__MAIN_TEXT__

Page 1

HÄRRYDA

LOKALTIDNINGEN FÖR DIG SOM BOR I HÄRRYDA KOMMUN ÅRGÅNG 5 NR 14 18 AUG 2019

AKTUELLT

FULLT FOKUS FÖR FIA SIDORNA 6 – 7

BILD: WALLENSTAM / LILJEWALL ARKITEKTER

Härrydas största arena Wallenstam arena i Mölnlycke fabriker blir kommunens största. SIDAN 4

AKTUELLT

BILD: JONAS BENGTSSON

Rädda din hjärna

Mölnlyckebon och hjärnforskaren Hayde Bolouri är bokaktuell. SIDAN 10

MÖL N LYC K E

YOGA

MEDITATION CENTER Nu startar äntligen höstens kurser! Introkurs för nybörjare

Gratis prova-på samt kursstart hela v. 35 (Gratis yoga anmäls via mejl)

Introkurs 6 ggr endast 550 kr

BILD: ULF MAGNUSSON

Välkommen till Elmgrens Fastighetsbyrå när du vill uppleva något nytt!

Kolsyra till superpris! Byt din patron nu!

Det finns många anledningar till att byta bostad. Att få större eller mindre, stor gräsmatta eller underhållsfri naturtomt. Det viktigaste är att du får uppleva det du vill. När du ska sälja din nuvarande bostad dyker det oftast upp massor av frågor.

39 Ord. pris 69:-

Välkommen att kontakta oss direkt på 031 - 88 58 58 !

Gäller 19 – 24/8 2019.

Varmt välkommen till oss! Rådastocksvägen 1 | Tel. 0704-30 88 55

www.elmgrensfastighetsbyra.se 031 - 88 58 58

WWW.YOGAMEDITATIONCENTER.SE

Vi är den första MECA Bilservice i Sverige som är certifierad Godkänd Bilverkstad. Godkänd Bilverkstad säkerställer att vi uppfyller alla krav du som konsument kan ställa på en bilverkstad. Assistansförsäkring ingår alltid. Boka din nästa service hos oss. Vi förstår bilar. Vi förstår dig.

Allén 12, Mölnlycke Tel: 031-88 00 13 Mån – fre 10 – 18, lör 10 – 14

Däck & Fälg Landvetter AB Magasinsvägen 7, 438 36 Landvetter Mån–Fre 8.00–17.00 031 - 91 91 21 info@landvetterdack.se


2

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 18 AUGUSTI 2019

KRÖNIKA

REDAKTIONEN

Box 2002, 433 02 Sävedalen BESÖKSADRESS: Göteborgsvägen 88 i Sävedalen TELEFON: 0702 - 41 79 95 WEBB: lokalpressen.eu ANSVARIG UTGIVARE: Jan Larsson UPPLAGA: 18 000 ex. UTGIVNINGSOMRÅDE: Alla hushåll i Härryda kommun TRYCK: Bold Tryckeri DISTRIBUTION: Svensk Direktreklam

Skämskudde att skriva eller prata om vädret S ommaren är här och stundtals även ”Pripps blå-himlen”. Men bara för det ska ni inte tro att det är en väderkrönika som blåser in här. Det kan verka så på grund av den soliga utfyllnadsbilden och innehållet. Men låt er ej luras, för en sådan kommer jag aldrig att skriva. Ty att krönikera om vädret är nämligen det mest uppenbart slappa, fantasilösa och torftiga som finns. Det anser jag och många med mig. Särskilt jag. Men vad som är ännu slappare är att komponera sommarlåtar. Snacka om urvattnat koncept. Visst, det finns många gamla klassiker och jag är inte emot alla. Långt ifrån. Det är faktiskt inte deras fel att låtarna spelats sönder av Mix Megapol eller blivit ihopknôkade på "Absolute Sommar". Minns ni förresten CD-skivor? De där runda och glänsande sakerna som innehåller musik? Jaha, det gör ni ja. Men minidiscar då? Nej, tänkte väl det. "Absolute Sommar" verkar för övrigt ha fler liv än en sommarkatt. För den produkten har återkommit gång på gång på gång sedan starten 1996. Första versionen bestod av 35 låtar varav

» "Absolute Sommar" verkar för övrigt ha fler liv än en sommarkatt. « några av självklarheterna var ”Magaluf”, ”Dina färger var blå”, ”Sol, vind och vatten” och ”Ta mig till havet”. För 23 år sedan var Anders Glenmark (”Mare mare”), Angel (”Sommaren i city”) och Ulf Lundell (”Öppna landskap”) med bland artisterna. Men ingen av dem fick plats i senaste upplagan 2012 – trots att den vuxit till en trippel-CD. Plats fanns det däremot för Markoolio, Sean Banan och Jill Johnson som uppenbarligen tagit ”CD:n dit man kommer” och skapat tillräckligt med sommarfeeling för att få vara med i Tomas Ledins och Gyllene Tiders goa' sommarmusikgäng.

Men bakom varje lyckad låt finns hundra misslyckade. Och det jag egentligen stör mig på är de många halvslappa nutida försöken att väldigt utstuderat försöka få till årets sommarlåt/ sommarplåga bara genom att rimma på sol och sedan namedroppa årets coola drink till peppig musik. För ni kommer väl ihåg ”sola och bada i Piña Colada” eller ”1, 2, 3, Fanta och rosé”? I år sjungs det om att dricka Aperol Spritz om ni inte hört det.

NUMMER TRE PÅ min lista över slappt och fantasilöst är att kåsera om sina eller andras barn och deras förehavanden. Jag struntar i att det är igenkänning eller kan verka tokigt/roligt/gulligt/besvärligt. För det ämnet är som att slå in öppna hob-dörrar med en rivningskula. Precis som det är för ståuppkomiker att dra SJ-skämt. Det är för lätt och ämnet är dessutom uttömt. Och har man väl växlat över till det simpla enkelspåret har man i princip gått över till den mörka sidan. Möjligtvis att en barn-somska-ta-på-sig-bältet-själv-när-det-ärsvinbråttom-krönika är motiverad om arbetsgivaren heter ”Vi Föräldrar” eller dylikt. För att förtydliga så är jag av åsikten att man får skriva om i princip vad man vill, bara det att jag läser sådant innehåll med skämskudden nära till hands. Så att jag kan gömma mig bakom den. Samma hjälpmedel tar jag fram när jag läser om väder. Helst hade jag gärna gjort likadant vid bokstavliga väder- och vindsamtal (man kan ju ändå inte påverka vädret) – men det är lite skämskudde att stå med en skämskudde framför ansiktet på trottoaren eller i mataffären. Meteorologiska termer kan såklart ha nämnts i tidigare Lokalpressenkrönikor och då vi har yttrandefrihet i Sverige går det inte garantera att det inte kommer ske igen. Men åtminstone kommer jag även i fortsättningen undvika att bilda ordföljder som ”sommaren är kort, det mesta regnar bort” eller ”oh boy, vilket vackert väder”.

JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Jan Larsson

Jonas Bengtsson

Maria Graf

Ansvarig utgivare jan.larsson@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Redaktör jonas@lokalpressen.eu 0704-57 55 75

Redigering/annonsproduktion maria.graf@lokalpressen.eu 0704-99 92 17

Marie Andervik

Katarina Elowson

Ulf Magnusson

Försäljning marie.andervik@lokalpressen.eu 0728-54 18 32

Försäljning katarina@lokalpressen.eu 0707-29 37 20

Reporter/fotograf ulf.magnusson@lokalpressen.eu 0709-18 01 99

Kerstin Parker

Jenny Hein

Matilda Falk

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

Reporter/fotograf redaktionen@lokalpressen.eu 0702-41 79 95

NÄSTA NUMMER... Lokalpressen Härryda ges ut på helger, två gånger i månaden. Nästa nummer kommer den 25 augusti. KOMMANDE UTGIVNINGAR: 25 augusti, 8 september, 22 september, 29 september, 13 oktober, 20 oktober, 27 oktober, 10 november, 17 november

UTEBLIVEN TIDNING? Har du inte fått tidningen? Hör av dig på mail till jan.larsson@lokalpressen.eu eller ring 0702-41 79 95. Du kan även reklamera din uteblivna tidning direkt på sdr.se/kontakt/reklamationer.

HÄR FINNS TIDNINGEN Du vet väl att du kan läsa tidningen digitalt också? På lokalpressen.eu finns alltid det senaste numret ute. Du kan även hämta tidningen hos Sibylla i Landvetter och på biblioteket i Mölnlycke.

ARG, LEDSEN, UPPRÖRD ELLER BARA GLAD? Har du något inom dig som du känner att du bara måste få ventilera? Vi på Lokalpressen tar gärna emot dina åsikter om ungefär vad som helst! Skriv till oss, så publicerar vi din text under rubriken "Insändare". Kanske är det någon som tycker helt annorlunda eller så är det fler som tycker som du. Vi ser fram emot en levande insändarsida där debatter kan utvecklas och nya tankar och idéer får gro! Tveka inte att ta kontakt med oss på mail redaktionen@lokalpressen.eu eller med post till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen om du har något du vill ventilera!

