Page 1

Nyhedsbrev April 2013


Denne gang kan du læse om

Nyhedsbrevet

Nyhedsbrevet har 617 abonnenter, hvilket kun overAdvarsel......................................................................1 gås af den tilsvarende tyske postliste med 627 Nyhedsbrevet..............................................................1 modtagere. Nyheder i version 4.1..................................................1 Nyt layout af ”Hjælpeagent”..................................1 Hæng gerne en printet version op på opslagstavlen på Farvegraduering af tekstrammer............................1 skolen eller i IT-afdelingen. Hjælp også gerne nye Indlejrede skrifttyper..............................................1 abonnenter med at blive tilmeldt. Skjule kommentarer i tekstdokumenter.................2 Import/eksport af diagrammer................................2 Nyheder i version 4.1 Guiden Dagsorden..................................................2 Forbedringer til eksport til SVG-format................2 Allerede nu kan vi begynde at glæde os til mange Bedre håndtering af skrifttyper..............................2 spændende nyheder i den kommende version 4.1. Historien om LibreOffice ...........................................2 Denne version forventes at komme på gaden i Juli 2013: ......................................................................3 måned. Releaseplan.................................................................3 Listen over nyheder er absolut foreløbig, idet ikke Sociale medier.............................................................3 alle nyhederne er færdiggjort og dermed ikke beskreFacebook................................................................3 vet endnu. Google+..................................................................3 Donationer..................................................................4 Nyt layout af ”Hjælpeagent” LibreOffice shop.........................................................4

Advarsel Download aldrig LibreOffice fra andre hjemmesider en LibreOffice.org! Vi har konstateret, at blandt andet firmaet Softonic tilbyder LibreOffice gratis, men det er ikke LibreOffice du downloader. I stedet downloader du et program, som automatisk, og uden at spørge dig, installerer ekstra værktøjslinjer til din internetbrowser og muligvis også andre uønskede programmer. LibreOffice bør ikke downloades fra andre steder end vores egen hjemmeside. Side 1

Dato:

1. april 2013

Redaktør:

Leif Lodahl: leif.lodahl@documentfoundation.org

Tilmelding

nyhedsbrev+subscribe@da.libreoffice.org

Afmelding

nyhedsbrev+unsubscribe@da.libreoffice.org

Rettigheder Dette værk er licenseret under en Creative Commons NavngivelseDelPåSammeVilkår 2.5 Danmark Licens. Kontakt

Undlad at svare tilbage til adressen nyhedsbrev@da.libreoffice.org. Jeg modtager ikke disse mails. Skriv i stedet til min e-mail adresse eller brug vores postlister.

Vigtige Links LibreOffice i Danmark http://da.libreoffice.org Forum

http://www.oooforum.dk

Facebook

http://www.facebook.com/LibreOfficeDK

Google+

https://plus.google.com/u/0/b/10069002 4171421067605/10069002417142106760 5/posts

Farvegraduering af tekstrammer Rammer indsat i tekstdokumenter kan fremover have farvegradueringer som baggrund. Denne løsning forventes fremover også at komme til at fungere for tabeller.

Indlejrede skrifttyper Fremover bliver det muligt at indlejre skrifttyper i ODF-filer. På den måde kan du være sikker på, at modtageren af dokumentet oplever teksten på nøjagtigt den måde, du har til hensigt, uanset om vedkommende har de pågældende skrifttyper installeret. Løsningen kommer til at gælde for samtlige moduler i LibreOffice.


