Høst i lofoten

Page 1

xxx

Høst

i Lofoten


innhold

Høstmørket senker seg Så er det høst igjen, den vakreste årstiden etter manges mening.

Produktene menn må ha side 30-31

H

østen er tiden for innhøsting. Etter å ha utviklet seg gjennom en kort og hektisk sommer, er tiden inne for å fylle frysere og binger med bær, sopp, poteter og mye mer.

I butikkene kan man over en kort periode kjøpe norskproduserte frukt og grønnsaker, og i klesbutikkene bugner stativene av plagg i høstlige farger. Er du glad i å fotografere, har du nok forlengst forelsket deg i høsten. Fargene spillet i naturen og lyset er helt spesielt på denne årstiden. Nordlyset danser over nattehimmelen, og etterlater seg de mest fantastiske tegninger. Høsten er også en tid hvor mange gleder seg over å kunne gå lange turer i skog og mark, og ikke minst på de mange fjelltoppene rundt omkring. Det er de senere årene blitt svært så populært å entre, ikke bare de små fjelltoppene, men de aller høyeste. Topper som man for noen år siden mente man måtte ha klatreutstyr for å nå.

Familieblogger fra Sydalen side 4-5

Oppskrifter til høstmørket side 24 og 25

Mørke kvelder inviterer til stearinlys og kos. Med «Høst i Lofoten» håper jeg du finner interessante reportasjer og annonser, som får deg i den riktige stemningen, enten du er i hummør til å trene, bake, shoppe eller bare vil ha litt lesestoff i sofakroken. God høst!

Silje Reistad Christensen

Coverfoto

Høst i Lofoten 2015.

Annonser: 76 06 78 00 GRAFISK PRODUKSJON: Lofotposten Utgis av Lofotposten 24.september. E-POST: red@lofotposten.no TELEFON: 76 06 78 00. Ansvarlig redaktør: Marianne S.Kielland. OPPLAG: 19.000 TRYKK: Polaris Trykk, Harstad. Magasinredaktør: Bjørnar Larsen

2

Høst i Lofoten

Lofotposten


ner: a 12 perso fr r e p p u d RIB r g F or rnsafari me ø v a h å p tt 20% raba

2.095,For grupper fra 12 personer: 10% rabatt på ha vørnsafari med R IB

1.195,-

535,-

eny. 3 retters julebordsm likatesser de le ju Forrett: Valgfrie en. fisk eller juletallerk Hovedrett: Velg lute tilbehør. Alt med tradisjonelt . et karamellpudding Dessert: Hjemmelag

Lofotposten

høst i lofoten

3


Blogghjørnet: Her blir innleggene til bloggen «FamWangAasegg» til.

familieidyll: Thea, Emil og Jill-Christine ute i hagen på en idyllisk høstdag i steptember.

Jill-Christine har Lofot Jill-Christine Wang Pettersen (29) ser på bloggen som sitt fristed.

F

ra kontorkroken i Sydalen, har Jill-Christine sitt eget lille blogghjørne. Macen står klar på skrivebordet, og når ungene har lagt seg for kvelden, setter hun seg gjerne og skriver dagens innlegg. I skrivende stund er bloggen «www.FamWangAasegg.blogg.no» Lofotens mest leste blogg, og med sine inspirerende innlegg og bilder, følger leserne med på Jill-Christine og familiens hverdag. Skal man følge

4

Høst i lofoten

én blogg i Lofoten, er det fare for at Jill-Christine bloggeren du vil falle for. Her er det ikke noe særlig med rosablogg-tendenser, men et glimt inn i en hverdag med familie, interiør, mat, friluft, foto, “do it yourself” og baking - blant annet.

K

ameraet som står på skrivebordet brukes også flittig, og Jill tar gjerne med barna på moroa. Thea på 6 år elsker å fotografere selv, og Jill-Christine forteller med et glimt i øyet at hun muligens må ha fått det fra sin mor. Emil på 1 og et halvt år er et eneste stort smil, og er ikke vanskelig å be når det er tid for en liten fotoshoot.

S

elv om barna er en stor del av bloggen, tenker Jill-Christine mye på hva hun legger ut. - Jeg har nok et slags filter på bloggen, og det er mye jeg ikke legger ut. Fokuset på å skjerme ungene er stort i samfunnet i dag, kanskje litt for stort. Noen ganger føler jeg at jeg tenker litt for mye på det, men så mener jeg jo at barna har noe de skulle ha sagt - spør alltid før du publiserer bilder, det skulle bare mangle!

B

loggen ble opprettet i 2009, da Thea kom til verden. Det var fint for Jill-Christine å ha et sted å fortelle alle hjemme om det nye livet med en liten fa-

milie i Lofoten. Hun er opprinnelig fra et sted litt utenfor Tromsø, og flyttet til Sydalen da hun møtte kjærligheten og fikk Thea, og senere lille Emil. Bloggen ble en måte å fortelle familien om deres nye hverdag, og den leses flitting av familie og venner. - Vi trives utrolig godt her i Sydalen, og i Lofoten generelt, sier Jill-Chrisine. Hun og familien tar gjerne ferien hjemme, og drar på oppdagelsesferder rundt i Lofoten. I sommer ble hun intervjuet av VG om «hjemmeferie», og hun mener fortsatt at det er en kjempefin måte å nyte ferien på. - Vi må ikke glemme at det er mye

Lofotposten


mammadalt: Sjarmerende lille Emil på 1 og et halvt år blir mer enn gjerne med mamma ut på fotoshoot.

oppskrifter: Bakergleden er stor, så det er ikke sjelden Jill-Christine deler oppskrifter på bloggen.

store smiL: Lille Emil blir kjempeglad når storesøster kommer hjem fra skolen. Da skal det lekes!

friluftsblogg: Bloggen er mye, også en friluftsblogg. Familien er mye ute i friluft, og tar gjerne ferien hjemme.

tens mest leste blogg fint å gjøre her i området også. Det trenger ikke være nødvendig å reise bort. Man slipper stresset og det økonomiske med å reise, og kan gjøre så mye gøy i nærområdet i stedet. For eksempel Vikingmuseet, alle de fine strendene og akvariet, nevner hun.

