Page 1

tidningen lokalguiden | pris 62 kr

lokalguiden sveriges största fastighetstidning

skånes största

lokalbank

för lokalsökande och flyttande företag

100-tals lediga lokaler

Rätt ljus på kontoret landskrona

skåne | nr 10 november 2010 | Årgång 3

fokuserar framåt

Vad kostar en flytt? möten med mervärde

i varje nummer av lokalguiden.

el, tele, data, form & inredning, larm & säkerhet, miljö.

månadens profil gunilla högbom.

årets kvinnliga förebild i fastighetsbranschen.

fråga inredaren om möbler.

anna wennberg på senab väljer original.


Vem du än är har vi rätt lokal för dig! Lokalguiden är inte bara en mötesplats för dig som söker ny lokal, bestämt dig för att flytta eller vill hyra ut. Från och med 2010 kan vi även hjälpa dig att hitta rätt konferenslokal med vår nya konferensbank. Vem du än är kan vi hitta en lokal som passar just det du söker oavsett om du planerar en kick off eller en flytt. Besök vår webbsida, där finns alla våra tjänster på ett och samma ställe.

www.lokalguiden.se

Sveriges största fastighetstidning för lokalsökande och flyttande företag


alla behöver vi förebilder

4

Nu kanske du tror att det är årets sista nummer av Lokalguiden du håller i din hand. Men det är det faktiskt inte. För tre år sen började vi ge ut ett sommarspecialnummer. En extra tjock tidning som innehåller lediga lokaler och intressanta reportage från alla tre regionerna, Stockholm, Västra Götaland och Skåne och som har varit väldigt uppskattad. Därför har vi nu, med den som förebild, beslutat att även satsa på ett vinterspecialnummer. Om en månad dimper den ner hos dig och ditt företag. Vinterspecialen innebär en fantastisk möjlighet för alla lokalsökande företag att under lite lugnare tider kring jul och nyår få chans att sondera lokalterrängen ordentligt. Förebilder behöver vi ju alla. I en bransch som fortfarande till största del domineras av män kan det vara extra vik-

TH O R N R E K L AM BYRÅ

Erica Suraiya Redaktör Tack och lov för bra regnkläder i höstrusktider! Visst, man kanske inte är så snygg i dem, men promenaderna till och från jobbet blir ack så mycket trevligare när man håller sig varm och framförallt torr.

Pernilla Krantz Redaktör Spindlar i godisskålen, avhuggna låtsashänder i affären och en häxa som spelar fiol i det rosa flickrummet hemma. Jodå, Halloween trängde sig på i år igen! Och snart är det dags för grisfötter och änglaspel i stället... Också läskigt!

Ledare

tigt med bra kvinnliga förebilder. I det här numret av Lokalguiden möter du just en sådan. Nämligen ingen mindre än ”Årets kvinnliga förebild i fastighetsbranschen 2010” - Gunilla Högbom i egen hög person. En och annan förebild har förstås också genom tiderna verkat i den kontinuerligt växande staden Landskrona. Dit styr vi kosan för att undersöka hur företagslivet ser ut och för att kartlägga vad som är på gång. I samband med vår checklista inför företagsflytten kan man nog inte använda uttrycket förebild, men som vägledning fungerar den suveränt. Och som vanligt hittar du förstås Skånes lediga lokaler längst bak i tidningen, i Lokalbanken. Trevlig läsning!

Erica Suraiya

Pernilla Krantz

Framsidan Bild: Flux, www.flux.nu

Tryck V-TAB Vimmerby Tidningen Lokalguiden trycks på ett Svanengodkänt tryckeri

Lägligt. Lägligare. Lägligast. Logistikposition.com är ett nätverk av logistikanlägg-

Just nu utvecklar vi anläggningar bland annat i Stock-

ningar på strategiskt utvalda lägen vid de viktigaste

holm, Katrineholm, Jönköping, Karlshamn och Helsing-

vägarna, järnvägarna och hamnarna. Det är helt enkelt

borg. Så om ni söker lokaler för logistik kan det vara

det bästa sättet att att minska miljöpåverkan och mini-

lägligt att kontakta oss.

mera tiden från leverantör till slutkund. Utges av Lokalguiden Sverige AB Besöksadress Torsgatan 5 Ansvarig utgivare Tom Vikström Redaktion Håkan Landmér, Daniel Åberg, Niclas Åberg, Martin Forslind, Jonas Svanström, Linus Björland, Fredrik Mellquist, Tommy Derngren, Sandra Persson, Therése Nyquist. Redaktörer Erica Suraiya och Pernilla Krantz

LOKALGUIDEN Annonsbokning Jonas Svanström www.lokalguiden.se tel 031 788 71 00 fax 031 23 71 15 info@lokalguiden.se, annons@lokalguiden.se Lokalguiden får citeras med angivande av källa, tillstånd av ansvarig utgivare erfordras för återgivande av artiklar och illustrationer. Tidningen ansvarar ej för insänt, ej beställt material.

Prenumeration Pernilla Krantz Formgivning Lokalguiden ledare

Upplaga Skåne: 8 500 ex För mer info: www.ts.se

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Logistik, bostad, projekt och kommersiella fastigheter www.brinova.se

Följ utvecklingen på brinova.se


innehåll nummer 10 2010 8

6

30 10

14 innehåll

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Notiser Branschnyheter

10

månadens profil, gunilla högbom Årets kvinnliga förebild i fastighetsbranschen

12

expertpanelen Lokalguidens Expertpanel svarar på aktuella frågor

14

område landskrona Landskrona fokuserar framåt

20

områdeskollen Ett axplock av vad som händer i Skåne

22

checklistan Med Lokalguidens samarbetspartners

24

månadens populäraste lokaler Baserat på antal klick på lokalguiden.se

26

vad kostar en flytt? Nyckeltal och råd

28

miljö Tips på hur du använder vitvarorna rätt

30

form & inredning Vikten av rätt ljus på kontoret

33

fråga inredaren Om fördelen med att välja originalprodukter

34

el, tele, data Mot grön och hållbar kommunikation

36

larm & säkerhet Är hissen säker?

39

att skriva kontrakt Tips på vägen

42

månadens företag JRM Städ & Fastighet

44 46

månadens konferensanläggning Möten med mervärde - konferera på annan ort

49

våra partners Vi presenterar våra annonsörer i detta nummer

50

lokalbanken Hitta rätt lokal för dig

konferensbanken Hitta en konferensanläggning i din smak


Visste du att... NKI-undersökningar genomförs i dag i de flesta branscher. Begreppet introducerades i Sverige av Professor Claes Fornell verksam vid University of Michigan i USA. Han är också grundare av konsultföretaget CFI Group.

notiser

sveriges nöjdaste shoppingkunder

8

För tredje året i rad visar Centrumbarometern, som mäter kundnöjdheten i köpcentrum, att Väla Centrum utanför Helsingborg har Sveriges nöjdaste kunder. Undersökningen genomfördes av CFI Group under augusti och september 2010 och baseras på intervjuer med cirka 650 butikshyresgäster i 25 köpcentrum runt om i Sverige. Med ett index på 82 toppar Väla Centrum barometerns resultatlista för tredje året i rad. Undersökningens totala snittindex är 66. Diligentias köpcentrum sammanlagt överträffade branschsnittet med fem enheter och fick 71. - Väla är ett exempel på att när man arbetar med sina resultat och omsätter dem i praktiken så ger det resultat. Att Väla återigen bevisat att de är i en klass för sig har dessutom skett samtidigt som en större om- och tillbyggnad av centrumet pågår, säger Sofie Sagfossen, ansvarig för Centrumbarometern på CFI Group. Flera av marknadens större köpcentrumägare deltar i Centrumbarometern, förutom Diligentia bland annat även Citycon, Alecta och NIAM. Lokalguiden har tidigare berättat om den tillbyggnad som Diligentia ska satsa på när det gäller Väla. 150 intresserade hyresgäster står i kö och i två etapper ska köpcentrumet utökas med dryga 20 000 kvm och samtidigt ska kvaliteten vässas ytterligare. Den första etappen innebär en investering på 600 miljoner kronor och de 112 butikerna ska bli 180 stycken.

världens minsta lägenhet till salu Intresserad av en lägenhet på fem kvm? Lägenheten, som torde vara världens minsta, är till salu i Rom. Säljaren begär motsvarande drygt en halv miljon för "lägenheten" som inte inte kan hysa några stora middagar. De fem kvm består av ett badrum med dusch, handfat och toalett och en stege som leder upp till en loftsäng. Via ett litet fönster, som man når om man klättrar över sängen, kan man titta ut på Palazzo Grazioli där självaste Silvio Berlusconi bor. Notiser

ett NKI på 74. - De områden som har störst påverkan på hyresgästernas nöjdhet är fastighetsägarnas image, service, förmåga att anpassa lokalerna efter hyresgästens önskemål samt hur man hanterar felanmälningar, säger Johan Welén, projektledare för Fastighetsbarometern på CFI Group, som står bakom undersökningen tillsammans med fastighetsägarna Sverige.

Fortsatt förbättrad fastighetsmarknad

väla ska få nya gångstråk och attrahera ännu fler kunder. Bild: ågrenkonsult ab

skanska tio-i-topp på att rapportera utsläpp Skanska har utsetts till ett av de tio bästa företagen i Norden på att rapportera sina direkta och indirekta koldioxidutsläpp. I årets upplaga av den årliga rankingen från Carbon Disclosure Project, CDP, kommer Skanska på nionde plats och är enda byggföretag bland de 20 bäst placerade företagen. - Jag är mycket nöjd. Det här är den viktigaste rapporten i världen på området och vi har lagt ned otroligt mycket jobb på det här eftersom vi ser att det här är en viktig del i företagets framtid. För Skanska är att mäta och minska utsläppen ett sätt att bli mer effektiva eftersom utsläpp är kopplat till energianvändning, säger Noel Morrin, direktör för Hållbarhet och Grönt byggande i Skanska-koncernen. CDP är världens största register över företagens utsläpp av växthusgaser. Bakom registret står 534 institutionella investerare i världen som tillsammans har ett förvaltat kapital på över 430 000 miljarder kronor. Undersökningen som genomförs varje år omfattar drygt 3 000 företag som svarar på

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

frågor om hur de hanterar sina utsläpp. CDPrapporten har genomförts globalt sedan 2000 och i Norden sedan 2007. Det nordiska indexet baseras på frågor till 200 av de största börsnoterade nordiska företagen. Koldioxidutsläppen delas i rapporten in i direkta utsläpp som ägs och kontrolleras av företaget, indirekta utsläpp som t ex inköpt el samt andra indirekta utsläpp som kommer från källor som företaget inte kan kontrollera.

de har nöjdast hyresgäster Fastighetsbarometern har återigen undersökt vilka bolag som har de nöjdaste kontorshyresgästerna. Deltagarna i undersökningen tillhör landets största ägare av kontorsfastigheter och intervjuades under augusti och september. Återigen hittar vi Hufvudstaden i topp som alltså upprepar sina segrar från 2008 och 2009. Bolaget fick ett Nöjd-Kund-Index (NKI) på 81 av 100. På andra plats hittar vi det Kalmarbaserade bolaget Kifab med ett NKI på 75 och tätt därefter Vasakronan och Diligentia, båda med

Den svenska fastighetsmarknaden har fortsatt att förbättras under hösten, något som DTZ nyligen kunde konstatera. I Stockholm har marknadshyrorna för moderna kontor i CBD stigit från 3 800 kr/kvm i början av året till 4 200 kr/kvm i dag. Göteborgsmarknaden har klarat sig oväntat bra med tanke på att staden drabbades hårt av nedgången inom tillverkningsindustrin under 2008 och 2009. Hyrorna har sjunkit marginellt och DTZs bedömning är att hyresnivåerna kommer att fortsätta vara stabila under de kommande åren. På Malmömarknaden tillkommer en relativt stor nyproduktion av kontorslokaler de närmaste åren, något som kan hålla tillbaka hyresuppgången trots att man förväntar sig att kontorsefterfrågan fortsätter att vara god.

hållbara allarp för ihop båstad och laholm Båstad och Laholm ska växa ihop. I alla fall när projektet med den hållbara staden Allarp förverkligats. På gränsen mellan de båda kommunerna pågår arbetet med Allarp som enligt planerna ska omfatta invånare med villor,

flerbostadshus, butiker, hotell och skola. Allarp planeras för att bli hållbart på många olika sätt. Både de ekologiska aspekterna och den sociala hållbarheten är viktig. Arbetet med den nya småstaden har pågått sedan 2007 i dialog med Laholms och Båstads kommun tillsammans med olika intresseorganisationer. Detaljplanearbetet är nu inne i sin slutfas och förväntas vara klart i januari. Total byggvolym är 80 000 kvm och planen omfattar cirka 30 hektar. Allarp beräknas vara fullt utbyggt 2018.

stadsbyggnadspris till planerare i malmö Christer Larsson och Mats Olsson, nuvarande och före detta stadsbyggnadsdirektör i Malmö, har fått motta en utmärkelse ur Jan Inghe-Högströms minnesfond under kongressen Building Sustainability Stockholm. - De har visat hur arkitektur och stadsbyggnadskonst kan bidra till en positiv utveckling, säger Sten Nordin. Fonden förvaltas av Kungliga Akademien för de Fria Konsterna. Beslut ska fattas av en prisnämnd med representanter för Akademien, Stockholms Stad, Sveriges Arkitekter, KTH och BTH.

gratis rådgivning för lokalsökande Lokalguiden har inlett ett samarbete med Advokatfirman NOVA. Advokatfirman är en etablerad byrå som i dag finns representerad med drygt 20-talet jurister i Malmö och Stockholm. Med en lång och gedigen erfarenhet av fastighetsrelaterade frågor ger byrån löpande biträde till ett stort antal fastighetsägare, fastighetsförvaltare och hyresgäster. Som medlemmar i det internationella samarbetet Grouping of Accountants & Lawyers (IGAL) ingår byrån i ett världsomspännande nätverk av affärsjuri-

diska advokatbyråer. Samarbetet mellan NOVA och Lokalguiden innebär att Lokalguidens lokalsökande företag kan erhålla gratis juridisk rådgivning i samband med en kontraktskrivning. 15 minuters gratis rådgivning per telefon innebär att man som lokalsökande kan få en första genomgång av de frågeställningar och eventuella problem som man kan komma i kontakt med i sin verksamhet. Per telefon kan man även få råd, tips och lösningar på eventuella problem och hur man går vidare. Är du lokalsökande företag på www.lokalguiden.se får du all information om det här erbjudandet av våra kundkontaktare.

lund har passerat 110 000-strecket

9

Invånarantalet i Lunds kommun fortsätter att öka. Tisdagen den 28 september 2010 passerade Lunds kommun 110 000 invånare. Sedan 1960-talet har befolkningen i Lunds kommuns fördubblats. År 2002 hade Lunds kommun 100 000 invånare och nu, åtta år senare, passerar kommunens befolkning 110 000. De senaste årens befolkningsökning har varit kraftig även ur ett historiskt perspektiv. Lunds kommuns, universitetets och de stora företagens dragningskraft är starkt bidragande till detta. Sedan 2002 har, förutom 10 000 nya invånare, också drygt 9 000 arbetstillfällen och cirka 4 500 bostäder tillkommit. De är i samtliga fall ökningar som är stora i jämförelse med hur det ser ut i andra större kommuner i Sverige. Och allt tyder på att Lunds tillväxt förväntas fortsätta. bild: johan folin

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

notiser


m

Gunilla Högboms tips till företag som ska flytta Glöm inte att tänka igenom hur era värderingar och er företagskultur ska påverka kontorets eller lokalens utformning. Bild: Bättre Kontor

ens d a ån l

profi

gunilla högbom VD Locum

gunilla högbom årets kvinnliga förebild

10

Gunilla Högbom, vd på fastighetsbolaget Locum, fick i höstas utmärkelsen ”Årets kvinnliga förebild i fastighetsbranschen” av tidningen Fastighetsnytt och intresse- och branschorganisationen Fastighetsägarna.

Ålder: 52 år Bor: Bromma Familj: Man och två tonårsbarn Vad gör du på fritiden?

– På fritiden motionerar jag genom att springa, annars försöker jag att inte göra så mycket, ler Gunilla. Vad är roligast med ditt jobb?

– Alla kunniga och engagerade människor som jag får träffa hela dagarna, både inom Locum och runt omkring. Vilket annat yrke skulle du kunna ha haft?

Då skulle jag ha jobbat inom hotellbranschen med service på något sätt.

11

Dold talang?

Juryns motivering till utmärkelsen löd: ”Gunilla Högbom är mitt uppe i en lång och framgångsrik karriär i fastighetsbranschen. Hon har varit verksam i olika delar av branschen och har därigenom skaffat sig en gedigen erfarenhet. Hennes integritet, analytiska kapacitet och profes-

Foto: olof holdar

månadens profil

Fler kvinnor i branschen sionella framtoning har gjort henne till en Gunilla Högbom konstaterar att det är oändmycket uppskattad chef av såväl uppdragsligt många fler kvinnor i fastighetsbranschen givare som medarbetare. i dag än tidigare. På många ställen och på Gunillas engagemang utanför sin promånga poster. Vid sidan av hennes egna pofessionella roll bidrar dels till att synliggöra sitiva egenskaper och erfarenheter, som jufastighetsbranschen som en attraktiv del av ryn belyst i sin motivering, tror Gunilla att arbetsmarknaden, dels till en utveckling av hennes befattning kan ha spelat in i urvalet. branschen”. – Som vd för en av Sveriges största När Gunilla Högbom fick befastighetsaktörer blir jag ju väldigt skedet om utnämningen blev tydlig och synlig. hon väldigt överrumplad, Det enda tillfälle Gunilla och förstås stolt och glad. kan komma på då hon tidigare – Det var jättekul Man kan inte sett sig själv som förebild var med alla glada tillrop ändra på sig när hon som nyutnämnd vd på och att få den här uppsjälv, man måste Locum fick flera mail, både från märksamheten var inspivara sig själv. personer hon kände och inte rerande. Det är ju en sorts kände, som uttryckte glädje över bekräftelse och det tror jag att det blivit en kvinna på vd-posatt vi alla triggas av. ten. Då fick hon sig en tankeställare. Samtidigt tycker Gu– Ja, då slog det mig att jag blev en nilla att det var positivt att synlig kvinna i branschen. Det var första utnämningen även gav Locum uppmärkgången som jag upplevde att jag sågs som samhet. en typ av förebild. – Det kändes extra roligt i det här För egen del har Gunilla Högbom aldsammanhanget att kunna peka på hela min rig delat in sina förebilder i facken ”kvinorganisation. Mina framsynta företrädare nor” och ”inte kvinnor”. i Locum har jobbat aktivt med mångfald – Men det är klart att vi ytterligare en mellan könen och har varit väldigt framtid måste peka på kvinnor i branschen eftergångsrika i det, vilket gör att vi i dag är en som det fortfarande finns ett behov av föreväldigt mixad organisation. Så det har visat bilder och att visa ”kan hon så kan du”. sig vara lyckosamt.

