Page 1

tidningen lokalguiden | pris 62 kr

lokalguiden skånes största

lokalbank 100-tals lediga lokaler

Fosie satsar turkost

sveriges största fastighetstidning

för lokalsökande och flyttande företag

miljötema

Planera för gröna kontor

skåne | nr 3 mars 2011 | Årgång 4

Konferera i en skärgårdsdröm

lediga lokaler mitt i malmö.

vill du sitta centralt? vi visar vägen dit.

vi frågar vår expertpanel.

hur stor betydelse har miljömärkningarna?

konceptet "det gröna kontoret". Vasakronan hjälper till med miljöanpassningen.


'2&.6,'(6(

Varför nöja sig med mindre? Du som vill värna om vår värld men samtidigt ha den på bekvämt avstånd. Ta chansen att utveckla dina affärer i Malmös miljövänligaste kontorsbyggnad, ett stenkast från Citytunneln, Kastrup och kontinenten. Perfekt för internationella affärer, pendlare och gästande besökare. Här finns 16 000 gröna m2, fördelade på sju våningar, där du själv får vara med och utforma lokalerna. I närheten finner du innovationsstarka medie- och forskningsföretag som Malmö högskola och Sveriges Television. Bassängkajen är pre-certified enligt både GreenBuildning och LEED Platina. Vilket bland annat innebär minst 25 % mindre energiförbrukning än gällande svensk norm för nybyggda kontorslokaler. Välkommen till Malmös nya kreativa centrum. Varför nöja sig med mindre?

Kontakta Andreas Lundberg: andreas.lundberg@skanska.se +46 10 448 32 69


Citys bästa kontorsplatser finns på Emporia! I Hyllie växer Malmös nya och mest spännande stadskärna fram. Här kommer Emporia, Skandinaviens främsta köpcentrum, och Malmös bästa kontorsplatser att finnas. Bättre kan det inte bli med utsikten över sundet, stadens puls och kontinenten runt knuten. Var med från början och ta ditt företag in i framtiden! Hör av dig idag och flytta in i oktober 2012.

Läs mer om Malmös nya stadskärna på hyllie.com


www.soulcom.se

Erica Suraiya Redaktör Kardemummabulle, mandelmassa och grädde...mmm... Ja, ett antal smarriga semlor har avnjutits under de senaste dagarna. Nu kommer utmaningen. Att låta bli dessa läckerheter till nästa "tillåtna" säsong. Blir ju liksom godast så i längden.

grönt ute, grönt inne grönt i sinne

6

Pernilla Krantz Redaktör Som funderar på hur många ton grus som ligger på våra gator och trottoarer nu när den mesta snön och isen har försvunnit. Och vem ska städa? Och återanvänds det till nästa år? Och när kommer egentligen våren????

Ledare

Grönt ute, grönt inne, grönt i sinne! Vi dammar av det gamla ordstävet, men anpassar det till just denna tid vi befinner oss i nu. Vi hoppas i och för sig att de flesta av er även upplever sol ute, sol inne och sol i sinne, men i dag fokuserar vi lite extra på just det gröna. Om vi börjar med grönt ute - visst anar vi den? Våren... Den ligger och lurar, men blir titt som tätt störd av både frost, snö, hagel och snöblandat regn som letar sig ner genom molnen. Vissa soliga morgnar känns det hoppfullt, men så dras man ner i skorna igen när ett mindre oväder drar in efter lunch. Grönt inne då, hur har ni det med den biten? Nu pratar vi inte bara fina krukväxter och orkidéer, utan givetvis om hur gröna ni är innanför era dörrar, både hemma och på kontoret. I detta nummer 3 av Lokalguiden fokuserar vi lite extra på just miljö och har

smugit in det gröna lite varstans i tidningen. Vi ger t ex tips om hur ni planerar för ett grönt kontor, om hur ni gör er dator miljövänligare och vad de olika miljömärkningarna för fastigheter egentligen innebär. Och till sist - grönt i sinne - det är egentligen det allt handlar om. Att vi måste plantera det gröna inne i våra hjärnor och hjärtan, att få miljövänliga lösningar att bli en del av vår vardag. Tänk grönt och agera grönt, utifrån era egna förutsättningar. Det finns mycket att vinna! Kanske behöver ni komma bort från kontoret ett tag för att verkligen diskutera hur just er miljöresa ska se ut? Boka då in er på Pensionat Styrsö Skäret som är Månadens konferensanläggning. Här kan ni fokusera och njuta av lugnet, genomtänkt mat och dryck - i en helt annan miljö...

Erica Suraiya

Pernilla Krantz

Framsidan Visionsbild som visar Munkhättegatan vid Lindängens centrum i Fosie. Illustration: David Wiberg / SBK.

Formgivning Lokalguiden Tryck V-TAB Vimmerby Tidningen Lokalguiden trycks på ett Svanengodkänt tryckeri

Utges av Lokalguiden Sverige AB Besöksadress Torsgatan 5 Ansvarig utgivare Tom Vikström Redaktion Håkan Landmér, Daniel Åberg, Niclas Åberg, Martin Forslind, Linus Björland, Fredrik Mellquist, Tommy Derngren, Alexandra Holm, Rebecca Cross, Anna Vikström, Johanna Unger och Joakim Nordström.

Trevlig läsning!

LOKALGUIDEN www.lokalguiden.se tel 031 788 71 00 fax 031 23 71 15 info@lokalguiden.se, annons@lokalguiden.se

Är du på väg att rekrytera spetskompetens? Då är det viktigt att kunna erbjuda en spännande arbetsmiljö på ett bra läge. Med fokus på effektivt utnyttjande har vi vidareutvecklat vår fastighet Fältspaten i Lund. Fastigheten har tre våningar med ljusa, öppna planlösningar som lätt kan anpassas efter era egna önskemål. Förutom egna kontorsutrymmen planeras det för en gemensam reception där du kan få hjälp med all service du behöver. Flera gemensamhetsutrymmen finns för såväl små som stora möten och du har även tillgång till en träningshall för olika aktiviteter. Fältspaten når man enkelt både med bil och allmänna kommunikationer. Parkering finns utanför dörren. Med tillkomsten av ESS och MAX-lab kommer efterfrågan på lokaler att öka i Malmö-Lundområdet. Då gäller det att vara med. Kontakta Stena Fastigheter så får du mer information, ritningar och en visning av dina nya lokaler. Välkommen till Stena Fastigheter Malmö AB

Lokalguiden får citeras med angivande av källa, tillstånd av ansvarig utgivare erfordras för återgivande av artiklar och illustrationer. Tidningen ansvarar ej för insänt, ej beställt material.

Redaktörer Erica Suraiya och Pernilla Krantz Prenumeration Pernilla Krantz ledare

Upplaga Skåne: 8 500 ex För mer info: www.ts.se

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Stena Fastigheter Malmö AB Stortorget 9 211 22 Malmö 075 24 15 000 www.stenafastigheter.se


innehåll nummer 3 2011

14

8

35

innehåll

44

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

10

Notiser Branschnyheter

12

expertpanelen Aktuella frågor får svar

14

områdesanalys Fosie satsar turkost

20

miljöprojekt Klimatsmart renovering

22

områdeskollen Ett axplock av vad som händer i Skåne

24

sitt mitt i staden Vi visar vägen till lediga lokaler mitt i Malmö

26

checklistan Med Lokalguidens samarbetspartners

28

månadens populäraste lokaler Baserat på flest klick på lokalguiden.se

32

form & inredning Planera för en grön arbetsplats

34

form & inredning Nyskapande & miljösmart

35

el, tele, data Gör din dator miljövänlig

36

miljö Det gröna kontoret

38

miljöklassad byggnad döps om Miljöbyggnad - svenskt certifieringssystem

39

miljömärkningarna Vad betyder de?

40

månadens företag Hög solskyddsfaktor för kontoret

44

månadens konferensanläggning Konferera i en skärgårdsdröm

46

konferensbanken Hitta en konferensanläggning i din smak

50

lokalbanken Hitta rätt lokal för dig

DU LETAR EFTER EN AFFÄRSLOKAL. OCH VEM ÄR DU? För oss är det viktigt att du hittar en lokal som passar dig och ditt företag. Vi har över 1000 olika lokaler i hela Malmö. På vår hemsida kan du se vilka som är lediga just nu. Vem du är spelar ingen roll men dina behov, idéer och drömmar gör. Välkommen till oss.

www.mkbfastighet.se


Klimatcertifierade blomsterbuketter Nu finns möjligheten att gratulera och tacka av kollegor med en klimatcertifierad blomsterkvast. Alverbäcks Blommor AB, Ekerö, är det första prydnadsväxtföretag i Sverige som är certifierat enligt Svenskt Sigills tilläggscertifiering för minskad klimatpåverkan. Syftet med märkningen är att hjälpa konsumenten att välja blommor som producerats med lägre klimatbelastning.

notiser

ideon gateway. Illustration: cadwalk media

10

utsläppsfri energianläggning i lund Skånska Energi har tecknat avtal om uppförande av en geoenergianläggning för det nya landmärket i Lund, Ideon Gateway. Kontors- och hotellbyggnaden blir med sina 19 våningar på 75 meter, Lunds högsta byggnad och får tack vare geoenergi en utsläppsfri energilösning för sitt värme- och kylbehov. – Utmaningen i projektet är att konstruera ett energieffektivt, klimatsmart hus där hela processen, från byggande till senare drift och underhåll, ska ske så hållbart som bara är möjligt, kommenterar Fredrik Åkesson, ansvarig på Ikano Kontor. Bakom Ideon Gateway står Ikano Kontor som äger drygt 50 procent av beståndet i Ideon Science Park. Arbetet med geoenergianläggningen påbörjas omgående och beräknas vara färdigt september 2012.

byggnader blir alltmer självförsörjande En tydlig trend i världen går mot allt mer energieffektiva byggnader; såväl kontor, skolor, sjukhus som bostäder. Det kommer också att bli allt vanligare att byggnader konstrueras så att de ska kunna producera sin egen energi och bli självförsörjande, eller t o m kunna leverera energi till elnätet. Det är några av slutsatserna och visionerna i rapporten ”The rise of local energy notiser

communities”, som Skanska publicerat. I rapporten medverkar kända forskare, arkitekter och politiker såväl som Skanskas egna energi- och miljöexperter. Runt om i världen växer nu nya eller renoverade byggnader, och i en del fall hela samhällen, upp som är så effektivt byggda att de inte behöver tillföras någon externt producerad energi alls. I en del fall integreras dessa med solpaneler eller småskalig vindkraft så att byggnaden faktiskt producerar mer energi än vad som används – energi som då skulle kunna levereras till elnätet. Dessa samhällen kan kallas ”local energy communities” och de människor som lever och verkar där blir ett slags moderna, urbana energibönder - ”urban energy farmers”. – Idag är det ännu ovanligt och högst frivilligt att ”odla” sin egen energi, men i framtiden tror jag att det kommer att bli obligatoriskt. På olika håll i världen, bland annat EU, planeras lagstiftning som kommer att kräva självförsörjande byggnader. Idag drivs utvecklingen av individer, men snart kommer regler och standards att öka trycket rejält, säger Johan Gerklev, miljöchef i Skanska Sverige och en av dem som medverkar i rapporten.

Hyllie ska bli klimatsmartaste stadsdelen Malmö stad har tillsammans med E.ON och VA SYD skrivit på ett gemensamt klimatkontrakt för Malmös nya område Hyllie. Och målsättningen för klimatkontraktet är hög; Hyllie ska bli den klimatsmartaste stadsdelen i Öresundsregionen och en global förebild för hållbar stadsutveckling.

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

energismartare kulturhistoriska byggnader

Vindkraften slår rekord i sverige

Ett nytt forskningsprogram från Energimyndigheten siktar på att skydda kulturhistoriska byggnader vid energieffektivisering. Satsningen löper över fyra år och myndigheten har avsatt sammanlagt 40 miljoner kronor till programmet. Energieffektiviseringen i kulturhistoriska byggnader är eftersatt. De begränsade insatserna för energisparande motiveras ofta med hänvisning till riskerna för förvanskning och negativa effekter på inneklimat och byggnad, men energieffektivitet i byggnader behöver inte stå i motsats till god byggnadsvård. Energimyndighetens nya forskningsprogram ”Spara och bevara” ska därför ta fram en bestående kunskapsgrund för varsam renovering och energieffektivisering av kulturhistoriska byggnader. – Genomtänkta och varsamma åtgärder för energieffektivisering bidrar inte bara till att sänka energiförbrukningen och energikostnaderna, utan också till fastighetens bevarande på lång sikt, säger Kenneth Asp, expert vid Energimyndigheten.

Elproduktionen från vindkraft ökade under 2010 med 40 procent jämfört med 2009 och det motsvarade 2,4 procent av elkonsumtionen i Sverige. Totalt installerades 304 nya vindkraftverk 2010 med en samlad effekt på 603 MW, vilket i reella tal är den största utbyggnaden hittills. – Det är glädjande att Sverige expanderar den förnybara elproduktionen och bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser, säger Mattias Wondollek, projektledare Svensk Vindenergi. I Sverige fanns i slutet av 2010 totalt 1 720 vindkraftverk med en total effekt på 2 163 MW. Totalt producerade vindkraften 3,5 TWh el, motsvarande 2,4 procent av elkonsumtionen i Sverige. Energimyndigheten har tidigare bedömt att det behövs mellan 3 000 och 6 000 vindkraftverk för att vindkraften år 2020 ska producera 30 TWh, vilket är Svensk Vindenergis mål och motsvarar 20 procent av den nuvarande elanvändningen. I EU installerades 9 259 MW vindkraft under 2010, tio procent mindre än under 2009, enligt statistik från den europeiska vindkraftorganisationen EWEA. EU:s vindkraft motsvarar nu 5,3 procent av elanvändningen i EU. – Det är märkligt att Sverige, med sina mycket goda förutsättningar, inte ens har hälften så stor andel vindkraft som EU. Och lika märkligt att EU som helhet planerar att öka andelen vindkraft till 14 procent år 2020 medan Sverige enligt prognoserna bara hamnar på åtta procent, säger Annika Helker Lundström, vd i Svensk Vindenergi. Den årliga installationen av vindkraft i EU har ökat under de senaste 15 åren, från 814 MW år 1995 till 9 259 MW år 2010, en årlig marknadstillväxt på i genomsnitt 17,6 procent. Vid utgången av 2010 fanns det totalt 84 074 MW vindkraft i EU, en ökning av den samlade kapaciteten med drygt tolv procent under det senaste året. Tyskland, Spanien, Italien, Frankrike och Storbritannien har mest vindkraft i EU.

Newsec Asset Management satsar grönt Fastighetsförvaltaren Newsec Asset Management har som en av de första i branschen miljöcertifierats enligt ISO standard 14001. Vidare har Newsec Asset Management blivit medlemmar i Sweden Green Building Council för att kunna utveckla och påverka miljö- och hållbarhetsarbetet i branschen. I samband med miljöcertifieringen lanserar Newsec Asset Management två nya miljötjänster – miljöklassificering av fastigheter samt en miljöredovisningstjänst. Vidare utreds möjligheterna att introducera gröna hyresavtal. – Det känns helt rätt för oss att bli den gröna förvaltaren. Vår nyanställda Miljökoordinator Carl-Robert Kårell, är redan i fullt fart med att miljöklassificera ett flertal fastigheter i nära samarbete med våra uppdragsgivare, säger Ove Nordqvist, Chef Affärs- & Verksamhetsutveckling på Newsec Asset Management.

11

Foto: Mathias Andersson

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

notiser


Thomas Bråhagen Fastighetschef Wihlborgs Fastigheter

Fredrik Sörling Marknadschef Kungsleden

Malmökontor med härlig rymd

Camilla Jarl IR- & Kommunikationschef Dagon

lokalguidens expertpanel Lokalguidens Expertpanel fortsätter att svara på ständigt aktuella frågor. I detta nummer sätter vi gröna frågor i fokus och undrar hur fastighetsägarna kan samarbeta med sina hyresgäster och hur stor betydelse miljömärkningarna har för hyresgästerna.

?

På vilket sätt kan fastighetsägarna arbeta tillsammans med sina hyresgäster när det gäller miljöfrågor?

12

Fredrik Sörling Marknadschef, Kungsleden – Fastighetsägaren kan dela med sig av sin erfarenhet kring hållbarhetsarbete i samband med lokalerna. Allt från energioptimering till kunskap om en miljövänligare företagsflytt. En öppen dialog är en förutsättning, inte minst när det gäller energiförbrukning, den största enskilda kostnadsposten i fastigheten, som är den miljöfråga som går att påverka mest. En förutsättning är dock att man har en samsyn kring hållbarhet. Vi har tyvärr stött på hyresgäster som varit ointresserade av att ta ett gemensamt ansvar, trots att de långsiktiga ekonomiska effekterna också är positiva. De gröna hyresavtal som börjar dyka upp på marknaden handlar i mångt och mycket om en gemensam handlingsplan, en viljeförklaring. Avtalen har fortfarande barnsjukdomar som behöver slipas till, men initiativet är ett stort steg i rätt riktning! Camilla Jarl IR- & Kommunikationschef, Dagon – Genom dialog och lyhördhet arbetar vi på Dagon med miljöfrågor tillsammans med våra hyresgäster. Vi besöker ofta hyresgästerna och tittar bland annat på hur vi kan tillgodose önskemål avseende miljöfrågor för deras specifika verksamhet i fastigheterna. Tillsammans tittar vi även expertpanelen

på energibesparande åtgärder, då energianvändningen har en stor miljöpåverkan. På vår hemsida har vi hyresgästinformation med tips om vad hyresgästerna kan göra för miljövänliga åtgärder i sina lokaler. Thomas Bråhagen Fastighetschef, Wihlborgs Fastigheter – När det gäller frågor kring miljöarbete så handlar det allt mer om energiförbrukning och energieffektivisering. Hyresgästerna blir allt mer intresserade av sina förbrukningssiffror för att man själva i sin tur skall redovisa sina egna siffror. Men det handlar också om att företagen på ett mera handfast sätt vill vara med och påverka sin förbrukning genom t ex rörelsestyrd ventilation och belysning. Att vi som fastighetsägare köper grön el till våra fastigheter är också en återkommande fråga. Många av dessa frågor kräver ett nära samarbete mellan hyresgästen och fastighetsägaren för att man skall få ett så bra resultat som möjligt.

?

Hur stor betydelse tror ni att miljömärkning av byggnader, så som LEED, BREEAM, GreenBuilding och Miljöbyggnad har för hyresgästerna? I hur stor omfattning efterfrågas detta i dag?

Fredrik Sörling Marknadschef, Kungsleden – I dagsläget är det främst stora företag som själva kommit långt i sitt hållbarhetsarbete som verkligen ställer krav på klimatsmarta leverantörer. En miljömärkning hjälper kunden att hitta och välja och därför har det stor betydelse för dessa. Mindre företag har så många andra affärskritiska frågor att ta ställning till att miljöfrågorna i praktiken hamnar långt ner i prioriteringarna. Miljömärkningen får då en mer marginell betydelse. Man kan göra liknelsen med den hängivne och miljömedvetne personen som bara handlar KRAV-märkt ost medan medelsvensson endast gör det om det är på extrapris. Intressant i denna fråga är att det är en stor skillnad mellan generationerna och det kanske är främst det som speglas i

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

valet. Generation Y har en bit kvar tills de börjar bli en maktfaktor i näringslivet. Nu påverkar deras värderingar bara indirekt och därmed marginellt beslutsfattandet. Camilla Jarl IR- & Kommunikationschef, Dagon – Vi har märkt att vissa större företag efterfrågar att ha sina verksamheter i miljömärkta fastigheter. I Karlskrona bygger Dagon en energisnål fastighet där Länsstyrelsen blir största hyresgäst. Fastigheten kommer mer än väl att uppfylla kriterierna för GreenBuilding, något som Länsstyrelsen sett som positivt vid sitt val av kontor. Vi upplever ännu inte att majoriteten av hyresgästerna efterfrågar att sitta i miljömärkta fastigheter. Däremot efterfrågas ibland information om hur vi som fastighetsägare aktivt arbetar med miljöfrågor. Thomas Bråhagen Fastighetschef, Wihlborgs Fastigheter – Frågor och krav kring miljömärkningen kommer allt mer från hyresgästerna. Fortfarande är det dock framförallt vid nyproduktion som våra hyresgäster ställer krav på miljömärkning. Allt nytt som produceras hos Wihlborgs idag har miljömärkning enligt GreenBuilding.

Medelsvensson handlar KRAVmärkt ost endast om det är extrapris. I perfekt läge nära Ringvägen i Jägersro erbjuder vi dessa ljusa och öppna kontorslokaler. Stora öppningar i bjälklaget ger en fin kommunikation mellan våningsplanen. Totalytan på totalt 1680 m2 går att dela så att minsta lokalen blir 500 m2. Garage finns i huset och P-platser i direkt närhet intill fastigheten. För mer information, kontakta: Peter Olsson, 040-10 77 56, peter.olsson@sveareal.com Krister Lindkvist, 040-10 77 54, krister.lindkvist@sveareal.com Kim Berg, 040-10 77 58, kim.berg@sveareal.com www.sveareal.com foto: Bianca Brandon-Cox/FFOS

Våra fastigheter - dina möjligheter


ett urval av Fastighetsägare med lediga lokaler i fosie Volito Fastigheter Dagon Fastighets AB Briggen Wihlborgs Fastigheter

rĂĽde m O sie Fo

Samtliga lediga lokaler i omrĂĽdet hittar du pĂĽ www.lokalguiden.se

fosie

ô€€šô€ Œô€ –ô€ Œô€ ’ô€ ‘ô€ –ô€ …ô€ Œô€ ?ô€ ‡ô€€‘ô€€ƒô€€ˇô€ •ô€ ˆô€ ™ô€ Žô€ ‘ô€ Œô€ ‘ô€ Šô€ –ô€ ‹ô€ ˜ô€ –ô€€ƒô€ ?ô€ Źô€ ‘ô€ Šô€ –ô€€ƒ Flera av bostadsomrĂĽdena i Fosie har smĂĽ torg eller centrumanläggningar men stadsdelen har inget Ăśverordnat stĂśrre centrum. Men nu ska Lindängens centrum rustas upp och bli ett mer levande stadsdelscentrum. Visionsbilden visar Munkhättegatan vid Lindängens centrum. Illustration: David Wiberg / SBK

satsar turkost Stadsdelen Fosie domineras av bostäder men här finns även en hel del industri. Fosie industriby är MalmÜs stÜrsta industri- och handelsomrüde. Diskussioner fÜrs om framtida fÜrnyelse av stadsdelens fysiska struktur i form av gator, güng- och cykelstrük samt torg, parker och bebyggelse. Fosie är i stor utsträckning redan en grÜn stadsdel, nu planeras även vatten fü en viktig roll i stadsbilden fÜr att gÜra Fosie till en �turkos� stadsdel.