P

lanen med bloggen er å fortsette som før. Bloggen er Jill-Christine sitt fristed, hvor hun kan la tankene flyte fritt, og kan dele sin glede ovenfor foto, oppskrifter og mye mer. - Målet er jo at leserne skal kose seg og finne innholdet interessant, forteller hun. I dagens blogginnlegg har hun delt et innlegg med en oppskrift

Lofotposten

på eplekake til høstens mørke kvelder. Thea kikker opp på bloggen og ser bildene av kakebitene ligge fristende på et fat. - Mamma, har du bakt i dag? Ååå, kan vi smake?

Silje Reistad christensen

tekst og foto

Målet er jo at leserne skal kose seg, og finne innholdet interessant! Jill-Christine Wang Pettersen

høst i lofoten

5


Karriere.no presenterer alle potensielle arbeidsgivere og arbeidstakere. Vi samler alle nåværende, og ikke minst fremtidige jobbmuligheter et sted. Registrer deg på karriere.no og få tips om jobbmuligheter som kan passe for deg! Alle har muligheter for en karriere – på karriere.no

6

høst i lofoten

Lofotposten


LEX

«Lexlofoten»

Torget 15, SVOLVÆR, tlf. 760 75936

Vi ønsker flere

båter og fiskere

velkommen til oss på Myre fiskemottak As i vintersesongen 2016!

Tlf. 91 34 73 80

Opplevelser i Lofoten kulturhus

Lørdag 26. september kl. 20.00

Fredag 2. oktober kl. 19.00

Lørdag 3. oktober kl. 19.30

Tirsdag 6. oktober kl. 19.00

Onsdag 7. oktober kl. 20.00

Lørdag 10. oktober kl. 20.00

Åge Og Sambandet

teater VannpOSten – nOrdLand

k- edLe deLer HOnningSVÅgreVyen –Jatak

rrO Quintet ibOkS SpeSiaL: mike deL Fe

bertine ZetLitZ

Hovedsponsor:

Billetter fås kjøpt: www.lofotenkulturhus.no, på billettautomaten i kulturhuset, Rødsand Libris Leknes,hos servicetorgene i Vågan, Flakstad og Moskenes kommune og via ebillett på tlf.

Lofotposten

ute

SHine On – pink FLOyd trib

Lik oss på Facebook - få siste oppdateringer om forestilligene

høst i lofoten

7


populær, men stille: På utkikkspunktet ved stranda er det mange biler som stopper for å ta bilder når Lofotposten tar turen. Likevel har stedet en unik ro over seg.

Drømmen om Ramb

Ramberg i Flakstad er et populært søk på Internett, og stadig flere drømmer seg til den lille perlen i Lofoten. Hvordan er egentlig stedet dersom man vil ha en romantisk tur for to?

R 8

amberg er av stedene i Lofoten som er ekstremt populært på Internett. Bilder av den lange stranda finnes på

høst i lofoten

utallige nettsider ute i verden, og turister trekkes mot det sjarmerende stedet vest i Lofoten. På Instagram finner man bilder av alt fra amerika-

nere, tyskere og briter som poserer på stranda, og som skriver at de absolutt må tilbake til dette paradiset i Norge.

V

i kjørte ut til Ramberg for å ta en liten titt på om Ramberg kan passe som en ferie for to:

R

amberg Gjestegård ligger rett ved stranden, og består av et hovedhus med restaurant, 10 hytter og stor plass til camping eller telt. Hyttene har dusj og toalett, soverom og oppholdsrom med kjøkkenkrok og TV. Gjestegården lover utsikt over storhavet og midnattsola, og man kan vel si det med en gang; utsikten er det ingenting å si noe på.

Lofotposten


Bildet

berg Vi er egentlig allerede overbevist om at par som drømmer om en romantisk ferie uten kjas og mas bør ta seg en tur til Ramberg. Men er en helg nok?

H

yttene er ikke billige, og ligger på rundt tusenlappen per natt. Men om du blir en uke eller mer, spanderer gjestegården en natt. Kanskje det er

Lofotposten

verdt å prøve en hel uke? Med eget kjøkken og butikk i nærheten, trenger ikke utgiftene være store. Gjestegården har egen restaurant om man ikke vil lage maten selv, og i tillegg tilbys det utleie av sykler, kajakker og båter.

S

elve bygda Ramberg har rundt 300 innbyggere, så stemningen på stedet er helt unik, og gir en ro i kroppen så snart man har satt foten ut av bilen. Om man ikke vil gjøre stort under oppholdet, er en tur i nærområdet en opplevelse i seg selv. Som par kan Ramberg gi en uforglemmelige tur, - det er bare å begynne å legge av på reisekontoen!