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Jag tycker faktiskt att jag är himla duktig på att laga middag trots ett till synes tomt kylskåp. Det går att göra middag av nästan ingenting, skrattar Gunilla.

Gunillas förebilder

När det kommer till Gunillas egna förebilder kan hon inte riktigt nämna några vid namn, utan det handlar mer om olika kombinationer av egenskaper som hon beundrar. Hon ger ett exempel på en kvinnlig kollega som hon mött under årens lopp som lyckas kombinera en professionalism och pondus med en väldigt flickig framtoning och fått det att fungera jättebra i ett framgångsrikt yrkesliv. – Personligen tänker jag att det alltid är viktigt att ha personer runt omkring sig som man ser upp till och som man tycker gör ett utomordentligt jobb. Det är inspirerande. Alla kolleger är förebilder i olika delar för en och man plockar lite russin här och där. Men det jag också har lärt mig är att vi i grunden är olika och måste vara oss själva. Man kan inte ändra på sig själv, man måste vara sig själv. Bred karriär

Vd för Locum har Gunilla Högbom varit sedan januari 2008. Innan dess har hon bland annat arbetat som fastighetsdirektör på Sys-

bild: Södersjukhuset, en av fastigheterna locum förvaltar. Foto: Locums bildarkiv

tembolaget, affärsområdeschef på fastighetsägaren Förvaltaren i Sundbyberg och konsult på Newsec. I juryns motivering beskrivs Gunillas karriär som lång och framgångsrik. – Jag har haft förmånen att få vara på väldigt varierade arbetsplatser. På små företag med en handfull anställda till väldigt stora koncerner med flera tusen anställda, både privat, statligt och kommunalt. Så under de snart 30 åren inom branschen har jag samlat på mig en bredd av erfarenheter. Spännande utmaningar

Locum förvaltar ett fastighetsbestånd omfat-

tande 2,1 miljoner kvm lokaler spridda över Stockholms län. Locum ägs av Stockholms läns landsting och några av Locums största hyresgäster är Karolinska Universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. – Vi är specialister på attraktiva vårdmiljöer, men arbetar hela tiden med att bli ännu bättre. Det är en otroligt spännande utmaning i en bransch som vårdsektorn som är under stor omvälvning med tanke på vårdval med mera. Sjukhusen börjar mer och mer likna gallerior, utifrån att det inte bara är en stor vårdaktör utan flera under samma tak, avslutar Gunilla Högbom.

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

månadens profil


Jessica Thornander Förvaltningschef Sverige Aberdeen Property Investors AB

Christel Armstrong Darvik VD Stena Fastigheter AB

Lotta Strömgren Jönsson Regionchef Syd NCC Property Development AB

LOKALGUIDENS EXPERTPANEL

SVARAR

je var d! na må

12

Det har varit en stor exploatering av köpcentrum. Tror ni att det är en trend som kommer att hålla i sig?

Christel Armstrong Darvik Stena Fastigheter AB - Ja, jag tror att trenden kommer att hålla i sig. För att ett köpcentrum ska behålla sin attraktionskraft behövs en rejäl förändring minst vart tionde år. Detta innebär att många befintliga köpcentrum kommer att byggas om och dessutom kommer nya koncept att prövas. Jessica Thornander Aberdeen Property Investors AB - Den snabba exploateringstakt som vi hittills kunnat se bedömer vi kommer mattas av. Vi tror dock att trenden med exploatering av köpcentrum kommer att fortsätta. Lotta Strömgren Jönsson NCC Property Development AB - Personligen tror jag att etableringen av nya "externa" köpcentrum kommer att klinga av. Externa köpcentrum och handelsområden var en ny företeelse när det kom till Sverige under företrädelsevis 90-talet och nu är marknaden relativt mättad, i alla fall utanför Stockholmsexpertpanelen

regionen. Däremot kommer vi sannolikt att se en ökad polarisering mellan olika områden. Områden som fungerar bra kommer att växa ytterligare, men andra kommer att slås ut.

Hur påverkar den här exploateringen handeln i stadskärnan samt företagens val av butiks- och kontorsläge?

Christel Armstrong Darvik Stena Fastigheter AB - Varje kommun har att ta ställning till hur och var man skall tillåta externa etableringar av handel. Detta är väl reglerat i planarbetet för visst kan dessa externa etableringar påverka handeln i citykärnan och företags val av var man vill etablera sig. Jessica Thornander Aberdeen Property Investors AB - Vi har hittills kunnat se att exploateringen av större köpcentrum utanför våra städer påverkat handeln i citykärnan negativt, framförallt i mindre städer. När det gäller våra större städer Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping där Aberdeen framförallt arbetar med dessa frågor, kan vi nu märka en tydlig trend att na-

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

tionella och internationella företag åter vill in i cityläge. Aberdeen arbetar för närvarande med flera projekt i Stockholms innerstad, bland annat i Bibliotekstan. Lotta Strömgren Jönsson NCC Property Development AB - Parallellt med utvecklingen ovan tror jag på ett ökat fokus på just centrumhandeln, vilken varit åsidosatt under några år nu. Konsumenterna upptäcker att det är svårt att ersätta upplevelsen av stadslivet med handel i externa områden. Det stadskärnan erbjuder är så mycket mer än att tillfredsställa just ett "köpbehov". Därför tror jag att man kommer se större satsningar på utvecklingen av gallerior och handelsstråk i centrala lägen och att handelsströmmarna återvänder till våra stadskärnor och kommunikationsnära citylägen. På NCC utvecklar vi just nu Projekt Triangeln, invid station Triangeln i centrala Malmö. Där upplever vi ett mycket stort intresse för etableringar, både för handel och kontor.


Visste du att... Selma Lagerlöf bodde i Landskrona mellan åren 1885 och 1897, då hon arbetade på stadens flickskola. Det var i Landskrona Selma Lagerlöf inledde sin författarbana.

rona k s d Lan

landskrona fokuserar framåt

14

15

Landskrona satsar på nya bostäder och nya företag. Staden växer kontinuerligt och en hel del projekt är på gång för att skapa både attraktiva boendemiljöer, fler arbetstillfällen och tillväxt.

Landskrona ligger mitt i attraktiva Öresundsregionen. På en timme når du Kastrup och alla dess flyg ut i världen och på 85 minuter är du inne i Köpenhamn. Du når även enkelt de närliggande städerna i Skåne - både Lund, Malmö och Helsingborg är bara en kort tågresa bort. Hamnen är väl utbyggd och kan ta in djupgående fartyg och en egen flygplats för affärsjet finns inom två kilometers avstånd. Fler bostäder

Landskrona är en kuststad med hav och sandstränder som ett naturligt inslag. Och många vill bo just här. Landskrona är en växande medelstor stad med cirka 40 000 invånare och under de senaste tio åren har stadens befolkning ökat med bortåt 4 000 invånare. Stadskaraktären är tydlig med 63 procent av bostäderna i flerfamiljshus. De nybyggda bostäderna under senare år är bostadsrätter och småhus och en hel del planer på att bygga nya bostäder finns. Stadsutvecklingsprojektet ”Landskronas vägval” till exempel, är ett projekt vars syfte är att ta fram ett omfattande handlingsprogram för att vända utvecklingen i Landskrona. område landskrona

Man vill utnyttja Landskronas ypperliga läge vid Öresund och ska ta fram förslag på minst 1 500 kustnära, regionalt attraktiva bostäder som kommer att ge Landskrona positiva inflyttningseffekter. Kommunstyrelsen och byggnadsnämnden har under våren 2010 även beslutat om planläggning för över 2 000 bostäder på fyra attraktiva platser i staden. I Borstahusen finns planer på över 1 000 bostäder och planarbetet påbörjas omgående. Alla bostadstyper från flerfamiljshus till villatomter finns representerade och några hundra med utsikt över Öresund och Ven. På den så kallade Husarspetsen skissas det på drygt hundra radhus och friliggande enbostadshus med utsikt över staden och Öresund. Ett planprogram är redan framtaget och utskickat för samråd. På Säbyholms gård och i området öster därom planeras det för en trädgårdsstad med över 1 000 bostäder av alla de sorter. Planarbetet påbörjas till hösten. Och även inne i centrum vill man kunna erbjuda nya bostäder. På Skeppsbron centralt i staden skisseras fyra nya kvarter med över hundra lägenheter och

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Det är populärt att både bo och arbeta i landskrona. bild: annika rundblad/turistbyrån landskrona/ven

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

område landskrona


Fastighetsägare med lediga lokaler i Landskrona Newsec Asset Management Fastighets AB Briggen Svenska Hus Dagon Fastighetsförvaltning Valad Property Group Galjaden Fastigheter Gå in på www.lokalguiden.se för att se alla lediga lokaler i området och kontakta fastighetsägaren direkt.

Nedräkningen har börjat Snart fyller Landskrona 600 år och festen med stort F ska planeras. År 2013 är det dags att fira att det är 600 år sedan Erik av Pommern utfärdade det första privilegiebrevet för Landskrona. Jubileumssymbolen är lanserad och räkneverket har startat.

butiker i ett kajläge med utsikt över Gråen och Öresund. Det planarbetet påbörjas till hösten. Snart balanserad näringslivet

struktur

i

Landskrona är en stad med lång industrihistoria och tillverkningsindustrin dominerar fortfarande. Dock kommer strukturen att bli mer balanserad och istället förskjutas i riktning mot handel och transport när stadens stora pågående etableringar färdigställts. Både Coop och transportjätten DSV kommer snart att vara en del av Landskronas företagsliv och har valt att etbalera sig här. Nyetableringarna av företag har fortsatt även under 2009, trots den ekonomiska krisen. Många välkända företag finns redan här, exempelvis Hydro Agri, Besam, Haldex, Syngenta, Swep, Rohm and Haas, Pilkington Bilglas och Bruces Shipyard. Och det finns plats för fler, staden har gott om mark att bygga på. På Företagsparken Kronan exempelvis, vid motorvägen, finns närmare 900 000 kvm ledig mark. Här, vid avfarten Landskrona södra, passerar 35 000 varje dag och företagsparken har ett mycket synligt läge från motorvägen.

16

väl utbyggt tele- och it-nät

Stadens centrala, tillgängliga läge i Öresundsregionen bidrar till det goda företagsklimatet, men även stadens väl utbyggda tele- och IT-nät spelar roll, enligt Svenskt Näringsliv är det bäst i landet. Landskrona satsar hårt på att bli "den digitala staden" och med pågående utbyggnad av fiberoptik, radio-LAN m m kommer i stort sett alla företag, hushåll och offentliga institutioner ha möjlighet att koppla upp sig på detta stadsnät. olika Projekt för ökad sysselsättning

många större kedjor har valt att etablera sig i landskrona. bild: annehem fastigheter

område landskrona

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Just nu pågår projektet ”Initiativ Landskrona”, ett projekt som ska stimulera vidare tillväxt, företagande och sysselsättning i staden. Projektet består av tre koordinerade delar; Mötesplats Landskrona 2013, Mentorskap i det lilla näringslivet samt Socialt företagande. Tillväxtverket har beviljat Landskrona stad 6,7 miljoner kronor från Europeiska Regionalfonden för att arbeta med projektet som pågår fram till och med 31 augusti 2013. Ett annat projekt som pågår i Landskrona är ”Centrum & Österlyftet” som ska bidra till att öka sysselsättningen i stadsdelen. Grunden är ett avtal mellan regeringen och kommunen.

Tillsammans med alla som bor och jobbar i Centrum och Öster, förenings- och näringsliv och alla landskronabor, ska Centrum och Öster utvecklas till en attraktiv stadsdel med arbete, utbildning och trygghet för alla. Landskrona arbetar även för att bli en rättvisare stad. I september blev Landskrona stad diplomerad av organisationen Rättvisemärkt att bli en Fairtrade city. Det handlar om att tänka Rättvisemärkt när det gäller konsumtion av produkter/varor. Rättvis handel, eller Fairtrade, är ett koncept som bygger på tanken om ett utvecklat handelssamarbete mellan producenter i utvecklingsländer, importörer/grossister samt butiker och konsumenter. Rättvis handel är inte bistånd, utan handlar om att ge de producenter som är med i konceptet skäligt betalt. Shopping och historia mitt i staden

ett av landskronas turistmål är ön ven. foto: perry nordeng

det finns mycket historia i landskrona. här syns muséet mitt i staden. bild: sara ströberg landskrona plus

17

Landskrona erbjuder både modern shopping och historia mitt i staden. 100 butiker, restauranger och caféer samsas med både havet och det anrika Citadellet bara ett stenkast bort. Den danske kungen Christian III gav 1549 länsmannen Peder Skram i uppdrag att befästa Landskrona med ett slott. Uppförandet tog drygt tio år och fästningen Citadellet är än i dag ett av Landskronas mest kända landmärken. Många landskronabor väljer att handla på hemmaplan. I staden hittar man stora kedjor som Espresso House, Gina Tricot, Hemtex, H&M, Håkanssons/Ecco och KICKS, men även unika butiker som Smakfullt, Butik Mini, Medley Clothing och Flizans Te & Kaffe, för att nämna några. Varje år genomförs evenemang av diverse slag med exempelvis fokus på blomsterprakt, matevenemang med gastronomiska vandringar och så givetvis sommarens höjdpunkt Karnevalen. Arbetet med Landskrona city fortsätter kontinuerligt och Annehem Fastigheter är en av de fastighetsägare som valt att satsa stort här. Fler shoppingstråk och mötesplatser är ständigt under uppbyggnad och inte minst kommer staden att rustas för den stora födelsedagen. Den 20 mars 2013 fyller Landskrona nämligen 600 år och samma dag invigs ett helt år av festligheter. (Källa: Landskrona kommun www.landskrona.se) lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

område landskrona


* Hyresnivåerna Hyresnivåerna avser ett spann för kontor i A- och B+fastigheter och anger kallhyra exklusive fastighetsskatt. Notera att det förekommer variationer då varje lokal är unik och då alla är av olika storlek. Siffrorna är framtagna av Per Wieslander på NAI Svefa.

Lars Jeppsson Svenska Hus - Det är så lätt att göra som man alltid gjort, att leta efter samma verksamhet som suttit i lokalen tidigare och plöja i samma fåra. Men ibland måste man börja tänka lite utanför boxen.

de väljer landskrona

vackra omgivningar i landskrona. bild: annika rundblad/turistbyrån landskrona/ven

ÄVEN RECEPTIONSOMRÅDE, RUM FÖR KOMPLETTERANDE TRÄNING OCH EN UTBILDNINGSYTA FICK PLATS. fotograf: maRTIN PALVÉN, www.martinpalven.com

Hyror och vakanser i siffror

DSV etablerar sig i Landskrona, något som ger ringar på vattnet för näringslivet. Fler företag knackar på dörren och Form & Figur är ett av dem.

18

- Det börjar hända en hel del positiva saker här i Landskrona, konstaterar Lars Jeppsson på Svenska Hus. Vi märker helt klart att transportjätten DSVs etablering ger ringar på vattnet och senast i går var jag på ett lunchmöte på Öresundsvarvet och lyssnade på deras nya planer och visioner. Även det låter väldigt, väldigt intressant för Landskrona stad. Sedan vet man ju aldrig var allt landar, men både viljan och visionerna finns. Valde Landskrona

Form & Figur är ett av de nya företag som valt att etablera sig i Landskrona i år. Svenska Hus har knutit ett långt avtal med träningskedjan som sedan tidigare har studios i Helsingborg, Limhamn och Vellinge. - Form & Figur visste precis vad de ville ha och var ute och sökte på bred front när de bestämt sig för att satsa i Landskrona. De gjorde en noggrann marknadsundersökning och även enkätundersökning så de visste att det fanns en efterfrågan här, berättar Lars. Tänka utanför boxen

Med en svårarbetad hörnlokal på fickan tog Lars kontakt. - Vår lokal, på sammanlagt 250 kvm, hade stått tom ett tag och var en industrilokal med flera mindre kontorsrum och ett lager insprängt utan egen ingång. Inte en lokal man tänker sig som träningslokal i första taget, men jag valde att tänka annorlunda. Det är så lätt att göra som man alltid gjort, att leta efter samma verksamhet som suttit i lokalerna innan och plöja i samma fåra. Men ibland måste man börja tänka lite utanför boxen. område landskrona

Område malmö centrum med skisser och tät dialog

Industrifastigheten ligger i sydvästra Landskrona mot Borstahusen och Säbyholm i ett redan etablerat område med en del företag. Området ligger samtidigt nära ett villaområde, något som kändes som ett plus för etableringen i sig. - Vi tog kontakt med Form & Figur, hade visningar och tog även fram en skiss på hur vi skulle kunna göra om lokalen så att den skulle passa deras verksamhet. Skisser är alltid ett bra verktyg för att kunna vara steget före, för att kunna visualisera lokalen för en potentiell hyresgäst, menar Lars. Med hjälp av deras eget material på konceptet och genom en tät dialog gick vi sedan framåt steg för steg. Nu tycker de att de fått en perfekt lokal i ett perfekt läge och det är jätteroligt.

behövde vi inte röra några bärande väggar eller konstruktioner. Samtidigt kunde vi även frigöra ett rum för kompletterande träning och en utbildningsyta för personalen, tillsammans med ett receptionsområde. Dessutom flyttade vi entrén så att den blev mer centrerad. Men den största utmaningen var helt klart omklädningsrummet och hela våtrumspaketet. Ett mindre försäljningskontor etablerades redan i augusti månad och vid invigningen den 4 oktober kunde Form & Figur konstatera att man nått försäljningsrekord när det gäller nyetablering.

