__MAIN_TEXT__

Page 1

Månadstidningen för dig som bor i Mölnlycke, Pixbo, Landvetter, Härryda, Rävlanda, Hindås, Hällingsjö och Öjersjö

ÅRGÅNG 1 NR 3 - MARS 2015

HÄLSA

Mölnlycke Loppet Hel bilaga om loppet

RECEPT

Maten till påsk Recept på lamm och röding. SIDAN 22

SALONG YVONNE BLEV FRISÖR JÖRÉNS

AKTUELLT

Dags att ta fram cykeln Vårrusta cykeln med hjälp av Olle och Anders experttips

SIDAN 4

SIDAN 12

FOTO: MALIN HOLMBERG

VÄ R D E C H E C K Gratis synundersökning

Vi ger dig en professionell mäklartjänst med ett stort personligt engagemang! Elmgrens Fastighetsbyrå AB är en privat byrå helt fristående från banker och försäkringsbolag. Detta innebär en unik flexibilitet och en stor möjlighet att anpassa varje bostadsförsäljning så resultatet blir rätt pris™ och nöjda kunder! Just nu bjuder vi på flyttstädning fram till den 31 mars när du tecknar förmedlingsuppdrag via Elmgrens!

Utförs av optiker som är legitimerade av Socialstyrelsen

Värde 395 kr Värdechecken gäller synundersökning för glasögon. Inget köptvång. Intyg, recept etc. debiteras. Gäller till 2015-04-26.

Synundersökning bokar du enkelt på www.optikkallaren.se

Allén 4, Mölnlycke Tel. 031-50 88 95

031-88 58 58

Boka en tid idag!

www.elmgrensfastighetsbyra.se | Biblioteksgatan 16B - 435 31 Mölnlycke

Din Bilverkstad i Mölnlycke. Välkomna!

031-730 41 41

Mohamed Ahmed Verkstadschef

Tommy Johnsson Mekaniker, tekniker

Anders Nilsson

Mekaniker, tekniker, besiktningsman

Sven Nordöen

Ansvarig serviceråd­ givare och reservdelar

Öppet vardagar 07 – 17 Metodvägen 2A, Mölnlycke Företagspark


2

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA MARS 2015

LEDAREN

Ja det är Våren som har kommit tillbaka igen...

P

åsk och vårkänsla så det förslår. Visst blir man härligt glad när solens strålar börjar värma ordentligt. Blommor och växter kommer upp ur jorden och förgyller tillvaron med färg. Åtminstone blir jag härligt glad och fylld med energi när våren nalkas. Sen så kommer det dåliga samvetet snabbt fram och det är ju verkligen som det

» Visst blir man härligt glad när solens strålar börjar värma ordentligt. «

är viktigt tycker jag, även om det tyvärr ofta blir underprioriterat då man går in i vardagslunken. Jobb, handla och laga mat, Tv-soffan och sen läsa i en bok och somna också nästa dag.

TIPSA OSS! Vad händer i ditt närområde? Kanske ska du arrangera en loppis eller har du en vän som ska ha vernissage? Vill du locka folk till din läsecirkel eller såg du en lapp i affären om klädbytardag? Vi vill vara med där det händer, så tipsa oss.

ADRESS: Lokalpressen, Juvelgatan 7,

426 51 Västra Frölunda TELEFON: 0702-41 79 95 ANSVARIG UTGIVARE: Jan Larsson UPPLAGA: 16 000 ex. UTGIVNINGSOMRÅDE: Alla hushåll i Härryda

kommun

Eller är det så att du har något annat att berätta? Vi på redaktionen tar tacksamt emot både tips och insändare från er läsare. Maila oss om stort som smått på red.lokalpressen@gmail.com.

REDIGERING: Nicolas Janco REDAKTION: Anna Nelson, Malin Holmberg,

Martina Strand KONTAKT: red.lokalpressen@gmail.com ANNONSER: Jan Larsson 0702-41 79 95,

EN ANNAN POSITIV sak med våren och

Elisabeth Ödman 0723-75 84 77

påskledigheten är att man får tid till båten. Det kliar riktigt i fingrarna att få täcka av den och börja fixa och greja med den. Längtan till sjösättning och premiärturen växer och växer. Just första turen när man känner havsvinden i ansiktet , lite kyligt men ändå varmt i solen då är livet härligt.

TRYCK: Bold Tryckeri DISTRIBUTION: Svensk Direktreklam och Posten

Må så gott och ta hand om varandra!

sägs i texten, det som göms i snö kommer fram i tö. Så helt plötsligt ser man vad som ligger på den lilla gräsmattan som finns runt radhuset. Grenar, löv och lite dåligt klippt gräsmatta. Så det blir till att kavla upp ärmarna och ta tag i trädgårdsarbetet…snart väldigt snart. Påsken är för mig en avkopplande högtid då finns några extra dagar att träffa släkt och vänner. Och att umgås

NÄSTA NUMMER...

Tidningens ansvar för fel är begränsat till högst annonskostnaden. För skada uppkommen av utebliven eller felaktigt införd annons ansvaras ej.

Nästa nummer av Lokalpressen Härryda utkommer den 26 april. Därefter den 24 maj, 14 juni, 5 juli, 23 augusti, 20 september, 25 oktober, 22 november och slutligen 13 december. Håll utkik i brevlådan!

REPORTRAR SÖKES! Är du frilansande journalist på jakt efter nya uppdrag? Vi söker lokala reportrar som vill vara med och utveckla Lokal­ pressen i Härryda. Vi söker dig som har koll på vad som händer i vårt närområde och vill bidra med läsvärd samhällsinfor­ mation, reportage och tips på lokala smultronställen och utflyktsmål.

JAN LARSSON janne.lokalpressen@gmail.com 0702-41 79 95

INGEN TIDNING? Har du inte fått tidningen? Ring till Svensk Direktreklam på 031-490 000 eller maila janne.lokalpressen@gmail.com. Tidningen finns även att hämta på ICA Kvantum i Landvetter om du har vägarna förbi.

Passar du in på denna beskrivning, skicka din ansökan till red.lokalpressen@ gmail.com snarast möjligt!

ALLTID EN REN OCH SNYGG BIL EFTER SERVICE 0:­ NU HAR VI UTÖKAT OCH ÄR EN KOMPLETT BILVÅRDSANLÄGGNING. VERKSTAD, TVÄTT, REKOND, ROSTSKYDD, DÄCK. Solfilmsmontage Vi byter bilrutor och ombesörjer pappers­ arbetet med ditt försäkringsbolag.

Bilvård och lackskydd

Magnus Nygren

VI HÄMTAR BILEN

Bilvård- och rostskyddstekniker

Dennis Altesson Bilvårdstekniker

SERVAR & REPARERAR

VI LÄMNAR BILEN Hos Mekonomen får ni tre års garanti på reservdelar och utfört arbete. Nybilsgarantin fortsätter att gälla!

FRIA LÅNEBILAR!

Bilarna är kostnadsfria. Det enda som tillkommer är drivmedelskostnaden.

Din Bilverkstad i Mölnlycke. Mölnlycke Företagspark Metodvägen 2A 435 33 Mölnlycke

031-730 41 41


TRÄNINGSRESA TILL KORSIKA

TRÄNINGSRESA med fokus på DANS, FUNKTIONELL TRÄNING, YOGA, LÖPNING & STAVGÅNG Vad är bättre än att göra det man tycker är roligt och samtidigt få njuta av lite sol, värme och ledighet. Vecka 22 (avresa 23/5) åker vi på Träningsresa till Korsika. Vi erbjuder ett fullspäckat träningsprogram från morgon till kväll i härligt klimat med god mat tillsammans med fantastiska och välrenommerade instruktörer. Vi har även med oss massörer och personliga tränare för den som vill unna sig det lilla extra. Pris: 8300 kr (Early Bird pris: 8000 kr före 31/3. Boka två betala 7600 kr/pers.)

Läs mer om vår resa på vår hemsida: www.active-landvetter.se eller kontakta oss på info@active-landvetter.se I samarbete med Langley Travel

YOGA & MIND WORKSHOP Lördagen den 18/4 bjuder vi på heldag med ett härligt utbud av Yoga & Mind!

rProva Hälsa på Ashtanga Yoga, Medicinsk Yoga-MEDIYoga, MEDI-Mindfulness-MIMY, Kidz Yoga 5-11 år, Bodybalance, VärvaR Yoga Strength & Yoga Flow. Och en tankeväckande föreläsning: ”Makt, Kropp & Sexualitet”. LÄS MER PÅ VÅR FACEBOOKSIDA

MILSTENSVÄGEN 2, LANDVETTER Tel: 031-919600 (HÄLSANS HUS LOKALER)


4

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA MARS 2015

AKTUELLT

Malin Jörén och Yvonne Jangström inne på Frisör Jöréns.

FOTO: MALIN HOLMBERG

Salong Yvonne blev Frisör Jöréns Yvonne Jangström har arbetat som frisör i Mölnlycke i nära 50 år, nu har hon lämnat över sin verksamhet till Malin Jörén som under fyra år hyrt stol i hennes salong. Men den 1 januari bytte de plats. Nu är det istället Yvonne som hyr av Malin. 1960 började Yvonne Jangström som frisörelev och efter det har en 48 år lång frisörkarriär följt. Hon började driva Salong Yvonne i Axandershuset i Mölnlycke men för åtta år sedan då huset skulle säljas flyttade salongen till sin nuvarande adress på Hönekullavägen. Vid årskiftet förändrades verksamheten och Malin Jörén tog över rodret. – Jag känner Malins familj, så det känns naturligt. Jag ville gärna ha henne här, säger Yvonne. Malin Jörén har arbetat på Salong Yvonne i fyra år, innan dess arbetade hon i Göteborg. – Frisör har jag varit i över sju år nu, säger Malin när hon tar emot inne i salongen som numera går under namnet Frisör Jöréns. Malin är helt säker på att hon valt rätt yrke och det enda som kunde göra hennes arbete roligare var att bli egenföretagare. – Det är en helt annan grej att komma

till jobbet nu när det är ens eget. Det är otroligt spännande, säger Malin och ler stort. Yvonne håller med, inte heller hon har kunnat tänka sig något annat yrke än just frisör. – Ibland har man väl tänkt att man skulle göra något annat, men jag är ingen kontorsarbetare, jag tycker om att jobba med händerna och se snabba resultat, berättar Yvonne. Numera arbetar Yvonne på Frisör Jöréns två dagar i veckan; torsdagar och fredagar. Yvonne har fortfarande kvar många av sina gamla kunder som blivit hennes vänner. – Det känns inte som jobb, de kommer hit och pratar lite medan jag klipper. Jag har en kund som åker ända från Gråbo, säger Yvonne. DET HAR HÄNT mycket sedan årskiftet,

lokalerna har renoverats och Malin har

satt sin egen prägel på salongen. – Vi har renoverat en hel del här, säger Malin och ser sig om i lokalen. Inredningen är vit och Malin berättar att hon gjort mycket själv med hjälp av pappa och familj. – Skåpet där ute till exempel, säger hon och pekar, det har jag köpt på second hand och sen målat om det. – Många saker här är samma som Yvonne haft hela tiden som jag har målat om, jag gillar gamla grejer, säger Malin.

