Page 1

tidningen lokalguiden | pris 62 kr tidningen lokalguiden | pris 62 kr

Skånes största

LOKALBANK 100-tals lediga lokaler

LOKALGUIDEN tema: lager & Logistik

sveriges största fastighetstidning

för lokalsökande och flyttande företag

Framtidens lösningar och lägen

Tips när du ska skriva kontrakt KONFERENS

| nr 7 augusti 2011 skåne | nr skåne 7 augusti 2011 | Årgång 4 | Årgång 16

med äkta skånskt gemyt

nordöstra lund växer på höjden och bredden

marie stark på ergona.

sitt rätt - om ergonomi på jobbet.

mikael halling på brinova.

om sveriges tre bästa logistiklägen.


'2&.6,'(6(

Varför nöja sig med mindre? Du som vill värna om vår värld och samtidigt ha den på bekvämt avstånd. Ta chansen att utveckla dina affärer i Malmös mest moderna och miljövänliga kontorsbyggnader, ett stenkast från Citytunneln, Kastrup och kontinenten. Perfekt för internationella affärer, pendlare och gästande besökare. På Universitetsholmen utvecklar Skanska flera moderna gröna kontorsfastigheter. Till exempel Gäddan, Tyfonen, Bassängkajen och KKH – Malmö Kongress, Konsert och Hotell. I närheten finner du innovationsstarka medie- och forskningsföretag som Malmö högskola och Sveriges Television. Välkommen till Malmös nya kreativa affärscentrum – Varför nöja sig med mindre?

Kontakta Andreas Lundberg: andreas.lundberg@skanska.se +46 10 448 32 69


Citys bästa kontorsplatser finns på Emporia! I Hyllie växer Malmös nya och mest spännande stadskärna fram. Här kommer Emporia, Skandinaviens främsta köpcentrum, och Malmös bästa kontorsplatser att finnas. Bättre kan det inte bli med utsikten över sundet, stadens puls och kontinenten runt knuten. Var med från början och ta ditt företag in i framtiden! Hör av dig idag och flytta in i oktober 2012.

Läs mer om Malmös nya stadskärna på hyllie.com


Nya möjligheter i gamla kvarter. Vi tar ett helhetsgrepp och rustar upp hela Caroli samtidigt som vi öppnar oss mot Gamla Stan. Några av de kringliggande gatorna byggs om till mysiga gågator och torg för att skapa lite mer kvarterskänsla. Och den gamla kyrkan renoveras så att den kan komma till nytta igen. Inte minst kyrkoplanen utanför, som vi bygger om till en behaglig oas med nya restauranger och mysiga uteserveringar. Bland annat flyttar den omåttligt populära italienaren Vapiano in, med sin första restaurang utanför Stockholm. Vi bygger dessutom om lokalerna ordentligt. ICA Malmborgs rustas upp och blir ännu bättre – och alldeles intill skapar vi en stor gemensam yta med saluhallskänsla där vi ska kunna rymma flera mindre serveringar med en rad olika inriktningar. Just nu är vi på jakt efter stans bästa entreprenörer inom en rad olika områden, t.ex. sushi, fisk, chark & delikatess, surdegsbageri och glass. Självklart är vi intresserade av andra inriktningar och verksamheter med hög ambition och god kvalitet – inom till exempel mode och livsstil. Vill du och din verksamhet flytta in på Kv. Caroli? Ta kontakt med Robert Strandberg/RED, Centrumutveckling, på tel: 0705-94 96 24 så bokar vi tid för en förutsättningslös diskussion.


Erica Suraiya Redaktör Som blivit med odlingslott. Härliga 67 kvm att påta på. Låter kanske mycket men jag vet inte hur jag ska få plats med allt jag vill... trädgårdsland, blomsterrabatter, hallonhäck, rabarber, sandlåda och rutschkana till dottern, trädgårdsmöbler, grill mm...

hur länge varar nu?

8

Pernilla Krantz Redaktör Som vill uppmana alla att använda cykelhjälm! Vad är bäst - en hjälmfrisyr eller en spräckt skalle? Släpp fåfängan och var ett smart föredöme... God cykeltur!

Ledare

Många är vi nog som har övat lite extra på att vara i nuet i sommar, att njuta här och nu och inte se varken framåt eller bakåt. Men de flesta inser nog att det inte är så lätt... Framför allt inte när det gäller det svenska sommarvädret. Tror att en stor andel av oss har kollat in alla dessa väderappar på telefonen och sidor på nätet, flera gånger om dagen. Uttrycket carpe diem är för övrigt förlegat, det vet ni, va? Nu ska man prata om mindfulness... Från latin till engelska, men många förstår nog fortfarande inte så bra hur man gör. Inte ens på svenska... Så det är bara att öva vidare, för visst tror vi på det här med att leva i nuet, att fånga ögonblicken. Minst lika många tycker nog i och för sig att det är lika gott att få se fram emot en resa, en träff med kompisar man inte sett på länge, en middag med nära

och kära, en släktträff, en dag på stranden eller nåt helt annat. Fast tiden går kanske ännu fortare då? De flesta av oss har nog ingen aning om vart semesterveckorna tog vägen. Som vanligt... Så nu (!) är det alltså återigen dags för oss att författa en ledare efter ännu en sommarledighet. Solen skiner, tempen är uppe på 25 grader... Undrar om vädret håller sig till helgen? Måste kolla! Hoppas att ni alla har haft en skön sommar och ledighet och att ni är taggade inför kommande uppgifter. Vi har förresten passat på att klä vår framsida av tidningen i en lite omsydd kostym, hoppas ni gillar det... Och så har vi begravt oss lite extra i ett lager- och logistiktema.

Erica Suraiya

Pernilla Krantz

Framsidan MAX IV i Lund Bild: Sn Ø hetta och Fojab Arkitekter

Tryck V-TAB Vimmerby Tidningen Lokalguiden trycks på ett Svanengodkänt tryckeri

Utges av Lokalguiden Sverige AB Besöksadress Torsgatan 5 Ansvarig utgivare Tom Vikström Redaktion Håkan Landmér, Daniel Åberg, Niclas Åberg, Martin Forslind, Linus Björland, Fredrik Mellquist, Tommy Derngren, Alexandra Holm, Rebecca Cross, Anna Vikström, Johanna Unger, Joakim Nordström och Fredrik Martinsson

Trevlig läsning!

LOKALGUIDEN www.lokalguiden.se tel 031 788 71 00 fax 031 23 71 15 info@lokalguiden.se, annons@lokalguiden.se Lokalguiden får citeras med angivande av källa, tillstånd av ansvarig utgivare erfordras för återgivande av artiklar och illustrationer. Tidningen ansvarar ej för insänt, ej beställt material.

DU LETAR EFTER MER PERSONAL. HAR DU PLATS FÖR FLER? Nu mer än någonsin kanske det gäller att tänka tvärtom. Att göra omöjligheter till möjligheter och att se en början där andra ser ett slut. Hur som helst är det lika viktigt att du hittar en lokal som passar dig. Och att du kan påverka den efter dina behov, idéer och drömmar. Vi har över 1 000 olika lokaler i hela Malmö. På vår hemsida kan du se vilka som är lediga, och öppna för nya möjligheter, just nu.

Redaktörer Erica Suraiya och Pernilla Krantz Prenumeration Pernilla Krantz Formgivning Lokalguiden ledare

Upplaga Skåne: 8 500 ex För mer info: www.ts.se

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

www.mkbfastighet.se


www.soulcom.se

innehåll nummer 7 2011

14

10

24

43 innehåll

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

12

Notiser Branschnyheter

14

Område nordöstra Lund En spektakulär mix av verksamheter

17

ideon gateway siktar högt En rejäl vitamininjektion till Lund

20

lokalguidens expertpanel Panelen svarar på aktuella frågor

21

skånes populäraste lokaler Lokaler med flest klick på lokalguiden.se

22

sitt mitt i staden Vi visar vägen till lediga lokaler mitt i Malmö

24

tema: lager & logistik Bra lägen i tre regioner

26

effektiv lagerhållning Ordning och reda

28

Aktuella projekt Pågående lager- och logistikprojekt i Skåne

30

Spara pengar i nybyggt Spara pengar och flytta till nytt

32

Att skriva kontrakt Tips och råd inför kontraktsskrivning

35

form & inredning Fråga inredaren och skapa en ergonomisk arbetsplats

38

miljö Stärk det gröna varumärket

39

el, tele, data Videokonferenser - allt vanligare

40

checklistan För en flytt med flyt

43

fokus på konferenslokaler Månadens anläggning och konferensbanken

49

lokalbanken Hitta rätt lokal för dig

58

månadens partners Vi presenterar detta nummers annonsörer

Vi erbjuder lediga kontorsytor centralt vid Stortorget i Malmö. På 875 m2 hittar du en mix av kontorsrum och öppet landskap med all tänkbar utrustning. Fastigheten är installerad med fiber som ger dig möjlighet att ansluta till flera operatörer. Lokalerna är dessutom utrustade med kyla för perfekt arbetsklimat. Det centrala läget är perfekt när det gäller kommunikationer, med mindre än fem minuters gångavstånd till Malmö Centralstation där tåg och bussar tar dig vidare. I omgivningen finns ett stort utbud av restauranger, butiker, hotell och konferensmöjligheter. För mer information om våra lediga lokaler, kontakta oss på 075 24 15 000. Välkommen till Stena Fastigheter Malmö AB

Stena Fastigheter Malmö AB Stortorget 9 211 22 Malmö 075 24 15 000 www.stenafastigheter.se


Visste du att... Enligt EU-kommissionen ansvarar byggnader för 40 procent av den sammanlagda energiförbrukningen och 36 procent av koldioxidutsläppen.

notiser notiser

nalen för att därefter distribueras ut lokalt med el- eller biogasbilar. Det är miljösmart citylogistik, säger Anders Holmberg, affärsutvecklingschef på Jernhusen.

world trade center i malmö. bild: midroc

nya butiker på Södra Förstadsgatan i Malmö

Region Skåne flyttar till WTC Malmö 12

Midroc hyr ut 3 600 kvm kontor i World Trade Center Malmö dit Region Skåne flyttar sin gemensamma servicefunktion ”GSF”. De nya lokalerna kommer att inrymma ca 225 arbetsplatser och inflyttning påbörjades redan i somras. – Vi är glada för att Region Skåne har valt att flytta sin servicefunktion hit. World Trade Center Malmö har ett utmärkt läge i Västra Hamnen och väl utvecklad service, säger Peter Syrén, vvd i Midroc Property Development. Hyresgästerna har tillgång till en reception, konferensmöjligheter och olika typer av servicetjänster. World Trade Center Malmö ägs av Midroc Property Development och verksamheten bedrivs i två fastigheter på drygt 40 000 kvm. I fastigheterna finns gemensamma receptioner, konferensavdelningar, Business Centers, kontor, butiker, restauranger, gym, parkeringsgarage m m. Region Skånes förhyrning omfattar två våningsplan och hyresavtalet löper på tre år.

Trelleborgs och Ystads hamnar miljöanpassas Minskade utsläpp och lägre bullernivå är två miljövinster när fartyg som ligger i land drivs med el i stället för diesel. Grontmij har fått i uppdrag av Ystad och Trelleborg att projektera deras respektive satsningar på elnätstationer i hamnarna. Satsningen för Ystads del ingår i arbetet med att skapa en grön hamn. Färjorna som lägger till i Ystad och notiser

Trelleborg behöver inte längre ha de dieseldrivna hjälpmaskinerna igång när de ligger förtöjda vid kaj. När fartygen ligger i land kommer de att få möjlighet att kopplas till elnätet, vilket gör att elförsörjningen kan hållas intakt utan att motorerna är igång.

helsingborg får ny kombiterminal Genom att utveckla terminaler med kranar, lager och crossdocking intill järnvägen vill Jernhusen bidra till en fördubbling av kombitrafiken till 2020. Jernhusens satsningar på att utveckla lager- och logistikfastigheter i anslutning till sina kombiterminaler ska ge effektivare godshantering. För de som väljer tåget i sina transportupplägg ges även möjlighet att ytterligare minska sina vägtransporter när lager och crossdocking ligger intill järnvägen. Flera utvecklingsprojekt är nu i startgroparna. Bland annat i Helsingborg där Jernhusen planerar en ny kombiterminal på en befintlig terminalfastighet. – Fördelen med crossdocking på kombiterminaler är att transporterna på sikt kan ske i princip utan koldioxidutsläpp, då gods som fraktas på tåg omlastas på termi-

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Newsec Asset Management har tecknat nya hyreskontrakt med två butiker på Södra Förstadsgatan 32 i Malmö. Hyreskontrakten, med löptid om sex respektive sju år, omfattar en yta om totalt cirka 1 350 kvm. Fastigheten ägs av tjänstepensionsbolaget Alecta och har en totalt uthyrningsbar yta om 2 200 kvm. – Efter invigningen av Citytunneln har området fått ytterligare attraktionskraft som Malmös centrala handelsstråk med två tydliga start- och målpunkter i form av Malmö Central och Triangeln. Det är positivt att bygglov erhållits vilket möjliggjort en modernisering av aktuell fastighet och större uthyrbar yta, säger Mats Eriksson Affärsansvarig vid Newsec Asset Management. – Intresset för projektet har varit mycket stort och vi har arbetat med ett flertal olika layoutlösningar i dialog med de olika intressenterna. Det är glädjande att vi attraherat två mycket starka varumärken att etablera sig i fastigheten och vi ser fram emot invigningen av de nya butikerna, säger Fredrik Brandt, Uthyrningschef Newsec Asset Management.

Fler hyresgäster till nya Triangelns galleria NCC har tecknat ytterligare tre hyresavtal i nya Triangeln i Malmö med två butikskedjor och gallerians första restaurang. I maj hyrde NCC ut de första butiksytorna och med de nya avtalen är nu cirka 30 procent av gallerian uthyrd – två år innan den är klar. Den nya gallerian har plats för ett 70tal butiker. De totalt 12 000 kvm butiksyta byggs ihop med det befintliga Triangelns Köpcentrum. Tillsammans blir det 36 000 kvm handel och den största gallerian i Malmös innerstad.

ARKIV/KONTOR MALMÖ 200 m2

KONTOR MALMÖ 2180 m2

KONTOR HELSINGBORG 160-1215 m2

BÄSTA LÄGE I CENTRALA MALMÖ (77 67(1.$67)5«175,$1*(/1

MED EGEN ENTRÉ UT MOT KUNGSGATAN OCH TREVLIG/81&+5(67$85$1*,+86(7

RIKTIGT GAMLA INDUSTIFASTIGHETER BLIR )$17$67,6.$.217256/2.$/(5

Effektiv kontorslokal med stort arkiv på Davidshallsgatan 16-18. Lokalen kan anpassas så att det blir en planlösning med både öppna ytor och cellkontor. Fastigheten är centralt belägen nära Triangeln och Gustav Adolfs torg vilka båda är givna mötesplatser för lunchträffar. Tillgänglighet är god med både cykel och bil men också med allmänna kommunikationer. Komfortkyla finns i lokalen vilket medför ett bra inneklimat.

Fastigheten är vackert beläget mellan Rörsjöparken och kanalen på Kungsgatan 15. Ett lugnt och trevligt område som är blandat med bostäder och kontorsfastigheter. Med endast 5 minuters promenad till både city och Värnhemstorget erbjuds ett stort utbud av restauranger, butiker och allmän service. Det finns även restaurang i huset.

Henry Dunkers gamla gummifabrik i Helsingborg på Rönnowsgatan 10 är inget undantag. På endast några minuters gångavstånd från Knutpunkten och stadens mest centrala delar finns sedan 10 år tillbaka ett av Helsingborgs bästa kontorslägen. Man befinner sig mitt i det område där allt kommer att hända i framtiden, utvecklingsområdet H+. Det här är ett område där utveckling, förändring och expansion sker. 

RING OSS PÅ www.newsec.se THE FULL SERVICE PROPERTY HOUSE


LUND ne/brunnshög - ett lund till • 250 hektar • 900 000 kvadratmeter bruttoarea • 5 500 bostäder • 40 000 arbetsplatser • 87 000 kvm parkmark • 40 års utbyggnadstid

ra döst r o N d Lun

spektakulär mix

• resor till och från Lund NE/Brunnshög - minst 1/3 ska ske med kollektivtrafik - minst 1/3 ska ske till fots eller med cykel - högst 1/3 ska ske med bil • första utbyggnadsetappen – Solbjer - 100 000 kvadratmeter bruttoarea

- 27 000 kvadratmeter bruttoarea kontor - 16 000 kvadratmeter bruttoarea i bottenplan - 1 000 kvadratmeter bruttoarea förskolor - 570 bostäder

en visionsbild av science city. illustration: white arkitekter

i nordöstra lund Planeringen av Lund NE/Brunnshög inleddes redan under slutet av 1990-talet. Nu är framtiden för North East Lund sedan en tid spikad och området lär bli, minst sagt, spektakulärt. Men det kommer att ta tid, ytan på 225 hektar kommer inte att vara helt utbyggd förrän om 40 år.

14

15

I slutet av 1990-talet planerades ett rendynamisk karaktär med målsättningen att odlat arbetsplatsområde som skulle bli en bli norra Europas ledande område inom ny etapp av utbyggnaden kring Ideon, med utbildning, företagande, näringsliv och större kontor och forskningsanläggningar. en självklar knutpunkt för nya, spännande 2006 antogs ett ramprogram som innebar möten. en ändrad inriktning. Där angavs att omLund NE/Brunnshög blir en stadsdel rådet skulle innehålla 70 procent arbetsmed uppemot 50 000 boende och arbeplatser och 30 procent bostäder. Nu ser tande, men det gigantiska projektet komframtiden lite annorlunda ut för Lund NE/ mer att ta tid att slutföra. Ytan på cirka 225 Brunnshög. hektar kommer inte att vara helt utbyggd Området är en fortsättning på utbyggförrän om 40 år. naden av Lund, åt nordost. Sölvegaen ljusring ska landa tan, med sin förlängning i Lund En naturlig prägel på områNE/Brunnshög, blir ett tydligt det blir även närheten till stråk som kopplar den nya Den spännande naturen då området är stadsdelen till Lunds cengranne med naturreservatrum. mixen ger områtet Kungsmarken. det en dynamisk ledande i europa Och mitt i naturen ska karaktär. Men Lund NE/Brunnshög MAX IV och forskningsska inte bara bli en förlängning anläggningen ESS byggas. av den redan befintliga staden Innesluten i en väldig ringutan något helt nytt. Området formad byggnad kommer MAX ska få en egen personlighet och IV att bli ett landmärke och en del karaktär och den fysiska miljön ska förbättav Lunds identitet. I dag finns det bara en ra chanserna att tänka fritt och nytt. Här grop där den stora synkrotronljusringen ska människor med olika erfarenhet och ska uppföras, men i maj tog Peab de första grundkunskaper mötas och här ska bostästora skoptagen. Mycket förberedelsearbete der, verksamheter, service och fritidsaktiviåterstår dock eftersom det ska grävas ett sju teter ligga sida vid sida. Kultur, idrott, lek, meter djupt schakt åt linjäracceleratorn. vardagsliv, vetenskap och företag blandas Med en diameter på 210 meter är det myckoch här ska man kunna spränga gränser. et matjord som ska pressas undan från slätDen spännande mixen ger stadsdelen en ten. 2015 ska anläggningen, som kommer nordöstra lund

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

nordöstra lund


ideon gateway siktar högt att likna en silverglänsande lagringsring som svävar över ett hav av böljande gröna kullar, vara färdig för produktion av synkrotronljus. Förväntningarna på vad MAX IV ska kunna producera är mycket stora bland såväl konstruktörer som användare. Den kommer att ha prestanda som gör den världsledande. science village

16

På området mellan MAX IV och ESS planeras det för en Science Village. Här ska det skapas en mötesplats med ett besökscenter, ett Science Center, korttidsbostäder för forskare, filialer för olika universitet och högskolor i Sverige och Europa samt kontor för forskningsanläggningarna och deras samarbetspartners. I planerna finns tankar om att göra Science Village till en händelserik plats där vetenskap, kultur, idrott och nöjen blandas på ett inspirerande vis i en häftig stadsmiljö. Det ska bli lockande för gästande forskare att dröja sig kvar en dag eller två, samtidigt som deras familjer gärna följer med. Science Village ska också bli ett stort besöksmål i regionen och i Europa. En utomhusutställning, Green front, ska komplettera stadsdelen med en 24-timmars öppen rekreativ och pedagogisk park som är direkt kopplad till Kungsmarkens naturskyddsområde i sydöst. högsta punkten

Längst i söder i Lund NE/Brunnshög lig-

ger området Solbjer. Nu går startskottet för invigs. Etapp ett av kvarter Solbjer är färutbyggnaden av denna Lunds högsta punkt digbyggt och etapp ett i Västra Brunnshög där det planeras för bostäder, kontor och har påbörjats, såväl som Science Village och service i en tät mix. bostadskvarteren i centrala Brunnshög. Spårväg Lund C-ESS går rakt igenom 2018 ska här finnas 1 500 bostäder planområdet på en tät stadsgata och ger och 10 000-15 000 arbetsplatser. ESShögsta service för kollektivtrafiken. byggnaderna är klara och om allt Här planeras så att det ska gå att går enligt plan pågår de tekleva bekvämt utan egen bil. niska installationerna. Etapp Mitt i storkvarteret finns en ett i Västra Brunnshög pågår park och två förskolor ska MAX IV kommer tillsammans med etapp två serva områdets barnfamiljer av Science Village. Samtiatt ha prestanda med nära barnomsorg. Lugdigt färdigställs Centrala som gör den na gångvägar genomkorBrunnshög. världsledande. sar området och karaktären År 2025 finns här 3 000 är brokig och omväxlande. bostäder och 20 000-25 000 Gröna tak och solceller signaarbetsplatser inom området. lerar hållbarhetsambitionerna. ESS-anläggningen är i drift och Längs spårvägens gata finns MAX IV utvidgas. Västra Brunnshög attraktiva lägen för mindre butiker. färdigställs och etapp två av Norra BrunnsPlanprogrammet för området Solbjer hög och Science Village pågår. Samtidigt gick ut på remiss i maj och detaljplanearbefärdigställs etapp tre av Centrala Brunnstet är inlett. Byggstart beräknas till kvartal hög och exploateringen av den nordvästra fyra 2012. Sammanlagt finns här omkring delens fjärde etapp pågår, tillsammans med 100 000 kvm BTA exploateringsyta. Lunds etapp fem av Östra Brunnshög. Dessutom kommun för just nu dialog med Skanska, finns det en planreserv för ytterligare 1 000 Peab, Ikano, Vasakronan och NCC. bostäder och 15 000-20 000 arbetsplatser inom området. fylls på efterhand Det är inte svårt att förstå att det tar tid Tidplanen sträcker sig som sagt över många att fylla det stora området på 225 hektar. år, men redan 2014 ska här finnas 700 boVisionerna är storslagna, men med MAX städer och 5 000-7 000 arbetsplatser inom IV och ESS i hamn ser framtiden mer än området. Då har arbetet med ESS påbörljus ut för nordöstra Lund. En ny stad i stajats och både Lundalänken och MAX IV den har börjat växa upp…

max lab IV landar i nordöstra lund, bygget har startat. illustration: fojab och snöhetta

Alla städer behöver ett högt hus och med sina 19 våningar kommer Ideon Gateway att ge Lund en rejäl vitamininjektion. Som ett naturligt steg i utvecklingen av Ideon Företagspark vill Ikano bygga ett dynamiskt hus som lever dygnet runt och som kan skapa rätt förutsättningar för både oväntade och gränsöverskridande möten. Men trots ett spektakulärt yttre är det insidan som är det viktigaste, att få huset att fungera i ett sammanhang.

fasaden kommer att skifta i färg och blir en av världens snyggaste solcellsanläggningar. samtliga illustrationer: uulas arkitekter

17

- Det här unika och annorlunda huset kräver att vi tar vårt ansvar och följer upp det även på insidan, menar Fredrik Åkesson, ansvarig Ikano Kontor. Här ska ett stort antal olika företag och verksamheter flytta in och skapa något nytt. När man låter människor och företag inom olika vetenskapsområden, kompetenser och branscher mötas, det är då man kan få den sanna innovationen, menar Fredrik Åkesson. - Det är som att laga mat, man behöver lite olika ingredienser och så lite krydda på det. Vi vill kunna erbjuda allt på en och samma plats, den största utmaningen är att skapa en reception och en entré som välkomnar alla. Detaljerna är viktiga för helhetsupplevelsen och att skapa rätt flöden. högre innebär en utmaning

Även att bygga högt i sig är en stor utmanordöstra lund

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

huset ska välkomna alla, den största utmaningen blir att utforma receptionen och entrén.

ning, något som Ikano aldrig gjort tidigare. Och de bygger på riktigt skyskrapevis. - Huset växer verkligen upp ur jorden, först färdigställs fasaden och sedan börjar arbetet med alla installationerna. Just nu är vi på våning fyra, huset växer med en våning var fjortonde dag, en våning i veckan per hushalva. Det går fort nu i början, till lucia ska det vara uppe i sin fulla höjd. Men det kostar att bygga högt och Fredrik Åkesson medger att hyrorna kommer att ligga på en viss nivå. - De högre hyrorna måste vi kompensera med att bygga ett effektivt hus och det har vi lyckats med. Våra blivande hyresgäster kommer att kunna sänka sin totala hyreskostnad genom att flytta till Ideon Gateway, även om de betalar mer per kvadratmeter. Vi försöker komma ifrån att bara prata kvadratmeter, det är bara ett nyckeltal som inte säger någonting om kvaliteten.

positiva effekter

Drygt 60 % av huset är redan uthyrt, första inflyttning är satt till 1 oktober 2012. Men cirka 6 000 kvadratmeter finns hyresledigt och Fredrik Åkesson är positivt överraskad över intresset. - Alla vi pratar med förstår sammanhanget med det här huset. Varumärket Ideon Gateway drar mycket och det lockar att finnas i Lunds tydligaste byggnad. De positiva effekterna är många; det blir väldigt lätt att förklara var man sitter någonstans, det blir lätt för företagens kunder att hitta, det blir lättare att rekrytera personal och hyresgästerna som sitter här kommer att uppfattas på ett visst sätt. De flesta ser helt klart affärsnyttan med att finnas i det här läget. gröna argument

Och för de företag som är miljömedvetna

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

nordöstra lund


* Hyresnivåerna Hyresnivåerna avser ett spann för kontor i A- och B+-fastigheter och anger kallhyra exklusive fastighetsskatt. Notera att det förekommer variationer då varje lokal är unik och då alla är av olika storlek. Siffrorna är framtagna av Per Wieslander på NAI Svefa.