Fosieby rymmer fÜretag av alla storlekar. En stor del tillhÜr tillverkningsindustrin. Bland fÜretagen märks bland annat Rexam Beverage Can, TePe Munhygienprodukter, Schenker, Fiedler & Lundgren och Atria Chark & Deli. Tack vare närheten till MalmÜs stora genomfartsleder är transporterna till och frün Fosieby goda. Büde Inre- och Yttre Ringvägen ansluter till omrüdet, liksom vägen till MalmÜ Airport vid Sturup. Till Öresundsbron tar det

bara nügra minuter. Även busskommunikationerna i omrüdet är goda. Alla vägar bär till Fosieby, menar Fosieby FÜretagsgrupp, som anser att fü fÜretagsbyar ligger sü rätt som Fosieby. Centralt i landets tredje stÜrsta stad med KÜpenhamn och Själland som närmaste granne vilket, enligt dem, gÜr omrüdet till norra Europas knutpunkt. FÜrutom tillverkningsindustrin finns här büde varuhus och detaljhandel, bilfirmor, banker, postkontor, hotell, restauranger, ridhus och

15

en trav och galoppbana. De anslutande industriomrüdena Elisedal, Jägersro och Fredriksberg brukar även räknas till Fosieby. Fosie industriby bÜrjade utvecklas i bÜrjan av 1970-talet och är det stÜrsta verksamhetsomrüdet i MalmÜ med drygt 300 fÜretag fÜr handel och industri. I närheten av Fosie industriby finns även flera av MalmÜs stÜrre bostadsomrüden som Lindängen och Hermodsdal.

Rafstedt.se

14

Valad Property Group Bats Fastigheter AB Lomma Tegelfabrik Kungsleden

Säker säkerhet Ükar tryggheten! Vilket behov har du? s4RYGGHETSKAMERORs)NBROTTSLARMs0ORTTELEFONI s+AMERAÚVERVAKNINGs)NTEGRERADEPASSERSYSTEM s Helsingborg 042 38 05 90 s MalmÜ 040 689 32 90 s Stockholm 08 716 81 10

omrĂĽde fosie

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

WWWSWEDSECURSE

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

omrĂĽde fosie


LEDIGA LOKALER I FOSIE

Visste du att... Fosieby industriområde började exploateras 1970. De arkeologiska fynd som gjordes då inspirerade namngivningen av gatorna på området. Exempel är Bronsyxegatan och Järnyxegatan. Källa: Wikipedia

Fredriksberg

Elisedal

Verksamhetsområdet ligger mellan Ystadvägen och Käglingevägen med goda skyltlägen mot Ystadvägen. Området, som är ca 145 000 kvm stort, är avsett för kontor och industri. Några exempel är SafeGate International, Porsche Center Syd, Förenade Bil och ytterligare ett par verksamheter inom bilservice.

Elisedal industriområde byggdes upp främst under sent 1970-tal samt 1980-tal. Området ligger norr om Ystadvägen, mellan Jägersro och Yttre Ringvägen kring Elisedalsgården. Industriområdet domineras av stora och låga industribyggnader mellan en del grönytor samt verksamheter av olika karaktär. Runt 150 företag är lokaliserade här, både tillverkande företag samt företag som ägnar sig åt partihandel och tjänster. Bland de större företagen hittar man Sydsvenska Städ AB, Onrox AB och Elgiganten.

Jägersro

16

Ursprungligen var Jägersro på 1960-1970talet tänkt som handelsområde men breddades till andra verksamheter under 1980talet. Området består primärt av stora fastigheter och har mycket goda busskommunikationer. Det finns ett hundratal företag på Jägersro, de flesta små och medelstora. Bland de större företagen kan nämnas Schneider Electric (f d TAC), Landscape Services Sweden AB och Scan Coin. I området finns även Jägersro Center med ett 30-tal butiker och Jägersro Trav & Galopp, en av Sveriges största tävlings- och träningsanläggningar för trav- och galopphästar.

Stora fastighetsägare

Några av de större fastighetsägarna som har kommersiella lokaler i Fosie är Wihlborgs Fastigheter, Fastighets AB Briggen, Volito Fastigheter, Kungsleden, MKB Fastighets AB och Stena Fastigheter. Prisat bostadsområde

Stadsdelen Fosie, med sina 40 000 invånare, består till stor del av flerbostadshus som

Bats Fastigheter AB är verksamma inom uthyrning och förvaltning av kommersiella lokaler - kontor och lager. uppförts som en del av miljonprogrammen. Det bostadsområde som dock sticker ut rejält är Ekostaden Augustenborg som i fjol prisades av FN med det prestigefyllda World Habitat Awards. Ekostadsprojektet startade 1998 med bidrag från Lokala investeringsprogrammet för ekologisk omställning. Ett av huvudmålen var att involvera de boende så mycket som möjligt i skapandet av en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar stadsdel. – Ekostaden Augustenborg är ett utomordentligt föredöme för städer som vill göra något åt sina problem med stadsförnyelse, liksom miljöfrågan i stort. Malmö stad och MKB Fastighets AB har visat hur ett bostadsområdes fysiska miljö och sociala och ekonomiska problem kan lösas i samarbete med de boende genom skapandet av en ekostad, löd motiveringen från Diane Diacon, chef för Building and Social Housing Foundation. De lösningar som blivit mest uppmärksammade och årligen besöks av internationella gäster är den öppna dagvattenhante􀀹􀁌􀁖􀁌􀁒􀁑􀁖􀁅􀁌􀁏􀁇􀀑􀀃􀀷􀁕􀁈􀁙􀁮􀁑􀁌􀁑􀁊􀁖􀁋􀁘􀁖􀀃􀁏􀁬􀁑􀁊􀁖􀀃 visionsbild av lindängsvägen i fosie. Illustration: David Wiberg / SBK

Vi är en av de största fastighetsägarna i Fosie inom segmentet 200 - 1 500 m2. Våra lokaler håller mycket hög standard och säkerhet. Kontakta oss för bättre lokaler!

Bats Fastigheter AB Mats Wennberg, tel 040-94 75 07 mats.wennberg@bats.se www.bats.se

Konferenser för alla smaker! Att hitta en konferenslokal handlar om mycket mer än tak över huvudet. I Lokalguidens konferensbank hittar du rätt plats för lyckade möten oavsett om du söker en herrgård på landet eller en hypermodern miljö mitt i city. Vill du veta mer? Kontakta Tom Vikström 031- 788 71 00, tom@lokalguiden.se eller besök www.lokalguiden.se

www.lokalguiden.se område fosie

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE


Sedum på Augustenborgs tak Sedum ingår i växtfamiljen fetbladsväxter. Sedumtak ger en vacker karaktär som varierar med årstiden samt absorberar luftföroreningar, isolerar mot både värme och kyla och dämpar buller.

ringen, seniorboendet, de gröna taken och den fullskaliga källsorteringen.

Hyror och vakanser i siffror

Visionsbild av Augustenborg. Illustration: David Wiberg / SBK

Stadsutveckling

malmö centrum

Det smids omfattande utvecklingsplaner för Fosie, även om planeringshorisonten i vissa fall är lång. Diskussioner förs om framtida förändring, förnyelse och förädling av stadsdelens fysiska struktur i form av gator, gång- och cykelstråk samt torg, parker och bebyggelse. Några av idéerna som diskuteras handlar om en utveckling av befintliga handelstorg, fler mötesplatser, ett bredare utbud av bostäder av olika typ, en tätare bebyggelse särskilt kring huvudgatorna, attraktiva cykelstråk, ur miljösynpunkt bättre och effektivare kollektivtrafik – exempelvis spårvagn, ett grönare Fosie med inslag av blått. 18

Område

* Hyresnivåerna Hyresnivåerna avser ett spann för kontor i A- och B+-fastigheter och anger kallhyra exklusive fastighetsskatt. Notera att det förekommer variationer då varje lokal är unik och då alla är av olika storlek. Siffrorna är framtagna av Per Wieslander på NAI Svefa.

Hyresnivåer* kr / kvm / år 1 650 - 2 100 kr

område fosie

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

8,0 % 1000 2000 3000 4000

västra hamnen

1 750 - 2 300 kr

5,0 % 1000 2000 3000 4000

fosie

1 000 - 1 250 kr

10,0 % 1000 2000 3000 4000

hyllie

1 100 - 2 200 kr

8,0 % 1000 2000 3000 4000

centrala lund

1 400 - 1 700 kr

7,0 % 19

1000 2000 3000 4000

Fosies vision 2024

Enligt visionen ska Fosie 2024 ha utvecklats till en mönsterstadsdel och föredöme genom lyckade satsningar på social hållbarhet, ekologiskt byggande och integration av grönska och vatten i stadsmiljön. Spårvagnar ska ha rullat några år på Eriksfältsgatan och Munkhättegatan till Lindängens centrum. Med Fosieby station öppnad 2021 ska Fosieborna och de verkande i området ha fått snabb förbindelse till andra platser i Öresundsregionen och kontinenten. Området kring stationen ska bebyggas med bostäder, butiker och lokaler för verksamheter av olika slag. Därmed knyts Fosieby industriområde och Lindängen samman bättre. Ny bebyggelse tillkommer längs flera av huvudgatorna, som på det sättet också får mer karaktär av stadsgator än trafikleder. Genom den förbättrade kollektivtrafiken och nya utformningen av gaturummen Centrumutveckling ska biltrafiken minska. Flera av bostadsområdena Ett större utbud av arbetsplati Fosie har små torg elser ska skapas i ett stråk i nordler centrumanläggningar sydlig riktning från AugustenEkostaden Aumen stadsdelen har inget borg till Lindängen, benämnt gustenborg är ett överordnat större cenFosiestråket. I samband med utomordentligt trum. Handelsutbudet är ombyggnation av fastigheter föredöme. relativt litet i förhållande ska lokaler tillkomma, vilket till invånarantalet. Men underlättar för mindre entreprenu ska Lindängens cennörer att etablera sig. Vid Lindängtrum rustas upp och bli ett ens centrum ska en inkubator ”Link”, mer levande stadsdelscentrum. för småföretagare etableras.

Vakansgrad

nordöstra lund

1 400 - 2 000 kr

8,5 % 1000 2000 3000 4000

trelleborg

800 - 1 100 kr

9,0 % 1000 2000 3000 4000

helsingborg

1 100 - 2 000 kr

8,0 % 1000 2000 3000 4000

landskrona

900 - 1 200 kr

9,0 % 1000 2000 3000 4000

Söker du kontor / kontorsrum i Helsingborg? Vi har vad du letar efter och då med bästa centrumläge! Ett turkost Fosie

Fosie är i stor utsträckning redan en grön stadsdel. För att stärka Fosies identitet och miljöprofil planeras vatten få en viktig roll i stadsbilden. Genom vatten kan det redan gröna Fosie bli en ”turkos” stadsdel. Ett exempel på ett nu pågående turkost projekt är skapandet av Malmö Botaniska Trädgård i Lindängelund. Tanken är att det planerade växthuset och världsträdgårdarna ska ta emot sina första besökare 2014.

Kontorsrum på 11 - 45 kvm Kontorslokal på 545 kvm och 810 kvm 5 min gångavstånd till C-station & hamnen Kontakta Christian på 042 - 126020 & ch@exeprop.se!

www.exeprop.se lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

område fosie


New Yorks högsta byggnad Empire State Building är en skyskrapa vid Fifth Avenue och 34th Street på Manhattan i New York. Den började uppföras 1930 och invigdes 1 maj 1931. Byggnaden har 102 våningar och är 381 meter hög (449 meter inklusive tornspira och radiomast). Namnet kommer från smeknamnet på staten New York som kallas The Empire State.

klimatsmart renovering 20

Skanskas Gröna Kontor Dricksvatten @gVckViiZc!bZYZaaZg jiVc`dahngV#

Digital informationsskärm Visar buss- och tågtider från c~ga^\\VcYZhiVi^dcZg#

Videokonferensrum ;ŽgViib^c^bZgVgZhdg#

Vattenförbrukning Hc€ahedaVcYZ vattenarmaturer dX]idVaZiiZg# Livsmedel Ad`VaegdYjXZgVY dX]Z`dad\^h` bVidX]YgnX`#

Golv A_jYY~beVcYZdX] jcYZg]€aahk~ca^\V iZmi^a\dak#

Avfallssortering och återvinning HdgiZg^c\hjignbbZe€kVg_Zk€c^c\#

ningen minskat med 34 procent. – Störst fokus vid utveckling av fastigheter ligger idag på nyproduktion. Här har vi hållbart utvecklat en äldre fastighet där investeringen blir lönsam på kort tid. Därtill tillkommer det extra värde som en miljöcertifiering ger på hyresmarknaden, säger Michael Gustafsson, chef för Green Business, Skanska Sverige. - Vi har tittat på allt och vänt på varenda sten, konstaterar Johan Hedve, från Skanska Green Business team. Alla medarbetare har även varit med på att det gäller att ändra beteenden och tankesätt, att bygga in det i organisationen. gröna lösningar

ändra beteendet

Här hemma är Skanska en av de aktörer som vill ligga i framkant och som inte bara satsar på grön nybyggnation utan även på grön renovering. Genom att ha renoverat sitt eget regionkontor Österport i Malmö, som tidigare klassats som EU GreenBuilding, har de skapat det första huset i Europa som är miljöcertifierat på den högsta nivån LEED Platinum för befintliga byggnader. Tack vare att fastigheten har genomgått en klimatsmart renovering har energianvändklimatsmart renovering

Skanskas gröna renovering av kontorshuset Österport på totalt 10 000 kvm, byggt 1969, har medfört en lång rad åtgärder för att minska fastighetens och de anställdas miljöpåverkan: • 100 procent av fastighetens energiförsörjning kommer från vindkraft • Närvarostyrd belysning i alla utrymmen. • Cyklar och elektriska mopeder för anställda att använda till och från externa möten. • Sedumtak som fångar upp luftföroreningar och regnvatten.

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Städning och kemikalier B^a_Žb~g`iVegdYj`iZg och mikrofiber-dukar. Energi :cYVhik^cY`gV[ihZa ^ZaaZkZgVchZgcV#

Tak- och terrassytor >chiVaaVi^dcVkhZYjbiV`#

Det är inte bara vid nybyggnation man kan tänka grönt. Skanska har renoverat sitt eget regionkontor Österport i Malmö och skapat det första huset i Europa som är miljöcertifierat på den högsta nivån LEED Platinum för befintliga byggnader. Tack vare att fastigheten har genomgått en klimatsmart renovering har energianvändningen minskat med 34 procent.

Att fastigheter är en av de största miljöbovarna står klart sedan länge och att fastighetsbranschen nu pratar grönt både högt och lågt har vi börjat vänja oss vid. Och det är inte bara planeten som tjänar på att branschen miljösäkrar och bygger grönt, givetvis finns det mycket att vinna både för fastighetsägare och hyresgäst. Elpriset har skjutit i höjden de senaste åren och det är ingen svår gissning att energin kommer att bli ännu dyrare framöver. Även myndigheterna har börjat agera. I Storbritannien får de fastighetsägare som inte tar sitt ansvar kännbara skattetillägg och i USA ger vissa delstater inte bygglov om man inte satsar på LEED.

Belysning och energi >chiVaaVi^dcVkgŽgZahZ" hZchdgZg^VaaVjignbbZc samt energibesparande WZanhc^c\#

• Analys av byggnadens energi- och ventilationssystem. • Digitala informationsskärmar som visar buss- och tågtider från närliggande stationer. • Miljömärkta kontorsmöbler och IT-utrustning. • Nya videokonferensrum för att minimera resor. • Installation av Follow Me Printers • Lokalproducerad ekologisk mat och dryck.

Grön IT Automatisk avstängning VkYVidgZghVbicnV `dgia~hVgZ[Žgjih`g^[i" hnhiZbZi#

Kontorsmaterial :cZg\^hc€aV!I8D"b~g`iV`dcidgh" bVh`^cZghVbib^a_Žb~g`iZaaZg b^a_ŽYZ`aVgZgVY`dcidghbViZg^Va# Transporter IVm^gZhdghVbiigVchedgiZgi^aadX] [g€c`dcidgZibZYb^a_Ž" `aVhhVYZ[dgYdc#Ad`VaVWjY k^VXn`Za#

Rökning Begränsade områden vid entréer. Besparingar för ett kontor Yta på ca 7 000 kvm och 250 medarbetare ™uga^\ZcZg\^WZheVg^c\ ™@kVci^iVi^kb^a_ŽcniiV

Ca 300 000–500 000 kwh Ca 75–85 ton mindre CO2jiha~ee$€g

Post EdhijiYZac^c\^ postfack vid entrén som W^YgVgi^aaW~iigZ[g^h`k€gY [ŽgbZYVgWZiVgcV#

Transporter H`Vch`VZgW_jYZgXn`aVgdX] ZaZ`ig^h`VbdeZYZg[ŽgVc" hi~aaYVViiVck~cYVi^aaad`VaVbŽiZc#

GRAFIK AV TOMAS …HRLING

även delar av ett hus

Ja, i dag finns det möjlighet att åstadkomma många miljöförbättringar i befintliga hus och inte bara vid nybyggnation. Även om Skanska har satsat på att renovera hela regionkontoret i Malmö fastslår Johan Hedve att man även kan titta på delar av ett befintligt hus. - När Skanska flyttade in på 32:a våningen i Empire State Building i New York bestämde vi oss för att göra det bästa miljövänliga kontoret inom de begränsningar som fanns. Och vi har lyckats bra, måste jag säga. Vi har till exempel sänkt energiförbrukningen med 57 procent och vattenförbrukningen med 40 procent.

fotograf: Andreas Offesson

foto: Andreas Offesson

foto: Andreas Offesson

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

klimatsmart renovering

21


/HGLJDORNDOHU

EN LITEN BIT AV CITY 5

5Ă„QQRZVJDWDQ+HOVLQJERUJ 4 2 3

1

5

22

omrüdeskoll sküne Vad byggs, hur lüngt har aktuella projekt kommit, vilka fÜrvärvar vad, vem har hyrt ut till vem, vilka renoverar var? I omrüdeskollen ger vi i varje nummer ett axplock pü vad som är pü güng i regionen.

1

omfattande utvecklingsplaner fĂśr fosie

Det smids omfattande utvecklingsplaner fÜr Fosie, även om planeringshorisonten i vissa fall är lüng. Diskussioner fÜrs om framtida fÜrändring, fÜrnyelse och fÜrädling av stadsdelens fysiska struktur i form av gator, güng- och cykelstrük samt torg, parker och bebyggelse. Enligt visionen ska Fosie 2024 ha utvecklats till en mÜnsterstadsdel och fÜredÜme genom lyckade satsningar pü social hüllbarhet, ekologiskt byggande och integration av grÜnska och vatten i stadsmiljÜn. Läs mer..........................................s. 14 omrüdeskollen

av januari 2011. FÜrvärvet sker som en ren fastighetsaffär. Advokatbyrün Vinge fÜhyr hela fastigheten. Fastigheten passar bra in i Volito Fastigheters strategi i att fÜrvärva kommersiella fastigheter i absolut närhet av MalmÜs stadskärna, Citytunneln och Centralstationen.

2

briggen hyr ut vid gustav adolfs torg

Atkins Sverige AB flyttar i slutet av 2011 in i Briggens fastighet vid Gustav Adolfs torg i MalmÜ. Kontorslokalen, som omfattar 900 kvm, kommer att moderniseras till en flexibel och Üppen planlÜsning. FÜr att minska energibelastningen och Üka komforten kommer klimatsystemet att ändras samt belysning att bytas ut till en mer energieffektiv lÜsning. Atkins Sverige erbjuder kvalificerade konsulttjänster inom samhällsbyggnad och infrastruktur.

3

itrim har Ăśppnat vid triangeln

Den 9 mars Üppnade Itrim Triangeln pü FÜreningsgatan 6C i MalmÜ. Viktminskningskedjan Itrim är ett av Sveriges snabbast växande fÜretag och Sküne är en av de regioner där man vill satsa framÜver. Itrim upplever just nu det stÜrsta kundtrycket nügonsin. Itrim-kedjan Ükade sin omsättning med 43% under 2010 och planerar att Üppna 16 nya center under 2011.