» Det känns inte som jobb, de kommer hit och pratar lite medan jag klipper. « Malin har två specialiteter som frisör, hårfärgning och sedan att ta hand om de kunder som är lite yngre. – Barn klipper jag gärna. Jag arbetade extra på en förskola samtidigt som jag byggde upp min kundkrets som frisör. Då blev det att många barn och deras föräldrar kom och klippte sig hos mig, och det gör de fortfarande, säger Malin.

Det är ett aktivt val att arbete med barn, eftersom Malin tycker att det är väldigt roligt. – Barn är så energiska och det händer mycket när de är runtomkring. INFÖR FRAMTIDEN HAR Malin hur många

idéer som helst. Hon vill hålla kurser, anordna kundkvällar och sälja produkter som inte bara rör håret. – Jag har köpt in lite smycken nu som jag vill sälja här. Det blir så mycket roligare om man har annat än bara hårprodukter. Yvonne fortsätter arbeta hos Malin på obestämd tid. – Jag fortsätter så länge kroppen orkar, vi tar ett år i taget, säger Yvonne Reaktionerna från kunder har varit övergripande positiva. – Folk är så snälla, de har sagt att det är jätteannorlunda nu efter renoveringen, att det tycker om att det är så ljust och att det har gått så fort. Det känns jätteroligt, säger Malin.

MALIN HOLMBERG


PÅSKEN FINNS PÅ

ICA KVANTUM Under påsklovet arrangerar vi åter igen

JAKTEN PÅ GULDÄGGET

Hej!

– läs mer på vår facebooksida!

Nu är butiken laddad med massor av fina o goda påskvaror. Välkommen! /Martin & Malin

Hitta oss på facebook facebook.com/ICAKvantumLandvetter

Du har väl in te missat film en? – följ oss p

å facebook!

Ansiktsmålning påskafton kl. 11–14 – både Cornelia & Carolina kommer!

Kortpris

30k

5k

/st

SKIVAD LAX

+pant

ICA. 200 g. Kallrökt, Rimmad, Gravad. Jfr pris 150:00/kg. Max 2 köp/hushåll.

PÅSKMUST

Apotekarnes. 140 cl. Jfr pris 3:57/liter +pant. Max 2 köp/hushåll.

2 för

15k

Missa inte våra påskfina

GÅBORTPRESENTER!

Inslagna av oss i butiken!

SILL I GLASBURK Abba. 210–240 g. Olika smaker. Jfr pris 31:25–35:71/kg. Max 1 köp/hushåll.

2 för

15k PÅSKFJÄDRAR 5-pack. Flera olika färger. Jfr pris 7:50/st.

2 för

2 för

49k

25k

CHOKLADKULOR, GULDHARE

PÅSKPÅSAR, MARSIPANBÖRD

Lindt. 100–137 g. Jfr pris 178:83–245:00/kg.

Anthon Berg. 90–125 g, 5-pack. Jfr pris 100:00–138:89/kg.

Öppet alla dagar 7–23 Tel 031-97 70 70 ica.se/landvetter

Grattis!

Här handlar du i en Svanmärkt butik!

Landvetter


6

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA MARS 2015

AKTUELLT

– Vi erbjuder veteraner som har ett helt arbetslivs erfarenhet i ryggen han i pension från sitt arbete som konferensansvarig på Göteborg Energi. Men han har också arbetat mycket ideellt, tidigare på BRIS-jourtelefon och fortfarande på kyrkans jourtjänst. – Att fortsätta vara aktiv som pensionär är en fortsättning på livet, säger Lars. När Lars själv var i 30-årsåldern såg han hur många som då gick i pension förlorade hela sitt sammanhang eftersom han tror att en på den tiden hade arbetet mer som identitet. Lars tror att en idag är mer uppdaterad innan pensionen, men menar på intet sätt att problematiken försvunnit.- Det är en indirekt sorg att bli pensionär, säger han.

» Att fortsätta vara aktiv som pensionär är en fortsättning på livet. « Inom Veteranpoolen arbetar Lars med lite av varje. – Jag är elektriker och ingenjör från början så en del el-jobb får jag göra, men jag kan lite om mycket så det kan också

Ellinor Elg Rydén

vara att skruva upp en hylla hos någon till exempel. När Veteranpoolen får en beställning fungerar det ofta så att veteranen själv ringer upp kunden och kommer överens sinsemellan. – Jag tycker att det är viktigt, det ska kännas tryggt för kunden och det ska vara trevligt att vi kommer, säger Lars. Lars berättar att han tror att det är en nyckelfaktor att arbeta, att ha ett sammanhang men också att det är rätt sammanhang. Idag pågår en samhällsdebatt om att vår arbetsbörda är för stor och att detta bidrar till psykisk ohälsa, men Lars tror att det beror på andra saker än att vi arbetar för mycket. – Det är många som har fel jobb, befinner sig i fel sammanhang. Man ska helst inte göra någonting man inte tycker om. Lars arbetar heller inte varje dag utan väljer själv hur mycket tid han vill lägga på jobb. – Vissa dagar vill jag inte arbeta och då gör jag inte det. Hur länge tänker han fortsätta arbeta då? Ja, Lars verkar inte vilja sluta ännu. – Så länge vår herre vill och jag får ha hälsan så...

MALIN HOLMBERG

FOTO: MALIN HOLMBERG

Ellinor Elg Rydén är kontorsansvarig på Veteranpoolen Göteborg Östra vars område även täcker in Härryda kommun. Ellinor har bara arbetat på Veteranpoolen i drygt ett år men har redan lyckas meritera sig som ”årets raketföretagare” och fick ta emot utmärkelsen Årets tillväxtkontor 2014. Veteranpoolen erbjuder tjänster till privatpersoner och företag där allt arbete utförs av avtals-och ålderspensionärer. – Många känner att de har mycket kvar att ge även när de bestämt sig för att gå i pension, samtidigt kan de bättra på pensionen, säger Ellinor. Arbetet kan bestå av nästan vad som helst. Allt från att måla, trädgårdsarbete eller passa barn till mer avancerade tjänster som att under kortare perioder vikariera som VD. Ellinors arbete består förutom administration mest av marknadsföring, kontakt med kunder och veteraner och att matcha dem med varandra. – Jag måste känna till veteranernas kompetens och erfarenhet så att jag kan matcha dem med rätt tjänst, säger Ellinor. I nuläget har Veteranpoolen Göteborg Östra ca 250 inskrivna veteraner varav

ca 60 är aktiva och arbetar mer kontinuerligt. – Det fungerar som ett bemanningsföretag med skillnaden att vi erbjuder veteraner som har ett helt arbetslivs erfarenhet i ryggen, berättar Ellinor. Just nu arbetar Ellinor mycket för att få in fler företag och bostadsrättsföreningar som kunder. – Det finns mycket arbete av tillfällig karaktär som vi kan utföra för dem. Inom företag varierar tjänsterna beroende på verksamheten och för bostadsrättsföreningar handlar det ofta om fastighetsskötsel, trädgårdsarbete och ekonomi. Det drar ner kostnaderna att anlita oss, säger Ellinor. En av de veteraner som är regelbundet aktiv på Veteranpoolen är Lars Friberg. Han är 67 år gammal och har tidigare varit yrkesverksam som elektriker och ingenjör. Den 18 december 2014 gick

Lars Friberg

FOTO: MALIN HOLMBERG


7

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA MARS 2015

Mölnlyckes bredaste utbud av havets läckerheter! Beställ gärna våra läckra smörgåstårtor, bakelser & laxfat

Mölnlyckes bredaste utbud av havetsUnderbara läckerheter!

vårbuketter

Mölnlyckes av havets läckerheter! öppet Tis – tor 10 –18, Fre 10 –19, Lör 9.30 –16 Gilla oss på Facebook!

199:-

Beställ gärna våra läckra smörgåstårtor, bredaste utbud bakelser & laxfat Gilla oss på Facebook!

styck

Beställ gärna våraöppet läckra Tis – tor 10 –18, Fre 10 –19, Lör 9.30 –16 smörgåstårtor, bakelser & laxfat Gilla oss på Facebook!

öppet Tis – tor 10 –18, Fre 10 –19, Lör 9.30 –16

Öppet tis – tor 10 –18, fre 10 –19, lör 9.30 –16

Gilla oss på Facebook!

Stationsvägen 1A Mölnlycke 031-88 05 65 www.molnlyckegc.se

Vard 9-18 • lör 9-16 • sön 10-16

Följ oss på Instagram! https://instagram.com/molnlyckegc/

SIMSKOLA & BABYSIM Nya kurser babysim start v 13 & v 21 Nya kurser simskola & småbarnsim höst 2015 BOKA & BETALA PÅ VÅR HEMSIDA www.active-landvetter.se

Välkomna till oss på Active MILSTENSVÄGEN 2, LANDVETTER Tel: 031-919600

(HÄLSANS HUS LOKALER)


8

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA MARS 2015

AKTUELLT

Nytt miljöcentrum för barn i Härryda HÄRRYDA  Den 19 mars invigdes ÅterC – kreativt återanvändningscenter. Ett liknande center finns på Hisings Backa i Göteborg och nu får även Härryda en pedagogisk resurs för förskola och skola. ÅterC samlar in överblivet material och restprodukter till kreativa projekt. Citat: Det är underbart att få se reaktionerna och hur materialet nu kommer att användas. Man märker att många är intresserade av både miljö och av att kunna bidra på olika sätt, säger pedagogen Monica Hallström Lundgren som arbetar på ÅterC. Företag och privatpersoner kan bidra till ÅterC som hämtar och miljögranskar material.

Fler torghandlare i Mölnlycke MÖLNLYCKE Snart kan man handla mer än grönsaker på torget i Mölnlycke. Nu söker Härryda kommun handlare som vill hyra två lediga säljytor med tak. Säljytorna ligger bredvid grönsakshandlarna och kan hyras för 1000 kronor/vecka under perioderna mars-juni, juli-oktober samt november-januari. Citat: För att få ett mer levande torg hoppas vi att så många handlare som möjligt vill synas här. Det vore roligt med ett varierat utbud och gärna lite årstidsbetonat, säger Emma Lindström på trafikverksamheten.