Fredrik Åkesson ansvarig Ikano Kontor - Vi har verkligen stoppat in all vår kunskap och alla våra idéer i den här byggnaden. Utmaningen är nu att förverkliga det, och jag tycker att vi är en bra bit på väg.

18

finns det ytterligare argument att flytta in i Lunds nya landmärke. De gröna lösningarna är många och huset har redan blivit ett projekt som, ur miljöhänseende, drar stort intresse till sig. Mark- och bergförutsättningarna gör att man exempelvis kan jobba med värme och kyla genom ett 30-tal 200 meter djupa borrhål. För att täcka energibehovet för de eldrivna pumparna har Ikano även lyckats integrera Sveriges största solcellsanläggning i fasaden. På glasfasaden sitter en film som skiftar från gult till grönt, via rött. - Så fasadens färg kommer att skifta helt beroende på från vilken vinkel man tittar på huset, förklarar Fredrik Åkesson. Det kommer att bli häftigt! På vissa ställen placerar vi sedan solceller istället för glas, men det blir helt integrerat och inget man kommer att tänka på. Vi har helt klart lyckats kombinera funktion med estetik, detta blir absolut en av världens snyggaste solcellsanläggningar. nästa steg i utvecklingen

1983 började Ideon Företagspark att byggas och Ikano, med Ingvar Kamprads tro

på entreprenörskap, var med redan från början. Ideon Gateway är nu nästa steg i utvecklingen av företagsparken och innebär att den näst sista byggrätten som finns i den gällande detaljplanen utnyttjas. Men Ikano vill mer… - Vi planerar för framtiden och vill försöka bygga stad här uppe. Det driver vi tillsammans med de omgivande fastighetsägarna, förklarar Fredrik Åkesson. science capital

För att nordöstra Lund kommer att utvecklas ännu mer, det är ingen gissning. - Max IV händer ju just nu och ESS är inte så långt borta, konstaterar Fredrik Åkesson. Båda de anläggningarna är en direktinvestering på 20 miljarder, det är otroliga siffror. Och båda anläggningarna kommer att skapa möjligheter för alla att tjäna pengar och utvecklas. Lund har chans att bli en science capital, inte bara en science city. Inte förrän allt är på plats kommer vi att förstår värdet och effekten av investeringarna. Just nu är kontorsmarknaden ganska tuff i Lund så det gäller att ha ett skarpt

erbjudande, tror Fredrik Åkesson. Ericsson har dragit ner rejält vilket resulterat i överytor och vakanssituationer som man inte är van vid. Och det tar ett tag att balansera upp det.

Område malmö centrum

Hyresnivåer* kr / kvm / år 1 650 - 2 100 kr

Hyror och vakanser i siffror

Vakansgrad 8,0 %

1000 2000 3000 4000

plats för alla

- Ingen annan kan erbjuda något som liknar Ideon Gateway. Vill du se havet och Köpenhamn, redan från våning sex, är det här du kan gör det. Det blir viktigare och viktigare att kunna erbjuda kreativa miljöer och vi kommer även att kunna hyra ut projektytor under kortare perioder. Vi har verkligen plats för alla. Det är lätt att höra att Fredrik Åkesson tror på det 19 våningar höga huset. - Ideon Gateway har så många dimensioner, det är helt klart det roligaste projekt jag har jobbat med. Vi har verkligen stoppat in all vår kunskap och alla våra idéer i den här byggnaden. Utmaningen är nu att förverkliga det, och jag tycker att vi är en bra bit på väg…

Miljötänk! ›› Solceller: Ideon Gateway blir den byggnad i

Sverige som har störst installerad effekt av solceller med 178 kW. Det blir även en av Nordens största anläggningar. Solcellerna är framför allt integrerade i fasaden.

›› Geoenergi: Genom att utnyttja en kylvärmepump och ett stort antal borrhål kan man utnyttja både värme och kyla från marken. Den mängd energi som förväntas gå åt för att producera den kyla som behövs i byggnaden, motsvarar samma mängd som solcellerna förväntas producera, på årsbasis. Desto mer solen skiner desto mer kyla behövs och desto mer energi producerar solcellerna.

västra hamnen

1 750 - 2 300 kr

5,0 % 1000 2000 3000 4000

fosie

1 000 - 1 250 kr

10,0 % 1000 2000 3000 4000

hyllie

1 100 - 2 200 kr

8,0 % 1000 2000 3000 4000

centrala lund

1 400 - 1 700 kr

7,0 %

19

1000 2000 3000 4000

nordöstra lund

1 400 - 2 000 kr

8,5 % 1000 2000 3000 4000

trelleborg

800 - 1 100 kr

9,0 % 1000 2000 3000 4000

helsingborg

1 100 - 2 000 kr

8,0 % 1000 2000 3000 4000

landskrona

900 - 1 200 kr

9,0 % 1000 2000 3000 4000

visionsbild över esplanaden bild: kontoret

›› LED-belysning: I de allmänna utrymmena

installeras dagsljusreglerad och närvaroreglerad LED-belysning.

›› Hissarna: Hissarna är försedda med återladdande generatorer vilka alstrar ström när hissarna åker nedåt. ›› Matavfallet: Matavfallet från Ideon Gateways restaurangkök kommer att centrifugeras vilket reducerar vikten med 80 procent.

ideon gateway kommer att bli ett landmärke.

nordöstra lund

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

›› Dagvattenmagasin: I anslutning till byggnaden finns ett stort dagvattenmagasin för att minska belastningen på dagvattensystemet vid stora nederbördsmängder.

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

hyror & vakanser


Thomas Bråhagen Fastighetschef Wihlborgs Fastigheter

Fredrik Sörling Marknadschef Kungsleden

Flera hundra lokaler! Hitta rätt lokal för dig Visst vet du att du hittar alla våra lokaler på www.lokalguiden.se, där kan du skräddarsy din sökning och hitta rätt lokal för dig.

Camilla Jarl IR- & Kommunikationschef Dagon

lokalguidens expertpanel Lokalguidens Expertpanel fortsätter att svara på ständigt aktuella frågor. I detta nummer handlar det om utvecklingen av andra halvan av 2011 och vad begreppet "hög standard" egentligen innebär.

?

Första halvåret av 2011 har nu passerat. Hur tror ni att resterande delen av året kommer att utveckla sig, exempelvis när det gäller hyres- och vakansnivåer?

20

Fredrik Sörling Marknadschef, Kungsleden – Sverige har det senaste året tuffat på oförskämt bra med tanke på hur det sett ut i omvärlden, som vi samtidigt är helt beroende av. Därför tror jag att effekterna av våra välordnade finanser dämpas mer och mer vilket borde betyda en större försiktighet och respekt för vad som sker. Med det sagt tror jag snarare att prisnivåerna är ganska stabila ett bra tag framöver istället för att fortsätta uppåt som det kanske såg ut för några månader sedan.

kommer att vara ganska oförändrade under andra halvåret.

?

Lokalsökande företag stöter ofta på begreppet ”hög standard” när de söker kontor. Vad innebär det begreppet egentligen?

Fredrik Sörling Marknadschef, Kungsleden – Ja vad f-n är egentligen ”hög standard”, som Peps hade uttryckt det. Vi brukar faktiskt snarare prata om ”normal” eller ”modern” standard och med det mena ett relativt nyrenoverat kontor, med ytskikt som motsvarar de förväntningar som anställda och kunder har på dagens arbetsplatser. Hög standard känns därför som ganska irrelevant. Ett modernt kontor har ofta trägolv eller snygga och stryktåliga textilmattor och moderna köksluckor. Att erbjuda en ”hög standard” innebär alltså i vårt fall att lokalen har mer exklusiva ytskikt och att det exempelvis ingår kringtjänster som bemannad reception och skjortstrykning.

expertpanelen

skånes populäraste lokaler Skånes mest intressanta lokaler just nu med utgångspunkt i “klickstatistiken” på www.lokalguiden.se. Vi reserverar oss dock för att lokalerna kan vara uthyrda.

Thomas Bråhagen Fastighetschef, Wihlborgs Fastigheter – ”Hög standard” är ofta ett väldigt individuellt begrepp. Ofta omfattar begreppet en helhetsbedömning av lokalen där allt från möbler, materialval (golv, väggar, kök, wc) och läge kan påverka begreppet ”hög standard”. Även energiförsörjning, planlösning och arkitektur kan diskuteras när man pratar om ”hög standard”. Det är därför bättre att som lokalsökande specifikt söka lokal efter de punkter som är speciellt viktiga för er som hyresgäst, än att enbart prata om (söka efter) en lokal med ”hög standard”.

21

HERMODSDALSTORG i malmö. illustration: david wiberg/sbk

Camilla Jarl IR- & Kommunikationschef, Dagon – Vi bedömer att marknaden är fortsatt positiv, bland annat utifrån att vi har många hyresförfrågningar och har skrivit många nya avtal på alla våra orter under det första halvåret av 2011. Vi har en positiv nettouthyrning och tror att vakansnivåerna generellt kan sjunka något. Hyresnivåerna kan tänkas öka under resterande delen av året. Det märks att det går bra för många bolag, vilket är väldigt roligt. Thomas Bråhagen Fastighetschef, Wihlborgs Fastigheter – Den svenska delen av Öresundsmarknaden känns fortfarande väldigt stabil. Vi bedömer att hyres- och vakansnivåerna

Camilla Jarl IR- & Kommunikationschef, Dagon – Väljer man att använda begreppet hög standard i till exempel en annons ger man en förväntan att lokalen har någonting extra. Det kan vara att det är nyrenoverat och en modernt utrustad lokal med kyla. Då förväntningar på vad hög standard innebär är väldigt individuellt, och lite beroende på vad man har för lokal sedan tidigare, tycker jag att man bör vara tydlig och ge exempel på vad man menar med hög standard och bifoga bilder om det är möjligt.

bild: materia, fotograf lars hoflund

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

lokaler, 100-500 kvm

lokaler, 501-1 000 kvm

lokaler, 1 001-5 000 kvm

195 kvm butik......................Östergatan 4 Patricia Ströh.........................040-313 300 MKB Fastighets AB..Objekt nr 41775630

930 kvm utbildning.........Stadiongatan 67 Martin Brorman..................040-660 64 54 Brorman Fastigheter...Objekt nr 41777626

1 356 kvm lager...................Krusegatan 34 Håkan Gustafsson..................040-38 37 25 Briggen........................Objekt nr 41755076

180 kvm butik.........Regementsgatan 100 Emelie Strömblad..................040-330 882 Colliers......................Objekt nr 41774087

605 kvm kontor......................Spettgatan 2 Håkan Gustafsson..................040-38 37 25 Briggen........................Objekt nr 41728245

1 400-3 100 kvm kontor......Geijersgatan 2 Martin Brorman..................040-660 64 54 Brorman Fastigheter....Objekt nr 41777627

250 kvm butik................Stora Varvsgatan Freddie Bergkvist................010-448 32 21 Skanska......................Objekt nr 41719920

530 kvm butik................Jägerhillsgatan 20 Camilla Asplund..................040-690 57 37 Wihlborgs....................Objekt nr 41770359

1 536 kvm butik...........Flygplansgatan 1-3 Victor Persson......................040-66 44 726 Volito Fastigheter........Objekt nr 41769749

378 kvm lager..................Sångleksgatan 8 Mats Wennberg.....................040-94 75 07 Bats Fastigheter..........Objekt nr 41725537

956 kvm lager.................Blidögatan 32-34 Håkan Gustafsson..................040-38 37 25 Briggen........................Objekt nr 41707361

1 360 kvm kontor...............Carlsgatan 6-8 Anton Franker........................040-10 99 56 Humlegården .............Objekt nr 41756027

220 kvm lager................Kantyxegatan 25 Jörgen Stridh.......................0709-59 37 47 Malmö Stenhus.........Objekt nr 41772341

650 kvm lager.........................Aspögatan 1 Victor Persson......................040-66 44 726 Volito Fastigheter........Objekt nr 41769746

1 501 kvm övrig............von Troils väg 2-8 Peter Hertzberg......................040 17 44 06 Hemsö.........................Objekt nr 41777261

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

populäraste lokalerna


Visste du att... Malmö centrums befolkning ökar år efter år. Under 2009 ökade befolkningen i centrum med 1 800 invånare och i centrum bodde i början av 2010 43 963 invånare. Källa: www.malmo.se

sitt mitt i staden

gustav adolfs torg foto: cc guillaume baviere

Här presenterar vi ett urval av lokaler som finns lediga mitt i centrala Malmö. Tag kontakt med respektive fastighetsägare och se om någon lokal är rätt just för dig och din verksamhet.

22

1

Kronborgsvägen 7 D butik 70 kvm

Butikslokal med bra skyltläge i populärt område bestående av lugna smågator och återvändsgränder som omgärdas av stora, trafikerade vägar. I området finns flera mindre butiker, serviceaffärer samt ett köpcentrum vid Kronprinsen. Pildammsparken och Slottsparken i närheten har fina promenadstigar och motionsspår. Med tre bussar är det lätt att åka till hela Malmö från Fågelbacken. Kontakt: MKB Fastighets AB, Richard Ehnbom, tel 040-31 34 70.

2

Storgatan 25 butik 185 kvm

Butikslokal med öppna ytor och stora skyltfönster ut mot Storgatan. Bra läge med mycket människor i rörelse. Kontakt: Fastighets AB Trianon, Anna Sjöberg, tel 040-611 34 87.

3

Drottninggatan 38 kontor 205 kvm

Charmig kontorslokal med rumsindelad planlösning högst upp i huset. På ena sidan av lokalen finns fem kontorsrum i varierande storlek, alla med snygga glaspartier. Det stora konferensrummet har fönster åt två väderstreck. Lokalen har två toaletter samt pentry. Brädgolv, snygga glaspartier sitt mitt i staden

23

och fönster med mycket ljusinsläpp ger lokalen en behaglig atmosfär. Vid entrén finns en välkomnande loungeyta där besökare kan slå sig ner. Kontakt: Vasakronan, Elin Andersson, tel 040-691 71 15.

4

Hjulhamnsgatan 3 kontor 217 - 502 kvm

Nyrenoverade kontorslokaler med modern standard i en charmig fastighet på A-läge i centrala Malmö direkt vid Lilla Torg. Kontoren har en välplanerad rumsindelning för 4-30 arbetsplatser. 4-14 st kontorsrum med konferensrum/utställningsyta, pentry, toaletter. Öppen planlösning möjlig. Skyltläge mot Hjulhamnsgatan/Lilla Torg samt mot Engelbrektsgatan. Hissar och garageplatser finns i fastigheten. Kontakt: Bats Fastigheter, Mats Wennberg, tel 040-94 75 07.

5

Ängelholmsgatan 1-3 lager 230 kvm

Cirka 230 kvm lager och kontor på första våningen. Lokalerna renoverades 2000. Nära till Möllevången, Malmös matmecka med ett stort utbud av restauranger och spännande matbutiker. Kontakt: Valad Property Group, AnnSofie Lindström, tel 040-630 09 59.

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

sitt mitt i staden


TEMA: Lager & Logistik Mikael Halling Affärsomrüdeschef Logistik pü Brinova – Vi väljer vüra lägen främst utifrün tvü kriterier. Dels närhet till antingen hamn, järnväg eller motorväg, dels tittar vi pü var varuflÜdena gür in och ut ur landet.

i tre regioner Vad är ett bra logistikläge? Hur skiljer sig landets tre stÜrsta regioner üt när det gäller lager- och logistiklokaler? Och hur kan fastighetsägaren underlätta fÜr hyresgästen vid en lagerflytt? Det är nügra av frügorna som Mikael Halling pü Brinova ger svar pü ur ett fastighetsägarperspektiv.

24

Fastighetsägaren Brinova har logistikfastigheter i bl a Stockholm, GÜteborg, Borüs, MalmÜ, Helsingborg och Katrineholm. – Vi väljer vüra lägen främst utifrün tvü kriterier. Dels närhet till antingen hamn, järnväg eller motorväg, dels tittar vi pü var varuflÜdena gür in och ut ur landet. Samtidigt är det en stor fÜrdel att positionera sig i närheten av en stad där münga människor bor, säger Mikael Halling, vice VD och Affärsomrüdeschef Logistik pü Brinova. I GÜteborg exempelvis har vi büde närheten

Svürt fü mark i storstäderna

Enligt Mikael Halling blir det allt svürare att fü tillgüng till tillräckligt mycket mark fÜr att kunna bygga logistikanläggningar i de stÜrre städerna. – Kommunerna vill inte ha oss inne i städerna, de vill hellre använda marken till bostäder och kontor. Det gÜr att vi kommer längre och längre ifrün storstäderna. DärfÜr letar vi efter lägen som i dagsläget inte är speciellt heta, men som vi tror kommer att bli det. Vi skaffar oss helt enkelt bra mark i god tid sü att vi kan säga üt vüra kunder att �Vi har mark. Vi kan bygga. Säg bara till när ni vill att det ska stü klart.� Skillnader mellan de tre regionerna

Att bygga logistiklokaler kostar i stort sett

lika mycket i de tre stÜrsta regionerna Stockholm, Västra GÜtaland och Sküne. Dock är det lite billigare i Sküne pü grund av att byggnadens konstruktion inte behÜver klara lika stor snÜbelastning som i de andra tvü regionerna. – Men även om byggkostnaden är ungefär densamma kan markpriset variera kraftigt, och det är det som i hÜg grad avgÜr vad hyran hamnar pü, konstaterar Mikael Halling. En annan skillnad marknaderna emellan är att det i GÜteborg inte finns nügon efterfrügan alls pü järnväg. – Det tror jag beror pü att hamnen är sü stark i GÜteborg, sü att det som fraktas dit kommer in via den. Containrarna transporteras sedan direkt vidare med gummihjulstransporter, sü där har de inte haft behovet av järnväg alls. MiljÜvänligt är det ocksü fÜrstüs, en büt är ju trots allt en bra transport ur miljÜsynpunkt. I Stockholm bÜrjar intresset fÜr järnväg däremot att tillta. Mikael Halling tror att det där är miljÜaspekten pü transporterna som bÜrjar väga allt tyngre. – Stockholms hamn är inte heller i närheten av att vara sü stor som GÜteborgs. DärfÜr kommer godset antingen med tüg eller lastbil.

MiljĂśaspekten

– Utvecklingen som vi ser är att miljÜn sätts allt mer i fokus. Idag für inte lastbilar som passerar en viss gräns när det gäller tyngd kÜra in i Stockholm. Genom att placera sin logistiklokal en bit utanfÜr staden har man mÜjlighet att lasta om till mindre bilar alternativt till specialbyggda miljÜklassade lastbilar. Dessutom tror vi att det bara är en tidsfrüga innan det även sätts en maxgräns fÜr hur mycket koldioxid en lastbil für släppa ut fÜr att fü kÜra in i storstäderna. FÜr det är ju ändü sü att det är den typen av miljÜkrav som städerna i sin tur müste fÜrsÜka uppfylla. I väntan pü de ändrade reglerna placerar vi oss strategiskt utmed motorvägarna. Dü är vi redo och har mark och byggnader som kommer fungera bra fÜr omlastning. Underlätta fÜr flytt

Münga fÜretag drar sig fÜr att genomfÜra en lagerflytt, även om de egentligen är i behov av nya lokaler, pü grund av att det är ett sü stort och omständigt projekt. – Ett fÜretag kanske flyttar vart tionde ür eller ännu mer sällan. Det kan innebära att de inte är sü duktiga pü det och känner sig lite vilsna. Dü kan vi som fastighetsägare stÜtta genom att erbjuda nätverk bestüende av andra hyresgäster samt fÜrmedla kringtjänster inom t ex bemanning, säkerhet eller genomgüng av den interna logistiken inne i byggnaden. Vi avsätter en person som guidar dem igenom hela processen.

frün en hyresgästs perspektiv Green Cargo hyr sedan 2002 en logistiklokal om 17 000 kvm pü Exportgatan i Hisings Backa, GÜteborg. Dü de saknar mÜjlighet att expandera där har de bÜrjat sondera terrängen i jakt pü en ny lokal. Enhetschef Magnus Mohlin svarar pü frügor om logistiklokaler ur ett hyresgästperspektiv. Vad tycker ni kännetecknar en bra lager- och logistiklokal? – Närhet till büde kunder och infrastruktur fÜrstüs. En rimlig kallhyra och lüga driftskostnader, büde av ekonomiska skäl och miljÜskäl. Vi vill ha elva meter i takhÜjd, varken hÜgre eller lägre fÜr dü blir det dyrt. ExpansionsmÜjligheter är viktigt fÜr oss. Antingen att det finns redan färdigställda ytor som man kan växa i eller att det finns mark där man kan bygga vidare. Vi jobbar mycket med järnväg, sü en järnvägsanslutning är ett Ünskemül. En port per tusen kvm, det är standard och räcker gütt och väl fÜr oss. Münga fÜretag upplever en lagerflytt som ett stort och trÜgt projekt som de drar sig fÜr. Vad kan fastighetsägaren gÜra fÜr att underlätta flytten?

– Det handlar mycket om avtalsbiten, att man inte blir stüende med dubbla hyreskostnader under fÜr lüng tid. FÜr det är svürt att flytta en hel verksamhet Üver en natt. Annars är det viktigt att man har en projektplan och att tiderna hülls naturligtvis, sü att det är klart helt enkelt när det är dags att flytta in. Oftast dyker expansionsmÜjligheter upp med väldigt kort varsel, därfÜr gäller det att fastighetsägaren är väldigt snabbfotad i projektet med att komma igüng med ett bygge eller anpassningar av en befintlig lokal.

