Page 1

WWW.LOHJA.FI/LOHJANKESA


KULTTUURIA KAIKKIALLA 2


Sanaparit Lohjan kesä, Lohjan Kesä r.y. ja Lohjan Kesä liittyvät saumattomasti toisiinsa. Ilman edellä olevia sanapareja Lohjan kaupunki tuskin voisi olla kuuluisa kesäaikana asukkailleen, mökkiläisilleen ja matkailijoille tarjoamistaan korkeatasoisista kulttuuri- ja muista tapahtumista. Kerron muutamalla sanalla sanaparien merkityksestä ja tarkoituksesta liittyen Lohjan kesään. Lohjan kesä. Lohjan kaupungille, niin kuin monelle muullekin paikkakunnalle, on erittäin tärkeää saada omat asukkaansa viihtymään asuinalueellaan. Kesä on aikaa, jolloin ihmiset lomailevat ja liikkuvat enemmin kuin talviaikana. Silloin etsitään erilaisia kulttuuritapahtumia, näyttelyitä, konsertteja ym. ajanvietettä, joihin voi osallistua ja piipahtaa. Samoin muualta tulevat matkailijat ovat tärkeitä. Myös heidät on hyvä saada viihtymään Lohjalla. Kuten aikaisemmin kerroin, Lohja on jo vuosien ajan ollut kuuluisa runsaista ja tasokkaista kesäajan tapahtumista. Lohjan kesän tapahtumat järjestetään Lohjan kaupungin osittaisella tuella ja koordinoidulla suunnittelulla. Lohjan kaupunki tukee Lohjan kesän tapahtumia myös rahallisesti. Ensimmäinen sanapari, Lohjan kesä on siis toukokuusta syyskuuhun kestävä kulttuuritapahtumasarja.

Lohjan Kesä r.y toimii Lohjan kaupunkisisältöjen alaisuudessa. Sen toimintaa ohjaa johtokunta, johon valitaan vuosittain eri kulttuurialojen edustajia Lohjalta. Johtokuntaan kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä 6 - 10 jäsentä. Yhdistyksen tarkoituksena on ensisijaisesti kesän kulttuuritapahtumien järjestäminen ja tukeminen, kulttuurintekijöiden, kulttuurijärjestöjen ja -laitosten toimintojen yhteensovittaminen, alan koulutuksen järjestäminen, sekä näihin liittyvä tiedotustoiminta ja markkinointi Lohjan kaupungissa ja ympäristökunnissa. Tämän kauden johtokunnassa on todella kyvykkäitä ja innokkaita eri alojen kulttuurinammattilaisia ja eri yhteisöjen jäseniä, joille tämän laatuisten tehtävien hoito on lähes rutiinia. Olen ensimmäistä kautta johtokunnassa ja olen iloinen siitä, että saan tuoda itseäni lähellä olevien ja edustamieni järjestöjen ajatuksia esille. Toinen sanapari, Lohjan Kesä r.y. on yhdistys, jonka tarkoituksena ensisijaisesti on kesän kulttuuritapahtumien järjestäminen, tukeminen ja koordinointi.

Vuoden 2019 Lohjan kesän teema on ”Kulttuuria KaikkiAlla”. Voidaan siis sanoa, että kaikki tapahtumat ovat kulttuuria ja sitä esitetään kaikkialla Lohjalla.

Lohjan Kesä Lohjan Kesä r.y.:n tehtävän ollessa loppusuoralla, toisin sanoen kun koko Lohjan kesän ohjelmatiedot on saatu valmiiksi, tarvitaan kanava, jolla asiat tiedotetaan kaikille lohjalaisille asukkaille, mökkiläisille ja matkailijoille. Tiedotuskanavana toimii tämä sähköinen Lohjan Kesä -lehti, jossa on yksityiskohtaisesti kerrottu kaikista kesän tapahtumista. Kolmas sanapari, Lohjan Kesä on siis sähköinen lehti, jolla kaikki Lohjan kesään liittyvät tapahtumat tiedotetaan.

Lohjan Kesä r.y. Edellä kuvattu Lohjan kesä ja sen moninaiset tapahtumat eivät synny itsestään. Sitä varten on perustettu yhdistys, jonka nimi on Lohjan Kesä r.y. - Lojo Sommar r.f.

Pauli Tamminen Lohjan Kesä r.y.:n johtokunnan jäsen Mieskuoro Lohjan Miehet, puheenjohtaja Lohjan Harmonikkakerho, puheenjohtaja

3


SAMMATIN SUVESSA

4

Lohjan Kesä - Kulttuuria kaikkialle

2

Sisällysluettelo

4

Taidevankkurit

5

Miinan mökin taipahtumia

6

Taidenavetan näyttely

7

Taiteen puutarhassa

7

Taidepuisto

7

Suuri maalauspäivä

7

Lohjan museoiden kesä

8

Karjalohjan kirjaston Kultturivintin näyttelyt

10

Galleria Luts ja Taidelainaamo

11

Koivu ja tähti -festivaali

12

Yhteislaulutilaisuudet Lohjan museolla

14

Lohjan Purpuri

15

Lohjan musiikkikurssi

16

Kamarimusiikkia Lohjansaaressa

18

Säveltäjämestarit kilpasilla

20

Omenapuun varjossa

21

Lohjalaisten kuorojen päivä

22

Roman tapaa Händelin

23

Kaekuu-festivaali

24

Lohjan kesä tanssii

24

Kuohuviinijamit

25

Äiti Äkäinen Pippurimaassa

26

Koko perheen improv-show

27

I love impro

28

Papin perhe

29

Sirkusfestivaali Pusu

30

Yhteistuvan kesänavaus

31

Sampojuhla

32

Lohjan kaupungin kirjaston kesäaukioloajat

33

Iltamat

34

Sammatin luolaseikkailu

36

Tytyrin geologiset yleisökierrokset

37

Visit Lohja kulttuurikävelykierrokset

38

Lohjan Omenakarnevaalit

41

Laurinpäivä

41

Tapahtumasarja Kässän talossa syyskuu 2019

42

YLI 40 KULTTUURITAPAHTUMAA suvisammatti.fi

KATSO


TAIDEVANKKURI LINNUNTIE JA GALLERIA LUTSIN AVAJAISET Lai Lai Linnun tivoli saapuu Lohjalle, on luvassa erityinen kokemus, jossa sekoittuvat lapsuuden sirkusmuistot, ”La Strada”-elokuvan liikuttavan karhea romantiikka, voimakas värikylläinen visuaalisuus sekä kaikkia tunteen tasoja koskettava veistosnäyttely. Virpi Kanto ja Tapani Kokko esiintyvät Lohjalla Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseuran Galleria Lutsin avajaisten yhteydessä lauantaina 15.6. klo 13.

Kuvanveistäjät Virpi Kanto ja Tapani Kokko ovat kiertäneet erilaisissa kulttuuri- ja taidetapahtumissa ”Taidevankkuri Linnuntie” -nimisen esityksensä kanssa Kajaanin runoviikolla, Mäntän Kuvataideviikoilla, Hailuodon Teatterifestivaalilla, Tampereen tapahtumien yössä ja monissa muissa poikkitaiteellisissa tapahtumissa. Taidevankkuri Linnuntie on yhdistelmä teatteria, sirkusta, katutaidetta ja kuvanveistoa. Kun kahden taiteilijan, Tapani Tampuriinin ja

Galleria Lutsin avajaisnäyttelyn taiteilija on Virpi Kanto. Hänen veistoksissaan ja reliefeissään yhtyvät arjen kokemukset ihmisenä olemisesta sekä unikuvien ja myyttisen ajattomuuden henki. Raskaaksi ja ankeaksikin koettu materiaali, betoni, saa kuvanveistäjä Kannon mestarillisessa käsittelyssä uuden elämän, josta kuvastuu ihmisyyden salaperäinen hymy. (Galleria Luts ja Taidelainaamo, Laurinkatu 48, Lohja. Avoinna ti-pe 14-18 ja la 10-14.) https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/ virpi-kanto

5


MIINAN MÖKIN TAIDENÄYTTELYT 4.6. - 4.8.2019

Kesäinen Miinan mökki kutsuu taas! Vuonna 2019 näyttelyitä järjestetään 11.6. – 16.6. ja 9.7. - 4.8.2019. Taidenäyttelyt ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-17 osoitteessa Torpantie 1, Sammatti. NÄYTTELYAIKATAULU JA TAITEILIJAT 4. – 9.6.2019 Juha Niemi 11. – 16.6.2019 Riitta Leijola 9. – 14.7. 2019 Ritva Saihila 16. – 21.7.2019 Ilana Martin 23. – 28.7.2019 Taija Peistamo ja Riitta Heino 30.7. – 4.8.2019 Terttu Ahola ja Riita Suurpää-Niemelä

MIINAN MÖKIN KÄSITÖIDEN MYYNTINÄYTTELY 22.6. – 7.7.2019

Käsitöiden myyntinäyttely on auki joka päivä 22.6. – 7.7. klo 10-17 osoitteessa Torpantie 1, Sammatti. Myynnissä suomalaista käsityötä pääosin paikallisilta tekijöiltä.