TIPSA OSS! Vad händer runtom i Härryda kommun? Tipsa oss om nyheter eller reportage som vi borde göra! Vi vill vara med där det händer, när det händer – så tveka inte att maila oss på redaktionen om stort som smått på redaktionen@lokalpressen.eu.


3

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 18 AUGUSTI 2019

JUST NU! Byt vindruta så får du torkarblad, spolarvätska* och fri lånebil Gäller t o m 31 augusti 2019. Erbjudandet gäller mot uppvisande av denna annons. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Reservation för ev felskrivningar. *Fylls på plats. Max 5 liter.

Byt vindruta så får du två torkarblad av hög kvalitét samt spolarvätska.

Gäller t o m 31 augusti 2019. Erbjudandet gäller mot uppvisande av denna annons. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Reservation för ev felskrivningar.

Kontakten med försäkringsbolaget Vi på Bilglasspecialisten vill göra det så enkelt som möjligt för dig som kund – därför sköter vi kontakten med ditt försäkringsbolag, och tar hand om ditt ärende från start till mål.

Nöjd kundgaranti

Kalibrering Våra Glastekniker är utbildade inom fordonskalibrering för bilglas.

Lerum - Partille - Mölnlycke - Mölndal - Fjärås Öppet mån – fre 8 – 16, lör – sön stängt | Metodvägen 2a, Mölnlycke JOUR DYGNET RUNT | Tel. 031-44 44 09 | bilglasspecialisten.se


4

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 18 AUGUSTI 2019

AKTUELLT

Härrydas största idrottsarena byggs i Mölnlycke fabriker

BILD: ULF MAGNUSSON

Sol-Britt Grek-Johansson.

Hallå där Sol-Britt Grek Johansson... ...som har Våga måla-­ vernissage i Möln­lycke kulturhus den 24 augusti klockan 12 – 15. Våga måla-vernissage – vad är detta? –  Vid ett flertal tillfällen vid mina egna konstutställningar har det kommit kommentarer från besökare som "Jag kan inte, jag vågar inte, jag kan inte dra ett streck ens" och liknande frågor. Men de allra flesta var verkligen nyfikna och ville måla men vågade inte riktigt. Då fick jag en tanke att starta en våga måla-kurs! –  Första tillfället var genom Vuxenskolan, men numera är det genom Sollans Konst i ateljén i Mölnlycke kulturhus. Vi delar lokal och tid med Här-

ryda hemslöjdsförening. Träffarna innebär att deltagarna får tid att utföra sitt intresse, att måla. Vi pratar inte, jobb, sjukdomar eller mediciner. Tiden är till för skapande! Spännande, då kanske det finns en ny Mona-Lisa bland alla alster som ställs ut? –  Vem vet vad det kan bli. Viktigast har varit att alla fått möjligheten att våga måla. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

FAKTA Våga måla är en utställning i Konstgången, Mölnlycke kulturhus. Både stora och små alster. Vernissage den 24 augusti kl. 12 – 15.

Priserna på villor går neråt kännbart i Härryda Villapriserna har gått ner i Härryda kommun. Medelpriset på försäljningarna under de senaste tre månaderna visar på en nedgång med 5 procent. Det visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat. I hela Västra Götaland har däremot villapriserna ökat. I hela länet noterades en prisuppgång på 2 procent. Tittar man på priserna på bostadsrätter i Härryda kommun kan man se att de, till

skillnad från villapriserna, har gått upp. Medelpriset på försäljningarna under de senaste tre månaderna visar på en uppgång med 3 procent. Även i hela Västra Götaland ökar priserna på bostadsrätter med 2 procent. Mellan maj och juli gjordes totalt tre affärer med fritidshus i Härryda kommun. Det kan jämföras med ett vid motsvarande tid i fjol. De sålda fritidshusen hade ett genomsnittligt pris på 1,7 miljoner kronor, medan snittet i hela Västra Götaland låg på 1,9 miljoner kronor. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

BILD: WALLENSTAM / LILJEWALL ARKITEKTER

Wallenstam arena beräknas stå klar 2021.

I september tas det första spadtaget till Wallenstam arena i anrika Mölnlycke fabriker. Arenan kommer bli Härrydas största och hemmaarena åt Pixbo innebandyklubb, bland annat. Wallenstam arena ska när den är färdigbygd om dryga två år ha en 11 meter hög och 43 meter bred fasad i rödbrunt tegel, ljusa fasadskivor och glas. Tanken är att arenan ska smäla in i den gamla fabriksmiljön. –  Det är en modern idrottsarena på insidan men det har samtidigt varit viktigt att det yttre behåller känslan av gammal fabriksmiljö. Bottenplattan i den gamla fabriken behåller vi också och vi har rödbrunt

» Wallenstam arena ska vara en idrottsarena för träning, matcher och turneringar för spelare, tränare och åskådare i alla åldrar. « skärmtegel i fasaden för att påminna om gammal textilindustri som funnits här, säger Claes Johansson, arkitekten på Liljewalls arkitekter som ritat arenan i ett pressmeddelande. –  Med liknande material och färger ska den nya arenans fa-

sad smälta in i miljön och de kringliggande fabriksbyggnaderna.

FAKTA

Wallenstam arena 3 200 kvadratmeter Två spelplaner varav en har  cirka 1 600 läktarplatser 85 meter lång, 43 meter bred och 11 meter hög fasad mot Massetjärn Kostar mellan 115 och 120 miljoner kronor Beräknas vara klar år 2021 Den 21 september hålls ett första spadtaget-arrangemang på området.

Arenans glasade entrén kommer leda till ett slags innetorg med luckor för biljettförsäljning, kiosker, souvenirbutik, rehabiliteringsgym och förråd. Entréhallen leder sedan vidare in till den stora matchplanen. Här ska finnas läktarplatser åt cirka 1 600 åskådare. På andra våningen kommer finnas passager från läktaren till en kafeteria och en utställningsyta och ansluter till en stor balkong med utsikt över Massetjärn. Innanför matchplanen i den 85 meter djupa L-formade byggnaden, finns en nästan lika stor träningshall där de åtta omklädningsrummen, varav två är A-lagens egna, fördelar sig på två våningsplan. –  Wallenstam arena ska vara en idrottsarena för träning, matcher och turneringar för spelare, tränare och åskådare i alla åldrar, säger Maria Hamrehjelm, fastighetschef i Härryda kommun. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu


5

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 18 AUGUSTI 2019

YOGA

STYRKA - SMIDIGHET - HARMONI - BALANS

i mysig studiomiljö NU STARTAR YOGAHÖSTEN med massa härliga yogaklasser

Vi har yoga för alla – stora som små, för dig som vill utmana dig och för dig som vill hitta lugnet.

MARKSTEN – MURAR – NATURSTEN Bettys väg, LANDVETTER (Björröds Industriområde) ÖPPET: Mån-fre 10-18, lör 9-14. TEL. 031-91 63 40

Välkommen!

Släpkärra får lånas fritt när man handlar hos oss!

Nyfiken på yoga?

Nybörjarkurs – olika yogastilar 4 måndagar i Landvetter/Hindås, start 19/8 – 350 :-

Inte testat yoga förut? Nu erbjuder vi en introduktion i yoga. Här varvas teori och praktik för att få en känsla av de olika yogastilarna som finns. Du får prova medicinsk yoga, Globalyoga, och yin. Du får också en kort bakgrund till yogan och varför den är så effektiv för vårt välmående, lära dig teknik och enkla flöden.

Prova-på lördagen 24/8 i Landvetter

10.00 – 11.00 Globalyoga: En utvecklande personlig yogaform anpassad till 2000-talets människa där fysiska utmaningar varvas med mentala intentioner. Global Yoga blandar det bästa av traditioner från öst och väst. 11.30 – 12.30 Yinyoga: Det är en lugn och meditativ yogaform där fokus ligger på att mjuka upp, slappna av och komma djupare in i kroppen. Det är framförallt områdena kring höften, låren, bäckenbenet och ryggen. Spänningar löses upp och ditt nervsystem balanseras. Man utför alla övningar på golvet Kom och prova en klass för endast 100 :-/st Har du inte möjlighet den lördagen så hör av dig till oss så löser vi en annan tidpunkt för dig. Ring för att få personlig hjälp att välja rätt i yogadjungeln – Kristjana: 0735024181 För mera information, schema och bokning se hemsidan:

YogaByLink.se MÖLNLYCKE • LANDVETTER • HINDÅS • BOLLEBYGD

Få inspiration på vår hemsida

www.wms.se


6

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 18 AUGUSTI 2019

AKTUELLT

BILD: ULF MAGNUSSON

Killar och tjejer, yngre och äldre. Familjesporten armbrytning spänner över generationerna och går även att kombinera med andra idrotter såsom orientering och basket. Ett hett gäng ses varje torsdagkväll och söndag i lokalen i Rävlanda centrum. Nya medlemmar välkomnas givetvis. Fia Reisek och Fia Andersdotter Onelius i förgrunden.