Skjule kommentarer i tekstdokumenter

disse skrifttyper forbedres løbende, og der vil også Sun Microsystems opkøbte firmaet og alle tilhørende fremover komme flere og flere af denne type forbed- rettigheder til StarOffice i 1999 for 73,5 million dolKommentarer i tekstdokumenter kan let skjules og ringer. lars. Den primære årsag var ikke at Sun ønskede at vises. konkurrere med Microsoft og Corel, men fordi det simpelthen var billigere for Sun at købe StarDivision, Historien om LibreOffice Formler fra Excel 2013 end at skulle købe Microsoft licenser til alle sine 42.000 medarbejdere. Suns medarbejdere arbejdede Samtlige formler fra Excel 2013 kan importeres og I 1984 stiftede den 16 årige Marco Börries et selskab i med både Unix og Windows, og Sun havde altså som Lüneburg i Tyskland. eksporteres. en af de første, problemer med at udveksle dokumenFirmaet kaldte han StarDivision. Produktet han havde ter mellem forskellige operativsystemer, hvilket udviklet var StarWriter, et tekstbehandlingsprogram Import/eksport af diagrammer StarOffice på ganske få år havde vist de kunne håndtil hjemmecomputere, som Amstrad PC, som brugte Det bliver muligt at eksportere diagrammer som Zilog Z80 processoren. Senere kom StarWriter også tere bedre end Microsoft. Et sekundært mål med opkøbet var, på et tidspunkt, at konkurrere med de ODC-fil (ODF chart files). til Commodore 64, som senere igen blev videreudvikmarkedsledende produkter fra Microsoft og Corel. Det bliver muligt at indsætte ODC-filer i regneark let til at køre på den 8086-baserede Amstrad PC1512, hvor programmet blev afviklet vha. MS-DOS Den 19. Juli 2000 offentliggør Sun kildekoden til med Indsæt ▸ Objekt ▸ Diagram fra fil. StarOffice og 1. Maj 2002 frigives OpenOffice.org 3.2. 1.0 (StarOffice 6.0) under en todelt licens.

Guiden Dagsorden

Der gøres en målrettet indsats for at reducere mængden af Java i LibreOffice. Guiden, som tidligere var programmeret i Java, er nu programmeret i Python, hvilket har reduceret mængden af Java med mere end 5.000 linjer kode.

Forbedringer til eksport til SVG-format Der sker løbende forbedringer i de forskellige formater. SVG-formatet har fået en række forbedringer, således at tegninger og præsentationer får et endnu bedre resultat, når de eksporteres til SVG. SVG er et vektorbaseret billedformat, som blandt andet kan vises direkte i de fleste moderne internetbrowsere. Siden blev StarWriter også proteret til DOS, OS/2 Warp og til Windows. Samtidig blev der udviklet yderligere moduler, blandt andet StarBase og StarBedre håndtering af skrifttyper Draw. Først efter et par år kom også StarCalc med i OpenType skrifttyper har en række muligheder, som programpakken. endnu ikke udnyttes ad LibreOffice. Håndteringen af Side 2

I September 2005 blev OpenOffice 2.0 (StarOffice 8) frigivet, som understøttede Windows 98/2000, Linux i386, Solaris 8 Sparc/x86., Mac OS X 10.4 med X11. Den 27. Januar 2010 blev Sun opkøbt af Oracle for 7.4 milliarder dollars, men aftalen var indgået allerede den 20 April 2009. Forsinkelsen skyldtes primært at både Amerikanske og Europæiske konkurrencemyndigheder skulle godkende opkøbet. Den 2. September 2010 mødtes en lille gruppe af frivillige bidragsydere på en restaurant i Budapest. Middagen blev afgørende for den forgrening af OpenOffice.org, som senere fik navnet LibreOffice. Her blev der nemlig lagt en detaljeret plan for færdiggørelse og lanceringen. The Document Foundation blev offentliggjort d. 28. September 2010, samtidig med den første version af LibreOffice. The Document Foundation er grundlaget for udviklingen, og er siden blevet etableret som en


fond (Stiftung) under tysk ret. Oracle og IBM var i god tid forinden, blevet inviteret til at blive stiftende medlem af TDF og dermed til at deltage i arbejdet for at gøre OpenOffice.org til et fællesskabsprojekt. Begge firmaer afslog.

