Page 1

20 18

Januar

Nyhedsbrev


Dette værk er licenseret under en Creative Commons KrediteringDelPåSammeVilkår 2.5 Kalender 2018................................................................................................................3 Danmark Licens. Interessen for LibreOffice er stor...................................................................................3 Frigivelser......................................................................................................................4 Første release candidate............................................................................................4 Releaseplan...............................................................................................................4 Forbedring af stavekontrollen (brugerordbogen)...........................................................4 Kontakt Nyhed i LibreOffice 6...............................................................................................5 Undlad at svare tilbage til Sociale medier................................................................................................................6 afsenderadressen. Jeg Donationer......................................................................................................................6 mod tager ikke disse Nyhedsbrevet i PDF-format...........................................................................................6 mails. Skriv i stedet til Artiklerne on-line......................................................................................................6 min e-mail adresse eller

Indhold

brug vores postlister. Redaktør: Leif Lodahl: leif.lodahl@documentfou ndation.org Tilmelding: nyhedsbrev+subscribe@ da.libreoffice.org Afmelding: nyhedsbrev+unsubscribe @da.libreoffice.org

Vigtige links LibreOffice i Danmark http://da.libreoffice.org Google+

https:// plus.google.com/ +libreofficedansk/

Forum

Wiki (mest for de frivillige)

https:// wiki.documentfoundati on.org/DA/LibreOffice

Facebook

http:// www.facebook.com/ LibreOfficeDK

http:// forum.liboforum.dk

Nyhedsbrevets artikler http://

libreofficedk.blogspot.dk/


Den kan du downloade her:

Kalender 2018 Når året er ved at rinde ud, kigger vi ofte med spænding hen imod det nye år der kommer. Hvad vil året bringe? Lykke, rigdom eller spændende oplevelser?

Draw:

https://www.dropbox.com/s/h2l646q8caacxj5/ KALENDER-LIBREOFFICE-2018-DA.odg?dl=0

PDF

https://www.dropbox.com/s/cthpslaq5cvn74e/ KALENDER-LIBREOFFICE-2018-DA.pdf?dl=0

Interessen for LibreOffice er stor

Det er tid at planlægge ferierne næste år, og til det skal Interessen for LibreOffice er stor, og interessen er vi bruge en kalender. stigende, omend stigningen er svag. Tager vi et kig på Sidste år udviklede jeg en evighedskalender, som jeg søgninger på Google, har vi igennem de seneste år vil minde om. Der er tale om et regneark med en kæmpet med, at mange kender Open Office, og derfor indbygget makro. fortsat søger efter det. Google Trend viser dog, at udviklingen er vendt. Herunder er et diagram, som Du kan læse om kalenderen her http://libreofficedk.blogspot.dk/ 2016/10/regneark-i-calcviser tendensen over de seneste 12 måneder. arskalender.html

Du kan downloade regnearket her

https://www.dropbox.com/s/ v6vi1pbbdmo0oz2/Kalender.ods? dl=0

Som tidligere år har Eliane Domingos de Sousa fra Brazilian LIbreOffice Community designet en flot LibreOffice kalender, som jeg har oversat.

Ikke desto mindre er det vigtigt at vi alle hjælpes ad med at sprede budskabet: Open Office eksisterer ikke mere! Skift til LibreOffice som vedligeholdes og forbedres hele tiden. Kigger vi på hvor mange der modtager nyhedsbrevet per mail, er situationen faldende, hvilket sikkert skyldes, at alle artikler også kan læses online. Nyhedsbrevet har for øjeblikket 540 modtagere.

3


Nov Okt Sep Aug Juli Jun Maj Apr Mar Feb Jan Dec

Alle artikler er som nævnt tilgængelige online på Releaseplan https://libreofficedk.blogspot.dk. Der er da også stor daglig aktivitet, omend aktiviteten er meget svingende. 5.4 6.0 6.1

.4

.5 .0 .1

.6 .2 .3 .4

.5 .6 .0 .1 .2

Forbedring af stavekontrollen (brugerordbogen) LibreOffice har som bekendt en stavekontrol, som dækker det danske sprog ganske godt. Ordbogen dækker dog kun det almindelige sprog, og ikke f.eks. fagtermer eller specielle ord. Du kan til gengæld oprette din egen tilføjelse i form af en brugerordbog. Det gør du f.eks. når du højreklikker på et understreget ord, og vælger ”Tilføj til ordbog”. Brugerordbogen består af en lang række enkeltord, og understøtter for øjeblikket ikke bøjninger og andre sprogregler. Det store udsving midt på året, skete den 28. juli, hvor Ordbogen finder du under Funktioner – Indstillinger version LibreOffice 5.4 blev frigivet. under afsnittet Sprogindstillinger – Skrivehjælp. Du Reklamerne på siden giver et meget begrænset udbytte, skal finde afsnittet ”Brugerdefinerede ordbøger” hvor ordbogen hedder ”standard[Alle]”. og det er der ingen der kan leve af. Du må gerne klikke på en af reklamerne, næste gang du kommer forbi. Et enkelt klik kan give om til 12 kroner.