4

volito kĂśper sankt peter 3

Volito Fastigheter AB har tecknat avtal om fÜrvärv av kontorsfastigheten Sankt Peter 3, Östergatan 30 i MalmÜ. Volito Fastigheter tillträder fastigheten i bÜrjan

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

%XWLNVORNDOP

v

*DPODLQGXVWULIDVWLJKHWHUEOLU IDQWDVWLVNDNRQWRUVORNDOHU

'DYLGVKDOOVJDWDQ0DOPÄ v .RQWRUVORNDOP v %´VWDO´JHLFLW\PHG VWRUWDUNLY 

.XQJVJDWDQ0DOPĂ„

masthusen fylls pĂĽ

Diligentias stora satsning i MalmÜ, där den nya stadsdelen Masthusen ska byggas upp med 18 kvarter, nür nya milstolpar. Omrüdets fÜrsta hyreskontrakt innefattande 1 400 kvm har nu tecknats i det befintliga �Glashuset� och detaljplanen fÜr den fÜrsta nya byggnaden väntas vinna laga kraft under sommaren 2011. Under februari tecknades det fÜrsta hyreskontraktet i Masthusen, Västra Hamnens nya stadsmiljÜ som Diligentia utvecklar och som kommer att bli fÜrsta stadsmiljÜn i Norden som erhüller miljÜcertifiering enligt BREEAM Communities. Hyresgästen är ett stort skandinaviskt fÜretag som etablerar sitt huvudkontor pü 1 400 kvm i Masthusens befintliga �glashus�. - Uthyrningen är en viktig milstolpe i projektet och hyresgästen representerar ett starkt varumärke som vi ser fram emot att samarbeta med. Det är ocksü ett kvitto pü vilket bra läge och vilken fin produkt vi kan erbjuda vüra hyresgäster, säger Andreas Ivarsson, Marknadsomrüdeschef fÜr Kontor MalmÜ pü Diligentia. Samtidigt är rivningen av de 45 000 kvm stora industrihallarna, som tidigare inrymt Kockums Hall 7, SAAB:s fabrik samt mässhallar, pü sluttampen. Rivningen och byggandet av nya fasader intill befintliga fastigheter beräknas vara färdigställt till april 2011. Parallellt med rivningsentreprenaden drivs just nu fÜrsta detaljplanen fram inom Masthusen. Den beräknas vinna laga kraft under sommaren 2011. Under hÜsten är ambitionen att pübÜrja produktion av det fÜrsta nya huset, som ligger i direkt anslutning till ICA Maxi och det nya stadsdelstorget. Uthyrningsarbetet pügür fÜr fullt och huset kommer att inrymma kontor och butiker, med planerad inflyttning tidigt under 2013.

v

v

.RQWRUVORNDOP

v (IIHNWLYDRFKpH[LEOD \WRUPHGDQSDVVQLQJVEDU SODQOĂ„VQLQJ

%DOW]DUJDWDQ0DOPĂ„ v v

%XWLNP %XWLNVORNDOIĂ„UNRQIHNWLRQ HOOHUOLNQDQGH  

/´JHWWDNKÄMGHQVWRUOHNHQH[WUDXWUXVWQLQJHQRDYVHWW YDGVRP´UYLNWLJWIÄUGLJVœKLWWDUYLHQOÄVQLQJVRP SDVVDU)ÄURPGHW´UQœJRWYLNDQVœ´UGHWIDVWLJKHWHU 2PGHWOœWHUEUDNDQGXIÄUPRGOLJHQW´QNDGLJDWWWLWWD OLWHQ´UPDUHSœQœJRQDYGHVVDDGUHVVHUQ´UGHW´UGDJV DWWE\WDNRQWRUIÄUGLJRFKGLQDPHGDUEHWDUH

HYR LOKAL AV OSS. 7HOZZZQHZVHFVH

1HZVHF$VVHW0DQDJHPHQWLQJœUL6WURQJKROGNRQFHUQHQRFK´U6YHULJHVOHGDQGHIDVWLJKHWVIÄUYDOWDUH0HGYLVLRQHQDWWYDUD 1RUGHQVPHVWSURIHVVLRQHOODRFKIUDPJœQJVULNDWLOOJœQJVRFKIDVWLJKHWVIÄUYDOWDUHHUEMXGHUYLYœUDNXQGHUNYDOLWHWVV´NUDG IDVWLJKHWVIÄUYDOWQLQJ PHG IRNXV Sœ ÄNDG GLUHNWDYNDVWQLQJ RFK Y´UGHXWYHFNOLQJ VDPW QÄMGD K\UHVJ´VWHU 9L IÄUYDOWDU LGDJ IDVWLJKHWHUPRWVYDUDQGHHQ\WDRPFDPLOMRQHUP/´VPHUSœZZZQHZVHFVH


Från bakvatten till utveckling I samband med Roskildefreden 1658 hamnade Malmö utvecklingsmässigt i bakvattnet. Först i slutet av 1700-talet, när Frans Suell tog initiativet till att bygga en riktig hamn i Malmö, började staden att återhämta sig för att sedan börja växa på allvar i mitten av 1800-talet.

sitt mitt i staden

gustav adolfs torg foto: cc guillaume baviere

Här presenterar vi ett urval av lokaler som finns lediga mitt i centrala Malmö. Tag kontakt med respektive fastighetsägare och se om någon lokal är rätt just för dig och din verksamhet.

24

1

baltzargatan 26 butik 121 kvm

I ett av Malmös mest centrala kvarter finns denna butikslokal i Malmös mest exklusiva butiksstråk på Baltzargatan, mellan Södergatan och Kalendergatan. 12 exklusiva butiker med en del varumärken som man annars bara hittar i Stockholm eller Köpenhamn. Det moderna kontorshuset har närheten till pulsen, men erbjuder också ett lugn, högt över bruset på gågatan utanför. Formspråket i lokalen är rent, öppet och ljust med klok och genomtänkt planlösning. Kontakt: Newsec Asset Management, Håkan Rosell, tel 040-631 13 09.

2

köpenhamnsvägen 6 butik 265 kvm

Med närhet till caféer, restauranger, bank och butiker av olika slag hittar man denna butikslokal nära Pildammsparken lugn och ro. Med samma avstånd till Triangeln som till Ribbersborg ligger lokalen strategiskt med goda kommunikationer i området Kronborg. Kontakt: MKB Fastighets AB, Richard Ehnbom, tel 040-31 34 70.

3

Drottninggatan 2 A butik 120 kvm

25

passerar tusentals människor här, gåendes, på cykel, med bil eller buss. Med ett väl exponerat läget vid infarten till Malmö ligger den direkt granne med Entré och Värnhemstorget. Kring fastigheten finns även flera butiker, restauranger och övrig service. Kontakt: Stena Fastigheter, Daniel Fredlund, tel 0752-41 51 42.

4

Carlsgatan 44 kontor 465 kvm

Mycket fräsch och modern kontorslokal med bra läge intill Malmö centralstation. Effektiv yta med stora möjligheter och plats för många. Lokalen har, förutom plats för flertalet kontorsplatser, även konferensoch mötesrum samt pentry. Kontakt: Volito Fastigheter, Carl Brodelius, tel 040-664 47 24.

5

Baltzargatan 31 butik 56 kvm

Mitt i centrala Malmö finns denna mindre butikslokal på 56 kvm, belägen i bottenplan. Mellan Centralstationen och Gustav Adolfs torg har man nära till allt och all tänkbar service finns i huset eller på gångavstånd. Kontakt: Valad Property Group, AnnSofie Lindström, tel 040-630 09 59.

En lokal för den som vill synas! Varje dag lediga lokaler mitt i malmö

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

lediga lokaler mitt i malmö


Du vet väl om att du kan ladda ner Checklistan på www.lokalguiden.se

Mycket att tänka på vid en flytt När man ska flytta kontoret är det inte bara att börja packa ner i flyttkartonger. Det är en mängd saker som ska göras i rätt ordning för att flytten ska flyta.

checklistan

gör rätt saker i rätt tid

leder dig rätt

kontraktet är påskrivet

Utse en flyttansvarig Informera de anställda Tidplanera flytten Beställ flyttbesiktning av fastighetsägaren Kontakta eventuell arkitekt, projektledare, entreprenör

Att flytta är ett stort projekt men innebär nästan alltid något spännande och positivt. Se det som ett gyllene tillfälle att förändra och förbättra din verksamhet. Och se till att själva flyttprocessen löper så smidigt som möjligt. Det är mycket att tänka på men med hjälp av Lokalguidens checklista kan du se till att allt löper som det ska och att inget glöms bort.

kÖP KONTORSMÖBLER I TID

Reception, besöksyta, konferensrum, vilorum, arbetsplatser, kök (glöm inte kaffemaskinen!), ev relaxavdelning, uteplats, server/kopieringsrum. Undvik missförstånd, missunnsamhet och missnöje. Inred med eftertanke! FÖRSÄKRING OCH AVTAL

Se över och nyteckna eventuellt avtal (exempelvis elavtalet) Uppdatera din försäkring Kontrollera att försäkringen gäller under flytten Kontrollera krav från försäkringsbolag och myndighet

26

Innan ni börjar leta efter en ny lokal är det en hel del punkter att gå igenom och tänka på. Först och främst bör ni bestämma er för en maxhyra på den nya lokalen och vilken kontraktstid och uppsägningstid ni vill förhandla fram. Det man brukar räkna som standard är ett treårskontrakt med nio månaders uppsägning.

Vad som är viktigt är också att tänka långsiktigt, att tänka framåt och planera för hur organisationen kommer att se ut om ett antal år. Ska ni ha en möjlighet att växa i lokalen? Ska ni bygga in flexibilitet? tänk igenom miljön

Miljön är oerhört viktig för medarbetarna och en bra miljö skapar goda resultat och vad ska lokalen innehålla? effektivare arbetssätt, det finns många stuTa fram en personallista och kontrollera dier i dag som bevisar det. Tänk på de behovet av yta. Hur många personer tre L:en, ljus, ljud och luft och ska det nya kontoret rymma? Hur lägg extra krut här, det komska ni sitta? Är det effektivast mer att betala sig. Överväg och mest lämpligt med en öpäven noga om ni ska anlita Det är viktigt pen planlösning, separata rum en inredningsarkitekt, det att tänka eller kanske en blandning? kan vara väl investerade långsiktigt, ska Hur stor yta bör varje anställd pengar. Men tänk också ni kunna växa i ha? Riktlinjer man kan gå efpå att en inredningsarkilokalen? ter är 10-15 kvm om man sitter tekt inte behöver anlitas i öppen lösning och 15-20 kvm för att driva hela projektet. om man sitter i rum. Ibland kan det räcka med att Det är även viktigt att gå arkitekten kommer med en färdigenom övriga utrymmen noga plan där själva konceptet är klart och och planera för konferens, om det behövs där de beskriver hur ni tar er till slutmålet. arkiveringsutrymmen. Hur många toaletsäkerhet och teknik ter behövs, ska ni satsa på dusch, hur ska Även om inredningen ofta ses som den rokapprummet se ut, ska köket rymma alla liga biten bör lokalens teknik och säkerhet anställda eller ska det kunna användas även ligga högre på dagordningen. Ska det finsom mötesrum, hur mycket förrådsyta är ni nas bredband i lokalen, behöver det förbei behov av, behöver ni ha gästarbetsplatser, redas för nätverk och övrig datakommunivilorum, rökrum, uteplats? checklistan

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

kation? Tänk också på att förbereda för de olika ventilationskrav som kan finnas för utrustningen, ex kyla i serverrummet. Säkerhetsaspekterna får inte heller glömmas bort när ni tittar på lokal. Hur kan ni skydda er verksamhet på bästa sätt? Vilka lösningar är lämpliga i lokalen?

BOKA IT, TELE, DATANÄT

Omförhandla eller säg upp avtalen. Hur ska systemen fungera i verksamheten? Kan nuvarande system flyttas? Beställ telefonabonnemang och antal linjer Typ av nätverk? Trådlöst eller fast?

vilket läge?

FRÅN FLYTTFIRMA TILL TRYCKERI

Speca upp era krav när det gäller läget. Är ett skyltläge viktigt, bör ni vara belägna nära vissa nyckelkunder, vilka kommunikationer behöver ni kunna använda er av och måste ni ha tillgång till parkeringsplatser?

Anlita en flyttfirma Beställ demontering och montering av inredning eftersom många flyttfirmor inte åtar sig det Beställ nya visitkort, brevpapper, skyltar m m Inventera befintliga kontorsmaskiner och beställ nya om det behövs

›› Att skapa bästa möjliga förutsätt- ningar för ökad produktivitet

Tänk på!

›› Att säkerställa en god arbetsmiljö ›› Att förstärka vi-känslan hos personalen ›› Att förstärka företagets identitet ›› Att skapa förutsättningar för framtida förändringar inom verksamheten

27

LARM OCH LÅS

Se över säkerheten i den nya lokalen. Vilken typ av lås- och larmsystem behövs enligt försäkringsbolagets och verksamhetens krav? Ta gärna hjälp av en säkerhetskonsult. NY ADRESS OCH POSTHANTERING

Informera om flytten - både externt och internt Ändra adress Ändra posthanteringsavtal

bild:materia, fotograf lars hoflund

lokalguidens samarbetspartners

form & inredning Accus Ljusreklam www.accus.se el, tele, data Ricoh www.ricoh.se larm & säkerhet Skyddsteknik i Malmö www.skyddsteknik.eu Swedsecur AB www.swedsecur.se flytthjälp & lokalvård Alfa City i Malmö

www.alfacity.se

›› Att säkerställa en långsiktigt god lokal ekonomi ›› Att säkerställa ett hyresavtal som väl tillvaratar verksamhetens intressen Källa: www.tenantandpartner.com

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

checklistan


Flera hundra lokaler! Hitta rätt lokal fÜr dig Visst vet du att du hittar alla vüra lokaler pü www.lokalguiden.se, där kan du skräddarsy din sÜkning och hitta rätt lokal fÜr dig.

skĂĽnes populäraste lokaler SkĂĽnes mest intressanta lokaler just nu med utgĂĽngspunkt i “klickstatistikenâ€? pĂĽ www.lokalguiden.se. Vi reserverar oss dock fĂśr att lokalerna kan vara uthyrda. www.valad.se foto: cc bjaglin

LEDIGA LOKALER

28

Valad Property Group är en världsomfattande fastighetskoncern med fem lokala kontor i Sverige där vi administrerar tre fastighetsfonder. I Sküne erbjuder vi kontor, lager och industrilokaler i MalmÜ, Helsingborg, Landskrona, Lund och ArlÜv.

lokaler, 100-500 kvm

lokaler, 501-1 000 kvm

lokaler, 1 001-5 000 kvm

363 kvm kontor..............Fosievägen 11-17 Hükan Gustafsson.................040-38 37 25 Briggen.......................Objekt nr 41751147

842 kvm butik...........Agnesfridsvägen 178 Hükan Gustafsson..................040-38 37 25 Briggen........................Objekt nr 41739498

1038 kvm kontor.........HÜstbruksvägen 14 Hükan Gustafsson..................040-38 37 25 Briggen........................Objekt nr 41751256

405 kvm kontor................Lilla Nygatan 7 HĂĽkan Gustafsson.................040-38 37 25 Briggen......................Objekt nr 41750863

742 kvm kontor...............Fosievägen 11-17 Hükan Gustafsson..................040-38 37 25 Briggen........................Objekt nr 41751148

1391 kvm butik..................Lundavägen 62 Hükan Gustafsson..................040-38 37 25 Briggen........................Objekt nr 41745860

120 kvm kontor....................Holmgatan 4 Agne Johansson....................040-30 00 63 Frontnine...................Objekt nr 41763466

686 kvm kontor...................Carlsgatan 6-8 Anton Franker........................040-10 99 56 HumlegĂĽrden..............Objekt nr 41756028

1360 kvm kontor.................Carlsgatan 6-8 Anton Franker.........................040-10 99 56 HumlegĂĽrden...............Objekt nr 41756027

242 kvm butik......Ă–stra FĂśrstadsgatan 20 Daniel Fredlund..................0752-41 51 42 Stena Fastigheter.......Objekt nr 41744828

615 kvm kontor...........Mäster Bonggatan 2 Peter Kindborg........................08-412 86 24 Aberdeen......................Objekt nr 41745836

3360 kvm produktion..Axeltoftavägen 170 Magnus SchÜnhult...............040-607 48 48 Dagon..........................Objekt nr 41770746

285 kvm lager...........Engelbrektsgatan 10 Mats Wennberg.....................040-94 75 07 Bats Fastigheter.........Objekt nr 41735971

775 kvm kontor.......................Berga AllĂŠ 1 Ă…se Lundgren.........................042-26 91 42 Briggen.........................Objekt nr 41754921

3299 kvm kontor...........MalmÜhusvägen 1 Hükan Rosell........................040-631 13 09 Newsec.........................Objekt nr 41751543

münadens populäraste lokaler

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

6DPWOLJDIDVWLJKHWHURFKOHGLJDORNDOHU¿QQHUQL SnZZZYDODGVH'lU¿QQVPHULQIRUPDWLRQ bilder, planritningar och man kan ocksü �promenera i omrüdet�. Det gür givetvis utmärkt att ringa oss direkt pü 040-630 09 59.

Varmt välkommen som hyresgäst!

Valad Property Group är en aktiv fond- och kapitalfÜrvaltare med fokus pü kommersiella och industriella fastigheter.


Larm & Sรคkerhet

3URร€ )DVWLJKHWHU L)RNXV

Stort eller litet? Vi har det!

9LKDUยต)DVWLJKHWHUL)RNXVยตRFKHIWHUVWUlYDUDWWJHQRPHQ QlUDUHODWLRQPHGYnUDK\UHVJlVWHUVNDSDDWWUDNWLYDKXVDWW YHUNDRFKOHYDL

3URยฟ 3URร€lUHWWYlOUHQRPPHUDWIDVWLJKHWVERODJVRPlJHURFK I|UYDOWDUIDVWLJKHWHUL6YHULJHVWLOOYl[WUHJLRQHU )|UQlUYDUDQGHRPIDWWDU3URร€VEHVWnQGFDNYP 3URร€lJVDYHWWOLWHWDQWDOYlONlQGDOnQJVLNWLJDLQVWLWXWLRQHU RFKVWLIWHOVHU

Miljรถ

Form & Inredning

รถr Allt f al k din lo

mรฅla kontoret i grรถnt Kan man skapa grรถnare arbetsplatser bara genom att planera bรคttre? Hur gรถr man sin dator miljรถvรคnlig? Ta del av tips och rรฅd fรถr att mรฅla kontoret grรถnare. Vi beskriver ocksรฅ skillnaden mellan de olika miljรถmรคrkningarna pรฅ marknaden, presenterar miljรถcertifierad rotting och tar del av Vasakronans satsning pรฅ grรถna kontor.

-XVWQXKDUYLOHGLJDORNDOHUL0DOP| 5HNWDQJHOQOLJJHUPHGHWWEUDNRPPXQLNDWLRQVOlJHYLG 0DOP|VQRUUDLQIDUW'HWlUHQPRGHUQNRQWRUVIDVWLJKHW RPWRWDOWNYP)DVWLJKHWHQXSSI|UGHVRFKKDU SDUNHULQJVSODWVHU/lVPHURPYnUDOHGLJDORNDOHUSn ZZZSURยฟVH

)|UPHULQIRUPDWLRQ 0DWWLDV6YHQVVRQ PDWWLDVVYHQVVRQ#SURร€VH 

El, tele, data

32 34 35

planera fรถr en grรถnare arbetsplats Rumsplanering och ergonomi nyskapande & miljรถsmart Miljรถcertifierad rotting gรถr din dator miljรถvรคnlig Tips och rรฅd fรถr en grรถnare dator

36 38 39

Det grรถna kontoret Vasakronans satsning

31

miljรถklassad byggnad blir miljรถbyggnad Prisvรคrt svenskt system vad betyder mรคrkningen? Vi beskriver de miljรถmรคrkningar som รคr aktuella

Vill du ocksรฅ etablera dig i Landskrona? Vi har allt frรฅn stora kombilokaler till mindre kontorsrum. Ring sรฅ berรคttar vi mer!

0418-561 30

skane@svenskahus.se svenskahus.se lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

allt fรถr din lokal


Form & Inredning

Form & Inredning

Prisregn för fjärde året i rad Priserna Utmärkt Grön Upphandlare och Utmärkt Grön Leverantör belönar en leverantör och en upphandlande organisation som arbetar seriöst och innovativt med miljöanpassad upphandling. För fjärde året i rad delas priserna ut på konferensen Grön Upphandling (GUPP) den 23 mars 2011.

hur mycket lokalyta behöver man? En vanlig tumregel är att det behövs omkring 20 m² loka-

planera för en

lyta per person eller arbetsplats på ett kontor. Då räknar man in alla typer av normala utrymmen, t ex arbetsytor, pentry, pausrum, toaletter, förråd, skrivarrum, korridor och entré. Enligt denna tumregel behövs alltså cirka 200 m² för ett kontor med tio arbetsplatser.

grön arbetsplats

I många modernare fastigheter kan man med hjälp av öppna planlösningar och mer effektiva installationer för ventilation och kyla skapa effektivare lokaler. Men trots att det ofta är tekniskt och praktiskt möjligt att komma

32

ner på en lokaleffektivitet på 12-15 m² per arbetsplats är

Skapa grönare arbetsplatser bara genom att planera bättre, är det möjligt? Svaret är absolut ja, om man får tro Kinnarps Interior, som i många år har arbetat aktivt med miljöfrågor. De har bland annat erhållit priset "Utmärkt grön leverantör" och här får vi ta del av deras bästa gör-det-själv-tips för rumsplanering och ergonomi.

det i Sverige ganska ovanligt. Även företag som flyttar till nybyggda lokaler brukar hamna omkring 17-22 m² per arbetsplats. I äldre fastigheter behövs ofta ca 25-35 m² per arbetsplats. Detta beror på att planlösningarna inte kan göras lika öppna och att installationerna för ventilation och kyla är mindre effektiva än i moderna fastigheter. Företag med speciella behov, t ex lagerytor, bibliotek, stora serverrum, stor matsal, stor egen konferensavdelning och liknande får också högre nyckeltal för sin lokal-

Smart rumsplanering gör inte bara arbetsplatsen mer funktionell och mindre kostsam utan även betydligt grönare.

dagen minskar risken för belastningsskador.

Delad arbetsplats - bra för ekonomin, bra för miljön

Spara i digitala arkiv istället för i papper och pärmar. Optimerad arbetsyta och minimerad lagring av luft!

Om fler personer delar arbetsplats sparar du yta och gör ett mindre ekologiskt avtryck. Höj- och sänkbara bord kan användas av flera medarbetare som är olika långa och arbetar olika tider. Använd döda ytor bättre

Förvandla sällan använda rum som till exempel konferensrum till flexibla och potentiella arbetsplatser. Du får mer utrymme och sänker dina energikostnader.

Digitalisera mer, spara papper och utrymme

Elda inte för förrådskråkorna

Stå upp för effektivare möten

Använd ståbord för korta möten och avstämningar. Du sparar plats och håller mötesdeltagarna alerta. Att arbeta stående då och då under form & inredning

effektivitet. Källa: Vasakronan, www.vasakronan.se

Spara värme, Lägg på en matta

Mattor är sköna och skapar en trivsam atmosfär. De reducerar dessutom ljud och oväsen. Mattor kan dessutom hålla värmen bättre än rum med kala golv.

Värm inte upp rum som sällan används. Ett arkiv behöver till exempel inte vara lika varmt som resten av arbetsplatsen. Ge elementen svängrum

Möblera inte framför element. Placerar du möbler framför element får de arbeta hårdare, men värmer sämre.

Effektivisera kontorsytan

Väl genomförd planering och flexibel inredning hjälper dig att använda ytan maximalt. Du sänker dina energikostnader och tar ett stort steg mot en grönare och smartare arbetsplats.

vet väl att vardagsmotion som till exempel att gå i trappor faktiskt ökar effekten på ”riktig” träning som löpning eller att gå på gym.

