Lofoten folkehøgskole, katalogen for 2023-24

Page 1

OPPLEV LOFOTEN - sterkt og direkte

,

REIS MILJØVENNLIG, REIS MED TOG:

En måte å gjøre det på er å reise hit med en kombinasjon av tog og buss eller ferge. Dette er en behagelig og sosial måte å reise på, som ikke minst setter et mye mindre miljøavtrykk enn fly. I tillegg er det en utrolig fin naturopplevelse.

ALTERNATIVE REISEMÅTER:

Skolen ligger fem kilometer fra Svolvær, og ti kilometer fra nærmeste flyplass. Svolvær har også hurtigrute- og hurtigbåtanløp. Du kan også reise til Harstad/Narvik lufthavn Evenes og ta buss derfra, som tar rundt tre timer.

PÅ VÅR HJEMMESIDE FINNER DU MER INFO OM HVORDAN DU KAN REISE GRØNNERE TIL LOFOTEN

ALDERSGRENSE: 18 ÅR. ELEVPLASSER: 89 SKOLEÅRET HAR 185 SKOLEDAGER. SKOLESTART TIRSDAG 22. AUGUST.

Gjennomsnittsalder ved skolen er ca 20 år. Vi har også elever fra Sverige, Danmark og ofte andre land i Europa. Innreisedag, ferier og dato for siste skoledag finner du i skoleruta på vår hjemmeside. www.lofotenfolkehogskole.no

VÅKEN SKOLE HELE DØGNET

Vi ansatte ved Lofoten folkehøgskole vet godt hvorfor jobben vår er fin. Det er fordi vi får holde på med det vi liker aller best, sammen med elever som deler våre interesser. Klart at det må bli bra da. Hvert år fylles skolen med elever som legger pensumjag og eksamenspress bak seg, og kan konsentrere seg om det de brenner for.

Vi legger vekt på å ha et høgt læringsnivå på alle linjer, samtidig som vi setter den personlige utviklinga hos hver enkelt elev i sentrum. Du skal ha et godt faglig tilbud på

den linja du velger, enten du kommer for å surfe, klatre, kjøre på ski eller fotografere. Og ikke vær innstilt på et  ni-til-fire-liv, vår skole sover lite.

Vi trives når vi oppdager nye sider ved livet. Når vi er  sammen om opplevelser som øker gleden ved å leve. Det er et mål for oss at du som elev på friluftsliv-linjene skal bli opptatt av å ta vare på naturen, og at du som fotograf skal bli interessert i historiene du kommer over sammen med kameraet ditt.

Forsiden er fotografert av Yngve Nordskag

Foto: Mathias Strömqvist
Finnesveien 24 8310 Kabelvåg +47 47 46 45 58 post@lofotenfolkehogskole.no FRILUFTSLIV - Lofoten - Surf & ski - Ski & topptur - Fridykking & fiske - Fjell & ekspedisjon - Bushcraft & overlevelse - Klatring & alpint friluftsliv HALVÅRSKURS - Vinterfriluftsliv FOTO - Analogfoto - Naturfoto Lofoten FOLKEHØGSKOLE Foto: Nils Nilsen Vi jobber kontinuerlig med å gjøre all reiseaktivitet mer bærekraftig WWW.LOFOTENFOLKEHOGSKOLE.NO

SVARET PÅ DET DU LENGTER ETTER

Lofoten er et av verdens mest omtalte reisemål. Journalister fra hele verden valfarter hit for å finne sine historier - og de blir imponert. Lonely Planet, Saveur Magazine, New York Times, Canoe & Kayak, National Geographic - alle er enige om at Lofoten svarer på det menneskene lengter etter. Det vakre, det barske, det overraskende. De som ikke har besøkt Lofoten, ønsker seg hit. De som har besøkt Lofoten, blir aldri ferdig med å være her. De bærer Lofoten med seg i hjertet.