MIINAN PÄIVÄN KAHVIT 5.7.2019

Sammattiseura tarjoaa kahvit Miinan mökillä Miinan syntymäpäivän kunniaksi. Tarjolla leivonnaisia Miinan tapaan, sekä juhlaohjelmaa. Miina ”itse” esiintyy klo 13-16 ja kertoo itsestään ja mökin historiasta. Kahvitarjoilu koko päivän 10-17. Mahdollisuus samalla tutustua Käsitöiden myyntinäyttelyyn.

6


TAIDENÄYTTELY SAMMATIN TAIDENAVETASSA 30.6- 21.7. 2019

Avoinna ti-su klo 12-16, vapaa pääsy. Tarjolla kattaus neljän kuvataiteilijan uusia töitä: Jonas Gustavsson, maalauksia Sini-Inari Haverinen, veistoksia, Laura Pikarla, veistoksia, Ilkka Sariola, piirustuksia. Tervetuloa!

KÄSSÄN TALO, Tynninharjuntie 21, Lohja

TAITEEN PUUTARHASSA Lohjan taideyhdistyksen kesänäyttely 5.7.-21.7.2019

Avoinna arkisin klo 14-18 (ma suljettu), la/su klo 12-16 Avajaiset 4.7.2019 klo 18 Näyttelyyn on vapaa pääsy ja esteetön kulku

TAIDEPUISTO-19 Jurytetty kaikille taiteilijoille avoin, ympäristötaiteen näyttely 5.7.-31.8.2019 Avajaioset 4.7.2019 klo 18 Avoin pääsy Järjestäjinä Uudenmaan kuvataidejärjestöt ry. ja Lohjan taideyhdistys ry.

Kuva VisitLohja

SUURI MAALAUSPÄIVÄ Lohjan taideyhdistys ry. osallistuu valtakunnalliseen suureen maalaustapahtumaan järjestämällä maalaustapahtuman 10.7. alkaen klo 10 Kässän talolla. SÄÄN SALLIESSA MAALATAAN ULKONA. Tilaisuus kaikille, kaiken ikäisille avoin. Omat välineet mukaan, mutta tarvittaessa maalausmateriaaleja voi ostaa paikan päältä. Yhdistyksen taiteilijat opastavat. 7


LOHJAN MUSEOIDEN KESÄ ARABIA - ASTIOIDEN AATELIA JA ARKISTA KAUNEUTTA Suomalaiset rakastavat Arabian astioita. Harvassa on koti, josta ei löydy yhtäkään Arabian kippoa tai kuppia. Arabian laaja tuotanto kattaa käyttöposliinin ruuanvalmistuksesta ja tarjoilusta saniteettiposliiniin ja taiteeseen. Lohjan Museon näyttely esittelee pääosin Lohjan Museon kokoelmiin kuuluvaa Arabian tuotantoa 1800-luvun lopulta 1980-luvulle. Näyttely on esillä 19.1.2020 saakka.

KOHTAAMISIA

HEIKKI WILLAMON VALOKUVIA 8.5. – 27.10.2019 Valokuvataiteilija, luontokuvaaja ja kirjailija Heikki Willamo on kiinnostunut kotiseutunsa vanhoista metsistä sekä eläimistä, erityisesti nisäkkäistä. Häntä kiinnostavat ihmisen ja eläimen kohtaaminen, kalliotaide, vanhat myytit ja mytologiat. Kohtaamisia -näyttely koostuu noin 30 nisäkäskuvasta: edustettuina ovat karhu, hirvi, kauriit, supikoira ja mäyrä. Karhut on valokuvattu Kuhmossa vuosina 2010-2016. Muut kuvat ovat kuvaajan kotiseudulta läntiseltä Uudeltamaalta. Willamon ajatuksena on saattaa yhteen alkuperäistä eläimistöämme sekä ihmisen tänne tuomia lajeja.

8


SINULLE MINULTA.

TARINOITA MUSEOKOKOELMIEN KÄTKÖISTÄ. LOHJAN PÄÄKIRJASTON LINDERINSALISSA 5.6.-24.8.2019. AVOINNA KIRJASTON AUKIOLOAIKOINA Näyttely on Länsi-Uudenmaan kuuden ammattimuseon, Länsi-Uudenmaan maakuntamuseon, Hangon, Fiskarsin, Vihdin ja Lohjan museoiden sekä Karkkilan ruukkimuseo Senkan yhteisesti tuottama. Näyttely tulee kiertämään myös muissa maakunnan ammattimuseoissa. Sinulle minulta -näyttelyyn on koottu museoiden kokoelmista pieniä esineitä, joilla on tarina. Ne on annettu ajatuksella lahjoina: sinulle minulta.

MUSEOT

PAIKKARIN TORPPA 5.6.-4.8. KE-SU 11-17 (juhannuksena 21.-23.6. suljettu) pääsymaksu: 6/3/0 €, huom! käteismaksu Sisäänpääsy myös Museokortilla Torpantie Torpantie 20, 09220 Sammatti p. 019-369 4204

JOHANNES LOHILAMMEN MUSEO Kesäkuussa avoinna viikonloppuisin klo 12-16 seuraavina viikonloppuina 8.-9.6.; 15.-16.6.; 29.-30.6. (juhannuksena 21.-23.6. suljettu) Heinäkuussa ke-su klo 12-16 Elokuussa 3.-4.8. klo 12-16 pääsymaksut: 6/3/0 € , huom! käteismaksu Sisäänpääsy myös Museokortilla Peririnnantie 2, 09220 Sammatti p. 019-369 4204

LOHJAN MUSEO Avoinna ympäri vuoden: ajalla 4.6. - 11.8.: ti, to, pe 11-17; ke 11-19; la-su 12-16, ma sulj. (juhannuksena 21.6.-23.6. suljettu) Muulloin: ti, to-pe 11-16, ke 11-18, la-su 12-16, MA SULJ. pääsymaksut: 6/3/0 € Sisäänpääsy myös Museokortilla Rovastinkatu 1, 08100 Lohja p. 019-369 4204 www.lohja.fi/museo

9


KARJALOHJAN KIRJASTON KESÄNÄYTTELYT Keskustie 88, Karjalohja

Näyttelyt ovat avoinna kirjaston palveluaikoina ma, ti klo 14-19 ja ke, pe klo 10-15. Kirjasto on avoinna myös SuviStartti-päivänä la 8.6. klo 10-14. Juhannusaattona 21.6. ei ole palveluaikaa.  KESÄKUU

HEINÄKUU

VILLIEN JÄLJILLÄ 4.6. alkaen

VAELSIMME METSISSÄ, KULJIMME VESIEN ÄÄRILLÄ

Villien jäljillä valokuvanäyttelu 4.6. lähtien kesäkuun ajan Karjalohjan kirjaston Kulttuurivintillä.

Leo Vuorisen ja Heikki Simpuran luontokuvanäyttely Karjalohjan kirjaston Kulttuurivintillä heinäkuun.

Hetkiä upean luonnon keskellä, kun on aikaa pysähtyä, seurata ja havaita. Koligraphin kuvat ovat syntyneet intohimosta valokuvaukseen, rakkaudesta luontoon sekä tarpeesta tallentaa hienoja hetkiä ja herättää tunteita.

Valokuvaajat ovat paikalla kertomassa näyttelystä ma 1.7. klo 17-19. Tervetuloa!

Kuvien takana on Karjalohjalla mökkeilevä valokuvaaja Sanna Koli. Tervetuloa! 10


GALLERIA LUTS JA TAIDELAINAAMO

Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseura avaa Galleria Lutsin Taidelainaamon yhteyteen Lohjan keskustaan. Samalla tähän saakka taiteilijavetoisessa Taidelainaamosta tulee seuran oma lainaamo. Gallerian tila vapautuu käyttöön aiemmin tilassa toimineiden Lohjan Vihreiden ja hävikkiruokapisteen luopuessa tiloista kokonaan. Osa seuran taiteilijoista pyöritti taidelainaamoa puoli vuotta Lohjan Vihreiden alivuokralaisena taiteilijavetoisesti. Kävijöiden palaute ja esillä olevien teosten liikkuvuus osoittavat, että toimintaa kannattaa jatkaa. Muutaman vuoden Sammatissa toiminut seuran taidelainaamo lopetti toimintansa tammikuussa ja siirtyy siis vihdoin Lohjan keskustaan. Esillä olevat teokset ovat kaikki myynnissä ja vuokrattavissa pientä kuukausivuokraa vastaan. Teoksen voi ostaa kertakorvauksella omakseen tai korottomasti osamaksulla alkaen 20 euroa kuussa. Kuukausierän suuruus riippuu lopullisesta myyntihinnasta ja minimiaika vuokrassa on kuukausi. Näin voi helposti testata, sopiiko kyseinen työ kotiin, työpaikalle jne. Mikäli ei tai tarve oli alkuaankin vain määräaikainen, palautuksesta voi sopia suoraan taiteilijan kanssa. Jos määräajaksi vuokratun teoksen haluaakin lunastaa kokonaan itselleen,

se onnistuu jo maksettujen erien ja jäljellä olevan summan erotuksen maksamalla kertasuorituksena tai jatkaa kuukausierien maksamista kunnes teos on kokonaan maksettu. Galleria Luts toimii samassa osoitteessa Taidelainaamon kanssa ja tulee järjestämään tasokkaita näyttelyitä sekä lohjalaisille että täällä vieraileville. Galleriaa ylläpitää Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseura, jonka jäsenistö koostuu pääosin alueen ammattitaiteilijoista. Osa tasokkaista näyttelyistä tulee olemaan seuran jäsenten, mutta tilassa tullaan näkemään myös seuraan kuulumattomien taiteilijoiden kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä. Näyttelyaikojen hauista ja käytänteistä tiedottaa Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseura tuonnempana mm. nettisivuillaan www.taiteilijaseura.fi. Touko-kesäkuun vaihteessa tila on hetken suljettuna pienten muutostöiden takia ja avautuu yleisölle lauantaina 15.6. Galleria Olohuoneen ensimmäisessä näyttelyssä nähdään kuvanveistäjä Virpi Kannon veistoksia. Galleria Luts ja Taidelainaamo, Laurinkatu 48, Lohja, avoinna ti-pe 14-18 ja la 10-14. Vapaa pääsy. 11