Silje reistad christensen

tekst og foto

høst i lofoten

9


ENEBOLIGTOMTER MED FANTASTISK UTSIKT MOT SJØEN

Leknes

Stamsund

Henningsvær

I tillegg har vi: • Prosjektert enebolig i Breidablikk II • Prosjekterte leiligheter i Svolvær, Leknes og Ballstad Oppstart høsten 2015. Se vår huskatalog Nordbohus.no BOTEK AS, Idrettsgt. 1, 8370 Leknes Tlf: 76 08 28 50 / 47 61 87 54. E-post: post@botekas.no

www.botekas.no

10

Høst i lofoten

Lofotposten


*I Bryggebaren hos oss kan du svinge deg til dansebar musikk fra ett av mange ulike band som spiller hver fredag og lørdag hele sesongen.

For booking eller ytterligere informasjon kontakt oss på telefon : 760 66480

Svolvær, Lofoten • www.anker-brygge.no • www.facebook.com/AnkerBrygge

Lofotposten

Høst i Lofoten

11


timeout: En helg på et hotell kan gjøre godt for store og små. Her er et fristende hjørne for mor og far, med en kikkert for å se på livet i Svolvær by.

Frokost: Ferdig frokost er inkludert ved oppholdet på Thon Hotel. Når det blir middag, er det mange spennende restauranter i området som er verdt å prøve.

En frihelg i Høstferien nærmer seg, så hvorfor ikke ta med barna på en weekend-tur til Svolvær? Vi tok tempen på stemningen for en barneferie ved Thon Hotel Lofoten.

we love norway: Familien Oberholzer fra Sveits skrøt stort av Svolvær og oppholdet for natten. - Nå drømmer vi bare om bedre vær, fortalte de Lofotposten.

NYOPPREDD: Med et travelt familieliv blir kanskje sengetøyet hjemme værende på litt for lenge. Bytt ut senga med en hotellsenga for en helg, problemet er løst!

12

Høst i lofoten

H

ver dag går det turister på torget i Svolvær, som nyter utsikten og Lofot-stemningen. I Svolvær er det mange flotte og populære hoteller, og lista over aktiviteter verdt å teste ut er lang. Vi spurte Thon Hotel om å få ta

en titt på innsiden - for å ta tempen på stemningen ved et av Lofotens største hotell, med en familiehelg i tankene.

M

arkedssjef ved Thon Hotel; Kristian Getz, tar Lofotpostens nysgjerrige journalist imot ved skranken. For øyeblikket bygger Thon om restaurant og kjøkken, og skal åpne med nytt restautrantkonsept i slutten av oktober. Frokost på hotellet er det fortsatt, det er bare flyttet ut til «Molldøra» foreløpig. Getz gleder seg til å ønske flere gjester velkommen, og vi spør hvilke tips han har for en familiehelg i Svol-

store leiligheter: Leilighetene vi fikk besøke på Thon Hotel var store og passende for både små og større familier. Kanskje dere vil ta med svigers også?

Lofotposten


instagramtips: Ved å finne «geotagger» på appen Instagram, kan man finne bilder fra andres opphold i Svolvær, og bli inspirert til å finne på noe gøy!

Svolvær vær: - Havet er elementrært her, så en tur ut på havet må man jo få til! Bli med en av båtene ut, det er gøy for både store og små. - I tillegg vil jeg anbefale en liten tur til Henningsvær mens man er her. Å sitte på Lysstøperiet og spise en kanelsnurr er jo helt fantastisk! sier han med et smil. - Som et siste tips må jeg si at familien bør ta seg en sykkeltur. Ordentlige sykler kan man leie her i Svolvær, og så kan man sykle i helt fantastiske omgivelser.

E

tter en prat med markedssjefen får vi ta en runde og kikke på Thons hotellrom. Hvite håndkler, tørrfisk, minibar og

ryddige rom står muligens i stor kontrast til de fleste familiehjem etter en lang dag. Mange av rommene er bygget praktisk for en familie; Et rom til mamma og pappa, og et rom til søsken, eller dersom barnet vil ha med en venn. Kinoen ligger i kort avstand fra hotellet, dersom det er ønskelig med barnefri for et par timer, og hvis ikke kan vel hele familien se på film sammen? Om man ikke vil prioritere tid til film, har man blant annet gallerier, flotte turområder (Instagrambilder til tenåringen?) og fine kafeer. I tillegg er Lofoten kulturhus en del av Thon Hotel, med flere forestillinger for hele familien.

ut på sjøen: Markedssjef Kristian Getz ved Thon Hotel anbefaler alle som besøker Svolvær og ta en tur ut på havet.

Lofotposten

utsikt: En helgetur med barna kan gå fort unna. Sett av noen minutter til å synke ned i en stol, puste og ha litt fri!

NYTT HJEm: Drømmer du om badekar, fordi du ikke har det hjemme? Vil du ha utsikt fra stua? Et tips er å huske å skrive i bestillingen hva du ønsker på rommet.

tekst og foto: Silje Reistad Christensen | src@lofotposten.no

høst i lofoten

13


SPAR TID VED NESTE

APOTEKBESØK Bestiller du dine e-resept medisiner med vår app, har vi de klare når du kommer! Nå slipper du å vente på apoteket mens resepten din blir behandlet. Ved å bestille klargjøring av resepten din med smarttelefon og vår e-resept app, vil Ditt Apotek sørge for at det du har bestilt ligger klart når du kommer innom. Tjenesten finnes også på dittapotek.no SLIK GJØR DU:

Velkommen til Kystnæringskonferansen 2015

1. LAST NED DITT APOTEK E-RESEPT APP Dette gjør du enkelt ved å sende dittapotek til 2262

NÆRINGSVEKST

3. MOTTA SMS Vi sender deg en SMS når medisinene dine er klare for henting – som regel innen én virkedag. Dersom noe er uklart, gir vi deg beskjed.