Foto: Torbjørn Heimvik
ISSUE 85 JANUARY 2016 GREAT ESCAPE TO ECUADOR ❄ WINTER IN THE ISLANDS OF NORWAY ❄ SECRET CARIBBEAN ❄ ON THE FILM TRAIL IN NEW YORK ❄ PHOTOGRAPHING THE NENETS TRAVELLER Northern delights The night sky is lit up bytheauroraborealisoverthe Stardalselva river, in Norway’s Lofoten islands ❄ Great Escape to Ecuador p45 ❄ Wintry tales from Norway’s far north p60 ❄ On the movie trail in NewYork p72 ❄ Secret Caribbean p84 ❄ Photographing the Nenets tribe p94 HIGHLIGHTS FOR JANUARY JUNE 2015 PADDLING’S TOP TOWNS // BOUNDARY WATERS FAMILY REUNION // GRAND CANYON SPEED DESCENTS // LOCAL GEAR // 2015 ACCESSORIES GUIDE THE LOCALS ISSUE // 2015 ACCESSORIES GUIDE + 6 PACKABLE SOLO RIDES THE 25 BEST PADDLING TOWNS WHERE TO LIVE AND LAUNCH YOUR NEXT ADVENTURE GULF-TO-ARCTIC / SOUTH GEORGIA ISLAND / BIRTH (AND DEATH) OF A RIVER TOWN BEST SUMMER PADDLING EVENTS BOUNDARY WATERS: HOME WATERS BACKPADDLING M. JOHN FAYHEE JOURNEYS BACK TO THE WATERWAYS THAT SHAPED HIS YOUTH A FAMILY REUNITES IN CANOE COUNTRY’S SACRED WATER CAKP-150600-COV-Ci1.indd 4/16/15 1:06 PM Foto: Peder Pedersen

LA DEG OMFAVNE AV KABELVÅG

Foto: Peder Pedersen

Det er ingen storbypuls som møter deg når du kommer til Lofoten, men en urban landsby vil du finne. Kabelvåg er på en merkelig måte stedet som er større enn seg selv. Det har med historia å gjøre, men henger også sammen med menneskenes selvforståelse. De vet hva en lun havn betyr, og de gir deg plass der.

Før jeg kom til Lofoten, visste jeg ikke hva Lofoten var. Nå vet jeg ikke hva Lofoten ikke er.

Rektor Jonatan

Foto: Såmund Botnen og Øystein Nondal

GRØNNERE SKOLE

Lofoten folkehøgskole vil være en grønnere skole, og tar miljøutfordringene på alvor.

- Derfor har vi skapt Lofoten Watch

- Derfor serverer vi mest mulig kortreist og økologisk mat

- Derfor fornyer vi bygningene våre for å spare energi og redusere utslipp

- Derfor henter vi varme helt ned til 300 meter under jorda til rom og dusjer

- Derfor retter vi oppmerksomhet mot miljøspørsmål i undervisninga

- Derfor engasjerer vi oss aktivt i strandrydding og andre miljøaksjoner

- Derfor har vi linjer som ønsker seg sporløs ferdsel i naturen

- Derfor reiser vi ikke med fly

SPORLØST KORTREIST ENGASJEMENT ENERGISPARING STRANDRYDDING
Brygge Storsal Gymsal Bålhytte Tekstilsal Mediatek Peisestue Mørkerom Fotostudio Skolehytte Jibbebakke Musikkrom Elevkjøkken Treningsrom Vedfyrt badstue Hobby/snekkerrom

Stor matglede

Skolen vår er full av folk som elsker mat. Først og fremst de kjøkkenansatte, naturligvis, men også veldig mange av de andre medarbeiderne er dedikerte hobbykokker. Og som om ikke det er nok, blir elevene ved skolen også hekta på ærlig mat mens de er her.

FOTO – FANG ØYEBLIKKET

På fotolinjene ved Lofoten folkehøgskole er du selv ditt viktigste fotografiske verktøy. Derfor omfatter vår undervisning mye mer enn ren fototeori. Hos oss er mennesket bak kameraet det viktigste.