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

1 650 - 2 100 kr

Vakansgrad 8,0 %

1000 2000 3000 4000

västra hamnen

1 700 - 2 250 kr

5,0 % 1000 2000 3000 4000

fosie

1 000 - 1 250 kr

10,0 % 1000 2000 3000 4000

hyllie

1 100 - 2 200 kr

8,0 % 1000 2000 3000 4000

centrala lund

1 400 - 1 650 kr

7,0 % 1000 2000 3000 4000

nordöstra lund

1 400 - 2 000 kr

6,5 % 1000 2000 3000 4000

stor lokalanpassning

Att förändra en lokal och skapa förutsättningar för en helt ny verksamhet kräver givetvis en del. Det är alltid en större kostnad som man som fastighetsägare måste räkna på. I gengäld satsar man ofta på längre avtal. - Visst genomgick lokalen en stor förändring, berättar Lars. Vi rev ner många väggar för att kunna frigöra yta för deras cirkelträningskoncept, men å andra sidan

Hyresnivåer* kr / kvm / år

trelleborg

800 - 1 100 kr

9,0 % 1000 2000 3000 4000

helsingborg

1 100 - 1 500 kr

8,0 % 1000 2000 3000 4000

FORM & FIGUR ERBJUDER CIRKELTRÄNING. fotograf: maRTIN PALVÉN, www.martinpalven.com

landskrona

900 - 1 200 kr

9,0 % 1000 2000 3000 4000

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

område landskrona

19


6

4

2 5

3 1

4

20

områdeskoll skåne Vad byggs, hur långt har aktuella projekt kommit, vilka förvärvar vad, vem har hyrt ut till vem, vilka renoverar var? I områdeskollen ger vi i varje nummer ett axplock på vad som är på gång i regionen.

1

Glashallen invigd

Under ett par år har bygget av Glashallen på Centralstationen i Malmö pågått. Den 1 november var det äntligen dags för invigning. I samband med bygget av Citytunneln har Jernhusen byggt en ny ankomsthall som har direkt koppling till de nya upp- och nedgångarna. För att stationen ska fungera effektivt byggs den nya ankomsthallen som ett glasat tvärskepp i den befintliga stationsanläggningen. Glashallen blir en kommunikationsaxel som knyter samman tåg, buss, taxi och bilparkering, men som också har en viktig gestaltande effekt i stadsbilden. Glashallen uppförs som en stål- och glaskonstruktion som gör lokalen luftig. områdeskollen

2

EN UTvecklingsanläggning byggs för Tetra Pak i Lund

NCC Construction Sverige bygger en utvecklingsanläggning för Tetra Pak i Lund. I den ska ny teknik och material utvecklas och testas för att få en större flexibilitet än tidigare, möta snabbare förändringar och ökade miljökrav hos konsumenterna. Projektet sker i ett nära partneringsamarbete med kunden. Fastigheten blir 4 700 kvadratmeter och byggs på Tetra Paks anläggning för forskning och utveckling i Lund, där även processutrustning och kompletta förpackningslinjer tillverkas. Arbetet startade i somras och beräknas vara klart i mars 2011.

3

Avtal klara för nya bostäder i Västra hamnen

Tekniska nämnden i Malmö har godkänt markanvisningsavtal med sju byggherrar som avser bygga totalt cirka 320 lägenheter i Västra hamnen. De flesta bostäderna planeras bli hyreslägenheter, som ska förmedlas via BoPlats Syd. Markanvisningsavtalen gäller områden av fastigheten Bilen i Västra hamnen, områden som ligger mellan Varvsparken och Östra Varvsgatan. Kvarteret Stapelbädden ligger öster om Stapelbäddsparken, direkt söder om Lilla Varvsgatan.

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

form & figur nyetablerade i landskrona

Transportjätten DSVs etablering i Landskrona börjar ge ringar på vattnet. Form & Figur är ett av de nya företag som valt att etablera sig i Landskrona i år. Svenska Hus har knutit ett långt avtal med träningskedjan som sedan tidigare har studios i Helsingborg, Limhamn och Vellinge. Läs mer..........................................s. 18

5

Första gaffeltaget för ombyggnad av Saluhallen i lund

Saluhallen är ett självklart inslag i Lunds stadsbild sedan 1909. Den största förvandlingen i Saluhallens historia äger rum när Saluhallen nu skall byggas om och byggas till. Den gamla delen av byggnaden får behålla sin arkitektoniska karaktär, medan tillbyggnaden ska få en modernare utformning. Första "gaffeltaget" togs den 2 november.

6

nya bostäder och kontor planläggs i landskrona

Kommunstyrelsen och byggnadsnämnden i Landskrona har under våren 2010 beslutat om planläggning för över 2 000 bostäder på fyra attraktiva platser i staden. På Skeppsbron till exempel skisseras fyra nya kvarter med över hundra lägenheter och butiker i ett kajläge med utsikt över Gråen och Öresund. Det planarbetet påbörjas till hösten. Läs mer..........................................s. 16


Du vet väl om att du kan ladda ner Checklistan på www.lokalguiden.se

Mycket att tänka på vid en flytt När man ska flytta kontoret är det inte bara att börja packa ner i flyttkartonger. Det är en mängd saker som ska göras i rätt ordning för att flytten ska flyta.

checklistan till din hjälp

gör rätt saker i rätt tid kontraktet är påskrivet

Att flytta är ett stort projekt men innebär nästan alltid något spännande och positivt. Se det som ett gyllene tillfälle att förändra och förbättra din verksamhet. Och se till att själva flyttprocessen löper så smidigt som möjligt. Det är mycket att tänka på men med hjälp av Lokalguidens checklista kan du se till att allt löper som det ska och att inget glöms bort.

Utse en flyttansvarig Informera de anställda Tidplanera flytten Beställ flyttbesiktning av fastighetsägaren Kontakta eventuell arkitekt, projektledare, entreprenör kÖP KONTORSMÖBLER I TID

22

Innan ni börjar leta efter en ny lokal är det en hel del punkter att gå igenom och tänka på. Först och främst bör ni bestämma er för en maxhyra på den nya lokalen och vilken kontraktstid och uppsägningstid ni vill förhandla fram. Det man brukar räkna som standard är ett treårskontrakt med nio månaders uppsägning.

Vad som är viktigt är också att tänka långsiktigt, att tänka framåt och planera för hur organisationen kommer att se ut om ett antal år. Ska ni ha en möjlighet att växa i lokalen? Ska ni bygga in flexibilitet? tänk igenom miljön

Miljön är oerhört viktig för medarbetarna och en bra miljö skapar goda resultat och vad ska lokalen innehålla? effektivare arbetssätt, det finns många stuTa fram en personallista och kontrollera dier i dag som bevisar det. Tänk på de behovet av yta. Hur många personer tre L:en, ljus, ljud och luft och ska det nya kontoret rymma? Hur lägg extra krut här, det komska ni sitta? Är det effektivast mer att betala sig. Överväg och mest lämpligt med en öpäven noga om ni ska anlita Det är viktigt pen planlösning, separata rum en inredningsarkitekt, det att tänka eller kanske en blandning? kan vara väl investerade långsiktigt, ska Hur stor yta bör varje anställd pengar. Men tänk också ni kunna växa i ha? Riktlinjer man kan gå efpå att en inredningsarkilokalen? ter är 10-15 kvm om man sitter tekt inte behöver anlitas i öppen lösning och 15-20 kvm för att driva hela projektet. om man sitter i rum. Ibland kan det räcka med att Det är även viktigt att gå arkitekten kommer med en färdigenom övriga utrymmen noga plan där själva konceptet är klart och och planera för konferens, om det behövs där de beskriver hur ni tar er till slutmålet. arkiveringsutrymmen. Hur många toaletsäkerhet och teknik ter behövs, ska ni satsa på dusch, hur ska Även om inredningen ofta ses som den rokapprummet se ut, ska köket rymma alla liga biten bör lokalens teknik och säkerhet anställda eller ska det kunna användas även ligga högre på dagordningen. Ska det finsom mötesrum, hur mycket förrådsyta är ni nas bredband i lokalen, behöver det förbei behov av, behöver ni ha gästarbetsplatser, redas för nätverk och övrig datakommunivilorum, rökrum, uteplats? checklistan

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

kation? Tänk också på att förbereda för de olika ventilationskrav som kan finnas för utrustningen, ex kyla i serverrummet. Säkerhetsaspekterna får inte heller glömmas bort när ni tittar på lokal. Hur kan ni skydda er verksamhet på bästa sätt? Vilka lösningar är lämpliga i lokalen? vilket läge?

Tänk på!

›› Att säkerställa en god arbetsmiljö ›› Att förstärka vi-känslan hos personalen ›› Att förstärka företagets identitet ›› Att skapa förutsättningar för framtida förändringar inom verksamheten

Se över och nyteckna eventuellt avtal (exempelvis elavtalet) Uppdatera din försäkring Kontrollera att försäkringen gäller under flytten Kontrollera krav från försäkringsbolag och myndighet Omförhandla eller säg upp avtalen. Hur ska systemen fungera i verksamheten? Kan nuvarande system flyttas? Beställ telefonabonnemang och antal linjer Typ av nätverk? Trådlöst eller fast?

bild:materia, fotograf lars hoflund

lokalguidens samarbetspartners

FRÅN FLYTTFIRMA TILL TRYCKERI

Anlita en flyttfirma Beställ demontering och montering av inredning eftersom många flyttfirmor inte åtar sig det Beställ nya visitkort, brevpapper, skyltar m m Inventera befintliga kontorsmaskiner och beställ nya om det behövs LARM OCH LÅS

›› Att säkerställa en långsiktigt god lokal ekonomi

Se över säkerheten i den nya lokalen. Vilken typ av lås- och larmsystem behövs enligt försäkringsbolagets och verksamhetens krav? Ta gärna hjälp av en säkerhetskonsult.

›› Att säkerställa ett hyresavtal som väl tillvaratar verksamhetens intressen

NY ADRESS OCH POSTHANTERING

Källa: www.tenantandpartner.com

23

FÖRSÄKRING OCH AVTAL

BOKA IT, TELE, DATANÄT

Speca upp era krav när det gäller läget. Är ett skyltläge viktigt, bör ni vara belägna nära vissa nyckelkunder, vilka kommunikationer behöver ni kunna använda er av och måste ni ha tillgång till parkeringsplatser?

›› Att skapa bästa möjliga förutsättningar för ökad produktivitet

Reception, besöksyta, konferensrum, vilorum, arbetsplatser, kök (glöm inte kaffemaskinen!), ev relaxavdelning, uteplats, server/kopieringsrum. Undvik missförstånd, missunnsamhet och missnöje. Inred med eftertanke!

Informera om flytten - både externt och internt Ändra adress Ändra posthanteringsavtal

form & inredning Accus Ljusreklam www.accus.se Kinnarps i Malmö www.kinnarps.com Alulux www.alulux.se el, tele, data Ricoh www.ricoh.se larm & säkerhet ComTech Solution www.com-tech.se Skyddsteknik i Malmö www.skyddsteknik.eu Swedsecur AB www.swedsecur.se Evacuare www.evacuare.se flytthjälp & lokalvård Alfa City i Malmö

www.alfacity.se

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

checklistan


Flera hundra lokaler! Hitta rätt lokal fÜr dig Visst vet du att du hittar alla vüra lokaler pü www.lokalguiden.se, där kan du skräddarsy din sÜkning och hitta rätt lokal fÜr dig.

skünes populäraste

lokaler

SkĂĽnes mest intressanta lokaler just nu med utgĂĽngspunkt i “klickstatistikenâ€? pĂĽ www.lokalguiden.se. Vi reserverar oss dock fĂśr att lokalerna kan vara uthyrda.

www.valad.se foto: cc hĂĽkan dahlstrĂśm

LEDIGA LOKALER

24

Valad Property Group är en världsomfattande fastighetskoncern med fem lokala kontor i Sverige där vi administrerar tre fastighetsfonder. I Sküne erbjuder vi kontor, lager och industrilokaler i MalmÜ, Helsingborg, Landskrona, Lund och ArlÜv.

lokaler, 100-500 kvm

lokaler, 501-1 000 kvm

lokaler, 1 001-5 000 kvm

208 kvm kontor..................Humlegatan 4 Christian Bengtsson..............040-31 33 76 MKB Fastighets AB..Objekt nr 41761142

567 kvm kontor....Murmansgatan 118-120 Mirella Ristic..........................040-38 37 51 Briggen........................Objekt nr 41759832

4 791 kvm lager................KosterĂśgatan 15 Magnus SchĂśnhult...............040-607 48 48 Dagon..........................Objekt nr 41760402

240 kvm kontor...............Fagerstagatan 1 HĂĽkan Gustafsson.................040-38 37 25 Briggen.......................Objekt nr 41759833

508 kvm lager.............. Krossverksgatan 5 Camilla Asplund..................040-690 57 37 Wihlborgs....................Objekt nr 41755805

1 200 - 1 787 kvm lager.....HemsĂśgatan 22 Peter Olsson............................040-10 77 56 SveaReal......................Objekt nr 41761065

125 kvm kontor...............Lodgatan 19-23 Peter Olsson..........................040-10 77 56 SveaReal.....................Objekt nr 41761071

576 kvm lager...................Stenyxegatan 15 Alf Martinsson.....................040-690 57 72 Wihlborgs...................Objekt nr 41754828

1 193 kvm lager...................Ă–ckerĂśgatan 2 Peter Olsson............................040-10 77 56 SveaReal......................Objekt nr 41761074

380 kvm kontor....................Fosievägen 6 Magnus SchÜnhult.............040-607 48 48 Dagon........................Objekt nr 41760373

646 kvm lager...............HĂśjdrodergatan 11 Kristoffer Grahn....................040-17 44 20 Kungsleden.................Objekt nr 41738156

4 000 kvm butik........CederstrĂśmsgatan 11 Anders Gintse.........................040-35 15 09 Midroc............................Objekt nr 415694

240 kvm lager.....................Sadelgatan 16 Magnus SchĂśnhult.............040-607 48 48 Dagon........................Objekt nr 41760403

775 kvm lager................Källvattengatan 9 Camilla Asplund..................040-690 57 37 Wihlborgs....................Objekt nr 41758329

3 876 kvm lager...............Lommavägen 39 Tobias Nilsson........................040-17 44 23 Kungsleden.................Objekt nr 41747439

münadens populäraste lokaler

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

6DPWOLJDIDVWLJKHWHURFKOHGLJDORNDOHU¿QQHUQL SnZZZYDODGVH'lU¿QQVPHULQIRUPDWLRQ bilder, planritningar och man kan ocksü �promenera i omrüdet�. Det gür givetvis utmärkt att ringa oss direkt pü 040-630 09 59.

Varmt välkommen som hyresgäst!

Valad Property Group är en aktiv fond- och kapitalfÜrvaltare med fokus pü kommersiella och industriella fastigheter.


Tenant & Partner Informationen är framtagen av Tenant & Partner som sedan 1989 arbetar med ekonomiska och juridiska frågor kring fastigheter och kommersiella lokaler. Bolaget finns representerat både i Stockholm och Göteborg, men verksamheten sträcker sig över hela landet. För mer information, kontakta Anna Lundberg, 073-509 05 15.

Visste du att... Om ni väljer att anlita en inredningsarkitekt vid flytten kan ni räkna med att den kostnaden står för cirka 15-25 procent av den totala projektkostnaden. Bild: Creative Commons, Creative Tools.

vad kostar

Tips!

en flytt? 26

Givetvis kan en kontorsflytt innebära att man packar kartonger själva och anlitar en flyttfirma för att flytta från kontor A till B. Oftast tillkommer det dock lite mer på agendan som kanske kräver upphandling och/eller projektledning. Vad kostar vad? Här ger Anna Lundberg på Tenant & Partner några nyckeltal och råd på vägen.

En av de viktigaste drivkrafterna bakom en or• En flytt där man endast anlitar en ganisations flytt är att uppnå en bättre totalekoflyttfirma och ingen annan löpande nomi. Men för att få bästa ekonomiska utfall konsulthjälp kostar cirka 2 500 kr per krävs det att du gör din hemläxa lika grundligt arbetsplats. som inför alla större investeringar. I bästa fall • Behöver man dessutom hjälp med inär beslutet om en lokalförändring baserat på stallationer och dylikt i den nya lokaen grundlig analys, inte bara ett förlen får man räkna med ett minimum sök att minska kostnaderna genom på 10 000 kr per arbetsplats. att hitta billigare lokaler. En bra • Väljer man att anlita en anpassad lokal innebär istället konsult hela vägen ligger priset Gör din hemläxa på 100 000 kr per medarbeen bättre intjäningsförmåga lika grundligt för företaget. I värsta fall är tare. som inför alla ett beslut om flytt en konse• Nya möbler kostar mellan större investekvens av förhastade beslut el30 000 och 50 000 kronor per ringar. ler dålig framförhållning. Då arbetsplats och innefattar oftast handlar det ofta om glömda uppmer än 50 procent av projektomsägningar, att tiden rinner ut eller slutningen. Tänk dock på att det att någon i ledningen påpassligt finns begagnade alternativ som kan råkat komma över läckra lokaler passa er verksamhet väl så bra. i närheten av dennes bostad. Förhastade och • Arbetsplatserna står för cirka halva oövervägda beslut kan ofta leda till att de från inredningsbudgeten när man köper början så "billiga" lokalerna blir både dyra och nytt. undermåliga. • Kostnaden för att alla dragningar och Det absolut viktigaste i en flyttprocess är installationer ska vara klara i den nya att börja i god tid! lokalen börjar på cirka 2 000 kr per arbetsplats. Tänk på att det är oerhört nyckeltal viktigt att allt är förberett innan ni Det är självklart omöjligt att säga exakt vad en flyttar in. Se också upp med vad som flytt kostar eftersom förutsättningarna skiljer står i hyreskontraktet, vem som ska sig åt från projekt till projekt. Men man kan stå för vad. prata om ett antal nyckeltal: • Kostnaden för säkerhetslösningar vad kostar en flytt?