Håll fönstren fria

Undvik höga möbler vid fönster och glaspartier. Fönster släpper in naturlig energi i form av solljus och värme. Idag finns det även lösningar för att lagra värmestrålning från just fönster och sänka sina uppvärmningskostnader. Träna på jobbet - ta trapporna

Åk mindre hiss och sänk elräkningen. Och du

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

bild: IUCN i schweiz har haft målet att skapa en av världens mest miljöanpassade kontorsbyggnader. Minimalt med råmaterial har därför använts under byggprocessen och förnybara energikällor, såsom solceller, försörjer kontoret med energi. Miljömedvetenheten genomsyrar projektet, då IUCN strävade efter både LEED Plantinum certifikat liksom att byggnaden klarar av den tuffa schweiziska MINERGIE-ECO_P standarden. byggnaden har en rå, närmast industriell känsla, vilket är ett medvetet val av arkitektbyrån AGPS. Deras devis har varit "om du inte verkligen behöver det, bygg det inte" allt med tanke på miljön! Kinnarps har haft ett totalansvar för möbleringen. foto/källa: kinnarps

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

form & inredning

33


Form & Inredning

El, tele, data Återvinn i din kommun På sajten www.sopor.nu hittar du återvinningscentralen i just din kommun. För mobiltelefoner kan du gå in på www.mobilkomposten.se och www.batteriinsamlingen.se för att få mer information.

Visste du att... Rotting kommer från långa slingrande palmväxter som kan bli upp till hundra meter långa (palmfamiljen Lepidocaryodidaea). Stora skogar med rotting finns i Indonesien och Mekongområdet.

nyskapande & miljösmart

gör din dator miljövänlig

Per brolunds unika loungestol i återvunnet rotting. bild: per brolund

Under 2011 är det världspremiär för miljöcertifierad rotting – ett material som väntas komma starkt de närmaste åren. Tre industridesigners som utbildats vid Lunds universitet – Therése Broberg, Clara Lindsten och Per Brolund – satsar på design som både är nyskapande och miljösmart.

Återvinn, stäng av, kolla miljömärkning vid inköp, köp ett grenuttag, använd bärbara datorer och skriv ut med måtta. Ja, knepen är många för att göra din dator miljövänlig. Många och enkla.

Stäng av datorn

34

Under det senaste halvåret har de tre jobbat bland djungel och snår och i fabriker i Laos, Kambodja och Vietnam tillsammans med Världsnaturfonden WWF. Projektet har gått ut på att ta fram nya designidéer för den första certifierade rottingen som lanseras på världsmarknaden under 2011. Resultatet är “Greater Mekong Collection” som bl a visats på Ambientemässan.

Elkostnaden för ett komplett datorpaket (inklusive gammal skärm och skrivare) är cirka 25 öre i timmen. Har du den påslagen dygnet runt kostar det 2 000 kronor. Du sparar alltså både miljö och pengar på att stänga av datorn på natten eller när du är bortrest. Skaffa grenuttag

produkterna är stapelbara för att maximera utrymmet vid export.

Fakta!

Revival på marknaden

– Rotting är trendigt och upplever helt klart en revival på marknaden. Materialet är fascinerande att jobba med. Genom att använda certifierad rotting på ett smart och resurssnålt sätt hoppas vi också göra en miljöinsats och bidra till att bevara skogarna i Sydostasien, säger Therése Broberg, Clara Lindsten och Per Brolund som alla utbildats på industridesignlinjen på Lunds universitet. På Ambientemässan visade de tre designkonstnärerna bland annat dörrmattor av återvunnen rotting, lampor, fällbara korgar och bord och en unik så kallad loungestol. miljömedvetenhet i åtanke

Produkterna har formgivits med miljömedvetenhet i åtanke. Miljöfarliga lacker eller lösningsmedel har tagits bort. De har använt så mycket som möjligt av råmaterialet och minskat råvaruspillet, bland annat genom en ny vävning där materialförbrukningen halveras. Antalet spikar har minimerats eller tagits bort helt vilket underlättar vid återvinning. Flera av form & inredning

– Den här korsbefruktningen mellan design och miljötänk och utbytet med fabrikerna i Vietnam känns fantastiskt berikande för mig. Mängder med spill från rotting kan återanvändas. Det ger helt nya möjligheter att hitta innovativa lösningar med en helhetssyn, säger Clara Lindsten. ohållbar skörd

Många av världens rottingskogar är överutnyttjade och rottingen skördas ofta på ett ohållbart sätt. För att få ett hållbart bruk av skogarna och minska miljöbelastningen i produktionen arbetar WWF i 100 byar i Laos, Kambodja och Vietnam med bland annat FSC-certifiering (Forest Stewardship Council). Att få en renare och mer miljöanpassad produktion i fabrikerna är viktigt. – Målet är att få ett ansvarsfullt skogsbruk, där skogarna kan bevaras, lokalbefolkningen öka sina inkomster och fler företag i Mekongområdet kan exportera certifierad rotting till den internationella marknaden, säger Louise Carlsson, naturvårdsexpert på WWF i Sverige.

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

›› Indonesien är det viktigaste exportlandet av rotting med en marknadsandel på 80 procent. ›› De största köparna är EU och Kina. Vietnam spelar en viktig roll för EU-länderna och importerar rotting från Laos, Indien, Kambodja och Filippinerna. ›› Mellan 2006 och 2008 minskade den globala handeln med 26 procent till följd av krympande rottingresurser och förlust av skogar. Men fortfarande finns en stor biologisk mångfald i regionen och mer än 1 000 nya djur- och växtarter har upptäckts i Mekongområdet under de senaste 10 åren. ›› WWFs program för hållbar rotting får ekonomiskt stöd från EU och IKEA. Programmet arbetar för att skydda skogarna, stötta certifiering och främja och genomföra FNs principer om renare produktion.

Om du vill slippa stänga av skrivaren, skärmen, bildläsaren och all annan kringutrustning manuellt kan du skaffa en grenkontakt med strömbrytare. Kopplar du exempelvis alla prylar hit kan du göra dem strömlösa med en strömtryckning. Det finns till och med en ännu smidigare lösning, och det är att köpa ett ”intelligent grenuttag”. Så snart du stänger av datorn bryts strömmen automatiskt till den kringutrustning du kopplar hit.

Kör bärbart

Bärbara datorer är mer strömsnåla än stationära. Medan ett stationärt datorpaket förbrukar runt 120 watt klarar sig en liten bärbar med 30 watt. Att skaffa bärbar är alltså en god miljögärning.

i stället läsa på skärmen sparar du både pengar och träd. Det finns också skrivare som klarar av dubbelsidiga utskrifter, och på så sätt sparar papper. Samsung ML-2851ND är ett exempel på en sådan skrivare. Ladda batterierna

Kolla märkningen

Mp3-spelare, digitalkameror och liknande prylar förbrukar mycket batterier. Genom att skaffa en batteriladdare och laddningsbara batterier slipper du köpa dyra och miljöfarliga engångsbatterier.

Att skaffa bärbar dator är en god miljögärning.

Skillnaden mellan energisnåla datorer och miljövärstingarna kan vara stor. Det finns Svanen-märkta datorer som bara drar än tredjedel så mycket ström som en standarddator. Det är krångligt att hitta miljösnåla datorer, men genom att titta i specifikationer och välja miljömärkta produkter (Svanen, Energy Star och TCO) kan du göra bättre val. Skriv ut med måtta

Att vara miljövänlig handlar förstås inte bara om att spara ström. Genom att undvika att göra onödiga pappersutskrifter och

Återvinn datorn

När datorn, mobiltelefonen, mp3-spelaren och andra elektronikprylar är trasiga eller gamla får du absolut inte kasta dem i hushållssopporna. De ska lämnas in för återvinning. Källa: www.idg.se

bild: sony

... och sätt den i viloläge

De flesta apparater har ett viloläge. Det betyder att de drar minimalt med ström, men samtidigt går snabbt att ”väcka till liv”. Byt upp dig...

Ny teknik drar i regel mindre ström än gammal. Att exempelvis byta ut sin stora och klumpiga crt-skärm mot en liten smidig plattskärm minskar energiförbrukningen. .. men välj en svag dator

En kraftfull dator drar mer ström än en enkel. Ska du bara ordbehandla och surfa är det med andra ord onödigt att ha värsta grafikkortet och en avancerad processor. På samma sätt drar stora skärmar mer än små. lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

el, tele, data

35


Miljö

Miljö Gemensamma leverantörer minskar antalet transporter När alla hyresgäster i en fastighet har samma städ-, kaffe- och fruktleverantör minskar behovet av transporter till och från fastigheten väsentligt.

Anna Denell Miljöchef Vasakronan – När ett företag flyttar skapas en mängd avfall i form av möbler, datorer och annan utrustning. Istället för att slänga avfallet osorterat i en container kan man genom grön flytt återbruka möblerna på en andrahandsmarknad.

det gröna kontoret 36

Nu introducerar Vasakronan Det gröna kontoret, ett koncept som gör att hyresgästerna på ett enkelt sätt kan miljöanpassa sitt kontor. Det gröna kontoret omfattar grönt hyresavtal, grön flytt, gröna servicetjänster och gröna transporter.

Erbjudandet är ett led i Vasakronans arbeandrahandsmarknad. Det som inte går att te för minskad miljöpåverkan i samarbete återbruka källsorteras direkt på plats och med hyresgästerna. I praktiken innebär det materialåtervinns. På så sätt kan transporatt Vasakronan samlar ihop och expanderar terna i vissa fall reduceras till hälften. Våra tjänsteerbjudandet till sina hyresgäster och hyresgäster minskar sin miljöbelastning samtidigt gör tjänsterna gröna. och gör samtidigt gott, säger Anna Denell, – Vi är övertygade om att arbetet för miljöchef Vasakronan. minskad miljöpåverkan måste ske tillgröna servicetjänster sammans med både leverantörer I Det gröna kontoret ingår även och kunder. Med tjänsterna i gröna servicetjänster. När alla Det gröna kontoret gör vi det hyresgäster i en fastighet har enkelt för våra hyresgäster samma städ-, kaffe- och att minska sin egen miljöbeMiljömedvetenfruktleverantör minskar belastning, säger Fredrik Wirheten bland våra hovet av transporter till och denius, vd Vasakronan. kunder är stor. från fastigheten väsentligt. I flytta grönt många av Vasakronans fastAtt flytta grönt är en del av igheter kommer det också finerbjudandet. I Vasakronans benas möjlighet att ansluta sig till stånd sker årligen ca 700 flyten bilpool med miljöbilar. tar. Det motsvarar ca 13 000 Spara med gröna lösningar arbetsplatser och drygt 300 långtradare Fastigheter står för nästan 40 procent av med avfall. Sveriges totala energiförbrukning. Va– När ett företag flyttar skapas en sakronan vill ta ett ansvar för att minska mängd avfall i form av möbler, datorer och klimat- och miljöpåverkan och agera föreannan utrustning. Istället för att slänga gångare i branschen. avfallet osorterat i en container kan man Energianvändningen i Vasakronans genom grön flytt återbruka möblerna på en miljö

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

37

bestånd ligger nära 30 procent under riksgenomsnittet. Sedan 2006 har företaget dessutom minskat sina faktiska koldioxidutsläpp med 96 procent. Genom att kompensera för kvarvarande utsläpp är Vasakronan klimatneutralt sedan 2007. gröna hyresavtal

Ett viktigt led i Vasakronans miljöstrategi är att tillsammans med kunderna arbeta för en bättre miljö. Därför lanserades under 2010 Grönt hyresavtal. Det innebär att Vasakronan tillsammans med kunden åtar sig att minska energianvändningen samt att bara använda energi som kommer från förnyelsebara energikällor. – Miljömedvetenheten bland våra kunder är stor och vi är övertygade om att efterfrågan på gröna tjänster kommer att öka. Därför kommer vi att satsa på att ta fram fler miljövänliga alternativ till våra hyresgäster. Vi skrev till exempel cirka 200 gröna hyresavtal med våra hyresgäster under 2010, och i år räknar vi med att fördubbla den siffran, avslutar Fredrik Wirdenius. Alla tjänster i Det gröna kontoret erbjuds i samarbete med miljöcertifierade leverantörer.

bild: materia, www.materia.se

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

miljö


Miljö

Miljö Besparing motsvarande 30 procent av elanvändningen Kontor, skolor, vårdlokaler och idrottsanläggningar skulle kunna spara cirka 2,3–2,5 TWh per år genom bättre belysningsteknik och ventilationssystem. Besparingen motsvarar ungefär 30 procent av elanvändningen i dessa lokaler. Källa: www.energimyndigheten.se

vad betyder märkningen?

miljöbyggnad - prisvärt svenskt system

Att ha en miljöpolicy och tänka långsiktigt är i dag viktigt för de allra flesta företag, inte minst inom fastighetsbranschen där bolagen tycks tävla för att bli först med miljöcertifieringarna. Det talas om GreenBuilding, LEED, BREEAM och Miljöbyggnad och dessutom olika grader inom certifieringarna. Men vad betyder egentligen de olika märkningarna? Lokalguiden reder ut begreppen som florerar i branschen.

Från och med 2011 förvaltar och utvecklar Sweden Green Building Council det svenska miljöcertifieringssystemet Miljöklassad Byggnad, som samtidigt byter namn till det enklare Miljöbyggnad (MB). Med detta lättanvända system anpassat efter svenska förhållanden kan Sweden Green Building Council nu erbjuda sina medlemmar tre olika miljöcertifieringssystem och ett energisystem.

GreenBuilding

GreenBuilding är ett europeiskt projekt som går ut på att sänka energiförbrukningen i fastigheter. EU har som mål att minska utsläppen av CO2 och Europas beroende av importerade energikällor. Den höga energianvändningen i byggnader och den stora effektiviseringspotential som finns där, gör att EU riktar stor uppmärksamhet på bebyggelsesektorn. I samband med att energideklarationer för byggnader införs lanserar därför EU GreenBuilding-programmet. I Sverige är det Fastighetsägarna Sverige som leder och samordnar projektet.

38

Under det nya namnet Miljöbyggnad fortsätav aktörer liksom koppling till forskning ter Sweden Green Building Council (SGBC) och utbildning. Miljöbyggnad omfattar att utveckla det svenska systemet. Det har tre nivåer, beroende på kvaliteter vad gälnu varit i praktisk drift i drygt ett år och 80 ler energi, inomhusmiljö, och materialval: byggnader är eller håller på att certifieras. Guld, Silver eller Brons. Systemet har viMiljöbyggnad är särskilt anpassat för svenska sat sig vara ett bra redskap för både fastförhållanden – det är baserat på svensk byggighetsägare och hyresgäster att få reda på praxis och myndighetskrav och ursprunglidess kvalitet, oavsett om huset är nytt eller gen framtaget av Bygga-bo-dialogen som gammalt, bostäder eller lokaler. var ett samarbete mellan bygg- och enkelt och prisvärt fastighetsföretag, banker, försäkEtt av de företag som har valt ringsbolag och myndigheter. att arbeta med Miljöbygg– Miljöbyggnad är det Miljöbyggnad är nad är Riksbyggen. De har första klassningssystemet särskilt anpassat bestämt att alla nya bosom SGBC tar fullt ansvar stadsfastigheter som byggs för. Vi kommer att lägga för svenska förska certifieras enligt Miljöstor kraft på att introducera hållanden. byggnad, och tittar också på och etablera Miljöbyggnad hur man ska kunna stödja de som det naturliga systemet för befintliga byggnader som finns certifiering av byggnader på den i bostadsrättsföreningar runt om i svenska marknaden, säger Jerlandet vid ombyggnad. ker Nyblom, styrelseledamot – Miljöbyggnad är verkligen ett system och ansvarig för Miljöbyggnad inom SGBC som passar för våra behov. Det är relativt enoch miljöchef på Akademiska Hus. kelt, prisvärt och det bygger på vetenskap, smidig övergång vilket innebär att vi vet att det omfattar rätt SGBC eftersträvar en smidig övergång från saker. Viktigt är också att det är anpassat Intresseföreningen Miljöklassad Byggnad för svenska förhållanden, med ett lite kaldär både kompetens och personella resurlare klimat än vad andra liknande system är ser tas till vara. SGBC kommer att verka skapade för, säger Charlotta Szczepanowski, för ett brett engagemang från olika typer miljö- och kvalitetschef på Riksbyggen. miljö

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

• GreenBuilding-certifierad fastighet Egentligen är det inte byggnaden i sig som blivit certifierad utan fastighetsägaren som blir GreenBuilding Partner med en viss byggnad. Detta för att det är företaget som gör en ansträngning för att minska sin energianvändning och förbättra sitt arbete med energifrågor. Byggnaden kan ses som en symbol för detta arbete. Det görs ingen skillnad på ny- eller ombyggnad, mer än att reglerna ser lite olika ut: en ny byggnad ska använda 25% mindre energi än Boverkets byggregler (BBR) tillåter, medan en befintlig byggnad ska minska med 25% jämfört med före ombyggnad (alternativt ligga 25% under BBR).

bild: Peugeot Sverige

• GreenBuilding Partner Ett företag som aktivt arbetar med energibesparingsarbete och har en eller flera byggnader som möter kraven för GreenBuilding. Man måste även ha ett energiledningssystem genom

naders totala miljöpåverkan och andelen byggvilket man hanterar energifrågor i företaget. nader som klassas som BREEAM ökar • GreenBuilding Corporate partner kraftigt varje år. Enligt NCC, som En fastighetsägare som äger minst tio använder sig av certifieringen, har byggnader och att 30% av dessa BREEAM hjälpt till att spara (befintliga byggnader) lever upp 2 till kraven för GreenBuilding elBREEAM är den 4,5 miljoner ton CO sedan det började användas. Initialt var ler att 75% av all nyproduktion mest spridda BREEAM statligt men nu belever upp till kraven. miljömärkningen står stiftelsen av branschaktöav fastigheter i rer. Tanken med certifieringen • GreenBuilding Stödjande Föär att det ska vara en indikation retag Europa. både på byggnadens hållbarhet Att man hjälpt ett företag att bli ur ett miljöperspektiv och ur ett GreenBuilding Partner. Det kan ekonomiskt perspektiv. Även denna handla om beräkningar, installamiljömärkning har ett klassificeringssystem tioner etc. uppdelad i en femgradig betygskala enligt fölMan måste upprätta en marknadsföringsjande: plan för hur man ska sprida GreenBuilding och man måste inom en treårsperiod få ytterligare • Passed en fastighetsägare att bli Partner. • Good LEED • Very Good LEED är förkortning för Leadership in Energy • Excellent and Enviromental Design. Till skillnad från • Outstanding GreenBuilding, som rör europeiska byggnader, är LEED ett världsomspännande system för Märkningen kan också ges i stjärnor från ett till miljöcertifiering av byggnader. LEED brukar fem. Den lägsta graderingen ”Passed” innebär också benämnas som en bredare certifiering även den att byggnaden är bättre miljöanpassad då det tas hänsyn till fler faktorer, till exempel än vad myndigheterna kräver och den högsta miljön på byggplatsen. I LEED-certifieringen graderingen ”Outstanding” ställer mycket höga ingår också att det tas extra hänsyn till omgivkrav på byggnadens miljöanpassning. ningens miljö, kommunikationerna och stadsmiljöbyggnad bilden som helhet. Systemet Miljöbyggnad (tidigare Miljöklassad LEED har ett poängsystem som 2009 hade Byggnad) är byggt för svenska förhållanden 100 baspoäng och tilläggpoäng för bland ansom ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att nat byggnadens design. Poängsystemet delar klassa byggnader utan att ge avkall på kvalitén. sedan upp byggnaden i fyra olika nivåer. Systemet går att använda för både nya och befintliga byggnader oavsett storlek. • Certifierad Miljöbyggnad har utvecklats av forskare i • Silver samarbete med företag i bygg- och fastighets• Guld branschen med syftet att värna om människors • Platina hälsa och vår miljö. Byggnaden granskas på cirka femton punkter vad avser energi, inomLEED blir allt vanligare i Sverige och är ett husmiljö och material. Systemet ger utmärkelpopulärt certifieringsprogram även i andra serna: länder, inte minst i USA där certifieringen startade och numera är väletablerad. • Brons BREEAM • Silver BREEAM är den mest spridda miljömärk• Guld ningen av fastigheter i Europa. Namnet är en förkortning av BRE Environmental AssessDe första byggnaderna certifierades 2010. ment Method som utvecklades i StorbritanMånga fastighetsägare ligger nu i startgronien under 1990-talets första del. parna och antalet certifieringar väntas öka BREEAM utvärderar och betygsätter byggkraftigt. lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

miljö

39


Solfilm bidrar till minskade koldioxidutsläpp Solfilm är, till skillnad från de flesta andra typer av solskydd, helt underhållsfri och dess livslängd är oerhört lång. Ur miljösynpunkt är solfilmens främsta fördel att den bidrar till energibesparing och därmed minskade koldioxidutsläpp.

s den a n Må retag fö

Hög Solskyddsfaktor

istället för att den släpps igenom och på olika sätt värmer upp lokalen. – Ett annat exempel är First Hotel ovanpå centralstationen i Göteborg. På sjunde våningen var det så varmt att de knappt kunde hyra ut hotellrummen för att gästerna inte stod ut med hettan. Samma dag som vi monterat filmen kunde de från källaren styra om kylaggregatet och minska kyleffekten. Då blir energibesparingen väldigt tydlig. Med hjälp av solfilmen slipper man även kallraset när det är rejält kallt ute. – Skulle man ställa en värmekamera utanför en fastighet en vinterdag skulle man se var värmen läcker ut. Och det är till största delen genom fönsterglasen, säger Daniel Berntzén. Men med solfilmen isolerar man fönstren och minskar värmeläckaget kraftigt.

för kontoret Har ni det för varmt på kontoret, vill ni undvika att förbipasserande kikar in i era lokaler, blir ni bländade när ni jobbar eller blir varorna i er butik blekta av solen? Då kan det vara dags att ta kontakt med en duktig solfilmsmontör.