25

Tips infÜr en lagerflytt – Jag tror att man ska passa sig fÜr att ha lagret uppdelat pü flera ställen. DärfÜr bÜr man nog flytta hela lagret pü en güng. Om man für in en order t ex och ska skicka frün tvü olika lagerställen, det blir nog väldigt komplext och svürt att fü att fungera. Sü det gäller att man fÜrbereder sig sü pass noga att man kan flytta hela lagret relativt snabbt. GÜr man det pÜ om pÜ tror jag att man für bekymmer.

Rafstedt.se

Bra lägen

till Sveriges stÜrsta hamn och storstaden. Ett annat exempel pü bra logistikläge som Mikael Halling lyfter fram är Katrineholm. – Vi har insett att Katrineholm i framtiden kommer bli en väldigt viktig järnvägsknutpunkt med korsande trafik frün samtliga väderstreck. Därifrün nür man sen hela Mälardalen och i alla fall sÜdra Stockholm med bara tvü timmars lastbilstransport.

Säker säkerhet Ükar tryggheten! Vilket behov har du? s4RYGGHETSKAMERORs)NBROTTSLARMs0ORTTELEFONI s+AMERAÚVERVAKNINGs)NTEGRERADEPASSERSYSTEM brinovas fastighet kÜpingegürden 1 i Helsingborg.

tema lager & logistik

s Helsingborg 042 38 05 90 s MalmĂś 040 689 32 90 s Stockholm 08 716 81 10

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

WWWSWEDSECURSE

tema lager & logistik


TEMA: Lager & Logistik

Lyft blicken! effektiv lagerhüllning Ordning och reda, det är vad som krävs pü ett lager fÜr att fü bra logistik och god lÜnsamhet. Det vet GEMO Lagerinredningar. Dessutom är de specialister pü säkerhet, funktion, optimering och flexibilitet, helt enkelt att skapa en smidig och kostnadseffektiv lagerhüllning fÜr fÜretag.

kunna pĂĽverka layout och lĂśsning. Dessutom kan vi minimera eventuella misstag. undvika driftstopp

GEMO kan kopplas in büde vad gäller en flytt till nya lokaler eller när det handlar om att effektivisera befintlig anläggning. - Det finns de kunder som pü längre sikt planerar att byta ut sina ställage och dü gÜra det i etapper. Vi kontaktas fÜr att tillsammans med kunden gÜra upp en tidsplan fÜr projektet, allt fÜr att fü sü fü driftstopp som mÜjligt i processen, fÜrklarar Mattias Svensson, logistik/inkÜpschef. demonterar och kÜper inredning

26

GEMO säljer och kÜper büde nya och begagnade lagerinredningar, av de flesta modeller och tillverkare, vilket gÜr de unika pü den svenska marknaden. De kan leverera alla typer av ställage och entresoler samt arbetsplatsutrustning som klädsküp, vagnar, packbord, verktygssküp m m. snabb leverans

Ska ett fÜretag flytta till nytt kan GEMO ta ett helhetsgrepp fÜr en friktionsfri flytt. De projekterar och inreder de nya lokalerna och gÜr dem inflyttningsklara. Kunden kan flytta pü fredagen och vara igüng pü mündagen. - När lagret är tomt demonterar vi och kÜper den Üverblivna inredningen, det är därfÜr vi även kan erbjuda begagnade pro-

GEMOS affärsidÊ är att vara en komplett leverantÜr med korta ledtider. - Vi har normalt en leveranstid pü fyra arbetsdagar, men 30 procent levererar vi pü mellan en till tre dagar, konstaterar VD Lars MaxÊn. Ibland kan vi t o m fü en order pü morgonen Münga fÜretag vet och sü har kunden leveinte att det finns ransen pü eftermiddagen. ett värde i begagAntingen hämtar de det nad inredning. själva eller sü ordnar vi med transport. Vi har även en utställning pü 100 kvm där vi visar de flesta av vüra produkter. Hit är man välkommen att titta in och fü idÊer och även rüdfrüga vür kunniga personal.

Vi bygger ett nytt hÜgt hus i Lund. Där vi fÜrsÜkt gÜra vürt yttersta fÜr att skapa framtidens arbetsplats. Kanske ditt nya kreativa kontor?

dukter till slagkraftiga priser, säger Mattias Svensson. Münga fÜretag vet inte att det finns ett värde i begagnad lagerinredning, de bara skrotar materialet. I stället kÜper vi lagerinredningen och hjälper dessutom till att transportera bort materialet, vilket betyder att kunden für en sak mindre att tänka pü.

Nu är vi i full güng med att bygga – och hyra ut – Ideon Gateway. Vill du vara med frün bÜrjan och ha mÜjlighet att püverka din framtida arbetsplats sü hÜr av dig till Hükan Magnusson pü 046-286 47 88. Lyft luren!

säkerhet och besiktning

Vid hantering av lagerinredning är det extra viktigt med säkerhet och besiktning. - Vi kan erbjuda en besiktning av en oberoende besiktningsman som kommer en güng om üret. Viktigt är att fÜretaget har utsett en person som är ansvarig fÜr lagerinredningens säkerhet och som ocksü fungerar som kontaktperson gentemot oss som leverantÜr, säger Lars MaxÊn. Numera finns det ocksü en gemensam europeiskt standard, SS EN 15638:2008, som büde effektiviserar och säkrar arbetet pü lagret. GEMO erbjuder endagskurser i pallställslära där man bl a lär sig riskerna med ett felaktigt användande av ställage, med stÜd av den nya standarden.

www.valad.se

LEDIGA LOKALER Valad Property Group är en världsomfattande fastighetskoncern med fem lokala kontor i Sverige där vi administrerar tre fastighetsfonder. I Sküne erbjuder vi kontor, lager och industrilokaler i MalmÜ, Helsingborg, Landskrona, Lund och ArlÜv. 6DPWOLJDIDVWLJKHWHURFKOHGLJDORNDOHU¿QQHUQL SnZZZYDODGVH'lU¿QQVPHULQIRUPDWLRQ bilder, planritningar och man kan ocksü �promenera i omrüdet�. Det gür givetvis utmärkt att ringa oss direkt pü 040-630 09 59.

Varmt välkommen som hyresgäst!

minimera misstag

Att anlita en leverantÜr som GEMO betyder pengar att spara fÜr kunden. - FÜr oss är det lüngvariga samarbetet viktigt, poängterar Lars MaxÊn. Tillsammans med kunden ser vi till att gÜra en sü funktionell och kostnadseffektiv lÜsning som mÜjligt. Ju tidigare vi kommer in i ett projekt desto stÜrre mÜjlighet har vi att tema lager & logistik

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Valad Property Group är en aktiv fond- och kapitalfÜrvaltare med fokus pü kommersiella och industriella fastigheter.


TEMA: Lager & Logistik FASTIGHETEN ARKADEN HAR NU FINA KONTOR I A-LĂ„GE! projekt notiser

Sju kontor med exibla ytor: Stora Nygatan 31 255 kvm med blandade ytor, Ăśppna kontor, pentry samt konferens. Stora Nygatan 31 134 kvm med blandade ytor, Ăśppna kontor, pentry samt konferens. Kalendegatan 28 Cirka 1 200 kvm med fantastiska ytor. Kontor och Ăśppna landskap med ett enormt ljusinsläpp. Stort kĂśk med relax, m m. Stora Nygatan 29 415 kvm totalt varav cirka 300 kvm är Ăśppen yta, resten bestĂĽr av konferens samt kontor. Baltzarsgatan 20 129 kvm nyrenoverad yta med mindre kontorsrum samt pentry och konferens. Djäknegatan 31 356 kvm stora Ăśppna ytor med kontor som passar det kreativa fĂśretaget. Djäknegatan 31 223 kvm väldigt bra kontor med kontor som ligger i ďŹ l m m.

räknar med att satsningen i Landskrona ska ge deras länder ännu bättre service och att betydande synergivinster inom logistik, ekonomi och miljÜ ska uppkomma. Anläggningen ska stü klar fÜr bruk i bÜrjan av 2012.

brinova satsar i Ăśstra helsingborg

dagon kan bygga flexibla ytor i stora bernstorp.

28

flexibla lokaler i stora bernstorp Stora Bernstorp har ett strategiskt kommunikationsläge fÜr logistik och tunga transporter med närhet till büde inre och yttre ringvägen. Pü ett snabbt och enkelt sätt nür man de stora trafiklederna samtidigt som man har närheten till MalmÜ City och all dess service. Här planerar Dagon att bygga en kombinerad lager- och logistikfastighet med tillhÜrande kontor pü totalt 4 000 kvm. Lager- och logistikhallen uppfÜrs som en Üppen och pelarfri yta fÜr maximalt utnyttjande av takhÜjden pü ca sju meter. Den modulbaserade konstruktionen gÜr det lätt att anpassa storleken pü lokalen efter brukarens Ünskemül, med en, tvü eller upp till sex moduler.

spaden i backen fĂśr dsv i landskrona

byggs under 2009-2011. I en andra etapp planeras att ytterligare expandera anläggningen till cirka 175 000 kvadratmeter, med en total tomtyta om 600 000 kvadratmeter. Initialt kommer cirka 700 personer att arbeta i den nya anläggningen. Merparten av dem är idag verksamma vid DSVs anläggningar i Helsingborg och MalmÜ. Dessa kontor flyttas Üver till Landskrona, men det kommer ocksü att innebära en del nyanställningar. Pü sikt beräknas anläggningen komma att sysselsätta uppemot 1 000 personer, varav en stor del i den kontorsbundna verksamheten. Anläggningen i Landskrona blir den stÜrsta och modernaste i sitt slag i Norden och blir navet i DSVs trafik till kontinenten och Skandinavien. DSV dsvs anläggning i landskrona blir den stÜrsta och modernaste i sitt slag. bild: dsv

Den 29 mars tog DSV, MJ Eriksson och Landskrona stad det fÜrsta spadtaget som markerar startskottet fÜr bygget av DSVs logistikcenter vid sÜdra infarten till Landskrona. I en fÜrsta etapp kommer en anläggning om cirka 74 000 kvadratmeter (motsvarar cirka 10 fotbollsplaner) fÜr kontor, lager och distributionsterminal att byggas vid E6an - Üstra infarten. Anläggningen tema lager & logistik

Strax utanfÜr Helsingborg, i knutpunkten mellan E4, E6 och E20, växer en av landets mest intressanta logistikanläggningar fram. Brinova vill pü omrüdet, som är 60 hektar stort, uppfÜra byggnader av olika slag fÜr att kunna tillgodose sina blivande hyresgästers behov. Placeringen alldeles intill motorvägen innebär korta tillfartsvägar med minskad inverkan pü miljÜn.

norra hamnen i malmĂś

Utbyggnaden av Norra hamnen är ett av de stÜrsta byggprojekten i MalmÜs historia. Färdigställt blir det ett modernt logistikcentrum där godstransporter i sü hÜg utsträckning som mÜjligt flyttas Üver frün lastbil till tüg eller büt. Arbetet pübÜrjades i mars 2009 och hamnen har redan tagits i bruk och verksamheten bÜrjar hitta sin form. Intresset fÜr etableringen har vuxit stort under senaste tiden. Norra Hamnen är den stÜrsta hamnsatsningen i Skandinavien under de senaste tio üren. Copenhagen MalmÜ Port AB (CMP) flyttar under üret sin container-, kombi- och RoRotrafik hit och ambition är att expandera. CMP och MalmÜ stad investerar en miljard kronor i en fÜrsta etapp, pü en yta som motsvarar 20 procent av hamnomrüdets 800 000 kvadratmeter. DärutÜver finns cirka 600 000 kvadratmeter mark fÜr fÜretagsetableringar. Inom kort startar dessutom planeringsarbete fÜr att fylla ut ytterligare 250 000 kvadratmeter, fÜr att pü sü vis utÜka Norra Hamnen med ännu mer industrimark. I framtiden kommer Norra Hamnen i MalmÜ att utvecklas till Sveriges stÜrsta hamn och kunna ta emot ütta färjor, trefyra containerfartyg och ett par bulkfartyg samtidigt.

Kontakt: Jan Nilsson • 040-600 96 53 • jan.nilsson@balderfast.se Bernt Brantvik • 040-600 96 52 • bernt.brantvik@balderfast.se Fastighets AB Balder, Stora Nygatan 29, 211 37 MalmÜ

www.balder.se Balder nr 5 2011.indd 1

2011-05-05 15:30:27

Industrigatan 97 Helsingborg

s"RALAGEROCHLOGISTIKLOKALERnKVM INYBYGGDFASTIGHETMEDHĂšGSĂ‹KERHETUTHYRES s46 ĂšVERVAKADEUPPSTĂ‹LLNINGSPLATSERFĂšRLASTBIL ELLERTRAILERUTHYRES4ILLGĂ?NGTILLDUSCHOCHTOALETT

Henrik Nilsson, tel 0705-75 52 10 031-10 54 80 www.sigillet-fastighet.se

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE sigiellt halvsida skĂĽne nr 7 2011.indd 1

2011-08-08 13:37:11


Tips!

TEMA: Lager & Logistik

›› Tänk helhet vid en flytt. Både byggnad, logistik (inre och yttre) och vilket läge som gynnar verksamheten bäst.

›› Var ute i god tid! Att skriva kontrakt på nybyggnation tar tid. Var ute minst 1,5 år innan planerad flytt.

›› Passa på och kolla på er inre logistik. Hur lägger ni upp lagret, var lägger ni de mest frekventa varorna m m? Det kan kosta en slant, men i längden kan ni räkna hem det. De flesta behöver göra en genomgång då och då.

›› Våga kontakta konsulter och ta hjälp med beräkningar m m.

spara pengar i nybyggt Att flytta till nybyggda lager- och logistiklokaler lönar sig. Upp till 30 procent av lokalkostnaderna kan företag spara, det har NCC Property Development svart på vitt på. Deras räknemodell och koncept ”Future Logistics” räknar bl a på kvadratmeteryta, gångbredd, antal pallplatser i höjd, hyra, antal lagerarbetare och driftskostnad.

30

- För att visa att flytta till nybyggt inte är dyrare än att flytta till en befintlig lokal, tog vi för två år sedan fram en räknemodell som jämför en ny, effektiv och kundanpassad lokal med en lokal från 80-talet, berättar Emil Engelbrektsson, fastighetsutvecklare NCC Property Development. Den visar tydligt att man kan spara mycket pengar på att flytta till nybyggt. En del kanske tycker att det låter för bra, men våra räkneexempel är tydliga och konkreta. Det handlar för oss om att lära kunderna att tänka på ett nytt sätt, att jämföra hyran per pallplats i stället för bara kronor per pallplats. Det är där kunden kan spara pengar. Många fördelar med nybyggt

Och att spara pengar är förstås intressant. I räknemodellen skriver man in värden som nuvarande kvadratmeteryta, gångbredd, antal pallplatser i höjd, hyra och driftskostnad. I ett nybyggt lager har NCC t ex en fri takhöjd på 11,70 meter, vilket medför fler pallplatser i höjd än i en äldre byggnad och alltså möjlighet till fler pallplatser på samma antal kvadratmeter, eller samma antal pallplatser fast på mindre yta. Att kunna skräddarsy ett nybyggt lager innebära oftare kortare körsträckor för truckförarna och i sin tur färre personal. Och även om du inte utnyttjar höjden och flyttar till ett nybyggt lager med samma hyra på samma kvadratmeter får du ändå en stor besparing när det gäller driftskostnaderna. - I ett lager på 10 000 kvm kan vi prata om en besparing på 700 000 kr/år bara i tema lager & logistik

form av sänkta driftskostnader. Dessutom fria perioder för att kundens ekonomi inte är hyran per kvm för nybyggt lager i samma ska påverkas för mycket i själva flytten. Dessutom måste vi lära oss att prata deras nivå som för ett befintligt. Och förutom betydligt lägre driftskost- språk och inte bara prata byggnad. Vi måste nader genererar en nybyggd lokal mindre få kunderna att lita på oss, vi har exempelunderhåll, det finns t ex garanti på nya vis själva slagit oss samman med Schenker portar m m, man kan ofta köra truckarna Consulting. Tillsammans med dem åker vi fortare pga slätare golv, hela arbetsmiljön ut och träffar kunderna och ger dem kostmed bättre ljus och ventilation är generellt nadsfri rådgivning och en fingervisning på bättre, vilket ger färre sjukdagar. Med en hur mycket de skulle kunna spara på att attraktivare arbetsplats blir det dessutom flytta till nybygge. Vi tror att det blir troofta lättare att rekrytera rätt folk och alla värdigt med en opartisk part som pratar som någon gång har felrekryterat vet hur samma språk som kunden. mycket det kostar. Eftersom lokalen skräddarsys får hyresgästen inga överytor som underlätta flyttprocessen Dessutom samarbetar NCC med företag annars är väldigt vanligt och kostsamt. som rent praktiskt kan underlätta Det är många som i dag sitter i för en flytt. stora lokaler. - Hur kan vi göra en flytt - Dessutom kommer gaså smidig som möjligt för ranterat våra kunders egna våra blivande hyresgäster? kunder att ställa större milDet är många Vi kan inte köpa pallställjökrav framöver och det är som i dag sitter i agen, men däremot kan vi svårt, i många fall omöjligt, för stora lokaler. ha samarbetspartners som att tillgodose i gamla lagerkan demontera och köpa lokaler, konstaterar Emil kundens gamla och som även Engelbrektsson. Vi klassikan montera upp det nya. Allt ficerar våra byggnader enligt kan vara färdigmonterat och klart BREEAM. när kunden flyttar in. Samma sak kan vi samma språk som kunden göra när det gäller larm, data, tele och pasMen att påvisa stora besparingar räcker sagesystem. Vi kan hjälpa till med mycket inte alltid, det finns en tröghet att flytta i och en stor utmaning är att få processen branschen. att flyta så att kunden inte står stilla vid en - Många ser det som en stor och kost- flytt. Men den allra största utmaningen är nadskrävande process och där måste vi att få företagen att förstå hur mycket de kan som fastighetsägare hjälpa till att göra det spara genom att överhuvudtaget flytta till enklare, konstaterar Emil Engelbrektsson. nybyggt, avslutar Emil Engelbrektsson. Kanske kan man locka med initiala hyres-

Brorman Fastigheter erbjuder kontor, bostäder och garage i Malmö city. Ett företag med anor från 1930-talet.

NCC kan bygga nytt i hamnen i Göteborg - i sveriges kanske bästa logistikläge?

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Brorman Fastigheter • 040-660 64 50 • www.brormanfastigheter.com info@brormanfastigheter.com • Stora Nygatan 61 • 211 37 Malmö


Skriftligt avtal att föredra Det är inte nödvändigt att ett hyresavtal upprättas skriftligen. Det kan också vara muntligt. Avtalet ska dock vara skriftligt om någon av parterna begär det. Ett skriftligt hyreskontrakt är utan tvekan att föredra. Det är då lättare att konstatera vad parterna har kommit överens om.

Tillägg till bashyran svåra att kalkylera Tillägg till bashyran kan ofta hamna mellan 500 och 800 kronor per kvadratmeter och år. En hyresvärd kan även tilläggsdebitera fastighetsskatt på 120 till 130 kronor per kvadratmeter och år.

1. Hyresgäst

att skriva kontrakt 32

Ni har hittat lokalen som passar perfekt för er verksamhet och det är dags att skriva kontrakt. Det är nu det gäller att vara vaksam och se upp för fallgroparna. Vi lotsar er igenom ett antal punkter i ett standardkontrakt för att undvika hamna i situationer som kan orsaka konflikter mellan er som hyresgäst och er nya hyresvärd.

Standardkontrakten som förekommer på marknaden är bra som kom-ihåg-listor men bör noggrant läsas igenom av hyresgästen innan man skriver på. I och med att det som regel är hyresvärden som presenterar ett färdigt kontraktsförslag så smyger det, då och då, in slarvfel i förslagen på grund av ren slentrian. Man ska inte heller glömma bort att hyresgästen och hyresvärden i den stund kontraktet ska undertecknas är motparter och att vardera parten står sig själv närmast. Från båda sidor tar man en risk som man på var sitt håll vill eliminera så gott det går. I de flesta fall tecknas ett hyreskontrakt för en lokal på minst tre år och frågan är hur mycket man egentligen kan planera och förutse kring sitt företag och dess verksamhet inom tre, fem eller sju år. Många konflikter uppkommer för att förutsättningarna ändras eller att vissa förutsättningar som man räknat med inte inträffar. Låt rubrikerna i kontraktsförslaget vara frågor som du som blivande hyresgäst ska besvara själv efter noggranna överväganden. kontraktskrivning

Frågan borde ha ett självklart svar. Vad händer om jag vill ändra verksamhetsform? Man vill ändra från enskild firma eller handelsbolag med ett personligt betalningsansvar för rörelsens förpliktelser till ett aktiebolag. Att ändra åt andra hållet, det vill säga från en verksamhetsform med ett begränsat ansvar till en som innebär att man ikläder sig ett personligt betalningsansvar, brukar hyresvärdar inte motsätta sig. 2. Lokalens skick och användning

Vad är det jag eller mitt företag skall använda lokalen till? Det är inte ovanligt att optimistisk köpare av en café-rörelse redan vid förvärvet kalkylerar med att man skall utveckla caféet till lunchrestaurang och sedermera till kvällsrestaurang. Användningen av lokalen ändras och öppettiderna kommer att förskjutas över dygnet till eventuell nackdel för bostadshyresgäster längre upp i samma byggnad. 3. Inredning

Skall jag själv betala och låta utföra målning och golvläggning innan tillträdet eller låta hyresvärden göra detta mot tillägg till hyran? 100-200 kr/ kvm då det gäller ytskikten i väggar och tak och 500 kr/kvm då det gäller golvskiktet är ingen ovanlig kostnad. 4. Hyrestiden

På grund av reglerna om index på hyran, det vill säga möjligheten att kunna ändra hyran under pågående hyresperiod, tecknas regelmässigt hyreskontrakten på lägst tre år. Är man osäker på utvecklingen i sin rörelse bör man försöka förhandla sig fram till en ”nödutgång” ur avtalet under 4:e eller 5:e året. Om lokalen är mycket stor, specialanpassad eller på annat sätt svår att hyra ut på nytt, är det inte ovanligt med kontraktstider på 10 eller 15 år. I sådana fall är det mycket viktigt att såväl hyresgästen som hyresvärden har klarlagt vad lokalen skall användas till och att hyresgästen har ett starkt incitament att stanna kvar länge. Exempel på detta är skolor, vårdinrättningar och liknande serviceinrättningar. 5. Hyran BILD: www.MATERIA.com

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Själva bashyran brukar inte leda till några större problem. Ofta är det lätt att kontrolle-

till och med kan skada byggnaden? Instalra att den bashyra som hyresvärden vill ha lationer som jag som köpare dessutom har är marknadsmässig hyra per kvm och år. I betalat ett väl tilltaget överpris för? vissa fall brukar hyresvärdarna tillämpa hyresrabatter under ett eller ett par inledande 9. Myndighetskrav m m år för att locka till sig hyresgäster till Normalt brukar hyresvärdtomma lokaler. Det är viktigt att arna kräva att hyresgästen man kalkylerat hyreshöjningarna själv skall ansvara för och och väger dessa mot kostnaderFrågan om vem ombesörja att rörelsen bena för att flytta från lokalerna drivs på ett sätt som myndå hyran slår igenom med full som gör vad digheter, försäkringsbokraft. utgör en ständig lag och övriga kräver ur källa till tvister. 6. Tillägg till hyran tillståndshänseende och Tillägg till bashyran kan ofta för säkerhet och sundhet. hamna mellan 500 till 800 kroMan skall kunna så mynor per kvm och år. Lägger man cket om den egna rörelsen att sedan till en hyresvärds möjlighet detta är fullt naturligt och inget att att tilläggsdebitera fastighetsskatt kan hyprotestera mot. ran öka med ytterligare 120 till 130 kronor 10. Säkerhet per kvm och år. Detta kan öka totalkostMånga uppfattar kravet på säkerhet som illnaden för en lokal i Göteborgs innerstad vilja från hyresvärdarnas sida. I flertalet fall med 50-60 %. uppkommer kravet om säkerhet för att hyI och med att kostnaden också kan resgästen är ett nystartat aktiebolag, hyresvariera mellan åren på grund av yttre omgästen dålig på att sälja in sig själv och den ständigheter som väder och vind blir tillägrörelsen som man vill bedriva från lokalgen svåra att kalkylera före påskrift. erna eller att en enkel kontroll av hyresgäs7. Mervärdeskatt tens ekonomiska ställning och resultat visar Flertalet lokalhyresgäster erlägger meratt hyresgästen skall ställa säkerhet. värdeskatt. För de som har en låg omSom vi tidigare noterat; man skall inte sättning och avräknar momsen årsvis i heller glömma bort att hyresgästen och efterskott kan det bli en betydande likvidhyresvärden i den stund kontraktet skall itetsbelastning med moms på hyran för det undertecknas är motparter och att vardera lilla företaget. För övriga brukar momsen parten står sig själv närmast. Från båda vara ett mindre problem om man har en sidor tar man en risk som man på var sitt någorlunda jämn egen försäljning av varor håll vill eliminera så gott det går. eller tjänster. Köp hyreskontrakt på fastighetsagarna.se 8. Underhåll

Frågan om vem som gör vad och vem som har gjort vad utgör en ständig källa till tvister. Ofta är det att föredra att hyresvärden bekostar och utför hyresgästanpassningarna och att man som hyresgäst betala dessa över hyresavin. Med ett sådant förfaringssätt kan man tydligare kalkylera sina sammanlagda hyreskostnader och hyresvärden tar själv ansvar för åtgärdernas tekniska utförande. Erfarenhetsmässigt är det mycket sällan man själv kan utföra åtgärderna bättre och billigare än vad hyresvärden själv kan. Vem tar ansvar för tidigare dåligt utförda installationer eller installationer som lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

kontraktskrivning

33


Larm & Säkerhet

El, tele, data

Miljö

Form & Inredning

r Allt fö al din lok

och ett starkt, grönt varumärke Här svarar vår inredningsarkitekt för nummer sju, Christina Fürst, på en ny, intressant fråga inom kontorsinredning. Hur skapar man en tydlig formidentitet på kontoret? Här hittar du också en mängd tips om hur du skapar en ergonomiskt riktig arbetsplats, hur du kan stärka ditt gröna varumärke och varför videokonferenser är det nya sättet att mötas.