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

• •

är cirka 1 000-5 000 kr per medarbetare, beroende på hur omfattande lösningar som behövs. Oftast handlar det bl a om larm, in- och utpassering, kodsystem, men en del verksamheter kräver även säkerhetssystem inne i lokalen pga sekretess och annan känslig information. Det tillkommer i stort sett alltid någon kostnad för hyresgästanpassningar och olika arvoden. Väljer man att anlita en inredningsarkitekt kan man räkna med att den kostnaden står för cirka 10-25 procent av den totala projektomslutningen. Väljer man att anlita en projektledare står den kostnaden för cirka 15-25 procent av den totala projektomslutningen.

Ta hjälp - de kostnader som hamnar sist i kedjan (och fortfarande är påverkbara) tenderar annars att få stryka på foten.

Blanda inte ihop projektkostnader och löpande driftskostnader.

Undvik att under projektets gång försöka dela kostnader mellan olika kostnadsställen internt.

Gör realistiska bedömningar om kostnader, ta hjälp vid behov.

Besluta tidigt hur mycket intern tid som får gå åt till flyttprojektet. Produktionsbortfallet kan bli okontrollerbart stort.

Hantera den löpande projektbudgeten i stort men ha tidigt en klar bild över uppdelning mellan investeringar och kostnader.

Om man väljer att göra mycket "special" i inredningen blir kostnaderna svårare att styra och arvodet för inredningsarkitekten större. Dessutom har det man köper inget andrahandsvärde.

Dela hellre upp projektkostnader procentuellt och följ upp i efterhand. Eventuellt kan ett fåtal större poster särbehandlas.

Behandla den interna tiden som vilken projektkostnad som helst. Detta är extra viktigt när man jämför olika konsultkostnader.

bild: solna gate

lämpliga löpande investeringar

I samband med en flytt är det också lämpligt att göra en del löpande investeringar. Varför inte skaffa effektivare möbler eller titta på miljöanpassade lösningar? Det kan även vara läge att investera i nyare, modernare AV-inredning och utrustning, bättre och effektivare belysning, ett konferens- och rumsbokningssystem, inpasseringssystem, nya säkerhetsskåp/arkivfunktioner och andra verksamhetsanpassningar. Som sagt, ett väl anpassat kontor lönar sig. lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

vad kostar en flytt?

27


2,6 vattenfyllda Globenarenor 1,6 miljarder liter vatten skulle sparas under ett år om alla i Stockholm slutade handdiska och använde moderna diskmaskiner istället. Lika mycket som 2,6 vattenfyllda Globenarenor. Källa: Electrolux

jö mil

använd era 28

vitvaror rätt

29

Här kommer en lista på 10 enkla råd om hur ni kan använda företagets vitvaror på ett energieffektivt sätt. Tips som ger stora miljövinster och som sänker den totala energiförbrukningen rejält

Om alla skulle följa dessa tips skulle de totala miljövinsterna vara stora menar man på Electrolux som har tagit fram några enkla metoder för att minska den dagliga energiförbrukningen av vitvaror såsom kylskåp, frysar, diskmaskiner, hällar, ugnar, tvättmaskiner och torktumlare. Tipsen är generella och fungerar oavsett märke och årsmodell på apparaten. I lunchrummet:

1. Kylskåpet bör ha en lägsta temperatur på 4-5 grader medan frysen bör vara inställd på -18 grader. För varje grad lägre ökar energiförbrukningen i snitt med 6-8 procent.

2. För att undvika minskning av kompres-

sor- och kondensatoreffektiviteten bör inte frysar och kylskåp placeras i närheten av värmekällor.

3. Diskmaskinen bör alltid fyllas helt och

handdisk bör undvikas helt om det går. En modern diskmaskin drar runt tio liter vatmiljö

ten per diskning vilket är mycket mindre än vad som går åt vid en normal handdiskning.

4.

När du lagar mat, använd stekpannor och kastruller som är anpassade till värmekällan. Det gör att du minimerar uppvärmningstiden och maximerar energiförbrukningen.

5. Om du använder en traditionell häll så kan man stänga av plattan lite i förväg och koka sista tiden på eftervärme.

sumtionen så mycket som fuktighetsgraden i plagget som ska torkas.

8. Torktrumman bör fyllas. Man förlorar mindre energi per kilo om torktumlaren är fullmatad. Om du tumlar flera olika textilier används en mindre torr inställning för att undvika övertorkning av blandade och syntetiska material som torkar snabbare. Om du har en torktumlare med värmepumpsteknologi kan du uppnå en 40 procent lägre energiförbrukning jämfört med en standardtorktumlare. 9.

I tvättutrymmet:

6. Använd den lägsta tillgängliga tempera-

turen när du tvättar kläder eller andra textilier i tvättmaskinen så sparar du energi. Med dagens tvättmaskiner och avancerade tvättmedel blir de flesta kläder rena redan vid låga temperaturer.

Om du har ett varmt tvättrum är det viktigt att hålla dörren öppen vid centrifugering. För blir rummet för varmt reduceras trummans effektivitet och den förbrukar onödigt mycket energi.

10. Generellt: använd alltid Eco-knappen

när du använder diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare om inte nedsmutsnings7. Kläder bör centrifugeras i hög hastighet. kräver C87 M0 Y20graden K0 C0 andra M75 Y92 program. K0 C47 M15 Y100 K1 Inget påverkar torktiden och energikonKälla: Electrolux

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

0

C6 M64 Y97 K0

1000

2000

3000

bild: creative commons, C70 M3 Y62 K0 Miele

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

miljö

4000


Rekommenderade ljusnivåer:

Tips!

Datorarbete: 500-750 lux Normalt arbete vid skrivbord: 500-1 000 lux Krävande detaljrikt jobb: 1 000-2 000 lux

m& for ing edn inr

Allmänljus ger vanligtvis cirka 300-500 lux

Pendelarmaturen Ameba består av 5 olika delar som kan kombineras i det oändliga. Den finns som singelversion och som modulsystem där armaturen kan bli i princip så stor som man vill. Design: Pete Sans, Spanien bild: www.flux.nu

vikten av

cono från flux får här illustrera en rätt inställd skrivbordslampa. bild: www.flux.nu

rätt ljus 30

Utan ljus, inget liv, det vet vi. Och att alla människor påverkas av ljuset vet vi också, något som blir speciellt påtagligt under vinterhalvåret som vi nu har framför oss. Det finns många sätt att skapa en stimulerande arbetsmiljö med hjälp av ljus, det handlar om att kombinera allmänljuset med en individuell belysning.

Ljuset transporteras via ögat in till vårt syncenter i hjärnan, men ljuset påverkar också sköldkörteln som producerar sovhormonet melatonin. Nu, under den mörka årstiden, produceras melatonin även på dagen och det är därför extra viktigt att få till rätt arbetsljus under de många timmarna du är på jobbet. För att skapa trivsel, spara på ögonen och för att helt enkelt hjälpa kroppen att förstå att det är dag och inte natt. Anpassa ljuset

Det finns många sätt att skapa en stimulerande arbetsmiljö med hjälp av ljus, det handlar om att kombinera allmänljuset med en individuell belysning. Det är också viktigt att anpassa ljuset efter arbetsuppgiften, storleken på arbetsplatsen, hur omgivningen är utformad och ens ålder. En person i 40-årsåldern behöver dubbelt så mycket ljus för att läsa och skriva som en person som är 20 år. Många är vi väl som motvilligt måste skaffa glasögon när vi passerat 40-årsstrecket. Besvär med huvudvärk, svidande ögon, abnorm ljuskänslighet samt ”grusiga ögon” form & inredning

mot slutet av dagen är varningssignaler som ska tas på största allvar. En förutsättning för att alla kontorsinredningsdetaljer, när det gäller ljus, ska fungera är naturligtvis att den som arbetar vid bildskärmen har en korrekt syn. För att säkerställa detta har men stiftat en arbetsmiljölag som säger att alla som normalt arbetar vid en bildskärm mer än en timme om dagen har rätt att på arbetsgivarens bekostnad göra regelbundna synundersökningar och om behov finns ska arbetsgivaren stå för kostnaden för arbetsglasögon.

31

att ta allt i beaktande innan man tar itu med inredningen. Ta det här med fönsterplacering t ex – har man ett rum med bara ett fönster ska man helst inte ha ljusinsläppet framifrån eller bakifrån utan helst från sidan, i förhållande till din bildskärm. I mörka Sverige räcker inte dagsljuset till hela året utan alla kontor behöver ha ett riktigt bra bakgrundsljus. En bra takbelysning kan hjälpa till och bör riktas åt två håll, både uppåt och nedåt för att skapa en god allmänbelysning. En av takarmaturerna bör också placeras över främre delen av skrivbordet. 0

Fasta förutsättningar

Belysning och inredning hänger verkligen ihop och en inredning kommer aldrig att komma till sin rätt om ljussättningen är felaktig eller för svag. För att göra en kontorsinredning rättvisa måste man först se över vilka förutsättningar man har för god belysning. När man ska inreda sitt kontor ska man alltid tänka på vikten av att rummet i sin helhet blir ljust. Ett kontorsrum har en del fasta förutsättningar och det gäller

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Individuellt ljus

Det individuella arbetsljuset är väldigt viktigt för ditt välmående, din koncentration och efC87 M0 Y20 K0 fektivitet. På ditt skrivbord bör det alltså stå en lampa. En taklampa fyller sällan alla behov i sig självt. Om du arbetar vid en bildskärm ska du välja en armatur som varken bländar eller reflekteras i skärmen och som ger ett jämnt och flimmer fritt ljus. Lampan ska vara både flexi-

C0 M75 Y92 K0

C47 M15 Y100 K1

EAS pendelarmatur finns i många varianter för ett brett användningsområde. bild: www.luxo.se

C6 M64 Y97 K0

1000

C70 M3 Y62 K0 Sign är en armatur i Sex storlekar mellan 200mm och 1250mm. finns som Pendlad, infälld trimless eller ytmonterad i 17 valfria kulörer. bild: www.flux.nu

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

form & inredning


T! NYHEga

Anna Wennberg Projektledare, Senab www.senab.com

bel, stabil och samtidigt lätt att ställa in. En ergonomisk skrivbordslampa distribuerar ljuset snett ut över arbetsytan och ger max ljus cirka 35-40 cm från skärmen. Lampskärmen ska vara under ögonhöjd, cirka 40 cm över bordsytan och parallell med arbetsytan. Böj inte lamphuvudet uppåt, då ökar risken för bländning.

Frå ren a inred

fråga inredaren Fråga: Varför ska man investera i originalprodukter istället för att köpa billigare kopior?

Punktbelysning skapar känsla

32

Förutom en bra skrivbordslampa är också s k punktbelysning viktig. Strategiskt utplacerade ljuskällor skapar en känsla och kan få ett slitet rum att se mycket bättre ut. Punktbelysningen är speciellt viktig runt bildskärmen eftersom skärmen i sig sprider ett relativt starkt ljus och växlar man mellan att läsa på skärmen och på papper vid sidan av skärmen uppstår en stor kontrastskillnad för ögonen vilket kan leda till stora ansträngningar för ögonen. Det finns en typ av punktbelysning runt bildskärmar som är överlägset bättre än alla andra belysningsarmaturer och det är lampor som är av typen som används vid ljusterapi. Alla mår bra av att få detta extra ljus speciellt under vinterhalvåret.

När ett företag eller en institution behöver investera i ny inredning är det många parametrar som skall vägas in. Vilka behov måste tillgodoses, hur skapas bästa ergonomin, vilken budget finns för investeringen plus vad skall den nya inredningen förmedla för budskap? Billigt blir dyrt

I de flesta fall skall budgeten hållas nere och en enkel och ofta kortsiktig lösning blir att hitta så billiga möbler som möjligt. Detta i kombination med att man många gånger vill förmedla sitt företags anda genom inredningen, både för besökaren och internt, gör att man frestas att köpa billiga kopior av möbler som designats av arkitekt och producerats av ett stabilt och etablerat möbelföretag. Genom att köpa kopior kan investeringen på kort sikt kännas lönsam. På lång sikt är det precis tvärtom. En möbel som är ritad av arkitekt har ett genomtänkt formspråk och materialval. Den är kvalitetsmässigt testad av det producerande företaget för bästa hållbarhet och slitage. Många gånger arbetar arkitekt och producent tillsammans för att hitta detaljer

här syns armaturen sign som pendlad version. Sign har många användningsområden och finns i storlekar mellan 200mm och 1250mm och kan fås i 17 valfria kulörer. bild: www.flux.nu

Tips! Reed har ett T5-lysrör innanför den slimmade stommen som i kombination med en aluminiumreflektor och högkvalitativ optik gör den till en av de mest energieffektiva armaturena på marknaden idag. www.luxo.se

som stärker produktens kvalitet så att de håller länge. Klassiker snälla mot miljön

Detta blir mycket tydligt ur miljösynpunkt. En billig kopia går ganska snart sönder och man måste slänga den och köpa nytt, vilket rimmar dåligt med många företags miljöpolicys. En designad produkt håller länge, inte bara mot slitage utan även designmässigt. Se bara på den klassiska "sjuan-stolen" från Fritz Hansen som är designad på 50-talet. Den stolen har aldrig känts omodern. I rena pengar är de "sjuan-stolarna" som köptes på 50-talet mer värda i dag än vad de var då.

33

Hållbar design till en ny nivå

En annan produkt som är väl värd att nämna är den klassiska "Navy chair", som är framtagen till den amerikanska flottan på 50-talet. Formspråket håller än i dag och nu, i samarbete med Coca Cola, finns en ny version som är gjord av 111 stycken PET-flaskor. Hållbar design har tagits till en ny nivå med denna stol.

Navy chair är en klassiker som har tagit hållbar design till en ny nivå genom samarbetet med Coca Cola. Senab har ensam försäljningsrätt i Skandinavien. foto: emeco

Ovelo har en kapslad fjäderkonstruktion som ger en arm med lång räckvidd och stor flexibilitet. Den är försedd med timer vilket gör att Ovelo automatiskt stänger av sig efter 8 timmar för att spara energi. www.luxo.se

Levit är en fritt stående golvarmatur som kan levereras med två LED-moduler i fronten på huvudet som ger en asymmetrisk belysning motsvarande en skrivbordslampa. www.luxo.se

form & inredning

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

C87 M0 Y20 K0

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

fråga inredaren

C0 M75 Y92


Facebook bygger eget datacenter Facebook fick ursprungligen plats på en enda server men nu kräver de snart en halv miljon användarna (!) rejält med resurser. Företaget bakom det sociala nätverket har nu börjat bygga på ett helt eget datacenter i Prineville, Oregon. Givetvis finns det en egen facebook-sida för det nya centret. Konstruktionen väntas kosta cirka 1,3 miljarder kronor.

el tele data

skriv ut med värme och plast

en grön och hållbar

kommunikation Tidigare i år tog världen ett steg närmare en grönare och mer hållbar kommunikation. Bell Labs lanserade GreenTouch ™, ett globalt konsortium som har som mål att skapa den teknik som behövs för att göra kommunikationsnätet 1000 gånger mer energieffektivt än det är idag.

34

I förra numret av Lokalguiden skrev vi om miljövänliga skrivare och i detta nummer 10 måste vi följa upp med den grönaste av de gröna skrivarna.