40

Solfilm monteras på fönsterglas av olika fönsterglaset och att skydda mot UV-blekanledningar. Vanligaste orsaken är att man ning. Det som sedan skiljer dem åt är hur behöver jämna ut temperaturen i företags- man vill kunna se in och ut genom fönstren lokalerna, berättar Daniel Berntzén på sol- samt den estetiska biten. Det finns allt från filmsföretaget Dartzfilms i Göteborg. helt transparenta filmer som man överhu– Vid 90 procent av uppdragen har vudtaget inte ser på glaset till den så kallade kunden kontaktat oss på grund av att de spionfilmen som gör att man enbart kan se har det för varmt i sina lokaler. ut och därmed helt hindrar insyn. Ganska vanligt är det också att – Det finns även solfilm med t ex Daniel och hans kolleger monett silver- eller bronsskikt utåt, terar någonting som kallas med en spegeleffekt liksom på spionfilm, vilket de främst ett par pilotglasögon. Utseengjort i militära fastigheter. demässigt passar de olika bra Det rör sig om Den används bland annat till olika fasader. Silverfilm samma teknik i förhörsrum där man vill ger ett kallare ljus medan som används i kunna se ut men ingen ska bronsfilmen ger ett varmare. rymden. kunna se in. Att solen blänPå ett tegelhus passar bronsdar när man sitter och arbefilmen oftast bäst t ex. tar eller ligger på dataskärMiljöaspekten men på ett störande sätt kan Ur miljösynpunkt är solfilmens främvara andra skäl till att man sta fördel att den bidrar till energibesparing skaffar solfilm. – UV-blekning är en annan bit. Jag och därmed minskade koldioxidutsläpp. kommer precis från Akademibokhandeln Då solfilmen ger en jämnare temperatur i där solen bland annat bleker böckerna i kontoret året om minskar behovet av både skyltfönstren, vilket skapar onödiga kost- kylning och uppvärmning. – Metso, gamla Götaverken i Götenader för dem när de tvingas kasta det som borg, söker exempelvis EU-bidrag för att blir förstört, säger Daniel Berntzén. med hjälp av solfilm kunna göra energibeOlika typer av solfilm sparingar och i mindre grad påverka milDet finns många olika sorters solfilm, men jön, säger Daniel Berntzén. alla har samma funktion när det gäller att Framtidens solfilmer tycks också kunhindra värmen från att tränga in genom na bidra till att göra fastigheter självförsörmånadens företag

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

jande ur energisynpunkt. Just nu utvecklas nämligen en film i Riga, i samarbete med Ryssland, som täckt med solceller ska kunna generera solenergi. – Det rör sig om samma teknik som använts i rymden för att ge el till rymdfarkoster. Jämnare temperaturer

Solfilm kan ha stor inverkan på arbetsmiljön. Daniel berättar att han varit med om att montera film i kontorslokaler där det varit 50 grader varmt. – Vi har kunder vars kontorshyresgäster inte kunnat arbeta i företagslokalerna under varma sommardagar, utan varit tvungna att åka hem för att jobba på grunda av de höga temperaturerna. Men så fort vi installerat solfilmen har problemet varit löst. Hur hindrar då solfilmen värmen från att ta sig in? Jo, när solljuset träffar fönsterglaset gör filmen att solstrålarnas energi antingen absorberas eller reflekteras bort

41

Viktigt med expertis

Solfilm är, till skillnad från de flesta andra typer av solskydd, helt underhållsfri och dess livslängd är oerhört lång. – 10 års garanti får man dessutom på solfilmen, ifall att man skulle råka ut för krackeleringar eller missfärgningar. Omfattande tekniska kunskaper om solfilm är nödvändigt för att kunna välja rätt solfilm till rätt fönster. Väljer man fel riskerar man att råka ut för spänningar i glaset eller stressat glas, vilket orsakas av att olika partier samtidigt exponeras av sol och skugga och därigenom får olika temperaturer. Då kan glaset spricka. Dartzfilms erbjuder alltid rådgivning om vilken film man i det enskilda fallet ska använda och vad det ger för besparingar. – När kunden tar kontakt med oss åker vi ut och gör en bedömning av hur stora fönsterglasen är i förhållande till rummen, vilken sorts glas som sitter i och om vi ska sätta filmen på insidan eller utsidan? Det finns andra leverantörer som sätter silverfilm på allting, både invändigt och utvändigt. Det gör inte vi. Vi har 300 olika typer av film att välja mellan och skulle det passa bäst med en sort vi för tillfället inte har på lager kan vi få hem den på två dagar. Det kan till och med hända att vi gör bedömningen att vi bör sätta två olika sorters film på olika våningsplan, avslutar Daniel Berntzén.

Allt kan dockas ihop, Det finns gavelmoduler och så mittmoduler som bara består av kortsidor. Dockar du gavel mot gavel så kan du få en spännvidd på en byggnad på 25 meter. Därefter kan du bygga tre till fyra våningar upp.

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

månadens företag


Ett bekvämt citykontor just där du trodde att det inte fanns några Om några år kan vi erbjuda kontor i helt nya kvarter en kort promenad från Malmö Centralstation. Men redan nu finns några av Malmös vackraste och mest bekväma citykontor färdiga för inflyttning på stationen. Läget kan inte bli mer centralt. Bara några meter bort finns rulltrapporna till Citytunneln och Stortorget nås på några minuter. Och runt hörnet finns gott om P-platser. Om bilen ens kommer att behövas. Ring 020-223 223 om du vill ha moderna lokaler med historia och ett fantastiskt läge.

Tips för en lyckad konferens Glöm inte bort att de flesta konferenser resulterar i någon form av teambuilding, oavsett om det är tanken från början. Det sker nästan per automatik när personalen lämnar kontoret. Glöm inte bort att utnyttja tillfället eftersom vissa saker kommer naturligt.

fokus på

konferenslokaler Det finns konferensanläggningar för alla smaker och behov. På lokalguiden.se kan ni söka bland både slott och mindre mötesplatser. Här i tidningen erbjuder vi möjlighet att söka i konferensbanken och presenterar även Månadens anläggning.

43

Allt på ett ställe! Allt för flytten på ett och samma ställe. På vår webbsida finns utvalda företag med servicetjänster inom bland annat inredning, data och IT, allt för att göra din flytt så smidig som möjligt. Lokalguiden - Rätt sinne för lokaler. Vill du veta mer? Kontakta Tom Vikström 031- 788 71 00, tom@lokalguiden.se eller besök www.lokalguiden.se

Alla flyttjänster du behöver på www.lokalguiden.se bild: pensionat styrsö skäret

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE flyttjänster.liggande.blå_halva.indd 1

2011-03-14 15:33:50

konferens


korta fakta: Övernattning: Ja Restaurang: Ja Spa: Nej Övriga aktiviteter: Ja Trådlöst internet: Ja Kontakt: Ola & Ylva Tulldahl med personal Pensionat Styrsö Skäret, tel 031-97 32 30 Hemsida: www.pensionatskaret.se

Visste du att... Många av öarna i Göteborgs södra skärgård var tidigare militärt skyddsområde. Turismen kom inte igång förrän för ungefär 12 år sedan. Det dröjde exempelvis ända till början av 90-talet innan man fick gå iland på Brännö utan svenskt pass.

s aden Månggning a n lä

konferera i en skärgårdsdröm

Redan vid båtarna på Saltholmen får man en speciell känsla. Och inte blir det sämre av att solen strålar från en klarblå himmel som visar Göteborgs södra skärgård från sin bästa sida så här i mars. Vägen ut till öarna går genom is som känns som sorbet och vid bryggan på Styrsö Skäret infinner sig ytterligare lugn och förväntan. 44

45

Och det är precis det här som Ola och Ylva Tulldahl vill att deras gäster ska känna när de går i land för att promenera de dryga hundra meterna till Pensionat Styrsö Skäret. Promenaden längs med havet gör att lugnet lägger sig ytterligare och väl framme känns det som att komma hem. - En del tar t o m av sig sina skor när de kliver in genom dörren just för att det känns så hemtrevligt, skrattar Ola. Det ljusgula trähuset, som varit pensionat i 11 år, byggdes 1938 som ett sjuksköterskehem. Sanatoriet som låg precis bredvid tog emot lungsjuka som fick komma ut och andas frisk och fuktig luft. I dag är det Pensionat Styrsö Skärets atmosfär med mat och dryck i centrum och omtänksam, proffsig service som gör att besökarna mår gott. - Vi satsar mycket på att mat och dryck ska bli en upplevelse som man tar med sig hem från sitt besök. Personligt och hemtrevligt

För att kunna satsa fullt ut på maten och ge gästerna lite mer än vad de förväntar sig, håller ett modernt kök just nu på att ta form. Med 20 år i branschen på finkrogar både i Göteborg, Stockholm och Österrike och med sin köksmästare Jerker Albrechtsson, har Ola och Ylva en hel del att referera till. Den fantastiska matsalen är inredd med både omsorg och detaljrikedom och månadens konferensanläggning

har plats för 80 personer. Här ståtar gammalt porslin och silverbestick förvaras i ett gammalt dokumentskåp. Ledorden är personligt, hemtrevligt och ombonat. - Vi vill skapa en levande miljö och en speciell känsla där allting hör ihop. När det gäller drycker så satsar vi på små producenter som köper in mer udda märken med känsla och hjärta. På pensionatet kan man denna tid på året bl a njuta av Fredagslyx-paketet med fyrarättersmiddag och övernattning eller lite enklare mat om man väljer Fredagsmys-paketet. Andra tider på året dukas det upp för julbord, hummersupéer och olika gourmetpaket. Efter mat och dryck kan man sova över i något av de 13 dubbelrummen på våning två eller tre, alla inredda i sin egen personliga stil och med en egen historia att berätta. koncentration och fokus

Konferensgästerna hittar hit året om och det är alla typer av företag som väljer att konferera i den genuina skärgårdsmiljön. Här kan man bara tillåta sig att vara. - De flesta är rejält avslappnade redan när de stiger av båten, konstaterar Ola. Känslan i huset gör att man taggar ner ytterligare när man kommer hit, våra konfererande gäster får ofta väldigt mycket gjort. Det finns inte mycket annat som drar så det blir lätt att koncentrera sig och fokusera.

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

kajaktur eller promenad

Men visst finns det saker man kan väva in mellan möten, brainstorming, work shops och diskussioner. Kajakpaddling, bad, båtturer, vinprovning, chokladprovning, ostprovning, whiskeyprovning, samtal framför brasan, akvarellmålning med en lokal konstnär, hummerfiske och makrillfiske med någon av öns fiskare, kan planeras in. Eller varför inte bara ta en promenad. - En tur med egen guide är väldigt vanligt och omtyckt. Ofta pratar man om helt andra saker när man promenerar. Tre konferenslokaler finns att tillgå, den största med all teknisk utrustning som behövs och plats för upp till 20 personer. I den s k punschverandan med plats för 8 stycken flödar ljuset in och sträcker man bara en aning på huvudet kan man från stolarna se hela tavlan utanför av hav, öar och himmel. I vindslyan finns det plats för 12 stycken och den egna balkongen inbjuder till många bensträckare. Annorlunda lyx

Den uppslagna gästboken vittnar om att Pensionat Styrsö Skäret lyckas med att ta hand om sina gäster precis på det sätt de vill. - Vi erbjuder våra gäster en upplevelse där det personliga och lugna i kombination med själ och hjärta får ta stor plats. Det kallar vi för lyx…

samtliga bilder: pensionat styrsö skäret

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

månadens konferensanläggning


Logi Övernattning Restaurang Matmöjligheter Aktivitet Gör något Bad Pool eller badavdelning

Så här läser du konferensbanken Enkelt att hitta rätt Lokalguidens konferensbank är uppdelad i regionerna Skåne, Stockholmsområdet och Västra Götaland. Symbolbilderna visar vilka faciliteter som anläggningarna kan erbjuda. På www.lokalguiden.se hittar du mer information. Skriv in önskad anläggnings objektsnummer så hittar du enkelt det du söker efter.

Konferens! I vår konferensbank hittar du möteslokaler som passar just dig och dina önskemål. På vår webbsida finns mer information, besök lokalguiden.se

kONFERENSBANKEN HITTA RÄTT PLATS FÖR DINA MÖTEN StockholmsOMRÅDET

46

Arlanda Conference & Business Center................ Bokningen............................................... 08-797 62 00 Min/max antal personer i konferensrum .........2/700 Objektsnummer 63.................

Äventyrskontoret i Finnboda AB.......................... Jocke Lantz........................................... 08-546 599 00 Min/max antal personer i konferensrum........50/700 Objektsnummer 74.................. Täby Park Hotel and Conference.......................... Bokning............................................... 08-506 483 00 Min/max antal personer i konferensrum .........5/350 Objektsnummer 32.................. Söderfors Herrgård................................................ Receptionen............................................0293-314 00 Min/max antal personer i konferensrum.........2/170 Objektsnummer 84.................. Gimo Herrgård....................................................... Receptionen............................................0173-889 00 Min/max antal personer i konferensrum.........2/110 Objektsnummer 83..................

Yasuragi Hasseludden AB...................................... Bokningen .............................................. 08-747 63 00 Min/max antal personer i konferensrum .........2/400 Objektsnummer 70.................

Tysk-svenska Handelskammaren......................... Anneliese Klinga.................................. .. 08-665 18 20 Min/max antal personer i konferensrum ..........2/100 Objektsnummer 61.................. Rånäs Slott . .......................................................... Bokningen........................................ ...... 0175-747 00 Min/max antal personer i konferensrum ............2/90 Objektsnummer 75.................. Strandvägen 7A..................................................... Maria Strinnhed.................................... 08-585 107 10 Min/max antal personer i konferensrum ..........3/100 Objektsnummer 20.................. T-house................................................................... Katarina Sonnenberg ............................08-678 92 60 Min/max antal personer i konferensrum.............3/45 Objektsnummer 29..................

konferensbanken

VÄSTRA GÖTALAND Ale Vikingagård...................................................... Johannes Jagrud .................................. 0303-33 06 21 Min/max antal personer i konferensrum .........10/70 Objektsnummer 22.................. Bohus-Malmöns Pensionat & Konferens AB....... Patrik Larsson ......................................0523-461 002 Min/max antal personer i konferensrum .........4/120 Objektsnummer 25.................. Hotell Fars Hatt...................................................... Bokning............... ....................................0303-109 70 Min/max antal personer i konferensrum .........2/180 Objektsnummer 56.................. Karstorp KonfererensCenter AB........................... Claes Skönborg....................................0500-472 802 Min/max antal personer i konferensrum .........2/175 Objektsnummer 59..................

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Nya Varvet Studios................................................ Jessica Jadegren......................................031-857024 Min/max antal personer i konferensrum .........1/150 Objektsnummer 60..................

Nääs Slott.............................................................. Marcus Boström / Rose-Marie Nielsen...0302-318 39 Min/max antal personer i konferensrum ...........2/500 Objektsnummer 79.................

Gamla Ullevi Restaurang & konferens.................. Anette Lindquist................................... 031-710 37 90 Min/max antal personer i konferensrum ...........6/500 Objektsnummer 78.................

Margretetorps Gästgifvaregård AB....................... Josefine Hafström.......................... .......0431-454 450 Min/max antal personer i konferensrum ..........8/300 Objektsnummer 30..................

bild: stensjöhill herrgård foto: jenny blad

Tyringe Kurhotell................................................... Dan Åstedth............................................ 0451-577 70 Min/max antal personer i konferensrum ..........6/250 Objektsnummer 38..................

47

Seaside Björkö....................................................... David Lyckdal.............................. ........... 031-929 410 Min/max antal personer i konferensrum .........3/150 Objektsnummer 55.................. Pensionat Styrsö Skäret........................................ Ola Tulldahl ............................................. 031-973 230 Min/max antal personer i konferensrum ............1/20 Objektsnummer 54.................. GrebbestadFjordens Turist och konferensanläggning Bokning.............................. . .................... 0525-61211 Min/max antal personer i konferensrum .........1/50 Objektsnummer 64.................. Hotell Hehre Kök & Konferens.............................. Mainne Eriksson...................................... 0521-699 65 Min/max antal personer i konferensrum .........1/120 Objektsnummer 67.................. Kristinedals Träningscenter.................................. Anna Bergqvist Lindberg.....................031-337 27 43 Min/max antal personer i konferensrum..........10/250 Objektsnummer 71................. Hagabadet.............................................................. Fredrik Ekholtz........................................ 031-600 610 Min/max antal personer i konferensrum ............2/40 Objektsnummer 66.................. Restaurang Ruckmans........................................... Jonas Ruckman....................................... 031-690 108 Min/max antal personer i konferensrum ...........2/200 Objektsnummer 73.................

Stensjöhill Herrgård Hotel & Konferens............... Karin Näsström..................................... 031-706 88 75 Min/max antal personer i konferensrum ............1/90 Objektsnummer 80..................

SKÅNE Bykrogen i Österslöv AB........................................ Kim Svensson ............................... ........ 044-22 60 00 Min/max antal personer i konferensrum ............2/80 Objektsnummer 81..................

Kronovalls Vinslott AB........................................... Kronovalls Vinslott ................................... 0417-19710 Min/max antal personer i konferensrum .........2/200 Objektsnummer 27..................

Ystad Saltsjöbad.................................................... Bokning................................................... 0411-136 30 Min/max antal personer i konferensrum .........1/300 Objektsnummer 68..................

Utmaningarnas Hus............................................... Olle Sjölund.......................................... ...040-510 175 Min/max antal personer i konferensrum ..........6/110 Objektsnummer 24..................

R E S TAU R A N G • H OT E L L • KONF E R E NS Laga mat i vårt mysiga matlagningskök. Bo över i våra fräscha hotellrum. 044-22 60 00 • www.bykrogen.nu lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

konferensbanken

R E S TAU R A N G • H OT E L L • KONF E R E NS


EN AFFÄRSLOKAL. I CENTRUM ELLER VID HAVET? För oss är det viktigt att du Lokalguidens hittar en lokal som passar dig. samarbetspartners Här presenterar vi denna månadens annonsörer i tidningen. Att du kan påverka den efter Här återfinns såväl fastighetsägare och förvaltare som aktörer dina behov, idéer och drömmar. inom tjänst- och produktförfrågan. Vi har över 1000 olika lokaler i hela Malmö. På vår hemsida kan du se vilka av dem som är lediga just nu. Hitta din lokal och hör av dig. För du vill ju inte ha vilken som helst. www.soulcom.se

än Fler kaler på n.se 00 lo 10 0 alguide lok

ners Part

LEDIG LOKAL

LOKALGUIDENS Ljuset från Lund

LEDIGA LOKALER

Vem du än är har vi rätt lokal för dig Lokalguiden är en mötesplats för dig med företag som söker ny lokal, bestämt dig för att flytta eller vill hyra ut. På vår webbsida finns fler än 10 000 lokaler från Sveriges största fastihetsägare i Västra Götaland, Stockholm och Skåne. Vem du än är kan vi hjälpa dig hitta en lokal som passar just dig. www.lokalguiden.se

PARTNERS i nummer 3 BILLDAL - Butik, kontor & lager Kungsporten 1 - 6, 427 50 Billdal

SveaReal www.sveareal.se

Svenska Hus www.svenskahus.se Titta in i fastigheten Fältspaten i Lund.

www.mkbfastighet.se

Bats Fastigheter AB www.bats.se

MKB Fastighets AB ÖSTRA www.mkbfastighet.se TULLGATAN 3 Butik 177 m2

Denna kontorsfastighet ligger på företagsområdet Gastelyckan. Det är en modern byggnad med stora luftiga utrymmen och CENT. HISINGEN - Butik & kontor behagliga arbetsytor att trivas i. En ljusgård i mitten på byggnaden Gustaf Dalénsgatan 8, 11, 13, 417 05 Göteborg möter dig när du gör entré. I ett annex finns ett komplett restaurangkök med tillhörande matsal. Möjlighet till motion finns också i den stora träningslokalen i källarplan. Parkering har du i direkt anslutning och med det utomordentliga läget når du Fältspaten enkelt, både med egen bil och med allmänna kommunikationer.

Lager på lager!

Hela byggnaden är på ca 6.000 m2 men går också att anpassa till flera mindreProfi verksamheter. Var med och påverka ditt nya kontor! Kontakta oss för mer information, ritningar och visning.

www.profi.se

Annehem Fastigheter www.annehem.se

HISINGS KÄRRA - Lager & industri

Här kan du hyra en butikslokal på 177 m2 med hög standard och AC. Lokalen har även tillgång till garage. För mer information kontakta Thomas Berggren, 070-984 38 20, thomas.berggren@fabmalmocity.se.

49

AB• KO NF ER ENS Fastighets AB Malmö City R ES TAU R A NGSwedsecur • H OT ELL www.swedsecur.se www.fabmalmocity.se

Laga mat i vårt mysiga matlagningskök. Bo över i våra fräscha hotellrum. 044-22 60 00 • www.bykrogen.nu

Välkommen till Stena Fastigheter Malmö AB. Tagenevägen 34 & Trankärrsgatan 15, 425 37 Hisings Kärra

I Östra Hamnen

För mer information ring 031-760 54 75 eller besök www.valad.se

Här hittar du kallager på 350 – 1 000 kvm på plan 1 och ett 3 200 kvm stort på plan 2, med god Valadvia Property Group är en aktiv fond- och kapitalförvaltare med tillgänglighet till lastkaj. Plan 2 når du 3 hissar. fokus på kommersiella och industriella fastigheter. Stena Fastigheter Malmö AB Stortorget 9 211 22Fastigheter Malmö 075 24 15 000 www.stenafastigheter.se Stena Malmö Valad Property Group I fastigheten finns även kontorslokaler att hyra om www.stenafastigheter.se www.valad.se du är på jakt efter det.

R ES TAU R A NG • H OT ELL • KO NF ER ENS Laga mat i vårt mysiga matlagningskök. Bo över i våra fräscha hotellrum. 044-22 60 00 • www.bykrogen.nu

Bykrogen www.bykrogen.nu

Newsec www.newsec.se

Advokatfirman Nova Representativt kontor på bästa cityläge i fastigheten www.nova.se Unionen på Södra Kyrkogatan 4 i Helsingborg!

Dagon Förvaltnings AB www.dagon.se

Ett centralt läge, med bra kommunikationer för både ditt företag och dina anställda. Hör av dig till oss, så berättar vi mer! <c`jXY\kFcjjfe '+'$--++.), \c`jXY\k%fcjjfe7mfc`kf%j\

Steen & Ström www.steenstrom.com

Volito Fastigheter www.volitofastigheter.se

Garage i fastigheten 545 kvm i ett plan, egen ingång, havsutsikt 3 min gångavstånd till Stortorget & C-station Kontakta Christian på 042 - 126020 & ch@exeprop.se! nnn%mfc`kf]Xjk`^_\k\i%j\ www.exeprop.se

Jernhusen www.jernhusen.se

Skanska www.skanska.se

Executive Property Svenska AB www.exeprop.se lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Månadens partners


Objekt nr 41755597

Lokalbanken I

Sök lokal via objektsnummer Hitta den rätta lokalen för dig här i Lokalbanken. Kontakta fastighetsägaren direkt eller gå in på www.lokalguiden.se. Skriv in objektsnumret och erhåll bilder eller film och ytterligare information.