Styrka och fokus för Fia Tänk armbrytning – sen kväll på puben, glada utmaningar, glas som välter, muntra skratt. Men för många är armbrytning ren idrott, en sport som tas på fullaste allvar. I Rävlanda träffas regelbundet ett par gånger i veckan medlemmarna i föreningen Aktiv Armsport i sin träningslokal för att träna och tävla. Lokalpressen gjorde ett besök en regnig augustisöndag och fick uppleva något alldeles nytt och spännande. Begreppet armbrytning för annars tankarna till Heidi Andersson från Ensamheten. Heidi blev ett fenomen för något decennium sedan och gav den unika sporten armbrytning ett ansikte man inte glömmer. Född och uppvuxen i den lilla byn Ensamheten strax utanför Storuman i Lappland förde hon sin hembys ”nationalsport” ut i stora världen och skördade ett stort antal VM-medaljer. Heidis kusin från hembyn Ensamheten, Ann-Sofie ”Fia” Reisek, har dragit söderut.

Bor i Bollebygd och ansvarar för verksamheten i föreningen Aktiv Armsport i Rävlanda. Det var så fjortonåriga Fia Andersdotter Onelius i Mölnlycke fick höra talas om armbrytning första gången. Nu har Fia varit aktiv i sporten några år tillsammans med sin pappa Anders Arvidsson och intresset är på topp eftersom framgångarna kommit i rask takt. Det blev två guld i juniorklassen under SM i våras och om ett halvår är det alltså dags att försvara dessa SM-guld.

Fia har alltså bästa tänkbara coachning av sin tränare och namne Fia Reisek från Ensamheten. Hon har bara positiva omdömen om sin unga adept. –  Fia är en lugn och charmig tjej, men hon kan bli ett monster vid tävlingsbordet, skrattar Fia Reisek under en paus i träningen. BÄTTRE TRÄNARE KAN alltså armbrytarna i Rävlanda inte tänka sig. Fia Reisek har själv fyra VMoch fyra EM-guld, förutom en mängd SM-tecken. Hon har fortfarande god kontakt med Ensamheten, är ofta hemma i byn och tävlar med kusin Heidi Andersson och resten av släkten, som också är armbrytare. I Rävlanda tränar hon både killar och tjejer i blandad ålder. Sporten bygger bara delvis på styrka – teknik och psyke är minst lika viktiga egenskaper hos armbrytarna. Man tävlar i vänster och höger arm. En match startar i utgångs-

läge, där domaren kontrollerar kroppsställning och händernas placering vid bordet och att armbrytarna har minst en fot i golvet. Efter startsignal kan det vara över på någon sekund – eller

handrem runt de tävlandes händer. Tova Nilsson, 17 år, har en synpunkt på detta. –  Man märker ibland att motståndaren vill glida ur greppet nästan avsiktligt. Då är det bra med remmen och man får nästan ett övertag psykologiskt.

» Fia är en lugn och charmig tjej, men hon kan bli ett monster vid tävlingsbordet. «

FÖR FIA ANDERSDOTTER Onelius del betyder sporten och tävlandet mycket, inte minst därför att det har engagerat pappa Anders Arvidsson också. Förutom gemensamma resor från hemmet i Mölnlycke till klubben i Rävlanda innebär det delade intresset också möjlighet till sparring hemma vid det hopsnickrade tävlingsbordet. SM-gulden motiverar självklart till träning, såväl fysträning som teknikträning vid bordet. I framtidsplanerna för Fia Andersdotter Onelius finn även tankar om studier vid Armbrytningsgymnasiet i Storuman. –  Men det är allt rätt långt hemifrån, säger Fia lite tveksamt.

FIA REISEK, TRÄNARE

utmynna i ett låst läge där just teknik och taktik avgör. Vanligt är att armbrytarna helt enkelt tappar taget om varandras händer. Då döms remkoppling, det vill säga att domaren fäster en


7

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 18 AUGUSTI 2019

Ren råstyrka. Fia Andersdotter Onelius välter runt traktordäck. Hon har aldrig givit sig på det 210 kg tunga däcket förut men med tips och coachning från pappa Anders Arvidsson och Rikard Nilsson räcker viljan för att besegra det otympliga däcket.

Klart för brytning – Fia mot Fia. Instruktör mot adept. När Gerhard Andersson släpper greppet startar kampen och muskler står mot muskler. Den som först får ner motståndarens arm i nivå med den svarta kudden tilldöms segern.

Strapmatch – remkoppling. Fia Reisek koppla händerna på Tova Nilsson och Fia Andersdotter Onelius eftersom greppet har släppt under brytningen.

Tova Nilsson tävlar i en högre juniorklass än Fia Andersdotter Onelius men kampen blir ändå jämn. Fia kan ”bli ett monster” vid bordet, som hennes tränare Fia Reisek berättar. Pappa Rikard Nilsson övervakar matchen.

Fia Andersdotter Onelius inser också att med fortsatta framgångar kan hon om några år hamna i situatuionen att hon får möta sin coach Fia Reisek i större sammanhang, kanske senior-SM. Variationen är total bland det tjugotalet som är på träning i Rävlanda denna söndag. Ungdomarna dominerar men det är även vanligt att föräldrar tränar och tävlar i denna familjesport. Gerhard Andersson tränar med

sina två söner liksom Rikard Nilsson med dottern Tova. Dessutom är det intressant att flera av Aktiv Armsports medlemmar dubblerar på elitnivå i andra sporter, till exmpel basket och orientering. Sporter som inte har mycket gemensamt med den statiska situationen vid ett armbrytningsbord. FIA REISEKS ENGAGEMANG lyser över lokalen, hon hörs och är runt kring alla borden och

"Kom hit med en fotograf", vrålar en segerviss Fia Reisek sekunderna före hon vinner matchen. Sådan attidtyd knäcker naturligtvis vilken motståndare som helst.

Sparring på hemmaplan. Det finns alltid möjlighet till att ta ett tag även vid bordet hemma i Mölnlycke och förstås att diskutera teknik mellan far och dotter. Än så länge litar dessutom Fia Andersdottter Onelius till att pappa Anders Arvidsson är chaufför till träningar och tävlingar.

coachar med smarta tips i alla situationer, eldar på med frenesi i tuffa kamper. Har man den bakgrunden i sporten och så stor erfarenhet krönt med framgångar har man också mycket att dela med sig av. Själv ställer hon hela tiden upp och bryter med deltagarna, även med större och vältränade manliga medlemmar. –  Det är rätt omöjligt, erkänner Gerhard Andersson som är huvudet högre än Fia, hon är

så otroligt stark. Och så tänker man förstås på hennes fyra VM-titlar, det blir ju en del psykologi i det förstås. Ett bevis på sitt tävlingspsyke ger Fia Reisek i en jämn och spännande brytning mot en stark kille i tjugoårsåldern. Hon känner att hon börjar få kontroll, ansiket är svettigt och högrött med ådror i tinningarna men motståndet är stenhårt. När hon känner att hon har övertag vrålar hon rakt

ut till Lokalpressens fotograf; ”Kom hit och ta en bild nu!!!”, varefter hon lägger ner motståndaren sekunderna senare. Med en sådan attityd blir man naturligtvis ett hjärnspöke för vem som helst. Och plötsligt anar man närvaron av generna från en tävlingsgalen släkt i Ensamheten mitt i ett regngrått Rävlanda. ULF MAGNUSSON ulf.magnusson@lokalpressen.eu


8

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 18 AUGUSTI 2019

SPORT

Thomas Andersson ny huvudtränare för Pixbo Wallenstams herrar Det blir en trio bekanta ansikten som ska leda Pixbo Wallenstams herrar i SSL kommande säsong, med Thomas Andersson som huvudtränare. Det är inte bara spelartrupperna som ska pusslas ihop inför en ny säsong utan även ledarstaberna. Nu är sportchef Rikard Jonsson klar med ledarpusslet för Pixbo Wallenstams SSL-herrar. Hur tänkte du när du satte ihop staben inför säsongen 2019/20? –  Nytt för säsongen är att vi i SSL-herr kommer att jobba med tre coacher i vår ledarstab. Tre tränare som bidrar med olika kunskaper, spetskompetenser och arbetsområden som tillsammans kommer att höja den totala kompetensen i vår spelartrupp, berättar Rikard Jonsson. –  Med detta upplägg får vi en dynamisk stab som tillsammans utifrån olika ingångar kommer att ge våra spelare maximal utbildning, coachning och stimulans. Detta i ett led att flytta

BILD: © PIXBO.SE

Den nya tränartrion bestående av hemvändarna Thomas Andersson, Per Tjusberg och Tim Wiklund.

fram Pixbo Wallenstam position ytterligare, till den nivån som vi skall vara på. FÖRSTA PUSSELBITEN ÄR huvudtränare Thomas Andersson, som själv representerade Pixbo (Wallenstam) i högsta serien 1990 – 1997. Därefter blev det

två år i Schweiz; ett som spelande/assisterande tränare i Alligator Malans och ett som huvudtränare i nuvarandeGrasshoppers. Han har även tränat Stenungsunds herrar och Kungälvs damer i nuvarande Allsvenskan. Kommande säsong gör han debut som