Det är det japanska företaget Sanwa Newtec som tagit fram en miljövänlig skrivare som i stället för bläck eller toner återanvänder ett särskilt plastpapper. Skrivaren Prepeat skriver ut Enligt Bell Labs skulle en tusenfaldig minskning motsvara ungefär kapaciteten att driva världens alla kommunikationsnätverk i tre år med samma energiåtgång som för närvarande krävs för en enda dag. samlar ledare inom olika branscher

Initiativet GreenTouch samlar ledare inom bl a näringsliv, högskola/universitet och statliga och ideella forskningsinstitut. Allt för att kunna komma fram till nya radikala metoder för energieffektivisering. Flera stora aktörer i branschen är engagerade, exempelvis China Mobile, Telefonica och Samsung Advanced Instititute of Technology. Ambitionen är stor så inbjudan till deltagande är även riktat till hela IT- och telekombranschen i sin helhet. - Att hantera klimatförändringen är en enorm och omedelbar utmaning som vi måste ta itu med globalt och med hjälp av djärva åtgärder, säger Jong -Soo Yoon, generaldirektör vid ministeriet för miljö, Sydkorea. Och det är endast genom att utnyttja de bästa hjärnorna i världen, oberoende av bransch och nationalitet, som vi kommer att göra den skillnaden vi behöver.

dag. Och man måste rusta för framtiden. - Under nästa decennium kommer miljarder fler människor att lägga upp och dela videoklipp, bilder och information i publika och privata nätverk då vi kommunicerar med varandra på nya sätt. Motsvarande ökning i energiförbrukning som krävs för att möta detta behov kommer att kräva omedelbara åtgärder för att minska alla efterföljande utsläpp, konstaterar Gee Rittenhouse, vice forskningschef på Bell Labs och ledare för konsortiet.

el, tele, data

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

35

ny nätverksarkitektur

Som ett led i satsningen kommer Green Touch Initiative att inom en femårsperiod också leverera ett förslag till ny typ av nätverksarkitektur. Målsättningen är att börja om från början och återuppfinna en ny infrastruktur för kommunikation, vilket kan generera en hel del nya intressanta produkter. Det återstår att se vad det nybildade konsortiet kan komma fram till under dessa inledande fem år. Vi lär få återkomma.

sverige bäst i världen En något sämre bredbandsutveckling men i topp när det gäller mobilt bredband. Cisco presenterar de senaste resultaten för Sverige i sin årliga undersökning.

rusta för framtiden

Målsättningen med en tusenfaldig energiminskning uppges vara grundad på forskning från Bell Labs, som fastslagit att dagens dataoch kommunikationsnätverk har förutsättningar att vara 10 000 gånger effektivare än de är i

text och bilder på det särskilda plastpapperet genom att använda värme för att ändra färgen. Information på ett ark raderas av värmen när det matas in igen på baksidan. Prepeat skriver ut i svart och i gråskala och ett ark kan återanvändas upp till 1 000 gånger och därefter källsorteras det som mjukplast. Några möjliga användningsområden för denna typ av skrivare är bland annat butiksskyltning och för kontorsbundna rapporter och utkast. Eco-skrivaren väntas kosta cirka 42 000 kronor och varje plastpapper omkring 25 kronor. Varje förpackning innehåller 1 000 ark. Eftersom kostnaden för både underhåll, toner eller bläck minskas rejält sägs utskriftskostnaden kunna sänkas till en tiondel jämfört med vanligt papper. Det gäller emellertid att hålla reda på vart alla plastark tar vägen. (Källa: www.idg.se)

under nästa decennium kommer miljarder människor att fortsätta kommunicera på nya sätt. bild: www.htc.com

Men enligt Ciscos undersökning är Sverige alltså även bäst i världen på mobilt bredband, och i samma liga som både Danmark, USA och Spanien. Nedladdningshastigheten i de svenska anslutningarna anges vara 16 489 kb per sekund, jämfört med 14 628 kb per sekund i fjol. Även när det gäller fast lina hittar vi

både Danmark och Sverige i toppskiktet. Men i fråga om bredbandsutvecklingen ligger Sverige som sagt något sämre till. I år trillar vi ner till plats nio, vilket är en placering sämre jämfört med 2009. I topp ligger som vanligt Sydkorea, Hong Kong, Japan och Island.

sverige och 13 andra länder är redo för morgondagens applikationer som kommer att bli mycket bredbandskrävande. bild: cc top10.com

Sverige har världens bästa mobila bredband. I alla fall om man ska tro Ciscos åriga studie om global bredbandskvalitet. Emellertid utvecklas vår standard långsammare än i andra länder. 40 miljoner mätdata har använts och resultaten visar att Sverige och 13 andra länder är redo för morgondagens applikationer (t ex webb-tv i HD och telepresence) som kommer att bli mycket bandbreddskrävande. För två år sedan bestod den här listan bara av ett enda land. 2008 var det endast Japan som uppfyllde de här kriterierna. Bland de 38 städer i världen som redan nu har den bandbreddskvalitet som krävs för ett smart, uppkopplat samhälle hittar vi bland annat Uppsala, Malmö, Göteborg och Stockholm. lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

el, tele, data


Visste du att... Världens första mekaniska hiss installerades 1857 på 488 Broadway, New York, USA. Källa: Wikipedia Bild: Smultronbyn

Larm & rhet säke

hur vet du att

Tips!

hissen är säker?

För att ha kontroll över hissens säkerhet finns ett antal saker att ta itu med. Säkra hissen genom att:

En hiss är en säker anordning med inbyggd säkerhet. Det sker väldigt sällan olyckor men om det händer kan det bli otäckt. Att se till att hissen är säker är fastighetsägarens ansvar.

36

När hissen uppför sig på ett sätt som den inte fastighetsägarens Ansvar Det är inte alla fastighetsägare som borde, hoppar till, låter konstigt eller är medvetna om sitt fulla ansvar. när lampan för överlast plötsligt Enligt Boverkets föreskrift ska tänds trots att viktgränsen långt en hiss alltid vara säker, under ifrån är uppnådd. Ja, då är vi Fastighetsägaårets alla dagar. Det kräver att nog många som känner oberen ska se till att hissen får regelbunden skötsel haget komma krypande. För enligt tillverkarens anvisningdet finns roligare saker än att hissen besiktigas ar och att årliga besiktningar fastna i en hiss, eller hemska varje år. görs. tanke, störta tio våningar ner i – Ansvaret för hissens sähusets avgrund. Det sistnämnda kerhet kan aldrig läggas över på en händer inte speciellt ofta förstås, skötselfirma, det är fastighetsägaren tack och lov. Men det är en bild som ska se till att hissen sköts regelbundet som gärna vill dyka upp för ens och det är fastighetsägaren som ska se till att inre syn när hissen börjar bete sig konstigt. Om hissen besiktigas varje år, säger Bertil Forsberg, du märker att något inte står rätt till eller om du C87 M0 Y20 K0 C0 M75 Y92 K0 hissexpert på Inspecta. Även garageportar, undrar hur kontrollen av hissarna i ert företags grindar samt lyftbord vid lastkajer omfattas av fastighet ser ut är det till fastighetsägaren du ska Boverkets föreskrift. vända dig.

Teckna ett serviceavtal med en skötselfirma.

Anlita ett ackrediterat besiktningsorgan för årlig besiktning.

.Följ upp besiktningsintygen - vad behöver åtgärdas?

Anlita skötselfirman för att åtgärda eventuella brister.

bild: Creative Commons, Gullevek

Besiktning hittar brister

Det ackrediterade besiktningsorganets uppgift är att noggrant kontrollera hissen och dess funktioner för att upptäcka slitage och trasiga funktioner. Vid eventuella brister gör besiktningsingenjören anmärkningar i intyget. Besiktningsintyget skickas sedan till fastighetsägaren för åtgärd. Alla åtgärder måste dokumenteras för att kunna visa vilka åtgärder som har vidtagits för att upprätthålla säkerheten. – Om fastighetsägaren ser till att en skötselfirma gör regelbunden service på hissen, att ett ackrediterat besiktningsorgan utför besiktning varje år och att eventuella brister åtgärdas och dokumenteras, har man följt Boverkets föreskrift och uppnått den säkerhetsnivån som C6 M64 Y97 K0 C47 M15 Y100 K1 C70 M3 Y62 K0 krävs, säger Bertil Forsberg.

37

0

1000

2000

3000

4000

5000

Konferenser för alla smaker! www.lokalguiden.se larm & säkerhet

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

bild: Creative Commons, Inspecta

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

larm & säkerhet


39

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

att skriva kontrakt


40

41

att skriva kontrakt

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

att skriva kontrakt


Inget kaffeförbud på dagens arbetsplatser Det första kaffet kom till Sverige 1685. I början av 1700-talet hade Stockholm ett femtiotal kaffehus. Vid 1756 års riksdag infördes förbud mot kaffedrickande, och blev någon ertappad med kaffedrickande utdömdes böter.

dens måna sg adnein ng anlä åg ag

M öret f

service och

tidsbesparing 42

Det handlar om service och att tillgodose de behov som företagen har. Raul Cobos och Jonas Törhaug på JRM Städ & Fastigheter erbjuder allt inom städ. Med sina 20 anställda har de både byggstäd, flyttstäd, hemstäd, kontorsstäd och fönsterputs i sin tjänsteportfölj, en portfölj som utökas hela tiden.

- Vi har personal för i stort sett allt, från golvvård till kaffeautomater, berättar Jonas. helhetslösning med tillägg

Inget kontrakt innebär en färdig lösning. Allt är beroende av vad kunden efterfrågar och behöver hjälp med. - Vi tillgodoser helt enkelt företagens behov, menar Raul. Det är ofta som företagen kommer in med en förfrågan om en tjänst som vi egentligen inte har, men som vi ändå vill hjälpa dem med. Det är på så sätt ofta kunderna

månadens företag

som hjälper oss att utöka vår tjänsteportfölj. köpa en kaffemaskin för 30 000 kronor som JRM Städ & Fastighet erbjuder en helhets- man sedan måste ta hand om själv. lösning med en mängd tilläggstjänster. Något - Och nu har detta tänket kommit även till som dagens medvetna företag uppskattar rena servicetjänster. Att företagen förstår och inser att de behöver. Det handlar att de kan lägga ut sådana här tjänster om många extratjänster som inneoch få sina behov tillgodosedda och bär sparad tid för företagen och sina problem lösta. Från smått Kunden får en även en kvalitetssäkring. till stort. enda faktura - Kunden får allt på en enda och kan kontyvärr en smutsig faktura och kan koncentrera sig centrera sig på bransch på sin verksamhet. Vi löser allt sin verksamAtt allt ska gå rätt till är självfrån städning till fruktkorgar, het. klart för JRM Städ & Fastighet, kaffe- och godisautomater till något som tyvärr inte gäller för exempel. Runtomkringtjänsterna alla i branschen. är en ren extraservice. Vi lierar - Med RUT-avdraget har en del fiffel oss med de leverantörer som är duktiga på det som företaget efterfrågar. Om försvunnit, men många använder sig fortfaranvi ställer ut en kaffeautomat tillsammans med de av svartarbete, säger Raul. Något som vi alla Selecta i dag så slipper kunden betala Selecta kunde läsa för en tid sedan när det uppdagades för påfyllning och service, det löser vår personal att stora kedjor använt svarta städtjänster. Att företagen vill riskera sitt anseende har som får grundläggande utbildning i sin tur. När vi ändå är där kan vi sköta löpande underhåll, både Jonas och Raul svårt att förstå, speciellt i dagens samhälle när både image och varumärförklarar Jonas. ke är så viktigt. Men kraven kommer att hårdna the american way även här och förhoppningsvis kommer företag Raul menar att företagen går mer och mer mot överlag bli mer medvetna och prioritera att det det amerikanska sättet att tänka, att man kan går rätt och seriöst till. köpa in tjänster och leasa maskiner istället. Inte - Vi har t ex ingen kontanthantering, berät-

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

43

tar Jonas, därför ses vi som seriösa. Vi föranmäler även alltid våra anställda innan de åker ut på byggen och jobbar och väl ute är de legitimerade med godkänd bricka. Våra kunder kan på så sätt göra kontroll mot skattemyndigheten och få svart på vitt att det inte handlar om något svartarbete. Detta kommer det att komma krav på inom ett par år. miljömedvetenheten stärks

Något som även har fått en framskjuten plats i företagens medvetande är miljö. Och även här handlar det mycket om både image och varumärke. Företag som kanske sitter i miljömärkta hus och vill uppfattas miljömedvetna måste givetvis även upphandla miljösäkra tjänster och tänka miljö i alla led. - Förutom att planera våra kundbesök så att transportsträckan blir minsta möjliga på en dag, har vi en miljöpolicy som de anställda måste skriva på, berättar Raul. Dessutom redovisar vi självklart också vilka produkter vi använder ut mot kund. Det är viktigt att kunna redovisa att man använder miljömärkta kemikalier, produkter med Svanen-märkning eller EU-blomman t ex. Och hela tiden måste man sondera terrängen efter nya märkningar och produkter, det händer mycket på marknaden. lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

månadens företag


ens r e f kon adensg Måln gnin g ä an

möten med mervärde

Hem för ubåtar och sjöflygplan under världskrigen Under de båda världskrigen huserade Nya Varvet krigsmateriel som torped- och ubåtar samt sjöflygplan. Från 1936 och framåt, byggdes väldiga bergrum, numera använda som lagerlokaler. Området upphörde vara militärt 1982, då flottan flyttade till Käringberget i Göteborg.

konferera i unik miljö på nya varvet studios. samtliga bilder: Nya varvet studios, fotograf Göran Assner

Varför inte konferera på annan ort? På Nya Varvet Studios i Göteborg med sina 150 hotellrum och sju konferensrum konfererar ni på historisk mark, i en havsmiljö med bryggor och vatten utanför fönstret men ändå nära stadens puls. Här får ni mer än ni betalar för och ingenting är omöjligt att ordna. 44

45

Alla konferenser kan skräddarsys och de generösa aktivitetsytorna med parkkänsla ger stora möjligheter. Här kan ni spela boule, krocket, brännboll och ha picknick eller grillkväll. Med egen brygga och hamn står hela skärgården till ert förfogande och ett uppfriskande dopp under kaffepausen är bara ett stenkast bort. Eller varför inte låna den gamla, fina gymnastiksalen och få en kurs i fäktning? Mordmysterier, chokladprovning och musikquiz är annat som kan stå på schemat. historia och hav lockar

Nya Varvet Studios ligger i Göteborgs hamninlopp, alldeles invid vattnet på Göta Älvs södra strand. Flottbasen Nya Varvet anlades i början av 1700-talet på order av Karl XII och var militärt område fram till 1982. Många av originalbyggnaderna från 1700- och 1800-talen står kvar än i dag. - Många av våra utländska gäster uppskattar just historiken här, säger Jessica Jadegren. Och visst är det unikt att ha en sådan här stor anläggning precis vid vattnet och dessutom kunna erbjuda rum i en gammal logementbyggnad och i en fängelsebyggnad där det finns gamla celler kvar. Många väljer en guidad tur för att ta del av historiken i området, det är en perfekt bensträckare under en konferens och väldigt uppskattat. Enligt Jessica kommer konferensgäster hit månadens konferensanläggning

för att vara nära staden men samtidigt komma bort. Och det havsnära läget lockar självklart många. - Man vill samla gruppen och havet tilltalar ju de flesta. Det är rogivande och även om det regnar är det något speciellt. Fortfarande ligger det bogserbåtar nere i hamnen som tuffar ut från bryggorna, hamnen lever i allra högsta grad. Här finns också en småbåtshamn, men även stora kajer, perfekt för alla typer av båtar att angöra vid. - En del konferensgrupper chartrar Älvsnabben själva och tar sig ut hit på det sättet och vi kan ordna allt från skaldjurskryssningar till färd med ribbåtar. Men ibland räcker det att ta fikapausen utomhus en fin dag och bara titta ut över vattnet och båtarna, det är en upplevelse i sig. Hela området är dessutom livligt med över 2 000 människor som arbetar här. lokaler med takhöjd och utsikt

Sju konferenslokaler står till förfogande och här kan man anordna allt från det lilla mötet till det stora. Här finns exempelvis Biblioteket som är den största lokalen med sina 200 kvadratmeter och generösa ljusinsläpp. Lokalen är perfekt för det stora sällskapet, mingel eller kreativa workshops och rymmer upp till 150 personer. Pater Noster är en lokal på 40 kvadratmeter med oslagbar havsutsikt och i lokalen Vinga, med sina fyra meter i takhöjd, kan man sitta

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

100 personer i biosittning eller 40 i skolsittning. Utöver de här finns det mindre lokaler perfekta för 2-15 personer. Gästerna bestämmer menyn

Frukostbuffé äter man i den nya frukostmatsalen, men annars är det konferensgästerna själva som bestämmer menyn under sin vistelse. Luncher och middagar arrangeras exakt efter önskemål, antingen i den egna matsalen eller hos någon av de samarbetande restaurangerna. - Vi samarbetar till exempel en del med Ruckmans som kan ta större grupper, förklarar Jessica. Här kan vi anordna middag för 150 sittande personer, avslutar Jessica.

korta fakta Övernattning: Ja Mat: Ja Övriga aktiviteter: Ja Trådlöst internet: Ja Paketerbjudande: Ja SPA: Nej Parkering: Ja, fri parkering ingår Adress: Byggnad 37, Skeppet Ärans Väg 23 Telefonnummer: 031-85 70 20 Hemsida: www.nyavarvetstudios.se

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

månadens konferensanläggning


Logi Övernattning Restaurang Matmöjligheter Aktivitet Gör något Bad Pool eller badavdelning

Så här läser du konferensbanken Enkelt att hitta rätt Lokalguidens konferensbank är uppdelad i regionerna Skåne, Stockholmsområdet och Västra Götaland. Symbolbilderna visar vilka faciliteter som anläggningarna kan erbjuda. På www.lokalguiden.se hittar du mer information. Skriv in önskad anläggnings objektnummer så hittar du enkelt det du söker efter.

Konferens! I vår konferensbank hittar du möteslokaler som passar just dig och dina önskemål. På vår webbsida finns mer information, besök www. lokalguiden.se

kONFERENSBANKEN HITTA RÄTT PLATS FÖR DINA MÖTEN StockholmsOMRÅDET Arlanda Conference & Business Center................ Bokningen............................................... 08-797 62 00 Min/max antal personer i konferensrum .........2/700 Objektsnummer 63.................

46

Yasuragi Hasseludden AB...................................... Bokningen .............................................. 08-747 63 00 Min/max antal personer i konferensrum .........2/400 Objektsnummer 70................. Tysk-svenska Handelskammaren......................... Anneliese Klinga.................................. .. 08-665 18 20 Min/max antal personer i konferensrum ..........2/100 Objektsnummer 61..................

Rosgarn.................................................................. Pia Ellingsson ....................................... 08-540 274 20 Min/max antal personer i konferensrum ............8/20 Objektsnummer 77.................. T-house................................................................... Katarina Sonnenberg ............................08-678 92 60 Min/max antal personer i konferensrum.............3/45 Objektsnummer 29..................

Rånäs Slott . .......................................................... Bokningen........................................ ...... 0175-747 00 Min/max antal personer i konferensrum ............2/90 Objektsnummer 75.................. Strandvägen 7A..................................................... Maria Strinnhed.................................... 08-585 107 10 Min/max antal personer i konferensrum ..........3/100 Objektsnummer 20..................

konferensbanken

Knippla Båt & Konferens AB.................................. Anette Wikeryd .....................................031-963 226 Min/max antal personer i konferensrum ..........2/40 Objektsnummer 57..................

Hagabadet.............................................................. Fredrik Ekholtz........................................ 031-600 610 Min/max antal personer i konferensrum ............2/40 Objektsnummer 66.................. Restaurang Ruckmans........................................... Jonas Ruckman....................................... 031-690 108 Min/max antal personer i konferensrum ...........2/200 Objektsnummer 73................. Stensjöhill Herrgård Hotel & Konferens............... Karin Näsström..................................... 031-706 88 75 Min/max antal personer i konferensrum ............1/90 Objektsnummer 80..................