HUIPPUTAITEILIJAT KARJALOHJAN KESÄSSÄ! Koivu ja tähti -festivaali 20.-24.7.2019 tuo Karjalohjan kesään joukon huippuartisteja sekä hersyvän monipuolisen ohjelmatarjonnan. Viisipäiväinen kesäfestivaali järjestetään nyt kolmatta kertaa, konserttipaikkoina ovat Karjalohjan idyllinen seurojentalo sekä Karjalohjan kirkko. Avajaiskonsertissa la 20.7. esiintyy tähtisopraano Marjukka Tepponen yhdessä yhdysvaltalaisen baritonipuolisonsa Kevin Greenlawn kanssa. Hurmaava oopperalaulaja-pariskunta tuo Koivu ja tähti-festivaalin avajaiskonserttiin kesäisiä tuulahduksia pariskunnan kummastakin kotimaasta. Säveltäjäniminä mm. Merikanto, Kuula, Bernstein ja Gershwin.

täjäystävysten Claude Debussyn ja Igor Stravinskyn musiikkia viululle ja pianolle aikalaisrunouden siivittämänä. Konsertissa kuullaan parhaita paloja 1800–1900-lukujen vaihteen ranskalaisesta ja venäläisestä kamarimusiikista. Tiistaina 23.7. seurojentalon lavalle astuu uusi energinen kokoonpano, kun nykyisin Ruotsissa vaikuttava viulisti Linda Lampenius, Apocalyptica-yhtyeestä tuttu sellisti Perttu Kivilaakso ja Pariisista käsin konsertoiva pianisti Laura Mikkola yhdistävät voimansa. Huipputrion konsertissa kuullaan Beethovenin ja Tschaikovskin musiikkia.

Sunnuntain 21.7 ohjelma käynnistyy lastentapahtumalla. Jo aiemmilta vuosilta tutun Satumuori Helena Wileniuksen sopivasti jännittävä esitys ”Seikkailu metsässä” perustuu Sakari Topeliuksen satuun Vattumato.

Festivaali huipentuu keskiviikkona 24.7. erityisesti Chopin-mestarina kiitetyn ja palkitun pianisti Janne Mertasen konserttiin Nocturne. Karjalohjan tunnelmallisessa kirkossa kuullaan tuolloin puolalaisen säveltäjämestari Frédéric Chopinin Nocturnoja.

Iltapäivän tunnelmallisessa kahvikonsertissa kuullaan Schubertin ja Sibeliuksen rakastettuja pianosävellyksiä pianisti Ruusamari Teppon tulkitsemana .

Tapahtumapaikat: Karjalohjan seurojentalo, Keskustie 17, Karjalohja Karjalohjan kirkko, Keskustie 30 Karjalohja

Sunnuntai-iltana vauhdikas Napuletanate -yhtye tulkitsee tunnettuja napolilaisia lauluja Napolin murteella esitettyinä. Näiden monesti iskelmämäisten laulujen aihepiirinä ovat ajankohtaiset tapahtumat, rakkaus Napoliin ja tietysti rakkaus kaikissa muodoissaan.

Tarkat ohjelma- ja lipputiedot: www.acktefestival.fi

Maanantain 22.7. Pietarista Parisiin -konsertissa viulisti Linda Hedlund, pianisti Elisa Järvi ja lausuja Suvi Olavinen esittävät sävel12


MARJUKKA TEPPONEN & KEVIN GREENLAW

LINDA LAMPENIUS

PERTTU KIVILAAKSO

JANNE MERTANEN

KUVA JUKKA MYKKÄNEN

KUVA LARA CAPPELLI

LAURA MIKKOLA

ANGELIKA KLAS

ELISA JÄRVI, SUVI OLAVINEN, LINDA HEDLUND

RUUSAMARI TEPPO

NAPULETANATE 13


YHTEISLAULUA LOHJAN MUSEON PIHA-ALUEELLA

Lohjan Kesän tapahtumiin liittyen Mieskuoro Lohjan Miehet järjestää yhteistyössä Lohjan Museon kanssa yhteislaulutilaisuuksia Lohjan Museon piha-alueella. Laulamme mieskuoron avustamana orkesterin säestyksellä tuttuja yhteislauluja, iskelmiä, sota-ajan lauluja, maakuntalauluja, lastenlaulujakaan unohtamatta. Kuoro esittää myös muutaman mieskuorolaulun. Sadesäällä laulut lauletaan museon navetan vintillä. Tervetuloa laulamaan. Lisätiedot: Pauli Tamminen 040 5808957

14

to klo 18 – 19.30 4.7. 11.7. 18.7. 25.7.


KESÄKUUSSA LOHJALLA TANSSITAAN SUOMEN SUURIN PURPURI Tulevana kesänä 9.6.2019 Lohjan torilla tanssitaan Suomen suurin purpuri osana Lohjan Purpuri-tapahtumaa. Suomalainen purpuri on maailmanlaajuisestikin uniikki perinnetanssi. Suomen laajassa kansantanssiperinteessä on kaksi helmeä ylitse muiden: purpuri ja menuetti. Molemmat ovat aikoinaan juhlissa tanssittuja yhteistansseja. Siinä missä menuetin tanssiminen vaatii askelikon osaamista ja yhdenaikaisuutta, purpuriin voi tulla mukaan, vaikkei tanssia aivan osaakaan. Näennäisestä helppoudestaan huolimatta purpurit ovat kansan keskuudessa kehittyneet monimutkaisemmiksi ja ilmeikkäämmiksi kuin maailmalta meille aikoinaan tullut yleiseurooppalainen yläluokan huvitus. Tälläinen kehitys on eurooppalaisissa kansantansseissa erittäin harvinaista, yleensä tanssit yksinkertaistuvat ja lyhenevät levitessään.

Elävä Purpuri -hankkeen, jossa purpuriharrastusta ja -tietämystä pyritään palauttamaan paikkakunnille, joilta on tallennettu purpureita kokonaisina. Purpuriin osallistuminen ei vaadi aikaisempaa kokemusta tanssimisesta, vain ja ainoastaan rohkeaa mieltä kokea osa suomalaista perinnekulttuuria nykypäivän ehdoilla. Osana hanketta SKY:n kesäpäivien yhteydessä tanssitaan kaikille avoimena yhteistanssina Lohjan purpuri. Tavoitteena on kerätä Lohjan torille yli 100 paria tanssimaan tätä lohjalaista perinnetanssia ja levittämään tietoutta siitä myös kansantanssipiirien ulkopuolelle. Lisätietoja: Annuli Perheentupa 045 2777 283 annuli. perheentupa@kansantanssinyst.fi

Purpureita on tanssittu ainakin 100 paikkakunnalla, ja jokaisella on ollut oma variaationsa - se “ainoa oikea” purpuri. Purpurin tanssimiseksi tarvitaan osaava pelimanni ja ainakin yksi tanssin tunteva pari, joka aina aloittaa vuoron. Suomalaisen Kansantanssin Ystävät on käynnistänyt 2018

15


LOHJAN MUSIIKKIKURSSI Lohjan musiikkikurssi on toiminut keskeytyksettä yli 40 vuotta ja toteuttavat yhteistyössä SULASOLin Soitinmusiikkiliitto ja Kanneljärven Opisto. Musiikkikurssi on valtakunnallisesti arvostettu ja opettajakunta on maamme huipputasoa. Kurssilla opiskellaan paitsi oman instrumentin hallintaa niin myös orkesterisoittoa ja kamarimusiikkia. Kurssille oppilaat tulevat eri puolilta Suomea ja jopa ulkomailta, kuitenkin niin, että huomattava osa oppilaista on Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston toimialueelta. Oppilaita on noin 150 ja opettajia lähes 30. Oppilaiden keski-ikä on noin 12 -13 vuotta. Kurssin yhtenä johtoajatuksena on tarjota lohjalaiselle yleisölle monipuolinen konserttisarja, joka käsittää musiikin eri tyylilajeihin keskittyviä konsertteja. Konserteissa esiintyvät sekä kurssin oppilaat että opettajat. Yksi tulevan kesän huippukonserteista on sunnuntaina 16.6. klo 16 Karjalohjan kirkossa järjestettävä Kanneljärven Virtuoosien konsertti. Karjalohjan konsertin solistina soittaa viulutaiteilija Vilmos Szabadi ja ohjelmassa on Ludwig van Beethovenin viulukonsertto ja Franz Schubertin sinfonia n:o 8 h-molli. Lisäksi konsertissa kuullaan avausnumerona Mozartin alkusoitto oopperaan ”Taikahuilu”. Sen johtaa vierailevana kapellimestarina oopperalaulaja Heikki Orama. Kansainvälistä väriä konserttisarjaan tuovat myös Vilmos Szabadin mestarinkurssin ulkomaalaiset viulistit, jotka esiintyvät kahdessa omassa konsertissa. Kokoonpanot konserteissa vaihtelevat aina yksittäisistä sooloista täysimittaiseen sinfoniaorkesteriin. Tervetuloa konsertteihin! Tuomas Törmi, Lohjan musiikkikurssin johtaja