SSL-tränare. –   Det känns lagom pirrigt men framförallt väldigt inspirerande med utmaningen att ta laget förbi kvartsfinal igen. Både ledarstaben och truppen känns oerhört spännande med en mix av rutinerade spelare som blandas med duktiga talanger för att ge oss fart och fläkt i spelet, säger Thomas i ett pressmeddelande. Det måste vara lite speciellt att debuten som SSL-tränare sker i din gamla klubb? –  Absolut, det är ett kvitto på att klubben minns mig för de åren jag gjorde på plan, för det jag presterat som ledare de senaste åren och på att klubben tror att jag kan bidra till lagets utveckling så högt upp i seriesystemet som SSL. Jag har alltid haft hjärtat kvar hos Pixbo Wallenstam och det är skönt att vi nu kommit igång med arbetet på riktigt. ANDRA PUSSELBITEN ÄR assisterande tränare Tim Wiklund. Även han är ett nygammalt namn i kubben. Efter åtta säsonger och fyra SM-brons för och med Pixbo Wallenstam avslutade han sin spelarkarriär

med en säsong i Lindås Rasta. Nu debuterar han som tränare –  Ska man debutera ska man göra det rejält. Det ska bli kul att komma nära laget och kunna bidra med såväl innebandykunskaper, ledaregenskaper som professionalism. Jag var i klubben när många av spelarna kom så jag har varit med på nästan hela deras resa. Förhoppningsvis kan jag utnyttja det till min fördel och coacha på ett mer närvarande och detaljerad sätt. Du var en ledargestalt ute på plan, vad kommer du ta med dig av det in i båset? –  Både på och utanför plan har jag varit en ledare som spelare, jag ska försöka bidra med just ledarskap och struktur även nu, samt försöka att bli en brygga mellan spelarna och övriga staben. Tredje och sista pusselbiten i ledarstaben är Per Tjusberg, numer utvecklingsansvarig i föreningen. Han har tidigare varit huvudtränare för såväl SSL-herr som dam och är läktarcoach för det svenska damlandslaget. REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

TÄVLING

Här har vi alla bokvinnare! I vårens sista Lokalpressen inför sommaruppehållet fick ni läsare chansen att tävla om tio signerade exemplar av Ulf Mazurs nya bok ”Tabbekvoten”. Många hörde av sig och här nedan ser ni namnen på de lyckliga vinnarna. Boken bör redan ha nått er per post. Om inte – hör av er till oss! Trevlig läsning.

Välkommen till Landvetter biltvätt! Vi handtvättar ditt fordon, invändigt och utvändigt samt utför rekond. Vi tar även emot större fordon som lastbilar, husbilar/vagnar och båtar. Utvändig handtvätt .........................................fr. 195 kr Utvändig och invändig handtvätt ................... fr. 295 kr In/Ut handtvätt + flygrost, asfaltsbortagning fr. 500 kr

REDAKTIONEN redaktionen@lokalpressen.eu

All inclusive superlyx 2.0 handtvätt ............... fr. 600 kr Helrekonditionering...................................... fr. 2100 kr

FAKTA

De tio bokvinnarna: Gunnar Ahlström Ingrid Wistedt Ingemar Larsson Michael Nystås Kent Nord Agneta Persson Anne-Maj Raaholt Annica Hagberg Fredin Lennart Eriksson Thorbjörn Grindhage

Fotnot: Tävlingen genomfördes i Lokal­ pressens tre tidningar i Partille, Lerum och Härryda. BILD: JONAS BENGTSSON

Författaren Ulf Mazur.

Ullbergsvägen 2, Landvetter | 0739 - 38 73 66 Öppetider: Måndag – fredag 09 – 18, lördag 09 – 17 www.landvetterbiltvatt.se


LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 18 AUGUSTI 2019

e r a l d n a h u r a v t i v a l a k o l S I n i T D A R G R E D U J B g R n E i n r VI ö k m e H Leverans, installation och bortforsling Hos oss får du hjälp med det mesta! Gäller vid köp från vårt sortiment av kyl, frys, spis, ugn, häll, disk m.m. Installation på befintliga kopplingar. Gäller inom 3 mil från butiken. Gäller ej offerter samt luftvärmepumpar Gäller 19 – 24/8 2019.

n o i t a l l a t Ins g n i l s r o f t r o B

Allén 12, Mölnlycke Tel: 031- 88 00 13 Mån – fre 10 – 18, lör 10 – 14

9


10

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 18 AUGUSTI 2019

AKTUELLT

Hayde Bolouri vill rädda din hjärna Hjärnforskaren, funktionsmedicinaren och Mölnlyckebon Hayde Bolouri är aktuell med nya boken ”Rädda din hjärna nu”. – Det bästa sättet att bemöta demens och alzheimers är att undvika dem från början genom ett förebyggande tankesätt. Det budskapet vill vi sprida genom boken. I ”Rädda din hjärna nu” blandas grundläggande fakta om hjärnan med den allra senaste forskningen om demens och alzheimers. Boken innehåller även tips och råd på hur man själv kan få till en god hjärnhälsa samt ett självtest för att se om man befinner sig i farozonen. –  Väldigt många är fokuserade på att hitta botemedel till kroniska hjärnsjukdomar som demens och alzheimers. Jag hoppas att det kommer ett sådant i framtiden, men fram tills dess finns det inget enkelt svar på denna multifaktoriella fråga. Därför vill vi med den här boken sprida budskapet att man faktiskt kan göra mycket åt saken själv i förväg för att undvika att bli sjuk, säger Hayde Bolouri som är medicine doktor i neuroforskning och har över 25 års hjärnforskning bakom sig. Främst på Göteborgs Universitet men även vid John Hopkins University utanför Washington D.C. och University of British Columbia i Vancouver.

säger Hayde Bolouri och menar att tankesättet borde ändras från den patogena vården till en salutogen vård – alltså från sjukvård i efterhand till förebyggande hälsovård. –  Genom det funktionsmedicinska perspektivet som är baserad på de senaste vetenskapliga studierna går det att motarbeta alzheimers genom livsstilsoptimeringar som att bland annat äta rätt och undvika miljögifter. Finns det någon viss mat som är bättre för hjärnan? –  Självklart, och det tipsar vi mycket om; Vilken mat som direkt kan kopplas till förbättrad hjärnhälsa. Till exempel vet vi att 65 procent av hjärnan är fett och om man då helt och hållet skulle ta bort fettet från maten betyder det att hjärncellerna

INTERVJUN ÄGER RUM i hennes

hem och tillika mottagning i bottenvåning på huset i Mölnlycke där hon bott med familjen i snart 20 år. –   Många tror att man kan leva hur som helst och sedan ta ett piller om man blir sjuk och så löser sig allt med en bromsmedicin. Men så är det inte,

Hällingsjö lör 24/8

Sensommarjackpot 20.000:- spelas ut vid bingo på full bricka i 3:e chansen, vinsten delas vid fler än 1 vinnare.

Nästa nummer kommer den 25 augusti. Håll utkik i brevlådan!

inte får några ingredienser till att bilda nya nervceller. Sedan är det skillnad på det goda fettet som omega 3 kontra de sämre typerna dit vi räknar transfetter som bland annat finns i halvprocessad mat. Utöver doktorsavhandlingen som handlade om sportrelate-

första patienter som visat tidiga tecken på alzheimers. Tack vare ReCODE-programmet som är baserat på den funktionsmedicinska metoden har de fått både minnet och sina hjärnfunktioner tillbaka, säger Hayde Bolouri och fortsätter: –  Forskningsresultatet publ-

skickas du till reumatologen. Men inom funktionsmedicin delar man inte upp kroppen i olika delar för hjärnan styr ju hela kroppen, säger Hayde och lägger till att ”om man googlar står det att funktionsmedicin är alternativmedicin. Men så är det inte alls, utan det är en BILD: JONAS BENGTSSON

”Det vore fantastiskt om människor kom till insikten att det finns hjälp redan i dag när man är frisk. Det bästa man kan göra är att tänka förebyggande och hålla igång både den allmänna hälsan och hjärnhälsan så att man aldrig blir sjuk. Redan Hippokrates sa att 'låt maten bli din medicin och medicinen din mat' – att vårt liv kommer från maten som sedan blir till våra beståndsdelar”, säger hjärnforskaren och Mölnlyckebon Hayde Bolouri som är aktuell med nya boken ”Rädda din hjärna nu”.