Äventyrskontoret i Finnboda AB.......................... Jocke Lantz........................................... 08-546 599 00 Min/max antal personer i konferensrum........50/700 Objektsnummer 74..................

VÄSTRA GÖTALAND

Princess Hall ......................................................... Johan von Knorring............................... .08–667 62 52 Min/max antal personer i konferensrum ..........2/100 Objektsnummer 76..................

Kristinedals Träningscenter.................................. Anna Bergqvist Lindberg.....................031-337 27 43 Min/max antal personer i konferensrum..........10/250 Objektsnummer 71.................

Tammsvik Konferens & Herrgård AB.................... Bokningen ............................................ 08-584 719 99 Min/max antal personer i konferensrum .........2/200 Objektsnummer 72..................

Täby Park Hotel and Conference.......................... Bokning............................................... 08-506 483 00 Min/max antal personer i konferensrum .........5/350 Objektsnummer 32..................

Nalen Evenemang & Konferens AB....................... Bokningen............................................. 08-505 292 00 Min/max antal personer i konferensrum ..........6/600 Objektsnummer 35..................

Nya Varvet Studios................................................ Jessica Jadegren......................................031-857024 Min/max antal personer i konferensrum .........1/150 Objektsnummer 60..................

Ale Vikingagård...................................................... Johannes Jagrud .................................. 0303-33 06 21 Min/max antal personer i konferensrum .........10/70 Objektsnummer 22.................. Bohus-Malmöns Pensionat & Konferens AB....... Patrik Larsson ......................................0523-461 002 Min/max antal personer i konferensrum .........4/120 Objektsnummer 25.................. Hotell Fars Hatt...................................................... Bokning............... ....................................0303-109 70 Min/max antal personer i konferensrum .........2/180 Objektsnummer 56.................. Karstorp KonfererensCenter AB........................... Claes Skönborg....................................0500-472 802 Min/max antal personer i konferensrum .........2/175 Objektsnummer 59..................

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Göteborgs Vinkällare............................................. .Alexandra Ekner ................................. 031-711 04 20 Min/max antal personer i konferensrum ..........4/20 Objektsnummer 39................. Pensionat Styrsö Skäret........................................ Ola Tulldal ............................................... 031-973 230 Min/max antal personer i konferensrum ............1/20 Objektsnummer 54.................. Gamla Ullevi Restaurang & konferens.................. Anette Lindquist................................... 031-710 37 90 Min/max antal personer i konferensrum ...........6/500 Objektsnummer 78................. Seaside Björkö....................................................... David Lyckdal.............................. ........... 031-929 410 Min/max antal personer i konferensrum .........3/150 Objektsnummer 55.................. GrebbestadFjordens Turist och konferensanläggning Bokning.............................. . .................... 0525-61211 Min/max antal personer i konferensrum .........1/50 Objektsnummer 64.................. Hotell Hehre Kök & Konferens.............................. Mainne Eriksson...................................... 0521-699 65 Min/max antal personer i konferensrum .........1/120 Objektsnummer 67..................

Nääs Slott.............................................................. Marcus Boström / Rose-Marie Nielsen...0302-318 39 Min/max antal personer i konferensrum ...........2/500 Objektsnummer 79.................

SKÅNE AF Borgen.............................................................. Kerstin Thörnqvist .................................. 046-384 905 Min/max antal personer i konferensrum .........2/750 Objektsnummer 33.................. Färs & Frosta Sparbank Arena.............................. Sandra Håvedal ................................... 046-211 82 00 Min/max antal personer i konferensrum.......12/4000 Objektsnummer 34.................. Bykrogen i Österslöv AB........................................ Kim Svensson ............................... ........ 044-22 60 00 Min/max antal personer i konferensrum ............2/80 Objektsnummer 81.................. Bäckaskogs Slott AB.............................................. Anna Lundin .................................... ........ 044-530 20 Min/max antal personer i konferensrum .........1/120 Objektsnummer 26.................. Gokart City............................................................. Jonny Hartvig .............................. . ......... 040-960 120 Min/max antal personer i konferensrum ..........1/120 Objektsnummer 23..................

47

Quality Hotel Grand Kristianstad.......................... Ann-Louise Dahlberg............................... 044-284 800 Min/max antal personer i konferensrum .........2/110 Objektsnummer 31.................. Malmö Airport........................................................ Lena Staffansson........................ ......... 040-613 10 00 Min/max antal personer i konferensrum ..........2/100 Objektsnummer 37.................. Utmaningarnas Hus............................................... Olle Sjölund.......................................... ...040-510 175 Min/max antal personer i konferensrum ..........6/110 Objektsnummer 24.................. Margretetorps Gästgifvaregård AB....................... Josefine Hafström.......................... .......0431-454 450 Min/max antal personer i konferensrum ..........8/300 Objektsnummer 30.................. Tyringe Kurhotell................................................... Dan Åstedth............................................ 0451-577 70 Min/max antal personer i konferensrum ..........6/250 Objektsnummer 38.................. Kronovalls Vinslott AB........................................... Kronovalls Vinslott ................................... 0417-19710 Min/max antal personer i konferensrum .........2/200 Objektsnummer 27.................. Ystad Saltsjöbad.................................................... Bokning................................................... 0411-136 30 Min/max antal personer i konferensrum .........1/300 Objektsnummer 68..................

låt maten stå i fokus på konferensen. Bild: Tysk-svenska handelskammaren

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

konferensbanken


Lokalguidens samarbetspartners Här presenterar vi denna månadens annonsörer i tidningen. Här återfinns såväl fastighetsägare och förvaltare som aktörer inom tjänst- och produktförfrågan.

TNERS PAR

LOKALGUIDENS LEDIGA LOKALER PARTNERS i nummer 10 Volito Fastigheter www.volitofastigheter.se BILLDAL - Butik, kontor & lager Kungsporten 1 - 6, 427 50 Billdal

Dagon Förvaltnings AB www.dagon.se

Diligentia www.diligentia.se

Mattsons www.mfu.se

CENT. HISINGEN - Butik & kontor Gustaf Dalénsgatan 8, 11, 13, 417 05 Göteborg

Stena Fastigheter Malmö www.stenafastigheter.se

Svenska Hus www.svenskahus.se

Jernhusen www.jernhusen.se

HISINGS KÄRRA - Lager & industri

Accus ljusreklam www.accus.se

Advokatfirman Nova

Tagenevägen 34 & Trankärrsgatan 15, www.nova.se 425 37 Hisings Kärra

MKB Fastighets AB www.mkbfastighet.se

För mer information ring 031-760 54 75 eller besök www.valad.se

Valad Property Group är en aktiv fond- och kapitalförvaltare med fokus på kommersiella och industriella fastigheter.

Newsec www.newsec.se

Valad Property Group www.valad.se

Brinova www.brinova.se

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Månadens partners

49


Objekt nr 41755597

Lokalbanken I

Sök lokal via objektsnummer Hitta den rätta lokalen för dig här i Lokalbanken. Kontakta fastighetsägaren direkt eller gå in på www.lokalguiden.se. Skriv in objektsnumret och erhåll bilder eller film och ytterligare information.

×

ANNELUND

3750 kvm, Kontor...........Västra Varvsgatan/Stora Varvsg Christel Zaar .........................................................010-470 74 23 Midroc ....................................................Objekt nr 41747946

ANNETORP

lokalbanken hjälper dig

×

718 kvm, Kontor.....................................Schaktugnsgatan 5 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754405

×

ARLÖV

197 kvm, Kontor....................................... Hammarvägen 19 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746554

Här presenteras lediga lokaler efter område och kvadratmeteryta. När du hittar en intressant lokal kan du kontakta fastighetsägaren eller gå in på www.lokalguiden.se för att få mer information. Fyll i objektsnumret som är kopplat till den specifika lokalen och mer information presenteras helt kostnadsfritt.

203 kvm, Lagerlokal............................Hantverkaregatan 4 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746557 240 - 1500 kvm, Kontor................................ Arlövsvägen 9 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41756038 352 kvm, Produktionslokal.....Företagsvägen 29, Hus 6 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41752583

50

440 kvm, Produktionslokal................. Företagsvägen 29 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41752585

Skånes största lokalbank. Sök lokal på lokalguiden.se.

767 kvm, Kontor............................................Arlövsvägen 23 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754570 772 kvm, Kontor.............................................. Arlövsvägen 9 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41756788 863 kvm, Kontor.............................................. Arlövsvägen 9 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41755806

Kontakta fastighetsägaren direkt eller gå in på www.lokalguiden.se. Skriv in objektsnumret längst upp till vänster och få all information du behöver om den aktuella lokalen.

Lokalbanken

s 51 Annelund s 51 Annetorp s 51 Arlöv s 51 Bulltofta s 51 Centrum Malmö s 52 Emilstorp s 52 Eslöv s 52 Fosie s 53 Fågelbacken s 53 Gamla Staden s 53 Gröndal s 53 Helsingborg s 54 Hyllie s 54 Håkanstorop s 54 Hässleholm s 55 Jägersro s 55 Kirseberg s 55 Kristianstad s 55 Landskrona s 55 Limhamn s 55 Limhamn-Bunkeflo

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

s 55 Lorensborg s 55 Lund s 56 Mellanheden s 56 Norr s 56 Norra hamnen s 56 Persborg s 56 Rådmansvången s 56 Rörsjöstaden s 56 Segevång s 56 Slussen s 56 Sorgenfri s 56 Staffanstorp s 56 Svedala s 56 Södra Innerstaden s 57 Tomelilla s 57 Trelleborg s 57 Värnhem s 57 Västra Hamnen s 57 Åstorp s 58 Östra Hamnen

1000 - 3000 kvm, Kontor...................... Företagsvägen 30 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754413 1420 kvm, Produktionslokal............... Hammarvägen 14 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41752593 2134 kvm, Produktionslokal................. Hammarvägen 6 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41752595 3820 kvm, Produktionslokal........................Strömgatan 2 Victor Persson......................................................040-664 47 26 Volito Fastigheter................................... Objekt nr 41747159 4111 kvm, Produktionslokal....................... Lagervägen 2 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41752598

BULLTOFTA

×

25 kvm, Kontorshotell...................... Johanneslustgatan 1 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41753351

× Register med Lediga lokaler

159 kvm, Kontor.............................Norra Bulltoftavägen 65 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41756945 305 kvm, Lagerlokal................................Höjdrodergatan 9 Carl Brodelius...........................................................0406644724 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41757220 380 - 980 kvm, Kontor.............................Flygledaregatan 5 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41755597 490 kvm, Kontor......................................Höjdrodergatan 22 Carl Brodelius.......................................................040-664 47 24 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41725685 775 kvm, Lagerlokal................................. Källvattengatan 9 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41758329 912 kvm, Kontor......................................Höjdrodergatan 25 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760387 1536 kvm, Butik.......................................Flygplansgatan 1-3 Carl Brodelius...........................................................0406644724 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41749143 3311 kvm, Kontor....................................Höjdrodergatan 28 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754414 4000 kvm, Butik................................ Cederströmsgatan 11 Anders Gintse.........................................................040-35 15 09 Midroc .........................................................Objekt nr 415694 4048 kvm, Kontor...................................Höjdrodergatan 16 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754415

CENTRUM MALMÖ

×

×

×

a-c

153 kvm, Kontor...................................Jörgen Kocksgatan 3 Carl Brodelius...........................................................0406644724 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41750922 162 kvm, Kontor........................................ Grynbodgatan 16 Daniel Fredlund.........................................................0752415142 Stena Fastigheter..................................Objekt nr 41744824 170 kvm, Kontor.................................Köpenhamnsvägen 6 Richard Ehnbom........................................................040313470 MKB Fastighets AB...............................Objekt nr 41742322 179 kvm, Kontor..............................................Östergatan 39 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB....... Objekt nr 41751547 200 kvm, Kontor..............................................Östergatan 39 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41751546 218 kvm, Kontor.........................................Stora Nygatan 31 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760007 222 kvm, Kontor...........................................Amiralsgatan 17 Tim Prevolnik..............................................................040206345 Diligentia ................................................Objekt nr 41755667 230 kvm, Kontor............................................... Stormgatan 9 Carl Brodelius...........................................................0406644724 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41736993 238 kvm, Kontor.........................................Hallingsgatan 6 A Ulrika Rosberg............................................................040313547 MKB Fastighets AB...............................Objekt nr 41753354 242 kvm, Butik.................................Östra förstadsgatan 20 Daniel Fredlund.........................................................0752415142 Stena Fastigheter..................................Objekt nr 41744828 265 kvm, Butik....................................Köpenhamnsvägen 6 Richard Ehnbom........................................................040313470 MKB Fastighets AB...............................Objekt nr 41744319

41 kvm, Kontor.............................................Baltzarsgatan 25 Tim Prevolnik..............................................................040206345 Diligentia ................................................Objekt nr 41755668

266 kvm, Kontor.......................................Drottninggatan 16 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB....... Objekt nr 41751552

52 kvm, Kontor...........................................Lugna gatan 46 B Christian Bengtsson................................................. 040313376 MKB Fastighets AB...............................Objekt nr 41755450

276 kvm, Kontor........................................... Carlsgatan 12 A Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746685

92 kvm, Kontor........................................... Kalendegatan 28 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760012

284 kvm, Kontor.................................................. Adelgatan 5 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41751540

100 - 800 kvm, Kontor.................... Gustav Adolfs Torg 10 Bengt Johansson...................................................040-30 00 63 Fastighets AB Frontnine......................Objekt nr 41740431 114 kvm, Kontor......................................Norra skolgatan 19 Daniel Fredlund.........................................................0752415142 Stena Fastigheter..................................Objekt nr 41757959 121 kvm, Butik...............................................Baltzargatan 26 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41751542 129 kvm, Kontor......................................... Baltzarsgatan 20 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760002 134 kvm, Kontor.........................................Stora Nygatan 31 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760004

290 - 1500 kvm, Kontor................................ Centralstation Catia Johansen Sangberg ................................... 020-223 223 Jernhusen AB.........................................Objekt nr 41738491

Surfa in i din nya lokal! lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

LOKALBANKEN

51


Lokalbanken I 300 kvm, Kontor..........................................Travbanegatan 4 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760382 347 kvm, Butik......................Ystadvägen 17/ Fosievägen 2 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................ Objekt nr 41760361 374 kvm, Butik.......................................Föreningsgatan 6 C Bengt Johansson...................................................040-30 00 63 Fastighets AB Frontnine......................Objekt nr 41746937 374 kvm, Livsmedelslokal.................Föreningsgatan 6 C Bengt Johansson...................................................040-30 00 63 Fastighets AB Frontnine......................Objekt nr 41746938 374 kvm, Utställning / mässa.Föreningsgatan 6 C Bengt Johansson...................................................040-30 00 63 Fastighets AB Frontnine......................Objekt nr 41746939 380 kvm, Kontor......................................Kattsundsgatan 15 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41752960 384 kvm, Kontor.................................Ängelholmsgatan 1 C Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41752584 390 kvm, Butik..................................................... Adelgatan 5 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41755253 390 kvm, Kontor.................................Ängelholmsgatan 1-3 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41756883

52

400 - 799 kvm, Kontor...........................Västergatan 43-47 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746689 416 kvm, Kontor......................................... Kalendegatan 20 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41756036 440 kvm, Kontor................................................Kocksgatan 3 Carl Brodelius...........................................................0406644724 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41754939 455 kvm, Kontor...........................................Amiralsgatan 17 Tim Prevolnik..............................................................040206345 Diligentia ................................................Objekt nr 41755666 465 kvm, Kontor...............................................Carlsgatan 44 Carl Brodelius...........................................................0406644724 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41722371 494 kvm, Kontor.......................................Drottninggatan 16 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB....... Objekt nr 41751551 500 - 2156 kvm, Kontor...................Jörgen Kocksgatan 1B Carl Brodelius...........................................................0406644724 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41727739 549 kvm, Kontor..............................................Södergatan 24 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41751544 682 kvm, Kontor..........................................Travbanegatan 4 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760383

Aspög 1 Skeppsbron 3 Jörgen Kocksg 1B Carlsg 44 Stormg 9 }K>LNG=

F:EF} LOKALBANKEN

Höjdroderg 7-9 och 22

× Register med Lediga lokaler 690 kvm, Kontor...................................................Stortorget 9 Daniel Fredlund.........................................................0752415142 Stena Fastigheter.................................. Objekt nr 41747489 755 kvm, Kontor.........................................Stora Nygatan 31 Jan Nilsson...............................................................0406009653 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760011 875 kvm, Kontor...................................................Stortorget 9 Daniel Fredlund.........................................................0752415142 Stena Fastigheter..................................Objekt nr 41755343 1005 kvm, Butik.............................................. Ystadvägen 17 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760360 1058 kvm, Kontor................Ystadvägen 17/ Fosievägen 2 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760371 1287 kvm, Butik............................. Södra Förstadsgatan 32 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB....... Objekt nr 41751557 1686 kvm, Kontor..........................................Kungsgatan 15 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41751554 2180 kvm, Kontor..........................................Kungsgatan 15 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41751553 2451 kvm, Kontor................Gibraltagatan 2/ Suezgatan 9 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41755066 3299 kvm, Kontor...................................Malmöhusvägen 1 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41751543

EMILSTORP

×

330 kvm, Kontor............................................ Volframgatan 3 Lars Jeppsson.............................................................041856137 Svenska Hus ..........................................Objekt nr 41755793 450 kvm, Kontor............................................ Volframgatan 3 Lars Jeppsson.............................................................041856137 Svenska Hus ..........................................Objekt nr 41755794

×

1360 kvm, Kontor.........................................Storgatan 13-15 Eva Olsson, Jernhusen...........................................0406312726 Jernhusen AB.........................................Objekt nr 41733216 3000 kvm, Lagerlokal...............................Åkermans väg 16 Niklas Kjellerup.........................................................0406311306 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41751563

FOSIE

×

116 kvm, Kontor..........................................Stenyxegatan 29 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41755803

145 kvm, Kontor......................................... Kantyxegatan 23 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746543 154 kvm, Övrig lokal....................................Kantatgatan 90 Ajten Böös.................................................................. 040213167 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41752831 196 kvm, Butik...................................................Fosievägen 6 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760362 200 - 570 kvm, Kontor.............................. Bronsyxegatan 9 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746688 295 kvm, Kontor........................................Käglingevägen 37 Victor Persson......................................................040-664 47 26 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41728773 316 kvm, Kontor..........................................Stenyxegatan 29 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746577 344 kvm, Butik.....................................Agnesfridsvägen 126 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41758318 368 kvm, Kontor................................................Fosievägen 6 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760372 375 kvm, Övrig lokal................................. Lindängstigen 16 Ajten Böös.................................................................. 040213167 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41752832 380 kvm, Kontor................................................Fosievägen 6 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760373

576 kvm, Lagerlokal...................................Stenyxegatan 15 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754827 576 kvm, Lagerlokal...................................Stenyxegatan 15 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754828 576 kvm, Lagerlokal...................................Stenyxegatan 15 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754829 576 kvm, Lagerlokal...................................Stenyxegatan 15 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746601 640 kvm, Butik.........................................Jägershillsgatan 20 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746606 740 kvm, Lagerlokal.....................Axel Danielsson väg 259 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ............................................... Objekt nr 41746613 779 kvm, Kontor..........................................Stenyxegatan 15 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754406

Snacka om läge!