KONSERTIT Vilmos Szabadin mestarikurssin konsertti To 6.6. klo 19.00 Kässän talo, Tynninharjuntie 21, Lohja Ohjelma 10 € Vilmos Szabadin viulun mestarikurssin päätöskonsertti La 8.6.  klo 16.00, Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto, Mäenpää-sali, Kirkkokatu 6, Lohja Ohjelma 10 € Kamarimusiikkikonsertti Ke 12.6.  klo 19.00, Sammatin kirkko Kurssin opettajat esiintyvät Yhteistyössä Sammatin alueseurakunnan kanssa Ohjelma 10 € Lohjan torilla soi! La 15.6. klo 12.00, Lohjan Tori Kurssin puhallinorkesterit esiintyvät Vapaa pääsy Konsertti! Su 16.6. klo 16.00, Karjalohjan kivikirkko Kanneljärven Virtuoosit , johtaa Tuomas Törmi Solistina Vilmos Szabadi, viulu Beethoven: Viulukonsertto D-duuri, Schubert: Sinfonia n:o 8 h-molli Yhteistyössä Karjalohjan alueseurakunnan kanssa Liput 20 € Kirkkokonsertti Ma 17.6. klo 19.00, Lohjan kirkko Kurssilaiset esiintyvät Ohjelma 10 € Kotikonsertti! Ti 18.6. klo 18.00, Kanneljärven Opisto, Karstuntie 537, Lohja Ohjelma 10 € Kurssin päätöskonsertti Ke 19.6. klo 18.00, Laurentius-sali, Kirkkokatu 6, Lohja Kurssin kaikki orkesterit esiintyvät Ohjelma 10 €

16


KONSERTTI KARJALOHJAN KIRKOSSA Kanneljärven Virtuoosien konserttiohjelmassa Beethovenin viulukonsertto, Taikahuilu-alkusoitto ja Schubertin sinfonia n:o 8 Konsertti alkaa W. A. Mozartin musiikilla. Kapellimestarina debytoi oopperalaulaja Heikki Orama, joka johtaa alkusoiton oopperaan ”Taikahuilu”. Konsertti päättyy Franz Schubertin sinfoniaan n:o 8 h-molli. Teoksessa on vain kaksi osaa ja se kulkee lisänimellä ”Keskeneräinen”. Sinfonian käsikirjoitus unohtui Schubertin ystävän arkistoon ja löydettiin vasta 30 vuotta säveltäjän kuoleman jälkeen. Sinfonian kantaesitys oli Wienissä vuonna 1865. Siitä on tullut ajan mittaan yksi Schubertin suosituimmista sävellyksistä Sunnuntaina 16.6. klo 16 Karjalohjan kirkossa soittaa Kanneljärven Virtuoosit solistinaan viulutaiteilija Vilmos Szabadi. Konsertin johtavat Tuomas Törmi ja Heikki Orama. Konsertin ohjelmassa kuullaan monumentaalinen Ludvig van Beethovenin viulukonsertto D-duuri, jonka tulkitsee viulisti Vilmos Szabadi Unkarista. Konsertto on Beethovenin ainoa viulukonsertto ja yksi hänen merkittävimmistä teoksista. Se sai ensiesityksensä vuonna 1806 Wienissä. Vilmos Szabadi on kansainvälisesti arvostettu viulutaiteilija ja pedagogi. Tällä hetkellä hän toimii Budabestin Liszt-akatemian viuluosaston johtajana. Hän on sijoittunut palkinnoille monissa kansainvälisissä viulukilpailuissa ja esiintynyt maailman kuuluisimmissa konserttitaloissa (mm. New York, Lontoo, Moskova, Pietari, Amsterdam ja Wien. Lisäksi hän on levyttänyt yli 60 äänitettä eri levy-yhtiöille ja pitänyt yli 100 mestarikurssia eri puolilla maailmaa.

Kanneljärven Virtuoosit on sinfoniaorkesteri, joka toimii Lohjan musiikkikurssin yhteydessä ja konsertoi kesäisin Karjalohjan kirkossa. Soittajisto koostuu musiikkikurssilla toimivista muusikoista, opettajista ja ammattiopiskelijoista. Liput Kanneljärven Virtuoosien konserttiin maksavat 20 € ja niitä myydään tuntia ennen ovelta. Ennakkovarauksia on mahdollista tehdä puhelinnumerosta 050 5436 093 / kurssinjohtaja. Karjalohjan konsertti toteutetaan yhteistyössä Karjalohjan alueseurakunnan ja Lohjan Kesä ry. kanssa.

Vilmos Szabadi soittaa Laurentius Storionin vuonna 1778 rakentamalla viululla.

17


KAMARIMUSIIKKIA LOHJANSAARESSA 2019 Lohjansaaren Seurantalo

BAROKKIYHTYE BACCANO la 15.6 2019 klo 15 Tunes and Mascarades - Musiikkia 1600-luvun Englannista van Eyck - the Masque – Bull - Purcell - Matteis Barokkiyhtye Baccano Hanna Haapamäki, nokkahuilu Jussi Seppänen, sello Marianna Henriksson, cembalo Baccano vie kuulijansa Tunes & Mascarade -konserttinsa myötä musiikkimatkalle vuosisatojen takaiseen Englantiin. Liput 24 € / 18 € Lohjan Saaristo -seuran jäsenet / 5 € lapset 7-15v. Lippuja ovelta 1/2h ennen konserttia tai ennakkoon Lohjansaaren kesätoreilta, sähköpostitse pirjo.sjogren@lohjansaaristo.fi tai puh. 050 598 7648 18


TRUBAMOLLI pe 2.8. klo 19 Trubamolli Jarmo Saari, kitara ja laulu Laura Hynninen, harppu Trubamollin sielukkaissa kappaleissa kitaran ja harpun rikas vuorovaikutus ja kamarimusiikilliset sävyt kohtaavat brasilialaisvaikutteisen keinahtelun ja virtuoottisen yhteissoiton. Säveltäjä-Saaren samettinen ääni haastaa kuulijat tutkimaan muistoja, tunteita ja mielen syövereitä.

Liput 24 € / 18 € Lohjan Saaristo -seuran jäsenet / 5 € lapset 7-15v. Lippuja ovelta 1/2h ennen konserttia tai ennakkoon Lohjansaaren kesätoreilta, sähköpostitse pirjo.sjogren@lohjansaaristo.fi tai puh. 050 598 7648

19


10.5. klo 19 Harjula, Lohja 24.5. klo 19 Balderin sali, Helsinki

Suomalainen kapellimestari ja säveltäjä Armas Järnefelt sekä ruotsalainen kriitikko ja säveltäjä Wilhelm Peterson-Berger riitelivät niin kasvokkain, lehdistön välityksellä kuin oikeussalissakin. Nyt on aika tuoda riitapukarit samaan saliin ja ratkaista paremmuus: Laurentius-kuoro esittää molempien kuorotuotannosta viisi teosta, minkä jälkeen yleisö äänestää säveltäjien paremmuudesta. Äänestyksen tulos jul-

kaistaan konsertin päätteeksi ja ääntenlaskun aikana kuoro viihdyttää muulla kuoro-ohjelmistolla. Laurentius-kuoro, joht. Sakari Ylivuori Liput: 20/15 € Netticket.fi Tuntia ennen ovelta 25 €

Iltamat

ille s e i r u u t ult Paikallisk sivu 32

20


OMENAPUUN VARJOSSA

-KAMARIMUSIIKKITAPAHTUMA 19.-21.7. 2019 Omenapuun varjossa -tapahtuma on perinteeksi muodostunut korkeatasoinen musiikkitapahtuma. Sen konsertit järjestetään Ylä-Lohjan kauniissa maalaismiljöössä. Tapahtuman taiteellisina johtajina toimivat alttoviulisti Anna Kreetta Gribajcevic ja viulisti Goran Gribajcevic. Tapahtuman ideana on esittää harvemmin kuultua kamarimusiikkia kulttuurisesti merkittävissä paikallisissa kohteissa. Lisätietoja: www.omenapuunvarjossa.net AVAJAISKONSERTTI 19.7. klo 19 Kärkölän kirkossa (Kärköläntie 1380, 03850 Pusula)

Biber, Händel, Aubert, Walton, J.S. Bach Goran Gribajcevic, Krista Jäänsola, viulu Anna Kreetta Gribajcevic, Riikka Lounamaa, alttoviulu Lauri Angervo, Risto Rajakorpi, sello KONSERTTI 20.7. klo 19 Nummen kirkossa Nummenkirkkotie 10, 09810 Nummi

