjda med silvret? –   Ja, verkligen. Vi gjorde verkligen allt vi kunde och har tränat på. Vad som händer med siffrorna och den delen är ing-

et vi kan påverka, att vi tagit VM-silver är helt fantastiskt. Hur speciellt var det med VM på hemmaplan? –   Man kände verkligen att man hade hela stödet i ryggen och att få gå ut på isen och bara känna hela vibrationerna av supportrarna kändes stort. Det andra svenska laget, Team Boomerang, slutade på plats 14 av totalt 25 lag. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Ny sportchef för Pixbos herrar Pixbos herrar åkte ut i kvartsfinalen mot Mullsjö. Nu hoppas klubben att den nyanställde sportchefen på herrsidan, Rikard Jonsson, ska kunna lyfta laget. – Målet är att vara ett stadigt lag topp fyra över tid och vinna föreningens nästa SMguld på herrsidan, säger Pixbos elitansvarig Kalevi Pessi i ett pressmeddelande. Så här säger Rikard Jonsson om sitt nya jobb: – Sportchefsrollen i sig är helt ny för mig, men som i alla organisationer och lag handlar det om att hitta rätt mix av människor som vill bidra och nå samma mål. Människor måste må bra och känna förtroende för att prestera maximalt. Jag har under mina år på Salming Hockey haft förmånen att förhandla med spelare i världens bästa hockeyliga (NHL). En erfarenhet som kommer att bidra till att nå våra mål på kort sikt men även på lång sikt i framtiden. Damerna ligger å andra sidan under med 0 – 2 i matcher i semifinalen mot Iksu.

Exklusiva kvalitetssängar. Unika designmöjligheter L I N D A PA B S T. S E

S ÄT T I H O P D I N E G E N S Ä N G PÅ B E D C O M FO R T. S E V I E R BJ U D E R ÄV E N S P E C I A L A N PA S S N I N G A R .


10

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

MOTORSPECIAL

Vårfint för bil, miljö och plånbok Efter en vintersäsong med mycket salt och grus på våra vägar så är det nu hög tid att ge bilen lite omvårdnad. Många ser det som en otroligt tråkig syssla och andra ser fram emot att plocka fram spannen och svampen. Oavsett vilken typ du är så är det några saker du bör veta och ta ställning till. Vad säger lagen om var du får och bör tvätta din bil? Vad säger ditt eget samvete? Och vad säger din plånbok? Vad du tvättar bilen med har så klart betydelse och det finns mer eller mindre naturvänliga alternativ. Dock är det du tvättar bort från bilen – asfalt, salt, olja, krom och så vidare – inte något vi vill dricka upp eller bada i, så var du tvättar bilen har stor betydelse. Står du på gatan och tvättar så rinner det rätt ner i dagvattenbrunnar och tar sig orenat ner till våra sjöar och vattendrag. Kraven på var man får tvätta sina bilar varierar lite mellan kommuner men för Härryda kommun gäller följande: ”Följande godtas inte, vare sig för privatfordon eller fordon som används i yrkesmässig

verksamhet: •  Tvätt på gata, asfalterad parkeringsyta eller dylikt, så att avrinning kan ske till dagvattenbrunn, dike eller dylikt. •  Tvätt i garage med golvavlopp.” citat från Härryda Kommuns biltvättspolicy. FÖR ATT UNDVIKA miljöpåverkan

så är det många som tar sin bil och åker till ECO-tvätten i Landvetter. Det är ett miljövänligt och plånboksvänligt alternativ för både den som gillar att tvätta sin bil samt den som anser det vara jämställt med en rotfyllning. Det går snabbt, det är billigt och eftersom ECO-Tvätten följer Miljöför-

BILD: JENNY HEIN

Robert tvättar så det ryker i den härliga vårsolen. valtningens miljökrav så vet man att man valt det miljövänligaste alternativet. Processen är enkel. Man parkerar bilen i någon av de för avsikten anpassade båsen. Man går till automaten, köper po-

letter och sedan är man igång. För de som är osäkra finns det en utförlig beskrivning på ECO-Tvättens hemsida. En annan fördel är att man sparar tid. Man hinner få hela bilen rengjord innan man ens

hunnit plocka fram spann, slang och dammsugare hemma. Enklare, snabbare, billigare och miljövänligare blir det inte att få sin bil vårfin. JENNY HEIN redaktionen@lokalpressen.eu

Julia tog med sig kompisarna Wilma och Ida för att dammsuga bilen. Många glada skratt ekade över Landvetter under tiden. ECO-tvätten har öppet dygnet runt och det kostar från 20 kronor att komma hit och tvätta.


11

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

FÄLGKUNGEN Bil- fälg & Däckverkstaden med kanonpriser!

Sommardäck inkl. montering fr.

458kr 488kr 528kr 538kr 548kr 648kr 698kr 798kr 798kr 848kr 898kr 998kr

165/70/13 155/65/14

Serva din bil upp till

50%

175/65/14 185/65/15

Gratis lånebil vid service!

billigare

195/65/15 205/55/16 205/60/16 215/65/16 225/45/17 225/50/17

Göteborgs största fälgutställning! – Alltid minst 80 olika modeller

225/40/18 235/35/19

Aluminiumfälgar fr. 698kr!

Felsökning | Dataläsning | Rost | Bromsar | Avgas | Svets Åtgärdar besiktningsanmärkningar/släcker 2:or fr. 695kr

Oljebyte inkl. olja helsyntet/filter Originalservice med garanti

fr. 995kr

Kamremsbyte inkl. material

fr. 2.495kr

Rostskyddsbehandling komplett

fr.

! e d n a d u j Erb

145kr inkl. däckhotell 395kr Hjulskifte

0703-22 99 44 www.falgkungen.se info@falgkungen.se Storås Industrigata 18, Angered

OBS! Längst in på gården! Öppettider Mån–fre Lör

08.00-17.15 10.00-14.00

PRISER G ÄLLER ENDAST V ID TIDSBOK NING Hjärtligt V älkomna! Hälsar Vasile & C aesar med pers onal

1.995kr


12

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

Erbjudande på nästan nytt och be Golf TSI 110 2018

7 st

500-800 mil.

164 800 kr

Nu Billån 2

399 kr/mån**

2 st

Golf Sportscombi TSI 110 2018 500-800 mil.

174 800 kr

Nu Billån 2 575 kr/mån**

Nästan nya bilar. Volkswagen Grafiska vägen. Ränta 3,95% VW Tiguan Allspace TSI 180 DSG

Nu 339 900 kr

SCC 743, Pure white, 50 mil. Ordinarie pris 393 100 kr

VW Tiguan Allspace TSI 180 DSG

Nu 339 900 kr

BNZ 974, Pure white, 50 mil. Ordinarie pris 393 100 kr

VW Golf SC TSI 110 DSG

Nu 199 900 kr

KMH 893, Tornado red, 50 mil. Ordinarie pris 215 300 kr

VW Golf SC TSI 110 DSG LOS 393, Deep black, 50 mil. Ordinarie pris 221 900 kr

VW Golf SC TSI 110 DSG NOP 945, Pure white, 50 mil. Ordinarie pris 215 300 kr

VW Golf TSI 110. YYA 227, Pure white, 50 mil. Ordinarie pris 189 900 kr

VW Arteon GTS TDI 240 PLK 205, Pure white, 50 mil. Ordinarie pris 497 200 kr

VW Arteon GTS TDI 240 OAZ 587, Deep black, 50 mil. Ordinarie pris 497 200 kr

VW Nya Golf Alltrack TDI 184 DSG 4Motion OTM 567, Peacook green, 50 mi. Ordinarie pris 396 300 kr.

Nu 204 900 kr

VW Nya VW Golf Alltrack 2.0 TDI 184 DSG7 4Motion

Nu 199 900 kr

VW High Up! 75 hk

Nu 179 900 kr

VW Golf R Sportscombi 310 HK DSG 4Motion

CLF 670, White silver, 50 mi. Ordinarie pris 396 300 kr. PJY 395, Deep black, 50 mi. Ordinarie pris 142 300 kr. DUL 703, Deep black, 50 mi. Ordinarie pris 446 500 kr.

VW Golf TSI 110. YYD 179, Pure white, 50 mil. Ordinarie pris 189 900 kr

VW Golf Alltrack TSI 180 DSG 4MOTION WBK918, Pure White, 50 mil. Ordinarie pris 270 700 kr

VW Golf Alltrack TSI 180 DSG 4MOTION

Nu 179 900 kr

VW Passat Sportscombi TDI 190 DSG 4M R-Line

Nu 249 900 kr

VW Golf Sportsvan TSI 110 Masters

Nu 249 900 kr

ZFF393, Pure White, 50 mil. Ordinarie pris 270 700 kr

VW Tiguan Allspace TDI 190 DSG 4MOTION JPL 205, Deep black, 50 mil. Ordinarie pris 404 400 kr

VW Passat SC TDI 190 DSG6 4M ENH 724, Mangan grey, 50 mil. Ordinarie pris 383 500 kr

VW Tiguan GTS TDI 240 DSG74M VW Tiguan GT TDI 190 DSG7 4M 

VW Tiguan Allspace TDI 190 DSG 4Motion

Nu 349 900 kr Nu 339 900 kr

YWZ 727, Energetic orange, 50 mi. Ordinarie pris 184 700 kr.