rade hjärnskakningar och involverade både National Football League och Försvarsmakten har hon även publicerat ett 15-tal artiklar i vetenskapliga publikationer samt varit delförfattare till ”Brain Neurotrauma” som gavs ut av American University of Beirut. ”RÄDDA DIN HJÄRNA nu” är Hay-

des debutbok. Medförfattaren Peter Wilhelmsson (fil. kand. och fil. mag., naturläkare och näringsmedicinare) har desto mer erfarenhet då han tidigare publicerat tolv hälsoböcker. –  Han är sedan 35 år förespråkare av ”functional medicine”, alltså funktionsmedicin eller funktionell medicin. Peter kom tidigt i kontakt med grundaren, doktor Jeffrey Bland, då han är uppvuxen i USA. Och i vår bok har vi även med ny forskning från bland andra doktor Dale E. Bredesen vars träningsprogram jag genomgått. –  Han är författare till storsäljaren ”The End of Alzheimers” och har redan publicerat lyckade resultat från sina 100

icerades i slutet av 2018 i en anrik tidskrift och jag hoppas att våra svenska forskare och läkare får kännedom om det så att de inte bara avfärdar det hela som ”populärvetenskap”, som de brukar kalla det. Anses det kontroversiellt med funktionsmedicin i Sverige? –  Egentligen inte i dag. För låt oss säga ett par tre år sedan var det mer okänt och folk gjorde olika tolkningar. Men allt fler läkare praktiserar funktionsmedicin nu och just nu arbetar jag tillsammans med en grupp på ett 30-tal personer, däribland många läkare med olika specialiteter, från olika delar av sjukvården i Stockholm. –  Sjukvården handlar mycket om symptombehandling, medan funktionsmedicin fokuserar på bakomliggande orsaker till symptomen och ser till helheten av det biologiska maskineriet. Det vill säga hur hjärnan och resten av kroppen är sammankopplad. I vanlig skolmedicin är den biten delad, att har du huvudvärk skickas du till neurologen och har du ont i lederna

Söndag 25 augusti

I LANDVETTER Sista söndagen i varje månad! Landvetter Scoutkår arrangör sedan 1997 Kontakt: marknad@landvetterscout.se

avancerad inriktning man som läkarutbildad kan bli legitimerad inom”. DE NÄRMASTE 15 åren beräknas

antalet demenssjuka i Sverige öka med 40 procent. Samtidigt stiger även antalet personer som drabbas av alzheimers kraftigt, år 2050 beräknas 250 000 svenskar ha alzheimers och omkring 131 miljoner människor i hela världen enligt ”World Alzheimer Report 2015”. I dag är den siffran knappt 50 miljoner. –  Med tanke på att folk lever allt längre måste vi tänka på det här redan i dag. Det finns sätt att hjälpa både sig själv i förtid men även våra medmänniskor som visar tidiga tecken på en hjärnsjukdom. Vi kan inte vara stolta med att rädda liv om de äldre inte får någon livskvalitet, om de inte ens känner igen sina närstående som är på besök på ålderdomshemmet. Och samtidigt avlastar vi sjukvården om vi håller oss friska när vi blir äldre. JONAS BENGTSSON jonas@lokalpressen.eu

Lions loppis idag! på Åbytravet 11-14 18 aug 14 sep 5 okt bakluckeloppis, chokladlotteri bollkastning, korv & bröd ponnytrav-tävling Vill du sälja loppissaker? Anmälningslänk på vår FB-sida!

https://www.facebook.com/lcmolndal


11

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 18 AUGUSTI 2019

KONSUMENT

bilsemesteR

i sAmARbete meD

LERUM

Upplys reskoden ”HARRYDA” – så får du automatiskt rabattpriset.

Så var semestern över N     u är semestertiden över för många och vi ska gå tillbaka till vardagslivet. Förhoppningsvis har de flesta haft en sommar som gett upplevelser och avkoppling. Men vad innebär egentligen att komma tillbaka till vardagslivet? För många innebär det återgång till det vardagliga med jobb och studier. För andra är det en tid där vi får fundera på hur vi ska klara ekonomin efter en månad där utgifterna kanske blev för stora. Den här typen av situation är något som vi känner igen även vid tiden efter julen.

EKONOMI ÄR I GRUNDEN ganska enkelt. Inkomsterna ska täcka utgifterna. Är utgifterna lika med eller lägre än inkomsten har vi inga problem. Problemen uppkommer istället när utgifterna överstiger inkomsterna. För att lösa problemet gäller det att öka inkomsterna eller sänka utgifterna. Vi vet oftast vilka inkomster vi har men när det kommer till utgifterna har vi dålig koll. För att få ordning på ekonomin är prio ett att få kontroll på utgifterna. Grunden i vår hushållsekonomi blir därför att hålla koll på utgifterna. Nästa fråga blir då; hur löser jag detta med problemen efter julen och semestern? Det är ju ingen överraskning för oss att utgifterna blir extra stora efter jul och semester. Personligen tror jag att det bästa är att försöka spara under året för att bygga upp en liten buffert. Det behöver inte vara jättesummor men för varje krona jag kan lägga undan minskar summan jag måste ut med efter ledigheterna. Det jag absolut tycker man ska försöka undvika är att vardagskonsumera på kredit. Nu närmar sig julen och vi vet att kostnaderna alltid blir lite högre. Varför inte redan nu börja lägga undan lite pengar, sälja det jag inte behöver hemma och lägga det i ”julkassan”. Då kanske vi märker att den ekonomis-

Sedan i måndags kan man åka skridskor mitt i Lerum. SIDAN 7

AKTUELLT

KRT BILD: DMITRII LOGVINENKO OCH VIKTOR ANDERSSON

Så minns vi, finns vi Utställning om hbtq, rasism och nazism kommer till Lerum. SIDAN 9

PERSONLIGEN TROR JAG

Ekonomi är i grunden ganska enkelt. Inkomsterna ska täcka utgifterna. Är utgifterna lika med eller lägre än inkomsten har vi inga problem. Problemen uppkommer istället när utgifterna överstiger inkomsterna. Konsumtionen har blivit lite väl hög och tillbaka i vardagen är det dags att betala kostnaderna som ledigheten orsakat.

BILD: DANIEL LILJEBLAD

Halt på Bagges torg

ka belastningen i januari, februari blir lägre. Samma tänk tror jag är bra inför semestern. att vi som människor mår bättre av att ha ett jämt ekonomiskt flöde under hela året och inte drabbas av dessa toppar efter julen och semestern. Genom att under hela året planera för att vara beredd på att kostnaderna under julen och semestern är högre tror jag att livskvalitén kommer att vara större. Att lägga flera månader per år på att försöka få

ihop ekonomin efter ledigheter tror jag ingen mår bra av. Att göra budget och försöka spara inför vissa situationer kan tyckas verka tråkigt men jag tror att genom att planera på det här sättet behöver vi inte hamna i dessa stressituationer som månaderna efter jul och semester kan innebära. Ledigheterna är viktiga för oss och vi ska kunna njuta av dessa fullt ut och genom att planera tror jag att njutningen kan bli ännu större. Vi är värda att få unna oss det lilla extra utan att behöva oroa oss för ekonomin.

LOKALTIDNINGEN FÖR DIG I LERUMS KOMMUN OCH OLOFSTORP ÅRGÅNG 5 NR 1 13 JAN 2019

AKTUELLT

DEBATT Oviss campingframtid Går Aspens camping i graven efter kommunens agerande?

FRÅN LERUMS IS TILL ALLSVENSKAN

SIDAN 10

SIDAN 12

ORTOPEDISKA INLÄGG EFTER AVGJUTNING: För dig som tränar, står och går mycket och önskar komfort och stabilitet • För dig som vill ha perfekt passform som avlastar och fördelar tryck • För dig som vill förebygga fotproblem såsom hälsporre, hälsprickor mm

BILD: JONAS BENGTSSON

Nya programmet kommer i brevlådorna den 19-20 januari. Håll utkik!

500:- RABATT

PÅ VALFRI LACKKONSERVERING Gäller endast grundbehandling. Gäller endast mot uppvisande av annons. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

PRISEXEMPEL Inlägg efter avgjutning fr. 1500 kr • Skoreparationer och ortopediska skoändringar Boka tid för kostnadsfri konsultation av ortopedskotekniker 40 års erfarenhet Göteborgsvägen 48, Sävedalen | Tel. 031-44 85 00 info@nicecargbg.com | www.nicecargbg.com

Endast mottagning efter tidsbokning TEL. 0768-868865

schloss plön

Natursköna Dalarna DalaWärdshus Hantverksbyn HHH i Rättvik Hela året runt är Dalarna en fest för ögat och här bor du mitt i den idylliska svenska naturskatten och nära Siljans vattenspegel. Den vackra sjön och landskapets djupa dalar och höga berg är den perfekta kulissen för ett besök i denna vackra del av Sverige. Du hälsas välkommen i Hantverksbyn och här kommer du att bo i hotellrum inrättade i rustika timmerstugor, som blir en fin bas när du ska ut och uppleva mer av Dalarna. Ditt boende ligger endast 3 kilometer från Rättviks centrum, där du finner ett trevligt urval av butiker, restauranger och sevärdheter. Besök t.ex. Rättviks Gammelgård med sina fäbodvallar och en stor samling av dalamålerier, dalaskåp och folkdräkter – ett gyllene tillfälle om du har lust att uppleva lite mer av de vackra svenska konsthantverken och traditionerna som finns i Dalarna.

pris per person i semesterhus (v. min. 2 vuxna)

1.449:Pris utan reskod 1.599:-

• 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • 3 x 2-rätters middag barnrabatt 1 barn 0-5 år gratis. 1 barn 6-14 år ½ priset. Extrasäng från 15 år: Pris 999:-

Ankomst: Valfri t.o.m. 17/12 2019.