Buxtehude, Boccherini, Schubert Goran Gribajcevic, Krista Jäänsola, viulu Anna Kreetta Gribajcevic, Riikka Lounamaa, alttoviulu Risto Rajakorpi, Lauri Angervo, sello Hannele Solala, urut LOUNASKONSERTTI 21.7. klo 13 Juhlatalo Kokissa

LASTENKONSERTTI 21.7. klo 14.30 Juhlatalo Kokin Navetassa

Pusulantie 1027, 03810 Ikkala

Pusulantie 1027, 03810 Ikkala

Pitopöydän antimia ja kamarimusiikkia

Klasari-Klaara ja Jazz-Piski: “Kadonnut yhteinen sävel”

Varaukset: www.juhlatalokokki.com, p. 050 5175414

Krista Jäänsola ja Sampo Lassila& co. 21


LOHJALAISTEN KUOROJEN PÄIVÄ Lohjalaiset kuorot järjestävät lauantaina 17.8 klo 10.30-13.00 Lohjan torilavalla kuorojen yhteisen esiintymis- ja laulupäivän. Yleisölle esitellään lohjalaista kuorotoimintaa yleisesti. Jokainen kuoro esittelee itsensä ja esittää 2-3 laulua. Lopuksi kaikki kuorot ja yleisö esittää kaksi tuttua yhteiskappaletta. Kuorojen päivästä tehdään joka kesäinen tapahtuma ja se liittyy Lohjan Kesään. Tapahtuman koordinaattorina toimii Pauli Tamminen. Tapahtumaan osallistuvat kuorot: • Klassikko kuoro • Larte-kuoro • Lartina kuoro • Laurentius-kuoro • Lohjan Eläkkeensaajat • Lohjan Kamarikuoro • Lohjan seurakunnan Laurin Miehet • Lumona • Mieskuoro Lohjan Miehet

22


ROMAN MÖTER HÄNDEL Roman tapaa Händelin

www.benfoto.se

KESKIVIIKKO 3.7. KLO 19 KÄSSÄN TALO Säveltäjä Johan Helmich Roman tunnetaan ruotsalaisen musiikin isänä. Vuonna 1716 hän matkusti Lontooseen, jossa hänet kiinnitettiin viulistiksi Kuninkaallisen Teatterin (King´s Theatre) oopperaorkesteriin. Orkesterin kapellimestarina toimi Georg Friedrich Händel.

Noora Karhuluoma, sopraano

Roman kiinnostui ”uudesta” italialaisesta oopperatyylistä ja ennen kaikkea Händelin teoksista, mikä sittemmin vaikutti paljon Romanin myöhempiin sävellyksiin hänen palatessaan takaisin Ruotsiin. Vox Musarum on vanhan musiikin yhtye, joka esittää 16001700 -lukujen musiikkia periodisoittimilla. Ensemble perustettiin vuonna 2017. Vuonna 2018 ensemble herätti suurta ihastusta Ruotsissa konserttikiertueellaan ”Il Viaggio - Matka Italiasta Englantiin Suurvallan ja Vapauden aikakaudella”. Ensemblen tavoite on musiikin avulla välittää tietoa 16001700 -lukujen yhteiskunnasta ja estetiikasta sekä toimia kulttuurilähetteinä myös pienillä paikkakunnilla. www.voxmusarum.com

Hanna Thiel, viola da gamba

Marco Bonacci, cembalo

Liput 20 € /15 € (käteismaksu) Ennakkovaraukset wouderanta@gmail.com tai 050 5828116 (tekstiviesti) 23


KAEKUU FESTIVAALI LOHILAMMEN TAIDENAVETASSA

! ! ! ! ! u U k KAE www.kaekuufestivaali.org

14.-16.6.2019 Nyt jo seitsemättä kertaa järjestettävä Kaekuu-festivaali tarjoaa jälleen mieleenpainuvan kattauksen musiikkia ja taide-elämyksiä. Tilaisuudet ovat pääsääntoisesti yleisölle ilmaisia mutta tukeaksemme esiintyviä artisteja paikan päällä on artistikolehti, johon toivomme yleisön osallistuvan. Esiintyjinä 12 eri kokoonpanoa, mm. George & Angelique, Anna Kokkonen, Olento Orchestral, Hungry Freaks, Dalton ja Matteo Cherchi. Tapahtuman järjestää Karjalohjan Elävä Kulttuuri (KaEKu ry.)

Festivaali

Sammatin Taidenavetta

14.-16.6. 2019

Hungry Freaks • George & Angeligue • Olento Orchestral • Matteo Cherchi • Kettunen-Gustavsson-Komulainen • Reset • Anna Kokkonen • Dalton • Confusioners • Mystisen naaraan portti • Sirkus

Karjalohjan Elävä Kulttuuri ry

Taidenavetta Lohilammentie 291 09220 Lohja

www.kaekuufestivaali.org

LOHJAN KESÄ TANSSII -FESTIVAALI TULEE TAAS! Vietämme avajaisia Laurinpäivän yhteydessä ja jatkamme siitä festivaalin viettoa. Tarkemmat ajankohdat julkaistaan kesän aikana Lohjan Kesä -nettisivuilla sekä Lohjan Kesä Tanssiin facebook- ja instragram-tileillä. Lisätietoja www.palvelut.lohja.fi/lohjankesa

24


KUOHUVIINIJAMIT

JOHANNA JUHOLA JA ROOPE AARNIO DUO Perjantai 23.8. klo 19.00 Cafe Laurissa (Kauppakatu 16, Lohja)

SY

PÄÄ VAPAA

Sammon taonnan ja Cafe Laurin yhdessä järjestämässä konsertissa esiintyvä Johanna Juhola on puhaltanut pölyjä pois vanhoista käsityksistä harmonikasta instrumenttina ja häntä on kutsuttu kurittomaksi tangoinnovaattoriksi, maailmanmusiikkihelmeksi ja yhdeksi maamme kiinnostavimmista haitarinsoiton uudistajista. Konsertissa Juhola esiintyy duona kitaristi Roope Aarnion kanssa. Duolle on ominaista välitön ja hienovarainen musiikillinen kommunikointi, kotoisuuden ja hieman epätodellisten tunnelmien vaihtelu sekä heittäytyvä improvisaatio ja leikkisyys. www.johannajuhola.net KONSERTTIYHTEISTYÖSSÄ: CAFE LAURI, SAMMON TAONTA JA LOHJAN KESÄ 25


Ikkalan Kyläyhdistys esittää:

PEIKKO-OOPPERAN TEKIJÖIDEN UUSI, VAUHDIKAS NÄYTELMÄ KOKO PERHEELLE!

ÄITI ÄKÄINEN PIPPURIMAASSA Eräänä kauniina päivänä Äiti Äkäisen mitta tulee täyteen poikiensa sotkuista. Hän polkaisee jalkaansa ja …. Äiti ja pojat löytävät itsensä Pippurimaasta, jossa yllätyksiä riittää! Su Ke Su Ke

2.6. klo 5.6. klo 9.6. klo 12.6. klo

15.00 18.00 15.00 18.00

Juhlatalo Kokin piha, Pusulantie 1027, Ikkala Liput 5 € ja 10 € Kesto 1,5 t. Väliaika. Kahvio. Varaukset: Liisa Jäppinen, 050 4336556 e-mail: liisa.jappinen@gmail.com

26

Kuva: Liana Sorainen


ILOINEN STARTTI KESÄÄN LOHJAN MUSEOLLA Improvisaatioryhmä Nasakka Lohjan museolla 8.6.2019 klo 14, ei pääsymaksua. Lohjalainen improvisaatioryhmä Nasakka aloittaa kesän tarjoamalla hyväntuulisen koko perheen tapahtuman museolla. Museon viihtyisä ympäristö tarjoaa upeat puitteet tunnelmalliseen tapahtumaan, joka onkin jo vakiinnuttanut paikkansa Lohjan värikkäässä tapahtumakesässä. Improvisaatiossa näyttelijät synnyttävät yhdessä yleisön kanssa ainutlaatuisia kohtauksia täysin ilman käsikirjoitusta ja vuorosanoja, tukenaan toisensa sekä vuorovaikutus yleisön kanssa. Näin syntyy yllätyksellisiä ja mieleenpainuvia tarinoita, jotka voivat olla tunnelmaltaan vaikkapa hauskoja, jännittäviä ja koskettavia. Lisätietoja: www.facebook.com/nasakka www.lhn.fi 27


LISÄÄ IMPROVISAATIOTA 9.-10.8.2019

Lisää improvisaatioteatteria on tarjolla jokakesäisessä I LOVE IMPRO -festivaalissa. Tapahtuma kokoaa Lohjalle kymmenittäin improvisaatioharrastajia ja -faneja ympäri Suomea. Ohjelma julkaistaan kesän aikana tapahtuman Facebook-sivulla. Lisätietoja I LOVE IMPRO -festivaalista www.facebook.com/iloveimpro