Når saldoen runder 600 kroner, brænder jeg dem af på promoveringer på Facebook. Det kommer nok til at ske ved frigivelsen af LibreOffice 6.0 ved udgangen af januar 2018.

Frigivelser

Hvis du markerer den og klikker på ”Rediger...” åbner du en liste med alle dine ord. Ordbogen kan du også finde som fil på placeringen Første release candidate [Placering]/libreoffice/4/user/wordbook/standard.dic. LibreOffice 6.0 RC1 er klar til at blive downloaded og Indholdet kan f.eks. se sådan ud: afprøvet. Endelig frigivelse forventes i slutningen af OOoUserDict1 januar 2018. lang: Alle Hent den her

4

https://da.libreoffice.org/hent-libreoffice/test/

type: positive --Crowdfund lummergøj


Et lille trick er, at du faktisk kan dele denne fil mellem flere computere, og evt. med dine kollegaer på kontoret.

Nyhed i LibreOffice 6 Fra version 6 bliver det muligt for dig at lade dine egne ord i brugerordbogen arve eksempelvis bøjningsregler fra et andet eksisterende ord. Først skal du redigere ordbogen på den måde, at du gør den specifik for dansk. Klik på Rediger… og feltet sprog ændrer du fra Alle til Dansk. Klik ok og luk dialogen. Åbn nu dialogen igen, hvorved du ser et nyt felt ”Grammatik af”. For hvert ord i ordbogen kan du her vælge hvilket eksisterende ord dit eget ord skal arve sine regler fra.

Hvis du f.eks. har ordet lummergøj i ordbogen vil lummergøjen og lummergøjer blive markeret som stavefejl. Hvis du vælger at ”lummergøj” skal arve sine regler fra ordet ”bil”, vil alle bøjningsformer blive genkendt: lummergøj, lummergøjen, lummergøjer, lummergøjerne og brandlummergøj såvel som lummergøjvask. Et andet og måske mere brugbart eksempel er byen Brno, som ikke findes i ordbogen. Det gør til gengæld Berlin, og du kan oprette Brno i brugerordbogen og lade ordet arve fra Berlin. Herefter vil både Brno og Vestbrno blive genkendt af stavekontrollen.

5


Sociale medier LibreOffice i Danmark har ikke noget markedsføringsbudget, og derfor er vi afhængige af de sociale medier. Vi bruger primært Facebook og Google+. Det er en vigtig del af markedsføringen at du sender beskederne videre til dine venner. Det handler om at du klikker på Synes godt om og Del og i øvrigt selv skriver om LibreOffice. Du er velkommen til f.eks. at citere fra nyhedsbrevet og sende links til vores sider (hjælpeforum, nyhedsbrev, hjemmeside, Facebook og Google+. Vores side på Facebook er efterhånden ved at blive temmelig populær. Gå ind på siden hvis du er på Facebook, og klik på ”Synes godt om”.

Donationer Det er nu også muligt http://donate.libreoffice.org

at

donere

bidrag

med

kreditkort

her:

Nyhedsbrevet i PDF-format Ved de seneste par udgivelser af nyhedsbrevet har PDF-versionen væreth placeret på en anden server end sædvanligt. Det skyldes tekniske vanskeligheder med vores supportforum. PDF-filerne ligger på min personlige Dropbox Det er også muligt at hente PDF-versionen fra Issuu, men det kræver at du logger ind først. Herefter skal du klikke på "Share" og vælge "Download".

Artiklerne on-line Alle artikler ligger også tilgængeligt https://libreofficedk.blogspot.dk.

6

internettet

adressen

LibreOffice nyhedsbrev januar 2018  
LibreOffice nyhedsbrev januar 2018  

Kalender 2018 Interessen for LibreOffice er stor Frigivelser * Første release candidate * Releaseplan Forbedring af stavekontrollen (brugero...

Advertisement