Populär barnloppis till Furuhällsskolan MÖLNLYCKE  Barnloppis är roligt och kan göra nytta både för miljön och behövande. Så resonerade Victoria, Emma och Ing-Marie, några drivande lärare och vänner som har anordnat barnmarknad under flera år på Skinnefjällsskolan. På lördag 18 april kl 9-13 växer marknaden och dyker upp i Furuhällsskolans matsal. Citat: Intresset har varit så stort att vi behövde en större lokal. Vi skänker vidare sådant som inte hämtas av våra säljare. I år skickas saker ner till behövande familjer och barnhem i Polen genom den ideella organisation Lodz. För mer information och säljnummer, maila till victoria.barnmarknad@gmail.com, tipsar Victoria Strand.

JnK välkomnar våren med modevisning MÖLNLYCKE Företag i Härryda firar våren med kundevent. Ett av dem är klädbutiken JnK Clothing Company i Mölnlycke centrum som bjuder in till modevisning med välkomstdrink och tilltugg 1 april från kl 19. Trots datumet är det inget aprilskämt, intygar Jessica på JnK: Citat: Vi tänkte att en modevisning och mingel skulle vara ett härligt sätt att välkomna våren till butiken. Här får våra underbara kunder ha trevligt samtidigt som de inspireras av vårens trender och färger. Många prioriterar att handla lokalt så vi vill möta det behovet och bidra till ett levande Mölnlycke centrum.

EKONOMI

Förslaget om de nya amorteringskraven Vi haft en händelserik start på 2015, nyheterna avlöser varandra. Nu är det dags för ytterligare en nyhet som påverkar vår privatekonomi. Den 11 mars presenterade Finansinspektionen ett förslag på nya amorteringskrav. Målet är att införa nya amorteringskraven från den 1 augusti 2015. Införandet av de nya reglerna kommer att gälla för alla banker och finansinstitut. Vad innebär det nya förslaget?

Alla nya bolån amorteras med 2 procent årligen ner till en belåningsgrad om 70 procent och därefter med 1 procent årligen ner till 50 procent belåningsgrad.

Omvärdering får nu endast ske vart femte år eller vid en avsevärd värdeförändring av bostaden till exempel vid en omfattande renovering. Vilka berörs av förslaget?

Förslaget kommer beröra alla nya bolånetagare, det vill säga de som köper en ny bostad, samt de som behöver låna på sin befintliga bostad och har en belåningsgrad överstigande 50 procent. Vill man låna mer så kommer amorteringskraven på de nya lånen beräknas från den totala belåningsgraden, det vill säga även befintliga lån. LÅT MIG FÖRKLARA i ett exempel för att göra det hela lite tydligare. Låt oss säga att en familj köper en bostad för 2,5 miljoner kronor och lånar 85 procent, dvs. 2 125 000 kronor, kommer kunden med det nya förslaget amortera 3 646 kr/mån. Idag amorterar den här familjen 2 085 kr/mån de första 5 åren. Vill du veta hur detta kanske påverkar dina framtidsplaner, ta hjälp och råd av din bank!

LINDA EK

FRÅGA LINDA OM EKONOMI Linda Ek arbetar som personlig bankman på Nordeas rådgivnings­kontor i Mölnlycke. I denna spalt kommer hon ge er läsare chansen att ställa era egna frågor samt ge ekonomiska tips och råd. Är det något ni vill fråga Linda om? Maila till linda.ek@nordea.se.

Personlig bankman, Nordea i Mölnlycke

Pressmeddelande:

ÅRETS NYFÖRETAGARE I HÄRRYDA 2014 Årets Nyföretagare har på ett innovativt sätt överfört en etablerad teknik till en helt ny tillämpning med stor samhällsnytta och affärspotential. På bara två och ett halvt år har teknikens användning inom ett nytt segment fått ett erkännande, och en stor marknad finns nu att exploatera. Det som framför allt imponerar hos Årets Nyföretagare är handlingskraften och förmågan att tillsammans med några kompanjoner se ett behov och finna en produktlösning genom att utnyttja en befintlig teknik. Att man på kort tid och under lönsamhet dessutom lyckats introducera det på marknaden visar på goda förutsättningar för en lysande framtid.

FÖRETAGET HAR IDAG sju anställda och en

ambition att växa. Företaget är från start ett kompanjonskap med tre delägare, men där Årets Nyföretagare är VD. Med sitt brinnande intresse utgör han den främste entreprenören. TILL ÅRETS NYFÖRETAGARE HAR UTSETTS

Lars Strahl med företaget Kanaltätning i Göteborg AB Styrelsen för NyföretagarCentrum Härryda önskar Lars Strahl och företaget fortsatt framgång.

NYFÖRETAGARCENTRUM HÄRRYDA MONICA CRUSNER Ordförande

GUNNAR HÄGGSTRÖM Verksamhetsledare

Lars Strahl


FRÅGA OSS OM CYKEL EXTREME EMU 12’ -14

SJÖSALA SESSAN 16’ -15

SJÖSALA CASPIAN 20’ -15

895:-

1695:-

1995:-

Barncykel för de minsta. Stödhjul ingår. Ord pris 1099:-

Barncykel 16 tum med pakethållare och korg. Fotbroms. (4-7 år)

PEAK WOMBAT 24’ –14

PEAK BUFFALO 24’ –15

2995:-

3295:-

Flickcykel 24 tum med 3 vxl, fotbroms, lås, belysning. Ord pris 3445:-

Barncykel 20 tum med pakethållare och stöd. Fotbroms. (6-9 år)

3995:-

Juniorcykel, DIRT-MTB med 21 växlar och skivbromsar. Blå eller orange. (8-12 år.) Ord pris 4695:-

3995:-

CRESCENT ÅKULLA+ 28’ –15 CRESCENT PICO 28’ –15 Populär hybridcykel med 24 vxl, låsbar dämpare, hydraliska skivbromsar. För pendling och vardag. Starren i herr. Ord pris 7095:-.

6495:-

28’ hybrid/sportcykel för träning/ pendling. Shimano Claris 16 vxl, hydraliska skivbromsar. Ord pris 8495:-

6495:-

SJÖSALA MARIEDAL 28’ –15 MONARK SOFIA 28’ –15 28" Klassisk damcykel med 3 vxl Shimano Nexus. Prisvärd damcykel med god komfort. Lås, korg och led belysning ingår. Svart eller vit.

3495:-

CYKLAR VÅREN –15

2295:-

2295:-

MONARK LILLKARIN 24’ –15

3395:-

3995:-

DIRT-MTB med 24 växlar. Mekaniska skivbromsar. Ord. pris 5195:-

4995:-

CRESCENT NJORD MTB –15

SCOTT ASPECT 740 27.5’ –15

5495:-

6995:-

MTB cykel 27.5 eller 29 tum med Shimano Deore 27 vxl. Hydraliska skivbromsar. Ord. pris 6495:-

6995:-

8995:-

Populär hybridcykel för träning/ pendling. Shimano Tiagra 27 vxl. Hydraliska skivbromsar. Även dam. Ord. pris 9995:-.

SKEPPSHULT SMILE 28’ –15 MONARK ELCYKEL 28’ –15

5495:-

CRESCENT RAN 24’ -15

4495:-

NISHIKI PRO SLD 28’ –15

Mångsidig cityhybrid med Shimano Alivio 24 vxl och hydraliska skivbromsar. Även herr. Ord. pris 7695:-

Juniorcykel med 3 vxl Shimano Nexus. Fotbroms. Stötdämpare, skärmar. (6-9år). Ord pris 2795:-

Flickcykel 24 tum med 3 vxl, fotbroms, Flickcykel 24 tum med 3 vxl, fotlås, belysning. (8-12 år). Ord pris 4695:- broms, lås, belysning. (8-12 år) Ord. pris 5295:-

NISHIKI 401 28’ -15

28" Klassisk damcykel med 3 vxl 28 tum damcykel med 3 vxl ShiShimano Nexus. Aluminiumram. mano Nexus. Lås, korg och belysLås, korg och led belysning ingår. ning ingår. Ord pris 6095:Svart eller vit. Ord pris 6295:-

4495:-

PEAK LAMPONA 20’ –14

Juniorcykel med 3 vxl Shimano Nexus. Fotbroms. Pakethållare, korg. (6-9år). Ord pris 2795:-

CRESCENT NARRE 20’ –15

Juniorcykel 24 tum med 21 växlar. Juniorcykel 20 tum med 3 vxl, Handbromsar fram/bak. (8-12 år). fotbroms, stöd. Ord pris 3995:Ord pris 3795:-

SCOTT VOLTAGE 24’ JR –15 CRESCENT TEAM 24’ JR –15 SCOTT VOLTAGE 26’ -15 Juniorcykel, DIRT-MTB med 18 växlar. Tuffare och sportigare vardagscykel som passar 8-12 år.

PEAK KOOKABURRA 20’ –14

27.5" MTB med 27 vxl Shimano Alivio. Hydraliska skivbromsar. För dig som vill prova på att cykla i skogen.

BIANCI IMPULSO 105 –15

Bianci racer med Shimanoväxel 105. 22 vxl. Finns i herr och dam ram. Ord pris 12995:-

10995:-

ECORIDE AMBASSADOR

28" Klassisk damcykel med elmotor ELCYKEL 26’ eller 28’ –15 och 3 vxl Shimano Nexus. Prisvärd Elcykel. 3 vxl eller 8 vxl Shimano Nexus. 36 volt/10 AH elsystem. Anoch smidig elcykel. Med 9Ah. passad för Norden. Korg, lås, pakethållare. 3vxl 12995:- / 8 vxl 14495:-

11995:-

ELCYKLAR VÅREN –15

Vi plockar nu fram vårens cyklar. Balanscyklar, barn, junior, MTB, hybrider, landsväg, damcyklar och elcyklar från Crescent, Bianci, Monark, Nishiki, Scott, Sjösala, Peak, Ecoride och Skeppshult.

I år har vi valt att sälja elcyklar från Crescent, Monark, Scott och Ecoride. Framhjulsdrivna med 3, 7 eller 8 växlar. Drivning i vevparti med Boschmotor hos Scott och Cresent. Bra kvalitet och efterservice.

VÄLKOMNA IN FÖR ATT TITTA OCH PROVCYKLA.

DEMOCYKLAR SOM NI FÅR PROVCYKLA

12995:-/14495:CYKELVERKSTAD

Passa på att lämna in cykeln för vårservice nu. Reparationer och service på de flesta märken. Standardservice

299:399:-

NAVVÄXEL KASSETT

CYKELVERKSTAD - CYKELSERVICE - CYKELHJÄLMAR - CYKELTILLBEHÖR TEL 031-88 44 00 • VARD 10-18, LÖRD 10-14 Begränsat antal. Reservation för slutförsäljning. Priser gäller till 11 april.