28


Minna Canth PAPIN PERHE VAAHTERATEATTERI ESITTÄÄ

ENSI-ILTA LA 15.6. KLO 17 Vaahterateatteri tuottaa Sammatin Sampomäellä kesällä 2019 Minna Canthin näytelmän Papin perhe. Tätä suurta yhteiskunnallista vaikuttajaa juhlitaan nyt Suomessa ja hänen syntymästään on kulunut 175 vuotta. Kyseisen näytelmän esittäminen kesäteatterissa on harvinaista. Merkittävän ja erityisen siitä tekee myös sen toteuttaminen Paikkarin Torpan Sampomäellä! Näytelmän ohjaa teatteriohjaaja Anna Rimpinen. Tässä Heini Tolan dramatisoimassa versiossa saadaan tähän kotimaisen näytelmäkirjallisuuden klassikkoon aivan uusia sävyjä ja Canthin sanomaan uusia ulottuvuuksia niin draaman kuin huumorinkin keinoin. Liput Netticketistä

ESITYKSET ti 18.6. klo 19 ke 19.6. klo 19 su 23.6. klo 17 ti 25.6. klo 19 ke 26.6. klo 19 pe 28.6. klo 19 la 29.6. klo 17 ti 2.7. klo 19 ke 3.7. klo 19 pe 5.7. klo 19 la 6.7. klo 17 su 7.7. klo 17 29


SIRKUSFESTIVAALI PUSU 5.7.-7.7.2019 Töllin Mylly, Marttilantie 230, Pusula Sirkusfestivaali Pusu järjestetään tänä kesänä jo kolmannen kerran Lohjan Pusulassa, Töllin Myllyllä 5.–7.7.! Pusun ohjelmisto koostuu kotimaisen nykysirkuksen huippuesityksistä kansainvälisyyttä unohtamatta! Luvassa on tänäkin vuonna maittavaa ruokaa ja rentoa yhdessäoloa. Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Töllin Myllyllä vierailee moninainen joukko maailmaa kiertäneitä artisteja. Monipuolinen ohjelma tarjoaa elämyksiä aikuisille, lapsille, mummoille, vaareille ja jopa sohville. Lisätiedot Sirkusfestivaalipusu.com 30

OHJELMA: Perjantai 5.7. klo 17 Valokuvanäyttelyn avajaiset klo 18 DJ Pökäle Lauantai 6.7. klo 15 Marija Baranauskaite: The Sofa-Project klo 16 Kate & Pasi: Suhde klo 18 Matias Salmenaho: Röllishow klo 19 PUSUBILEET: Muovipussi Sunnuntai 7.7. Klo 15 Hands Some Feet


YHTEISTUVAN KESÄNAVAUS Lauantai 18.5.2019 klo 11.00 – 14.00 Tavolan Yhteistupa, Tavolantie 657

NÄYTTEILLEASETTAJAT/MYYJÄT • Being Great, isojen tyttöjen mekot • Anu Haarla, mekot, liivit, mausteet • Anne Hirvikorpi ompelija, rusetteja/ruusukkeita miehille • AG, Elli korut • Markku Lehtola, klassinen parranajo • Markku Papinniemi, koruja skeittilaudoista • Suvi Koivisto-Kanervo, Suvin hoitolapalveluita ja luonnontuotteita • Oriflame, tuote-esittely/myynti

KIRPPUTORI • maksuttomat myyntipaikat ulkona (sateen sattuessa sisällä) • omat myyntipöydät mukaan PERENNANVAIHTO • periaatteella tuo tullessas – vie mennessäs ARPAJAISET PUFFETTI • kahvia, teetä, mehua ja kahvileipää kesäpäivän virkistykseksi

Tavola-Seura ry 31


SAMPOJUHLAT sunnuntaina 30.6.2019 klo 15 Paikkarin torpan Sampomäen kesäisen luonnon helmassa vietetään jälleen vuosittaista Sampojuhlaa. Tänä kesänä teemana on paikallisuus. Juhlapuhujana on tutkija Torsti Salonen, suosittu luennoitsija ja opas Lohjan ja Läntisen Uudenmaan historiaan ja nykypäivään. Pääesiintyjänä on harmonikkataiteilija Netta Skog, digiharmonikan maailmanmestari (2015) ja suosittu konsertoija. Hänen skaalansa on laaja hevistä klassiseen musiikkiin ja hän pystyy harmonikallaan luomaan uskomattomia sävelmaailmoja.

Netta Skog - digiharmonikan maailmamestari 32

Juhlassa saamme nauttia myös katkelmasta kesän näytelmää, Minna Canthin Papin perhe Vaahterateatterin tuotantona. Juhlan avaa perinteisesti Nummen torvisoittokunta kesäisillä sävelillä. Väliajalla on tarjolla hernekeittoa ja pullakahvia. Ennen juhlan alkua ja väliajalla voi piipahtaa Paikkarin torpalla Sampojuhlan pääsylipulla. Juhlan kesto on noin 2 tuntia.


LOHJAN KAUPUNGINKIRJASTON AUKIOLOAJAT 1.6.-31.8.2019 Pääkirjasto, Karstuntie 3

ma-to 9 –19 (itsepalvelu 9-10) pe 9–17 (itsepalvelu 9-10), la suljettu

Uutisalue

ma-to 9–19, pe 9–17, la 10–15

Kahvila Kampus

3.6.-11.8. ma-pe 9–15, 17.6.-30.6. suljettu

Karjalohjan kirjasto, Keskustie 88, Karjalohja Omatoimikirjasto

Mäntynummen kirjasto Mäntynumenkuja 15 Omatoimikirjasto

ma, ti 14–19, ke, pe 10–15 ma-to 8–20 pe 8–18 la–su 8–15 SuviStartti la 9.6., kirjasto avoinna klo 10–14 ma, ti 14 –19, ke-pe 10– 6 ma-ti 8–20, pe 8–18, la–su 8–15 18. – 19.7. ja 25. – 26.7. kirjasto avoinna vain omatoimisesti

Ojamon kirjasto, Kartanonkuja 1

ma, ti 14–19, ke-pe 10–15

Pusulan kirjasto, Marttilantie 3 A

ma, to 14–19, ti, pe 10–15

Omatoimikirjasto

ma–to 8–20, pe 8–18, la–su 8–15, 15.–21.7. kirjasto avoinna vain omatoimisesti

Sammatin kirjasto, Lönnrotintie 27

ma, ke 14–19, ti, to, pe 10–15

Saukkolan kirjasto, Kauppakuja 3

ma,ti, to 14–19, ke, pe 10–15, la suljettu

Virkkalan kirjasto, Virkkalantie 9

ma–to 12–19, pe 10–17

Kirjastoauto Saima

Kesäaikataulu voimassa 3.6.-11.8.2019. Aikatauluja saa kirjastoista tai kirjaston www-sivuilta. Kirjastoauto ei kierrä 21.6.-28.7.

Monitoimijatalojen kirjastot

Ojaniittutalon kirjasto, ti 15-19, Suljettuna koulujen kesäloma-ajan 3.6.-7.8.2019 Routionmäen kirjasto, ma-to 16-20, la-su 8-15 Omatoimikirjasto suljettuna 28.6.-28.7.2019

Juhannusaattona 22.6. kirjastot ovat suljettuina. Karjalohjan, Mäntynummen ja Pusulan omatoimikirjastot ovat avoinna juhannusaattona klo 8-18. Pääkirjasto puh. 019 369 1477, http://palvelut.lohja.fi/kirjasto

33


Iltamat Pai

ille s e i r u u t kalliskult

Lohjan kesän iltamat jatkuvat myös tänä vuonna. Kesäkuun alusta elokuun lopulle järjestetään kymmenet iltamat Lohjan alueella olevilla seurain- ja työväentaloilla yhteistyössä taloja ylläpitävien seurojen kanssa. Ohjelmallisiin iltamiin sisältyy koko perheelle sopivaa ohjelmaa elokuvasta teatteriin, tanssiin, musiikkiin jne. Tervetuloa! KARSTU-KARKALISEURAN ILTAMAT KARSTUN SEURANTALOLLA

LOHJAN LAULUPÄIVIEN KONSERTTI

OJAMON KARTANOSSA KESKIVIIKKONA 12.6. KLO 19 VÄHÄOJAMONKATU 2, LOHJA

KESKIVIIKKONA 3.7. KLO 19 KARSTUNTIE 1160, LOHJA

Lohjan Laulupäivät ry. järjestää jälleen perinteeksi muodostuneen kartanokonsertin. Esiintyjinä mm. tenori Vikke Häkkinen, sopraano Saana-Maaria Tenkanen, diplomipianisti Kaj Ekman.

Tanssiorkesteri Keijo Väisänen, Tadeusz ja Damian Kedziora Kia trio Seuran esitys: Valehtelijoiden klupi Ari Salin soittaa kitaraa Buffetista lohi- ja kinkkuleivät

Liput 15 €, ennakkoon kahvila Hilman Herkku, Virkkala Järj. Lohjan Laulupäivät ry. ja Lohjan Kesä ry

LIPUT 10 € Järj. Karstu-Karkali-seura ja Lohjan Kesä ry

IKKALAN KYLÄTANSSIT JUHLATALO KOKIN NAVETTA

PERINTEISET TANSSIT KOIKKALAN KALLIOPIRTILLÄ

LAUANTAINA 29.6. KLO 19-23 PUSULANTIE 1027, IKKALA

LAUANTAINA 13.7. KLO 20 YLIKOIKANTIE LOHJA

Liput 10 €/aikuinen, 2 €/lapsi sisältäen kahvin/mehun ja pullan.