Hva får vi til med regionalt samarbeid? Tid: 30.september Kl: 09.00-16.00 Sted: Rådhuset på Leknes. For mer informasjon og påmelding se kystnaring.no eller følg oss på Facebook (Kystnæringskonferansen)

2. BESTILL KLARGJØRING Etter at du har vært hos legen og fått e-resept, åpner du din Ditt Apotek app. Her bestiller du klargjøring av resepten, og velger i hvilket Ditt Apotek du ønsker å hente medisinene. Tjenesten kan også benyttes dersom resepten ligger oppbevart på apoteket.

LAST NED I DAG!

SEND

dittapotek TIL 2262

4. HENT MEDISINENE Når du kommer til Ditt Apotek viser du frem SMS’en du mottok for å få medisinene dine. Husk legitimasjon.

Nyhet!

Last ned appen i dag! Send dittapotek til 2262

Er du usikker på hvordan medisinene dine skal brukes? Hos Ditt Apotek gir vi deg personlig veiledning om riktig bruk av medisiner.

Kontaktinfo: Anne Karine Statle | anne.statle@lofotenmat.no Tlf 480 56 205

14

Høst i lofoten

Lofotposten


- vi gir deg framtidens tv og internett underholdning

T-We Box Mini kampanjepris kr. 990,-

T-We Box Kampanjepris kr. 1.990,-

(veil. kr. 1.690,-)

(veil. kr. 3.490,-)

Scann koden for å bestille

Se film og lyd i høy oppløsning Ta opp programmer fra TV-en Musikk Filmleie

Tlf. 78 45 75 75 | post@nornett.as | www.nornett.as Lofotposten

FIBER BREDBÅND DIGITAL-TV høst i lofoten

15


leke ute: Høsten er en spennende årstid for store og små. Ta med barna ut!

16

høst i lofoten

Lofotposten


8 ting å gjøre...

... med barna i høstferien 1 2

Ta dem med til Lofotakvariet i Kabelvåg. Spennende fisker og morsomme souvenirer. Husk mating av sel og oter hver dag klokka 12:00 og 16:00!

Dra på kino, eller ha kinokveld hjemme med masse popcorn. Heng opp en kinoplakat med en morsom animasjonsfilm, og si at det koster en klem og få komme inn. Kjøp inn brus og sugerør, og du skal se at stemningen stiger raskt!

3

Lag en avansert bursdagskake til mamma eller pappa! Å ha et hemmelig prosjekt er spennende, uansett om

Lofotposten

det er bursdag eller ikke. Hva med å lage en kake til helgen? Finn inspirasjon på Google eller Pinterest, og ta med barna på moroa. Bruk god tid, selv om prøving og feiling er lov, er det ekstra moro om man får det til!

4

Besøk noen som nettopp har fått kattunger. Barna lærer om å ta vare på små skapninger, og nyt de små smilene som oppstår når de får klappe en søt kattepus.

5

Mal noe på barnerommet. Mal døra, eller en av veggene hvit og ta med malingspann og pensel. Kanskje aller best når barna er litt større og har litt mer kontroll, men tenk så fint det kan bli! Barna får selvtillit, og kommer garanter til å kose seg.

6

Få besøk av barna på jobb. Høstferie for barn gir ikke nødvendigvis høstferie for de voksne. La barna besøke deg på jobb, eller besøk den som må jobbe. La de små bli med på jobben, se arbeidsplassen og kanskje til og med spise lunsj sammen med deg? En halvtime er nok, og de fleste barn synes dette er kjempestas.

7

Dra på telttur. Å sove sammen tett på naturen er spennende og gøy! Pakk teltet og dra på telttur til et vann i nærheten, eller ha en overnatting på en holme, i skogen eller et annet spennende sted. Dere kan også slå opp teltet i hagen, (noe som kan være en lur idé, for da finnes det jo en fluktmulighet om noen skumle lyder dukker opp..)

8

Pysjamasdag! Å ha en dag hvor man går rundt i pysjen hele dagen, leker, spiser, ser på film og bare er inne med familie. Perfekt for mørke høstdager hvor regnet aldri ser ut til å stoppe. God høst! Silje Reistad christensen

tekst og foto

KILDER: familieverden.no

høst i lofoten

17


20. – 21. november

Wallmans On Tour

11. – 12. desember

Alex Rosén

27. – 28. november

Amcar-revyen

4. desember (5. desember fullt)

Magnus Devold & Alejandro Fuentes

Bookingen er i gang!

TIDENES JULEBORD Hinnøyas største julebuffet • Levende dansemusikk Booking: Tlf. 77 00 30 50 / harstad@scandichotels.com

Vil du annonsere i «Jul i Lofoten», ta kontakt med vår markedsavdeling - marked @lofotposten.no

Åpen dag i Storvågan søndag 27/9 kl. 11-15.00 I anledning Forrskningsda agene 2015 åpner vi dørene på Lofotmuseett, Lofotakva ariet og Galleri Espolin, og ønsker velkom mmen n til en begii enhetsrrik dag i Storvågan. n gang, fami eaktivitetter og smaksprøver. Gratt in

Pro ogram (m/fo

eholld om en ndringer)

ed histo orikkerr Pål Christense en: 11::30 Forredrag ve en/Ves eråle en,, Eu uropas sp piskammer fra «LLofote Lofottfiskets fødsel til da age ens sjømatnæring.»

18

Høst i lofoten

12:00 Selmating 13:00 Åpning av kokegrop 13:30 Foredrag ved Ketil Eiane, professor i marin økologi ved Universitetet i Nordland: «Litt om økologi­ forskningen i Lofoten/Vesterålen» Aktiviteter som går fra 11­15:00 Bueskyting og middelaldermat, laksegrilling, rovdyrutstilling, Eliasbåten (m/ værforbehold), oppgaveløsning for barn, lag ditt eget rovdyr med mer.