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

×

498 kvm, Kontor..............................Västra Hindbyvägen 14 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41753352

191 kvm, Kontor............................................ Volframgatan 3 Lars Jeppsson.............................................................041856137 Svenska Hus ..........................................Objekt nr 41755795

ESLÖV

×

Lokalbanken I 790 kvm, Kontor.............................................Boplatsgatan 8 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ............................................... Objekt nr 41746617 800 kvm, Övrig lokal..........................Munkhättegatan 188 Ajten Böös.................................................................. 040213167 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41752833 827 kvm, Övrig lokal................................Käglingevägen 37 Victor Persson......................................................040-664 47 26 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41728774 1280 kvm, Kontor..........................................Boplatsgatan 8 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746636 2886 kvm, Kontor............................ Östra Hindbyvägen 28 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41752596

FÅGELBACKEN× 134 kvm, Kontor........................ Köpenhamnsvägen 6 D 6v Richard Ehnbom........................................................040313470 MKB Fastighets AB...............................Objekt nr 41738127

GAMLA STADEN

×

× Register med Lediga lokaler

×

GRÖNDAL

93 kvm, Övrig lokal..................................... Teknikergatan 9 Richard Ehnbom........................................................040313470 MKB Fastighets AB...............................Objekt nr 41738107 450 kvm, Kontor...........................................Stadiongatan 10 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41753508

HELSINGBORG

×

12 kvm, Kontor.............................................Florettgatan 29c Ylwa Spangenberg.................................................. 0424904618 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41743688 14 kvm, Kontor................................................... Blockgatan 8 Mathias Bengtsson.................................................0424904622 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41743689 15 - 100 kvm, Kontor.......................... Fäktmästaregatan 5 Ylwa Spangenberg.................................................. 0424904618 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746683 18 kvm, Lagerlokal......................................Muskötgatan 11 Lars Jeppsson.............................................................041856137 Svenska Hus ..........................................Objekt nr 41755791

113 kvm, Kontor.............................................Rörsjögatan 18 Daniel Fredlund.........................................................0752415142 Stena Fastigheter.................................. Objekt nr 41761346

28 kvm, Kontor.............................................Muskötgatan 11 Lars Jeppsson.............................................................041856137 Svenska Hus ..........................................Objekt nr 41755790

127 kvm, Kontor.......................................Norra Vallgatan 82 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41755596

30 kvm, Kontor...............................................Viktoriagatan 6 Lars Jeppsson.............................................................041856137 Svenska Hus ..........................................Objekt nr 41755792

208 kvm, Kontor.............................................. Humlegatan 4 Christian Bengtsson................................................. 040313376 MKB Fastighets AB................................Objekt nr 41761142

65 kvm, Butik............................................Kvarnstensgatan 6 Jan-Erik Johansson..................................................0424904627 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41752541

210 kvm, Butik................................... Östra förstadsgatan 1 Daniel Fredlund.........................................................0752415142 Stena Fastigheter..................................Objekt nr 41744827

68 kvm, Kontor.....................................Strandbadsvägen 19 Ylwa Spangenberg.................................................. 0424904618 Wihlborgs ................................................Objekt nr 41761577

247 kvm, Kontor......................................Gråbrödersgatan 2 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41753966

84 kvm, Kontor..................................................Kullagatan 30 Jan-Erik Johansson..................................................0424904627 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746529

300 kvm, Kontor......................................Gråbrödersgatan 2 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746573

87 kvm, Kontor................................... Kapplöpningsgatan 5 Håkan Gillisson.........................................................0424904621 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41751582

380 kvm, Kontor.............................................Grönegatan 38 Daniel Fredlund.........................................................0752415142 Stena Fastigheter..................................Objekt nr 41757226

90 kvm, Kontor........................................Kvarnstensgatan 6 Ola Svensson...........................................................0424904623 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41755345

510 kvm, Kontor.................................... Norra Vallgatan 102 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ............................................... Objekt nr 41755159

91 kvm, Kontor.............................................Muskötgatan 11 Lars Jeppsson.............................................................041856137 Svenska Hus ..........................................Objekt nr 41755789

625 kvm, Kontor.............................................Grönegatan 34 Daniel Fredlund.........................................................0752415142 Stena Fastigheter..................................Objekt nr 41757225

108 kvm, Butik.........................................Garnisonsgatan 12 Mathias Bengtsson.................................................0424904622 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41755346

874 kvm, Kontor......................................Gråbrödersgatan 2 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746624

115 kvm, Kontor...........................................Muskötgatan 11 Lars Jeppsson.............................................................041856137 Svenska Hus ..........................................Objekt nr 41755788

× ×

c-h 130 kvm, Kontor............................................... Motorgatan 7 Ola Svensson...........................................................0424904623 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41749398 133 kvm, Kontor............................................ Karbingatan 30 Mathias Bengtsson.................................................0424904622 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746797 150 - 300 kvm, Kontor.........................Landskronavägen 9 Ylwa Spangenberg.................................................. 0424904618 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746684 165 kvm, Lagerlokal.....................................La Cours gata 2 Ola Svensson...........................................................0424904623 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746546 175 kvm, Butik.........................................Kvarnstensgatan 8 Ola Svensson...........................................................0424904623 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754077 180 kvm, Lagerlokal.....................................Muskötgatan 4 Ylwa Spangenberg.................................................. 0424904618 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746550 196 kvm, Kontor................................ Landskronavägen 7 C Mikael Waldesten................................................ 042-449 22 30 Brinova Fastigheter AB........................Objekt nr 41718546 207 kvm, Kontor............................................Södergatan 11d Jan-Erik Johansson..................................................0424904627 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41747060 215 kvm, Kontor....................................... Drottninggatan 11 Jan-Erik Johansson..................................................0424904627 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754224

53

Hitta rätt lokal direkt i mobilen! lokalguiden.se

130 kvm, Kontor..................................Landskronavägen 18 Ylwa Spangenberg.................................................. 0424904618 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746540

mfc`kf]Xjk`^_\k\i%j\ lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

lokalbanken


Lokalbanken I 216 kvm, Butik................................................Muskötgatan 4 Ylwa Spangenberg.................................................. 0424904618 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746798 216 kvm, Kontor......................................... Stenbrovägen 42 Håkan Gillisson.........................................................0424904621 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754569 220 kvm, Butik...............................................Södergatan 11a Ola Svensson...........................................................0424904623 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41748764 238 kvm, Kontor............................................ Karbingatan 30 Mathias Bengtsson.................................................0424904622 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754078 240 kvm, Kontor.........................................Hästhagsvägen 1 Ola Svensson...........................................................0424904623 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746560 241 kvm, Kontor.................................... Östra Sandgatan 14 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41753184 255 kvm, Lagerlokal.................................Mörsaregatan 19 Ylwa Spangenberg.................................................. 0424904618 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746564 271 kvm, Kontor............................................La Cours gata 2 Ola Svensson...........................................................0424904623 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41750895 275 kvm, Kontor...................................... Verkstadsgatan 13 Ola Svensson...........................................................0424904623 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41750124

54

281 kvm, Kontor..........................................Florettgatan 29b Ylwa Spangenberg.................................................. 0424904618 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746568 283 kvm, Kontor.............................................Karbingatan 20 Mathias Bengtsson.................................................0424904622 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746569 300 kvm, Lagerlokal.................................. Cindersgatan 15 Ylwa Spangenberg.................................................. 0424904618 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41747535

× Register med Lediga lokaler

330 kvm, Lagerlokal...................................Cindersgatan 11 Ola Svensson...........................................................0424904623 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746581 330 kvm, Kontor......................................Kvarnstensgatan 8 Ola Svensson...........................................................0424904623 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41749402 350 kvm, Lagerlokal..............................Västra Tallgatan 32 Ola Svensson...........................................................0424904623 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41752542 350 kvm, Kontor.................................... Östra Sandgatan 14 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41753185 380 kvm, Kontor.......................................Rönnowsgatan 10 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB....... Objekt nr 41751570 405 kvm, Kontor....................................Garnisonsgatan 25a Mathias Bengtsson.................................................0424904622 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746587 432 kvm, Kontor....................................Landskronavägen 1 Ola Svensson...........................................................0424904623 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41747062 474 kvm, Kontor.......................................... Cindersgatan 15 Ylwa Spangenberg.................................................. 0424904618 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754082 500 kvm, Lagerlokal...........................Strandbadsvägen 15 Ola Svensson...........................................................0424904623 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746594 510 kvm, Kontor..................................... Planteringsvägen 9 Håkan Gillisson.........................................................0424904621 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746595 591 kvm, Kontor................................................ Stortorget 17 Jan-Erik Johansson..................................................0424904627 Wihlborgs ............................................... Objekt nr 41747403 600 kvm, Lagerlokal.................................. Cindersgatan 15 Ylwa Spangenberg.................................................. 0424904618 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41747538

310 kvm, Kontor.......................................Södergatan 11A-C Jan-Erik Johansson..................................................0424904627 Wihlborgs ............................................... Objekt nr 41747485

635 kvm, Kontor................................. Kapplöpningsgatan 3 Ylwa Spangenberg.................................................. 0424904618 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746605

312 kvm, Kontor.........................................Stenbrovägen 36 Håkan Gillisson.........................................................0424904621 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754079

635 kvm, Kontor................................Strandbadsvägen 13d Ola Svensson...........................................................0424904623 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746604

×

Lokalbanken I

×

171 kvm, Kontor..........................Löjtnant Granlundsväg 16 Mikael Waldesten................................................ 042-449 22 30 Brinova Fastigheter AB.........................Objekt nr 41719761

620 kvm, Kontor.................................Sallerupsvägen 140 A Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41752588

900 kvm, Butik.................................Lilla Garnisonsgatan 31 Ylwa Spangenberg.................................................. 0424904618 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746626

270 kvm, Lagerlokal.....................................Industrigatan 4 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760394

800 kvm, Kontor.............................Södra Bulltoftavägen 51 Ricardo Klemensson..............................................0406312731 Jernhusen AB.........................................Objekt nr 41717926

915 kvm, Kontor.....................................Carl Krooks gata 24 Jan-Erik Johansson..................................................0424904627 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41749403

356 kvm, Lagerlokal.....................................Industrigatan 4 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760401

KRISTIANSTAD

1000 - 3000 kvm, Kontor....................Västra Sandgatan 7 Ola Svensson...........................................................0424904623 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41750247 1152 kvm, Lagerlokal............................... Stenbrovägen 42 Ola Svensson...........................................................0424904623 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754572 1250 kvm, Kontor................................ Gåsebäcksvägen 20 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41753183 1635 kvm, Lagerlokal............................Västra Tallgatan 32 Jan-Erik Johansson..................................................0424904627 Wihlborgs ............................................... Objekt nr 41748765 1701 kvm, Kontor...........................................Muskötgatan 5 Mathias Bengtsson.................................................0424904622 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754083

×

HYLLIE

4000 kvm, Kontor........................................Malmö-Mässan Christel Zaar .........................................................010-470 74 23 Midroc .....................................................Objekt nr 41761379 4000 kvm, Butik...........................................Malmö-Mässan Christel Zaar .........................................................010-470 74 23 Midroc .....................................................Objekt nr 41761378

HÅKANSTORP

×

90 kvm, Kontor.........................................Sallerupsvägen 92 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760388 141 kvm, Kontor...........................................Industrigatan 21 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746542

HÄSSLEHOLM

×

650 kvm, Kontor..............................Lilla Garnisonsgatan 31 Ylwa Spangenberg.................................................. 0424904618 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746607

112 kvm, Kontor.............................................Industrigatan 4 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760369

318 kvm, Kontor.......................................... Cindersgatan 15 Ylwa Spangenberg.................................................. 0424904618 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754080

700 kvm, Kontor................................. Kapplöpningsgatan 6 Håkan Gillisson.........................................................0424904621 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41755455

118 kvm, Kontor......................... Löjtnant granlunds väg 18 Mikael Waldesten................................................ 042-449 22 30 Brinova Fastigheter AB........................Objekt nr 41749692

320 kvm, Kontor...........................................La Cours gata 2 Håkan Gillisson.........................................................0424904621 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754081

718 kvm, Kontor.................................... Östra Sandgatan 14 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41751566

136 kvm, Kontor..........................Löjtnant Granlundsväg 16 Mikael Waldesten................................................ 042-449 22 30 Brinova Fastigheter AB........................ Objekt nr 41719760

324 kvm, Lagerlokal.....................................Karbingatan 18 Mathias Bengtsson.................................................0424904622 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41750834

763 kvm, Kontor............................................Karbingatan 22 Ylwa Spangenberg.................................................. 0424904618 Wihlborgs ............................................... Objekt nr 41746615

138 kvm, Kontor.........................................Transportgatan 3 Mikael Waldesten................................................ 042-449 22 30 Brinova Fastigheter AB........................ Objekt nr 41742674

Surfa in i din nya lokal! lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

Register med Lediga lokaler

800 kvm, Kontor...................................Strandbadsvägen 19 Ylwa Spangenberg.................................................. 0424904618 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746622

315 kvm, Butik................................................La Cours gat 6 Ola Svensson...........................................................0424904623 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41759846

lokalbanken

×

520 kvm, Lagerlokal................... Löjtnant granlunds väg 4 Mikael Waldesten................................................ 042-449 22 30 Brinova Fastigheter AB........................Objekt nr 41746959

JÄGERSRO

180 kvm, Kontor........................................... Derbyvägen 6 E Victor Persson......................................................040-664 47 26 Volito Fastigheter....................................Objekt nr 41759761 238 kvm, Kontor........................................... Derbyvägen 6 E Elisabet Olsson........................................................0406644725 Volito Fastigheter................................... Objekt nr 41747160 240 kvm, Lagerlokal...................................... Sadelgatan 16 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760403 250 kvm, Kontor............................................Derbyvägen 6C Victor Persson......................................................040-664 47 26 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41754940 283 kvm, Kontor...........................................Derbyvägen 6 B Victor Persson......................................................040-664 47 26 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41757219 390 kvm, Lagerlokal.................................... Sporregatan 13 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746586 599 kvm, Kontor....................Derbyvägen 24, Russgatan 8 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760385 810 kvm, Kontor..................................................Russgatan 3 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41753353 1425 kvm, Kontor......................................... Sporregatan 13 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754408

KIRSEBERG

×

270 kvm, Kontor..........................................V. Boulevarden 2 Kerstin Oldenburg...................................................0706312729 Jernhusen AB.........................................Objekt nr 41719980

×

LANDSKRONA

×

h-l LIMHAMN

×

270 kvm, Kontor.................................. Limhamnsvägen 110 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41754683

LIMHAMN-BUNKEFLO

427 kvm, Kontor..........................................Kockumsgatan 6 Lola Myrgren............................................................0406074860 Dagon AB................................................ Objekt nr 41760374

×

×

×

×

68 kvm, Kontor...................................... Krossverksgatan 17 Carl Brodelius...........................................................0406644724 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41740684 152 kvm, Kontor...................................... Krossverksgatan 9 Carl Brodelius...........................................................0406644724 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41755386 230 kvm, Kontor...................................... Krossverksgatan 7 Carl Brodelius...........................................................0406644724 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41755387

10 kvm, Kontorshotell.......................................Rattgatan 7 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760391

263 kvm, Lagerlokal............................ Krossverksgatan 15 Carl Brodelius...........................................................0406644724 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41755628

16 kvm, Kontor..............................................Industrigatan 68 Lars Jeppsson.............................................................041856137 Svenska Hus ..........................................Objekt nr 41755796

274 kvm, Butik..................................................Nornegatan 2 Frida Söder...............................................................0406074830 Dagon AB................................................Objekt nr 41760366

17 kvm, Kontor..............................................Industrigatan 68 Lars Jeppsson.............................................................041856137 Svenska Hus ..........................................Objekt nr 41755797

375 kvm, Kontor....................................Krossverksgatan 30 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ................................................Objekt nr 41761659

79 kvm, Kontor..................................Ödmanssonsgatan 14 Åke Berg.......................................................................041817339 Newsec Asset Management AB....... Objekt nr 41751572

508 kvm, Lagerlokal.............................. Krossverksgatan 5 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41755805

80 kvm, Kontor........................................................................... Åke Berg.......................................................................041817339 Newsec Asset Management AB....... Objekt nr 41751573