10

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA MARS 2015

AKTUELLT

Trygghet, kunskap och ett ENORMT ENGAGEMANG

FOTO: MALIN HOLMBERG

Mäklarbyrån HusmanHagberg, Härryda kommuns kontor i Landvetter har varit öppet i lite mindre än ett år och har blivit en lyckad satsning. Det menar franchisetagaren, tillika fastighetsmäklaren Lenita Lepistö som Lokalpressen Härryda träffar på plats i Landvetter. Kontoret öppnade i augusti 2014 och Lenita Lepistö är en av tre mäklare som arbetar på kontoret. Hon trivs mycket bra i Härryda kommun och att kontoret ligger just i Landvetter är ingen slump. – Vi har valt att vara här eftersom det rent strategiskt är ett bra utgångsläge, det är nära till Hindås, Rävlanda, Hällingsjö och Mölnlycke, säger Lenita.

och många spekulanter. Jag blir dagligen kontaktad av spekulanter som söker nytt boende i vår kommun, säger Lenita. Men fastighetsmarkanden kan som

bekant svänga snabbt och Lenita vågar inte sia om framtiden, men hon menar ändå att det finns saker som kan förändra marknanden, såsom bolånetak och amorteringskrav. – Om det skulle bli amorteringskrav är det klart att det kan påverka marknanden eftersom färre då skulle ha råd att köpa, det kräver att man planerat för en sådan utgift, säger Lenita. Lenita menar att känslan i en affär är viktig och därför ligger fokus i deras arbete mycket på att erbjuda smidiga för-

medlingar mellan köpare och säljare. Det som är viktigt för oss är trygghet, kunskap och ett enormt engagemang. Det är därför jag valt att arbeta här, säger Lenita. Lenita trivs med att arbeta på hemmaplan, hon har bott och arbetat i området i 20 år. – Jag kommer från Rävlanda så jag känner till området väl, det är alltid en fördel.

MALIN HOLMBERG

» Jag blir dagligen kontaktad av spekulanter som söker nytt boende i vår kommun. « Sedan årskiftet har HusmanHagberg även ett kontor i Mölndal. Lenita arbetar parallelt i de bägge områdena och kontoren samarbetar regelbundet med varandra, så väl som med alla andra kontor i Göteborgsområdet. Just nu är marknaden väldigt het, i alla fall för den som ska sälja. – Just nu finns få fastigheter till salu

Lenita Lepistö, fastighetemäklare och franchisetagare på HusmanHagberg.

FOTO: MALIN HOLMBERG


Beställningsvara – välj tyg

CHOICE 3sits 212x92cm. 6795kr (7550 kr). Choice är en byggbar soffserie som du kombinerar ihop efter eget behov och smak.

Alltid minst 40 olika soff- & fåtöljmodeller på lager!

CHOICE 2 sits 144x92cm 5295kr (5970kr). Priserna gäller i valfritt tyg i pgr F.

Ny soffa? Kom till oss! • Köp soffa nu – betala efter midsommar! 0% ränta - 0kr avgift. • Hämta lagersoffa direkt – eller beställ i din egen design. Erbjudande gäller tom 14/4 eller så långt lagret räcker.

På lager just nu!

LEXUZ

12995 kr (14995 kr)

LEXUZ

12995 kr (16680 kr)

308x187cm Stor Lyxig soffa med dunstoppning.

DUBAI 3-sits 6995 kr (7995 kr) Finns även som 2-sits soffa 4995 kr (ord. pris 5995 kr) och Fåtölj 3495 kr (3995 kr) PÅ LAGER JUST NU!

Gratis lånesläp vid köp av möbler!

Bangårdsvägen 37 – Kållered 031-7304100 www.blooms.se Må-fre 11-19, Lö 10-16, sö 11-16

303x236cm En stor mjuk soffa med dun/polyeter stoppning i plymåerna. PÅ LAGER JUST NU!

FLASH CLUBFÅTÖLJER 1595kr (1995 kr) PÅ LAGER JUST NU!

ASTON FÅTÖLJ inkl. fotpall 2995kr (3995 kr) Svart eller beige tyg med ekben. Nackkudde ingår. PÅ LAGER JUST NU!


12

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA MARS 2015

AKTUELLT

Olle Went och Anders Pettersson på Mölnlycke Cykel och Sport.

FOTO: MALIN HOLMBERG

Vårrusta cykeln; här är tipsen ”Släpp fångare loss det är vår”. En del har redan dragit fram sina cyklar i vårsolen för årets första tur. Men hur många har kommit ihåg att cykeln stått still under vintern och behöver ses över? Vad behöver en egentligen göra? Lokalpressen Härryda har träffat Olle Went och Anders Petterson på Mölnlycke Cykel och Sport. De kan allt om vad som behöver göras med cykeln innan den är vårklar. – Nu kommer vårkänslorna och då börjar folk plocka fram cyklarna, inleder Olle Went inne i verkstaden. Ett vanligt fel folk gör enligt cykelreparatören Anders Pettersson, är att en tvättar sin cykel med högtryckstvätt. – Gör inte det! Då trycker man in all smuts i lagren som kan ta skada, säger Anders. Men det vanligaste felet är ändå att en istället inte gör någonting. En skara jag själv villigt kan sälla mig till, vilket tydligen kan vara ännu värre än högtryckstvättandet. – Man bör göra en service på cykeln en gång om året. Sedan finns det mycket man kan göra själv, smörja kedja och sådant till exempel, säger Olle. Hur mycket kan en göra själv då? Där sätter bara kunskaperna gränser menar Olle. – Det beror helt på hur mycket man kan, på en bil har man ofta ett serviceschema att följa och man besiktigar

bilen, riktigt så fungerar det inte med cyklar. Men en sak är klar; vet en inte vad en håller på med, då ska en lämna in cykeln. Att byta bromsar och göra det fel kan få förödande konsekvenser. Även om en inte måste besiktiga sin cykel är den inte ett fordon som står utanför lagen, det finns bestämmelser även kring tvåhjulingarna. Det måste till exempel finnas fungerande bromsar och en ringklocka. Vad gäller beslyning måste en ha reflexer och lampor under dygnets mörka timmar, men detta är inget krav när det är ljust ute. Det som lätt kan glömmas bort i ett hektiskt vardagsliv är att se över cyklarna i lite mindre storlekar. – Barnens cyklar glöms ofta och de cyklar i regel ofta till skolan, säger Olle. – Barn säger inte alltid till när någonting är fel.

MALIN HOLMBERG

Anders Petterson cykelreparatör tar sig en närmare titt på en punktering.

Fyra måsten: „    Kolla

så att alla delar på cykeln sitter fast, pedaler, styre, hjulen. „    Smörj kedjan och cykelns rörliga delar till exempel växelvajrar. „    Tvätta cykeln, spola av den så att smuts och salt inte torkar ut. Använd aldrig högtryckstvätt! „    Kontrollera att det är rätt lufttryck i däcken och fyll på vid behov.


DAGENS 59:LUNCH Serveras mån–fre kl 10.00–14.00. Mos eller strips, dryck och kaffe ingår.

Måndag:

KEBABTALLRIK MEAL

DAGENS DAGENS 59:LUNCH 59:LUNCH

Tisdag:

BIG MEAL Onsdag:

Serveras mån–fre Serveras mån–freklkl10.00–14.00. 10.00–14.00. Mos eller strips, dryck och kaffe ingår. Mos eller strips, dryck och kaffe ingår.

25 år i Landvetter!

SIBYLLA MEAL Allt för Påsken!

031 - 91 85 30

Måndag:

Påskbordets godaste gott hittar du hos oss. Torsdag: Lax i alla dess former. Egna supergoda sillinläggningar.

VÅRA PIZZOR BAKAS I GASUGN!

Måndag: KEBABTALLRIK MEAL

KEBABTALLRIK MEAL

KÖTTBULLE MEAL

Alltid färska skaldjur till bästa dagspris.

Fredag:

Tisdag:

Tisdag: BIG MEAL

BIG MEAL

Måndag – fredag 11.00 – 15.00 Dricka ingår!

Onsdag:

Onsdag: MEAL SIBYLLA

SIBYLLA MEAL

Välkomna!

Torsdag:

KÖTTBULLE MEAL Torsdag:

Glad Påsk önskar MAGIC CHICKEN MEAL KÖTTBULLE MEAL Vi på Österbergs Fisk Fredag:

MAGIC Fredag: CHICKEN MEAL

MAGIC CHICKEN MEAL

ÖPPET: Tisdag – torsdag 10 – 18

11 april: Thomas Edin 18 april: Staffan Lemberg PIZZA - KEBAB - PASTA - SALLAD FAMILJEPIZZA - SALLADSBURGARE SVENSK HUSMANSKOST - HAMBURGARE

Välkommen till Sibylla Landvetter Önskar Mats med personal

Fredag 10 – 19 Lördag 10 – 16 TEL. 031-91 64 25

Fullständiga rättigheter! www.romas.se

Vi har angelägna köpare till hus i Mölnlycke och Landvetter upp till 6 milj. Ny meny • Nytt koncept • Nytt recept PIZZA • KEBAB • ANGUSBURGARE • PAN PIZZA • LASAGNE • FALAFEL • SALLAD

MÅN-FRE 11.00-21.00 / LÖR-SÖN 12.00-21.00

Dagens Lunch [ LUNCH 75:] 75:-

Mindre hus i hela kommunen upp till 2,5 milj. Kunder som söker lägenhet i Mölnlycke, Landvetter & Rävlanda.

Mot uppvisande av annonsen, köp 3 hg te betala för 2 hg (det billigaste på köpet) gäller v 14

Glöm inte gott nymalet påskkaffe till helgen! Glad påsk önskar vi i skafferiet!

Pizzor & mat upp till 85:- ingår i lunchen

11-14 vardagar Serveras vardagar mellan kl. 11.00-14.00

Bröd, dricka

Byt ut till

sallad och kaffe ingår

0,5 l dryck +6:-

ÖPPET Måndag–fredag 9.00–18.00 Lördag 9.00–14.00

Skansgränd 9 Landvetter Centrum

031-91 83 21

Brattåstorget 7, Landvetter / Tel 031-91 88 30

www.landvetterpizzeria.se

Handla på hemmaplan!


14

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA MARS 2015

ENKÄTEN

Hur firar du påsk? Vad är viktigast för dig till påsken?

Lars och Carina Gustavsson, 56 och 53 år, Mölndal: – Det blir fest med familj och vänner, med god mat och dricka. – Det är definitivt påskäggen.

Susanne Rönneke, 50 år, Mölnlycke:

Amanda Mullins, Melina Lange och Sandra Hamnered, 16 år (allihopa), Mölnlycke:

– Denna påsk ska jag hälsa på min son i Holland – Nu när jag ska till Holland så blir det en hel del tulipaner! Men annars brukar jag gilla att titta på en ordentlig påska-bål, jag kommer ju från Småland.

Jasmine Jenssen, 65 år, Mölnlycke: – Påsken spenderar jag med mina barn och barnbarn! – Det viktigaste är att få umgås med varandra.