ANNETORP

×

684 kvm, Kontor...........................Schaktugnsgatan 5 Camilla Asplund.......................................... 0406905737 Wihlborgs ................................... Objekt nr 41767710

lokalbanken hjälper dig Objekt nr 41738033

Här presenteras lediga lokaler efter område och kvadratmeteryta. När du hittar en intressant lokal kan du kontakta fastighetsägaren eller gå in på www.lokalguiden.se för att få mer information. Fyll i objektsnumret som är kopplat till den specifika lokalen och mer information presenteras helt kostnadsfritt.

50

Skånes största lokalbank. Sök lokal på lokalguiden.se.

Kontakta fastighetsägaren direkt eller gå in på www.lokalguiden.se. Skriv in objektsnumret längst upp till vänster och få all information du behöver om den aktuella lokalen.

Lokalbanken I ×

ANNELUND

3750 kvm, Kontor.. . Västra Varvsgatan/Stora Varvsg Christel Zaar ............. ........................ .............010-470 74 23 Midroc ........................ ......................Objekt nr 41747946

×

ANNETORP

718 kvm, Kontor........ ......................Schaktugnsgatan 5 Camilla Asplund.......... ................. ....................0406905737 Wihlborgs ..................................... ...Objekt nr 41754405

×

ARLÖV

ARLÖV

× Register med Lediga lokaler

142 kvm, Övrig lokal.........................Ekebrogatan 1-77 Bernt Brantvik.. .......................................... 040-600 96 52 Fastighets AB Balder ................... Objekt nr 41755497 165 kvm, Övrig lokal... .......................Ekebrogatan 111 Bernt Brantvik. .......................................... . 040-600 96 52 Fastighets AB Balder ....................Objekt nr 41755496 167 kvm, Kontor.......... ...................................Skolgatan 7 Bernt Brantvik. .......................................... . 040-600 96 52 Fastighets AB Balder ....................Objekt nr 41755518 197 kvm, Kontor......... ........................Hammarvägen 19 Alf Martinsson................................ ...................0406905772 Wihlborgs .........................................Objekt nr 41746554

8 kvm, Produktionslokal.............Norra Storgatan 10 Bernt Brantvik. .......................................... . 040-600 96 52 Fastighets AB Balder . ................ .Objekt nr 41755503

203 kvm, Lagerlokal................ ....Hantverkaregatan 4 Alf Martinsson............ .................. ....................0406905772 Wihlborgs .................... ....................Objekt nr 41746557

10 kvm, Produktionslokal.. ............ Ekebrogatan 111 Bernt Brantvik.. .......................................... 040-600 96 52 Fastighets AB Balder ................... Objekt nr 41755495

239 kvm, Butik.......... ................................Esplanaden 15 Bernt Brantvik.. .......................................... 040-600 96 52 Fastighets AB Balder ...................Objekt nr 41755498

14 kvm, Produktionslokal. .........Norra Storgatan 10 Bernt Brantvik.. .......................................... 040-600 96 52 Fastighets AB Balder ................ ..Objekt nr 41755504

240 - 1500 kvm, Kontor....... ..................Arlövsvägen 9 Camilla Asplund........... ................. ...................0406905737 Wihlborgs ..................................... ...Objekt nr 41756038

14 kvm, Produktionslokal.........Norra Storgatan 10 Bernt Brantvik.. .......................................... 040-600 96 52 Fastighets AB Balder . ................ .Objekt nr 41755505

352 kvm, Produktion. .......Företagsvägen 29, Hus 6 Ann-Sofie Lindström..... ..................................0406300959 Valad Property Group.. .................Objekt nr 41752583

25 kvm, Butik............................... .........Skolgatan 11 A-C Bernt Brantvik.. .......................................... 040-600 96 52 Fastighets AB Balder . ..................Objekt nr 41755513

440 kvm, Produktionslokal ........Företagsvägen 29 Ann-Sofie Lindström.... ...................................0406300959 Valad Property Group. ..................Objekt nr 41752585

33 kvm, Kontor.....................................Skolgatan 11 A-C Bernt Brantvik. .......................................... . 040-600 96 52 Fastighets AB Balder ....................Objekt nr 41755514

767 kvm, Kontor......... ............................Arlövsvägen 23 Camilla Asplund.......... ................. ....................0406905737 Wihlborgs ................... .....................Objekt nr 41754570

38 kvm, Produktionslokal.. ..............Fabriksgatan 19 Bernt Brantvik.. .......................................... 040-600 96 52 Fastighets AB Balder . ................ .Objekt nr 41755499

863 kvm, Kontor.......... ............... ..............Arlövsvägen 9 Camilla Asplund......... ................. .....................0406905737 Wihlborgs ................... .....................Objekt nr 41755806

39 kvm, Produktionslokal.. ..............Fabriksgatan 19 Bernt Brantvik.. .......................................... 040-600 96 52 Fastighets AB Balder . ................ .Objekt nr 41755500

1000 - 3000 kvm, Kontor...............Företagsvägen 30 Alf Martinsson...................................................0406905772 Wihlborgs ................ ........................Objekt nr 41754413

53 kvm, Produktionslokal..... ...................Skolgatan 7 Bernt Brantvik.. .......................................... 040-600 96 52 Fastighets AB Balder . ..................Objekt nr 41755517

1420 kvm, Produktionslokal. ......Hammarvägen 14 Ann-Sofie Lindström............ ................ ..........0406300959 Valad Property Group. ..................Objekt nr 41752593 2134 kvm, Produktionslokal. ........Hammarvägen 6 Ann-Sofie Lindström..... ..................................0406300959 Valad Property Group.. .................Objekt nr 41752595

×

a-c

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

203 kvm, Lagerlokal.............. ....Hantverkaregatan 4 Alf Martinsson......................... .....................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768238

490 kvm, Kontor...............................Höjdrodergatan 22 Carl Brodelius.................................................040-664 47 24 Volito Fastigheter.... .......................Objekt nr 41725685

240 - 718 kvm, Kontor................... ......Arlövsvägen 9 Camilla Asplund.................. .........................0406905737 Wihlborgs ................................... ..Objekt nr 41767777

1536 kvm, Butik... ............................Flygplansgatan 1-3 Carl Brodelius............................... .....................0406644724 Volito Fastigheter.... .......................Objekt nr 41749143 3311 kvm, Kontor..... .......................Höjdrodergatan 28 Camilla Asplund........... ................. ...................0406905737 Wihlborgs .........................................Objekt nr 41754414

264 kvm, Kontor............... ..Företagsvägen 29, Hus 3 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group.............. ...Objekt nr 41765891

4000 kvm, Butik.........................Cederströmsgatan 11 Anders Gintse.............. ....................................040-35 15 09 Midroc ....................................................Objekt nr 415694

440 kvm, Produktionslokal.........Företagsvägen 29 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41752585

4048 kvm, Kontor..... .......................Höjdrodergatan 16 Alf Martinsson...................................................0406905772 Wihlborgs .................... ....................Objekt nr 41754415

×

BURLÖV

767 kvm, Kontor.................... ..............Arlövsvägen 23 Camilla Asplund....................... ....................0406905737 Wihlborgs ............................... .....Objekt nr 41766404

500 - 3124 kvm, Butik.................. ..Hantverkaregatan Fredrik Johansson............... ............................040-31 71 52 NCC Property Development AB. Objekt nr 41747510

CENTRUM MALMÖ

×

5 kvm, Produktionslokal...................Södergatan 105 Bernt Brantvik .......................................... .. 040-600 96 52 Fastighets AB Balder ...................Objekt nr 41756444 6 kvm, Produktionslokal...................Södergatan 105 Bernt Brantvik. .......................................... . 040-600 96 52 Fastighets AB Balder ...................Objekt nr 41756445 12 kvm, Produktionslokal.... ............Södergatan 101 Bernt Brantvik. .......................................... . 040-600 96 52 Fastighets AB Balder . ................ .Objekt nr 41756442 52 kvm, Kontor............................. .......Lugna gatan 46 B Christian Bengtsson...........................................040313376 MKB Fastighets AB...... ..................Objekt nr 41755450 70 kvm, Butik............................... ...........Södergatan 101 Bernt Brantvik.. .......................................... 040-600 96 52 Fastighets AB Balder ...................Objekt nr 41756443

s 51 Annetorp s 56 Persborg 86 kvm, Kontor.......................................Storgatan 30-32 Bernt Brantvik. .......................................... . 040-600 96 52 s 51 Arlöv s 56 Rosengård Fastighets AB Balder . ..................Objekt nr 41755519 3820 kvm, Produktionslokal.... ...........Strömgatan 2 109 kvm, Butik............... ................. .......Fabriksgatan 19 Victor Persson........ .......................................040-664 47 26 s 51 .......................................... Bulltofta s 56 Rådmansvången Bernt Brantvik.. 040-600 96 52 92 kvm, Kontor......... ............................Kalendegatan 28 Volito Fastigheter.... .................... ...Objekt nr 41747159 Fastighets AB Balder ................... Objekt nr 41755501 Bernt Brantvik............... ....................................0406009652 s 51 Centrum Malmö s 56 Rörsjöstaden Fastighets AB Balder ...................Objekt nr 41750120 4111 kvm, Produktionslokal................Lagervägen 2 123 kvm, Butik........ .................. ...........Skolgatan 11 A-C Ann-Sofie Lindström............ ................. .........0406300959 s 52 Dammfri s 56 Segevång Bernt Brantvik.. .......................................... 040-600 96 52 100 kvm, Kontor....................................Grynbodgatan 8 Valad Property Group.. .................Objekt nr 41752598 Fastighets AB Balder . ..................Objekt nr 41755515 Christian Bengtsson...........................................040313376 s 52 Emilstorp s 57 Slussen MKB Fastighets AB........ ............. ..Objekt nr 41755403 128 kvm, Produktionslokal............Skolgatan 11 A-C BULLTOFTA s 52 Eslöv s 57 Sofielund Bernt Brantvik.. .......................................... 040-600 96 52 × 100 - 800 kvm, Kontor ...........Gustav Adolfs Torg 10 Fastighets AB Balder . ..................Objekt nr 41755516 Bengt Johansson.............. .................. ............040-30 00 63 25 kvm, Kontorshotell........... .Johanneslustgatan 1 s 52 Fosie s 57 Sorgenfri Fastighets AB Frontnine.............. Objekt nr 41740431 Ann-Sofie Lindström..... ..................................0406300959 140 kvm, Butik......... ...............................Fabriksgatan 19 Valad Property Group.. .................Objekt nr 41753351 Bernt Brantvik. .......................................... . 040-600 96 52 s 53 Gamla Staden s 57 Staffanstorp 109 kvm, Butik............... .................. .....Storgatan 30-32 Fastighets AB Balder ................... Objekt nr 41755502 Bernt Brantvik. .......................................... . 040-600 96 52 s 53 Gröndal s 57 Syd Fastighets AB Balder . ................ .Objekt nr 41755520 s 53 Helsingborg s 57 Södra Innerstaden s 54 Hyllie s 57 Tomelilla s 55 Hässleholm s 57 Trelleborg s 55 Jägersro s 57 Universitetsholmen s 55 Kirseberg s 57 Västra Hamnen s 55 Kristianstad sLOKALGUIDEN 58 Västra Innerstaden NR 9 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE LOKALBANKEN s 55 Landskrona s 58 Åstorp s 55 Limhamn s 58 Örtagården s 55 Limhamn-Bunkeflo s 58 Öst s 56 Lund s 58 Östra Hamnen s 56 Norra hamnen

66 kvm, Kontor............................ .........Skolgatan 11 A-C Bernt Brantvik.. .......................................... 040-600 96 52 Fastighets AB Balder ................... Objekt nr 41756441

88 kvm, Produktionslokal.Företagsvägen 29, Hus 1 Ann-Sofie Lindström................................... 0406300959 Valad Property Group................. Objekt nr 41768430

380 - 980 kvm, Kontor... .................Flygledaregatan 5 Camilla Asplund................................................0406905737 Wihlborgs .................. ......................Objekt nr 41755597

Surfa in i din nya lokal!

Lokalbanken

×

×

772 kvm, Kontor.....................................Arlövsvägen 9 Alf Martinsson....................... .......................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766405 51

1000 - 3000 kvm, Kontor..............Företagsvägen 30 Alf Martinsson........................ ......................0406905772 Wihlborgs ............................... .....Objekt nr 41766428 1205 kvm, Kontor...................................Virvelvägen 5 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41765388 1420 kvm, Produktionslokal....... Hammarvägen 14 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41752593 1440 kvm, Lagerlokal............................Virvelvägen 5 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group.............. ...Objekt nr 41764277 2134 kvm, Produktionslokal.........Hammarvägen 6 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41752595 2156 kvm, Kontor............... .....Jörgen Kocksgatan 1B Carl Brodelius........................... ....................0406644724 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769750 3820 kvm, Lagerlokal............................Strömgatan 2 Victor Persson...................... ........................0406644726 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769751 3981 kvm, Kontor.................. ...........Hammarvägen 3 Camilla Asplund......................... ..................0406905737 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41770508

× Register med Lediga lokaler

4111 kvm, Produktionslokal............. .Lagervägen 2 Ann-Sofie Lindström........................ ...........0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41752598

BULLTOFTA

×

×

129 kvm, Kontor................................Baltzarsgatan 20 Bernt Brantvik...............................................0406009652 Fastighets AB Balder .................Objekt nr 41760002 134 kvm, Kontor.................... ...........Stora Nygatan 31 Bernt Brantvik...............................................0406009652 Fastighets AB Balder .................Objekt nr 41760004

×

25 kvm, Kontorshotell............. Johanneslustgatan 1 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group................ .Objekt nr 41753351

165 kvm, Butik.................. ...Södra Förstadsgatan 32 Jonas Weimer..................... ..........................0855805000 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41763823

136 kvm, Kontor...................Norra Bulltoftavägen 65 Ann-Sofie Lindström....................... ............0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41768073

170 kvm, Kontor.........................Köpenhamnsvägen 6 Richard Ehnbom..............................................040313470 MKB Fastighets AB............... ......Objekt nr 41742322

159 kvm, Kontor...................Norra Bulltoftavägen 65 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41756945

179 kvm, Kontor.....................................Östergatan 39 Håkan Rosell.............................. ...................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751547

490 kvm, Kontor.................... ........Höjdrodergatan 22 Carl Brodelius............................. ..................0406644724 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769745

183 kvm, Kontor................GUSTAV ADOLFS TORG 47 Thomas Berggren................. .......................0709843820 Fastighetsaktiebolaget Malmö City............. Objekt nr 41765693

524 kvm, Kontor................ .............Flygledaregatan 5 Alf Martinsson........................ ......................0406905772 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41768637 800 kvm, Butik..........................Cederströmsgatan 11 Christel Zaar .................................................0104707409 Midroc ...........................................Objekt nr 41765932 912 kvm, Kontor.............................Höjdrodergatan 25 Magnus Schönhult............... ........................0406074848 Dagon AB.......................................Objekt nr 41763779 1536 kvm, Butik................... .........Flygplansgatan 1-3 Carl Brodelius........................... ....................0406644724 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769749 4048 kvm, Kontor..........................Höjdrodergatan 16 Alf Martinsson............................ ..................0406905772 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766430

CENTRUM

a-c

×

55 kvm, Kontor....................................Celsiusgatan 15 Christian Bengtsson.......................................040313376 MKB Fastighets AB......................Objekt nr 41769547 56 kvm, Butik.....................................Baltzarsgatan 31 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group.............. ...Objekt nr 41771000 92 kvm, Kontor...................... ............Kalendegatan 28 Bernt Brantvik...............................................0406009652 Fastighets AB Balder ................. Objekt nr 41760012 114 kvm, Kontor..................... .......Norra skolgatan 19 Daniel Fredlund.......................... ...................0752415142 Stena Fastigheter...................... ..Objekt nr 41757959 120 kvm, Butik....................... .......Drottninggatan 2 a Daniel Fredlund.......................... ...................0752415142 Stena Fastigheter.........................Objekt nr 41769569 121 kvm, Butik.....................................Baltzargatan 26 Håkan Rosell............................. ....................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751542

208 kvm, Kontor....................... ...........Studentgatan 2 Daniel Fredlund.......................... ...................0752415142 Stena Fastigheter.................... ....Objekt nr 41771501 217 - 502 kvm, Kontor.............. ....Hjulhamnsgatan 3 Mats Wennberg..................... ........................040-947507 Bats Fastigheter AB................. ...Objekt nr 41725479 218 kvm, Kontor................... ............Stora Nygatan 31 Bernt Brantvik...............................................0406009652 Fastighets AB Balder .................Objekt nr 41760007 222 kvm, Kontor............................Föreningsgatan 33 Tim Prevolnik..................................................040206345 Diligentia .............................. .......Objekt nr 41765480 238 kvm, Kontor..................... .........Hallingsgatan 6 A Niklas Andersson............................................040313318 MKB Fastighets AB................. ....Objekt nr 41753354 242 kvm, Butik.................. .....Östra förstadsgatan 20 Daniel Fredlund........................ .....................0752415142 Stena Fastigheter................... .....Objekt nr 41744828 265 kvm, Butik...........................Köpenhamnsvägen 6 Richard Ehnbom..............................................040313470 MKB Fastighets AB......................Objekt nr 41744319 266 kvm, Kontor.............................Drottninggatan 16 Håkan Rosell............................. ....................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751552 276 kvm, Kontor..................................Carlsgatan 12 A Alf Martinsson......................... .....................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766354 284 kvm, Kontor......................... ...............Adelgatan 5 Håkan Rosell.............................. ...................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751540 285 kvm, Lagerlokal............... ..Engelbrektsgatan 10 Mats Wennberg......................... ....................040-947507 Bats Fastigheter AB................. ...Objekt nr 41735971 300 kvm, Kontor................................Travbanegatan 4 Magnus Schönhult................ .......................0406074848 Dagon AB.......................................Objekt nr 41763775

Surfa in i din nya lokal! lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

LOKALBANKEN

51


Lokalbanken I 335 kvm, Kontor............................Kattsundsgatan 27 Camilla Asplund...................... .....................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766368 347 kvm, Butik.............Ystadvägen 17/ Fosievägen 2 Magnus Schönhult.................... ...................0406074848 Dagon AB.......................................Objekt nr 41763757 380 kvm, Kontor............................Kattsundsgatan 15 Alf Martinsson........................... ...................0406905772 Wihlborgs ............................... .....Objekt nr 41766372 384 kvm, Kontor.......................Ängelholmsgatan 1 C Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41752584 390 kvm, Butik................................ ...........Adelgatan 5 Håkan Rosell..................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41755253 390 kvm, Kontor................ .......Ängelholmsgatan 1-3 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group.............. ...Objekt nr 41756883

52

× Register med Lediga lokaler

200 - 570 kvm, Kontor.....................Bronsyxegatan 9 Alf Martinsson........................ ......................0406905772 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41766384

1686 kvm, Kontor......................... ........Kungsgatan 15 Håkan Rosell..................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751554

220 - 660 kvm, Lagerlokal..............Stenyxegatan 21 Mats Wennberg................... ..........................040-947507 Bats Fastigheter AB................. ...Objekt nr 41725552

2180 kvm, Kontor.......................... .......Kungsgatan 15 Håkan Rosell..................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751553

224 kvm, Kontor................ ...............Stenyxegatan 29 Camilla Asplund................... ........................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41771386

2451 kvm, Kontor........Gibraltagatan 2/ Suezgatan 9 Camilla Asplund............................................0406905737 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766425

250 - 355 kvm, Lagerlokal........... Bronsyxegatan 9B Mats Wennberg.................... .........................040-947507 Bats Fastigheter AB................. ...Objekt nr 41725551

3299 kvm, Kontor............. .............Malmöhusvägen 1 Håkan Rosell.............................. ...................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751543

295 kvm, Kontor..............................Käglingevägen 37 Victor Persson......................... .....................0406644726 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769743

4886 kvm, Lagerlokal.................. .........Carlsgatan 44 Carl Brodelius............................. ..................0406644724 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769752

300 - 384 kvm, Lagerlokal.......... Stenåldersgatan 2 Mats Wennberg..................... ........................040-947507 Bats Fastigheter AB................. ...Objekt nr 41725553

DAMMFRI

416 kvm, Kontor..................... ...........Kalendegatan 20 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group.............. ...Objekt nr 41756036

48 kvm, Lagerlokal.......................Bellevuevägen 3 D Christian Bengtsson.......................................040313376 MKB Fastighets AB......................Objekt nr 41768313

455 kvm, Kontor.................... ............Amiralsgatan 17 Tim Prevolnik............................ ......................040206345 Diligentia ............................. ........Objekt nr 41765484

127 kvm, Kontor.............John ericssons väg a-huset Daniel Fredlund......................... ....................0752415142 Stena Fastigheter.........................Objekt nr 41769718

465 kvm, Kontor.................. ..................Carlsgatan 44 Carl Brodelius........................... ....................0406644724 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769744

EMILSTORP

494 kvm, Kontor........................ .....Drottninggatan 16 Håkan Rosell.................................... ..............0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751551 549 kvm, Kontor....................................Södergatan 24 Håkan Rosell.................................. ................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751544 665 kvm, Kontor............................Kattsundsgatan 15 Camilla Asplund...................... .....................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768059 682 kvm, Kontor..................... ...........Travbanegatan 4 Magnus Schönhult................... ....................0406074848 Dagon AB.......................................Objekt nr 41763776 755 kvm, Kontor...................... .........Stora Nygatan 31 Jan Nilsson.....................................................0406009653 Fastighets AB Balder ................ .Objekt nr 41760011 875 kvm, Kontor......................... ...............Stortorget 9 Daniel Fredlund..............................................0752415142 Stena Fastigheter..................... ...Objekt nr 41755343

×

×

191 kvm, Kontor...................................Volframgatan 3 Lars Jeppsson.............................. ....................041856137 Svenska Hus .................................Objekt nr 41768788 450 kvm, Kontor.................... ..............Volframgatan 3 Lars Jeppsson........................... .......................041856137 Svenska Hus ................................Objekt nr 41768787

ESLÖV

×

3000 kvm, Lagerlokal............... ......Åkermans väg 16 Niklas Kjellerup.............................................0406311306 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751563

FOSIE

×

368 kvm, Kontor...................... ................Fosievägen 6 Magnus Schönhult.................... ...................0406074848 Dagon AB.......................................Objekt nr 41763767 375 kvm, Övrig lokal.................... ...Lindängstigen 16 Ajten Böös........................................................040213167 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41752832 378 kvm, Lagerlokal.................. ......Sångleksgatan 8 Mats Wennberg...................... .......................040-947507 Bats Fastigheter AB................. ...Objekt nr 41725537 380 kvm, Kontor....................... ...............Fosievägen 6 Magnus Schönhult.................... ...................0406074848 Dagon AB.......................... ............Objekt nr 41763768 498 kvm, Kontor................. ...Västra Hindbyvägen 14 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group.............. ...Objekt nr 41753352 530 kvm, Butik....................... .......Jägershillsgatan 20 Camilla Asplund.................... .......................0406905737 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41770359 576 kvm, Lagerlokal.................... .....Stenyxegatan 15 Alf Martinsson.......................... ....................0406905772 Wihlborgs ............................... .....Objekt nr 41766385 576 kvm, Lagerlokal................... ......Stenyxegatan 15 Alf Martinsson........................ ......................0406905772 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41766388

102 kvm, Kontor.................. .............Kantyxegatan 23 Camilla Asplund.................... .......................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766321

576 kvm, Lagerlokal................ ........Stenyxegatan 15 Alf Martinsson...................... ........................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766387

154 kvm, Övrig lokal................... .......Kantatgatan 90 Ajten Böös........................................................040213167 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41752831

576 kvm, Lagerlokal..................... ....Stenyxegatan 15 Alf Martinsson........................ ......................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766386

196 kvm, Butik......................... ................Fosievägen 6 Magnus Schönhult................. ......................0406074848 Dagon AB.................................. ....Objekt nr 41763758

640 kvm, Butik...................... ........Jägershillsgatan 20 Camilla Asplund................... ........................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766396

1187 kvm, Butik.................. .Södra Förstadsgatan 32 Jonas Weimer.......................................... ......0855805000 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41765389

Aspög 1 Skeppsbron 3 Jörgen Kocksg 1B Carlsg 44 Stormg 9 }K>LNG=

F:EF} LOKALBANKEN

Höjdroderg 7-9 och 22

×

1468 kvm, Kontor.................... ................Storgatan 20 Camilla Asplund...................... .....................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766419

400 - 799 kvm, Kontor................ ..Västergatan 43-47 Alf Martinsson........................... ...................0406905772 Wihlborgs ........................... .........Objekt nr 41766408

492 kvm, Kontor................ .......FÖRENINGSGATAN 15 Thomas Berggren.................... .....................0709843820 Fab. Malmö City.......................... Objekt nr 41740679

×

Snacka om läge!