LORENSBORG

105 kvm, Kontor...................................................Rattgatan 7 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760375 108 kvm, Kontor............................................... Profilgatan 67 Lars Jeppsson.............................................................041856137 Svenska Hus ..........................................Objekt nr 41756207 153 kvm, Butik............................................................................ Åke Berg.......................................................................041817339 Newsec Asset Management AB....... Objekt nr 41751571 288 kvm, Kontor...........................Hjalmar Brantings väg 11 Lars Jeppsson.............................................................041856137 Svenska Hus ..........................................Objekt nr 41755799

143 kvm, Kontor................................. Vattenverksvägen 44 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41755026

320 kvm, Kontor..........Lodjursgatan 3/ Stenoresgatan 52 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41754928

163 kvm, Kontor........................................Allhemsgatan 2-4 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41755027

447 kvm, Produktionslokal......................... Profilgatan 67 Lars Jeppsson.............................................................041856137 Svenska Hus ..........................................Objekt nr 41755801

171 kvm, Kontor..................................... Musketörgatan 3 A Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41752580

460 kvm, Övrig lokal..................................Omnibusgatan 2 Lars Jeppsson.............................................................041856137 Svenska Hus ..........................................Objekt nr 41755798

501 kvm, Butik....................................Sallerupsvägen 140 C Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41752587

3923 kvm, Kontor........................Hjalmar Brantings väg 41 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41752597

×

77 kvm, Kontor......................................... Dammfrivägen 63 Ulrika Rosberg............................................................040313547 MKB Fastighets AB...............................Objekt nr 41753355

LUND

×

0 kvm, Kontor................................................Fältspatvägen 4 Daniel Fredlund.........................................................0752415142 Stena Fastigheter..................................Objekt nr 41744823 113 kvm, Kontor......................................Gasverksgatan 3 A Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746535 148 kvm, Kontor.......................................Fjelivägen 41 A - C Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ............................................... Objekt nr 41747687 165 kvm, Kontor....................................Åldermansgatan 13 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41755804 210 kvm, Kontor.................................................Fjelievägen 8 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB........Objekt nr 41751574 239 kvm, Butik.................................................... Råbygatan 1 Victor Persson......................................................040-664 47 26 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41732224

mfc`kf]Xjk`^_\k\i%j\ lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

lokalbanken

55


Lokalbanken I

Register med Lediga lokaler

×

320 kvm, Kontor....................................Åldermansgatan 13 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746579

NORRA HAMNEN ×

425 kvm, Kontor......................................Skiffervägen 32-80 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754402

672 kvm, Lagerlokal.................................. Sturkögatan 8-10 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746608

498 kvm, Kontor.............................................. Tellusgatan 15 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41752586

1539 kvm, Kontor...................................... Sturkögatan 8-10 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754410

500 - 12000 kvm, Kontor......................... Lunds Nya Infart Anders Gintse.........................................................040-35 15 09 Midroc ....................................................Objekt nr 41738653

PERSBORG

620 kvm, Butik.................................Gustavshemsvägen 1H Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760367 644 kvm, Butik.........................................Magistratvägen 10 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760001 700 kvm, Kontor.............................................. Tellusgatan 15 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41752589 750 kvm, Kontor............................................Skiffervägen 26 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ............................................... Objekt nr 41746614 769 kvm, Kontor.................................. Hällestadsvägen 182 Niklas Kjellerup.........................................................0406311306 Newsec Asset Management AB....... Objekt nr 41751575

56

×

821 kvm, Kontor.............................................. Tellusgatan 15 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41752590 2793 kvm, Kontor................................... Åldermansgatan 2 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754412 4000 - 6000 kvm, Kontor..........................Lunds nya infart Anders Gintse.........................................................040-35 15 09 Midroc ....................................................Objekt nr 41743165 6000 - 12000 kvm, Kontor........................Lunds nya infart Anders Gintse.........................................................040-35 15 09 Midroc ....................................................Objekt nr 41743166

MELLANHEDEN

×

41 kvm, Övrig lokal..................................Börringegatan 6 A Christian Bengtsson................................................. 040313376 MKB Fastighets AB...............................Objekt nr 41755063

×

NORR

72 kvm, Kontor........................................... Blidögatan 23-27 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs .............................................. Objekt nr 41754400 120 kvm, Kontor......................................... Blidögatan 23-27 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41755273 291 kvm, Kontor......................................... Blidögatan 23-27 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746571

Aspög 1 Skeppsbron 3 Jörgen Kocksg 1B Carlsg 44 Stormg 9 }K>LNG=

F:EF} lokalbanken

Höjdroderg 7-9 och 22

108 kvm, Övrig lokal............................Östra Fäladsgatan 4 Ulrika Rosberg............................................................040313547 MKB Fastighets AB...............................Objekt nr 41738106

×

86 kvm, Övrig lokal................................Persborgsgatan 19 Ulrika Rosberg............................................................040313547 MKB Fastighets AB...............................Objekt nr 41754942 595 kvm, Kontor............................................... Lönngatan 75 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746602

×

RÅDMANSVÅNGEN

210 kvm, Kontor.............................. Davidshallsgatan 16-18 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41751556 214 kvm, Kontor.............................. Davidshallsgatan 16-18 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB....... Objekt nr 41751555

RÖRSJÖSTADEN

×

13 kvm, Kontor............................................. Amiralsgatan 20 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder............................Objekt nr 41760003 20 kvm, Kontor............................................ Amiralsgatan 20 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder............................Objekt nr 41760005 21 kvm, Kontor............................................ Amiralsgatan 20 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760006 36 kvm, Kontor............................................ Amiralsgatan 20 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760009 75 kvm, Kontor............................................ Amiralsgatan 20 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder............................Objekt nr 41760010 253 kvm, Kontor.......................................... Amiralsgatan 20 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder............................Objekt nr 41760008

SEGEVÅNG

×

54 kvm, Butik.............................................Segevångsgatan 2 Ulrika Rosberg............................................................040313547 MKB Fastighets AB............................... Objekt nr 41751579 105 kvm, Kontor........................................................Ågatan 8 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41757312

140 kvm, Kontor..............................................Strömgatan 11 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746541 500 - 2000 kvm, Butik...............................Lundavägen 140 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746696 632 kvm, Kontor..............................................Strömgatan 11 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746603 640 kvm, Lagerlokal................................................Ågatan 8 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ................................................Objekt nr 41761578 705 kvm, Kontor................................................Strömgatan 3 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ............................................... Objekt nr 41746611 850 kvm, Kontor.......................................Rosendalsvägen 9 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754571 4000 kvm, Kontor................................... Staffanstorpvägen Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760390 4356 kvm, Kontor.............................................Strömgatan 3 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754416

SLUSSEN

× SORGENFRI 55 kvm, Butik..................................................Båstadsgatan 4 Ulrika Rosberg............................................................040313547 MKB Fastighets AB...............................Objekt nr 41742321

STAFFANSTORP

×

548 kvm, Kontor.............................................Önsvala Allé 11 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760389

SVEDALA

Lokalbanken I ×

TOMELILLA

247 kvm, Kontor............................................Pilevallsgatan 2 Niklas Kjellerup.........................................................0406311306 Newsec Asset Management AB........Objekt nr 41751576

×

TRELLEBORG

238 kvm, Lagerlokal.........................Vannhögsgatan 7,9,11 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760399 690 kvm, Kontor.............................................. Östergatan 59 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760378

×

0 kvm, Kontor........................................ Svedala stationshus Eva Olsson, Jernhusen...........................................0406312726 Jernhusen AB.........................................Objekt nr 41724320

Register med Lediga lokaler

117 kvm, Butik........................................Hallenborgs gata 15 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41757772 161 kvm, Kontor..........................................Salongsgatan 28 Elisabeth Hugoson....................................................040313607 MKB Fastighets AB...............................Objekt nr 41748704 161 kvm, Kontor..........................................Salongsgatan 30 Elisabeth Hugoson....................................................040313607 MKB Fastighets AB...............................Objekt nr 41748703 185 kvm, Kontor......................................Jungmansgatan 12 Louise Appelros......................................................040-35 15 36 Midroc .................................................... Objekt nr 41747067 186 kvm, Kontor........................................Skeppsgatan 9-13 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB....... Objekt nr 41751558

×

VÄRNHEM

113 kvm, Kontor.........................................Drottninggatan 6 Bengt Johansson.....................................................040-300063 Fastighets AB Frontnine......................Objekt nr 41709607

200 - 7000 kvm, Kontor........................Stora Varvsgatan 4 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41755632

113 kvm, Butik.............................................Drottninggatan 6 Bengt Johansson.....................................................040-300063 Fastighets AB Frontnine......................Objekt nr 41709596

205 kvm, Kontor........................................... Skeppsgatan 11 Anders Gintse.........................................................040-35 15 09 Midroc ....................................................Objekt nr 41728909

VÄSTRA HAMNEN

×

10 kvm, Kontorshotell............................... Skeppsgatan 19 Louise Appelros......................................................040-35 15 36 Midroc ....................................................Objekt nr 41732524 29 kvm, Kontorshotell..........................Jungmansgatan 12 Louise Appelros......................................................040-35 15 36 Midroc ....................................................Objekt nr 41738960

×

46 kvm, Butik....................................................Exercisgatan 4 Christian Bengtsson................................................. 040313376 MKB Fastighets AB...............................Objekt nr 41757701

30 kvm, Kontorshotell..........................Jungmansgatan 12 Louise Appelros......................................................040-35 15 36 Midroc ....................................................Objekt nr 41754977 31 kvm, Kontorshotell..........................Jungmansgatan 12 Louise Appelros......................................................040-35 15 36 Midroc ....................................................Objekt nr 41737523 38 kvm, Kontorshotell..........................Jungmansgatan 12 Louise Appelros......................................................040-35 15 36 Midroc ....................................................Objekt nr 41754979 45 kvm, Butik......................................Sundspromenaden 11 Elisabeth Hugoson....................................................040313607 MKB Fastighets AB...............................Objekt nr 41738108 62 kvm, Fastighet till salu....................Västra Varvsgatan Louise Appelros......................................................040-35 15 36 Midroc .................................................... Objekt nr 41751322 64 kvm, Butik........................................... Östra Varvsgatan 4 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41753349

SÖDRA INNERSTADEN ×

65 kvm, Butik............................................Jungmansgatan 12 Anders Gintse.........................................................040-35 15 09 Midroc ....................................................Objekt nr 41728343

82 kvm, Kontor.................................. Västmanlandsgatan 3 Lars Jeppsson.............................................................041856137 Svenska Hus ..........................................Objekt nr 41756206

95 kvm, Butik.............................................Flaggskeppsgatan Louise Appelros......................................................040-35 15 36 Midroc ....................................................Objekt nr 41719804

Snacka om läge!

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

×

×

268 kvm, Butik.........................................Jungmansgatan 12 Anders Gintse.........................................................040-35 15 09 Midroc ....................................................Objekt nr 41718291 280 - 906 kvm, Kontor...........Västra Varvsgatan 10, 11-19 Tim Prevolnik..............................................................040206345 Diligentia ................................................Objekt nr 41755663

× ×

l-å 1350 kvm, Kontor.........................................Västra Hamnen Christel Zaar .........................................................010-470 74 23 Midroc .....................................................Objekt nr 41761376 1500 - 3000 kvm, Kontor............. Skeppsbyggaregatan 9 Anders Gintse.........................................................040-35 15 09 Midroc ....................................................Objekt nr 41718294 3970 kvm, Kontor.........................................Västra Hamnen Christel Zaar .........................................................010-470 74 23 Midroc .....................................................Objekt nr 41761377

ÅSTORP

×

6 kvm, Produktionslokal........................... Postgatan 12 A Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760035 8 kvm, Produktionslokal.................Norra Storgatan 10 A Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760037 10 kvm, Produktionslokal.......................Ekebrogatan 111 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760013 14 kvm, Produktionslokal...................Norra Storgatan 10 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760020 14 kvm, Produktionslokal...............Norra Storgatan 10 A Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760021

57

284 kvm, Kontor......................Västra Varvsgatan 10, 11-19 Tim Prevolnik..............................................................040206345 Diligentia ................................................Objekt nr 41755664 300 - 1370 kvm, Kontor........Hans Michelsensgatan 8-10 Alf Martinsson..........................................................0406905772 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41746694 330 kvm, Kontor........................................... Skeppsgatan 19 Anders Gintse.........................................................040-35 15 09 Midroc ....................................................Objekt nr 41718293 343 kvm, Kontor......................................... Stora varvsgatan Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41756093 650 kvm, Restaurang......................... Östra Varvsgatan 11 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754226 800 kvm, Kontor......................Västra Varvsgatan 10, 11-19 Tim Prevolnik..............................................................040206345 Diligentia ................................................Objekt nr 41755665 1000 - 3600 kvm, Kontor.......................... Skeppsgatan 19 Anders Gintse.........................................................040-35 15 09 Midroc ....................................................Objekt nr 41737421 1300 kvm, Lagerlokal...................................Brännögatan 2 Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB........Objekt nr 41751561

mfc`kf]Xjk`^_\k\i%j\ lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

lokalbanken


Lokalbanken I

× Register med Lediga lokaler

×

å-ö 18 kvm, Produktionslokal......................... Postgatan 12 A Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760026

142 kvm, Övrig lokal.......................Ekebrogatan 1-77, 2,78 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760023

25 kvm, Produktionslokal......................... Postgatan 12 A Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760029

165 kvm, Övrig lokal..................................Ekebrogatan 111 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760024

25 kvm, Butik............................................... Skolgatan 11 A-C Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760028

167 kvm, Kontor................................................... Skolgatan 7 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760025

30 kvm, Produktionslokal......................... Postgatan 12 A Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder............................Objekt nr 41760030

239 kvm, Butik................................................ Esplanaden 15 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760027

33 kvm, Kontor........................................... Skolgatan 11 A-C Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760031

ÖSTRA HAMNEN

38 kvm, Produktionslokal........................ Fabriksgatan 19 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760032 39 kvm, Produktionslokal........................ Fabriksgatan 19 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760033 53 kvm, Produktionslokal................................ Skolgatan 7 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760034 66 kvm, Kontor........................................... Skolgatan 11 A-C Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760036

58

81 kvm, Produktionslokal......................... Postgatan 12 A Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder............................Objekt nr 41760038 86 kvm, Kontor.............................................Storgatan 30-32 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder............................Objekt nr 41760039 109 kvm, Butik.............................................. Fabriksgatan 19 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder............................Objekt nr 41760015 109 kvm, Butik....................................................Storgatan 30 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760014 120 kvm, Butik............................................... Postgatan 12 A Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder............................Objekt nr 41760016 123 kvm, Butik............................................ Skolgatan 11 A-C Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder............................Objekt nr 41760017 128 kvm, Produktionslokal................... Skolgatan 11 A-C Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760018 134 kvm, Övrig lokal.................................... Postgatan 12 A Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760019 140 kvm, Butik.............................................. Fabriksgatan 19 Bernt Brantvik......................................................... 0406009652 Fastighets AB Balder ...........................Objekt nr 41760022

3500 kvm, Lagerlokal.....................................Hanögatan 11 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760400 4791 kvm, Lagerlokal................................ Kosterögatan 15 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760402 8000 kvm, Lagerlokal.........Brännög. / Öckerög. / Hanög. Håkan Rosell.............................................................0406311309 Newsec Asset Management AB....... Objekt nr 41761604

×

10 kvm, Kontor.................................................Bjurögatan 43 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41752571 16 kvm, Kontorshotell...................................Bjurögatan 43 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group........................... Objekt nr 41752574 20 kvm, Kontor.................................................Bjurögatan 43 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41752575 170 kvm, Kontor.................................................Aspögatan 1 Victor Persson......................................................040-664 47 26 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41754855 170 kvm, Butik......................................................Borrgatan 6 Ann-Sofie Lindström.............................................. 0406300959 Valad Property Group...........................Objekt nr 41752579 335 kvm, Kontor.................................................Hanögatan 2 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41756391 480 kvm, Kontor............................................... Blidögatan 24 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ...............................................Objekt nr 41754403 650 kvm, Lagerlokal.........................................Aspögatan 1 Elisabet Olsson........................................................0406644725 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41722375 868 kvm, Kontor............................................... Blidögatan 24 Camilla Asplund.......................................................0406905737 Wihlborgs ............................................... Objekt nr 41757195 1000 kvm, Produktionslokal.......................Spadegatan 1 Niklas Kjellerup.........................................................0406311306 Newsec Asset Management AB.......Objekt nr 41751562 1100 kvm, Lagerlokal....Hanögatan 9-11, Kosterögatan 1 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760395 2500 kvm, Lagerlokal................................ Kosterögatan 15 Magnus Schönhult..................................................0406074848 Dagon AB................................................Objekt nr 41760404 3200 kvm, Lagerlokal.......................................Aspögatan 1 Elisabet Olsson........................................................0406644725 Volito Fastigheter...................................Objekt nr 41727740

Surfa in i din nya lokal! lokalbanken

lokalGUiden nr 10 2010 WWW.LOKALGUIDEN.SE

×


Posttidning B P orto B etalt Avs: Lokalguiden Torsgatan 5 411 04 Göteborg

Väx med oss! Vi stöttar ditt företags utveckling

Vi har med största säkerhet en lokal som passar din verksamhet. Och då tänker vi inte bara i kvadrat. Lika viktigt är det att ta hänsyn till läge, utformning, atmosfär, grannar och framförallt lokalens inneboende möjligheter. Vi kan skräddarsy den lokal du fastnar för, med målsättningen att skapa en arbetsplats där du och dina medarbetare trivs och känner arbetsglädje. Lokalen ska passa dig idag, men även hålla på sikt. Väx med oss – vi stöttar ditt företags utveckling.

KONTAKTA Magnus Schönhult 040 - 607 48 48 magnus.schonhult@dagon.se

”Dagon är duktiga på att förstå vår verksamhet. Tack vare deras lyhördhet och flexibilitet kan de snabbt anpassa lokalerna så att de stöttar vårt företags utveckling. Vi ser Dagon som en av våra viktigaste partners i regionen.” Steve Carlson Regionchef Malmö Bring Express

2010-nr10  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you