Page 1

20 18

Marts

Nyhedsbrev


Dette værk er licenseret under en Creative Commons KrediteringDelPåSammeVilkår 2.5 Når det regner på præsten.............................................................................................. 1 Danmark Licens. Hunspell.................................................................................................................... 1 Document Liberation Project.................................................................................... 1 Andre mindre bidrag................................................................................................. 1 Bidrag........................................................................................................................1 Frigivelser...................................................................................................................... 1 Kontakt Releaseplan............................................................................................................... 1 Undlad at svare tilbage til Alvorlig sikkerhedsbrist.................................................................................................1 afsenderadressen. Jeg (Mangler du også) nye tabel-typografier?......................................................................1 mod tager ikke disse Hjælp design-teamet - kom med din mening.................................................................2 mails. Skriv i stedet til Godt nyt til makro-programmøren.................................................................................2 min e-mail adresse eller Bedre hjælp i LibreOffice.............................................................................................. 3 brug vores postlister. Der er opstået et alvorligt problem i LibreOffice.......................................................... 3 Sociale medier................................................................................................................4 Redaktør: Donationer......................................................................................................................4 Leif Lodahl: Nyhedsbrevet i PDF-format...........................................................................................4 leif.lodahl@documentfou Artiklerne on-line......................................................................................................4 ndation.org

Indhold

Tilmelding: nyhedsbrev+subscribe@ da.libreoffice.org Afmelding: nyhedsbrev+unsubscribe @da.libreoffice.org

Vigtige links LibreOffice i Danmark http://da.libreoffice.org Google+

https:// plus.google.com/ +libreofficedansk/

Forum

Wiki (mest for de frivillige)

https:// wiki.documentfoundati on.org/DA/LibreOffice

Facebook

http:// www.facebook.com/ LibreOfficeDK

http:// forum.liboforum.dk

Nyhedsbrevets artikler http://

libreofficedk.blogspot.dk/


Når det regner på præsten...

Bidrag

Alle disse forbedringer er muligt, blandt andet på Den udvikling der foregår i regi af LibreOffice er grund af de mange pengedonationer TDF modtager. meget mere end LibreOffice. Projektet har et enormt https://www.libreoffice.org/ omfang, og er afhængig af en række andre open source Du kan give et bidrag her donate/ projekter.

Hunspell

Frigivelser Feb Jan Dec Nov Okt Sep Aug Juli Jun Maj Apr Mar

Hunspell er den motor, som udfører stavekontrol og synonymordbogen i LibreOffice, men det er et eksternt Releaseplan projekt, som anvendes af mange andre open source programmer, blandt andet Open Office, KOffice og Firefox/Thunderbird. 5.4 .6 Ud over løbende vedligeholdelse og fejlrettelser, er der 6.0 .2 .3 .4 .5 senest tilføjet mulighed for at opmærke ord i den 6.1 personlige ordbog med bøjningsregler (Grammatik af).

.6 .7 .0 .1 .2 .3 .4

.5

Document Liberation Project

Alvorlig sikkerhedsbrist

Dette projekt er samlingen af import- og eksportfiltre fra LibreOffice, som er udskilt i et særskilt projekt, som andre projekter også har nytte af. De forbedringer der sker i import og eksportfiltrene, slår altså igennem i mange andre programmer også.

Der er konstateret en alvorlig sikkerhedsbrist i LibreOffice, hvilket har resulteret i en særlig frigivelse, som lukker sikkerhedshullet i både version 5.4 og version 6.0.

Andre mindre bidrag

Det er som sagt en alvorlig sikkerhedsbrist som er ret let at udnytte, og der eksisterer desværre eksempler på internettet, som demonstrerer fejlen.

Alle brugere af LibreOffice opfordres derfor til straks Pootle er det værktøj vi bruger til at oversætte at opgradere til enten 5.4.5 eller til 6.0.1. LibreOffice til dansk og mere end 100 andre sprog. LibreOffice har bidraget til udvikling og Læs mere om frigivelsen https:// vedligeholdelse af Pootle igennem mange år. her (engelsk) blog.documentfoundation. org/blog/2018/02/09/ • Askbot er det internationale suppportforum early-availability(ask.libreoffice.org). Her har LibreOffice libreoffice-5-4-5bidraget med en internationalisering, ikke libreoffice-6-0-1/ bare af programmet, men også af indholdet. • Gerrit Code Review er et workflow-system Download opdatering her https://da.libreoffice.org/ hent-libreoffice/ som anvendes i sammenhæng med Git. LibreOffice har rettet en række fejl i (Mangler du også) nye tabelprogrammet. •

Det er blandt andet en udvikler fra typografier? LibreOffice som vedligeholder CppUnit, I forbindelse med frigivelsen af LibreOffice 6.0 er der som er et program til at lave test af kode implementeret en række nye tabeltypografier. med C++. PDFium er blevet beriget med en række offentlige API'er for at kunne teste PDFeksporten i LibreOffice.