Esiintyjänä TOMI’S band - musiikkia joka makuun Puhvetti, arpajaiset

Tarjolla hyvää tanssimusiikkia, grillimakkaraa, pihapelejä ja leppoisaa tunnelmaa! Järjestää: Ikkalan kyläyhdistys ja Lohjan kesä ry. Lisätietoja: 050 302 3524

34

Liput: 10 €

TANSSITTAJANA HOPEASOINTU

Järj. Lohjan Itäinen Pienviljelijäyhdistys ja Lohja kesä ry


ILTAMAT LOHJANSAAREN SEURANTALOLLA

MUSIIKILLISET KESÄILTAMAT LOHJAN TYÖVÄENTALOLLA

KESKIVIIKKONA 17.7. KLO 19 PIETILÄNTIE 2, LOHJA

KESKIVIIKKONA 21.8. KLO 19 KALEVANKATU 1, LOHJA

Ohjelma Tervetuloa, Lohjan Saaristo -seuran puheenjohtaja Pirjo Sjögren Serpentiinejä (Serp 125 v) Pitkään Lohjan saariston eri saarissa kesiään viettäneen kirjailijan syntymäpäivää juhlistetaan rekonstruoimalla yksi elokuvinakin tunnetun Suomisen perhe -kuunnelman kesäinen jakso esiintyjinä Heljä Heikkinen, Paavo Kerosuo ja Jarmo Heikkinen. Yllätyksiä luvassa! Väliaika ”Kuin silloin ennen”, Jarkko ja Laura, Merja Ikkelä (harmonikka) ja Janne Antikainen (kontrabasso) Iltapala, erikseen varattavissa Kahvio ennen esitystä ja väliajalla

Tervehdyssanat Musiikkia Wirkkalan torvisoittokunta Iltamapuhe Kuorolaulua yhtye Wanhaa Wiiniä Tarinaa historiallisista torvista Salonkiorkesteri Yhteislaulua Arpajaiset Inkerin mustikkapiirakkaa ja kahvia Tanssia kesäillan päätteeksi Liput 10 € Näyttely Lohjan työväenyhdistyksen torvista ja puhaltimista

Järj. Lohjan Saaristo –seura ry ja Lohjan Kesä ry Järj. Lohjan Työväenyhdistys ja Lohjan Kesä ry

LIEVIÖN SEURATALON ILTAMAT KESKIVIIKKO 14.8. KLO 19 - 23 MUIJALANTIE 374, LOHJA

Ohjelmassa laulu- ja tanssiesityksiä sekä Lohja Huoneteatterin esitys. Illan päätteeksi tanssia Lohjan Harmonikkakerhon johdolla. Iltamat juontaa Rami Laitinen. Buffassa kahvia, grillimakkaraa ja lettuja. Liput 5 €, alle kouluikäiset ilmaiseksi. Järj. Lieviön pienviljelijäyhdistys ja Lohjan kesä ry

ILTAMAT TAVOLAN YHTEISTUVALLA KESKIVIIKKONA 31.7. KLO 18 SAMMATINTIE 364, 09430 SAUKKOLA

Perinteiset Tavolan iltamat Pihapelejä, arpajaiset, puffet Liput: 10 €, lapset 5 € Järj. Tavola-seura ja Lohjan Kesä ry

LOJO SOMMER PÅ ÅSVALLA SÖNDAG 18.8. KL.16-18 NUMMENTIE/NUMMISVÄGEN 39 GEORG MALMSTÉN I ORD OCH TONER

Georg Malmstén (1902-1981) Rolf Sonntags familjetrio Även minnen från sommarstället i Tötar, allsång och dans Inträde 10 €/ person, traktering ingår i priset Arrangör/Järjestäjä: Svenska föreningen i Lojo r.f. och Lojo Sommar r.f./ Lohjan Kesä ry

KIRKNIEMEN KYLÄKOULU KESKIVIIKKONA 28.8. KLO 19 KIRKNIEMEN KYLÄKOULU, MARSKINTIE 4, LOHJA

Lohjan Huoneteatteri

35


”Jos yksi suomalainen luola pitäisi nostaa ylitse muiden, on se Torholan luola Lohjan Karkalinniemessä.”

SAMMATIN LUOLASEIKKAILU la 29.6.2019 klo 9-16 Lönnrotintie 12, Sammatti Sammatin ja Lohjan alueelta löytyy useita kiinnostavia luonnon muovaamia luolia mm. Torholan luola Lohjan Karkalinniemessä. Tutustumme näihin Suomen Luolaseuran Mikko Aslak Lemmetin johdolla. Ohjelma siirtymisineen kestää noin 2 tuntia ja sisältää alkuopastuksen ja ohjatun seikkailun. Kunkin ryhmän kanssa lähdemme luolille Sammatin torilta ja palaamme sinne seikkailun jälkeen. Lähdöt ovat klo 9-16 välillä. Luolaseikkailu maksaa Sammattiseuran jäsenille 10 € ja muille 25 €. Kun olet saanut vahvistuksen osallistumisesta, maksa osallis36

tumismaksu viikon (7 päivän) sisällä. Käyttämättä jäänyttä osallistumismaksua emme palauta. Toivotamme kaikki sydämellisesti tervetulleiksi seikkailuun!

Sammattiseura ry Sammattiin eloa, iloa ja yhteisöllisyyttä


TYTYRIN GEOLOGISET YLEISÖKIERROKSET Tytyrin Elämyskaivoksen geologisella kierroksella pääsee aikamatkalle alkuräjähdyksestä aina tämän päivän kaivosteollisuuden teknologisiin ihmeisiin. Geologisen kierroksen teemat käsittelevät arkeologiaa ja luonnon kehitystä, kallioperän kehitystä sekä geologisten raaka-aineiden käyttöä. Kierroksen aikana syvennytään geologiaan tarkemmin myös työpajojen kautta. Kierroksen päätteeksi ryhmä pääsee vielä näkemään Tytyrin Elämyskaivosen 100 m syvän ja 100 m leveän kaivoslouhoksen äärellä ainutlaatuisen valoteoksen. Geologiset yleisökierrokset keskiviikkoisin 26.6-7.8. klo 15.30. Hinta: 20 €/henkilö. Liput ennakkoon www.netticket.fi.

37


VISIT LOHJA TORSTAIN KULTTUURIKÄVELYKIERROKSET

Kesän 2019 Torstain kulttuurikävelykierrokset järjestetään 6.6. alkaen torstaisin klo 17 aina elokuun loppuun saakka. Esimmäinen kierroksista kuljetaan Paikkarin Torpan alueella ja kesän aikana tutustutaan myös mm. Sammatin keskustaan, Lohjan luontokohteisiin sekä Lohjan Pedagogion historiaan. Kulttuurikävelykierrokset toteuttaa Lohjan oppaat yhteistyössä Lohjan Matkailupalvelukeskuksen kanssa. Kulttuurikävelykierrokset maksavat 7 €/hlö. Liput kierroksille voi ostaa ennakkoon osoitteesta netticket.fi tai Netticketin lipunmyyntipisteistä, kuten: Lohjan Matkailupalvelukeskuksesta, Lohjan kaupungintalolta ja Lohjan sekä Nummelan Prismoista. 38


6.6. klo 17 Paikkarin Torpan kävelykierros Tunnin mittaisella kävelykierroksella tutustutaan Sammatin suurmiehen Elias Lönnrotin jalanjäljillä Paikkarin torppaan ja sen ympäristöön. Lähtö: Paikkarin torpan pysäköintialueelta (os. Torpantie 20, Sammatti). Opas: Timo Aunio Kävelymatka: n. 500m Kesto: 1h 13.6. klo 17 Aikamatka menneisyyteen Waanilan kartanon emäntä, Bertha Heitmann, tulee parhaan vointinsa mukaan mahdollisimman pirteästi kertomaan paikallisia tapahtumia ja rientoja Lohjalla ja Suomessa. Kierros alkaakoon kesäkuun kolmastoista päivä, kello viisi iltapäivällä turistibyroon edestä. Lähtö: Lohjan Matkailupalvelukeskus, Laurinkatu 50, Lohja Opas: Virve Haahti Kävelymatka: n. 1 km Kesto: 1h 27.6. klo 17 Lohjan pedagogion historiakierros Lohjan pedagogio oli aikanaan Suomen ensimmäisiä maaseutukouluja ja sen perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 360-vuotta. Lohjan pedagogian historiakierroksella tutustutaan pedagogion vaiheisiin aina sen alkusijoista, pedagogian nykyiselle paikalla Lohjan museon pihapiiriin. Lähtö: Lohjan Keskusaukio (Laurinkatu 52, Lohja) Opas: Susanne Sere Kävelymatka: n. 1km Kesto: 1h