Lofotposten


SISU

ALLE KVINNER I ALLE ALDRE INVITERES TIL ÅRETS INSPIRASJONSDAG! EN UNIK OG NYTTIG BEGIVENHET SOM GÅR AV STABELEN I LOFOTEN KULTURHUS LØRDAG 7. NOVEMBER 2015

KRISTIN STØRMER STEIRA

INGEBORG TENNES

PETTER SCHJERVEN

GRÜNDERNE I NORTH WINE & SPIRITS

FORTELLERTEATERET

KVINNENE FRA HAVET

KONFERANSIER: KRISS ROKKAN IVERSEN

EN FESTLIG AFTEN Etter endt dagprogram møtes vi i 10. etg på Thon Hotel Lofoten der Kvinnene fra havet har kreativt marked. Kulinariske henrykkelser på Du Verden Et musikalsk utropstegn settes med Kari Bremnes i Lofoten kulturhus 0,105

ER RIS

sj: un dl e m e se B akk ran ep g og nfe s o n : a a •K fer midd nsert on ll k unsj, es-ko u • F ed l emn m i Br r Ka

ET ILL

TP

0,1 60

KJØP BILLETTER PÅ www.lofotenkulturhus.no

ARRANGERES I SAMARBEID MED:

www.luftundervingene.no Lofotposten

Høst i lofoten

19


litt magIsk: Denne renser og fornyer huden, og gir ny glød!

håndkrem: Spesialdesignet håndkrem for menn, fra Biotherm.

leppebalsam: Kuldegradene er på vei, og da kan denne være god å ha!

Hygiene-tips for menn Ofte er det kvinner som blir skrevet om når det gjelder skjønnhet og hygiene. Vi tok en prat med Lena Andersen, daglig leder ved Cosmetique Leknes, om produktene menn «må» ha.

1 2

Hva er det menn oftest spør om råd/hjelp for hos dere? - Gave til kjæresten og ny parfyme til seg selv.

Hva burde menn prioritere å ta seg tid til om morgenen? - Øyekrem! Disse kremene reduserer poser og mørke ringer under øynene, og gir et våkent og

20

Høst i lofoten

god duft: Denne parfymen passer til de fleste.

attraktivt blikk.

- Etter barbering skal man alltid bruke et produkt som tilbakefører fukt og som roer ned huden, til dette er AHA (fruktsyrer) veldig bra. De fjerner døde hudceller og er med på å forhindre at det danner seg inngrodde hår.

3

Hvilket produkt er undervurdert, og som alle menn burde bruke? - Solkrem! Med minimum spf 20 som stenger ute 95% av all UV-stråling. Solskader er den største årsaken til hudkreft og for tidlig aldring av huden.

4

Hvorfor er det viktig at også menn renser huden? - Menn har like stor nytte av å rense og fukte huden som vi kvinner har, men det er ennå litt tabu for enkelte å skulle kjøpe seg et renseprodukt og en god dagkrem. - Vi har veldig gode hudprodukter til menn som blant annet preparerer huden før barbering: som rens og eksfoliering (skrubb). Disse produktene fjerner døde hudceller og skitt som bygger seg opp på huden gjennom natten, og som kan flytte ned i de nybarberte porene, tette disse og lage små nupper og kviser.

Øyekremer reduserer mørke ringer under øynene, og gir et våkent og attraktivt blikk. Lena Andersen

6

Hvilke «tabber» er det menn gjør som de kanskje ikke burde gjøre? - Det er ikke bare menn, dette gjelder alle, og er mer et tips som omgivelsene blir veldig glade for; bruk mindre parfyme, en «dasj» er nok. Når man har brukt en parfyme lenge, vil hjernen vår kopiere lukten og gjøre det slik at man ikke kjenner den like godt på seg selv, det er da mange faller for fristelsen å spraye to-tre dusjer til. Hold heller flasken lengre unna kroppen og fordel den på et større område. - En stor ting som trenger oppklaring blant menn er forskjellen mellom aft ershave(etterbarberingsvann), after shave krem og parfyme. Et after sha-

Lofotposten


klar for barbering: Denne saken fra «Claris Men» skal mykne opp hårene og gjøre de letter å barbere.

vår ekspert: Lena Andersen er daglig leder ved Cosmetique i Leknes. ve «vann» har et høyere innhold av alkohol enn en krem, dette for at den skal fjerne bakterier på huden etter barbering. Deretter kan man bruke after shave-krem, dette for å tilbakeføre fukt til huden for å forhindre uttørring. Parfyme avslutter man med på hudens pulspunkter. Denne er sammensatt på en slik måte at den skal vare på huden og frigis gjennom pulspunkter gradvis gjennom dagen.

7

Hva er egentlig forskjellen på menn og kvinners hud? - Menn har en tykkere dermis, lærhuden, som gir huden styrke og elastisitet. De har også større svette- og fettproduserende kjertler i huden enn kvinner har. En annen vesentlig forskjell er evnen til å gro skjegg.

8

Du valgte seks produkter til menns badehylle. Hva er så bra med disse?

Clarins Men, Shave Ease Oil: preparering av huden, mykner hårene og

Lofotposten

deodorant: Bestselger som skal være anti-perspirant i 72 timer.

gjør de lettere å barbere. Biotherm Hand Balm: Spesialdesignet håndkrem for menn. Biotherm Day Control Deodorant: Bestselger som er anti-perspirant i 72 timer. Biotherm Lip Balm: En leppebalsam designet for menn og som man lett kan pakke i lommen. Ingenting er verre enn tørre og sprukne lepper!