Det kan du læse om i denne artikel

http://libreofficedk.blogspot.dk/2017/11/ godt-nyt-om-tabeldesign.html

Desværre bliver de nye typografier ikke aktiveret, hvis XMLSec har haft nytte af at vi i du opgraderer fra en tidligere version. Årsagen er, at LibreOffice kan digitalt signere OOXML- typografierne bliver kopieret ned i din brugerprofil, filer. hvor du i øvrigt selv kan tilføje dine egne. Det kan heldigvis let repareres på denne måde:

1


Sørg for at LibreOffice er slukket 1. Kopier filen autotbl.fmt fra [Programdata]/presets/config til [Brugerdata]/user/config . Du skal overskrive den eksisterende version. a) [Programdata] er den folder, hvor LibreOffice er installeret.

Forslag 2: Opmærkning/tags (Opmærkning af alle skrifttyper med en farvekode, og i listen vælger du hvilke farvekoder du vil se i listen)

Forslag 3: Forhåndsdefinerede filtre (Vælg mellem Automatisk, Lokalt, Synlige og Alle hvor Synlige er dine egne valg.)

b) [Brugerdata] er den folder, hvor din brugerprofil er gemt. c) Hvis du er i tvivl om placeringen, kan du søge efter filnavnet. 2. Start LibreOffice Writer Så skulle de nye typografier være på plads.

Du kan læse en mere detaljeret beskrivelse (engelsk) her:

https:// design.blog.documentfoundat ion.org/2018/02/18/ improvements-font-listing/

I artiklen kan du se forslag til skærmdesign og nederst i artiklen kan du afgive din stemme. Hvad foretrækker du?

Hjælp design-teamet - kom med din mening Design-teamet arbejderkonstant med at forbedre brugeroplevelsen i LibreOffice. Senest har vi set et af resultaterne af deres arbejde i dialogen "Indsæt specialtegn" i version 6. Nu vil designerne gerne have vores hjælp til at tage den bedste beslutning. Denne gang handler det om listen med skrifttyper. Der ligger en række forbedringsforslag til grund for arbejdet, men nu vil de altså gerne have vores råd. Problemet er, at LibreOffice lister samtlige skrifttyper der er installeret på den pågældende computer, hvilket i de færreste tilfælde er effektivt - specielt fordi listen er alfabetisk. Det betyder at "Times New Roman" ligger en kilomenter nede af listen.

Designteamet er kommet op med tre forskellige Godt nyt til makro-programmøren forslag, som vi kan stemme om. Jeg har flere gange skrevet om makroprogrammering, • Forslag 1: Favoritter (Udpeg de skrifttyper som hvilket du kan se her: https://libreofficedk.blogspot.dk/ search/label/makro du oftest bruger, og de vil blive vist i listen)

2


Jean François Nifenecker fra Frankrig har lavet en række referencekort (eller snydeark), som er blevet oversat til engelsk, og udgivet som en del af dokumentationen:

Fra version 6.1 vil den indbyggede off-line hjælp blive opdateret med de samme funktioner som on-line versionen, så off-line og on-line hjælpen kommer til at ligne hinanden mere.

Noget af det vi i fremtiden kan glæde os til, er flere skærmbilleder i hjælpen. Med det eksisterende • LibreOffice BASIC Overview hjælpesystem er det meget besværligt at lægge • LibreOffice BASIC Calc skærmbilleder ind i hjælpen, f.eks. som eksempler. Årsagen er, at der skal være dannet et skærmbillede for • LibreOffice BASIC Runtime Library hver eneste af de mere end 100 sprog i LibreOffice, Hvert referencekort er på to sider, og kan eksempelvis hvilket der også lavet en løsning på. udskrives og lægges under dit tastatur. Der er fortsat små børnesygdomme i det nye system, Du kan finde https:// hvilket blandt andet betyder at der i den danske hjælp referencedocumentation.libreoffice.org/en/ af og til dukker engelske tekster op. Ikke i kortene her english-documentation/macro/ hjælpeteksten, men i forskellige navigationselementer. Et eksempel er listen med moduler, hvor Diagrammer er blevet til Chart. Søgningen skal nok også finpudses, Bedre hjælp i LibreOffice for der dukker søgeresultater op fra andre (tidligere) Hjælpesystemet i LibreOffice er forbedret i version versioner end den aktuelle. 6.0, hvilket er første skridt i retning af et helt nyt hjælpesystem. •