NYHet

LARS SUNDLING Konsumentvägledare Härryda kommun

KONSUMENTFRÅGOR TILL LARS Lars Sundling är konsumentvägledare i Härryda kommun och skriver här om aktuella ämnen och tar gärna emot erfarenheter från er läsare. Välkommen att kontakta Lars på konsument@harryda.se med dina funderingar.

SPA-weekend på designhotell Quality Hotel the Box HHHH i linköping, sverige Oavsett årstid så finns det mängder av sevärdheter och roliga aktiviteter för alla åldrar i flygstaden Linköping: Du ska bo på det nya, läckra Quality Hotel The Box, och på rummet väntar bubblor som en välkomsthälsning. Se fram emot hotellets läckra SPA, The Wellbox. Det ingår en tretimmars SPA-vistelse där du är omhuldad av 600 kvm lyx – perfekt för en SPA-weekend med en vän eller partner. Linköping (3 km) är en historisk stad som ligger mellan Vättern och Östersjön, två timmars bilfärd söder om Sveriges huvudstad Stockholm (196 km). Kommer du hit på en weekend eller en minisemester under sommaren är det Linköpingsbornas stora oas, Bergs slussar vid Göta kanal (13 km), som är en av toppattraktionerna. Ankomst: Valfri t.o.m. 29/8 samt fredag 30/8-20/12 2019.

pris per person i dubbelrum

1.499:Pris utan reskod 1.649:-

• 2 övernattningar • 2 x frukosbuffé • 1 x 3-rätters middag • 1 x 3-timmars entré till hotellets spA, the Wellbox • En liten flaska bubbel per person på rummet • Utcheckning kl. 12 barnrabatt: 1 barn 0-3 år gratis. 2 barn 4-14 år ½ priset. Extrasäng från 15 år: Pris 999:-

enkelrum och avbeställningsskydd kan köpas till. expeditionsavgift 99:- tillkommer. Barnrabatt vid 2 betalande vuxna. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt.

BestÄll nu på

www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84 Kom ihåg reskoden: HARRYDA

Öppet vardagar kl. 9-17. Weekend & helgdagar kl. 10-14.


12

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 18 AUGUSTI 2019

INSÄNDARE/DEBATT Vad tycker du? Har du en annan åsikt eller något annat du vill lyfta fram? Maila till:redaktionen@lokalpressen.eu.

Hyresreglering – en idé som aldrig fungerar Tidningen The Economist (20 juli, sidan 21): ”Rent control – a policy that never works”) menar att varje försök att reglera bostadsmarknaden ger kontraproduktiva resultat. Sveriges beklämmande och permanenta bostadsbrist är en följd av den ”tillfälliga” hyresreglering, som började i all välmening 1917 då första världskriget drivit upp priserna på bränsle. Statens inblandning ökade vartefter och vi fick en mängd inrättningar: Bostadsdepartement, Statens bostadslånefond, Statens byggnadslånebyrå, Bostadsstyrelsen, Bostadsdepartementet, Boverket, Statens bostadskreditnämnd med flera. Socialdemokraterna skapade också ett antal intresseorganisationer såsom HSB, Hyresgäströrelsen och fackförbund inom byggsektorn. Det kommunala planmonopolet kom 1931 och gav politikerna total kontroll över markanvändning. Inte ens östtyskarna lyckades bättre. LÅT OSS JÄMFÖRA Stockholm

med Bryssel, en stad av ungefär samma storlek. Bryssel har aldrig haft någon bostadsbrist och politikerna har därför inte sett sig nödda att intervenera. I korthet kan man säga att Bryssels bostadsmarknad är i balans. Det finns alltid tusentals lägenheter och hus att köpa eller hyra (kolla www. immoweb.be). Priset för en lägenhet i Bryssel ligger på ca 30 000  kr/m2. Motsvarande för Stockholm är 75 000  kr/ m2. Ta då med i beräkningen att i Belgien så köper man sin lägenhet på samma sätt som om man köpte en villa. Det finns därför inga dolda skulder i någon bostadsrättsförening, vilka lägenhetsinnehavaren betalar som månadsavgift. De boende sköter det gemensamma i huset genom en förening med en låg månatlig avgift (typ 500 kr). Det är därför oriktigt att jämföra priset på en bostadsrättslägenhet i Sverige, med en köpelägenhet i Europa. Byggandet i Bryssel håller jämna steg med efterfrågan. Om priserna stiger över nybyggnadskostnaderna så byggs det nya bostäder. Ett av skälen till att det finns så många tillgängliga hyreslägenheter är att pensionen oftast betalas ut som ett engångsbelopp, vilket pensionären då gärna investerar i en lägenhet eller ett hus, för att få framtida skattefri hyresinkomst.

Det är uppenbart att den svenska bostadsmarknaden inte fungerar. Sverige har de högsta byggkostnaderna inom EU. Ändå byggs det för lite. Enligt Boverket behövs 700 000 nya bostäder i Sverige fram till år 2025. Hur kunde det bli så fel? Sverige är ett av Europas mest glesbefolkade länder. Även våra storstäder är glesa jämfört med kontinenten (Stockholms storstadsområde har 2 597 invånare/km2, London 5 285 invånare/km2, Monaco 18 292 invånare/km2). Genom att omge Stockholm med en ring av grönområden och förbjuda strandnära bebyggelse (100 alternativt 300 m), har stenstadens naturliga tillväxt blockerats. Hade dagens s t ra nd sk ydd sbes t ä m mel ser tillämpats förr i tiden så hade det inte funnits ett enda hus i Gamla stan, ingen bebyggelse på Östermalm söder om Karlavägen, inget hus på Söders, Essingeöarnas eller Kungsholmens stränder. Hade grönområdena istället gjorts som kilar, som i Bryssel, så hade staden kunnat växa organiskt. Vi hade då fått en sammanhängande stad, istället för trist satellitbebyggelse på pendelavstånd, där det mesta av stadens kvaliteter saknas. AVSKAFFA KOMMUNERNAS PLANMONOPOL och låt de som äger

mark sälja den som de behagar. En lantbrukare vill kanske sälja en bit mark för att få en tryggad ålderdom. Det kan han inte idag eftersom hans mark är klassad som jordbruksmark och därför inte får bebyggas. När ett markområde klassas om för bostadsbyggande är det bara de stora byggföretagen som kan åta sig uppdraget. De bygger storskaligt, trist och dyrt. Enklare för kommunerna kanske, men kan man lösa det i Belgien så borde det inte vara omöjligt i Sverige. Byggmarknaden präglas av oligopol i alla led ifrån byggmaterialtillverkarna till byggföretagen och fackföreningarna. Tillämpa EUs konkurrensregler fullt ut och låt europeiska byggföretag konkurrera om uppdragen. Sälj mark i mindre ytor så att enskilda och små byggmästare kan bygga vackra, trevliga och varierande hus. Återigen en jämförelse med Bryssel där det finns få stora bostadskomplex, utan istället gathus med tre till fyra våningar med en bredd på sex till åtta meter och varierande fasader. Skälet är belgarnas förkärlek

för ”pied-à-terre”, det vill säga en fot på marken, vilket betyder att man bygger sammanhängande fasadlinjer där varje hus har entré mot gatan och en trädgård på baksidan. Det ger vackra gaturum, god boendemiljö och en befolkningstäthet som ger tillräckligt underlag för kollektivtrafik och småaffärer. Ungefär så ser det ut i våra få gamla orörda stadskärnor, om ni någon gång undrar varför det är så mysigt där. Fast som Gamla stan eller Östermalm i Stockholm får man inte bygga idag (utryckningsfordons framkomlighet, grönytor med mera). FÖRENKLA BYGGREGLERNA OCH

behåll bara sådant som är absolut nödvändigt, såsom säkerhet och energiförbrukning. Visst kommer det också att byggas skräphus, men om folk får välja så blir de inte sålda eller uthyrda. Det finns bilmodeller som inte säljs i Sverige eftersom konsumenterna anser att de har för låg kvalitet. Det har inte behövts någon statlig styrning för att ordna detta. Ta bort alla prisregleringar och statliga inblandningar på kreditmarknaden. Låt lägenhetsinnehavarna äga sin lägenhet med lagfart på samma sätt som om de hade köpt en villa (så det inte finns dolda skulder). Äger du lägenhet eller hus skall du skattefritt kunna hyra ut. Ta bort strandskyddsbestämmelserna och låt de lokala byggnadsnämnderna bestämma om människor eller grodor är viktigast just där. Det säger sig självt att det är svårt att ändra en obalans som fortgått i hundra år. Vissa kommer att vinna och andra att förlora, men på sikt vinner vi alla, eftersom vi kan få ett stort utbud av bra bostäder till rimliga priser. Räkna med att fackförbunden bråkar när målaren inte längre tjänar mer än en sjuksköterska. De stora byggbolagen får lära sig av konkurrenterna på kontinenten. Kan man där, så kan vi här. Det viktiga är att kursen läggs ut och att politikerna sedan inte ändrar i regelverket. Bostaden är en stor investering och därför behövs långsiktig stabilitet. Det skall finnas tydliga milstolpar, till exempel att Sverige år 2025 skall ha byggkostnader på EUs genomsnittsnivå (idag är vi 60 procent dyrare). LARS ODLÉN