Bruk mindre parfyme! En «dasj» er nok. Lena Andersen

Acqua Di GiO Giorgia Armani: En maskulin parfyme som passer til de aller fleste, en veldig god duft til daglig bruk. Clarins Men Exfoliating Cleanser: Renser huden og fjerner døde hudceller. silje reistad christensen

tekst og foto

Høst i Lofoten

21


Sopphøst Er du nysgjerrig på sopp, start med kantarell, kun kantarell.

B

ruk en bok, venn, slektning eller nabo og lær deg hvordan kantarell ser ut. Den er karakteristisk og en god starter for deg som vil begynne med soppsanking. Kan du kjennetegnene på kantarell, kan du nok til å sanke sopp. Verre er det ikke.

K

antarellen finner du fra kyst til innland. Den trives i lauv- og blandingsskog og gjerne der det er sauebeiting. Fuktige somre , kan gi mye sopp. August, september er kantarelltid. Let i middels fuktig gressmark i skog, beiter eller stikanter. Kantarellen blir sjelden over 10 cm og kan være godt skjult, selv om den lyser gult. Ser du først en, kan du plutselig oppdage mange. I motsetning til andre matsopper, er kantarellen ikke elsket av beitedyr eller mark. Den er derfor trivelig å plukke.

D reservat.

22

u har rett til å plukke sopp overalt hvor du går eller oppholder deg lovlig på tur. Unntaket er noen få natur-

Høst i lofoten

S

opp til mat, har svake tradisjoner i Norge. Lenger sør og øst i Europa, er sopp mye brukt over lang tid. Soppen fikk det tøft i Italia da scooteren ble allemannseie. Når lokaltog i Russland stopper på gode soppsteder, styrter unge og gamle ut av vognene på jakt etter matsopp. Sopp er energifattig mat, men har viktige vitaminer og sporstoffer. Sopp er sunt, i moderate mengder. Men nytten og gleden tredobles ved egen sanking, konservering og tilberedning.

det er galt å komme hjem fra sopptur med bær?

F

inner du mye kantarell, kan den fryses eller tørkes. Vil du fryse soppen, har du den først i ei gryte på middels varme. Etter ei lita stund slipper soppen vannet. Den kan da avkjøles og fryses i sin egen kraft. Vil du tørke kantarell, kan du tre dem på en sytråd og henge trådene opp i taket. Alternativt kan du tørke soppene i åpen stei-

S

kal du på din første sopptur, sjekk med naboer, slekt og venner! Kjenner du noen som kan litt om sopp, ta kontakt og foreslå fellestur. Ta med kurv eller bøtte og en liten kniv. Soppen skal puste. Den bør derfor ikke plukkes i plastposer. Med kniven skjærer du av nederste del av stilken for å unngå jord og sand. Rens kantarellen for nåler og blader med én gang. Plukker du sopp du er i den minste tvil om, så hold disse fysisk atskilt fra kantarellene. Og husk soppvettregel nr. 1: Spis ALDRI en sopp du er usikker på!

H

østen har mange fristelser. Vær åpen. Kanskje finner du ikke en eneste kantarell, men mye bær. Blåbær, krekling og tyttebær er også gratis glede og mat, som du kan plukke der du ellers er på tur. Hvem har sagt at

Foto: Valdres friluftsråd keovn på ca. 50 grader.

E

n enkel måte å nyte kantarell på, er å smørsteke den med salt og pepper. Bruk godt med smør og stek den på middels/ sterk varme til den blir gyllen og sprø. Smør godt smør på ferskt brød og legg kantarell og gjerne litt persille oppå, og du får et riktig så godt måltid. En annen fin introduksjon, er hjemmelageta kantarellpizza. Lag vanlig pizza. Stek kantarellen og tilsett det du ellers vil ha på pizzaen. Faller dette i smak, er det bare å ta neste sopptur. Lar frosten vente på seg, kan du fortsette kantarelljakten til langt ut i oktober.

D Er du grønn, start med en gul!

et finnes mange gode soppbøker. De kan du låne på bibliotek eller kjøpe i bokhandel. Velg en bok av relativt ny dato. Kunnskap om sopp har endret seg mye de siste åra. Norges sopp- og nyttevekstforbund har også mye nyttig informasjon på sine nettsider.

G

od gul høst!

Bjørn Godal og Trond Loge,

Salten friluftsråd

Lofotposten


ER DIN BEDRIFT SYNLIG I ARBEIDSMARKEDET Eller lar du andre stikke av med de beste folka.....? Ønsker du å vite mer om oss, og hva vi gjør? - Kontakt oss på info@karriere.no

Arbeidsmarkedet i Lofoten blir mer interessant hvis alle mulighetene vises frem. Det trekker til seg de beste folka. 70% av alle nye kandidater vet ikke om din bedrift. Vi garanterer deg synlighet i arbeidsmarkedet og kandidater.

La ikke fremtidige muligheter gå fra deg!

Karriere.no presenterer alle potensielle arbeidsgivere og arbeidstakere. Vi samler alle nåværende, og ikke minst fremtidige jobbmuligheter et sted. Registrer deg på karriere.no og få tips om jobbmuligheter som kan passe for deg! Alle har muligheter for en karriere – på karriere.no

Lofotposten

Høst i lofoten

23


lefsebakeri: For åtte år siden flyttet May Tone lefsebakeriet hjem til seg selv, noe hun trives med. Hun tar bestillinger hele året, og sender både i posten og kjører ut med kaken «Gimsøy Lefsebakeri» som blir brukt til å legge ut flere av de kreative kakene.