Vi mener at opplevelsesferdigheter er en forutsetning for å fange impulser, skape inntrykk og formidle historier. Uten opplevelser er det ingenting å fotografere, ingenting å fortelle. Derfor trener vi ferdigheter og kvaliteter som engasjement, følsomhet, innlevelse, kreativitet, konsentrasjon, nysgjerrighet og initiativ.

For oss blir det meningsløst å snakke om hvilke bilder som er best, vi er opptatt av hvilke fotografer eller fotografier som gir opplevelser og innsikt. Det gjelder å by på seg selv.

Lofoten folkehøgskoles intensjon er å lage en optimal arena for foto som du ikke finner noe annet sted. I løpet av skoleåret får du anledning til å møte mange spennende gjestelærere. Lokaler og utstyr er dimensjonert slik at våre elever får jobbe i et profesjonelt miljø.

- FANTASTISKE OMGIVELSER - FLOTTE LOKALER - PROFESJONELT UTSTYR - INSPIRERENDE GJESTELÆRERE - ENGASJERTE ELEVER - STOR FRIHET - STORT MØRKEROM - VELUTRUSTET STUDIO - PRINTVERKSTED - MANGE TURER - ØRN- OG HVALSAFARI - ØYHOPPING PÅ VÅREN TO FOTOLINJER: NATURFOTO OG ANALOGFOTO

Lofotens nordliga miljö fortsätter att inspirera mig i det mesta jag gör. Det är inte en plats man glömmer utan en plats man återkom- mer till om och om igen.

Det var et utrolig driv på skolen. Man opp- muntret og pushet hverandre og eksperi- menterte med nye teknikker sammen.

Wenzel Prokosch

Jeg har alltid vært glad i foto, og året i Lofoten ga ekstra mye næring til fotointeressen.

Jørgen Kvalsvik

Det tok ikkje lange tida før eg vart forelska i fotostemninga på Lofoten folkehøgskole, og alt fotografiet kunne by på.

Signe Fuglesteg Luksengard

Foto: Ella Ringborg
It is an illusion that photos are made with the camera… they are made with the eye, heart and head.

ANALOGFOTO

Kunne du tenkt deg å senke farten og fange det unike øyeblikket? Analog foto gir deg muligheten til å være hundre prosent tilstede bak kameraet. Et bilde om gangen. Du vil lære deg alt om hvordan å fange bildet på film.

Vi jobber både med farge og sort hvitt i ulike formater. Vi fremkaller selv slik at vi har full kontroll på resultatet.

Fra det røde lyset i mørkerommet forstørrer vi bildene og får de ut mellom hendene slik som de er ment å skulle bli sett.

Lofoten folkehøgskole har et av landets største og best utstyrte mørkerom, og tilbyr en helt unik arena for analog fotografering, enten man liker landskap og natur, dokumentar, portrett eller kunstfotografering.

Liker du å eksperimentere med motiver, uttrykk, teknikker eller er nysgjerrig på hvordan det gjøres?

Du har med deg visjonen- og vi viser deg hvordan du kan få den oppfylt.

ØYHOPPING FILMBASERT STUDIO LANDSKAP KUNSTFOTO

har sett det, derfor kan jeg fotografere det”

Foto: Simen Fauske Pettersen
”Jeg

NATURFOTO

Se havørnen stupe ned gjennom søkeren på kameraet ditt å ta fisken med utstrakte klør.

Det finnes få steder som Lofoten når det kommer til naturfoto. Fra spektakulære landskap med spisse fjell og brutal sjø til spennende dyreliv. Her finner du alt du kan drømme om som naturfotograf.

Vi jobber med alt fra det kameratekniske, bildebehandlingen helt til et ferdig printet produkt.

Vårt mål er at du skal bli en nyskapende naturfotograf. Vi drar til spennende lokasjoner der det er størst sannsynlighet for å finne det unike dyre- og fuglelivet.