– Vi brukar fira påsken med våra familjer, farmor och farfar och kompisar och äta påskbord. – Att få träffa hela släkten!

Yassr Assadpou, 34 år, Mölnlycke: – Jag har inte min familj här i Sverige så jag brukar spendera påsken med mina vänner. – Bara att få ta det lugnt och vara med vänner och umgås.


VILLA I LANDVETTER

RYMLIG VILLA LANDVETTER Fint hus med mycket bra läge på återvändsgata. Fin utsikt över Landvetter och nejden. Välplanerat rymligt hus med många möjligheter. Två badrum & bergvärme. Stor fin insynsskyddad delvis inglasad altan. Garage och hobbyrum. Bra läge i området med närhet till all service i Landvetter. Närhet till skolor och barnomsorg samt

PARHUS LANDVETTER

idrottsanläggningar. Bra kommunikationer till GBG, Borås mm. ADRESS SOLKULLEVÄGEN 40 BOAREA CA 138 M² / 62 7 ROK TOMTYTA 822 M² PRIS 4 500 000 KR/ACC PRIS MÄKLARE MIKAEL WESTIN TELEFON 031- 88 08 20

SJÖNÄRA TOMT I LANDVETTER

BRF PARHUS I LANDVETTER Mycket fint och fräscht radhus i attraktiva Önneröd. På entréplan finns ett ljust kök med en rejäl matplats, stort vardagsrum med utgång till altanen. En bra lekplats för barnen. Bra kommunikationer med röd express. Närhet till landvetter C med affär,vårdcentral.folktandvård, frisör, bank mm.

Flera skolor och dagis att välja mellan inom promenadavstånd. ADRESS VATTENHJULSVÄGEN 16 PRIS 1 880 000 KR/EL HBJ AVGIFT 5 515 KR MÄKLARE MIKAEL WESTIN TELEFON 031- 88 08 20

HÄSTGÅRD LANDVETTER

LANDVETTER - SKÅRTORP- Sjönära tomt Fin lättbygd tomt med sjönära läge! Bra solläge med eftermiddags- och kvällssol över tomt och badplats. Får byggas med 125 kvm byggyta och 50 kvm garage/förråd. Skårtorp med dess sjönära läge och hus med stora tomter utvecklas till ett exklusivt område med närhet till både natur sjöar. Lättpendlat till Göteborg BOAREA 1 PLAN, 1/ 12 PLAN ELLER SUTERRÄNG. ADRESS BJÖRKLIDEN 3

MÄKLARE MIKAEL WESTIN 0707-53 70 38 TOMTAREA 1 360 M² FRIKÖPT. PRIS 1 800 000 KR ACCEPTPRIS.

INKOMMANDE BOSTADSRÄTT MÖLNLYCKE Tvåa första våning Skolvägen

HÄSTGÅRD LANDVETTER Hästgård med tio boxar Landvetter med betesmark i direkt anslutning till stallet och gränsande till Mölndalsån. Stort, trevligt, bostadshus med många rum. Mycket bra skyltläge vid Björrödsmotet. Fastigheten kan därför även lämpa sig för annan verksamhet.

GÅRD I HÄRRYDA

RADHUS I LANDVETTER

HÄRRYDA-VÄLHÅLLEN GÅRD MED BUTIK Välhållen gård med butik, Tacka.nu. Goda utvecklingsmöjligheter! Fårskinn, Honung, ägg och ved. Fina hagar för häst eller annan djurhållning & välhållen stor ladugård. Här finns ett rum för arbete eller bo i med badrum och tvättmaskin. Välplanerat boningshus och fin gårdsmiljö. Bra läge med busshållplats i närhet och mycket goda kommunikationer och service i Landvetter C.

BOAREA 95 M², 6 RUM AREAL: SKOG 2 HA, BETE 1 HA OCH ÖVRIGT 1 HA. MÄKLARE MIKAEL WESTIN 0707-53 70 38 KONTAKTA MÄKLAREN FÖR BOKAD VISNING. PRIS 2 880 000 KR ACCEPTPRIS. LANTBRUKET ÄR ENERGIDEKLARERAT. ENERGIKLASS D.

Per Gunnar Andersson 0766-26 90 60 Mikael Westin 0707-53 70 38 Landvetter Östra Tvärgatan 1, 031-88 08 20, landvetter@lansfast.se lansfast.se/landvetter

VÄLHÅLLET RADHUS I LANDVETTER Välhållet radhus i Landvetter med bra läge i området. Huset är i mycket bra skick och utbyggt 2006. Nytt vedumkök 2002. Uteplats och trädgård i söderläge med utsikt över lekplatsen och gården. Fräscht helklaklat badrum med badkar och duschkabin i n.v samt separat wc. Bra läge i bilfritt område med närhet till all service i Landvetter C.

ADRESS HÄRRYDAVÄGEN 21A BOAREA CA 174M² / 12 ROK MÄKLARE PER-GUNNAR ANDERSSON 0766 26 90 60 TOMTAREA 9 HA FRIKÖPT. PRIS 3 800 000 KR ACCEPTPRIS.

ADRESS NORRA STOMMEN 245 BOAREA CA 125 M² / 6 ROK ENERGIKLASS E TOMTYTA 185 M² PRIS 2 880 000 KR/EL HBJ VISNING SÖ 29/3 11:30 - 12:30, MÅ 30/3 16:30 - 17:30 MÄKLARE MIKAEL WESTIN TELEFON 031- 88 08 20 / 0707 53 70 38

Vi har angelägna köpare till hus i Mölnlycke och Landvetter upp till 6 milj. Mindre hus i hela kommunen upp till 2,5 milj. Kunder som söker lägenhet i Mölnlycke, Landvetter & Rävlanda.


16

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA MARS 2015

HUSDJUR

ÄNTLIGEN ÄR SOMMAREN PÅVÄG

men tyvärr kommer även då fästingarna som ett brev på posten!

S

om tur är så finns det många bra och fungerande fästingpreparat som är giftfria, för vem vill ha ett halsband med nervgift på sin bästa kompis? Fixodida är ett giftfritt pulver/tabletter som strös över maten, har man fler hundar så kan tabletterna vara bra så man är säker på att alla får sin dos. Till katt så är tabletterna också att föredra då katterna älskar dom. Dessutom får djuren mycket bättre päls då det även är ett kosttillskott! Man bör börja i god tid, gärna redan i mars-april så kroppen hinner bygga upp ett bra försvar. Som djurägare bör man ändå gå igenom sitt djur varje dag och skulle det finnas någon fästing så använd tex fästingplockaren "kofoten" som smidigt tar bort fästingen utan att huvudet fastnar och ger inflammation! Och så en sak som är otroligt viktigt , låt ALDRIG ditt djur dricka ur stillastående pölar eller liknande där cirkulation saknas, många djur framförallt hundar,

kan bli riktigt sjuka! Varje hundägare bör ha Attapectin eller liknande hemma, helt suveränt om hunden är lös i magen, hjälper oftast inom några timmar, ibland snabbare. Nu är det många djur som ska ut på "grönbete" tänk på att sakta introducera gräset då kaniner och hästar lätt kan få kolik, några minuter till att börja med, sen kan man öka successivt! Nu fäller djuren av vinterpälsen, så se till att ni har bra "verktyg" som kardor, ryktstenar, borstar m.m. Det finns även bra schampoo som påskyndar fällningen. Innekatter bör ha Kattgräs för att underlätta att alla hårbollar kommer ut på lättaste sätt, nu när dom har mycket päls att tvätta! Nu när planterings säsongen börjar, så vill våra underbara katter ofta göra sina behov utomhus i rabatter och sandlådor m.m. Detta kan ofta skapa osämja mellan grannar, ett bra tips är kristaller som man lägger ut i rabatten så katten

undviker detta område. Kristallerna är otroligt dryga och effektiva, dessutom ofarliga för växter! Denna gång tänkte vi köra en liten tävling Dom 5 första kunderna som kommer in i butiken och uppger hur många gånger espree plum perfect schampot skall spädas med vatten får en present med ett värde av ca 350kr. Detta var allt för denna gången men fortsätt gärna komma in med alla era frågor och ha en underbar vår.

YVETTE SCHÖNEMANN VD för Mölnlyckezoo, Vimpelnszoo Alingsås och zoohörnet i Kba

FRÅGA YVETTE OM HUSDJUR Yvette Schönemann driver Mölnlycke Djur & Ridshop och har både utbildning och erfarenhet av de flesta djurslag. Nu ger hon er läsare möjlighet att ställa de frågor ni undrar över om era fyrbenta vänner där hemma. Maila till yvette@molnlyckezoo.se.

FISK | SKALDJUR | VILT | KÖTT

I påsktider är Ni välkomna in till oss vare sig det gäller lax eller lamm. Vår lilla butik har bland annat egna sillinläggningar, ägg och potatis från Landvetter, fina lammdetaljer, gravad och rökt lax, lokalproducerad korv och allt annat till påskbordet!

Välkommen!

Måndag - Fredag 11-18 Lördag 11-15 Metodvägen 1, 435 33 Mölnlycke www.facebook.se/havochskog 0708-80 75 05


nhet e r a f r Vår e dig ger ris! rätt p

Vi bjuder på flyttstädning*! Just nu bjuder vi på flyttstädningen när du säljer din bostad genom oss på Elmgrens Fastighetsbyrå AB! Går du i säljtankar? Kontakta oss för mer information! *Sälj din bostad genom Elmgrens så tar vi hand om flyttstädningen. Gäller när du tecknar förmedlingsuppdrag senast 30 april 2015 (värde upp till ca 6000 kr vid genomförd försäljning).

MÖLNLYCKE KVARNBACKEN AVSTYCKNING?

till denna helfräscha renoverade 1 1/2-plansvilla med helmöjlighet källare, garage och carport. är lugnt och barnvänligt IDrömläge! eftertraktatVälkommen och barnvänligt område ligger denna fastighet om 2.598 kvm med till avstyckning. EnligtVillan detaljplanen är minsta belägen i Pixbo och Övrig gränsar till en härlig damm med ett tidigt rikt fågelliv. finner lugnet och den ro som behövs i vårt stressade liv! tomtstorlek 700 kvm. byggnation i området är från 90-tal. Här Idag finnsdu äldre bostadsbyggnad om 148 kvm. Närhet till kommunikationer, 10 rum och kökGrönområde samt gott ominpå förvaringsutrymmen. förskola, skola. knuten och gångavstånd till badsjö.

Unna dig en erfaren kvinnlig mäklare! Vår framgång under snart 30 år grundas på en väldokumenterad arbetsmetod samt ett stort personligt engagemang, mångårig kunskap och erfarenhet. Vi tar hand om hela försäljningen och följer dig från start till mål ! Välkommen Du också att bli en nöjd kund!