LibeOffice BASIC IDE

Der er opstået et alvorligt problem

Forbedringen oplever du kun hvis du ikke har installeret off-line hjælpen. On-line hjælpen er gjort i LibreOffice komplet, og kan navigere rundt i menuen, benytte Har du oplevet at LibreOffice pludselig crasher og du stikordsregistret eller søge i teksten. bliver spurgt om du vil sende en crash-report? Du kan finde hjælpen on- https:// line her help.libreoffice.org/6.0/ On-line hjælpen ligger på en hjemmeside, som kan bruges fra pc, tablet og mobiltelefon uden de store problemer. Hvis du aktiverer on-line hjælpen fra LibreOffice, vil du automatisk få vist den hjælpeside, som omhandler den funktion, som du er i gang med at anvende. Du vil ligeledes automatisk få vist hjælp til den version du anvender.

Næste gang skal du vælge "Ja", for disse rapport har stor betydning for udviklernes mulighed for at reagere på pludselige nedbrud. Da LibreOffice 6 blev frigivet blev der kort tid efter konstateret en alvorlig sikkerhedsbrist, som hurtigt blev lappet. Men samtidig viste crash-rapporterne at der også var opstået et problem i Windows-versionen, og crash-rapporterne gav gode detaljer, og problemet blev straks rettet. I diagrammet herunder viser problemet sig tydeligt (den lidt utydelige grå stigning).

I hjælpen kan du altid skifte sprog, altså læse den samme artikel, blot på et andet sprog. En stor fordel ved opbygningen er, at vi nu kan hjælpe hinanden ved at sende et link til en konkret artikel. Se et eksempel https://help.libreoffice.org/6.0/da/ text/shared/guide/ navigator_setcursor.html

Rettelsen nåede at blive færdig tidsnok til version 6.0.1, og eEfterfølgende kunne udviklerne konstatere, at problemet var løst, idet der fortsat kommer rapporter ind fra 6.0, men ikke fra 6.0.1.

3


Sociale medier LibreOffice i Danmark har ikke noget markedsføringsbudget, og derfor er vi afhængige af de sociale medier. Vi bruger primært Facebook og Google+. Det er en vigtig del af markedsføringen at du sender beskederne videre til dine venner. Det handler om at du klikker på Synes godt om og Del og i øvrigt selv skriver om LibreOffice. Du er velkommen til f.eks. at citere fra nyhedsbrevet og sende links til vores sider (hjælpeforum, nyhedsbrev, hjemmeside, Facebook og Google+. Vores side på Facebook er efterhånden ved at blive temmelig populær. Gå ind på siden hvis du er på Facebook, og klik på ”Synes godt om”.

Donationer Det er nu også muligt http://donate.libreoffice.org

at

donere

bidrag

med

kreditkort

her:

Nyhedsbrevet i PDF-format Ved de seneste par udgivelser af nyhedsbrevet har PDF-versionen væreth placeret på en anden server end sædvanligt. Det skyldes tekniske vanskeligheder med vores supportforum. PDF-filerne ligger på min personlige Dropbox Det er også muligt at hente PDF-versionen fra Issuu, men det kræver at du logger ind først. Herefter skal du klikke på "Share" og vælge "Download".

Artiklerne on-line Alle artikler ligger også tilgængeligt https://libreofficedk.blogspot.dk.

4

internettet

adressen

LibreOffice nyhedsbrev for marts 2018  

Denne gang kan du læse om: Når det regner på præsten... * Bidrag Frigivelser * Releaseplan * Alvorlig sikkerhedsbrist rettet (Mangler du ogs...

LibreOffice nyhedsbrev for marts 2018  

Denne gang kan du læse om: Når det regner på præsten... * Bidrag Frigivelser * Releaseplan * Alvorlig sikkerhedsbrist rettet (Mangler du ogs...

Advertisement