34

fråga inredaren Hur skapar man en tydlig formidentitet på kontoret?

36

ergonomisk arbetsplats Hur ska du sitta vid ditt skrivbord?

38

stärk det gröna varumärket Många vinster med en grön arbetsplats

39

allt vanligare med videokonferenser Nya siffror visar på en ökning

Fråga: Hur skapar man en tydlig formidentitet på kontoret?

Vi vill alla bli sedda, igenkända och ihågkomna, företag liksom privatpersoner. En tydlig formidentitet stärker ditt varumärke. De företag som tar fram och visualiserar dess själ och karaktär gör design till en strategisk resurs. Att arbeta med design i syfte att visualisera företagets vilja och ambition blir mer och mer viktigt i det stora utbudet av intryck och i den ökade konkurrensen. Första intrycket

36

38

35

39 allt för din lokal

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Christina Fürst, Inredningsarkitekt Fürst & Co

fråga inredaren

ergonomi, videokonferenser,

35

Form & Inredning

Känslan och intrycket då du som besökare kommer in i ett företags entré är omedelbar. Vi vet alla hur viktigt de första sekunderna vid ett första möte är. Att direkt slå an en ton, visa vad vi står för, markera ett slags revir i entrén blir den första chansen. Det blir detta som ditt företag kommer att förknippas med.

ker inte själv vilken stark kultur man faktiskt har. Detta kan också uppfattas som att ta ut en viss kompassriktning för företagets visuella identitet. Har man väl tagit ut kompassriktningen så vet man hur man vill uppfattas. Det kan gälla i allt från logotype och inredning och vidare genom hela kommunikationsprocessen. Likt en röd tråd som löper genom hela företaget. Man får då också som företag lättare att formulera uppdragen till konsulter som grafiska formgivare, reklamare, inredare m m. färger, materialval och strukturer

Färger jag väljer att arbeta med är direkt kopplade till den framtagna analysen med företagets ledning. Klara färger uttrycker något helt annat än t ex mer mättade färger. Mer trendiga färger kommunicerar något helt annat än färger som känns mer ”klassiska”. Materialval och strukturer kommunicerar också starkt. Högblankt och metall kan vara något som fint ställs emot olika träslag om man t ex vill kommunicera

tradition och samtidigt tydligt vill signalera framtidsanda. från huvudkontor till regionkontor

Så var det i mitt inredningsuppdrag för fastighetskonsulten NAI Svefa. Ett företag med mycket tradition och allt från skogsfastigheter till fastigheter i stora städer i sitt bestånd. Där arbetade jag just med trä och strukturer i textilier mot lackade ytor och glas. NAI Svefa är en koncern med många kontor och i mitt inredningsuppdrag gällde det att formulera en inredningsmanual som skulle följas från huvudkontoret i Stockholm ut till alla kontoren i landet. Även om det bara var i små steg till att börja med. design ska komma inifrån

För mig får inte design, eller inredning, bara vara yta utan skall komma inifrån och uttrycka företagets vilja, värderingar och skapa den genuinitet och trovärdighet som ofta saknas i dagens kortlivade trendmiljöer.

nai svefas kontor runt om i sverige har fått en inredningsmanual att följa. foto: christina fürst

skrapa istället för att skapa

Jag brukar i mina inredningsuppdrag starta med att göra en analys. Titta på konkurrenter i aktuell bransch och se hur de uttrycker och formulerar sig. Det viktigaste blir emellertid att med ledningen analysera vad man vill kommunicera, hur man vill uppfattas och vad som är unikt för just detta föMaterialval och retag. Ofta är det självstrukturer komklarheter för ledningen, municerar också så mycket så man inte starkt. ens tänker på det. Företagets värdeord är viktiga. Jag brukar formulera det som att ”skrapa istället för att skapa”. Skrapa fram den kultur som finns i företaget, inte skapa något som ju blir mer utifrånkommande. Ofta är företagen hemmablinda, man märlokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

form & inredning

35


Form & Inredning

Form & Inredning Marie Stark, projektledare Ergona – En bra stol ska förebygga ett dåligt sittande samt risken att få problem med t ex dålig hållning, gamnacke, värk i ländrygg m m. Vid ett upprätt sittande använder du också dina lungor på ett mer effektivt sätt än om du sitter ihopsjunken.

ergonomisk arbetsplats Ergonomi är läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar. Det handlar ofta om hur arbetsplatsen och arbetsmiljön ska se ut rent tekniskt för att inte slita på kroppen i onödan, till exempel arbetsställning, ljud och ljus med mera. Marie Stark på inredningsföretaget Ergona i Göteborg vägleder oss steg för steg till en ergonomisk arbetsplats.

36

1. Stolen

Enligt Marie Stark är det först och främst jätteviktigt att du har en funktionell stol, på vilken du kan reglera sitthöjd, sittdjup samt höjd på ryggstödet. Det är också viktigt att du separat kan reglera ryggvinkeln för att få stöd även i upprätt sittställning. Flexibla armstöd som är höj- och sänkbara och har skjut- och vridbara armstödsplattor är bra för att du ska kunna anpassa dem just efter din kropp och på så sätt få rätt avlastning. Hon rekommenderar också nackstöd på stolen. Detta för att få ökad möjlighet till avlastning vid upprätt sittande men framför allt när du gungar/lutar dig bakåt. – De flesta bra ergonomiska stolarna har idag gungfunktion vilket ger ökad rörelseaktivitet i ditt sittande. Om du t ex sträcker dig efter någonting ska stolen anpassa sig och följa dig i dina rörelser. Gungan går även att låsa och bäst är om den kan låsas steglöst, dvs i vilket läge som helst, säger Marie Stark. En bra stol ska förebygga ett dåligt sittande samt risken att få problem med t ex dålig hållning, gamnacke, värk i ländrygg m m. Vid ett upprätt sittande använder du också dina lungor på ett mer effektivt sätt än om du sitter ihopsjunken. Så här bör du sitta: Fötterna ska du ha i golvet. Förr pratade man mycket om att man skulle sitta med 90 graders vinkel i både höft- och knäled, men det gäller inte idag. Risken är då mycket större att du får en ihopsjunken rygg än om du har en stol form & inredning

där sitsen lutar lätt framåt. Marie menar att med en öppen vinkel i höften får du automatiskt hjälp att hålla ryggen upprätt. Framkanten på sitsen bör också vara fasad för att undvika stasning och sämre cirkulation under låren. En bra stol kan ha många olika funktioner och reglage, och det är inte alltid helt lätt att veta hur man ska använda dem. Marie Stark berättar att Ergona alltid kommer ut till kunden efter att en stol är levererad och gör en s k funktionssäkring. Detta innebär att man hjälper kunden att ställa in stolen på arbetsplatsen samt att man noga går igenom alla funktioner med användaren. Detta för att kunden skall få ut mesta möjliga av sin investering och att användaren skall känna att stolen känns hundraprocentigt rätt. – Oftast har ju kunden fått ha en provstol på sin arbetsplats ett par dagar för att känna om den passar och även där har vi varit ute och ställt in stolen en gång och tit-

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

tat på arbetsplatsen, säger Marie. Allt för att det skall bli som optimalt som möjligt för kunden i slutändan. 2. Skrivbordet

Ett skrivbord kan idag se ut på många olika sätt. Att välja en bordsskiva med maguttag där både utgången till vänster och till höger är lika breda är smart, menar Marie, då den ger både avlastning för armarna åt båda håll och en flexibilitet vid möblering. Rektangulära raka bordsskivor ger inte samma avlastning för underarmarna som en bordsskiva som är urgröpt med ett maguttag (finns både större och mindre uttag). Skivor med maguttag ger dig fler möjligheter och riktningar att placera din dator på. Förutom rakt fram kan du även placera den på både vänster och höger sida. Har du en rektangulär rak bordsskiva måste du ha datorn rakt fram för att inte sitta snett och på så sätt riskera att få snedbelastning. – Höj- och sänkbart bord ger en väldigt

stav) eller en ”mousetrapper” (centrerat hög flexibilitet, då du har möjlighet att både styrdon med styrplatta och touch-scrollsitta och stå och arbeta. En del företag infunktion) där du sitter och jobbar centrerat vesterar dessutom i en stå-stödstol som de framför kroppen. För det första medför det anställda kan turas om att använda då ståatt du jobbar liksidigt med kroppen istället sittandet är bra för att det öppnar upp ännu för att jobba monotont med bara ena armen mer i höften än när du sitter vanligt. och för det andra blir du mer effektiv då du Har man inte möjlighet att investera har ett mindre avstånd att förflytta handen i elektriskt höj- och sänkbara skrivbord på mellan tangentbord och mus. tycker Marie att det är jättevikigt att man Det finns idag väldigt smäckra åtminstone har reglerbara fasta ben så tangentbord som inte är så breda att man kan anpassa bordshöjden, men ändå har samma fingersättså gott det går, efter individen. ning som de vanliga, berättar När man sitter vid den färMarie. Att välja ett sådant diginställda arbetsplatsen En bra stol tangentbord är en bra idé för bör man kunna ha armarna ska förebygga dem som inte är så breda i böjda i 90 grader när de vikroppen, eftersom det gör lar mot bordsytan. ett dåligt att du kan hålla armarna täsittande. 3. På bordet tare intill kroppen. På en optimal arbetsplats Skärmen ska gå att höja har du möjlighet att jobba så och sänka så att du har en lämplig mycket som möjligt rakt framhöjd och varken behöver vinkla huför kroppen. Ju längre ut du vudet uppåt eller neråt. Generellt sett brusträcker armen från kroppen, desto större kar man prata om att övre delen av skärmen, blir belastningen. Marie Stark rekommenalltså kanten, ska vara i ögonhöjd ungefär derar därför att du har musen mitt framdå man automatiskt vinklar blicken ca 30 för dig mellan magen och tangentbordet. grader neråt. Höjden på skärmen är viktig Många tycker då att det underlättar att ha för att undvika belastning i nacke och axlar. en trådlös mus. Även avståndet fram till skärmen är viktigt. – Men för att kunna röra musen behöEtt bra mått är att när du sitter/står vid skrivver du trots allt en del yta, så det absolut bordet så skall du kunna sträcka armarna bästa är de centrerade pekdonen som t ex rakt fram utan att röra vid skärmen och ha ”barmouse” (centrerat styrdon med styrett par cm till godo fram till skärmen.

Vid behov kan det också vara bra med en dokumenthållare som placeras framför dig mellan tangentbord och skärm, för att undvika att vrida på huvudet varje gång du ska titta på pappret. 4. Ljuset

– Att man har ett bra allmänljus vid sin arbetsplats är viktigt och generellt sett behöver du mer ljus ju äldre du är. Numera används ofta pendlande armaturer som ger både upp- och nerljus, dvs ungefär 70 procent uppåt och 30 procent nedåt. Förutsatt att man har ljusa väggar reflekteras då ljuset ut i rummet på ett behagligt sätt. Den typen av ljuskälla ska placeras ovanför huvudet ungefär och ca 190–210 cm över golvet, säger Marie Stark. Därtill behövs även bra arbetsplatsbelysning, alltså punktbelysning på bordet. Dessa armaturer finns oftast med klämfäste eller bordsfot. Bordsfot ökar flexibiliteten när det gäller placering. Är du högerhänt placerar du din lampa på din vänstra sida och vice versa för att undvika skuggor. Brist på tillräckligt bra arbetsljus är, enligt Marie, ofta en bidragande orsak till att man kan känna sig trött i huvudet på eftermiddagarna. 5. Ljudet

Idag sitter vi väldigt ofta i kontorslandskap. Här bör man i ett tidigt skede, helst innan man flyttar, se över vad man kan göra för att hålla en bra ljudnivå, anser Marie. Det är en jätteviktig del i arbetsmiljön. Se till att ni antingen har ljudabsorberande plattor i taket eller s k nerpendlande plattor eller absorbenter som hänger ner en bit från taket. De sistnämnda kan, enligt de senaste rönen, vara mer effektivt eftersom du får en luftspalt mellan absorbenten och taket. Även vid arbetsplatsen där du sitter kan det vara bra att ha ljudabsorberade avskärmningar, t ex golvskärmar eller bordsskärmar och man kan med fördel också sätta ljudabsorbenter på väggarna. Numera är man inte längre lika rädd för heltäckande mattor som man ur allergisynpunkt var på 80- och 90-talet och mattor är bra på många sätt. Dels för ljudet men också för att de binder damm och smuts på ett annat sätt än vad ett ek- eller linoleumgolv gör.

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

form & inredning

37


Miljö

El, tele, data

Detta är EMAS EMAS är en förkortning av EU:s miljölednings- och miljörevisionsordning och är ett miljöledningssystem som skapar affärsnytta med miljöhänsyn, stärker relationer med kunder och andra intessenter samt ökar "vi-känslan" internt. Läs mer på www.emas.se.

stärk det gröna varumärket Det finns många vinster med ett grönare kontor. Att vara klimatklok handlar om mer än en certifiering och ett ställningstagande. Det gröna kontoret ger också ett extra värde till ditt kontor och företagets varumärke.

38

Ett företags varumärke skapar dess samband och bygger också grunden för företagskulturen. Att investera i en sund, klimatklok och genomtänkt arbetsplats vinner alla på – inte minst ditt varumärke. Att vara miljömedveten blir dessutom en allt viktigare konkurrensfördel och framgångsfaktor för företagen. Allt fler ställer krav på att deras samarbetspartners ska ha en uttalad miljö- och socialt ansvarstagande policy och engagemanget gör också kontoret till en mer attraktiv arbetsplats med genomtänkt arbetsmiljö. skapa En arbetsplats att vara stolt över med csr

Men hur kan ett kontor arbeta med att stärka sitt varumärke? Vi ger några råd på vägen. Titta framåt och fundera över hur kontoret och verksamheten kan tänkas se ut om tio år. Fundera över vad ni gör som är bra idag och vad ni kan göra ännu bättre imorgon. Fundera över vilka förväntningar ni har på andra företag gällande miljöriktigt och etiskt arbete och applicera dem på er egen verksamhet. Att ha en strategi att utgå ifrån gör alltid jobbet enklare. Även om beslut som rör kontoret och företagets framtid hör hemma hos högsta ledningen kan alla medarbetare vara med och delta och komma med tips och råd om hur arbetsplatsen kan bli både grönare och skönare, en arbetsplats att vara stolt över. Kanske har era kunder ställt frågan hur ni arbetar med CSR? CSR är förkortningen för "corporate social responsibility" vilket i miljö

korthet handlar om företags sätt att göra affärer, dess affärsetik till exempel policy mot mutor, vilka krav företaget ställer på sina underleverantörer och hur man agerar för att följa upp så att underleverantörerna agerar i linje med de krav företaget ställt. Detta kan röra sig om att de anställda hos underleverantörerna har drägliga arbetsförhållanden, rimliga arbetstider, att arbetsplatsen är säker, trots farliga moment, och att de har rätt att engagera sig fackligt. Det handlar dock också om produktansvar, det vill säga att garantera att produkterna inte påverkar användarens hälsa negativt. CSR handlar också om att företaget agerar på ett sätt som är långsiktigt hållbart ur miljösynpunkt. Ta ansvar för helheten

Besluta er att verkligen göra något, lägg upp en tidsplan och fördela ansvaret, skapa en ”miljögrupp” på din arbetsplats och avsätt tid åt arbetet. Ställ er frågorna vilket ansvar ert företag har och vilka lagar och krav som ställs på din typ av företag. Kanske har ni redan kommit en bit på vägen inom miljöområdet genom att ha infört miljöledningssystem enligt ISO 14001 eller EMAS eller ett kvalitetssystem enligt ISO 9001. För socialt ansvar finns Social Accountability 8000 (SA 8000) som bland annat täcker in frågor om barnarbete, tvångsarbete, arbetsmiljö, föreningsrätt och förhandlingsrätt, diskriminering, disciplinär ordning, löner och arbetstid.

Bidrar till bättre livsbalans Videokonferenser bidrar till en betydligt bättre livsbalans, menar Lars Schön på TDC Sverige.

Marknadsför ert ställningstagande ordentligt

Naturligtvis har alla företag olika förutsättningar beroende på bland annat dess storlek och resurser, men alla kan göra något för att stärka varumärket i positiv bemärkelse och det bör understrykas att arbetet med de här frågorna inte är statiska och därför kräver att företaget kontinuerligt arbetar med nya frågeställningar kring vad som kan göras bättre. Arbetet kan, och bör, också få ta den tid det kräver men när ni kommit så långt i arbetet att ni genomfört förändringsarbetet och tagit aktiv ställning i CSR-frågorna ska ni naturligtvis vara stolta över detta. Utarbeta en kommunikationsplan med utgångspunkt i ert arbete, visa upp den för era kunder och se till att alla anställda har koll på företagets policy. Lägg mycket krut på arbetet med att verkligen kommunicera ut era värden både extern och internt. Att meddela samtliga inblandade att företaget arbetar med en hållbar affärsutveckling på alla plan signalerar till både kunder och medarbetare att ni investerar i framtiden.

ta frågan på allvar

Det kan vara ett tips att utgå från ett av de system som ni redan har och bygga på så att det täcker hela CSR-området. Ett smart tillfälle att sätta sig in i CSR kan vara under en konferens där ni tillsammans på arbetsplatsen kan diskuterar företagets väg mot en hållbar affärsutveckling och verkligen lyfta frågan. Att ta in en extern konsult hjälper också till att stärka arbetet och få ökad förståelse för vad CSR kan innebära för just er. Konsulten ska naturligtvis förstå att arbetet även är tänkt att generera affärsnytta och att det är en del av ett företags helhetstänk gällande affärsutveckling. En konsult kan också vara en katalysator till att verkligen få jobbet gjort.

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

videokonferenser

allt vanligare Antalet videokonferenser i Norden har ökat med 58 procent under det senaste året till följd av Eyjafjallajökulls utbrott i fjol. Detta visar nya siffror från kontorsleverantören Regus. Telekomaktören TDC exempelvis har, genom att i betydligt högre grad använda videokonferenser, lyckats minska sina koldioxidutsläpp från flygresor med 27 procent under ett år.

Den isländska vulkanens Eyjafjallajökulls utbrott i april förra året medförde en ökad efterfrågan på videokonferenser då över 100 000 flygavgångar fick ställas in. Regus såg en ökning av videokonferenser med 360 procent under april-maj 2010. Många trodde att företag skulle återgå till sina normala rutiner efter att problemet med askmolnet försvunnit. Men efterfrågan på videokonferenser kvarstod – Regus uppger att användandet av videokonferenser har ökat med 58 procent i Norden under det senaste året. – Det kaos som askmolnet 2010 orsakade ledde också till något bra; det visade företag världen över att videokonferenser är ett fullgott alternativ till fysiska möten. Då allt fler företag vill minska sina reseutgifter och dessutom vara miljövänliga, känns det meningslöst att spendera pengar på att flyga utomlands när de kan uppnå samma resultat i en närliggande videokonferensanläggning, säger Michael Barth, vd Regus Norden. Regus undersökning får medhåll från en ny rapport från Frost & Sullivan, som uppger att antalet videokonferenser har ökat med i genomsnitt 20 procent i Europa under det senaste året. ersatte 800 resor

bild: cc office now

TDC-koncernen, Nordens tredje största telekomaktör, har tagit ett strategiskt beslut att kraftigt minska sina koldioxidutsläpp. Vägen till denna målsättning går bland annat genom konceptet de kallar Grön kommunikation, där videokonferenser är det

39 bild: cisco

kanske viktigaste verktyget. TDC Sverige har genom att i betydligt större grad använda videokonferenser lyckats minska sina koldioxidutsläpp från flygresor med 27 procent – och detta under enbart ett år. 2009 bidrog företagets flygresor till koldioxidutsläpp på 354 ton, jämförande siffra för 2010 var 236 ton. Översätter man dessa siffror till flygmil är minskningen 64 761 mil eller mer än 800 resor Stockholm– Göteborg tur och retur. Positiva trenden fortsätter

Under 2011 fortsatte TDC att följa den positiva trenden. Första kvartalet 2011 minskade man de flygreserelaterade koldioxidutsläppen med ytterligare nio procent jämfört med samma period året innan. Omräknat i flygsträcka betyder detta en minskning med 5 030 mil eller mer än 60 resor Stockholm–Göteborg tur och retur. – För en miljöchef är detta naturligtvis kul läsning. Dessa siffror visar på ett kraftfullt sätt att videokonferenser är Grön kommunikation i dess renaste form. Värt att tillägga är att vi ser liknande siffror då det gäller bilresor vilket naturligtvis också är positivt. Därmed inte sagt att vi är nöjda. Men vi vet vad vi vill, och vi är på rätt väg, säger Albin Norrving, kvalitets- och miljöchef på TDC Sverige.

posten och domstolsverken

TDCs ökade användning av videokonferenser går hand i hand med företagets erbjudande då man är en helhetsleverantör av videokonferenser till företag och organisationer. Nyligen fick TDC förtroendet av Posten Norden i en av de största upphandlingarna av videokonferenser någonsin i Norden. Sedan tidigare har de dessutom levererat, enligt dem själva, rättshistoriens största videokonferenssystem till Domstolsverket. – Det finns en mening som alltid är lika rolig att säga: Vi lever som vi lär. Och utöver ekonomi och miljö finns det en minst lika viktig effekt av videokonferenser: den sociala. Igår morse träffade jag mina danska kollegor på ett frukostmöte, och runt lunch var jag i Finland, för att sedan avsluta arbetsdagen med att prata med våra norska kollegor i Oslo. Allt detta från samma rum i Stockholm. Jag undvek på detta sätt dyrt flyg, långsam transfer och en onödig hotellnatt. Istället åkte jag hem och umgicks med min familj. Vi ser det hos våra kunder, och vi ser det hos oss själva – videokonferenser bidrar till en betydligt bättre livsbalans, säger Lars Schön, ansvarig för videokonferenser på TDC Sverige.