ØYHOPPING NORDLYS HVALSAFARI MAGISK LYS VILT LANDSKAP Foto: John Stenersen Foto: John Stenersen

Nord er best. Vinterens flammehimmel, sommernattens solmirakel.

Gå mot vinden. Klyv berg. Se mot nord. Oftere.

FRILUFTSLIV

Hva er det som gjør Lofoten så ettertraktet for friluftsfolk? Er det fjellene som skifter farge med døgnet? De tause kjempene fra jordas urtid, med riss i ansiktet og kvasse øksehugg langs sidene? Er det skjærgården og surfespottene? Alle øyene der det har kilt seg inn små krittkvite sandstrender med pratsom og travel sjøfugl? Eller er det vårt store hav som speiler himmelen i godt vær og drønner stygt i storm?

Ikke veit vi – friluftsfolket kan like gjerne bli trukket hit av nordlyset som flerrer vinterhimmelen eller spekkhoggeren når den driver sin fascinerende jakt på silda om høsten. I så fall er Lofoten folkehøgskole et godt utgangspunkt. Vi er midt i det hele. Herfra kan du gi deg friluftslivet i vold og dele din undring over naturens mangfold med alle de andre.

Foto: Henrik Lande Andersen Foto: Fredrik Markusen Foto: Yngve Nordskag Foto: Truls Håndstad Berg

”Den fineste turen vi hadde er kanskje snøhuleturen, der vi sov på fjellet, og vi hadde skiterrenget rett utenfor snøhulen”

”Det ble et eventyr av et år. De stedene man drømmer om, der var vi hele tida. Ved skoleslutt bugnet hodet av inspi- rasjon, historier, kunnskap, ideer...”

Anna B Olerud

Foto: Nils Nilsen, Proffoto, 2012-2013.

”Alt vi gjorde sammen var gøy uansett vær. Så må jeg selvfølgelig nevne om- rådet skolen ligger i, som er helt utrolig fint”

Endre Aalrust

”De over mange nettene i telt inneholdt jubel, gråt, glede, irritasjon, nytelse, smerte, latter, sang og så mye mer”

Rune Johansen
Å forstå vann er å forstå universet, alle naturens og livets underverker.
Masaru Emoto
Foto: Truls Håndstad Berg

FRIDYKKING & FISKE

Har du lyst til å lære deg å fridykke eller dra opp den største torsken i ditt liv? Lofoten er like spektakulær under havet som over. Med 2000 ulike arter under havoverflaten har vi et rikt liv som vi skal utforske gjennom dykkerbillene.

Vi skal lære oss alt fra puste- og svømmeteknikker til undervannsjakt med harpun. Lofotfiske er verdens største torskefiske og vi bor midt i det. I tillegg reiser vi til utvalgte destinasjoner for sportsfiske etter den neste rekorden. Vi jakter den store kveita og blir kjent med hva som skal til for å lure de ulike artene på kroken.

FRIDYKKING

BUSHCRAFT & OVERLEVELSE

Hadde det vært kult å vite hvordan du skal overleve i naturen kun med klærne du har på deg og det du har med deg i sekken?

Vi skal lære oss teknikker for å bli så selvhjulpne som mulig i mange naturmiljøer. Ved å lage og bruke enkle redskaper skal vi benytte oss av det vi finner i naturen rundt oss. Fra å lage vår eget skjul for vær og vind oppe på fjellet til å skaffe egen

mat med vårt selvproduserte fiskeutstyr.

Her trenger du ikke den nyeste gore tex´en eller det seneste utstyret. Her handler det om å gjøre det beste ut av det vi har!

Dette er friluftsliv på naturens egne premisser !

LEIRLIV OG BÅL UTSTYRSLAGING NATURKUNNSKAP COASTAL SURVIVAL OVERLEVELSESTEKNIKK

Det er så mye menneskelighet i denne evnen til å være glad i trær, så mye lengsel etter de første tingene som gjorde oss betatt, det ligger så mye kraft i det å føle seg ubetydelig midt ute i naturen Muriel Barbery.