4.7. klo 17 Kalkki-Petterin Valtakunnassa Runsaan tunnin kävelyn aikana kuulemme kertomuksia Kalkki-Petterista ja rakennuksista, käymme Petterin Puutarhassa, Klubitaloalueen läpi Marttatuvalle ja Kirkkomaan läpi kouluaukiolle. Lähtö: Virkby skola (Petter Forsströmintie 1, Lohja) Opas: Gunilla Räikkönen Kävelymatka: n. 2km Kesto: 1h 11.7. klo 17 Routio Tutustu Roution menneisyyteen ja nykyisyyten leikkimielisellä kulttuurimatkalla älypuhelimien avulla. Matka lähtee Routionmäen monitoimijatalolta Pokemonien opastuksella uimarannan geokätkölle. Lähtö: Roution monitoimitalo (Havumetsäntie 4, Lohja) Opas: Heikki Hanhimäki Kävelymatka: n. 1km Kesto: 1h 18.7. klo 17 Museolta avolouhokselle Museolta kävellään vanhan Pappilan peltojen vierestä Tytyrin avolouhokselle oppaan johdolla. Matkalla kuullaan vanhasta pappilasta, museon pihamaan rakennuksista, sekä Tytyrin avolouhoksen historiasta. Kävellessä myös huomataan miten niin jääkausi kuin ihminen on muokannut ympäristöä ja miten sen näkee tänä päivänä. Lähtö: Lohjan Museo (Rovastinkatu 1, Lohja) Opas: Jarmo Kuningas Kävelymatka: n. 2km Kesto: 1h

39


25.7. klo 17 Sammatti vuosisatojen saatossa Tunnin mittaisella Sammatti vuosisatojen saatossa -kulttuurikävelylle tutustutaan elämyksellisesti Sammatin keskustan keskeisiin kohteisiin ja niiden historiaan. Lähtö: Lähtö Sammatin kirkon edestä (Lönnrotintie 19, Sammatti) Opas: Timo Aunio Kävelymatka: n. 1km Kesto: 1h 1.8. klo 17 The history of Lohja and the towncenter Get to know Lohja, it’s history, and towncenter. Lohja Guide will walk with you around downtown, tell you about the history of the locations, buildings, and statues. The tour will take about an hour and will be done in English. Starting point: Lohja tourist information (Laurinkatu 50, Lohja) Guide: Tarja Virtanen Distance: 1km Length: 1 hour 8.8. klo 17 Porla Kävelykierroksella nautitaan Porlan upeasta luonnosta ja maisemista. 8.8. klo 17 Porla Kävelykierroksella nautitaan Porlan upeasta luonnosta ja maisemista. Kierroksella kuullaan tarinaa kalanviljelylaitoksesta, alueen rakennuksista, linnuista ja lehtoluonnosta. Samalla tuoretta tietoa myös alueen virkistyskäyttö suunnitelmista. Lähtö: Liessaarenkadun rannan puoleisesta päästä Opas: puutarhuri ja eräopas Riitta Laine Kävelymatka: n. 1km Kesto: 1h 40

15.8. klo 17 Pyhän Laurin kirkon kirkkomaa Oletko koskaan ihmetellyt nimiä hautakivissä ja henkilöitä nimien takana? Missä on kartanokukkula tai kirkkomaan kaunein muistokivi? Nämä ja monet muut kysymykset selviävät kirkkomaan kävelykierroksella. Lähtö Pyhän Laurin kirkon kirkkoaukiolta (Kirkkokatu 1, Lohja) Opas: Virve Haahti Kävelymatka: n. 500m Kesto: 1h 22.8. klo 17 Harju Mitä kaikkea Salpausselkä Lohjalla pitääkään sisällään? Harjun kulttuurikävelyllä tutustutaan alueen historialliseen merkitykseen, kuullaan paikallisista toimijoista ja erityisesti ihastellaan Lohjan monipuolista luontoa. Varaathan matkaasi hyvät kävelykengät. Kierros ei valitettavasti sovellu liikuntarajoitteisille, sillä ajoittain kuljemme kapealla ja juurakkoisella väylällä.   Lähtö: Lohjan Jäähallin edestä (Runokatu 1, Lohja) Opas: Elina Kaukojärvi Kävelymatka: 3km Kesto: 1h   29.8 klo 17 Keskustan patsaat ja muistomerkit Tiesitkö että Lohjan kaupungin alueella on yli 20 muistomerkkiä tai patsasta? Aina valtioneuvoksen muistomerkistä, kotiseututyön isän patsaalle. Kulttuurikävelyllä tutustutaan Lohjan keskustan muistomerkkeihin ja patsaisiin kävellen. Lähtö: Johannes Virolaisen muistomerkki (Kirkkokatu 1, Lohja) Opas: Gunilla Räikkönen Kävelymatka: 2km Kesto: 1h


OMENAKARNEVAALIT 21.9.2019 klo 10.00-16.00 Lohjan museon alueella

Omenakarnevaalit on syksyinen koko perheen sadonkorjuujuhla, jossa on paljon hauskaa tehtävää ja nähtävää aina omenanäyttelystä alpakoihin. Lisäksi alueella on yli 100 myyjää ja heidän kojuissaan syksyisiä ja tietysti omenaan liittyviä tuotteita ja herkkuja.

TULE MUKAAN VIETTÄMÄÄN PERINTEISTÄ LAURINPÄIVÄÄ LOHJAN KESKUSTAAN 10.8.2019! Laurinpäivää vietetään jo 35. kerran. 7.00-14.00 Kirpputorimyyntiä Laurin- kadulla, Torikadulla, Keskus- aukiolla. Ilmaiset paikat, ilman ennakko- varausta. 9.00-14.00 Laurinkadun kauppiaiden ulkomyyntiä 9.00-14.00 Pomppulinna lapsille Keskusaukiolla, säävaraus 9.00-14.00 Lohjan torin ohjelmaa 12.00

Vuoden 2019 Laurin valinta

41


Tapahtumasarja Kässän talossa syyskuu 2019

EVAKKOMATKASTA 80 / 75 VUOTTA

SUOMI MENETTI KARJALAN MUTTA EI KARJALAISUUTTA.

ke 4.9.2019 klo 18.00

AVAJAISET: mm. Klaus Turhanen (Lohjan Karjalaseura ry, pj), Henriette van der Woude-Rantalaiho (Virkkalan Kulttuurin Ystävät-Virkby Kulturvänner ry, pj), Viktor Klimenko, laulu.

Näyttelyn ja kuukauden ohjelman esittely

to 5.9.2019 klo 18.00

Karjalan rautatieverkosto, Mikko Alameri (ovimaksu 5 €)

la 7.9.2019 klo 14.00

Karjalaiset käsityöt, Laura Hämäri (ovimaksu 5 €)

su 8.9.2019 klo 16.00

Konsertti, säveltäjä Erkki Melartinin teokset (20 €/15 €, käteismaksu) Annemari Åström ja Emma Mali, viulu, Markus Hallikainen, sello, Jussi-Matti Haavisto, alttoviulu, Leena Hytti-Haavisto, piano

ke 11.9.2019 klo 18.00

Karjala kirjallisuudessa, Sirpa Kangasaho (ovimaksu 5 €)

la 14.9.2019 klo?

Karjalainen ruokaperinne

su 15.9.2019 klo 15.00

Yhteislaulutilaisuus, karjalaisia lauluja, Tuula Klami (ovimaksu 5 €)

ke 18.9.2019 klo 18.00

Karjalan ainutlaatuinen luonto, prof. Harri Vasander (ovimaksu 5 €)

to 19.9.2019 klo 18.00

Viipurin raitiovaunut, Mikko Alameri (ovimaksu 5 €)

la 21.9.2019 klo 13.00

Lohjan karjalaiset, lehtori Juhana Saarinen (ovimaksu 5 €)

42


su 22.9.2019 klo 16.00

Lohjan kaupunginorkesterin kyläkonsertti, Georg de Godzinsky Karjala-aiheinen elokuvamusiikki (20 €/15 €, käteismaksu) Robi de Godzinsky, Kimmo Leppälä, Ilkka Leppälä, Erkki Liikanen

ke 25.9.2019 klo 18.00

Karjalasta, Arvo Tuominen

pe 27.9.2019 klo 18.00

Vironperä, Susanna Sere (ovimaksu 5 €)

la 28.9.2019 klo 15.00

Viipuri 1918, Marja Klefström (ovimaksu 5 €)

su 29.9.2019 klo 16.00

PÄÄTÖSTAPAHTUMA

Seinillä kansallispukukuvia, kylämaisemia jne. Näyttely avoinna ke, to, pe. klo 14-18, la. ja su. klo 12-16, ma ja ti suljettu. Vapaa pääsy. Konserttilippujen varaus tekstiviestillä 050 5828116 tai wouderanta@gmail.com Kaikki maksut käteiselle. Virkkalan Kulttuurin Ystävät-Virkby Kulturvänner ry ja Lohjan Karjalaseura ry.

ERKKI MELARTIN

TOIVO KUULA

Konsertti

Satukuvia pianolle

SU 8.9.2019 KLO 16.00

SU 6.10.2019, KÄSSÄN TALO

Janne Oksanen, piano Annemari Åström, viulu Emma Mali, viulu Markus Hallikainen, sello Jussi-Matti Haavisto, alttoviulu Leena Hytti-Haavisto, piano

Toivo Kuulan iki-ihania klassikoita sekä harvemmin esitettyjä teoksia.

LIPUT 20 €/14 €, KÄTEISMAKSU 43


WWW.LOHJA.FI/LOHJANKESA

Profile for Lohjan Kesä

Lohjan Kesä  

Katso mitä Lohjan kesässä tapahtuu!

Lohjan Kesä  

Katso mitä Lohjan kesässä tapahtuu!

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded