Page 53

050_053_STEVIA_MANA DIATROFHS 4/29/15 12:31 PM Page 53

...στέβια εμπόριο, ήδη, χρησιμοποιείται γενικότερα στην παραγωγή αναψυκτικών και ροφημάτων με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, αλλά και στην παρασκευή δημητριακών, γλυκών κ.λπ. με χαμηλή προσθήκη σακχάρων.

Η στέβια στη διατροφή Πέραν της ιδιότητάς της ως γλυκαντικής ουσίας, η στέβια φέρεται να έχει πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων για την υγεία. Γι’ αυτό, άλλωστε, η κατανάλωση της στέβιας προτείνεται ως συμπλήρωμα διατροφής.

Ισχυρό αντιοξειδωτικό Τα φύλλα στέβιας είναι πλούσια σε τερπίνες και φλαβονοειδή, ουσίες που παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Όπως όλα τα βότανα με τα οποία «συγγενεύει» (χαμομήλι, εστραγκόν κ.λπ.), έτσι και η στέβια κατατάσσεται υψηλά στον πίνακα των τροφίμων με υψηλή απόδοση αντιοξειδωτικών μονάδων ORAC (USDA 2010). O δείκτης ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capasity - Ικανότητα Δέσμευσης Ριζών Οξυγόνου) δημιουργήθηκε από τους ερευνητές του USDA (αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας) και προσδιορίζει με έναν επαναστατικό τρόπο τα συνολικά ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τις τροφές.

Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης Μελέτες αναφέρουν ότι η μακροπρόθεσμη χρήση της στέβιας λειτουργεί ευνοϊκά στη ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης. Συγκεκριμένα, η στέβια διαθέτει την ιδιότητα να μειώνει τα αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, χωρίς όμως να επηρεάζει τα φυσιολογικά επίπεδά της. Αυτό οφείλεται στην αγγειοδιασταλτική δράση του εν λόγω βοτάνου. Σε μελέτη που έγινε το 2000 στην Κίνα σε γυναικείο και αντρικό πληθυσμό με υπέρταση, υπήρξε σημαντική μείωση των επιπέδων της διαστολικής και της συστολικής πίεσης σε όσους έλαβαν συμπλήρωμα στέβιας, η οποία διήρκεσε και για αρκετό χρόνο μετά τη λήξη της μελέτης.

Η καθημερινή απαίτηση συνολικών αντιοξειδωτικών ενός μέσου ανθρώπου προσδιορίζεται από το USDA σε 3.000 5.000 μονάδες ORAC. Επομένως, η χρήση της στέβιας μπορεί να συνεισφέρει κατά ένα μέρος στην κάλυψη των καθημερινών αντιοξειδωτικών μας απαιτήσεων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι απαραίτητες για την προστασία του ανθρώπινου οργανισμού από διάφορους απειλητικούς παράγοντες οξείδωσης και φθοράς. Για τον λόγο αυτόν, ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας ταυτόχρονα από σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Η αντιβακτηριακή δράση της Η στέβια και τα προϊόντα της φέρονται να αναστέλλουν την ανάπτυξη και την παραγωγή κάποιων βακτηρίων και μικροβίων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προκαλούν ουλίτιδα και τερηδόνα. Όπως αναφέρθηκε, τα φύλλα στέβιας είναι πλούσια σε τερπίνες και φλαβονοειδή, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, στις οποίες οφείλεται η αντιβακτηριακή δράση του βοτάνου. Έχει παρατηρηθεί πως με τη χρήση προϊόντων στέβιας ενισχύεται το αμυντικό σύστημα και βελτιώνεται η στοματική υγιεινή.

Πολύτιμος σύμμαχος στο αδυνάτισμα Η στέβια μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετικό βοήθημα στην προσπάθεια μείωσης ή διατήρησης του βάρους, αφού δεν περιέχει θερμίδες και, επιπλέον, έχει την ιδιότητα να μειώνει την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών τροφίμων. Επίσης, έρευνες, που ακόμα, όμως, βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο, δείχνουν πως

η κατανάλωση στέβιας μπορεί να ρυθμίσει ικανοποιητικά τον μηχανισμό της πείνας σε άτομα στα οποία η επικοινωνία μεταξύ υποθαλάμου και στομάχου παρεμποδίζεται για διάφορους λόγους, μειώνοντας έτσι την ακατάπαυστη κατανάλωση τροφής. Συμπερασματικά, είναι εμφανές πως

υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να εντάξει τη στέβια στην καθημερινή διατροφή του. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι ευεργετικές ιδιότητες της στέβιας μπορεί να χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, συνιστάται να αποφεύγονται οι υπερβολές και η χρήση της να γίνεται με μέτρο.

Μάιος • Λόγω Διατροφής • 53

Περιοδικό ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (με το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ) | (ΤΕΥΧΟΣ 2)  
Περιοδικό ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (με το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ) | (ΤΕΥΧΟΣ 2)  

Το 2ο τεύχος του έγκυρου περιοδικού Διατροφής και Υγείας «ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ» με την υπογραφή του κλινικού διαιτολόγου - διατροφολόγου PhD Δημήτ...

Advertisement