031-88 58 58

Yvonne Elmgren 0708-75 65 20 yvonne@elmgrensfastighetsbyra.se

Ingela Gadolin 0733-67 65 50 ingela@elmgrensfastighetsbyra.se

www.elmgrensfastighetsbyra.se Biblioteksgatan 16B | 435 30 Mölnlycke


18

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA MARS 2015

HÄLSA

Helene Kronberg, leg. sjukgymnast på Active Landvetter.

FOTO: MALIN HOLMBERG

Träna på äldre dar; minska risken för fallskador Bibehåll styrkan och balansen som äldre; det kan minska risken för olyckor i hemmet. Det menar Helene Kronberg, leg. sjukgymnast på Active Landvetter. - Vi arbetar med fallprevention, säger Helene. När en blir äldre försämras balansen, musklerna försvagas, en får ofta sämre syn och skelettet blir skörare. Därtill äter många mediciner i större utsträckning och mediciner har ofta biverkningar som till exempel yrsel. Det räcker att en behöver gå upp på toaletten på natten, blir lite yr, faller illa och bryter ett ben. Benet läker inte lika snabbt längre och stillasittandet under läkningsperioden bidrar till ännu sämre muskelstyrka. En kanske inte orkar återhämta sig från skadan som en skulle gjort i yngre ålder. En ond spiral som fått många äldre att bli ännu äldre i förtid. Men med träning menar Helene Kronberg, leg. sjukgymnast på Active Landvetter att en kan undvika många av de här olyckorna. – Den största fördelen med regelbunden träning för äldre är att de bygger styrka, säger Helene när vi inleder vårt samtal under en solig fredagseftermiddag i mars. Helene vet mycket om vikten av att träna speciellt när en börjar bli lite äldre. – Många blir mer inaktiva efter pen-

sionen, man slutar arbeta och blir mer stillasittande än tidigare, säger Helene. Särskilt anpassad träning kan påverka mycket till det positiva. – Den träning jag rekommenderar till äldre är ofta inriktad på balans och styrketräning. Detta i kombination med att man ser över sitt hem kan minska riskerna för skador, säger Helene. På Active Landvetter arbetar arbetsterapeuter tillsammans med sjukgymnaster för att kunna ge en ordentlig översikt över vardagen för personer som nått pensionsålder. De erbjuder inte bara optimerade träningsmöjligheter utan också möjligheten att få en översikt av hemmet för att minimera olycksrisken. – Våra arbetsterapeuter gör hembesök. Det kan handla om att se om det behövs ett handtag eller en sittbräda till badkaret, om det inte finns onödiga sladdar man kan snubbla över. Eller en sådan enkel sak som att det behövs starkare lampor för att synen blivit sämre. Sådant man kanske inte tänker på själv. Vi arbetar med fallprevention helt enkelt, förklarar Helene.

Träningen i sig skiljer sig inte markant från den träning som rekommenderas yngre människor, men det finns några smärre skillnader. Till exempel undviker Helene att lägga in hopp i träning med äldre. – På grund av svagare muskulatur undviker jag löpning på löpband och hopp. Annars är det ungefär samma, fast med mer koncentration på balans. Vattenträning är också någonting som Helene varmt rekommenderar. – Det är väldigt bra för både styrka och balans. I vattnet väger vi bara tio procent av vår kroppsvikt och därför blir rörelserna lättare att utföra, säger Helene. I vattnet blir även balansträningen mer effektiv, det beror på att vattnet reflekterar ljus och rör på sig vilket gör det svårare att hålla balansen samtidigt som det är lättare att parera ett snedsteg i vattnet än det är på land. Vattenträning är ett bra alternativ inte bara för äldre utan också för de som lider av artros, vilket kan vara en mycket smärtsam sjukdom. Artros innebär att brosket i lederna minskar och så småningom kan brytas ner helt. Brosket fungerar som en stötdämpare mellan skelettdelarna och när det bryts ner kan det leda till smärta och värk. Men genom att träna upp musklerna runt den skadade delen i vatten kan smärtan avta.

– När musklerna blir starkare minskar smärtan och personen kan träna utan att ha ont även på land, säger Helene. Helene berättar slutligen att det på Active finns äldre mellan 65 – 80 år som tränar och trivs med det. – De som tränar här är medvetna och de märker tydligt av fördelarna med träningen, säger Helene.

MALIN HOLMBERG

Träning i vardagen. Tre tips från Helene: „    Köp

en gungstol. Det är en jättebra balansövning. Ögat måste anpassa sig efter stolens rörelse och det förbättrar balansen utan att en tänker på det.

„    Res dig ur en stol utan att hålla i armstöden, passa på att gör det flera gånger, det förbättrar styrkan i låren och skinkorna. „    Gå

i trappor. De flesta av oss har fått tipset förut. Men det inte utan anledning. Välj att gå i trappor om du kan. Se det som din vardagsmotion.


19

Nordea Bank AB (publ)

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA MARS 2015

Kontakta oss gärna för värdehöjande tips & råd! TILL SALU

Fråga mig om sparande Då och då är det bra att se över sitt sparande. Kanske är det dags att förändra ditt pensionssparande, eller påbörja ett månadssparande så att du kan förverkliga något du drömt om länge? Kontakta mig för rådgivning så ser vi tillsammans över vilka möjligheter ett sparande hos oss kan ge dig. Vi ses! Linda Ek 031-88 77 75 linda.ek@nordea.se

VILLA MED EN STOR HÄRLIG TOMT! Charmig villa med ett härligt lugnt och fritt läge med skogen och naturen som granne. Solen från morgon till kväll. Stor naturtomt om 3313 kvm. Ladugård med loft och en verkstadsdel, vedförråd. Ett lusthus att sitta och njuta av sommarkvällarna med familj och vänner.

Boa: 78 kvm + 34 kvm Tomt: 3313 kvm Acceptpris: 1 725 000 kr Visning: 30/3 17.00- 18.00 & 1/4 kl. 17.00 – 18.00 Boka tid för visning! Lenita Lepistö 0762-309092 Lenita.lepisto@husmanhagberg.se

KOMMANDE

Gör det möjligt

Mölnlycke Lennart Kvarnströms Plats 6 0771-22 44 88 nordea.se

ENPLANSVILLA MED DUBBEL-GARAGE! Charmig 1-plansvilla med bra öppen planlösning. Stor härlig tomt och fristående dubbelgarage. På tomten finns även en mindre stuga med altan för härliga sommarkvällar med en underbar utsikt! Bra läge nära kommunikationer och Sätila centrum. Nära till bad i Lygnern.

TILL SALU

Svårt att hinna med vardagen? Vi har certifierade maskinförare som bl a fixar snöröjningen. Veteranpoolen hjälper dig även att städa, snickra & reparera, måla om, passa barnen och mycket mer. Vi har inga startkostnader eller bindningstider och du kan få samma resurs varje gång. Välkommen till Veteranpoolen Göteborg Östra! Ring 031-21 77 30 www.veteranpoolen.se

Privat

Företag

Kontorsansvarig Ellinor Elg Rydén, Östra Göteborg

Är du pensionär och vill jobba på egna villkor? Ring oss idag.

Boa: 120 kvm + 32 kvm Tomt : 2931 kvm Acceptpris: 2 300 000 kr Kontakta ansvarig mäklare för visning! Sandra Maslovar 0762-308624 Sandra.maslovar@husmanhagberg.se

TILL SALU

TOPPRENOVERAD 2:A MED BALKONG!

FRÄSCH OCH CHARMIG 2:A!

Välkomna till denna totalrenoverade lägenhet högst upp i huset! Här bor du med närhet till mataffär, grönskande promenader och bra kommunikationer till både Mölndals centrum och Göteborg.

Välkomna till en nyrenoverad lägenhet i Brf Harald Stake i Mölndal. En 2:a fördelat på 51kvm på andra våning. Nytt fräscht och stilrent kök, nya golv, nya ytskikt. Helkaklat badrum från 2004. Lägenheten är vänd in mot innergården vilket gör att man inte störs av trafiken på Mölndalsvägen.

Boa: 61 kvm Avgift: 3 689kr inkl. värme, vatten & kabel-TV. Acceptpris: 1 550 000 kr Visning 29/3 kl. 12.00-13.00 & 30/3 17.00- 18.00 Boka tid för visning! Ansvarig mäklare Sandra Maslovar 0762-308624 Sandra.maslovar@husmanhagberg.se

Boa: 51 kvm Avgift: 3 387 kr inkl. värme, vatten & kabel- TV. Acceptpris: 1 595 000 kr Kontakta ansvarig mäklare för visning! Lenita Lepistö 0762-309092 Lenita.lepisto@husmanhagberg.se

Funderar ni på att sälja i vår? Välkomna att boka tid för en kostnadsfri rådgivning!


20

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA MARS 2015

HÄLSA

Träna Crossfit på gymmet C

rossfit -ett ämne som på mångas läppar. Man använder träningsterminologi och pratar om pullups (räckhävning), muscel- ups (dra sig upp ), dips, man analyserar och diskuterar dagens wod (dagens träning). Och för den oinvigde så handlar detta egentligen om vanlig styrketräning i kombination med högintensiv träning. Det man syftar på är träning på speciella anläggningar som kallar sig Crossfit. Att träna funktionellt handlar om att träna allsidigt med syfte att bli stark och uthållig i sina svaga länkar. Denna typ av träning kan man träna på välutrustat gym. På gymmet finns skivstångsträningen, här finns även ofta tillgång till många olika funktionella gruppträningspass med kettlebells eller träning med sin egen kroppsvikt som motstånd. Och här finns också bredden av träning med låg till högintensiv träning. ATT TRÄNA FÖR att stärka kroppen med

syfte att få en funktionell och hållbar kropp är enligt mig förebyggande hälsovård. Och genom att kombinera rörlighet, styrka och kondition i lagom doser kan man uppnå detta. Träningen bör vara varierad med god teknik och under kontroll. Speciellt om man är otränad eller nybörjare. Att utöva högintensiv styrketräning med för svag hållningsmuskulatur kan dock orsaka långvariga skador och rehabilitering. Tyvärr har det på senare tid inom sjukgymnastiken uppenbarat sig en ny diagnos som benämns Crossfit skada. Orsakerna till skadan är ofta att deras patienter utfört övningar okontrollerat med icke tillräckligt tränad kropp på ett Crossfit pass. Att skivstångsträna med tuffa vikter kräver

uthållighet, styrka och rörlighet och framför allt bra teknik. Är man för ”het på gröten” så kan det ofta sluta illa och istället för att få en funktionell kropp får man en kropp som är ur funktion i upp till flera månader om man har otur. Att träna målinriktat och kontrollerat inför en tävling är en sak men att tävla var och varannan dag som Crossfit anläggningar ofta bjuder in till ökar riskerna markant. Man hinner inte bygga upp sin kropp eller träna upp sin teknik tillräckligt för att kunna utöva skadefri träning om man inte tillåter sig att stärka upp sina svaga länkar mellan tävlingstillfällen. På gym utövar man allsidiga träningsmoment för att uppnå en stark och uthållig kropp. Det första gymmet hittar man i antikens Grekland. På den tiden var även t ex spjutkastning och andra funktionella moment inkluderat med syfte att bli en allsidig atlet. Funktionen lever kvar på gymmen även idag. Med hjälp av de redskap man finner där så kan man stärka hela sin kropp. Man blir uthållig stark och rörlig genom att göra sina program allsidiga. CROSSFIT ÄR STYRKETRÄNING med uthål-

lighetsstyrka som extra moment. Detta kan man utöva på samtliga välutrustade gym. Ofta behöver man dock anser jag expertis i form av en PT när man skall komma igång för att lära sig teknikerna i styrketräning och kanske också hur man skall lägga upp sin träning för att uppnå bästa möjliga och funktionella kropp som man ju skall kunna ha glädje av ända fram tills att man dör. Träning är något man skall göra hela livet då vår kropp är skapt för rörelse. Inaktivitet ökar risk för skada, smärta och värk.

Dock förespråkar jag inte hets i träning mer än som ett roligt tävlingsmoment då och då men först när man är redo och har tränat för just den tävlingen. Så vill man träna allsidig skadefri träning skulle jag rekommendera framför allt för nybörjare och otränade att göra det i kontrollerade former utan hets på ett gym för att stärka sin kropp innan man ger sig in i hetsiga tävlingsmoment som kanske slutar hos en sjukgymnast och med långvarig rehabilitering.

hand om din kropp det är den enda du har. Stärk framför att skada och bygg upp framför att bryta ner. Kanske kommer Crossfit-folket att tycka att jag är orättvis mot deras livsstil i denna krönika. Men det handlar ju inte om det. Det handlar om att göra rätt sak vid rätt tid i rätt förberedd kropp. För det är tråkigt, anser jag, att vi nu har lagt till Crossfitskada som ett nytt ord i träningsterminologin, när träning enligt mig skall handla om att hålla sig frisk.

JAG ÄLSKAR TRÄNING och mitt livsprojekt

Hoppas vi syns på gymmet.

handlar om att få så många i träning som möjligt med målet att förbättra och bibehålla en väl fungerande kropp. Mitt råd till alla som är sugna på att hänga på den nya träningstrenden är att gör det under kontrollerade former och til�låt dig att växa dig stark innan du dras med i tävlingshets och träna för dig själv framför att visa för andra vad du klarar av. Det är ofta när viljan är starkare än den fysiska kroppen det går illa. Och enligt mig så finns inget värde i att visa sig på styva linan under några sekunder om det resulterar i långvarig rehabilitering, som sedan tvingar dig att starta om från ruta ett när man är frisk igen. Det är ju att slösa bort tid av sitt värdefulla liv. Tänk långsiktigt, tänk förebyggande hälsovård och skadefri träning. Och ta

ANNELI VIRENHEM Personlig tränare och beteendevetare, Active Landvetter

FRÅGA ANNELI OM HÄLSA OCH TRÄNING Anneli Wirenhem är personlig tränare och beteendevetare, och driver Active Landvetter. Här skriver hon inspirerande om hälsa och träning. Har du frågor eller funderingar som gäller träning eller kost? Maila Anneli på anneli@active-landvetter.se.

MODEVISNING Onsdagen den 1 April kl. 19.00 Vi bjuder på tilltugg och dryck.

ERBJUDANDE VECKA 14-15

Herrgårdsost XL

Efter modevisningen har ni möjlighet att handla vårens nyheter till ett attraktivt pris.

99:-/kg

Kallrökt lax (i bit)

279:-/kg

Anmälningsavgift 100kr som sedan dras av vid köp under kvällen. OSA 31/3 via: Butiken

www.ostochdeli.se 031 - 880 200

Öppningserbjudande

Klippning 300 kr (gäller nya kunder fram till 1 juni)

Beställ dig lammstek inför påsken! Beställ din catering hos oss!

Malin Jörén

Barnklippning 250 kr (upp till 7 år)

Badhusgatan 2B Tel: 031 91 95 50 Facebook: jnk Mölnlycke

Hjärtligt välkomna

Hönekullavägen 7 Tel 031880086 eller 0708284811 Sms funkar för tidsbokning


21

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA MARS 2015

AKTUELLT

Påsken och dess begrepp – var kommer de ifrån?

FAKTA

PÅSK

tända eldar (påskeldar) och ibland skjuta gevärsskott, varefter traditionen att smälla smällare vid påsk uppstått. VARFÖR ALLA ÄGG?

Påsken nalkas och med den följer påskharar, påskägg, påskkärringar och mycket mer. Men var kommer dessa traditioner och begrepp ifrån? Vi har plockat ut en del begrepp som används flitigt under påskhelgen och försökt hitta historien bakom. VARFÖR PÅSKHAREN?

Påskharen dyker för allra första gången upp i Tyskland på 1600-talet, men harar och kaniner hade då redan länge varit en symbol för fruktbarhet under hedniska vårfiranden, alltså innan kristendomens införande. Utflyttande tyskar tog sedan med sig påskharen till USA där den fick stort genomslag under 1800talet. Det tog dock lite längre tid för oss i skandinavien att acceptera den godisbärande kaninen. Gnagare kunde förstöra skörden på åkrarna och därför sågs de som skadedjur, så först under tidigt 1900-tal gjorde påskharen sitt intåg i Danmark och därefter spreds traditionen över skandinavien. VARFÖR PÅSKRISET?

TÄVLING

Påskriset fungerar idag som påskdekoration tillsammans med färgglada fjäd-

rar. Men historisk har påskriset haft en helt annan funktion. Familjer brukade under långfredagen piska varandra med riset som för att påminna sig om Jesu lidande på korset. Med tiden utvecklades traditionen till en skojfrisk lek där även barnen kunde piska sina föräldrar med riset. Under 1700-talet tog riset plats som dekoration i hemmen. VARFÖR PÅSKKÄRRINGAR?

Påskkärringen har kopplingar till 1600-talets häxprocesser då en trodde att djävulen bjöd in alla häxor till gille på Blåkulla under skärtorsdagsnatten. På skärtorsdagen därför att det var under denna natt som Judas förrådde Jesus och enligt folktron var det när frälsaren blivit dömd som alla onda makter släpptes lösa. Förr ville man värja sig mot häxorna under deras färd mot djävulens festligheter, detta gjorde man genom att

Det finns många kopplingar mellan ägg och påsk. Den första; ägg är en symbol för liv och uppståndelse vilket symboliskt sätt överensstämmer bra med påskens tema. För det andra är ägg enligt katolsk tradition förbjuden mat under fastans 40 dagar, som avslutas på påskdagen när Jesus är uppstånden.. Det tredje skälet är mer naturrelaterat, eftersom fåglar först börjar värpa på våren efter vinterns uppehåll, i kombination med äggförbudet under fastan skapade det ofta ett överskott av ägg på påskdagen och blev då självklar festmat. På grund av ägget som symbol för uppståndelse finns traditionen att en ger bort ägg som gåvor till människor och då ofta dekorerade sådana. VARFÖR PÅSKTUPPEN?

Påsktuppen är många gånger mer känd i Sverige än vad påskharen är. Förklaringen till varför vi har påsktuppen hittar vi i bibeln, bland annat i Matteusevangeliet. När Jesus förutspår att Petrus skall förneka honom tre gånger innan tuppen gal. Matteus 26: 33-34: ”Petrus svarade honom: ”Även om alla andra kommer på fall för din skull, så skall då jag aldrig komma på fall.” Men Jesus sade: ”Sannerligen, i natt innan tuppen gal skall du ha förnekat mig tre gånger.” Några verser senare går det precis så som Jesus förutsagt. Matteus 26:74 -75: ”Då svor han och bedyrade: ”Jag känner inte den mannen.” I samma ögonblick gol en tupp. Då kom Petrus ihåg vad Jesus hade sagt: ”Innan tuppen gal skall du ha förnekat mig tre gånger”, och han gick ut och grät bittert.” Detta har gjort tuppen till en symbol för vaksamhet, Jesu död och uppståndelse.

MALIN HOLMBERG KÄLLOR: HISTORIESAJTEN.SE, NORDISKAMUSEET.SE, SVENSKAKYRKAN.SE, SKANSEN.SE OCH BIBEL 2000.

Barntävling – vinn biobiljetter! Skicka in din finaste påskteckning till oss. Scanna/fota teckningen och maila till red.lokalpressen@gmail.com eller lägg den i ett kuvert och skicka till: Lokalpressen, c/o Larsson, Juvelgatan 7, 426 51 Västra Frölunda. Vi drar tre lyckliga vinnare får två biobiljetter var. Teckningarna presenteras i nästa utgivning den 26 april.

„    Vårt kristna påskfirandet har sitt

ursprung i den judiska högtiden Pesach som betyder ”passera” eller ”gå förbi”. Under högtiden Pesach äter en osyrat bröd, kallat matza. Detta till åminnelse av att hebréerna inte hann låta brödet jäsa när de skulle fly från slaveriet i Egypten. Detta förankras i gamla testamentet, Andra mosebok 12:17-18. Ni skall fira det osyrade brödets högtid, därför att det var just den dagen som jag förde era härar ut ur Egypten. I släkte efter släkte skall det vara en oföränderlig ordning att ni firar denna dag. Från kvällen den fjortonde dagen i första månaden till kvällen den tjugoförsta dagen skall ni äta osyrat bröd. „    Den kristna påsken frias till minne av

Jesu ankomst i Jerusalem, Jesu korsfästelse, död och uppståndelse. „    Söndagen innan påsk kallas

palmsöndagen, det var under denna dag Jesus red in på en åsna i Jerusalem och folket ska ha lagt palmblad på marken framför honom som en hyllning, i Matteusevangeliet 21:10 står att läsa. ”När han drog in i Jerusalem blev det stor uppståndelse i hela staden, och man frågade: "Vem är han?" Och folket svarade: "Det är profeten Jesus från Nasaret i Galileen." „    Förnamnet Pascal som är vanligt

i fransktalande länder kommer ifrån grundformen pascha, det latinska namnet för påsk. Detta namn gavs ursprungligen till pojkar som fötts under påsken. „    Inom rysk-ortodox kristen tradition

hålls en midnattsmässa på påsken. Kyrkan är från början helt nedsläckt, och när klockan slår tolv tänder prästen ett ljus varpå församlingen följer efter och alla tänder varsitt ljus. När alla ljus är tända kramar en om varandra och firar att Jesus uppstått från de döda. „    Ett vanligt förekommande element

i många katolska länder är den så kallade Via Crucis (korsets väg) eller Via Dolorosa (smärtans väg) ett sätt att rekonstruera Jesu vandring till Golgata där han korfästes och dog. Detta utförs av många katoliker världen över bland annat av påven i Rom och traditionellt sett görs det på långfredagen. KÄLLA: BIBELN 2000, WIKIPEDIA.ORG


22

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA MARS 2015

RECEPT

LAMM TILL PÅSK När våren börjar smyga sig fram får det gärna synas även på tallriken. Till påsk brukar knopparna brista och den här rätten passar perfekt oavsett om det är just påsk som firas eller att vinterkoftan åker av. På tal om kofta så är det en vanlig anledning till att inte äta lamm, men den underliga smaken kommer främst från djur som slaktas för sent. Så länge köttet slaktas i tid och är av bra kvalité och ursprung blir lammlägget mört och lent i konsistensen och fantastiskt smakrikt. Det långlagade köttet och ugnsrostade tillbehören bryts av med en fräsch kräm som påminner om kommande sommarmåltider. Av ingredienser i vårens allra finaste färger blir det en lättlagad middag att bjuda många på.