Nu 349 900 kr

YRX 780, Pure white, 50 mil. Ordinarie pris 389 500 kr

RLC 059, Pure white, 50 mi. Ordinarie pris 219 900 kr. JKW 665, Platinum gray, 50 mi. Ordinarie pris 412 800 kr.

Nu 419 900 kr

YSC 123, Deep black, 50 mil. Ordinarie pris 472 800 kr

FAR 734, Pure white, 50 mi. Ordinarie pris 370 900 kr.

VW Polo TSI 95 DSG VW Polo TSI 95 YZL 856, Pure white, 50 mi. Ordinarie pris 178 800 kr.

VW Golf SC TSI 110

YXJ 988, Pure white, 50 mi. Ordinarie pris 199 900 kr.

Nu 399 900 kr Nu 399 900 kr Nu 309 900 kr Nu 309 900 kr Nu 119 900 kr Nu 399 900 kr Nu 319 900 kr Nu 194 900 kr Nu 359 900 kr Nu 169 900 kr Nu 164 900 kr Nu 189 900 kr

VW Demo- Tjänstebilar. Volkswagen Grafiska vägen. Ränta 3,95% VW Arteon TSI 280 GTR 2018 OLW 851, Mangan grey metallic, 1 250 mil. Ordinarie pris 556 300 kr

VW Passat Alltrack TDI 190 DSG 2017 YMA 001, Crimson red metallic, 1 300 mil. Ordinarie pris 408 200 kr

VW Golf Sportscombi 1.4 tsi 150 DSG7 R-Line 2017 PHX 151, Pure white, 600 mil. Ordinarie pris 305 800 kr

VW Passat SC TSI 220 DSG GT R-line 2018 LOG 955, Reflex Silver, 650 mil. Ordinarie pris 368 100 kr

Nu 449 900 kr Nu 319 900 kr Nu 269 900 kr Nu 309 900 kr

VW Beetle TSI 105 2016

BPE 669, Pure white, 880 mil. Ordinarie pris 210 200 kr

VW Golf GTD 184 DSG 2017 TRO 132, Deep blacK, 350 mil. Ordinarie pris 370 600 kr

VW Nya Golf TSI 150 GT 2017 NZA 597, Deep Black, 750 mil. 317 700 kr

VW GOLF LIM VW GOLF 1.4 TSI 150 DSG7 2017 JDU446, Curcuma yellow, 1 580 mil. Nypris 304 500 kr

Nu 169 800 kr Nu 324 900 kr Nu 259 900 kr Nu 269 800 kr

Alltid minst 200 begagnade bilar i lager. Vardag 9–18. Lördag–söndag 11–15. *Privatleasing Ingen kontantinsats, löptid 36 månader max 4500 mil.**Billån 20% kontant 60 månader. Reservation för eventuella tryckfel.


13

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

egagnat hos VW Grafiska vägen 4. Golf Sportsvan TSI 110 2018

3 st

500-800 mil.

174 800 kr

Nu Billån 2 575 kr/mån**

High Up! 2015 3.500-4.700 mil.

74 900 kr

Nu Billån 1

2 st

099 kr/mån**

10 st Polo TSI 90 Masters 2015

3 st

4 000-5 500 mil. Ord. pris 99 800 kr - 109 800 kr

94 800 kr

Nu Billån 1 397 kr/mån**

Begagnade bilar. Garanterat bra. Volkswagen Grafiska vägen. Ränta 3,95% VW High up! 2016 MCR 800, Röd, 550 mil. Ordinerie pris 99 800 kr

VW Passat Sportcombi TDI 190 DSG 4Motion 2016 MHB 668, Tungstensilver, 7 460 mil. Ordinarie pris 239 800 kr

VW Golf Lim VW 230 DSG6 2017 JZX809, Tungsten silver, 1375 mil. Ordinarie pris 279 800 kr

VW Tiguan TSI 160 R-Line 2014 FHD 216, Deep black, 6 700 mil. Ordinarie pris 184 800 kr

VW Golf Sportsvan TSI 110 2015 OOG 894, Black, 4 185 mil. Ordinarie 159 800 kr

VW Golf Alltrack TSDI 184 DSG 2016

YAL 909, Black, 5 245 mil. Ordinarie pris 219 800 kr

Nu 84 800 kr Nu 214 800 kr

VW Passat Alltrack TDI 177 DSG 4Motion 2014 BSB 499, Deep black, 5 700 mil. Ordinarie pris 209 800 kr

VW Passat SEDAN 240 GTS DSG 4Motion 2015 UCL 907, Reflex silver, 4 310 mil. Ordinarie pris 289.800 kr

VW PASSAT SC TDI 240 DSG7 GTS 2015 XP Z 732, Deep black, 9 300 mi. Ordinarie pris 249 800 kr

MXL287 Deep Ocean Blue, 12 017 mil Ordinarie pris 129 800 kr

VW Passat SC TDI 240 DSG7 GTS 2015 XPZ732 Deep black, 9 258 mil Ordinarie pris 249 800 kr

VW Passat SC TDI 240 DSG7 GTS 2015

Nu 269 800 kr

AXW132 Deep black, 6 740 mil Ordinarie pris 269 800 kr

Nu 179 800 kr

BUX495 Deep black, 7 700 mil Ordinarie pris 274 800 kr

Nu 146 800 kr

PRO 829 Black, 7 440 mil Ordinarie pris 137 800 kr 

Nu 209 800 kr

VW Golf Sportscombi 1,6 TDI 105 Masters 2015 NOZ 807, Urano gray, 5 355 mil. Ordinarie pris 149 800 kr

VW Touran TDI105 DSG7 7-S 2013

Nu

139 800 kr

VW Passat SC TDI 240 DSG7 GTS 2015 VW Golf SC VW GOLF SC 1,2 TSI 105 2015 VW Golf 1,4 TSI 140 GT 2014 FYC 056 Pure whith, 7 495 mil Ordinarie pris 169 800 kr

VW Golf 1,2 TSI 105 Masters 2015 MPO 669 Tornado red, 4 477 mil Ordinarie pris 146 900 kr

VW Sharan TDI 140 4M Masters 2015

Nu 184 800 kr

FYJ 812 Night blue metallic, 6 500 mil Ordinarie pris 244 800 kr

Nu 259 800 kr

GGW 620 Tungsten silver, 3 100 mil Ordinarie pris 254 800 kr

Nu 239 800 kr

VW Passat S TDI190 DSG 4Motion GT 2016 VW Golf Sportsvan TSI 150 GT 2015 END 811   Black, 5 380 mil  Ordinarie pris 184 800 kr 

Nu 119 800 kr Nu 229 800 kr Nu 259 800 kr Nu

264 800 kr

Nu

126 800 kr

Nu

159 800 kr

Nu 132 800 kr Nu 229 800 kr Nu 244 800 kr Nu 179 800 kr

Se våra aktuella kampanjer på: volkswagengoteborg.se

VW Grafiska vägen 4.

Växel 031-750 15 00. Begagnat 031-750 16 20. Nybil 031-750 16 30.


14

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

Börjes Husbil & Bilcenter AB Sälj ditt fordon via oss för att få ut MAX betalt för ditt fordon. Vi erbjuder köparen att köpa ditt fordon på avbetalning/ leasing till marknadens lägsta ränta. Vi erbjuder även kunden 0:- kontantinsats vid lån samt möjlighet att teckna garantier, försäkringar m.m. Allt för att underlätta en försäljning. HUR GÅR DET TILL? Vi dokumenterar, värderar och fastställer ett pris som vi båda är överens om. Sedan sätter vi igång med försäljning av ditt fordon, där vi tar hand om allt från fotografering till att pengarna är på ditt konto. Snabbt, smidigt & säkert! Kontakta oss redan nu för en fri värdering! FÅ BÄST BETALT – UTAN ATT LYFTA PÅ ETT FINGER

Fredrik 0736-77 70 54 Martin 0736-79 31 33

borjesbil.webnode.se


LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

Kvalitet . Flexibilitet . Personlig service ar Vi lämn å ti p n prisgara er ion reparat ! il av din b

Vi utmanar de stora aktörerna på marknaden och lämnar PRIS GARANTI! Vi lämnar prisgaranti på reparationer av din bil! Vi matchar din offert samt att vi dessutom lämnar ytterligare 10% rabatt. Prisgarantin gäller endast från bilverkstäder som är auktoriserade eller certifierade och är anslutna till en bilverkstadskedja såsom AD-bildelar. BDS, Mekonomen etc. på samma eller närliggande ort. För att erhålla prisgarantin ska en giltig offert, max 30 dagar gammal, från ansluten bilverkstadskedja på samma/närliggande ort kunna uppvisas där det tydligt framgår ordinarie priser med specificerad material-respektive arbetskostnad. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Boråsvägen 1, Mölnlycke

031-88 37 75 · www.bil-maskinexperten.se

Snart är det vår! Tvätta bilen själv hos oss AVFETTNING | UPPLÖSNING AV SMUTS | INSEKTSLÖSNINGAR HÖGTRYCKSTVÄTT | SKUMTVÄTT | SKÖLJNING | HETVAX YTBEHANDLINGAR | REN BIL | ENKELT & BILLIGT ETT BRA MILJÖVAL

Ecotvätten i Landvetter AB | Ullbergsvägen, Landvetter Tel: 031-787 73 38 | www.ecotvatten.se

15


16

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

Fiat Tipo – La Famiglia Fiat Tipo 5D

från 145.900 kr*

Fiat Tipo Sedan

från 129.900 kr*

Fiat Tipo Kombi

från 155.900 kr*

Generöst utrustade. snålt prissatta. Nu är Fiat Tipo Kombi, Sedan och 5D här. Oavsett version har de klassledande utrymmen, både invändigt och i bagageutrymmet. Dessutom är de generöst utrustade med till exempel Uconnect™ Radio Bluetooth, 6 krockkuddar, kollisionsvarningssystem med autobroms, dimljus, luftkonditionering och mycket mer. Allt till ett pris som gör upplevelsen ännu större. Välkommen in och provkör din Fiat Tipo.

fiat.se

*Med reservation för slutförsäljning. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade.

Kampanjen gäller endast utvalda lagerbilar i ett begränsat antal t.o.m. 30/4 2018. Kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Kampanjpris inkluderat avdragen rabatt. Ord. pris Fiat 500 Lounge 1,2 69 hk från 146.900 kr, Fiat 500X Eco Star 1,6 110 hk från 184.600 kr, Fiat 500L Pop Star 1,4 120 hk från 181.600 kr. Bränsleförbrukning blandad körning: 4,7-6,7 l/100km, CO2-utsläpp: 115-157g/km. Miljöklass Euro 6. Med reservation för eventuella tryckfel och slutförsäljning. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade.

Landvetter Bil

Måndag-torsdag: 7-19

Tel: 031-94 51 05

Östra Eskilsbyvägen 220

Fredag: 7-15

E-post: landvetterbil@telia.com

438 93 Landvetter

Lördag: 10-14

www.landvetterbil.se


LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018 KRÖNIKA

17

KRÖNIKA

Stress vid parkeringsbommen Framtidens tillbakablickar

I

  nästan sex decennier hade Jerry Williams bjudit det svenska folket på underhållning och var tills sin död i slutet av mars en av Sveriges mest välmeriterade och respekterade artister. Men trots sin långa tid i rampljuset är väldigt lite känt om hans privatliv. Istället höll han sig hemma i radhuset i Täby när han inte tränade eller gick ut med sin hund Assam, som tog stor plats i slutfasen av den 75-åriga rock and roll-artistens levnadsvandring. När den unge Eric Fernström stod framför skyltfönster på stan och såg sig i reflexerna härma kroppsspråket hos den tidens rockhjältar som Chuck Berry, Fats Domino och senare Elvis Presley var det ett avstamp till den gryende karriären under 60-talet med The Violents. Ännu en ikon har satt ner sina sista musikaliska avtryck under en 60årig period med ett stort antal andra stilbildare på rock and roll-himlen.

J

   ag skulle hämta min dotter Hanna och hennes kompis Tilda på Landvetter flygplats. De hade varit i Prag och shoppat i några dagar. Att parkera där man tar parkeringsbiljett vid en nerfälld bom, känns alltid lika ångestladdat. Men jag var tvungen eftersom det var bilar bakom mig. Eftersom det var sportlov skulle många parkera. Människor sprang fram och tillbaka med eller utan överfyllda bagagevagnar. Jag gick in på flygplatsen för att hämta tjejerna. Givetvis var planet försenat.

MARTIN LUTHER KING höll ett brandtal i

bilen igen. ”Det ligger fullt med biljetter på marken” sa hon. Bilkön bakom oss bara växte men det var tack och lov ingen som tutade. För att klara av situationen fick jag kämpa mig till baksätet (man är ju inte så ung och smidig längre). Till slut kunde jag gå ut genom bakdörren. Det låg säkert 100 biljetter på marken! Jag tog upp den första biljetten. På den stod att någon hade kört in klockan 03.27. Jag hade kört in klockan 12.20 så den biljetten var det inte. Tredje biljetten jag tog upp var vår biljett. Vad jag

» Jag tappade biljetten på marken precis utanför bildörren. Eftersom jag hade parkerat så nära biljettautomaten så kunde jag inte öppna dörren « Men då jag ändå skulle betala vid utfartsbommen, fanns ingen risk att få en p-bot. Till slut kom tjejerna och vi gick till bilen. Jag hade p-biljetten och betalkortet redo. Det var långa köer vid utfartsbommen, delvis för att en bilist inte verkade klara av att betala vid bommen. ”Okej, detta fixar jag!” (Man måste ju tänka väldigt positivt i vissa lägen.) NÄR VI NU stod som tredje bil i bomkön, såg vi att det var en äldre man. Jag tyckte verkligen synd om honom. Efter oss blev det längre och längre kö med bilar. Men ”vips” så gick bommen upp och mannen körde ut från parkeringen. Efter några minuter var det vår tur att betala vid bommen. Jag vevade ner bilrutan, sträckte ut armen och så händer det som absolut inte får hända... Jag tappade biljetten på marken precis utanför bildörren. Eftersom jag hade parkerat så nära biljettautomaten så kunde jag inte öppna dörren. Hanna utbrast ”Mamma vad gör du?”. Jag bad Tilda, som satt i baksätet, att gå ut och hämta biljetten. Hon kom snabbt in i

jublade inombords! Jag höll hårt i biljetten och förde in biljetten. På några sekunder gick bommen upp och vi kunde äntligen köra ut! JAG SA TILL tjejerna att det var bättre

förr. Men var det verkligen det? Då var man irriterad över att inte ha mynt att stoppa i parkeringsautomaterna. Var tid har sin tjusning. Det gäller bara att lära sig förstå det som är nytt. Med detta önskar jag alla en fortsatt skön och varmare vår!

LENA JOHANSSON Gästkrönikör i Lokalpressen

1963 års Washington som handlade om likvärdig behandling av människor oavsett hudfärg eller ursprung. När nioåriga Yolanda King talade i

flyktingströmmar som följd så kan det vara lätt att förstå att vi behöver både historiska tillbakablickar och framsynt forskning till försvar. Att ta en fundering över effekterna av religionens tynande tillvaro som värdeskapande global filosofi när nu själviskhet, ”gig-ekonomier”, protektionalism och ”fake-news” inkräktar på vår förmåga till medmänsklighet och hjälpsamhet är verkligen viktigt. Kampen för en värdig och rättvis fördelning av jordens resurser står idag i huvudsak mellan vetenskap och individualism. Eller att som en ”positiv bakåtsträvare” inte bli fartblind och helt slukas upp av den digitaliserade hyperdriven framåt och med lite analog eftertänksamhet ”säkra bakåt” efter de gamla ikonernas lärdomar inom politisk teori, samhällsvetenskap, litteratur och medmänsklighet. Mina tankar går osökt till den nyligen bortgångne vetenskapsmannen och kosmologiforskaren Stephen Hawking som nu ligger begravd i Westminster Abby i London intill de tidigare bortgångna vetenskapsmännen Isaac Newton och Charles Darwin. Hawkings

» Om du kör vilse i rymden med ditt rymdskepp och råkar dras in i ett svart hål är enligt vetenskapens teori nämligen din enda chans att komma därifrån att färdas bakåt i tiden « Washington DC – inte långt ifrån platsen där hennes farfar för drygt 50 år sedan höll sitt mest kända framträdande  –   var budskapet tydligt: "Min farfar hade en dröm – att hans fyra små barn inte skulle bedömas efter sin hudfärg utan efter sina personliga egenskaper. Jag har en dröm att nu får det vara nog. Punkt!" sade Yolanda King angående den senaste tiden skolskjutningar i USA. Hon möttes av tusentals unga amerikaners jubel. Personer som också är förfärade bland annat över de generösa vapenlagarna i Väldens största demokrati. Frågan är om vi även långt fram i tiden kommer att få titta tillbaka på de ikoner som lärt oss att dansa rock and roll till förförisk musik eller som lärt oss att drömma starka drömmar om en bättre värld för att stärka vår gemensamma järnvilja till kamp? Nu när till exempel Facebook slukar all form av vår mänskliga integritet (personliga profiler hos miljontals användare av sociala medier har i dagarna ”sålts ut”) eller när tusentals Panamapapper avslöjar skatteflykt till pengaparadis när det akut behövs massor av skattepengar till anställning av flera hjälpande händer i den offentliga sektorn? OM VI BETRAKTAR vårt hem i univer-

sum, planeten jorden i förskräckelse över miljöförstörelse och alla krig med

forskning tillsammans med relativitetsteorins fader Albert Einsteins framsteg beträffande gravitationsvågor i rymden (som förövrigt bekräftades av förra årets Nobelpristagare i fysik) kan ligga till grund för att vi begriper förekomsten av svarta hål i rymden. Om du kör vilse i rymden med ditt rymdskepp och råkar dras in i ett svart hål är enligt vetenskapens teori nämligen din enda chans att komma därifrån att färdas bakåt i tiden.

LARS THORELLI Gästkrönikör i Lokalpressen


18

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

AKTUELLT

Babblarna säljer slut var de än kommer Den 26 och 27 maj kommer barnens favoriter Diddi, Bobbo, Bibbi och de andra i Babblarna till Lisebergsteatern. Och om du inte redan köpt biljetter är det hög tid – för de brukar ta slut snabbare än du hinner sjunga ”Vi svänger ett och två, trampa på, stompa med oss det är lätt”*. Säg Babblarna till en småbarnsförälder och 99 procent vet vilka det är. En del kanske suckar för att de hört de populära sångerna hundratals gånger. Eller säg det till en tvååring så kan hen oftast redan rabbla namnen på de sex färgglada figurerna. –  M in son sa Diddi och Dadda innan han sa mamma, då tänkte jag ”va sjutton”, haha. Men det handlar helt enkelt om att det är språk- och talpedagogik inblandat. Det är ingen slump. Barnen lär sig saker samtidigt som det är roligt att titta på, säger My Blomqvist Olsberg som är producent och regissör för ”Babblarna – första musi-

BILD: ANJA CALLIUS

Emma Rickfjord spelar huvudrollen som robotflickan Klonk i ”Babblarna – första musikalen”. Magnus Sjögren och Sara Scott spelar Babblarna och körar dessutom.

kalen” som spelats över 300 gånger runtom i Sverige sedan starten 2016. –  Det är en svängig musikal skapad för de allra minsta. Pu-

bliken är noll till fem år men vi rekommenderar den från två år. Det är en interaktiv föreställning där alla får vara med och stampa, klappa, sjunga och

Anneli Tisell är låtskrivare och det kreativa navet, när hon fick en son med downs syndrom började hon utveckla Babblarna tillsammans med Irene Jo-

att barn ska utsättas för reklam, och därmed tjänar de inte en krona via youtube. –  De är idealister och har sagt att barn inte ska se reklam, och

» Många tror att det bara är sex glada figurer som bara babblar. Men det är en enorm pedagogik bakom och väldigt uttänkt från början med vokaler och konsonanter. Man lurar barnen att lära sig saker när de har jätteroligt « locka fram Babblarna som är på väg till en berg-och-dalbana. Så det passar ju bra att uppträda bredvid en nöjespark. I slutet av maj intar Babblarna Lisebergsteatern under två dagar, 26 och 27 maj. –   Det blir nästan alltid utsålt, så det gäller att skynda och köpa biljetter. Ibland släpper vi fler föreställningar men man ska inte vänta för länge. De är ute och spelar alla helger hela året plus mer. Vi kör till oktober, sen tar vi paus och efter det kommer en ny musikal med Babblarna. BABBLARNA SKAPADES PÅ 1970-

BILD: ANJA CALLIUS

”Jag har jobbat med barnkultur hela livet. Så jag vet hur unik den här succén med Babblarna är, jag vet hur man kan kämpa för att ens få uppträda någonstans och nå ut med sitt material. Men med Babblarna är det en ren rutschkana ner”, säger My Blomqvist Olsberg som producerat ”Babblarna – första musikalen”.

talet av professorn Irene Johansson som grundade den pedagogiska Karlstadsmodellen. Från början var det meningen att barn med speciella behov skulle ha den som talträning. Men det funkade lika bra på alla barn.

hansson. 2007 lades musiken (skriven av Hasse Sjölander och Johan Rask) ut på youtube, och sedan dess har succén bara växt och växt. –  Plötsligt kom alla barn att älska Babblarna och i dag använder många förskolor Babblarna som verktyg för att lära sig att prata. Många tror att det bara är sex glada figurer som bara babblar. Men det är en enorm pedagogik bakom och väldigt uttänkt från början med vokaler och konsonanter. Man lurar barnen att lära sig saker när de har jätteroligt, säger My Blomqvist Olsberg. Totalt har Babblarnas olika klipp spelats 150 miljoner gånger på youtube. Något som skulle kunna ha genererat en kappsäck med pengar om man tillåtit annonser i samband med sina klipp. Men Hatten förlag som har rättigheterna vill inte

det tycker jag är helt rätt och superhäftigt gjort av dem, säger My Blomqvist Olsberg. Många barn fastnar verkligen för just Babblarna, vad är ”magin” bakom? –  Dels är det ju pedagogiken. Och sen har Babblarna sex starka och tydliga färger. När de pratar följer de melodin som ett vanligt samtal även om Bobbo bara säger ”bobbobobbobo”. Det är så barn lär sig prata. Sen har de stora ögon som barn dras till. Och musiken är såklart en jätteviktig faktor, det är trallvänlig, positiv musik med långsamma klipp. Det ska inte gå för fort när barnen är små. Så det är många saker som gör att barnen älskar Babblarna. * EN RAD UR BABBLARNAS LÅT ”STOMPALÅNG TUT PLING SÅNG”.

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu


19

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018 TRÄNING & HÄLSA

Man blir lycklig av solen och träningen!

S

öndagen bjöd på en härlig solig vårdag och jag kände mig lika pigg och euforisk som efter ett härligt, tufft träningspass när jag varit utomhus hela dagen. Forskning tyder på att träning gör att vi känner oss lyckligare, får bättre minne och blir mer kreativa. Det har även visat sig att det kan motverka ålderssymptom. Det är när endorfiner frigörs vid träning som vi känner oss lyckliga och nästan oövervinnerliga. Hormonet *endorfin fungerar ju lite som en drog. I forskning har man tittat på vad som händer i hjärnan före och efter träning och konstaterat en klar ökning av en-

Bilsemester med som läsare av lokalpressen Härryda får du dessa speciella läsarerbjudanden. uppge reskoden ”HARRYDA” vid beställning – så får du automatiskt rabattpriset.

na effekt sitter kvar långt efteråt vilket innebär att om man rör sig dagligen så har man hela tiden lite endorfinpåslag och detta kan vara med och påverka att man inte blir lika lätt stressad eller nedstämd. Så vid träning får vi förutom alla positiva fysiologiska effekter även psykologiska som ju är otroligt viktiga för vårt välmående och för att vi ska känna oss tillfreds med oss själva, anser jag. VÅREN ÄR ÄNTLIGEN här och den inbjuder ju till härliga träningspass utomhus för den som inte vill in till gymmet. Med lite sol och värme blir man också mer

Stämningsfullt i Toscana 7 nätter 4.249:-

» Forskning tyder på att träning gör att vi känner oss lyckligare, får bättre minne och blir mer kreativa. Det har även visat sig att det kan motverka ålderssymptom « dorfiner i den del av hjärnan som handskas med känslor. Dessa kallas för lyckohormoner som har funktionen att ge en känsla av tillfredsställelse och lycka. Detta hormon hjälper till att minska stress, något som ofta är en stor orsak till depressioner eller att man helt enkelt upplever att man känner sig otillräcklig i vardagen. Genom att träna får man fler endorfiner som påverkar positivt och gör att stressen minskar, vilket i sin tur gör att man känner sig lyckligare. ATT TRÄNA DAGLIGEN är att förespråka inte bara för att få endorfinpåslag utan även för att kroppen mår bra av daglig motion i någon form. Vi behöver det för att stärka våra kroppar och förbättra vår syreupptagning. I förlängningen slipper vi värk och smärta och den fysiska aktivitet ökar även hjärnans kapacitet. Anders Hansen (psykiatriker) har skrivit boken ”Hjärnstark” där han forskat på vad som egentligen händer i vår hjärna när vi rör på oss. Och enligt honom blir hjärnan yngre av träning, den blir helt enkelt lite mer likt barnens formbara hjärna. Tydlig effekt har kunnat märkas på kopplingar mellan pann- och tinninglob. Man kan helt enkelt utföra nya uppgifter genom att man bygger nya starka banor mellan hjärnans olika lober. Forskning säger även att de första 20 minuterna är viktigast vid träning. Då frigörs nämligen mest endorfiner. Den-

motiverad att bege sig iväg och träna, kan jag uppleva i alla fall. Men som sagt, det viktiga är inte vilken typ av träning man utför utan det viktiga är ju att träningen blir av och då minst 30 minuter per dag. Lycka till i träningen!