BILD: ARKIVBILD

Varför händer inget på Råda? I våras kunde vi läsa i tidningen om att nya krafter skulle ta tag i Råda Säteri inför sommaren. Det lovades att vi skulle få upplevelser och arrangemang på Råda och att den fina anläggningen skulle göras tillgänglig. Det lät ju bra, men vad har hänt? Det lär ha funnits en affisch inför sommaren, dock inte uppsatt på synlig plats i Mölnlycke, där det nämnts ett och annat, bland annat att det finns ett café och att man kan bada i sjön. Caféet visste vi redan om

och likaså att man kan bada i Rådasjön, så har det varit länge. Men behövs det verkligen en heltidsanställd tjänsteman för att förklara sådanan uppenbarheter för oss medborgare? Marita Johansson, som framträdde i tidningen i våras, lovade väldigt mycket inför sommaren men vad har hon sysslat med sedan dess? Hoppas verkligen att aktiviteterna på Råda kommer igång så småningom och att vi får reda på det på ett tydligt sätt. BEVIKEN MÖLNYCKEBO

Vem vill läsa om vad som händer i Partille när man bor i Härryda?! Nää!! Nu har jag tröttnat på Härryda-Posten då det bara står om Partille i den tidningen. Hört flera med mig som tycker detsamma. Varför finns den ens?! Bara ett irritationsmoment varje gång man öppnar den tidningen. Jag tycker Lokalpressen skri-

ver roliga saker, både aktiviteter i och runt Gbg och om våra fina företag i kommunen. Ett plus till er. Jag vill INTE ha en tidning som skriver om en annan kommun. Botten!!! Sorry Härryda-­ Posten. LANDVETTERBO SOM TRÖTTNAT

RIS ELLER ROS? Finns det någon du tycker förtjänar en ros? Eller är det någon som borde få ris? Dela med dig till oss och alla våra läsare!

Veckans ros Ett stort fång rosor vill jag ge till Camilla Marberg Börjesson och Mia Lilja för all den hjälp jag får efter min olycka! Ni är guld värda! Ett stort tack! GUNILLA STRANDBERG

Maila in din ros eller ditt ris till oss på redaktionen@ lokalpressen.eu eller skicka med post till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.


13

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 18 AUGUSTI 2019 KRÖNIKA

Från tufft till ofräscht

K ALENDARIUM Tipsa oss om vad som är på gång: redaktionen@lokalpressen.eu

25 AUG Bio: Lejonkungen

E

 ftersom riksdagen ställer sig bakom Lena Hallengrens motion från 2017 angående ett rökfritt samhälle till 2025 får vi finna oss i stegvisa restriktioner och begränsningar av tobaksrökning på allmänna platser utomhus. Vissa utomhusmiljöer är särskilt viktiga att skona eftersom barn vistas mycket där. Det handlar om platser där man väntar på kollektiva färdmedel, uteserveringar, lekplatser, sportanläggningar och utomhusarenor. Annat var det när jag var barn på 60-talet. ”Känt folk röker Kent” hette det i på den tiden vanliga tidningsannonser. När teven blev en betydelsefull möbel i hemmen sponsrades den popu-

När jag kom upp i tonåren syntes mina idoler Brian Ferry och David Bowie ständigt bolmandes på cigaretter. I flera decennier hade tobaksindustrin lyckosamt kopplat samman cigaretten med populärkulturens kändisar.

föraktfullt blåste rök i manliga motspelares besvärade anleten. När produktionen av cigaretter hade mekaniserats i USA redan i slutet av 1800-talet kunde tillverkningskostnaderna reduceras kraftigt och giftpinnarna blev en vardagsvara från att tidigare varit en produkt för mera celebra tillfällen. ONSDAG 21 AUGUSTI

NÄR JAG KOM upp i tonåren syntes mina

idoler Brian Ferry och David Bowie ständigt bolmandes på cigaretter. I flera decennier hade tobaksindustrin lyckosamt kopplat samman cigaretten med populärkulturens kändisar. Idag är det svårare, som när Håkan Hellström poserade med en cigarett mellan läpparna på en Instagrambild härom året. Flera Håkan-fans var inte nådiga i sina kommentarer: ”Ofräscht” och ”sluta röka” rungade det i flera ilskna kommentarer. Det tog tid innan forskarrön angående negativa hälsoeffekter slog igenom i vårt land. En tobakslag från 1993 slog till slut fast 18 år som inköpsgräns. Det började yrkas på rökfria ytor på arbetsplatser och i det offentliga rummet. Försäljningsstopp av cigaretter på sjukhusområden var ytterligare ett steg. Liknande åtgärder har vidtagits även i flera andra europeiska länder med Finland lite grand som föregångsland. Populärkulturen med tidigare cigarettrökande hjältar som James Dean och Sean Connery som exempel fick under början av 90-talet i den populära tv-serien ”Arkiv X” en rökande skurk som verkligen gav intryck av att suga i sig giftet. Så fick han tillslut gå under benämningen ”cancermannen” också.

LARS THORELLI lära ”Lucy show” av tobaksbolaget Philip Morris. Att det tidigt slogs fast att det skulle vara tufft med rökning förstod konsumenterna när cigarettmärket Marlboro först med hjälp av en rökande och samtidigt ammande kvinna skulle lanseras som ”light”. Inte förrän den tuffa rökande cowboyen syntes i reklamen tog försäljningen fart. Tidigare under efterkrigstiden blev cigarettrökning nästan som en turbokraft för den kvinnliga frigörelsen genom att glamorösa filmstjärnor som Gloria Swansson och Joan Crawford

BILD: WALT DISNEY PICTURES

Gästkrönikör i Lokalpressen

Sensommarkväll med veterantraktorer och våfflor Våffelkväll på Häradsdomaren i Härryda kl. 18. Vi öppnar upp för en mysig sensommarkväll med veterantraktorer och våffelservering. Kom och njut av kvällen tillsammans med oss! Arr: Härryda Hembygdsförening, Studieförbundet Vuxenskolan

dlar om kategorisering av människor. Den tar avstamp i Förintelsen under andra världskriget men knyter också an till vår samtid och de kategoriseringar vi gör mer eller mindre medvetet varje dag. Projektet är ett samarbete mellan Forum för levande historia, Studieförbundet Sensus, Västarvet och folkhögskolor i Västra Götalandsregionen. Landvetters kulturhus, plan 1. Arr: Kultur Härryda och Sensus studieförbund

T.O.M. TORSDAG 29 AUGUSTI

Utställning: Våga Måla

LÖRDAG 31 AUGUSTI

Slutvernissage lördag 24/8 kl. 12 – 15. Agneta Kristensson, Kattis Leander, Helen Holm, Ingeborg B. Svennemar, Adam Evertsson, Birgitta Karlsson, Eva Jörgensen, Karin Westlund, Ingalill Milälv, Per Westlund, Anna Westlin och SolBritt Grek J-son, kursledare. Fri entré. Konstgången, Mölnlycke kulturhus. Arr: Kultur Härryda, Sollans Konst och Härryda hemslöjdsförening

Slöjdklubb Klubben för pyssliga barn! Vi syr, tovar, väver och återbrukar. För dig som är 7 – 12 år och älskar att skapa, pyssla och fixa. Vi ses i ateljén fem lördagar under hösten! Kostnad 200 kr för 5 ggr. Anmälan till ABF på 031-88 00 85. Ateljén, Landvetters kulturhus, kl. 11 – 13. Arr: Kultur Härryda, Härryda Hemslöjds­förening och ABF

FREDAG 23 AUGUSTI – LÖRDAG 14 SEPTEMBER

Utställning: Färg i massor

ONSDAG 4 SEPTEMBER

Ture Gustafsson visar sina färgglada konstverk. Välkommen på vernissage fredag 23/8 kl. 15 – 17. Konsthyllan, Mölnlycke kulturhus. Arr: Kultur Härryda

Farbror Grön: Odla där du är

SÖNDAG 25 AUGUSTI

Bio: Lejonkungen Den klassiska succén "Lejonkungen" kommer nu i ny tappning. På Afrikas savann föds den framtida lejonkungen Simba. Simba dyrkar sin far, Kung Mufasa, och är stolt över sitt kungliga arv. Men alla i kungariket uppskattar inte att en ny lejonunge har fötts. Kung Mufasas bror, Scar, som var den tidigare arvingen till tronen, har egna planer. Slaget om Lejonklippan genomsyras av förräderi, tragedi och drama vilket slutligen leder till Simbas flykt. Med hjälp av ett udda par nyfunna vänner måste Simba nu lista ut hur han ska lyckas ta tillbaka det som rättmätigt är hans. Från 7 år med vuxen, annars 11 år. 1 tim 55 min. OBS! Svenskt tal! Stora salen, Mölnlycke kulturhus, kl. 13. Arr: Mölnlycke Bio