Örtfärserad Lammstek från Ost & Deli Ingredienser för 4 „    1-1,5 kg urbenad lammstek „    3 msk smör „    1 dl hackad persilja

„    2 krossade

vitlöksklyftor timjan „    ½ tsk rosmarin „    Salt och peppar „    ½ tsk

Lammlägg med rostad pumpa och fetaostkräm Ingredienser för 4 „    4 stycken lammlägg „    1 Butternut-pumpa „    1 kg potatis „    3 dl rött vin „    1 morot

„    1 gul

lök

„    3 vitlöksklyftor „    3 dl

creme fraiche färsk koriander „    100 g fetaost „    Olivolja, smör, lagerblad, salt och peppar „    1 kruka

Gör såhär: 1. Sätt ugnen på 150°C. 2. Bryn det rumstempererade köttet i en stekpanna med olja och smör, två minuter på varje sida. Salta och peppra väl. Lägg sedan i en ugnssäker form. 3. Hacka moroten, löken och vitlöksklyftorna grovt. Lägg i mer smör i samma panna och stek de hackade grönsakerna tills de fått lite färg. Slå på vinet och låt koka i 5-10 minuter. Krydda med salt, peppar och lagerblad. Häll allt i den ugnssäkra formen tillsammans med köttet och täck med aluminiumfolie. Sätt in i ugnen i två timmar.

4. Hacka pumpa och potatis i grova bitar och blanda med olivolja och salt. Sätt in i ugnen på en plåt en timme innan köttet är klart. Blanda smulad fetaost, hackad koriander och crème fraiche. Krydda med mycket svartpeppar. 5. När köttet är klart, sila av alla grönsaker och all vätska från formen. Släng grönsakerna och koka upp vätskan i några minuter för en rödvinssky. 6. Servera köttet med rödvinssky, fetaostkräm och de ugnsrostade grönsakerna.

Gör såhär: Blanda ihop persilja, vitlök, örter och smör. Salta och peppra. Fyll steken med örtsmöret. Lägg steken i en ugnssäker form. Klicka på lite extra smör över steken. Sätt i termometer i mitten av steken. Tillaga steken mitt i ugnen i ca 190 grader. När termometern visar 70 grader

är köttet rosastekt. För mer genomstekt 72-75 grader. Ta ut steken och linda in i folie. Använd spaden i den ugnssäkra formen till grund till sås eller sky. Servera med en god hemgjord potatisgratäng, rödvinssås och en god chutney.

Lycka till och Glad Påsk! / Lotta Olsson, Hav & Skog

/ Lasse, Ost & Deli


23

LOK ALPRESSEN HÄRRYDA MARS 2015 RECEPT

Bilsemester med Som läsare av Lokalpressen Härryda får du dessa speciella läsarerbjudanden. Uppge reskoden ”HARRYDA” vid beställning – så får du automatiskt rabattpriset.

I samarbete

år Gratis barnklubb 3-12 Vardagar 9.00 -17.0 0.

med

Hotel Sonnenhof

Gravad röding Den här gången tänkte jag mig att vi tar den klassiska gravningen men gör den på röding istället. Det ger en mildare fisksmak där "gravningen" blir mer framträdande. Den passar lika bra på påskbordet som till en härlig förrätt. Det går jättebra att byta ut konjaken mot whisky, akvavit eller gin. Detta beroende på vilken smak som önskas på Rödingen.

„    2 Rödingfiléer

Himmelriket i Sydtyskland 6 dagar i Bayerischer Wald

Best Western Hotel Sonnenhof ★★★★ Vill du komma bort från vardagen, bli bortskämd över alla gränser, men utan att köra för långt under din semester, är det 4-stjärniga Hotel Sonnenhof redo att ge dig en semesterupplevelse av den mera luxiösa sorten! Turen hit är bara den ena upplevelsen – och adressen till hotellet är i all sin enkelhet: Himmelreich. Hotellet ligger högt över staden Lam med sitt vackra kyrktorn och alldeles vid naturparken Bayerischer Wald och gränsen till Tjeckien. Området är som ett stort buffébord med enastående naturupplevelser, historiska medeltidsstäder, ”grüss got” och ”gemütlichkeit”! 1 barn 0-2 år gratis 2 barn 3-15 ½ priset

Ankomst: Söndagar i perioden 29/3-6/12 2015.

Konjaksgravad Röding Ingredienser

Hotel Sonnenhof

Kuravgift 0,70 EUR/barn (6-15 år)1,80 EUR/vuxen.

Pris per person i dubbelrum

3.099:-

Pris utan reskod 3.399:Pristillägg 28/6-6/8: 200:-

• 5 övernattningar • 5 x champagnebrunch • 4 x 4-rätters middag/buffé • 1 x festmiddag • Kaffe m. kaka vid ankomst • 50 % rabatt på greenfee • Fri tillgång till tennis, badminton, minigolf & biljard

„    Svartpeppar

med skinn

„    3 msk

„    10

Rosépepparkorn dill „    1 msk konjak „    1 bunt

Socker „    1 msk Salt

Gör såhär: 1. Börja med att blanda socker, salt och några varv på pepparkvarnen, krossa rosépepparen och blanda i. Hacka dillen. 2. Gnid först in Rödingfiléerna med hälften av konjaken. Gnid sedan in kryddblandningen på köttsidan av filéerna. 3. Lägg på den hackade dillen och droppa över den resterande konjaken, tryck

lätt på dillen med handen. 4. Lägg filéerna i en form som täckes med gladpack, låt stå framme tills det börjar laka ur vätska, då är det dags att ställa in den i kylen. 5. Rödingen är färdiggravad efter ett dygn. 6. Ta fram och njut. Rödingen serveras med fördel i tunna skivor.

Historiskt hotell i Lund 3 dagar i Skåne

Extranatt m. fruko

stbuffé 449:-

Pris per person i dubbelrum

1.399:-

Pris utan reskod 1.549:-

R SOMMARSEMESTE 9: 79 1. r tte nä 3

Grand Hotel Lund

Grand Hotel Lund ★★★★ Hotellet ligger mitt i centrum av Lund och från dess charmiga och eleganta byggnad från 1800-talet har du utsikt över det vackra parklandskapet med Lundagård, Stadsparken och Botaniska Trädgården.

• 2 övernattningar • 2 x frukostbuffé • 1 x 2-rätters middag m. kaffe • Fri Wi-Fi Ankomst: Fredagar t.o.m. 19/6 och valfri påsk 2-4/4, Kristi Himmelsfärd 14-15/5 och pingst 22-23/5 2015. Endast slutstädning.

Upplev Strasbourg 6 dagar i Frankrike

Pris per person i dubbelrum

2.349:-

2 nätter 749:3 nätter 1.349:-

Vi har bakelserna till påsk!

Växthusvägen 6 (Bråta Företagspark) • Öppet tis-fre 7-18, lör 9 –14 • www.ekobak.se

Kyriad Hotel Strasbourg Nord HHH

Pris utan reskod 2.649:-

• 5 övernattningar • 5 frukostbuffé • 2 x 3-rätters middag • 1 x entré till destilleri inkl. likör-/brännvinsprovning • 1 x vinprovning • Fri Wi-Fi 2 barn 1-12 år ½ priset

Kyriad Hotel Strasbourg Nord ★★★ Här bor du mitt i Europapolitikens högsäte. Se t.ex. den gamla stadsdelen Petite France (6 km), butikboulevari angränsande rum derna samt utforska vinvägen med start i Marlenheim Ankomst: Turistskatt EUR 1,10 per person och dygn. Valfri i perioden 1/4-27/10 2015. (23 km). Enkelrum och avbeställningsskydd kan köpas till. Expeditionsavgift 89:- tillkommer. Barnrabatt vid 2 betalande vuxna.

BESTÄLL NU PÅ

Teknisk arrangör:

www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84 Kom ihåg reskoden: HARRYDA

Öppet vardagar kl. 8.00-17.00


FYRA HETA ERBJUDANDEN

KOMBINERA HELT FRITT! Gäller t.o.m. 2015-04-26

1. 2. 3. 4.

500 KR RABATT PÅ I’VISION, VÅRT BÄSTA PROGRESSIVA GLAS 50 % RABATT PÅ UTVALDA MÄRKESBÅGAR, VI BEHÖVER PLATS FÖR NYHETERNA GRATIS SYNUNDERSÖKNING (SE KUPONG NEDAN) ANDRA PARET HALVA PRISET. (GÄLLER FRÅN SAMMA RECEPT)

KOM IN, SÅ BERÄTTAR VI MER!

NYA MÄRKEN:

EXEMPEL 10 MÅNADERS DELBETALNING:

MÖLNLYCKE Allén 4 Tel: 031-50 88 95 BACKAPLAN Backa 2 (Coophuset) Tel: 031-23 98 88 KUNGSBACKA Borgmästareg. 8 Tel: 0300-56 32 80 KÅLLERED K-Gallerian Tel: 031-795 22 30 LERUM Brobacken 3 Tel: 0302-138 83

Boka en tid redan idag!

OLSKROKEN Redbergsvägen 17 Tel: 031-19 84 70 SISJÖN Stora Åvägen 18 Tel: 031-68 25 88

För öppettider, se: www.optikkallaren.se

I glasögonköpet ingår 1 års allrisk och 2 års fabrikationsgaranti.

0 kr i uppläggningsavgift, 0 kr i aviavgift, 0 kr i ränta. Effektiv ränta vid 10 000 kr är 0%

Gratis synundersökning Utförs av optiker som är legitimerade av Socialstyrelsen

Värde 395 kr

Värdechecken gäller för synundersökning. Inget köptvång. Gäller ej för linskontroll. Intyg, recept etc. debiteras. Gäller t.o.m. 2015-04-26.

Synundersökning bokar du enkelt på www.optikkallaren.se

Profile for Lokalpressen

Lokalpressen härryda nr 3 2015  

Lokalpressen härryda nr 3 2015  

Advertisement