Grand Hotel nizza et suisse HHHH i Italien Hotellet är ett perfekt val för alla livsnjutare som vill uppleva det italienska temperamentet och den toskanska livsstilen. Här bor du i hjärtat av Toscana, granne med den vackra kurparken Parco della Terme i Italiens mest kända kurort Montecatini Terme. Varje kväll får du en liten gastronomisk upplevelse, när hotellets servitörer med glimten i ögat serverar kökets bästa lokala specialiteter. Och efter middagen kan du slå dig ner med ett glas grappa på hotellets terrass och följa med i livet på gatan: Här promenerar italienare och turister från hela världen i den ljumma kvällen på väg till kurparken som är stadens stora oas. Ta också svalkande dopp i hotellets swimmingpool på takterrassen, åk med bergbanan upp till Montacatini Alto och besök Pisa (47 km) med Det lutande tornet.

3.049:Pris utan reskod 3.349:-

• 5 övernattningar • 5 x frukostbuffé • 5 x 3-rätters middag • 10 % rabatt på entréavgift till wellnessavdelningen • 1 x rundvisning & provsmakning hos tenute di Badia + rabatt på vin, grappa & olivolja Ankomst: Valfri 1/4-27/10 2018. Barnrabatt

1 barn 0-5 år gratis. 2 barn 6-14 år ½ priset. Extrasäng från 15 år: Pris 1.949:-

Turistskatt EUR 1,40 per person (över 10 år) och dygn.

Familjesemester i Danmark Hotel pinenhus

2 nätter från 1.4

99:-

ANNELI VIRENHEM Personlig tränare och beteendevetare, Active Landvetter

* Endorfiner bildas bland annat inne i hjärncellerna i det område i hjärnan som är kopplat till vårt belöningssystem. Hormonet påverkar vår vilja att sova, äta och dricka. Endorfin utsöndras bland annat vid skratt, stress, motion, men även av sex och förälskelse.

FRÅGA ANNELI OM HÄLSA OCH TRÄNING Anneli Virenhem är personlig tränare och beteendevetare, och driver Active Landvetter. Här skriver hon inspirerande om hälsa och träning. Har du frågor eller funderingar som gäller träning eller kost? Maila Anneli på anneli@active-landvetter.se.

pris per person i dubbelrum

pris per person i familjerum

1.999:pris utan reskod 2.149:Pristillägg från 1/7: 150:-

• 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • 1 x 2-rätters middag Rum med utsikt över Limfjorden • 1 x 4-rätters middag Hotel pinenhus HHH på salling, nordjylland • 1 fl. mousserande vin per rum Ta med familjen till en av Danmarks mest idylliska platser • Fri Wi-Fi och bo på hotell med egen strand och badbrygga. Besök fiskeläget Klitmøller, som också kallas för Cold Hawaii, och den populära Jesperhus Blomsterpark (5 km).

Ankomst: Valfri t.o.m. 28/12 2018. Barnrabatt: 1 barn 0-3 år gratis.2 barn 4-14 år ½ priset. Extrasäng från 15 år: Pris från 1.299:-

Bo på nordtyskt slott 2 nätter från 1.549:4 nätter från 2.599:-

pris per person i dubbelrum

2.499:-

pris utan reskod 2.649:Pris 1-8/5 & 4/11-18/12: 2.249:8-30/4: 2.349:-. 9-20/5 & 29/6-29/9: 2.649:-

• 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • 1 x 4-rätters middag/buffé • En dags cykelhyra • Wellnessvärdebevis EUR 20 • 10 % greenfeerabatt

schloss Klink HHHH i nordtyskland Unna dig en semester utöver det vanliga på detta vackra slott i Mecklenburg-Vorpommern. Fina faciliteter med Ankomst: Valfri t.o.m. 18/12 2018. swimmingpool och wellness och ett fantastiskt läge vid Barnrabatt 1 barn 0-5 år gratis. 2 barn 6-14 år ½ priset. brädden av sjön Müritz. Turistskatt max. EUR 2 per person och dygn. Extrasäng från 15 år från 1.349:enkelrum och avbeställningsskydd kan köpas till. expeditionsavgift 99:- tillkommer. Barnrabatt vid 2 betalande vuxna. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt.

Teknisk arrangör:

BestÄll nu på

www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84 Kom ihåg reskoden: HARRYDA

Öppet vardagar kl. 9-17. Weekend & helgdagar kl. 10-14.


20

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

K ALENDARIUM ATT SE & GÖRA I HÄRRYDA KOMMUN Tipsa oss om vad som är på gång: redaktionen@lokalpressen.eu

15 APR Författarbesök: Mats Ahlstedt BILD: SNEZANA VUCETIC BOHM

14 APR Författarfrukost: Bengt Ohlsson

11 APR Bio: Som en dans 14 APR Trädgårsdag

BILD: PATRICK MILLER

Barn 8 – 18 månader är välkomna på sagostund med sång och ramsor! Anmälan: barn.molnlyckebibliotek@ harryda.se. Mölnlycke bibliotek, kl. 13 – 13.30. Arr: Kultur Härryda

av Sveriges största jazzartister. Art Music Scandinavia. Svante Thuresson som är en av Sveriges bästa jazzsångare började sin musikbana som trumslagare. 1963 blev han medlem i sångsextetten Gals and Pals, vilket resulterade i TV- och revyframträdanden i bland annat AB Svenska Ords produktioner och i Povel Ramels Knäppupp-revyer. Han har varit med i den svenska melodifestivalen flera gånger. Biljetter: 200 kr, 100 kr under 26 år. Stora salen, Mölnlycke kulturhus, kl. 19. Arr: Kultur Härryda

TORSDAG 12 APRIL

FREDAG 13 APRIL

Svante Thuresson möter Beppe Wolgers

Jag vill ha ett monster

ONSDAG 11 APRIL

Bio: Som en dans Biljettpris à 130 kr, pensionärer à 110 kr. Bokning och information: 031-724 64 06 eller molnlyckebio@live.se. Mölnlycke kulturhus, kl. 13. Arr: Mölnlycke Bio ONSDAG 11 APRIL

Saga & sång

Med mycket värme och humor läser Svante Thuresson ur Beppe Wolgers memoarer, varvat med välbekanta låtar. En minnesvärd kväll med en

Sagostund och monsterpyssel för barn 3 – 5 år. Utan kostnad. Anmälan till landvetterskulturhus@harryda.se. Landvetters kulturhus, kl. 15. Arr: Kultur Härryda

FREDAG 13 APRIL

Fredagsklubben Familjepyssel på barnavdelningen. Mölnlycke bibliotek, kl. 13 – 16. Arr: Kultur Härryda LÖRDAG 14 APRIL

Författarfrukost: Bengt Ohlsson Träffa dramatikern, skribenten och författaren bakom flertalet romaner. Senast aktuell med ”Drick värmen ur min hand”, en vemodig berättelse om en man som omprövar sina relationer. Biljetter: 120 kr inkl. frukostbuffé, 60 kr under 26 år.Caféscenen, Mölnlycke kulturhus, kl. 9. Arr: Kultur Härryda, NBV LÖRDAG 14 APRIL

Makerspace Skapa analogt och digitalt. Med pedagoger från Tellus. För barn 9 – 13

år. Utan kostnad. Ateljén, Landvetters kulturhus, drop in kl. 10 – 14. Arr: Kultur Härryda

kulturhus, kl. 13 – 15. Arr: Kultur Härryda, Vuxenskolan och FUB SÖNDAG 15 APRIL

LÖRDAG 14 APRIL

Författarbesök: Mats Ahlstedt

Trädgårdsdag

Mats Ahlstedt signerar och berättar om sina böcker. Ta med dina egna utlästa böcker och byt dem mot andra. Servering. Sörtorpagården, Härryda, kl. 12 – 14. Arr: Sörtorpa Fritidsförening

Tony Johansson, Hvits Trädgård, Kristoffer, Sammels gård, Elvi Ollson, Rostikt Töllsjö, amplar i makramé fröer från Simbadusa, servering, lotteri m.m. Sörtorpagården, Härryda, kl. 11 – 14. Arr: Sörtorpa Fritidsförening LÖRDAG 14 APRIL

Kreativa lördagar Kreativt skapande för alla från 7 år, barn tillsammans med vuxen. Decoupage med sommartema. Ledare: Gun Persson, Vuxenskolan. Biljetter: 40kr/barn, 60kr/vuxen, inkl material. Ledsagare eller assistent följer med utan kostnad. Ateljén, Mölnlycke

TISDAG 17 APRIL

Föreläsning: Linus Thörnblad – Vägen tillbaka Höjdhopparen och elitidrottaren var i sitt livs bästa form och världen låg framför hans fötter när allt en dag blev svart. Ett föredrag om utbrändhet, prestation och vägen tillbaka. Fri entré. Stora salen, Mölnlycke kulturhus, kl. 18. Arr: Kultur Härryda, Folkhälsoenheten och Fritid förening

Vill du nå ut till 55 000 hushåll? Annonsera i vår bilaga Allt för hem & trädgård! Nå ut till alla hushåll i Härryda, Lerums och Partille kommun – passa på att synas! Utgivning den 18 och 25 april. Bokningsstopp den 13 april.