Engineering Steering Committee (Teknisk styregruppe)

Advisory board (Sponsorråd)

Community Committee (Fællesskabsudvalget)

De grundlæggende principper i TDF er copyleft Herudover er der en lang række uformelle arbejdslicens, ingen overdragelse af programmørens rettighe- grupper, bl.a. marketing, dokumentation, der, meritokrati, fællesskabsledelse og tilgængelighed, design og brugeroplevelse, o.s.v. leverandøruafhængighed (det er ikke muligt for et firma at kontrollere mere end 30% af stemmerne i 2013: nogen af de officielle udvalg). I December 2010 frigav Oracle OpenOffice.org 3.3, I 2013 er budgettet 300.000 EURO, hvilket er resultasamtidig med Oracle Cloud Office (som ikke var tet er donationer i 2012. open source). I Juni 2011 overdrog Oracle al kode, varemærker og andre rettigheder til OpenOffice.org til Apache Software Foundation. Samtlige programmører ansat i udviklingsafdelingen i Hamborg blev ved den lejlighed fyret. I 2010 blev en række formelle udvalg udpeget, men med det forbehold, at der senest efter 12 måneder skal afholdes et demokratisk valg. I 2011 blev den første valgte bestyrelse konstitueret.

Releaseplan

I 2012 blev TDF registreret som en fond (Stiftung) i Tyskland, og der blev ansat en deltids administrator, 3.6 hvis opgaver primært er at være sekretær for besty- 4.0 relsen og de øvrige udvalg. 4.1 TDF har følgende udvalg: • •

Side 3

.5 .6 .0 .1 .2 .3 .4

Sociale medier LibreOffice i Danmark har ikke noget markedsføringsbudget, og derfor er vi afhængige af de sociale medier. Vi bruger primært Facebook og Google+. Det er en vigtig del af markedsføringen at du sender beskederne videre til dine venner.

LibreOffice i Danmarks side på http://www.facebook.com/Libre Facebook OfficeDK

Google+ .5 .6 .0 .1 .2 .3 .4

Versionerne som er markeret med blå og grøn farve betragtes som stabile og egnet for professionel brug. Membership Committee (Medlemskommitte- Røde versioner er kvalitetssikret, men kan indeholde en) fejl i nye funktioner. Board of directors (Bestyrelsen)

http://wiki.documentfoundation.org/Releas ePlan

Det handler om at du klikker på Synes godt om og Del og i øvrigt selv skriver om LibreOffice. Du er I begyndelsen af året havde mere end 600 individuelle velkommen til f.eks. at citere fra nyhedsbrevet og programmører, bidraget med kode til LibreOffice. sende links til vores sider (hjælpeforum, nyhedsbrev, Heraf har 33 ydet mere end 100 enkeltbidrag. hjemmeside, Facebook og Google+. Der er mere end 350 aktive oversættere, som arbejder med 116 forskellige sprogversioner. LibreOffice er Facebook oversat til 109 sprog, hvoraf 58 også har oversat hjælVores side på Facebook er efterhånden ved at blive pen. temmelig populær. Gå ind på siden hvis du er på LibreOffice downloades i gennemsnit 120.000 gange Facebook, og klik på ”Synes godt om”. hver dag. Foreløbigt har mere end 200 klikket på ”synes godt om”, men der er plads til flere. Jan dec Nov Okt Sep Aug Juli Juni Maj Apr Mar Feb

I 2012 blev samtlige udvalg konstitueret med valgte medlemmer

Komplet releaseplan

Hvis du er mere til Google, så er vi også til stede der. LibreOffice i Danmark på https://plus.google.com/u/0/b/1006 Google+ 90024171421067605/10069002417 1421067605/posts


Donationer Det er nu ogs책 muligt at donere bidrag med kreditkort. Bidrag

http://donate.libreoffice.org/

LibreOffice shop Husk at vores danske LibreOffice shop altid har 책ben. Der er kommet et par nye produkter p책 hylden siden sidst: Paraply til 150 kroner.

Lille sportstaske til 240 kroner.

LibreOffice Shop

Side 4

http://libreoffice.spreadshirt.dk/ libreoffice-paraply-A21409843


LibreOffice nyhedsbrev for April 2013  

LibreOffice nyhedsbrev for April 2013

LibreOffice nyhedsbrev for April 2013  

LibreOffice nyhedsbrev for April 2013

Advertisement