Deler oppskrifter til hø May Tone Johannesen elsker å bake, og finner stor glede i å være kreativ når hun får nye oppdrag. Bli inspirert og prøv ut oppskriftene hun deler i teksten, da vel! ◗◗MARSIPAN-KAKE Sukkerbrødbunn 24 cm. 5 egg 150 gr. sukker 150 gr. hvetemel 1 ts bakepulver

kreativ: Lofotposten spurte på forhånd om May Tone kunne bake noe til magasinet som vi kunne dele oppskriften til - og dette ble det flotte resultatet.

24

høst i lofoten

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt mel og bakepulver og vendt dette forsiktig inn i eggedosisen. Ha deigen i kakeformen (smurt). Stek kaken midt i ovnen ved 175 grader i ca 30 - 40 minutter. Sjekk med kakenål at kaken er

Lofotposten


Mørlefser: Oppskriften finner du i teksten!

ne selv. På Facebook har hun også siden foto: Silje reistad christensen

østmørket gjennmstekt i midten. Avkjøl kaken i formen. Når kaken er avkjølt deles den i to. Fyll: 6 dl aprikossyltetøy 2 pk. fløte Pisk fløten til krem og ta av litt som du blander i aprikossyltetøyet. Ha syltetøyet mellom bunnene og smør resten av kremen rundt og oppå kaken. Kjevle ut marsipanen og legg den over kaken. Pynt kaken som du selv ønsker.

◗◗EPLEKAKE I PAIFORM 5-6 epler renskes, skjæres opp i båter og legges i bunnen av en paiform. Lag paideg av: 130 gr. sukker 130 gr. smør 130 gr. hvetemel

Lofotposten

Denne deigen legges (kjevles) og has over eplene i formen. Strø peanøtter over deigen og stek kaken ved 200 grader i ca 30 - 40 minutter. Den skal være litt brun i kantene når den er ferdig. Serveres med is til.

◗◗MØRLEFSE

Ca 12 stk. 200 gr. margarin Ca 1 kg. Hvetemel 3 dl. sukker 1 1/2 dl. sirup 2 egg 3 dl. kulturmelk 1 1/2 ts. kardemomme 1 ts natron 1 ts hornsalt 1 ts bakepulver

luring: Lofotposten-kaka ble svært populær, og du kan bake din egen vri.

200 gr. margarin 1 1/2 dl sukker 1-2 ts kanel Smuldre margarinen i melet, tilsett de andre ingrediensene og blan alt raskt sammen. Sett deigen gjerne kaldt en stund. Del den i 12 like store emner. Kjevle dem ut til 1/2 cm tykke, like store leiver. Mørlefsene kan stekes på takke eller i stekeovn ved 200 grader midt i ovnen i 8-10 min. De skal være lys gylne, og ikke tørr-stekte. Legg lefsene oppå hverandre og dekk dem med et klede, slik at de holder seg myke. Smør lefsene når de er kalde. Smør godt med fyll og legg to og to lefser sammen. Frys lefsene ferdig smurte.

FYLL:

høst i lofoten

25


Lofotposten-abonnent?

Utnytt alle fordelene Gå ikke glipp av vårt beste innhold. Opprett din aID i dag, og gi inntil 5 i familien tilgang til alle viktige nyheter! Registrer din aID på www.lofotposten.no/tilgang

Full tilgang til Lofotposten +

Fri tilgang for 5 i familien

Les hele avisen som eAvis

Digitalt arkiv tilbake til 2003

Trenger du hjelp? Kontakt kundeservice på tlf: 76 06 78 00 eller kundesenter@lofotposten.no

eAvis 26 32

Høst SOMMER i lofoten I LOFOTEN

Lofotposten LOFOTPOSTEN


LOFOTEN

TORSDAG, FREDAG OG LØRDAG 24.-26. SEPTEMBER Bæææælkommen

TAR N E J G VI ESSEN S K U S

30% Illustrasjo on: Christian Krüger Enge

gavekort på alt du kjøper! *

BI SE E LE T T PO UM ER ST SA EN VI ! SI

*Se vilkår på www.mobelringen.com er i jubileumsavisen elle

JU

Hos oss kan dere kose dere med kaffe og vår umåtelig gode marsipankake

Møbelringen Lofoten • Svolvær • 76 06 61 38 • post.lofoten@mobelringen.com • www.mobelringenn.no Lofotposten

Høst i lofoten

27


yogaglede: Maria har funnet ekte treningsglede i yoga-livsstilen, og er nå initativtaker til yogahelg i Svolvær 16. - 18. oktober.

Bildetekst: Å stå på hodet krever mye balanse. Her står Maria i Hovsund, Gimsøy . foto:privat

28

høst i lofoten

sprekt: Maria finner ro på moloen i Svolvær.

foto: privat

Lofotposten


Påfyll av yoga Maria Terese Karlsen har tatt initiativ til å skape en helg med yoga i Svolvær. I tillegg melder hun at interessen for å holde yoga-kurs i Lofoten blant instruktører er stor.

gøy for store og små: Maria og sin lille niesa Nora på Vinje, Gimsøy. foto:

Privat

M

aria fant yogagleden da hun flyttet til Oslo, og ble møtt med inspirerende yogainstruktører og mennesker som henne selv, som hadde oppdaget en ny livsstil. Tidligere hadde hun mye erfaring med trening, men ofte i form av konkurranse. - I yoga handler det ikke om å være best, forteller hun Lofotposten. - Du skal alltid lytte til kroppen din og gjøre det som kjennes riktig ut for deg. Det er helt annerledes enn mye annen trening, hvor det handler om å være best, raskest og flinkest.