FÖR MER INFORMATION SAMT BOKNING KONTAKTA: Katarina Elowsson, 0707-29 37 20, katarina@lokalpressen.eu eller Marie Andervik, 0728-54 18 32, marie.andervik@lokalpressen.eu


21

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

INSÄNDARE TYCK TILL! Personal inom skolan ska behärska svenska När personal i skolan inte behärskar det svenska språket helt perfekt riskerar barnens språkutveckling att bli lidande. SD Härryda anser att barnens språkutveckling är viktig och vi vill därför ställa krav på att all personal som barnen möter behärskar det svenska språket. SD Härrydas politik utgår från invånarnas bästa med ett rättvist och konservativt synsätt. Här är barnens utveckling och framtid en viktig del av vår politik. Vi vill samtidigt även att nyanlända i Härryda ska integreras snabbt och göra rätt för sig. Men integration måste genomföras försiktigt så att inga invånare påverkas negativt. Politiker måste ofta prioritera och här anser vi att barnens behov av språkutveckling är viktigare och går före.

Givetvis är det viktigt att nyanlända lär sig svenska och svensk kultur. Men dessa behov ska lösas på andra sätt. SD Härryda anser därför att all personal i förskolan och upp till årskurs sju ska behärska svenska helt perfekt både i tal och skrift. Det är även viktigt att personal accepterar och förstår svensk kultur. För nyanlända barn från andra kulturer är detta speciellt viktigt för att integrationen ska fungera på bästa möjliga sätt. Därför föreslår SD Härryda kommunfullmäktige att detta genomförs under 2018. Kontakta oss gärna om du har funderingar. Vi finns på nätet. SD HÄRRYDA ORDFÖRANDE BORIS LEIMAR PATRIK STRÖMSTEN

Rädda Fabriksvägen! Beslutsfattarna i projektet ”Mölnlycke Fabriker” har ambitionen att knyta Mölnlyckes industri och kulturhistoria till framtiden. Man talar om området kring Bruksgatan. Det har aldrig funnits något bruk i Mölnlycke. Däremot fabriker. Bruksbegreppet bryter mot Mölnlyckes historia som industriort och mot det gamla Mölnlyckes identitet. Jag vädjar till beslutsfattarna att bevara benämningen Fabriksvägen eller som alternativ kompromiss Fabriksgatan. JÖRGEN FRIMAN

Ser inte buden brevlådorna? Varför håller tidningsbud, reklam- och postpersonal fortfarande på med att springa i trapporna när de nu tvingat alla bostadsrättsföreningar att investera i brevinkast vid ytterdörren? Får de ingen information från deras arbetsgivare på vad som gäller eller SER de inte brevlådorna innan för ytterdörren?

Vad tycker du? Annan åsikt eller har du något annat du vill lyfta fram? Maial till: redaktionen@lokalpressen.eu 1 000 – 2 500 tecken är ett tips på storlek. Vi förbehåller oss rätten att korta/redigera insända texter. Insändarens namn och telefonnummer måste finnas med men behöver inte publiceras.

KD: Så gör vi kollektivtrafiken tryggare DEBATT

De senaste åren har kollektivtrafiken stärkts och utvecklats kraftfullt i Västra Götaland. Samtidigt krävs starkare fokus på trygghetsfrågor för att fler ska finna det attraktivt att åka kollektivt. Kameraövervakning är viktigt både för att hindra att brott sker men också för att kunna lagföra de som väljer att begå brott i kollektivtrafiken. Samtidigt krävs fler insatser. Kollektivtrafiken måste uppfattas som ett tryggt färdmedel bland för såväl resenärer som anställda inom kollektivtrafiken under dygnets alla timmar. Ingen resenär ska behöva välja bort att resa kollektivt på grund av otrygghet. Kristdemokraterna vill sätta in trygghetsvärdar i kollektivtrafiken på helger och kvällar. Dessa ska arbeta på såväl bussar och tåg som vid hållplatser och stationer där behovet av ökade trygghetsinsatser finns. För att öka tryggheten och trivseln bland barn och ungdomar behövs ett utökat samarbete

Kristdemokraterna vill att kommunerna tar ett större ansvar för att skapa en trygg miljö bland annat genom nolltolerans mot klotter. med föreningsliv och skolor så att de större stationerna kan bemannas med skolvärdar under de tider då barnen reser till och från skolan. Kommunerna behöver ta ett större ansvar för att skapa en trygg miljö genom förbättrad belysning, röjning av buskar och nolltolerans mot klotter. Fler hållplatser och stationer ska utrustas med väderskydd. Många resenärer, framför allt unga kvinnor, är rädda för att

gå av bussen på kvällarna. Genom flexibla nattstopp vid sena tider kan en ensam resenär begära att bli avsläppt mellan två hållplatser och därigenom stiga av närmare hemmet. Kristdemokraternas budskap är tydligt: I Västra Götaland ska alla som åker med kollektivtrafiken känna sig trygga dygnet runt, alla dagar i veckan. STEFAN SVENSSON (KD), REGIONPOLITIKER

Lösningen – så slipper vi Västlänken Våra barn Vi gnäller på våra barn att de inte ansvar tar Vi låter ibland som en malande kvarn och strör över dem förmaningar som ett saltkar Men vi själva då tar vi alltid ansvaret vårt Gör vi alltid det rätta så eller är t o m att städa i tvättstugan för svårt Hur kan vi tro att barnen skall göra rätt när vi gnäller på varandra och säger saker så de hör Kanske vi skall börja med att ändra vårt sätt sedan kanske vi visar att vi bra saker gör Först då kan vi begära det rätta av våra barn då kanske de ansvar börjar ta Vi kan sluta förmana som en kvarn de börjar göra för vi gör och inte för det vi sa

UNDRANDE EVA SÖDERBERG

Jag har ett radikalt förslag att lösa transportproblemet utan någon Västlänk, som jag funderat på länge. Detta förslag är betydligt billigare och miljövänligt. Jag bor i Mölnlycke. Förslag: Mölndals stationsområde ligger för fäfot. Där på bangården är uppställt arbetståg och fullt med sopcontainers. Mölndal ligger inte lång från Centralstationen och många pendlare behöver ju inte åka in till Centralstationen i Göteborg, då de kanske har jobb i Mölndal eller i Sisjöområdet. En projektledare, som arbetar som konsult åt Trafikverket sa till mig att folk vill ju åka från Centralstationen. Det går att lösa. På flera av de större flygplatserna ute i världen så finns automatiska snabbtåg, som går mellan terminalerna. Ett sådant till Mölndal på eget spår löser detta. BEHÅLL SÄCKSTATIONEN I Göteborg. Bygg en automatbana på pelare runt Göteborg som passerar Mölndals station och går runt mot Sisjön och tillbaka till Centralen. Exakt placering kan utredas. Nu tycker väl inte Göteborgarna om att se tåg på pelare men något får man offra. Det går bra i Sydney. Mycket trev-

ligt att åka denna och bra för turister. Blivande snabbtågen från Oslo – Malmö samt Göteborg – Stockholm stannar i Mölndal. Det behövs inga stora utbyggnader eller tunnlar. Bangården finns. Vissa pendeltåg stannar i Mölndal och naturligtvis även på Centralstation i Göteborg som tidigare Snabbtåget mot Stockholm

i tunnel till snabbtågsspåret och sedan in som stickbana till Mölnlycke för bättre pendeltåg. Därefter i tunnel väster ut till att ansluta mot snabbtågstunneln igen. Sedan kan man riva gamla spåret från Almedal till Gamla Landvetter Södra och göra cykelbana in till Göteborg på banvallen från Landvetter så har vi löst cykelbaneproblemet. Mycket byggbar mark mot

» Titta på Ale då de fick ett snabbare tåg. Många flyttar dit. Det blir samma med Ulricehamn då man kan pendla till Jönköping och Borås « går från Mölndal och stannar i Landvetter Södra, Flygplatsen, Borås, Ulricehamn och Jönköping. Min fråga till projektledaren varför tågen inte skall stanna i staden Ulricehamn var det att är ett för litet befolkningsunderlag? Men titta på Ale då de fick ett snabbare tåg. Många flyttar dit. Det blir samma med Ulricehamn då man kan pendla till Jönköping och Borås.