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

el, tele, data


Du vet väl om att du kan ladda ner Checklistan på www.lokalguiden.se

Mycket att tänka på vid en flytt När man ska flytta kontoret är det inte bara att börja packa ner i flyttkartonger. Det är en mängd saker som ska göras i rätt ordning för att flytten ska flyta.

checklistan

gör rätt saker i rätt tid

leder dig rätt

kontraktet är påskrivet

Utse en flyttansvarig Informera de anställda Tidplanera flytten Beställ flyttbesiktning av fastighetsägaren Kontakta eventuell arkitekt, projektledare, entreprenör

Att flytta är ett stort projekt men innebär nästan alltid något spännande och positivt. Se det som ett gyllene tillfälle att förändra och förbättra din verksamhet. Och se till att själva flyttprocessen löper så smidigt som möjligt. Det är mycket att tänka på men med hjälp av Lokalguidens checklista kan du se till att allt löper som det ska och att inget glöms bort.

kÖP KONTORSMÖBLER I TID

Reception, besöksyta, konferensrum, vilorum, arbetsplatser, kök (glöm inte kaffemaskinen!), ev relaxavdelning, uteplats, server/kopieringsrum. Undvik missförstånd, missunnsamhet och missnöje. Inred med eftertanke! FÖRSÄKRING OCH AVTAL

Se över och nyteckna eventuellt avtal (exempelvis elavtalet) Uppdatera din försäkring Kontrollera att försäkringen gäller under flytten Kontrollera krav från försäkringsbolag och myndighet

40

Innan ni börjar leta efter en ny lokal är det en hel del punkter att gå igenom och tänka på. Först och främst bör ni bestämma er för en maxhyra på den nya lokalen och vilken kontraktstid och uppsägningstid ni vill förhandla fram. Det man brukar räkna som standard är ett treårskontrakt med nio månaders uppsägning.

Vad som är viktigt är också att tänka långsiktigt, att tänka framåt och planera för hur organisationen kommer att se ut om ett antal år. Ska ni ha en möjlighet att växa i lokalen? Ska ni bygga in flexibilitet? tänk igenom miljön

Miljön är oerhört viktig för medarbetarna och en bra miljö skapar goda resultat och vad ska lokalen innehålla? effektivare arbetssätt, det finns många stuTa fram en personallista och kontrollera dier i dag som bevisar det. Tänk på de behovet av yta. Hur många personer tre L:en, ljus, ljud och luft och ska det nya kontoret rymma? Hur lägg extra krut här, det komska ni sitta? Är det effektivast mer att betala sig. Överväg och mest lämpligt med en öpäven noga om ni ska anlita Det är viktigt pen planlösning, separata rum en inredningsarkitekt, det att tänka eller kanske en blandning? kan vara väl investerade långsiktigt, ska Hur stor yta bör varje anställd pengar. Men tänk också ni kunna växa i ha? Riktlinjer man kan gå efpå att en inredningsarkilokalen? ter är 10-15 kvm om man sitter tekt inte behöver anlitas i öppen lösning och 15-20 kvm för att driva hela projektet. om man sitter i rum. Ibland kan det räcka med att Det är även viktigt att gå arkitekten kommer med en färdigenom övriga utrymmen noga plan där själva konceptet är klart och och planera för konferens, om det behövs där de beskriver hur ni tar er till slutmålet. arkiveringsutrymmen. Hur många toaletsäkerhet och teknik ter behövs, ska ni satsa på dusch, hur ska Även om inredningen ofta ses som den rokapprummet se ut, ska köket rymma alla liga biten bör lokalens teknik och säkerhet anställda eller ska det kunna användas även ligga högre på dagordningen. Ska det finsom mötesrum, hur mycket förrådsyta är ni nas bredband i lokalen, behöver det förbei behov av, behöver ni ha gästarbetsplatser, redas för nätverk och övrig datakommunivilorum, rökrum, uteplats? checklistan

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

kation? Tänk också på att förbereda för de olika ventilationskrav som kan finnas för utrustningen, ex kyla i serverrummet. Säkerhetsaspekterna får inte heller glömmas bort när ni tittar på lokal. Hur kan ni skydda er verksamhet på bästa sätt? Vilka lösningar är lämpliga i lokalen?

BOKA IT, TELE, DATANÄT

Omförhandla eller säg upp avtalen. Hur ska systemen fungera i verksamheten? Kan nuvarande system flyttas? Beställ telefonabonnemang och antal linjer Typ av nätverk? Trådlöst eller fast?

vilket läge?

FRÅN FLYTTFIRMA TILL TRYCKERI

Speca upp era krav när det gäller läget. Är ett skyltläge viktigt, bör ni vara belägna nära vissa nyckelkunder, vilka kommunikationer behöver ni kunna använda er av och måste ni ha tillgång till parkeringsplatser?

Anlita en flyttfirma Beställ demontering och montering av inredning eftersom många flyttfirmor inte åtar sig det Beställ nya visitkort, brevpapper, skyltar m m Inventera befintliga kontorsmaskiner och beställ nya om det behövs

›› Att skapa bästa möjliga förutsätt- ningar för ökad produktivitet

Tänk på!

›› Att säkerställa en god arbetsmiljö ›› Att förstärka vi-känslan hos personalen ›› Att förstärka företagets identitet ›› Att skapa förutsättningar för framtida förändringar inom verksamheten

41

LARM OCH LÅS

Se över säkerheten i den nya lokalen. Vilken typ av lås- och larmsystem behövs enligt försäkringsbolagets och verksamhetens krav? Ta gärna hjälp av en säkerhetskonsult. NY ADRESS OCH POSTHANTERING

bild:materia, fotograf lars hoflund

lokalguidens samarbetspartners

el, tele, data Ricoh 3 Kontorsplatsen Business group larm & säkerhet Swedsecur AB Evacuare

www.swedsecur.se www.evacuare.se

automater Kaffeknappen

www.kaffeknappen.se

www.ricoh.se www.tre.se www.kontorsplatsen.se

Informera om flytten - både externt och internt Ändra adress Ändra posthanteringsavtal

›› Att säkerställa en långsiktigt god lokal ekonomi ›› Att säkerställa ett hyresavtal som väl tillvaratar verksamhetens intressen Källa: www.tenantandpartner.com

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

checklistan


Tips för en lyckad konferens från Elin Ekeroth på Tumba Bruksmuseum När man ska konferera vill man förstås att alla ska vara delaktiga och för att folk ska vilja vara det måste alla få känna att de blivit medtagna i planeringen. A och O för en lyckad konferens är därför att alla har fått förhandsinformation om hur man ska ta sig till konferensen exempelvis samt blivit tillfrågade om de har någon intolerans eller allergi när det gäller maten.

GÄSTGIFVAREGÅRDEN

fokus på

konferenslokaler Det finns konferensanläggningar för alla smaker och behov. På lokalguiden.se kan ni söka bland både slott och mindre mötesplatser. Här i tidningen erbjuder vi möjlighet att söka i konferensbanken och presenterar även Månadens anläggning.

43

Alla möjligheter!!!! Konferenslokaler:

Vi har 12 konferensrum, med plats för 8 -275 personer. Trådlös uppkoppling i alla konferensrum. Vår stora lokal,Wasasalen, har god teknik när det gäller belysning och konferensteknik. Lokalen går att dela om man vill ha två olika avdelningar.

Boendet:

Matsalar:

Margretetorp är en skånsk gästgivaregård i Måltiden, och allt som hör ihop med den, dess rätta bemärkelse. en av de allra viktigaste delarna i helheten. Från två vackert stensatta innergårdar. Hos oss handlar det om passion, kärlek och Alla 60 gästrum är stora, med egen ingång och kunskap. Vårt toppmoderna kök har därför utsikt över park och omgivningar. alla de tekniska, ergonomiska och hygieVi har allergirum och rum för rörelsehindrade. niska faciliteter som tänkas kan.

Tel 0431 45 44 50 info@margretetorp.se www.margretetorp.se Kägle väg 9, 266 98 Hjärnarp 2km till E-6 avfarten vid Hjärnarp avfarten, 4 km till Ängelholms flyg, 11 km till Ängelholms station.

bild: tumba bruksmuseum

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

konferens


korta fakta: Övernattning: Ja Restaurang: Ja Spa: Nej Övriga aktiviteter: Ja Parkeringsmöjligheter: Ja Trådlöst internet: Ja Kontakt: Richard Nilsson, tel 044-22 60 00 Hemsida: www.bykrogen.nu

s aden Månggning a n lä

äkta skånskt

gemyt

På Bykrogen, mitt i Österslöv i nordöstra Skåne, trivs man. Till den gamla stärkelsefabriken, som i dag är fylld med äkta skånskt gemyt, hälsas alla gäster varmt välkomna av Rickard Nilsson med personal. Här blir alla sedda. Och mätta…

44

45

Hit kommer både privatpersoner och föremalt 1800-talshus alldeles här bredvid och tag och med 20 år ute på vägarna som sälbyggde ihop det med det befintliga huset, jare, med otaliga nätter på olika hotell och allt i gammal stil med återanvänt virke och anläggningar, vet Richard Nilsson precis gamla fönster. hur han vill ta hand om sina gäster. På så sätt kunde man utöka hotellverk- När jag låg ute på vägarna tyckte jag samheten och kan nu erbjuda 20 rum med om de mindre, personliga ställena där jag sammanlagt 35 bäddar. Alla hotellrum är blev igenkänd. Så här på Bykrogen helt olika inredda och har namn engagerar vi oss och bjuder på oss istället för nummer. Här hittar själva. Vi tar alla våra gäster i man bl a Whiskeyrummet, hand när de kommer in genom Lugn bara lugn och Sme´ns Vi tar alla våra dörren och hälsar dem välrum. gäster i hand när komna. Jag sätter mig gärna - Gemensamt för alla ner och pratar lite och frågar är sköna, bra sängar, det de kommer in om gästerna är nöjda och i så har vi satsat på, förklarar genom dörren. fall med vad. Det är många Richard. Och att det är som uppskattar det och det kosmysigt, ombonat och rustar ju inget. Visst tar det lite tid, tikt. Hos oss på Bykrogen ska men det är det värt… det vara gemytligt rätt igenom, från att gästerna kliver in genom skön sömn i personliga rum dörrarna till att de lämnar oss. För tio år sedan, den 18 maj 2001, slogs succé för matlagningskök portarna till Bykrogen upp. Då kunde man I dag finns det tre stycken konferensrum där erbjuda en matsal, ett konferensrum och man kan ta emot allt från två till åttio persosex hotellrum. Och redan då var det äkta ner. Dessutom finns det en hel del mindre sällskånskt gemyt i rustik miljö som gällde. skapsrum som kan användas vid grupparbeten Rejäl mat, lagade på råvaror från trakten, eller som grupprum. serverades på bord utan vita linnedukar. I samband med tillbyggnaden satsade Bykrogen erbjöd något som snabbt blev man också på att bygga ett matlagningskök mycket uppskattat, så uppskattat att de i den nya delen, något som blivit en stor helt enkelt inte kunde ta emot alla som ville succé. komma. Men det fanns en lösning… - Det är som ett stort lantkök, ett mel- För fyra år sedan köpte vi ett gammånadens konferensanläggning

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

lanting mellan ett hemmakök och ett restaurangkök och här har vi i snitt fem gäng i veckan som lagar mat tillsammans. Det är allt från kompisgäng till ledningsgrupper, konferenser eller företag som bjuder in sina kunder. Det är populärt att göra något tillsammans, att inte bara sätta sig ner vid ett dukat bord. I stället kan vi erbjuda en helkväll där man blir indelade i grupper och får laga en trerättersmiddag ihop som man sedan äter i matsalen intill. allt från studiobesök till fiske

Maten står alltid i fokus på Bykrogen i Österslöv, men visst kan en vistelse här även fyllas med andra aktiviteter. Som till exempel vin- och whiskeyprovning, eller en tur till Charlies bryggeri, ett mikrobryggeri i närheten, som anordnar både visning och provsmakning mm, man kan spela in en cd-skiva i en studio i byn, föredragshållare kan bokas, bastuflotten eller badtunnan kan förgylla konferensen eller varför inte fiska i Råbelövssjön alldeles bredvid. Och alla dagar i veckan finns Richard Nilsson själv på plats. - Jag tror att en stor del i framgången med ett sådant här ställe är att man som ägare själv finns här för sina gäster, tillsammans med alla mycket duktiga medarbetare. Jag vill ge av mig själv och blir mer än gärna personlig med dem som kommer hit ofta. lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

månadens konferensanläggning


Logi Övernattning Restaurang Matmöjligheter Aktivitet Gör något Bad Pool eller badavdelning

Så här läser du konferensbanken Enkelt att hitta rätt Lokalguidens konferensbank är uppdelad i regionerna Skåne, Stockholmsområdet och Västra Götaland. Symbolbilderna visar vilka faciliteter som anläggningarna kan erbjuda. På www.lokalguiden.se hittar du mer information. Skriv in önskad anläggnings objektsnummer så hittar du enkelt det du söker efter.

kONFERENSBANKEN

Kärlingesunds Gård............................................... Mats Bengtsson.................................... 0522-65 11 05 Min/max antal personer i konferensrum ............7/39 Objektsnummer 85..................

HITTA RÄTT PLATS FÖR DINA MÖTEN StockholmsOMRÅDET Arlanda Conference & Business Center................ Bokningen............................................... 08-797 62 00 Min/max antal personer i konferensrum .........2/700 Objektsnummer 63.................

46

Yasuragi Hasseludden AB...................................... Bokningen .............................................. 08-747 63 00 Min/max antal personer i konferensrum .........2/400 Objektsnummer 70................. Tysk-svenska Handelskammaren......................... Anneliese Klinga.................................. .. 08-665 18 20 Min/max antal personer i konferensrum ..........2/100 Objektsnummer 61.................. Tumba Bruksmuseum............................................ Elin Ekeroth............................................08-51955314 Min/max antal personer i konferensrum ............2/55 Objektsnummer 89..................

Östergårds.............................................................. Fredrik Lönner..........................................08-7552440 Min/max antal personer i konferensrum.........2/150 Objektsnummer....................... City konferensen Ingenjörshuset.......................... Bokning.................................................. 08-613 81 00 Min/max antal personer i konferensrum .........2/200 Objektsnummer 94.................. Söderfors Herrgård................................................ Receptionen............................................0293-314 00 Min/max antal personer i konferensrum.........2/170 Objektsnummer 84.................. Gimo Herrgård....................................................... Receptionen............................................0173-889 00 Min/max antal personer i konferensrum.........2/110 Objektsnummer 83..................

VÄSTRA GÖTALAND

Salt och sill............................................................. Linus Hanson......................................... 0304-673 480 Min/max antal personer i konferensrum ............2/50 Objektsnummer 91.................

Gamla Ullevi Restaurang & konferens.................. Anette Lindquist................................... 031-710 37 90 Min/max antal personer i konferensrum ...........6/500 Objektsnummer 78................. Seaside Björkö....................................................... David Lyckdal.............................. ........... 031-929 410 Min/max antal personer i konferensrum .........3/150 Objektsnummer 55..................

Strandvägen 7A..................................................... Maria Strinnhed.................................... 08-585 107 10 Min/max antal personer i konferensrum ..........3/100 Objektsnummer 20.................. T-house................................................................... Katarina Sonnenberg ............................08-678 92 60 Min/max antal personer i konferensrum.............3/45 Objektsnummer 29..................

konferensbanken

Karstorp KonfererensCenter AB........................... Claes Skönborg....................................0500-472 802 Min/max antal personer i konferensrum .........2/175 Objektsnummer 59.................. Nya Varvet Studios................................................ Jessica Jadegren......................................031-857024 Min/max antal personer i konferensrum .........1/150 Objektsnummer 60..................

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

SKÅNE

47

Hjuviks Marina....................................................... Hanna Johansson................................. 031-745 22 00 Min/max antal personer i konferensrum ............2/12 Objektsnummer 93.................. Hotel Odin.............................................................. Hanna Johansson................................. 031-745 22 00 Min/max antal personer i konferensrum ............2/70 Objektsnummer 92..................

AF Borgen.............................................................. Kerstin Thörnqvist.................................. 046-38 49 05 Min/max antal personer i konferensrum .........2/750 Objektsnummer 33..................

Bykrogen i Österslöv AB........................................ Kim Svensson ............................... ........ 044-22 60 00 Min/max antal personer i konferensrum ............2/80 Objektsnummer 81..................

Bohus-Malmöns Pensionat & Konferens AB....... Patrik Larsson ......................................0523-461 002 Min/max antal personer i konferensrum .........4/120 Objektsnummer 25.................. Hotell Fars Hatt...................................................... Bokning............... ....................................0303-109 70 Min/max antal personer i konferensrum .........2/180 Objektsnummer 56..................

Gokart City............................................................. Jonny Hartvig ......................................... 040-96 01 20 Min/max antal personer i konferensrum .........1/120 Objektsnummer 23..................

Pensionat Styrsö Skäret........................................ Ola Tulldahl ............................................. 031-973 230 Min/max antal personer i konferensrum ............1/20 Objektsnummer 54..................

Ale Vikingagård...................................................... Johannes Jagrud .................................. 0303-33 06 21 Min/max antal personer i konferensrum .........10/70 Objektsnummer 22..................

Arnoldshuset Konferenser AB............................... Carla Figueiredo.....................................08-54506778 Min/max antal personer i konferensrum...........2/125 Objektsnummer 86..................

Stensjöhill Herrgård Hotel & Konferens............... Karin Näsström..................................... 031-706 88 75 Min/max antal personer i konferensrum ............1/90 Objektsnummer 80..................

Tyringe Kurhotell................................................... Dan Åstedth............................................ 0451-577 70 Min/max antal personer i konferensrum ..........6/250 Objektsnummer 38..................

Att välja en anläggning på längre avstånd från hemorten kan underlätta för att hålla ihop gruppen.

Utmaningarnas Hus............................................... Olle Sjölund.......................................... ...040-510 175 Min/max antal personer i konferensrum ..........6/110 Objektsnummer 24..................

Hagabadet.............................................................. Fredrik Ekholtz........................................ 031-600 610 Min/max antal personer i konferensrum ............2/40 Objektsnummer 66..................

Gunnebo Slott & Trädgårdar....................................... Pia Solefors.............................. .........0704-56 80 00 Min/max antal personer i konferensrum .........2/70 Objektsnummer 87..................

Margretetorps Gästgifvaregård AB....................... Josefine Hafström.......................... .......0431-454 450 Min/max antal personer i konferensrum ..........8/300 Objektsnummer 30..................

bild: Göteborgs Vinkällare

R E S TAU R A N G • H OT E L L • KONF E R E NS Laga mat i vårt mysiga matlagningskök. Bo över i våra fräscha hotellrum. 044-22 60 00 • www.bykrogen.nu lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

konferensbanken

R E S TAU R A N G • H OT E L L • KONF E R E NS


Flexibla ytor i A-läge

Objekt nr 41755597

Sök lokal via objektsnummer Hitta den rätta lokalen för dig här i Lokalbanken. Kontakta fastighetsägaren direkt eller gå in på www.lokalguiden.se. Skriv in objektsnumret och erhåll bilder eller film och ytterligare information.

lokalbanken hjälper dig Djäknegatan 31 223 kvm väldigt bra kontor med kontor som ligger i fil m m.

Djäknegatan 31 356 kvm stora öppna ytor med kontor passar det kreativa företaget.

300 kvm, Kontor..................... ..........Travbanegatan 4 Magnus Schönhult.......................................0406074848 Dagon AB.................................. ...Objekt nr 41763775

2011-05-06 13:05:45

Allt på ett ställe!

351 kvm, Butik.................... ....Fredriksbergsgatan 15 Håkan Gustafsson............... ..........................040383725 Fastighets AB Briggen................Objekt nr 41753503 352 kvm, Kontor................. ..........Kattsundsgatan 27 Camilla Asplund.................... .......................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41771759

Skånes största lokalbank. Sök lokal på lokalguiden.se.

390 kvm, Butik...................... ....................Adelgatan 5 Håkan Rosell............................. ....................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41755253

875 kvm, Kontor........................ ................Stortorget 9 Daniel Fredlund........................... ..................0752415142 Stena Fastigheter................... .....Objekt nr 41755343 895 kvm, Utbildningslokal.................Kronborgsv. 5 Håkan Gustafsson................... ......................040383725 Fastighets AB Briggen................ Objekt nr 41741186 954 kvm, Kontor................... ....Fredriksbergsgatan 1 Håkan Gustafsson................. ........................040383725 Fastighets AB Briggen............... .Objekt nr 41757336 1468 kvm, Kontor............... .....................Storgatan 20 Camilla Asplund...........................................0406905737 Wihlborgs ............................... .....Objekt nr 41766419 1686 kvm, Kontor..................... ...........Kungsgatan 15 Håkan Rosell............................... ..................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751554 2180 kvm, Kontor...................... ..........Kungsgatan 15 Håkan Rosell.................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751553 2451 kvm, Kontor....... Gibraltagatan 2/ Suezgatan 9 Camilla Asplund...........................................0406905737 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41766425 3299 kvm, Kontor..........................Malmöhusvägen 1 Håkan Rosell.................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751543 4886 kvm, Lagerlokal...........................Carlsgatan 44 Victor Persson..............................................0406644726 Volito Fastigheter..................... ...Objekt nr 41769752

DAMMFRI

400 - 799 kvm, Kontor..................Västergatan 43-47 Alf Martinsson..............................................0406905772 Wihlborgs ........................... .........Objekt nr 41766408

127 kvm, Kontor.............John ericssons väg a-huset Daniel Fredlund......................... ....................0752415142 Stena Fastigheter.........................Objekt nr 41769718

405 kvm, Kontor...................................Lilla Nygatan 7 Håkan Gustafsson..................... .....................040383725 Fastighets AB Briggen................Objekt nr 41750863

ESLÖV

494 kvm, Kontor.................... ........Drottninggatan 16 Håkan Rosell.............................. ...................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751551 549 kvm, Kontor...................................Södergatan 24 Håkan Rosell................................ .................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751544

Kontakta fastighetsägaren direkt eller gå in på www.lokalguiden.se. Skriv in objektsnumret längst upp till vänster och få all information du behöver om den aktuella lokalen.

×

390 kvm, Kontor.......................Ängelholmsgatan 1-3 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group.................Objekt nr 41756883

416 kvm, Kontor................................Kalendegatan 20 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group.................Objekt nr 41756036

Allt för flytten på ett och samma ställe. På vår webbsida finns utvalda företag med servicetjänster inom bland annat inredning, data och IT, allt för att göra din flytt så smidig som möjligt.