Travel where you are

Foto: Markus Wegge

FRILUFTSLIV LOFOTEN

LOFOTEN WATCH

Lofoten har alt du kan tenke deg om du drømmer om friluftsliv og aktiviteter ute. På denne linja skal du få prøvd deg på mye! Ingen krav om forkunnskaper, det viktigste er at du er nysgjerrig og gira på ta en liten utfordring.

Opplevelsene vi skaper er det viktigste. Hele året jobber vi med de grunnleggende ferdighetene i friluftsliv for å trives utendørs i all

slags vær. Vi tar deg med på toppturer og lager den beste bålkosen. Vi haler opp stortorsken på Lofotfiske og padler havkajakk i de blå lagunene Lofoten er så kjent for.

Vi drar på tur med tradisjonsbåt og lager herlig mat av det vi finner rundt oss når vi er ute. Det er på denne linjen- du finner det DU har lyst til å gjøre.

LEIRLIV FOTTUR FJELLSKI LOFOTFISKE HAVKAJAKK Foto: Kasper Beddari Foto: Andreas Barg Andersen Foto: Odd Arne Sandberg
Foto: Ingrid
Valstad
In the end, it`s not going to matter how many breaths you took, but how many moments took your breath away.
Shing Xiong

FJELL & EKSPEDISJON

Finn frem storsekken, kompasset og fjellskoene. På denne linja er det tradisjonelle friluftslivet grunnlaget for det vi holder på med. Vi pakker sekk eller pulk og drar på både korte og lange turer i fjellet.

Naturopplevelse, samhold og samarbeid er det som teller på Fjell & Ekspedisjon. Samtidig lærer du å ferdes trygt i fjellet, bruke kart og kompass, lage gode leirplasser, velge riktig utstyr og ikke minst planlegge egne turer.

Vårt mål er at du gjennom oppdagelser og erfaringer blir selvstendig og trygg i fjellet. Rundt 45 netter tilbringes ute i det fri, i telt, i snøhule eller under åpen himmel.

Du får også være med på bretur og på toppturer i fantastiske naturomgivelser. Linjeturen tar vi i arktiske strøk med telt, ski og pulk.

BRETUR LANGTURER VINTERFJELL NAVIGASJON TURPLANLEGGING Foto: Jørgen Gormsen, Rago nasjonalpark

Lange, bratte motbakker leder til stor lykkefølelse.

Foto: Toppturgutane.no
Arild Meyer

KLATRING & ALPINT FRILUFTSLIV

Vil du lære deg å klatre og bli trygg i fjellet? Da er Lofoten noe av det beste klatreverdenen har å by på! Vi starter høsten med tre ukers klatrekurs hvor du lærer deg alt du trenger for å bli selvstendig i fjellet. Dette tar vi med oss også inn i vinteren når vi tar skiene på sekken og finner frem stegjern og isøks.

Når skisesongen starter skifter vi ut klatreut-

styret med toppturski. Vi reiser vi til Narvik som har Nord Norges største alpinanlegg. I tillegg er skredlære, trygg ferdsel og smarte linjevalg tema for alle våre vinterturer.

Til slutt går turen til Senja og Hunddalen der vi setter sammen alt vi har lært og bor i både telt, snøhule og hytte.

Opplev Lofoten høyt, lavt og intenst

BRE HØYFJELL KLATRING TOPPTURER FJELLKLATRING

Ingen motbakke uten unnabakke etterpå

Foto: Såmund
Botnen

SKI & TOPPTUR

Vil du kjøre ski, gå topptur og bli dyktig på ski og skredvurdering? Dette er skolens dedikerte skilinje og vi er først ute når snøen kommer. Her får du være med på jakten etter den gode snøen og kjenne på ekte skiglede.

Vi plukker de mest spennende toppene både høst og vinter. Vi gjør det til fots, med ski og noen ganger med klatresele på.