T

il tross for at yoga øker i popularitet over hele verden, finnes det fortsatt en del fordommer mot sporten - hvis vi kan kalle den det. For yoga kan virkelig være slitsomt, noe Maria får merke. Hun praktiserer «Ashtanga Yoga», som er en fysisk utfordrende praksis som utvikler kroppsbevisshet, smidighet og styrke. - Det fine med yoga er at man kan jobbe mer med meditasjon-delen, og man trenger ikke å bli svett. Samtidig finnes det mye krevende yoga-øvelser som man blir helt utslitt og svett av, sier Maria og ler. - Det kan være ekstremt krevende hvis man vil, men det er det som er så fint - at det er helt opp til deg selv.

D yoga er lov overalt: Maria og venninnen Mary Astrid på Hamarøy. foto:

privat

Lofotposten

a Maria flyttet tilbake til Lofoten i sommer, merket hun raskt savnet etter yogamiljøet i Oslo. Dermed kom drømmen om å skape et engasjement for yoga også i Lofoten, og sammen med to dyktige yogainstruktører; Frank Kappas og Kristin Yvonne Hellem-Hansen blir det yogahelg på Kunstsenteret på Svinøya i Svolvær i oktober. - Denne yogahelga er mitt forsøk på å etablere et «Ashtanga Yoga»-miljø i Lofoten, jeg savner felleskapet fra å gjøre praksis sammen. Det er noe helt eget med det! Nå får vi se om det tenner noen flere gnister , og jeg håper at både Frank og Kristin vil tilbake. Jeg vet også om flere instruktører som gjerne vil opp hit, så det er store muligheter for jevnlige workshops i yoga med dyktige instruktører. silje reistad christensen

tekst og foto

høst i lofoten

29


klare til bruK: Treningssenteret har fin utsikt ut mot Leknes-fjellene.

nedtrekk: En god og viktig øvelse, mener Magne Johansen.

Treningstipsene man Hva er de største misforståelsene man gjør på treningssenteret? Dette spurte vi Magne Johansen, daglig leder ved Stamina HOT Leknes om.

T

rening er ingen hokus pokus, og resultater kommer over tid. Men hva bør man gjøre for å trene riktig, og hvilke misforståelser bør unngås? Magne Johansen er daglig leder ved Stamina HOT Leknes, og er tidligere

30

Høst i lofoten

skihopper. Han forteller at han ser menn på treningssenteret som kanskje lar seg påvirke i litt for stor grad av hva kompisene gjør. - Dersom du har kompiser som er gode på en øvelse, eller du har sett en person på Youtube, bør du ikke hoppe rett i øvelsen neste gang du er på treningssenteret. - Man bør starte i det små når man begynner på en ny øvelse, og heller øke intensitet etter hvert som man mestrer øvelsen.

D

ersom man ønsker seg større muskler, er Magne sitt råd å fokusere mer på styrke. - Det er vanskelig å få

store muskler om man trener mye kondisjonstrening. I tillegg er kosten veldig viktig. Hvis man skal bygge store muskler, må man spise mye. Ikke nødvendigvis så store måltider, men mange måltider. De mest ekstreme står jo opp på natta for å spise og få i seg energi, selv om det ikke akkurat er å anbefale, legger han til med et smil. - Men det sier likevel noe om at kosten har mye å si. - Alt for mange glemmer også beina, og trener for mye overkropp. Beina er det som holder deg oppe, og er kjempeviktig! Her er knebøy en veldig bra og viktig øvelse for kroppen, men det er viktig å kunne riktig teknikk.

P

roteiner - ja eller nei? Du har kanskje sett proteinbarene på treningssenteret, proteindrikkene på butikken, eller proteinpulveret som det annonseres for på Facebook. Er det bra, eller ikke bra for treningen? - Det er faktisk mye diskusjon rundt dette med protein, og du vil nok alltid høre mange forskjellige meninger. Jeg tenker at det handler om balanse, som med alt annet! - Jo hardere du trener, jo viktigere er det med proteintilskudd. Den raskeste måten og få i seg dette på, er flytende. Selv merker jeg stor forskjell på formen etter en treningsøkt om jeg tar proteintilskudd etterpå el-

Lofotposten


ingen unnskyldning: Glemt treningstøy eller vannflaske? På Stamina Hot Leknes kan alt kjøpes i resepsjonen.

protein: Litt påfyll av flytende protein underveis eller etter trening kan være med å gjøre deg mindre slapp.

viktig med teknikk: Er du usikker på teknikken ved knebøy, kan det være lurt å spørre noen ansatte ved treningssenteret om råd.

helt ned: Knebøy er en viktigs øvelsen å kunne teknikken til.

ikke må glemme ler ikke. Man kan bli veldig slapp dersom man dropper det.

S

kal du ned i vekt, anbefaler Magne å ikke glemme og trene styrke. - Det er også viktig å ikke ha for lange pauser. Kutt ned på pausene, og øk intensiteten. I tillegg er det viktig å være tålmodig. Kroppen trenger tid til å vende seg til en ny livsstil, og en starfase kan faktisk være 1-2 år. Teknikk er også viktig. Om man ønsker raske resultater, kan man slurve med teknikken og da bruker du andre muskler enn det du egentlig ønsker med øvelsen. Da blir det feil!

Lofotposten

- Et tips for menn er også og tøye ut før man gjør enkelte øvelser, dersom man ikke er så myk fra før. Og som sagt: være tålmodig!

Silje reistad christensen

tekst og foto

Alt for mange menn glemmer beina, og trener for mye overkropp. Magne Johansen

høst i lofoten

31


32

Høst i lofoten

Lofotposten