665 kvm, Kontor.................. .........Kattsundsgatan 15 Camilla Asplund...........................................0406905737 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41768059

×

230 kvm, Kontor...................... ........Fosievägen 11-17 Håkan Gustafsson..........................................040383725 Fastighets AB Briggen............... .Objekt nr 41751146 230 kvm, Lagerlokal........................Stenyxegatan 16 Alf Martinsson..............................................0406905772 Wihlborgs ................................ ....Objekt nr 41772439 295 kvm, Kontor..............................Käglingevägen 37 Victor Persson..............................................0406644726 Volito Fastigheter...................... ..Objekt nr 41769743 363 kvm, Kontor.................... ..........Fosievägen 11-17 Håkan Gustafsson................... ......................040383725 Fastighets AB Briggen.................Objekt nr 41751147 365 kvm, Kontor.................... ..........Fosievägen 11-17 Håkan Gustafsson................... ......................040383725 Fastighets AB Briggen............... .Objekt nr 41751144 368 kvm, Kontor................. ....................Fosievägen 6 Magnus Schönhult................ .......................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41763767 375 kvm, Övrig lokal..................... ..Lindängstigen 16 Ajten Böös....................................... ................040213167 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41752832 377 kvm, Kontor...............................Fosievägen 11-17 Håkan Gustafsson..................... .....................040383725 Fastighets AB Briggen............... .Objekt nr 41751145 380 kvm, Kontor.................. ...................Fosievägen 6 Magnus Schönhult................. ......................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41763768 498 kvm, Kontor.................. ..Västra Hindbyvägen 14 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41753352 530 kvm, Butik..............................Jägershillsgatan 20 Camilla Asplund...........................................0406905737 Wihlborgs ................................ ....Objekt nr 41770359

×

3000 kvm, Lagerlokal....................Åkermans väg 16 Niklas Kjellerup.............................................0406311306 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751563

FOSIE

Camilla Asplund...........................................0406905737 Wihlborgs .................................. ..Objekt nr 41771386

×

76 kvm, Kontor.......................................Koralgatan 38 Daniel Fredlund.............................................0752415142 Stena Fastigheter..................... ...Objekt nr 41773414 102 kvm, Kontor...............................Kantyxegatan 23 Camilla Asplund...........................................0406905737 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766321 154 kvm, Övrig lokal.................... ......Kantatgatan 90 Ajten Böös.................................... ...................040213167 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41752831

576 kvm, Lagerlokal........................Stenyxegatan 15 Alf Martinsson..............................................0406905772 Wihlborgs ................................ ....Objekt nr 41766388 640 kvm, Butik..............................Jägershillsgatan 20 Camilla Asplund...........................................0406905737 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41766396 740 kvm, Lagerlokal...........Axel Danielsson väg 259 Alf Martinsson..............................................0406905772 Wihlborgs .......................... ..........Objekt nr 41766402 742 kvm, Kontor...................... .........Fosievägen 11-17 Håkan Gustafsson..................... .....................040383725 Fastighets AB Briggen............... .Objekt nr 41751148 790 kvm, Kontor..................................Boplatsgatan 8

s 50 Annetorp s 55 LundCamilla Asplund...........................................0406905737 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766407 196 kvm, Butik............................ ............Fosievägen 6 s 50 Arlöv s 56 Möllevången Magnus Schönhult.................. .....................0406074848 800 kvm, Övrig lokal................Munkhättegatan 188 Dagon AB............................. ........Objekt nr 41763758 755 kvm, Kontor................... ...........Stora Nygatan 31 Ajten Böös.................................... ...................040213167 s 50 Augustenborg s 56 Norra hamnen Jan Nilsson....................................................0406009653 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41752833 200 - 570 kvm, Kontor.................. ..Bronsyxegatan 9 Fastighets AB Balder ................. Objekt nr 41760011 Alf Martinsson..............................................0406905772 s 50 Bulltofta s 56 Persborg 842 kvm, Butik........................ ..Agnesfridsvägen 178 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766384 833 kvm, Kontor...................................Lilla Nygatan 7 Håkan Gustafsson..................... .....................040383725 Håkan Gustafsson........... Fastighets AB Briggen............... .Objekt nr 41739498 s 50 ...............................040383725 Malmö Centrum s 56 Rådmansvången Fastighets AB Briggen................Objekt nr 41770754 s 51 Dammfri s 56 Rörsjöstaden s 51 Eslöv s 56 Segevång s 51 Fosie s 56 Sorgenfri s 52 Gamla Staden s 56 Staffanstorp s 52 Helsingborg s 56 Syd s 54 Hyllie s 56 Tomelilla s 54 Hässleholm s 56 Universitetsholmen s 54 Jägersro s 56 Västra Hamnen s 54 Kirseberg s 57 Västra Innerstaden s 55 Kristianstad s 57 Åstorp s 55 Landskrona s 57 Ängelholm s 55 Limhamn s 57 Öst s 55 Limhamn-Bunkeflo s 57 Östra Hamnen 682 kvm, Kontor.................. .............Travbanegatan 4 Magnus Schönhult................ .......................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41763776

224 kvm, Kontor...............................Stenyxegatan 29

Lokalguiden - Rätt sinne för lokaler. Vill du veta mer? Kontakta Tom Vikström 031- 788 71 00, tom@lokalguiden.se eller besök www.lokalguiden.se

347 kvm, Butik............ Ystadvägen 17/ Fosievägen 2 Magnus Schönhult................. ......................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41763757

384 kvm, Kontor.......................Ängelholmsgatan 1 C Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41752584

www.balder.se Balder nr 5 2011_2.indd 1

320 kvm, Lagerlokal................................Bredgatan 3 Håkan Gustafsson..........................................040383725 Fastighets AB Briggen................Objekt nr 41753504

380 kvm, Kontor............................Kattsundsgatan 15 Alf Martinsson...................... ........................0406905772 Wihlborgs ........................... .........Objekt nr 41766372

Kontakt: Jan Nilsson • 040-600 96 53 • jan.nilsson@balderfast.se Bernt Brantvik • 040-600 96 52 • bernt.brantvik@balderfast.se Fastighets AB Balder, Stora Nygatan 29, 211 37 Malmö

×

Register med Lediga lokaler

307 kvm, Kontor........................Ängelholmsgatan 1A Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41774353

Här presenteras lediga lokaler efter område och kvadratmeteryta. När du hittar en intressant lokal kan du kontakta fastighetsägaren eller gå in på www.lokalguiden.se för att få mer information. Fyll i objektsnumret som är kopplat till den specifika lokalen och mer information presenteras helt kostnadsfritt.

×

Lokalbanken

Alla flyttjänster du behöver på www.lokalguiden.se

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE flyttjänster.liggande.blå_halva.indd 1

2011-03-14 15:33:50

Lokalbanken

49


×

Lokalbanken

Register med Lediga lokaler

×

ANNETORP

513 kvm, Kontor...........................Schaktugnsgatan 5 Camilla Asplund.......................................... 0406905737 Wihlborgs ...................................Objekt nr 41773345

ARLÖV

50

×

× AUGESTENBORG

×

63 kvm, Butik.........................Augustenborgstorget 1 Richard Ehnbom........................ ....................040-313470 MKB Fastighets AB......................Objekt nr 41777176

BULLTOFTA

×

203 kvm, Lagerlokal.............. ....Hantverkaregatan 4 Alf Martinsson........................... ...................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768238

130 kvm, Kontor..............................Flygplansgatan 12 Ann-Sofie Lindström ...............................040-630 09 59 Valad Property Group..................Objekt nr 41777171

240 - 718 kvm, Kontor................. ........Arlövsvägen 9 Camilla Asplund....................... ....................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41767777

136 kvm, Kontor...................Norra Bulltoftavägen 65 Ann-Sofie Lindström ........................ .......040-630 09 59 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41768073

767 kvm, Kontor....................... ...........Arlövsvägen 23 Camilla Asplund................... ........................0406905737 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41766404

159 kvm, Kontor...................Norra Bulltoftavägen 65 Ann-Sofie Lindström ...............................040-630 09 59 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41756945

772 kvm, Kontor.....................................Arlövsvägen 9 Alf Martinsson.......................... ....................0406905772 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41766405

490 kvm, Kontor.................. .........Höjdrodergatan 22 Victor Persson.............................................040-6644726 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769745

1000 - 3000 kvm, Kontor..............Företagsvägen 30 Alf Martinsson..................... .........................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41774687

524 kvm, Kontor.................... .........Flygledaregatan 5 Alf Martinsson......................... .....................0406905772 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41768637

1056 kvm, Kontor................. ..........Företagsvägen 29 Ann-Sofie Lindström ...................... .........040-630 09 59 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41775942

560 kvm, Kontor............................Höjdrodergatan 25 Magnus Schönhult................ .......................0406074848 Dagon AB.......................................Objekt nr 41777686

1420 kvm, Produktionslokal....... Hammarvägen 14 Ann-Sofie Lindström ...............................040-630 09 59 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41752593

1536 kvm, Butik.................... ........Flygplansgatan 1-3 Victor Persson.............................................040-6644726 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769749

1440 kvm, Lagerlokal............................Virvelvägen 5 Ann-Sofie Lindström ...............................040-630 09 59 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41764277

4048 kvm, Kontor..........................Höjdrodergatan 16 Alf Martinsson........................... ...................0406905772 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41766430

2134 kvm, Produktionslokal.........Hammarvägen 6 Ann-Sofie Lindström ...............................040-630 09 59 Valad Property Group................ .Objekt nr 41752595 2156 kvm, Kontor................. ...Jörgen Kocksgatan 1B Victor Persson.............................................040-6644726 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769750 3820 kvm, Lagerlokal................... ........Strömgatan 2 Victor Persson.............................. ..............040-6644726 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769751 3981 kvm, Kontor................ .............Hammarvägen 3 Camilla Asplund......................... ..................0406905737 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41770508 4111 kvm, Produktionslokal............ ..Lagervägen 2 Ann-Sofie Lindström ...............................040-630 09 59 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41752598

×

MALMÖ CENTRUM × 10 - 30 kvm, Kontorshotell............... Kärleksgatan 2 Anneli Dahl....................... .............................0406917158 Vasakronan.................... ...............Objekt nr 41768869 23 kvm, Kontor........................................Skeppsbron 2 Camilla Asplund........................ ...................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41776861 55 kvm, Kontor....................................Celsiusgatan 15 Patricia Ströh................................ ...................................... MKB Fastighets AB................ .....Objekt nr 41774633 70 kvm, Butik...............................Kronborgsvägen 7 D Richard Ehnbom..................... .......................040-313470 MKB Fastighets AB............... ......Objekt nr 41777015

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

×

×

Register med Lediga lokaler

92 kvm, Kontor....................... ...........Kalendegatan 28 Bernt Brantvik............................. ..............040-600 96 52 Fastighets AB Balder ................. Objekt nr 41760012

238 kvm, Kontor...............................Hallingsgatan 6 A Niklas Andersson....................... ...................040-313318 MKB Fastighets AB................. ....Objekt nr 41753354

104 kvm, Kontor..................... .........Södra Tullgatan 4 Anneli Dahl.....................................................0406917158 Vasakronan...................................Objekt nr 41776078

240 kvm, Kontor...................... ..............Södergatan 14 Elin Andersson..............................................0406917115 Vasakronan............................ ......Objekt nr 41768877

120 kvm, Butik...............................Drottninggatan 2 a Daniel Fredlund......................... ....................0752415142 Stena Fastigheter.........................Objekt nr 41769569

245 kvm, Kontor............... ...Södra Förstadsgatan 32 Håkan Rosell..................................................0406311309 Newsec Asset Management..... Objekt nr 41777483

129 kvm, Kontor.................. .............Baltzarsgatan 20 Bernt Brantvik.............................. .............040-600 96 52 Fastighets AB Balder ................ .Objekt nr 41760002

265 kvm, Butik...........................Köpenhamnsvägen 6 Richard Ehnbom..................... .......................040-313470 MKB Fastighets AB................ .....Objekt nr 41744319

134 kvm, Kontor................. .............Stora Nygatan 31 Bernt Brantvik............................... ............040-600 96 52 Fastighets AB Balder ............... ..Objekt nr 41760004

266 kvm, Kontor.............................Drottninggatan 16 Håkan Rosell............................. ....................0406311309 Newsec Asset Management..... Objekt nr 41751552

160 kvm, Kontor................... ..................Stortorget 29 Elin Andersson......................... .....................0406917115 Vasakronan...................................Objekt nr 41768884

276 kvm, Kontor..................................Carlsgatan 12 A Alf Martinsson.......................... ....................0406905772 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766354

170 kvm, Kontor.........................Köpenhamnsvägen 6 Richard Ehnbom........................ ....................040-313470 MKB Fastighets AB.................. ...Objekt nr 41742322

284 kvm, Kontor........................................Adelgatan 5 Håkan Rosell..................................... .............0406311309 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41751540

181 kvm, Kontor...................... ..................Adelgatan 6 Anneli Dahl.....................................................0406917158 Vasakronan...................................Objekt nr 41768882

300 kvm, Kontor.................... ...........Travbanegatan 4 Magnus Schönhult.................. .....................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41763775

183 kvm, Kontor................ ...................Södergatan 28 Anneli Dahl............................ .........................0406917158 Vasakronan...................................Objekt nr 41776852

306 kvm, Kontor............... .....Gustav Adolfs Torg 10a Bengt Johansson.........................................040-30 00 63 Fastighets AB Frontnine............. Objekt nr 41776080

190 kvm, Kontor...................... ................Stortorget 27 Elin Andersson...................... ........................0406917115 Vasakronan...................................Objekt nr 41768873

307 kvm, Kontor........................Ängelholmsgatan 1A Ann-Sofie Lindström ....................... ........040-630 09 59 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41774353

197 kvm, Kontor............................. .........Stortorget 27 Elin Andersson..............................................0406917115 Vasakronan...................................Objekt nr 41768875

316 kvm, Kontor................... ..............Humlegatan 4 A Patricia Ströh...................................................................... MKB Fastighets AB......................Objekt nr 41776697

198 kvm, Kontor....................... ...............Stortorget 29 Elin Andersson........................ ......................0406917115 Vasakronan..................... ..............Objekt nr 41776985

330 kvm, Kontor................................Industrigatan 14 Jörgen Stridh.................................. ..............0709-593747 Malmö Stenhus AB................. ....Objekt nr 41772340

205 kvm, Kontor....................... ......Drottninggatan 38 Elin Andersson.......................... ....................0406917115 Vasakronan...................................Objekt nr 41770756

330 kvm, Kontor.............................S Förstadsgatan 2 Elin Andersson.......................... ....................0406917115 Vasakronan...................................Objekt nr 41768883

206 kvm, Kontor..................... ....Baltzargatan 21 A-B Elin Andersson.......................... ....................0406917115 Vasakronan...................................Objekt nr 41768872

347 kvm, Butik.............Ystadvägen 17/ Fosievägen 2 Magnus Schönhult.................... ...................0406074848 Dagon AB.......................................Objekt nr 41763757

230 kvm, Lagerlokal................Ängelholmsgatan 1-3 Ann-Sofie Lindström ...............................040-630 09 59 Valad Property Group................ .Objekt nr 41774564

352 kvm, Kontor............................Kattsundsgatan 27 Camilla Asplund...................... .....................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41771759

Surfa in i din nya lokal! Lokalbanken

Lokalbanken

× 361 kvm, Kontor................... .......Baltzargatan 21 A-B Elin Andersson....................... .......................0406917115 Vasakronan...................................Objekt nr 41776453 380 kvm, Kontor............................Kattsundsgatan 15 Alf Martinsson......................... .....................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766372 384 kvm, Kontor.......................Ängelholmsgatan 1 C Ann-Sofie Lindström ...............................040-630 09 59 Valad Property Group.............. ...Objekt nr 41752584 390 kvm, Butik............................. ..............Adelgatan 5 Håkan Rosell.................................. ................0406311309 Newsec Asset Management..... Objekt nr 41755253 390 kvm, Kontor........................Ängelholmsgatan 1-3 Ann-Sofie Lindström ...................... .........040-630 09 59 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41756883 400 - 799 kvm, Kontor................ ..Västergatan 43-47 Alf Martinsson............................ ..................0406905772 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41766408 416 kvm, Kontor................................Kalendegatan 20 Ann-Sofie Lindström ........................ .......040-630 09 59 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41756036 440 kvm, Kontor....................................Södergatan 28 Anneli Dahl.................................... ................0406917158 Vasakronan............................. .....Objekt nr 41768870 450 kvm, Kontor......................... .............Stortorget 31 Elin Andersson..............................................0406917115 Vasakronan...................................Objekt nr 41770757 494 kvm, Kontor..............................Drottninggatan 16 Håkan Rosell............................... ..................0406311309 Newsec Asset Management......Objekt nr 41751551 655 kvm, Kontor......Rådmansg. 13, S:t Johannesg. 2 Anneli Dahl.....................................................0406917158 Vasakronan...................................Objekt nr 41777230

a-f

1110 kvm, Kontor....................... ......Södra Tullgatan 4 Anneli Dahl.....................................................0406917158 Vasakronan............................ ......Objekt nr 41768885 1468 kvm, Kontor.................... ................Storgatan 20 Camilla Asplund.......................... .................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766419 1686 kvm, Kontor.................................Kungsgatan 15 Håkan Rosell.............................. ...................0406311309 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41751554 2180 kvm, Kontor.................................Kungsgatan 15 Håkan Rosell.............................. ...................0406311309 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41751553 2451 kvm, Kontor........Gibraltagatan 2/ Suezgatan 9 Camilla Asplund..................... ......................0406905737 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41766425 3299 kvm, Kontor............. .............Malmöhusvägen 1 Håkan Rosell............................... ..................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751543 4886 kvm, Lagerlokal...........................Carlsgatan 44 Victor Persson............................... .............040-6644726 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769752

×

DAMMFRI

127 kvm, Kontor.............John ericssons väg a-huset Daniel Fredlund............................ .................0752415142 Stena Fastigheter.........................Objekt nr 41769718 930 kvm, Utbildningslokal.............Stadiongatan 67 Martin Brorman..........................................040-6606454 Brorman Fastigheter AB............. Objekt nr 41777626

ESLÖV

×

3000 kvm, Lagerlokal.....................Åkermans väg 16 Niklas Kjellerup.............................................0406311306 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41751563

665 kvm, Kontor............................Kattsundsgatan 15 Camilla Asplund..................... ......................0406905737 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41768059

FOSIE

682 kvm, Kontor..................... ...........Travbanegatan 4 Magnus Schönhult................... ....................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41763776

76 kvm, Kontor....................... ................Koralgatan 38 Daniel Fredlund........................ .....................0752415142 Stena Fastigheter.................... ....Objekt nr 41773414

875 kvm, Kontor....................... .................Stortorget 9 Daniel Fredlund............................. ................0752415142 Stena Fastigheter..................... ...Objekt nr 41755343

102 kvm, Kontor................................Kantyxegatan 23 Camilla Asplund....................... ....................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766321

900 kvm, Kontor................................Industrigatan 14 Jörgen Stridh.................................... ............0709-593747 Malmö Stenhus AB.............. .......Objekt nr 41772342

×

154 kvm, Övrig lokal.................... ......Kantatgatan 90 Ajten Böös........................................................040213167 Newsec Asset Management ... .Objekt nr 41752831

mfc`kf]Xjk`^_\k\i%j\ lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

LOKALBANKEN

51


×

Lokalbanken

Register med Lediga lokaler

196 kvm, Butik............................ .............Fosievägen 6 Magnus Schönhult...................... .................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41763758 200 - 570 kvm, Kontor.................. ..Bronsyxegatan 9 Alf Martinsson........................... ...................0406905772 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41766384 220 kvm, Lagerlokal........................Kantyxegatan 25 Jörgen Stridh................................ ................0709-593747 Malmö Stenhus AB............... ......Objekt nr 41772341

52

800 kvm, Övrig lokal................Munkhättegatan 188 Ajten Böös........................................................040213167 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41752833 1631 kvm, Kontor..................... ........Stenyxegatan 15 Camilla Asplund.......................... .................0406905737 Wihlborgs ............................... .....Objekt nr 41768486 2886 kvm, Kontor....................Östra Hindbyvägen 28 Ann-Sofie Lindström ...................... .........040-630 09 59 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41752596

GAMLA STADEN

295 kvm, Kontor...............................Käglingevägen 37 Victor Persson.............................................040-6644726 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769743

115 kvm, Kontor................... ................Rörsjögatan 18 Daniel Fredlund......................... ....................0752415142 Stena Fastigheter................... .....Objekt nr 41776284

368 kvm, Kontor....................... ...............Fosievägen 6 Magnus Schönhult................... ....................0406074848 Dagon AB............................. .........Objekt nr 41763767

127 kvm, Kontor.................. ..........Norra Vallgatan 82 Alf Martinsson........................ ......................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766326

375 kvm, Övrig lokal.................... ...Lindängstigen 16 Ajten Böös........................................... ............040213167 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41752832

127 kvm, Kontor.............. Stora Trädgårdsgatan 10 B Patricia Ströh............................... ....................................... MKB Fastighets AB......................Objekt nr 41776811

380 kvm, Kontor.................... .................Fosievägen 6 Magnus Schönhult.................... ...................0406074848 Dagon AB.......................................Objekt nr 41763768

195 kvm, Butik...................... ...................Östergatan 4 Patricia Ströh............................... ....................................... MKB Fastighets AB.............. .......Objekt nr 41775630

×

498 kvm, Kontor.................. ..Västra Hindbyvägen 14 Ann-Sofie Lindström ...............................040-630 09 59 Valad Property Group.............. ...Objekt nr 41753352

302 kvm, Kontor...................... ...............Stortorget 21 Anneli Dahl.....................................................0406917158 Vasakronan...................................Objekt nr 41768871

530 kvm, Butik......................... .....Jägershillsgatan 20 Camilla Asplund.................... .......................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41770359

317 kvm, Kontor.............................Gråbrödersgatan 2 Alf Martinsson......................... .....................0406905772 Wihlborgs ........................... .........Objekt nr 41772354

600 kvm, Kontor................... ............Kantyxegatan 25 Jörgen Stridh................................ ................0709-593747 Malmö Stenhus AB............ .........Objekt nr 41772344 640 kvm, Butik...................... ........Jägershillsgatan 20 Camilla Asplund.................. .........................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766396 740 kvm, Lagerlokal...........Axel Danielsson väg 259 Alf Martinsson.................... ..........................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766402 790 kvm, Kontor........................ ...........Boplatsgatan 8 Camilla Asplund..................... ......................0406905737 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41766407

Aspög 1 Skeppsbron 3 Jörgen Kocksg 1B Carlsg 44 Stormg 9 }K>LNG=

F:EF}

Höjdroderg 7-9 och 22

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

380 kvm, Kontor....................................Grönegatan 38 Daniel Fredlund.......................... ...................0752415142 Stena Fastigheter................... .....Objekt nr 41757226 436 kvm, Kontor.................. ........Norra Vallgatan 102 Camilla Asplund..................... ......................0406905737 Wihlborgs ........................... .........Objekt nr 41768009 491 kvm, Kontor................... ...........Södra Tullgatan 3 Elin Andersson....................... .......................0406917115 Vasakronan........................ ..........Objekt nr 41773002 500 - 946 kvm, Kontor...............Norra Vallgatan 102 Alf Martinsson......................... .....................0406905772 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41768060 625 kvm, Kontor...................................Grönegatan 34 Daniel Fredlund......................... ....................0752415142 Stena Fastigheter.................... ....Objekt nr 41757225

HELSINGBORG

×

8 - 10 kvm, Kontor.........................Järnvägsgatan 10a Peter Siroky.................................. .................0424904636 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41776405 10 - 12 kvm, Övrig lokal.............. Södra Strandgatan Christian Histrup........................................+4642126020 Executive Propertys....................Objekt nr 41776717 10 - 35 kvm, Kontor.......................Järnvägsgatan 10a Peter Siroky........................... ........................0424904636 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41776408 11 - 45 kvm, Kontorshotell.................. .Kullagatan 8 Christian Histrup.............................. ..........+4642126020 Executive Propertys................. ..Objekt nr 41766964 12 kvm, Kontor....................... ...........Florettgatan 29c Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766313 12 kvm, Kontor....................................Terminalgatan 1 Peter Siroky............................. ......................0424904636 Wihlborgs ........................... .........Objekt nr 41776406 14 kvm, Kontor.................. .......................Blockgatan 8 Mathias Bengtsson................ ......................0424904622 Wihlborgs ........................ .............Objekt nr 41766314 15 kvm, Kontor................................Drottninggatan 11 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41772040 15 - 100 kvm, Kontor............... ..Fäktmästaregatan 5 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41766435 24 kvm, Kontor............................Strandbadsvägen 19 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41768633 30 kvm, Kontor...............................Järnvägsgatan 10a Peter Siroky............................... ....................0424904636 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41776407 40 kvm, Kontor...............................Garnisonsgatan 16 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41776275 61 kvm, Kontor........................... .............Stortorget 17 Jan-Erik Johansson....................................042-490 46 27 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766316 87 kvm, Kontor..................... .....Kapplöpningsgatan 5 Håkan Gillisson......................... ....................0424904621 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766319

Snacka om läge!