Vi reiser til et større skianlegg for å jobbe med skiteknikk og for å få flest mulig høydemeter med ski på beina.

På våren topper vi året med en skibestigningsuke i Lyngsalpene.

Mange sterke opplevelser gir godt fellesskap – og lange vennskap.

I could not help concluding this man had the most supreme pleasure while he was driven so fast and so smoothly by the sea.

Foto: Nils Nilsen

SURF & SKI

Vil du lære deg å surfe på arktiske bølger? I Lofoten finnes noen av Norges beste spotter for surfing, og vi bor tett på dem alle sammen. Finnes det bølger- så er vi der, og Unstad er vår fineste klasserom. Du vil gjennom hele året ha med deg kvalifiserte instruktører slik at du får den progresjonen du kunne tenkt deg.

Vinteren i Lofoten bruker vi i fjellene med ski og brett under beina. Vi skal bli trygge på å

gjennomføre toppturer og jobbe med å gjøre gode vurderinger. Vi reiser til Senja på toppturworkshop for å sette sammen det vi har lært i løpet av vinteren.

Lofotens magiske vår tilbringes med megakombinasjonen surfing, skikjøring og kiting.

Foto: Terje Andersen Ness, Småtindene rett bak skolen
SURFING OFFPISTE KITING TOPPTUR FRI FLYT

Meningen med livet - dypest sett

Foto: Kasper M. Beddari

FRILUFTSLIV HALVÅRSKURS

På vårt halvårskurs i frilufsliv får du oppleve det beste Lofoten har å by på om vinteren, og du får kunnskaper om å ferdes trygt i naturen. Det er ikke uten grunn at alle som bor i Lofoten inviterer sine beste venner på besøk i vintermånedene. De vet når fjellene er pyntet til fest. Aktivitetene på halvårskurset er preget av ski og snø, og du får utfordringer som tar deg videre som skiløper. Men det er også mye annet på programmet. Seiltur med

nordlandsbåt, kajakkurs og hval- og ørnesafari, for eksempel.

Lofoten folkehøgskole legger stor vekt på sporløs ferdsel i naturen, og inviterer deg til å bli en engasjert forsvarer av miljøet vårt. Opplevelsene som venter vil gi deg mange gode argumenter.

Kurset starter i januar 2024.

VINTERFJELL SNØHULE SKIKURS TELTLIV HAVKAJAKK
Foto: Elin Tyssedalstveit

VALGFAG

Hvert av valgfagene våre utgjør 30 undervisningstimer. De kommer i tillegg til den linja du har valgt ved skolen, og er med å sette nye farger på skoleåret. Valgfagene gir deg muligheten til å utfordre deg selv på områder der du er helt uten erfaring fra før, eller du kan fordype deg i noe du har hatt lyst til lenge, men ikke har hatt tid til å realisere.

YOGA IDRETT SKIKURS BRATTKORT BÅTFØRERPRØVEN MØRKETIDSTURER PODCAST BÅL TEKSTIL FELTBIOLOGI MAT I DET FRI BRETTBYGGING FOTO SORT-HVITT SYKKELREPARASJON KNIV TINNTRÅD HAVKAJAKK ØLBRYGGING STRANDRYDDING SJØMANNSARBEID UTSTYRSPRODUKSJON Valgfagene varierer noe fra år til år, men det kan bli disse
I Kong Øysteins Hall, ikke langt unna skolen, kan elevene trene i den flotte klatreveggen til Lofoten Tindeklubb. Foto: Peder Pedersen
Foto: Kasper M Beddari FOLKEHØGSKOLE 2023-2024 LOFOTEN Idee og design: Espen Dysvik Hagen, montering: Peder Pedersen, ombrekking: Åse Holte Bilder: elever og lærere ved Lofoten folkehøgskole MENNESKET I NATUREN NATUREN I MENNESKET EVNEN Å OPPLEVE KUNSTEN Å SKAPE