En föreläsning om att odla där man befinner sig och hur man hanterar alla yttre och inre utmaningar. På ett lättsamt sätt ger odlingsprofilen Farbror Grön sina bästa sortrekommendationer och odlingstips. Vi kommer gå igenom de utmaningar vi odlare kan ställas inför, och hur vi bäst hanterar dem. Du kommer även ha möjlighet att få ställa frågor. Från kl. 17.30 finns fika att köpa och kl. 18 äntrar Johannes Wätterbäck, alias Farbror Grön, scenen. I pausen finns tillfälle till fröbyte (ta med dig fröer så du har något att byta med) samt möjlighet att handla trädgårdsprodukter från Hindens Eko. Varmt välkommen till en inspirerande trädgårdskväll! Biljett: 220 kr. Anmälan till Studieförbundet Vuxenskolan. Landvetters kulturhus, plan 3, kl. 18 – 20.30. Arr: Studieförbundet Vuxenskolan och Kultur Härryda FREDAG 6 SEPTEMBER

Fredagsklubben TISDAG 27 AUGUSTI – LÖRDAG 21 SEPTEMBER

Utställning: Stämplad Stämplad är en interaktiv utställning som han-

Familjepyssel på barnavdelningen! Olika teman varje gång. Drop-in mellan kl. 13 – 16. Utan kostnad. Välkommen! Arr: Kultur Härryda


14

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 18 AUGUSTI 2019

KORSORDET TÄVLA OM SVERIGELOTTEN!

Lös korsordet och var med och tävla om Sverigelotten! Vi lottar ut Sverigelotten till två lyckliga vinnare med rätt lösning av korsordet. Lösningen publiceras i nästa nummer av Lokalpressen. Vi vill ha ditt svar senast den 26 augusti. Lycka till!

Facit:

På grund av ett tekniskt missöde kom inte hela korsordet med i vårt sista nummer före sommaruppehållet. Därav publicerar vi nu korsordet igen i sin helhet. Facit och vinnare presenteras om två veckor!

Gör så här: Fyll i dina kontaktuppgifter för att vara med och tävla! Namn: Postnummer:

Adress:

SOMMAREN ÄR LÅNG!

TITTA IN PÅ VÅR HEMSIDA OCH UPPTÄCK UNDERBARA NERJA. WWW.SUNTRIP.ES

Ort:

Skanna/fota och maila in ditt svar till korsord@lokalpressen.eu eller klipp ut och posta hela sidan till Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen. Det går också bra att lämna svaret direkt i brevlådan på Göteborgsvägen 88. Vinnarna publiceras i nr 16 2019 som kommer i brevlådan den 1 september.


15

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 18 AUGUSTI 2019

FAMILJ DELA LIVETS ÖGONBLICK Vår kära

Leila Johansson * 8 augusti 1935 † 2 augusti 2019

Peter Martin och Heléna Lovisa och Anton Släkt och vänner Mamma, där Du är lyser alltid solen En Mor dör aldrig

Dela med dig av och läs om alla livets viktiga händelser. På vår familjesida kan du gratulera födelsedagsbarn, välkomna nya liv, fira äkta par och hedra minnen. Skicka din hälsning till oss på redaktionen@ lokalpressen.eu eller Lokalpressen, Box 2002, 433 02 Sävedalen.

Begravningsgudstjänsten äger rum fredag 30 augusti kl. 10.30 i Råda kyrka. Efteråt inbjuds till minnesstund på Råda Rum. O.s.a. till www.gillisedman.se eller 031-355 40 00 senast 26 augusti.

17 augusti

18 augusti

... 2011 meddelade det svenska hovet att kronprinsessan Victoria och prins Daniel väntade sitt första barn.

... 1951 upphörde den svenska kafferansoneringen och därmed också all ransonering sedan andra världskriget i Sverige.

... 2017 körde en skåpbil på fotgängare på det centrala promenadstråket La Rambla i Barcelona, vilket dödade 13 personer och skadade minst 100.

... 2005 drabbades indonesiska ön Java av ett massivt strömavbrott som påverkade nästan 100 miljoner människor – ett av de största och mest utbredda strömavbrott i historien.

KÄLLA: WIKIPEDIA

17 AUGUSTI:

18 AUGUSTI:

Verner & Valter

Ellen & Lena

Verner är ett mansnamn med tyskt ursprung, som används som både föroch efternamn. Som mest populärt var namnet kring början av 1900-talet.

Ellen är en dansk och engelsk kortform av det grekiska kvinnonamnet Helena. Det äldsta belägget i Sverige är från år 1824.

Valter kommer av det tyska Waltheri och betyder ungefär mäktig krigare. Namnet är vanligt bland våra pensionärer och de allra yngsta.

Lena är ett kvinnonamn som har förekommit i Sverige under minst 600 år. Lena kan uppfattas som en kortform av Magdalena eller Helena. Det äldsta belägget i Sverige är från år 1481. Namnet var ganska vanligt på 1950-talet, men ligger nu nedanför 200-strecket på topplistan. KÄLLA: WIKIPEDIA, SVENSKANAMN

Fotbollsspelaren Marcus Berg fyller 33 år den 17 augusti. Supersimmaren Sarah Sjöström fyller 26 år den 17 augusti. Speedwayföraren Tony Rickardsson fyller 49 år den 17 augusti. Sångaren Andreas Weise fyller 33 år den 18 augusti. Sveriges finansminisiter 1999 – 2004, Bosse Ringholm, fyller 77 år den 18 augusti.

Den 17 augusti är Indonesiens nationaldag. KÄLLA: WIKIPEDIA

GUIDEN HANTVERK & SERVICE Vill du synas här? Kontakta Katarina Elowson på 0707-29 37 20 eller katarina@lokalpressen.eu.

TRÄDFÄLLNING BIT FÖR BIT-NEDTAGNING BESKÄRNING STUBBFRÄSNING

EXPERTSERVICE FÖR DIN FORD, FIAT OCH ALFA ROMEO Vi är märkesauktoriserad för service och reparationer på dessa märken. Våra erfarna tekniker har fått en gedigen utbildning och vi har verktyg och diagnosinstrument för att kunna ta hand om din bil på bästa sätt. Hos oss är det originaldelar som gäller, delar som beverar din bil i originalskick.

BUTIK & VERKSTAD SPECIALISTER PÅ NATURSTEN

Bettys väg, LANDVETTER (Björröds Industriområde)

ÖPPET: mån-fre 10-18, lör 9-14. Tel. 031-91 63 40 Välkommen! Släpkärra får lånas fritt när man handlar hos oss!

Nu med RUT-avdrag. Även bortforsling. F-skatt/försäkring. Ring Mattias för kostnadsfritt prisförslag

0702-19 37 42 www.tradfallarn.se

Mån-tors 7-19, fre 7-15, lör 10-14 | 031-94 51 05 Östra Eskilsbyvägen 220| landvetterbil.se

SPORT

SERVICE • Cykelservice

Få inspiration på vår hemsida

www.wms.se

Vi servar alla slags bilmärken och arbetsfordon samt husbilar upp till 6,5 ton. Kontakta vår kundtjänst för en offert.

• Skridskoslipning

Vi kan skog & trädgårdsmaskiner Stihl, Husqvarna, Stiga Honda m.fl Vardagar: 7-18 Lörd. (apr-jun): 10-14 Järnringen 1, Partille T. 031-340 28 24 www.partilleskog.se

Ledig plats! Ring Katarina!

• Skidservice Däckförvaring – Däckskifte

Vi renoverar ditt badrum Tel. 072-310 80 65 www.hertzmanskakel.se

Vi säljer även däck och fälgar till förmånliga priser TEL 031-88 44 00 VARD 10-18, LÖR 10-14, SÖND/HELGDAG STÄNGT

Ullbergsvägen 3 i Landvetter Tel. 031 - 91 93 22 | www.danielsbilservice.se

Tel. 0707-29 37 20 katarina@lokalpressen.eu


16

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA 18 AUGUSTI 2019

Gäller Giulia Super 2.0 200hk Bensin AT8 RWD och Stelvio Super 2.0 200hk AT8 AWD. Med reservation för sedvanlig kreditprövning, eventuella tryckfel och lokala avvikelser. Bränsleförbrukning vid blandad körning 6,8-7,8 l /100 km och CO -utsläpp fr 153-176 g/km enligt NEDC och fr 7,89,3 l /100 km och CO -utsläpp fr 177-212 g/km enligt WLTP. Miljöklass Euro 6D-Temp. Finansiering anges inkl. moms och beräknas på ränta 3,95%, 20% kontantinsats, 50,7-51,2% restskuld och 36 månaders avtalstid. Bilen på bilden kan vara extra utrustad. Kampanjen gäller till 30/09 2019.

Landvetter Bil

Tel: 031-94 51 05

Måndag-torsdag: 7-18

Östra Eskilsbyvägen 220

E-post: landvetterbil@telia.com

Fredag: 7-15

438 93 Landvetter

www.landvetterbil.se

Lördag: 10-14

Profile for Lokalpressen

Lokalpressen Härryda nr 14 18 aug 2019  

Lokalpressen Härryda nr 14 18 aug 2019  

Advertisement