Lokalbanken

×

Register med Lediga lokaler

×

224 kvm, Kontor..................... ...........Stenyxegatan 29 Camilla Asplund..................... ......................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41771386

576 kvm, Lagerlokal................... ......Stenyxegatan 15 Alf Martinsson........................ ......................0406905772 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41766388

×

101 kvm, Kontor......................Kapplöpningsgatan 14 Ola Caapsgård......................... .....................0424904623 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768727 102 kvm, Kontor....................... ..........Järnvägsgatan 9 Jan-Erik Johansson....................................042-490 46 27 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41776276 115 kvm, Kontor.....................................Kungstorget 8 Peter Siroky................................. ..................0424904636 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41772147 120 kvm, Lagerlokal..............................Motorgatan 7 Jan-Erik Johansson....................................042-490 46 27 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41768634 120 - 1200 kvm, Lagerlokal......... ...Industrigatan 97 Henrik Nilsson.................................. ............031-10 54 80 Sigillet Fastighets AB....................................................... 130 kvm, Kontor..................... ....Landskronavägen 18 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs ............................... .....Objekt nr 41766329 150 - 300 kvm, Kontor................Landskronavägen 9 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766436 160 kvm, Kontor..................... .............La Cours gata 2 Håkan Gillisson............................ .................0424904621 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41771423 160 kvm, Kontor................... ...........Rönnowsgatan 10 Håkan Rosell................................ .................0406311309 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41776412 174 kvm, Kontor................... .....Kapplöpningsgatan 5 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768728 185 kvm, Kontor.............................Kvarnstensgatan 6 Jan-Erik Johansson...................................042-490 46 27 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768729 200 kvm, Kontor....................Lilla Garnisonsgatan 31 Ylwa Spangenberg............... .........................0424904618 Wihlborgs ................................ ....Objekt nr 41766341 207 kvm, Kontor................. ................Södergatan 11d Jan-Erik Johansson...................................042-490 46 27 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41776278 215 kvm, Kontor..............................Drottninggatan 11 Jan-Erik Johansson...................................042-490 46 27 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766344 216 kvm, Kontor...................................Karbingatan 20 Mathias Bengtsson................... ...................0424904622 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41776279

× ×

216 kvm, Lagerlokal...........................Karbingatan 28 Mathias Bengtsson...................... ................0424904622 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41776280 240 kvm, Kontor................... ...........Hästhagsvägen 1 Ola Caapsgård....................... .......................0424904623 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766349 245 kvm, Kontor.............................Drottninggatan 11 Jan-Erik Johansson...................................042-490 46 27 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766350 265 kvm, Kontor..............................Rönnowsgatan 10 Håkan Rosell............................. ....................0406311309 Newsec Asset Management .....Objekt nr 41776411 265 kvm, Kontor................. .........Södra Kyrkogatan 4 Christian Histrup........................................+4642126020 Executive Propertys....................Objekt nr 41776716 267 kvm, Kontor...........................Östra Sandgatan 14 Håkan Rosell.................................. ................0406311309 Newsec Asset Management ... .Objekt nr 41763590 271 kvm, Kontor......................... .........La Cours gata 2 Håkan Gillisson............................ .................0424904621 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766352 275 kvm, Kontor...................... .......Verkstadsgatan 13 Ola Caapsgård............................ ..................0424904623 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41766353 280 kvm, Kontor................... ....Kapplöpningsgatan 5 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41769979 292 - 716 kvm, Kontor....................Järnvägsgatan 10 Peter Siroky...................................................0424904636 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41777557 300 kvm, Lagerlokal.........................Cindersgatan 15 Ylwa Spangenberg........................ ...............0424904618 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766356 300 kvm, Kontor.......................... ......Florettgatan 29b Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766357 320 kvm, Kontor.................................La Cours gata 2 Ola Caapsgård...................... ........................0424904623 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766362 330 kvm, Lagerlokal.........................Cindersgatan 11 Ola Caapsgård...............................................0424904623 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766365 330 kvm, Kontor............................Kvarnstensgatan 8 Ola Caapsgård........................ ......................0424904623 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766364

f-h

330 kvm, Kontor................ .............Rönnowsgatan 10 Håkan Rosell.............................. ...................0406311309 Newsec Asset Management ... .Objekt nr 41765570 350 kvm, Lagerlokal................... .Västra Tallgatan 32 Ola Caapsgård........................... ...................0424904623 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766370 375 kvm, Kontor................... ........Östra Sandgatan 14 Håkan Rosell............................. ....................0406311309 Newsec Asset Management ... .Objekt nr 41763591 376 - 1153 kvm, Kontor.......................Bruksgatan 29 Ola Caapsgård........................... ...................0424904623 Wihlborgs ........................... .........Objekt nr 41772506 384 kvm, Kontor................. ...............Muskötgatan 19 Mathias Bengtsson................... ...................0424904622 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41776281 432 kvm, Kontor................ ..........Landskronavägen 1 Håkan Gillisson.......................... ...................0424904621 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766375 450 kvm, Kontor..............................Rönnowsgatan 10 Håkan Rosell............................... ..................0406311309 Newsec Asset Management ... .Objekt nr 41765569 470 kvm, Lagerlokal..................Strandbadsvägen 11 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41768730 480 kvm, Butik...............................Kvarnstensgatan 8 Ola Caapsgård....................... .......................0424904623 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41768636 480 kvm, Kontor....................Lilla Garnisonsgatan 31 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766379 500 kvm, Lagerlokal............... ..Strandbadsvägen 15 Ola Caapsgård.......................... ....................0424904623 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41766380 510 kvm, Kontor............................Planteringsvägen 9 Håkan Gillisson.......................... ...................0424904621 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766383 545 kvm, Kontor................. ............Rönnowsgatan 10 Håkan Rosell............................... ..................0406311309 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41765568 570 kvm, Kontor.........................Strandbadsvägen 21 Håkan Gillisson........................... ..................0424904621 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768731 591 kvm, Kontor....................... ...............Stortorget 17 Jan-Erik Johansson...................................042-490 46 27 Wihlborgs ............................... .....Objekt nr 41766389

mfc`kf]Xjk`^_\k\i%j\ lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

lokalbanken

53


×

Lokalbanken

Register med Lediga lokaler

616 kvm, Kontor................................Stenbrovägen 42 Håkan Gillisson.......................... ...................0424904621 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768638 635 kvm, Kontor.................. .....Kapplöpningsgatan 3 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs ................................ ....Objekt nr 41766394 635 kvm, Kontor................ ......Strandbadsvägen 13d Ola Caapsgård...................... ........................0424904623 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766395

6366 kvm, Lagerlokal.................. ......Florettgatan 14 Mathias Bengtsson......................................0424904622 Wihlborgs ............................... .....Objekt nr 41776283

670 kvm, Kontor................ ..............Rönnowsgatan 10 Håkan Rosell............................ .....................0406311309 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41765567

HYLLIE

700 kvm, Kontor................. ......Kapplöpningsgatan 6 Håkan Gillisson......................... ....................0424904621 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41766400 700 kvm, Lagerlokal................ Planteringsvägen 7-9 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768732 718 kvm, Kontor...........................Östra Sandgatan 14 Håkan Rosell................................ .................0406311309 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41751566

54

4000 kvm, Lagerlokal............ ..Strandbadsvägen 19 Jan-Erik Johansson....................................042-490 46 27 Wihlborgs ................................... ..Objekt nr 41774489

800 kvm, Kontor...................... ...Strandbadsvägen 19 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766409 900 kvm, Butik..................................Hästhagsvägen 1 Håkan Gillisson....................... ......................0424904621 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41774487 915 kvm, Kontor..................... ......Carl Krooks gata 24 Jan-Erik Johansson...................................042-490 46 27 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766414 1000 - 3000 kvm, Kontor.......... Västra Sandgatan 7 Ola Caapsgård......................... .....................0424904623 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41766427 1215 kvm, Kontor................. ..........Rönnowsgatan 10 Håkan Rosell............................... ..................0406311309 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41765571 1263 kvm, Kontor........................Gåsebäcksvägen 20 Håkan Rosell............................... ..................0406311309 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41763589 1382 kvm, Kontor................................Florettgatan 21 Mathias Bengtsson................. .....................0424904622 Wihlborgs ............................... .....Objekt nr 41776282 1600 kvm, Butik................... ......Landskronavägen 12 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41774488

×

1 - 8000 kvm, Butik................................Arenagatan 1 Lars Bengtsson .............................. ...............040-167770 Annehem AB........................ ........Objekt nr 41732477 250 - 20 kvm, Kontor............................ ........................Andreas Lundberg...............................+46 10 448 32 69 Skanska ........................................Objekt nr 41719918 600 - 12000 kvm, Kontor............Hyllie Boulevard 17 Maria Byström.................................... ...........040-302960 Steen & Ström Sverige AB.......... Objekt nr 41769147 20000 kvm, Kontor........................................................Andreas Lundberg........................ ......+46 10 448 32 69 Skanska .........................................Objekt nr 41719917

HÄSSLEHOLM

×

×

135 kvm, Kontor...........Derbyvägen 24, Russgatan 8 Magnus Schönhult.................. .....................0406074848 Dagon AB................................ ......Objekt nr 41771685 180 kvm, Kontor................... ...............Derbyvägen 6 E Victor Persson............................ ................040-6644726 Volito Fastigheter...................... ..Objekt nr 41769736 238 kvm, Kontor.................. ...............Derbyvägen 6 E Elisabet Olsson........................... ..................0406644725 Volito Fastigheter....................... .Objekt nr 41769738 250 kvm, Kontor.................................Derbyvägen 6 C Victor Persson........................... .................040-6644726 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769740

×

LIMHAMN

×

h-l

965 kvm, Lagerlokal.....................Krossverksgatan 9 Victor Persson........................... .................040-6644726 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769748

64 kvm, Butik........................ .................Sundskajen 20 Patricia Ströh...................................................................... MKB Fastighets AB......................Objekt nr 41776926

303 kvm, Kontor.................. ...Östra Kaserngatan 3 C Magnus Schönhult................ .......................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41775895

74 kvm, Kontor....................Limhamnsgårdensallé 27 Camilla Asplund................... ........................0406905737 Wihlborgs ............................. ........Objekt nr 41776762

LUND

359 kvm, Restaurang............Östra Kaserngatan 3 C Magnus Schönhult.................... ...................0406074848 Dagon AB................................. .....Objekt nr 41776868

150 kvm, Kontor.................Limhamnsgårdensallé 27 Camilla Asplund................... ........................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41776277

15 - 3000 kvm, Kontor................ ....Scheelevägen 17 Camilla Asplund....................... ....................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41776914

103 kvm, Kontor.......................Sallerupsvägen 140 C Ann-Sofie Lindström ........................ .......040-630 09 59 Valad Property Group..................Objekt nr 41771913

427 kvm, Kontor................................Kockumsgatan 6 Magnus Schönhult................. ......................0406074848 Dagon AB.......................................Objekt nr 41763769

239 kvm, Butik................ ..........................Råbygatan 1 Victor Persson.............................................040-6644726 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769739

18 kvm, Kontorshotell.....................Järnåkravägen 3 Cecilia Hanner................................. ..............0406917154 Vasakronan............................ ......Objekt nr 41773000

143 kvm, Kontor........................Vattenverksvägen 44 Ann-Sofie Lindström ........................ .......040-630 09 59 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41755026

1052 kvm, Butik..................... ......Blekingevägen 14 B Magnus Schönhult................. ......................0406074848 Dagon AB............................... .......Objekt nr 41772352

270 kvm, Kontor.........................Limhamnsvägen 110 Ann-Sofie Lindström ........................ .......040-630 09 59 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41754683

100 - 250 kvm, Kontor........................Ideon Gateway Håkan Magnusson......................................046-2864788 Ikano kontor.......................... .......Objekt nr 41776401

150 kvm, Kontor.................... ..............Scheelegatan 9 Ann-Sofie Lindström ...............................040-630 09 59 Valad Property Group.............. ...Objekt nr 41766802

LANDSKRONA

×

351 kvm, Kontor................ .Limhamnsgårdensallé 27 Camilla Asplund................... ........................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41773510

175 kvm, Kontor................................Scheelevägen 17 Camilla Asplund.......................... .................0406905737 Wihlborgs ............................ .........Objekt nr 41776911

1425 kvm, Kontor................................Sporregatan 13 Camilla Asplund........................ ...................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766418

×

163 kvm, Kontor........................ ......Allhemsgatan 2-4 Ann-Sofie Lindström ........................ .......040-630 09 59 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41755027 171 kvm, Kontor...................... ......Musketörgatan 3 A Ann-Sofie Lindström ........................ .......040-630 09 59 Valad Property Group.............. ...Objekt nr 41752580

501 kvm, Butik..........................Sallerupsvägen 140 C Ann-Sofie Lindström ....................... ........040-630 09 59 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41752587 503 kvm, Kontor..........................Scheelegatan 19-21 Camilla Asplund.................... .......................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768105 576 - 1321 kvm, Kontor................ ...Industrigatan 33 Camilla Asplund....................... ....................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768106 620 kvm, Kontor.......................Sallerupsvägen 140 A Ann-Sofie Lindström ........................ .......040-630 09 59 Valad Property Group............. ....Objekt nr 41752588 800 kvm, Kontor...................Södra Bulltoftavägen 51 Ricardo Klemensson................ ....................0406312731 Jernhusen AB................................Objekt nr 41717926 1174 kvm, Kontor.................................Lundavägen 60 Camilla Asplund......................... ..................0406905737 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41772444

Surfa in i din nya lokal! lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

KRISTIANSTAD

×

270 kvm, Kontor...................... ..........V. Boulevarden 2 Hans Lindau.............................. .................070-276 44 96 Jernhusen AB........................ .......Objekt nr 41719980

568 kvm, Kontor..................... ...................Russgatan 3 Ann-Sofie Lindström ...............................040-630 09 59 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41771534

400 kvm, Butik........................... ..............Knivgatan 11 Ann-Sofie Lindström ........................ .......040-630 09 59 Valad Property Group.............. ...Objekt nr 41776332

270 kvm, Lagerlokal...........................Industrigatan 4 Magnus Schönhult...................... .................0406074848 Dagon AB................................. .....Objekt nr 41763785

JÄGERSRO

283 kvm, Kontor..................................Derbyvägen 6 B Victor Persson............................... .............040-6644726 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769742

KIRSEBERG

1 - 7000 kvm, Kontor.............................Arenagatan 1 Lars Bengtsson ................................ .............040-167770 Annehem AB.................................Objekt nr 41766461

×

Register med Lediga lokaler

× 1701 kvm, Kontor....................... ..........Muskötgatan 5 Mathias Bengtsson................... ...................0424904622 Wihlborgs ................................ ....Objekt nr 41766423

×

Lokalbanken

×

79 kvm, Kontor................. ........Ödmanssonsgatan 14 Åke Berg................................... ........................041817339 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41751572

LIMHAMN-BUNKEFLO

×

1400 - 3100 kvm, Kontor....................Geijersgatan 2 Martin Brorman......................... .................040-6606454 Brorman Fastigheter AB............. Objekt nr 41777627

×

200 kvm, Kontor........... Nordanväg 5,7,9/Östanväg 2 Magnus Schönhult.................... ...................0406074848 Dagon AB............................ .........Objekt nr 41775386

80 kvm, Kontor............................................................. Åke Berg...........................................................041817339 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41751573

144 kvm, Lagerlokal.....................Krossverksgatan 7 Victor Persson.............................................040-6644726 Volito Fastigheter..................... ...Objekt nr 41769733

100 - 600 kvm, Kontor......................Järnvägsgatan 4 Lars Bengtsson ............................. ................040-167770 Annehem AB.................................Objekt nr 41732476

152 kvm, Kontor................ ............Krossverksgatan 9 Victor Persson.............................................040-6644726 Volito Fastigheter..................... ...Objekt nr 41769734

105 kvm, Kontor................... .....................Rattgatan 7 Magnus Schönhult................. ......................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41763770

230 kvm, Kontor.................. ..........Krossverksgatan 7 Victor Persson........................... .................040-6644726 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769737

153 kvm, Butik.............................................................. Åke Berg............................................................041817339 Newsec Asset Management .....Objekt nr 41751571

263 kvm, Lagerlokal...................Krossverksgatan 15 Victor Persson........................... .................040-6644726 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769741

320 kvm, Kontor.Lodjursgatan 3/ Stenoresgatan 52 Ann-Sofie Lindström ...................... .........040-630 09 59 Valad Property Group................ .Objekt nr 41754928

375 kvm, Lagerlokal...................Krossverksgatan 30 Camilla Asplund....................... ....................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766371

425 kvm, Kontor................... ........Skiffervägen 32-80 Alf Martinsson......................... .....................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766374

430 kvm, Produktionslokal....................Rattgatan 7 Magnus Schönhult..................... ..................0406074848 Dagon AB.......................................Objekt nr 41776775

508 kvm, Kontor.............................Krossverksgatan 5 Camilla Asplund............................................0406905737 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41777295

476 kvm, Kontor.............................Gasverksgatan 3 A Camilla Asplund..................... ......................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41774796

3360 kvm, Produktionslokal.... Axeltoftavägen 170 Magnus Schönhult................... ....................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41770746

720 kvm, Kontor...............Limhamnsgårdens Allé 33 Camilla Asplund.................. .........................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41771228

489 - 1150 kvm, Kontor..Dag Hammarskjölds väg 2 Elin Andersson......................... .....................0406917115 Vasakronan...................................Objekt nr 41768868

250 - 481 kvm, Kontor........................Ideon Gateway Håkan Magnusson......................................046-2864788 Ikano kontor............................ .....Objekt nr 41776402 300 kvm, Kontor................................Järnåkravägen 3 Elin Andersson........................ ......................0406917115 Vasakronan.................. .................Objekt nr 41776631 350 kvm, Kontor...............................Scheelevägen 17 Camilla Asplund........................ ...................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41776912 400 kvm, Kontor...................... ..........Fältspatvägen 4 Daniel Fredlund............................. ................0752415142 Stena Fastigheter................. .......Objekt nr 41777235

500 kvm, Kontor...............................Scheelevägen 17 Camilla Asplund..................... ......................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41776913

mfc`kf]Xjk`^_\k\i%j\ lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

lokalbanken

55


×

Lokalbanken

Register med Lediga lokaler

620 kvm, Butik.................. .....Gustavshemsvägen 1H Magnus Schönhult................ .......................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41763763 644 kvm, Butik.................. .............Magistratvägen 10 Bernt Brantvik................................ ...........040-600 96 52 Fastighets AB Balder ............... ..Objekt nr 41760001 750 kvm, Kontor..................... .............Skiffervägen 26 Alf Martinsson........................ ......................0406905772 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41766403 769 kvm, Kontor.................... .....Hällestadsvägen 182 Niklas Kjellerup............................ .................0406311306 Newsec Asset Management......Objekt nr 41751575 821 kvm, Kontor.....................................Tellusgatan 15 Ann-Sofie Lindström ....................... ........040-630 09 59 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41752590 2793 kvm, Kontor.................. ........Åldermansgatan 2 Alf Martinsson......................... .....................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766426

56

14000 kvm, Kontor............... ..............Magistratvägen Freddie Bergkvist.................................+46 10 448 32 21 Skanska ........................................Objekt nr 41719916

MÖLLEVÅNGEN

×

80 kvm, Butik......................... .............Bergsgatan 9 1v Richard Ehnbom..................... .......................040-313470 MKB Fastighets AB............... ......Objekt nr 41774634

×

NORRA HAMNEN

120 - 235 kvm, Kontor..........................Bjurögatan 42 Tina Jönsson Ylinen...................................0707-855 022 Profi Förvaltning AB................ ....Objekt nr 41745885 603 kvm, Kontor................. ................Hanögatan 4-10 Camilla Asplund................... ........................0406905737 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41768485 672 kvm, Lagerlokal................... ....Sturkögatan 8-10 Alf Martinsson............................. .................0406905772 Wihlborgs ............................... .....Objekt nr 41766398

PERSBORG

×

595 kvm, Kontor......................................Lönngatan 75 Alf Martinsson..................... .........................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766390

Aspög 1 Skeppsbron 3 Jörgen Kocksg 1B Carlsg 44 Stormg 9 }K>LNG=

F:EF}

Register med Lediga lokaler

×

572 - 1144 kvm, Kontor................ ...Järnåkravägen 3 Elin Andersson..............................................0406917115 Vasakronan...................................Objekt nr 41768874

Höjdroderg 7-9 och 22

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

×

RÅDMANSVÅNGEN

SORGENFRI

214 kvm, Kontor................ ....Davidshallsgatan 16-18 Håkan Rosell............................ .....................0406311309 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41751555

RÖRSJÖSTADEN

×

55 kvm, Butik.............................. .........Båstadsgatan 4 Niklas Andersson.......................... ................040-313318 MKB Fastighets AB.................. ...Objekt nr 41742321

86 kvm, Butik........................Södra Förstadsgatan 63 Patricia Ströh............................. ......................................... MKB Fastighets AB................ .....Objekt nr 41777014

× STAFFANSTORP

253 kvm, Kontor................................Amiralsgatan 20 Mariana Karlsson............................................031109580 Fastighets AB Balder .................Objekt nr 41760008

548 kvm, Kontor...................................Önsvala Allé 11 Magnus Schönhult.................. .....................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41774509

SEGEVÅNG

×

SYD

×

54 kvm, Butik........................... .......Segevångsgatan 2 Niklas Andersson........................ ..................040-313318 MKB Fastighets AB......................Objekt nr 41751579

8823 - 13009 kvm, Mark / tomt............. Starrvägen Freddie Bergkvist......................... .......+46 10 448 32 21 Skanska ................................... .....Objekt nr 41719921

100 kvm, Lagerlokal.........................Lundavägen 140 Alf Martinsson............................. .................0406905772 Wihlborgs ................................ ....Objekt nr 41774632

TOMELILLA

108 kvm, Övrig lokal................. Östra Fäladsgatan 4 Niklas Andersson...................... ....................040-313318 MKB Fastighets AB................ .....Objekt nr 41738106 483 kvm, Lagerlokal..............................Strömgatan 3 Camilla Asplund...........................................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41769980 632 kvm, Kontor.................... ...............Strömgatan 11 Camilla Asplund........................ ...................0406905737 Wihlborgs .......................... ..........Objekt nr 41772442 640 kvm, Lagerlokal......................................Ågatan 8 Alf Martinsson............................ ..................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766397 850 kvm, Kontor..................... ........Rosendalsvägen 9 Alf Martinsson........................ ......................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766410 4000 kvm, Kontor..........................Staffanstorpvägen Magnus Schönhult.................. .....................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41763782 4356 kvm, Kontor...................................Strömgatan 3 Camilla Asplund...................... .....................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766431

×

175 - 400 kvm, Kontor................. ......Arlövsvägen 10 Tina Jönsson Ylinen....................................0707-855 022 Profi Förvaltning AB.................. ..Objekt nr 41735616 180 kvm, Övrig lokal.................... ..Citadellsvägen 23 Jörgen Stridh................................. ...............0709-593747 Malmö Stenhus AB................ .....Objekt nr 41775932 200 - 7000 kvm, Kontor.............. Stora Varvsgatan 4 Alf Martinsson............................ ..................0406905772 Wihlborgs ............................... .....Objekt nr 41766432

64 kvm, Butik...................... ..........Östra Varvsgatan 4 Håkan Rosell............................. ....................0406311309 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41753349 68 kvm, Kontor.........................Sundspromenaden 27 Elisabeth Hugoson................... .....................040-313607 MKB Fastighets AB............... ......Objekt nr 41768427

390 kvm, Kontor................... ..............Arlövsvägen 10 Tina Jönsson Ylinen...................................0707-855 022 Profi Förvaltning AB.....................Objekt nr 41735617

ÖST

1330 kvm, Kontor................... ............Dockplatsen 12 Alf Martinsson............................ ..................0406905772 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41772104 9000 kvm, Kontor................. ...........Stora Varvsgatan Andreas Lundberg...............................+46 10 448 32 69 Skanska ........................................Objekt nr 41719919 9300 kvm, Kontor..............................Hallenborgsgata Alf Martinsson......................... .....................0406905772 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41770425

VÄSTRA INNERSTADEN × 48 kvm, Kontor................. .....Vendelsfridsgatan 12 B Niklas Andersson.................... ......................040-313318 MKB Fastighets AB......................Objekt nr 41776628

87 kvm, Butik................... .........Västra Varvsgatan 5A Patricia Ströh...................................................................... MKB Fastighets AB................. ....Objekt nr 41774490

ÅSTORP

95 kvm, Kontor........................ ........Citadellsvägen 23 Jörgen Stridh................................ ................0709-593747 Malmö Stenhus AB.............. .......Objekt nr 41772343

14 kvm, Produktionslokal........Norra Storgatan 10 Mariana Karlsson............................... .............031109580 Fastighets AB Balder ................ .Objekt nr 41760020

Snacka om läge!