Landvettersjön med sjöutsikt öppnas upp. Mölnlycke, Landvetter, Hindås, Rävlanda, Bollebygd, Borås behöver en modern bana för pendeltåg värd namnet. Banan är från 1800-talet.Västtrafikpengarna räcker säkert till allt detta vid en omfördelning av medlen. Alla nöjda och pengar över. Är detta möjligt eller har man låst sig fast vid ett värdelöst förslag d.v.s. Västlänken.

MÖLNLYCKE BÖR FÅ ett nytt spår från Gamla Landvetter Södra

LEIF ALLVIN, BYGGNADSINGENJÖR


22

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

KORSORDET TÄVLA OM SVERIGELOTTEN! VANLIGT KÖTTILL-

KVÄLL

GE PRE-

RELIGION

HAR

VILEGIER

BEHÖR

SUPUT

MODERN DRAGARE DRINK

TAR DEN SOM VILL OMVÄLVA

ÄTER KORP

ARBETAR-

ÄR VAMPYR

FACK

KÄND FÖR

MOBIL

Lös korsordet och var med och tävla om Sverigelotten!

KRYPA

VÄDER-

FRAM,

STAD-

133894570

ÄVEN

PRODUKT

OM MAN

BRÖD

INTE

ELLER

Vi lottar ut Sverigelotten till två lyckliga vinnare med rätt lösning av korsordet. Lösningen publiceras i nästa nummer av Lokalpressen. Vi vill ha ditt svar senast den 20 april. Lycka till!

ÄR FISK

SPRÅK LUST

BLIDVÄDER

FINNS I

HAGEL

KIKARE

ÄR PANTRAR

SÅ MÖRKA SOM DE KAN BLI B

K

A

P

FLYGSKÅNING

S

T

U

R

U

P

S

T

A

F

F

L

I

T

T

GRODJA

O

L

I

S

O

T

O

P

R

SKA MAN

GÖRA

HÅLLARE BYRÅ KEMISK VARIANT

ÄR VÄRDE-

BESKOW

FULL

SKRIVIT

OFFEN-

SKRIVER

SIVEN

STUDENT

ATT RIMMA MED

FLASKOR

MURAL-

MED ÖL

MÅLNING

DEN HAR

DEN ÄR

VARIT

GIVEN TILL

LARV

GYROS

TYCKER OM

Ä SMÅSKRATTA ÄR TÅTEN

A MÄKLAR-

FORM

TRASKADE

PLAGG

ÄR

SKARP-

ANONYM

SINNE

DELADE

GER ARBETE

DRYCKER

A

NÅGOT SOM FÅR HJULEN ATT SNURRA

V

K

L

I

G

I

M

BOLAG

SKJORTAN

OCH

SLÄT

FÖRETAG

F

BIHÅLOR

I

U

S

L

I

N

G

T

LÄGGER AXLARNA

R

KOMMER

O

M

K

O R

SÄKRING

Ä

MELN

T

E

LJUSSKEN PÅ MYR

P

P GÅNGTURER

Å

SKICKAR TURIST

P

R

V

Y

I

K

BÖRDAN PÅ

A

K

R

P

ÄR RUIN

N

E

R

R

A

S

A

D

P

I

R

INTE

B

R

A

STAD VID

A

SÅ DUM

N

A

L

L

G

R

ÄR DE

O

D LOCKAR

STIL FRÅN 1500-TALET

TECKNINGAR

KOMMUN-

BLAD

LIG

TITEL FÖR

"… VÅR

TRÄD

BARONET

HAGE"

SITTER

SOM

A

FINT MÖBELMATERIAL HUVUDSAK

Ö

AFRIKAS HORN

KLASSISK SÅPA

E

MISSAT

STUDENT

VÄGGEN

OBS! Ny mailadress för korsordssvar! Skanna/fota och maila in ditt svar till korsord@lokalpressen.eu eller klipp ut och posta hela sidan till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen. Det går också bra att lämna svaret direkt i brevlådan på Göteborgsvägen 88. Vinnarna publiceras i nr 8 2018 som kommer i brevlådan den 25 april.

Se till att solsäkra sommaren.

Boka Nerja!

www.suntrip.es

STAD

E

E

N

A

R

T

OHYFSAD

TILLBAKA

ELLER SMÄLL

ÖVER PAR

P

B

P

ETT SLAG

A

L

R

O

L

I

G E Y

LIV

S

MEDVETEN

R

E

A

Ä

S

S

A

N

S

B

PRIS-

INTE VÅRT

D

EVIGT

Adress: ko uff r es .s sor e d

PÅ VÄGEN

C

BALT-

E

Namn:

I TRÄ

GÖR

NERJA

OLJEBOLAG

N

ÄMNE

SVARTJOBB

B LU

STORT

s fe rd uf rso e ko . s

FILMSTAD VILL INTE

POSITIV

FÖRINTAD

MED

BATTERI

DYNAMIT

AVDUNST AÖVERGÅ

K

DEN GER HYFS ÅT

O D TERMIN PÅ VÅREN

VÄTSKA TILL GASFORM

B O

E

R

V

T

A

S

VARA I

F

R

O

P

P

S

O

R

KAN MAN

VÄRLDSARV SOM ÄVEN KALLAS TYROS

T

S

T

R

Ä

A

SOPAD

R

E

N

SÄGS IBLAND HA FÅRAKLÄDER

G

BRA BETYG

V

A

R

G

G

N

A

D

Fyll i dina kontaktuppgifter för att vara med och tävla!

KNOP

MAGNUM PÅ

FÅS UR

N

EDERA

ÄDELT

TVÅ HÅL I

A

E

STYRELSE

ÖVERENS

TRÄNARE

SNURRA

KAN HA EN

Vi säger grattis till Thomas Arvidson i Mölnlycke och Camilla Valenzuela i Hällingsjö som lyckades lösa förra numrets kors­ord. Sverige­lotter kommer på posten!

DET BLIR

PERSON-

KYLDS

Vinnare från nr 5 2018:

FYLLT MED

MASKA

ÄR FÖR-

LEG. IBLAND

LYM-

BRYTARE

R

REDER

BOLAG

E

LJUS ÖL ELLER

PIFF

HAR

SÅSEN

PENSIONS-

K

EXTREMT

IFRÅN

HUS MED TYPISKT

FORMAD ÄR DE FLESTA

S

A

ÄN KVIST

ÄR

ALKOHOLHALTIGA

DJUR

R

VÅG-

CYLINDER-

MED-

FÖTTER

E

STÖRRE

KLÄDES-

L

MENT

R

MED VAT-

KNYCKA

KANT PÅ

L

CHEFEN I DEPARTE-

E

PJÄS-

HANDLING

MED BUTIK

TENTANK

STYRNING

BOLAGS-

FÅRGÅRDAR

MYSTISKT

FIRMA

I BÅT, OFTA

KULT-

VANLIG

MED FRIA KNEPIG TYP

S

TAVEL-

HAR ELSA

HÖGSTE

O

PLATS FÖR

HYNDA

HAR EN DEL

B

NÖTKREATUR

Postnummer: Ort:


23

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

SPORT

SERVICE

Vi servar alla slags bilmärken och arbetsfordon samt husbilar upp till 6,5 ton. Kontakta vår kundtjänst för en offert.

SPECIALISTER PÅ NATURSTEN

Bettys väg, LANDVETTER (Björröds Industriområde)

ÖPPET: månd-fred 10-18 – lörd 9-14. Tel. 031-91 63 40 Välkommen! Släpkärra får lånas fritt när man handlar hos oss!

Däckförvaring – Däckskifte

BUTIK & VERKSTAD Vardagar: 7-18 Lörd. (apr-jun): 10-14 Järnringen 1, Partille T. 031-340 28 24 www.partilleskog.se

Vi säljer även däck och fälgar till förmånliga priser Välkomna till våra nya lokaler på Ullbergsvägen 3 i Landvetter!