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Lokalbanken I 740 kvm, Lagerlokal...........Axel Danielsson väg 259 Alf Martinsson......................... .....................0406905772 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766402 790 kvm, Kontor................ ..................Boplatsgatan 8 Camilla Asplund..................... ......................0406905737 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41766407 800 kvm, Övrig lokal................Munkhättegatan 188 Ajten Böös........................................................040213167 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41752833 1631 kvm, Kontor................... ..........Stenyxegatan 15 Camilla Asplund.................... .......................0406905737 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41768486 2886 kvm, Kontor....................Östra Hindbyvägen 28 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41752596

×

GAMLA STADEN

127 kvm, Kontor...................... .......Norra Vallgatan 82 Alf Martinsson......................... .....................0406905772 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766326 208 kvm, Kontor.................... .................Humlegatan 4 Christian Bengtsson........................ ..............040313376 MKB Fastighets AB......................Objekt nr 41761142 248 kvm, Kontor............................Gråbrödersgatan 2 Alf Martinsson....................... .......................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41771320 380 kvm, Kontor...................................Grönegatan 38 Daniel Fredlund............................ .................0752415142 Stena Fastigheter.................... ....Objekt nr 41757226 436 kvm, Kontor..........................Norra Vallgatan 102 Camilla Asplund...................... .....................0406905737 Wihlborgs ........................... .........Objekt nr 41768009 500 - 946 kvm, Kontor...............Norra Vallgatan 102 Alf Martinsson............................. .................0406905772 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41768060 625 kvm, Kontor...................................Grönegatan 34 Daniel Fredlund......................... ....................0752415142 Stena Fastigheter..................... ...Objekt nr 41757225 874 kvm, Kontor.............................Gråbrödersgatan 2 Camilla Asplund......................... ..................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766413

×

GRÖNDAL

93 kvm, Övrig lokal............................Teknikergatan 9 Richard Ehnbom..............................................040313470 MKB Fastighets AB.................. ...Objekt nr 41738107

HELSINGBORG

×

11 - 45 kvm, Kontorshotell.................. .Kullagatan 8 Christian Histrup......................................+46 42 126020 Executive Propertys................. ..Objekt nr 41766964

× Register med Lediga lokaler 12 kvm, Kontor........................ ..........Florettgatan 29c Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766313 14 kvm, Kontor.........................................Blockgatan 8 Mathias Bengtsson................... ...................0424904622 Wihlborgs ....................... ..............Objekt nr 41766314 15 - 100 kvm, Kontor............... ..Fäktmästaregatan 5 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766435 18 kvm, Lagerlokal.................... ........Muskötgatan 11 Lars Jeppsson............................. .....................041856137 Svenska Hus .................................Objekt nr 41768782 24 kvm, Kontor............................Strandbadsvägen 19 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs ............................... .....Objekt nr 41768633 30 kvm, Kontor..................... ................Viktoriagatan 6 Lars Jeppsson......................... .........................041856137 Svenska Hus ................................Objekt nr 41768785 61 kvm, Kontor........................... .............Stortorget 17 Jan-Erik Johansson........................ ...............0424904627 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766316 84 kvm, Kontor..................... ...................Kullagatan 30 Ola Caapsgård...................... ........................0424904623 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766318 87 kvm, Kontor...........................Kapplöpningsgatan 5 Håkan Gillisson...................... .......................0424904621 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766319 90 kvm, Kontor...............................Kvarnstensgatan 6 Ola Caapsgård...................... ........................0424904623 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41766320 101 kvm, Kontor......................Kapplöpningsgatan 14 Ola Caapsgård...................... ........................0424904623 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768727 108 kvm, Lagerlokal...........................Karbingatan 10 Mathias Bengtsson.................... ..................0424904622 Wihlborgs ................................. ...Objekt nr 41766323 115 kvm, Kontor..................................Muskötgatan 11 Lars Jeppsson........................... .......................041856137 Svenska Hus .................................Objekt nr 41768780 120 kvm, Lagerlokal.................... .........Motorgatan 7 Jan-Erik Johansson......................... ..............0424904627 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41768634 128 kvm, Lagerlokal.........................Muskötgatan 23 Mathias Bengtsson...................... ................0424904622 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766327 130 kvm, Kontor................... ......Landskronavägen 18 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs ............................... .....Objekt nr 41766329 130 kvm, Kontor......................................Motorgatan 7 Ola Caapsgård....................... .......................0424904623 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766328

× ×

c-h 145 kvm, Kontor.....................................Sundstorget 2 Jan-Erik Johansson........................ ...............0424904627 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41770747 150 kvm, Kontor......................................Bergavägen 1 Krister Lindkvist............................ ..................040107754 SveaReal AB..................................Objekt nr 41767783 150 - 300 kvm, Kontor................Landskronavägen 9 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41766436 160 kvm, Kontor.................. ...............La Cours gata 2 Håkan Gillisson.......................... ...................0424904621 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41771423 174 kvm, Kontor................... .....Kapplöpningsgatan 5 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768728 180 kvm, Lagerlokal.................. .........Muskötgatan 4 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs ................................ ....Objekt nr 41766336 185 kvm, Kontor.............................Kvarnstensgatan 6 Jan-Erik Johansson.......................................0424904627 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768729 190 kvm, Kontor...............................Järnvägsgatan 35 Jan-Erik Johansson....................... ................0424904627 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768310 192 kvm, Lagerlokal................ .........Muskötgatan 23 Mathias Bengtsson................. .....................0424904622 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766338 200 kvm, Butik...............................Garnisonsgatan 12 Mathias Bengtsson.................. ....................0424904622 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41766340 200 kvm, Kontor....................Lilla Garnisonsgatan 31 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766341 215 kvm, Kontor..............................Drottninggatan 11 Jan-Erik Johansson................... ...................0424904627 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766344 216 kvm, Butik......................................Karbingatan 20 Mathias Bengtsson................ ......................0424904622 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766345 216 kvm, Butik........................ ..............Muskötgatan 4 Mathias Bengtsson................... ...................0424904622 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766347 220 kvm, Butik..................... ...............Södergatan 11a Ola Caapsgård........................ ......................0424904623 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41766348 240 kvm, Kontor................... ...........Hästhagsvägen 1 Håkan Gillisson............................. ................0424904621 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766349 245 kvm, Kontor.............................Drottninggatan 11 Jan-Erik Johansson................... ...................0424904627 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766350 267 kvm, Kontor.................... .......Östra Sandgatan 14 Håkan Rosell.............................. ...................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41763590

mfc`kf]Xjk`^_\k\i%j\ lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

lokalbanken

53


Lokalbanken I 271 kvm, Kontor..................... .............La Cours gata 2 Håkan Gillisson........................... ..................0424904621 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766352 275 kvm, Kontor.................... .........Verkstadsgatan 13 Ola Caapsgård......................... .....................0424904623 Wihlborgs ................................ ....Objekt nr 41766353 280 kvm, Kontor................. ......Kapplöpningsgatan 5 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41769979 283 kvm, Kontor...................................Karbingatan 20 Mathias Bengtsson................. .....................0424904622 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766355 300 kvm, Lagerlokal.........................Cindersgatan 15 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766356 300 kvm, Kontor................... ............Florettgatan 29b Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766357 318 kvm, Kontor.................... .............Cindersgatan 15 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs ......................... ............Objekt nr 41766361 320 kvm, Kontor..........................Kvarnstensgatan 11 Krister Lindkvist............................ ..................040107754 SveaReal AB..................................Objekt nr 41761047

54

320 kvm, Kontor..................... ...........La Cours gata 2 Ola Caapsgård....................... .......................0424904623 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41766362 330 kvm, Lagerlokal.........................Cindersgatan 11 Ola Caapsgård........................... ...................0424904623 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766365 330 kvm, Kontor............................Kvarnstensgatan 8 Ola Caapsgård....................... .......................0424904623 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41766364 330 kvm, Kontor............... ..............Rönnowsgatan 10 Håkan Rosell............................ .....................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41765570 350 kvm, Lagerlokal.................. ..Västra Tallgatan 32 Ola Caapsgård........................ ......................0424904623 Wihlborgs ............................... .....Objekt nr 41766370 375 kvm, Kontor.................... .......Östra Sandgatan 14 Håkan Rosell............................. ....................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41763591 380 kvm, Kontor................ .............Rönnowsgatan 10 Håkan Rosell............................. ....................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751570 405 kvm, Kontor..........................Garnisonsgatan 25a Mathias Bengtsson................ ......................0424904622 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766373 415 kvm, Kontor................... ..........Grenadjärsgatan 8 Krister Lindkvist............................ ..................040107754 SveaReal AB..................................Objekt nr 41767916

× Register med Lediga lokaler

435 kvm, Kontor........................ ..............Stortorget 17 Jan-Erik Johansson........................ ...............0424904627 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41770748 440 kvm, Kontor................... ..............La Cours gata 2 Håkan Gillisson.......................... ...................0424904621 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766376 450 kvm, Kontor..............................Rönnowsgatan 10 Håkan Rosell..................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41765569 470 kvm, Lagerlokal................ .Strandbadsvägen 11 Ylwa Spangenberg........................ ...............0424904618 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768730 474 kvm, Kontor.................................Cindersgatan 15 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766377 480 kvm, Butik...............................Kvarnstensgatan 8 Ola Caapsgård...............................................0424904623 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768636 480 kvm, Kontor....................Lilla Garnisonsgatan 31 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .............................. ......Objekt nr 41766379 500 kvm, Lagerlokal.............. ...Strandbadsvägen 15 Ola Caapsgård.......................... ....................0424904623 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766380 510 kvm, Kontor............................Planteringsvägen 9 Håkan Gillisson.......................... ...................0424904621 Wihlborgs ................................. ...Objekt nr 41766383 545 kvm, Kontor..............................Rönnowsgatan 10 Håkan Rosell..................................... .............0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41765568 545 kvm, Kontor.................... ......Södra Kyrkogatan 4 Christian Histrup........................................+4642126020 Executive Propertys................ ...Objekt nr 41770162 570 kvm, Kontor.........................Strandbadsvägen 21 Håkan Gillisson........................ .....................0424904621 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768731 591 kvm, Kontor............................. .........Stortorget 17 Jan-Erik Johansson.................... ..................0424904627 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41766389 600 kvm, Lagerlokal.........................Cindersgatan 15 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766391 616 kvm, Kontor................................Stenbrovägen 42 Håkan Gillisson........................... ..................0424904621 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768638 635 kvm, Kontor................ .......Kapplöpningsgatan 3 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766394 635 kvm, Kontor................ ......Strandbadsvägen 13d Håkan Gillisson............................ .................0424904621 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766395

432 kvm, Kontor............... ...........Landskronavägen 1 Håkan Gillisson......................... ....................0424904621 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766375

×

640 - 320 kvm, Kontor................Östra Sandgatan 12 Krister Lindkvist............................. .................040107754 SveaReal AB........................ ..........Objekt nr 41767917

20000 kvm, Kontor.......................................................Andreas Lundberg........................ ......+46 10 448 32 69 Skanska ................... .....................Objekt nr 41719917

670 kvm, Kontor..............................Rönnowsgatan 10 Håkan Rosell................................... ...............0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41765567

HÄSSLEHOLM

700 kvm, Kontor........................Kapplöpningsgatan 6 Håkan Gillisson..............................................0424904621 Wihlborgs ........................... .........Objekt nr 41766400 700 kvm, Lagerlokal................ Planteringsvägen 7-9 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768732 718 kvm, Kontor...................... .....Östra Sandgatan 14 Håkan Rosell.............................. ...................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751566 800 kvm, Kontor.........................Strandbadsvägen 19 Ylwa Spangenberg........................................0424904618 Wihlborgs ............................... .....Objekt nr 41766409 810 kvm, Kontor................... ........Södra Kyrkogatan 4 Christian Histrup........................................+4642126020 Executive Propertys............... ....Objekt nr 41770163 915 kvm, Kontor................... .......Carl Krooks gata 24 Jan-Erik Johansson................. .....................0424904627 Wihlborgs .................... .................Objekt nr 41766414 1000 - 3000 kvm, Kontor.......... Västra Sandgatan 7 Ola Caapsgård...............................................0424904623 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766427 1033 kvm, Kontor.......................Hantverkaregatan 6 Krister Lindkvist............................ ..................040107754 SveaReal AB..................................Objekt nr 41768118 1215 kvm, Kontor............... ............Rönnowsgatan 10 Håkan Rosell...................................... ............0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41765571 1263 kvm, Kontor................. ......Gåsebäcksvägen 20 Håkan Rosell.................................... ..............0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41763589 1701 kvm, Kontor.................. ..............Muskötgatan 5 Mathias Bengtsson.................. ....................0424904622 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766423

HYLLIE

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

×

1 - 7000 kvm, Kontor................... .........Arenagatan 1 Lars Bengtsson ........................... ..................040-167770 Annehem AB.................................Objekt nr 41766461 1 - 8000 kvm, Butik...................... .........Arenagatan 1 Lars Bengtsson ........................... ..................040-167770 Annehem AB................................Objekt nr 41732477 250 - 20 kvm, Kontor.................... ...............................Andreas Lundberg........................ ......+46 10 448 32 69 Skanska ........................................Objekt nr 41719918 600 - 12000 kvm, Kontor............Hyllie Boulevard 17 Maria Byström...............................................040-302960 Steen & Ström Sverige AB.......... Objekt nr 41769147

Surfa in i din nya lokal! lokalbanken

Lokalbanken I

×

×

270 kvm, Lagerlokal...........................Industrigatan 4 Magnus Schönhult..................... ..................0406074848 Dagon AB.......................................Objekt nr 41763785 356 kvm, Lagerlokal...........................Industrigatan 4 Magnus Schönhult................. ......................0406074848 Dagon AB.......................................Objekt nr 41763792

JÄGERSRO

×

180 kvm, Kontor..................................Derbyvägen 6 E Victor Persson.......................... ....................0406644726 Volito Fastigheter...................... ..Objekt nr 41769736 207 kvm, Kontor...................................Derbyvägen 20 Krister Lindkvist............................ ..................040107754 SveaReal AB..................................Objekt nr 41761060 232 kvm, Kontor................... ................Derbyvägen 20 Krister Lindkvist............................. .................040107754 SveaReal AB.......................... ........Objekt nr 41767671 238 kvm, Kontor................ .................Derbyvägen 6 E Elisabet Olsson....................... ......................0406644725 Volito Fastigheter.................... ....Objekt nr 41769738 250 kvm, Kontor..................................Derbyvägen 6 C Victor Persson.......................... ....................0406644726 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769740 283 kvm, Kontor..................................Derbyvägen 6 B Victor Persson.......................... ....................0406644726 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769742 568 kvm, Kontor....................... .................Russgatan 3 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41771534 599 kvm, Kontor...........Derbyvägen 24, Russgatan 8 Magnus Schönhult.................... ...................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41763777 1425 kvm, Kontor................................Sporregatan 13 Camilla Asplund...................... .....................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766418

KIRSEBERG

×

143 kvm, Kontor.........................Vattenverksvägen 44 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group.............. ...Objekt nr 41755026 150 kvm, Kontor...................... ............Scheelegatan 9 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group.............. ...Objekt nr 41766802 163 kvm, Kontor...................... ........Allhemsgatan 2-4 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41755027

× Register med Lediga lokaler

171 kvm, Kontor..................... .......Musketörgatan 3 A Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41752580 501 kvm, Butik..........................Sallerupsvägen 140 C Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group................ .Objekt nr 41752587 503 kvm, Kontor..........................Scheelegatan 19-21 Camilla Asplund............................................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768105 576 - 1321 kvm, Kontor................. ..Industrigatan 33 Camilla Asplund.................... .......................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768106 620 kvm, Kontor.......................Sallerupsvägen 140 A Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41752588 800 kvm, Kontor...................Södra Bulltoftavägen 51 Ricardo Klemensson.................... ................0406312731 Jernhusen AB................................Objekt nr 41717926

KRISTIANSTAD

× ×

h-l 230 kvm, Kontor........................................Parkgatan 2 Lars Jeppsson............................ ......................041856137 Svenska Hus ........................... .....Objekt nr 41768779 288 kvm, Kontor.................Hjalmar Brantings väg 11 Lars Jeppsson.......................... ........................041856137 Svenska Hus ................................Objekt nr 41768792 289 kvm, Kontor.......................................Kamgatan 15 Lars Jeppsson........................... .......................041856137 Svenska Hus .................................Objekt nr 41768796 320 kvm, Kontor.Lodjursgatan 3/ Stenoresgatan 52 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41754928 447 kvm, Produktionslokal................Profilgatan 67 Lars Jeppsson......................... .........................041856137 Svenska Hus ................................Objekt nr 41768795 457 kvm, Kontor.......................................Kamgatan 15 Lars Jeppsson.......................... ........................041856137 Svenska Hus .................................Objekt nr 41768797 460 kvm, Övrig lokal................... .....Omnibusgatan 2 Lars Jeppsson........................... .......................041856137 Svenska Hus .................................Objekt nr 41768791

×

270 kvm, Kontor.................. .............V. Boulevarden 2 Hans Lindau...................................................0702764496 Jernhusen AB................................Objekt nr 41719980

3360 kvm, Produktionslokal.... Axeltoftavägen 170 Magnus Schönhult................. ......................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41770746

427 kvm, Kontor................... .............Kockumsgatan 6 Lola Myrgren............................... ..................0406074860 Dagon AB.......................................Objekt nr 41763769

3923 kvm, Kontor...............Hjalmar Brantings väg 41 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41752597

LANDSKRONA

×

LIMHAMN

55

×

10 kvm, Kontorshotell.............................Rattgatan 7 Magnus Schönhult.................. .....................0406074848 Dagon AB.......................................Objekt nr 41763783

270 kvm, Kontor..........................Limhamnsvägen 110 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group.............. ...Objekt nr 41754683

17 kvm, Kontor...................................Industrigatan 68 Lars Jeppsson.......................... ........................041856137 Svenska Hus .......................... ......Objekt nr 41768790

× LIMHAMN-BUNKEFLO

79 kvm, Kontor............... ..........Ödmanssonsgatan 14 Åke Berg................................. ..........................041817339 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751572 80 kvm, Kontor............................................................. Åke Berg...........................................................041817339 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751573 100 - 600 kvm, Kontor......................Järnvägsgatan 4 Lars Bengtsson ...................... ......................040-167770 Annehem AB................................Objekt nr 41732476 105 kvm, Kontor................... .....................Rattgatan 7 Magnus Schönhult................. ......................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41763770 108 kvm, Kontor..................... ...............Profilgatan 67 Lars Jeppsson...................................................041856137 Svenska Hus ................................Objekt nr 41768794 153 kvm, Butik.............................................................. Åke Berg...........................................................041817339 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751571

73 kvm, Kontor.................. .............Krossverksgatan 7 Carl Brodelius......................... ......................0406644724 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769732 144 kvm, Lagerlokal.....................Krossverksgatan 7 Carl Brodelius.......................... .....................0406644724 Volito Fastigheter.................... ....Objekt nr 41769733 152 kvm, Kontor................. ...........Krossverksgatan 9 Carl Brodelius.......................... .....................0406644724 Volito Fastigheter.................... ....Objekt nr 41769734 230 kvm, Kontor................ ............Krossverksgatan 7 Carl Brodelius.......................... .....................0406644724 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769737 263 kvm, Lagerlokal...................Krossverksgatan 15 Carl Brodelius........................ .......................0406644724 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769741 274 kvm, Butik........................................Nornegatan 2 Frida Åkesson...................... .........................0406074830 Dagon AB........................ ..............Objekt nr 41763762

mfc`kf]Xjk`^_\k\i%j\ lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

lokalbanken


Lokalbanken I 375 kvm, Lagerlokal...................Krossverksgatan 30 Camilla Asplund....................... ....................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766371 453 kvm, Butik..................... .................Barlastgatan 2 Krister Lindkvist..............................................040107754 SveaReal AB..................... .............Objekt nr 41761057 508 kvm, Lagerlokal.....................Krossverksgatan 5 Camilla Asplund...........................................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766381 720 kvm, Kontor............. ..Limhamnsgårdens Allé 33 Camilla Asplund.................. .........................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41771228 965 kvm, Lagerlokal.....................Krossverksgatan 9 Carl Brodelius............................ ...................0406644724 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769748