520 kvm, Kontor.............................Gjestvangsgatan 1 Ann-Sofie Lindström ....................... ........040-630 09 59 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41765387

176 kvm, Kontor.................................Industrigatan 16 Ann-Christine Andersson................ ..+46 40 631 27 22 Jernhusen AB.......................... .....Objekt nr 41773422

961 kvm, Kontor....................................Isbergsgatan 3 Camilla Asplund........................ ...................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768418

×

134 kvm, Övrig lokal...........................Postgatan 12 A Mariana Karlsson............................. ...............031109580 Fastighets AB Balder ................ .Objekt nr 41760019

300 - 5000 kvm, Kontor......Hans Michelsensg. 8-10 Alf Martinsson........................... ...................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41775743

UNIVERSITETSHOLMEN ×

VÄSTRA HAMNEN

120 kvm, Butik.....................................Postgatan 12 A Mariana Karlsson............................................031109580 Fastighets AB Balder ................. Objekt nr 41760016

ÄNGELHOLM

472 kvm, Kontor...............................Hallenborgs gata Alf Martinsson.......................... ....................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41771686

15000 kvm, Kontor............... ......Norra Neptunigatan Andreas Lundberg...............................+46 10 448 32 69 Skanska ........................................Objekt nr 41719914

81 kvm, Produktionslokal.............. ..Postgatan 12 A Mariana Karlsson............................. ...............031109580 Fastighets AB Balder ................ .Objekt nr 41760038

250 kvm, Butik...................... ...........Stora Varvsgatan Freddie Bergkvist.................................+46 10 448 32 21 Skanska ........................................Objekt nr 41719920

247 kvm, Kontor.................... .............Pilevallsgatan 2 Niklas Kjellerup.......................... ...................0406311306 Newsec Asset Management......Objekt nr 41751576

200 - 400 kvm, Butik............... ..Norra Neptunigatan Andreas Lundberg....................... .......+46 10 448 32 69 Skanska .........................................Objekt nr 41719915

× ×

110 - 235 kvm, Kontor.................. .....Arlövsvägen 10 Tina Jönsson Ylinen.............................. .....0707-855 022 Profi Förvaltning AB.....................Objekt nr 41751196

86 kvm, Butik.............................. .........Båstadsgatan 4 Niklas Andersson......................... .................040-313318 MKB Fastighets AB................. ....Objekt nr 41776200

×

×

Lokalbanken

×

×

380 kvm, Kontor............................ .......Stillmansgatan Tina Jönsson Ylinen....................................0707-855 022 Profi Förvaltning AB.....................Objekt nr 41735619 425 kvm, Kontor......................................Borrgatan 55 Håkan Rosell.............................. ...................0406311309 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41777482 430 kvm, Kontor............................. .........Borrgatan 55 Håkan Rosell..................................................0406311309 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41777486 530 kvm, Kontor.......................... ............Borrgatan 55 Håkan Rosell..................................... .............0406311309 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41777487 650 kvm, Lagerlokal................ ...............Aspögatan 1 Victor Persson............................ ................040-6644726 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769746

×

×

1500 kvm, Kontor......................... .............Centralplan Catia Johansen Sangberg .................... .......020-223223 Jernhusen AB................................Objekt nr 41771477

ÖSTRA HAMNEN

l-ö

×

11 kvm, Kontor.......................................Bjurögatan 43 Ann-Sofie Lindström ...............................040-630 09 59 Valad Property Group.................Objekt nr 41773400 16 kvm, Kontorshotell.........................Bjurögatan 43 Åsa Ekholm...................................................0406308263 Valad Property Group................. Objekt nr 41752574 20 kvm, Kontor.......................................Bjurögatan 43 Ann-Sofie Lindström ...............................040-630 09 59 Valad Property Group................. Objekt nr 41752575

700 - 1700 kvm, Lagerlokal.............. Stillmansgatan Tina Jönsson Ylinen...................................0707-855 022 Profi Förvaltning AB................. ...Objekt nr 41735622 868 kvm, Kontor......................................Blidögatan 24 Camilla Asplund.......................... .................0406905737 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41776468 1000 kvm, Produktionslokal..............Spadegatan 1 Niklas Kjellerup.............................................0406311306 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41751562 1300 kvm, Lagerlokal.........Hanög. 9-11, Kosterög. 1 Magnus Schönhult.................... ...................0406074848 Dagon AB................................ ......Objekt nr 41776444 1725 kvm, Kontor.....................................Borrgatan 55 Håkan Rosell..................................... .............0406311309 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41777484 2500 kvm, Lagerlokal.......................Kosterögatan 15 Magnus Schönhult.................... ...................0406074848 Dagon AB.......................................Objekt nr 41763795

170 kvm, Kontor.................... ...................Aspögatan 1 Victor Persson............................ ................040-6644726 Volito Fastigheter...................... ..Objekt nr 41769735

4791 kvm, Lagerlokal.......................Kosterögatan 15 Magnus Schönhult.................... ...................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41763793

265 kvm, Kontor.......................... ............Borrgatan 55 Håkan Rosell.................................. ................0406311309 Newsec Asset Management.... .Objekt nr 41777485

8000 kvm, Lagerlokal.Brännög. / Öckerög. / Hanög. Håkan Rosell................................ .................0406311309 Newsec Asset Management......Objekt nr 41761604

330 kvm, Lagerlokal................... ........Stillmansgatan Tina Jönsson Ylinen....................................0707-855 022 Profi Förvaltning AB.................. ..Objekt nr 41735618 341 - 748 kvm, Lagerlokal................ .Stillmansgatan Tina Jönsson Ylinen...................................0707-855 022 Profi Förvaltning AB................. ...Objekt nr 41735623

mfc`kf]Xjk`^_\k\i%j\ lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

lokalbanken

57


Lokalguidens samarbetspartners Här presenterar vi denna münadens annonsÜrer i tidningen. Här üterfinns süväl fastighetsägare och fÜrvaltare som aktÜrer inom tjänst- och produktfÜrfrügan.

www.soulcom.se

DU LETAR EFTER EN AFFĂ„RSLOKAL. s rtner a P I CENTRUM ELLER VID HAVET?

LOKALGUIDENS LEDIGA LOKALER Ljuset frĂĽn Lund PARTNERS i nummer 7

      

#%) "+ #%) "+ BILLDAL - Butik, kontor & lager Kungsporten 1 - 6, 427 50 Billdal

FÜr oss är det viktigt att du hittar en lokal som passar dig. Att du kan püverka den efter dina behov, idÊer och drÜmmar. Vi har Üver 1000 olika lokaler i hela MalmÜ. Pü vür hemsida '# + kan du se vilka av dem som är lediga just nu. Hitta din lokal '# + och hÜr av dig. FÜr du vill ju '# + inte ha vilken som helst.

#%) "+

Dessa djävla bilkÜer!

Tänkte mannen fÜr sig själv när han satt i bilkÜ ännu en morgon. 20 minuter till stan och sedan 20 minuter till inom stan innan han kommer till kontoret. Tänk om man kunde spara hälften...räknat pü üret blir det 22 sparade arbetsdagar!

 

#%) "+

Margretetorp Gästgivaregürden www.margretetorp.se

Swedsecur AB www.swedsecur.se

Titta in i fastigheten Fältspaten i Lund.

Denna kontorsfastighet ligger pü fÜretagsomrüdet Gastelyckan. Det är en modern byggnad med stora luftiga utrymmen och CENT. HISINGEN - Butik & kontor behagliga arbetsytor att trivas i. En ljusgürd i mitten pü byggnaden Gustaf DalÊnsgatan 8, 11, 13, 417 05 GÜteborg mÜter dig när du gÜr entrÊ. I ett annex finns ett komplett restaurangkÜk med tillhÜrande matsal. MÜjlighet till motion finns ocksü 58 stora träningslokalen i källarplan. Parkering har du i direkt i den anslutning och med det utomordentliga läget nür du Fältspaten enkelt, büde med egen bil och med allmänna kommunikationer.

Lager pĂĽ lager!

Hela byggnaden Profiär pü ca 6.000 m2 men gür ocksü att anpassa till flera mindre verksamheter. Var med och püverka ditt nya kontor! www.profi.se Kontakta oss fÜr mer information, ritningar och visning.

Annehem Fastigheter www.annehem.se

HISINGS KĂ„RRA - Lager & industri

Välkommen till Stena Fastigheter MalmÜ AB. Tagenevägen 34 & Trankärrsgatan 15, 425 37 Hisings Kärra

I Ă–stra Hamnen

FĂśr mer information ring 031-760 54 75 eller besĂśk www.valad.se

Här hittar du kallager pü 350 – 1 000 kvm pü plan 1 och ett 3 200 kvm stort pü plan 2, med god Valad Property Group är en aktiv fond- och kapitalfÜrvaltare med tillgänglighet till lastkaj. Plan 2 nür du via 3pühissar. fokus kommersiella och industriella fastigheter. Stena Fastigheter MalmÜ AB Stortorget 9 211 22Fastigheter MalmÜ 075 24 15 000 www.stenafastigheter.se Stena MalmÜ Valad Property Group I fastigheten finns även kontorslokaler att www.valad.se hyra om www.stenafastigheter.se du är pü jakt efter det. Ett centralt läge, med bra kommunikationer fÜr büde ditt fÜretag och dina anställda.

'# +

! % # !

 # !" &%

" "%%, +," !,+ $(&&* "'(& +'* *&," )12*# / ',"('' . # !" &% '/ *0+! $(',(* )1 ,.0 ' (,% ,"%% 0' %"!,+ $(&&* "'(& /, $.& $(',(* )1 " "%%, +," )%' & !2 +,'* (&(*,$/% +'* *&," )12*# / ',"('' . # !" &% (! '/ .',"%,"(' !'+' (! .* '/ *0+! $(',(* )1 ,.0 ' " "%%, +," & (! )1.*$ *1' 2*#' !-* *, (,% ,"%% 0' %" !,+ $(&&* "'(& /, $.& $(',(* )1 +'* *&," )12*# / ',"('' . *&," $(',(* +$ + -, )%' & !2 +,'* (&(*,$/% '/ *0+! $(',(* )1 ,.0 ' (! '/ .',"%,"(' !'+' (! .* (,% ,"%% 0' %" /, $.& $(',(* )1 & (! )1.*$ *1' 2*#' !-* *, # !" &% )%' & !2 +,'* (&(*,$/% *&," $(',(* +$ + -, " "%%, +," !,+ $(&&* "'(& (! '/ .',"%,"(' !'+' (! .* +'* *&," )12*# / ',"('' . & (! )1.*$ *1' 2*#' !-* *, '/ *0+! $(',(* )1 ,.0 ' *&," $(',(* +$ + -, (,% ,"%% 0' %" /, $.& $(',(* )1 # !" !" % &% # )%' & !2 +,'* (&(*,$/% (! '/ .',"%,"(' !'+' (! .* " "%%, +," !,+ $(&&* "'(& #-+ (! ,*.%" $(',(*+%($% & (! )1.*$ *1' 2*#' !-* *, +'* *&," )12*# / ',"('' . )1 $.*,&,* *&," $(',(* +$ + -, # !" % '/ *0+! $(',(* )1 ,.0 ' 

0*!,' ,"%% "''0* (,% ,"%% 0' %" $(',(*+%($% /, $.& $(',(* )1 &"'-,* ,"%% ',*-& '*2+, #-+ (! ,*.%" )%' & !2 +,'* (&(*,$/% & .1,-,*/&&' (! )1 $.*,&,* # !" % (! '/ .',"%,"(' !'+' (! .* -+!* /*+ 0+,' $'

0*!,' ,"%% "''0* & (! )1.*$ *1' 2*#' !-* *, #-+ (! ,*.%" $(',(*+%($% )1.*$ %($%'+ -,(*&'"' &"'-,* ,"%% ',*-& '*2+, *&," $(',(* +$ + -, )1 $.*,&,* "%% 1' ,"%% )*$*"' & .1,-,*/&&' (!

0*!,' ,"%% "''0* -+!* /*+ 0+,' $' &"'-,* ,"%% ',*-& '*2+, )1.*$ %($%'+ -,(*&'"' # !" % & .1,-,*/&&' (! "%% 1' ,"%% )*$*"' #-+ (! ,*.%" -+!* /*+ $(',(*+%($% 0+,' $' )1 $.*,&,* )1.*$ %($%'+ -,(*&'"'

0*!,' ,"%% "''0* "%% 1' ,"%% )*$*"' &"'-,* ,"%% ',*-& '*2+, ##!"!"% % & .1,-,*/&&' (! -+!* /*+ 0+,' $' #-+ (! ,*.%" $(',(*+%($% #-+, (! 2)), $(',(* )1.*$ %($%'+ -,(*&'"' )1 $.*,&,* & ' $(',(*+*-& 1'

0*!,' ,"%% "''0*  "%% # '*2+ !" ,"%% )*$*"' % (! &"'-,* ,"%% ',*-& '*2+, &'+&& /,(* #-+, (! 2)), $(',(* & .1,-,*/&&' (! $.*,&,* "%% 1' & ' $(',(*+*-& 0+,' $' -+!* /*+ #' +,- & !" % ,"%% (! '*2+ )1.*$ %($%'+ -,(*&'"' #-+, (! 2)), $(',(* (&$%0'"' +*-& (! &'+&& /,(* "%% 1' ' $(',(*+*-& ,"%% )*$*"' & -+!* .1 $.*,&,* "%% 1' (! ' +,- & '*2+ $('*'+*-& (! * ,"%% &'+&& /,(* $/%'%0 (&$%0'"' +*-& (! # !" '"' % $.*,&,* "%% 1' -+!* .1 #-+, (! 2)), $(',(* ,"%% ' +,- & $('*'+*-& (! * & ' $(',(*+*-& (&$%0'"' $/%'%0 '"' +*-& (! (! '*2+ -+!* .1 &'+&& /,(* $('*'+*-& (! * $/%'%0 # !" % $.*,&,* "%% 1' '"' ,"%% ' +,- & #-+, (! 2)), $(',(* (&$%0'"' +*-& (! & ' $(',(*+*-& -+!* .1 (! '*2+ $('*'+*-& (! * &'+&& /,(* $/%'%0 '"' $.*,&,* "%% 1' ,"%% ' +,- & (&$%0'"' +*-& (! -+!* .1 $('*'+*-& (! * $/%'%0 '"'

,(* */&%" % *%($% )1 '* )%'

& %+,*/ (! %+,!"++ Ikano Kontor ! % # ! $.*,&,* & ,"%%!2*' '# + $.*, &,* %#-+, $(',(* ($%' $' ,(* */&%" % *%($% )1 '* )%' www.ikanofastigheter.se/kontor

#%) "+

')+++ ,* !/*+ 0+,'+ !(. & %+,*/ (! %+,!"++ ! % # ! $.*,&,* & ,"%%!2*' ,(* */&%" # !" % % *%($% )1 '* )%' $.*, &,* %#-+, $(',(* ($%' $' & %+,*/ (! %+,!"++ #-+ (! *0+! $(',(*+%($% & ')+++ ,* !/*+ 0+,'+ !(. $.*,&,* & ,"%%!2*' $(',(*+*-& $.& )1 .1'"' $.*, # !" & % ,* %#-+, $(',(* ($%' $' ! % # ! ')+++ ,* !/*+ 0+,'+ !(. #-+ (! *0+! $(',(*+%($% & ,(* */&%" % *%($% )1 '* )%' $(',(*+*-& $.& )1 .1'"' # !" % & %+,*/ (! %+,!"++ $.*,&,* & ,"%%!2*' #-+ (! *0+! $(',(*+%($% & $.*, &,* %#-+, $(',(* ($%' $' $(',(*+*-& $.& )1 .1'"' ! % # ! ')+++ ,* !/*+ 0+,'+ !(.

 #"# )%)"$"#! !*

 #"# )%)"$"#! !* ,(* */&%" % *%($% )1 '* )%' # !" % & %+,*/ (! %+,!"++ #-+ (! *0+! $(',(*+%($% &

$.*,&,* & ,"%%!2*'  #"# )%)"$"#! !* $(',(*+*-& $.& )1 .1'"' $.*, &,* %#-+, $(',(* ($%' $' ')+++ ,* !/*+ 0+,'+ !(.

Laga mat i vĂĽrt mysiga matlagningskĂśk. Bo Ăśver i vĂĽra fräscha hotellrum. ("#!*!"#+ #"# )%)"$"#! !*044-22 60 00 • www.bykrogen.nu

("#!*!"#+ ("#!*!"#+

("#!*!"#+

R E S TAU R A N G • H OT E L L • KO N F E R E N S Laga mat i vürt mysiga matlagningskÜk. Bo Üver i vüra fräscha hotellrum. 044-22 60 00 • www.bykrogen.nu

Fastighets AB Balder

Bykrogen

("#!*!"#+ www.bykrogen.nu

!#$)%

<c`jXY\kFcjjfe '+'$--++.), \c`jXY\k%fcjjfe7mfc`kf%j\

!#$)%

Volito Fastigheter www.volitofastigheter.se

www.balder.se

Advokatfirman Nova

$"#! %

// .*$+, "'-+,*"%($% & * $"#! % +$/%,%0 $!2# &,* +&, +,(*)(*, ($%'

// .*$+, "'*/&&* 0.' ,.1 +,/$ "'-+,*"%($% & * $"#! % $(',(*+*-& )',*/ (! +$/%,%0 $!2# &,*

!#$)%

Garage i fastigheten 545 kvm i ett plan, egen ingĂĽng, havsutsikt 3 min gĂĽngavstĂĽnd till Stortorget & C-station Kontakta Christian pĂĽ 042 - 126020 & ch@exeprop.se! nnn%mfc`kf]Xjk`^_\k\i%j\

www.exeprop.se

Skanska www.skanska.se

Dagon FĂśrvaltnings AB www.dagon.se

// .*$+, (&$%0'"' +*-& & +&, +,(*)(*, ($%' "'-+,*"%($% & * ,(%,, (! -+! "'*/&&* 0.' ,.1 +,/$ +$/%,%0 $!2# &,* $(',(*+*-& )',*/ (! +&, +,(*)(*, ($%' (&$%0'"' +*-& & $"#! % "'*/&&* 0.' ,.1 +,/$ ,(%,, (! -+!

// .*$+, $(',(*+*-& )',*/ (! "'-+,*"%($% & * (&$%0'"' +*-& & +$/%,%0 $!2# &,* ,(%,, (! -+! +&, +,(*)(*, ($%' $"#! % "'*/&&* 0.' ,.1 +,/$ $(',(*+*-& )',*/ (!

// .*$+, (&$%0'"' +*-& & "'-+,*"%($% & * ,(%,, (! -+! +$/%,%0 $!2# &,* +&, +,(*)(*, ($%' "'*/&&* 0.' ,.1 +,/$ $(',(*+*-& )',*/ (! (&$%0'"' +*-& & ,(%,, (! -+! www.sigillet-fastighet.se

!#$)% www.nova.se

Representativt kontor pü bästa cityläge i fastigheten Unionen pü SÜdra Kyrkogatan 4 i Helsingborg!

Executive Property Svenska AB www.exeprop.se

www.mkbfastighet.se

 # !" % MKB Fastighets AB Newsec #-+ (! *0+! $(',(*+%($% & #"# )%)"$"#! !* www.newsec.se $(',(*+*-& $.& )1 .1'"' R E S TAU R A N Gwww.mkbfastighet.se â&#x20AC;˘ H OT E L L â&#x20AC;˘ KO N F E R E N S

!#$)%

HÜr av dig till oss, sü berättar vi mer!

Steen & StrĂśm www.steenstrom.com

Brorman Fastigheter www.brormanfastigheter.com

031-10 54 80 â&#x20AC;˘ Sigillet Fastighets AB 031-10 54 80 â&#x20AC;˘ www.sigillet-fastighet.se www.sigillet-fastighet.se

Nu bygger vi etapp 2 av Point Hyllie Ta chansen och säkra din plats pü MalmÜs nya mÜtesplats. FÜrutom chansen att püverka och utforma ditt nya kontor für du MalmÜs garanterat bästa kommunikationsläge vare sig du väljer tüg, bil eller buss. I pendlingstid jämfÜrt med centrala MalmÜ sparar du münga skÜna timmar.

031-10 54 80 â&#x20AC;˘ www.sigillet-fastighet.se

mĂĽnadens partners

lokalGUiden nr 7 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE 031-10 54 80 â&#x20AC;˘ www.sigillet-fastighet.se

Titta in pĂĽ www.pointhyllie.se eller ring oss pĂĽ 040-16 77 70.


3VRHS[`W!)\[PR 2VTT\U!3\UK 6TYrKL!=PK5V]H3\UK (KYLZZ!.\Z[H]ZOLTZ]pNLU 3VRHSHYLH!Tõ

Posttidning B P orto B etalt Avs: Lokalguiden Torsgatan 5 411 04 Göteborg

6H]ZL[[]PSRHILOV]K\OHY]PSS]POQpSWHKPNH[[OP[[H KLUWLYMLR[HSVRHSLUQ\Z[MÂ&#x20AC;YKPNVJOKPU]LYRZHTOL[ +L[[HpYUrNYHH]HSSH]rYHH[[YHR[P]HSVRHSLY!

9HWGXYDUGXVNDVWlOODDOODSlUPDU" /RNDOW\S2VU[VY .RPPXQ4HSTÂ&#x20AC; 2PUnGH+HSHWSHU

$GUHVV-VZPL] /RNDODUHDTõ +\UD-YrURYR]T WLYrY

-SLYSHZ[WHSSHYpUSVRHSLYUHWHSSHY& /RNDOW\S,QGXVWULODJHU2PUnGHgVWUDKDPQHQ SURGXNWLRQ $GUHVV.RVWHU|JDWDQ .RPPXQ0DOP| /RNDODUHDPò

%HK|YHUGXPHUVYlQJUXP"

9\SSHYHMMpYLYUHWrIp[[YLpU]pU[H[&

3VRHS[`W!)\[PR (KYLZZ!.\Z[H]ZOLTZ] 3VRHSHYLH!Tõ 2VTT\U!3\UK 6TYrKL!=PK5V]H3\UK

/RNDOW\S0UK\Z[YPSHNLY WYVK\R[PVU .RPPXQ3HUKZRYVUH

2PUnGHkYQH0UK\Z[YPVTYrKL $GUHVV(_LS[VM[H] /RNDODUHDTõ

3pZTLYVTKLZZHVJO]rYHHUKYHSVRHSLYWr^^^KHNVUZL

2VU[HR[WLYZVU!4HNU\Z:JOÂ&#x20AC;UO\S[;LS! ,WVZ[!THNU\ZZJOVUO\S['KHNVUZL

2011-nr7  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you