Kåhögs Mjölk

Välkommen med dina fötter! Boka medicinsk fotvård

Lotta Andrén, Dipl. medicinsk fotterapeut Ny större lokal på Hönekullavägen 21, Mölnlycke (vid Colorama)

0709-72 36 43

Få inspiration på vår hemsida

an Vi k

www.wms.se

Välkommen till Kitt Rehn-Magnusson Måndag – fredag 9 – 20 Lördag – söndag 9 – 18 Tel. 0705-95 64 80 kahogsgard.se

TEL 031-88 44 00 VARD 10-18, LÖR 10-14, SÖND/HELGDAG STÄNGT

Mån-tors 7-19, fre 7-15, lör 10-14 | 031-94 51 05 Östra Eskilsbyvägen 220| landvetterbil.se

BEHÖVER DU MÅLA OM? VI TILLHANDAHÅLLER FÖRSTKLASSIGT MÅLERI, BÅDE INVÄNDIGT SOM UTVÄNDIGT.

Dipl. Med. Fotvårdsspecialist

Nu med RUT-avdrag. Även bortforsling. F-skatt/försäkring. Ring Mattias för kostnadsfritt prisförslag

Jag tar friskvårdskuponger

www.tradfallarn.se

0702-19 37 42

Hönekullavägen 13 (vid SATS) Tel. 073-691 22 60

Hos oss är alla bilar välkomna! Service

AGERBLOM ENTREPRENAD AB

Reparation av bromsar

Finplanering av tomter

Reperationsbesiktning (2:or)

Utläggning av gräsmattejord Samt grävning avlopp

JM BILSERVICE

Brodalsvägen 1D, Partille info@jfgbygg.se Kontor 031-26 13 85 www.jfgbygg.se

Du & Din Hund · Hundkurser för alla · Problemkonsultation Välkommen till oss med din hund!

Tel. 0706 - 26 07 59 · brattaskarrsmaleri@telia.com

www.brattaskarrsmaleri.se

TRÄD • Fällning • Nedtagning bit för bit • Bortforsling • Stubbfräsning

För fri offert ring Fredrik

0709-27 89 69

BJÖRKS TAK bjorkstak.se | 0735-262 642 Vi utför entreprenadarbeten för alla sorters tak. Nybyggnation, renovering och reparationer Hör av er till Anders för fri konsultation

0735-262 642 Innehar F-skattsedel

Yogastudion, Vegagatan 16 Tel: 0709-197999 Mail: clara.kyoga@gmail.com www.claranestor.se

• Skidservice

Nu tar vi även kort!

• Takomläggningar • Snickeriarbeten • Plåtarbete • Egen tillverkning • Försäljning av era fönster med montage!

Samtalsterapi Depression Ångest Stress Beroende/missbruk

• Skridskoslipning

TRÄDFÄLLNING BIT FÖR BIT-NEDTAGNING BESKÄRNING STUBBFRÄSNING

EXPERTSERVICE FÖR DIN FORD, FIAT OCH ALFA ROMEO Vi är märkesauktoriserad för service och reparationer på dessa märken. Våra erfarna tekniker har fått en gedigen utbildning och vi har verktyg och diagnosinstrument för att kunna ta hand om din bil på bästa sätt. Hos oss är det originaldelar som gäller, delar som beverar din bil i originalskick.

Verksamma i Partille i 22 år!

Empatisk KBT-utbildad samtalsterapeut och Yoga & Meditationslärare

.. ner.

ki mas

• Cykelservice

0704 -219 219 www.duochdinhund.se

Järnstångsvägen 31, Partille (mittemot Bilprovningen)

Tel. 031-336 82 80

GRATIS KOSTNADSFÖRSLAG

070 - 555 37 03 peter@agerblom.se

Ledig plats! Ring Katarina! Tel. 0707-29 37 20 katarina@lokalpressen.eu

Zabels Trädfällning Innehar försäkring & F-skatt sedan 2001

www.bjorkstak.se

Vill du synas här? Kontakta oss! HÄRRYDA: Katarina Elowsson, tel. 0707-29 37 20, katarina@lokalpressen.eu LERUM: Anders Holmvén, tel. 0707-97 86 08, anders.holmven@lokalpressen.eu PARTILLE: Marie Andervik, tel. 0728-54 18 32 , marie.andervik@lokalpressen.eu


24

SKOR CYKLAR ELCYKLAR LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 11 APR 2018

NIKE BAGHEERA LEAF JUNIOR

MERRELL ASICS REEBOK SALOMON

FRÅN

FRÅN

Walkingskor i GoreTex för dam och herr. Löparskor för herr och dam.

Fritidsskor för junior. Olika modeller. Stl 28-35.

299:-

DIDRIKSONS WATERMAN

DIDRIKSONS STÖVEL

Tvådelat galonset med dragkedja. Miniorstorlekar. Ord pris 599:-

NU

Barnstövel från Didriksons. Storlekar 25-30. Ord pris 399:-

499:-

NU

299:-

PEAK JUNIORCYKEL 20’ 3VXL

CRESCENT RAN 24’

2995:-

NU

Juniorcykel Lampona med dämpare/ Kookaburra med korg. 3 vxl Shimano Nexus. Fotbroms. skärmar, stöd.

MERIDA MATTS 24’ 16 VXL

Juniorcykel 24 tum med Shimano 16 växlar. Aluminium. Handbromsar fram och bak. Dämpare. Ord pris 4495:-

NU

3495:-

799:-

VIKING STORM/MIRA

NB ALLVÄDERSSET JR

Gummistövlar för junior. Storlek 33-38. Ord pris 499:-/599:-

Jacka och byxa , vattentätt 5000 mm. Stl 122-164 cl. Ord pris 898:- .

NU

NU 399:-/499:-

699:-

CRESCENT ÅKULLA/STARREN+ 28’

SJÖSALA MARIEDAL 28’ 3VXL

Hybridcykel, Shimano 24 vxl. Hydraliska skivbromsar. Låsbar dämpare. Skärmar, stöd, pakethållare, stöd, extra utrustad m lås, belysning. Ord pris 8595:-

Damcykel 3-vxl Shimano, korg, belysning, godkänt lås. Aluminium-ram. 28 tum i svart, vit. Finns även i 26 tum. Ord pris 4995:-

Juniorcykel med 3 vxl Shimano Nexus. Fotbroms. Aluminiumram, skärmar, stöd, belysning, lås. Ord pris 4695:- .

NU 3995:-

3995:-

NU

7995:-

CRESCENT BJARKE 26’ 24 VXL

MERIDA MTB 27,5’

MERIDA VASA OXBERG MTB 29’

5995:-

NU 5995:-

9995:-

MTB/DIRT juniorcykel 26 tum med Shimano 24 vxl. Skivbromsar/handbroms fram/bak. Ram 33 cm och 38 cm. Dämpare.

EL

Prisvärd mountainbike för junior med 27,5 tums däck. Shimano växlar och hydraliska skivbromsar. Ram 13.5/15. Grå, svart, turkos. Ord pris 6495:-

EL

MTB för träning och motionslopp. Shimano Deore växel, Rockshox Air gaffel och hydraliska skivbromsar. Ram L/XL.

EL

EL

ECORIDE AMBASSADOR EL

ECORIDE AMBASSADOR EL

ECORIDE SENSE STEPS EL

ECORIDE VERVE STEPS EL

NU 12995:-

16995:-

24995:-

24995:-

Elcykel, 3-vxl Shimano, 36 volt/14 Ah. Korg, belysning, godkänt lås, extra låskätting, servicepaket. . 28 tum i svart, vit. 2017. Ord pris 14995:-

Elcykel med 8 vxl Shimano Nexus. 36 volt/14 Ah. Korg, lås, extra låskätting, servicepaket, pakethållare. 2018 med hydralisk skivbroms fram. Fotbroms.

Elcykel med 8 vxl Shimano Nexus. Mittmonterad motor från Shimano Steps. Korg, lås, extra låskätting, servicepaket, pakethållare. Hydralisk skivbroms fram. Fotbroms.

ELCYKLAR

Elcykel med motorsystem från Shimano Steps. Shimano växlar. Hydraliska skivbromsar. Lås, belysning, servicepaket, pakethållare.

25%

ECORIDE CRESCENT MONARK MERIDA EGREEN

ELCYKELPREMIE

REPARATIONER - SERVICE

ANSÖKAN OM 25% PREMIE GÖR DU HOS NATURVÅRDSVERKET

CYKELVERKSTAD PASSA PÅ ATT LÄMNA FÖR SERVICE NU.

CYKELVERKSTAD ELCYKLAR BARN MTB HYBRIDER CITY TEL 031-88 44 00 • VARD 10-18, LÖR 10-14, SÖN O HELGDAGAR STÄNGT Begränsat antal. Priser gäller till 21 april 2018. Reservation för slutförsäljning .

Lp härryda nr 6 11 april 2018  
Lp härryda nr 6 11 april 2018  
Advertisement