LUND

×

0 kvm, Kontor......................................Fältspatvägen 4 Daniel Fredlund........................ .....................0752415142 Stena Fastigheter.................... ....Objekt nr 41744823 113 kvm, Kontor.............................Gasverksgatan 3 A Alf Martinsson......................... .....................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766324 125 - 6000 kvm, Kontor.................... .........Borgs Park Christel Zaar ..................................................0104707409 Midroc ................................. ..........Objekt nr 41771511

56

146 kvm, Kontor....................... .............S:t Lars väg 41 Krister Lindkvist........................... ...................040107754 SveaReal AB..................................Objekt nr 41767784 160 kvm, Kontor....................................S:t Lars väg 44 Peter Olsson....................................................040107756 SveaReal AB..................................Objekt nr 41767787 165 kvm, Kontor............... ...........Åldermansgatan 13 Camilla Asplund.................... .......................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766334 210 kvm, Kontor........................ ..............Fjelievägen 8 Håkan Rosell.................................. ................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751574 239 kvm, Butik..........................................Råbygatan 1 Victor Persson........................... ...................0406644726 Volito Fastigheter..................... ...Objekt nr 41769739

× Register med Lediga lokaler

530 kvm, Kontor....................................Tellusgatan 15 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41768600 560 kvm, Kontor...................................S:t Lars väg 43 Krister Lindkvist..............................................040107754 SveaReal AB..................................Objekt nr 41767786 620 kvm, Butik................... ....Gustavshemsvägen 1H Magnus Schönhult................. ......................0406074848 Dagon AB.......................................Objekt nr 41763763 644 kvm, Butik...............................Magistratvägen 10 Bernt Brantvik...............................................0406009652 Fastighets AB Balder ................ .Objekt nr 41760001 750 kvm, Kontor......................... .........Skiffervägen 26 Alf Martinsson..............................................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766403

214 kvm, Kontor.................. ..Davidshallsgatan 16-18 Håkan Rosell............................ .....................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751555

RÖRSJÖSTADEN

×

×

SLUSSEN

15 - 20 kvm, Kontor..... ÖSTRA FÖRSTADSGATAN 34 Thomas Berggren........................ .................0709843820 Fab. Malmö City..........................Objekt nr 41735063 215 kvm, Kontor....................FREDRIKSBERGGATAN 7 Thomas Berggren.........................................0709843820 Fab. Malmö City.......................... Objekt nr 41740678

×

SOFIELUND

253 kvm, Kontor.................................Amiralsgatan 20 Mariana Karlsson....................... ........................................ Fastighets AB Balder .................Objekt nr 41760008

6000 kvm, Kontor..................... .........Lunds nya infart Christel Zaar ..................................................0104707409 Midroc ...........................................Objekt nr 41765929

SEGEVÅNG ×

STAFFANSTORP

54 kvm, Butik....................... ...........Segevångsgatan 2 Niklas Andersson............................................040313318 MKB Fastighets AB......................Objekt nr 41751579

548 kvm, Kontor..................................Önsvala Allé 11 Magnus Schönhult.................. .....................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41763781

× NORRA HAMNEN

108 kvm, Övrig lokal................ .Östra Fäladsgatan 4 Niklas Andersson............................................040313318 MKB Fastighets AB............... ......Objekt nr 41738106

SYD

120 - 235 kvm, Kontor..........................Bjurögatan 42 Tina Jönsson Ylinen..................... ..............0707-855 022 Profi Förvaltning AB.................. ..Objekt nr 41745885

140 kvm, Kontor.................... ................Strömgatan 11 Camilla Asplund...................... .....................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766330

603 kvm, Kontor.................................Hanögatan 4-10 Camilla Asplund...................... .....................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768485

483 kvm, Lagerlokal..............................Strömgatan 3 Camilla Asplund........................ ...................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41769980

672 kvm, Lagerlokal........................Sturkögatan 8-10 Alf Martinsson............................ ..................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766398

500 - 2000 kvm, Butik.................. ...Lundavägen 140 Alf Martinsson..................... .........................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766424

14000 kvm, Kontor.............................Magistratvägen Freddie Bergkvist.......................... ......+46 10 448 32 21 Skanska ........................................Objekt nr 41719916

58 kvm, Lagerlokal........... Västra Kattarpsvägen 6 D Niklas Andersson............................................040313318 MKB Fastighets AB......................Objekt nr 41768116

500 kvm, Kontor..........................................Borgs Park Christel Zaar ..................................................0104707409 Midroc ...........................................Objekt nr 41771512

595 kvm, Kontor.......................... ...........Lönngatan 75 Alf Martinsson..............................................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766390

lokalbanken

172 kvm, Kontor............ ..Östra Rönneholmsvägen 7 Christian Bengtsson.......................................040313376 MKB Fastighets AB................. ....Objekt nr 41763506

2793 kvm, Kontor................. .........Åldermansgatan 2 Alf Martinsson............................ ..................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766426

430 kvm, Kontor...................... .............S:t Lars väg 42 Krister Lindkvist........................ .....................040107754 SveaReal AB..................................Objekt nr 41771624

Höjdroderg 7-9 och 22

×

RÅDMANSVÅNGEN

4356 kvm, Kontor............... ....................Strömgatan 3 Camilla Asplund.................... .......................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766431

21 kvm, Kontor.................... ...............Amiralsgatan 20 Mariana Karlsson..................... .......................................... Fastighets AB Balder .................Objekt nr 41760006

32 kvm, Lagerlokal........................Olofsborgsgatan 2 Niklas Andersson............................................040313318 MKB Fastighets AB................ .....Objekt nr 41768018

F:EF}

48 kvm, Butik...................................Persborgstorget 1 Niklas Andersson............................................040313318 MKB Fastighets AB................. .....Objekt nr 41767670

4000 kvm, Kontor................. .........Staffanstorpvägen Magnus Schönhult................ .......................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41763782

821 kvm, Kontor.....................................Tellusgatan 15 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group.............. ...Objekt nr 41752590

425 kvm, Kontor............................Skiffervägen 32-80 Alf Martinsson........................ ......................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766374

}K>LNG=

×

ROSENGÅRD

13 kvm, Kontor...................................Amiralsgatan 20 Mariana Karlsson..................... .......................................... Fastighets AB Balder ................ .Objekt nr 41760003

PERSBORG

Aspög 1

Lokalbanken I

×

769 kvm, Kontor.................. .......Hällestadsvägen 182 Niklas Kjellerup.............................................0406311306 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751575

320 kvm, Kontor................ ..........Åldermansgatan 13 Camilla Asplund.................... .......................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766363

Skeppsbron 3 Jörgen Kocksg 1B Carlsg 44 Stormg 9

×

×

632 kvm, Kontor.................. .................Strömgatan 11 Camilla Asplund...................... .....................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766393 640 kvm, Lagerlokal......................................Ågatan 8 Alf Martinsson.......................... ....................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766397

× SORGENFRI 55 kvm, Butik............................ ...........Båstadsgatan 4 Niklas Andersson............................................040313318 MKB Fastighets AB......................Objekt nr 41742321

×

×

×

Register med Lediga lokaler

×

690 kvm, Kontor....................................Östergatan 59 Magnus Schönhult................. ......................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41763772

10 kvm, Kontorshotell................. ....Skeppsgatan 19 Christel Zaar ................................. .................0104707417 Midroc ...........................................Objekt nr 41765946

117 kvm, Kontor.............................Jungmansgatan 12 Christel Zaar ..................................................0104707423 Midroc ............................. .............Objekt nr 41771451

10 kvm, Kontorshotell................. ....Skeppsgatan 19 Christel Zaar .................................... ..............0104707417 Midroc ..............................Objekt nr 41765945

122 kvm, Kontor.......................Sundspromenaden 23 Elisabeth Hugoson................... ......................040313607 MKB Fastighets AB......................Objekt nr 41761996

10 kvm, Kontorshotell............... ......Skeppsgatan 19 Christel Zaar ............................. ....................0104707417 Midroc ...........................................Objekt nr 41732524

150 - 3970 kvm, Kontor................ ..Stora Varvsgatan Christel Zaar .................................................0104707423 Midroc ...........................................Objekt nr 41771448

200 - 400 kvm, Butik............... ..Norra Neptunigatan Andreas Lundberg........................ ......+46 10 448 32 69 Skanska ........................................Objekt nr 41719915

160 kvm, Kontor................. .......Jörgen Kocksgatan 4 Camilla Asplund...................... .....................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766866

570 kvm, Kontor................. ................Skeppsgatan 19 Christel Zaar .................................................0104707423 Midroc ...........................................Objekt nr 41771515

175 - 400 kvm, Kontor................. ......Arlövsvägen 10 Tina Jönsson Ylinen...................................0707-855 022 Profi Förvaltning AB.....................Objekt nr 41735616

800 kvm, Kontor.................. ..........Neptuniagatan 1-3 Catia Johansen Sangberg..............................020223223 Jernhusen AB................................Objekt nr 41769988

185 kvm, Kontor.............................Jungmansgatan 12 Christel Zaar ..................................................0104707423 Midroc ...........................................Objekt nr 41771514

15000 kvm, Kontor................ .....Norra Neptunigatan Andreas Lundberg...............................+46 10 448 32 69 Skanska ........................................Objekt nr 41719914

186 kvm, Kontor..............................Skeppsgatan 9-13 Håkan Rosell..................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751558

×

200 - 7000 kvm, Kontor.............. Stora Varvsgatan 4 Alf Martinsson........................ ......................0406905772 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41766432

VÄSTRA HAMNEN

10 kvm, Kontorshotell.............. ..Jungmansgatan 12 Christel Zaar ............................ .....................0104707417 Midroc ...........................................Objekt nr 41763585

SÖDRA INNERSTADEN ×

30 kvm, Kontor...............................Jungmansgatan 12 Christel Zaar ....................................................040351536 Midroc ...........................................Objekt nr 41765934

179 kvm, Övrig lokal..........................Ystadsvägen 22 Lars Jeppsson............................. .....................041856137 Svenska Hus ............................ ....Objekt nr 41768783

TOMELILLA

×

247 kvm, Kontor........................... .......Pilevallsgatan 2 Niklas Kjellerup.............................................0406311306 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751576

TRELLEBORG

850 kvm, Kontor.............................Rosendalsvägen 9 Alf Martinsson........................ ......................0406905772 Wihlborgs ..................... ................Objekt nr 41766410

238 kvm, Lagerlokal................Vannhögsgatan 7,9,11 Magnus Schönhult.................. .....................0406074848 Dagon AB.......................................Objekt nr 41763790

×

68 kvm, Kontor.........................Sundspromenaden 27 Elisabeth Hugoson................... ......................040313607 MKB Fastighets AB................ .....Objekt nr 41768427 110 - 235 kvm, Kontor................... ....Arlövsvägen 10 Tina Jönsson Ylinen...................................0707-855 022 Profi Förvaltning AB.....................Objekt nr 41751196

29 kvm, Kontor................. ..............Jungmansgatan 12 Christel Zaar ...................................................040351536 Midroc ...........................................Objekt nr 41765936

82 kvm, Kontor..........................Västmanlandsgatan 3 Lars Jeppsson......................... .........................041856137 Svenska Hus .................................Objekt nr 41768784

l-v

× UNIVERSITETSHOLMEN

8823 - 13009 kvm, Mark / tomt............ .Starrvägen Freddie Bergkvist.................................+46 10 448 32 21 Skanska ........................................Objekt nr 41719921

705 kvm, Kontor.................... ..................Strömgatan 3 Alf Martinsson........................... ...................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766401

Snacka om läge!

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

270 kvm, Kontor................. ......................Bokgatan 16 Krister Lindkvist..............................................040107754 SveaReal AB...................... ............Objekt nr 41768119

×

31 kvm, Kontorshotell............. ...Jungmansgatan 12 Christel Zaar ........................... ......................0104707417 Midroc ...........................................Objekt nr 41737523 38 kvm, Kontor...............................Jungmansgatan 12 Christel Zaar ....................................................040351536 Midroc ...........................................Objekt nr 41765935 55 kvm, Kontor........................ ........Skeppsgatan 9-13 Håkan Rosell................................ .................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41764389 62 kvm, Kontor................................Västra Varvsgatan Christel Zaar ...................................................040351536 Midroc ......................... .................Objekt nr 41765937 64 kvm, Butik.......................... .......Östra Varvsgatan 4 Håkan Rosell...................................... ............0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41753349

200 - 20000 kvm, Kontor...Västra Varvsg. 10, 11-19 Tim Prevolnik....................... ...........................040206345 Diligentia .......................................Objekt nr 41766476 205 kvm, Kontor..................................Skeppsgatan 11 Christel Zaar .................................................0104707409 Midroc ..........................................Objekt nr 41728909 250 kvm, Butik..................... ............Stora Varvsgatan Freddie Bergkvist.................................+46 10 448 32 21 Skanska .........................................Objekt nr 41719920 300 - 1370 kvm, Kontor......Hans Michelsensg. 8-10 Alf Martinsson.......................... ....................0406905772 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766417 329 kvm, Kontor..............................Skeppsgatan 9-13 Håkan Rosell..................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41764390 343 kvm, Kontor...............................Stora varvsgatan Camilla Asplund.................... .......................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766369 355 kvm, Kontor..................... ...............Dockplatsen 1 Camilla Asplund.................................... .......0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41767907 390 kvm, Kontor...................... ............Arlövsvägen 10 Tina Jönsson Ylinen................... ................0707-855 022 Profi Förvaltning AB.....................Objekt nr 41735617

mfc`kf]Xjk`^_\k\i%j\ lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

lokalbanken

57


Lokalbanken I

× Register med Lediga lokaler

×

v-ö 650 kvm, Övrig lokal.................Östra Varvsgatan 11 Camilla Asplund.................... .......................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768239 800 kvm, Kontor............ Västra Varvsgatan 10, 11-19 Tim Prevolnik.......................... ........................040206345 Diligentia ......................................Objekt nr 41771251 961 kvm, Kontor....................................Isbergsgatan 3 Camilla Asplund........................ ...................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41768418 1300 kvm, Lagerlokal..........................Brännögatan 2 Håkan Rosell.................................... ..............0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751561 1400 - 2800 kvm, Kontor..... Skeppsbyggaregatan 9 Christel Zaar .......................... .......................0104707423 Midroc .............................. ............Objekt nr 41771516 9000 kvm, Kontor................. ...........Stora Varvsgatan Andreas Lundberg...............................+46 10 448 32 69 Skanska ........................................Objekt nr 41719919 9300 kvm, Kontor..............................Hallenborgsgata Camilla Asplund..................... ......................0406905737 Wihlborgs ............................. .......Objekt nr 41770425

× VÄSTRA INNERSTADEN 152 kvm, Butik..................... .........Mariedalsvägen 31 Daniel Fredlund......................... ....................0752415142 Stena Fastigheter.................... ....Objekt nr 41769848

58

ÅSTORP

×

6 kvm, Produktionslokal............... ...Postgatan 12 A Mariana Karlsson......................... ...................................... Fastighets AB Balder ................ .Objekt nr 41760035 14 kvm, Produktionslokal........Norra Storgatan 10 Mariana Karlsson....................... ........................................ Fastighets AB Balder ............... ..Objekt nr 41760020 18 kvm, Produktionslokal.............. ..Postgatan 12 A Mariana Karlsson............................................................... Fastighets AB Balder ................ .Objekt nr 41760026 25 kvm, Produktionslokal.............. ..Postgatan 12 A Mariana Karlsson........................ ....................................... Fastighets AB Balder ................ .Objekt nr 41760029 30 kvm, Produktionslokal.............. .Postgatan 12 A Mariana Karlsson........................ ....................................... Fastighets AB Balder ................ .Objekt nr 41760030 81 kvm, Produktionslokal............... .Postgatan 12 A Mariana Karlsson........................ ....................................... Fastighets AB Balder ................ .Objekt nr 41760038 120 kvm, Butik.....................................Postgatan 12 A Mariana Karlsson....................... ........................................ Fastighets AB Balder ................ .Objekt nr 41760016 134 kvm, Övrig lokal...................... ....Postgatan 12 A Mariana Karlsson............................................................... Fastighets AB Balder ................. Objekt nr 41760019 520 kvm, Kontor.............................Gjestvangsgatan 1 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41765387

341 - 748 kvm, Lagerlokal................ .Stillmansgatan Tina Jönsson Ylinen...................................0707-855 022 Profi Förvaltning AB.................. ..Objekt nr 41735623

× ÖRTAGÅRDEN 55 kvm, Butik....................................Bennets väg 36 C Elisabeth Hugoson................... ......................040313607 MKB Fastighets AB......................Objekt nr 41769548

ÖST

×

120 kvm, Kontor...................................Kosterögatan 5 Peter Olsson....................................................040107756 SveaReal AB..................................Objekt nr 41769851 150 kvm, Lagerlokal...........................Kosterögatan 5 Peter Olsson................................. ...................040107756 SveaReal AB..................................Objekt nr 41767755 349 kvm, Kontor................. .................Kosterögatan 5 Peter Olsson....................................................040107756 SveaReal AB..................................Objekt nr 41761070 1500 kvm, Kontor........................ ..............Centralplan Catia Johansen Sangberg..............................020223223 Jernhusen AB................................Objekt nr 41771477

ÖSTRA HAMNEN

×

10 kvm, Kontor.......................................Bjurögatan 43 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41752571 16 kvm, Kontorshotell.........................Bjurögatan 43 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group..................Objekt nr 41752574 20 kvm, Kontor....................... ................Bjurögatan 43 Ann-Sofie Lindström....................................0406300959 Valad Property Group............... ..Objekt nr 41752575 125 kvm, Kontor...................................Lodgatan 19-23 Peter Olsson....................................................040107756 SveaReal AB.......................... ........Objekt nr 41761073 150 kvm, Kontor.................. ................Hemsögatan 10 Peter Olsson....................................................040107756 SveaReal AB........................ ..........Objekt nr 41761063

380 kvm, Kontor...................................Stillmansgatan Tina Jönsson Ylinen...................................0707-855 022 Profi Förvaltning AB.................. ..Objekt nr 41735619 480 kvm, Kontor.......................... ...........Blidögatan 24 Camilla Asplund........................ ...................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766378 650 kvm, Lagerlokal................. ..............Aspögatan 1 Victor Persson......................... .....................0406644726 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769746 700 - 1700 kvm, Lagerlokal.............. Stillmansgatan Tina Jönsson Ylinen...................................0707-855 022 Profi Förvaltning AB.................. ..Objekt nr 41735622 868 kvm, Kontor......................................Blidögatan 24 Camilla Asplund..................... ......................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766412 1000 kvm, Produktionslokal..............Spadegatan 1 Niklas Kjellerup................................. ............0406311306 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41751562 1100 kvm, Lagerlokal.........Hanög. 9-11, Kosterög. 1 Magnus Schönhult................. ......................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41763786 2500 kvm, Lagerlokal.................. ....Kosterögatan 15 Magnus Schönhult..................... ..................0406074848 Dagon AB.......................................Objekt nr 41763795 3500 kvm, Lagerlokal................. ..........Hanögatan 11 Magnus Schönhult................... ....................0406074848 Dagon AB......................................Objekt nr 41763791

Nu bygger vi etapp 2. Vill du vara med? Kolla pointhyllie.se eller ring oss på 040-16 77 70.

4791 kvm, Lagerlokal.......................Kosterögatan 15 Magnus Schönhult...................... .................0406074848 Dagon AB................................. .....Objekt nr 41763793 8000 kvm, Lagerlokal. Brännög. /Öckerög. /Hanög. Håkan Rosell...................................... ............0406311309 Newsec Asset Management AB.Objekt nr 41761604

170 kvm, Kontor........................................Aspögatan 1 Victor Persson........................ ......................0406644726 Volito Fastigheter.........................Objekt nr 41769735 186 kvm, Kontor..................................Hemsögatan 22 Peter Olsson....................................................040107756 SveaReal AB....................... ...........Objekt nr 41761066 200 - 516 kvm, Kontor.......................Hemsögatan 10 Peter Olsson....................................................040107756 SveaReal AB..................................Objekt nr 41761062 330 kvm, Lagerlokal.................. .........Stillmansgatan Tina Jönsson Ylinen..................... ..............0707-855 022 Profi Förvaltning AB.................. ..Objekt nr 41735618 333 kvm, Kontor.................. ....................Hanögatan 2 Camilla Asplund..................... ......................0406905737 Wihlborgs ............................ ........Objekt nr 41766366 335 kvm, Kontor..................... ..................Hanögatan 2 Camilla Asplund.......................... .................0406905737 Wihlborgs .....................................Objekt nr 41766367

Surfa in i din nya lokal! lokalbanken

×

lokalGUiden nr 3 2011 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Tänk om


Posttidning B P orto B etalt Avs: Lokalguiden Torsgatan 5 411 04 Göteborg

=L[K\]HYK\ZRH Z[pSSHHSSHWpYTHY& 6H]ZL[[]PSRHILOV]K\OHY]PSS]POQpWHKPNH[[OP[[HKLU WLYMLR[HSVRHSLUQ\Z[MÂ&#x20AC;YKPNVJOKPU]LYRZHTOL[6T PU[LKPUKYÂ&#x20AC;TSVRHSYLKHUÃ&#x201E;UUZ]PSS]PNpYUHZRHWHKLU [PSSZHTTHUZTLKKPN =rYTrSZp[[UPUNpYH[[HUWHZZHLUSVRHSZrH[[KLUISPY VW[PTHSQ\Z[MÂ&#x20AC;YKPNVJOKPU]LYRZHTOL[.VKWLYZVUSPN ZLY]PJLVJOÃ&#x2026;L_PIPSP[L[pY]rYHSLKVYKLSSLYZVT]PIY\RHY ZpNH!1VIIL[pYLUZ[VYKLSH]SP]L[5Q\[H]KL[

+L[OpYpYLUH]HSSH]rYHH[[YHR[P]HSVRHSLYP4HSTÂ&#x20AC;!

/RNDOW\S2VU[VY .RPPXQ4HSTÂ&#x20AC; 2PUnGH+HSHWSHU $GUHVV-VZPL]pNLU /RNDODUHD¶Tõ

/lVPHURPYnUDORNDOHUSn ZZZGDJRQVH

2VU[HR[WLYZVU!4HNU\Z:JOÂ&#x20AC;UO\S[;LS! ,WVZ[!THNU\ZZJOVUO\S['KHNVUZL

2011-nr3  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you